Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Op 9 maart 2019 organiseert NoNonsense Bvba in de XPO XXL ZAAL voor het eerst in 20 jaar een professioneel boksgala

De weging van de atleten gaat door op vrijdag 8 maart 2019 om 18.00 u in dHotel.
Toegang tot de weging is gratis.

Met de volle steun van Stad Kortrijk bieden we u op deze avond 1 Wk kamp waar Delfine Persoon haar wereldtitel in de WBC zal verdedigen tegen Melissa “Little Miss Tyson” St Vil.
Daarnaast zijn er nog 2 profkampen en 5 amateurkampen.
Als kers op de taart is er nog een heuse BV-kamp waarvan we de namen op vandaag nog niet kunnen vrijgeven.
Muzikaal wordt de avond opgeluisterd door Techworks. Het aan elkaar praten van de verschillende kampen gebeurt door Jeremy Vandoorne (Xavier uit Rox).
Place to be: XXL hal van Xpo Kortrijk (Er is voldoende parking op en rond de site)
Wanneer: Op zaterdag 9 maart 2019. De eerste kamp start om 20.00u. Einde rond 24.00u.
Organisatie: Nononsense Bvba in samenwerking met al onze partners
Tickets: Via nononsense.be of op de voorverkoopadresse. Opgelet de
tickets zijn gelimiteerd.

FVW / Bron: nononsense.be

Geplaatst op 16.02.2019

Daniël Alliet getuigt over 'Armoede en de nieuwe slaven van vandaag'

Op woensdag 6 maart om 20.15u getuigt Daniël Alliet in de Sint-Michielskerk in Kortrijk. Daniël Alliet is priester in Brussel en zet zich in voor migranten en mensen zonder papieren. Hij noemt ze 'de nieuwe slaven van vandaag'. 
Tien jaar geleden gingen Geert Goethals en Noël Bonte, stichters van de Sint-Michielsbeweging, Daniël opzoeken.Het gaf inspiratie voor de manier van werken in het onthaalhuis Emmanuel in Kortrijk. 

 
FVW / Bron vzw Sint Michiel 

Geplaatst op 16.02.2019

“SyntrAcademy stuurt docenten op buitenlandse kennismissie”

SyntrAcademy - de ‘in house’ opleidingsacademie van Syntra West voor docenten en medewerkers – stuurt haar zonen en dochters op kennismissie.
Via ‘IDEAL’, een Erasmus+ project kregen 5 Syntra West-docenten in ’18 al de kans om een school in een Europees land te bezoeken.  Spanje, Finland, Roemenië en Denemarken stonden op de keuzekaart.

Met als doel elkaar als docent grenzeloos te inspireren en te motiveren om activerend les te geven.  Waarbij didactische methodieken worden uitgewisseld.  Waarbij de cursist geen ‘ontvanger’ blijft, maar echt aan de slag gaat met de leerstof.

 
In elk land leerden de docenten nieuwe werkvormen, telkens met de bedoeling om vanuit de praktijk les te geven, ervoor te zorgen dat de cursisten gemotiveerd en betrokken zijn en zelf met plezier les te kunnen geven. In dat opzet zijn we geslaagd.
Na de diverse bezoeken inspireerden we vorig jaar nog de docenten met hands-on workshops van de globetrottende docenten zelf. We kregen het verhaal van de trip te horen, hoe zij hun stijl in lesgeven aanpasten, en wat de resultaten zijn.  Alle geïnteresseerde docenten kregen bovendien zelf alle tools in handen om zelf concreet aan de slag te gaan.

In 2019 gaan terug enkele docenten op kennismissie voor het nieuwe CRE-ATE-project.

 
Is je interesse gewekt om zelf docent voor het ondernemende Syntra West te worden?
Schrijf dan nu in voor de Jobdag voor docenten op di 26 maart (Kortrijk) en do 28 maart (Brugge/Ten Briele).Préregistreer nu via info@syntrawest.be, of bel 078/353 653. www.syntrawest.be/jobdag

FVW / Bron: Syntra West

Geplaatst op 16.02.2019

PB Stand-upcomedian Piv Huvluv 'Zijn er nog vragen?' te Roeselare

Kom genieten van een super amusante voorstelling en schrijf u in voor…
 
Stand-upcomdian Piv Huvluv 'Zijn er nog vragen?'
 
Woensdag 3 april 2019 om 14.30 uur
Cultuurcentrum De Spil l Hippoliet Spilleboutdreef 1 l 8800 Roeselare
 
Het grote publiek kent hem als een geboren verteller en gepassioneerd muziekliefhebber, met twintig jaar podiumervaring, die altijd een lied klaar heeft bij een verhaal (of omgekeerd). Een recensent noemde hem ooit ‘de meest authentieke Vlaamse comedian’. De herkenbaarheid van zijn humor zorgt voor een onweerstaanbare meerwaarde. Hij is echt een manusje van alles. Zijn acteertalent kon men bewonderen tijdens de populaire reeks 'Eigen Kweek' waar hij agent Stefaan Goudry vertolkt.
 
Tijdens de voorstelling maakt Piv, wonende in Oostende, komaf met de triviale vragen die hem vaak gesteld worden na optredens. Hij beantwoordt voor eens en voor altijd op heel eigen wijze alle vragen die op hem werden en worden afgevuurd. Tijdens (en wie weet ook na) deze show komt u alles over Piv te weten. 
 
Ticket: € 15
Deze activiteit is rolstoeltoegankelijk (melden bij inschrijving)
 
Inschrijven is betalen op het rekeningnummer van Vief West-Vlaanderen vzw BE25 3800 8087 9782 met mededeling 030419 – aantal personen.
 
Info en inschrijven?
Vief West-Vlaanderen vzw l Tel. 056 25 72 61 l info.west@vief.be l www.viefwest.be
 
FVW / Bron: Vief West-Vlaanderen

Geplaatst op 16.02.2019

Tentoonstelling toont tijdloosheid van begijnhoven

Het Kortrijkse begijnhof ontvangt in maart de rondreizende tentoonstelling “Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds”. De expositie brengt de hedendaagse cultuur rond de begijnhoven in woord en beeld. Van 1 tot 30 maart is in de Sint-Annazaal van het Sint-Elisabethbegijnhof de tentoonstelling “Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds” te zien.

In 2018 was het twintig jaar geleden dat de dertien Vlaamse begijnhoven door de Unesco werden erkend als werelderfgoed. Naar aanleiding daarvan werd een boek gemaakt over de hedendaagse cultuur rond de begijnhoven. Daar hoort ook een expositie bij, die in woord, beeld en film de begijnhofcultuur tot leven brengt. Boek en expositie zijn het werk van de West-Vlaamse illustrator/tekenaar Stefaan Kerkhof, zijn zoon, filmmaker Alexander Kerkhof en onderzoekster Maria Lammerant. Zij bezochten veertig begijnhoven in Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Nederland. Stefaan maakte tekeningen, Alexander volgde met de camera in de hand en legde het leven zoals het nu is in de begijnhoven vast. Kunsthistorica, theologe en vertelster Mieke Felix schreef enkele stukken over de belangrijkste periodes in de geschiedenis van de begijnenbeweging.

Boek en tentoonstelling geven zowel een historisch als actueel beeld van dit uniek erfgoed in de Lage Landen. Het is een combinatie van tekeningen, historische benaderingen, bijzondere verhalen van toen en nu, 360° fotomateriaal en getuigenissen van onder meer Daniël Alliet, priester in de begijnhofkerk in Brussel, beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck en musicus Sigiswald Kuijken, bewoner van het begijnhof in Kortrijk.

Het begijnhof van Kortrijk is een van die begijnhoven die onder impuls van het OCMW, eigenaar van de site, de afgelopen jaren een nieuwe, eigentijdse invulling heeft gekregen. Mee dankzij de erg grondige renovatie van de huisjes, die verhuurd worden, werd van het begijnhof een toeristische trekpleister gemaakt. Om het begijnhof nog aantrekkelijker te maken is er een kijkwoning ingericht die toont hoe de begijnen leefden aan het eind van de 19e eeuw. In het Huis van de Grootjuffrouw is een aantrekkelijke, rustige koffiebar gevestigd. De Sint-Annazaal werd gerenoveerd, met een belevingscentrum dat de rijke geschiedenis van de begijnenbeweging illustreert en nuanceert, en een mooie
polyvalente ruimte waar activiteiten kunnen worden georganiseerd, zoals de tentoonstelling.

Ook is er in het Kortrijkse begijnhof ruimte gemaakt voor andere activiteiten. Een van de huisjes wordt gebruikt door de vzw Ontrafel, een spin-off van De Bleekweide uit Gent. Ontrafel begeleidt kinderen en jongeren die kampen met pijn, verlies of traumatische ervaringen. Ontrafel koos er specifiek voor om de jongeren en hun gezinnen te ontvangen in de rustgevende omgeving van het begijnhof. Het is een van de eigentijdse invullingen die ook aan bod komt in het boek en de tentoonstelling.

 

FVW / Bron: Stad Kortrijk

Geplaatst op 16.02.2019

Jong VLD Waregem steunt met 2e Kwies Liberal de vzw Boven de Wolken

Op zaterdagavond 9 februari vulde D.O.C Eikenhove (Torenhof) zich voor de 2e editie van kwies Liberal . Het is tweede jaar op rij dat Jong VLD Waregemdeze amusante en gevarieerde quiz organiseerde.

Met 40 ploegen werd het een uitverkochte editie waarbij 160 deelnemers tijdens negen rondes en drie tafelrondes hun algemene kennis mochten testen. In iedere ronde zat een hint verborgen die hen kon helpen in dezoektocht naar het juiste antwoord. De 6e ronde was het specialleke van de avond. Tijdens deze ronde kregen de deelnemers drie maal een videofragment van een tweetal minuten te zien, waarbij ze op zoek moesten gaan naar vijf logo’s, vijf dranken, vijf geluiden van video games, tien uitkomsten van rekensommen, acht filmtitels, zeven namen van juichende wielrenners en vijf ex-Miss Belgiës. Het sleutelwoord daarbij: teamwork.

Vorig jaar vielen ze nog net naast het podium, maar dit jaar wist Kriek Max wel de overwinning binnen te slepen en dat met 85% juiste antwoorden.

Ook alle andere teams mochten dankzij de steun van lokale handelaren een prijs in ontvangst nemen, al naar gelang hun positie in de eindstand. Zodoende vertrok iedereen tevreden huiswaarts.

Later deze maand overhandigt Jong VLD Waregem nog een cheque van 250 euro aan de vzw Boven De Wolken, met zetel te Waregem. Deze vzw engageert zich om iedere sterrenouder in België de mogelijkheid te bieden foto’s te laten nemen van hun sterrenkindje. Dit is geen thema dat makkelijk over de tongen gaat, maar dat volgens ons zeker bespreekbaar moet kunnen zijn. Want ook als sterrenouder ben je heel fier en wil je alles voor eeuwig en altijd vastleggen. De ouders gaan door heel moeilijke periode en het maken van herinneringen kan het leed verzachten.

Een datum voor de 3e editie van Kwies Liberal is er nog niet, maar men mag er prat op gaan dat die er in 2020 ongetwijfeld zal komen na de gesmaakte editie van vorige zaterdag.

FVW / Bron: Jong VLD Waregem

Geplaatst op 15.02.2019

Bezoek De Branding op Dag van de Zorg

We verwelkomen jullie opnieuw op zondag 17 maart (10.00 tot 17.00u) tijdens Dag van de Zorg, voor een boeiende rondleiding in de Ringlaan 30 te Heule!

Ontdek onze waaier aan dagondersteuning, en verbaas je over ons uitgebreid woningaanbod. Ga op pad door onze gebouwen en beleef: speel op het interactief projectiesysteem Omivista, leef je uit op het bewegingsparcours, maak een ritje met de elektrische huifkar en bezoek één van onze woonhuizen, ervaar het belevingstheater en zoveel méér... 

Interesse in een job als werknemer of vrijwilliger bij ons? We zien je graag bij onze jobstand.
Interesse in onze ondersteuning? Kom dan zeker langs en proef de sfeer!

We verwennen al onze bezoekers met een drankje op het eindpunt.

Welkom voor een boeiende rondleiding in 'de branding'!

FVW / Bron: De Branding

Geplaatst op 15.02.2019

7 (Belgische) premières op de tweede editie van End of Winter festival

Per jaar komen zo’n 250 kunstenaars (of 70 gezelschappen) in de studio’s en zalen van kunstencentrum BUDA werken aan hun nieuwste voorstellingen. Twee maal per jaar organiseert BUDA een festival om (een deel van) al dat schoons uit de studio’s op het podium te presenteren. Van 20 tot en met 23 februari worden maar liefst 4 premières en 3 Belgische premières getoond tijdens End of Winter festival:

Groupe Pluton: Bright Days (première)
Groupe Pluton bestaat uit kunstenaars Manah Depauw, Anna Calsina Forrellad, Caroline Godart, Nathan Jardin, Jan Maertens en Quentin Manfroy. Hun eerste creatie – een pure dansvoorstelling met 2 dansers en een flutist - werd geïnspireerd op een citaat van Kafka: "We zijn verbannen uit het Paradijs, maar toch is het niet vernietigd. Deze verbanning is op een bepaalde manier fortuinlijk, want als we niet waren verbannen, dan zou het paradijs vernietigd zijn". Première op woensdag 20 februari 2019 om 19.30u.

Michele Rizzo: Deposition (première)
In deze soloperformance onthult kunstenaar Michele Rizzo het natuurkundige proces van kristallisatie, en laat de verschillende componenten van de voorstelling naar elkaar convergeren. De blik staat centraal. Vertrekkende vanuit tranceachtige minimale bewegingen, stelt Michele een dans voor die beweegt tussen de acties van ontwijken en grijpen. Daarbij stuurt hij zijn eigen blik en die van de toeschouwer. Première op woensdag 20 februari 2019 om 21.00u.

Maria Jerez: The Stain (première)
Het werk van Maria is niet in een paar woorden te vatten, maar wie al eerder voorstellingen van haar zag, weet dat het beeldend, spitsvondig en bij wijlen grappig is. In haar nieuw werk brengt ze dingen samen die niet bedoeld zijn om samen te zijn. En ze doet dit met behulp van een timmerman, een muzikant, een schilder, een bakker en een lichtdesigner. Première op donderdag 21 februari 2019 om 19.30u.

Cassiel Gaube: Farmer Train Swirl – étude (première)
Can you feel the bass? Cassiel bracht de laatste jaren door met het verkennen van de levendige House dansscene. In zijn solo Farmer Train Swirl probeert hij een choreografische ruimte te openen waarin de vaardigheden van het stappen in dialoog worden gebracht met de rijke stap-woordenschat van de House-dans en, via dit samenspel, opnieuw uitgevonden worden. Première op donderdag 21 februari 2019 om 21.30u.

Jonas Chéreau: Baleine (Belgische première)
Baleine is een choreografie voor een lichaam dat uit de lucht viel of door de beweging van de golven op het podium werd gebracht. «Niets is ooit verloren, niets wordt ooit gemaakt, alles is getransformeerd». Geïnspireerd op dit principe van kettingreactie, onderzoekt deze meteorologische dans de buitenzijde van innerlijke landschappen via één enkel lichaam. Trailer online. Te zien op vrijdag 22.02 om 19.15u.

Danae Theodoridou: An Imaginary Symposium (Belgische première)
Danae Theodoridou reflecteert samen met 6 andere vrouwen over de praktijk van het "symposium". In tegenstelling tot hedendaagse symposia die bestaan uit een reeks lezingen, was de oude Griekse versie een feest met eten, wijn, spelletjes, vermaak en diepgaande discussies. Dit speelse experiment is te zien opzaterdag 23 februari om 17.30u.

Gérald Kurdian: HOT BODIES – Stand Up (Belgische première)
HOT BODIES - STAND UP is een live performance voor een performer (Gérald Kurdian), een sampler en een vocoder. Als mix tussen elektronisch muziekconcert, stand-upcomedy en documentaire, vertelt het libretto over de transformerende krachten van de seksuele revoluties van de 20e en 21e eeuw. Het duikt in onze verlangens en tracht het belang van de fysieke of seksuele krachten te beschouwen in de manier waarop we ons lichaam, onze verhalen en onze toekomstige utopieën construeren. Te zien op zaterdag 23 februari 2019 om 21.45u

 

FVW / Bron: BUDA Kortrijk

Geplaatst op 15.02.2019

Kortingsactie oordoppen op maat

De Tuut van Tegenwoordig, een onafhankelijk platform opgericht door jongeren met oorsuizen wil in het voorjaar 2019 een nationale kortingsactie organiseren voor oordoppen op maat. Ze zoeken hiervoor naar jeugdraden en jeugddiensten om in te tekenen om de actie te verspreiden. Voor alle gemeentes/steden die intekenen wordt dan gekeken om minstens één hoorcentrum mee te krijgen in de campagne zodat jongeren die intekenen in de eigen gemeente/stad kunnen langsgaan.

 

FVW / Bron: Stad Waregem

Geplaatst op 15.02.2019

Regeling filmkeuring na bijna honderd jaar vernieuwd

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van minister Sven Gatz haar goedkeuring gehecht aan een nieuwe regelgeving voor de filmkeuring. Na de goedkeuring door alle betrokken parlementen zal het nieuwe systeem in heel ons land in de plaats komen van de verouderde wetgeving van 1920. Daarvoor hebben de Vlaamse, de Franse en de Duitstalige Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) van het Brussels hoofdstedelijk gewest een samenwerkingsakkoord afgesloten. De nieuwe regeling zal gebaseerd zijn op het Nederlandse classificatiesysteem Kijkwijzer.

Het huidige systeem voor de classificatie van films voldoet niet langer aan de behoeften van een hedendaagse filmkeuring. Vandaag beperkt de filmkeuring zich ertoe om films toe te laten voor iedereen, voor 12-plussers of voor 16-plussers. Als een film bijvoorbeeld verboden wordt onder de 16, dienen de bioscoopexploitanten de toegang aan min-16-jarigen te ontzeggen. Maar tegenwoordig kunnen exploitanten de leeftijd van bioscoopbezoekers niet langer controleren. Tickets kunnen online worden gekocht, de controle van tickets vindt plaats voor de ingang tot meerdere zalen en het bioscooppersoneel kan bezoekers niet verplichten om hun leeftijd te bewijzen.

Er zijn nog andere redenen waarom de oude filmkeuring niet langer voldoet. De regeling biedt erg weinig informatie aan de filmkijker, bijvoorbeeld over waarom films verboden worden onder de zestien. Het systeem draagt ook niet bij tot het versterken van mediacompetenties voor jongere kijkers.

Minister Gatz: "Er werd gezocht naar een regeling die aanbevelingen gebruikt in plaats van verboden, die betere informatie geeft over de aard van de ongeschiktheid van films, die meer leeftijdsclassificaties mogelijk maakt, die een transparant en betrouwbaar systeem hanteert om films te classificeren en die toelaat dat de overheid en de bioscoopsector bij de classificatie samenwerken."

De laatste twee decennia waren al meerdere pogingen ondernomen om het classificatiesysteem te vernieuwen. Nadat de zesde staatshervorming de filmkeuring in 2014 aan de gemeenschappen had toegewezen, kregen de onderhandelingen een nieuw elan. In overleg kwamen de verschillende bevoegde overheden overeen om voor het format van de filmkeuring een licentie aan te kopen bij het Nederlandse Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM).

Volgens deze Kijkwijzermethodologie worden producties geclassificeerd op basis van een online vragenlijst. Dat coderingsformulier is opgebouwd rond het type van de productie. Het telt zes soorten van media-inhouden (nl. geweld, angst, seks en seksualiteit, discriminatie, drugs en/of alcoholmisbruik en grof taalgebruik) die mogelijk ongeschikt zijn voor de ontwikkeling van minderjarigen. De antwoorden op de vragen uit het coderingsformulier, leiden zo automatisch tot een welbepaalde leeftijdsclassificatie en inhoudsclassificatie, met maximaal drie van de zes media-inhouden.

De classificatie gebeurt in de eerste plaats door de distributeurs. Wanneer er geen distributeur betrokken is, kan de producent die over de rechten van de film beschikt, de classificatie op zich nemen. Er wordt, conform het reglement, in vormingen en evaluaties voorzien voor wie de classificatie uitvoert.

Na definitieve goedkeuring van het samenwerkingsakkoord in de respectieve regeringen en parlementen komt eindelijk een einde aan een honderd jaar oude wetgeving. Na een overgangstermijn van zes maanden, die wordt voorzien om alle actoren toe te laten zich voor te bereiden op de nieuwe regeling, zal het nieuwe Kijkwijzersysteem in werking treden. De implementatie van dit nieuwe classificatiesysteem wordt verwacht in het najaar 2019.

 

FVW / Bron: Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz

Geplaatst op 15.02.2019
4040 artikelspagina's: 1 <<< 2 >>> 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 405