Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Ingetogen eerbetoon voor overleden brandweermannen van Heusden-Zolder

Dinsdagavond hield Brandweer Wervik een ingetogen eerbetoon en bezinningsmoment voor de twee collega's brandweermannen van de post Heusden-Zolder die zaterdagnacht tijdens een interventie het leven lieten.

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 15.08.2019

GAIA zomertournee in Blankenberge met Herr Seele

Woensdag hield GAIA - Global Action in the Interest of Animals halt op de Zeedijk in Blankenberge. Het bezoek kadert in de jaarlijkse zomertournee waarbij de organisatie neerstrijkt in 12 steden. Dit jaar staat de campagne ‘Stop de kooien’ centraal binnen de tournee, een Europees burgerinitiatief met als doel een verbod op kooien in de veehouderij. Ambassadeur Herr Seele liet zich publiekelijk opsluiten in een kooi en toonde zo zijn medeleven met de 300 miljoen landbouwdieren die jaarlijks achter Europese tralies opgesloten zitten.

In de EU brengen meer dan 300 miljoen dieren hun hele leven, of een groot deel daarvan, door in kooien. Zeugen liggen vast tussen stalen stangen in zogenaamde kraamhokken waarin amper plaats is voor normaal zorggedrag. Konijnen en kwartels slijten hun hele leven in kale kooien. Piepjonge kalfjes worden apart opgesloten. Legkippen zitten nog steeds opgesloten in kooien en eenden en ganzen worden in kooien opgesloten om onder dwang gevoederd te worden voor de productie van foie gras. Kooien zijn wreed. Een leven in een kooi is geen dierwaardig bestaan. “Gereduceerd tot een vlees- en broedmachine leiden deze voelende wezens een leven zonder waardigheid”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Dieren in kooien lijden ernstig: ze hebben amper ruimte om te bewegen en kunnen er hun natuurlijke gedrag niet in vertonen noch ontplooien. Er moet een halt worden toegeroepen om dieren te gebruiken als machine.”

Cage fighter Herr Seele
Geconfronteerd met dit ernstig dierenleed werkt GAIA samen met een netwerk van meer dan 130 organisaties om zo via een Europees Burgerinitiatief een verbod op het gebruik van kooien in de veehouderij te bekomen. ‘End the cage age’ of ‘Stop de kooien’ vormt het thema van de zomertournee van GAIA dit jaar. Doel: zo veel mogelijk handtekeningen verzamelen en mensen blijven sensibiliseren. “Aangezien het objectief van 1 miljoen handtekeningen onlangs al werd bereikt, hebben we de lat hoger gelegd. Ons doel is nu om in Europees verband liefst al tegen het einde van deze zomer 1,3 miljoen handtekeningen te verzamelen om zo onze eis kracht bij te zetten”, zegt Vandenbosch. De vrijwilligers van GAIA spraken voorbijgangers aan, informeerden hen en verzamelden handtekeningen voor de petitie.

Herr Seele, die reeds vanaf zijn kindertijd een bio-eter is, steunt de campagne van GAIA en liet zich in Blankenberge opsluiten in een kooi op mensenmaat om zo aandacht te vragen voor de miljoenen landbouwdieren die achter tralies leven. Hij is onze ‘cage fighter’. Herr Seele: “We zijn de dieren veel verschuldigd. Ze opsluiten in een kooi zodat ze zich niet eens kunnen omdraaien en zich ter plaatse moeten ontlasten? Het is een schande.”

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 15.08.2019

Eerbetoon door brandweer Westrozebeke

Ook de brandweerpost Westrozebeke van hulperleningszone Midwest hield een eerbetoon voor hun overleden collega's van Heusden-Zolder. Bij een interventie van een woningbrand dinsdagnamiddag in Moorslede werd de manschappen die de binnenaanval moesten doen toch nog eens benadrukt voorzichtig te zijn en geen risico's te nemen. weten echter nooit vooraf wat hun te wachten staat bij een interventie.

Fvw / Foto FVW

Geplaatst op 15.08.2019

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert 635.500 euro in 18 West-Vlaamse jeugdverblijven

Dankzij gerichte steun kunnen West-Vlaamse uitbaters hun verblijf moderner, gezinsvriendelijker en/of brandveiliger maken voor een breder publiek. “Wanneer jongeren met vakantie gaan, moeten ze dit ook in alle comfort en veiligheid kunnen doen”, zegt Weyts. “Ik wil toerisme binnen het bereik van élke Vlaming brengen.”

Vakantie is nog niet voor elke jongere in Vlaanderen vanzelfsprekend. Grote (school)groepen of jeugdbewegingen stuiten bij het maken van vakantieplannen vaak nog op drempels. “Iedereen heeft recht op vakantie”, zegt Weyts. Veel jeugdverblijven hebben aanpassingen nodig om maximaal te kunnen inspelen op de noden en verwachtingen van hun jonge gasten. Weyts: “Het gaat om investeringen die vaak niet onmiddellijk renderen. Daarom geef ik via Toerisme Vlaanderen gerichte financiële steun.”

Weyts investeert daarom verder in een kwaliteitsvol aanbod aan jeugdverblijven in Vlaanderen en kent dit keer 635.428 euro toe aan 18 West-Vlaamse jeugdverblijven. De uitbaters kunnen met die steun kindvriendelijke, moderniserings- en/of brandveiligheidswerken uitvoeren. De Warande in Kortrijk legt zo een volledig nieuwe speeltuin aan en ze richten een snoezelpaleis in, waarin kinderen tot rust kunnen komen. The Outsider Coast in Nieuwpoort heeft bijvoorbeeld een bestaand passagierschip aangekocht ter vervanging van het verouderde passagierschip, Karel Cogge I. Om te voldoen aan het hedendaagse comfort zal de schipperswoning en de keuken van Karel Cogge II heringericht worden.

 
FVW

Geplaatst op 15.08.2019

Brandweer Menen eert overleden collega's uit Heusden-Zolder

Hulpverleningzone Fluvia - Post Menen eert collega's die afgelopen weekend het leven lieten tijdens een interventie

Omstreeks 18.30 u maandagavond werd door de brandweer van Stad Menen hulde gebracht aan de twee collega's uit Heusden-Zolder van de Hulpverleningzone Zuid-West Limburg die zaterdagnacht tijdens een interventie het leven lieten.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 13.08.2019

Activiteiten in de kijker in het Lokaal Dienstencentrum Domein Kloosterhof Wakken

In het najaar van 2019 staan er terug nieuwe activiteiten op het programma.

- Vanaf 13 september gaan er elke vrijdag computerlessen door in samenwerking met het CVO van Waregem. 
- Voormiddag: praktische apps voor je Android tablet en smartphone. Wil je meer inzicht in de wereld van de apps met je Android tablet en smartphone, dan is dit zeker iets voor u. Kostprijs 70 euro.
- Namiddag: dagelijkse computerkost. Deze opleiding wordt volledig op maat aangeboden, gebaseerd op de specifieke behoeftes van de klasgroep. Kostprijs 70 euro.

- Vanaf 3 september op dinsdagvoormiddag: stoelyoga. Relaxatie, meditatie, ademhalingsoefeningen, bewustwording, ontspanning,…. Lesgeefster Hilde Crops. 8 euro per sessie
- Vanaf 3 september op dinsdagavond: Hatha Yoga. 12 euro per les of 70 euro per reeks. Lesgeefster Hilde Crops. Ook dit is toegankelijk voor 55+.

Wens je in te schrijven op één van deze vormingen, neem dan contact op met: 
Lokaal Dienstencentrum - Domein Kloosterhof
Kloosterhof 49 - 8720 Wakken - 056/28.25.55 - kloosterhof@gvo.be
Wens je op de hoogte te blijven van al onze activiteiten, neem dan zeker een kijkje op onze blog of op onze facebookpagina.

Vrijwilligers gezocht
We zijn ook nog steeds op zoek naar vrijwilligers voor onze cafetaria ‘De Goegebuur’. Heb je interesse, neem dan zeker contact op.

 

FVW / Bron LDC Kloosterhof Wakken

Geplaatst op 12.08.2019

Kortrijkse kunst te bewonderen op Pukkelpop

Komend weekend zal tijdens het Pukkelpop Festival in Kiewit een opvallende Kortrijkse toets te zien zijn. Buda vzw neemt er deel aan ART United, een artistiek project dat talent uit binnen- en buitenland samenbrengt op het muziekfestival. Zo zijn er vanuit Kortrijk zes projecten afgevaardigd: Pure, Calculated Risk, De Stroate, I am prepared for you, Peri-Masks en Mammüt.

ART United is een initiatief om jongeren in contact te brengen met kunst en erfgoed. Tijdens Pukkelpop wordt het festivalterrein opgefleurd met kunst in verschillende vormen. De organisatie van Pukkelpop werkt hiervoor samen met verschillende partners, waaronder ook het Kortrijkse Buda vzw.

Vanuit Buda vzw nemen volgende projecten deel aan ART United op Pukkelpop:

Pure - Christian Bakalov (installatie & performance): Bakalov maakt zijn grootste versie ooit van zijn zinderende kleursculpturen, die vorig jaar ook nog op Buda-eiland te zien waren

Calculated Risk - Kasper Vandenberghe (video): een intrigerende captatie van Kasper Vandenberghe die zich gehuld in bubblewrap laat vallen van een stelling

De Stroate (graffiti) - meerdere artiesten van jeugdhuis De Stroate breken in op het programma van ART United met verschillende graffiti interventies

I am prepared for you - Marcus Sixay (interactieve installatie): de kleurrijke installatie met confetti die ook tijdens PLAY Kortrijk een publiekstrekker was

Peri-Masks - Benjamin Vandewalle (interactieve installatie): de festivalgangers worden uitgenodigd om Pukkelpop vanuit heel verschillende perspectieven te ontdekken

Mammüt - JC Jakkedoe & Formaat (installatie & tafeltennishotspot): een gigantische houten mammoet overschouwt de festivalweide en creëert een ideale hotspot voor een potje tafeltennis

Marnix Rummens, coördinator Buda vzw: "Kunst is rock'n roll! We nemen graag deel aan dit initiatief en droppen maar liefst zes projecten met Kortrijkse roots in deze zomermix. Onze projecten hebben zeker hun plaats in het rijtje van grote namen uit binnen- en buitenland."

Axel Ronse, schepen van cultuur: "Het is fantastisch dat kunst op een laagdrempelige manier tot bij de jongeren wordt gebracht. Dat we ook vanuit Kortrijk talrijk vertegenwoordigd zijn, bewijst dat we hier heel wat te bieden hebben. Voor onze projecten is het een extra platform om hun talent uit de doeken te doen."

 

FVW / Bron Stad Kortrijk

Geplaatst op 12.08.2019

Grote werken Stationsproject Stad Kortrijk gaan van start

In april werden de bouwwerken aan de fiets- en bustunnel tijdelijk onderbroken door technische problemen. Hierdoor was het de voorbije maanden stil rond het Stationsproject. Dat verandert nu.

In september starten de bouwwerken voor een ondergrondse parking van 900 plaatsen én een wegtunnel in de Zandstraat. Om tijdens deze werken alle verkeer zo veilig, vlot en comfortabel mogelijk te laten verlopen, voeren we vanaf half augustus asfalterings- en markeringswerken uit langs de belangrijkste omleggingswegen.

Alle buurtbewoners ontvangen vandaag een bewonersbrief met een volledig overzicht van de werken, timing en omleidingen.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 12.08.2019

Stad Menen betuigt zijn steun en medeleven bij het verlies van twee brandweermannen tijdens een interventie te Beringen afgelopen weekend

“Daarom hangen we de vlaggen aan onze openbare gebouwen halfstok. Het brengt de overleden mannen niet terug, maar met dit gebaar willen we alle brandweermannen een hart onder de riem steken én ons respect voor hun werk onderstrepen. Het is ongelooflijk hard om uitgerekend die mensen te moeten verliezen die zich dagelijks inzetten om het leven van anderen te redden”, zegt burgemeester Eddy Lust van de stad Menen.

FVW / Bron Stad Menen

Geplaatst op 12.08.2019

Ieperse slechtvalk gespot in Cambridge

Niet weinig trots kunnen we jullie melden dat er een Iepers slechtvalkvrouwtje gespot is in Cambridge. Eén van de jonge slechtvalken die geboren werd in de torenspits van de Ieperse Sint-Maartenskathedraal, is waargenomen op de toren van de wereldberoemde King’s College Chapel in de Engelse universiteitsstad Cambridge. Vogelliefhebbers hebben de vogel gespot en konden de gekleurmerkte ring aflezen. Die ring kreeg het jong op 12 mei 2017 van een Ieperse stadsarbeider.

De valk is dus een vrouwtje en heeft nu waarschijnlijk een nest in de toren van het wereldberoemde, 15de eeuwse King’s College. Slechtvalken hebben een duidelijke voorkeur voor eeuwenoude gotische torens, omdat die gelijken op hun natuurlijke broedbiotoop: ruwe rotswanden met beschutte schuilplaatsen en kleine nissen.

Het Cambridge-verhaal is super nieuws na het drama van vorig jaar. Toen werd het Ieperse mannetje (april 2018) neergeschoten en zijn pootjes werden afgesneden. Het nest had 4 eieren; maar één vogel overleefde bij de alleenstaande mama en kon het nest verlaten.

Maar intussen heeft het vrouwtje een nieuw lief. Van dit nieuwe mannetje hebben liefhebbers de kleurring aflezen: ring G6. Het gaat om een driejarig mannetje, afkomstig van de klokkentoren van Dottenijs (nabij Moeskroen, net over de taalgrens). Dit jaar zijn in onze Sint-Maartenskerk bij deze mama en nieuwe papa 4 jonge slechtvalken geboren.

Het feit dat een driejarig mannetje uit Dottenijs zich in Ieper vestigt en een tweejarige Ieperse slechtvalk een nieuwe nestplek zoekt op enkele honderden kilometers van de Sint-Maartenskathedraal, toont aan dat de populatie slechtvalken opnieuw groeit. 30 jaar geleden waren de slechtvalken totaal uitgeroeid. Leeggevallen nestplaatsen worden opnieuw vlot opgevuld, waardoor de nieuwe populatie opnieuw goed stand kan houden.

FVW / Foto Stad Ieper

Geplaatst op 12.08.2019
4558 artikelspagina's: 1 <<< 2 >>> 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 456