Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Opening pop-up testgebouw in Kortrijk

Studenten van het VTI in Kortrijk en van de Universiteit Gent onderzoeken samen met enkele industriële partners innovatieve systemen in de bouwsector. Het pop-up gebouw, STEAMlab21, werdt op 16 november 2017 plechtig geopend  in aanwezigheid van de Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits, en de decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, Prof. Patrick De Baets.
 
Onderzoek
In het huis worden nieuwe concepten voor de bouw getest. Het gaat dan van flexibel invulbare gevelwanden over de na – isolatie van bestaande gebouwen tot het potentieel van prefab-elementen. Ecologische houtskeletbouwwanden worden er bestudeerd, en de controle van de luchtkwaliteit en het verbruik van het geïnstalleerde ventilatiesysteem gebeurt volledig online.
 
Samenwerking UGent
Het testgebouw werd gezamenlijk ontworpen en gebouwd door het VTI van Kortrijk en de UGent. Aanleiding is de deelname van de Universiteit Gent aan de prestigieuze Solar Decathlon competitie. Studenten architectuur ontwerpen en bouwen er een energiezuinig woning, die gedurende 10 dagen erg gedetailleerd wordt doorgemeten om de efficiëntie te testen. De Ugent nam in 2011 (Washington, VS) en 2013 (Datong, China) deel en wil ook in 2019 meedoen aan de Europese editie in Szentendre, Hongarije.

 voor meer info zie  ook :  http://www.horizon-ugent.be/nl/solar-decathlon-nl/
 
 Voor de redactie en fotografie  : Bernard Decock - Bron  : Stefan Witdouck  - directeur VTI Kortrijk -Harelbeke  - Gullegem

Geplaatst op 18.11.2017

Armoede past niet in onze samenleving

Cijfers zeggen niet alles, maar soms spreken cijfers voor zichzelf. In België groeit één op de zeven kinderen in armoede op. In steden als Brussel en Antwerpen is dit bijna één op de vier. Meer dan een derde van de Vlamingen leeft in armoede of loopt ernstig risico om in armoede te verzeilen. En die groep wordt steeds groter.
Ook in onze omgeving leven mensen in armoede. We kennen hen van zien, of van een praatje af en toe. Maar daarom weten we nog niet hoe het aanvoelt om elke dag te moeten overleven met weinig middelen, of om je elke dag zorgen te moeten maken over morgen.
Over armoede zijn de meningen rap gevormd. Vooral dan door mensen die hun bestaan ‘zeker’ weten. “Armoede? Ach kom, toch niet hier. Toch niet in ons land?”
Armoede is complex, armoede is een kluwen. Ieder verhaal is ook anders. Armoede beweegt als een neerwaartse spiraal. Als mensen in armoede hun verhaal vertellen, zie je vele oorzaken en verschillende factoren die afremmen, en meer en meer grenzen opwerpen.
 
Armoede heeft een buiten- en een binnenkant. Armoede wordt zichtbaar als het gaat om huisvesting of tewerkstelling, bijvoorbeeld. Daarnaast heeft armoede ook een onzichtbare binnenkant. Het gevoel niet mee te tellen, niets te kunnen, niets waard te zijn, bijvoorbeeld. Die gevoeligheden wegen vaak zwaarder dan de materiële of financiële armoede. Er zijn vele wegen naar armoede, en vaak vallen ze samen.
Kwb draagt sociale rechtvaardigheid en solidariteit als rode draad mee. Ook vandaag blijven we kiezen voor een sociaal rechtvaardige samenleving en strijden we verder tegen armoede. Armoede past immers niet in onze samenleving.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Wim Verlinde, algemeen voorzitter kwb

Geplaatst op 16.11.2017

Kwb wil voor ieder kind een sint

Niet elk kind vindt op 6 december speelgoed in zijn schoen, ook al is het nog zo braaf. Kwb heeft in de Sinterklaasperiode extra aandacht voor gezinnen die het moeilijk hebben. Met de actie ‘Ieder kind een sint’ wil kwb speelgoed inzamelen en bezorgen aan kinderen die het kunnen gebruiken.
 
Armoede is in België geen randfenomeen, integendeel. Meer dan 140.000 kinderen leven in armoede. Een kwart van de kinderen woont in een huis zonder bad, toilet, centrale verwarming of warm en stromend water. Wij  willen we dan ook deze periode, die samengaat met cadeautjes en gelukkige kinderen, aangrijpen om ons steentje bij te dragen aan een warmere samenleving!

 

De sint haalt speelgoed op

Met de actie ‘Ieder kind een sint’ willen kwb Moorsele en Gullegem, Beweging.net en OCMW Wevelgem ouders en kinderen overtuigen om speelgoed te schenken aan de sint. Het is eens iets anders: de sint die krijgt en herverdeelt.
Er worden wordt een inzamelmoment voorzien op zaterdag 2 december in zaal Ter Beke in Gullegem. Kinderen kunnen hun speelgoed zelf aan de Sint afgeven tussen 10u en 12u.
 
We zoeken degelijk en duurzaam speelgoed: speelgoed dat leerzaam is en uitnodigt tot actief spelen. Veilig en verantwoord speelgoed dat kinderen boeit en laat uitproberen. Speelgoed dat de fantasie en de ontwikkeling van je kind stimuleert. De verdeling van het ingezamelde speelgoed gebeurt door het OCMW.
 

Praat met je kind over armoede

De actie gaat om speelgoed, maar ook om een gesprek voeren in je gezin: over arm of rijk zijn, veel of weinig hebben, kansen krijgen of niet. Zijn we in staat om met onze (klein)kinderen ook te praten over armoede? Waarmee wil jouw kind andere kinderen blij maken?
 
Kwb hoopt dat mensen massaal aan deze actie deelnemen, zodat we zoveel mogelijk kinderen een leuke sint-tijd kunnen geven.

Een lijstje met welk speelgoed er in aanmerking komt.
 
Reinig eerst het speelgoed en zie het na of het volledig is. Er is niets triestiger dan en stuk speelgoed krijgen die vuil is en waarvan er stukken ontbreken -Gezelschapsspellen (compleet!) - Lego – Duplo - Playmobil -- Poppenkassen - Kastelen

Garages - Matchbox - Schommelpaarden - Poppenwagens - Actiefiguren - Fornuizen - Fietsen – driewielers – loopfietsen - Werkbankjes - Houten speelgoed - Bouwdozen &  Puzzels (compleet!)

Welk speelgoed komt niet in aanmerking?
 

Batterijverslindend speelgoed - computerspelletjes &  pluchen knuffels (overvloed + hygiëne)

Voor de redactie & fotografie  : Bernard Decock - Bron Inge Goemaere

Geplaatst op 16.11.2017

SINTERKLAAS IN OOSTENDE

Keer op keer is het voor de kinderen uitkijken naar de komst van de Sint! En die meert naar jaarlijkse traditie ook aan in Oostende.

HET GROTE SINTERKLAASFEEST

25/11/17
Alle kinderen kijken er al een poosje naar uit, maar eindelijk is het weer zover: op zaterdag 25 november komt de Sint aan in Oostende. Ontmoet de Sint en zijn Pieten, volg hen met de koets op weg naar het stadhuis en beleef een leuke middag met tal van animaties en workshops!
11.00 uur
Aankomst Sinterklaas met 'de Nele' aan het Noordzeeaquarium.
14.00 uur
Ontmoet de Sint in het Stadhuis en neem deel aan tal van activiteiten: kinderdisco, kindercocktails maken, grime, karikatuur tekenen, Sportie’s Piets Frisbee’s knutselen, badges maken, een verteller met boeiende Sintverhalen, ...
 

AANRADER: BEZOEK DE SPIEKPIETJES IN FORT NAPOLEON

28/10/2017 - 06/12/2017
Elk jaar bij het vallen van de blaadjes trekken de allerkleinste helpertjes van Sinterklaas de wereld rond. Daar zoeken ze uit wie er lief is geweest en wat er op de verlanglijstjes van de kinderen staat. De wintermaanden zijn voor Sinterklaas, de Zwarte Pieten en de Spiekpietjes best druk. Maar weten jullie ook wat die Spiekpietjes doen als de verjaardag van de sint voorbij is en alle schoentjes weer in de kast staan?


Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Oostende Stad aan Zee

  

Geplaatst op 16.11.2017

X-MAS LATE NIGHT SHOPPING

Meer dan 150 winkels uit de centrumstraten blijven op vrijdag 1 december open tot 21 uur. Heel wat handelaars bieden hun klanten een geschenkje aan, anderen trakteren met een hapje en een drankje. Er zullen ook verschillende dj-sets opgesteld staan en natuurlijk mogen ook de modeshows niet ontbreken.
Afsluiten doe je met een afterparty in de Langestraat tijdens de Montmartre Winter Kick-Off.
 

 IN HET KORT

 • Meer dan 150 winkels open tot 21 uur
 • Winterse straatanimatie
 • Win 10.000 euro elektro
 • 1 uur gratis parkeren
 • Winter Kick-Off om de avond af te sluiten
1 UUR GRATIS PARKEREN

Door de samenwerking met Indigo kunnen we de shoppers een gratis parkingcheque ter waarde van 1 uur parkeren aanbieden. Deze parkingcheques ontvang je bij aankoop bij één van de deelnemende handelaars, zolang de voorraad strekt.

MONTMARTRE WINTER KICK-OFF

Na vier succesvolle edities van de Summer Kick-Off wordt er dit jaar ook een Winter Kick-Off georganiseerd. Op 1 december gaan de kerstlichtjes aan in Oostende, opent de mooiste schaatspiste van het land en kan je late-night-shoppen tot 21.00 uur. En nadien vieren we gewoon uitgebreid verder! 
Wat kan je verwachten? Een feestje in de Langestraat met enkele bekende Oostendse dj's. Vollédig Oostends en vollédig gratis.
Met de medewerking van DJ's: -  B-KAY -  Yamo &  dj SENSEI
 

NIETS MISSEN VAN OOSTENDE?

 • Unieke eet- & drinkadresjes
 • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
 • Maak kans op leuke Oostende prijzen
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Pieter Hens  visit Oostende

 

 
 

Geplaatst op 16.11.2017

GONE ASTRAY - Fotografie van ZAZA BERTRAND & FREDERIK BUYCKX bij Bubox Kortrijk

Zaza Bertrand dompelt zich tijdens haar reizen helemaal onder in de leefwereld van de plaatselijke bevolking met als resultaat een spannende fotoreeks die vervreemdend maar toch ook bekend aanvoelt.
Frederik Buyckx wijkt op zijn reizen af van de begane reiswegen om zo nieuwe onverwachte dingen te ontdekken. De beelden zijn vaak rauw, realistisch maar meestal optimistisch.
Onverwachts maar snel werd het duidelijk dat hun werk erg gelijkaardige sferen vertoont. Waar de ene gedesoriënteerd geraakte bij intense ontmoetingen, verdwaalde de ander in zijn surrealistische landschappen. Voor deze expo worden een verzameling foto’s tesamen gebracht uit twee reeksen waardoor deze frappante raakvlakken enerzijds een extra dimensie krijgen en anderzijds nieuwe verhalen creëren die de bezoeker leidt of net helemaal kan misleiden.
Frederik won onlangs de Photograher of the Year-prijs op de Sony World Photography Awards, Zaza Bertrand de IBASHO fotowedstrijd.
Deze tentoonstelling kan u bezoeken  van 18 november t.e.m. 8 januari, telkens van donderdag - zondag tussen 14 en 18u
Bubox, Paardenstallen Korte Kapucijnenstraat z/n, 8500 Kortrijk

Toegang gratis
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron : Bubox Kortrijk
 

Geplaatst op 08.11.2017

HEERLIJK WINTERS OVERNACHTEN IN OOSTENDE

We verwelkomen je deze winter met een zalig Oostende-geschenk op de hotelkamer. We inspireren je om bij gelijk welk weer de stad in te trekken en al zijn verschillende facetten te ontdekken. 
Boek je verblijf vanaf 1 december tot 7 januari hieronder en ontvang een winters cadeautje op de hotelkamer. Dit uniek geschenk ter waarde van €95 nodigt je uit om Oostende te ontdekken! 

 • Unieke Oostende-kousen
 • Kortingen in de horeca
 • Gratis toegangstickets
 • Doen in Oostende-gids
 • Een leuke totebag
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron : Pieter Hens Visit Oostende

Geplaatst op 16.11.2017

OOSTENDE SCOORT IN GAULT&MILLAU

De beroemde restaurantgids Gault&Millau looft maar liefst vier Oostendse adresjes. Daarmee bevestigt de stad haar sterke horecareputatie en komt het mooie aanbod aan restaurants tot uiting. Lees hieronder welke restaurants zeker een bezoekje waard zijn als je op zoek bent naar een culinaire ervaring. 

RESTAURANTS MET 14/20 

MARINA

Ristorante Marina brengt het beste uit Italië naar Oostende. In 1973 startte patron Domenico de zaak op, nu streeft dochter Vida de mediterraanse perfectie na. Het recept voor de tagliolinipasta is bijvoorbeeld nog altijd hetzelfde. Op de menukaart mogen andere verse pasta’s niet ontbreken, maar Marina gaat verder dan dat. Zeebrasem in zoutkorst, tartaar van wilde tonijn, carpaccio en gegrilde kreeft staan prominent op de kaart. De sabayon is er intussen legendarisch. En wie wil nu niet aan tafel schuiven waar ooit ook Kylie Minogue, Roger Moore en Jean-Paul Belmondo heerlijk hebben gedineerd.
 

RESTAURANTS MET 13/20

MANGE-TOUT

Bij Mange tout zijn ze zeker en vast niet aan hun proefstuk toe. 4 jaar geleden zakten de eigenaars af van Middelkerke naar Oostende en openden ze hun klassevolle restaurant aan de Visserskaai. Bij Mange Tout kom je voor een echte restaurantbeleving. Het menu wisselt volgens het ritme van de seizoen en is steeds klassiek met een verrassende moderne twist. Voor geoefende smaakpapillen en zij die houden van de zee als smaakelement in een gerecht. Een aanwinst voor de stad! 

BENTLEY’S

 
“Dit is een leuke plaats waar iedereen lekker kan genieten: van de grootste snotneus tot de eerste minister”, vatten maître Jean-Philippe Susilovic en chef David Vandaele hun concept gevat samen. JP werkte jarenlang samen met de Britse topchef Gordon Ramsey, David was sous-chef bij sterrenkok Geert Van Hecke. Geperfectioneerde gerechten als ravioli met krab en dorade, risotto met griet en Sint-Jakobsnoten met knapperige schorseneren krijgen terecht hoge scores. Voeg daar nog een mooie wijnkaart en origineel interieur aan toe, en je hebt het perfecte decor voor een memorabel diner.

BISTRO MATHILDA

Al sinds 1995 is het restaurant van de familie Deklerck een vaste waarde. Niet alleen verwijst de naam naar het befaamde beeld ‘De Zee’ pal tegenover de zaak, maar ook naar het nummer ‘Waltzing Mathilda’, meteen ook de naam van het prima maandmenu. Op de kaart pronken zeer verfijnde klassiekers, zoals kalfsniertjes met mosterd van Wostyn, aan tafel bereide tartaar en uiteraard verse zeetong en huisgemaakte garnaalkroketjes.  Fijnproevers kunnen zich dan weer laten gaan op Belgische kaviaar, minibouillabaisse of Noordzeekrab met Turks brood en munt. Bistro Mathilda pakt ook steevast uit met het menu A l’Ostendaise.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Oostende stad aan zee

 
 
 

 

 

 
 

Geplaatst op 16.11.2017

MOMMY'S BASTARDS

Wereldse keuken in een warm urban interieur. De uitbaters van de voormalige Mosselbeurs gooien het volledig over een andere boeg en brengen een stukje New York naar Oostende. Van de kaart die je aanmaant om 'Badass' te zijn tot de wijn met label 'Just Fucking Good Wine', de rebelsheid straalt er van af. Je kan er terecht voor heerlijke tapas en cocktails maar ook om te dineren.

OPENINGSUREN

maandag:gesloten - dinsdag:11:00 tot 23:00 - woensdag:11:00 tot 23:00 - donderdag:11:00 tot 23:00 - vrijdag:11:00 tot 23:00
zaterdag:11:00 tot 23:00  & zondag:11:00 tot 23:00

LOCATIE : Dwarsstraat 10 Oostende 8400

 

Meer info : E-mail: hello@mommysbastards.be Website: www.mommysbastards.be
 
Voor de tredactie  : Bernard Decock - Bron :  Oostende Stad aan Zee

Geplaatst op 16.11.2017

5 RONKENDE NAMEN OP HET VLOT. KUNST IS (NIET) EENZAAM.

Oostende weet altijd mooi volk te lokken. Denk maar aan de topkunstenaars van The Crystal Ship, de sterren van het filmfestival en de grote affiches in Kursaal Oostende. Maar ook voor “Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam.” zakken enkele klinkende namen af naar de stad aan zee. Een bloemlezing.

1. JAN FABRE

Kunst is (niet) eenzaam
1986 - mixed media
Naast curator is Jan Fabre vooral ook thuis in zowat alle takken van de kunst. Theatermaker, beeldhouwer, schilder, filmproducent en utopist, hij heeft het allemaal op zijn profiel staan. En wie kent Fabres befaamde plakken ham op de zuilen van de Gentse aula, zijn glinsterende kevers en Searching for Utopia ofte de gigantische gouden schildpad niet? Telkens opnieuw slaagt hij erin te balanceren op de grens van de controverse om zo onze maatschappij uit te dagen. We geven hem dan ook met veel plezier de duo-rol kunstenaar en curator van “Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam.”

2. JULIUS VON BISMARCK

Space Fish
2017 - video
 
Julius Von Bismarck,die stop je niet zomaar in een vakje. De Duitser is een opmerkelijk figuur met heel uitzonderlijke ideeën, die hij vertaalt in fotografie, video en installaties. Een jonge vogel in het milieu, maar wel ene met een stevig portfolio. Zo liet hij een gigantische smiley aan een helikopter boven Berlijn vliegen en ontwierp hij een toestal dat ongevraagd foto’s plaatste op de camera’s van toevallige passanten. Technologie en wetenschap spelen een belangrijke rol in zijn kunst. Ook in zijn werk voor Het Vlot. Julius liet een een tropische zoetwatervis in een speciaal ontworpen duikpak rondzwemmen in het koude water van de Antarctische oceaan. Het symboliseert de ontdekkingsdrang van de mens en de romantiek gepaard met het ontdekken van nieuwe werelden.

3. STEVE MCQUEEN

Nieuwe productie
2017 - video
Een oscarwinnaar op een kunsttentoonstelling, dat zie je niet elke dag. Steve McQueen kroop de geschiedenisboeken in en verfilmde 12 Years a Slave, een stevig drama rond de slavernij. Het leverde hem meteen een Academy Award en eeuwige roem op. Hij was meteen ook de eerste zwarte oscarwinnaar in de categorie Beste Film. Zijn werk wordt gekenmerkt door de lange, ononderbroken shots, spelen met fysiek geweld en een sterke, maatschappijkritische boodschap. Maar wat weinig mensen weten, is dat Steve McQueen ook experimenteert met beeldhouwkunst. Zijn favoriete materialen zijn neon-licht, goud, zilver en graniet.  
 
 

4. ASLAN GAISUMOV

Volga
2015 - video
Aslan Gaisumov mag dan wel de benjamin van Het Vlot zijn, zijn bijzondere kunst staat getekend door een karaktervol levensverhaal. Zijn familieleden sloegen op de vlucht tijdens de oorlog in Tsjetsjenië door met 21 personen in een oude Volga wagen de grens over te steken. In zijn werk blijft hij trouw aan zijn geschiedenis en cultuur maar durft daar ook buiten te kleuren. Esthetiek en kritiek gaan hand in hand in video en installaties. Ook voor Het Vlot. In de kelders van de Sint-Jozefkerk haalt Aslan persoonlijke herinneringen en het collectieve geheugen naar boven en transformeert dat in een nieuw geheel.

5. MIKE FIGGIS

Survivalskills
2017 - video 
Doet Leaving Las Vegas een belletje rinkelen? Of The Sopranos? Mike Figgis was voor beide regisseur en haalde meteen ook twee oscarnominaties binnen. Begonnen in de muziek en theater, maar uiteindelijk koos hij toch resoluut voor het grote doek. Geen onverstandige keuze. Die cinematechnieken gebruikt hij ook voor zijn werk op Het Vlot. Niet het dobberen op het vlot zelf, maar wat net voor en net na de ramp gebeurde, zet hij in beeld. Zo reflecteert hij naar en over het medium film.
 
 Voor de redactie : Bernard Decock - Bron :   Pieter Hens Visit Oostende
  

Geplaatst op 16.11.2017
2526 artikelspagina's: 1 <<< 2 >>> 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 253