Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Vijfde Halloweentocht in kortrijk

Op dinsdag 31 oktober organiseert Komedia, voor de vijfde keer, in samenwerking met het wijkcentrum Overleie een halloweentocht in Kortrijk.
Dit jaar is er een bruiloft tussen een vampierenkoppeltje. Je maakt kennis met de ouders van de bruid en bruidegom, je wordt klaargestoomd voor het grote feest en schuift aan voor het feestmaal. Maar let op dat je niet gebeten wordt!
 
Wanneer: dinsdag 31 oktober 2017 vanaf 18u - vertrek in groepjes
Wat: tocht met entertainment, hapjes en drankjes, voornamelijk binnen
Waar: start Overleiestraat 43
Wie: Iedereen  (aanbevolen 7+) Parcours is niet aangepast voor rolstoelen en kinderwagens.
Prijs: 7€,  jongeren <16 jaar betalen 5€
Inschrijven en info op www.komedia.be/halloweentocht

voor de redactie  Bernard Decock - Bron  : Komedia kortrijk
 

Geplaatst op 11.10.2017

Wevelgems schilder Betty Bouckaert neemt deel aan Buren bij Kunstenaar

Deze maand, op zaterdag 21 en zondag 22 oktober 2017, neemt Betty Bouckaert deel aan “Buren bij Kunstenaars”, ondertussen al de veertiende editie van een jaarlijks cultureel weekend dat wordt georganiseerd door de provincie West-Vlaanderen (en zelfs de Franse departementen Nord en Pas-de-Calais, zij het op andere data).
De unieke invalshoek van deze event is dat u niet gewoon het werk van kunstenaars — schilders, beeldhouwers, fotografen, ambachtelijke kunstenaars enz. — gaat bekijken, maar dat u hen tijdens de opendeurdagen tegelijk bezoekt in hun eigen atelier!
Dit jaar nemen 2.663 kunstenaars uit de hele provincie West-Vlaanderen deel, iets minder dan de 2.711 deelnemers van vorig jaar...
Net zoals vorig jaar zijn sommige ateliers ook op vrijdag open, wat de scholen de kans biedt om in klasverband kennis te maken met een kunstenaar of een ambacht. (Op vrijdag is het atelier van Betty Bouckaert enkel op afspraak te bezoeken.)
Kortom, een unieke gelegenheid om ook Betty Bouckaerts werk te ontdekken en haar atelier te bezoeken! Het bezoek is vanzelfsprekend gratis, toegang voor mindervaliden vormt geen probleem. De openingsuren vindt u terug in de onderstaande tabel.

Galerie Betty Bouckaert: deelname aan “Buren bij kunstenaars”
Openingsuren
zaterdag 21 oktober 2017 14:00 - 18:00
zondag 22 oktober 2017 14:00 - 18:00
Praktische details
gratis toegang, schoolbezoeken mogelijk en toegang voor mindervaliden
adres, kaart enz.: zie webbladzijde http://users.telenet.be/bettybouckaert/contact.html
 
De contactbladzijde op haar website vermeldt het adres, bevat een routebeschrijving enz. (http://users.telenet.be/bettybouckaert/contact.html).

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron : Ivo Vinckier

Geplaatst op 11.10.2017

Gemeente en OCMW Houthulst en Vives Kortrijk duurzaam naar het werk met ‘De testkaravaan komt er aan!’

Van maandag 16 oktober tot en met vrijdag 27 oktober is ‘De testkaravaan komt er aan!’ te gast bij het gemeentebestuur en OCMW van Houthulst en de hogeschool Vives in Kortrijk.
In totaal schreven 114 personeelsleden zich in voor de campagne: 81 personeelsleden van Vives in Kortrijk en 33 personeelsleden van het gemeentebestuur en OCMW van Houthulst.
‘Test het uit’-principe
Het uitgangspunt van ‘De testkaravaan komt er aan!’ is het ‘test het uit’-principe: de Provincie stelt per campagneperiode gratis een vloot van 105 duurzame vervoermiddelen ter beschikking voor de werknemers. Naast 80 elektrische fietsen kunnen ze stadsfietsen, bakfietsen, vouwfietsen, fietskarren, enz. uittesten. Ook bus- en treinpassen, Blue bikes en carpoolmogelijkheden behoren tot het aanbod. De testperiode per bedrijf bedraagt twee weken.
26 bedrijven nemen deel in 2017
Voor 2017 bevestigden 26 bedrijven hun deelname. Vives Kortrijk en het gemeentebestuur en OCMW van Houthulst sluiten de Testkaravaan voor 2017 af.
Eerder dit jaar was ze al te gast bij vzw Cadans in Brugge, AZ West in Veurne, vzw Zorgcentrum Maria Ter Engelen in Houthulst, ZoWe Verpleegkunde Brugge, Villeroy & Boch en Sint-Idesbald in Roeselare, het Sint-Janscollege in Poperinge, Biostoom in Oostende, Zorg H. Familie in Kortrijk, de politiezone VLAS en de gemeentebesturen en OCMW’s van Zedelgem, Moorslede, Middelkerke, Anzegem, De Haan, Blankenberge, Zuienkerke, Oudenburg, Ichtegem en Jabbeke.
Wedstrijd voor personeel dat duurzaam naar het werk komt
Ook personeelsleden die reeds duurzaam naar het werk komen en geen vervoermiddel willen testen, kunnen zich registreren voor deze campagne. Zij maken immers ook kans op een prijs uit de prijzenpot, met als hoofdprijs een elektrische fiets of fiets-gps per deelnemend bedrijf.
Feestelijke afsluiters op vrijdag 27 oktober
Op vrijdag 27 oktober om 11 uur is er de prijsuitreiking van de campagne bij het gemeentebestuur en OCMW van Houthulst in het gemeentehuis, Markt 1 in Houthulst.
Om 12.45 uur sluit de campagne feestelijk af met de prijsuitreiking bij de hogeschool Vives, Doorniksesteenweg 145 in Kortrijk.
Succesvolle resultaten in 2014, 2015 en 2016
2017 is reeds het vierde jaar van de provinciale campagne. Ook in 2014, 2015 en 2016 deed de campagne tal van bedrijven aan.
In 2014 legden 19 West-Vlaamse bedrijven met ‘De testkaravaan komt er aan!' meer dan 410.000 duurzame kilometers af en bespaarden 54 ton CO2.
Ook het tweede campagnejaar van de Testkaravaan was een schot in de roos: 19 West-Vlaamse bedrijven legden met de woon-werkcampagne meer dan 460.000 duurzame kilometers af en bespaarden bijna 61 ton CO2.
In 2016 legden 21 bedrijven met de campagne meer dan 400.000 duurzame kilometers af: een besparing van 53 ton CO2.
De Provincie is de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen te kunnen uittesten.
Proefproject ‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’ in Veurne, Kortemark en Vleteren
Ter uitbreiding van campagne trekt de Testkaravaan in 2017 ook naar de gemeenten. Dankzij dit proefproject konden inwoners van Veurne (van 29 april tot en met 1 juli) en van Kortemark (van 2 tot en met 30 september) gratis de voordelen leren ontdekken van het dagelijks vervoer via elektrische (bak)fiets of vouwfiets.
Op zaterdag 7 oktober ging de campagne van start in Vleteren: 30 inwoners van Vleteren nemen tot en met zaterdag 21 oktober deel aan het project.
Bij succes wordt de campagne de volgende jaren herhaald in andere West-Vlaamse gemeenten.
                   
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron :  Dienst communicatie West-Vlaanderen - Cynthia Dubois)
 
 

Geplaatst op 10.10.2017

300 kinderen geven hogeschoolstudenten een onmogelijke opdracht: ‘Ontwerp mijn droommachine’!

MyMachine Vlaanderen is een initiatief dat ondernemingszin, creativiteit, STE(A)M vaardigheden, talentontwikkeling, maakonderwijs en kruisbestuiving wil stimuleren binnen alle onderwijsniveaus (lager-, hoger-en secundair onderwijs).

In het kader van MyMachine realiseren drie onderwijsniveaus “droommachines” gedurende één school/academiejaar.


1. IDEE: Kinderen lager onderwijs bedenken een droommachine.
2. ONTWERP: Studenten hoger onderwijs ontwikkelen hiervoor een concept.
3. WERKEND PROTOTYPE: Leerlingen technisch secundair onderwijs bouwen een werkend prototype van deze droommachine


Meer dan 400 leerlingen uit 23 scholen gaan straks samen aan de slag om 11 briljante droommachines én 1 droomgame te realiseren.
 
Howest, de hogeschool West-Vlaanderen (Kortrijk) en Hogeschool PXL Limburg (Hasselt) doen mee als hoger onderwijsinstellingen met studenten van diverse bacheloropleidingen: Industrieel productontwerpen, Digital Arts&Entertainment, Elektromechanica, Elektronica-ICT, Grafisch Ontwerp en Lerarenopleiding.
 
300 kinderen uit heel Vlaanderen zetten hun ideeën om in briljante droommachines
300 kinderen bedenken, tekenen én ontwerpen binnenkort hun eigen droommachine.
Ze worden begeleid door studenten van de Hogeschool Howest Bacheloropleiding Industrieel productontwerpen -2de  jaar of door een multidisciplinair studententeam van Hogeschool PXL Limburg (Bacheloropleidingen Elektromechanica, Elektronica-ICT, Grafisch Ontwerp en Lerarenopleiding).
De studenten halen het creatiefste in de kinderen naar boven, waarna de klas de TOP 3 knapste of mafste machines kiest. Deze ideeën worden herontwerpen door alle kinderen van de klas.
 
De ontwerptekeningen en - maquettes dienen als inspiratie voor de studenten die één van de TOP 3 verder gaan uitwerken tot een interactief product. Daarna maken leerlingen van het technisch secundair onderwijs een werkend prototype van deze machine. Eind juni wordt het hele proces van kindertekening tot tastbare machine tentoongesteld.
 
De Huiswerkmachine, de Spokenverjager, de Ruzie-oplosser en het Frietkanon zijn slechts enkele van de straffe uitvindingen die tijdens het MyMachine traject werden gerealiseerd in het verleden.
 

De pers is van harte welkom om de deelnemers aan het werk te zien:
Binnenkort gaan 11 lagere scholen verspreid over heel Vlaanderen aan de slag (zie kaart). Hieronder vindt u een overzicht van de deelnemende lagere scholen, de contactgegevens en de data van de co-creatie sessies.
 
TEAM 1
Basisschool De Rijdtmeersen, Kasteelstraat  32 in 9660 BRAKEL – 5de leerjaar
Directeur: Philippe Venstock - info@bsderijdtmeersen.be - 055/42 45 07
Co-creatie sessie: Vrijdag 13 oktober van 8u30 – 15u.
 
TEAM 2
Vrije Basisschool Sint-Denijs, Kouterstraat 14 in 9270 KALKEN – 5de leerjaar
Directeur: Tamara Van Loo - directie@sintdenijs.be - 09/367 55 51
Co-creatie sessie: Dinsdag 17 oktober van 8u30 – 15u.
 
 
TEAM 3
Vrije Basisschool De Lampion, Kerkstraat 14 in 1800 PEUTIE – 2de leerjaar
Directeur: Sophie Lucas -  directie.lmp@kov.be - 02/251 29 39
Co-creatie sessie: Donderdag 12 oktober van 9u30 – 15u
 
 
TEAM 4
't Klein Atheneum in TIENEN – 6de leerjaar
Directeur: Anja Ginckels - anja.ginckels@scholengroep11.net - 016/81 68 45
Co-creatie sessie: Vrijdag 13 oktober van 10u20-15u30
 
 
TEAM 5
Basisschool De Ginsteschool in OOSTROZEBEKE – 6de leerjaar
Directeur: Lieve Malisse - info@ginsteschool.be - 056/66 66 04
Co-creatie sessie: Vrijdag 13 oktober van 8u30 – 15u
 
 
TEAM 6
Vrije Basisschool Sint-Jansschool in MENEN – 4de leerjaar
Directeur: Ann Expeel - directie@sint-jansschool.net - 056/51 28 90
Co-creatie sessie: Maandag 16 oktober van 13u30 – 15u
 
 
TEAM 7
Vrije Basisschool Damiaanschool in KORTRIJK – 4de leerjaar
Directeur: Hans Libbrecht - hans.libbrecht@kbkscholen.be - 056/21 67 14
Co-creatie sessie: Donderdag 12 oktober van 9u – 15u
 
 
TEAM 8
Basisschool Het Klepperke in BALEN – 6de leerjaar
Directeur: Nico Maes - directie@klepperke.be - 014/81 17 38
Co-creatie sessie: Vrijdag 13 oktober van 8u30 – 15u
 
 
TEAM 9
Steinerschool Sterrendaalders in LIER – 6de leerjaar
Directeur: Yo Wouters - directie@steinerschoolkempen.be - 03/491 80 12
Co-creatie sessie: Donderdag 19 oktober van 8u30 – 15u
 
 
TEAM 10
Vrije Basisschool De Beerring in BERINGEN – 2de leerjaar
Directeur: Geert Wauters - wautersgeert@debeerring.be - 0497/12 77 38
Co-creatie sessie: Dinsdag 17 oktober van 8u30 – 15u
 
 
TEAM 11
Freinetschool Het Wijdeland in SINT-TRUIDEN – 5de leerjaar
Directeur: Patrick Kuenen - patrick.kuenen@wijdeland.be - 011/48 04 00
Co-creatie sessie: Vrijdag 13 oktober van 8u30 – 15u
 
 
Beleef het hele maakproces online
Vanaf november kunnen niet alleen kinderen, leerlingen en studenten, maar ook ouders en andere geïnteresseerden het hele proces actief volgen via de gloednieuwe website: www.mymachine.be
 
MyMachine Global
Na de lancering van MyMachine in 2008 in Kortrijk loopt MyMachine nu zelfs niet alleen in België, maar via licenties is MyMachine in 8 landen op 3 continenten actief (België, Slovenië, Portugal, Frankrijk, Slovakije, Noorwegen, Zuid-Afrika en USA).
                        www.mymachineglobal.org
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Aagje Beirens, coördinator MyMachine                
 

Geplaatst op 10.10.2017

Lancering gezinszoektocht ‘Op avontuur met Blob in Zwevegem’ op zondag 22 oktober

Op zondag 22 oktober stellen de Provincie West-Vlaanderen, het Stadlandschap Leie en Schelde*, Westtoer en Toerisme Leiestreek de gezinszoektocht ‘Op avontuur met Blob in Zwevegem’ voor.
De zoektocht is 5 km lang en is bedoeld voor gezinnen met kinderen van 7 tot 12 jaar. Het hoofdpersonage Blob neemt de gezinnen mee op sleeptouw in de omgeving van Moen. Onderweg maken ze onder andere kennis met Walter de Waterdraak, lopen ze over een oude spoorweg en passeren ze de plaats waar ooit een lange tunnel voor boten was. Daarnaast leren ze ook hoe ze hun eigen ‘Blob’ kunnen maken.
Deelnemers kunnen vanaf 13.30 uur vrij starten aan de Loods van Natuurpunt in Moen. Bij de start ontvangen alle aanwezigen een gratis exemplaar van de zoektocht en een gezond hapje voor onderweg.
De zoektocht is vanaf eind oktober te verkrijgen bij de toeristische dienst van Zwevegem en te downloaden op de websites www.stadlandschapleieschelde.be/blob en www.toerisme-leiestreek.be/blob.
Deel foto’s met #mijnblob op sociale media
De deelnemers worden uitgedaagd om een eigen ‘Blob’ te maken met allerlei gevonden spulletjes uit de natuur. Foto’s van de unieke Blob kunnen op sociale media (Facebook, Twitter en Instagram) gedeeld worden met #mijnblob.
Uit de foto’s die op zondag 22 oktober openbaar gedeeld worden, kiest Blob enkele winnaars die een gratis avontuur kunnen beleven in het Provinciaal Sport- en Natuurcentrum De Gavers in Harelbeke. Ook na de lancering zal Blob af en toe kinderen verrassen met een leuke prijs.
Nieuwe reeks gezinszoektochten
De zoektocht is de eerste van een nieuwe reeks kindvriendelijke zoektochten in de Leiestreek. De reeks wordt opgebouwd rond het hoofdpersonage Blob die telkens op stap gaat in een andere stad of gemeente in Zuid- of Midden-West-Vlaanderen en die gezinnen op een speelse manier laat kennismaken met verrassende, groene plekjes in de buurt.
Samenwerking met verschillende partners
De zoektocht ‘Op avontuur met Blob in Zwevegem’ is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen, het Stadlandschap Leie en Schelde, Westtoer en Toerisme Leiestreek in samenwerking met Natuurpunt en de gemeente Zwevegem.
Praktisch
Datum: zondag 22 oktober van 13.30 tot 18 uur
Locatie: Loods van Natuurpunt, Kraaibosstraat in Moen (Zwevegem)
Het parcours is vaak onverhard en passeert langs hellingen en trappen. De tocht is niet geschikt voor kinderwagens.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : dienst communicatie West-Vlaanderen - Cynthia Dubois


Geplaatst op 10.10.2017

Winterregime afvalophaling van start

Vanaf 23 september 2017 worden de huis-aan-huisophalingen van afval volgens het winterregime (tijdens de dag) uitgevoerd. 
In zone 1 (de wijken gelegen ten noorden van de lijn die loopt over de Koning Albert I-laan, Koning Leopold III plein, Kerkstraat tot aan de Zuidlaan, Zuidlaan, Vredelaan, Koninklijkelaan - genoemde straten inbegrepen) is de ophaling van huisvuil voor particulieren en handelaars op maandag. De ophaling van PMD, papier en karton is op woensdag.
In zone 2 (de wijken gelegen ten zuiden van de lijn die loopt over de A. Ruzettelaan -grens Zeebrugge tot Koning Albert I-laan, Koning Leopold III plein, Kerkstraat tot aan de Zuidlaan, Zuidlaan, Vredelaan, Koninklijkelaan - genoemde straten niet inbegrepen) is de ophaling van huisvuil voor particulieren en handelaars op dinsdag en de ophaling van PMD, papier en karton op donderdag. De ene week is het papier en karton, de andere week PMD.
Alle ophalingen gebeuren vanaf 7 uur. Plaats het afval buiten vanaf 5 uur op de dag van ophaling of bij voorkeur zo dicht mogelijk bij het voorziene ophaaluur.
 
Voor de redactie : Bernard Decock - Bron  : dienst communicatie  Blankenberge
 
 

Geplaatst op 10.10.2017

Unieke muziekinstrumenten in Belle Epoque Centrum

De tijdelijke tentoonstelling ‘Als muziek in de oren’ in het Belle Epoque Centrum in Blankenberge focust op muziek uit de belle-époqueperiode. Ze herbergt instrumenten uit de collecties van het internationaal befaamde MIM (muziekinstrumentenmuseum) in Brussel, het Harmonium Art Museum (HAM) in Klein-Willebroek, Peter Benoitmuseum in Harelbeke en privéverzamelaars.
Schepen voor Cultuur en Erfgoed, Philip Konings: “Een twintigtal stukken zijn uitgeleend uit de privéverzameling van Blankenbergenaar Philip Fourier. Naast verzamelaar en kenner van muziekinstrumenten is hij ook leraar doedelzak en draailier aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Blankenberge. Hij is als muzikant ook zeer goed gekend in de folkwereld.”
Unieke stukken van privéverzamelaars
Fourier is bijzonder trots op zijn instrumentencollectie, waaronder een unieke alt saxofoon van omstreeks 1870, volgens onderzoekers van het MIM een experimenteel model. Zijn interesse gaat vooral ook naar de esthetiek en de kwaliteit van het vakmanschap waarmee instrumenten worden gebouwd met uitgelezen materialen. De verhoudingen en de vormen zijn bepalend voor de schoonheid. Bij antieke instrumenten komt daar nog de patina van de tijd bovenop.
De uitgeleende instrumenten zijn allen meer dan 100 jaar oud. Voor de blazers koos Fourier vooral instrumenten van het atelier Mahillon in Brussel, een firma die heeft bestaan van 1836 tot eind 20e eeuw. In de belle-époqueperiode werd het atelier geleid door Victor-Charles Mahillon, een internationaal gereputeerde instrumentenbouwer die ook de eerste conservator was van de muziekinstrumentencollectie te Brussel.
Ook de evolutie van de instrumenten is een boeiend gegeven. Meestal evolueert een instrument van eenvoudig naar complex. De evolutie weerspiegelt de vereisten van de muziek, het gebruik van nieuwe technieken, de ontwikkeling van nieuwe manieren van muziek maken en beleven. Fourier droeg zelf bij tot het ontwikkelen van een nieuwe doedelzakschalmei voor de Vlaamse doedelzak waardoor hij nu twee octaven chromatisch kan spelen. De ontwikkeling kwam er door onderzoek van de dubbelrietblazers in zijn collectie.
Met aandacht en precisie uitgekozen
De instrumenten die in het Belle Epoque Centrum te bewonderen zijn, zijn slechts een selectie uit de vele instrumenten die Fourier verzamelde, ook uit andere periodes. Het belangrijkste onderdeel van zijn collectie vormen een achttiental draailieren, waarvan de oudste dateert uit 1743, en de jongste, een elektrische, uit 2000. Veel ervan zijn bespeelbaar.
Bij het verzamelen richt Fourier zich vooral op volksinstrumenten, die in de traditionele Europese muziek betekenis hebben. Zo is er een collectie hommels (op de tentoonstelling in het Belle Epoque Centrum zijn er enkele uit de collectie van het MIM te zien), een volks snaarinstrument dat tot op heden in Vlaanderen wordt bespeeld. Het is het enige bourdoninstrument dat ononderbroken in onze contreien aanwezig is gebleven. Een ander typisch instrument is de ‘lepelbas’ harmonica uit Lichtervelde (Callewaert).
In de collectie van Philip Fourier zitten onder meer nog een harp van begin negentiende eeuw, een gitaar van eind achttiende eeuw, een liergitaar van begin negentiende eeuw, een cister uit 1763, Vlaamse, Schotse en Franse doedelzakken, dwarsfluiten van begin negentiende eeuw, fagotten, hobo’s van verschillende bouwers.
Fourier beschikt over zo’n 150 instrumenten en krijgt soms de vraag of hij al de instrumenten kan bespelen. Met spijt in het hart kan hij dat niet. 
De tijdelijke expo ‘Als muziek in de oren’ kan je nog tot en met zondag 5 november bewonderen. Het Belle Epoque Centrum is open van dinsdag tot en met zondag, telkens van 14 tot 17 uur.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock  - Bron  : Dienst communicatie Blankenberge
  

Geplaatst op 10.10.2017

Eerste voorbereidende werken (archeologisch vooronderzoek) in functie van een nieuwe bedrijventerrein starten !

Het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan plan) 25 Ambachtelijke Zone West werd definitief goedgekeurd door de Deputatie van de Provincie West-Vlaanderen.
Patrick De Klerck, schepen van stedenbouw: ”Door de goedkeuring van het RUP werd de zone bestemd voor de inplanting van lokale productie-, verwerkende en/of dienstverlenende activiteiten die van belang zijn voor het economisch functioneren van de stad Blankenberge en niet hinderlijk voor de omgeving. Het plangebied is ca 2.15 ha groot. WVI doet nu een oproep naar promotoren voor de ontwikkeling van dit gebied. Een gebundelde ontsluiting met de primaire weg (N371) wordt voorzien, samen met de ontsluiting van de aangrenzende bedrijven Gerco en Lapin. Er worden één of meerdere bedrijfsverzamelgebouwen voorzien, met verschillende types van modules - vloeroppervlaktes die variëren tussen 100 en 600 m²). Het totale project dient uitgevoerd te zijn binnen de periode van 3 jaar vanaf de opstart van de werken. Het bestaande bedrijf Desoete containers krijgt op de site een nieuwe locatie en wordt op deze manier zone-eigen.
Als eerste stap in het bouwrijp maken van het terrein, wordt nu door de WVI archeologisch vooronderzoek  met desgevallend proefsleuven uitgevoerd. Dit werd vandaag uitgevoerd”.
Bedrijven die geïnteresseerd zijn in een locatie op dit nieuwe bedrijventerrein, kunnen contact opnemen met WVI.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Patrick De Klerck  tweede schepen Blankenberge

Geplaatst op 10.10.2017

MENSEN HEBBEN BOSSEN & VREDE NODIG

De bosdichteressen & de stadsdichters van de Lappersfort Poets Society nodigen U graag uit op zondag 15 oktober 2017 om het hernieuwde Hugo Clauspad in te
wandelen. Toegang gratis. Paraplu & laarzen bij regenweer.

 

Week van het bos op zondag 15 oktober 2017 om 14u30 Lappersfortbos, Brugge. Verzamelen aan de hoofdingang hoek Ten Briele/Vaartdijkstraat,
Sint-Michiels. De vierde editie van het Hugo Clauspad wordt ingewandeld samen met boswachter Rik & bosdichters Peter Theunynck, Alain Delmotte,
Marcus Cumberlege & de vijfde vrije Brugse stadsdichter Herman Leenders. De muzes schenken 20 nieuwe gedichten en hierna vind je er twee.

https://www.natuurenbos.be/lappersfortbos alle info r https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/het-hugo-clauspad-voor-poetische-
wandelaars/5009986C-D79F-76AA-F8FBC846485DFA84 Zeg het verder van zonsopgang tot zonsondergang…https://www.facebook.com/Bruggestadsgedichten/ www.poeziebos.be

 
Mensen hebben bossen nodig Niet zonder reden daalden bossen uit de hemel neer. Soms schroeit het binnenskamers, slaan de pannen van het hoofd. Soms hongert ook een hond naar brood,

snakt het raam naar rozen. Mensen hebben bossen nodig. Niet zonder reden daalden bossen uit de hemel neer.

Soms is het al metaal dat ons betintelt en magnetiseert. Steden hebben gulzige motoren, kleppen en cilinders ratelen maar door. Steden hebben bossen nodig.

 

Niet zonder reden daalden bossen uit de hemel neer. Soms vreet het miltvuur van de eindigheid,

het vijverslijk, het knarsetanden van de overweg, een kolf, een fles aan ons. Mensen hebben bossen nodig.

 

Niet zonder reden daalden bossen uit de hemel neer. In beuken zwelt de zucht naar kathedralen. Op eik rijpen gedachten, linde giet er slaap op,

taxus ent volharding. Steden hebben bossen nodig. Peter Theunynck

 

 Op zondag 5 november 2017 om 14u30 Praatbos, Diksmuide. Verzamelen aan de hoofdingang Houtlandstraat, Vladslo. De 10 Nederlandstalige gedichten van
het vredesbospad - nabij treurende ouderpaar Käthe Kollwitz - werden in het Duits & het Engels vertaald. Bosdichter Joris Denoo baant vredespaden samen met stads-
dichter Frederik Lucien De Laere en vertaler Christina Brunnenkamp. Boswachter Koen Maertens & schepen Karline Ramboer van leefmilieu, erfgoed en cultuur
houden een korte toespraak over bos & vrede. https://www.natuurenbos.be/praatbos  & https://www.facebook.com/events/316492665490838/?fref=ts

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron Joris Denoo


 

Geplaatst op 10.10.2017

Bart Tmmmelein opent Bis -Beurs

Zaterdag voormiddag 7 oktober  onthulde minister Bart Tommelein tijdens de openingspersconferentie van de bis-beurs de resultaten van de REG-enquête 2017, een tweejaarlijkse bevraging  waarmee het Vlaams Energieagentschap wil nagaan in hoeverre de Vlaamse bevolking zich niet alleen bewust is van het maatschappelijk belang van het rationeel omgaan met energie, maar eveneens of zij dat ook daadwerkelijk doet. Aan de computergestuurde ondervraging namen deze keer 1.020 huishoudens deel. Hieruit bleek dat Vlaanderen relatief goed en energiezuinig renoveert, maar dat er toch nog ontzettend veel renovatiewerk aan de winkel is. Of beter: BENOvatiewerk. 6 op 10 woningen in Vlaanderen blijken namelijk aan een BENOvatie toe te zijn. 
BENOveren is de communicatieve roepnaam voor de  doelstelling van het Renovatiepact2050 dat de  Vlaamse overheid en diverse sectororganisaties uit de bouwwereld in 2015 onderschreven. BENOveren staat voor Beter renoveren. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties, met de verschillende BENOvatiestappen in de juiste volgorde, en uitgevoerd op basis van deskundig advies en vakkennis. Waarom BENOveren beter is dan gewoon renoveren, leest u hier. 
Op vandaag de dag staat krijgt BENOveren de steun van de hele Vlaamse bouwwereld. Getuige het feit dat we op de openingspersconferentie van de bisbeurs niet enkel de BENOvatie-initiatieven van het Vlaams Energieagentschap (VEA) en de industrie (MijnBENOvatie.be) aan u(w collega's) konden voorstellen, maar ook die van Eandis, Infrax, Confederatie Bouw, Netwerk Architecten Vlaanderen en de Orde van Architecten - Vlaamse Raad die hiervoor een Ik BENOveer-voorloperspancarte uit handen van Bart Tommelein, Viceminister-president, Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie, mochten ontvangen.
 
Voor de redactie : Bernard Decock - Bron  : Marquiz - foto's  Eva Vanhoorne

Geplaatst op 10.10.2017
2526 artikelspagina's: 1 ... 6 7 8 9 10 <<< 11 >>> 12 13 14 15 16 ... 253