Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Aandachtsvestiging en preventietips tegen inbraken

De vroege duisternis vergroot het risico op vooravondinbraken: het is al donker maar toch is er nog
veel volk op straat, waardoor verdachte personen en voertuigen minder opvallen.
Criminelen maken graag gebruik van de duisternis en de (korte) afwezigheid van de bewoners om
hun slag te slaan. In de voorbije 2 weken zijn al enkele inwoners van Kortrijk, Marke, Bellegem en
Lendelede het slachtoffer geworden van een inbraak.
6x lukte het de daders om via een raam op de eerste verdieping van de woning binnen te geraken.
Opvallend was dat de daders telkens gebruik maakten van tuinmeubilair of een ladder om tot aan
het raam of balkon op die eerste verdieping te geraken.
Daarom heel belangrijk:
laat geen tuintafels, tuinstoelen, ladders, gereedschappen, vuilnisbakken, stapel houtblokken
.
… die een inbraak kunnen vergemakkelijken rondslingeren in uw tuin sluit uw tuinhuis of aparte garagebox steeds goed af sluit ramen, (schuif)deuren, de garage en het tuinhuis goed af bij je vertrek, ook al ben je maar even weg;
activeer (indien aanwezig) ook steeds de alarminstallatie, ook op de eerste verdieping en
.
ook bij korte afwezigheid; laat tijdig controleren of het alarmsysteem nog steeds correct werkt verstevig je ramen en deuren met stevige sloten en inbraakveilig glas
.
zorg voor zicht en licht, geef je huis een bewoonde indruk bij afwezigheid; installeer een timer op de binnenverlichting die op wisselende tijdstippen en ruimtes kan werken
zorg ook voor voldoende zichtbaarheid van je woning vanaf de straat, verwijder eventuele planten of bomen die de visibiliteit verminderen; installeer buitenverlichting met bewegingsdetectie op de oprit en de achterkant van je woning, dit schrikt ongewenste bezoekers af en vergroot het veiligheidsgevoel; laat niet weten dat je afwezig bent: geen briefjes voor de pakjesdienst aan de voordeur, geen afwezigheidsbericht op je antwoordapparaat, geen vermelding via social media;
Zie je  iets? Hou als burger je ogen open in de straat of wijk. Meld alle verdachte
gedragingen, personen of voertuigen steeds bij de politie via het noodnummer 101. Je belt beter een keer te veel dan te weinig.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron : Thomas DETAVERNIER | adviseur | pers- en communicatieverantwoordelijke - Politiezone Vlas | Kortrijk-Kuurne-Lendelede
 

Geplaatst op 30.10.2018

Gymnasten Vaste Vuist Lauwe winnen 8ste ZuidWestCup

Afgelopen weekend van 27 en 28 oktober  werden in de nieuwe gymhal  te Lauwe interclub- en individuele wedstrijden Artistieke Gymnastiek betwist voor jongens en meisjes. Deze 8ste  editie van de ZuidWestCup was een laatste test in aanloop naar het nieuwe wedstrijdseizoen dat volgende week op gang komt. Sportgroep Vaste Vuist mocht meer dan 200 gymnasten verwelkomen. Dat is een mooi aantal deelnemers voor deze ZuidWestCup die veel volk lokte. Bovendien was deze wedstrijd de ideale voorbereiding voor het interclubkampioenschap jongens van volgend weekend te Dendermonde.
Op zaterdagvoormiddag stonden wedstrijden voor jongens instapniveau en vrij werk op het programma. Zeven ploegen namen deel. De 1ste ploeg Instapniveau van sportgroep Vaste Vuist Lauwe trok het laken naar zich toe en won.  Tweede werd een ploeg van Wevelgem en derde de 2de ploeg van sportgroep Vaste Vuist Lauwe.  Zaterdagnamiddag was er de interclubwedstrijd Artistieke Gymnastiek Heren opgelegd werk.
Op zondag werden er enkel individuele wedstrijden geturnd waaraan 5 clubs deelnamen: Vaste Vuist Lauwe, KIT Ieper, TK Vlamertinge, Gympie Moorslede en Elastika Roeselare.  Op zondag kwamen de gymnasten recre@ D-niveau meisjes en jongens op de wedstrijdvloer. De gymnasten van Vaste Vuist zetten alvast hun beste beentje voor. Bij de pupillen meisjes was er brons voor Seys Tricia (Vaste Vuist Lauwe), bij de miniemen  een volledig podium voor sportgroep Vaste Vuist Lauwe (1ste plaats Jelke Van Meenen, 2de plaats Ella Breine en 3de plaats Quincy Bisschop). Bij de beloften meisjes was er een knappe 3de plaats voor Emmely Vanlerberghe, bij de juniores een knappe zilveren medaille voor Maité Verhulst. Bij de jongens was er brons voor Ibo Kongolo en Khaidarov Majrbek. Bij de juniores was het goud voor Thibaut Nuyttens. Deze wedstrijd was voor Sportgroep Vaste Vuist een eerste test als voorbereiding op het interclubkampioenschap van volgend weekend in Dendermonde.
Foto 1: Sportgroep Vaste Vuist Lauwe Heren I-niveau winnaar van de ZuidWestCup voor Go4gym Wevelgem.
Foto 2: Jelke Van Meenen (Vaste Vuist Lauwe 1ste rij 3de van links) wint de ZWC individueel all-round bij de meisjes 9-10 jaar & medaillewinnaars en bekerwinnaars sportgroep Vaste Vuist Lauwe.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Dries Defossez -Vaste Vuist Lauwe

Geplaatst op 30.10.2018

kortrijkse hockey club met nationale ambitie

De Saint-Georges Hockey Club te Kortrijk is ontstaan in 1933 onder de naam C.H.A. (Courtrai Hockey Association) en als 1e herenploeg in 3e Nationale vol ambitie nodigen iedereen  graag uit a.s. Zondag 4/11 omstreeks 15u00 om ons aan te moedigen.
 
Wij strijden dit seizoen als subtopper met de bedoeling om volgend seizoen te strijden voor een plek in 2e Nationale.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron : Maxime van Lerberghe

Geplaatst op 29.10.2018

« PRIMEUR: VLAAMSE, WAALSE EN FRANSE WERKZOEKENDEN VOLGEN SAMEN HEFTRUCKOPLEIDING IN HET VDAB-OPLEIDINGSCENTRUM IN REKKEM. »

In het VDAB-opleidingscentrum op de transportzone LAR in Rekkem volgden in de loop van de maand oktober voor het eerst  werkzoekenden uit Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk samen een heftruckopleiding. Op het einde van de opleiding konden de cursisten zowel het Belgische als het Franse heftruckattest bekomen waardoor zij in beide landen als heftrukchauffeur aan de slag kunnen.
Op 1 oktober startten 4 werkzoekenden van VDAB, 2 werkzoekenden van Le Forem en 4 werkzoekenden van Pôle emploi een opleiding tot heftruckchauffeur. Het eerste gedeelte van de opleiding bestond uit 9 halve dagen taalopleiding zodat de Franstalige kandidaten een basiskennis Nederlands konden verwerven en de Nederlandstalige kandidaten de vakspecifieke Franse termen konden aanleren. Daarna volgde het theoretisch gedeelte van de opleiding. De theorie konden de cursisten volgen in hun eigen moedertaal. Het praktische gedeelte van de opleiding dat hierop volgde, werd dan weer afwisselend in het Nederlands en het Frans gegeven door zowel een instructeur van VDAB als een instructeur van Le Forem.
 
Op de laatste twee dagen van de opleiding, donderdag 25 en vrijdag 26 oktober, konden de cursisten in één keer zowel het Belgische als het Franse heftruckattest behalen mits het slagen in de testen die werden afgenomen door de Franse organisatie ASSIFEP. Dit is een belangrijke troef want het Franse attest CACES is vereist om in Frankrijk te kunnen werken  als heftruckchauffeur. Dit attest wordt ook aanvaard in België terwijl het Belgische attest niet geldig is in Frankrijk. Dankzij deze opleiding wordt dit euvel uit de weg geholpen.

Van de tien cursisten die de opleiding startten, haalden zeven de eindmeet. Alle zeven behaalden ze het Belgische heftruckattest en vijf van hen behaalden tevens het Franse CACES-attest.
 
Deze opleiding kwam tot stand binnen het kader van het Interreg V-project ‘Grenzeloos Tewerkstellen’. Binnen dit project werken de drie publieke diensten voor tewerkstelling – VDAB, Le Forem en Pôle emploi Hauts-de-France – samen om de hindernissen voor de grensoverschrijdende mobiliteit op de Franse en Belgische arbeidsmarkt te verkleinen. Hierin worden zij gesteund door 12 partners, met name werkgevers- en vakbondsorganisaties, publieke actoren op het vlak van economische en territoriale ontwikkeling en de onderwijs- en opleidingswereld.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Johan Vandevijvere - VDAB

Geplaatst op 29.10.2018

Fototentoonstelling ‘WO100 2014-2018’ brengt herdenking Grote Oorlog in beeld

Fotograaf Nick Mol uit Wevelgem zoekt al jaren de frontlinie op om gepassioneerd de littekens van de Grote Oorlog in het landschap vast te leggen. De herdenking van de 100ste verjaardag van WOI beleefde hij vanop de eerste rij. Op vraag van de bibliotheek heeft hij voor een fototentoonstelling in de bib uit zijn duizenden foto’s de mooiste foto’s uitgekozen die de herdenking van de Grote Oorlog de voorbije vier jaar het best in beeld brengen.
 
Zijn vaste compagnon Philippe Delameilleure uit Marke (het tweetal bracht onder meer samen al een boek uit: ‘Het is een beetje stiller nu en ik hoop wat te kunnen slapen’) zorgt voor objecten uit WOI, om de oorlog zo tastbaar mogelijk naar de bibliotheek te brengen.
 
Wie Nick Mol even wil bellen, dat kan op  0475 84 66 37..
 
De tentoonstelling loopt van 5 november tot 1 december in de bib, en is gratis toegankelijk. Meer info vind je op https://www.wevelgem.be/nickmol.
 
 
Praktisch
·         wanneer: 5 november tot 1 december
·         waar: Bib in het Park in Wevelgem
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron Lobke Maes schepen van Cultuur Fotografie  : Nick Mol
  

Geplaatst op 29.10.2018

Provincie maakt 10.000 euro vrij voor noodhulp in Indonesië

Inhaar zitting van donderdag 18 oktober heeft de deputatie beslist om 10.000 euro vrij te maken voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving en de tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi.
De ondersteuning gebeurt via Walhi, één van de partners van 11.11.11 op het eiland.
Het bedrag zal gebruikt worden voor de aankoop en verdeling van onder andere voedsel, kledij en dekens en van tenten en bouwmaterialen, om tijdelijk opvang te voorzien.
De situatie op Sulawesi
Op 28 september werd het Indonesische eiland Sulawesi getroffen door een zware aardbeving. Na de aardbeving volgde een tsunami met golven tot 6 meter hoog, modderstromen, grondverzakkingen en ruim 250 naschokken.
Volgens de lokale overheid vielen er minstens 2.000 doden. Daarnaast zijn er nog ruim 1.300 mensen vermist en meer dan 223.000 mensen zijn dakloos.
Wegen, bruggen, scholen, ziekenhuizen en andere essentiële infrastructuur werden vernietigd.
Hulp komt op gang
Er waren heel wat hindernissen voor de hulpverleners aan de slag konden: de capaciteit van de luchthaven in Palu is beperkt en de wegen naar de getroffen dorpen waren vernield of bezaaid met modder of brokstukken.
Walhi nam het initiatief om samen met 16 andere ngo’s de coalitie ‘Sulteng Bergerak’ op te zetten om hun inspanningen te coördineren. Het kantoor van Walhi in de Indonesische hoofdstad Jakarta functioneert onder andere als inzamelplaats voor schenkingen in natura.
De coalitie bemant negen hulpposten in de districten Palu, Donggala en Sigi, waar slachtoffers opgevangen worden en een noodhulpkit met onder andere voedsel en basismedicijnen kunnen krijgen. Ze ondernamen sinds 29 september verschillende missies naar de getroffen gebieden die nog niet bereikt werden, om er de noden in kaart te brengen. Op 14 oktober werd gestart met een programma voor de bouw van noodwoningen.
Ondersteuning aan andere projecten
De Provincie kent een lange traditie in het ondersteunen van gebieden in nood na een ramp. Begin oktober maakte ze 15.000 euro vrij voor de slachtoffers van de tyfoon Mangkhut op de Filipijnen. Eerder dit jaar werd er 10.000 euro vrijgemaakt voor noodhulp in Guatemala.
In 2017 ging er financiële steun naar de oorlogsvluchtelingen in Syrië, de slachtoffers van de tropische storm in El Salvador en de Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh.
Verder werd al geld vrijgemaakt voor slachtoffers van de orkaan Matthew in Haïti en Cuba (2016), de overstromingen in Zuid-India (2015), de aardbevingen in Nepal en Pakistan (2015) en de tyfoon Haiyan op de Filipijnen (2013).
West-Vlaming, Wereldburger
Naast haar engagement voor noodhulp ondersteunt de Provincie dit jaar 120 initiatieven in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Zo besteedt ze 1 % van haar budget (zo’n 1,5 miljoen euro) aan initiatieven in het Zuiden met een rechtstreekse band met West-Vlaanderen. De projecten krijgen hier op die manier een draagvlak en een gezicht. Dat alles past binnen de provinciale campagne ‘Word Wereldburger’.
 
 
 Voor de redactie : Bernard decock  - Bron  : Cynthia Dubois  Deskundige pers, nieuws en nieuwe media - Dienst communicatie | Provincie West-Vlaanderen 

 

Geplaatst op 28.10.2018

Rivierherstel Leie dreigt stil te vallen

In het kader van het Rivierherstel Leie worden de gebieden Neerhoek-Ponthoek en Bavikhove-Ooigembos omgevormd tot natte terrestrische natuur.
Het afgelopen jaar werden er echter quasi geen nieuwe gronden meer verworven in deze gebieden (slechts 2,3 hectare). Hiermee dreigt het rivierherstel Leie stil te vallen. Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) trekt aan de alarmbel. 

In het kader van het Seine-Scheldeproject, dat het Seinebekken met het Scheldebekken wil verbinden, zijn er op en langs de Leie grootschalige infrastructuurwerken aan de gang, bijvoorbeeld in Harelbeke. “Aan deze infrastructuurwerken is heel terecht ook een grootschalig natuurherstel gekoppeld”, zegt Bert Maertens. “De uiteindelijke doelstelling is 500 hectare. Tegen 2020 wil de Vlaamse Regering al ongeveer 100 hectare natte terrestrische
natuur realiseren in de deelgebieden Neerhoek-Ponthoek en Bavikhove-Ooigembos.”

De vooropgestelde natuurdoelen zijn van die aard dat het niet mogelijk is om deze alleen te realiseren met een aangepast beheer. Ook inrichtingswerken zijn hiervoor noodzakelijk. 
“De inrichtingsplannen voor de beide gebieden zijn intussen afgewerkt. Echter, het afgelopen jaar werden er quasi geen nieuwe gronden verworven, namelijk slechts 2,3 hectare. De teller staat nu op 18,3 ha in Neerhoek-Ponthoek en 36,9 ha in Bavikhove-Ooigembos. Met in totaal dus 55,2 ha zijn we net over de helft van de te realiseren oppervlakte tegen 2020. Bovendien werd slechts een fractie hiervan aangekocht met behulp van de grondenbank”, aldus Bert Maertens. 

“Net als de Leiewerken zelf zijn de inspanningen voor het natuurherstel in de onmiddellijke omgeving van de Leie cruciaal. De Europese financiële steun die Vlaanderen kreeg voor het project impliceert overigens ook het rivierherstel. Ik roep minister Schauvliege daarom op er alles aan te doen om deze eerste 100 hectare natte natuur tegen 2020 te realiseren en intussen de nodige stappen te zetten voor de overige 400 hectare”, besluit Bert Maertens. 


 Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  :   Bert Maertens - Vlaams Parlement  - Fotografie  filip Van loo - Grensnieuws

Geplaatst op 28.10.2018

Acrobaten doen fabrieksgebouw in Beveren-Leie daveren

Cc De Schakel trekt in de herfstvakantie met de ijzersterke circusvoorstelling As heavy as it goes van Lichterveldenaar Willem Balduyck en zijn Nederlandse compagnon en vriendin Sophie van der Vuurst de Vries naar de gebouwen van Groep Huyzentruyt. In een héél fysieke voorstelling zoeken ze limieten op van hun eigen lichaam.

Met 18 tot de rand gevulde zakken zand spelen en smijten ze. Zakken op elkaar, naast elkaar en naar elkaar. Met hun bij momenten geflipte en hilarische constructies zoeken ze hun lichamelijke grenzen op. Programmator Joost Van de Kerkhove is alvast héél enthousiast over de voorstelling: “Je zal als een blok vallen voor deze fysieke voorstelling. De circusartiesten drijven het echt ver met hun halsbrekende toeren. Ik ga nooit meer op dezelfde manier naar zandzakjes kijken. Vier kilogram weegt iedere zak en als je ziet wat die artiesten ermee aanvangen, wordt al snel duidelijk waarom de voorstelling nooit gerealiseerd kon worden zonder de hulp van kinesisten, sportdokters, osteopaten, yoga experts en een psycholoog. Salto’s, georkestreerde sprongen en zandzakjes vliegen je letterlijk en figuurlijk om de oren. De unieke locatie die we aangeboden kregen door Groep Huyzentruyt is de kers op de taart: nog nooit zat je zo dicht op een indrukwekkende portie speelsheid en uitput
 ting.”
Met As heavy as it goes werd Circus Katoen laureaat van CircusNext, de prestigieuze zoektocht naar nieuw circustalent. De jury selecteert slechts om de twee jaar een handvol Europese gezelschappen. Een reden te meer om dit beloftevolle gezelschap niet te missen.

Praktisch:
De voorstelling van As heavy as it goes gaat op 1 november door om 20.30u in de fabrieksgebouwen 
van Groep Huyzentruyt: Wagenaarstraat 33, Beveren-Leie. Info en tickets via www.ccdeschakel.be
Voor de redactie  : Bernard Decock - bron  : Jorge De Wintere - CC De Schakel


Geplaatst op 28.10.2018

Flat Earth Society trakteert met nieuwe cd.

Sinds het begin van deze eeuw is Flat Earth Society - kortweg FES - het uitbundige, vijftienkoppig orkest van componist Peter Vermeersch. Peter, die in Waregem zowel muzikaal als fysiek zijn eerste stapjes zette, wordt dit jaar 60. Ook FES, dat we gerust zijn levenswerk mogen noemen, heeft met zijn 20 jaren op de teller iets te vieren. Untitled#0 is de titel van het nieuwe album en het laat meer dan ooit de overgave van een bende muzikanten horen die zich nooit minder dan 100 procent geven. Onder het motto ‘Don’t be boring’, doen ze eerst wereldsteden als Munchen, Wenen, Boedapest aan, om dan in schoonheid zijn geboortestad Waregem te verblijden met een avond weergaloze, opzwepende bigband-jazz.
Peter 60, Fes 20 en producer Oz Fritz (die voor Tom Waits, John Zorn, Bob Marley en vele anderen werkte): het ideale moment om hem in zijn hometown aan het werk te zien.

Praktisch:
FES treedt op 2 november op in het Oblaten auditorium (Olmstraat 25, 8790 Waregem) om 20.00u.

Info en tickets via www.ccdeschakel.beVoor de redactie - Bron : Jorge De Wintere - CC De Schakel 

Geplaatst op 28.10.2018

Rondleiding van de maand: Funeraire wandeling op het Sint-Janskerkhof in Kortrijk

De West-Vlaamse Gidsenkring Kortrijk verzorgt elke eerste zondag van de maand een themarondleiding in Kortrijk voor individuele deelnemers.

Op zondag 4 november stelt Gidsenkring Kortrijk de funeraire wandeling op het Sint-Janskerkhof voor.

Op het Sint-Janskerkhof in Kortrijk liggen bekende en onbekende inwoners begraven.
Sommigen kregen een eenvoudige grafsteen, anderen een heus dodenmonument. Het verhaal erachter is steeds boeiend.

Iedereen die belangstelling heeft voor deze begeleide wandeling (duur: twee uur) is welkom.
We vertrekken om 10.30 uur aan de hoofdingang van het kerkhof (Meensesteenweg 88).
Deelnemen kost 4 euro per persoon, vooraf inschrijven is niet nodig. 

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Els Germonpré West-Vlaamse Gidsenkring Kortrijk- Foto's :  Gidsenkring kortrijk

Geplaatst op 28.10.2018
3804 artikelspagina's: 1 ... 6 7 8 9 10 <<< 11 >>> 12 13 14 15 16 ... 381