Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Heulepark heeft vernieuwd voorplein

Het plein tussen 't Kasteel en de bib van Heule heeft een grote metamorfose ondergaan. Met een beheersplan dat in verschillende fasen is opgemaakt, worden zowel het park als 't Kasteel in ere hersteld. Met de afwerking van het voorplein is de eerste fase afgerond. In het najaar start de volgende fase van de werken. Hierin staan de groenzones, toegankelijkheid en spelen centraal.
Heulepark had dringend nood aan een opfrisbeurt. Dit Engels landschapspark heeft heel wat troeven. Het is een beschermd dorpsgezicht en sluit - als belangrijke groene ruimte - aan op het landschapsproject Heerlijke Heulebeek'. De stad voorziet een grondige opknapbeurt voor het kasteelpark van Heule en beschermt het ook tegen overstromingen. De afbraak van de conciërgewoning vond plaats in 2017. Begin januari 2018 vingen de eigenlijke werken aan het plein aan.
Met de afronding van de eerste fase heeft het plein een grondige metamorfose ondergaan. De heraanleg van het plein zorgt ervoor dat het historisch kader van de omliggende gebouwen terug herkenbaar wordt. Er werd een goede afstemming en aansluiting voorzien met de heraanleg van Heuleplaats. De rijweg en voetpad zijn door middel van lage struiken gescheiden. Het plein zelf is aangelegd in rode kleiklinkers (cf. heraanleg rond de kerk). Eenkele licht verhoogde groenzones op het plein refereren naar de historische aanleg. Er wordt een overdekte fietsenstalling voorzien op de plaats waar de huidige conciërgewoning stond. Het plein blijft geschikt voor het organiseren van enkele evenementen. Parkeren tussen bibliotheek en kasteel is niet mogelijk, laden en lossen kan wel. Voor de heraanleg van het plein werd 367.000 euro (incl. btw) uitgetrokken.

Vervolg van de werken

Bert Herrewyn, schepen van Leefmilieu: "Vanaf oktober volgt de verdere opfrissing van het park in verschillende fasen. Nieuwe speeltoestellen worden geplaatst op maat van verschillende leeftijdsgroepen en er komt een avontuurlijke extra speelzone die geïntegreerd is in het aanwezige groen. Het bomenplan wordt uitgevoerd, waarbij bomen die zich in veteranenfase bevinde of een potentieel valgevaar kennen, gerooid worden. De gerooide bomen worden vervangen door nieuwe exemplaren. Verder wordt de iconische vijver van slib ontdaan en het waterpeil verlaagd met een halve meter. De wandelpaden krijgen een nieuwe toplaag en voor fietsers komt er een fietsenstalling. In latere fasen worden de oevers van de Heulebeek , de ingang Peperstraat vernieuwd en komen er nieuwe fiets- en wandelverbindingen."

Overzicht fasering van de werken - Timing tweede fase

Najaar 2018 (start werken oktober): nieuwe speelzone, ruimen van de vijver
Er vindt een slibruiming plaats en het waterpeil wordt verlaagd met 0,5 meter.
Speeltoestellen aangepast aan verschillende leeftijden en een avontuurlijke exta speelzone met recuperatie van te vellen bomen in het bestaande groen.
 Herstel van de wandelpaden en plaatsing fietsenstalling.
Winter 2018: rooien van bomen en heraanplanting vegetatie
Bomen die zich in veteranenfase bevinde of een potentieel valgevaar kennen, worden gerooid.
Waardevolle exemplaren worden beschermd door spontane zaalingen te verwijderen. -            Aanplant van nieuwe vegetatie.
Voorjaar 2019: aanplant nieuwe bomen
Gerooide bomen worden gecompenseerd door aanplant van inheemse bomen en exemplaren die tolerant zijn voor overstromingen.
Timing volgende fasen

2019-2020: uitwerking 'betoverend bos' en uitbreiding met Pastorietuin

Het bosgedeelte wordt open aangelegd zodat er meer biodiversiteit ontstaat en het een educatief karakter kan hebben. Daarnaast worden enkele elementen ingepland die voor het betoverend karakter moeten zorgen (denk hierbij bijvoorbeeld aan boomstammen waren figuren zijn ingekerfd).

Na 2020

Herstel muren en oevers langs Heulebeek (ism VMM)
Afwerking inkomzone Peperstraat
Op deze plek is het een idee om de beleving van de Heulebeek te verhogen door er een platform te voorzien langs de beek. Ook wordt heel de zone voor het brugje aangepast zodat er een duidelijkere toegang is naar het park, maar ook een duidelijker parkgevoel is langs de straat.
Fietsverbinding en 'Avenue Rouge'

Voor de redactie en fotografie  : Bernard Decock - Bron  : Bert Herrewyn, schepen van Leefmilieu 
 
 
 

Geplaatst op 08.07.2018

25 years Madensuyu

Madensuyu XL set + Tjens Matic + Muriel Bruno, Johan Dupont & Anaïs Brullez play Vivaldi, Pergolesi, Händel & Purcell
 
Madensuyu bestaat 25 jaar en daarom geven Stijn De Gezelle en Pieterjan Vervondel een feestje in  de Kreun  van 17 tot 23u55 : Suyu Makinesi Fest. Op het party programma: een extra lange Madensuyu set, TJENS MATIC live, een screening van de film 'Collapsing Stories', en een klassiek deel waarin de werken gespeeld worden die Madensuyu hebben gevormd.
uyu Makinesi Fest brengt:

  • een Madensuyu XL Set
  • TJENS MATIC live!
  • Muriel Bruno, Johan Dupont & Anaïs Brullez spelen Vivaldi, Pergolesi, Händel & Purcell
  • Frans Van Isacker & Elko Blijweert
  • screening van de film 'Collapsing Stories'
Klassieke muziek speelt voor zowel Stijn Ylode De Gezelle als voor Pieterjan Vervondel een belangrijke rol. Stijn groeide op met de vleugelpiano in de living waarop zijn moeder speelde, Pieterjan komt uit een theaterfamilie waar klassieke muziek zowel in functie van de danstheatervoorstellingen als op zondagmiddagen een prominente rol krijgt. Madensuyu’s derde plaat uit 2013 noemt niet voor niets 'Stabat Mater', naar het anonieme gedicht uit de Middeleeuwen waar menig componist muziek bij schreef. Voor hun Suyu Makinesi Fest nodigt Madensuyu Muriel Bruno uit, een gerenommeerde sopraan (De Munt) om enkele klassieke werken van oa. Vivaldi, Pergolesi, Handel en Purcell live te brengen. Muriel Bruno brengt haar vaste pianist Johan Dupont mee en Anaïs Brunell als tweede stem. Ook TJENS MATIC speelt op Suyu Makinesi Fest. Arno is altijd al grote fan geweest van Madensuyu en op belangrijke momenten stond hij er om hen een duwtje in de rug te geven
Voorverkoop Wild Card €14 - Voorverkoop -18 jaar of studentenkaart €16 - Voorverkoop €19 - Aan de deur €22
Bij tickets gekocht aan een voordeeltarief wordt een geldig kortingsbewijs gevraagd aan de ingang.

Voor de redactie  : Bernard Decock - bron  :  Wilde Westen kortrijk
 
 

Geplaatst op 05.07.2018

101.000 grappige bierviltjes moeten zorgen voor een proper strand

Sinds woensdag 4 juli verdeelt de Provincie West-Vlaanderen, in samenwerking met Westtoer en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), 101.000 bierviltjes aan de beachbars en surfclubs op het strand.
De bedoeling is om zowel strandbezoekers als strandbaruitbaters te sensibiliseren over afval op het strand.
Er zijn zes verschillende cartoons op de bierviltjes terug te vinden. Ze werden ontworpen door cartoonist Kim en hebben elk een specifieke boodschap voor de strandgangers en/of strandbaruitbaters: gebruik geen plastic rietjes, laat geen peuken achter in het zand, zamel afval in, gebruik glas met statiegeld in plaats van PET-flessen, voorkom dat meeuwen (gewild of ongewild) ‘gevoederd’ worden en gebruik herbruikbare materialen voor catering.
Daarnaast worden er dit jaar ook opnieuw 70.000 strandasbakjes verdeeld.
Milieuvriendelijke bierviltjes
De viltjes voor de campagne bestaan uit 100 % gerecycleerd bierviltkarton, zijn bedrukt met bio-inkt en werden gemaakt met 100 % groene stroom.
Onderzoek toont aan dat 92 % van de horecabezoekers een bierviltje langer dan 15 seconden bekijkt en dat 75 % van de horecagasten langer dan 5 seconden met één of meerdere bierviltjes bezig zijn. Op die manier hoopt de Provincie om de vele strandbezoekers en strandbaruitbaters te bereiken.
Afval op het strand en in de zee
Uit onderzoek in het kader van Ospar monitoring tussen 2012 en 2017 blijkt dat er gemiddeld, per seizoen per jaar, 136 voorwerpen per 100 meter op het stand aangetroffen worden. 80 % bestaat uit plastiek dat honderden jaren in het leefmilieu achterblijft.
Ook op maandag 2 juli troffen vrijwillige strandopruimers na het eerste warme weekend van de zomervakantie een massa afval op het strand aan: van overvolle vuilbakken en blikjes, tot pampers en plastic zakjes met restafval (Het Nieuwsblad, 3 juli 2018).
Ook in onze Noordzee wordt er jaarlijks zo’n 20.000 ton afval, voornamelijk plastic, gedumpt (bron: voorstelling actieplan Marien Zwerfvuil van de federale overheid – 17 november 2017).
Provinciale sensibiliseringcampagnes rond afval op het strand
De Provincie West-Vlaanderen ging in 2004 van start met een werking rond strandafval, peuken op het strand en meeuwenoverlast. Tussen 2004 en 2009 organiseerde ze elk voorjaar de jaarlijkse schoonmaakbeurt ‘Lenteprikkel’ op het strand. Daarna werd dit door de surfclubs overgenomen onder de vorm van de Clean Beach Cup.
In 2010 startte de campagne rond peuken op het strand met een ludieke postkaartenactie ‘peukvrij, puur natuur’. Sindsdien worden er elk jaar, in samenwerking met Westtoer en OVAM, gratis strandasbakjes verdeeld onder de 10 kustgemeenten, bij de surfclubs, strandbars, reddingsposten en toeristische diensten van de 10 kustgemeenten.
In 2016 stuurde de Provincie een rondreizende meeuw op pad om burgers, toeristen en tweedeverblijvers te informeren over hoe om te gaan met meeuwen. Elke kustgemeente werd die zomer bezocht en passanten kregen uitleg over meeuwen en hoe ermee omgaan.
 
Op de front montage  zijn de zes cartoons, die op de bierviltjes staan, terug te vinden.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Fanny Depijpere dienst communicatie - Provincie West-Vlaanderen  
  

Geplaatst op 05.07.2018

3D World Magic & Fun ... Doe eens goed gek !

 

 Beleef de leukste fun- en doe-expo in Kursaal Oostende deze zomer. Acteer in je favoriete 3D-decor of ontdek de nieuwst technologische attracties met het hele gezin of met een groep vrienden en kennissen. 3D World? Dat is magic en fun! Vergeet je fototoestel of smartphone niet! Tijdens 3D World Magic & Fun mag je een aantal essentiële zaken niet vergeten. Ten eerste: een fototoestel of een smartphone. Jij zorgt tijdens je bezoek zelf voor een album vol knotsgekke aandenkens. Ten tweede: je beste acteerkunsten, want jij bent dé ster van het decor! En als laatste: een gezonde portie gekheid. Jij bent de ster van het decor
 3D World Magic & Fun neemt je mee naar de grote wereldattracties. Poseer aan de scheve Pisa-toren, trotseer de Grand Canyon of doe gek aan de Big Ben of aan de Taj Mahal in India. Eén van de vele andere thema’s is “het strand”, waar u beslist zaken zult beleven die u niet voor mogelijk achtte. Niet enkel kinderen zullen zich amuseren want er werd heel regelmatig aan de ouders en grootouders gedacht De leukste 3D-technologie

Aan 3D-animatie geen gebrek. Je zal een videoboodschap kunnen sturen naar je vrienden of familie vanop bekende plaatsen in de wereld, een mix van leuke 3D-films bekijken en een heuse 360° bodyscan van je lichaam laten maken. Plots verschijnen er vanuit de grond twee skeletten in een intieme dans, zie je jezelf op onverwachte momenten en maak je een bijzondere tocht op zee. Knettergekke toestanden die je soms niet voor mogelijk acht!

Data

za 7 jul 2018 tot zo 2 sep 2018
maandag:
 11:00 tot 18:00 dinsdag: 11:00 tot 18:00 woensdag:11:00 tot 18:00 donderdag:11:00 tot 18:00
vrijdag:11:00 tot 18:00 zaterdag: 11:00 tot 18:00 zondag: 11:00 tot 18:00

Locatie

Kursaal Oostende Kursaal-Westhelling 12 Oostende 8400
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  Oostende Stad aan Zee

 

  

 

 

Geplaatst op 05.07.2018

5 redenen om Ostend Beach Festival niet te missen

Het Ostend Beach Festival is een stukje Tomorrowland aan de kust. Klein begonnen, maar jaarlijks groeit het festival en dat is ook te merken aan de spectaculaire line-ups. Dansen op diverse dancemuziek met de voeten in het zand, beter en heter wordt het niet!
Ontdek hier 5 redenen waarom je er ook deze editie zeker moet bij zijn!

1. Churrascada Brasil

Churrascada (Braziliaans voor 'Barbecue Party') is een unieke en feestelijke ervaring. Het grote barbecuefeest groeide snel uit tot een referentie in de internationale culinaire wereld met meer dan honderdduizenden fans over de hele wereld. Tijdens Ostend Beach bereidt Churrascada zich voor op een eerste editie in België en festivalgangers zullen een kans krijgen om te proeven van dit uniek concept!

2. Claptone

Op zaterdag strikte Ostend Beach Claptone als headliner. De Duitse dj en producer is bekend van onder andere de wereldhit 'Liquid Spirits'. Claptone behoort tot de meest gevraagde dj's in de wereld en treedt jaarlijks op van Amerika, over Canada, Brazilië, Mexico, Australië, China, Parijs en Londen tot Tomorrowland.

3. Sunset cruise

Wat Ostend Beach heeft, meer dan elk ander festival in België, is de beste locatie. Bovendien kan je op zaterdag en zondag om 19.00 uur uitvaren met de Franlis voor een feest op de zee. De headlining dj's van het festival nemen je mee voor een overgetelijke ervaring!
Meevaren op de Sunset Cruise?

4. Ostend Dunes Camping

Ga je voor de complete beleving, dan blijf je uiteraard slapen op de Ostend Dunes Camping! De camping ligt op het domein van Duin & Zee, letterlijk aan het strand en de duinen. Na een goede nachtrust feest je de volgende dag gewoon verder! Want zeg nu zelf: een festivalervaring is toch pas compleet wanneer je in een nachtje in je tent hebt doorgebracht?

5. Green Velvet 6.0

Op zondag 08/07 sluit de legendarische Green Velvet voor het zesde jaar op rij het festival af. De technoproducer is ondertussen een vaste waarde geworden op Ostend Beach en belooft alweer een spetterende slotact te voorzien!

Kom je ook mee feesten?

Wanneer
07/07 - 08/07
Waar
Klein Strand
8400 Oostende
Tickets
Dagticket zaterdag/zondag: € 54.00
Combi: € 79.00
Weekend (combi + camping): € 99.00


Openbaar vervoer
Kom met de trein, bus of tram naar Ostend Beach en je vakantie begint al van bij je vertrek! Stap uit aan Station Oostende en het festivalterrein bevindt zich slechts op enkele minuten wandelafstand.
Parkeren
Parking Visserskaai en Parking Station-Zee bevinden zich dichtst bij het Klein Strand.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock  - Bron :  Oostende Stad aan Zee
 
 

 
 

Geplaatst op 05.07.2018

VLAAMS BELANG VECHT BOUWMISDRIJF MOSKEE AAN

Het stadsbestuur van Kortrijk probeerde een bouwovertreding door de moskee aan de Stasegemsestraat weg te moffelen. Vlaams Belang gaat hiertegen in beroep en vindt dat deze moskee zo snel mogelijk moet sluiten omwille van dit gesjoemel en de brandveiligheid. 
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 7 mei 2018 een aanvraag tot functiewijziging goed van een woning naar gebedsruimte in de Stasegemsestraat. Het betreft een rijhuisje dat grenst aan de huidige moskee. Het gaat om een vraag tot regularisatie van een situatie die 'al geruime tijd bestaat'. Door een gat in de muur te kappen werd het huisje geïntegreerd bij de moskee, een flagrant bouwmisdrijf. 
Gesjoemel

Opmerkelijk is dat Mohamed Ahouna (Open VLD / Team Burgemeester) de aanvrager is van de functiewijziging. Achter de schermen is Ahouna de gangmaker van islamiseringsprojecten zoals de moslimbegraafplaats in Heule en uiteraard de megamoskee aan de Brugsesteenweg. Hij fungeert in deze dossiers als rechterhand van Van Quickenborne (Open VLD / Team Burgemeester). Op de gemeenteraad van 14 mei 2018 verklaarde Ahouna nog [1]: “Het enige wat ik wil vragen is dat het dossier behandeld wordt zoals elk ander dossier. Niet meer, niet minder. De vereniging kan en mag geen speelbal zijn van de politiek.” Niets blijkt minder waar te zijn. Burgemeester Van Quickenborne tekende de vergunning namens het schepencollege. Team Burgemeester is dus rechter en partij tegelijk.
Steve Vanneste: “Wij willen Ahouna aan zijn woord houden. Bouwmisdrijven worden strafrechtelijk zowel als burgerrechtelijk vervolgd, niet zomaar snel even geregulariseerd. Daarom gaan wij in beroep.”
Daarnaast is Ahouna volgens het staatsblad (bijlage) helemaal geen bestuurder van de moskee. Voor zover kon worden nagegaan is Ahouna ook geen eigenaar van het pand van de moskee (Stasegemsestraat 136) of het rijhuisje ernaast (Stasegemsestraat 134 zie foto ). Dat zou betekenen dat de politici Ahouna en Van Quickenborne wetens en willens wederrechtelijk een ernstig bouwmisdrijf van een geloofsgemeenschap hebben proberen onder de mat te vegen. Het fundamenteel democratisch principe van scheiding tussen kerk en staat (of in dit geval beter: de scheiding tussen moskee en stad) lijkt daarmee met de voeten getreden. Als effectief blijkt dat het team van de burgemeester de democratische principes en wettelijke voorschriften aan zijn laars heeft gelapt om hand- en spandiensten te leveren voor de moskee, zal Vlaams Belang het ontslag van Van Quickenborne eisen. Vlaams Belang wenst er nogmaals op te wijzen dat deze moskee een negatief advies kreeg van de staatsveiligheid, in deze moskeegebouwen
 verschillende Syriëstrijders werden gevormd en extremisten zoals Bilal Salam en Mohamed Toujgani er vrij spel kregen.

Brandveiligheid

Wouter Vermeersch: “Wij stellen ons ook ernstige vragen bij de brandveiligheid van deze veredelde garageboxmoskee, zeker voor de kinderen in de koranklassen en tijdens de vele schoolbezoeken.” Ook voor Vermeersch moet het sjoemel en gesjacher rond de moskee nu eindelijk stoppen: “Op de betoging tegen de nieuwe moskee heb ik duidelijk gesteld dat Vlaams Belang álle politieke en juridische middelen in de strijd zal gooien. Wij gaan woord houden: na ons politiek verzet, start hiermee nu ook een lange en harde juridische strijd. Wij zijn vastberaden: de megamoskee aan de Brugsesteenweg komt er niet en de moskee aan de Stasegemsestraat moet zo snel mogelijk dicht. Als Kortrijk uiteindelijk zonder moskee valt, dan heeft het moskeebestuur dat in eerste plaats aan zichzelf te danken. Wetten en regels moeten worden gerespecteerd! Wij rekenen in oktober op ruime steun van de Kortrijkzaan om onze strijd verder te zetten.”

Er werd een uitvoerig beroepsschrift (14 pagina’s) ingediend bij de provincie waarin onder andere wordt gesteld dat:
• de wettelijke voorschriften inzake aanplakking niet werden gerespecteerd;
• de aanvrager Ahouna geen bestuurder en kennelijk geen eigenaar is;
• de aanvraag aangetast is door partijdigheid en/of door machtsoverschrijding of machtsafwending;
• de woonfunctie van de volkswijk rond de Stasegemsestraat verder teloorgaat;
• de aanvraag strijdig is met de openbare orde, veiligheid en democratie na het negatief advies van de staatsveiligheid, de verschillende Syriëstrijders die er werden gevormd en de bezoeken van gekende salafisten Bilal Salam en Mohamed Toujgani;
• de aanvraag ervan uitgaat dat er ‘voldoende parkeerplaatsen aanwezig zijn’ in weerwil van de realiteit ter plaatse en de verklaring van Van Quickenborne op de gemeenteraad dat er wel degelijk een parkeerprobleem is [2].


Op de foto moskee en rijhuis StasegemsestraatVoetnoten:
[1] Videofragment gemeenteraad 14 mei 2018 vanaf minuut 2:17:00
https://livestream.com/accounts/3553987/events/8205049/videos/174825379 [2] Videofragment gemeenteraad 14 mei 2018 vanaf minuut 2:24:00
https://livestream.com/accounts/3553987/events/8205049/videos/174825379 


Voor de redactie  Bernard Decock - Bron  : Wouter Vermeersch - Vlaams Belang Kortrijk


Geplaatst op 04.07.2018

Kortrijk start met ‘Tvelootje’ uitleendienst voorkinderfietsen

Kortrijkse gezinnen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden om lid te worden van Tvelootje. In ruil voor een kleine
jaarlijkse bijdrage kan een kinderfiets worden geleend. Na de zomervakantie kunnen de eerste leden hun fiets
komen ophalen. Het is een initiatief van de Stad Kortrijk, in samenwerking met de vrijwilligers van de Fietskeuken.
Tvelootje kadert zowel binnen Kortrijk Fietst als binnen onze programma’s consumentenbescherming en
kindvriendelijke stad. Tvelootje wordt georganiseerd in de Deelfabriek. De Deelfabriek barst stilaan uit zijn voegen
op de site van de Damastweverstraat, daarom zoeken we naar een nieuwe locatie.
Axel Weydts, schepen van mobiliteit: “We voelen dat er een groeiende nood is aan een uitleendienst voor kinderfietsen in Kortrijk. Daarom
investeren we met de stad in de aankoop van 150 nieuwe en zeer kwalitatieve loopfietsen en kinderfietsen voor kinderen tot en met 12
jaar. We gaan stap voor stap te werk. We laten geïnteresseerde gezinnen eerst inschrijven, zodat we zicht krijgen op de vraag en het type
fietsen dat nodig is. Indien de vraag het aanbod overtreft, dan bekijken we of we in een tweede fase ook met tweedehandsfietsen aan de
slag kunnen.”
Philippe De Coene, schepen van Welzijn en Consumtenzaken: “Tvelootje zal opereren vanuit de Deelfabriek in samenwerking met
vrijwilligers van de Fietskeuken. De aankoop van kinderfietsen heeft een niet te onderschatten impact op het gezinsbudget. Kinderen
groeien snel, maar hun fiets groeit helaas niet mee. Leden van Tvelootje betalen enkel een beperkte jaarlijkse bijdrage per fiets en kunnen
hun fiets inruilen voor een groter exemplaar als hun kind het ontgroeid is. Voor kansengroepen voorzien we een korting van 50%.”
Bert Herrewyn, schepen van Jeugd: “Mobiliteit is een centraal thema binnen ons programma kindvriendelijke stad. Het is zeer belangrijk
om van jongs af aan kinderen te sensibiliseren rond de vele voordelen van fietsen en het delen van fietsen of andere vervoersmiddelen.”
Nieuwe locatie gezocht voor grootste Deelfabriek van West-Vlaanderen
De Deelfabriek bestaat nu negen maanden en kent een zeer groot succes. Alle initiatieven worden druk bezocht en er
komen er steeds mee bij, zoals vandaag. Wekelijks krijgen we vele honderden klanten over de vloer en we barsten uit de
voegen.
Philippe De Coene: “Daarom kijkt onze dienst Consumenten van de stad Kortrijk uit naar een nieuwe locatie met meer ruimte voor de
diverse winkels en voor de klanten. We denken daarbij aan een locatie in het centrum van de stad, beter bereikbaar en zichtbaarder, waar
we ook de bundeling kunnen maken met de opknapperij Stal 13 die nu tijdelijk in de Sint-Janslaan huist. De nieuwe locatie zou daarmee
de grootste worden in zijn soort in de provincie West-Vlaanderen”.
Het concept
Tvelootje promoot fietsen bij kinderen tot twaalf jaar. De Deelfabriek bundelt vele deel- en ruilinitiatieven en is dus een
logische locatie. De opstart wordt gecoördineerd door onze programmaregisseur kindvriendelijke stad. De uitbating zal
gebeuren door vrijwilligers van de Fietskeuken. De Fietskeuken is als fietshersteldienst reeds actief vanuit de Deelfabriek.
We gaan stapsgewijs te werk, zodat het initiatief gericht kan groeien en we de samenwerking tussen de stad en de
vrijwilligers op punt kunnen zetten.
Geïnteresseerde gezinnen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden via www.kortrijk.be/tvelootje. De stad beschikt over een
raamcontract met VDBike uit Marke waarmee we de gevraagde fietsen, in de juiste maten, vlot kunnen bestellen. De eerste
100 krijgen een bevestiging en kunnen vanaf eind augustus hun fietsje komen ophalen in de Deelfabriek. We reserveren 50
fietsen voor kwetsbare gezinnen. Zij zullen persoonlijk worden toegeleid naar het aanbod, onder meer via maatschappelijk
werkers en brugfiguren.
Indien blijkt dat de vraag het aanbod ruimschoots overtreft, dan denken we in een tweede fase te werken met recuperatie
van kwalitatieve tweedehandsfietsen. Zo kan de poule kinderfietsen verder aangroeien.
Lidmaatschap
Per kind sluiten gezinnen jaarlijks een lidmaatschap af. De jaarlijkse bijdrage bedraagt 20 euro voor een loopfiets en 40
euro voor een gewone fiets. Er wordt een éénmalige waarborg gevraagd van 40 euro per fiets. Kansengroepen krijgen een
korting van 50% op zowel de bijdragen voor de fiets als de waarborg.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Seel Seynhaeve Dienst Communicatie stad Kortrijk

Geplaatst op 04.07.2018

Stad Kortrijk gaat als eerste stad in Vlaanderen zelf permanent luchtkwaliteit meten

Kortrijk is de eerste stad in Vlaanderen die zelf het initiatief neemt om permanent de luchtkwaliteit te meten en de resultaten online te plaatsen. Vandaag neemt de stad Kortrijk de eerste van zes sensoren in gebruik in de Minister Liebaertlaan, een belangrijke invalsweg naar de binnenstad. De concentraties fijn stof (PM 2,5 en 10) en stikstofdioxide (NO2) zullen op zes verschillende locaties worden gemeten. De resultaten komen in real time op de website www.kortrijk.be/klimaatstad. Aan de hand van de resultaten kan nog gerichter actie ondernomen worden op kritieke plaatsen en kunnen inwoners worden gesensibiliseerd om mee te werken aan gezonde lucht. Dat doen we door in te zetten op meer groen, een autoluwere stad en energiezuinige woningen.   
 
Bert Herrewyn, schepen van Klimaat
 
“In Kortrijk hebben we geen vaste meetpunten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het wordt steeds duidelijker dat die er ook niet komen. We krijgen meer en meer vragen van bewoners, er doorkruisen twee autostrades ons grondgebied en op vlak van fijn stof is de concentratie van PM 2,5 in onze regio blijkbaar relatief hoog in vergelijking met de rest van Vlaanderen. We hebben nood aan metingen op vaste plaatsen, gedurende minstens een half jaar, om de problematiek beter in kaart te brengen. We plaatsen daarom tegen midden juli vijf sensoren op plaatsen waarvan we op basis van Vlaamse meetmodellen vermoeden dat de luchtvervuiling er problematisch kan zijn. Meer bepaald aan de brandweerkazerne ter hoogte van de E17, langs belangrijke invalswegen (Meensesteenweg, Minister Liebaertlaan, Oudenaardsesteenweg) en in het stadscentrum (Leiestraat). Ook komt er een sensor aan sportcentrum Wembley, om te kunnen
 vergelijken met de data van een rustige achtergrondlocatie zonder doorgaand verkeer. Het meetpunt in de Minister Liebaertlaan is vanaf vandaag operationeel, de data zijn online te raadplegen op de stedelijke website.”
 
Philippe De Coene, schepen van ICT
“Op de Smart Cities conferentie in Barcelona maakten we kennis met kwalitatieve sensoren die eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd en verplaatst en in real time hun data doorsturen naar een website. Voor de levering, installatie en visualisatie doen we een beroep op Aptus, een startup uit de Cronos-groep, die sinds kort zijn intrek nam in onze nieuwe incubator Hangar K. Voor een éénmalige investering van circa 35.000 euro en een jaarlijkse onderhoudskost van circa 10.000 euro beschikken we over zes sensoren die halfjaarlijks worden nagezien en op punt gezet
alsook over resultaten die “in real time” online komen. De sensoren meten stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM) in verschillende fracties, de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk.”
 
Meten is weten
 
De Stad Kortrijk zet al enkele jaren in op metingen van de luchtkwaliteit:
- Tussen juni 2013 en juli 2014 werkten we mee aan een onderzoek door de Vlaamse Milieumaatschappij naar fijn stof (PM10) in vijf middelgrote steden.
- Begin 2016 organiseerden we een mobiele meting per fiets van roetconcentraties (Black Carbon), in samenwerking met de Vlaamse Instelling voor Technologie (VITO), de resultaten zijn te bezichtigen op http://www.airqmap.com/kortrijk.html
- De stad zet ook mee zijn schouders onder de Vlaamse meetcampagne Curieuzeneuzen van de Universiteit Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij, waarbij concentraties stikstofdioxide (NO2) werden gemeten. We verwachten de resultaten in september.
 
Ongeveer 300 Kortrijkse gezinnen namen deel aan Curieuzeneuzen. Drie Kortrijkse scholen namen deel aan het onderzoek van Greenpeace “Mijn Lucht, Mijn School”. We krijgen ook steeds meer bezorgde vragen van burgers over de luchtkwaliteit in hun straat of buurt. Dit alles toont aan dat het thema leeft, dat er nood is aan meer informatie en oplossingen.
 
Sensoren op zes locaties
 
De Vlaamse Milieumaatschappij maakt luchtkwaliteitsmodellen op voor heel Vlaanderen. In Kortrijk is geen meetpunt aanwezig. De resultaten van de meetmodellen zijn voor Kortrijk dus gebaseerd op meetpunten buiten de stad en op een wetenschappelijk verantwoorde inschatting, niet op metingen ter plaatse.
Op basis van eerdere metingen en de meetmodellen van de VMM selecteerden we vijf locaties waar de luchtvervuiling problematisch kan zijn en één rustige achtergrondlocatie om te kunnen vergelijken.
1. Minister Liebaertlaan, ter hoogte van het parkeerinformatiebord.
2. Doorniksesteenweg, ter hoogte van de brandweerkazerne
3. Meensesteenweg, ter hoogte van Bissegemplaats
4. Oudenaardsesteenweg, ter hoogte van het VTI
5. Leiestraat, ter hoogte van het administratief stadhuis
6. Sportcentrum Wembley (achtergrondlocatie)
 
Hier willen we minstens een half jaar tot een jaar metingen uitvoeren, omdat we pas dan een representatief beeld krijgen van de situatie (meerdere seizoenen, weersomstandigheden, wegomleidingen). Daarna kunnen de sensoren eventueel verplaatst worden naar andere locaties, ook in andere wijken van de stad kunnen we dus gaan meten. Het is wel belangrijk om regelmatig naar dezelfde plek terug te keren, zodat we de evolutie kunnen zien doorheen de tijd alsook de impact van genomen maatregelen.
NO2 is een makkelijk meetbare indicator voor verkeersgerelateerde luchtverontreiniging. Hoe meer NO2 er wordt gemeten, hoe groter de verkeersgerelateerde luchtverontreiniging. Er zijn dan meer schadelijke stoffen ten gevolge van verkeer in de lucht zoals fijn stof en roet.
Fijn stof is een mengsel van verschillende soorten deeltjes met verschillende groottes. Bij deeltjes kleiner dan 10 micrometer spreekt men van PM10, zijn ze kleiner dan 2,5 micrometer dan spreken we van PM 2,5. Voor fijn stof (PM 2,5 en PM10) is de uitstoot door huishoudens, bijvoorbeeld door houtverbranding, belangrijker dan de uitstoot door verkeer.
Samen zorgen voor gezonde lucht
 
Bert Herrewyn, schepen van klimaat:
 
 “Gezonde lucht zorgt voor een betere gezondheid: minder problemen met luchtwegen, minder astma, minder kans op kanker en hartaanval. Als we willen werken aan gezonde lucht moeten we onze stad groener maken, én vooral minder vervuilen. Dat kan door te kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer en door te investeren in goed geïsoleerde woningen met efficiënte verwarming. De Stad Kortrijk zet hier al actief op in met de programma’s Kortrijk Fietst, Kortrijk Klimaatstad en Kortrijk Renoveert. De resultaten van de nieuwe meetpunten moeten ons helpen om nog gerichter maatregelen te nemen en daarvoor een draagvlak te creëren bij de bevolking.“
De resultaten zullen ter beschikking staan voor wie hier mee aan de slag wil. Naast de Vlaamse Milieumaatschappij, zullen wellicht onderwijsinstellingen, wetenschappers en mobiliteitsdeskundigen geïnteresseerd zijn in de resultaten.
Ze kunnen ook gebruikt worden door bijvoorbeeld scholen om een draagvlak te bekomen bij ouders voor het overschakelen op alternatieven om hun kinderen naar school te brengen of het inrichten van een schoolstraat.
In een volgende fase zouden de real time resultaten ontsloten kunnen worden in het straatbeeld zelf, zoals we al doen met snelheidsinformatieborden in schoolomgevingen.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - bron  : Seel Seynhaeve Dienst Communicatie Stad Kortrijk

Geplaatst op 04.07.2018

Bezoek deze zomer de oorlogswandeling 'Herinneringen aan WOI' in Kortrijk

VLIEG MEE MET DE RODE BARON UIT WOI IN DE KIOSK
Deel van de wandelroute ‘Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog’ in Kortrijk

Deze zomer kan je in Kortrijk de oorlogswandeling ‘Herinneringen aan WOI’ volgen. De 4,5 kilometer lange wandeling gidst je langs gebouwen, locaties en horecazaken die verhalen dragen die herinneren aan de Grote Oorlog. Een van de stops is de Kiosk waar het verhaal van de luchtvaart in de regio Kortrijk verteld wordt. En meer bepaald dat van de Rode Baron, Manfred von Richthofen, de meest bekende en beste Duitse piloot van de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Kortrijk van strategisch belang voor de Duitse bezetter. Kortrijkzanen die het nog konden navertellen, zijn er intussen niet meer. Hun herinneringen worden levend gehouden met de wandelroute ‘Herinneringen aan WOI’. Kortrijk was als eerste grote stad achter de frontlinie heel belangrijk voor de Duitsers. Geen wonder dus dat er in de stad heel wat plaatsen zijn die herinneringen oproepen aan de Eerste Wereldoorlog.

Een van de 23 stops in de wandeling is de Kiosk op de Graanmarkt, waar het verhaal verteld wordt van de Rode Baron en het belang van de luchtvaart voor de regio. Voor deze mini-expositie sloegen stad Kortrijk, luchtvaarmuseum FAS en Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem de handen in elkaar. Om dit historisch verhaal zo goed mogelijk te vertalen, koppelde Designregio Kortrijk Charlotte Debussche aan het project. Charlotte is een freelance scenografe, gespecialiseerd in tentoontstellings- en set ontwerp. In 2016 richtte ze haar eigen design studio Pieces By op.

De luchtvaart in de regio ontstond in de periode van WOI met de vliegvelden Bissegem, Marke en Markebeke, die onder bevel van de Rode Baron kwamen te staan. Voor de presentatie van de Kiosk werd het toestel waarmee de Baron vloog, de Fokker DR 1, nagebouwd als maquette van 1,5 m op 2 m, met dank aan RC-CNC. Er wordt ook ingezoomd op de evolutie van de Luchthaven Kortrijk-Wevelgem, die steeds belangrijker werd voor de regio en vandaag een economisch weefsel ontsluit dat bekend staat voor design en innovatie. De vlotte bereikbaarheid, flexibiliteit en efficiëntie zijn voor de luchthaven de belangrijkste troeven om ook in de toekomst te blijven inspelen op noden van de klant.

In het straatbeeld zie je genummerde borden met opvallende poppies om weer te geven waar de route voorbijkomt. Het bijbehorende boekje én 'Gazette van Kortrijk' met opmerkelijke verhalen en krantenartikels kan je hier vinden: www.kortrijk.be/oorlogswandeling
Je kan ook de Erfgoedapp downloaden via de Playstore of Appstore met foto’s, geluidsfragmenten en Augmented Reality.

Wie meer wil leren rond dit thema moet beslist ook het museum FAS Expo bezoeken op de luchthaven: www.fasinfo.be


Voor  de redactie  : Bernard Decock - bron  : Saar Corveleijn - Productontwikkeling Citymarketing & Toerisme Kortrijk


Geplaatst op 04.07.2018

Een hart voor Waregem

Met een lichte vorm van fierheid melden we u de geboorte van ‘Ondernemers met een HART voor Waregem’.  Iedereen kent ondertussen de AED.
“Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft het slachtoffer 60 à 70% overlevingskans. Iedereen mag een AED gebruiken en het is volkomen veilig. Het toestel begeleidt je bij de reanimatie en geeft enkel een stroomstoot als dat nodig is. ( website Welzijnshuis Waregem)

Voorafgaand:
Stad Waregem investeerde reeds fors in AED-toestellen. (alle sportaccomodaties & OC’s hebben een AED van de stad ).  De dekkingsgraad in Waregem is daarmee echter niet voldoende.  Wij – als sociale ondernemers – kunnen deze dekkingsgraad fors verbeteren.

Oorsprong idee ‘Ondernemers met een HART voor Waregem’
De ondernemende buren uit de Roger Vansteenbruggestraat Philip Himpe ( Electro Himpe bvba ) en Wim Rogé ( iDocta bvba ) speelden al een tijdje met de idee om met hun firma een AED te kopen.  Philip heeft sinds vorig jaar al een AED in de firma, Wim kocht er net één.  Tijdens een aperitief onder de buren, werd geopperd dat ze die AED beter aan hun gevels zouden hangen, ipv binnen in hun bedrijven te hangen.

Op die manier kunnen nl al hun buren onze AED gebruiken !
(al hopen ze dat dat nooit nodig zal zijn )  Van het één kwam het ander : de AED van Wim hangt ondertussen aan de gevel van iDocta !  Doordat hun beide bedrijven naast elkaar liggen, en 2 AED’s op zo’n korte afstand weinig zin hebben, besliste Philip om zijn AED te plaatsen in zijn biotoop Nieuwenhove.  De AED van Philip hangt ondertussen aan de Vrije Basisschool Nieuwenhove in de Remi Vanmeerhaeghestraat ( ter hoogte van frituur’ Nieuwenhove’).  Daar stopt het echter niet voor de 2 ondernemende vrienden!  Ze richtten ‘Ondernemers met een Hart voor Waregem’ op. 
Met OHVW willen Philip en Wim elke Waregemse Ondernemer warm maken om hetzelfde te doen als hen : een AED publiek ten dienste stellen van elke Waregemnaar. Op die manier hopen ze zo goed mogelijk hun stad Waregem ‘gecoverd’ te krijgen met publieke AED’s.  Elke ondernemer ontvangt deze zomer nog een infobundel.  Wim en Philip zullen hun collega-ondernemers ook zélf contacteren.  Hun ultieme droom is dat elke Waregemnaar een AED ter beschikking heeft binnen een redelijke afstand!

Daar stopt het echter niet;  Er komt eveneens een website waar extra info en de lokalisatie van alle Waregemse AED’s zal te vinden zijn. (launch okt.2018 )

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Wim Rogé -  Ondernemers met een hart voor Waregem

Geplaatst op 04.07.2018
3472 artikelspagina's: 1 ... 7 8 9 10 11 <<< 12 >>> 13 14 15 16 17 ... 348