Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Brandweermannen Brandweer Wervik verrassen collega Marvin Couckuyt met erehaag

Brandweermannen van de Brandweerzone Westhoek, post Wervik hebben zaterdagmorgen aan het stadhuis een erehaag gevormd voor hun collega Marvin Couckuyt die in het huwelijksbootje stapte met Elisah Labarque. De collega’s van Marvin organiseerden een eerbetoon, zoals een brandweerkorps waardig. 
Terwijl ze de groet uitvoerden, verliet Marvin met zijn echtgenote het stadhuis. Het koppel kon de aanwezigheid van de brandweermannen best wel smaken.

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 12.05.2019

Nieuw in Kortrijk: een verwenkoffie met audioverhaal

Gedurende de maand mei is in verschillende koffiehuizen in Kortrijk een koffie met audioverhaal te koop. Koffie met audio is een project van Schouwburg Kortrijk in het kader van cultuurfestival Caring=Sharing (20-25 mei 2019). Voor de realisatie van het idee sloeg Schouwburg de handen in elkaar met studenten van RITCS.


FVW / Bron: Stad Kortrijk School of Arts, die instonden voor het verhaal.
De studenten gingen langs op verschillende locaties in Kortrijk, op zoek naar mooie, aangrijpende verhalen met betrekking tot empathie en zorg. De verhalen werden gebundeld tot een mooi geheel van verschillende audioreportages over uiteenlopende onderwerpen. Waar het ene verhaal een gevoelige snaar raakt, brengt het andere verhaal een vrolijk akkoord. Het concept is simpel. In plaats van een gewone koffie, bestel je er eentje met een audioverhaal, zonder meerprijs. Dit kan bij alle deelnemende koffiehuizen: Viva Sara Kaffée, Maona, Huis van de Grootjuffrouw, Salon En-Vie, Kaffee Damast, Pand.A, Malmo of Julia’s.
Axel Ronse, schepen van Cultuur: “Wie een koffie bestelt in de maand mei wordt gratis nog eens extra verwend in de vorm van een pakkend audioverhaal. Deze verhalen zetten empathie en zorg in de kijker en vormen zo de perfecte aanleiding voor ons cultuurfestival Caring=Sharing dat eind mei plaats vindt. Bovendien een fantastische manier om laagdrempelig cultuur tot bij de Kortrijkzaan te brengen!"
Caring = Sharing
Tijdens Caring=Sharing bundelt Schouwburg Kortrijk enkele steengoede voorstellingen en installaties die dieper ingaan op menselijkheid en zorg. Gevoelige thema's krijgen een plaats op het toneel, zodat er open over gesproken en gemijmerd kan worden. Van 20 mei tot en met 25 mei is Kortrijk het centrum van de empathie. De foyer van Schouwburg Kortrijk is de centrale ontmoetingsplek en is tijdens de festivalweek open vanaf 11 tot 18 uur. Tijdens Caring = Sharing kan je ook in de Foyer van de Schouwburg terecht voor een koffie met audio.
Caring = Sharing is een project in samenwerking met Rhizo, Vives, kunstencentrum BUDA, Vormingplus, Texture, Bubox & Schouwburg Kortrijk. Met steun van de Vlaamse Overheid.

FVW / Bron: Stad Kortrijk

Geplaatst op 11.05.2019

Bijna helft Kortrijkse zomerkampen al ingevuld

Tijdens de vakantieperiodes organiseert de stedelijke vzw Sportplus zelf of in samenwerking met clubs en andere partners sport- en cultuurkampen voor kinderen vanaf het 2e kleuter tot en met het 6e leerjaar. Bijna de helft van alle beschikbare plaatsen deze zomer zijn ondertussen ingevuld.

Verspreid over 9 weken bieden de stad, sportclubs of partners 7.636 plaatsen aan in verschillende vakantiekampen. Ondertussen schreven zich al 3.512 kinderen in.

Arne Vandendriessche, schepen van Sport: “Bijna de helft van alle plaatsen zijn ondertussen al ingenomen. Wie dus zeker wil zijn van zijn of haar plek bij een specifiek kamp zal zich moeten haasten.”

Fortnight vakantiekamp
Opvallend nieuw in het aanbod van Sportplus dit jaar is het Fortnight vakantiekamp, gebaseerd op het populaire videospel Fortnite. Tijdens “Fortnight - the real deal” wordt het populaire videospel tot leven gewekt aan de hand van attractieve spelvormen, nerfguns en verkleedkleren.

Arne Vandendriessche, schepen van Sport: “Veel kinderen en jongeren zitten vandaag gekluisterd aan hun computerscherm. Door die artificiële wereld tot leven te wekken in een sportkamp trachtten we jongeren die anders niet of weinig zouden bewegen aan het sporten te krijgen op een leuke manier.”

Een vakantiekamp van Sportplus kost gemiddeld 37,50 of 97,50 euro per week, afhankelijk van een halve of volle dag kamp. Met de UIT-pas kan je korting krijgen. De partners en sportclubs bepalen zelf de prijs van hun kampen.

Arne Vandendriessche, schepen van Sport: “De prijzen voor de vakantiekampen zijn democratisch. We zetten bewust in op kleinere groepen en gediplomeerde lesgevers om de kwaliteit hoog te houden. De voorbije jaren zijn de prijzen langzaam gestegen, maar ik heb beslist deze de komende jaren op hetzelfde niveau te houden zodat iedereen van deze sportkampen kan genieten.”

Inschrijven kan via https://sport.kortrijk.be/ tot aan de start van elk sportkamp of tot ze volzet zijn.

 

FVW / Bron: Stad Kortrijk

Geplaatst op 09.05.2019

Opgepast voor oplichting door ‘terrasreinigers’

De Politiezone VLAS vestigt de aandacht op een recent feit van oplichting, waarbij klusjesmannen zich aanboden voor het reinigen van terrassen en opritten.

Vorige week belden 2 klusjesmannen aan bij een bewoner van de wijk Condédreef in Kortrijk. De 2 mannen boden zich in het Engels aan voor het uitvoeren van  reinigingswerken van terrassen en opritten aan een goedkoop tarief. Na afloop kreeg het slachtoffer een driedubbele rekening gepresenteerd.

 

De oplichters, die zich verplaatsten met een wit/beige bestelwagen met Britse nummerplaat, belden ook nog aan bij andere huizen in de wijk.

Het gaat veelal om oplichters, die met minderwaardig materiaal slecht werk leveren en daarvoor veel te veel geld vragen.

De PZ Vlas vraagt dan ook om bij twijfel of wantrouwen niet in te gaan op de vraag van dergelijke personen.

 


Zie je iets verdacht? Meld het ons meteen via 1701

Iedereen die meer info heeft over deze of soortgelijke feiten, kan dit steeds telefonisch melden via 1701 of via het e-mailadres 1701@pzvlas.be. 

Aarzel niet en meld alle verdachte gedragingen, personen of voertuigen steeds bij de politie via het verkort oproepnummer 1701. Je belt beter een keer te veel dan te weinig.

 

FVW / Bron: PZ VLAS

 

 

Geplaatst op 09.05.2019

Kortrijkzaan Lowie D’haeseleer wint het Vlaams Kampioenschap Rap, Marjan De Ridder (2de) eerste vrouw op het BK!

Kortrijkzaan Lowie D’haeseleer (21) won afgelopen zaterdag (04/05) het Vlaams Kampioenschap Rap “End of the Weak Belgium” en verovert daarmee z’n plaats op het Belgisch Kampioenschap End of the Weak. Marjan De Ridder (30) won de 2de plaats en zal daarmee de eerste vrouwelijke rapper op het BK zijn.

Afgelopen zaterdag ging de Vlaamse voorronde van End of the Weak Belgium door in De Centrale, Intercultureel Muziekcentrum in Gent. 18 deelnemers van West-Vlaanderen tot de Oostkantons kwamen afgezakt om hun kans te wagen. De jury met daarin Hip Hop anciens als Kris Strybos (Scale, Sint Andries MC’s), Matthias Debosschere (Rijmtekkie Spansman, Belgisch Kampioen 2018) en Kymer MCGyver (NL Kampioen 2017) hield na de kwalificatieronde 6 deelnemers over, waarbij uiteindelijk Lowie D’haeseleer, Marjan De Ridder en Pieter Boeken als winnaars uit de bus kwamen. Lowie & Marjan verdienen daarmee hun ticket naar het BK.
Het Belgisch Kampioenschap gaat op 25 mei door in het Beurscafé van de Brusselse Schouwburg.

End of the Weak Belgium is België’s enige nationale rapwedstrijd.
Door het jaarlijks organiseren van voorrondes in het Vlaamse, Waalse en Brussels Hoofdstedelijk gewest gaat End of the Weak Belgium op zoek naar de beste MC van België. In 5 disciplines worden de kunsten van de deelnemers getest. Dit gaat van 16 barz on beat (waarbij de DJ een beat oplegt en de MC 16 maten moet vullen), tot een A Capella ronde, tot interactie met willekeure voorwerpen die geloot worden, de “Freestyle Bag”, tot het opnemen tegen de DJ die allerhande muzieksoorten oplegt en de rapper er in moet slagen om hem bij te benen.

Lowie D’haeseleer, Kortrijkzaan afkomstig uit Heestert, liet afgelopen winter z’n eerste EP “Van Den Oudn Stempel” op de wereld los. Na een zegetocht langs verschillende wedstrijden, het afronden van z’n opleiding en z’n eerste muzikale baby dropte hij recent nog z’n nieuwe video “Wilde Westen” in samenwerking met Kortrijkse producer Chilo Derieuw van Catharsis Productions.

Marjan De Ridder (30 jaar) woont in Zwijndrecht, is leerkracht in het Buitengewoon Onderwijs en een manusje van alle kunsten. Zij pingpongt tussen illustratie, rap en woordkunst. Elke open mic night komt zij steevast afgezakt naar De Stroate. Het rappen kreeg ze op de poëziebus, de jaarlijkse bustour van woordkunstenaars door België en Nederland van Siebrand (De Stroate), Jooz (Rapper uit Groningen) en Kay Slice (Rapper uit Rotterdam) mee.

“Dat ik een meisje ben die de finale haalt, zou niet mogen uitmaken, maar het maakt wel iets uit... sterke voorbeelden waarin je jezelf kan herkennen versterken ook uw eigen huid. Het is makkelijker om iets te durven dromen als het al eens gedaan is. End of the weak is een battle die draait om skill en verbinding, niet om het kleineren met domme homofobe verwijzingen of cringy assumpties over elkaars moeder. Je kan jezelf niet verstoppen als MC achter goedkope crowd pleasers, je moet door 6 rondes en 5 disciplines. Als je een level hoger wil, moet je het daadwerkelijk op alle vlakken verdienen. Op dat podium is er dus geen weerstand of vijandigheid maar enkel appreciatie en liefde” Zo vertelt Marjan dolenthousiast na haar overwinning.

“Fantastisch dat de lat dit jaar opnieuw hoger ligt” stelt Lowie. “Dit draait niet meer om geluk. Zwaargewichten uit heel Vlaanderen kwamen afgezakt, End of the Weak bouwt elk jaar verder op vlak van niveau en bereik. Dat belooft voor de toekomst - en het WK gaat dit jaar voor het eerst door in België! M’n tegenstanders zijn ook niet niets dit jaar. Of er een 2de Belgische titel in zit voor mij durf ik alvast niet te zeggen..

 
FVW / Bron: Stad Kortrijk

Geplaatst op 09.05.2019

brievenbus vervangt postbus

Begin januari ging Bpost van start met het verwijderen van een aantal minder gebruikte brievenbussen in Vlaanderen.

Het stadsbestuur bekeek waar dit voor problemen zou kunnen zorgen. In Kortrijk en deelgemeenten is er overal een alternatief te vinden binnen een straal van 600 meter. Enkel Rollegem bleek een probleem. Daar verdween begin maart de laatste postbus uit het centrum. Wie de voorbije weken een brief wou bussen, moest hiervoor noodgedwongen naar Tombroek of de Munkendoornstraat.

De stad heeft nu een oplossing klaar. Aan de plaatselijke dorpswinkel Spar Mouton hangt sinds kort een brievenbus. Deze wordt dagelijks geledigd door de uitbaters en samen met de zendingen van het postpunt meegegeven aan Bpost. Tijdens verlofperiodes is de ophaling gegarandeerd door de medewerkers van het wijkteam. Op dinsdag, de sluitingsdag van de winkel, wordt de bus niet geledigd.

Ruth Vandenberghe, schepen van dienstverlening en deelgemeenten: "Door samen te werken met lokale spelers komen we op een creatieve manier tegemoet aan de noden van de inwoners van Rollegem."

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 08.05.2019

Mobiel speelplein De Speelvanne Nieuwpoort

De stedelijke Jeugddienst organiseert dit jaar een mobiel speelplein. Met een caravan vol sport- en spelmateriaal en een springkasteel is een namiddag vol speelplezier gegarandeerd. Kinderen kunnen komen spelen tussen 13.00 u. en 16.30 u.
Wanneer?
- 15 mei 2019: Sint-Jorisplein (Sint-Joris)
- 22 mei 2019: Guido Gezelleplein
- 29 mei 2019: Leistraat (Ramskapelle)
- 5 juni 2019: Jan Turpinplein

 
FVW / Bron: Stad Nieuwpoort

Geplaatst op 08.05.2019

Kruispunt Pottelberg krijgt veiligere lichtenregeling op vraag van Stad Kortrijk

Het kruispunt van de Pottelberg met de Condédreef werd op 28 juni 2018, na aanpassingswerken in het kader van de herinrichting schoolomgeving Pottelberg, terug opengesteld. Bij de heraanleg van het kruispunt werd ervoor gekozen om niet alle bewegingen van de fietsers conflictvrij te maken. De voornaamste reden hiervoor was een vlottere doorstroming van het autoverkeer op het kruispunt.

Naar aanleiding van een spijtig ongeval met een fietser op dat kruispunt vroeg de stad aan het Agentschap Wegen en Verkeer om de lichtenregeling aan te passen. De fietsers zullen voortaan volledig conflictvrij kunnen fietsen. Na aanvraag via een drukknop krijgen zij hun eigen groenfase. Dat was eerder al het geval op de as Pottelberg - Aalbeeksesteenweg, nu dus ook op de as Condédreef - Felix de Bethunelaan.

Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken: “We zijn heel blij dat het Vlaams Gewest wou ingaan op onze vraag om het kruispunt aan te passen. Verkeersveiligheid is immers belangrijker dan doorstroming. Op beide assen kunnen de fietsers nu oversteken zonder in conflict te komen met wagens.”

Om deze gewijzigde verkeerssituatie aan te kondigen komen er informatieborden bij de drukknoppen. Het principe van “vierkant groen” kan (voorlopig) nog niet toegepast worden, doordat het wettelijk kader hiervoor ontbreekt.

De werken worden uitgevoerd op donderdag 9 mei. Tijdens de werken is er geen hinder voor het verkeer.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 08.05.2019

Filips Benoit ontvangt Prijs voor Heemkunde

Op de Heemdag van Heemkunde West-Vlaanderen werd de Prijs voor Heemkunde 2019 toegekend aan Filips Benoit voor zijn bijdrage over Prekadastrale bronnen in Waregem, verschenen in het jaarboek van Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke.

 
FVW / Foto: BD

Geplaatst op 08.05.2019

Warme maaltijden aan huis in de lift

Het aantal klanten dat warme maaltijden ontvangt van het Woon-en Zorgedrijf Wervik is in 2018 sterk gestegen. Maar liefst 110 nieuwe klanten vonden de weg naar dit aanbod. In totaal leverde de keuken van Het Pardoen 52.736 warme maaltijden aan huis af in 2018. Dat is een stijging met ongeveer 10% tegenover 2017. Er werd nochtans geen extra publiciteit gemaakt. Volgens voorzitter Lien Deblaere spelen bepaalde factoren een rol:
- De kwaliteit van de maaltijden en de beschikbaarheid van gesneden, gemalen en dieetmaaltijden zijn zeker pluspunten.
- De maaltijden zijn lekker, gevarieerd en evenwichtig. Ze worden dagelijks in de centrale keuken met veel respect, liefde en kennis voor product en klant bereid door ons team, waarbij we ook kunnen rekenen op een vlotte samenwerking en ondersteuning van onze partner Sodexo.
- De mond-aan-mond reclame zorgt ook voor meer bekendheid bij de doelgroep
- De zeer flexibele manier van bestellen, afzeggen of vragen naar een keuzemenu. Tot de dag voor de levering kan de klant wijzigingen aan het callcenter doorgeven. Er kunnen maaltijden besteld worden enkel op weekdagen of enkel tijdens het weekend. Voor onverwachte situaties kan dit zelfs op de dag zelf.
De maaltijden worden geleverd in Wervik-Geluwe-Kruiseke. Veel klanten wonen buiten het centrum en de levering aan huis is een meegenomen sociaal contact. De maaltijdbegeleiders signaleren ook aan het loket Wonen en Zorg indien zij problemen met de klant vermoeden. Er zijn ook enkele klanten van Triamant.
Het stijgende aantal klanten brengt met zich mee dat er meerdere rondes dienen afgewerkt te worden. Momenteel is de aankoopprocedure lopende van een nieuwe (tweede) CNG-wagen via Fluvius (duurzaamheid) om een extra ronde te kunnen maken.
De doelgroep is in principe iedere inwoner van Wervik die door omstandigheden niet in staat is een warme maaltijd te bereiden. In de praktijk gaat dit voornamelijk om 75 à 80-plussers, maar ook senioren en jongere mensen behoren tot de klanten, weliswaar in mindere mate.
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 08.05.2019
4531 artikelspagina's: 1 ... 7 8 9 10 11 <<< 12 >>> 13 14 15 16 17 ... 454