Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Nieuwe 100% Natuurloop Preshoekbos

Het Agentschap voor Natuur en Bos, Sport Vlaanderen en het Stadsbestuur van Kortrijk openden op zondag 7 oktober de gloednieuwe 100% natuurloop Preshoekbos. Méér dan 200 lopers kwamen het gloednieuwe parcours uittesten. De 100% natuurlopen vormen een permanent parcours dat lopers langs unieke natuur in Vlaanderen brengt. Het parcours in het Preshoekbos is de vijfde 100% natuurloop in West-Vlaanderen. Bedoeling is om mensen al sportend dichter bij de natuur te brengen. 
Gezonde lucht tanken in het groen
Natuur maakt mensen gezonder, dat is duidelijk bewezen en dat ook sporten goed is voor het lichaam staat al lang niet meer ter discussie. Het stond dus in de sterren geschreven dat deze twee sectoren elkaar zouden ontmoeten. De ontwikkeling van deze natuurloop is een mooi resultaat van die samenwerking. Natuurlopen zijn permanente uitgestippelde looproutes dwars door prachtige Vlaamse natuur.
We zijn enorm verheugd dat we deze natuurloop aan het aanbod kunnen toevoegen. Het is belangrijk om in dit nog steeds groeiende stadsrandbos mogelijkheden aan te reiken om zich te ontspannen, zegt Xavier Coppens, Regiobeheerder bij het Agentschap voor Natuur en Bos. “In nauwe samenwerking met het stadsbestuur van Kortrijk zorgen we voor de verdere uitbouw van dit stadsrandbos, een ware oase van natuurpracht en ontspanning!”

Bert Herrewyn, schepen van leefmilieu: “Om het Preshoekbos aantrekkelijk te maken voor onze inwoners, werken we intens samen met het Agentschap voor Natuur en Bos om recreatie in deze natuur te voorzien. Dit met oog op het  aantrekken van extra bezoekers en gebruikers. In 2019 is alvast een speelzone gepland op de voormalige ocmw-gronden langs de Preshoekstraat."

Natuurloop Preshoekbos

De rode lus van 1,85 km is ideaal voor startende lopers.
Net als de groene lus van 5,3 km baant deze zich eerst een weg doorheen de speelzone.
De groene lus doorkruist een deel van het Preshoekbos en de Keizersberg zorgt voor wat afwisseling en de nodige hoogtemeters. Deze Keizersberg is, net als de Kobbe en de Lauweberg, een ‘kleikop’. Daar won men vroeger klei voor de steenbakkerijen in de streek. Daar ligt momenteel een bloemrijk stukje natuur. Breedbladige wespenorchis, duizendblad, Sint-Janskruid en massa’s knoopkruid toveren deze helling tijdens de zomer om tot een prachtig kleurenschouwspel.

Droge voeten dankzij pad in Scheldezand

Ten behoeve van het comfort van de lopers werd door het Agentschap voor Natuur en Bos een pad aangelegd met Scheldezand. Dit zand dat gewonnen wordt uit de Zeeschelde heeft een lage milieu-impact. Door zijn zeer fijne korrel regent het makkelijk vast en door vermenging met de bodemtoplaag van de kleibodems zorgt het voor de nodige drainering. In combinatie met betreding zal dit pad beslist een stuk droger zijn en er dus voor zorgen dat  het loopcomfort spectaculair zal toenemen. Ook voor de wandelaars zal dit uiteraard een hele verbetering zijn en zal het pad het jaarrond bruikbaar zijn.
Rekening houdend met de filosofie van de 100% natuurlopen werd hier dus niet gekozen voor een halfverharding maar voor een zo natuurlijk mogelijke ondergrond.

Early Bird Run en beweegbank

“Met de organisatie van deze Early Bird Run willen we vanuit het stadsbestuur van Kortrijk in nauwe samenwerking met de atletiekbeweging ABM deze gloednieuwe natuurloop meteen mee op de kaart zetten”, aldus An Vandersteene, schepen van Sport van de Stad Kortrijk. In de omgeving van de startzuil plaatsen we binnenkort trouwens een multifunctionele beweegbank die een mooie aanvulling zal zijn op deze 100% natuurloop.” De aanleg van deze natuurloop past wonderwel in het kader van Kortrijk, Europese sportstad, waarbij geen inspanning geschuwd wordt om het openbaar domein meer toegankelijk te maken en waar bewegen, beleven en ontmoeten een nieuwe meerwaarde betekenen bij de verder ontwikkeling van deze mooie groenzone.

Sport ligt in onze Natuur

Met deze slogan wensen het Agentschap voor Natuur en Bos en Sport Vlaanderen verder in te zetten op het sportief en recreatief medegebruik van onze mooie natuur- en bosgebieden. Uiteraard wordt hierbij steeds rekening gehouden met de draagkracht van het gebied.
“De natuurlopen leveren alvast het bewijs dat sport en (Europese top)natuur hand in hand kunnen gaan. We willen de mensen dan ook meegeven dat ze in een uniek kader aan het sporten zijn”, aldus Ann De Bruycker, coördinator promotiedienst bij Sport Vlaanderen.
In de komende jaren plannen het Agentschap voor Natuur en Bos en Sport Vlaanderen nog verschillende 100% natuurlopen.
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron en fotografie  : Lieven Lanszweert - Dienst communicatie Agentschap voor Natuur en BosGeplaatst op 10.10.2018

Gratis concert IN FLANDERS FIELD CEMETERY

Net 100 jaar geleden overleed Stanley MLEKO / 1 van de vele slachtoffers van de Groote Oorlog. Symbolisch wordt zijn afgeknakt levensverhaal herdacht, in naam van alle WOI-slachtoffers, met een warme oproep voor een nog grotere wereldvrede. Deze reveil gebeurt in samenwerking met leerlingen van de afdeling WOORD van de kunstacademie Waregem (olv Pat MECHELE). Het koor ALFABET staat olv Pieter Mayeur.  Op vrijdag  kan 2 november kan men het gratis concert bijwonen in de American In Flanders Field  Cemetry met de medewerking van het koor Alfabet onder olv Pieter Mayeur


Voor de redactie : Bernard Decock -Bron  : JOHAN MAYEUR KOOR ALFABET


 

Geplaatst op 10.10.2018

O’de Lys, het nieuwe biertje op basis van gezuiverd Leiewater

Wat passie voor bier niet allemaal kan teweegbrengen. Nadat Agristo en De Watergroep eind maart hun project rond duurzaam watergebruik bekend maakten, zagen H.O.P. en Brouwerij Toye in het gezuiverde Leiewater nog een mooie toepassing. Het resultaat: O’ De Lys, een uniek biertje dat op dinsdag 9 oktober officieel werd voorgesteld.
 
Begin 2018 is Agristo gestart met het inzetten van gezuiverd Leiewater in haar productieproces. Het Leiewater, gecapteerd door De Watergroep, wordt in de waterfabriek op de site van Agristo opgewaardeerd tot drinkwaterkwaliteit, en daarna geleverd aan het aardappelverwerkend bedrijf. Op basis van ruw water uit de Leie produceert De Watergroep water op maat om te gebruiken in de processen van Agristo. Dit proceswater heeft Agristo nodig voor het wassen, schillen, snijden en blancheren van de aardappelen.
 
Dit positief en duurzaam verhaal werd opgepikt door H.O.P. (Heerlijk Objectief Proeven), waar het idee groeide om met het gouden water van de Leie een uniek bier te brouwen.
"Als culturele vereniging, erkend door de stad Kortrijk wilde HOP iets doen dat de stad mooi in de kijker plaatst”, stelt Carl Kins, ondervoorzitter van H.O.P., de creatie van dit bier voor. “Wat beter dan een bier dat met Leiewater is gebrouwen in een  
Kortrijkse brouwerij. De Leie is immers een erg bepalend element in zowel de geschiedenis (gouden rivier) als het uitzicht van de stad, zoals het succes van de verlaagde Leieboorden bewijst.”
 
“Tijdens de droge zomer werden we via de media rond de oren geslagen met alarmberichten rond tekorten aan water. Het dorstige weer was wel een meevaller voor de bierconsumptie, maar als industrie die toch ook veel water gebruikt was dit toch ook een belangrijke topic om op te volgen. De droogte toonde des te meer dat water een schaars goed is, en dat een rationeel gebruik aan de orde is.
De vraag van HOP om een bier te brouwen op basis van gezuiverd Leiewater was dan ook de uitgelezen kans om eens met gerecupereerd water te brouwen”, aldus Geert Toye, zaakvoerder van Brouwerij Toye. En zo werd geregeld dat gezuiverd Leiewater met kleine tankjes van Agristo richting de brouwerij werd gebracht. Dit water wordt puur en zonder aanpassingen gebruikt in een nieuw recept.
 
Het feit dat de brouwerij gevestigd is in een vroegere vlasschuur in de nabijheid van de Leie, en dezelfde Leie een zeer belangrijke rol speelde in deze industrietak maakt het verhaal volledig.
Volgens Geert Toye zal het gebruik van gezuiverd Leiewater in de toekomst interessant en noodzakelijk worden voor deze brouwerij en zal de Leie terug aan belang winnen voor de ondersteuning van de industrie.“Voor Agristo is het ons uiteraard niet om te doen dit bier te gaan commercialiseren, dat laten we over aan de experts terzake, maar het is wel een mooi voorbeeld van hoe water slim te gebruiken”, aldus Filip Wallays, CEO van Agristo. “Water wordt stilaan schaars, waardoor wij samen met De Watergroep geïnvesteerd hebben in een economisch én ecologisch project. Dat we hiermee een ander initiatief kunnen steunen, is voor ons mooi meegenomen.”
 
Op dit ogenblik werd reeds 15 Hectoliter geproduceerd, en zijn alle partijen tevreden met het resultaat. Ook medewerkers van Agristo konden dit nieuwe biertje al proeven tijdens de familiedagen die eind september op hun site werden georganiseerd. “Met dit resultaat leent het bier leent zich ertoe om verder te commercialiseren. In eerste instantie zal het op vat beschikbaar zijn, in welke horecazaken is momenteel nog niet geheel duidelijk”, vult Geert Toye aan. “We zijn ook op zoek naar het passende en perfecte glas, en volgens huidige planning zou dit nieuwe biertje dan begin volgend jaar voor het grote publiek beschikbaar moeten zijn.”
 
Verwacht je alvast aan een goudblond – we houden de Leie in ons achterhoofd – Saison bier met een alcoholpercentage van  5,5% en met een kruidige hopping.
 
Over Heerlijk Objectief Proeven

Heerlijk Objectief Proeven is een bierproeversvereniging uit Kortrijk. Reeds van bij de oprichting had H.O.P. een duidelijke doelstelling voor ogen: het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur in de meest ruime zin. Weet dat H.O.P. goed bekend is in de bier- en brouwerswereld, maar een objectieve en dus onafhankelijke vereniging is, zonder commerciële banden met brouwerijen. Bierproeven bij H.O.P. is matig maar regelmatig verantwoord genieten terwijl je aan cultuurbehoud doet én de eigen economie steunt! Dat HOP een bloeiende vereniging is, wordt bewezen door zijn behoorlijke aantal leden en de drukke activiteitenagenda, elk jaar opnieuw. – www.heerlijkobjectiefproeven.be
Over brouwerij Toye
Brouwerij Toye is een kleinschalige brouwerij gelegen in Marke, bij Kortrijk. In de moderne, zelf gebouwde installatie wordt sinds 2012 met de grootste zorg de Goedendag gebrouwen. Eerst was dit enkel de Goedendag sterk Blond, maar in 2016 is de Goedendag donker erbij gekomen. Sinds begin dit jaar kan je ook genieten van de Goedendag cuvée 1302. De bieren worden gebrouwen door een gediplomeerde brouwmeester die kwaliteit voorop stelt. Hierbij zijn de doorgedreven selectie van de ingrediënten en kennis van het brouw -en gistingsproces van het grootste belang. – www.goedendagbier.be
Agristo, opgericht in 1986, is een dynamische familieonderneming, gespecialiseerd in de productie van diepgevroren en voorgebakken aardappelproducten.  Het bedrijf, met hoofdkantoor in het Belgische Harelbeke en drie bijkomende
 
 
productievestigingen in Tilburg (N), Nazareth (B) en Wielsbeke (B) biedt een uiterst gevarieerd en compleet assortiment van frieten en andere aardappelspecialiteiten. De afgewerkte producten vinden wereldwijd hun afzet, en dit voornamelijk binnen het ‘private label’ marktsegment. In totaal stelt Agristo ruim 820 medewerkers te werk. Sedert de oprichting in is de productiecapaciteit gestegen tot 610.000 ton afgewerkt product per jaar, wat resulteert in een omzet van 430 miljoen euro. – www.agristo.be
 
 
Voor de redactie : Bernard Decock - Bron  : Agristo, Anneke Vanfleteren - fotografie  : Filip Van Loo

Geplaatst op 10.10.2018

JCI Kortrijk sluit op gepaste wijze lustrumjaar af.

JCI Kortrijk werd vijftig jaar geleden in 1968 opgericht en bij dat jubileum werd afgelopen jaar meermaals en op gepaste wijze stilgestaan. Zo palmde de vereniging voor het lustrumjaar een historisch pand op Overleie – Kamer L - in, werden er verscheidene evenementen georganiseerd en werd her en der al eens een glas geheven. Op vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober komt er een eind aan alle jubileumfestiviteiten, maar speciaal daarvoor trekt JCI Kortrijk met ‘18K’ nog eens alle registers open.
18K: een designevent in een sfeervol kader
Naar tweejaarlijkse gewoonte vindt in de Expo van Kortrijk de Biënnale INTERIEUR plaats. Dit interieurfestival is vandaag de dag niet enkel op de beursvloer terug te vinden, maar breidt zich steeds meer en meer uit naar de stad waar de totaalbeleving voorop staat. Speciaal voor Interieur 2018 werd Kamer L in samenwerking met de deelnemende partners Decospan, Woodstoxx, modulyss, ION, TAL, De Laere Decor en fffdesign heringericht zodat elke interieurdesigner, architect of ondernemer de kans krijgt om eens van deze unieke setting te genieten. Omdat zowel JCI Kortrijk als INTERIEUR 50 jaar bestaan, werd Kamer L goud ingekleurd. Twee dagen lang tonen de deelnemende partners dan ook hun nieuwste designs met een knipoog naar de edelmetalen.
Closing party
Op vrijdagavond 19 oktober is Pand L enkel op uitnodiging toegankelijk, maar op zaterdag 20 oktober opent JCI Kortrijk haar deuren voor iedereen. Die avond wordt een heuse closing party georganiseerd, want jammer genoeg krijgt het voormalig politiecommissariaat dit najaar een andere toekomst toegewezen. JCI Kortrijk ontvangt daarom iedereen vanaf 20.00 met open armen. Top-DJ Buscemi zorgt voor de muzikale opluistering.
Meer informatie via www.18k-event.be en www.jcikortrijk.be


Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Frederik Degreve - JCI Kortrijk

Geplaatst op 10.10.2018

Kortrijkse Rapper Lowie D’haeseleer (LowG) brengt z’n eerste EP uit!

Kortrijkzaan Lowie D’haeseleer, oorspronkelijk afkomstig uit Heestert, liet afgelopen weekend z’n eerste EP “Van Den Oudn Stempel” op de wereld los. Na een zegetocht langs verschillende wedstrijden en het afronden van z’n opleiding is er nu tijd voor z’n eerste muzikale baby.

2016. Op het West-Vlaamse rapkampioenschap “De Bestn Vant Westn” verschijnt Lowie als vanuit het niets, schuift de oude garde op zij, en gaat met de titel gaan lopen. Provinciaal kampioen nog voor z’n 20e, en dat lijkt slechts het begin. Later dat jaar wordt Lowie in Antwerpen gekroond tot één van de twee Vlaamse finalisten van End of the Weak, België’s enige nationale rapwedstrijd. Tijdens de finale in de VK in Molenbeek laat hij uiteindelijk z’n competitie met een duidelijke achterstand achter zich. LowG gaat naar het Wereldkampioenschap End of the Weak 2017 in Praag. Dit jaar werd hij door DJ Proceed (organisatie EOW België) gekozen om jurylid te zijn op de wereldfinale in Parijs.
Lowie D’haeseleer, sinds kort afgestudeerd als orthopedagoog, woont in Kortrijk en werkt als jeugdopbouwwerker bij Uit De Marge. Na z’n overwinning op het BK en z’n WK-ervaring sleept hij nog een finaleplaats in de wacht op Redbull’s “Bekvechten”-Rapbattle en begint hij meer vraag naar optredens te krijgen.

“Ik heb er enorm lang over gedaan om deze tape af te krijgen. Ik ben er nog niet helemaal tevreden over, maar ik wou het niet langer uitstellen. Ik wou de tape vooral droppen om iets te laten horen mezelf.”
“Maar ik kon nooit iets laten horen aan de organisaties die me vroegen om een show te brengen.” Zegt Lowie, “Ik wou met deze tape aantonen dat ik niet alleen aan ‘contests’ meedoe, maar ook graag de pen op papier zet. Ik ben nog op zoek naar mijn eigen stijl, maar die krijgt stilaan vorm. “De EP droppen is voor mij tegelijk een last van mijn schouders. Omdat ik het project nu heb afgerond is er namelijk ruimte vrijgekomen voor nieuwe projecten. Ik ben ondertussen al bezig met twee videoclips dus je zal binnenkort nog meer van me horen!”

De EP “Van Den Oudn Stempel” kan gratis beluisterd worden via https://soundcloud.com/llowg/sets/van-oudn-stempel. Andere digitale kanalen volgen nog. Binnenkort volgt ook een fysieke release.

Volg voor meer info:
De Stroate @ Facebook: https://www.facebook.com/hiphopacadem...
De Stroate @ Instagram; https://www.instagram.com/destroate/
LowG @ https://soundcloud.com/llowg
LowG @ https://www.instagram.com/lowie_dhaeseleer/Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Tomas Vanderbeke, Coördinator De Stroate

Geplaatst op 10.10.2018

Make-over voor de Zwevegemsestraat

Na jaren voorbereiding is de make-over van de Zwevegemsestraat nu echt gestart. De bestaande gebouwen in eigendom van het AGB SOK worden afgebroken. Zo wordt alles klaargemaakt voor de realisatie van een kwalitatief stadsvernieuwingsproject. 
 
Op de site Cinépalace worden 2 woningen, een handelspand, de spelotheek, kantoren en een hip hop academie gerealiseerd. De oude feestzaal/cinema wordt gerestaureerd. 
 
De afbraak van de Mercurius maakt plaats voor een kinderdagverblijf en 6 grondgebonden woningen. 
 
Het Palace Hof wordt een buurttuin en groene verbinding tussen de Slachthuisstraat en de Zwevegemsestraat. 
 
Tegen 2021 moet de Zwevegemsestraat alzo een nieuw aangezicht krijgen.
 
Voor de redactie  : Bernard decock  - Bron Wout Maddens 

Geplaatst op 10.10.2018

Moestuin nabij de veemarkt in kortrijk

Men kan nog tot 14 oktober de moestuin bewonderen op de kop van de Veemarkt in Kortrijk
Voor de redactie & fotografie  : Bernard Decock

Geplaatst op 10.10.2018

Schilderijen , Sculpturen en Glas in de Gotische zaal van het Kortrijkse Stadhuis

Nog tot 14 oktober kan men de weken bewonderen van  de St- Lucasgilde  & Artiistique Mouscronnois in he Gotische zaal van het kotrijkse stadhuis tussen 15 en 18 uur.
Vor de redactie & fotografie  : Bernard Decock

Geplaatst op 10.10.2018

Boemdagen bij Total

Total Dirk Duyck  organiseert voor zijn Klanten  op zaterdag   6 oktober  2018 boemdag
Met Honderden prijzen waronder  honderden happyfeul kaarten ter waarde van € 15
 Het tankstation is gelegen in de Meensesteenweg  151 te kortrijk

Total Dirk Duyck kies je niet toevallig

Geplaatst op 23.09.2018

Nieuwe politie inspecteurs

Vrijdag voormiddag legden 3 nieuwe inspecteurs de eed af in de handen van de voorzitter van het politie college in het bijzijn van de kortrijkse  Burgemeester Vincent Van Quickenborne en  de Burgemeester van Lendelede Carine Dewaele
Op de foto van links naar rechts : Burgemeester van Lendelede Carine De waele ,Vanneste Jens ( inspecteur ) ,Denys Wouter ( inspecteur ) ,Viane  Lander (inspecteur )  waarnemend korpschef Filip Devriendt  en de kortrijkse Burgemeester Vincent Van Quickenborne

Voor de redactie en fotografie  Bernard Decock -   Bron  : Thomas Detavernier | adviseur | communicatieverantwoordelijke Politiezone Vlas | Kortrijk-Kuurne-Lendelede

Geplaatst op 05.10.2018
3743 artikelspagina's: 1 ... 7 8 9 10 11 <<< 12 >>> 13 14 15 16 17 ... 375