Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Anzegemse Gapersfeesten 2019

Op zaterdag 29 juni 2019 vindt een nieuwe editie plaats van de Gapersfeesten in Anzegem. Dit jaar opnieuw met de Gaperkesverkiezing, sfeervolle live muziek en een DJ set. Dit jaar slaan we verder de weg in van lokale folklore, ambiance en nog meer gezelligheid. De feesttent op het grasplein aan het rondpunt in de Landergemstraat zal weer op zijn grondvesten daveren tijdens ons goedgevulde avondprogramma.

De Gaperkesverkiezing is na een pauze van vele jaren al weer aan zijn derde editie toe en zo kan iedereen vanaf 18.00u live meemaken welke jeugdige Anzegemnaar zich tot 'Gaperke 2019' kroont.

Wie er vorig jaar bij was, weet dat de Gapersfeesten als spetterende start van de zomervakantie een schot in de roos waren. Editie 2019 zal uiteraard niet onderdoen: dat betekent nog meer sfeer en meer danszweet! De Gapersfeesten blijven bij uitstek een dorpsfeest dat zijn voeten letterlijk in de Anzegemse grond heeft geplant. Ook nu is de inkom volledig gratis!

Op 6 juni organiseren wij een sponsorreceptie om de sponsors van deze editie te bedanken waarbij we meteen het programma van dit jaar toelichten. Dit jaar gaan we ook dieper in op de Gapersstoet die na een lange afwezigheid opnieuw zal doorgaan in 2020!

De Sponsorreceptie gaat door op 6 juni vanaf 19.00u bij Garage Debue, Korte Winterstraat 1 in Anzegem.

 

FVW / Bron: Anzegemse Gapersfeesten

Geplaatst op 04.06.2019

Provincie organiseert op 9 juni derde Bunkerdag op zeventien locaties

Op zondag 9 juni organiseert de Provincie West-Vlaanderen en Atlantikwall Raversyde, in samenwerking met enkele West-Vlaamse gemeenten - en zelfs een Oost-Vlaamse gemeente - de derde editie van Bunkerdag. Bunkerdag maakt deel uit van het Europese Creative Europe project ‘World War 2 Heritage’.
Op deze Bunkerdag worden verschillende bunkers en bunkercomplexen langs de West-Vlaamse kust, maar ook in het hinterland, opengesteld voor het publiek. De meeste bunkers zijn doorgaans gesloten en openen nu de deuren voor een éénmalige inkijk.

Bunkerdag in provinciedomein Raversyde
Het best bewaarde onderdeel van de Atlantikwall aan onze kust bevindt zich in provinciedomein Raversyde in Oostende. De toegang tot Atlantikwall Raversyde is tijdens Bunkerdag gratis voor het ruime publiek. Uiteraard kan de gerestaureerde Batterij Aachen bezocht worden. De nieuwe inrichting van het WOI-bunkercomplex geeft een uniek beeld op de Duitse kustverdedingslijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. De batterij vormde een soort prototype bij de bouw van Hitler’s Atlantikwall in de Tweede Wereldoorlog. Gidsen geven ter plaatse uitleg en demonstreren ook het 3D-model dat gemaakt werd van de site. Ook Batterij Saltzwedel Neu uit de Tweede Wereldoorlog is te bezoeken.
Op Bunkerdag opent ook de expositie ’44 – ’19 die de 75ste verjaardag van de bevrijding van België belicht aan de hand van de collectie van André Hast, en een foto-expo in het Natuurpark.

Verder wordt er ook een exclusieve begeleide wandeling georganiseerd waarbij verborgen relicten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in het Natuurpark ontdekt kunnen worden, zoals de telefoonbunker en de eerste hulppost van de batterij Saltzwedel Neu, enkele vergeten bunkers van de Festungpioniere, overgroeide bunkers van de luchthavenverdediging en de bomvrije schuilplaats van de WOI-batterij Antwerpen. Hiervoor moet ingeschreven worden via info@raversyde of 059 70 22 85.

Zeventien locaties
Bunkerdag vindt plaats op zeventien locaties, vooral aan de kust, waar Hitler de Atlantikwall bouwde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Enkele blikvangers zijn:
- Een geschutsbunker in Blankenberge die voor het eerst te bezoeken is.
- Een observatiebunker van een verdwenen spoorwegbatterij in Bredene, waar je met historische kijkers uit de Tweede Wereldoorlog de horizon kunt afschuimen.
- De unieke luchtafweerbatterij De Halve Maan op de Oosteroever in Oostende.
- Een bijzondere commandobunker uit de Koude Oorlog in De Panne.
- Daarnaast kun je aan de kust nog terecht op andere locaties in Oostende, De Panne, Knokke-Heist, Middelkerke en Koksijde.
Ook in het hinterland zijn er locaties. In Damme wordt de Hollandstellung uit de Eerste Wereldoorlog belicht en in Zedelgem wordt het voormalige munitiedepot en het krijgsgevangenenkamp in Vloethemveld opengesteld. Er is zelfs een locatie in Oost-Vlaanderen, in Adegem, waar een toeristisch treintje verschillende stellingen aandoet.

Bunkerdag in Europa
Bunkerdag is oorspronkelijk een Nederlands initiatief en was op 25 mei al aan zijn zevende editie toe. Bovendien maakt Bunkerdag sinds 2018 deel uit van het Europees Creative Europe-project ‘Atlantikwall Europe’. Dit jaar stellen, naast Nederland en België, ook Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Jersey en Guernesey bunkers open. De komende jaren wordt samen met deze landen verder gewerkt aan een ‘Europese Bunkerdag’.
www.raversyde.be/bunkerdag-2019 ]

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 03.06.2019

Vlas à vélo en vlassafari

Half juni bloeien de vlasvelden. Een ideaal moment om zelf op vlassafari te gaan en te genieten van die bloemenzee. Texture, museum over Leie en vlas, stippelde een aantal tochtjes uit die je gratis kan afhalen aan de museumbalie. Of schrijf je in voor de vlas à vélo, een fietstrip met gids die honderduit vertelt over bloemen en commerce! Start en eindpunt van alle fietstrips is museum Texture.

Vlas à vélo : commerce en bloemen
zaterdag 15 en zondag 16 juni - start om 9.45 uur – einde voorzien 13.00 uur
Vlas à vélo kadert in de viering rond 150 jaar Constant Vansteenkiste, de uitvinder van de stoomzwingelturbine. Zijn uitvinding betekende heel veel voor de automatisering van de vlasbewerking. De Wevelgemse heemkundige kring Wibilinga zet in samenwerking met een aantal partners, waaronder Texture, haar schouders onder een mooi feestprogramma ter herdenking van de figuur Vansteenkiste. Alle info: www.wibilinga.be

Texture, museum over Leie en vlas, stippelde samen met enkele gidsen en Wibilinga, opnieuw een boeiend tripje uit van ca. 20 km. De begeleider neemt je mee langs veilige trage wegen en vertelt honderduit over het vlastransport, de vlashandel, over hard labeur en het feesten.. Onderweg pak je een frisse pint in een authentieke plek. En natuurlijk mag het bloeiende wiegende vlas niet ontbreken. Hou de camera maar in de aanslag.
Prijs: € 8 (verzekering, begeleiding, …) 
Vooraf reserveren en online inschrijven kan tot uiterlijk woensdag 12 juni bij Texture, museum over Leie en vlas, Noordstraat 28 te Kortrijk.

Vlassafari van 20, 50 of 95 km
Ooit al een speurtocht naar vlasvelden gedaan in eigen streek? Spring op de fiets en ga op jacht naar die blauwe bloeiende velden. Deel je foto’s op #vlasvelden en laat @texturekortrijk mee genieten van jouw vondsten! Je hoeft zelf niet alle zoekwerk te doen! Aan de museumbalie kan je gratis uitgestippelde routes via de fietsknooppunten afhalen: één op maat van gezinnen (circa 20 km) en één op maat van fietsliefhebbers (circa 50 km).
Voor wie houdt van een sportieve uitdaging kan de route van 95 km bekijken op strava of het gpx downloaden op je fietscomputer.
Je kan de parcours ook opzoeken en afdrukken via www.vlasveldeninvlaanderen.be of de routes inladen in de Vlaanderen Fietsland app.
Axel Ronse, schepen van Cultuur: “Juni is de ideale maand om een tocht te maken langs de vele vlasvelden die onze regio rijk is. Texture, waar de geschiedenis van het vlasgebeuren mooi wordt geïllustreerd, is een perfect startpunt voor een fietstochtje tussen de vlasbloemen.”

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 03.06.2019

Vanaf vandaag gelden voor 1 miljoen Vlamingen nieuwe sorteerregels voor PMD

Deze morgen werd door Ovam en Fost Plus 'de nieuwe blauwe zak' voorgesteld op de site van het sorteerbedrijf Vanheede Environmental Logistics te Rumbeke. Via de pmd-inzameling recycleren we in Vlaanderen een groot deel van ons huishoudelijk verpakkingsafval. Toch zit er jaarlijks in het restafval van de gemiddelde Vlaming nog ongeveer 15kg plastics die vandaag naar de verbrandingsinstallatie gaan. Een groot deel ervan zijn verpakkingen die mits extra inspanningen nog een tweede leven kunnen krijgen. Het huidige Uitvoeringsplan huishoudelijke afvalstoffen en gelijkaardige bedrijfsafvalstoffen maakt van meer selectieve inzameling en recyclage van kunststoffen een prioriteit. Medio 2018 werd besloten om de uitbreiding van de pmd-zak naar een blauwe zak geleidelijk aan in heel Vlaanderen in te voeren. Meer materieelrecyclage betekent ook minder CO2-emissies.

Investering van 32 miljoen
Vanheede Environmental Logistics te Rumbeke investeerde al 7,3 miljoen euro om folies en extra harde plastics te kunnen recupereren. "Onze sorteerlijn is nu drie keer zo groot geworden. Er bestaan geen leveranciers van zo’n systeem, dus moesten we de sorteerlijn zelf bedenken.” Vanheede wil voortaan 36.000 ton per jaar sorteren. Tegen eind deze week moet de nieuwe sorteerinstalatie operationeel zijn.

Nieuwe sorteerregels vanaf 1 juni 2019
Vanaf 1 juni 2019 mogen volgende afvalstoffen in de 'nieuwe blauwe zak":
Plastic verpakkingen:
- Flessen: Plastic flessen vind je in allerhande formaten en kleuren. Waters, fruitsappen, frisdranken, sportdranken, yoghurtdranken, ... De lege plastic flessen van dit alles kan je nog steeds sorteren in de nieuwe blauwe zak.
- Flacons: Plastic flacons vind je in alle maten en kleuren. Douchegel en shampoo zitten bijvoorbeeld vaak in een flacon. Ook vloeibaar wasmiddel en afwasmiddel zijn het vaakst verkrijgbaar in een flacon. Al deze verpakkingen mochten al in de blauwe zak, maar mag je blijven sorteren in de nieuwe blauwe zak.
- Schaaltjes, vlootjes en bakjes: Veel voedingswaren vind je terug in plastic schaaltjes, vlootjes en bakjes. Denk maar aan charcuterie- en kaasschaaltjes, botervlootjes of bakjes voor champignons of aardbeien. Ook plastic dozen waarin bijvoorbeeld roomijs en cacaopoeder zit, mogen - eens leeggemaakt - in de nieuwe blauwe zak. Ook plastic dozen van niet-voedingswaren, zoals wasmiddelcapsules, kun je erin kwijt. 
- Potjes en tubes: Zodra leeg, mag je yoghurtpotjes of plastic potten van kerstomaten, olijven of andere voedingswaren in de nieuwe blauwe zak sorteren. Ook in de badkamer kom je heel wat potjes en tubes tegen. Denk maar aan dagcrèmes of tubes tandpasta of haargel. Wanneer deze leeg zijn, mogen ook deze verpakkingen in de nieuwe blauwe zak.
- Folies: Heel wat huishoudelijke producten worden verpakt in folie. Zo zijn multipacks van drankblikken vaak verpakt in plastic folie. Ook wc-papier en rollen keukenpapier worden in een plastic folie verpakt. Maar ook de folie rond magazines of folders mag je in de nieuwe blauwe zak kwijt.
- Zakjes: Plastic draagtasjes vind je overal. Maar ook heel wat voedsel wordt aangeboden in een plastic zakje. Denk maar aan gemalen kaas, verse groenten, maar ook heel wat diepvriesproducten zoals vis, vlees, groenten, fruit, frieten,..

Metalen verpakkingen:
- Drank- en conservenblikken: Je blikje frisdrank kan je nog steeds gerust aan de PMD-zak toevertrouwen. Idem voor conservenblikken die je in alle formaten tegenkomt in de winkel. 
- Spuitbussen voor voedingsmiddelen of cosmetica:
Van de slagroomspuitbus in de keuken tot de bus haarlak in de badkamer: dergelijke metalen spuitbussen voor voedingsmiddelen of cosmetica horen thuis in de PMD-zak. Spuitbussen die geen verpakking zijn van voedsel of cosmetica bevatten echter vaak gevaarlijke producten en mogen niet in de blauwe zak. Zie hiervoor het deel 'Wat niet in de blauwe zak mag'.
- Bakjes en schaaltjes: Bakjes en schaaltjes in aluminium mogen uiteraard in de PMD-zak. Denk maar aan een lasagneschaal of een schaaltje dierenvoeding (folie verwijderen).
-Deksels, doppen en kroonkurken: Metalen deksels, doppen en kroonkurken van flessen of bokalen kan je nog steeds in de PMD-zak kwijt.

Drankkartons
Drankkartons: Laat je niet foppen door de naam: drankkartons zijn niet alleen voor dranken als melk of fruitsap. Veel andere voedingswaren vind je ook met deze verpakking terug, zoals soep, tomatenpassata, room, enzovoort. Al deze drankkartons gooi je in de PMD-zak.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 03.06.2019

Let’s do it in de vuilbak!

‘Let’s do it in de vuilbak!’ is een coole campagne die jongeren van 12 tot 18 jaar uitdaagde om hun afval niet op straat, maar creatief in de vuilbak te gooien.

Met deze campagne willen de West-Vlaamse afvalintercommunales samen met de Provincie West-Vlaanderen, jongeren duidelijk maken dat zwerfvuil niet cool is! Blikjes, plastic flesjes en ander afval horen niet rond te zwerven; die horen in de vuilbak. Vandaag vond in het VTI Torhout het slotevent 'nudging tegen zwerfvuil' plaats in aanwezigheid van gouverneur Carl Decaluwé. Het subtiel naar voor schuiven van positieve keuzes vormde hierbij de rode draad.

Proefproject
Alle West-Vlaamse secundaire scholen werden uitgenodigd om deel te nemen aan de denktank. 16 scholen gingen op de uitnodiging. Elke school die deelnam aan het proefproject 'Zwerfvuil in en rond de secundaire scholen' kon zich kandidaat stellen voor één proefproject van het 'Nudging tegen zwerfvuil'. eén school haakte af en één school kwam er later bij.

'Foute nudging' m.b.t. zwerfvuil
Op basis van de vaststellingen tijdens de schoolbezoeken en in overleg met Tim Smets werden een reeks 'foute nudgers' afgelijnd. Een eerste deel heeft betrekking op foute nunding binnen het beleid en het gedrag van personeel, een tweede deel op de infrastructuur en de praktische omkadering. Elk van die 'foute nudgers' draagt in meer of mindere mate bij tot het ontstaan van zwerfvuil.

Aanbevelingen naar scholen toe
Op basis van de verworven inzichten van dit proefproject wordt in samenwerking met de Mooimakers een draaiboek uitgewekt voor scholen. Enkele hoofdlijnen zijn:
- start niet met een klassieke communicatiecampagne, dit is pas zinvol als alle nudging-instrumenten zijn uitgeput
- het introduceren van goede nudgers is aan te bevelen, maar pas wanneer de foute nudgers zoveel mogelijk zijn weggewerkt
- start bij het wegwerken van foute nudging met de quick wins voor de school. Immers, door snel zichtbare resultaten te bekomen, motiveer je mensen om mee te werken
- duid één iemand aan die alle acties m.b.t. afval in het algemeen en zwerfvuil in het bijzonder coördineert en hem te omringen met enkele gemotiveerde collega's
-maak van de strijd tegen zwerfvuil een opdracht voor alle personeelslede. Breng het thema regelmatig onder de aandacht
- maak geen onderscheid tussen TSO, BSO, ASO of KSO: nudging werkt in alle onderwijsnormen.

Aanbevelingen naar het beleid toe
Coaching van scholen, aandacht bij infrastructurele werken, milieu - afval - zwefvuil - duurzaamheid opnemen in doorlichting, afval en duurzaamheid opnemen in lerarenopleiding en een wetgevend / stimulerend kader voor bedrijven en organisaties.

Aanbevelingen naar bedrijven toe
Zowel scholen als de overheid zijn zoekende naar betaalbare praktische oplossingen om afval in het algemeen en zwerfvuil in het bijzonder te vermijden. Enele concrete noten die werden vastgesteld tijdens de proefprojecten:
- onderhoudsvriendelijke en en stevige drinkbussen die aansluiten bij de leefwereld van de jongeren
- afvalarme tussendoortjes: schoolwinkels vinden soms moeilijk leveranciers van lokale, gezonde producten zonder of met beperkte verpakking en die liefst ook geleverd kunnen worden op school.
- watertapkranen: op de markt zijn nog te weinig systemen beschikbaar om leerlingen een fles of drinkbus te laten vullen op een hygiënische manier en een voldoende groot debiet
- gepaste afvalrecipiënten aanbieden: betaalbare vuilnisbakken van het juiste formaat en met aangepaste inworpopening zouden de standaard moeten worden, maar nog te weinig beschikbaar op de markt
- afvalarme schoolmaaltijden: aanbieders van warme schoolmaaltijden spelen momenteel nog te weinig in op de vraag van veel scholen om afvalarme gerechten aan te bieden die bovendien ook leiden tot minder voedselverpilling.

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 03.06.2019

Fairtradeontbijt @ the beach

Op zondag 16 juni 2019 organiseert de Stad een Faitradeontbijt, dat is een ontbijt met eerlijke producten. Lekkerbekken kunnen tussen 8 u. en 10 u. aanschuiven aan deontbijttafel nabij de badinstallatie in Nieuwpoort-Bad.
Bij slecht weer vindt het ontbijt plaats in de cafetaria van Centrum Ysara, Dienstweg Havengeul 14.
De deelnameprijs bedraagt 5 euro.
Inschrijven gebeurt bij de Jeugddienst, Dudenhofenlaan 2B, via tel. 058 23 91 26 of jeugd@nieuwpoort.be !

 
FVW / Bron: Stad Nieuwpoort

Geplaatst op 02.06.2019

Season’s Rat Pack en anderen te Kortrijk

We pakken in Mozaïek voor de 2e maal uit met een “Season’s Ratpack” op zondagnamiddag.

The Rat Pack (Sammy Davies Jr, Frank Sinatra, Dean Martin, …), crooners (Paul Anka, Chet Baker, Tony Bennet, Nat King Cole, …), standards, easy listening (Burt Baccarach, Perry Como, Andy Williams) … allemaal fantastische muziek, muzikanten en zangers. Dit waren de headlines voor de eerste Ratpack. 4 Maal per jaar willen we dergelijke artiesten en muziek laten weerklinken in Mozaïek

Bij de start van elk nieuw weerkundig seizoen nodigen we u uit op een gezellige zondagnamiddag om te genieten van deze muziek. Op die tonen willen we mensen samenbrengen om zo elkaar leren kennen. De ontmoeting is een belangrijk gegeven in onze samenleving. We doen dit in het Mozaïekcafé. Met een muziekje, een kopje koffie en een stukje taart.

Voor de Zomer-editie kijken en luisteren naar de dames. Pareltjes als Dinah Washington, Doris Day, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn en Nina Simone. Maar ook Diane Krall, Vera Lynn of Nathalie Cole. Dichter bij huis hebben we Jo Leemans en Rita Reys. Om er maar enkele te noemen.

Aanvragen voor bepaalde nummers gaan we zeker proberen te voldoen.

Voor de herfst-editie mikken we danop de crooners van vandaag zoals een Michael Bublé, Paolo Conte of Jamie Cullum en dergelijke meer. En we moeten het ook weer niet te ver gaan zoeken. Ook in ons land hebben we schitterende zangers en zangeressen die deze thema’s beheersen. Denk maar aan Janick Bovy, Sofie, Günther Neefs, of zijn vader Louis.

De eerste afspraak is dus op zondag 23 juni 2019 vanaf 14.30 u in Mozaïek, Overleiestraat 15a, 8500 Kortrijk. Wij zorgen voor de muziek, de koffie en de taart (of iets anders… ). U zorgt voor de ambiance, de gezelligheid, de gesprekken aan onze stamtafel. Een mooie mix.

Geeft u een seintje als u langskomt? Dan kunnen we best inschatten hoeveel taart we voorzien: info@vcmozaiek.be of 0486/312897 (Filiep Vande Wiele). Organisatie Humanistisch Verbond Kortrijk en VC Mozaïek.

Noteer alvast de data:
Zondag 23/06/2019: Zomer Rat Pack – Lady crooners
Zondag 22/09/2019: Herfst Rat Pack – Youngsters en locals
Zondag 22/12/2019: Winter Rat Pack – Frank Sinatra Special

We starten vanaf 14.30 u en eindigen(?) tegen 18.30 u. Plaats van het gebeuren: Mozaïek, Overleiestraat 15a, 8500 Kortrijk. De ingang is gratis. Koffie met taart kost u 6.00 €

 
FVW / Bron: Humanistisch verbond Kortrijk

Geplaatst op 02.06.2019

Jeanne Devos signeert levensverhaal op Sinksenfeesten

Jeanne Devos werd meermaals bekroond voor haar strijd voor de dienstmeisjes in India. Julie Hendrickx beschreef haar levenswerk in het gloednieuwe boek 'Alsof de weg ons zocht', uitgegeven bij Lannoo. Jeanne Devos en Julie Hendrickx zullen aanwezig zijn op de Sinksenfeesten om het boek te signeren. Dit is van 15.30u tot 16.30u op zondag 9 juni op het terras van de Sint-Michielsbeweging, Sint-Michielsplein in Kortrijk.

Je kan er genieten van een hapje en een drankje en van randanimatie: boomstamkloppen, boks met Laurent Ntouda, springkasteel, visput e.a.

 
FVW / Bron: St. Michielsbeweging

Geplaatst op 01.06.2019

Leerlingen van het 6de leerjaar van de basisschool Springeling – Baron van der Bruggenlaan te Wielsbeke leggen praktisch fietsexamen af

Op maandagmorgen 27 mei konden de leerlingen van het 6de leerjaar van de basisschool Springeling – Baron van der Bruggenlaan te Wielsbeke hun praktische fietsexamen afleggen.

Ouders zijn bezorgd om de veiligheid van hun kinderen, zeker om hun veiligheid in het verkeer.

De gemeente deelt dezelfde zorg om tot een akkoord te komen met alle weggebruikers en zorgt voor de planning van een veilig verkeer.

De politie zorgt voor veiligheid in het verkeer, zowel door preventie als door handhaving.

De school is de ontmoetingsplaats waar leerkrachten en ouders gezamenlijk ervoor instaan, dat kinderen niet alleen leren voor de school, maar leren voor het leven.
Samen zijn zij de pijlers van aangepast verkeersgedrag.

Deze vier instanties moeten ervoor zorgen dat de verkeersveiligheid van de kinderen zowel in praktijk als in theorie op de agenda staan. Verkeersopvoeding die niet toegepast is, blijft dode letter, en is zonder veel nut. Dit is als ouder, gemeente of school alleen is moeilijk te realiseren. Samen kunnen die partners het echter wel. 
Met andere woorden, hier spreken we van toegepaste verkeersopvoeding.

Elk kind fietste alleen en op eigen tempo een tocht van ongeveer 4 km. Onderweg werd hij of zij geëvalueerd op zijn of haar verkeerskennis en fietsvaardigheden. 
Ter voorbereiding van de test was er een fietscontrole door de verkeerspolitie.

Na het fietsexamen volgde de prijsuitreiking door burgemeester Jan Stevens van Gemeente Wielsbeke

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 31.05.2019

Onthulling van het eerste “Hier speel ik rookvrij”-bord op het speelterrein naast sporthal De Treffer aan de stadionvijvers te Waregem

"Preventie- en gezondheidsbeleid winnen meer en meer aan belang. Onze engagementen in Waregem zijn op dit vlak niet min en dit werd onlangs in het charter van gezonde gemeente voor de beleidsperiode 2019-2024. Dat logo Leieland samen met de werkgroep: “Waregem wordt gezonder” hierbij een belangrijke rol spelen kunnen we niet ontkennen." Aldus schepen van preventie en gezondheid Joost Kerkhove. In stad Waregem zijn er een 60-tal speel- en sporttereinen, heel divers van inrichting. "De buurt wordt altijd betrokken bij de opmaak van de inrichting en de keuze van speeltoestellen. Jaarlijks wordt hiervoor een budget van +/- 80.000 euro ter beschikking gesteld.
We weten met zijn allen dat roken schadelijk is voor de gezondheid en dat het aan de oorsprong ligt van vele kankers. Namens het stadsbestuur wil ik als bevoegde schepen mijn dank uitdrukken voor het verkregen budget van 7.600 euro van kom op tegen kanker." Besluit Joost Kerkhove.

Kanker overwinnen en het wetenschappelijk onderzoek vooruit helpen, leeft in Waregem en ook onder de werknemers van de Stad en het Welzijnshuis heel het jaar door. Ieder jaar opnieuw worden tal van acties opgezet om mee te doen aan fiets- en looptochten die in de schoot van de organisatie ‘Kom op tegen Kanker’ georganiseerd worden.

Er zijn immers maar weinig werkplekken of families waar niemand met die vreselijke ziekte geconfronteerd wordt. Dit jaar werd niet minder dan 27.500 euro ingezameld. Vier fietsteams en drie loopteams van de Stad Waregem namen ook deel. We kunnen met zekerheid stellen dat, sinds de oprichting van de ‘1000 kilometer voor Kom op tegen Kanker” het wetenschappelijk onderzoek serieuze vorderingen heeft gemaakt.

De cruciale vraag in het gezondheidsverhaal is: hoe kunnen we het meest mensen bereiken om aan gezondheid te werken en bij hen het besef laten groeien dat dit toch wel belangrijk is. We zijn er ons met zijn allen meer en meer van bewust dat gezondheid een primordiale plaats inneemt in ons leven en dat we door ons gedrag, daar meer grip kunnen op krijgen.
Wetenschappelijk studiewerk wijst uit dat drie thema’s waar je als overheid het meeste gezondheidswinst kan mee boeken zijn: niet roken, geen alcohol, gezond eten en meer bewegen.

Door het rookvrij maken van de Waregemse speel- en sportterreinen geeft de Stad een duidelijk signaal dat ze de kinderen willen weghouden van de negatieve effecten die door de sigaret veroorzaakt worden. Roken in het bijzijn van kinderen kunnen we moeilijk bestempelen als voorbeeldgedrag. 
Het eerste bord werd onthuld in bijzijn van Lore Pil, expert kankerpreventie bij Kom op tegen Kanker.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 31.05.2019
4600 artikelspagina's: 1 ... 8 9 10 11 12 <<< 13 >>> 14 15 16 17 18 ... 461