Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Meimaand speelmaand in Stad Blankenberge: een attractief aanbod

Met de buitenspeeldag werd officieel het startschot gegeven om buiten te spelen. De jeugddienst heeft nog veel meer in petto en werkte hiervoor een uitgebreid programma uit onder de noemer: Meimaand Speelmaand!

De meimaand speelmaand gaat telkens door op een ander speelplein. Zo wordt de drempel kleiner gemaakt, worden ze aangezet tot buitenspelen en kunnen de kinderen kennis maken met de speelpleinen/speeltoestellen in Blankenberge. De activiteiten zijn gratis en je hoeft vooraf niet in te schrijven.

Woensdag 8 mei van 13.30 > 17.30 uur
Meimaand speelmaand: De Werf - speelplein Leute voa Tiene (Tiendehof), voor 4 tot 12-jarigen

De Werf is een speeltuin waarin gewerkt wordt maar ook een fantasiespel, een theater waar de kinderen een hoofdrol in spelen! Kortom, handen uit de mouwen om te werken en te spelen.

Woensdag 15 mei van 14.00 > 17.00 uur: 
Meimaand speelmaand: Zeepbellenfestival - speelplein De Vitamine (Woumenpad), voor 6 tot 12-jarigen

Theater Pronto brengt een heuse voorstelling met in de hoofdrol zeepbellen. Daarna leer je om zelf op een erg originele manier zeepbellen te blazen, te zwieren of te slingeren. Het wordt een echt zeepbellenfestival.

Woensdag 22 mei van 13.30 > 17.30 uur: 
Meimaand speelmaand: Circusfestival - speelplein De Speurneuze (Oudengemse Laan), voor 4 tot 12-jarigen

Circusinitiatie + theatervoorstelling Dom 
Woesh biedt een open piste aan met balletjes, diabolo's, Chinese bordjes, devilsticks, loopballen en tonnen, rolla bolla's, éénwielers, evenwichtskabel, enz. Drie circusdocenten leren je tal van trucjes. Charel is podiumbeest in hart en nieren dat zichzelf en alles daaromheen best geweldig vindt. In deze wervelende theatershow die plaats vindt in een circustent toont hij het beste van zichzelf.

Woensdag 29 mei van 14.00 > 17.00 uur: 
Meimaand speelmaand: Creafestival - speelplein De Leutegoard (Sint Elooistraat), voor 6 tot 12-jarigen

Action weaving
Met z’n allen maken we een enorm web van allerlei gekleurde, gerecycleerde touwen. Kunnen we een muurtje weven met bloemen en takken erin? Waar de één eindigt, begint de ander.

Poppen maken
Je maakt je eigen theaterpop uit mousse of een ander materiaal. Van heel eenvoudig voor de kleinsten, tot verrassend kunstzinnig voor de grootsten.

Er is nog meer…
Begin juni staat Sporthapjes op het programma, een samenwerking met de sportdienst en de cultuurdienst. Voor deze activiteit dien je wel vooraf in te schrijven en dit vóór 3 juni 2019 bij de jeugddienst: T 050 636 770 of jeugddienst@blankenberge.be

Kinderen kunnen er deelnemen aan verschillende sporten en er is ook heel wat animatie voorzien. Sporten en bewegen tout court zijn erg belangrijk voor kinderen. Ze kunnen hun energie kwijt, leren met elkaar omgaan, samenwerken, leren omgaan met winnen en verliezen, en ontwikkelen er zelfdiscipline…

Schepen Nadia Cloetens: “Een kind ontwikkelt zich door buiten te spelen en dit op alle mogelijke vlakken: motorisch, sociaal-emotioneel en cognitief. Buiten spelen is gezond. Veel gezonder dan gans de dag binnen voor een scherm te zitten. Blankenberge beschikt over een dertiental speelpleinen, zowel grote als kleine maar ook over sportveldjes en spelprikkels”.

Alle info hierover en een handige folder vind je terug op de website:https://www.blankenberge.be/jeugd

 
FVW / Bron: Stad Blankenberge

Geplaatst op 07.05.2019

Vlaamse Journalisten Vereniging strijkt neer in Sint-Niklaas

Dit jaar koos de Vlaamse Journalisten Vereniging als locatie voor haar jaarlijkse statutaire ledenvergadering de prachtige stad Sint-Niklaas. Op zaterdag 4 mei bogen de leden zich in de deskundig gerestaureerde ruimte K41 over het verslag van het voorbije jaar. Tijdens de rondvraag bespraken zij hoe de vereniging tot verdere bloei gebracht kan worden, om de aangesloten journalisten nog verder te professionaliseren.
Na de vergadering werd VJV door burgemeester Lieven Dehandschutter van Sint-Niklaas ontvangen op het Stadhuis, waar hij hen inwijdde in de boeiende geschiedenis van de stad. Ook regio-journalisten die nog geen lid waren van de vereniging, waren welkom op dit netwerkmoment.
De VJV-leden schoven vervolgens de benen onder tafel voor een heerlijk verzorgde lunch in Huyse Sorgvliet, om daarna samen naar het unieke Mercatormuseum te trekken voor een geleid bezoek. 

 
BDK / Foto BDK

Geplaatst op 07.05.2019

6de Minivoetbaltornooi Real Deerlijk

Real Deerlijk is een gerenommeerde voetbalclub die wekelijks deelneemt aan de voetbalcompetitie van de Vlaamse Liefhebbers Voetbal Bond (VLVB). Onze club bestaat 49 jaar en is in Deerlijk en omstreken gekend als een sportieve en sociale voetbalclub die vriendschap hoog in het vaandel draagt.

Na de vijf eerder geslaagde edities gaan we er dit jaar voor de zesde maal opnieuw volop voor en dit voor de vijfde maal op rij met 16 ploegen. Het tornooi gaat door op 11 mei en dit jaar strijden de ploegen opnieuw om de fel begeerde REAL CUP. Tevens zijn er nog volgende trofeeën voorzien :

• Zuipbeker : meest aangekochte consumpties per ploeg
• Gouden schoen : speler die de meeste doelpunten scoort
• Gouden zeef : keeper die de meeste doelpunten tegen krijgt.

Ook dit jaar is the place to be De Sneppe (Driesknoklaan) te Deerlijk.
Voor de kids is er opnieuw een reuze springkasteel voorzien waar ze zich gans de dag naar hartenlust kunnen uitleven. 
Dranken en braadworsten en hamburgers worden opnieuw voorzien aan heel democratische prijzen.
Opnieuw is er tombola voorzien met prachtige prijzen.

De eerste wedstrijden vatten aan om 9.00u.
De finale wordt rond 17.30u gespeeld. Er zijn propere douches voorzien en alle
wedstrijden staan onder leiding van ervaren scheidsrechters.
Nog hopen op welgezinde weergoden en het wordt alweer een knaller voor jong en oud

 
FVW / Foto: Real Deerlijk

Geplaatst op 07.05.2019

Toneelvoorstelling 'Avond' in Avelgem over dementie

Graag informeren wij u over het initiatief die 13 organisaties uit Avelgem en Zwevegem nemen over dementie. 
Voor mantelzorgers en geïnteresseerden brengen we een toneel ‘Avond’. Voor personen met dementie is een Zangstonde onder deskundige begeleiding.

Avond
De voorstelling brengt het verhaal van Cyriel, een weduwnaar die geconfronteerd wordt met de eerste tekenen van dementie : steeds meer vergeten – in de eigen gemeente de weg kwijtraken – steeds meer afhankelijk van anderen – zelfs zijn gedrag lijkt te veranderen,…
Gelukkig kan Cyriel rekenen op de goede zorg van zijn dochters. Al is dit proces van dementie bij hun vader ook voor hen zeer moeilijk te vatten. De voorstelling laat zien hoe het bij Cyriel geen kwestie is van ‘niet willen’ maar ‘niet (meer) kunnen’.

Zangstonde voor mensen met dementie
Zingen maakt mensen met dementie letterlijk ‘wakker’ – ze worden actiever en zijn meer toegankelijk. Muziek doet een beroep op hun kunnen en doorbreekt hun isolement. Muziek blijft ook langst aanwezig in het geheugen en tovert muziek een glimlach op het gezicht van een persoon met dementie, ook in een vergevorderde fase.

Woensdagnamiddag 15 mei om 14.00u in GC De Spikkerelle in Avelgem.
Inschrijven bij het Sociaal Huis van Avelgem : 056 65 07 70 
mail: wendy.foret@avelgem.be+ vermeld of een persoon met dementie u vergezelt.

 
FVW / Bron: CM Zuid-West-Vlaanderen

Geplaatst op 07.05.2019

Gezinshappening 2019: de wereld rond in één namiddag?

Sumoworstelen in Azië of liever casinospelen in de Verenigde Staten?
Wie waagt een Afrikaans dansje?
Wie gaat poco loco in het Australische knutselfestival?
Een foto met je besties in een Europese stad naar keuze?

Kom naar onze Gezinshappening op 18 mei en beleef het allemaal!

De Gezinshappening vindt plaats op zaterdag 18 mei 2019, van 14.00 tot 17.00u. 
Regen of zonneschijn? Het Park Ter Walle in Menen is the place to be!

Deze happening, voor alle gezinnen van groot Menen met kinderen tussen 0 en 16 jaar, is gratis en kadert binnen de Week van de Opvoeding.

De Gezinshappening is een uniek samenwerkingsverband tussen 18 diensten die in Menen werkzaam zijn rond opvoeding, armoede en/of gezinsondersteuning.

 

FVW / Bron: Stad Menen

Geplaatst op 07.05.2019

Will Tura slaat op de Vlaamse feestdag in Brussel de handen in elkaar met Brussels Philharmonic

Op 11 juli viert Brussel de Vlaamse feestdag met ‘Vlaanderen Feest, Brussel Danst’. Voor de komende editie wist organisator Muntpunt Will Tura te strikken. De keizer van het Vlaamse lied zal die avond optreden in de AB. Het gaat bovendien om een extra bijzonder optreden. Tura wordt niet enkel bijgestaan door zijn eigen band; hij zal het podium delen met het befaamde Brussels Philharmonic. Dit maakte Will Tura vanochtend bekend bij De Madammen op Radio 2.

Na 60 jaar onafgebroken toeren door Vlaanderen nam Tura in 2019 eindelijk zijn eerste sabbatjaar. Maar voor ‘Vlaanderen Feest, Brussel Danst’ maakt hij een uitzondering. Het wordt het enige concert van Tura in 2019.

Een uitzonderlijke samenwerking
“Ik sta te trappelen om eraan te beginnen. De samenwerking met mijn muzikale rechterhand Steve Willaert, mijn vaste band en 57 muzikanten van Brussels Philharmonic wordt er eentje om u tegen te zeggen. En dan ook nog eens in de AB, de rocktempel bij uitstek in Brussel. Ik wil het publiek een fantastische avond bezorgen en stelde een setlist samen om een feestje te bouwen op deze feestdag. Een feestdag die me overigens erg nauw aan het hart ligt, omdat ik bijzonder fier ben mezelf een Vlaamse zanger pur sang te noemen,” aldus een enthousiaste Will Tura.

“Al jaren op ons verlanglijstje”
“Will Tura op de Vlaamse feestdag naar Brussel Danst halen, stond al enkele jaren op ons verlanglijstje. Dat we deze Vlaamse vedette kunnen samenbrengen met dé Brusselse referentie op gebied van symfonische muziek, maakt het plaatje compleet,” aldus Roel Leemans, algemeen directeur van organisator Muntpunt.

Vlaams minister van Cultuur en Brusselse Aangelegenheden Sven Gatz: “Het optreden van Will Tura is de kroon op het werk van 5 mooie feesten die ik deze legislatuur samen met de ploeg van Muntpunt heb kunnen organiseren. De keizer van het Vlaamse lied op 11 juli op een podium in Brussel, iets om deze zomer naar uit te kijken!”

Opbrengst naar goede doel
De ticketverkoop gaat van start op donderdag 9 mei om 11:00 via www.abconcerts.be. Tickets kosten € 15. De opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker, een goed doel dat op veel sympathie kan rekenen van Will Tura.

Tura: “Kanker is een vreselijke ziekte. In mijn naaste omgeving werd ik er spijtig genoeg maar al te vaak mee geconfronteerd. Als Vlaamse zanger was ik hoe dan ook vereerd om uitzonderlijk op te treden op de Vlaamse feestdag in Brussel. Te weten dat de opbrengst naar ‘Kom op tegen Kanker’ zou gaan, tja, dan moest ik echt niet meer twijfelen.”

Opnieuw podium op Grote Markt en wandelingen op 11 juli
Net als vorige jaren zullen op 11 juli heel wat gratis activiteiten plaatsvinden in het centrum van Brussel. Zo komt er op de Grote Markt opnieuw een podium voor optredens van verschillende Vlaamse artiesten. Ook de bijzonder populaire gegidste wandelingen en De Vlaamse 100 van Radio 2 staan opnieuw op het programma. Alle details worden binnenkort bekend gemaakt op www.brusseldanst.be.

 
FVW / Bron: Kabinet Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz

Geplaatst op 07.05.2019

Boerenmarkt Wakken

Dienst toerisme Dentergem en de korte keten producenten organiseren tijdens de week van de korte keten een boerenmarkt. Op zaterdag 11 mei van 14.00 tot 18.00u aan het bezoekerscentrum van de Baliekouter (Ommegangstraat 11 Wakken).

Bij mooi weer buiten, bij te slecht weer binnen.

Niet zo maar een marktje. Een gezellige babbel, een lekker drankje, op uw gemak uw inkopen doen, deelnemen aan de wedstrijd, even een volksspelletje doen of hoe ziet uw kindje eruit als een hoevedier?

Hoe maken de bijen honing ?
Wat is er zoal te beleven in de Leiestreek….

Nog geen geschenk voor moeder dag ? Geen nood. Vraag een mandje aan de dienst toerisme en vul deze op de hoevemarkt met overheerlijke lokale verse producten (appelen, peren, aardbeien, sappen, confituur, kaas, yoghurts, boter, chocomousse, pudding, koffie, allerlei groenten, brood, koekjes…)

Laat uw mandje nadien inpakken aan de stand toerisme.
Wedden dat je op 12 mei een mama gelukkig maakt met al dit overheerlijks ?
Vraag bij aankomst een stempelkaartje. Koop je aan 3 verschillende standjes dan neem je alvast deel aan de wedstrijd en maak je kans om een mooie geschenkmand te winnen van de provincie 100% West-Vlaams. (Vergeet niet bij vertrek je kaartje af te geven aan de stand toerisme).

 

FVW / Bron: gemeente Dentergem

Geplaatst op 07.05.2019

Acro Demo team Vaste Vuist Lauwe sluit seizoen af op de 4de plaats

Afgelopen weekend nam het acro-demoteam van Sportgroep Vaste Vuist Lauwe vzw deel aan de Maneblussercup te Mechelen in het B2-circuit met hun nummer ‘Spaceouter’. Met een score van 75.7 behaalden ze de 4de plaats. Het team behaalde een betere score dan de vorige wedstrijd waar ze 3de werden. Toch grepen ze ditmaal nipt naast het podium. Het was een nieuwe groep die met de hoofdprijs ging lopen. 
Headcoach Eline Deneir: “Blij met de behaalde resultaten, sluiten we dit wedstrijd jaar af en focussen we op nog enkele leuke optredens die ons tegemoet komen”.

 
FVW / Bron: Vaste Vuist Lauwe

Geplaatst op 07.05.2019

Minister van Defensie, Didier Reynders brengt een bezoek aan de Marinebasis van Zeebrugge

Op dinsdag 7 mei bracht Minister van Defensie, Didier Reynders een bezoek aan de Marinebasis van Zeebrugge om er kennis te maken met de vaar- en vliegtuigen van de Marine alsook de bemanningen te ontmoeten

Tijdens dit bezoek werd aan de Minister de uitwerking van de krachtlijnen van de visie 2030 op verschillende locaties en eenheden binnen de basis uiteengezet: de vervanging van de mijnenbestrijdingsvaartuigen, de onderzeebootbestrijdingscapaciteit (ASW) van de marinehelikopters en de verdere uitwerking van de coastal security vormden de speerpunten van dit bezoek.

Voor de Marine vormen de speerpunten van NNC de basis van alle communicaties:
1. Focus in het Ops domein om de expertise in “High End” en traditionele oorlogsvoering.
2. Focus in het personeelsdomein op de cruciale 5-jaarsperiode van massale uitstroom en levensnoodzakelijke instroom.
3. Focus in het beleidsdomein op de maritieme implementatie van de Strategische Visie en in het bijzonder de vervangingsprogramma’s.

Met de komst van de nieuwe generatie mijnenbestrijdingsvaartuigen, zal de Marine opnieuw “de” referentie zijn op wereldvlak voor mijnenbestrijding.
De Marine is een prominente speler in de coastal security, waarbij nu ook een intensieve samenwerking wordt opgezocht met de offshore-industrie.
De NFH, maritieme gevechtshelikopter met ASW-capaciteit is onmisbaar voor doeltreffende en efficiënte onderzeebestrijding.

Als onderdeel van Defensie bevordert de Marine de veiligheid op en vanuit zee. Daartoe beschikt de Marine over een vloot en diensten die op en vanuit zee gevechtskracht leveren.
De Belgische Marine wordt internationaal erkend in zijn expertise op het gebied van mijnenbestrijding. Het NATO Centre of Excellence te Oostende is het kenniscentrum voor mijnenbestrijding voor heel de NAVO. Dit centrum levert voor NAVO ‘Subject Matter Expertise’ in het domein van mijnenbestrijding met focus op opleiding en training.

Het doel van mijnenbestrijding is het verkrijgen en behouden van bewegingsvrijheid op zee. De Belgisch-Nederlandse zeebodem is nog steeds bezaaid met historische mijnen en vliegtuigbommen. Deze belemmeren tegenwoordig weliswaar niet meer de vrije doorvaart, maar kunnen in netten van vissers of bij baggeren zeer gevaarlijk zijn.. De schatting van het aantal explosieven op de bodem van de Noordzee varieert van enkele tienduizenden tot 300.000. De zeebodem is namelijk geen vast gegeven: de stroming zorgt ervoor dat de bodem continu verandert van diepte en vorm.
Sinds de start van “Benefical Cooperation” (in 2005) staat de teller intussen al op meer dan 1680 opgeruimde explosieven. Dit zijn evenveel dodelijke ongevallen die verhinderd werden. Naast deze permanente opdracht van mijnenbestrijding voor onze kust, levert België al meer dan 40 jaar lang altijd één mijnenjager aan de mijnenbestrijdingsvloot van de NAVO. België stond overigens aan de bakermat van deze vloot, want de groep werd voor het eerst gevormd te Oostende in 1973.

In België zijn alle regionale en federale departementen met bevoegdheden op zee samengebracht in een kustwachtstructuur. De Marine heeft de laatste jaren goed geïnvesteerd in infrastructuur en schepen om diverse kustwachttaken uit te voeren en is daarmee een betrouwbare en performante kustwachtpartner.
De patrouilleschepen CASTOR en POLLUX kunnen zowel ingezet worden om informatie op zee te verzamelen als om daadwerkelijk aan boord te gaan voor controles op onder andere illegale visvangst, milieuovertredingen of drugssmokkel en illegale immigratie.

De fregatten vormen de kerncapaciteit van de Marine omdat ze zeer breed inzetbaar zijn en zich zeer snel kunnen aanpassen aan nieuwe opdrachten en dreigingen. De bemanningen van de fregatten worden getraind om het schip in te zetten in het volledige geweldspectrum van maritieme operaties. De fregatten Louise-Marie en Leopold I namen meerdere keren deel aan de EU geleide anti-piraterij operatie Atlanta.
België is verantwoordelijk en gerespecteerd lid van de VN, de NAVO en de EU.

De helikopter NFH als subsysteem van de fregatten
De NFH ( Nato Frigate Helicopter) is de standaard boordhelikopter voor de fregatten. Dergelijke helikopter is van onschatbare waarde in vrijwel alle maritieme missies. Zo kan de NFH ingezet worden voor verkenning in een groot gebied rondom het schip, voor detectie onderzeeboten of om een team van special forces te deponeren op een gekaapt schip.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 07.05.2019

Shoppers en handelaars beslissen mee over muziek in winkelstraten

Muziek in de winkelstraten: nodig of storend? Dat is de vraag die de stad Kortrijk aan haar inwoners, shoppers en handelaars stelt.

Heel wat centrumsteden kiezen ervoor om niet langer muziek in de winkelstraten af te spelen. Nu de muziekinstallatie van de stad aan vernieuwing toe is, komt ook hier de vraag naar boven. Een vervanging van de installatie gaat namelijk gepaard met een grote kost. Het stadsbestuur laat inwoners, shoppers en handelaars daarom mee beslissen.

Arne Vandendriessche, schepen van Economie: “Tot voor kort zorgde stads-dj Lotto voor een playlist in de winkelstraten. Nu de installatie aan vervanging toe is, willen we de mening horen van inwoners, shoppers en handelaars.”

Wat vind jij? Is muziek in de winkelstraten nodig of storend? Ben je voorstander van live muziek (straatmuzikanten en bands) of verkies je een aangepaste playlist via een muziekinstallatie?

Deelnemen aan de bevraging kan nog tot 1 juni via: www.kortrijk.be/onderneeminkortrijk/muziekinstallatie

 

FVW / Bron: Stad Kortrijk

Geplaatst op 07.05.2019
4531 artikelspagina's: 1 ... 8 9 10 11 12 <<< 13 >>> 14 15 16 17 18 ... 454