Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Friet kaarting KVLV Sint-Denijs - 9 februari 2018

KVLV Sint-Denijs organiseert op vrijdag 9 februari 2018 vanaf 19.00 u in het OC Ter Streye, Rodewilgenstraat Sint-Denijs  een "Friet Kaarting".

Leg je graag een kaartje?
Of speel je graag een gezelschapsspel?
Iedereen welkom!

Steunkaarten of inleg : 1,5 euro. Vier kaarten voor 5 euro.
Meer info bij : Nathalie Bourgeois : 056 75 69 46 - patrick.detavernier@telenet.be ; Ivan Vandendriessche : 0478 26 52 81 - ivanvdd1@gmail.com of bij de bestuursleden.

FVW / Bron: KVLV St.- Denijs

Geplaatst op 23.01.2018

For Lovers trouwbeurs 2018

For Lovers, Liefdevol Trouwen Kortrijk bezoeken is een must bij het plannen van uw huwelijk.

For Lovers, Liefdevol Trouwen Kortrijk bezoeken is een must bij het plannen van uw huwelijk. Op zoek naar de mooiste huwelijkslocatie? Wil je huwelijksfotografen met elkaar vergelijken? Loop je graag eens rond tussen de verschillende trouwjurken en maatpakken? Of wil je meer informatie rond het plannen van je huwelijk? Dan zijn onze For Lovers beurzen een absolute must!

FVW / Bron: Kortrijk Xpo

Geplaatst op 23.01.2018

Retro Gladiatoren verzamel.. Retro Empire is terug!

Op zaterdag 10 februari leiden alle wegen naar Waregem. Na een succesvolle eerste editie is Retro Empire terug om de grondvesten van de Expo te doen daveren.

Residents Bonzai All Stars brengen deze editie Franky Kloeck, Yves Deruyter, Jan Vervloet, Ghost vs Q-IC, Youri Parker, Manu Kenton, BPM en Michiel Cnudde met zich mee. Het concept blijft hetzelfde: de beste artiesten en retro klassiekers all night long. Kortom een combinatie die je niet mag missen!
Tickets in voorverkoop zijn te vinden in Brooklyn Kortrijk, Roeselare en Waregem. Deze zijn ook beschikbaar bij Baguetje Izegem, bowling De Max in Kortrijk en Café Tommy’s inWaregem. Koop je liever online? Dat kan via onze website www.retroempire.be.

FVW / Bron: Legendary 90s

Geplaatst op 23.01.2018

Vogelplezier in provinciedomein De Gavers

Naar aanleiding van het Grote Vogelweekend organiseert Natuurpunt Gaverstreke een voormiddag vogelplezier voor jong en oud in samenwerking met PRNC de Gavers.

Er zijn verrekijkers en telescopen aanwezig om de gevleugelde bezoekers van onze welvoorziene voedertafels te beloeren. Daarnaast krijg je een vogeltentoonstelling te zien en krijg je de nodige uitleg. Stipt om 9.30 uur en 10.30 uur vertrekt er vanaf het bezoekerscentrum een wandeling met een ervaren vogelgids. De toegang is volledig gratis!
Op zaterdag 27 januari in het bezoekerscentrum De Gavers, Eikenstraat 131, Harelbeke.

FVW / Bron: Stad Harelbeke

Geplaatst op 23.01.2018

Open Waspernamiddag

Op woensdagmiddag 7 febuari van 14.00 tot 17.00 u kan je terecht op speeldomein De Warande voor heel wat gratis activiteiten.

Maak spelenderwijs kennis met de werking en de animatoren en geniet van speelimpulsen en de verschillende activiteiten op het avontuurlijk speeldomein:
- dieren voederen
- gocart circuit
- eendjes vissen
- bouwplaats
- fluoparty
- schminkstand
- trampolinespringen
- wielerdorp, …

Er is ook info over en aankoop mogelijk van dagtickets en UiTPAS voor deelname aan speelpleinwerking Wasper tijdens de vakanties. In de ouderbar kan je drankjes en hapjes verkrijgen (aan kindvriendelijke prijzen). Voor kinderen vanaf 3 jaar die vergezeld zijn van hun (groot)ouders of andere begeleiders. Die (groot)ouders of andere begeleiders blijven gedurende de namiddag verantwoordelijk voor hun kinderen.

FVW / Bron: Stad Kortrijk

Geplaatst op 23.01.2018

Cozie en EnergyVille/VITO lanceren Homefit

Inwoners van Oost- en West-Vlaanderen ontdekken met eerste wetenschappelijk onderbouwde en gratis energieaudit tool het besparingspotentieel van hun woning!

Hoe kunnen we het energieverbruik in uw woning zoveel mogelijk optimaliseren? Dat is dé vraag die Cozie en EnergyVille/VITO beantwoorden met een Homefit energierapport. De tool om een Homefit rapport aan te vragen werd vandaag gelanceerd in Oost- en West-Vlaanderen en maakt het mogelijk om, zonder een plaatsbezoek, in 1-2-3 een wetenschappelijk onderbouwd renovatieadvies te krijgen. Een Homefit rapport laat op een gebruiksvriendelijke manier zien welke renovatiemogelijkheden het meest geschikt zijn voor een woning en hoeveel de eigenaar daarmee kan besparen op zijn/haar energiefactuur. Bovendien is een Homefit volledig gratis en wetenschappelijk onderbouwd. Hierdoor krijgt iedereen nu de mogelijkheid om op een kosteloze en eenvoudige manier een beeld te krijgen van de meest geschikte verbeteringen aan zijn/haar woning. De lancering vond vandaag plaats in Oost- en West-Vlaanderen, de andere provincies volgen in de loop van 2018.

België telt een groot aantal bestaande woningen die toe zijn aan een grondige energierenovatie. Bovendien zijn individuele gebruikers ook vaak zelf op zoek naar accuraat renovatieadvies om te besparen op hun energiefactuur. Met Homefit willen Cozie en EnergyVille/VITO deze noden graag beantwoorden en publieke en private belanghebbenden ondersteunen bij de overgang naar een duurzame stedelijke omgeving.
Gepersonaliseerd advies in twee stappen
Wie een Homefit aanvraagt, krijgt in twee stappen een gepersonaliseerd energierenovatieadvies: Op basis van de gegevens van de gebruiker wordt een initieel advies uitgewerkt dat de mogelijke verbeteringen voor een woning in kaart brengt. Daarna kan de gebruiker indien hij dat wenst een vrijblijvend telefonisch gesprek aanvragen met een Cozie Coach om te komen tot een volledig gepersonaliseerd advies op maat. Hij kan bovendien ook onmiddellijk offertes aanvragen voor het uitvoeren van de renovaties.
De tool is volledig gratis en bundelt alle nodige informatie op een centrale plaats. Hierdoor wordt het mogelijk om zonder een plaatsbezoek een wetenschappelijk onderbouwd renovatieadvies te geven.
Uniek in België!

Er bestaan reeds geruime tijd verschillende soorten energieaudits. De meeste baseren zich daarvoor op de statische kenmerken van een woning en houden geen rekening met het aantal bewoners en hun gedragingen. Homefit is de eerste en voorlopig enige online energieaudit tool die toelaat om zelf een gepersonaliseerde energieaudit uit te voeren op basis van wetenschappelijk onderbouwde algoritmes. De tool is bovendien toegankelijk voor iedereen, klant of niet-klant van Cozie.
Leen Govaerts, Unit Manager Smart Energy & Built Environment, een onderzoeksgroep van VITO binnen EnergyVille: “Homefit van Cozie en EnergyVille/VITO focust naast de fysieke kenmerken van het gebouw ook op de gebruikers ervan. We linken deze data aan de meest optimale renovatiemogelijkheden, optimale gebruikspatronen, optimale energieprestatiemodellen,... per woning en leveren zo een accuraat, duurzaam en wetenschappelijk-onderbouwd renovatieadvies”.
Bert Resseler, CEO Cozie: “In een woning zijn er vaak nog heel wat mogelijkheden om energie te besparen, maar het is niet altijd eenvoudig om te achterhalen welke stappen men eerst moet ondernemen. Dankzij de samenwerking met EnergyVille/VITO en de ontwikkeling van Homefit, zullen klanten snel en vlot over een gepersonaliseerd energieadvies beschikken. Met Homefit wenst Cozie haar klanten te helpen hun energieverbruik, maar ook hun comfort, te optimaliseren.”
Lancering in Oost- en West-Vlaanderen
De tool werd vandaag gelanceerd in Oost- en West-Vlaanderen en is voorlopig voornamelijk daar beschikbaar. De andere provincies volgen in de loop van 2018.

Over COZIE
Cozie is een start-up in Gent die de bestaande markt van verwarming en energie-efficiënte oplossingen een nieuw digitaal elan wil geven. Cozie wil voor zijn klanten een duurzame meerwaarde creëren, gebaseerd op een zorgeloze, digitale en snelle dienstverlening. Cozie werd begin 2017 opgericht in samenwerking met ENGIE en telt reeds 97 medewerkers. De onderneming heeft vestigingen in Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen. Cozie wil tegen 2020 uitgroeien tot een belangrijke, Belgische speler in het aanbieden van oplossingen rond energie-efficiëntie en energie-optimalisatie voor particuliere woningen en appartementsgebouwen. Het gaat voornamelijk om de installatie en het onderhoud van hoogrendementsketels en het plaatsen van zonnepanelen en isolatie.

Over EnergyVille
EnergyVille is een vereniging van de Vlaamse onderzoeksinstituten KU Leuven, VITO, imec en UHasselt op het gebied van duurzame energie en intelligente energiesystemen. Onze onderzoekers bieden de industrie en de overheid expertise met betrekking tot energie-efficiënte netwerken voor een duurzame stedelijke omgeving. Dit omvat bijvoorbeeld slimme netten en geavanceerde verwarmings- en koelsystemen voor steden.
EnergyVille heeft de ambitie om een plaats te verwerven in de top 5 van Europese instituten voor innovatief energieonderzoek. In deze context was het centrum van meet af aan actief in belangrijke nationale en internationale netwerken. Het doet aan onderzoek en ontwikkeling, training en innovatieve industriële activiteiten, dit alles onder één naam en in nauwe samenwerking met lokale, regionale en internationale partners.
EnergyVille wil een stuwende kracht zijn in het wetenschapspark Thor in Genk op het gebied van onderzoek, businessontwikkeling en jobcreatie. Het onderzoekscentrum wordt gesteund door de Stad Genk, de Vlaamse Regering, de Provincie Limburg, LRM, Nuhma, POM Limburg en de Europese structurele fondsen.

FVW / Bron: EnergyVille - Cozie
 

Geplaatst op 23.01.2018

Valentijnswandeling en valentijnsdansnamiddag in Wevelgem

Op 14 februari staan in Gullegem 2 valentijnsactiviteiten op de agenda. Je kan als koppel inschrijven voor een wandeling. Vooraf kan je de benen losgooien op een muzikale dansnamiddag met live-orkest GD Sound Band. Glenn en Dario, gekend van de seniorenfeesten en de boottochten, maken deel uit van dit live-orkest.

De dansnamiddag start om 14.00 u en vindt plaats in de tent op het marktplein van Gullegem.
Kom samen met je partner gezellig wandelen op Valentijnsdag. Je stopt op 4 haltes, horecazaken, waar je kan proeven van lekkere drankjes en hapjes. Een glaasje bubbels zal niet ontbreken! De wandeling is ongeveer 3 kilometer lang en je start in de tent op het marktplein van Gullegem. Om de intimiteit te bewaren, start vanaf 18.00 u om de 3 minuten een koppel. Je kan je startmoment op voorhand reserveren. De wandeling is volledig bewegwijzerd en er is aangepaste animatie voorzien onderweg.
Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan tot en met donderdag 8 februari.

Dansnamiddag
€ 3 met koffie en versnapering | welzijn@wevelgem.be | gemeenteloket, Vanackerestraat 12, Wevelgem | bibliotheken | 056 43 35 27 | www.wevelgem.be/valentijnswandeling

Wandeling
€ 18 per persoon | toerisme@wevelgem.be | gemeenteloket, Vanackerestraat 12, Wevelgem | 056 43 39 06 | www.wevelgem.be/valentijnswandeling

Geplaatst op 23.01.2018

Voorlopige bescherming van een hoogtenederzetting uit de ijzertijd op de Kemmelberg in Heuvelland (Kemmel, Dranouter en Loker)

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft een hoogtenederzetting uit de ijzertijd op de Kemmelberg in Heuvelland voorlopig beschermd als archeologische site.

“De archeologische voetafdruk van de Kelten is op de Kemmelberg op een indrukwekkende manier bewaard gebleven. In het verleden werd de site vaak archeologisch onderzocht, met opvallende resultaten. Naast een landschappelijke bescherming van de Kemmelberg is een archeologische bescherming noodzakelijk om de rijke archeologische ondergrond te vrijwaren”, aldus minister-president Geert Bourgeois.
Veldprospectie zette de Kemmelberg al in de late 19de en de vroege 20ste eeuw op de kaart als neolithische vindplaats. De Eerste Wereldoorlog onderbrak deze activiteiten. Het zou tot 1961 duren vooraleer opnieuw een prospectie werd uitgevoerd, waarbij ijzertijdscherven werden gevonden.

Systematische opgravingen van 1968 tot 1980 hebben zowel het verdedigingssysteem van de nederzetting als het elitaire karakter van de bewoning in de verf gezet. Na afloop van het veldwerk brak een periode van vondstenverwerking en studie aan. De resultaten zijn indrukwekkend. Op de top van de Kemmelberg hadden de Kelten een versterkte nederzetting, met uitgestrekte versterking uitgebouwd, die aan duidelijkheid niets te wensen overliet. De hoge levensstandaard van z’n bewoners – ze beschikten over allerlei luxegoederen – sprak daarbij tot de verbeelding. De meeste vondsten dateren van de 5de eeuw voor Chr.

De aanleg van wallen en het graven van grachten boden in combinatie met de aanzet van de hellingen een efficiënte verdediging. In een rijke afvallaag, die vooral op de flank is aangetroffen, kwam niet alleen Kemmelwaar voor – een, tot op dat moment onbekende aardewerksoort – maar bijvoorbeeld ook een onderdeel van een strijdwagen en allerlei imitaties van Etruskische en mediterrane producten.
Het belang van de Kemmelberg als archeologisch site wordt versterkt door belangrijke oudere sporen uit zowel het mesolithicum (800-4500 v. Chr.) maar vooral het midden-neolithicum (3500-2700 v. Chr.).

Procedure
Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

FVW / Bron: Kabinet Vlaams minister-president Geert Bourgeois
 

Geplaatst op 23.01.2018

Basisschool Sint-Jozef sluit de tandenpoetsweek af met simultaan tandenpoetsen aan het Groeningemonument

Vorige week liep in basisschool Sint-Jozef  Te Kortrijk een tandenpoetsproject. De hele week worden lessen en workshops rond tandhygiëne gegeven. Naast de medewerking van het CLB kwamen er 3 tandartsen in de klassen.

Op dinsdagnamiddag was er een oudernamiddag in hetzelfde thema. Via 5 korte workshops worden de ouders geïnformeerd en gesensibiliseerd over het belang van een goede mondhygiëne. Onderwerpen zijn: wat is cariës precies en wat veroorzaakt het, alles over het tandartsenbezoek, hoe correct poetsen, tandhygiëne bij de allerkleinsten en de impact van voeding en eetgewoontes.
Jenny Van Gastel coördineert het project. Zij loopt stage in de brede zorgwerking van de school.

Op vrijdag 19 januari om werd de tandenpoetsweek afgesloten met een poetsevenement aan het Groeningemonument . Meer dan 300 kinderen van de school, van 1ste kleuter tot 6de leerjaar, poetsten gelijktijdig hun tanden . Natuurlijk op de correcte manier en 2 minuten lang op de tonen van een tandenpoetslied.

FVW / Bron: St.-Jozefschool Kortrijk

Geplaatst op 23.01.2018

Horeca Vorming Vlaanderen, VDAB, onderwijsinstellingen en Mentor slaan de handen in elkaar voor Volksrestaurant VORK

Niet minder dan 13 partners, waaronder Horeca Vorming Vlaanderen, de VDAB en Mentor vzw, slaan de handen in elkaar voor het opleidingsproject VORK.

Door die unieke samenwerking wordt het vanaf april 2018 mogelijk om in het nieuwe Volksrestaurant VORK jaarlijks 76 mensen op te leiden die aan de slag kunnen in de horeca in stad Kortrijk en omstreken. Dit is meer dan het dubbele van het huidig aantal opleidingen.'
Philippe De Coene (voorzitter OCMW Kortrijk): “De horecasector heeft nood aan geschoolde en gemotiveerde arbeidskrachten. Naast een volksrestaurant, wordt VORK een professioneel opleidingscentrum waar jaarlijks 52 keukenmedewerkers en 24 zaalmedewerkers opgeleid zullen worden. Dit is meer dan een verdubbeling van het aantal cursisten vandaag. 13 partners uit de horecasector, arbeidsmarkt en onderwijssector bundelen de krachten en middelen om kwalitatieve opleidingen in alle vormen van werkplekleren aan te bieden. Zo verhogen we voor een aantal kwetsbare groepen hun kansen op een duurzame loopbaan, en kunnen meer knelpuntvacatures in de horeca ingevuld geraken.”

De lopende samenwerkingsovereenkomst VORK werd aangepast met nieuwe, uitgebreide engagementen van de huidige partners waaronder Horeca Vorming Vlaanderen, de VDAB, Mentor vzw en CVO’s met een aantal nieuwe partners uit het onderwijs.
De 13 partners zijn: OCMW Kortrijk, Stad Kortrijk, Horeca Vorming Vlaanderen, VDAB, Mentor vzw, CVO VIVO (nu CREO), CVO 3 Hofsteden, CBE Open School voor Volwassenen, RHIZO Hotelschool, Centrum Leren en Werken Kortrijk en nieuwe partners Athena Campus 3 Hofsteden, Athena Campus Leren en Werken en Aura, centrum voor Deeltijds Vorming.

Alle vormen van onderwijs zijn vertegenwoordigd in dit partnerschap: volwassenonderwijs, middelbaar voltijds én middelbaar deeltijds onderwijs. VORK biedt de cursisten de mogelijkheid om ervaring op te doen in een volledig functionerend restaurant, waar dit vandaag nog in een grootkeuken gebeurt. De cursisten krijgen op die manier een opleiding tot keuken- en zaalmedewerker die perfect aansluit op de horeca-realiteit. De locatie in het centrum van Kortrijk, en vlakbij het station, maakt het bovendien een ideale opleidings- en stageplek.

FVW / Bron: OCMW Kortrijk
 

Geplaatst op 23.01.2018
2860 artikelspagina's: 1 ... 8 9 10 11 12 <<< 13 >>> 14 15 16 17 18 ... 287