Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Spaghettifestijn ten voordele van inleefreis Oeganda

In de kerstvakantie van 2017 trekken 4 leerlingen uit het 6de middelbaar en 1 leerkracht van het Sint-Jan Berchmanscollege (Avelgem) naar Oeganda. Nu zaterdag, 7 oktober, organiseren ze een Spaghettifestijn ten voordele van deze inleefreis. De opkomst is groot: zo’n 440 mensen zullen er aanschuiven voor een bord spaghetti. Daarnaast verkochten ze meer dan 200 steunkaarten. Bovendien konden ze ook rekenen op 40-tal sponsors. De meisjes zijn ontzettend blij met de steun: “Wij willen iedereen bedanken voor hun goed bestede bijdrage: Broederlijk Delen levert fantastisch werk in het Zuiden en wij zullen onze uiterste best doen om goede ambassadeurs te zijn.” De inleefreis is een samenwerking met Broederlijk Delen. De jongeren zullen op verschillende manieren kennismaken met de dagelijkse realiteit in Oeganda. Het programma is rijk gevuld en bevat drie grote kernactiviteiten:  de groep organiseert samen met Oegandese jongeren een jongerenforum waarop de deelnemers drie dagen lang elkaars leven, cultuur, dromen, verschillen én raakpunten leren kennen. Daarnaast worden ze helemaal ondergedompeld in het dagelijkse leven van een jongere uit Oeganda, door enkele dagen bij een gastgezin te logeren. Tenslotte leren ze ook van nabij de werking kennen van enkele partnerorganisaties die door Broederlijk Delen ondersteund worden en die lokale groepen helpen op eigen kracht een beloftevolle toekomst uit te bouwen.
Oeganda is het land dat tijdens de campagne van 2018 in de kijker zal staan. Wereldwijd leven 1 op 9 mensen in hongersnood, in Oeganda is dat 1 op 4. Oplossingen vinden voor de gevolgen van de klimaatsverandering, is daar levensnoodzakelijk! Broederlijk Delen wil de Oegandese boeren helpen, zodat ze hun gezin kunnen voeden met voldoende, gevarieerd en gezond eten.
De leerlingen hebben al een hele weg afgelegd om niet onvoorbereid of zonder engagement te vertrekken. Na een selectieprocedure, volgden er een vierdaagse vorming en een voorbereidend weekend. De inleefreis eindigt niet op het einde van de kerstvakantie. Na de reis is het de bedoeling dat de leerlingen hun reis nog een tweede keer beleven, maar dan via de verhalen en foto’s die ze meebrengen uit Oeganda en die ze willen doorgeven aan hun medeleerlingen. De reizigers zullen als ambassadeurs de campagne van Broederlijk Delen trekken op school.Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Els Pauwels 

Geplaatst op 07.10.2017

NEXT festival viert tiende verjaardag

NEXT Festival is toe aan zijn tiende editie. Tussen 9 en 25 november toont NEXT 68 hedendaagse theater-, dans- en performancevoorstellingen, door 36 internationale gezelschappen, verspreid over 13 steden in de grensoverschrijdende regio - Eurometropool.

De openingsavond vindt plaats in Kortrijk met Walid Raad in Budascoop Kortrijk én ‘Zaoum’ van Cindy Van Acker/Cie Greffe in Schouwburg Kortrijk. NEXT wordt georganiseerd door Schouwburg Kortrijk, Kunstencentrum BUDA, maison de la culture de Tournai en La rose des vents (Villeneuve d’Ascq), Espace Pasolini & Le Phénix (Valenciennes).

Internationaal podiumkunstenfestival

NEXT is het internationaal podiumkunstenfestival voor de Eurometropool Lille-Kortrijk-Doornik en Valenciennes. Het werd opgericht in 2008 en is een samenwerking van zes Vlaamse, Waalse en Franse kunstenhuizen en jaarlijks zo'n 10 geassocieerde partners. (zie p. 5 in het persdossier). Met NEXT nodigen ze internationaal belangwekkende kunstenaars uit om in de regio te creëren en te presenteren. Gedurende twee weken en drie weekends in november, toont NEXT zo’n 68 hedendaagse theater-, dans- en performancevoorstellingen, door 36 internationale gezelschappen, verspreid over 13 steden in de grensoverschrijdende regio - Eurometropool. NEXT biedt ook ondersteuning aan vernieuwende kunstenaars voor de creatie van producties. Tijdens een creatieresidentie kunnen ze rekenen op inhoudelijke, technische, logistieke en financiële steun. Na de première van deze voorstellingen in het festival, vertrekken ze op internationale tournee.

Na 9 jaar is NEXT geëvolueerd tot een belangrijk festival voor de regio en voor het internationale artistieke landschap. De selectie van kunstenaars is uniek en het werk uitgesproken hedendaags. Tezelfdertijd blijft het programma toegankelijk voor een ruim publiek. Het publiek (11.892 in 2016) maakt kennis met nieuwe artistieke mengvormen, technieken en talen binnen de internationale theater- en danswereld.Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  :  Dries Van Robaeys

Geplaatst op 07.10.2017

15 orkesten ontvangen 2.000 euro steun in kader van Provinciaal Instrumentaal Muziekfestival

Vijftien West-Vlaamse ensembles ontvangen in 2017 een provinciale subsidie van 2.000 euro in het kader van het Provinciaal Instrumentaal Muziekfestival.
De 15 ensembles die op een provinciale subsidie kunnen rekenen zijn:
?         K.H. Eendracht Aalbeke
?         Concertharmonie Crescendo Bissegem K.M.V. De Leiezonen Desselgem
?         K.H. Eendracht & Kunstliefde Gistel
?         K.F. Kunst Veredelt Gullegem
?         Harmonieorkest Vooruit Harelbeke
?         K.H. Ypriana Ieper
?         K. Stadsfanfaren Izegem
?         K.F. Vrede & Eendracht Kachtem
?         K.H. De Burgersgilde Lichtervelde
?         K.H. St-Cecilia Poperinge
?         K.H. Het Gildemuziek Roeselare
?         K.H. De Kunstvrienden Sint-Eloois-Winkel
?         K.H. Jongelingskring Torhout
?         Brass Band Leieland Wevelgem
Deze ensembles ontvangen in 2018 en 2019 eenzelfde subsidie van Vlaanderen. Vanaf 2018 neemt de Vlaamse Overheid namelijk de bevoegdheid cultuur van de Provincie over.
Selectiewedstrijden
Op 23, 24 en 30 september en 1 oktober organiseerde de Provincie selectiewedstrijden in CC Het Perron in Ieper. Hier traden 17 West-Vlaamse ensembles aan. Uit deze concerten werd een selectie gemaakt van 15 ensembles.
De jury bestond uit Nadine Bal, Tom de Haes, Johan Evenepoel, Jan Hadermann en Georges Moreau.
Ondersteuning vanuit het provinciebestuur
Het provinciebestuur kent een lange traditie in het ondersteunen van West-Vlaamse muziekensembles. Ze richt zich tot alle liefhebbersensembles, ongeacht hun samenstelling: harmonieorkesten, fanfares, brassbands, maar ook big bands, strijkorkesten, symfonische orkesten en accordeon-, mandoline- of gitaarensembles komen in aanmerking.
De belangrijkste voorwaarden voor deelname zijn dat het ensemble een continue werking met reguliere, onbezoldigde leden moet hebben, uit minstens twaalf leden samengesteld is (exclusief dirigent en begeleiders), gevestigd én werkzaam is in West-Vlaanderen en minstens 1 jaar moet bestaan in zijn huidige bezetting.
[ www.west-vlaanderen.be/muziekfestival ]

Voor de redactie  : Bernnard Decock - Bron :    Dienst communicatie prov. West -Vlaanderen Cynthia Dubois

Geplaatst op 07.10.2017

JCI opent langverwachte Lustrumpand ‘Kamer L’

Op donderdag 28 september vierde JCI Kortrijk, in het bijzijn van burgemeester Vincent Van Quickenborne, de opening van hun langverwachte Lustrumpand gedoopt ‘Kamer L’.
Het pand dat ondergebracht is in het voormalig politiecommissariaat op Overleie zal gedurende één jaar lang de thuisbasis vormen voor diverse activiteiten naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de vereniging. Sinds de start van het project in juni onderging het pand een ware metamorfose. De eerste verdieping werd volledig gestript en heropgebouwd dankzij de steun van vele partners.
Tijdens de openingsavond werd de lustrumagenda voorgesteld. Een programma dat werd onderverdeeld in drie pijlers. De eerste activiteit ‘het colloquium van de toekomst’ dat plaats vindt op 23 november valt onder de pijler ‘business’, waarbij wij met dit luik vooral richten op de professionele mens. Ook tal van sprekersavonden met ondernemers uit de buurt zal onder deze pijler georganiseerd worden.
Een tweede luik omvat het thema ‘fun’ waarbij onze belangrijkste activiteit ongetwijfeld de JCI Sinksenregatta wordt die voor de eerste keer plaats vindt aan de vernieuwde leieboorden in het centrum van Kortrijk. Als laatste kan het thema ‘warmte’ niet ontbreken waarmee wij ons steentje willen bijdragen a.d.h.v. diverse sociale projecten. ’50 helpende handen’ wordt alvast de eerste uitdaging binnen dit luik.
Bent u nieuwsgierig naar het volledige programma? Hou dan zeker onze website www.jcikortrijk.be en onze sociale media-kanalen in de gaten

 Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : JCI Kortrijk Fotografie Filip  van Loo

Geplaatst op 07.10.2017

Provincie werkt aan natuurspeelterrein in provinciedomein De Gavers (Harelbeke)

De Provincie West-Vlaanderen is gestart met de aanleg van een avontuurlijk natuurspeelterrein in het provinciedomein De Gavers in Harelbeke. Het huidige speelterrein wordt uitgebreid en opgewaardeerd tot een bovenlokale natuurspeelzone.
Momenteel wordt er werk gemaakt van fase twee van de natuurspeelzone: een avonturenbos en een speelbos. Ook de derde fase wordt gestart: de speelweide met een avontuurlijke waterloop een amfitheater met podium en rustzone. Eind 2016 werd de eerste speelzone aangelegd: een speelhoek voor de kinderen van 2-8 jaar met als thema ‘water’.
Spelen met natuur
Het speelterrein wordt ingericht als het avonturenbos van Robin Hood met een reuzeneik als klimboom met buisglijbaan op 4 m, een boomhut en diverse avontuurlijke overgangen. Tussen het speelbos en het bestaande speelterrein komt een hangbrug. Er komt ook een waterspeelplaats waar een avontuurlijke waterloop, gemaakt met rivierkeien en beplant met inheemse waterplanten, door kronkelt. De waterloop wordt gevoed door een pomp, bediend door zonnepanelen, bovenop een toren. Verder komt er een amfitheater met een podium en een rustzone met verschillende wilgenhutten en hangmatten.
De speeltoestellen zijn vervaardigd uit Robinia- en/of eikenhout met een FSC-label en zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Timing en budget
De grondwerken startten in september. In oktober worden de toestellen geplaatst. Vanaf de herfstvakantie moet het speelbos terug toegankelijk zijn. Daarna wordt het terrein verder afgewerkt en worden er bomen, struiken en waterplanten aangeplant. Het speelterrein zal volledig afgewerkt zijn begin maart 2018.
De Provincie trok voor het aanleggen van het avontuurlijk speelterrein 199.650,00 euro uit voor de speeltoestellen en nog eens 60.000 euro voor de grondwerken.
De provincie werd met dit project in 2016 als provinciale laureaat uitgeroepen bij de projectoproep ‘Natuur in je buurt’. Hiervoor ontving de provincie een subsidie van 50.000 euro van het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos.
Samenwerking met de buurt
De plannen werden opgemaakt door de Provincie in samenwerking met de steden Harelbeke en Deerlijk. Het project werd op een participatieve manier aangepakt: er werd een inspraakmoment met de lokale jeugdraad en jeugdverenigingen georganiseerd en de jonge bezoekers van het provinciedomein werden bevraagd.


Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  en fotografie : dienst communicatie West Vlaanderen Michelle Janssens

Geplaatst op 07.10.2017

Doe het digitaal!

Een adreswijziging aangeven? Een uittreksel uit het strafregister? Daarvoor hoef je echt niet naar het stadhuis! Dat kan je gewoon thuis. In enkele klikken bovendien. En wat ons betreft mag dat gerust in je pyjama.
Onze meest gebruikte formulieren:
·         Adreswijziging
·         Bibliotheek - Verlengen van bibliotheekmaterialen
·         Samenstelling van het gezin
·         Signaalkaart
·         Uittreksel strafregister - Bewijs goed gedrag en zeden
·         Wonen - Bewijs van woonst

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Oostende stad aan zee

Geplaatst op 07.10.2017

Meer bussen dan gisteren in regio Kortrijk maar hinder houdt nog aan

Directie en vakbonden werken aan gezamenlijk doel om werkomstandigheden te verbeteren. Deze voormiddag overlegden directie en vakbonden over de werkomstandigheden van de chauffeurs in Kortrijk.
Verschillende oplossingen zijn mogelijk. Een voorstel ligt ook op tafel om morgen een regionale werkgroep te organiseren om de pijnpunten concreet aan te pakken. De hinder blijft evenwel nog aanhouden voor de reizigers.
 Werkkader opgesteld
Tijdens het overleg tussen de directie en vakbonden werd deze morgen een werkkader opgesteld als leidraad voor een verdere aanpak van de besproken pijnpunten. De directie koppelt ook zo snel mogelijk terug naar alle betrokken chauffeurs.
Opnieuw stadsbussen
Bij het einde van het overleg was er nog geen zicht op een beëindiging van de vakbondsactie. Wel reden er deze voormiddag meer bussen dan gisteren. Er reden niet alleen meer streeklijnen naar en van Kortrijk maar in tegenstelling tot gisteren reden er ook een aantal stadsbussen. De directie hoopt niettemin dat alle bussen zo snel mogelijk opnieuw uitrijden.
Meer info via www.delijn.be
Reizigers kunnen tot het einde van de vakbondsactie terecht op www.delijn.be voor gedetailleerde informatie in verband met hun reis.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron :  De Lijn
  

Geplaatst op 07.10.2017

Buren bij kunstenaars’ – open-atelierdagen op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 oktober

Op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 oktober organiseert de Provincie West-Vlaanderen voor de veertiende keer ‘Buren bij kunstenaars’ – open-atelierdagen. De toegang is overal gratis. Maar liefst 2.663 kunstenaars uit de hele provincie nemen deel. Samen stellen ze 1.419 ateliers open.
Amateurs of professionelen vanuit diverse disciplines (grafiek, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, videokunst, kunstambachten, installatie, multimedia enz.) participeren aan het project. Door de ateliers ook op vrijdag open te stellen, wordt aan scholen de kans geboden een kunstenaar in klasverband te bezoeken en aan het werk te zien in zijn/haar atelier.
Het project wordt ook georganiseerd in Noord-Frankrijk. De manifestatie is gespreid over drie weekends. Hierdoor kunnen kunstenaars zelf ook collega-kunstenaars bezoeken uit de andere regio’s.
De deuren van de kunstateliers gaan open op:
-      6,7 en 8 oktober in het Département Pas-de-Calais;
-      13, 14 en 15 oktober in het Département du Nord;
-      20, 21 en 22 oktober in West-Vlaanderen.
Enkele cijfers
In 2017 participeren ook 154 collectieven. Het verschil tussen het aantal kunstenaars en het aantal ateliers heeft twee oorzaken. Onder de deelnemende kunstenaars zitten een aantal kunstenaarscollectieven die een gezamenlijk atelier openstellen. Er zijn ook kunstenaars die bij een collega-kunstenaar werk zullen tonen omdat hun eigen atelier te klein is of onvoldoende toegankelijk voor het publiek.
Zowel gerenommeerde, gevestigde kunstenaars als kunstenaars die in hun vrije tijd in hun atelier aan het werk zijn, zitten in het aanbod.

  Aantal kunstenaars Aantal collectieven Aantal ateliers
Arr. Brugge 851 43 411
Arr. Diksmuide 74 4 60
Arr. Ieper 226 12 116
Arr. Kortrijk 569 34 293
Arr. Oostende 296 19 176
Arr. Roeselare  320 25 178
Arr. Tielt 241 14 128
Arr. Veurne 86 3 57
TOTAAL 2.663 154 1.419
Het aantal deelnemers is de afgelopen jaren sterk toegenomen: van 387 in 2004 (eerste jaar), naar 1.156 in 2010, 1.275 in 2011, 1.460 in 2012, 1.685 in 2013, 2.001 in 2014, 2.332 in 2015 tot 2.711 in 2016 en 2.663 in 2017.
Gebruiksvriendelijke website
De website www.burenbijkunstenaars.be toont naast alle praktische informatie ook enkele impressies van werken. Er kan heel gericht een zoekopdracht ingeven worden zoals ‘een atelier voor keramiek dat op zaterdag open is en toegankelijk voor rolstoelpatiënten uit het arrondissement Kortrijk’. Verder is het mogelijk het illustratiemateriaal te bekijken en te surfen naar de website van de kunstenaar. Net zoals bij vorige edities kan een eigen selectie met verschillende ateliers gemaakt worden.
Tijdens het weekend zelf kan de mobiele gebruiker online een locatiezoeker raadplegen.
Brochures gratis te verkrijgen
Ook in 2017 is er een wegwijsbrochure. Daarin staan alle adressen en openingsuren per atelier, gerangschikt per arrondissement en per gemeente. Drie handige indexen (op naam van de deelnemer, op naam van het collectief en op gemeente) maken het zoeken eenvoudiger.
Wedstrijd voor bezoekers
Wie drie ateliers of meer bezoekt tijdens het weekend van ‘Buren bij kunstenaars’ en het ingevulde deelnemingskaartje opstuurt, maakt kans op een bon van 250 euro voor een etentje bij een West-Vlaamse topchef. Uit de inzendingen worden drie winnaars geloot.
Praktisch
De gratis brochure en het kaartje voor de wedstrijd zijn te verkrijgen bij de gemeentes, toeristische diensten, openbare bibliotheken, academies, culturele centra, de deelnemende kunstenaars en in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis in Brugge of kunnen via www.west-vlaanderen.be/webshop, via 0800 200 21 of via provincie@west-vlaanderen.be aangevraagd worden.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron en fotografie  : dienst communicatie prov.West-Vlaanderen , Cynthia Dubois


 
 
 

Geplaatst op 07.10.2017

180 bordjes voor trage wegen in Zuid-West-Vlaanderen

De Provincie West-Vlaanderen en het Stadlandschap Leie en Schelde* duiden bestaande of nieuwe trage wegen in de regio Zuid-West-Vlaanderen aan met 180 nieuwe bordjes.
De naambordjes dienen als publiekslokker voor voetwegels, veldwegen of doorsteekjes zonder doorgaand gemotoriseerd verkeer en helpen om het bestaande netwerk aan trage wegen te herwaarderen.
Project ‘trage wegenbordjes’
Het Stadlandschap Leie en Schelde bood de Zuid-West-Vlaamse gemeenten de mogelijkheid om ‘trage wegenbordjes’ te bestellen. Anzegem, Avelgem, Harelbeke, Zwevegem en Waregem stapten mee in het project en staan in voor de plaatsing van hun bordjes op het terrein. In totaal krijgen 64 trage wegen, verspreid over Zwevegem, Harelbeke en Avelgem een gepaste aanduiding. De gemeente Anzegem en de stad Waregem bestelden samen 50 blanco-bordjes.
De Provincie West-Vlaanderen draagt de kost van de aanmaak van de 180 bordjes, ruim 1.800 euro inclusief btw.
‘Dag van de Trage Weg’
Op zondag 15 oktober vindt de jaarlijkse ‘Dag van de Trage Weg’ plaats, onder andere in Harelbeke, Zwevegem en Avelgem. Wandelaars kunnen er op verkenning gaan langs trage wegen, zoals de Kerkwegel, de Ooiegemse voetweg en het Poppestraatje. In Harelbeke wordt op die dag ook de Doornhoutsevoetweg feestelijk ingehuldigd.

Voor de redactie : Bernard Decock Bron  : dienst communicatie Prov.West Vlaanderen : Cynthia Dubois

Geplaatst op 07.10.2017

KRC Bissegem wint van KFC Lichtervelde

KFC lichtervelde starte scherp en komt na  5 minuten op voorsprong via de doorgebroken Lanckriet . Na dik 20 minuten kan Bissegem de gelijkmaker binnentrappen na een slecht weggewerkte hoekschop en net voor rust krijgt Bissegem een lichte Penalty die feilloos werd omgezet 2-1 rust . Evenwichte felle strijd .
Na de rust krijgt Bissegem een 2de strafschop en plots zit de thuisploeg op rozen 3-1 na 51’, totdat Cocquyt de aansluitingstreffer via een afgeweken vrije trap maakt 3-2 en nog een half uur op de klok. Er werd van beide kanten hard geknokt om punten te pakken maar een kwartier voor tijd scoorde Bissegem de  4-2 na een flankaanval. Boeken toe. Kfcl zakt wat verder weg en trainer Marino Gruyaert dient teneergeslagen zijn ontslag in na de derde verliesbeurt op rij.
 
Voor de recactie en fotografie : Bernard Decock - Bron  : Yves Vangele KFC Lichtervelde

Geplaatst op 02.10.2017
2526 artikelspagina's: 1 ... 9 10 11 12 13 <<< 14 >>> 15 16 17 18 19 ... 253