Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Duinenwandeling ‘Op Exploratie In De Duinen’

Op donderdag 18 april 2019 neemt een gids bezoekers mee op ontdekking in de Simli-duinen. De wandeling start om 10.00 u. aan de Sint-Bernarduskerk in Nieuwpoort-Bad.

 

FVW / Bron: Stad Nieuwpoort

Geplaatst op 09.04.2019

13 restaurants serveren streekmenu voor kinderen

De Westhoek presenteert KD-menu’s met streekproducten

Samen met 13 restaurants uit de streek start Toerisme Westhoek (Westtoer) met een Westhoek KD-restaurantactie. De restaurants bieden vanaf de paasvakantie een

KD-menu aan voor kinderen. Dat menu bestaat uit streek- en seizoensproducten en een gratis KD-gadget. Hiermee wil de toeristische sector in de Westhoek nog sterker inzetten op familievriendelijkheid.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De Westhoek is een attractieve regio voor families. Daarom ontwikkelt Toerisme Westhoek al enkele jaren familievriendelijke toeristische producten. Na de Westhoek KD-fietsroutes, de KD-wandeltochten, het gezelschapsspel,… zijn onze kleinsten nu ook koning op restaurant dankzij de Westhoek KD-restaurantactie.”

Kinderen koning in Westhoek restaurants
Vanaf de start van de paasvakantie kan je in 13 restaurants, verspreid over de Westhoek, van een Westhoek KD-menu smullen. De menu’s bevatten een aperitiefje, een hoofdgerecht, een dessert en een drankje. Het menu met Westhoek KD-gadget/geschenkje kost maximaal € 15. Elk restaurant stelt z’n eigen menu samen en doet daarvoor beroep op verse streek- en seizoensproducten. Zo zetten ze in op korte keten, duurzaamheid en verse smaken. Wie het Westhoek KD-menu bestelt, kan tijdens het wachten spelletjes spelen uit de ‘Westhoek KD-Gazette’ en kan in dat krantje lezen over de andere KD-activiteiten.

“Deze actie wil kinderen doen genieten van streekeigen lekkers. Een worst met appelmoes en frietjes blijft mogelijk, alleen komt het vlees deze keer van een hoeveslagerij, de appelmoes van de appeltjes uit de boomgaard en de frietjes van de aardappelen van de boer om de hoek”, vertelt Valérie Heyman, regiomanager voor Toerisme Westhoek.

Westhoek KD-kinderjury
Een Westhoek KD-kinderjury beoordeelt de KD-menu’s in alle deelnemende restaurants. Kinderen tussen 6 en 12 jaar gaan regelmatig op stap om de menu’s te proeven en te beoordelen op diverse vlakken.

De 13 deelnemende restaurants:
Water en Vuur – Diksmuide
Restaurant Lettenburg – Diksmuide
Den Heksestoel – Heuvelland (Loker)
’t Hellegat – Heuvelland (Westouter)
Hoeve Ter Kerst – Hooglede
De Kippe – Houthulst
Depot – Ieper
Restaurant Terminus – Poperinge
De Reygaerd – Veurne
Schraevenacker – Vleteren
Resto Bazil – Vleteren
Vredig Gerecht – Wervik
Oude Kaasmakerij - Zonnebeke
Stripfiguren wijzen de weg

Dat de Westhoek erg kindvriendelijk is, bewijzen ook de K(a)D(ee)s. Deze 2 stripfiguren, Jaek en Nink, maken je wegwijs in de Westhoek en zorgen onderweg voor leuke activiteiten. Toerisme Westhoek ontwikkelde als eerste groene regio in Vlaanderen ook kindvriendelijke KD-fietsroutes. Later volgden er kindvriendelijke wandeltochten en werden er opleidingen gegeven aan logies die zich familievriendelijk willen profileren. Toerisme Westhoek realiseerde ook een overzichtskaart met het familievriendelijk aanbod in de Westhoek (Grenzeloos familieplezier). Met het Westhoek KD-menu vervolledigt ze nu het aanbod naar gezelschappen die met kinderen de Westhoek bezoeken.

De Westhoek KD menu’s werden gerealiseerd in het kader van het Leaderproject Copyright Westhoek waarbinnen vooral wordt ingezet op streekproducten en couleur locale.

 

FVW / Bron: Westhoek

Geplaatst op 09.04.2019

Afscheid ereburgemeester Hendrik Laridon Diksmuide

n de Sint-Niklaaskerk van Diksmuide werd op vrijdag 5 april massal afscheid genomen van Hendrik Laridon, erburgemeester van Diksmuide. Hendrik Laridon was 27 jaar burgemeester van de stad Diksmuide. Hij was net 84 jaar geworden.
Hendrik Laridon, ereburgemeester en ereprovincieraadslid, overleed op 30 maart. Tijdens de begrafenisplechtigheid overschouwde zijn dochter Lies (CD&V) het leven van haar vader. Lies is begonnen aan haar derde bestuursperiode als burgemeester van Diksmuide.

"Je toonde leiderschap in de politiek. Voor je geliefde provincie West-Vlaanderen trok je zo vaak naar het Provinciaal Hof in Brugge. Je was erg fier toen de Provincie het Esenkasteel aankocht en dit uitbouwde tot streekhuis voor de Westhoek. 
En voor je geliefde stad Diksmuide was je zo graag de burgervader. Twee fusies heb je meegemaakt. Je was een burgemeester “van” en “voor” iedereen 27 jaar lang. De partijslogans “omdat mensen belangrijk zijn” of “midden de mensen” leken jou als volksmens echt op het lijf geschreven. Het waren andere tijden dan nu waar de sociale media de wereld lijken te beheersen. Je was fier dat Diksmuide al in de jaren 70-80 een zwembad, een muziekschool, een cultureel centrum, een bibliotheek, sportterreinen, ontmoetingszalen in de dorpen … had. Je was een man van “doen” en had de gave van het “woord” …veel eerder dan een man van studies, boeken, teksten en grote theorieën."

Stiptheid
"Je stiptheid was legendarisch. Je uurwerk stond dan ook steevast 5 minuten voor op de tijd. Stiptheid vond jij de hoogste vorm van respect voor de anderen. Je zei dan ook vaak dat je door zélf op tijd te komen, je al veel tijd verloren had in vergaderingen waar je geen voorzitter was. Je was ook altijd vroeg uit de veren: de boekhouding in orde brengen, de vrachtwagen laden of lossen of ja zelfs om 6.30u al gaan zwemmen. Ooit belegde je een vergadering over het Esenkasteel om 6u ’s morgens, terwijl de gedeputeerde eerst dacht dat het om 6u ’s avonds was." Aldus Lies Laridon.

 
FVW / Bron: Lies Laridon

Geplaatst op 08.04.2019

200 miljoen euro voor extra plaatsen in de klas

De volgende 3 jaar komen er 18.500 plaatsen bij in 135 scholen in Vlaanderen en Brussel. Het gaat om 16.200 plaatsen in het secundair onderwijs en bijna 2.300 plaatsen in het basisonderwijs. Daarvoor investeren we 151 miljoen euro. Dat heeft de Vlaamse Regering op initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits beslist. Daarnaast investeren we nog eens 50 miljoen euro extra voor bijkomende plaatsen in de klas in onder andere Aalst, Gent, Antwerpen, Brussel en de Vlaamse Rand. De voorbije jaren werd vooral in extra plaatsen in het basisonderwijs geïnvesteerd. Nu is er door de groei van het leerlingenaantal in het secundair onderwijs een inhaalbeweging in schoolcapaciteit nodig.

In Vlaanderen en Brussel groeit het aantal leerlingen in de scholen. Om de groei duidelijk in kaart te brengen is er deze legislatuur voor het eerst een capaciteitsmonitor schoolinfrastructuur opgemaakt. Die wetenschappelijke studie geeft aan wat het aanbod aan plaatsen is van scholen in steden en gemeenten en waar er plaatsen tekort zullen zijn. Zo kunnen gemeenten en scholen beter plannen en op lange termijn werken.

Eind 2018 werd een tweede capaciteitsmonitor schoolinfrastructuur voorgesteld die de noden tot het schooljaar 2024-2025 in kaart heeft gebracht. In deze nieuwe capaciteitsmonitor wordt voor het eerst het secundair onderwijs onder de loep genomen. De grootste tekorten in het basisonderwijs zijn namelijk door de investeringen van de voorbije jaren grotendeels weggewerkt. Sinds 2010 werd er alles samen 372 miljoen euro geïnvesteerd in 40.000 extra plaatsen in de klas, waarvan er al meer dan 20.000 werden gerealiseerd. De overige 20.000 zijn toegewezen maar zijn nog niet volledig gerealiseerd op het veld.

De komende jaren verwachten de onderzoekers een tekort van 58.500 plaatsen in het secundair onderwijs tegen het schooljaar 2024-2025. Voor 2019, 2020 en 2021 investeert Vlaanderen 151 miljoen euro in 18.500 extra plaatsen in de klas in Vlaanderen en Brussel. Daarnaast hebben we vandaag beslist om nog eens 50 miljoen euro extra te investeren voor bijkomende plaatsen in de klas. Dat is een belangrijke stap om ook het tekort aan plaatsen in het secundair onderwijs op te vangen. Ook na 2021 zullen er nog investeringen nodig zijn. Naast de extra capaciteitsmiddelen die worden vrijgemaakt voor extra plaatsen in de klas, zijn er ook via andere kanalen zoals huursubsidies mogelijkheden om op relatief korte termijn extra plaatsen in de klas te realiseren.

18.500 plaatsen extra in de klas

Er werden 29 steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel geselecteerd op basis van de grootste capaciteitsnoden. Daarbij werd niet enkel naar absolute tekorten gekeken, maar ook naar relatieve tekorten. In sommige gemeenten en steden is het aanbod kleiner, maar zijn de tekorten ten opzichte van dat aanbod groot. Er komen ruim 16.200 plaatsen bij in het secundair onderwijs. Concreet komen er in Antwerpen 1.702 plaatsen bij, in Mechelen komen er 1.414 bij en in Gent 1.454. In een aantal steden worden ook nog tekorten voor het basisonderwijs weggewerkt, zo komen er in Antwerpen 696 plaatsen bij, in Brussel 979, in Gent 281 en in Dilbeek 338.

Scholen in de geselecteerde gemeenten hadden tot 15 januari 2019 de tijd om projecten voor te stellen. Dat gebeurde via de lokale werkgroepen met alle onderwijsverstrekkers onder leiding van de lokale overheid. Vandaag werden 135 projecten goedgekeurd.

50 miljoen euro extra

Daarnaast heeft de Vlaamse Regering vandaag op initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits beslist om bijkomend nog eens 50 miljoen euro te investeren in extra plaatsen in de klas. Daarvan gaat 4,8 miljoen euro naar bijkomende plaatsen in de klas in Aalst, 4,5 miljoen euro voor bijkomende plaatsen in Gent, 4,5 miljoen euro voor bijkomende plaatsen in Brussel, 9 miljoen euro extra voor bijkomende plaatsen in Antwerpen en 3 miljoen euro voor de Vlaamse Rand, met name voor Halle, Vilvoorde en Zaventem. 18 miljoen euro zal nog verdeeld worden voor prioritaire projecten in het gesubsidieerd onderwijs in heel Vlaanderen en dan is er nog ruim 6 miljoen euro extra toe te kennen.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Vandaag zetten we een belangrijke nieuwe stap om het tekort aan plaatsen in scholen in Vlaanderen en Brussel weg te werken. We investeren de volgende jaren 200 miljoen euro in extra plaatsen in de klas in Vlaanderen en Brussel. Met 150 miljoen daarvan creëren we 18.500 bijkomende plaatsen, waarvan ruim 16.000 in het secundair onderwijs. De focus verschuift nu dus naar het secundair onderwijs. Daarbovenop hebben we beslist om nog eens in 50 miljoen euro extra te voorzien voor bijkomende plaatsen in de klas. Sinds 2010 werd intussen al 372 miljoen euro toegekend voor 40.000 extra plaatsen in de klas. Daarvan zijn er al 20.000 gerealiseerd. Dankzij die investeringen zijn de tekorten in het basisonderwijs grotendeels weggewerkt. In Antwerpen, Gent, Brussel en Dilbeek wordt de komende jaren wel nog extra in capaciteit voor het basisonderwijs geïnvesteerd. ”

Hieronder kan u de lijst met het aantal bijkomende plaatsen per gemeente/stad vinden. In bijlage kan u de lijst met geselecteerde scholen en het aantal extra plaatsen vinden.

 

FVW / Bron: Kabinet Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits

Geplaatst op 08.04.2019

Week van de markt gestart in Stad Diksmuide

Kom op 13 april op de boerenmarkt langs en ontvang bij aankoop een deelnemingsbon. Ook op de maandagmarkt van vandaag werden deelnemingsbonnen uitgedeeld.  Deponeer de bon in de urne die tijdens de markten in de promostand voor het stadhuis staat. Wie weet win je wel de hoofdprijs, een waardebon van 300 euro voor een weekendje weg in West-Vlaanderen of een van de andere mooie prijzen.

De actie wordt gerealiseerd met steun van Europa, provincie West-Vlaanderen, de Onafhankelijke Orde van West-Vlaamse Marktkramers en stad Diksmuide.

 

FVW / Foto: Stad Diksmuide

Geplaatst op 08.04.2019

Vrijwilligers klaar voor het registreren van hun goddelijke huisraad

Op donderdag 4 april werd tijdens een vormingsmoment het startschot gegeven voor de invetarisatie van de Sint-Salvatorkerk (Harelbeke) en de Sint-Martinuskerk (Moorsele). Volgende maand start een groep enthousiaste vrijwilligers samen met erfgoed zuidwest aan de inventarisatie van het religieus cultureel erfgoed in de kerk. Religieus cultureel erfgoed? Van kazuifel tot zilveren kelk, van reliek tot dalmatiek. De komende maanden zullen zo meer dan 500 objecten opgemeten, beschreven en gefotografeerd worden. Het resultaat, een digitale erfgoedinventaris, maakt de objecten voor iedereen zichtbaar én is een belangrijk instrument bij het beheren van het religieus erfgoed. 
 
De komende maanden heerst een grote bedrijvigheid in de kerken van Harelbeke en Moorsele. Een groep van zo’n 20 vrijwilligers staat klaar om te helpen. Gewapend met rolmeter, katoenen handschoenen, stift, laptop, fototoestel en heel wat koffie gaan ze aan de slag. De intergemeentelijke erfgoedcel erfgoed zuidwest begeleidt het traject, dit samen met de erfgoedconsulenten van de Vlaamse Overheid. Op donderdag 4 april kwamen ze samen in de kerk van Harelbeke voor een startvorming. De vrijwilligers leerden er meer over het hoe en waarom van een digitale kerkinventaris. Tijdens workshops leerden ze objecten nummeren, beschrijven, fotograferen en hanteren. 
Een inventaris voor de kerk? Van doksaal naar digitaal
Kazuifels, reliekhouders en zilveren kelken. De Zuid-West-Vlaamse kerken herbergen heel wat religieuze objecten uit een ver of een recenter verleden. Een volledig overzicht van al deze ‘kerkschatten’ is niet altijd voorhanden. Ook de kennis over veel van deze objecten verdwijnt stilaan. Dat een kelk voor miswijn wordt gebruikt klinkt waarschijnlijk niet vreemd in de oren. Maar wie kent nog een manipel? Achter elk object in een kerk schuilt een verhaal, een gebruik of een (lange) geschiedenis.
 
Het resultaat van het inventarisatietraject wordt een digitale erfgoedinventaris, zodat iedereen van thuis uit de stukken kan bewonderen. Deze inventaris is daarnaast ook belangrijk om de vele kerkschatten goed te beheren. Religieus erfgoed bewaren voor de toekomst is immers niet altijd evident. Kerken zijn geen stille musea of schatkamers. Religieuze voorwerpen worden er vastgenomen, gebruikt en gekoesterd. Het klimaat in de kerk – temperatuur en vochtigheid – maar ook bijvoorbeeld vandalisme en brand vormen een risico voor de inboedel. Een goede inventaris – weten wat je in huis hebt – is de eerste stap voor een goede bewaring.
Goddelijke Huisraad is er voor de Zuid-West-Vlaamse kerken
 
Erfgoed zuidwest biedt met het project Goddelijke Huisraad praktische hulp, begeleiding en expertise bij het registreren van en zorgen voor religieus erfgoed. Dit ook bij scenario’s van mogelijke herbestemming en nevenbestemming. Erfgoed zuidwest is niet aan haar proefstuk toe. De voorbije jaren werden vrijwilligers begeleid bij de registratie van 14 kerken. De erfgoedcel is daarnaast het aanspreekpunt voor kerken in de regio en draagt via gerichte acties mee zorg voor het erfgoed in de kerk. 
 
Goddelijke huisraad in cijfers
1/2 dag – per week gaat elke vrijwilliger een halve dag aan de slag in de kerk
2 kerken – in april starten 2 nieuwe kerken: Sint-Martinuskerk Moorsele en de Sint-Salvatorkerk Harelbeke
 
4 stappen – het registratieproces bestaat uit 4 stappen: nummeren, meten, registreren, fotograferen
20 vrijwilligers – in totaal zijn zo’n 20 vrijwilligers actief bij de inventarisaties in Harelbeke en Moorsele
90 vrijwilligers – in totaal waren al meer dan 90 vrijwilligers betrokken bij het project Goddelijke Huisraad
500 objecten – tegen de zomer zullen opnieuw meer dan 500 objecten gefotografeerd en beschreven zijn.
 
FVW / Bron: Erfgoed Zuidwest

Geplaatst op 08.04.2019

Beleef de paardenrennen tijdens 3de de branding-Trotting op zondag 28 april

Op zondag 28 april gaat onze 3e de branding-Trotting door in de Hippodroom en Kubox te Kuurne. Tijdens deze benefietactiviteit, gesponsord door bedrijven uit de regio, kan iedereen de paardenrennen ten volle beleven. Vanaf 11u is er een aperitiefconcert verzorgd door Concordia Wevelgem. ’s Middags kan je (mits reservatie vooraf) genieten van een heerlijke barbecue, in de namiddag bieden we een verzorgde koffietafel aan. De kinderen beleven plezier met een ritje op de pony’s, de Cliniclowns of de grimestand. De opbrengst van dit evenement gaat naar de aanleg van een beleeftuin voor de mensen uit het Variatieatelier van ‘de branding’.

Op zondag 28 april organiseert ‘de branding’ voor de derde maal dit tweejaarlijkse Trotting-evenement. Als organisatie zet ‘de branding’ zich in voor het ondersteunen van mensen met een beperking, met een uitgebreide werking voor mensen met diep verstandelijke beperking en bijkomende gedragsproblemen of fysieke beperkingen. De nood aan extra middelen voor het realiseren van specifieke projecten ten voordele van deze mensen is daarom steeds aanwezig. Met deze editie van de branding-Trotting wil de organiserende groep vrijwilligers van ‘de branding’ de uitbouw van een beleeftuin voor de mensen van het Variatieatelier mee helpen realiseren.

Programma 3de de branding-Trotting:

11.00u Aperitiefconcert door Harmonieorkest Concordia Wevelgem + uitreiking cheques Concordia en Lichtjesshow Kuurne*
(*Harmonieorkest Concordia organiseerde op zondag 18 maart reeds een aperitiefconcert tvv onze organisatie. De opbrengst van dit concert wordt na het aperitiefconcert van 11.00u plechtig aan ons overhandigd. Ook organisatoren van de Lichtjesshow Kuurne zullen op dat moment hun cheque overhandigen met de opbrengst van de Lichtjesshow, die doorging op zaterdag 9 maart in Scania Kuurne.)
12.00u Verzorgde lentebarbecue (inschrijven verplicht via debranding@waak.be of 056 36 40 30 - €20/volw, €10/kind)
13.30-15.30u Animatie door Cliniclowns
14.00u Start paardenrennen en aanvang koffietafel (€4,5pp - vrij aanschuiven)
15.30-16.30u Demonstratie G-tafeltennis met Florian Van Acker en deelnemers World Special Olympics

In de namiddag is er doorlopend kinderanimatie (grime en ponyritten).

 

FVW / Bron: De Branding

Geplaatst op 08.04.2019

Steenakker 14 Wervik wordt openbaar verkocht

Nadat CD&V Wervik-Geluwe 6 jaar lang regelmatig bij de budgetbespreking in de Stad en in het OCMW de vraag stelde wat er nu uiteindelijk met Steenakker 14 zou gebeuren, is de kogel door de kerk. Het Woon- en Zorgbedrijf van Wervik heeft beslist om het pand Steenakker 14 openbaar te verkopen.

"Steenakker 14 werd in 2008 aangekocht met de bedoeling om flatjes te bouwen om bejaarden te huisvesten. Dit op een ideaal gelegen plaats: midden in het centrum van onze stad, én binnen de ‘woonzorgzone’. Er werd zelfs een subsidie van 79.000 € verkregen van de VMSW voor de aankoop van dit pand. Dit project kwam echter nooit van de grond."

"Gelukkig kon de Wereldwinkel er enkele jaren gebruik van maken. Sinds de verhuis van de Wereldwinkel staat het pand op Steenakker te verloederen. 
Alvast geen goed voorbeeld, wetende dat de ‘gewone’ burger voor dergelijke zaken een leegstandtaks moet betalen. Het OCMW was al die jaren vrijgesteld van leegstandstaks. CD&V vroeg de laatste jaren bij elke budgetbespreking naar de visie over Steenakker 14. Tot nu … er schot in de zaak komt."

"11 jaar na de aankoop zal het pand nu verkocht worden. CD&V vindt het positief dat er nu eindelijk “iets” zal gebeuren met dit gebouw. CD&V hoopt wel dat de verkoop minstens voldoende oplevert om uit te kosten te geraken. Want de gemaakte kosten zijn niet min, er is minstens een opbrengst van 150.000 € nodig om uit de kosten te geraken, wetende dat we nu zeker ook de subsidies van 79.000€ ook gaan moeten terugbetalen : 
- aankoop was 120.000 €
- gemaakte architectenkosten lopen op tot iets meer dan 20.000 €
- andere kosten (landmeter, asbestinventaris, noatris, e.a.)
CD&V kijkt vooruit : CD&V stelt voor om de opbrengst van de verkoop te gebruiken om verder te investeren in de renovatie van de eigen flatjes alsook in het groepswonen in Wervik-Geluwe. Dit is een succesformule en een innovatief project."

"Sinds vorig jaar worden we ook voor het eerst geconfronteerd met leegstand in de serviceflats ‘Ter Drapiers’. Deze tendens is ook merkbaar bij andere lokale zorgaanbieders zoals ‘Mater Amabilis’ en ‘Triamant’. Ook onze eigen wachtlijsten voor onze woonvormen slinken… Behalve bij het ‘groepswonen’ in Wervik, waar wij wel een mooie toekomst in zien." Aldus Kristof Vandamme, raadslid CD&V.

 

FVW / Bron: CD&V Wervik

Geplaatst op 08.04.2019

Groot oerei 'Coming World' krijgt nieuwe permanente plaats in installatie van Koen van Mechelen in provincidomein Palingbeek te Ieper.

Het grote oerei 'Coming World' uit de landartinstallatie 'ComingWorldRememberMe' (CWRM), krijgt een niewe permanente bestemming in provinciedomein Palingbeek te Ieper.

Het oerei, dat in het midden van de installatie stond in de zone van het niemandsland, werd op maandag 8 april met een grote kraan verplaatst naar een groene zone, gelegen langs de oprit van de parking in de Palingbeekstraat. Daar wordt een deel van een nieuw kunstwerk van Koen Vanmechelen. Dat kunstwerk vormt een permanent aandenken aan de expo '600.000 beeldjes - 600.000 namen'. Midden juni zal de installatie afgewerkt zijn.
Nieuwe landartinstallatie 'CWRM' van Koen Vanmechelen
Door de grote belangstelling wordt er, in samenspraak tussen de kunstenaar en de Provincie West-Vlaanderen, een nieuw kunstwerk geïnstalleerd. De kunstenaar tekende hiervoor een nieuw ontwerp uit.

Centraal in deze installatie staat opnieuw het grote ei waaruit beeldjes rollen. Dit keer op een organische manier, bijna zoals tijdens een geboorte. De sculpturen zijn de kinderen van een gescheurde wereld. Het geheel vormt de wereldkaart, waarbij alle continenten aan elkaar verbonden zijn. De beeldjes zelf vormen de sokkel. Ze ondersteunen elkaar, staan op elkaars schouders, de groten schragen de kleintjes.
Met deze permanente en gelijknamige installatie willen de Provincie en Koen Vanmechelen de slachtoffers een definitieve plaats geven in onze geschiedenis, ons heden en onze toekomst.
Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor milieu, natuur en landschap: "Nadat op 25 november 2018 de laatste van de 400.000 CWRM-beeldjes werden afgehaald en de resterende 200.000 werden gereserveerd door verenigingen, was er een afspraak met Koen Vanmechelen dat er eveneens een aanzienlijk aantal beeldjes zouden gereserveerd worden voor een 'toekomstig project'.
Voor het oerei dat in het midden van de tijdelijke land-art installatie stond, was het al van bij het afsluiten van het event duidelijk dat dit kunstwerk een nieuwe bestemming zou krijgen, dit als permanent aandenken aan de expo.
Zo groeide het idee om niet alleen het oerei op het domein te houden. De kunstenaar tekende een nieuw concept uit waarbij ook de beeldjes een nieuwe bestemming kregen."

Kunstenaar Koen Vanmechelen: "Centraal in deze installatie staat opnieuw het grote oerei waaruit de beeldjes rollen. Het moederei kan gezien worden als de massa, de beeldjes die energie die uitwaaiert naar en over de wereld. Stuk voor stuk zijn de beeldjes, en de gesneuvelden waarvoor ze staan, onze ambassadeurs van de onuitroeibare hoop op een andere en betere wereld. Wat kapot is, kan hersteld worden.
De boodschap is zoveel sterker omdat de beeldjes een gemeenschapswerk zijn. Het product van de handen van zovele participerende mensen. Hun rol in dit enorme project was het belangrijkste. Zij gaven het originele concept een hoogstwaarschijnlijke invulling. Het beeldje toont de ruggengraat van een gebogen figuur die zich lijkt te bezinnen. Een figuur die zich schrap zet, die buigt, die zich recht. De ruggengraat als sterkste, fysieke deel van de mens, toont de kracht van het leven, de vastberadenheid om verder te gaan, om te bouwen en niet te breken."

Met deze permanente en gelijknamige installatie willen de Provincie en Koen Vanmechelen de slachtoffers een definitieve plaats geven in onze geschiedenis, ons heden en onze toekomst.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 08.04.2019

Opkuis en velling bomen ter hoogte van het verkeerscomplex nr. 9 Oostkamp op de E40

In de loop van deze week worden in opdracht van Wegen en Verkeer West-Vlaanderen de omgewaaide bomen opgekuist en de overige bomen geveld in de arm van het verkeerscomplex Oostkamp ter hoogte van de afrit in de rijrichting Brussel (tussen de E40 en de N50g). Het einde van de werken is voorzien tegen 15 april. Er is nieuwe groenbeplanting voorzien die beter geschikt is voor het terrein.

Het zware stormweer in maart heeft ervoor gezorgd dat heel wat bomen zijn omgewaaid in de groene zone aan het verkeerscomplex Oostkamp. Die bomen worden opgekuist en verwijderd. Ook de resterende bomen worden geveld aangezien zij een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid bij rukwinden of stormweer. Het gaat om eiken en populieren waarvoor AWV een kapmachtiging heeft gekregen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). De ondergrond op dit terrein is niet geschikt voor deze soort bomen aangezien ze er geen stevig wortelstelsel kunnen ontwikkelen en dus gevoeliger zijn voor stormweer. Na het vellen zal er een nieuwe groenaanplanting gebeuren van soorten die wel geschikt zijn voor dit terrein: elzen en lage bosrandsoorten. Een precieze datum is hiervoor nog niet gekend.

Tegen 15 april moeten de opkuis- en vellingswerken afgerond zijn.
De werken zullen geen hinder veroorzaken voor het verkeer.

 

FVW / Bron: Agentschap Wegen&Verkeer West-Vlaanderen

Geplaatst op 08.04.2019
4448 artikelspagina's: 1 ... 9 10 11 12 13 <<< 14 >>> 15 16 17 18 19 ... 445