Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Voorbeeldrenovatie in Kuurne lokt heel wat bezoekers tijdens opendeurdagen

Afgelopen weekend  van  11 november werd in Kuurne een pilootwoning voorgesteld aan pers en publiek, een voorbeeld van energiezuinig renoveren met een haalbaar budget. Doorgedreven isolatie, vloerverwarming, zonnepanelen, een nieuw ventilatiesysteem… zorgden voor een energiepeil E29. Ruim 100 geïnteresseerden brachten tijdens de voorbije opendeurdagen een bezoek aan de rijwoning. Naast de RenovatieCoach van Intercommunale Leiedal en het Woonloket van het Sociaal Huis Kuurne stonden de architect, EPB-verslaggever en de verschillende aannemers ter beschikking om alle vragen van de bezoekers te beantwoorden. Alle aspecten van de renovatie staan bovendien beschreven in een handig rapport dat kandidaat-verbouwers op eenvoudige vraag kunnen verkrijgen.
Als bijlage de volledige perstekst en enkele sfeerfoto's.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Els Desmet -  Sociaal Huis Kuurne

Geplaatst op 16.11.2018

VIERDE EDITIE ILLUSTREERT HOE PROTOTYPING 2018 VOLWASSEN IS GEWORDEN

15 november 2018 Wat leren we uit de vierde editie van de beurs Prototyping, die plaatsvond in Kortrijk Xpo op 7 en 8 november 2018? Het belangrijkste antwoord is dan wellicht dat dit jaar gedemonstreerd werd hoe het event, dat Kortrijk Xpo organiseert in nauwe samenwerking met Howest – Industrial Design Center, volwassen is geworden. De cijfers illustreren dat de juiste professional op het vlak van productontwikkeling, prototyping en productie in kleine volumes massaal de weg vond naar Kortrijk. Er werden maar liefst 2.432 individuele geïnteresseerden geteld, wat betekent dat er afgeklokt werd op nagenoeg hetzelfde resultaat als de recordeditie van vorig jaar. “Het stabiele bezoek bewijst volgens ons dat Prototyping voldoet aan een nood in de markt”, reageert Exhibition Manager Annick Pycarelle. “We kregen niets dan positieve reacties van zowel de standhouders als hun bezoekers en dat motiveert de hele ploeg om meteen ook al te gaan voor de editie van 2019. Interessant was daarenboven dat er tijdens de beurs zelf al een aantal bezoekers concrete vragen stelden in verband met een deelname aan de volgende editie. Dit illustreert hoe de markt vraagt om een open event, waarbij zowel gevestigde waarden als piepjonge, startende bedrijven een plaatsje krijgen in een concept waarbij wat je toont véél belangrijker is dan de kracht van de portefeuille om de grootste en meest indrukwekkende stand te bouwen.” Slimme oplossingen Op de beursvloer zelf werd vooral duidelijk hoe Prototyping erin slaagde zijn primaire doelstelling - het kennismaken met exposanten die de focus leggen op het tastbaar maken van ideeën, nog voor de eigenlijke productiestart in grote series begint – waar te maken. Alom vond je tal van slimme oplossingen voor de realisatie van een productidee tot aan de productie in kleine volumes en de marktintroductie. Alle schakels uit het ontwerpproces waren vertegenwoordigd met 85 exposanten in additive manufacturing, CNC-bewerking, virtuele technologie, engineering, visualisatie, low volume manufacturing, (nieuwe) materialen, elektronica, ontwerpmethodologieën, trendwatching, creativity tools, patenten,... Omdat een beurs om véél meer draait dan louter het aanbod van haar exposanten (opmerkelijk overigens: ruim één derde van de standhouders was er voor de eerste keer bij) werd voor deze editie bijzonder veel aandacht besteed aan het omkaderend programma. Dé hoofdrol daarbij was weggelegd voor een bijzonder groot aantal seminaries en real-life case studies. “De aanwezigheid bij de seminaries illustreerde dat het met de mix van het aanbod op Prototyping goed zit”, stelt Bart Grimonprez. ”Onder de best bijgewoonde lezingen zagen we onder andere ‘Start to Print’, VR Prototyping as a product development tool’, ‘Circulaire economie – Flooring as a service’, ‘Hybrid additive manufacturing – Case redesign achtervleugel Bugatti Chiron’ en ‘From an

Voor de redactie : Bernard Decock - Bron & fotografie   : Prototyping  2018

Geplaatst op 16.11.2018

Kunst en sfeer tijdens de eindejaarsperiode in de autovrije Karperstraat in Machelen-aan-de-Leie.

Kunst in:
- Atelier Martin Wallaert, Karperstraat 1, 9870 Machelen-aan-de-Leie, www.martinwallaert.com,  8e editie van de eindejaartentoonstelling van kunstenaar Martin Wallaert met een voorstelling van zijn nieuwe houtskooltekeningen en olieverfschilderijen, telkens vanaf donderdag t.e.m. zondag tussen 14.00 en 18.00 uur waar de kunstenaar u persoonlijk ontvangt.
- Het verschrikkelijke zoete leven, Karperstraat 6, 9870 Machelen-aan-de-Leie, eigen openingsuren: www.zoeteleven.be met een overzicht van vroeger werk van de kunstenaar Martin Wallaert.
- Restaurant De Karper, Karperstraat 16, 9870 Machelen-aan-de-Leie, eigen openingsuren: www.restaurantdekarper.be met huidig werk van de kunstenaar Martin Wallaert.
De toegang is overal vrij.
De kleine huisjes in de Karperstraat verlichten de hele straat vanuit hun ramen met de typische lampen van Vergeten Verlichting. Een feeërieke sfeer die de hele buurt verbindt tijdens deze eindejaarsperiode.
Verloop officiële opening op vrijdag 7 december 2018
Opening eindejaartentoonstelling van kunstenaar Martin Wallaert met gastspreker Dhr. Wim Lammertijn, conservator van het Museum van Deinze en de Leiestreek (MUDEL) in zijn atelier, Karperstraat 1, 9870 Machelen-aan-de-Leie en in aanwezigheid van de schepen voor Cultuur en de burgemeester van Zulte.
Bezoek aan Koffiehuis Het Zoete Leven waar vroeger werk van kunstenaar Martin Wallaert voorgesteld wordt.
Bezoek aan Restaurant de Karper waar schilderijen van kunstenaar Martin Wallaert tentoongesteld worden en waar aansluitend de openingsreceptie (op uitnodiging) doorgaat.
De huizen in de Karperstraat verlichten de straat vanuit hun ramen met de typische lampen van Vergeten Verlichting.  Een feeërieke sfeer die de hele buurt verbindt.
Kerstboomverkoop voor het goede doel in de Scheve Schuur, Karperstraat 4, hier kan je er die avond ook iets drinken aan de ondertussen legendarische stoof.

Op de foto: De karperstraat en atelier  Martin Wallaert in Kerstsfeer

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron :   Martin Wallaert

Geplaatst op 16.11.2018

SEIZOEN 18 – 19: POSITIEVE BALANS NA BK KORTE BAAN KARAKTER IS: WETEN WAT JE WIL

Na de Belgische zomer werd een doorgedreven sportieve analyse gemaakt van de werking van onze club. Dat leidde tot enkele aanpassingen die ervoor moeten zorgen dat de resultaten verder in stijgende lijn blijven gaan.
 
Een eerste waardemeter waren de Provinciale Kampioenschappen, waar reeds een eerste bevestiging kwam dat we opnieuw op goede weg zijn.
KZK kaapte in Brugge 65 medailles weg, waaronder 27 titels. Niet alleen de gouden medailles zijn een waardemeter, ook de goede zwemtijden waren een opsteker en een duidelijk signaal om verder de ingeslagen weg te bezwemmen.
 
De verwachtingen voor de Open Belgische Kampioenschappen Korte Baan in Gent waren dan ook hoog gespannen. Ze werden volledig ingelost met mooie resultaten. Hoofdtrainer Chantal Duck wist dat titels halen quasi onmogelijk was, maar ze rekende toch op ereplaatsen en behoorlijke tijden. Haar wensen werden meer dan vervuld.
Edith Mattens zwom enkele ereplaatsen bij mekaar, maar liet zich vooral opmerken door het provinciale record op de 800 meter vrije slag te verbeteren. Dat record stond sinds 29 november 1987 op naam van … Chantal Duck. Een dubbel gevoel voor de headcoach, waarbij het verlies van het bijna 31-jarige record gecompenseerd werd door het feit dat haar eigen zwemster er mee ging lopen.
Ook Lucas Guillemyn zette puike tijden neer en strandde op een zucht van een provinciaal record op de 200 meter rugslag. Er waren verder finaleplaatsen voor Florence Vandendorpe, die momenteel in een bloedvorm zit en Anice Remmery. Ook de heren van KZK lieten zich opmerken. Onder aanvoering van Gillian Dewulf, pas 4 weken aan het trainen na een operatie, pakten de mannen 2 provinciale records op de 4 x 50 vrije slag en de 4 x 50 wisselslag.

Zwemmers met dienst waren hier Xander Vaernewyck, Arne Mestdagh, Levi Labaere en Jonas Samyn. Vergeten we ook niet te vermelden dat een pak clubrecords werden verbeterd, waaronder enkele die reeds jarenlang in de tabellen stonden! We mogen tenslotte de tijdsverbeteringen van Jens Heyerick en Henri Devoldere niet uit het oog verliezen, die de prestaties van KZK completeren!
 
Tijdens het laatste weekend van november trekt KZK met zijn teams naar Bonn, Duitsland. Daar moet deze positieve lijn doorgetrokken worden op het “Jugendschwimmfest” en kunnen wellicht opnieuw een pak clubrecords en provinciale records verbeterd worden.
 
…EN WILLEN WAT JE WEET!
 
Met het voorgaande in het achterhoofd kan de bestuurlijke en sportieve staf enkel vaststellen dat de bewandelde/bezwommen weg de juiste is. Elke zwemmer moet er zich bewust van zijn dat enkel goed en hard trainen kan leiden tot de gewenste resultaten.
 
Binnenkort kan KZK ook trainen in een heus topsportbad. Lago Kortrijk nadert zijn voltooiing en KZK kijkt nu reeds halsreikend uit naar de ingebruikname van dat bad. Het moet onze club in staat stellen om de werking nog beter af te stemmen op de behoeften. Maar het moet vooral een trigger worden voor de zwemmers met ambitie, die zich in betere omstandigheden zullen kunnen voorbereiden op elke competitie.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron & fotografie  ; Bart Dewulf - Secretaris KZK vzw

Geplaatst op 16.11.2018

Kortrijk Kraak Net

In juli 2018 ontstond  Kortrijk Kraaknet vanuit het burgerinitiatief van Natacha Jaumain.  Kortrijk Kraaknet ruimt maandelijks een buurt in de stad op. Dat gebeurt door vrijwilligers uit die buurt.
Kortrijk Kraaknet gaat ervan uit dat het beter is om de handen in elkaar te slaan en het goede voorbeeld te tonen en daardoor telkens ook sensibiliserend te werken.
Duurzaamheid
Kortrijk Kraaknet geeft via haar Facebookpagina berichten en tips rond duurzaamheid. De klimaatopwarming en alles wat daar rond hangt is iets wat sterk speelt in de motivatie van Natacha. Vandaar dat Kortrijk Kraaknet zich niet enkel richt tot het opruimen. Informeren en sensibiliseren is even belangrijk.
3de zondag van de maand
Iedere 3de zondag van de maand nemen vrijwilligers een deel van het centrum of deelgemeente van Kortrijk onder handen. Via de communicatie op Facebook brengt Kortrijk Kraaknet vrijwilligers bijeen. Hou de Facebookevents in de gaten! 
De vrijwilligers verzamelen na de actie steeds voor een bedankend traktaat in een lokaal café.
Doe mee
Doe mee met Kortrijk Kraaknet en ga de strijd aan tegen sluikafval! Je hebt enkel jouw enthousiasme nodig. 
Afgelopen opruimacties

 • 15 juli: St-Jan
 • 19 augustus: Overleie
 • 15 september: World clean up day - omgeving Broeltoren en langs de Leie
 • 16 september: 3 Hofsteden
 • 21 oktober: Bissegem
 •  
Komende opruimacties
Eerstvolgende geplande ruimacties zijn, telkens op de 3e zondag van de maand van 10 tot 11.30 uur.
 • 18 november: St-Rochus
 • 16 december: Rollegem
 • 20 januari: Heule
 • 17 februari: Bellegem
 • 17 maart: verschillende natuurdomeinen in samenwerking met natuurpunt Vlaanderen
 • 21 april: Lange Munte
 • 19 mei :St-Jan
 • 23 juni :Marke
 • 21 juli: Broeltorens en Leie omgeving
 • 18 augustus: Overleie
 • 15 september: ? 
 • 20 oktober: ?
 • 17 november: ?
 • 15 december: ?
Voorstellen om een buurt op de agenda te zetten zijn welkom!
Met steun van
Kortrijk Kraaknet krijgt de volle steun van Stad Kortrijk en Imog. Beiden zorgen voor de logistieke ondersteuning en extra

 Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron : Stad Kortrijk
 
 
 

Geplaatst op 16.11.2018

Herinrichting Driekerkenstraat

De Kortrijkse stadscoalitie staat hoofddoeken toe voor ambtenaren. Open VLD en N-VA Kortrijk breken opnieuw met het eigen partijstandpunt. Vlaams Belang roept Kortrijkzanen op om inbreuken te melden en wil een verbod.

VLD EN N-VA: VEEL WOORDEN, GEEN DADEN

Op de gemeenteraad van maandag 12 november 2018 bevestigde burgemeester Van Quickenborne namens de stadscoalitie van Open VLD, N-VA en sp.a dat er in Kortrijk geen hoofddoekenverbod van kracht is voor het stadspersoneel. Open VLD en N-VA Kortrijk gaan daarmee opnieuw lijnrecht in tegen het nationale partijstandpunt. In het Antwerpen van Bart De Wever (N-VA) is al langer een verbod van kracht voor stadsambtenaren die in contact zijn met het publiek - “loketbedienden” – om politieke, syndicale of religieuze symbolen te dragen. Bevoegd staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) noemde de uitspraak dat werkgevers volgens het Europees Hof van Justitie hoofddoeken of religieuze symbolen kunnen verbieden een ‘mijlpaalarrest’ dat duidelijke grenzen stelt. Open Vld verzette zich in een open brief tegen de verwachte afschaffing van het hoofddoekenverbod voor baliepersoneel van Stad Gent door coalitiepartners sp.a en Groen. “De overheid en haar personeelsleden moeten er alles aan d
oen om neutraliteit uit te dragen en te garanderen. Wij betreuren dat de klok zal worden teruggedraaid”, schreef Mick Daman, voorzitter van Open VLD Gent.

GEEN VERBOD

Van Quickenborne verwees naar de deontologische code om te bevestigen dat er in Kortrijk geen hoofddoekenverbod geldt voor het stadspersoneel: “In die code wordt niks bepaald in verband met het dragen van uiterlijke tekenen. Wij hebben geen weet van dienstverlening die als gevolg daarvan niet neutraal of objectief zou zijn.” (1)

OPROEP

Vandaag zijn er reeds medewerkers van de stad werkzaam met een hoofddoek, onder andere bij het poetsbedrijf en in de diensten van het OCMW. “Bij mijn laatste bezoek aan het stadsloket heb ik zelf moeten vaststellen dat een poetsvrouw mét hoofddoek door de publieke wachtruimte stapte, een duidelijke inbreuk op de neutraliteit en objectiviteit die ik nu bij 1777 ga melden”, zegt Wouter Vermeersch. “Ik roep wakkere Kortrijkzanen op om inbreuken ook aan 1777 en Vlaams Belang te melden. Deze zullen wij bundelen om in 2019 initiatieven te nemen in de gemeenteraad met onze sterke, nieuwe fractie.”

ALGEMEEN VERBOD

Het standpunt van het Vlaams Belang is ondertussen genoegzaam bekend. De hoofddoek is niet alleen een religieus teken en symbool van de onderdrukking van de vrouw, maar ook een ideologisch propagandamiddel bij uitstek en niet zelden een uiting van verzet tegen onze samenleving. De enige logische consequentie is dan ook een algemeen hoofddoekenverbod in de openbare dienstverlening, de magistratuur én het onderwijs. Een standpunt dat duidelijk is en weinig ruimte laat tot interpretatie.

(1) Herbekijk de gemeenteraad hier vanaf 37:00 www.livestream.com/accounts/3553987/events/8452032/


Voor de redactie  : Wouter Vermeersch -Vlaams Belang Kortrijk


 

Geplaatst op 16.11.2018

VAN QUICKENBORNE EN N-VA LATEN HOOFDDOEK TOE

De Kortrijkse stadscoalitie staat hoofddoeken toe voor ambtenaren. Open VLD en N-VA Kortrijk breken opnieuw met het eigen partijstandpunt. Vlaams Belang roept Kortrijkzanen op om inbreuken te melden en wil een verbod.

VLD EN N-VA: VEEL WOORDEN, GEEN DADEN

Op de gemeenteraad van maandag 12 november 2018 bevestigde burgemeester Van Quickenborne namens de stadscoalitie van Open VLD, N-VA en sp.a dat er in Kortrijk geen hoofddoekenverbod van kracht is voor het stadspersoneel. Open VLD en N-VA Kortrijk gaan daarmee opnieuw lijnrecht in tegen het nationale partijstandpunt. In het Antwerpen van Bart De Wever (N-VA) is al langer een verbod van kracht voor stadsambtenaren die in contact zijn met het publiek - “loketbedienden” – om politieke, syndicale of religieuze symbolen te dragen. Bevoegd staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) noemde de uitspraak dat werkgevers volgens het Europees Hof van Justitie hoofddoeken of religieuze symbolen kunnen verbieden een ‘mijlpaalarrest’ dat duidelijke grenzen stelt. Open Vld verzette zich in een open brief tegen de verwachte afschaffing van het hoofddoekenverbod voor baliepersoneel van Stad Gent door coalitiepartners sp.a en Groen. “De overheid en haar personeelsleden moeten er alles aan d
oen om neutraliteit uit te dragen en te garanderen. Wij betreuren dat de klok zal worden teruggedraaid”, schreef Mick Daman, voorzitter van Open VLD Gent.

GEEN VERBOD

Van Quickenborne verwees naar de deontologische code om te bevestigen dat er in Kortrijk geen hoofddoekenverbod geldt voor het stadspersoneel: “In die code wordt niks bepaald in verband met het dragen van uiterlijke tekenen. Wij hebben geen weet van dienstverlening die als gevolg daarvan niet neutraal of objectief zou zijn.” (1)

OPROEP

Vandaag zijn er reeds medewerkers van de stad werkzaam met een hoofddoek, onder andere bij het poetsbedrijf en in de diensten van het OCMW. “Bij mijn laatste bezoek aan het stadsloket heb ik zelf moeten vaststellen dat een poetsvrouw mét hoofddoek door de publieke wachtruimte stapte, een duidelijke inbreuk op de neutraliteit en objectiviteit die ik nu bij 1777 ga melden”, zegt Wouter Vermeersch. “Ik roep wakkere Kortrijkzanen op om inbreuken ook aan 1777 en Vlaams Belang te melden. Deze zullen wij bundelen om in 2019 initiatieven te nemen in de gemeenteraad met onze sterke, nieuwe fractie.”

ALGEMEEN VERBOD

Het standpunt van het Vlaams Belang is ondertussen genoegzaam bekend. De hoofddoek is niet alleen een religieus teken en symbool van de onderdrukking van de vrouw, maar ook een ideologisch propagandamiddel bij uitstek en niet zelden een uiting van verzet tegen onze samenleving. De enige logische consequentie is dan ook een algemeen hoofddoekenverbod in de openbare dienstverlening, de magistratuur én het onderwijs. Een standpunt dat duidelijk is en weinig ruimte laat tot interpretatie.

(1) Herbekijk de gemeenteraad hier vanaf 37:00 www.livestream.com/accounts/3553987/events/8452032/


Voor de redactie  : Wouter Vermeersch -Vlaams Belang Kortrijk


 

Geplaatst op 16.11.2018

Kat is niet levensgevaarlijk gewond - dronken student uit kortrijk gooit kat door het raam

Naar aanleiding van het facebookfilmpje, waarop te zien is hoe een man een kat vanuit een gebouw naar beneden gooit, kan het volgende meegegeven worden:
 de verdachte is ondertussen gekend bij onze diensten  er wordt een proces-verbaal opgesteld de kat is gewond maar niet levensbedreigend, ze wordt verder verzorg het dier werd vanuit het dierenasiel meegenomen door het departement Leefmilieu
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron : Thomas DETAVERNIER | adviseur | pers- en communicatieverantwoordelijke -Politiezone Vlas | Kortrijk-Kuurne-Lendelede

Geplaatst op 16.11.2018

Blankenberge neemt deel aan het project “zoemrijk grasland “ van de provincie West-Vlaanderen

In samenwerking met de provincie West-Vlaanderen wordt ingezet op “zoemrijk grasland”. De Provincie wil het beheer van graslanden ‘zoemvriendelijker’ maken. In Blankenberge werd een testveld aangelegd. De aanleg en het beheer van dit testveld wordt door de provincie gecoördineerd, in nauwe samenwerking met de stadsdiensten, zodoende dat er van elkaar kan geleerd worden en dat deze omvorming van intensief onderhouden grasvelden naar zoemrijke velden ook op andere plaatsen kan toegepast worden.
De komende seizoenen zal dit veld dan ook nog eens opgesplitst worden in percelen met een verschillend onderhoudsmethode, waardoor dat ook meer variatie komt in kruiden. Ook de beste onderhoudsmethodes zullen onderzocht kunnen worden.
Bloemrijke graslanden die nooit volledig worden gemaaid (= “gefaseerd beheer”) zijn erg nuttige biotoopelementen. Ze herbergen veel insecten en andere ongewervelden.
Bloemrijke percelen bieden veel ‘ecosysteemdiensten: variatie aan nectar en stuifmeel voor bestuivers (bijen, hommels, zweefvliegen, …) ; er leven veel natuurlijke vijanden van plagen (loopkevers, spinnen, lieveheersbeestjes, …) ; waardplanten voor vlinders ; veel vogels vinden er jaarrond voedsel (zaden en insecten) ; geen erosie
Schepen van Milieu Patrick De Klerck: ”Bovendien vormt het zoemrijk grasland dankzij de vele kruiden en bloemen een prachtig kleurenpalet met een hoge belevingswaarde. De soortensamenstelling van graslanden kan erg verschillend zijn, afhankelijk van milieuomstandigheden zoals de samenstelling, de vochtigheid en de zuurtegraad van de bodem.
In Blankenberge werd gekozen voor een grasveld ter hoogte van het Slabbinckpad, de Jaureslaan en de Oudengemselaan. Er zal extensief gazonbeheer toegepast worden. De grond werd kort gemaaid, geverticuteerd in 2 richtingen en ingezaaid met een bloemenmengsel.

 Op de foto's  : Plantensoorten: Duizendblad, Knoopkruid, Wilde peen, Margriet, Muskuskaasjeskruid, Avondkoekoeksbloem, Klaver (soorten)


Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  & fotografie : Patrick De Klerck Lic.Geografie – Lic. Stedenbouw & RO | Schepen Openbare Werken | Ruimtelijke Ordening (Planning en Vergunningen) | Landbouw | Milieu, Energie en Afval (incl. milieupremies en energieopwekkende maatregelen)

Geplaatst op 16.11.2018

Beeldjes kunstproject 'ComingWorldRememberMe' als kerst-of nieuwjaarsgeschenk

Ondanks het feit dat de beeldjes van kunstwerk 'ComingWorldRememberMe' pas vanaf 15 november mogen opgehaald worden, zijn er reeds duizenden beeldjes meegenomen. Als reactie hoor je vaak dat ze als kerst-of nieuwjaarsgeschenk dienen voor kinderen en/of kleinkinderen. De beeldjes mogen echter niet verkocht worden, ook niet voor het goede doel. De beeldjes kunnen enkel dienen als persoonlijk aandenken aan het project.
Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe: "als de mensen reeds beeldjes meenemen is een teken dat dit kunstwerk iets heeft betekent voor de mensen en dat ze een nieuwe thuis willen geven aan de beeldjes. Zolang dit met respect gebeurt hebben wij daar geen probleem mee."
Dat respect wordt echter niet altijd gerespecteerd. Soms lopen mensen over de beeldjes om wat verderop een beeldje te kunnen nemen, dit is als het ware lopen over de slachtoffers en dat kan en mag niet."
Ook de leerlingen van Immaculata Ieper hadden er het moeilijk mee, zij kregen uit handen van gedeputeerde Myriam Vanlerberghe en Guido Decorte officieel de eerste beeldjes van het kunstwerk 'ComingWorldRememberMe'
Vanaf 15 november tot en met 20 december kan het publiek de beeldjes uit de expo ‘600.000 beelden – 600.000 namen’ ophalen in provinciedomein De Palingbeek in Ieper.
De 600.0000 beeldjes vormden een onderdeel van de land-art-installatie van Koen Vanmechelen en kunnen op die manier voortaan dienen als persoonlijk aandenken aan het project.
Een overzicht van alle praktische informatie over het ophalen van de beeldjes is beschikbaar op de website.
Tussen 30 maart en 11 november konden bezoekers de installatie van 3 hectare bezichtigen. De expo, die WO I herdacht, kon rekenen op zo’n 257.000 bezoekers.
Toekomst van het grote oerei
‘Coming World’, het grote oerei dat in het midden van de land-art-installatie staat, zal hierna een nieuwe bestemming krijgen in een niet-vergunningsplichtige zone in provinciedomein De Palingbeek en zal een permanent aandenken aan de expo vormen. De Provincie West-Vlaanderen maakt momenteel een financieel-technische analyse en zal daarna in overleg met kunstenaar Koen Vanmechelen een besluit nemen over de exacte plaats van het ei in provinciedomein De Palingbeek.
De locatie waar de expo tot nu heeft gestaan, zal volledig in oorspronkelijke staat hersteld worden. Het perceel ligt namelijk in een kwestbaar milieugebied dat technisch bekend staat als een Habitat-vogelrichtlijngebied. Verschillende soorten vleermuizen, salamanders, muizen, kikkers, kevers, meeuwen, enz. vinden er hun onderkomen. Vandaar dat het Agentschap voor Natuur en Bos een tijdelijke en geen permanente vergunning toekende voor de land-art-installatie.
Toekomst van de bronzen sculptuur en de vitrine met dogtags
Vanmechelen’s bronzen sculptuur, ‘Remember Me’, een nest dat bestaat uit uitvergrote kippenpoten dat een fossiele ei omarmt, blijft permanent op zijn huidige locatie. Aan het fossiele ei werd op woensdag 14 november een USB-stick toegevoegd. Daarop wordt de verbinding gemaakt tussen de namenlijst van de slachtoffers van WO I en de makers van de beeldjes.
De glazen vitrine met daarin de 600.000 dogtags blijft, samen met Vanmechelens quote ‘The future depends on forgotten memories’, permanent staan in het WO I-paviljoen aan The Bluff in provinciedomein De Palingbeek. Ook deze dogtags verbinden de slachtoffers van WO I met de makers van de beeldjes.
‘600.000 beelden – 600.000 namen’
‘ComingWorldRememberMe’ (CWRM) is het beeldende kunstproject binnen GoneWest, het culturele programma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WO I. Het project werd uitgewerkt door curator Jan Moeyaert (vzw Kunst) en kunstenaar Koen Vanmechelen.
Gedurende de vijf herdenkingsjaren, van 2014 tot en met 2018, werden workshops en belevingsateliers georganiseerd met als doel 600.000 beelden uit klei te maken. Elk beeldje staat voor één van de slachtoffers die tijdens WO I het leven lieten in België. Bij elk beeldje hoort een ‘dogtag’ met daarop de naam van een maker en de naam van een slachtoffer van op de ‘Namenlijst’ van het ‘In Flanders Fields Museum’ (IFFM), eveneens een GoneWest-project.
Begin februari 2018 werd gestart met de opbouw van de expo in het niemandsland van de frontzone in provinciedomein De Palingbeek. Er werden per dag zo’n 12.000 beeldjes door ongeveer 80 personen geplaatst. In totaal hielpen zo’n 4.000 vrijwilligers.
Praktisch – afhalen beeldjes
Data: vanaf donderdag 15 november tot en met donderdag 20 december, elke dag tussen 8.30 en 16.00 uur
Locatie: provinciedomein De Palingbeek, Palingbeekstraat 18 in Zillebeke (Ieper)
Prijs: gratis
Groepen: groepen die meewerkten aan het project en die meerdere beeldjes wensen op te halen, dienen contact op te nemen via cwrm@west-vlaanderen.be of via 057/23.08.40.

Ophalen is mogelijk op weekdagen vanaf maandag 26 november tot en met donderdag 20 december.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron & fotografie FilipVan Loo
 

Geplaatst op 14.11.2018
3878 artikelspagina's: 1 ... 10 11 12 13 14 <<< 15 >>> 16 17 18 19 20 ... 388