Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Afbraakwerken tijdelijke sluis verlopen vlot

Op vrijdag 6 en maandag 9 april werden de sluisdeuren van de tijdelijke sluis in Harelbeke verwijderd.

De oude deuren worden in stukken gebrand voor schroot, “de nieuwe sluisdeuren die gebruikt werden voor de tijdelijke sluis worden eind mei of begin juni geplaatst als midden deuren voor de nieuwe sluis. Hiervoor moet echter het scheepvaartverkeer gestremd worden.” Aldus Bart Callaert, projectingenieur.

Momenteel wordt volop gewerkt aan het afbreken van de betonnen constructie, de prefab constructie is reeds verwijderd, en men is begonnen met het plaatsen van een damwand om een bouwkuip te kunnen maken voor een nieuwe stuw en turbines. Deze turbines wekken energie op om de volledige installatie op een energie neutrale manier te laten functioneren.

Eenmaal de werken in Harelbeke klaar zijn, wordt de volgende fase het vernieuwen van de brug van Menen. Intussen zijn ook reeds de voorbereidende werken gestart voor een nieuwe sluis in St.-Baafs-Vijve.

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 12.04.2018

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits brengt bezoek aan Hanssens Catering in Gullegem

Hanssens Catering serveert haar verse bereidingen elke middag aan scholen, collectiviteiten en haar eigen medewerkers.

Onze gevarieerde, lekkere maaltijden worden bereid met dagverse groenten, vlees en vis en doen u het water in de mond lopen.
Net als elk goed menu is ook Hanssens Catering samengesteld uit enkele typerende ingrediënten.  Zo zijn dagverse en  gezonde voeding, duurzaamheid, traditie en innovatie de kernwaarden binnen ons bedrijf. Kwaliteit en voedselveiligheid staan eveneens centraal in alles wat wij ondernemen.

De producent en leverancier van maaltijden gaat een nieuwe vestiging bouwen, goed voor een investering van ongeveer 15 miljoen euro. Dat kondigde het bedrijf aan tijdens een bezoek van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), die donderdag een kijkje ging nemen in het kader van de methodiek "Gezonde school".

Hanssens Catering vierde in 2017 nog zijn vijftigste verjaardag. Het familiebedrijf is inmiddels al toe aan de derde generatie en blijft groeien. Hanssens Catering is vooral gekend voor het maken en aanbieden van schoolmaaltijden in basis- en secundaire scholen, van West-Vlaanderen tot de regio Brussel, met vestigingen in Brussel, Oosterzele en Gullegem.

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 12.04.2018

Vier Waregemse stadsteams trappen 1000km Kom op tegen Kanker 10-13 mei

Het hemelvaartweekend is al enkele jaren 1000km-weekend. Dan gespen we de fietshelm vast, klikken we de schoenen in de pedalen en fietsen we ten voordele van de strijd tegen kanker.

Het stadspersoneel van Stad Waregem neemt voor de vijfde keer deel aan de 1000km van Kom op Tegen Kanker. Dit jaar met maar liefst vier teams. Samen met duizenden zielsgenoten trappen ze tegen kanker.
Wat is de 1000km?
De 1000km is een fietsevenement tijdens het hemelvaartweekend. De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km, dus twee etappes per dag. Die etappes worden gereden in peloton, en telkens rijdt één lid van het team een etappe. Elk team zamelt 5 000 euro in, deze opbrengst gaat naar wetenschappelijk kankeronderzoek.

Acties

Om het startgeld te verzamelen, organiseerden de 27 renners en heel wat vrijwilligers van het stadspersoneel verschillende acties. De verkoop van paaseieren, klaaskoeken en wafels bracht meer dan 9000 euro op. Drie sportieve activiteiten, aquagym, spinning en hulp bij de steepletochten, brachten 5500 euro in het laatje. Daarnaast organiseerde de bib een KOTKwis, werd geholpen op WinterWoordenNacht en deed ook de Stedelijke Kunstacademie een duit in het zakje. Deze culturele activiteiten waren goed voor 3300 euro. Tot slot konden de teams ook rekenen op heel wat giften.

Wil je de stadsteams steunen?

Dat kan! Zaterdag 2 juni is er een Vrijetijdsmarkt in het centrum van Waregem. Kom langs voor een namiddag vol actie en animatie, en steun Kom op tegen Kanker door iets te drinken in de bar.
Op 13 mei passeert het KOTK-peloton door Waregem. Ze rijden langs de bib (Boekenplein) naar Desselgem om daarna in Harelbeke te eindigen. Bezoek ons gezellig pop-upcafé op het Boekenplein van 11.00 tot 15.00 u, supporter voor de renners en steun Kom op tegen Kanker. Uiteraard kan je ook een gift doen op rekeningnummer BE14-7331-9999-9983 met als mededeling ‘170-095-735 gift’.

FVW / Foto FVW
 

Geplaatst op 11.04.2018

Grootste Europese para-equastrian dressagewedstrijd in Waregem

Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 april 2018 organiseert de ruiterclub Quadrille in Sport Vlaanderen Waregem de International Para-Equestrian Dressage Competition CPEDI***.

Tijdens deze competitie strijden 74 ruiters met een fysieke beperking uit 16 landen voor een plaats op het wereldkampioenschap komende zomer in Tryon (VS). Op zaterdag 21 april kunnen zowel de ruiters als de bezoekers deelnemen aan een barbecue in western-stijl, een organisatie in samenwerking met Hogeschool VIVES uit Kortrijk. Tijdens de International Para-Equestrian Dressage Competition CPEDI*** zullen een zeventigtal professionele para-ruiters er alles aan doen om zich te selecteren voor het aankomende WK in Tryon. Door het grote aantal inschrijvingen besliste Quadrille om twee wedstrijdpistes in te richten op het Sport Vlaanderen-complex in Waregem .

Grootste competitie binnen Europa

De competitie van Quadrille verwacht atleten van 16 verschillende nationaliteiten en mag zich hiermee de grootste binnen Europa noemen. Voor de editie van 2018 trekt Quadrille naar Waregem. Door het internationale deelnemersveld krijgt de vierdaagse wedstrijd zowel online als offline veel aandacht. Vorig jaar hadden ze meer dan één miljoen views op sociale media. Ruiterclub Quadrille is dan ook een sterke speler in de para-equestrianwereld.

Paralympische medaillewinnaars present

Binnen het deelnemersveld bevinden zich enkele grote namen zoals Michèle George (België) en Stinna Tange Kaastrup (Denemarken), beiden medaillewinnaars op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Daarnaast neemt ook een recordaantal van negen Belgische ruiters deel onder wie Diana Bottger, Manon Claeys, Arthur Dieusart, Michèle George, José Lorquet, Barbara Minneci, Kevin Van Ham, Evelyne Van Looveren en Ciska Vermeulen.

Stijlvolle barbecue in western-stijl

Op zaterdagavond 21 april organiseert Quadrille zowel voor de ruiters als bezoekers een BBQ. De opbrengst is ter ondersteuning van de para-ruiters. Voor de organisatie ervan ging zij voor het eerst een samenwerking aan met enkele studenten Eventmanagement van Hogeschool VIVES in Kortrijk. De studenten kozen voor een barbecue in western-stijl om het WK in het Amerikaanse Tryon extra in de kijker te zetten.

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 11.04.2018

Baufort in Nieuwpoort

Dat Baufort dit jaar extra veel volk naar de kust zou brengen was het afgelopen paasweekend duidelijk.

In Nieuwpoort-Bad kon men letterlijk op de koppen lopen en was de golfbreker ter hoogte van de Lefevrestraat een ware trekpleister. Iedereen wil uiteraard het werk “Men” van de Deense kunstenares Nina Beier van dichtbij bekijken. Dit werk zoomt in op de beeldhouwtraditie van publieke ruiterstandbeelden. De populariteit van deze beelden bereikte haar hoogtepunt tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV. Hij vond dat een hiërarchische rangorde van mannen te paard de ideale manier was om macht te etaleren. De kunstenares verzamelde standbeelden die niet langer in de publieke ruimte staan, plaatste ze aan de rand van de zee waarbij ze a.h.w. vechten tegen de kracht van eb en vloed.
Het werk werd door de stad aangekocht en zal zeker de eerste vijf jaar op de golfbreker te bewonderen blijven.

Aan het ruiterstandbeeld van koning Albert I is The Ninth Wave te zien, een live performance van de Belgische kunstenares Edith Dekyndt die eruit bestaat dat een vrouw op regelmatige tijdstippen het viriele beeld van Albert I poetst, een referentie naar de impact van Wereldoorlog I op het leven van vrouwen. Vrouwen vochten zelf niet mee aan het front, maar  vervingen de mannen in fabrieken en op boerderijen. Na de oorlog besloten veel vrouwen niet langer de verwachting in te vullen om hoofdzakelijk (huis)moeder te zijn en veel kinderen te baren, ook uit vrees dat de kinderen zouden sterven in de oorlog.

De titel van dit werk is genoemd naar de B-kant van een album van Kate Bush uit 1985. De nummers van The Ninth Wave vertellen het verhaal van een vrouw die allen drijft op de zee en wacht op redding. In bepaalde zeevaarderstradities gelooft men dat grote golven steeds met drie komen, en in een reeks van drie. De laatste en negende golf is de meest verwoestende. De titel verwijst ook naar de opeenvolging van golven waarmee de onderwaterzetting van 1914 zich uitbreidde.
The Ninth Wave is een eerbetoon aan het serene Westfrontmonument voor Wereldoorlog I. Het beeld staat aan het sluizencomplex De Ganzenpoort, het kruispunt van de Noordzee en de IJzer, waar de onderwaterzetting in gang werd gezet waardoor de doortocht van de Duitsers naar Frankrijk werd tegengehouden.

Het werk bestaat uit live actie aan het monument en een video aan de ingang van het bezoekerscentrum Westfront.
De performance kan u op zaterdag en zondag live bekijken aan het ruiterstandbeeld van koning Albert I, telkens van 10.00 tot 12.00 u en van 14.00 tot 17.00 u. In de zomermanden vindt Ninth Wave ook op donderdag en vrijdag plaats (zelfde uurregeling).

FVW / Bron: Stad Nieuwpoort

Geplaatst op 11.04.2018

Blankenberge bindt de strijd aan tegen meeuwenoverlast

De stad Blankenberge zal de komende maanden een versnelling hoger schakelen in de strijd tegen de meeuwenoverlast.

Burgemeester Ivan De Clerck: ‘’Het college van burgemeester en schepenen gaf deze week groen licht voor de inzet van drones en anticonceptiva. Zo snel mogelijk worden de drones ingezet om meeuwennesten te detecteren, de eieren te doorprikken en te vervangen door nepeieren.
Vanaf volgende week wordt ook het proefproject opgestart met anticonceptiva in samenwerking met hetzelfde farmaceutisch bedrijf dat eerder ook al succesvol duiven wist te verdrijven op het San Marcoplein in Venetië. Enkele dierenartsen zullen de dichtste meeuwenpopulaties vastleggen om ze vervolgens de komende twee à drie maand (dat is de vruchtbaarheidsperiode van de meeuwen) te voederen met maïskorrels die omhuld zijn met anticonceptiemiddel.

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 11.04.2018

80 jaar Tuinhier Wervik-Kruiseik

Op zondag 8 april vierde de Tuinhier afdeling Wervik-Kruiseik haar 80-jarig bestaan in aanwezigheid van landelijk voorzitter Roel Deseyn en schepen Geert Bossuyt (sp.a).

Geschiedenis van de vereniging

De benaming was bij het ontstaan “Werk van den Akker”. Later veranderde dit in “Volkstuinen” en sedert een viertal jaar is dit gewijzigd in “Tuinhier”.

Periode 1938 tot 1977
Stichting op 6 februari 1938 in lokaal de Trompet te Kruiseik. Bestuur: voorzitter Albert Depoorte, secretaris Camiel Debruyne, ondervoorzitter Emiel Logie, bestuursleden Henri Modaert en Theopiel Vanassche. In september 1955 werd het lokaal De Trompet vervangen door het toenmalige café Volksbelang als lokaal voor de bond.
1960 aankoop van een vaandel. Gezien er toen een deel van Kruiseik nog op grondgebied Komen lag, stond de vermelding “Kruiseik-Komen” op het vaandel. In 1963 wordt de taalgrens vastgelegd in België  doch het vaandel blijft . Hoe een kleine vereniging “deel uitmaakt van de geschiedenis van een land als België”. ! Ttijdens de jaren ’50 en ’60 werden diverse wijzigingen doorgevoerd in het bestuur.
Op 16 januari 1976 werd het bestuur vernieuwd en zag er uit als volgt : voorzitter Albert Depoorter, secretaris Willy Verbeke, bestuursleden  Annie Deleye-Buyze, Freddy Dejonghe en Georges Vanassche.

Periode 1977 tot 1988 (50 jarig bestaan)
In 1988 werd de vereniging Volkstuinen ontvangen in het stadhuis te Wervik  n.a.v. het 50-jarig bestaan van de vereniging. Midden en eind de jaren ’80 werd terug een vernieuwing in het bestuur doorgevoerd. Tijdens de feestvergadering n.a.v. 50-jarig bestaan hield de voorzitter Albert Depoorter het voor bekeken en liet zich opvolgen door Marc Verschoore die al tot het bestuur was toegetreden als ondervoorzitter in 1986. Albert Depoorter leidde de vereniging 50 jaar wat vermoedelijk een unicum in de geschiedenis van de Volkstuinen is. Intussen was het bestuur dus herschikt  en zag er als volgt uit: erevoorzitter Albert Depoorter, voorzitter Marc Verschoore, secretaris Willy Verbeke, bestuursleden : Lemahieu Jacques, Verhanneman Raf en Verstraete Monique.

Periode 1988-1998
In 1989 sloot de lokale herberg Het Volksbelang zijn deuren en moest er op zoek gegaan worden naar een nieuwe stek voor de vereniging. Na veel wikken en wegen werd het nieuwe lokaal gevestigd in Het Visputje. In de jaren ’70 en '80 werden daguitstappen georganiseerd met bussen. Reisdoelen waren o.a. serres Laken, Gentse Floraliën, Keukenhof Lissen (NL), Ghonthier zaden in Walonië, ...
Gezien oa. het gebrek aan belangstelling werd de busuitstap sedert 1990 vervangen door een uitstap met eigen vervoer. Reisdoelen waren dan: proeftuinen te Beitem-Rumbeke, veiling te Roeselare, Westlandia groenzorg te Ieper, rozen- en fuchsiakwekerij te Moorslede, tuinbouwschool, vlasmuseum en rozentuin te Kortrijk, stadsbezoek aan Rijsel, stadsbezoek aan Veurne met eraan gekoppeld een bedrijfsbezoek aan plantenkweker Deconinck, stadsbezoek aan Diksmuide  met daarna een bezoek aan een geitenboerderij en een brouwerij  te Esen
Op 4 april 1998 werd Volkstuinen Wervik-Kruiseik eveneens ontvangen op het stadhuis te Wervik nav. het 60-jarig bestaan van de vereniging.

Periode 1998-2006
In de periode voor 2006 werd een vernieuwing doorgevoerd in het bestuur. Op zijn verzoek  werd Willy Verbeke als secretaris vervangen door Astrid Traché, Jacques Lemahieu werd de nieuwe penningmeester. Willy Verbeke, die 30 jaar secretaris was geweest,nam de functie op van materiaalmeester en blijft in het bestuur. Dit werd passend gevierd tijdens de feestvergadering van 29 april 2006.
Willy kreeg van de Provincie een ereteken voor bewezen diensten. Ook Jacques kreeg van de Provincie een ereteken voor  zijn 20 jaar inzet als bestuurslid.

Ledenbestand
De leden komen niet alleen van uit Kruiseke maar ook van uit Geluwe, Wervik, Komen, Heuvelland, Zonnebeke, enz….. Vooral tijdens de oorlogsjaren was het ledenaantal hoog nl. een 200 tal. Na de oorlog verdwenen de “meststofleden” en kregen we een ledenbestand van een 50 à 60 tal. De leden beschikken over een maandblad waar nuttige tips in staan over o.a. tuinbouwaangelegenheden .

Enkele merkwaardigheden
Oorlogsjaren: fruitbomen als prijs, hofprijskampen, konijnenbond, verkoop meststoffen, samenaankoop van aardappelplanters (3450 kg).
Jaren ’50 : reis naar Luxemburg-hofprijskampen-feestvergadering met wijlen Roger Vannevel als “cabaretier” enz..
Jaren ’60 :aankoop vaandel, voordracht over kleinvee, verschillende voordrachten door wijlen schepen en provincieraadslid Ghislain Petit uit Wervik.
Jaren ’70 : bezoek aan koninklijke serres- Dinant en Ghonthier zaden te Wanze (85 personen), enz… In 1977 organiseert Volkstuinen Wervik-Kruiseik haar 1e kaarting.

Volkstuinpark te Wervik
In februari 2015 was er sprake dat men een volkstuinpark zou oprichten te Wervik. De koe werd bij de horens gevat en onder leiding van het OCMW Wervik werd een “stuurgroep” opgericht met diverse actoren : OCMW Wervik, stadsbestuur Wervik ,enkele vrijwilligers, Tuinhier afdeling Wervik-Kruiseik,… De voorzitter van Tuinhier Wervik-Kruiseik had er een raadgevende stem.
De voorbereidende werkzaamheden hebben geleid tot :
- een samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW Wervik en Tuinhier Wervik-Kruiseik
- het “bouwrijp” maken van een terrein te Wervik waar het Volkstuinpark zou komen nl. het terrein gelegen achter de gebouwen van het Huis van het Kind, Scherpenheuvelstraat Wervik.
Dank zij de materiele steun van het OCMW en de stad Wervik werd het terrein klaar gelegd. Met de inbreng van Tuinhier nationaal en onder supervisie van het OCMW werd een beleidsplan gemaakt en een bevraging georganiseerd bij de bevolking,…. Er werd een dossier ingediend tot bekomen van subsidie en dit lukte. Er werden aankopen gedaan (fruitbomen, serre,materiaal,…) en in de vroege lente van 2016 werd het terrein ingedeeld in 15 percelen grond. De officiële opening ging door op 29 mei 2016.
Intussen zijn een 15 à 17 tal grondgebruikers druk in de weer met het planten, zaaien enz… Er worden vormingsmomenten voorzien in de plaatselijke “lescontainer”.

Evolutie van de vereniging
Door de jaren heen onderging  de Volkstuinen Kruiseik de evolutie van “een parochiale vereniging” naar een “maatschappelijke vereniging”. Ook de onderwerpen van de voordrachten zijn in de tijd geëvolueerd, waar het vroeger ging over “prei, aardappelen" gaat het  nu o.a. over “biologisch tuinieren, rotstuinen, bodembedekkers, ...”
Het is altijd al een vereniging geweest waar iedereen welkom was, van welke stand of rang men ook was, welke overtuiging men ook had.

FVW / Foto FVW
 
 
 
                 

Geplaatst op 11.04.2018

Acht projecten krijgen steun om kwetsbare jongeren te versterken en polarisering en radicalisering op school tegen te gaan

Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits kent 200.000 euro toe aan acht projecten om kwetsbare jongeren te versterken en polarisering en radicalisering tegen te gaan.
Werken aan een warm en veilig schoolklimaat waarin elke leerling zich goed voelt en optimaal kan ontplooien, is een van de kerntaken van onze Vlaamse scholen. In een samenleving waarin verschillen vaak worden uitvergroot maar ook nog te veel kwetsbare jongeren vroegtijdig afhaken op school, is deze rol nog belangrijker. Daarom lanceerde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een projectoproep om leerlingen, leraren en directies te versterken in hun strijd tegen polarisering en radicalisering en kwetsbare leerlingen te versterken. Acht organisaties krijgen nu financiële steun zodat ze na de paasvakantie aan de slag kunnen gaan.

De Vlaamse Regering kiest voor een inclusieve samenleving waar democratisch burgerschap en respect voor diversiteit centraal staan. Onderwijs speelt daarbij een grote rol. Dagelijks werken directies, leraren en leerlingen samen aan het creëren van een warm schoolklimaat waar elk talent telt en iedereen de nodige kansen krijgt. Toch worden ook zij geconfronteerd met een samenleving waarin verschillen worden uitvergroot en waar kwetsbare jongeren vaak vroegtijdig de school verlaten of radicaliseren. Daarom lanceerde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits twee subsidieoproepen van telkens 100.000 euro. Organisaties, waaronder ook scholen of vzw’s, konden hierop intekenen. Acht organisaties krijgen nu financiële steun om aan de slag te gaan.

Geselecteerde projecten die werken rond radicalisering

De eerste oproep ging over projecten om de positie van kwetsbare jongeren te versterken, een positieve schoolloopbaan te bevorderen en schooluitval, jeugdcriminaliteit en radicalisering te voorkomen.
Antwerpen. vzw Platform Allochtone Jeugdwerkingen. 30.000 euro voor het project ‘Swap Point’. Met dit project krijgen kwetsbare leerlingen en studenten letterlijk een ruimte waar ze terecht kunnen voor studiebegeleiding, huiswerkbegeleiding, workshops en advies op maat van hun leernoden. Studenten worden ingeschakeld om de leerlingen te begeleiden. Het hebben van een ruimte waar jongeren rustig kunnen studeren is niet voor alle leerlingen evident. Vrijwilligers nemen deel aan dit project. Er worden ook activiteiten georganiseerd met rolmodellen of er worden motivatiesprekers uitgenodigd om hun onderwijs en loopbaanparcours te delen met leerlingen en studenten.
Antwerpen. Karel de Grote Hogeschool. 17.242 euro voor het project ‘Kies Hoger’. Een project waar men de instroom van scholieren met migratieachtergrond in het hoger onderwijs wil ondersteunen door de versterking van de studiekeuze tijdens het (voor)laatste jaar secundair onderwijs.  De doelgroep bestaat uit Antwerpse jongeren in de derde graad van het secundair onderwijs en hun studiekeuzebegeleiders. Via workshops zullen jongeren ondersteuning krijgen in het ontdekken van hun talenten en het maken van de juiste studiekeuze.
Gent. 25.000 euro voor het burgerproject Uilenspel. Deze vzw ondersteunt kinderen uit de derde kleuterklas en het eerste en tweede leerjaar bij schoolse taken om zo later verlies van motivatie en schooluitval te voorkomen. Vrijwilligers gaan tijdens het schooljaar minstens één keer per week langs bij het gezin en de kinderen om hen te begeleiden bij hun taken. Ouders krijgen ook ondersteuning bij het oudercontact of een bezoek aan de bibliotheek. Met dit project wil Uilenspiegel haar werking uitbreiden naar nieuwe buurten in Gent en de werking professionaliseren door de uitbouw van een coaching traject voor nieuwe vrijwilligers. Het is een mooi voorbeeld van een veelbelovend burgerinitiatief. Het zijn mensen uit de buurt die die huiswerkbegeleiding als vrijwilliger op zich nemen. Op die manier wordt ook aan het samenleven in de buurt gewerkt.
Kortrijk. 3000 euro voor Athena Drie Hofsteden. Het project Talenten en Beroepen is bedoeld voor anderstalige nieuwkomers tussen 12 en 18 jaar. Via wekelijkse workshops maken leerlingen kennis met een lokaal bedrijf uit de buurt, met de bakker, de slager en leren zo ontdekken waar hun talenten liggen. Hun leerkansen worden verhoogd en er gaat aandacht naar de juiste studiekeuze. Dat kan bijvoorbeeld het nieuwe duaal leren zijn. Het betrekken van de buurt en de vervolgschoolcoaches is een belangrijk pluspunt en bevordert de integratie.
Vilvoorde. 20.000 euro voor 1001 Schakels. 1001 Schakels begeleidt jongeren in groep en individueel voor verschillende schoolvakken. In het licht van het groot aantal vertrekkers naar Syrië vanuit Vilvoorde hebben een aantal moeders het initiatief genomen om huiswerkbegeleiding op te starten om kwetsbare jongeren te versterken en weerbaarder te maken. Naast huiswerkbegeleiding worden er lezingen georganiseerd waar jongeren zelf het woord nemen en er staat een jongerencoach ter beschikking van jongeren die schoolmoe zijn, problemen hebben op school of om een andere reden niet goed presteren. Met de middelen kan het aanbod voor alle jongeren verzekerd worden en kan de werking van coaching en huiswerkbegeleiding verder geprofessionaliseerd worden. Positief is dat ouders in dit hele traject worden betrokken.

Oproep 2 betrof subsidies voor de preventie van polarisering op school en het managen van moeilijke gesprekken en klassituaties.

Brussel. Erasmus+. 77.000 euro voor het project Verbindende dialoog in de klas. Democratische Dialoog is een project binnen het Kenniscentrum Urban Coaching & Education van de hogeschool Erasmus in Brussel. De hogeschool werkt rond culturele verschillen op school en de grootstedelijke uitdagingen. Het doel is om docenten en studenten binnen de lerarenopleiding en leraren op school op te leiden tot dialoogcoaches die met polarisering kunnen omgaan. De ambitie is om een trainingsproject op te zetten voor docenten, een leerlijn te ontwikkelen binnen alle lerarenopleidingen en een online toolkit te maken.
Genk. 12.000 euro voor AIF+ met het project Mind Changers. Deze organisatie organiseerde tijdens de zomermaanden van 2017 het project Caravan Refugee waarbij vluchtelingen in contact werden gebracht met bezoekers van zomermarkten en evenementen. In het verlengde hiervan werden dialoogmomenten georganiseerd waarbij vluchtelingen aan een groep mensen hun verhaal vertelden en in dialoog gingen. Om dit project uit te werken wil men nu inzetten op de organisatie van dergelijke dialoogmomenten binnen onderwijs om te komen tot een positieve beeldvorming rond vluchtelingen. Daarnaast is er een tastbaar resultaat in de vorm van een verhalenboek waarin verhalen van vluchtelingen en vrijwilligers worden meegenomen. Dat verhalenboek kan ondersteunend materiaal zijn voor leraren die verder rond dit thema aan de slag willen gaan. Positief is ook de samenwerking met Vluchtelingenwerk Vlaanderen dat vluchtelingen coacht om toelichtingen te geven.
Brugge. 19.000 euro voor Spoor Brugge met het project Herstelcirkels. In het najaar 2017 hebben zich enkele gewelddadige incidenten voorgedaan met jongeren uit de stationsbuurt in Brugge. Om tegemoet te komen aan de vraag naar schoolondersteuning om met dit soort conflicten om te gaan zal Spoor Brugge 50 leraren uit het secundair onderwijs opleiden om om te gaan met polarisering en het managen van moeilijke gesprekken en klassituaties. De leraren kunnen hun opgedane kennis daarna doorgeven aan collega’s. De stad Brugge zorgt voor ondersteuning vanuit de dienst preventie.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Onderwijs heeft een belangrijke preventieve opdracht als het over radicalisering en polarisering gaat. Tal van scholen en organisaties uit het middenveld willen kwetsbare jongeren en schoolteams versterken op het vlak van goede studiekeuze, huiswerkbegeleiding, talentontwikkeling en het managen van moeilijke klassituaties. We kennen 200.000 euro toe aan 8 veelbelovende projecten die ook ouders, buurtbewoners en vrijwilligers uit de lokale gemeenschap meetrekken in het bad. Op termijn moeten deze sterke initiatieven hun expertise onderling delen en doorgeven aan het onderwijsveld.”

FVW / Bron: Kabinet Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits

Geplaatst op 10.04.2018

Vaste Vuist laat zich niet kennen op Paastornooi in Vlamertinge

Afgelopen zaterdag haalde Sportgroep Vaste Vuist Lauwe een hoop medailles op het Paastornooi in Vlamertinge.
 
In alle categorieën turnden de meisjes en jongens van Sportgroep Vaste Vuist Lauwe zich in de kijker. Aangezien het om een toesteltornooi gaat, kreeg elke gymnast(e) de kans om enkele keren het schavotje te betreden. En met succes!
 
Bij de meisjes 8 jaar haalde Esthée Vanneste 2 gouden en 1 zilveren medaille, Josephine Berth haalde dan weer 2 zilveren medailles. Bij de 9 jarigen haalde Jelke Van Meenen 2 gouden en 1 bronzen medaille. In dezelfde leeftijdscategorie haalde Ella Breine 2x een zilveren medaille. Bij de 10 jarigen was Eleonora Van Glabeke de grote medaillewinnaar, zij behaalde 2x een zilveren medaille. Lilly-May Mommerency en Annelle De Wever haalden ook allebei een zilveren medaille. Ook de 12 jarigen lieten zich niet kennen, Shanys Beke en Alix Gheysen behaalden allebei een gouden en zilveren medaille. Zoë Gheysens en Marine Coosemans mochten dan weer allebei een zilveren medaille in ontvangst nemen. De 13 jarigen mochten ook het schavotje betreden, Emmely Vanlerberghe en Mona Deschepper werden respectievelijk 2de en 3de.
 
Bij de jongens was Simon Berth de gouden medaillewinnaar. Hij mocht maar liefst 3x een gouden medaille in ontvangst nemen.
 
Foto met vlnr Lilly-May Mommerency, Zaineb Hilami, Josephine Berth, Ella Breine, Eleonora Van Glabeke, Annelle Dewever, Aya Zahafi, Jelke Van Meenen, Merel Rosselle, Catho Vanderbeken en Esthée Vanneste.

FVW / Bron Vaste Vuist Lauwe

Geplaatst op 10.04.2018

950.000 euro voor de restauratie van de Sint-Antonius Abt kerk in Blankenberge

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 957.653,66 euro toe voor de restauratie van de Sint-Antonius Abt kerk in Blankenberge

“Met deze restauratiepremie wordt de oudste kerk van Blankenberge onder handen genomen. De daken van de Sint-Antonius Abt kerk zijn aangetast door de kleine en grote klopkever, de leien zijn broos en de goten verroest. De daken en de goten worden volledig vernieuwd. Houten dak- en gewelfstructuren worden hersteld. De bijsacristie wordt uitgebreid door een nieuwe wand onder de bestaande luifel te plaatsen en ook het interieur wordt hersteld”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

De Sint-Antonius Abt kerk is gebouwd halfweg de veertiende eeuw. Het oorspronkelijke gotische kerkgebouw was dubbel zo groot als het huidige. De kerk kende een bewogen geschiedenis. In 1572 is de kerk gerestaureerd na een inval van de watergeuzen, en in 1581 wordt het interieur van de kerk verwijderd en wordt ze tijdelijk omgevormd tot een calvinistische bidplaats. Later, in de zeventiende eeuw is de kerk hersteld.

Tijdens de negentiende eeuw groeide de bevolking van Blankenberge en het toerisme erg sterk zodat de kerk te klein werd. Men bouwde daarom een grotere kerk, de Sint-Rochuskerk. De Sint-Antonius Abt kerk is in 1889 gesloten. In 1926 is de kerk gerestaureerd en in 1928 opnieuw verheven tot parochiekerk. Sinds 1937 is de kerk beschermd als monument.

Deze restauratie is de eerste fase van een volledige restauratie van de kerk. De dakwerken zijn momenteel het meest dringend. Nadien worden de gevels en het interieur van de kerk gerestaureerd. Na de restauratie blijft de kerk in gebruik voor erediensten.

FVW / Bron: Kabinet Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed

Geplaatst op 09.04.2018
3173 artikelspagina's: 1 ... 11 12 13 14 15 <<< 16 >>> 17 18 19 20 21 ... 318