Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Dag van Dé Academie Ieper op 23 februari

Elk jaar vieren alle academies in Vlaanderen samen op één en dezelfde dag feest. De editie van komende zaterdag 23 februari kreeg de titel ‘Tijd voor kunst’. We willen met onze ateliers woord, muziek en beeld tot bij jullie komen in de zogenaamde kunst-kabinetjes en jullie uit te nodigen om wat tijd te maken voor kunst. Daarnaast staan onze klassen en ateliers open voor iedereen die nieuwsgierig is…

• kunst-kabinetjes
Ga gerust zitten in één van onze kabinetjes en maak even tijd voor kunst. Een houtskooltekening, een beeld, 1-minuutconcertjes, een stukje poëzie, …
Je vindt ze overal: in onze academie, op het beeldenplein, Ypermuseum, de bib, Het Perron, Sporthal, Auris, Kersecorf, College, Atheneum en het JOC.

• open-klasdagen
De klasdeuren in onze hoofdschool (Weverijstraat 33-35) staan op 23 februari helemaal open. Kom binnen, kijk, luister en geniet. Onze leerlingen laten jou graag eens meeproeven van de creatieve en inspirerende sfeer in onze muziek-, woord- en beeldateliers.

• pop-up-bar
De leerlingen van de derde graad timmerden aan een unieke bar.
Niks gezelliger om er wat bij te praten met een al dan niet geestrijk drankje in de hand

 

Geplaatst op 21.02.2019

Nieuwe afgevaardigden en bestuursleden van het Woon- en Zorgbedrijf Wervik

Het Woon- en Zorgbedrijf Wervik werd opgericht door het OCMW van Wervik. Het is een welzijnsvereniging waar volgende diensten werden samengebracht: woonzorgcentrum Het Pardoen, woonzorgcentrum Ter Beke, dienstencentrum De Spie, de afdeling Woonzorg met de thuiszorgdiensten (poetshulp, nachtopvang, mindermobielencentrale,..) en huisvesting voor specifieke doelgroepen.

Alle vormen van dienstverlening zijn aan elkaar gerelateerd, zodat een betere werking kan worden uitgebouwd.

De algemene vergadering telt 13 afgevaardigden. Hun taak is voornamelijk het opvolgen van de werking: het goedkeuren van het budget en de jaarrekening. Halfjaarlijks nemen ze ook kennis van een opvolgingsrapport waarin de stand van zaken wordt weergegeven.

De raad van bestuur telt 7 bestuursleden, allen gekozen uit de algemene vergadering. De raad van bestuur vergadert maandelijks en neemt de belangrijkste beslissingen in verband met aankopen, personeelszaken, reglementen, tarieven,…

Het Woon- en Zorgbedrijf Wervik heeft een voorzitter. Dit is Lien Deblaere. Ze nodigt de leden uit op de vergaderingen, zit de vergaderingen voor, tekent alle officiële briefwisseling,… 
Bij afwezigheid wordt ze vervangen door de plaatsvervangende voorzitter, Sonny Ghesquière.

foto: afgevaardigden Woon- en Zorgbedrijf Wervik, zittend: Bart Pynket, Nele Leroy, Lien Deblaere, Sonny Ghesquière, Kristof Vandamme.
Staand: Myriam Deloddere (algemeen directeur Woon- en Zorgbedrijf), Ann Degroote, Tom Durnez, Els Scheirlynck, Youro Casier, Yara Bogaert, Robin Depoorter, Belinda Beauprez, Cindy Vienne.

FVW / Bron: Stad Wervik

 

Geplaatst op 21.02.2019

Renson Sunprotection-Screen uitgeroepen tot ‘Ambassadeur van West-Vlaanderen’

Tijdens de uitreiking van de ‘Trends Gazellen’ werd Renson Sunprotection-Screens als snelst groeiende onderneming uitgeroepen tot ‘Ambassadeur van West-Vlaanderen’ in de categorie grote bedrijven.

In 2015 kaapte het ook al deze titel weg, toen nog als ‘middelgrote onderneming’. Eerder schopte trouwens ook de ‘Ventilation’-tak van Renson het al 3 keer tot Trends Gazelle (in 2008, 2009, 2010). 5 keer winst op 18 edities: het toont nog maar eens aan hoe hard de Waregemse trendsetter in ventilatie, zonwering en ‘outdoor living’ ook na 110 jaar nog blijft groeien.

De redacties van Trends en Tendances selecteren naar jaarlijkse traditie en voor elke provincie zo’n 200 Trends Gazellen op basis van hun groeicijfers, en dat in 3 categorieën: kleine, middelgrote en grote ondernemingen. Voor West-Vlaanderen voert Renson ‘Sunprotection-Screens’ (met daaronder de business units ‘sunprotection’ en ‘outdoor living’) dit jaar het klassement in die laatste categorie aan, nadat het ook in 2015 al met de prijs aan de haal ging (toen nog in de categorie middelgrote 
onderneming). Ter info: ook ‘Renson Ventilation’ schopte het in 2008, 2009 en 2010 al tot Trends Gazelle Ambassadeur, 2 keer in de categorie middelgrote en de laatste keer als grote onderneming. Het toont alles samen aan hoe hard het gaat voor de Waregemse trendsetter in ventilatie, zonwering én ‘outdoor living’. Want het is vooral die laatste – en jongste – business unit die 
verantwoordelijk is voor de recente sterke groei.

“Die groei danken we aan het feit dat we blijven innoveren,” verklaart Paul Renson (CEO van de 
Renson-groep) dit succes. “’there’s no speed limit on innovation’, noemt hij het zelf: we hebben heel veel aandacht voor onderzoek en ontwikkeling en nog steeds hebben we meer ideeën dan capaciteit om die uit te werken. Als pionier in windvaste doekzonwering hebben we zo bijvoorbeeld altijd een streepje voor. We denken mee met onze klanten naar de oplossingen die ze nodig hebben om oververhitting binnenshuis tegen te gaan, mét oog voor design en energiezuinigheid.”

“Huizen worden compacter en beter geïsoleerd. Samen met steeds grotere raampartijen, zorgt dat ervoor dat de warmte die binnen zit niet meer terug naar buiten kan,” legt Bram De Bruyne (business unit manager sunprotection – Renson) verder uit. “Dynamische Fixscreen buitendoekzonwering voorkomt dat serre-effect en zorgt er samen met intensieve ventilatie via nachtkoelingsroosters voor dat de binnentemperaturen ook op warme dagen draaglijk blijven. Het mooiste voorbeeld daarvan is onze ‘Renson Concept Woning’ in Waregem, die in de praktijk 
aantoont dat je een moderne eengezinswoning ook zonder energieverslindende airco koel kan houden in de zomer.”
Maar de stevige groeicijfers heeft Renson Sunprotection-Screens dus vooral te danken aan de wereldwijde opmars van de business unit ‘outdoor living’. “Dit is dan ook een mooie erkenning voor het volledige team dat er een erezaak van maakt om onze positie als Europees marktleider wereldwijd uit te bouwen,” klinkt Dieter Heyman (business unit manager outdoor bij Renson) trots. 
“Wat begon met terrasoverkappingen is intussen trouwens geëvolueerd naar een totaal outdoor concept met ook carports, gevel- en tuinelementen dat we – samen met verschillende toonaangevende merken in de sector – verder willen uitrollen in ons nieuwe ‘outdoor experience center’ in De Prijkels, een 10-tal km verderop langs de E17.

Heel 2019 lang mag Renson Sunprotection-Screens zich in ieder geval ‘Trends Gazelle Ambassadeur voor de provincie West-Vlaanderen’ noemen, “en daar zijn we heel fier op,” besluit Paul Renson. “Ik geloof dan ook dat we die mooie groei in zonwering en outdoor living kunnen verder zetten, waarbij het vooral de mensen zijn die het verschil maken. We zijn daarom steeds op zoek naar extra medewerkers die hier mee hun schouders willen onder zetten.

Op 22 maart worden uit de provinciale ambassadeurs ook nog de nationale Trends Gazellen gekozen. Dan weten we of Renson Sunprotection-Screens ook op nationaal vlak de snelst groeiende, grote onderneming is.
Van 21 februari tot en met 3 maart vind je de Renson-groep op maar liefst 4 standen terug op Batibouw in de Paleizen 1, 3 en 4, telkens op de hoofdgang.
(Paleis 4, stand 219: ventilatie/zonwering – Paleis 1, stand 211: outdoor living – Paleis 3, stand 113: argenta & ROB onzichtbare binnendeuren – Paleis 1, stand 519: eSafe pakketbrievenbussen)

 

FVW / Bron: Renson

Geplaatst op 21.02.2019

Restauratie Sint-Pietersbrugje Moen start nog dit voorjaar

Dit voorjaar starten de restauratiewerken van het Sint-Pieters ophaalbrugje in Moen gelegen aan de oude arm van het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Het brugje dateert van het laatste kwart van de 19e eeuw en is een beschermd monument.

Het Sint-Pietersbrugje is een zeldzaam geworden exemplaar van een ijzeren hefbrug met open vakwerkconstructie die ooit manueel werd bediend. Door het gebruik van tegenwichten kon ze gemakkelijk worden gedraaid. De kabel die van het tegenwicht naar de pijler liep, werd draaiend nader toegehaald waardoor de brug de hoogte inging.

De brug die een merkteken is in het mooie landschap zal dus in ere worden hersteld waardoor het mooiste plekje van Zwevegem zijn naam waardig zal zijn.

Er ging een lange lijdensweg vooraf omwille van de kostprijs die veel hoger lag dan oorspronkelijk geraamd, waardoor de budgetten van Waterwegen & Zeekanaal moesten worden herzien. Uiteindelijk zijn de werken toegewezen aan de firma Dugardein – De Sutter voor een bedrag van 591.704 euro. 
Alles wordt gefinancierd door Waterwegen & Zeekanaal die, omwille van het feit dat het een beschermd monument is, subsidies kunnen bekomen van Onroerend Erfgoed.

De werken zullen eind 2019 voltooid zijn.

 
FVW / Bron: Gemeente Zwevegem

Geplaatst op 21.02.2019

Nieuw bibliotheeksysteem maakt boeken uitlenen makkelijker

In de loop van de komende maand lanceren de meeste bibliotheken in Vlaanderen en Brussel een nieuwe website die het gebruiksgemak voor de leners sterk verhoogt. Informatie vinden over de bib, geïnspireerd worden om te lezen, ontleningen verlengen, … dat kan nu allemaal op één webstek, ook via de smartphone.

Nieuwe bibliotheekwebsites
Via een nieuw centraal websiteplatform kunnen alle openbare bibliotheken sinds kort een hedendaagse eigen bibliotheekwebsite aanmaken en beheren. Dé digitale plek om alles over de bib te weten te komen, de catalogus te raadplegen, materialen te verlengen en te reserveren, enz. Voor bibliotheekgebruikers betekent dit een grote stap vooruit. Ook via hun smartphone vinden ze nu alles op één plek waar ze voorheen meerdere websites moesten bezoeken. Boekenlijstjes maken en beheren verloopt door de integratie in één centraal systeem een stuk vlotter. Zoeksuggesties en filters werden gemoderniseerd en werken nu meer zoals webshops.
De nieuwe bibliotheekwebsites werden uitvoerig getest bij gebruikers en gingen deze maand live in bijna alle Vlaams-Brabantse bibliotheken en fusiegemeenten, in enkele Limburgse bibliotheken en ook in alle Brusselse bibliotheken.
Nieuw bibliotheeksysteem
Tegelijkertijd worden ook de eerste bibliotheken aangesloten op een nieuw systeem voor de ondersteuning van hun werkprocessen, waaronder het uitleensysteem. Tot vandaag had elke bibliotheek nog een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem om boeken uit te lenen of te reserveren. In het kader van de warme overdracht van provinciale bevoegdheden naar Vlaanderen, besliste minister van Cultuur Sven Gatz een jaar geleden om een volledig nieuw centraal systeem voor de digitale bibliotheek uit te laten werken. Hij trok hiervoor een investeringsbudget van meer dan 5 miljoen euro uit. Daarnaast komt de Vlaamse overheid nog met ongeveer 2 miljoen euro per jaar over de brug voor de operationele uitbating, bovenop de ondersteuning via haar projectorganisatie Cultuurconnect, die de opdracht kreeg toegewezen om dit centraal systeem uit te bouwen.

Minister Sven Gatz: “Na maanden van voorbereidingen en testen, vatten nu de eerste aansluitingen op het nieuwe systeem aan. Naast een frisse nieuwe website, krijgen deelnemende bibliotheken ook een volledig nieuw systeem waarmee het uitlenen en innemen van boeken, het inschrijven van nieuwe leners en alle andere taken die dagelijkse kost zijn in een bibliotheek betrouwbaarder, makkelijker, gebruiksvriendelijker én goedkoper worden.”
In januari startte de uitrol van het centraal bibliotheeksysteem met een pilootfase in de bibliotheken van Bree, Opglabbeek en Genk. In maart volgen nog 28 Limburgse bibliotheken. Over een periode van drie jaar worden alle bibliotheken in Vlaanderen en Brussel aangesloten op het nieuwe systeem, waardoor ze veel efficiënter kunnen werken en onderling samenwerken. Zo wordt het mogelijk dat bibliotheken samen modellen uitwerken waarbij uitlenen en terugbrengen van boeken in verschillende bibliotheken mogelijk wordt.
Naast de Vlaamse overheid ondersteunt ook de Vlaamse Gemeenschapscommissie de werking van de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel en werkt voor de uitbouw van het digitale luik hiervan samen met Cultuurconnect.
“Deze nieuwe frisse websites zijn erg toegankelijk en aantrekkelijk. Ze maken het Brusselaars makkelijker om boeken te reserveren en te verlengen. Daarnaast worden ze getriggerd om een bezoek te brengen aan de bib of om deel te nemen aan de vele activiteiten die ze organiseren,” zegt Brussels minister Pascal Smet die in het VGC-college bevoegd is voor bibliotheken.
Voor het nieuwe systeem werkt Cultuurconnect samen met de Nederlandse marktleider OCLC|HKA. OCLC|HKA is een wereldwijd samenwerkingsverband van bibliotheken dat technologie en services biedt ter ondersteuning van hun werk en om onderlinge samenwerking te stimuleren. Cultuurconnect werkt momenteel ook aan een algoritme waarmee bibliotheekleden in de toekomst leestips op maat kunnen krijgen, geselecteerd op basis van inhoud van het boek, leenhistoriek en lezersprofiel.
 
FVW / Bron: Kabinet Vlaams minister van Cultuur, Media en Brussel Sven Gatz
 

Geplaatst op 21.02.2019

Rondleiding van de maand: Preus ip Kortrik

De West-Vlaamse Gidsenkring Kortrijk verzorgt elke eerste zondag van de maand een themarondleiding in Kortrijk voor individuele deelnemers.

Op zondag 3 maart stelt Gidsenkring Kortrijk de wandeling ‘Preus ip Kortrik’ voor.

Ben jij ook ‘preus ip Kortrik’ en het sappige Kortrijkse dialect, dan kan deze wandeling jou zeker boeien.
Een gids neemt je mee door het centrum van de stad en praat honderduit over ‘beginen’ en ‘nunnen’ en ‘dat et nie oal kwezeloars woaren’. Ook de bijnamen van de ‘Kortikzoans’ en de Kortrijkse specialiteiten komen aan bod. En de ‘buzze’, wat was dat ook alweer? Dit en nog veel meer verneem je in ‘Preus ip Kortrik’. ‘Me zien wel woa damme utkomn’.

Iedereen die belangstelling heeft voor deze begeleide wandeling (duur: twee uur) is welkom.
We vertrekken om 14.30 uur aan de toeristische dienst van Kortrijk (Begijnhofpark).
Deelnemen kost 4 euro per persoon, vooraf inschrijven is niet nodig.

 

FVW / Bron: Gidsenkring Kortrijk

Geplaatst op 21.02.2019

Rij online mee met de Ronde van Harelbeke 2019

Het participatietraject ‘de Ronde van Harelbeke’ vindt niet alleen plaats op zes verschillende locaties in de stad, maar de verschillende etappes kan je ook online meerijden via het participatieplatform www.wapeisje.be.

Op woensdag 20 februari wordt het startschot van de Ronde van Harelbeke gegeven. Tot en met 4 april komen zes verschillende sprekers en zes panels aan bod over verschillende thema’s. Vooraf, tijdens de pauze en achteraf kunnen deelnemers hun ideeën en voorstellen kwijt via verschillende methodieken. Ze kunnen tijdens de uiteenzetting of tijdens de pauze hun vragen voor de deelnemers aan het panel indienen (op papier of digitaal via hun smartphone).

De resultaten van het traject worden als input gebruikt, naast tal van andere analyses, voor de opmaak van het strategisch meerjarenplan van de stad Harelbeke.

“Het verschil met de vorige rondes is dat we deze keer thematisch en niet langer gebiedsgericht te werk gaan.”, verduidelijkt burgemeester Alain Top. “We willen de temperatuur bij de inwoners meten over zes thema’s: [1] slim en duurzaam ruimtegebruik, [2] de sociale stad, [3] de luisterende stad, [4] mobiliteit, [5] natuur, milieu en klimaat en [6] maatschappelijk ondernemen. Het eerste thema wordt niet langer ingeleid door de Vlaams Bouwmeester, die zich liet verontschuldigen, maar door Peter Lacoere, docent ruimtelijke ontwikkeling aan Hogeschool Gent en adviseur bij Intercommunale Veneco.”

Schepen van communicatie en participatie Dominique Windels vult aan: “Inwoners die omwille van omstandigheden niet aanwezig kunnen zijn op een of meerdere avonden van de Ronde, kunnen het traject ook online meerijden. Op het participatieplatform www.wapeisje.be (CitizenLab), dat in de loop van donderdag online komt, kan iedereen zijn of haar voorstellen en ideeën kwijt volgens de verschillende thema’s van de Ronde van Harelbeke. We hopen dus niet alleen op een hoge opkomst op de zes locaties, maar ook op een levendig platform waardoor we heel wat input krijgen voor ons meerjarenplan dat de lijnen uitzet voor de komende jaren.”

Een overzicht van de avonden: 
(het publiek is welkom vanaf 19.00, inhoudelijk programma start om 19.30 uur)

· 20 februari in CC het SPOOR
Peter Lacoere, docent ruimtelijke ontwikkeling aan Hogeschool Gent en adviseur bij Intercommunale Veneco
Thema: Slim omgaan met ruimte (hoe gaan we slim en duurzaam om met Harelbeekse ruimtes?) 
· 28 februari in WZC De Vlinder 
Geert Six van Unie Der Zorgelozen
Thema: Sociale stad (buurt- en wijkwerking, pleegzorg, kansengroepen, integratie, Noord-Zuid, onderwijs…) 
· 14 maart in Dorpshuis De Rijstpekker 
Aline Muylaert, oprichtster van het participatieplatform Citizenlab
Thema: Luisterende stad (gastvrijheid, evenementen, beleving, vrije tijd, toerisme, participatie, cocreatie, buurt- en wijkwerking, burgerinitiatieven, citymarketing…) 
· 21 maart in Buurthuis Zandberg 
Dirk Lauwers, professor en mobiliteitsexpert 
Thema: Mobiliteit (aandacht voor fietsers en wandelaars, minder autoverkeer, parking voor lokale handelaars, mobipunten…) 
· 28 maart in de Zuiderkouter 
Dirk Draulans bioloog, journalist en auteur
Thema: Natuur, milieu en klimaat (energie, groen, natuur, biodiversiteit…)
· 4 april in Brouwerij De Brabandere 
Piet Colruyt, sociaal ondernemer 
thema: Maatschappelijk ondernemen (lokale handel, markt, industrie…)

FVW / Bron: Stad Harelbeke

Geplaatst op 20.02.2019

Letsen start nu ook afdeling in Geluwe

Na het succes van onze eerste infoavond in december 2018 in Wervik omtrent Letsen willen we nu de mensen van Geluwe warm maken voor dit duurzame, sociale en vooral leuke initiatief.

LETS staat voor "Local Exchange and Trading System". Vrij vertalen we dit wel eens als "lokaal uitwisselingssysteem".
Het ruilsysteem in deze vorm ontstond in een plaats in Canada waar op korte termijn de werkverschaffing en dus rechtstreeks de inkomsten van mensen wegtrok.
Uit noodzaak gingen zij weer ruilen, maar dan wel op een eigentijdse manier. Nadien heeft het idee zich snel verspreid over de hele wereld.

Iedereen is van harte welkom op dinsdag 26 februari 2019 om 19.30u in LDC De Spie in Geluwe. Uiteraard is iedereen van Geluwe of Kruiseke, die er de vorige keer niet kon bij zijn, ook van harte welkom!

Na een kort woordje uitleg over onze burgerbeweging Wervik Wordt Wakker leggen we het principe van letsen uit en kunnen mensen vrijblijvend vragen stellen of zich reeds inschrijven.
Iedereen van harte welkom!

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 20.02.2019

Het team van ALDI Kortrijk verwelkomt zijn klanten in volledig vernieuwde winkel

Op zaterdag 16 februari opende de volledig vernieuwde ALDI in Kortrijk aan de Sint-Denijssestraat feestelijk de deuren. De klant kan rekenen op een volledig vernieuwde winkel waar het aangenamer winkelen is.

De veranderingen zijn duidelijk zichtbaar: een uitgebreide broodafdeling, een heuse versmarkt met groenten en fruit van topkwaliteit, een nieuwe winkelindeling, nieuw meubilair, heldere ledverlichting, … Zo wordt winkelen bij ALDI comfortabeler en nog eenvoudiger.

De ombouw van de winkel in Kortrijk maakt deel uit van een grotere restyling, de grootste ooit voor ALDI. Daarbij worden in 2018 en 2019 alle 450 Belgische ALDI-winkels omgevormd naar het nieuwe winkelconcept. De keten is hiermee gewapend voor de toekomst.

 

FVW / Bron: Aldi

Geplaatst op 20.02.2019

Veertiende gezamenlijke opendeurdagen voor Ieperse handelaars

Op zaterdag 2 en zondag 3 maart 2019 slaan vzw Centrummanagement Ieper en de Ieperse handelaars terug de handen in elkaar voor de organisatie van een succesvol opendeurweekend.

Maak doorheen het opendeurweekend kennis met het uitgebreide en gevarieerde winkelaanbod. Deelnemende handelaars zijn te herkennen aan de kleurrijke banner in hun etalage.

De Ieperse Opendeurdagen, een bezoek meer dan waard!
Het initiatief ging van start in 2006. 
Vzw Centrummanagement Ieper ging toen de uitdaging aan om een opendeurweekend te lanceren, waaraan elke handelaar kan deelnemen, ongeacht zijn assortiment. Zo kan de bezoeker doorheen het opendeurweekend kennismaken met het uitgebreide en gevarieerde winkelaanbod, waar Ieper zo trots op is.

 
FVW / Bron: Stad Ieper

Geplaatst op 20.02.2019
4211 artikelspagina's: 1 ... 11 12 13 14 15 <<< 16 >>> 17 18 19 20 21 ... 422