Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Renovatie Godtschalckwijk Wervik

De 20 woningen van de Godtschalckwijk waren niet meer aangepast aan de comforteisen van deze tijd.
Daarom besliste de OCMW-raad enkele jaren geleden om (deels in eigen beheer en deels door aannemers) de woningen te renoveren: de daken zouden worden vernieuwd en er is centrale verwarming geïnstalleerd. De renovatiewerken zijn nu achter de rug en het resultaat mag gezien zijn. Het is er alvast gezellig wonen zegt één van de bewoonsters.

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 27.04.2019

Nieuw commandovoertuig en voertuig met daksignalisatiepaneel voor Politiezone RIHO

Politiezone RIHO beschikt voortaan over een commandovoertuig dat uitgerust is met meerdere radioposten, voldoende schrijftafels en internetverbinding om camerabeelden binnen te halen.
Het voertuig kan zowel monodisciplinair als multidisciplinair ingezet worden om interventies, grootschalige evenementen, manifestaties of calamiteiten te coördineren.
Het voertuig kan ook ingezet worden binnen het kader van de samenwerking WVL4, het samenwerkingsverband tussen de politiezones RIHO, Vlas, Polder en Westkust. 
Politiezone RIHO blikt hiermee reeds vooruit naar de toekomst waarbij grotere politiezones mogelijks een feit zullen worden. De kostprijs van de commandowagen bedraagt €80.000 incl. BTW.

Daarnaast heeft politiezone RIHO ook geïnvesteerd in een nieuw voertuig met daksignalisatie. Dit voertuig kan ingezet worden bij zware ongevallen met grote verkeershinder, bij controleacties en bij grote evenementen. Dit voertuig kan eveneens ingezet worden binnen het kader van de samenwerking WVL4, het samenwerkingsverband tussen de politiezones RIHO, Vlas, Polder en Westkust. De kostprijs van het voertuig bedraagt €84.000 incl. BTW.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 27.04.2019

“Koeiekop” wacht op nieuwe locatie in Trezoor

De Kortrijkse Veemarkt is voor veel Kortrijkzanen nog altijd de Koeienmarkt. De sculptuur van de 'koeiekop' wordt nu in ere hersteld.

Velen zijn het wellicht al vergeten. Maar tot eind de jaren ’80 ,werd op de Veemarkt vee verhandeld en geslacht. Vooral op zondag en maandag was het erg druk. Op zondag kwamen in het station de paarden toe vanuit het buitenland (voornamelijk uit Polen en Denemarken). Ze werden langs de straten gedreven richting slachthuis. Op maandag vond de “beestenmarkt” plaats. Koeien en paarden werden er verkocht en de meeste werden zelfs ter plaatse geslacht. Op de “Koeiemarkt” waren er ook verschillende vleesgrossisten. De zaken draaiden goed en werden vaak bezegeld met een pintje in één van de vele cafés. Aan deze periode kwam een einde toen in 1986 het slachthuis werd afgebroken. Dat was nodig want het slachthuis paste niet meer op deze locatie: te klein en voldeed niet aan de Europese normen. De Koeiekop die de gevel van het slachthuis versierde werd bewaard en is deze week overgebracht naar Trezoor. Het slachthuis op de Veemarkt opende voor het eerst zijn deuren in 1859. De bombardementen in 1944 beschadigden het gebouw zwaar. In 1957 volgde de heropening van het Slachthuis met een houten markthalle met Decoenespant.

Koeiekop
In de nieuwe gevel, boven de ingang van het gebouw, werd toen een sculptuur van een “Koeiekop“ verwerkt. Dit massief beeld uit blauwe hardsteen toont het vooraanzicht van een rund. Het is zo waarheidsgetrouw mogelijk afgebeeld, maar toch niet volledig volgens de correcte proporties. Zo zijn de poten wel erg kort en de rug ongewoon groot. De horentjes op de kop van de koe zijn nu afwezig aan het beeld en dus hoogst waarschijnlijk bij de afbraak verloren gegaan. “De Koeiekop” werd ontworpen door Taeckens André (Torhout, 1909 - Brugge, 1965). Taeckens is een gewaardeerd kunstenaar op provinciaal en Vlaams niveau en kreeg verschillende onderscheidingen (Grote Prijs voor Beeldhouwkunst 1937-1938, medailletentoonstellingen te Madrid en Stockholm, Prijs Thorlet van de Franse Academie, .. ) Toen het slachthuis in 1986 werd afgebroken vond het toenmalig stadsbestuur dat deze sculptuur niet zomaar mocht verdwijnen. Ze plaatsten de Koeiekop in de tuinen van het Broelmuseum. Gelukkig maar want de Koeiekop is een stukje Kortrijkse geschiedenis waar ook de naam Veemarkt nog naar verwijst.

Wout Maddens, schepen van Bouwen en Wonen: “De Koeiekop is nu overgebracht van het Broelmuseum naar Trezoor. Het wordt volledig gereinigd en goed bewaard tot er in de toekomst een geschikte locatie voor is in de omgeving van de “Koeiemarkt” zoals de Veemakt in de volksmond nu nog steeds wordt genoemd. Waarom niet in de Slachthuisstraat of wie weet de toekomstige markthal”.

Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed: “Toen het slachthuis in 1986 werd afgebroken vond het toenmalig stadsbestuur dat deze sculptuur niet zomaar mocht verdwijnen. Ze plaatsten de Koeiekop in de tuinen van het Broelmuseum. Gelukkig maar want de Koeiekop is een stukje Kortrijkse geschiedenis en folklore waar ook de naam Veemarkt nog naar verwijst. Met ons erfgoeddepot Trezoor hebben we nu ook een goed uitgeruste locatie om indien nodig sculpturen onder te brengen in de beste omstandigheden. We dienen overigens een aanvraag in om Trezoor te laten erkennen door Vlaanderen als een onroerend erfgoeddepot. Op vandaag herbergt Trezoor al archeologische collecties en theaterdecors van de Schouwburg die eveneens als onroerend erfgoed worden beschouwd.”

 

FVW / Bron: Stad Kortrijk

Geplaatst op 27.04.2019

Eerste ooievaarsjong van 2019 geboren in Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)

Het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist verwelkomde op vrijdag 26 april het eerste ooievaarsjong van 2019. Het jong is zo’n 12 cm groot en weegt ongeveer 80 gram.
Eerste weken zijn cruciaal voor ooievaarsjongen
De eerste dagen zijn ooievaarsjongen moeilijk te zien, omdat ze afgeschermd worden door de ouders. Na een week zullen ze zich steeds meer laten zien. Vanaf dan zijn de jongen af en toe zichtbaar als ze even van onder de vleugels van de oudervogel tevoorschijn komen. Vanop de ooievaarstoren kunnen de bezoekers in de nesten kijken zonder ze te storen.

Jonge ooievaars hebben in hun eerste levensweken een fijne huidbedekking van donsveertjes die hen nog onvoldoende tegen de koude beschermt. Daarom houden de oudervogels hun jongen de eerste twee weken extra warm onder de vleugels. Het broedsucces hangt af van het weer: koud en nat weer in de eerste levensweken kan fataal zijn.
Daarnaast speelt ook de voeding een belangrijke rol. Als de ouders voldoende voedsel kunnen vinden, kunnen alle jongen overleven en opgroeien. Als er voedselproblemen opduiken, zullen de oudste jongen het meeste voedsel opeisen ten koste van hun kleinere nestgenoten.

Ooievaars leggen meestal drie tot vijf eieren. Deze worden niet allemaal tegelijk gelegd, maar gemiddeld om de twee dagen. Doordat de eieren niet allemaal tegelijk gelegd worden, komen ze ook niet allemaal tegelijk uit. Daardoor zijn niet alle jongen in hetzelfde nest even groot.

Ooievaarsjongen in het Zwin Natuur Park
Dit jaar zijn er 15 ooievaarsnesten ingenomen in het Zwin Natuur Park. Op 12 daarvan zijn koppels aan het broeden. Eind maart werden de eerste ooievaarseieren gelegd. De broedduur bedraagt ongeveer 33 dagen. In goede weersomstandigheden kunnen er ruim 20 ooievaarsjongen opgroeien in het Zwin Natuur Park. Pas aan het einde van het broedseizoen is er zicht op het broedsucces.

Zwinparkgids
Elk weekend staat er een Zwingids klaar in het park die de bezoekers meer informatie geeft over verschillende thema’s, zoals de ooievaars. De gids is inbegrepen in het toegangsticket.

Praktisch
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Openingsuren:
- april, mei, juni en september: van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 18.00 uur
- juli, augustus en feestdagen: elke dag van 10.00 tot 18.00 uur
Prijs: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa)

 
FVW / Bron: Provincie West-Vlaanderen

Geplaatst op 27.04.2019

Verder verloop werken Boerderijstraat Stad Kortrijk

De werken voor het vernieuwen van de nutsleidingen in de Boerderijstraat zijn bijna afgerond. Op donderdag 2 mei start de firma Ockier uit Otegem met de heraanleg van de weg. Onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden zijn de werken afgerond tegen het bouwverlof (half juli 2019). De werken verlopen in 3 fases om de hinder te beperken.

Fasering van de werken

Fase 1A (tussen Sint-Denijsestraat en Volksplein, tot eind mei 2019)

De werkzone is volledig afgesloten voor het verkeer
Omleiding via Doorniksewijk – Toekomststraat – Sint-Denijsestraat in beide richtingen
Omleiding via Sint-Denijsestraat – Wagenmakersstraat – Sint-Rochuslaan – Doorniksewijk in beide richtingen
Boerderijstraat (tussen Doorniksewijk en Volksplein) wordt doodlopend en is enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer
Kruispunt Vooruitgangstraat – Volksplein blijft toegankelijk
Fase 1B (tussen Volksplein en inrit Capito, timing eind mei tot eind juni 2019)

De werkzone is volledig afgesloten voor het verkeer
Omleiding via Doorniksewijk – Toekomststraat – Sint-Denijsestraat in beide richtingen
Omleiding via Sint-Denijsestraat – Wagenmakersstraat – Sint-Rochuslaan – Doorniksewijk in beide richtingen
Boerderijstraat (tussen Sint-Denijsestraat en Volksplein) wordt doodlopend en is enkel voorbehouden voor plaatselijk verkeer
Kruispunt Vooruitgangstraat – Volksplein blijft toegankelijk
Fase 2 (tussen inrit Capito en Doorniksewijk, timing eind juni tot half juli 2019)

De werkzone is volledig afgesloten voor het verkeer
Omleiding via Doorniksewijk – Toekomststraat – Sint- Denijsestraat in beide richtingen
Omleiding via Sint-Denijsestraat – Wagenmakersstraat – Sint-Rochuslaan – Doorniksewijk in beide richtingen
Boerderijstraat (tussen Sint-Denijsestraat en inrit Capito) wordt doodlopend en is enkel voorbehouden voor plaatselijk verkeer
Kruispunt Vooruitgangstraat – Volksplein blijft toegankelijk
Fase 3 (volledige Boerderijstraat, half juli 2019)

Beide delen van de Boerderijstraat zijn volledig afgesloten voor alle verkeer
Trottoirs zijn wel bereikbaar
Omleiding via Doorniksewijk – Toekomststraat – Sint-Denijsestraat in beide richtingen
Omleiding via Sint-Denijsestraat – Wagenmakersstraat – Sint-Rochuslaan – Doorniksewijk in beide richtingen
Kruispunt Vooruitgangstraat – Volksplein blijft toegankelijk.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 27.04.2019

IJzerboomgaard verdubbelt bijna capaciteit jeugdkamperen in provinciedomeinen

De Provincie West-Vlaanderen neemt provinciedomein IJzerboomgaard op in het provinciaal reglement jeugdkamperen waarmee de capaciteit stijgt van 150 naar 270 plaatsen.

De Provincie West-Vlaanderen heeft enkele wijzigingen doorgevoerd in het provinciaal reglement betreffende het jeugdkamperen. Dat agendapunt kwam aan bod tijdens de zitting van de provincieraad op 25 april. De wijziging was nodig omdat het nieuwe aanbod in het provinciedomein Ijzerboomgaard moest opgenomen worden in het reglement. Met dat domein stijgt het aanbod van 150 naar 270 plaatsen, verspreid over vijf provinciedomeinen.

Waarom
Er zijn drie redenen waarom een herziening van het provinciaal reglement nodig was.

Sedert de afslanking van de provincies bestaat er geen provinciale jeugddienst meer. Die verzorgde de uitbating van de kampeerweides in de provinciedomeinen. Nu ligt de uitbating in handen van de groendienst.

Een tweede belangrijke reden is de toevoeging van IJzerboomgaard als een van de provinciedomeinen waar jeugdkamperen is toegestaan. Het provinciedomein heeft een capaciteit van 120 personen en is daarmee meteen het grootste van de provincie. De capaciteit wordt daarmee op slag bijna verdubbeld.

En tot slot wordt het reglement geactualiseerd op basis van ervaringen met het verhuur van de kampeerweides.

Actualisatie en wijzigingen
De belangrijkste redenen om het reglement te wijzigen is de aanpassing van de capaciteit in functie van beschikbare ruimte en voorzieningen (zoals toiletten), een herziening van de minimale en maximale duur van een verblijf, tariefwijzigingen en de boekingsprocedure die nu via de groendienst loopt. Er komt ook een aanpassing aan de lijst met ‘automatisch’ toegestane afwijkingen op het politiereglement. Concreet : voortaan is er een aparte toelating nodig voor open vuren zoals kampvuur of een barbecue. Op die manier kan er gemakkelijker ingespeeld worden op de omstandigheden, zoals brandgevaar of droogte.

In werking
Er geldt nog een overgangsregeling tot en met 30 juni. Het oude reglement blijft van toepassing voor alle boekingen die binnenkomen tot die datum. Het nieuwe reglement treedt in werking op 1 juli 2019, behalve voor het nieuwe terrein in provinciedomein IJzerboomgaard. Om de verhuur al mogelijk te maken voor het eerstvolgende kampeerseizoen, zijnde de zomer van dit jaar, zal de Provincie de bepalingen al toepassen vanaf de goedkeuring in de provincieraad.

Waar
De provincie stelt in verschillende domeinen jeugdkampeerweides ter beschikking, onder meer voor jeugd- en jongerenbewegingen, sportclubs met jeugdwerking, scholen (met uitzondering van volwassenonderwijs, instellingen met bijzondere jeugdzorg en medisch pedagogische instellingen voor de jeugd. Kamperen kan in de provinciedomeinen Bulskampveld (50 pers.), De Gavers (25 pers.), De Palingbeek (50 pers.), Tillegembos (25 pers.) en nu dus ook IJzerboomgaard (120 pers.). De terreinen zijn beschikbaar tijdens de paasvakantie en vanaf 15 juni tot eind augustus.

Voor dit jaar hebben al twaalf groepen gereserveerd of een optie genomen in de provinciedomeinen, Ijzerboomgaard nog niet meegerekend. Dat is goed voor 80 overnachtingen. In 2018 boekten zes groepen, goed voor 32 overnachtingen. In 2017 zorgden zestien groepen voor 96 overnachtingen.

 

FVW / Bron: Provincie West-Vlaanderen

Geplaatst op 27.04.2019

Stad Waregem blijft Octopusgemeente

Het Stadsbestuur Waregem verlengt het lidmaatschap als Octopusgemeente. Dit engagement bij het Octopusplan (voetgangersbeweging vzw) houdt in dat de stad 70 euro (+ btw) betaalt voor elke Waregemse school die zich erbij aansluit. Voor de school blijft het zo gratis. Zij krijgen hiervoor een resem mogelijkheden om aan verkeerseducatie te doen in hun school: Strapdag, FLITS (duurzaam naar school in de winter), Parkour (bewegen in de schoolomgeving), toegang tot het educatieve leerplatform Octopus verkeersl@nd, korting op gadgets/hesjes/verkeersshow

 

FVW / Bron: Stad Waregem

 

Geplaatst op 27.04.2019

Woon- en Zorbedrijf Wervik behaalt zilveren certificaat griepvaccin

De oproep om een griepvaccinatie te nemen, viel samen met de lokale verkiezingen. Daarom vroegen de arbeidsgeneesheer en beide coördinerende en raadgevende artsen van de woonzorgcentra de stem voor een vaccinatie via flyers en affiches.

“Een griepvaccinatie is heel belangrijk voor ons personeel. De mensen waarmee het personeel dagelijks in contact komt, behoren tot de risicogroep wat betreft griep. Jaarlijks sterven er nog altijd ouderen aan de gevolgen van griep. We vaccineren daarom niet enkel ons eigen personeel, maar ook de vrijwilligers die in onze instellingen werken.” Aldus voorzitter Lien Deblaere.

In 2018 was de respons, mede door de enthousiaste oproep van de verpleegkundige van de interne medische dienst, opnieuw groter dan het voorgaande jaar. Meer dan 70% van de personeelsleden lieten zich vaccineren. Daardoor werd het Woon- en Zorgbedrijf bekroond met een zilveren certificaat.

 

FVW / Bron: Woon- Zorgbedrijf Wervik

Geplaatst op 27.04.2019

Leeuwkestocht lokt 1150 deelnemers

Een stralende zon, een prachtig parcours, een uitgebreide bevoorrading, een degustatiebiertje Kwaremont en een lekkere boterham met gehakt. Dit waren de ingrediënten voor de 11de editie van de Leeuwkestocht. Het werd een recordeditie met 1150 deelnemers!

De deelnemers konden kiezen tussen een afstand van 45 of 85 kilometer. Met de beklimmingen van de Tiegemberg, Gijzelbrechtegem en de Nokereberg. Daarnaast moesten de kasseien van de Huisepontweg en Herlegemstraat overwonnen worden.

De deelnemers waren na de rit unaniem: een prachtig parcours en een gezellige 'after-bike' op een zonnig terras in het clublokaal 't Leeuwke te Wevelgem.

De volgende organisatie van De Trappers is op zondag 16 juni 2019: Wevelgem Cycling Classic. Alle info op http://www.wtcdetrapperswevelgem.be

 

FVW / Bron: De Trappers

Geplaatst op 27.04.2019

Week van de Zee vraagt met tal van activiteiten aandacht voor plasticsoep

Van zaterdag 4 mei tot en met zondag 12 mei is er opnieuw de ‘Week van de Zee’, voor de 23ste keer al. Tijdens die periode wil de Provincie West-Vlaanderen de aandacht vestigen op het beleven van natuur aan de kust, zowel op het strand, in de zee als in de duinen. Dit kan in klas- of gezinsverband door deel te nemen aan een van de talrijke activiteiten of door zelf op stap te gaan met een educatief pakket.

Meer dan ooit staat het milieu centraal en wordt het afvalprobleem in zee belicht. De slogan dit jaar luidt dan ook ‘Plasticsoep - wat een troep!’.

Activiteiten ‘Week van de Zee’
Het ruime publiek kan dit jaar deelnemen aan gratis gezinsvriendelijke activiteiten en plasticvrije workshops. Er is dit jaar veel aandacht voor de mama’s want op de slotdag van de campagneweek is het Moederdag. Kinderen kunnen in Oostende plasticvrije geschenken zoals windvangers maken, in Blankenberge strandjuwelen en in Zwin Natuur Park kunnen Tote Bags gepimpt worden. Op zondag 12 mei kunnen mama’s met hun kinderen de zee in tijdens een zeewandeling in De Panne.

Er zijn ook doorheen de week doorlopende activiteiten, onder meer in Seafront Zeebrugge of in SeaLife Blankenberge.

Educatief pakket ‘Plasticsoep’
Klassen van het tweede tot vierde leerjaar kunnen tijdens deze aandachtsweek het nieuw educatief pakket ‘Plasticsoep’ gratis uittesten bij tien uitleenpunten aan zee. In elke kustgemeente is er een uitleenpunt.

Infofolder
Met een nieuwe folder speuren deelnemers naar bijzondere strandvondsten, maar krijgen ze ook inzicht in het afvalprobleem in onze Noordzee. Die is verkrijgbaar bij de dienst Toerisme van de tien kustgemeenten.

Samenwerking
De ‘Week van de Zee’ komt tot stand dankzij de samenwerking tussen verschillende partners, zoals de Provincie, verschillende kustgemeenten en natuurcentra aan zee. Een overzicht van alle activiteiten is terug te vinden op www.weekvanzee.be .

 

FVW / Bron: Provincie West-Vlaanderen

Geplaatst op 27.04.2019
4531 artikelspagina's: 1 ... 12 13 14 15 16 <<< 17 >>> 18 19 20 21 22 ... 454