Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Reus Jan Turpijn gaat met pensioen

Jan Turpijn, de bekende reus van Nieuwpoort, zet na 94 jaar een punt achter zijn rijk gevulde carrière. Op zondag 7 juli 2019 organiseert Jan Turpijn samen met de gelijknamige Nieuwpoortse Reuzengilde en het stadsbestuur een indrukwekkend afscheidsfeest.

Het afscheid van de allergrootste inwoner van de IJzerstad is onverwacht, maar komt eigenlijk niet als een echte verrassing. De laatste jaren is het voor Reuzengilde Jan Turpijn Nieuwpoort immers steeds moeilijker geworden om nog voldoende sterke dragers te vinden. Er zijn maar liefst 24 volwassen dragers nodig om Jan Turpijn te ondersteunen. Het is telkens opnieuw een logistieke uitdaging om hun persoonlijke agenda’s te laten rijmen met de vele nationale en internationale verplichtingen van de reus. Er werd daarom beslist om Jan Turpijn, dé trots van Nieuwpoort, met pensioen te laten gaan.

Een groots afscheid
De Reuzengilde en Stad Nieuwpoort slaan de handen in elkaar om deze opmerkelijke gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Samen werken zij momenteel een spectaculair afscheid uit.

Veel details over de festiviteiten worden nu nog niet vrijgegeven. Dat het een grootste bedoening wordt, daar bestaat volgens schepen van Toerisme Ann Gheeraert geen twijfel over:
“Nieuwpoort heeft het unieke voorrecht om de thuishaven te mogen zijn van Europa’s grootst gedragen reus. Een betere ambassadeur voor onze stad dan Jan Turpijn bestaat niet. Het is dan ook maar normaal dat wij onze illustere inwoner uitwuiven met een reuzegroot feest. Een passend afscheid voor een grote Nieuwpoortenaar.”
Het afscheid van Jan Turpijn betekent echter niet dat de reus wordt opzijgezet als stoffig museumstuk, benadrukt gildesecretaris Sanne Ramboer:
“Jan Turpijn is de trots van de Reuzengilde en een écht Nieuwpoorts icoon. De reus weet mensen al bijna een eeuw met ontzag te vervullen. Het zou zonde zijn dat dit uniek stuk erfgoed voorgoed achter slot en grendel zou verdwijnen. De reus blijft ook in de toekomst prominent aanwezig op allerhande festiviteiten, maar eerder in een stationaire hoedanigheid. Hij zal niet meer rondwandelen, maar houdt als eregast de zaken in het oog.”

Wie is Jan Turpijn?
Met een lengte van 10m40 en een gewicht van maar liefst 750 kg is Jan Turpijn de grootste door mensen gedragen reus van Europa. Hij werd vernoemd naar de legendarische 15eeeuwse Nieuwpoortse burgemeester Jan Turpin.

De huidige reus maakte zijn eerste opwachting op 14 juli 1963 tijdens de ‘Optocht van 101 reuzen’ in Nieuwpoort-Bad. Deze stoet was vergelijkbaar met de bestaande formule van het evenement. Op 1 september van datzelfde jaar, tijdens de festiviteiten rond 800 jaar Nieuwpoort, werd op het Marktplein een heuse doopplechtigheid gehouden voor de reus.

Tegenwoordig telt de Nieuwpoortse reuzenfamilie, met Jan Turpijn aan het hoofd, negen leden. Dankzij Reuzengilde Jan Turpijn Nieuwpoort treden zij op als belangrijke
vertegenwoordigers van onze stad, zowel in eigen land als daarbuiten. Omwille van deze uitzonderlijke culturele verdienste kreeg de Reuzengilde in 1998 de stedelijke Cultuurprijs toegekend.

In 2015 werd de Vlaamse reuzencultuur officieel erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed door bevoegd minister Sven Gatz. Een mooie stimulans voor deze unieke folkloristische traditie in onze streek.

 

FVW / Bron: Stad Nieuwpoort

Geplaatst op 04.05.2019

De wegenwerken in Zillebeke (Stad Ieper) schieten erg goed op

Momenteel krijgt de Ieperse deelgemeente Zillebeke een complete facelift: straten, riolen, dorpsplein, parkeerplaatsen, voetpaden, groenzones, doorsteken worden vernieuwd. De eerder gecommuniceerde einddatum van de werken was voorjaar 2020. Maar het ziet ernaar uit dat de werken tegen komende winter al afgerond zullen zijn. Dat komt door een doordachte aanpak van de werken en het groeperen van werkfases. Door overlappend te werken kan de aannemer vroeger klaar zijn met het hele project. Vermoedelijk zullen de werken hierdoor tegen eind 2019 af zijn, onder voorbehoud van weer- en werkomstandigheden natuurlijk. Concreet betekent dit dat er in mei zowel gestart wordt met werken in de Maalstedestraat als in de Wervikstraat. Het is de bedoeling om rond augustus beide fases (Maaldestedestraat+Wervikstraat) af te hebben. En intussen wordt de fase Zillebeke-Dorp (voor de kerk) nu al afgewerkt.

Schepen van openbaar domein Ives Goudeseune: “Het stemt me blij dat de werken zo goed opschieten. Door intens overleg en het constante evalueren en bijsturen van zowel onze stadsdiensten als de betrokken aannemer ziet het er naar uit dat de Zillebekenaars in putje winter niet meer in de modder zullen zitten. Als inwoner van deze mooie deelgemeente kan ik deze slimme manier van werken alleen maar toejuichen”.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 04.05.2019

Meimaand Mariamaand: Laudes Mariae in 't begijnhof

De meimaand is bij uitstek de Mariamaand.

Ook binnen het begijnhof Kortrijk heeft Maria een bevoorrechte plaats, zowel in heden als verleden. De vrienden & bewoners begijnhof Kortrijk streven er naar ook het religieuze karakter van het begijnhof te bewaren.

Met twee activiteiten willen we dit beklemtonen:
- zaterdag 11 mei 2019 om 18.00u: Samenzang in devotie in de kapel van het Begijnhof Kortrijk. Het koor Pro Ecclesia en organist D. Blockeel brengen zeer inleefbare gezangen ter ere van Maria. Een eigenzinnige keuze met respect voor het verleden met het oog op morgen.
- zondag 19 mei 2019 om 16.00u: verteltheater met Pierrette COffrée: Hoe is een meisje uit Nazareth geworden tot hemelkoningin? Een verhalencyclus rond de figuur van de Heilige Maagd, gesponnen uit het weefsel van bekende en minder bekende verhalen en vertelsels uit alle windrichtingen. Muziek weeft rondom. Beide activiteiten zijn gratis.

 

FVW / Bron: Begijnhof

Geplaatst op 04.05.2019

Vaste Vuist laat zich niet kennen op Paastornooi in Vlamertinge

Afgelopen weekend haalde Sportgroep Vaste Vuist Lauwe vzw een hoop medailles op het Paastornooi in Vlamertinge
In alle categorieën turnden de meisjes en jongens van Sportgroep Vaste Vuist Lauwe zich in de kijker. Aangezien het om een toesteltornooi gaat, kreeg elke gymnast(e) de kans om enkele keren het schavotje te betreden. En met succes!

Bij de meisjes 8 jaar haalde Noucca Dupont een gouden, zilveren en bronzen medaille, Tricia Seys haalde dan weer een gouden en zilveren medaille. Bij de 9 jarigen haalde Phara Vanpoucke 2 gouden medailles, Josephine Berthe haalde een zilveren en Esthée Vanneste een bronzen medaile. Bij de 10 jarigen was Jelke Van Meenen de grote medaillewinnaar, zij behaalde 2x een zilveren medaille en 1 gouden medaille. In dezelfde leeftijdscategorie haalde Ella Breine een gouden en zilveren medaille. Bij de 11 jarigen haalde Eleonora Van Glabeke 2 gouden en zilveren plak. Annelle De Wever behaalde 2 bronzen medailles. Ook de 14 jarigen lieten zich niet kennen, Babette Callebert behaalde 2 zilveren en een bronzen medaille. Bij de 15 jarigen haalde Maïté Verhulst een gouden en zilveren medaille.

Bij de jongens waren er ook verschillende medaillewinnaars. Bij de 7-8 jarigen haalde Ibo Kongolo 2x goud en 1x brons, Wout Ryckoort had dan weer een gouden, zilver en bronzen medaille mee naar huis. Bij de 9 en 10 jarigen behaalde Majrbek Khaidarov 2 gouden en 1 zilveren medaille, Nicolas Beyls haalde een gouden en zilveren medaille. Stan Vandemaele behaalde 1 zilveren en 2 bronzen medailles. De gouden medaillewinnaar was Thibaud Nuyttens, hij behaalde maar liefst 3 gouden medailles.

 

FVW / Bron: Vaste Vuist Lauwe

Geplaatst op 04.05.2019

Stad Ieper schenkt 1000 euro aan slachtoffers van cycloon Idai

Midden maart 2019 raasde cycloon Idai door grote delen van Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Heel wat gezinnen hebben geen onderdak meer. Woningen, scholen, wegeninfrastructuren en oogsten zijn vernield waardoor de slachtoffers alle hulp kunnen gebruiken. Dit is de grootste humanitaire ramp in de recente geschiedenis dit deel van Afrika. 
Vanuit de stuurgroep van de Noord-Zuidraad werd aan het stadsbestuur van Ieper voorgesteld om 1000 euro te doneren t.a.v. de slachtoffers van deze noodsituatie. Het stadsbestuur gaat daar graag op in. 
Het gaat om 1000 euro noodhulp. 500 euro wordt geschonken aan Editsa-Malawi, een lid-organisatie van de Noord-zuidraad die in het getroffen gebied werkt. Editsa’s werking is gelegen in het Dedza en district Tsangano te Malawi. Roos Dedulle van Editsa Malawi liet de Noord-Zuiddienst van Stad Ieper weten dat duizenden gezinnen zonder onderdak, water en sanitaire voorzieningen zijn gevallen. Dankzij de schenking van Stad Ieper kunnen o.a. schooltjes heropgebouwd worden.
De overige 500 euro gaat naar het Rode Kruis om hulp in overige gebieden aan te bieden. Volgens het Rode Kruis hebben meer dan 220.000 mensen geen onderdak meer. Een maand na de cycloon is er grote kans op een cholera-uitbraak. Proper water en sanitair is – naast de heropbouw – prioritair. Het ingezamelde geld voor het Rode Kruis wordt ingezet op vier gebieden: gezondheid, onderdak, proper drinkwater & hygiëne en livelihoods.

Noord-Zuid-schepen Valentijn Despeghel: “Drama’s zoals deze laten weinig mensen onberoerd. Daarom waardeer ik de betrokkenheid van de Noord-Zuidraad en ben ik blij waarmee we als kleine stad af en toe “een kleine steen kunnen verleggen in een rivier op aarde”.

 

FVW / Foto: Stad Ieper

Geplaatst op 02.05.2019

Ieperse asielpup vindt een nieuwe thuis bij minister voor dierenwelzijn Ben Weyts

Minister voor dierenwelzijn Ben Weyts staat erom bekend dat hij asieldieren een warm hart toe draagt. Hij geeft daarbij zelf het voorbeeld en adopteert zijn eigen huisdieren steevast uit een asiel. Na het overlijden van zijn asielhond begin dit jaar, staat zijn gezin met open armen klaar voor een nieuwe huisvriend. Zijn oog viel op een Duitse herderspup uit het dierenasiel van Ieper. “Een grote dankjewel aan de prima opvang door het Ieperse dierenasiel en zijn vrijwilligers!” zegt Ben Weyts : “We zijn blij om Sepp te verwelkomen in ons gezin. We zullen deze flinke Ieperse West-Vlaming een warme thuis bieden in Vlaams Brabant”

Samen met zijn kinderen kwam hij de pup zelf ophalen bij opvangmoeder Annelore en Hilde. Asielmedewerker Benny Aeck wuifde bij het asiel samen met schepenen Eva Ryde en Dimitry Soenen de pup uit, zijn nieuwe thuis tegemoet. “Via onze werking met opvanggezinnen bieden wij de jongste dieren, zowel kittens als puppy’s, de beste zorgen en socialisatie. Zo maken ze een prima start in hun nieuwe gezin” legt Benny uit “We twijfelen er niet aan dat Sepp een prima huisgenoot wordt.”

Het Ieperse dierenasiel neemt al vele jaren de taak voor opvang van dieren zonder thuis op zich, in samenwerking met stad Ieper. “Dankzij de grote inzet en zorg van de vrijwilligers in het dierenasiel, vinden de honden en katten vrij vlot een goede nieuwe thuis” benadrukt nieuwe schepen voor dierenwelzijn Ives Goudeseune “Dat de minister zijn weg tot in Ieper vond, is een mooi bewijs van erkenning voor hun vrijwillig engagement. We bouwen de komende jaren graag samen verder aan een goede dierenopvang in de regio”

Wil je het voorbeeld van de minister volgen? Wil en kan je ook een asieldier een nieuwe thuis geven? Of heb je geen tijd of plaats genoeg, dan is vrijwilliger worden misschien iets voor jou? Je kan hiervoor steeds terecht op www.dierenasielieper.be of www.adopteereendier.be

(FVW / foto: Stad Ieper)

Geplaatst op 02.05.2019

HIPPO.WAR Fietsroute met stadsgidsen

Wanneer: 
• Zaterdag 11 mei 2019
Start: 
• Vrije start tussen 14.00u en 16.00u
• Je kan ook, bij zowel het korte als het lange traject, meefietsen met een gids die meer informatie geeft bij de bezienswaardigheden.
Traject: 
• Kort (23 km) en lang (37 km) traject
• Beide routes vertrekken en komen aan bij HIPPO.WAR (makkelijkst te bereiken via parking thv Felix Verhaeghestraat 9).
• Lang traject passeert in alle deelgemeenten/ Kort traject beperkt zich tot Waregem.
• Beide tochten passeren langs de belangrijkste bezienswaardigheden die een betekenis hebben in één van beide Wereldoorlogen.
• Beide tochten staan aangeduid op de gratis website RouteYou + elke deelnemer krijgt een boekje mee waar de route stap voor stap staat uitgeschreven.
Kostprijs
• Gratis
• Elke deelnemer krijgt bij de start een bonnetje twv één gewone consumptie (voor duurdere dranken moet opgelegd worden) in een van onderstaande zaken:
- Kort traject: ’t Gaverhopke (Platanendreef 18, 8790 Waregem)
- Lang traject: Ter Leie (Aloïse Biebuyckstraat 40, 8793 Waregem)

 
FVW / Bron: Stad Waregem

Geplaatst op 02.05.2019

Veiligheid primeert, verkeersluwe centrumstraten vanaf 3 mei in Stad Blankenberge

De werken aan de Weststraat hebben een grote impact op het verkeer in de binnenstad. Verschillende omleidingen moesten de voorbije periode uitgewerkt worden in functie van de evolutie van de werken. In combinatie met wandelaars in de centrumstraten was dit niet altijd evident en de komende periode wordt alleen maar meer volk verwacht. Denk aan de Tweedaagse Voettocht die duizenden wandelaars op de been brengt. De verschillende verlengde weekends komen er aan en de sfeerterrassen duiken op in het straatbeeld.

Het stadsbestuur kiest ervoor om de veiligheid van zwakke weggebruikers en de beleving in het centrum te laten primeren en laat een afgeslankt zomerregime van het autoluwe centrum ingaan vanaf komende vrijdag 3 mei 2019.

Dat betekent dat het centrum dicht gaat vanaf 10.00 uur ‘s morgens tot 18.00 uur ‘s avonds. Het toeleveren wordt op die manier gebundeld, de wagens die er niet hoeven te zijn kunnen sinds kort terug gebruik maken van de De Smet de Naeyerlaan om van oost naar west of omgekeerd te gaan. Het stadsbestuur zal ook een regeling uitwerken zodat handelaars die leveringen moeten uitvoeren dit kunnen doen en uiteraard zal ook iedereen die toegang nodig heeft tot een garage in het centrum dat ook kunnen. Voor de regeling tijdens de zomermaanden juli en augustus wil het stadsbestuur in overleg gaan met de middenstandsraad.

 

FVW / Bron: Stad Blankenberge

Geplaatst op 02.05.2019

Nieuwe Aldi geopend in Ieper

Op 29 april opende de vernieuwde ALDI in Ieper aan de Maarschalck Haighlaan feestelijk de deuren. De klant kan rekenen op een volledig opgefriste winkel waar het aangenamer winkelen is.

De winkel werd helemaal vernieuwd met mooie wandbekleding en kleurrijke fotopanelen. Daarnaast wordt de indeling van de winkel licht aangepast zodat klanten nog beter hun weg vinden naar hun favoriete producten. Zo wordt winkelen bij ALDI comfortabeler en nog eenvoudiger.

Eerder onderging deze winkel al een hele metamorfose. Zo kwam er een uitgebreide broodafdeling, een heuse versmarkt met groenten en fruit van topkwaliteit, een nieuwe winkelindeling, nieuw meubilair, heldere ledverlichting, …

De ombouw van de winkel in Ieper maakt deel uit van een grotere restyling, de grootste ooit voor ALDI. Daarbij worden in 2018 en 2019 alle 450 Belgische ALDI-winkels omgevormd naar het nieuwe winkelconcept. De keten is hiermee gewapend voor de toekomst.

 
FVW / Bron: Aldi

Geplaatst op 02.05.2019

Mama VIP Dag 11 Mei 2019

Zeventien feestelijke bloemensilhouetten in het stadcentrum kondigen de tweede editie van de Mama VIP-dag aan. Op zaterdag 11 mei ontvangen de winkeliers en marktkramers alle mama’s met open armen in de centrumstraten en op de wekelijkse markt. Vanaf 10.00u. worden zij verrast met muziek en animatie. Dat is het begin van nog heel wat andere verwennerijen voor alle mama’s, tot 18.00u. ’s avonds.

Mama’s aan de top
In de namiddag is er sfeervol straattheater en krijgen alle handelaars die lid zijn van Winkelen in Waregem ook bezoek van muzikale/humoristische lakeien. Zij belonen er elke mama met een kleine attentie. Tussen 14.00u. en 18.00u. kan elke topmama ook op de foto met haar kroost. Daarvoor zorgen de lakeien samen met een professionele fotograaf. De foto’s kunnen achteraf via de Facebookpagina van Winkelen in Waregem worden gedownload.

Topmama’s in het groot
Twintig mama’s maken bovendien kans op een Waregembon van 25 euro. Zij zien hun foto achteraf ook verschijnen op grote banners in de winkelstraten. Want Waregem viert de moeders niet alleen op Moederdag, maar wel een hele maand lang.
Mama VIP-dag is een initiatief en nauwe samenwerking van autonoom gemeentebedrijf WAGSO, Winkelen in Waregem en de stad Waregem.

 

FVW / Bron: Stad Waregem

Geplaatst op 02.05.2019
4558 artikelspagina's: 1 ... 12 13 14 15 16 <<< 17 >>> 18 19 20 21 22 ... 456