Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

ToverBlokjes vzw doneert meer dan € 500 aan LEGO® aan het Jan Yperman ziekenhuis

Op donderdag 13 juni bracht Sophie, oprichtster en voorzitster van ToverBlokjes vzw, een bezoekje aan het Jan Yperman Ziekenhuis Ieper. Zij deedl er een schenking van heel wat LEGO sets, met een waarde van meer dan €500.

ToverBlokjes vzw, die zich inzet voor kinderen in een kwetsbare situatie, gebruikt LEGO als middel om kinderen op te beuren, af te leiden of een hart onder de riem te steken. LEGO is meer dan speelgoed, het is een verborgen therapeutisch middel, dat helpt bij pijn, verdriet, angst en zoveel meer. (Zo is het zelfs effectief bij autisme, depressie en ADHD)

Omdat de meeste liefdadigheidsinstellingen vaak meer aandacht aan grotere ziekenhuizen schenken, wil ToverBlokjes zich graag engageren om de perifere ziekenhuizen wat meer in de aandacht te krijgen.

ToverBlokjes schenkt LEGO aan gehospitaliseerde kinderen, maar brengt daarnaast ook bezoekjes aan tehuizen/internaten en helpt ook kinderen waarvan het gezin het financieel moeilijk heeft. Zo wil zij dat LEGO toegankelijk is voor elk kind, ongeacht de achtergrond of de situatie van het kind en het gezin.

Mochten jullie meer willen weten over ToverBlokjes vzw en haar werking, of langs willen komen tijdens de overhandiging van het pakket in het Jan Yperman iekenhuis om er een artikel over te schrijven in de lokale krant, neem dan gerust contact op via sophie@toverblokjes.be of op 0487 523205. (rechtstreeks nummer van Sophie)

Het pakket LEGO zal hopelijk voor de speltherapeute op de afdeling van de pediatrie van het Jan Yperman ziekenhuis een leuke toevoeging zijn. En we hopen uiteraard dat de vele voordelen van het bezig zijn met LEGO ook door de kindjes die er gehospitaliseerd zijn zullen ondervonden worden.

Wie meer wil lezen over ToverBlokjes kan dit op de website www.toverblokjes.be of een kijkje nemen op de facebook pagina www.facebook.com/ToverBlokjes
 

FVW / Foto Jan Yperman

Geplaatst op 13.06.2019

Skate after school

Via de subsidie 'Een hart voor West-Vlaanderen', een initiatief van het Streekfonds West-Vlaanderen, konden we de afgelopen weken 'Skate after school' organiseren op onze school, Basisschool St. Jozef te Kortrijk.

De enthousiaste lesgevers van Skateboardacademy kwamen langs om onze kinderen op een speelse manier de basistechnieken van het skaten aan te leren. In de afgelopen 5 sessies leerden ze dat skaten niet alleen gaat om oefenen en doorzetting , maar ook om concentratie, jezelf onder controle hebben, en je angsten durven overwinnen. Ontzettend leerrijk!

 

FVW / Bron: Basisschool St. Jozef Kortijk

Geplaatst op 13.06.2019

BORDERLAND FESTIVAL @ Bolwerk Kortrijk

Onder het motto ‘ontmoet je buren’ wil Borderland Festival een jaarlijkse ontmoetingsplaats bieden voor muzikanten, artiesten, publiek en sociaal-ecologische initiatieven uit Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Wallonië.

De eerste editie van het festival vindt plaats op de site van Bolwerk in Kortrijk, een voormalige industriële site langs het kanaal Bossuit-Kortrijk die de voorbije jaren een transformatie kende tot een bloeiende sociaal-artistieke vrijhaven. Voor Borderland Festival wordt deze site een gezellig, verrassend festivaldorp met ‘ontmoeting’ als rode draad.

Het muzikale luik vormt de kern van het programma en omvat heel wat beloftevolle bands uit de drie regio’s. Elk op hun manier maken ze een brug tussen diverse muzikale tradities (jazz, wereldmuziek, balkan, klezmer, folk, country, singer-songwriting, chanson-musette, kleinkunst,...) en de hedendaagse muziekscene. Daarnaast gaan ook een aantal grensoverschrijdende projecten in première zoals de ‘Grote Kleine Fanfare’, een collectieve meezing- en meespeelfanfare voor jong en oud, en ‘Borderland Jam’, een grote akoestische jamsessie, inclusief kampvuur!

Naast muziek is er veel ruimte voor andere expressievormen (eco-kunst, street-art, straattheater, poëzie, dans, fotografie, …) en voor innovatieve makers die hun projecten komen voorstellen: mobiele modulaire ruimtes, ‘tiny houses’,... Verder vind je in het festivaldorp tal van organisaties uit de drie regio’s die werken rond actuele sociaal-ecologische thema’s (o.a. Lets Leie, Natuur.koepel, projecten rond permacultuur, natuurbeleving, duurzame mobiliteit en woonvormen).

Het festival kiest voor duurzaamheid, gezinsvriendelijkheid en originele animatie (Bolwerk Carpool, artistiek ballonplooien met bio-afbreekbare ballons, knutselhoeken, verkleedkoffers, verhalenvertellers,…), alsook voor een faire, lokale keuken en dito drankenkaart. En uiteraard wordt het publiek actief aangemoedigd om per fiets of via carpooling naar het festival te komen.

Het festival is een initiatief van artistiek collectief On the Roof en Young Partners in Art (Kortrijk-Gent), In Illo Tempore (Rijsel) en Bolwerk (Kortrijk) in samenwerking met l’Accordéon moi j’aime (Doornik). Quindo Medialab (Kortrijk) en Radio Campus (Lille) maken samen live radio vanop het festivalterrein. Ondersteunende partners zijn o.a. Howest, Eurometropolis Kortrijk-Rijsel-Doornik, Streekfonds West-Vlaanderen, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap en Région Hauts-de-France.

Praktisch : 
Wanneer : zaterdag 22 juni 18.00-1.30u / zondag 23 juni 11.00-22.30u 
Waar: Spinnerijkaai 105 Kortrijk (langs kanaal Bossuit-Kortrijk) 
Toegang : 5€ voor het volledige weekend (kinderen -12j. gratis), geen voorverkoop.

FVW / Bron: Borderland Festival

 

Geplaatst op 13.06.2019

Tentoonstelling Isabelle Bossuyt - Koetshuis Waregem (15-23 juni 2019)

De beloftevolle kunstenares Isabelle Bossuyt (42) uit Wielsbeke exposeerde intussen in verschillende grote steden als Parijs, Madrid, Londen, Amsterdam, München, New York, Monaco … en werkt samen met buitenlandse galeries in o.a. Spanje en Nederland. Haar schilderijen, meestal vrouwenfiguren, vallen internationaal zeer in de smaak en zijn zeer herkenbaar.

In de maand juni kan u haar werk dichter bij huis komen ontdekken, want dan stelt ze voor de 2de keer solo tentoon in het Koetshuis te Waregem. Het Koetshuis bevindt zich in de unieke setting van het Park Baron Casier. “Ik kijk er enorm naar uit om hier opnieuw te mogen exposeren aangezien ik het een heel verrassende locatie vind” citeert Isabelle. “De diverse ruimtes met veel lichtinval zijn heel dankbaar voor mijn werk aangezien ik meestal schilder op grote doeken”.
Isabelle over haar werk: “Telkens opnieuw is het een zoektocht naar de juiste figuur op het juiste doek in de juiste kleuren … voor mij is het heel belangrijk dat deze 3 elementen harmonieus aanvoelen. Ik laat me vaak inspireren door Frida Kahlo, de Mexicaanse kunstenares die van bloemenkransen haar handelsmerk maakte. Deze fleurige bloemenkransen komen ook terug in de nieuwe reeks werken die in het Koetshuis zullen gepresenteerd worden. In tegenstelling tot de gezichten, die heel subtiel met behulp van mijn handen op het doek geplaatst worden, laat ik mezelf bij het schilderen van bloemen volledig los. Soms heb ik het gevoel dat het paletmes zijn eigen ding doet en ik de controle verlies, maar net dan komt een combinatie van kleur en structuur tot stand die een bepaalde nonchalance heeft waarvan ik hou.”

Isabelle Bossuyt volgde aanvankelijk les aan de Kunstacademie te Tielt en studeerde later af als Meester in de beeldende Kunst aan Sint-Lucas te Gent. Na een carrière als textielontwerpster in een West-Vlaamse kmo besloot ze in 2008 voluit voor haar passie te gaan en richtte ze Spherebox in Wielsbeke op. In deze woonwinkel annex galerie kan men terecht voor exclusieve meubelen, woonaccessoires en kunst en heeft ze ook haar eigen atelier en galerie. 
Gelijklopend aan de tentoonstelling in het Koetshuis exposeert Isabelle ook in Nairobi, de hoofdstad van Kenia.
De expositie in het Koetshuis te Waregem loopt van zaterdag 15 juni tem. zondag 23 juni 2019. Open op zaterdag en zondag van 10.00 tot 12.00u en van 14.00 tot 18.00u. 
(Park Baron Casier – Stationsstraat 34 – 8790 Waregem).

 

FVW / Foto: Isabelle

Geplaatst op 13.06.2019

12de Toeristische Wandelzoektocht Koksijde - Oostduinkerke

Deze relatief gemakkelijke zoektocht is ± 6 km lang, start en aankomst aan het toerismekantoor Koksijde-Bad richting St.-Idesbald o.a. door de Noordduinen. Voor rolstoelgebruikers is het zanderig wandelpad in de duinen moeilijk toegankelijk, maar deze kunnen vermeden worden langs alternatieve wegen. In die duinen zijn honden niet toegelaten. Zoals vorige jaren moeten foto’s van bepaalde onderwerpen langs het traject gezocht en gerangschikt worden. Tevens dienen de gebruikelijke hersenbrekers, die zich in de map bevinden opgelost en schiftingsvragen beantwoord te worden. Iedere deelnemer die het antwoordblad indient heeft recht op een prijs. Er zijn tal van mooie prijzen te winnen. Voor de deelnemende kinderen is een aangepaste prijs voorzien.

Deelnameformulieren (4€/map) kunnen aangekocht worden in de toerismekantoren van Koksijde, Oostduinkerke, St.-Idesbald en toerisme Veurne. Deelnemen kan t.e.m. 15 augustus 2019.

 

FVW / Bron: Gemeente Koksijde

Geplaatst op 13.06.2019

Kortrijk wil plan voor elk gezin waar Kind & Gezin armoede detecteert

Zopas maakte het agentschap Kind & Gezin de Kansarmoede-index 2018 (armoede bij kinderen 0-3 jaar) voor alle Vlaamse gemeenten bekend. In Kortrijk wordt een lichte daling genoteerd van 18,6% in 2017 naar 18,2% in 2018. Kortrijk is één van de weinige Vlaamse centrumsteden waarvan het cijfer gedaald is. In Vlaanderen is er een stijging van 13,8% naar 14,1%, in West-Vlaanderen een stijging van 12,9% naar 13,2%.

Lichte daling kansarmoede bij kinderen
Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang en Armoedebestrijding: “Kortrijk is blij dat er een lichte daling is van de kansarmoede bij gezinnen met pasgeboren kinderen. Zonder ons op de borst te kloppen: we blijven voorzichtig omdat (de voor ons gunstige) cijfers van Kind&Gezin geen oorzakelijk verband leggen met lokaal beleid. Dalingen of stijgingen zijn dus niet te verklaren door hoe een lokaal bestuur armoede aanpakt of zelfs niet aanpakt."

Als enige stad in Vlaanderen meet Kortrijk de resultaten van zijn eigen aanpak via het Mission-project. Eind dit jaar zal blijken of de Kortrijkse aanpak vooruitgang biedt voor gezinnen en kinderen in armoede. Toch zijn de metingen van Kind&Gezin belangrijk voor een lokaal bestuur: we kunnen weten wie de mensen achter de cijfers zijn. Daarom de oproep aan de nieuwe Vlaamse regering en Kind&Gezin om de gezinnen in armoede en het lokale bestuur met elkaar in contact te brengen. Dat gebeurt nu experimenteel in Kortrijk via het Mission-project bij 111 gezinnen en maakt het mogelijk om een gericht armoedeplan per gezin uit te werken.

Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang en Armoedebestrijding: "Kortrijk werkt momenteel volop aan een nieuw armoedebestrijdingsplan waarbij zal rekening worden gehouden met de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek. Nieuw is dat Kortrijk maatregelen wil ontwikkelen om in te spelen op problemen die kinderen in armoede elke dag ondervinden."

Zeventien problemen werden in kaart gebracht. Denk aan: gebrek aan gezonde voeding, behoorlijke kledij en schoenen, niet-deelname aan schoolse activiteiten, nooit uitgenodigd worden om te spelen, .... Een ander groot accent zal komen te liggen op de bestrijding van eenzaamheid en armoede bij senioren, éénoudergezinnen en alleenstaanden.

 
FVW / Bron: Stad Kortrijk

Geplaatst op 13.06.2019

Kunstzomer Leiestreek

Elk jaar stellen de meest beloftevolle kunstenaars uit de Leiestreek en omstreken hun werk tentoon tijdens de Kunstzomer Leiestreek, een organisatie van Toerisme Leiestreek en vzw Ont-dekking-s-rijzen dit is reeds de 11e editie. Ook Gilbert Vangampelaere, Beritos, is geselecteerd en zal een vijftiental schilderwerken en enkele installaties tentoonstellen. Voor deze editie van de Kunstzomer heeft Beritos daarvoor een schilderwerk gemaakt dat leeft en draagt de naam ‘Hersenen’. Het werk heeft de afmeting van 0.75 m hoog x 2 m lengte. Naar gelang de vochtigheidsgraad in de ruimte waar het hangt, zie je de glooiing in het werk veranderen. De kunstenaar start altijd met een tekst en daarop volgt het één of andere werk. Zijn werken zijn herkenbaar door kleurrijke, abstracte vormen die hun oorsprong vinden in gevoelens en dagelijkse ervaringen. Men kan de werken van Beritos bezoeken in het buurthuis Sint-Lodewijk, Pladijsstraat 278 Deerlijk op zondagen 18 en 25 augustus van 14.00 tot 18.00 uur

Hier zijn ook werken te zien van Dirk Focke en Urbain Vandeplancke. Urbain kende reeds succes toen hij algemeen laureaat werd tijdens de internationale wedstrijd A. Blomme te Roeselare. Zelf zegt hij dat de opbouw van zijn werk vluchtig tot stand komt. Dirk toont handgedraaide schalen en potvormen met een tekening in de glazuur.

Hersenen: 
Ons brein, het deel van het centrale zenuwstelsel 
dat in de schedel ligt 
onzichtbaar en goed beschermd 
Dat er maar tien procent van gebruikt wordt is onzin 
tien procent is in werking 
de rest werkt onbewust 
Ieder mens heeft een stel hersenen 
meegekregen bij de geboorte 
maar niet iedereen heeft diezelfde 
Zij die beweren dat sommige mensen hersenloos zijn 
hebben het faliekant mis en zeggen dat enkel 
om zichzelf in een intellectuele kooi te stoppen 
Ieder mens heeft een bepaald talent 
de kunst is deze te ontplooien met hulp van anderen 
om zo verschillende deuren te kunnen openen.

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 09.06.2019

Waterspeelzone provinciedomein IJzerboomgaard (Diksmuide) gaat weer open

De waterspeelzone in provinciedomein IJzerboomgaard gaat opnieuw open. Die werd op 21 mei preventief afgesloten nadat er een rode emulsie in het water werd waargenomen.

Meteen na de waarneming van de rode substantie werd beslist om de waterspeelzone preventief af te sluiten en stalen te nemen van het water. Een eerste onderzoek door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wees op de ontwikkeling van de onschadelijke purper zwavelbacterie.

Gelet op de geschiedenis van het provinciedomein en uit absolute voorzorg is in overleg met ontmijningsdienst DOVO en de VMM nog een gespecialiseerd labo aangesteld om andere mogelijke oorzaken finaal uit te sluiten. Het onderzoek wees uit dat er geen contaminatie is in de waterspeelzone en bevestigt dus de eerste testresultaten dat er geen gevaar is.

De waterspeelzone gaat vanaf, vrijdag 7 juni 2019, terug open en is weer volledig toegankelijk.

 

FVW / Bron: Provincie West-Vlaanderen

Geplaatst op 08.06.2019

'Operatie Noordzee 1944-'45' toont historische gebeurtenis in Belgische geschiedenis

Op vrijdag 7 juni 2019 is in Seafront te Zeebrugge de tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 1944–’45 officieel geopend. De expositie vertelt het verhaal van de Bevrijding van de Scheldemonding. Ook het onderwatererfgoed voor de Kust komt aan bod. “De tentoonstelling brengt een sterk verhaal over een belangrijke historische gebeurtenis in de recente geschiedenis van ons land”, aldus Carl Decaluwé, gouverneur van de Provincie West-Vlaanderen.

Operatie Noordzee 1944–’45 is te bezoeken tot 3 januari 2021.
De tentoonstelling kadert binnen de nationale campagne ‘Belgium Remembers 44-45’. Deze campagne wordt gecoördineerd door het War Heritage Institute (WHI) en is ter herdenking van 75 jaar Bevrijding van België. De nieuwe tentoonstelling in Zeebrugge vertelt over de maanden oktober en november 1944 wanneer de Slag om de Schelde wordt gevochten. Bezoekers herbeleven deze historische gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog aan de hand van foto’s, kaarten, videomateriaal en originele objecten.

Unieke blikvangers
Franky Bostyn, Adjunct Directeur generaal a.i. van het War Heritage Institute: “De tentoonstelling illustreert wat exact gebeurde tijdens de bevrijding van de Scheldemonding. Nooit eerder getoonde foto’s geven een beeld van het leven achter de Atlantiwall. Enkele blikvangers zijn de unieke originele Canadese pantserwagen en een luchtafweerkanon van het Britse oorlogsschip HMS Roberts, beiden uit de collectie van het WHI”. ‘Operatie Noordzee 1944-’45 belicht tevens het onderwatererfgoed voor de Kust. Op de bodem van de Noordzee bevinden zich honderden objecten en resten van schepen die 75 jaar geleden getuige waren van de Slag om de Schelde

De Kust in de kijker
De tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 1944-‘45’ ondersteunt het cultuur-toeristisch aanbod langs de Kust. “De Bevrijding van 1944 wordt in binnen- en buitenland sterk in de kijker gezet. De expositie in Seafront zorgt voor een bijzondere uitstraling en stimuleert het imago van de kustregio”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

‘Operatie Noordzee 1944-‘45’ is een partnership tussen het War Heritage Insitute, het Vlaams Instituut van de Zee, Westtoer en Seafront als private partner, met de financiële steun van de Nationale Loterij en de Vlaamse Overheid en met medewerking van Stad Brugge en de Provincie West-Vlaanderen.
Cindy Verbrugge, raadgever bij het kabinet van de Vlaamse minister-president: “Na de herdenking van de Groote Oorlog is ook de 75-jarige herdenking van de Bevrijding een belangrijk gegeven. Het brede publiek kan door tentoonstellingen zoals in Zeebrugge kennismaken met de recente geschiedenis van Vlaanderen”.

Praktisch
De tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 1944-‘45’ is dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur tot en met 3 januari 2021. Toegangsprijs: €13,50 per persoon, toegang Seafront inbegrepen. Kinderen, studenten, 60-plussers en minder-validen genieten van kortingstarieven. Meer info:www.dekust.be/seafront.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 08.06.2019

Kortrijksestraat Kortrijk onderbroken voor verkeer

Van dinsdag 12 tot en met vrijdag 14 juni wordt er gewerkt in de Kortrijksestraat ter hoogte van huisnummer 21. Het betreft werken met behulp van een kraan. Hierdoor is de Kortrijksestraat gedurende die periode en in die zone onderbroken voor het verkeer.

Verkeerssituatie
- Voetgangers hebben doorgang
- Fietsers en autoverkeer volgen een omleiding via Stijn Streuvelslaan – Heuleplaats enerzijds en via Peperstraat – Goethalslaan – Schoolstraat anderzijds

 

FVW / Bron: Stad Kortrijk

Geplaatst op 08.06.2019
4668 artikelspagina's: 1 ... 12 13 14 15 16 <<< 17 >>> 18 19 20 21 22 ... 467