Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Een Vlaamse hip-hop versie van Silvio Berlusconi, het kan.

Walter Ego en Chillow zijn een hiphop duo uit West-Vlaanderen dat in het verleden samenwerkte met onder meer Brihang, NTREK, Jeffrey Jefferson en Flip Kowlier. Ze richtten enkele weken geleden een eigen politieke partij op. Tenminste, dat moet zo lijken. De fictieve, übercorrupte politicus uit hun nieuwe single wordt in een Facebookcampagne opgevoerd als lijsttrekker van een partij die mensen oproept om opnieuw te stemmen (of op 'NIEUW’, de naam van zowel de partij als de single). Ook andere partijleden komen aan bod in absurde campagnevideo’s: Low G staat aan een bos bloemen te ruiken terwijl hij mijmert over de Vlaamse natuur, Chillow verlaat verbouwereerd het parlement nadat de begrotingscijfers nog steeds niet vrijgegeven werden.
 
Op de website, www.stemopnieuw.be, zijn partijstandpunten te lezen die de spot drijven met heel wat conservatieve ideeën. Wat dacht u van: ‘Wij zijn trots op ons Vlaams voorrecht om mensen van een andere afkomst de schuld te geven van onze tegenslagen’ of ‘Als mensen oprecht, volmaakt geluk vinden op een niet-heteroseksuele manier, moeten we ons daar zeker in moeien.' Een video-interview op de site met kopstuk Walter Ego in De Zoveelste Dag barst plots los in een rap videoclip. We zien hevige speeches op een publieke conferentie, een intimidatiepoging tegenover een klokkenluider en een naakte lijsttrekker aan het zwembad van zijn buitenverblijf. Hoewel de artiesten duidelijk willen overdrijven, staat de inhoud echter nooit ver af van de werkelijkheid.
 
Misschien het opvallendste aan de hele campagne is dat niet iedereen begrijpt dat het om satire gaat. In Facebookreacties doen mensen hun beklag over het afschaffen van de woonbonus, over postjespakkerij, over het standpunt van NIEUW met betrekking tot vrouwenrechten. Eén van de commentaren daarop vat het mooi samen: 'En zo zie je meteen waarom heel wat mensen niet capabel zijn te stemmen. Ze lezen een titeltje, nemen het klakloos over zonder de inhoud zelfs verder te checken.'

Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Chillowproductions 

Geplaatst op 16.10.2019

Dienbladen voor rollators, ijsjeshulpen … : Design for Everyone (D4E1) toont zijn troeven tijdens Kortrijk Creativity Week

Design for Everyone (D4E1) zal aanwezig zijn op de Kortrijk Creativity Week van Designregio Kortrijk en haar partners. Het co-design living lab van Howest, dat dit jaar overigens zijn tiende verjaardag viert, houdt er onder meer een expositie met verwezenlijken en doet een oproep naar nieuwe enthousiastelingen.
 
Het interdisciplinaire living lab Design for Everyone (D4E1) verenigt (toekomstige) ergotherapeuten en makers, die nieuwe tools en hulpmiddelen willen ontwikkelen om het leven van specifieke individuen met een zorgnood te verbeteren. Tijdens de Kortrijk Creativity Week, van 23 tot 27 oktober, toont D4E1 verschillende realisaties. Het zwaartepunt ligt op 25 oktober, waarbij vanaf 17u onder andere een aantal internationale sprekers het woord nemen over cocreatie.
 
Speciaal ontwikkeld dienblad
MakeAbility, een onderzoeksproject binnen D4E1 is een samenwerking tussen Howest D4E1 Lab, Designregio Kortrijk en het H. Hart”, aldus Lieven De Couvreur (?). “Het BUDA::lab van Designregio Kortrijk stelt zijn ruimte en productiemachines beschikbaar,  H. Hart brengt makers in contact met bewoners om hen zo een unieke ondersteuning te kunnen geven in het bereiken van hun specifieke doelen, en Howest faciliteert het proces door open-design prototypen te promoten en oplossingen aan te bieden ism de studenten. Het feit dat deze partners in een en hetzelfde gebouw zitten, is voor een maakproject als dit een onbetaalbare troef. In H. Hart bijvoorbeeld woont een persoon met MS,  die nog altijd zelfstandig naar Buda Kitchen gaat en daarvoor met  een speciaal ontwikkeld dienblad voor zijn rollator heeft ontworpen in het Living Lab.” Deze en zo’n 60 andere projecten zullen op de Kortrijk Creativity Week worden getoond.
 
Naar een zelf-organiserende community
Ergotherapeuten, makers of burgers met een zorgvraag die interesse hebben om dit living lab te vervoegen, kunnen op de D4E1-expo hun gegevens achterlaten. Zij worden uitgenodigd voor een kick-offmoment in januari. Daar zullen medewerkers die vorig jaar hun steentje bijdroegen aan D4E1 ervaringen delen en vragen beantwoorden. Op die manier wil D4E1 sterk groeien en meer dan ooit een zelf-organiserende community worden. Dat is nodig, omdat de vraag naar gepersonaliseerde hulpmiddelen groter is dan het huidige aanbod van Howest Living Lab.
 
 
Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Stan Dewaele - Buda Lab
  

Geplaatst op 16.10.2019

Expo “Affiche”

100 BEELDEN VAN TOEN NAAR MORGEN
 
‘Affiche!, in 100 beelden van toen naar morgen’ is een project rond en met affiches uit het rijke archief van AMSAB-ISG.  Linx+ en AMSAB vroegen aan jonge grafisch kunstenaars om maatschappelijke strijdthema’s uit het verleden te vertalen naar hun leefwereld. De wedstrijd richtte zich specifiek tot studenten grafische vormgeving in het middelbaar en hoger onderwijs. We trachten de leerlingen en studenten wegwijs te maken in – maar ook bewust te maken van onze rijke ‘arbeiders’-geschiedenis en tonen de band tussen de sociale strijd en de kunsten.
Uit alle ingezonden ontwerpen werden 54 affiches geselecteerd die de basis vormen van deze reizende tentoonstelling. De tentoonstelling toont de wisselwerking tussen het nieuwe werk en de oorspronkelijke affiches, of hoe strijdthema’s van toen hun boodschap naar morgen brengen. Deze expo is vrij en gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de beide campussen. Dus niet in het weekend of op feestdagen.
 
Deelnemende leerlingen:
Connelly Francis, Lambrecht Lucas, Allaert Jens, De Baecke Ruben, Desmet Alix, Dossche Rowena, Lasonder Finn, Millan Bellorin Thaylin, Mutsaerts Czeska, Onderbeke Senne, Pijpstra Florianne, Tielemans Lukas, Vindevogel Elie, Buysse Mirte, Jacobs Lisa, Verhulst Jasper, Al Boukhari Maceo, Behiels Jakob, Bressers Lena, Forceville Zita, Lambrecht Jana, Verreth Warre
 
De affiches werden gegroepeerd rond 10 thema’s:
 
Nooit meer oorlog:
België kent al meer dan 70 jaar vrede. Ook in (bijna) de rest van Europa is dat zo. Toch staat die vrede onder druk. We weten het gelukkig niet altijd, maar veel van de ruzies tussen landen worden politiek opgelost. Soms is de dreiging dichtbij. Mensen die de twee wereldoorlogen meemaakten, waren daar zeer aandachtig voor. Dat zien we ook in de affiches van die tijd. Oorlog heeft een andere vorm gekregen. IS en terreur maken vandaag deel uit van ons dagelijks leven. De ene heeft er schrik van, de andere ziet daarin idealen waarvoor hij of zij wil vechten en sterven.
 
De drie achten:
Acht uur werken, acht uur slapen en acht uur vrije tijd. We weten het ‘acht volle uren moeten werken en maar acht uur vrije tijd’, is voor sommige studenten een nachtmerrie. Voor de werkmensen van vroeger was het dat ook. Alleen werkten zij 12 tot 16 uur per dag. Vrije tijd was een ongekend iets. Vrije tijd dreigt opnieuw een ongekend iets te worden. Smartschool, internet, sociale media, gsm … zijn heel handige instrumenten. Maar ze dreigen ervoor te zorgen dat je ‘de knop’ nooit meer helemaal af kan zetten. Misschien moeten we dit opnieuw in een actie-affiche gieten, zoals onze grootouders voor ons deden.
 
Onze aarde
Ooit geweten dat Greenpeace een verboden organisatie was? Pas van in de jaren 1980 zijn we ons echt bewust geworden van het feit dat we onze aarde langzaam aan het opgebruiken zijn. Er is te weinig aarde voor ons allemaal als we op die manier verder leven. De echte veganist en vegetariër werden geboren. Vandaag kennen we woorden als transitie, deeleconomie … Het nieuwe hebben is delen geworden. Tom Waes bracht de klimaatvluchtelingen in onze Vlaamse huiskamers. En toch waren er ook jaren geleden al jonge mensen die zich bewust waren van de noodzaak van ‘schoone lucht’.
 
Barst België
Zolang België bestaat, is er strijd tussen Vlamingen en Walen. Wie wil begrijpen waarom we ook vandaag nog zo veel regeringen hebben, moet in de geschiedenis terug. Tijdens beide wereldoorlogen speelde, naast het oorlogsgeweld, ook de taalstrijd. De strijd voor Vlaams onderwijs was ook een strijd voor gelijkwaardigheid. Maar ook economische factoren speelden een rol. Vele Vlaamse boeren trokken naar de koolmijnen in Wallonië toen ze hier geen werk vonden, terwijl vele Vlamingen liever de ogen sloten toen de Waalse arbeiders in de armoede terechtkwamen toen hun fabrieken failliet gingen. De staatsstructuur in België heeft er echter voor gezorgd dat hier nooit echt een burgeroorlog uitbrak. Al gehoord van de staatshervormingen? We zijn inmiddels aan de zesde toe. Dat gaat over het evenwicht tussen Vlaanderen en Wallonië. Iedere hervorming prutst aan dat evenwicht. Barst België?
 
M/V/X
#Metoo komt niet uit het niets. Het glazen plafond, gelijk loon voor gelijk werk, feminisme... Al sinds de Verlichting (ook de ‘Eeuw van de Rede’ genoemd) trachten we, man en vrouw, elkaar als gelijken te behandelen. We proberen het nog steeds. Het niet mogen stemmen, geen eigen bankrekening, niet mogen werken in een hoger bediendestatuut na je huwelijk … het is inderdaad van de vorige eeuw. Je grootmoeder of overgrootmoeder heeft het allemaal zelf meegemaakt. Maar elders in de wereld is het nog dagelijkse realiteit.
 
Hard Labeur
Vakantie, weekend, 38-urige werkweek, bevallingsverlof, ziekteverlof ... het lijkt alsof het er altijd is geweest. Vakbondsmensen hebben hiervoor letterlijk gevochten en gevangenisstraffen opgelopen. Het was niet vanzelfsprekend om een vrij weekend te verkrijgen. Wie kent de geschiedenis van de Gentse Feesten? En dan vragen we niet naar wie vorig jaar knallend op het podium stond. En van 1 mei? De film Daens was 15 jaar geleden een kaskraker. Mensen die moeten werken voor hun boterham hebben nooit, ook vandaag niet, echte geschenken gekregen. Hoe zit het trouwens met onze mentale stress vandaag?
 
Iedereen heeft talent
Zonder onderwijs zou de samenleving van vandaag er helemaal anders uitzien. Talent of geen talent, de meesten van ons zouden gewoon harde fysieke arbeid uitoefenen en net genoeg geld hebben om niet dood van de honger te gaan. Onderwijs geeft de meesten van ons kansen om onze talenten te ontwikkelen, los van waar we geboren zijn. Nog steeds zijn er echter talenten die geen kansen krijgen. Mensen in armoede, jonge vluchtelingen, jongeren – hier geboren maar met een migratieachtergrond... Dus: kom op – toon ons hoe we de samenleving kunnen duidelijk maken dat iedereen talent heeft, maar dat daarvoor ook iedereen kansen moet krijgen.
 
Samen sterk
Met twee kan je meer dan alleen. Gedeelde smart is halve smart. Gedeelde vreugde is dubbele vreugde. Samen sterk zit in al onze oude spreekwoorden. Samen kan je bergen verzetten. Waar we dit vroeger in de praktijk deden, zoals samen het land bewerken, samen een huis bouwen, is er vandaag een systeem waarbij we via ‘belastingen’ een bijdrage in de grote pot doen. Via die grote pot kunnen we vele dingen betalen. Jouw opleiding bv. Indien je moest betalen wat die opleiding werkelijk kost… Natuurlijkzijn er mensen die ten onrechte met hun vingers in de pot zitten – zoals er studenten zijn die hun broek verslijten. Maar net daarom: samen sterk. Maar ook: samen tuinen delen bv. Of apps die inspelen om elkaar te helpen met materialen en talent. De coöperatieve winkels van begin vorige eeuw hadden ook al dat moderne idee. Problemen oplossen doe je samen. Toen en nu.
 
Stem!
100 jaar geleden wist men heel goed dat niet kunnen stemmen echt betekende geen stem hebben. Na de Eerste Wereldoorlog kregen de mannen in België een stem. Dat ging niet vanzelf. Daar was protest voor nodig. De vrouwen moesten nog een oorlog wachten: pas na de Tweede Wereldoorlog kregen ze stemrecht. Vandaag vragen we ons af of stemmen nog zin heeft. Niet stemmen is evengoed stemmen. Dat is je akkoord verklaren met wat er rondom jou gebeurt. Maar als je echt wil dat er dingen veranderen, dan gaat dat alleen via de verkiezingen: weten wat partijen willen en heel bewust je stem uitbrengen. Hoe krijgen we jongeren van vandaag weer geïnteresseerd in politiek?
 
Weet wat je eet
De meesten onder ons weten niet wat honger betekent. We kennen alleen nog ‘goesting hebben in’ en zijn humeurig als we het toevallig niet kunnen krijgen in de winkel. Maar ook in België zijn er vandaag nog steeds mensen die niet kunnen kiezen in de winkel. Ze eten wat de voedselbank hun geeft. We vergeten dat sommige van onze ‘goestingetjes’ van de andere kant van de wereld komen. Met alle effecten van dien op het milieu. De boeren die de cacaobonen plukken om onze lekkere Belgische chocolade te kunnen maken, kennen zelf de smaak niet van chocolade. Ze verdienen er niet genoeg voor.
 
Amsab-ISG is een cultureel archief dat de historische strijd voor materiële lotsverbetering en een betere levenskwaliteit bewaart, ontsluit, onderzoekt en valoriseert. Een strijd die is uitgekristalliseerd op diverse thema’s en in vele organisatievormen. Een strijd tegen steeds nieuwe vormen van ongelijkheid en onrecht. Amsab-ISG heeft samen met Linx+ honderd a?ches rond tien thema’s uit zijn archief opgediept.
 
Linx+ is een sociaal-culturele organisatie die werkt vanuit de overtuiging dat veelzijdiger dimensies dan de wereld van de arbeid aan bod dienen te komen. Linx+ is gedreven om iedereen de superdiverse samenleving te laten ontdekken. Omdat wat mensen verbindt sterker is dan wat mensen scheidt, daarom wil Linx+ dit proces open en kritisch ondersteunen.
 
Locaties
Howest Brugge Campus Brugge Station RSS1 - Gebouw K Rijselstraat 1 8200 Brugge
 
Vanaf 2 oktober tot en met 23 oktober ’19. Niet in het weekend of op feestdagen. - Maandag - vrijdag: tussen 8u en 18u.
 
Howest Kortrijk Campus Kortijk Weide - Gebouw B
 
Maandag - vrijdag: tussen 8u en 20u.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Mark Bonte  - Linx+ West-Vlaanderen
 
 
  

Geplaatst op 16.10.2019

Oud politiekantoor in Jan Persijnstraat maakt plaats voor groen woonproject “D’Oude Vesting”

“D’Oude Vesting” Definitieve plannen voor site met 18 appartementen, daktuinen en groendaken bekendgemaakt
Zopas zijn de definitieve plannen voor het voormalig politiekantoor aan de Jan Persijnstraat in Kortrijk bekendgemaakt. Het nieuwe woonproject, D’Oude Vesting, bestaat uit 18 appartementen en een commerciële ruimte. Opvallend: hoewel het project centraal in de binnenstad gelegen is, wordt er heel wat groen voorzien. Projectontwikkelaar Antonissen Development Group voorziet namelijk niet minder dan 300 vierkante meter daktuinen en groendaken, goed voor bijna 40 procent van het oppervlakte van de site.
De Kortrijkzanen krijgen er binnenkort een nieuw, duurzaam woonproject bij. In het voorjaar werd bekend gemaakt dat projectontwikkelaar Antonissen Development Group de site van het voormalige politiekantoor tussen de Oude-Vestingstraat en de Jan Persijnstraat overnam. Vandaag zijn de definitieve plannen bekend gemaakt: het verlaten gebouw wordt omgevormd tot een woonproject met 16 appartementen, 2 penthouses en een commerciële ruimte. 
“Met dit project willen wij ons steentje bijdragen aan de heropleving van de Kortrijkse binnenstad. Bovendien is het ook naar duurzaamheid toe een stap in de goede richting: we moeten de komende jaren in Vlaanderen zoveel mogelijk leegstaande oude panden vervangen door nieuwe, meer energie-efficiënte gebouwen. Een evolutie waarin de Guldensporenstad duidelijk het voortouw neemt.” Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group
Daarnaast zijn er 21 ondergrondse parkeerplaatsen voorzien en een overdekte fietsenstalling voor 40 fietsen. De commerciële ruimte op het gelijkvloers zal zo’n 400 vierkante meter groot zijn, de invulling hiervan is nog niet bekend.
Daktuinen
Op de eerste beelden van het woonproject valt er vooral één ding erg op: hoewel de site centraal in de binnenstad gelegen is, voorziet de projectontwikkelaar toch heel wat groen. Zo komt er maar liefst 300 vierkante meter aan grassen, struiken en bomen op de daken, goed voor ongeveer 37 procent van het oppervlakte van de site. De twee penthouses krijgen zelfs elk een eigen daktuin.
“We hebben ons als vastgoedontwikkelaar voorgenomen om niet te wachten op de aangekondigde bouwshift. Daarom bouwen we alleen  projecten die zo min mogelijk - en liefst helemaal geen - open ruimte innemen. Daarbij willen we dan zoveel mogelijk extra groen creëren, met in dit geval groendaken en daktuinen. Die hebben bovendien nog een andere troef: ze zorgen ook voor een verkoelend effect in de steeds warmere zomers. Meer groen is immers de beste manier om de hitte-eilanden in onze steden aan te pakken.”  Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group 
Het woonproject kan alvast uitpakken met een sterke Mobiscore, de tool die de Vlaamse overheid lanceerde om te berekenen hoe duurzaam een woning gelegen is. Daar krijgt het een score van maar liefst 8,9 op 10.
“Kortrijk kan best druk zijn, maar van hieruit is alles met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets te doen. Er zijn bovendien heel wat ontspanningsmogelijkheden - zoals de Weide en de Stadsschouwburg - alsook winkels en horecazaken in de buurt. Om nog maar te zwijgen van de andere faciliteiten, zoals scholen en lokale dienstencentra.” Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group 
De verkoop van D’Oude Vesting is nog maar net van start gegaan, de prijzen voor een appartement starten vanaf 189.000 euro. De bouw start in het voorjaar van 2020, en als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste bewoners er voor de zomer van 2022 hun intrek nemen.
 

Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Joachim Deman 

Geplaatst op 14.10.2019

Sp.a Kortrijk: Stem JA! voor een maandelijkse autovrije zondag!

Van 14 tot en met 20 oktober vindt voor de eerste keer het Kortrijks Digitaal Referendum plaats.
De Kortrijkzaan krijgt met dit jaarlijks referendum de kans om zich uit te spreken over een beleidsvraag.
Voor het eerste jaar wordt de volgende vraag aan de Kortrijkzaan voorgelegd:
‘Ben je akkoord dat de Kortrijkse binnenstad één vaste zondag per maand autovrij wordt?’
Elke inwoner van Kortrijk vanaf de leeftijd van 16 jaar kan met behulp van e-id zijn stem uit brengen via de stadswebsite: www.kortrijk.be. Met het referendum willen we betrokkenheid en de mening van de Kortrijkzaan nog dichter bij het beleid van stad Kortrijk brengen.
Fractieleider voor sp.a in de gemeenteraad Nawal Maghroud: “Sp.a Kortrijk roept op om deel te nemen aan de stemming én om met een gerust hart JA aan te klikken bij de vraag of de Kortrijkse binnenstad één zondag per maand autovrij moet worden. Sinds 2013 wordt jaarlijks een autovrije zondag in de stad georganiseerd, met groot succes. Dit zou betekenen dat 12 van de 365 dagen per jaar de openbare ruimte en weginfrastructuur in de binnenstad volledig ter beschikking staan van de voetgangers en fietsers. Dit is 12 keer per jaar dat de binnenstad letterlijk en figuurlijk ademruimte krijgt. Want zoals het al vaker meegegeven werd, de belangrijkste wegen zijn onze luchtwegen. Luchtvervuiling zorgt, enkel in Europa, jaarlijks voor 800.000 vroegtijdige overlijdens. Autovrije zondagen worden hoogdagen voor verkeersveiligheid en de algemene beleving van onze binnenstad.” 
 

Voor de redactie  : Bernard Decock /  Bron  : Luc Bouquet, voorzitter sp.a Kortrijk  

Geplaatst op 14.10.2019

Manolito Van den Bergh (Poezelhoeve) kent zijn straf

Vandaag  14 oktober viel de uitspraak in de strafzaak tegen Manolito Van den Bergh uit Boezinge (Ieper). De rechter legt Van den Bergh een verbod van 1 jaar om honden te houden en een dwangsom van 250 euro per vastgestelde inbreuk. Hij krijgt ook 1600 euro boete met uitstel (3 jaar) en 2.400 euro effectief voor inbreuken op de wetgeving inzake dierenwelzijn en dierengezondheid. In totaal moet hij de burgerlijke partijen aan wie hij zieke honden verkocht bijna 5000 euro schadevergoeding betalen. Daarnaast krijgt hij ook 1500 euro boete met drie jaar uitstel omdat hij zonder milieuvergunning, erkenning als hondenhandelaar en btw-nummer honden verhandelde. GAIA krijgt als burgerlijke partij 2 x 1 euro morele schadevergoeding. 
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: “De rechtbank acht alle inbreuken wegens de verkoop van dieren met duidelijke symptomen bewezen. Het opgelegde verbod om  honden te houden gedurende 1 jaar staat en valt met de opvolging door de lokale politie. Voor ons had dat verbod best langer mogen zijn, maar de rechtbank volgde de vordering van de procureur. De tijd van straffeloosheid voor broodfokkers is voorbij."
Duiding:
Broodfokker Manolito Van den Bergh is een typische broodfokker en werd vervolgd wegens een waslijst aan inbreuken op de dierenwelzijnswet. Enkele voorbeelden: verkoop zieke honden, vuile onverzorgde honden, honden met vlooien, … De beklaagde beschikte noch over een milieuvergunning noch over een erkenning (HK-nummer) om honden te verhandelen. De meeste pups voerde hij in uit Slowakije en Tsjechië. Intussen is De Poezelhoeve failliet gegaan maar de beklaagde baat een nieuwe zaak uit – Just Baby Dogs. 
 
Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron : Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA  

Geplaatst op 14.10.2019

MISHANDELAAR SPROTJE KRIJGT MAXIMUMSTRAF

Vandaag  14 oktober viel voor de Correctionele Rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Ieper, de uitspraak in de zaak Sprotje, het onfortuinlijke katje van tien maanden dat in mei 2018 door een onverlaat uit Kortrijk eerst als een voetbal geschopt werd en daarna een kwartier in een oven op 200 graden werd gestoken. A.P. krijgt de maximumstraf: hij mag nooit nog dieren houden, krijgt een celstraf van zes maanden en moet een geldboete van 4.000 euro betalen. GAIA wordt erkend als burgerlijke partij en krijgt 1 euro morele schadevergoeding. A.P. kwam zelf niet opdagen. Hij werd bij verstek veroordeeld.
De rechter was zeer scherp voor A.P. Hij sprak van "barbaarse mishandeling, een totaal gebrek aan schuldbesef, gevoelloosheid voor dieren en mensen en daarom gevaarlijk voor onze maatschappij." Verder ook nog: "Barbaarse daden die ontoelaatbaar zijn en onverenigbaar met de waarden en normen in onze maatschappij." De rechter bestempelde de dader ook als "een dierenbeul".
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: “Dit is een voorbeeldig vonnis. De rechtbank heeft een zeer duidelijk signaal gegeven dat dergelijke wreedheid ontoelaatbaar is en zonder het woord uit te spreken laat de rechter duidelijk blijken dat het hier gaat om een individu zonder schuldbesef, een gevoelloze dierenbeul, gevaarlijk voor dier en mens. Met andere woorden: zoals ik eerder al zei gaat het hier duidelijk om een psychopaat.

Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron : Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA -  Foto :  Dierenartsen Overleie 

Geplaatst op 14.10.2019

Nachtelijke weekendcontroles tegen alcoholmisbruik en gevaarlijk rijgedrag

In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 oktober 2019 voerde de Politiezone VLAS gerichte alcohol- en verkeerscontroles uit in Kortrijk, Kuurne en Lendelede.

Tot 4.00 uur ’s morgens was de politie in anonieme voertuigen in de centrumstraten op pad om onveilig en gevaarlijk rijgedrag aan te pakken.

Belangrijkste resultaten
· 92 bestuurders werden uit het verkeer gehaald om een alcoholtest af te leggen
· 3 personen hadden te veel gedronken:
van 1 werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen, de andere 2 moesten hun rijbewijs 3 uur inleveren
· 2 bestuurders reden een verboden rijrichting in (negeren van verbodsborden)
· 1 bestuurder negeerde het rode verkeerslicht en 1 het oranje verkeerslicht
· 4 voertuigen waren niet in orde met de verlichting
· 3 bestuurders konden geen geldig verzekeringsbewijs voorleggen
· 1 bestuurder kon zijn rijbewijs niet voorleggen
· 1 voertuig was niet meer geldig gekeurd
· 10 fietsers kregen een bekeuring voor het rijden zonder fietsverlichting
· …

“Ook en vooral tijdens weekendnachten voert de politie alcoholcontroles uit, dit in combinatie met de aanpak van onveilig en gevaarlijk rijgedrag in de centrumstraten van Kortrijk, Kuurne en Lendelede. Door veel dergelijke gerichte controles te doen wordt de pakkans groter en loopt de kleine categorie hardleerse bestuurders tegen de lamp.”

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 13.10.2019

Aanstelling nieuwe Tabaksfee & eredames Stad Wervik

Zaterdagmorgen vond in het stadhuis van Wervik de officiële aanstelling plaats van de nieuwe Tabaksfee en haar eredames.

Op 1 september vond de verkiezing van de nieuwe Tabaksfee plaats, een organisatie van vtb kultuur Wervik onder leiding van o.a. Dominiek Druat, Bernard Delvoye en tal van andere medewerkers. Vier kandidaten streden voor het kroontje van Tabaksfee. Uiteindelijk was het Tamica Labarcque die met het kroontje naar huis mocht gaan. Rhune Shuermans werd eerste eredame en Emmy Nolf tweede eredame.

Meer dan 300 jaar tabak in Wervik
“Uit archieven blijkt dat rond 1650 reeds sprake was van tabaksteelt in Wervik. Al snel ontstond een bloeiende handel in het geurige goedje, die omwille van de grensligging gepaard ging met een intensieve smokkel richting buurland Frankrijk”, weet burgemeester Youro Casier.
In 1945 werd het Tabakssyndicaat opgericht, om de belangen van de tabaksteler te verdedigen en de kwaliteit van de teelt te bevorderen. Later werd de organisatie omgedoopt tot Tabakscentrum en stond zij in voor de taxatie van plaatselijk geteelde tabak en begeleiding van de tabakstelers. Sedert 2016 heeft het Tabakscentrum een nieuwe invulling gekregen, nl. Erfgoedcentrum De Briekenmolen. Vanaf dan worden de rijke archieven van de stad Wervik er met zorg bewaard.
Hoewel de tabaksteelt er de jongste jaren sterk is op achteruit gegaan, is Wervik de enige regio in ons land waar er nog op betrekkelijke grote schaal tabak wordt geteeld. “Meer dan 90% van de huidige Belgische tabaksteelt is hier in onze regio te situeren. ‘De Wervischen toebak’ wordt tegenwoordig vooral door pijprokers en zelfrollers geconsumeerd”, besluit burgemeester Casier.

Voor afscheidnemende Tabaksfee Kelly Burggraeve was het dan ook emotioneel om afscheid te nemen van een fantastisch jaar die veel te snel voorbij is.
De nieuwe Tabaksfee en haar erdeames zullen het komende jaar heel wat officiële plechtigheden bijwonen, veel genieten en ook veel nieuwe mensen leren kennen en hun leefwereld verruimen.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 12.10.2019

Nacht van de Duisternis in Kortrijk

De Nacht van de Duisternis op vrijdag 11 oktober is een samenwerking van Stad Kortrijk met Natuurpunt, Lieve Zusjes Stoere Broers, Stadlandschap Leie en Schelde en Hoeve te Coucx. Tijdens een boeiende wandeling met zes stopplaatsen zijn er spannende vertellingen, schrijfactiviteiten en kunnen nachtdieren zoals vleermuizen gespot worden met een nachtkijker. Met Nacht van de Duisternis zetten Stad Kortrijk en Bond Beter Leefmilieu de impact van lichtvervuiling in de kijker.

Samen met talrijke andere steden en gemeenten in Vlaanderen organiseert Kortrijk tijdens de Nacht van de Duisternis een leuke activiteit. Deze activiteiten zetten de rijkdom van de nacht in de verf en geven de gezelligheid van de nacht terug aan het publiek. Dat de donkere nacht bijzonder waardevol is, is ook UNESCO niet ontgaan. De sterrenhemel, in Vlaanderen zo goed als verdwenen door het teveel aan verlichting, is erkend als erfgoed.

Wandeling met vrij vertrek
Er is een vrije start tussen 19.00 en 20.00 uur aan Hoeve te Coucx. De wandeling is ongeveer 5 km lang. De wandeling bestaat uit zes stopplaatsen. Enkele tussenstops uitgelicht:

Schrijven met licht.
Foto’s nemen met lange sluitertijd. Zo kunnen dieren, figuren, namen getekend worden. De foto’s worden op facebook geplaatst. De mooiste foto’s worden afgedrukt en zijn nadien te bezichtigen in Hoeve te Coucx.
Lieve Zusjes Stoere Broers verrast met licht en sfeer. Leer zelf vuur te maken in het donker, of bak je eigen broodje in het kampvuur.
Vleermuizen en andere nachtdieren spotten met nachtkijker, met begeleiding van Natuurpunt.
Een nachtelijk drankje in Hoeve te Coucx.

Licht en leefmilieu
Met Nacht van de Duisternis willen we aantonen dat een donkere nacht een grote, positieve impact heeft op de stad, zijn inwoners en zijn dieren. Er is een teveel aan nachtelijke verlichting op gebouwen of in ruimtes waar niemand is, ook verlichting richting de hemel met als gevolg onnodige energieverspilling. Voor sommige mensen leidt dit tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen. Maar ook het bioritme van planten en dieren wordt hierdoor verstoord.

Praktisch
Wanneer? Vrijdag 11 oktober 2019, vrije start wandeling tussen 19.00 en 20.00 uur.
Waar? Hoeve te Coucx (toegang met de fiets via Bruyningpad, autoparking AZ Groeninge). Wandelen doe je op eigen tempo.
Hoe? Je brengt best goeie stapschoenen, warme kledij en een fluohesje mee. Sommige paadjes zijn moeilijk toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelen. Vlot te bereiken met de fiets! (toegang via het Bruyningpad aan parking AZ Groeninge)

 
FVW / Bron Stad Kortrijk

Geplaatst op 11.10.2019
4818 artikelspagina's: 1 ... 12 13 14 15 16 <<< 17 >>> 18 19 20 21 22 ... 482