Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Startweek 30 jaar WZC Ter Lembeek

Ja, … dertig jaar geleden. Op 3 januari 1989 gingen de deuren van ‘Ter Lembeek’ in Wielsbeke officieel open. Het Rusthuis telde toendertijd 60 ‘bedden’. De sociale dienst bestond uit één maatschappelijk assistente en twee administratieve medewerkers. Voor de werking van het Dienstencentrum zorgde één centrumleider. Op vandaag is dit gegroeid naar een Woonzorgcentrum met 70 bewoners, een florerend Lokaal Dienstencentrum en een bruisend Sociaal Huis.

30 jaar? Dit moet gevierd worden! We voorzien dan ook een programma met voor elk wat wils in de loop van het jaar. Zo hopen we tevens dat alle inwoners van Wielsbeke op één of andere manier met ‘Ter Lembeek’ en zijn werking kunnen kennismaken.

Het startschot wordt gegeven op woensdag 22 mei. Op het grasplein vóór het Woonzorgcentrum komt een heuse circustent te staan waar om 14.30u een gratis optreden voorzien is: ‘Een Zoen van Toen’, voor alle leeftijden. 
Op donderdagnamiddag organiseren we een koffietafel voor senioren en een bingonamiddag.
Op donderdagavond luistert de Harmonie ‘Steeds Beter’ onze ‘Avondje buurten’ op. Een gezellig samenzijn, een leuke babbel, kennismaken met ons en met de buren, je kan zelfs een dansje wagen …. Alle ‘oud’- en huidige medewerkers, de buurt en ook alle geïnteresseerden zijn welkom.

En als klap op de vuurpijl is er op vrijdag 24 mei vanaf 16.00u onze tiende editie van de avondmarkt. Het wordt een spetterend gebeuren met o.a. diverse marktkramers, Willy en Walters wondere wereld, circusinitiatie, grime, springkasteel, popcorn, suikerspin, braadworst, Luikse wafels, frietjes, Circusbier, …..

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 14.05.2019

Vrijdag 17 mei is het de dag tegen Holebifobie

In het kader daarvan werd op maandag 13 mei door Mister Gay-finalist Thierry Toebat uit Geluwe de regenboogvlag gehesen vanop het balkon van het stadhuis in Stad Wervik, dit in het bijzijn van burgemeester Youro Casier en schepen Sonny Ghesquière.

 
FVW / Bron: Stad Wervik

Geplaatst op 14.05.2019

Interventieploeg Politiezone Gavers kan inbreker oppakken dankzij allerte burger. Even later wordt ook tweede verdachte opgepakt in Kortrijk

Nadat de interventieploeg van de PZ Gavers vrijdagnacht een verdachte van koperdiefstallen konden oppakken, konden ze vorige nacht een inbreker oppakken. De interventieploegen van de Politiezone Gavers werden verwittigd dat een burger uit Harelbeke 2 verdachten betrapt had bij een poging tot inbraak in zijn woning. Hij kon 1 van de daders weerhouden. Bij het verder onderzoek kon de identiteit van de 2de dader achterhaald worden en deze werd bijna onmiddellijk na de feiten in Kortrijk gearresteerd. Hierbij werd bovenlokaal samengewerkt met Politiezone MIRAPolitiezone VLAS en Politiezone Gavers.

Op de vluchtroute werd een rugzak van de daders teruggevonden met daarin nog meer buit afkomstig van andere diefstallen met braak. Het grootste deel van de aangetroffen buit kon ondertussen terugbezorgd worden aan de rechtmatige eigenaars maar voor een deel van de buit zijn wij dus nog op zoek naar de eigenaars. De gestolen goederen komen vooral uit niet-afgesloten voertuigen, tuinhuizen en garages op het traject Kortrijk-centrum-R8-Harelbeke (=Spoorweglaan-Harlemboislaan-Zandbergstraat-Hippodroomstraat-Motestraat-Zavelstraat-Vlaanderenlaan-Peter Benoitstraat-11e Julistraat-Vredestraat- A. Rodenbachlaan ). Een foto van de buit die nog niet kon worden terug bezorgd, is terug te vinden op de website van politiezone Gavers.

U kunt onze diensten hiervoor contacteren op het nr. 056/733.512. Het Parket werd ingelicht van deze feiten. De lokale recherche van de PZ Gavers volgt verder op.

FVW/ Foto FVW

Geplaatst op 14.05.2019

30 jaar later komt potvis Valentijn boven water

n 1989, op 12 februari, spoelde potvis Valentijn aan op het strand Sint-André in Oostduinkerke.

Het gemeentebestuur van Koksijde begroef hem op het domein van de abdijhoeve Ten Bogaerde.
Het was toen al de bedoeling de 17 meter lange potvis later terug op te graven om hem tentoon te stellen. Na de proefopgravingen in 2013 werden concrete plannen gesmeed om Valentijn van Sint André uit de grond te halen.

De laatste jaren worden we steeds vaker geconfronteerd met grote zeezoogdieren die aanspoelen en verbazing opwekken. De UGent is mee in het project gestapt om meer te weten te komen over het rottingsproces en ook om de mensen met vragen rond de natuur een boodschap te kunnen meegeven.

Een kleine ploeg is de potvis momenteel anatomisch aan het aflijnen zodat er een perfect zicht is op hoe hij ligt, waar de grenzen zijn, waar men hem eventueel in verschillende delen kan opsplitsen. Het weefsel is deels in vervallen staat of in lijkwas omgezet, een broze kaarsvetachtige substantie. Het rottingsproces is voorbij, maar toch loopt er hier en daar nog bloed uit. Eens de potvis opgegraven is wordt hij in transporteerbare en verwerkbare stukken overgebracht naar de Vakgroep Morfologie van de Faculteit Dierengeneeskunde van de UGent, daar wordt de potvis in grote ketels ondergebracht waar het rottingsproces herstart wordt en gecontroleerd wordt op de juiste temperatuur en de juiste middelen, voornamelijk enzymatisch en chemisch volgend ook. Het is alvast een uniek project, en koffiedik kijken. Een potvis 30 jaar lang in kleigrond bewaren is uniek en nog nooit eerder gebeurd. "We hopen er heel wat uit te leren zoals wat kunnen we nog aantreffen in het karkas van 30 jaar terug, hoe heeft het kadaver die 30 jaar onder de grond doorstaan? Verwacht wordt dat een paar dagen zal worden gewerkt voordat de resten van Valentijns skelet kunnen worden vervoerd." Aldus Prof. dr. Pieter Cornillie.

Een paar jaar later wordt Valentijn dan terug verwacht in de gemeente Koksijde, het skelet zal in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum worden tentoongesteld.
“De resultaten van de proefopgraving in 2013 zijn hoopgevend”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche. “Daarom maakte de gemeente Koksijde maar wat graag budget vrij (220.000 euro) voor de opgravingen in 2019. Het team o.l.v. Prof. dr. Pieter Cornillie van de Universiteit Gent voert de werken uit. Tijdens de jarenlange voorbereidingen en werkbezoeken bouwden we een enthousiaste samenwerking uit. Zijn team maakt het skelet in de loop van de komende jaren ook museumklaar. In het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum worden ondertussen de nodige verbouwingen uitgevoerd. Zo creëren we de nodige ruimte om het skelet in zijn geheel tentoon te stellen. Onze potvis Valentijn wordt onze nieuwe attractie. Zo’n verhaal spreekt tot de verbeelding. Ik ben alvast heel nieuwsgierig naar de opgravingen, ik heb de geur van toen nog in mijn neus!”
“Bovendien zorgen we ervoor dat iedereen dit project op de voet kan volgen”, vult schepen van o.a. Musea en Erfgoed, Stéphanie Anseeuw aan. “Tijdens de opgravingsweek kan iedereen een kijkje komen nemen. En ook van het werk van het team van de UGent zullen we op geregelde tijdstippen updates de wereld insturen. Zo wordt potvis Valentijn een bekende Koksijdenaar, nog voor hij in het museum komt te hangen.”

De feiten op een rijtje

- Valentijn van Sint André spoelde aan op 12 februari en werd begraven op 16 februari 1989. Het was toen de bedoeling hem na 10 jaar op te graven om hem daarna tentoon te stellen in een Koksijds museum.
- Hij is 17 meter lang en woog naar schatting 50.000 kg toen hij aanspoelde.
- Wetenschappelijke naam: Physeter macrocephalus
- Op woensdagmiddag 15 februari 1989 werden 7.000 geparkeerde auto’s geteld rond Sint André, daarbovenop kwamen nog tientallen schoolbussen uit het hele land. Niet minder dan 300.000 mensen kwamen die week een kijkje nemen.
- De eerste weken na zijn begrafenis was er sprake van opborrelend bloed, Valentijn moest daardoor met extra aarde worden bedekt.
- Het gemeentebestuur van Koksijde communiceerde rond 1 april 1989, bij wijze van grap, dat Valentijn van Sint André weer werd opgegraven, en dit om de tanden alsnog te recupereren om de factuur van het bergen te kunnen betalen.
- Tijdens de proefopgravingen van 2013 werden 8 tanden en 1 rib weggenomen.
- Op 13 mei zal Valentijn 11.043 dagen onder de grond hebben doorgebracht.
- Naar schatting zal 700 à 750 kubieke meter grond worden verplaatst om Valentijn bloot te leggen. De put wordt 25 m lang en 5 m diep.
- Tijdens de opgravingen vaardigt de UGent een vast team van 4 personen af om in Koksijde de nodige werken uit te voeren. Dit team wordt aangevuld met een 8-tal specialisten (naast morfologen ook ondersteuning door pathologen en archeozoölogen).
- 5 walvisflensmessen en 3 spademessen zullen gebruikt worden om het karkas te verwerken.
- De firma Vanlerberghe voorziet o.a. twee hydraulische graafkranen van 40 ton. Herman Vanlerberghe, de zaakvoerder, vindt het bijzonder om zo in de voetsporen van zijn vader Ivan te treden. De firma Vanlerberghe was in 1989 immers ook betrokken bij het begraven van de potvis.Als eerbetoon aan zijn overleden vader zal de aannemer de helft van zijn ereloon afstaan voor dit bijzonder project.
- Op het moment dat het skelet van Koksijde naar Gent wordt gevoerd, zal het naar schatting op basis van literatuurgegevens zo’n 6 à 8 ton wegen. Dit gewicht neemt nog af tijdens het maceratieproces.
- Na de opgraving, zal in de UGent een team van 10 personen instaan voor het versnijden van de resten van de potvis.
- Twee personen zullen het maceratieproces dagelijks opvolgen, op piekmomenten 4 personen. In deze fase wordt het skelet wekenlang ondergedompeld in een vloeistof, zodat de beenderen worden ontdaan van alle zachte resten. De verwerkingstanks hebben een capaciteit van 28.000 en 7.000 liter.
- In de laatste fase zullen 2 tot 5 personen instaan voor de samenstelling van het skelet.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 14.05.2019

Minister Lydia Peeters brengt bezoek aan installatie-schip van Jan De Nul Group (Official)

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters brachtop maandag 13 mei een bezoek aan de kantoren van het baggerbedrijf Jan De Nul in Aalst om daarna het schip ‘Vole au vent’ te bezoeken in de haven van Oostende. Dit is het nieuwe installatieschip van Jan De Nul voor offshore windparken en is uitgerust met vier ‘spudpalen’ om zichzelf boven het water te hijsen.

In 2015 investeerde Jan De Nul Group heel bewust in dit opmerkelijke schip met als doel ook op de markt van de offshore windenergie een partner van A tot Z te zijn. Jan De Nul verlegt zijn grenzen en streeft continu naar perfectie in zijn eigen vakgebied. Van civiele aannemer en baggeraar, over milieuexpert, naar specialist in hoogtechnologische offshore projecten. Telkens verder bouwend op de core business.

Wereldwijd voert Jan De Nul Group meer en meer totaalprojecten uit op vraag van offshore klanten. Grote werken worden vandaag bij voorkeur van ontwerp tot installatie door één aannemer gecoördineerd. Voor de installatie van kabels en met ballast verzwaarde funderingen (Gravity Based Foundations) en voor de uitvoering van steenbestortingen rond funderingen was Jan De Nul al goed uitgerust. Maar Jan De Nul Group miste nog een werkpaard om de windturbines zelf te installeren. De kans op overname van de Vole au vent midden 2015 kwam op het juiste moment.

Het is een van de grootste in zijn soort in de wereld. De grote vrije dekruimte, de grote laadcapaciteit en de kraan met een hijsvermogen van 1.400 ton laten toe om snel en op een veilige manier de zwaarste funderingen en componenten van offshore windparken te installeren. Het schip is uitgerust met vier spudpalen om zichzelf boven het water te hijsen, zodat het op een stabiele manier en zonder impact van de golven kan werken. Het schip kan alle types funderingen en de laatste generatie windturbines op zee installeren tot een waterdiepte van 50 meter.

Het schip werd speciaal gebouwd om windparken op zee te installeren, maar is ook perfect inzetbaar voor andere offshore sectoren, zoals de olie- en gasindustrie.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 14.05.2019

Stad in gesprek met Febelfin voor geldautomaat Rekkem

“Op het einde van de vorige legislatuur ontving het stadsbestuur het nieuws dat de laatste bank en dus ook geldautomaat in Rekkem zou verdwijnen. Met onze nieuwe bestuursploeg Team 8930 gingen we meteen aan de slag om te kijken wat wij als stad voor de inwoners van onze deelgemeente konden doen”, zegt schepen Herman Ponnet van de stad Menen.

Rekkem is niet de enige gemeente met dit probleem. In 2017 verdween één op de vijf geldautomaten. Schepen Herman Ponnet: “En daar maken handelaars en inwoners zich terecht zorgen over. Na het inwinnen van informatie hebben wij in een brief onze bezorgdheid geuit aan de banken, de bevoegde ministers (Homans en De Croo) en de sectorfederatie. Helaas was het antwoord telkens: begrip voor de situatie, maar de kostprijs om een bankautomaat te plaatsen is voor hen niet te verantwoorden.”

Samen met een bewoner werd de Stad Menen uitgenodigd bij de sectorfederatie Febelfin voor een constructief gesprek. Momenteel is er dus een directe lijn tussen het stadsbestuur en Febelfin. “We kunnen voorlopig enkel meegeven dat wij met de stad bij Febelfin aandringen op een oplossing. We hopen dat onze inspanningen via Febelfin bij de banken, nu wel tot een oplossing zullen leiden. We houden onze inwoners uiteraard op de hoogte”, aldus nog schepen Ponnet.

Febelfin werkt ook samen met onze stad Menen voor het aanbieden van workshops rond digitaal bankieren. Een eerste workshop vond in samenwerking met Unizo plaats op maandag 6 mei. Een infosessie in Rekkem volgt nog.

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 14.05.2019

Voordelig met de klas naar het subtropisch zwemparadijs

LAGO Kortrijk Weide wil haar steentje bijdragen aan het zwemonderwijs van de lagere schoolkinderen, van de eerste kleuterklas tot en met het zesde leerjaar. Het hele schooljaar door wordt het sportbad opengesteld voor zwemlessen in klasverband aan voordelige tarieven.

Leren zwemmen in bewegend water

Heel wat kinderen leren zwemmen of verfijnen hun zwemtechnieken tijdens de schooluren. De te behalen doelen worden vooraf duidelijk vastgelegd en de schoolkinderen zijn fier wanneer ze met een nieuw zwembrevet thuis komen. Maar zwemmen in stilstaand water in een zwembad is niet te vergelijken met zwemmen in de zee of een rivier. Ondanks intensieve zwemscholing gebeuren er toch nog incidenten in de zee doordat zwemmers verrast werden door de stroming of plotselinge diepte. Het is dus heel belangrijk om ervaring op te doen in bewegend water. Hoe voelt het om tegen de stroming in te zwemmen? Hoe reageer je het beste in hoge golven?

Daarom biedt LAGO Kortrijk Weide alle kleuters en lagere schoolkinderen uit Kortrijk en omgeving de kans om in klasverband op een plezierige manier met water en stroming kennis te maken. Het subtropisch zwemparadijs biedt namelijk een open en veilige omgeving om te leren reageren op onverwachte omstandigheden in het water.

Elke klas in Kortrijk en omgeving wordt uitgenodigd om vanaf 10 tot en met 28 juni gedurende 2 uur het zwemparadijs te ontdekken in klasverband aan de prijs van € 1,60 per kind. Dit is de prijs die scholen betalen voor een reguliere zwembeurt van 30 minuten in het sportbad.

Scholen die van dit educatief aanbod willen profiteren dienen vooraf in te schrijven via kortrijkweide@lago.be.

 

FVW / Bron: Lago/Kortrijk Weide

Geplaatst op 12.05.2019

Participatiemoment St-Jozefskerk Menen op 14 mei

Wat is jouw idee voor nieuwe invulling?

Heb jij concrete ideeën of suggesties voor een nieuwe invulling van het kerkgebouw? Welke functies (bv. ontmoetings- of ontspanningsruimte) zie jij voor de kerk? Hoe kunnen wij de kerk zoveel mogelijk openstellen voor alle Barakkenaren? Kom naar ons participatiemoment op 14 mei om 19.00 in parochiaal centrum De Kring, Schansstraat 43 in Menen.

 

FVW / Bron: Stad Menen

Geplaatst op 12.05.2019

Ketnet Zomertour komt naar Kortrijk Weide

Op zaterdag 31 augustus palmt de caravaan van de Ketnet Zomertour het Nelson Mandelaplein op Kortrijk Weide in om er een gratis kinderfeest te organiseren.

Net als de voorbije jaren pakt de kinderzender deze zomer uit met een gratis kinderfestival in verschillende steden. Kortrijk ontvangt de Ketnet-artiesten op zaterdag 31 augustus vanaf 13.30 uur op Kortrijk Weide.

Eén groot kinderfeest
We maken er samen één groot kinderfeest van. In de namiddag kan je gratis optredens meepikken van De KetnetBand, de cast van de Ketnet Musical ‘TROEP!’’, Campus 12, Biba & Loeba, #LikeMe en Kaatje, Kamiel en Viktor. Ketnet-wrapster Charlotte praat alles aan elkaar. Ook naast het podium valt heel wat te beleven: neem een selfie met je favoriete Ketnet-artiesten of doe mee aan allerlei leuke spelletjes.

Meer info volgt vanaf 24 juni op Ketnet.be .

Burgemeester Vincent Van Quickenborne en schepenen Kelly Detavernier en Bert Herrewyn: "We zijn blij dat we hét kinderfestival van het jaar naar Kortrijk kunnen halen. Dit wordt de perfecte afsluiter van de zomervakantie!"

 
FVW // Bron: Stad Kortrijk

Geplaatst op 12.05.2019

Brandweermannen Brandweer Wervik verrassen collega Marvin Couckuyt met erehaag

Brandweermannen van de Brandweerzone Westhoek, post Wervik hebben zaterdagmorgen aan het stadhuis een erehaag gevormd voor hun collega Marvin Couckuyt die in het huwelijksbootje stapte met Elisah Labarque. De collega’s van Marvin organiseerden een eerbetoon, zoals een brandweerkorps waardig. 
Terwijl ze de groet uitvoerden, verliet Marvin met zijn echtgenote het stadhuis. Het koppel kon de aanwezigheid van de brandweermannen best wel smaken.

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 12.05.2019
4600 artikelspagina's: 1 ... 13 14 15 16 17 <<< 18 >>> 19 20 21 22 23 ... 461