Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf ťťn of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Cultuur op school: 32 West-Vlaamse scholen krijgen subsidies om hun creatieve projecten te realiseren

Cultuur op school: 32 West-Vlaamse scholen krijgen subsidies om hun creatieve projecten te realiseren

Het maken van een muurschildering, een ecologisch verantwoorde wetenschapsopera of met je klas de opnamestudio induiken. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe scholen creatief aan de slag gaan met de subsidies in het kader van het dynamoPROJECT. 183 scholen krijgen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits meer dan 340.000 euro om zo’n creatief cultuurproject te realiseren. In West-Vlaanderen gaat het om 32 scholen, goed voor 60.000 euro subsidies. Deze projecten stimuleren de brede ontwikkeling van elke leerling en laat toe dat elke jongere, ongeacht de thuissituatie of sociaaleconomische achtergrond kan genieten van cultuur.

Via Cultuurkuur.be, het online platform voor cultuureducatie krijgen scholen elk jaar de gelegenheid een creatief project in te dienen. Elke school van kleuter tot hoger onderwijs kan dat doen vanuit haar eigen identiteit. Een professionele jury staat in voor de beoordeling. Dit jaar zijn 183 scholen geselecteerd die in totaal 342.743 euro krijgen om hun projecten te realiseren. De projecten lopen van februari tot eind juni.

In West-Vlaanderen krijgen 32 scholen subsidies, in totaal goed voor zo’n 60.000 euro.

Zo gaat het GO! Ensorinstituut uit Oostende er alvast creatief mee aan de slag. Geïnspireerd door het streetart-festival The Crystal Ship gaan leerlingen van de 2de graad Graphic Design uit het Ensorinstituut en leerlingen van De Branding (OV4 TYPE 9) samen een muurschildering realiseren op school. Streetartartiest, illustrator en schilder Wietse begeleid en koppelt zijn creativiteit aan de praktijkvakken. Hiervoor krijgen ze 1.980 euro aan subsidies.

Elk kind laten genieten van cultuur
Het is de ambitie om elk kind en elke jongere, ongeacht de thuissituatie en sociaaleconomische achtergrond, mee te laten genieten van cultuur. Cultureel bewustzijn en culturele expressie helpen jongeren om de uitdagingen van morgen zelfbewuster aan te gaan. Cultuur en onderwijs zijn belangrijke partners in het vorm geven aan de samenleving, in het tot stand brengen van vooruitgang. Cultuur en onderwijs dragen op een actieve en creatieve manier bij jongeren bij aan talent­ontwikkeling. De deelnemers aan het dynamoPROJECT leveren hier een belangrijke bijdrage. Het project veronderstelt een intensieve, meerdaagse begeleiding van een externe partner. Maar ook de inbreng van de leerlingen zelf is cruciaal. En de leerkrachten op hun beurt moeten het vuur brandend houden wanneer de professionele partners vertrokken zijn.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Van februari tot juni krijgen 32 West-Vlaamse scholen de kans om hun culturele vleugels uit te slaan. Hiervoor maak ik 60.000 euro voor vrij. Professionals, leraren en leerlingen creëren met deze middelen wervende tentoonstellingen, muurschilderingen, verhalen, muziekevenementen enz. Dankzij het project Dynamo komen duizenden jongeren in contact met de rijke culturele wereld. Ook die jongeren die cultuur thuis niet met de paplepel meekrijgen. Onderwijs en cultuur vinden elkaar hier blindelings met een open blik op de samenleving. Kinderen in contact brengen met cultuur verruimt hun blik op de samenleving. Iets waar we moeten blijven op inzetten. Cultuur en onderwijs zijn belangrijke partners in het vorm geven aan de samenleving, in het tot stand brengen van vooruitgang. Ze dragen op een actieve en creatieve manier bij jongeren bij aan talent­ontwikkeling. De deelnemers aan het dynamoPROJECT leveren hier een belangrijke bijdrage.”

 

FVW / Bron: Kabinet Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits

 

Geplaatst op 15.02.2019

Nieuwe ruimte voor mensen, ideeŽn en creativiteit in Waregem: atelier OFFline

Els Ghyselinck, Catherine Deschryver, Annelies Blancke en Marc Vermeersch zijn de vier stichters van vzw atelierOFFline met ruimte in de Groene Wandeling 62 te Waregem. De ambitie is een ontmoetingsplaats creëren waar geïnteresseerden zich op een creatieve manier kunnen uiten of bijscholen in allerlei workshops. Daarnaast worden kleine initiatieven georganiseerd, al dan niet gratis, om mensen op een leuke manier samen te brengen. Cfr. Vlooienmarkt, elpeekaffee, film, voordracht…

Overzicht programma Maart 2019
Vrijdag 1 Maart 2019 20.00u. Elpeekafee Gratis
Tweede aflevering in de nieuwe reeks Elpeekaffee’s van 2019. In de gezellige ontmoetingsruimte van Atelier Offline stelt de gast-heer of –vrouw zijn favoriete plaat voor aan de geïnteresseerden. 
Na de passage van vijftiger Hans Roobroeck laten we dit keer een twintiger aan het woord. Gastheer is Omar Hobo, neergedaald uit stadscafé Den Hemel! 
Opnieuw een muzikant aan het woord dus; je kan de groep ‘Mumble’ met Omar aan de drums alvast hier beluisteren. Daarnaast is hij presentator bij ‘Bruzz‘, een multi-media kanaal met nieuws uit Brussel en de beste cultuurtips, radio zit in zijn DNA.

Eén ding is zeker, onze gast is opgegroeid met én houdt van veel muziekjes.. we laten ons graag verrassen.

Zaterdag 2 Maart 2019 Try-Out "De Vinylvreter (Volzet)
Piv Huvluv maakt reeds 20 jaar comedy voor volwassenen en kinderen en deelt hierbij vaak zijn liefde voor muziek.. Enkele reisgezellen, mensen die samen met Piv comedy in Vlaanderen groot maakten: Thomas Smith, Piet de Praitere (Bevergem), Raf Coppens, Fritz Van den Heuvel, Nigel Williams, Bert Kruismans en later ook nog Danny Van Britsom, Alex Agnew, Wim Helsen,… 
In de rol van agent Stefaan Goudry is Piv opnieuw te zien in “Eigen Kweek”, het kijkcijferkanon waarin onder andere Wim Willaert, Sébastien Dewaele, Sien Eggers, Maaike Cafmeyer, Dirk Van Dyck, Sam Louwyck en Stefaan De Gand de pannen van het dak spelen.
De vinylvreter !

Piv schetst zijn muzikale ontwikkeling aan de hand van een karrenvracht vinyl uit zijn indrukwekkende platenkast. Een berg platenhoezen passeert de revue. Alles wordt opgesmukt met markante verhalen, maffe anekdotes, warme herinneringen, een aantal vinyl-luistermomenten… Je krijgt inkijk in de verzameling van een rasechte vinylvreter.

Deze voorstelling is géén traditionele comedyshow, maar meer een luchtige, zelfrelativerende wandeling in het hoofd van een muziekfreak. Zeker interessant voor een muziekliefhebber, maar net zo goed voor de leek die verbaasd toekijkt hoe iemand zijn passie beleeft. Wat ons betreft een elpeekaffee XXL en ten zeerste welkom! 
De voorstelling is uitverkocht!
Even vooruitblikken op april 2019:
vrijdag 5 april 20u. Elpeekaffee met Dries Mahieu.
vrijdag 26 april 20u. Optreden singer songwriter Jasmien Aernout: http://www.jasmienaernout.be/

Overzicht workshops: Alle info over de workshops is terug te vinden op onze website www.atelieroffline.be.
Telkens op maandag en woensdagavond vanaf 19.00u. Workshop Model, tekenen, schetsen of schilderen naar levend model. 
vanaf zaterdag 9 maart Workshop Zeefdruk
vanaf zaterdag 9 maart Workshop Illustratie
maandag 1 april 2de Workshop Handlettering – Volzet!

De eerste Vlooienmarkt in Atelier Offline op zondag 3 februari was een succes en een gezellige bedoening! Voor herhaling vatbaar dus.

 

FVW / Bron: Ateelier Offline

Geplaatst op 14.02.2019

Klimaatjongeren ontvangen door stadsbestuur Menen

De Stad Menen is trots op de aandacht van de jongeren voor het klimaat, want ook de stad Menen streeft naar een duurzame toekomst voor al haar inwoners.

Op donderdag 14 februari 2019 werden de jongeren uit Menen op het stadhuis ontvangen. Op deze manier kunnen zij het engagement van de stad voor het klimaat samen in handen nemen.

Op deze middag wil het stadsbestuur met de jongeren een draagvlak creëren om samen over de klimaatproblematiek na te denken. Nadien is ook voldoende tijd voorzien om dit binnen de schoolomgeving te bespreken, gekaderd binnen de lokale bevoegdheden en mogelijkheden van het stadsbestuur.

De leerlingen werden welkomd vanaf 12.00u. Eerst volgde een overleg over hoe het stadsbestuur de ideeën van de jongeren kan bundelen. Vervolgens werd door het stadsbestuur de statiegeldalliantie ondertekend als eerste stap in de richting van een duurzaam Menen. Op 14 maart worden de jongeren opnieuw uitgenodigd op het stadhuis om het resultaat van hun denkoefening aan het stadsbestuur voor te stellen, zodat het stadsbestuur hun visie kan verwerken in hun beleidsplan.

(Foto: Stad Menen)

Geplaatst op 14.02.2019

Samen in zee voor maritieme beroepsopleiding in BelgiŽ

Drie maritieme entiteiten slaan de handen in elkaar!

Op donderdag 14 februari werd het “Maritime Competence and Career Centre” (MC3 ) boven de doopvont gehouden in de Marinebasis van Zeebrugge.

MC3 is de nieuwe koepelinstelling waarbinnen de maritieme beroepsopleidingen van de Marine, de Antwerp Maritime Academy (HZS) en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) elkaar versterken. Dit vooruitstrevend initiatief kwam tot stand dankzij de enorme inzet van meerdere actoren binnen elk van de ondertekenende partijen. 
Het is kenmerkend voor de nieuwe wind die waait in de maritieme wereld waarbij alle actoren op zoek zijn naar synergiën en het streven naar steeds hogere kwaliteit voor onze zeelieden.

De ondertekening werd gevolgd door de inhuldiging van het nieuwe trainingszwembad voor duikers-ontmijners alsook de organisatie van de “Admiraals Cup”, een zwemwedstrijd waar elke eenheid binnen de Marine aan deelneemt.

Met het "Maritime Competence & Career Center" - MC3 - bundelen de Hogere Zeevaartschool, de Marine en de VDAB hun krachten voor de maritieme beroepsopleiding als een efficiënte dienstverlening aangeboden. Donderdagmorgen werd het MC3 voorgesteld aan de FOD Mobiliteit in de Marinebasis te Zeebrugge.

Momenteel worden in België door verschillende organisaties en instituten maritieme vorming gegeven en STWC-certificaten (International Standarts of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers) uitgereikt. Hoewel elke organisatie kwaliteit nastreeft, is het borgen van deze kwaliteit onderhevig aan diverse normeringen. 
In een eerste stap naar uniforme maritieme beroepsopleiding willen de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, de Belgische Marine en de Hogere Zeevaartschool hun maritieme beroepsgerichte vormingscomponenten integreren in een uniek samenwerkingsakkoord, met als speerpunt kwalitatief maritiem beroepsonderwijs.

De optimalisatie van middelen, knowhow en organisatie zullen borg staan voor kwalitatief hoogstaande maritieme dienstverlening in België. Ook kunnen in deze samenwerking certificaten uniformer gemaakt worden om tegemoet te komen aan de hedendaagse normen.

MC3 biedt een efficiënte aanpak voor:
-de ontwikkeling van trainingsprogramma's voor werkzoekenden en werknemers voor maritieme jobs;
- het selecteren, rekruteren, vormen, begeleiden en voorzien van instructeurs;
- de organisatie van trainingen;
- het aanbrengen van locaties waar de trainingen kunnen doorgaan;
- de kwaliteitsbewaking van de training;
- een permanente dialoog tussen de partijen;
- de onderlinge opvolging van nieuwe regelgeving binnen de maritieme sector.
"Defensie is blij dat ze voor haar opleidingen met externe partners zal samenwerken. Met de oprichting van het "Maritime Competence and Career Center" zal de Marine nauwer samenwerken met de HogereZeevaartschool en de VDAB om kwalitatieve en civiel erkende en gesertificeerde maritieme opleidingen aan te bieden aan haar matrozen, onderofficieren en officieren.
Zo versterkt Defensie zowel het aanbod als de kwaliteit van de opleiding van het marinepersoneel en werkt ze voort aan de opwaardering van het militaire beroep." Aldus Didier Reynders, minister van Defensie.

Met het "Maritime Competence and Career Center" gooien de Hogere Zeevaartschool, Defensie - La Défense - Belgian Defence en de VDAB de trossen los voor een doorgedreven samenwerking. Het is een schoolvoorbeeld van hoe je door te kijken naar wat samen kan, bruggen kan bouwen tussen verschillende opleidingsinstellingen. Door wederzijdse erkenning van de opleidingen, wordt het voor studenten en cursisten vlot mogelijk om van de ene maritieme werkgever naar de andere over te stappen. Ik wens het "Maritime Competence and Career Center dan ook een behoden vaart." Aldus Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 14.02.2019

Oud industrieel pand wordt beautyschool TCS Academy

In Waregem pakt The Color Studio (TCS), toonaangevend in medische en esthetische tatoeage, uit met haar nieuw gebouw. In 

het oud, in ere hersteld fabriekspand organiseert het familiebedrijf van 15 tot en met 19 februari 2019 verschillende events.

De vijfdaagse start op 15 februari om 18.00u. Dan opent TCS officieel de deuren van haar nieuw gebouw in Oude Kassei 31 in Waregem. Op 16 en 17 februari volgt een opendeurweekend, doorlopend open van 10.00 tot 18.00u. Op de planning staan demo’s van permanente make-up, wimperstyling en haarworkshops met Moroccanoil. Ook krijg je MUD make-up advies en kan je een gratis huidanalyse laten uitvoeren.

Internationaal seminarie 
TCS maakt de opening grootser door op 18 en 19 februari 2019 een internationaal seminarie te organiseren. Hiervoor nodigt het bedrijf haar professionele klanten uit. Internationale permanente make-up artiesten Rebecca Chung, Tünde Méhn en Dora Hollos komen uit Hong Kong en Budapest naar Waregem. Live tonen ze er hun nieuwste technieken. Cursisten oefenen onder begeleiding mee op silicone. Oprichtster Darline Vierstraete over dit seminarie: “Wij zoeken steeds naar de nieuwste technieken in permanente make-up en scholen ons daarom continu bij. Bij onze cursisten voelen we ook die goesting om te blijven bijleren en organiseerden daarom dit seminarie. Onze artiesten kozen we zorgvuldig volgens de opkomende trends in de sector.”

TCS, opleidingen en behandelingen
TCS is een familiebedrijf met meer dan 30 jaar ervaring. Opgericht door Darline Vierstraete en verder uitgebouwd met haar 3 kinderen: Frele, Iman en Aäron. Naast erkend opleidingscenter en groothandel, is het bedrijf ook toonaangevend in behandelingen. Dit in permanente make-up, medische tatoeage, microneedling, microblading, tricopigmentatie, wimperstyling en MUD make-up.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 13.02.2019

38,35% van de fietsers niet in orde tijdens Verkeerscampagne Veilig Fietsen West-Vlaanderen

Jaarlijks neemt gouverneur Decaluwé het initiatief de provinciale verkeerscampagne "Veilig Fietsen" te organiseren.

Het eerste deel van de campagne , de sensibiliseringscampagne liep van 1 oktober 2018 tot en met 15 november 2018. Alle secundaire scholen uit de provincie West-Vlaanderen werden gevraagd, in samenwerking met de lokale politiediensten, preventieve fietscontrole te organiseren.

Uit de resultaten blijkt dat 38,35% van de gecontroleerde fietsen technisch niet in orde is. Bij één op vijf fietsers voldoet de fietsverlichting niet.

Tijdens de campagne werden door de politiediensten 21.595 fietsen gecontroleerd, 8282 of 38,35% daarvan bleken niet in orde te zijn. Het is wel een kleine verbetering tegenover 2017 (42,06%).

Verder controle wees uit dat 4350 fietsen, of 20,14% niet in orde waren met de wettelijk verplichte fietsverlichting. Ook hier een kleine verbetering tegenover 2017 (21,83%).
Andere belangrijke aandachtspunten blijken de verplichte reflectoren en een goed werkende bel te zijn.

Sensibilisering blijft noodzakelijk
"Hoewel de resultaten van deze preventieve fase dit jaar eerder bemoedigend zijn, blijft verdere sensibilisering van de fietsers, en in het bijzonder van de jonge fietsers, noodzakelijk." Aldus gouverneur Decaluwé.

De tweede fase van de campagne is een handhavingsperiode waarbij de politiediensten controles op de openbare weg organiseert. Dee vindt nog plaats tot en met 28 februari 2019.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 13.02.2019

Plein Kortrijk onderbroken voor verkeer

Op zaterdag 16 februari 2019 wordt de torenkraan op het Plein ter hoogte van huisnummer 27 afgebroken door de firma Avet Building & Engineering.

Verkeerssituatie
Voetgangers en fietsers hebben doorgang
Eénrichtingsverkeer richting Romeinselaan
Verkeer komende van de Romeinselaan en Langemeerstraat volgt een omleiding rond het Plein
FVW / Bron: Stad Kortrijk
 

Geplaatst op 13.02.2019

DuisteRTT zet Kortrijk culinair op de kaart

Café Paté organiseert op zondagmiddag 17 februari 2019 een smaakvol parcours op een industriële locatie, in en om de RTT-site in Kortrijk.

De gasten worden er op gepaste wijze onthaald, met een Kortrijkse apero en bites gecreëerd door één van de Café Paté chefs. De route brengt hem via de vroegere winkel naar buiten om terug binnen aan tafel aan te schuiven in het nieuwe horeca-opleidingscentrum van VORK. Daar krijgen de deelnemers een no-nonsense food Sharif menu van 10 gerechtjes voorgeschoteld door nog eens 11 Kortrijkse chefs die je aan het werk kunt zien in de open keuken.

Voor de vlotte service krijgen de chefs de medewerking van de studenten van hotelschool RHIZO Kortijk.

Na de lunch worde de gasten terug begeleid naar het RTT gebouw, om er boven in de toren af te sluiten met een ware klimax, een Gault Mullah topdessert om naar uit te kijken. Viva Sara verzorgt daar een conceptuele koffiebedeling. Verder nagenieten kan in de bar met uniek uitzicht over de stad.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan via www.duistertt.be.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 13.02.2019

Nationale staking ook in Zuid-West-Vlaanderen voelbaar

De vakbonden nemen het niet dat de lonen in de privésector maar 0,8 procent mogen stijgen. Ze willen meer koopkracht en richten zich tegen de werkgevers en de regering. Op heel wat plaatsen staan stakingsposten aan bedrijfspoorten en industriezones. Ook aan het Ring Shopping Center in Kortrijk stond er een ruime delegatie van de christelijke vakbond.

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 13.02.2019

Positieve medewerking van taxibestuurders tijdens controleactie door politiediensten

Op maandag 11 februari 2019 voerde de politiezone Vlas, in samenwerking met de West-Vlaamse Politieschool, een taxicontrole uit aan het station van Kortrijk. 

In totaal werden 13 taxibestuurders en hun taxi aan een uitgebreide controle onderworpen. 3 taxibestuurders en hun voertuig waren volledig in orde. Bij de overige taxi’s werden wel enkele inbreuken vastgesteld. 

Naast mondelinge opmerkingen door de politiediensten werden ook verschillende processen-verbaal opgesteld voor volgende vaststellingen:

· geen affichering van het keurings- en verzekeringsbewijs

· het niet uithangen van de taxikaart in het voertuig

· het niet kunnen voorleggen van een arbeidscontract

· het niet kunnen voorleggen van een controlerapport

· geen aanwezigheid van de verplichte EHBO-kist

“Het controleren van taxibestuurders en hun voertuig gebeurt op regelmatige basis omdat er steeds enkelingen zijn die zich spijtig genoeg niet aan de taxiregelgeving houden. De resultaten van deze actie tonen echter aan dat het overgrote deel van de taxibestuurders en hun voertuig in orde waren. Er was bovendien een goede medewerking van zowel de taxibestuurders als de zaakvoerders van taxibedrijven. Zij waren positief over deze controleactie.”

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 13.02.2019
4040 artikelspagina's: 1 2 <<< 3 >>> 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 405