Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Vlaamse Waterweg nv ontdoet Oude Veurnevaart Nieuwpoort van zwerfvuil

Afgelopen week staken de medewerkers van de Vlaamse Waterweg nv hun handen uit de mouwen om de Oude Veurnevaart te vrijwaren van (drijvend) afval. Deze zwerfvuilactie was niet evident gezien de ondiepte van de vaart. Speciaal voor de actie werd een boot via een kraan in de vaart geplaatst.

Het stadsbestuur is Vlaamse Waterweg nv zeer dankbaar omdat zo de lokale fauna en flora beschermd wordt tegen zwerfvuil. Vlaamse Waterweg nv beheert en exploiteert de waterwegen, zorgt voor waterbeheersing en vergroot de aantrekkelijkheid van de waterwegen voor recreatie, toerisme en natuurbeleving. De waterbeheerder houdt ook de kwaliteit van de waterwegen en hun oevers in het oog.

 

FVW / Bron: Stad Nieuwpoort

Geplaatst op 31.05.2019

13de kunstenfestival ArtMarkt Kuurne

Tijdens het eerste weekend van juni wordt het marktplein van Kuurne omgetoverd tot het Montmartre van Parijs. Op zondag 2 juni vindt namelijk de 13de editie van ArtMarkt plaats. De organisatie van dit gebeuren ligt in handen van het Braderiecomité en de Koninklijke kunstclub Evariste Carpentier. Het is de opvolger van de vroegere Artiestenfoor. Dit jaar zijn de inschrijvingen echt wel explosief gegroeid vertelt Annie Messely. Momenteel staat de teller op 72 kunstenaars die actief hun ding zullen doen. Dit gaat van schilderen tot pottendraaiers, keramisten, steen- en houtkappers, graffitispuiters, tekenaars, stoffenkunstenaars, juwelenontwerpers, enz. De kunstenaars zullen er op zondag 2 juni van ’s morgens 10.00 tot 18.00 uur aan het werk zijn.

Naast het bewonderen van de kunstenaars kan u zelf in de huid van een kunstenaar kruipen. Er worden workshops gegeven voor graffiti spuiten, model- of portrettekenen en potten draaien.

Op zaterdag 1 juni kan je in de namiddag op het Marktplein terecht voor oude ambachten. De organisatie zorgde terug voor een mooie diversiteit aan ambachten. Zo is een instrumentenbouwer aanwezig maar ook decoupage in mini doosjes, macramé, een houtdraaibank, artisanale kaarsen, weven en spinnen, glas graveren, boekbinden, zelfgemaakte olielampen, leder ambacht, enz.

Het Koninklijk jeugdatelier uit Kuurne zal een uitgebreide tentoonstelling houden met als thema ‘No place like home’. Je vindt de tentoonstelling in de Elisabethstraat 10 te Kuurne. Voor het 75 jarig bestaan van de Koninklijke Kunstkring Evariste Carpentier worden werken van de leden tentoongesteld in het Oud Gemeentehuis (Kerkstraat 10), een leegstaand pand (Kerkstraat 15) en in de etalage van Verbeke (Kerkstraat 16) te Kuurne.

FVW / Bron: Braderiecomité Kuurne VZW

Geplaatst op 26.05.2019

Nieuwpoort viert traditionele Visserijfeesten

Tijdens het pinksterweekend staat Nieuwpoort volledig in het teken van de visserij. Op het Kaaiplein vinden op zaterdag 8 en zondag 9 juni de jaarlijkse Visserijfeesten plaats. De plechtige Vissershulde op pinkstermaandag vormt traditioneel het sluitstuk van de Visserijfeesten.
Op pinkstermaandag 10 juni 2019 herdenkt de stad Nieuwpoort al zijn op zee vermiste en omgekomen vissers. Het huldemoment start om 10 u. met een eucharistieviering in de verkoophal van de stedelijke Vismijn. Aansluitend volgt de zegening van de
vissersvaartuigen langs de kade. De optocht gaat nadien verder tot aan het Vissersmonument op het Fonteinenplein.
 
Dit nationaal gedenkteken vormt naar jaarlijkse traditie het trefpunt voor een indrukwekkende doch ingetogen plechtigheid. Nabestaanden van de vissers leggen er een bloemenkrans neer samen met het stadsbestuur, overheidsinstanties en verenigingen.
 
Voor de familieleden van omgekomen zeelui bezit het Vissersmonument een grote emotionele waarde. Dit beeld fungeert immers als symbolisch graf voor al wie op zee is gestorven en nooit werd teruggevonden. Ter nagedachtenis van deze slachtoffers bevindt zich aan de voet een herdenkingsplaat met de namen van 100 Nieuwpoortse vissers.
 
Het ceremoniële luik van de Vissershulde op pinkstermaandag wordt afgesloten met de redershulde. De verdienstelijke reders die actief zijn in de Nieuwpoortse haven worden door het stadsbestuur in de bloemetjes gezet.
Visserijfeesten: sfeer en gezelligheid bij de Vismijn
Voorafgaand aan de plechtigheden op tweede pinksterdag vinden op zaterdag 8 en zondag 9 juni 2019 de Visserijfeesten plaats. Het Kaaiplein ter hoogte van de stedelijke Vismijn vormt het decor voor dit gezellig evenement.
Om 9.30 u. kan men er deelnemen aan een geleid bezoek aan de visveiling en verse vis kopen. Dit ten voordele van een goed doel. Vooraf inschrijven voor deze rondleiding gebeurt via tel. 058 23 39 23.
 
Daarnaast is het genieten geblazen met de vele optredens en heerlijke vishapjes van lokale vishandelaars en horecazaken op de vissmoefelmarkt.

FVW / Bron: Stad Nieuwpoort

Geplaatst op 26.05.2019

Argenta & ROB: ‘opening doors’ op zichtlocatie langs E403 in Ardooie

Start bouw van 22.000m² grote productiesite

Op het bedrijventerrein Ter Vlucht werd op dinsdag 21 mei de symbolische eerste spadesteek gegeven voor de bouwwerken van een nieuwe productiesite van argenta en ROB. Onder de slagzin ‘Opening Doors’ starten beide merken in deurbeslag er aan de uitbouw van 1 sterk bedrijf, waar niet alleen de 2 productiesites van Louage & Wisselinck samengebracht worden, maar ook argenta z’n definitieve stek vindt.

Na de overname van Louage & Wisselinck door Argent Alu eind 2017 – en dus ook de samensmelting van de merken argenta en ROB onder de vleugels van de Renson-groep – komen beide specialisten in deurbeslag nu ook fysiek samen onder één nieuw dak langs de E403 in Ardooie. Op het bedrijventerrein Ter Vlucht komt de nieuwbouw productiesite mooi zichtbaar langs de autosnelweg als hét visitekaartje voor één sterk bedrijf, specialist in het openen van deuren. Argenta focust daarbij als merk vooral op draaideuren en interieurs, ROB blijft dé specialist bij uitstek in schuifdeuren en richt zich ook op buitentoepassingen.

Productie, magazijnen, R&D, sales en marketing : alles gecentraliseerd
“Dit nieuwbouwproject moet ons bedrijf klaarmaken voor de toekomst. Daarom brengen we hier in de eerste plaats de 2 huidige productiesites van Louage & Wisselinck samen onder (de bestaande ROB-gebouwen in Ter Vlucht en de oude site in de Stationsstraat in Ardooie),” verduidelijkt Wim Waelkens (Business Unit Manager Argent Alu).

“Dit nieuwbouwproject moet ons bedrijf klaarmaken voor de toekomst. Met zowel R&D, verkoop en marketing van argenta en ROB gecentraliseerd, willen we dé referentie worden in ‘opening doors’” Wim Waelkens, Business Unit Manager Argent Alu

“Daarnaast willen we hier de verkoopmagazijnen van argenta en ROB centraliseren. Daarmee moeten we onze leveringstermijnen naar onze klanten toe flink kunnen optimaliseren. We investeren hier in een modern machinepark en de nieuwe gebouwen zijn aangepast naar de noden en wensen van vandaag, iets wat ook onze werknemers ten goede zal komen. Bovendien is op deze nieuwe site plaats voorzien voor een gloednieuw R&D kenniscentrum rond alles wat te maken heeft met het ‘openen van deuren’. Dat moet ons toelaten om nog sterker te kunnen inzetten op innovaties en die ook snel in de markt te kunnen introduceren. Met ook onze gebundelde verkoop- en marketingdiensten in Ter Vlucht zullen we bovendien nog sneller kunnen inspelen op vragen uit de markt en op opportuniteiten om onze merken verder uit te bouwen, én kunnen we onze klanten een hogere service bieden. Ten slotte zal de verhuis van het verkoopmagazijn van argenta ons ook toelaten om in onze oorspronkelijke vestiging in Kruisem de noodzakelijke ruimte vrij te maken om de productie binnen Argent Alu verder te laten groeien.”

“Deze investering in lokale productie is niet meer dan logisch. Dit is een enorm dynamische regio, met heel gedreven, talentvolle mensen. Het is dankzij hen dat we de kwaliteit kunnen blijven bieden die we nastreven”

Paul Renson, CEO Renson groep
Lokaal verankerde productie: ‘de juiste mentaliteit en ondernemerschap maken het verschil’ 
Paul Renson (CEO Renson groep): “ROB en argenta zijn slechts 2 van de merken die deel uitmaken van de Renson groep, die in 2019 z’n 110de verjaardag viert. Dit nieuwbouwproject past in een reeks recente investeringen wereldwijd om de verdere groei van die groep te faciliteren. Dat we dat ook hier in Ardooie op een zichtlocatie langs de autostrade doen, is geen toeval, maar eerder een rode draad doorheen de projecten die momenteel in de steigers staan.” Nog volgens Paul Renson is het daarbij een bewuste keuze om niet te gaan produceren in het buitenland, maar net opnieuw lokaal te investeren. “Dit is een enorm dynamische regio, met heel gedreven, talentvolle mensen. Het is dankzij hun kennis, knowhow en ondernemerschap dat we de kwaliteit kunnen blijven bieden die we altijd al nastreven en dat we kunnen blijven innoveren.” ‘There’s no speed limit on innovation’, benoemt hij het graag.

‘Opening doors’ langs de autosnelweg
Dat argenta & ROB uitbreiden, zal dankzij de zichtlocatie langs de E403 in Ardooie niet ongemerkt blijven. De 105 m lange gevel moet het uithangbord worden van wat beide merken onder ‘opening doors’ (hun gezamenlijke baseline) verstaan. Die zit dan ook subtiel verwerkt in de zwarte plint van het gebouw. “Die ‘logistieke sokkel’ hebben we bewust heel neutraal gehouden om het contrast met de kroon van de nieuwbouw te benadrukken,” geeft Luc Binst (CEO Binst Architects) tekst en uitleg bij het ontwerp. “Die is deels transparant opgebouwd en krijgt de typische messing kleur die heel erg in is voor deurbeslag. De warme uitstraling en het design van het ontwerp moet in één oogopslag duidelijk maken welke hoogwaardige producten er achter die façade vorm krijgen. Kortom, het wordt een gevel die qua ziel perfect past bij de bedrijfsidentiteit van beide merken. Liever dan de achterkant van een productiehal, krijgt deze site dus – naast de voorgevel van de bestaande kantoren daar – een 2e voorgevel, zichtbaar vanaf de autostrade.

Het nieuwe argenta / ROB nieuwbouwproject in Ter Vlucht in cijfers:
- 22.000 m² extra bovenop de bestaande 6.000m²
- Investering van 16 miljoen Euro
- Gevel van 105 m langs de E403 in Ardooie (ter hoogte van afrit 8, Ardooie)
- Verhuis uit de stationsstraat in Ardooie naar de nieuwe site eind 2019
- Nieuwbouw productiesite en verkoopmagazijn operationeel: eind 2020
- Eén firma met nieuwe huisstijl: begin 2021


FVW / Bron: Renson Groep

Geplaatst op 26.05.2019

BIB Menen zet deuren hele dag open

Schepen van Cultuur en Bibliotheek Griet Vanryckegem zet de deuren van de bibliotheek de hele dag open: “Ik merkte dat onze krantenlezers en studenten krap zaten in de kleine leesruimte die wel al ’s morgens open was. Nu wordt de volledige bibruimte opengezet tijdens de openingsuren van CC De Steiger, dus ook over de middag!”

Zo wordt de bibliotheek Menen meteen letterlijk een open huis: voor studenten, voor krantenlezers, voor boekenwurmen… Iedereen is er de ganse dag welkom! De nieuwe regeling gaat in vanaf 1 juli.

“Het besluit van de toekomstvisie voor onze bib die we onder leiding van professor Redig samen met geïnteresseerde inwoners hebben gemaakt, was het duidelijk: de bibliotheek van de toekomst is niet enkel een uitleendienst, maar ook een ontmoetingsplek. Vrijwilligers zijn ook altijd welkom om leven in huis te brengen. Voor de nieuwe bibliotheek in Lauwe is alvast ook een digitale uitleen goedgekeurd, waardoor je altijd kan binnenspringen om een bijvoorbeeld een boek uit te lenen voor je naar je vergadering gaat in het OC Lauwe,” voegt een tevreden schepen Vanryckegem er nog aan toe.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 26.05.2019

Jan Yperman Ziekenhuis Ieper en Brandweer Westhoek bouwen samenwerking verder uit

Het Jan Yperman Ziekenhuis en Brandweer Westhoek bouwen de samenwerking in het kader van de Dringende Geneeskundige Hulp verder uit met een collocatieambulance. Hiervoor stelt het Jan Yperman Ziekenhuis een ambulance ter beschikking en zorgt Brandweer Westhoek voor de alarmering en het personeel.

Collocatievervoer
Bij een collocatie, gedwongen opname in de psychiatrie, is het vervoer van de patiënt bij wet verplicht uit te voeren door een officiële ambulance binnen het 112-netwerk. Gezien de uitgestrektheid van de hulpverleningszone is het wenselijk dat er zowel in het noordelijk deel als in het zuidelijk deel een collocatieambulance ter beschikking staat zonder dat de 12 reeds actieve ziekenwagens ingezet worden en ter beschikking blijven voor de dringende geneeskundige hulpverlening. Brandweer Westhoek heeft 1 reservevoertuig gestald staan in brandweerpost Diksmuide. Deze ambulance wordt ingezet als vervangwagen bij pech, maar ook als collocatieambulance voor het noordelijk deel (Westkust en polder).

Om de grote kost te drukken van twee dergelijke volledig tot in de puntjes uitgeruste voertuigen als reserve, werd door het Jan Yperman Ziekenhuis hun reserveambulance aangeboden om te fungeren als collocatieambulance voor het zuiden van de hulpverleningszone (regio Ieper, Poperinge, Wervik). Bij een collocatie-opdracht zal het personeel van de hulpverleningszone in de toekomst gebruik maken van het voertuig van het ziekenhuis.

Nauwe samenwerking
Brandweer Westhoek en het Jan Yperman Ziekenhuis werken al langer nauw samen voor het beantwoorden van de oproepen voor dringende geneeskundige hulp. Zo voorziet Brandweer Westhoek op bepaalde dagen ambulanciers van Brandweer Westhoek voor het bemannen van de ambulance van het ziekenhuis.

In 2018 werden er zo'n 12.446 ambulanceritten uitgevoerd door Brandweer Westhoek, waarvan 1.940 door de ambulance van het Jan Yperman Ziekenhuis. 80 daarvan waren ritten voor een collocatie.

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 26.05.2019

ere-gouverneur Paul Breyne krijgt de "Order of Honorary Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE)

Op woensdag 22 mei mocht ere-gouverneur Paul Breyne de "Order of Honorary Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE) ontvangen van de Britse Ambassadeur Mw Alison Rose "als blijk van erkentelijkheid voor bewezen diensten" naar aanleiding van het beeindigen van zijn mandaat als commissaris-generaal voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Eerder mocht ere-gouverneur Paul Breyne reeds volgende hoge onderscheidingen in ontvangst nemen:
- op 7 mei overhandigde Koning Filip hem op het paleis te Brussel het Grootkruis in de Kroonorde (op voordracht van de 1e minister en op advies van de in Raad vergaderde Ministers bij K.B. van 22april 2019)
- op 13 november 2018 overhandigde Ambassadeur Martin Kotthaus van de Bondsrepubliek Duitsland hem het "Grote Kruis van Verdienste met Ster en Grootlint van de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland"

 

FVW / Foto JM

Geplaatst op 26.05.2019

105 kaarsjes en 250 kaartjes voor zuster Rachel

Op 19 mei werd zuster Rachel van de Zusters van Liefde Heule 105 jaar. Alle redenen om te vieren en de Heer te danken voor een leven vol toewijding!
Op 19 mei was het feest in Huize Sparrenhof in Heule. Zuster Rachel Van Nieuwenhuyse, van de zusters van Liefde in Heule, mocht die dag 105 kaarsjes uitblazen. Ondanks haar hoge leeftijd is de oudste bewoonster van Kortrijk nog alert en kwiek. Dankzij een oproep via de krant en Facebook ontving ze voor die gelegenheid 250 verjaardagskaartjes. Ze straalde en genoot klaarblijkelijk met volle teugen van de feestelijke aandacht. Vele mensen woonden in de Sint-Elooiskerk in Kortrijk de dankviering bij ter ere van de verjaardag. Daarna was er een etentje in het klooster in de Rekollettenstraat.

Bezige bij
Op 19 mei 1914, net vóór WO I, zag zuster Rachel het levenslicht in Tielt en groeide er op in een gezin met 9 kinderen. Op 25-jarige leeftijd trad ze in bij de Zusters van Liefde in Heule en werd na haar studies verpleegster. Ze werkte onder meer bij het Wit-Gele Kruis. Later werd zuster Rachel overste van de zustergemeenschap van het toenmalige Home Bethanie in Kortrijk. Daar nam ze gerechtsmeisjes onder haar hoede. In 1983 verhuisde ze naar de zustergemeenschap in de Rekollettenstraat, waar ze tot vorig jaar verbleef. Nu woont ze in Huize Sparrenhof in Heule.

Mijne maat
Zusters Rachel is steeds een bezige bij gebleven, met de zorg voor anderen als rode draad. Ook het gebed heeft een centrale plaats in haar leven, ze brengt vele uren door in de kapel. Vorig jaar nog werd zuster Rachel gevolgd voor het tv-programma 'Iedereen Beroemd', die toen enkele 100-plussers portretteerde. "God hierboven is mijne maat", zei ze toen, vinger in de hoogte.

 

FVW / Foto ED

Geplaatst op 26.05.2019

Zegening van de zee in Stad Nieuwpoort

Op donderdag 30 mei 2019 start de jaarlijkse zeewijding aansluitend op de eucharistieviering van 10.30 u in de Sint-Bernarduskerk in Nieuwpoort-Bad.
Deze zegening wordt opgeluisterd met dans (Balletschool Allanah Weranga) en muziek (Nieuwpoort Concert Band). In samenwerking met Promovis vzw biedt het stadsbestuur
de aanwezigen een gratis drankje en lekker gebakken vis aan.

 
FVW / Bron: Stad Nieuwpoort

Geplaatst op 26.05.2019

De Kreuners komen naar Waregem

De Kreuners treden eind 2019 opnieuw op. De band kondigde eerder shows aan in Brussel en Antwerpen. Nu komen ze op dinsdag 10 december een uniek concert spelen in Waregem.
“Dit najaar trekken Walter Grootaers, Ben Crabbé, Axl Peleman, Jan Van Eycken en Erik Wauters hun grote hitmachine opnieuw op gang voor een beperkt aantal zinderende zaalshows”, zo laten De Kreuners weten in een persbericht.
Waregem expo wordt hun enige optreden in de regio West- en Oost-Vlaanderen en zo the place to be om weer volop te genieten van alle grote hits, en -omdat alle sterren goed staan - ook van een aantal nieuwe nummers. De Kreuners maakten in 2018 hun comeback na vijf jaar pauze. Afgelopen zomer speelden ze maar liefst 27 optredens voor 185.000 fans. Het leverde hen duidelijk een nieuwe portie energie en inspiratie op.

Praktisch 
Tickets voor De Kreuners zijn te koop vanaf woensdag 22 mei via www.ccdeschakel.be of telefonisch op nummer 056 62 13 40.

 

FVW / Bron: Stad Waregem

Geplaatst op 26.05.2019
4668 artikelspagina's: 1 ... 16 17 18 19 20 <<< 21 >>> 22 23 24 25 26 ... 467