Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Leie Lekker Zoetetocht 2019

Voor de 12e keer bundelen Toerisme Menen en Toerisme Wevelgem de krachten voor deze leuke familiezoektocht op zondag 14 juli 2019.

Fietsen langs de groene landelijke wegen van onze regio
We starten tussen 10.00 en 15.00 u in zaal Barthel, Moeskroenstraat te Rekkem. We verkennen de landelijke wegen van Rekkem en fietsen richting Marke. Na een heerlijk gebakje en koffie in het Klaverhof rijden we via het Preshoekbos verder naar Lauwe. De tweede halte op het traject is bij restaurant Biezeveld waar de fietsers verwend worden met soft Yohurt en vers fruit. Via Wevelgem trekken we verder naar Menen, waar ons een chocomousse wacht in het Brouwerspark. Via de Leie en langs de Franse grens keren de fietsers terug naar zaal Barthel waar een lekker ijsje voor verfrissing zorgt.

Leie Lekker Menu
Voor de lekkerbekken voorzien we ook een heerlijk menu. In zaal Barthel kan je genieten van ons heerlijk menu bestaande uit Ardeens gebraad met jagersaus, groentebuffet en kroketjes. Het menu wordt geserveerd 's middags tussen 11.30 en 13.30 u en 's avonds tussen 18.00 en 20.30 u.

Inschrijven kan vanaf 15 juni tot en met 9 juli 2019.
Inschrijfmoment: op zaterdag 15 juni van 10.00 tot 16.00 kan je tickets kopen bij dienst Toerisme Menen of vanaf 10.00 via www.wevelgem.be/webshop.
Vrij inschrijven : vanaf 17 juni kan men tickets kopen aan de balie van CC Guldenberg en Toerisme Menen (tijdens de openingsuren).
Online: inschrijven via www.wevelgem.be/webshop (webshop cultuur)

Prijs fietstocht: €7/pers
Prijs menu: €12/pers. Prijs kids: €8/pers. (het aantal deelnemers is beperkt tot 2 x 250 personen)

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 26.05.2019

Composteer, met kwaliteit doe je profijt

Vlaco organiseert voor de 6e maal het kringloopweekend in Vlaanderen. Ze roepen op om met de vrijwillige kringloopkrachten/compostmeesters activiteiten te organiseren om het composteren/thuiskringkopen te promoten.

Reken er maar op dat thuiscomposteren een financiële winst oplevert. Je keuken- en tuinresten thuis composteren is een éénmalige investering bij de aankoop van een compostvat. Vanaf dan bespaar je op restafvalzakken of op de groenophaling of op de ritten naar, en de betaling op het recyclagepark.

Als je de basisprincipes in acht neemt, nl. varieer voedselrijk en droog materiaal, goede balans zuurstof en vocht, dan heb je na 9 maanden een kwaliteitsvolle bodemverbeteraar. Compost aankopen hoeft dan niet meer. We deden de berekening voor jou. Op 1 jaar tijd kan je met thuiscomposteren wel 40 euro besparen!

De Waregemse Kringloopkrachten doen ook dit jaar een aantal acties in het kader van het Kringloopweekend. 
• Infosessie composteren – donderdag 13 juni om 19.30u. – bib Waregem
interactieve infosessie over thuiscomposteren en hoe je kan helpen om de biologische kringloop te sluiten
• Infostand met quiz – 8 – 15 juni – bib Waregem
Boeken, brochures… over moestuinieren, kringlooptuinieren, composteren… staan centraal op de infostand. Met de quiz kan er een compostvat gewonnen worden. 
• Voorlezen XL – woensdag 12 juni 15.00u.-16.30u. – bib Waregem
Negentig minuten voorlees- en knutselplezier. We vertellen het verhaal van Lieske en Jerom en maken achteraf een mini-moestuin
• Geef Jerom een kleurtje en win een prijs

Kinderen tot 12 jaar kunnen de tekening van Jerom inkleuren en een natuurprijsje winnen. 
Alle info is terug te vinden op www.waregem.be/kringloopweekend

 

FVW / Bron: Stad Waregem

Geplaatst op 26.05.2019

Jeugddienst Stad Nieuwpoort reikt diploma’s uit

Jeugddienst Nieuwpoort organiseerde in samenwerking met Hogeschool VIVES workshops voor kinderen uit het 5e en 6e leerjaar. Het initiatief ‘Techniekacademie’ wil kinderen kennis laten maken met techniek en technologie. Zestien kinderen schreven zich in voor de 10 workshops op woensdagnamiddag. Ze maakten een soort periscoop en leerden ook hoe robotica werkt. Het project moet leerlingen warm maken voor wetenschapsrichtingen.

 
FVW / Bron: Stad Nieuwpoort

Geplaatst op 26.05.2019

Big Brother ziet u in Kortrijk

Veiligheidscamera’s Politiezone VLAS worden eerste online en offline slimme camera’s van Vlaanderen

In de stad Kortrijk werden de voorbije 7 jaar meer dan 170 camera’s geplaatst en momenteel wordt onderzocht waar er nog camerabewaking kan komen. Het uitgebreide cameranetwerk bewijst dagelijks z’n nut. Bij één op de vier opgehelderde feiten maakte de politiezone Vlas gebruik van camerabeelden.
Stad Kortrijk en de politiezone Vlas zoeken steeds naar nieuwe technologieën om de politiemensen en gemeenschapswachten op het terrein te helpen en te ondersteunen.

Slimme inzet van camerabeelden
De politiezone Vlas en de stad Kortrijk kunnen dankzij de nieuwe software oplossing ‘BriefCam’ de videobeelden van het cameranetwerk omzetten in intelligente, bruikbare informatie. Concreet:
gericht opzoekingswerk naar specifieke personen en voertuigen gaat nog sneller en efficiënter. Daarvoor wordt een beroep gedaan op een private partner, het bedrijf R.T.S. uit Ieper. Het gaat om een co-financiering tussen de stad Kortrijk en de politiezone Vlas.

Door de integratie van hun technologie en software kunnen de beelden van de camera’s op het stadsnetwerk (openbaar domein, Parko, stadsgebouwen …) intelligent ingezet worden om:
- opzoekingen te doen
- live alarmen te genereren
- statistische informatie te verzamelen om het beleid te ondersteunen
De software slaat alle objecten op die in beeld van de camera’s komen. Artificiële intelligentie bepaalt verschillende types: mensen, voertuigen, voertuigen met twee wielen (feits/motorfiets) en dieren.

Daarna wordt er verder onderverdeeld, zo is er voor een persoon een verder onderscheid naar: man, vrouw, kind en worden de karakteristieken van de kledij: korte/lange mouwen, korte/lange broek, kleur van kledij en attributen zoals: hoed, handtas, rugzak … bepaald.

Hetzelfde geldt voor voertuigen op twee wielen: fiets, moto en andere voertuigen: auto, pick-up, bestelwagen, vrachtwagen en bus. Ook de richting, grootte en snelheid van het object worden vastgelegd.

Gebruik van het online en offline systeem is uniek
De stad Kortrijk en de politiezone Vlas zijn de eersten in Vlaanderen die de uitgebreide versie van BriefCam in gebruik nemen: zowel online als offline. Online betekent in real time de camerabeelden analyseren. Offline betekent dat ook opgenomen camerabeelden van bijvoorbeeld privé-camera’s kunnen geanalyseerd worden.

Hoe kunnen stad en politie deze informatie gebruiken?
Een opzoeking in de beelden is geen zaak meer van uren beelden bekijken, de gezochte persoon of het voertuig kan in minuten gevonden worden. Deze informatie kan ingezet worden om:
* opsporingswerk te doen:
- bijvoorbeeld een persoon met rugzak en blauwe jas is weggevlucht in de richting van het Schouwburgplein, dit kan snel gevonden worden, waarna er op de andere camera’s naar een object met gelijke karakteristieken kan gezocht worden om zo het volledige traject en eventueel gepleegde feiten van de persoon te achterhalen
- verloren gelopen kinderen op te sporen
- een fietsdiefstal kan veel gemakkelijker worden opgehelderd
* samenvattende beelden bekijken: een tijdspanne van 12 uur bekijken in een samenvatting van 15 minuten. In 15 minuten kan men alle personen/objecten zien die daar in beeld waren.
* filters instellen: bijvoorbeeld enkel fietsers, wagens met bepaalde kleur, 
bestelwagens, bussen, vrachtwagens, dieren, peronen met rugzak, personen met handtas, mogen in beeld komen.
* statistische informatie te verzamelen: bijvoorbeeld er is een braderie, hoeveel bezoekers waren er (man/vrouw/kind) en was het drukker dan op een normaal weekend?
* real-Time alarmeren: in een schoolomgeving mogen geen vrachtwagens rijden bij begin en einde 

schooltijd, indien er in die zone toch een vrachtwagen rijdt, krijgt de politie een melding in de dispatching.

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 23.05.2019

Zomerboottochten Toerisme Grensleie 2019, nieuw ‘hop on – hop off’-tochtjes

De partners van Toerisme Grensleie (een samenwerkingsverband tussen de diensten voor Toerisme van Menen, Wervik en Wevelgem) bundelen opnieuw hun krachten en werkten in een mooi en gevarieerd programma van Leieboottochten uit over de periode juni tot september 2019.

Er is keuze uit een gevarieerd aanbod van kindvriendelijke tochtjes, over smakelijke en sfeervolle nocturnes, heerlijke degustaties tot ontdekkingstochten naar Rijsel.
Onderweg geniet je niet enkel van beweging op en langs het water, maar vaak ook nog van animatie en catering aan boord. Als kersop de taart staat op heel wat tochten nog een bezoek of wandeling als afsluiter.

Hop on – hop off
Nieuw dit jaar zijn de ‘hop on – hop off’ tochtjes. Hierbij kan je je fiets meenemen aan boord, zelf je op- en afstapplaats en dit voor slechts 5€/p.p.

- Op zondag 4 augustus wordt het traject Harelbeke-Deinze gevaren ((Heen en Terug) met halte in Waregem en Machelen.
- Op zondag 1 september wordt het traject Wervik-Kortrijk gevaren met halte in Menen en Wevelgem
De capaciteit tijdens deze tochten is wel beperkt tot 50 personen, vooraf inschrijven is niet mogelijk.

* Zondag 23 juni: wijndegustatietocht (rondvaart vanuit Wevelgem)
Wijnkenner Eddy Durnez maakt je wegwijs in de boeiende wereld van de oenologie. Je proef van een selectie heerlijke Leiestreek- en Westhoekwijnen en combineert met hartige ‘dips’. Afsluiten doe je met verzorgde vis- en vleesbrochette broodjes met groentjes en sausjes naar keuze. Ongetwijfeld een smakelijke inzet van de zomer!

* Zaterdag 29 juni: Italiaanse nocturne (rondvaart vanuit Menen)
Zet je vakantie in in zuiderse sferen! We vullen de glaasjes met sprankelende prosecco en vervolgens laat kok Laurent Coppens je de ‘cucina povera’ ontdekken: de typische, (h)eerlijke keuken uit het zuiden van Italië. Passende muzikale animatie brengt je op temperatuur.

* Zaterdag 20 juli: rockboat (rondvaart vanuit Menen)
Herbeleef je wilde jeugdjaren en ga uit de bol op de beste rocknummers uit de jaren ’70, ’80 en ’90. Drink een (streek)biertje of iets fris, en laat die ambachtelijk bereide hamburger maar smaken!

* Zondag 11 augustus: zoete zonde in Ezelgem (Menen – Kuurne H/T)
Hoe komen de Kuurnenaars aan hun bijnaam ‘ezels’? Op deze boottocht maak je kennis met de gemeente (en het nieuwe domein De Groene Long), haar folklore en proef je enkele plaatselijke specialiteiten tijdens een zoete stadswandeling. Aan boord geniet je van heerlijke gegrilde zalm of Vlaamse stoverij.

* Vrijdag 16 augustus: gezinsvriendelijke namiddagtocht (rondvaart vanuit Menen)
Op deze tocht gaan kinderen creatief aan de slag. Terwijl ze cupcakes omtoveren tot ware kunstwerkjes, deelt een barista zijn kennis met de volwassenen.

* Zaterdag 31 augustus: snuffelen en snuisteren op ‘La Grande Braderie de Lille’ (vertrek vanuit Wervik – boot heen/bus terug of bus heen/boot terug)
Via de Leie en de Deûle vaar je naar de grootste rommel- en brocantemarkt van Europa. Onderweg schuif je aan voor een verzorgd en uitgebreid brunchbuffet. Een bus brengt je na jouw ontdekkingstocht in het Rijselse stadscentrum terug naar Wervik.

Ben je een vroege vogel en proef je liever ’s morgens vroeg de sfeer op op dit kleurrijke evenement? Kies dan voor een vertrek per bus en keer ’s namiddags met de boot huiswaarts. Aan boord geniet je van een overheerlijk dessertbuffet met koffie of thee.
Op beide tochten laat de zotte bende van ‘Sons Saucisses’ op onnavolgbare wijze haar muzikale duivels op jou los.

* Zondag 15 september: Armeense degustatietocht (Wevelgem – Harelbeke H/T)
Deze tocht staat in het teken van de wereldkeuken. Aan boord proef je van ongekende, heerlijke Armeense hapjes en geniet je van aangepaste muzikale animatie. Bij aankomst in Harelbeke breng je ’s namiddags een bezoek aan het bruisende wereldfeest Ol Tegaere, waar je de keuken, de muziek en gebruiken uit alle uithoeken van onze planeet kan ontdekken. Hou je klaar voor een bijzondere belevenis!

Meer info en reserveren
Een overzicht van alle tochten met meer praktische info (prijzen, vertrekuren en -plaatsen, detailprogramma, etc.) kan je vinden op de websitehttps://www.toerisme-leiestreek.be/nl of is na te lezen in de nieuwe brochure ‘Zomerse boottochten in de Leiestreek 2019’, gratis te verkrijgen via onze Dienst voor Toerisme. 
Toerisme Menen: Grote Markt 1 – toerisme@menen.be 
Toerisme Wervik: Koestraat 63 – toerisme@wervik.be
Toerisme Wevelgem: Vanackerestraat 16 - toerisme@wevelgem.be

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 22.05.2019

Geslaagd Vlaams Kampioenschap C-niveau voor Vaste Vuist Lauwe

Afgelopen zaterdag vond het Vlaams kampioenschap toestelturnen meisjes C-niveau plaats in Tielt. Het werd een geslaagde wedstrijd voor de gymnasten van sportgroep Vaste Vuist Lauwe.
Laure Vanoverschelde en Louise Derycke (C12) beten de spits af. Beiden konden ze een foutloze wedstrijd turnen wat hen een 14de en 18de plaats opleverde.
Shanys Beke en Tiany Labarque namen deel bij de C13. Een hoogtepunt voor Shanys op grond en voor Tiany aan brug deed hen eindigen op een 20ste en 28ste plaats.
In de avond zagen we Fay Vanden Nest (C16) aan het werk. Met een nieuwe afsprong aan brug kon zij haar naar de 11de plaats turnen.
Bij deze is het seizoen voor het C niveau afgelopen. Wel kunnen we nog uitkijken naar het Belgisch kampioenschap AB-niveau op 1 en 2 juni in Libramont.

Foto met vlnr Shanys Beke, Fay Vanden Nest en Tiany Labarque

Geplaatst op 22.05.2019

Europese Bizon Ipolite uit Bellewaerde uitgezet in de natuur in Azerbeidzjan

Afgelopen week werd de Europese Bizon Ipolite uitgezet in het Shahdag National Park in het noorden van Azerbeidzjan. In 2016 heeft Bellewaerde reeds drie bizons geherintroduceerd in de natuur in Roemenië. Het herintroductieproject is een initiatief in samenwerking met EAZA en WWF. Doelstelling is om een levensvatbare populatie van Europese bizons in de natuur uit te bouwen en zo de populatie van deze bedreigde diersoort in stand te houden.

Europese bizon
De Europese Bizon of Wisent is het grootste zoogdier van Europa en een bedreigde diersoort. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen de Europese bizons niet meer in de natuur voor in Europa. Dankzij verschillende kweekprogramma’s en herintroductieprojecten zijn er opnieuw ongeveer 4.400 Europese bizons wereldwijd in de natuur.

Sinds 2012 neemt Bellewaerde actief deel aan het Europees kweekprogramma voor deze diersoort en zijn er al verschillende geboortes geweest in het park. In 2016 werden reeds drie Europese bizons uit Bellewaerde geherintroduceerd in de natuur in Roemenië.

Herintroductieproject
Europese bizon Ipolite is een vrouwelijke bizon, geboren op 5 juni 2015 in Bellewaerde. Samen met een aantal bizons uit verschillende Europese dierentuinen, is ze op dinsdag 14 mei vertrokken richting Azerbeidzjan.

Afgelopen weekend werden de bizons losgelaten in een acclimatisatiezone van zo’n 10 hectare, waar ze een aantal weken zullen verblijven tot ze zich hebben aangepast en een sociale kuddestructuur hebben gevormd.

Eenmaal de kudde deze zone heeft verlaten, zullen er geen menselijke tussenkomsten meer zijn. Dan maken de bizons deel uit van het natuurlijk ecosysteem in het 130.000 hectare grote Shahdag National Park, het grootste nationaal park van de Kaukasus, in het noorden van Azerbeidzjan. Om het natuurlijk gedrag van de kudde in kaart te brengen, zullen enkele vrouwelijke bizons een GPS-halsband dragen.

Bellewaerde zal, als officieel erkende dierentuin, blijven samenwerken met WWF en EAZA om verder Europese bizons te herintroduceren in de natuur, en zo een levensvatbare populatie uit te bouwen en de populatie van deze bedreigde diersoort in stand te houden.

Afgelopen weekend werden de bizons losgelaten in een acclimatisatiezone van zo’n 10 hectare, waar ze een aantal weken zullen verblijven tot ze zich hebben aangepast en een sociale kuddestructuur hebben gevormd.

 

FVW / Bron: Bellewaerde

Geplaatst op 20.05.2019

Eedaflegging nieuwe collega's Politiezone Grensleie

- INP Dejans Evert, komt van de WPS en is gestart op 01/12/18 op de dienst Veiligheid – Interventie.

- ASS Vandenameele Caroline, komt van de dienst Gespecialiseerde Steun binnen de PZ Arro Ieper en is gestart op 01/05/18 op de dienst Personeelsbeheer en werd statutair op 01/01/2019.

- Loosvelt Cathy, was assistent op de dienst ICT binnen de PZ Grensleie en is gepromoveerd naar consulent. Ze is gestart op 01/10/18 als communicatieconsulent en werd statutair op 01/05/2019.

-INP Bouthé Jurgen, komt van PZ Gent en is gestart op 01/05/19 op de dienst Veiligheid – Interventie.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 20.05.2019

Team 8930 gaat op toer in Menen, Lauwe en Rekkem

Team 8930 gaat in mei en juni op bezoek in Menen, Lauwe en Rekkem. De eerste halte is op vrijdag 24 mei in Rekkem, aan het Dorpshuis. Op vrijdag 14 en 21 juni volgen Menen en Lauwe. Team 8930 stelt er zijn beleidsplan voor én de inwoners van alle deelgemeenten krijgen de kans om in gesprek te gaan met het stadsbestuur en concrete ideeën, suggesties en voorstellen te formuleren.

Als bestuursploeg wil Team 8930 volop de kaart trekken van participatie en actieve betrokkenheid van de inwoners bij het reilen en zeilen van onze stad. ‘Samen Menen Maken’, daar gaat Team 8930 resoluut voor in een sfeer van wederzijds vertrouwen en respect.

“Wij staan voor een open en transparant bestuur dat onze inwoners zoveel mogelijk wil betrekken bij het beleid. In onze verschillende buurten en wijken zitten heel wat praktijkervaring en nuttige inzichten. Wij beschouwen onze inwoners dan ook als volwaardige partners om Menen, Lauwe en Rekkem écht in beweging te zetten. Daarom komen wij graag langs met onze Team 8930 tent en nodigen wij iedereen uit om mee te bouwen aan een veilige, nette en warme stad”, klinkt burgemeester Eddy Lust enthousiast.

Kom naar onze Team 8930-tent! Afspraak aan het Dorpshuis in Rekkem op 24 mei van 17.00 tot 19.00. Wij voorzien een hapje en een drankje.

Alle momenten op een rijtje:
- Rekkem: 24/05 tussen 17.00 en 19.00u op de Plaats;
- Menen: 04/06 tussen 16.00 en 18.00u op de Grote Markt 
en 18.00 tot 20.00 op het Delorsplein;
- Lauwe: 21/06 tussen 17.00 en 19.00u op Lauweplaats.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 20.05.2019

Ere-gouverneur Paul Breyne ontvangt eretekens

Naar aanleiding van het beëindigen van zijn mandaat als commissaris-generaal voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog kreeg ere-gouverneur Paul Breyne, als blijk van erkentelijkheid voor bewezen diensten volgende hoge onderscheidingen:

- op 7 mei overhandigde Koning Filip hem op het paleis te Brussel het Grootkruis in de Kroonorde (op voordracht van de 1e minister en op advies van de in Raad vergaderde Ministers bij K.B. van 22april 2019)
- op 22 mei zal de Britse Ambassadeur Mw Alison Rose hem de "Order of Honorary Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE) overhandigen
- op 13 november 2018 overhandigde Ambassadeur Martin Kotthaus van de Bondsrepubliek Duitsland hem het "Grote Kruis van Verdienste met Ster en Grootlint van de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland"

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 20.05.2019
4668 artikelspagina's: 1 ... 17 18 19 20 21 <<< 22 >>> 23 24 25 26 27 ... 467