Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Stad Ieper schenkt 1000 euro noodhulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Nepal

Midden juli heeft de moessonregen verschillende overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt in Nepal. Er vielen honderden gewonden en minstens 65 doden.

Heel wat mensen zitten zonder proper water en daarom heeft Stad Ieper beslist om 1000 euro noodhulp te schenken aan het Noodfonds Jo Logghe. Die organisatie heeft een waterinstallatie gebouwd voor 4 kleine dorpen in Nepal. De waterinstallatie voorziet de lokale bevolking van drinkbaar water. Nu de moessonregen onder meer de bestaande installatie heeft vernield moeten de inwoners opnieuw elke dag meer dan een half uur wandelen om water te kunnen bemachtigen. De 1000 euro van Ieper kan het noodfonds gebruiken om een nieuwe waterpomp te bouwen.

 

FVW / Bron Stad Ieper

Geplaatst op 01.10.2019

Vier Halloween met de hele familie in Bellewaerde

Vanaf zaterdag 5 oktober staat Bellewaerde helemaal in het teken van Halloween Fiësta Mortal. Dankzij de mix van gehalloweeniseerde attracties, toverachtige taferelen, spookhuizen voor jong en oud en tal van Halloween Specials kunnen bezoekers Halloween in Bellewaerde vieren met de hele familie. Nieuw dit jaar zijn de magische illusieshow Immortality, het spookhuis Fantasylum en een uniek halloweenbuffet.

Halloween vieren met de hele familie
Fiësta Mortal is een feest voor het ganse gezin! De allerleukste attracties voor jong en oud steken tijdens Halloween in een griezelig jasje. In Bellewaerde stopt Halloween echter niet bij attracties. Halloween is overal in het park dankzij een spookachtig mooi decor, inclusief toverachtige taferelen en ontelbaar veel pompoenen. De allerkleinsten kijken tevens hun ogen uit tijdens een magische bellenblaasshow. Magus Utopia brengt dan weer de illusieshow Immortality naar het park, een gloednieuw spektakel vol special effects. Er zijn ook meerdere spookhuizen te ontdekken, zowel voor kleine griezelaars als voor de allergrootste durvers.

Extra lang griezelen tijdens de Mortal Nocturnes
Bij het vallen van de avond, wordt het extra griezelig in Bellewaerde. Tijdens de Mortal Nocturnes op 12, 19, 26 & 31 oktober en 1 & 2 november is het park open van 10.00 tot 21.00 uur. Dankzij de extra belichting, aangepaste muziek en rookeffecten ervaren families een unieke Halloween sfeer in het park. Bezoekers kunnen tot 21.00 uur genieten van de attracties en Halloween Specials, en kunnen hun avond afsluiten met een muzikaal vuurwerk. Echte Halloweenfans kunnen tijdens de Mortal Nocturnes ook terecht in het restaurant Carrousel voor een uniek halloweenbuffet.

Halloween Night: een extra scary avondopening
Op vrijdag 25 oktober opent Bellewaerde de deuren van 18.00 tot 23.00 uur voor de exclusieve avondopening Halloween Night. De échte Halloween-fans beleven er een angstaanjagende avond met meer dan 75 figuranten, speciaal toegevoegde scare zones in het park en spookhuizen met een extra horrorsausje. Daarnaast is er een podium waarop DJ’s het beste van zichzelf geven.

Praktisch
In Bellewaerde kan Halloween Fiësta Mortal gevierd worden op 5, 6, 12, 13, 19 & 20 oktober en elke dag van 26 oktober tot en met 3 november 2019. Voor meer informatie, de meest recente openingskalender en tickets, kan je terecht op halloween.bellewaerde.be.

Halloween Night gaat door op vrijdag 25 oktober van 18.00 tot 23.00 uur. Tickets zijn enkel online verkrijgbaar op www.halloweennight.be. Dit evenement is afgeraden voor kinderen jonger dan 16 jaar.

 

FVW / Bron Bellewaerde

Geplaatst op 01.10.2019

Fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen & quotes op etalages in Stad Wervik

Bij maar liefst 72 handelaars/organisaties in Groot-Wervik werden door vrijwilligers op de ramen van openbare gebouwen en etalages van handelaars spreuken aangebracht.
Met deze spreuken wil de stad Wervik bij de inwoners een instant glimlach opwekken, hen een goed gevoel geven of hen even laten stilstaan bij het thema welbevindenin het kader van de Campagne ‘Samen Veerkrachtig’.

Dat het niet altijd even goed gesteld is met de geestelijke gezondheid van de Vlaming weten we al langer. 1 op de 3 Vlamingen krijgt zelf ooit te maken met ernstige psychische problemen. Maar of het nu gaat over een tijdje niet goed in je vel zitten of psychische stoornissen, mensen durven het moeilijk ter sprake brengen. Er rust nog altijd een taboe op alles wat met geestelijke gezondheid te maken heeft.

10-daagse van de geestelijke gezondheid
De actie spreuken in het straatbeeld kadert binnen de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Van 1 tot 10 oktober worden in Vlaanderen heel wat activiteiten en acties georganiseerd. Ze nodigen iedereen uit om stil te staan bij zijn of haar geestelijke gezondheid en die van anderen. Omdat we er nog altijd te veel over zwijgen en praten net een deel van de oplossing is.

Spreuken in het straatbeeld
Wervik wil samen met andere deelnemende steden en gemeenten stappen zetten om het taboe rond praten over hoe we ons voelen te doorbreken. Met deze actie willen ze vooral zichtbaarheid creëren en sensibiliseren. Op alle openbare gebouwen in Wervik ontdek je spreuken. Maar ook organisaties en handelaars doen enthousiast mee. De spreuken zijn afgestemd op het type locatie. Zo werd bij een opticien bv. de spreuk ‘bekijk het eens door een roze bril’ gekozen of ‘deel je geluk en wordt groter’ bij enkel plaatselijke bakkers.

Samen Veerkrachtig
“Het taboe doorbreken, kan enkel als we er een wij-verhaal van maken. Niet iedereen slaagt erin om in zijn eentje recht te krabbelen. ‘Samen Veerkrachtig’, het thema van de 10-daagse, verwijst naar het belang van een helpende hand, een bemoedigend schouderklopje. Zorgen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht,” aldus Sofie Bovijn, gezondheidspromotor bij Logo Leieland. “Veerkracht houdt in dat je ook ongeluk in je leven toelaat, dat je leert omgaan met tegenslagen. Met andere woorden: je mag gerust eens falen. Dat is een mooie gedachte om mee door het leven te gaan.”

De afgelopen maanden sloeg de stad Wervik i.s.m. Logo Leieland en enkele vrijwilligers de handen in elkaar voor de voorbereiding en uitwerking van deze actie. We kloppen af op 72 geëngageerde handelaars en diensten die samen hun schouders zetten onder deze actie.

Dankzij onze vrijwilligers konden we dit initiatief ook omzetten in de praktijk. Vandaar ook onze dank aan het Sint-Jozefscollege, Vrije basisschool De Graankorrel en de jongerenwerking Uit De Marge voor het mee helpen schrijven van de spreuken.

Wil je testen hoe veerkracht nu is, surf dan naar www.fitinjehoofd.be en ga naar ‘mijn veerkracht’. Op basis van jouw score krijg je info en advies op maat. Nadien krijg je toegang tot oefeningen en tips die je helpen om positief in het leven te staan.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 01.10.2019

Op 29 september 2019 wordt de eerste editie van het tv-programma "Welkom" uitgezonden

"Welkom" is een Frans-Belgisch programma, in beide talen, geproduceerd door Flandres Télévision en Events Outside The Box als onderdeel van een Interreg-project.

Welkom is een maandelijks programma van 30 minuten, aangeboden op sociale netwerken. Het doel is eenvoudig : het samenbrengen en verenigen over de grens heen van Fransen en Belgen. Dit programma zal volledig tweetalig zijn met aandacht voor verschillende onderwerpen o.a. een agenda die informatie biedt over evenementen aan beide zijden van de grens, met ook gasten die rond het grensoverschrijdende al actief zijn. Het Welkomprogramma zoekt thema’s in de aan één grenzende regio’s Flandre Intérieure en de Westhoek. Mogelijk thema’s en onderwerpen : cultuur, mobiliteit, economische ontwikkeling en toerisme.
Het eerste programma met het thema "terug naar school" wordt op 29 september aangeboden. Daarna volgen nog 15 maandelijkse uitzendingen.

Flandres TV en Events Outside The Box
FlandresTV, is een digitaal TV-station gestart in 2013 en heeft momenteel 20.000 volgers op Facebook. Deze web-TV heeft 2 werknemers en is gevestigd in Bailleul (59-France). De uitzendingen behandelen thema’s als cultuur, geschiedenis, economie en erfgoed in FransVlaanderen.

Events Outside The Box wil op een originele manier, buiten de platgetreden paden, op zoek naar innovatie en waar mogelijk steun geven aan bestaande organisaties. Dit kan gaan van dossieropmaak voor subsidies, programmatie, productie en promotie kortom alles wat te maken heeft met "organiseren'. Van culturele evenementen tot toeristische initiatieven, … Eén van die projecten was het ‘Weekend van het Volkscafé’ in opdracht van Westtoer. Ook dat project vond plaats aan beide kanten van de grens.

Deze twee structuren hebben de uitdaging opgenomen om iedere maand een tweetalig tvprogramma gratis beschikbaar te stellen. Om zo ontmoetingen over de grens heen te realiseren. De twee organisaties gingen uit van de vaststelling dat er (zeer) veel gemeenschappelijke punten zijn die vaak niet voldoende worden benadrukt. Het doel van Welkom is om dit te verhelpen door te vertrouwen op een dicht en dus grensoverschrijdend partnernetwerk.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 27.09.2019

Openbedrijvendag 2019: Open Bedrijvendag: Galloo en ’t Veer zijn samen van de partij

80 jaar Galloo, 35 jaar 't Veer en 20 jaar onderling partnership. Dat plaatsen Galloo en T Veer graag in de kijker.
Op zondag 6 oktober 2019 zetten 't Veer en Galloo samen de deuren open van hun recyclageafdeling op Open Bedrijvendag.

Tijdens Open Bedrijvendag kunnen bezoekers kennis maken met het recyclageproces van afgedankte huishoudelektro in de Industrielaan te Menen. Nu steeds meer particulieren en bedrijven het belang van recyclage inzien, is deze site zeker een bezoekje waard.

Elke dag komen bij Galloo in de Industrielaan te Menen een 15-tal vrachtwagens toe met afgedankte elektrische en elektronische apparaten. "Concreet gaat het om 50% van alle in België afgedankte bruingoed en 100% van alle afgedankte televisieschermen en monitoren", licht Pierre Vandeputte toe, gedelegeerd bestuurder van Galloo. "Het zijn apparaten die werden ingezameld via onze samenwerking met beheersorganisatie Recupel."

En in de Industrielaan wordt dan de eerste stap van het recyclageproces gezet. "Daar worden de afgedankte apparaten gedepollueerd, ofwel ontdaan van schadelijke stoffen: inktlinten, batterijen, elektrische snoeren, ... Waar mogelijk worden de toestellen ook ontdaan van plastic en hout. We demonteren en sorteren de restfracties om zo nieuwe, zuivere grondstoffen te bekomen. Het is die stap die tijdens Open Bedrijvendag zal te zien zijn."

"Na de depollutie worden de apparaten getransporteerd naar een andere site, waar ze worden vermalen in een grote shredder", gaat Pierre Vandeputte verder. "Door innovatieve technieken toe te passen op de vermalen fractie, slaagt Galloo erin om ook de afvalstromen steeds opnieuw op te waarderen. 100% blijft ons doel." Momenteel wordt 98% gerecycleerd.

Betrouwbaar
Om dat doel te bereiken, doet Galloo een beroep op maatwerkbedrijf 't Veer. "Elk afgedankt stuk elektro dat bij Galloo binnenkomt, passeert door de handen van onze doelgroepmedewerkers", weet Gunther Bamelis, algemeen directeur van 't Veer. "De diversiteit van de producten maakt dat manueel werk veel betrouwbaarder is dan machinale depollutie."

"Voor 't Veer zijn de activiteiten bij Galloo goed voor een kwart van de totale tewerkstelling. Danzij deze unieke samenwerking, kunnen beide bedrijven zich focussen op hun Core Business. 't Veer ontdoet vakkundig alle toestellen van hun schadelijke stoffen, waarna ze bij Galloo de volgende stappen van het recyclagebedrijf doorlopen." Aldus nog Gunther Bamelis.

Verjaardagen
Beide bedrijven willen met hun deelname aan Open Bedrijvendag ook enkele verjaardagen vieren. Maatwerkbedrijf 't Veer bestaat dit jaar 35 jaar, Galloo mag dit jaar 80 kaarsjes uitblazen. En dit jaar vieren de twee bedrijven hun 20-jarig partnership. Wat begon met 5 man aan een lopende band om metaal te sorteren is uitgegroeid tot een perfomant depollutieproces met 110 medewerkers.

Duurzaam ondernemen
Het thema van Open Bedrijvendag dit jaar is 'duurzaam ondernemen'. Een begrip die beide bedrijven op hun eigen manier invullen. Maatwerkbedrijf 't Veer laat talenten op de arbeidsmarkt niet verloren gaan en creëert banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Galloo recycleert dan weer oude apparaten tot nieuwe grondstoffen.

Kerncijfers Galloo
Galloo telt in totaal 43 filialen, waarvan 15 in België (met hoofdkantoor Menen), 26 in Frankrijk en 2 in Nederland. In totaal goed voor 650 medewerkers via gewone tewerkstelling en 150 via de Sociale Economie.
Jaarlijks wordt ongeveer 2 miljoen ton materiaal verwerkt in de groep, goed voor een omzet tussen de 415 en 615 miljoen euro (afhankelijk van de schrootprijs).

Breng je afgedankte kleine elektro mee naar Open Bedrijvendag bij Galloo
Tijdens Open Bedrijvendag kunnen bezoekers hun oude gsm, laptop of ander klein elektro meebrengen en inruilen voor een gratis drankbonnetje.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 27.09.2019

Belgian Quo Band vs Status Quo

Hoe gaat het met beide bands? 
Wel, Belgian Quo Band is begin dit jaar terug beginnen optreden na een jaartje rust en de trein loopt als een TGV!  Optredens in binnen- en buitenald en voor volgend jaar staan er al een tiental optredens gepland en enkele stunts van formaat (meer info later daarover).  Status Quo stond dit jaar één keer in België op het podium, maar bracht begin september een nieuw full-album uit “Backbone”.  Dit scoort op dit ogenblik hoge toppen in de hitlijsten van Engeland (#6), Duitsland (#6), Zwitserland (#2), ....  Beide bands zijn dus nog lang niet uigezongen! 

Minehead UK: Wereldwijde fan-conventie!

Dit weekend is er in Minehead (in de buurt van Bristol, Engeland) de 2-jaarlijkse samenkomst van Status Quo-fans.  Er zullen ongeveer een 700 fans aanwezig zijn van over heel de wereld, die speciaal afreizen voor dit ene weekend.  Er zijn uiteraard optredens gepland, maar er zijn ook specials guests zoals de originele drummer en bassist die er bij waren van eind jaren 60 tot midden jaren 80.  Status Quo bestaat immers al sinds eind jaren zestig en kan dus rekenenen op een cariere van maar liefst 50 jaar! De eerste bassist, Alan Lancaster, komt speciaal over van Australie.  Hoewel zijn gezondheid het niet echt meer toelaat zal hij mss toch nog een nummertje spelen met één of andere band.  De huidige bassist van de band, John “Rhino” Edwards zal er ook zijn en de zoon van de overleden gitarist Rick Parfitt zal er ook zijn met zijn band.  Verder is er ook een speciale Quiz over Status Quo, kan je ook vragen stellen in een open gesprek met ex- en huidige bandleden.  Verder is er ook een beurs waar fans hun verzameling merchandise kunnen ruilen of dubbele posters/cd’s/platen kunnen verkopen.

Zelf optreden?

Nee, dat zit er dit weekend niet in, wij gaan er niet optreden.  We mogen niet vergeten dat we in oktober voor de 2e maal headliner zijn tijdens de Status Quo fan-dag in Zulpich, Duitsland, dit is ook een hele grote eer.  Het is natuurlijk ook fijn om eens zelf niet te hoeven optreden en gewoon gezellig met de fans een goeie pot bier te kunnen drinken, maar uiteraard staat Minehead heel hoog op onze wishlist, hier mogen optreden is echt wel de top van de top.  Wij noemen deze fan-samenkomst “The mother of all fan-conventions”.  Ze gaat trouwens door op de locatie waar Status Quo is gevormd.  De bandleden hebben elkaar ontmoet in 1965 tijdens een optreden in Butlins (vakantiepark in Minehead, Engeland).  Meer dan 50 jaar later verzamelen alle fans op precies dezelfde plaats om samen een weekend te genieten van hun muziek.  Uiteraard willen wij hier dus zelf ook ooit eens staan! 

Belgian Quo Band goes UK?

Absoluuut!  We voelen het aan als een eer om als “kleine Belgen” gevraagd te worden in het thuisland van Status Quo, want vergeet niet: ook hier hebben ze tientallen Quo-tributes.  Begin november spelen we een show in Hampshire en Camden (Londen).  In Camden staan we trouwens op de affiche van “The Dublin Castle”, een legendarische locatie, want dit is de thuishaven van de wereldbekende Ska-band “Madness” (hits als One Step Beyond, Our House, ...)  Amy Winehouse stond er zelfs ooit acht de bar biertjes te tappen.  Coldplace deed er trouwens ook al een showcase....

Belgen?

Komen er ook Belgen naar jullie optreden in Engeland denk je?
Wel, Status Quo is als een soort 2e familie geworden.  Toen een fan te horen kreeg dat we terug in Engeland zouden optreden heeft hij besloten om een touring-car te huren en hebben zich een heel aantal fans zich ingeschreven om mee te gaan naar Engeland.  Daar zullen we trouwens gescout worden om eventueel in 2021 zelf op te treden tijdens de fan-conventie in Minehead, dat zou pas echt een natte droom zijn!

Brexit!

Hebben jullie geen schrik dat de Brexit roet in het eten zal strooien?
Uiteraard gaan touren wij op vrij bescheiden manier en zullen we niet te hard opvallen.  Wij reizen niet met een artiestentourbus of grote vrachtwagens, wij zijn maar hobbyisten.  De schrik zit er natuurlijk altijd een beetje in, maar mss moeten we toch maar wat van onze BQB-biertjes meenemen om de douanniers wat gewilliger te stemmen?  Back to the good old days of rock ’n roll!!!!!!
 
Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron : Wesley  / Belgian Quo Band
 

 
  

Geplaatst op 27.09.2019

Kortrijkse organisaties en hogescholen slaan de handen in elkaar voor eerlijke handel

‘Make Trade Fair Again’: met deze slogan willen de FairTradeGemeentes van Kortrijk en Harelbeke aandacht vestigen op de Week van de Fair Trade (2-12 okt). Vergis je dus niet, dit is niet het startschot van de verkiezingscampagne van Donald Trump.
Verschillende organisaties zoals de Budascoop, Howest, UGent Campus Kortrijk, Oxfam-Wereldwinkel Kortrijk, Zonder Meer, Maria’s Corner en Food Act werkten mee aan een boeiend programma. Iedere dag is er een activiteit voorzien waarin je iets bijleert over eerlijk en ethisch consumeren.
“Van 2 t.e.m. 12 oktober vieren we eerlijke handel. Ook dit jaar is het een feest in sombere stemming. Internationale handel heeft het potentieel om een enorme welvaart te creëren, maar kennelijk kan niet iedereen dat potentieel aanboren”: aldus Nona van de Oxfam-Wereldwinkel van Kortrijk.

Hieronder vind je het volledige aanbod van activiteiten tijdens de Week van de Fair Trade

2 oktober: de campagne wordt afgetrapt in de Howest en UGent Campus Kortrijk met een campagnefilmpje

3 oktober: Budascoop vertoont de documentaire ‘Wat hebben we verdiend vandaag?’ van Viktoria Deluxe.
3 oktober: Howest en UGent Campus Kortrijk houden een fairtradestand op het Student Welcome Festival
5 oktober: in Maria’s Corner leer je hoe je geschenken kan verpakken in fairtrade stofjes. Een Japanse kunst!

5 oktober: kan je jouw defecte toestellen laten repareren in het Repair Café in Harelbeke
6 oktober: Oxfam-Wereldwinkel Kortrijk serveert je een (h)eerlijk ontbijt

7 oktober: Howest en UGent Campus Kortrijk organiseren een avond over eerlijke chocolade en het Beyond Chocolate engagement
8 oktober: Howest en UGent Campus Kortrijk verwelkomt iedereen op hun eerste ecomarkt. Ontdek waar je terecht kan voor jouw duurzame en fairtrade aankopen

9 oktober: Oxfam-Wereldwinkel Kortrijk nodigt je uit op de koffieproeverij. Samen met een echte barista leer je de kneepjes van het vak en word je geïntroduceerd in de keiharde koffiesector 
10 oktober: FairFin en Ethisch Beleggen vertellen je hoe je financiële keuzes kunnen bijdragen aan een sociaal rechtvaardige samenleving

11 oktober: samen met Food Act kook je lekkere fairtradegerechten
12 oktober: ruil een oude chocoladewikkel (gelijk welk merk) in voor een gratis fairtrade-exemplaar in de Oxfam-Wereldwinkel van Kortrijk. Bite to Fight!
12 oktober: in Zonder Meer ontdek je hoe je vegetarische en fairtrade spreads maakt. Laat je verrassen!
Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron  : Oxfam-Wereldwinkel Kortrijk 

Geplaatst op 27.09.2019

Groepswonen ‘De Compagnie’ breidt uit

In 2014 startte het OCMW van Wervik met een innovatieve huisvestingsvorm: het groepswonen of beter gekend als het kotwonen voor senioren.

Door de verhuis van 30 woonzorgcentrumbedden van de site Sint-Jan naar de vervangingsnieuwbouw Het Pardoen en Ter Beke, kwam een volledige verdieping van het Sint-Janshospitaal ter beschikking voor andere doeleinden. De verdieping telt 3 vleugels en de toenmalige OCMW-raad besliste in de westelijke vleugel de nachtopvang onder te brengen, in de noordvleugel een lokaal opvanginitiatief voor asielzoekers en in de oostelijke vleugel zou een project groepswonen opgestart worden.

Met dit initiatief beoogde men ouderen met een beginnende zorgvraag een alternatief aan te bieden vóór een opname in een woonzorgcentrum. De mensen wonen er in kamers, maar kunnen de maaltijd samen nuttigen, samen tv kijken, deelnemen aan activiteiten,… als ze dit zelf wensen. Twee parttime begeleiders zijn elke weekdag aanwezig. Tijdens de nacht houden de verzorgenden van de nachtopvang een oogje in het zeil en beantwoorden ze eventuele beloproepen. Bij afwezigheid van personeel overdag en in het weekend kan men beroep doen op de noodoproepen van het nabij gelegen woonzorgcentrum Het Pardoen.

De technische dienst van het OCMW ging aan de slag om de voormalige rusthuiskamers om te bouwen tot volwaardige woningen voor het groepswonen. Meestal werden twee kamers samengevoegd en voorzien van een tussendeur. In de ene kamer slaapt men en in de andere kamer woont men. Sommige ruimtes zijn evenwel groot genoeg om er zowel in te slapen als te wonen, net zoals dit het geval is in de meeste studentenkamers. Iedere bewoner beschikt over een eigen toilet en wastafel.

Ook de gemeenschappelijke ruimten werden door onze eigen technische dienst aangepakt. Zo kwam er een apart waslokaal, een berging, twee leefruimtes, een ontvangstkamer en een logeerkamer. De bestaande keuken werd gemoderniseerd en de voormalige verpleegpost werd omgebouwd tot een gemeenschappelijke eetzaal die aansluit bij de keuken. De oude badkamer werd opgefrist en ter beschikking gesteld van alle bewoners die er kunnen douchen of gebruik maken van het hoog/laagbad.

Algauw werd dit initiatief een succes waardoor het ontvangstlokaal en de logeerkamer (gastenkamer) ingeruild werden voor bijkomende kamers. Toen het lokaal opvanginitiatief de deuren sloot, werden ook deze kamers na wat verbouwingen en/of opfrissing aan het groepswonen toegevoegd. Zodoende werden twee vleugels ingenomen door het groepswonen en één vleugel werd voorbehouden voor de nachtopvang. Ervaring leerde immers dat klanten van de nachtopvang bij een beginnende zorgvraag vaak kozen voor het groepswonen en er altijd een aangename wisselwerking was tussen beide groepen die samen het ontbijt en het avondmaal nemen als ze dit wensen.

“Inmiddels wonen er 12 mensen in de Compagnie in 9 woongelegenheden. We kunnen evenwel niet aan alle vragen voldoen. In het groepswonen vonden sinds de opstart reeds 28 bewoners een echte thuis.
Mensen komen op een wachtlijst terecht en daarom besloten we het initiatief uit te breiden.” Aldus Lien Deblaere, voorzitter WZBW Wervik.

“Nu het loket kind en het loket werk verhuisd zijn naar het gemeentehuis en er recent bijkomende kantoorruimte werd gecreëerd op de zolder van de administratieve vleugel aan de straatkant, komt er ruimte vrij voor nieuwe initiatieven.

Mits enkele verbouwingen, die perfect uitvoerbaar zijn door de mensen van onze eigen technische dienst, kunnen we 8 bijkomende woongelegenheden creëren, een tweede waslokaal, een afwaskeuken en een eetruimte met aansluitend een buitenterras. Nieuw is dat nu alle woongelegenheden uitgerust zullen zijn met een douche wat toch ook een meerwaarde zal vormen.

De werken zullen ongeveer 1 jaar in beslag nemen en zullen uitgevoerd worden in twee fases.
De werken worden begroot op 300.000 euro materialen en 185.000 euro manuren.
De kamers zijn ruim en comfortabel en met de grote lichtinval zullen het ongetwijfeld aangename kamers worden.
De Compagnie, zoals het groepswonen heet, zal dus een grotere, gezellige compagnie worden.” Aldus Lien Deblaere voorzitter WZBW.

 

FVW / Foto FVW

 

Geplaatst op 27.09.2019

Kortrijk heeft beire veel goeste in De Warmste Week!

Van 18‌ tot 24 december is er opnieuw De Warmste Week. Studio Brussel komt in die week live uitzenden vanuit Kortrijk.‌ Samen met alle Kortrijkzanen willen we er één groot feest van maken, met heel veel muziek.

Er beweegt nu al veel in Kortrijk.‌‌ Er worden al heel wat acties georganiseerd in de stad en haar omgeving.‌ De inwoners van Kortrijk kijken duidelijk uit naar De Warmste Week. Daarom heeft Studio Brussel een reeks posters gemaakt. Met die posters kunnen de Kortrijkzanen laten zien dat ze klaar zijn voor De Warmste Week.‌ Of, zoals we dat in Kortrijk zeggen: “Beire veel goeste" hebben in De Warmste Week!.

Hang een poster voor je raam om te tonen dat Kortrijk warm loopt voor De Warmste Week
De posters worden verspreid vanuit het Studio Brussel Infopunt voor De Warmste Week. Dat infopunt staat sinds vorige week op het Nelson Mandelaplein.‌ In het infopunt kan je ook terecht voor al je vragen over de komst van Studio Brussel naar Kortrijk tijdens De Warmste Week. Het infopunt is open op woensdag van 14.00 tot 18.00u en op zaterdag van 10.00 tot 14.00u.

Je kan je dit jaar op verschillende manieren inzetten voor De Warmste Week.‌ Je kan een actie organiseren, je kan meelopen met de Warmathon of je kan je inzetten als vrijwilliger voor één van de goede doelen van De Warmste Week.

 

FVW / Bron Stad Kortrijk

Geplaatst op 26.09.2019

100 jaar sociaal wonen ontdek je zondag 13 oktober op 50 locaties in Vlaanderen

In 2019 bestaat sociaal wonen 100 jaar: in 1919 werd de ‘Nationale
Maatschappij voor Goedkope Woning en Woonvertrekken’ opgericht, en dat mag
gevierd worden. Daarom organiseren de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal
Wonen (VMSW), de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen
(VVH) en 40 sociale huisvestingsmaatschappijen op zondag 13 oktober
de Sociaal Wonendag. Die dag zetten we onze deuren en werven open en
nodigen we heel Vlaanderen uit om supersociaal te komen doen.

Sociaal wonen is veel meer dan bakstenen. Het is ook buurten
maken, een plaats creëren waar mensen samenleven, elkaar
kennen en bij elkaar binnenspringen. Dat is historisch zo
gegroeid: doorheen de jaren was sociale woningbouw een
proeftuin voor heel wat opvattingen, methoden en modellen
voor samenleven. Sociale wijken en woningen zorgen dan ook
voor minder eenzaamheid en een sterkere verbondenheid
Sociaal wonen, ’dat is supersociaal zijn, toen, en nu:
verbonden buurten maken verbonden mensen, en zo zorgen
we voor een sterkere samenleving.

Ook De Vlashaard neemt deel en zet haar Design- &
Buildproject in de Vredestraat 13 – Wevelgem in de kijker.
Zes verouderde bejaardenwoningen maakten plaats voor 8 nieuwe
duowoningen voorzien van alle comfort. Het project is te bezichtigen van 14 u tot 17 u.
Een vijftal jaar geleden lanceerde de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen het proefproject “Design & Build
West-Vlaanderen”. Via deze procedure kon één firma verschillende restgronden invullen, waardoor ook deze
kleine, moeilijke gronden sociaal ontwikkeld kunnen worden. De firma Damman kreeg de opdracht. De Vlashaard
was één van de eerste sociale huisvestingsmaatschappijen die inging op dit aanbod.
Vandaag stelt De Vlashaard graag het derde afgewerkt sociale woningproject voor van deze unieke publiek-
private samenwerking: een inbreidingsproject van 8 moderne duo-woningen na sloop van 6 verouderde
bejaardenwoningen.
Deze woningen voldoen aan de hedendaagse normen op het vlak van comfort, duurzaamheid en verhouding prijs-
kwaliteit. Bovendien resulteerde deze unieke samenwerking in een aanzienlijke tijdswinst door inkorting van de
doorlooptijd van de Design & Build-projecten.
Voor De Vlashaard is het Design & Build-verhaal nog niet ten einde. In Moorsele staan nog 4 projecten in de
steigers met in het totaal 85 nieuwe woningen.
Het project in de Vredestraat telt 6 duo-woningen met twee slaapkamers en 2 woningen met 1 slaapkamer
aangepast voor personen met een handicap. Vanaf 1 december nemen de eerste sociale huurders hun intrek in
deze woningen. Wie reeds een woning op dezelfde wijk huurt bij De Vlashaard krijgt voorrang bij de toewijzing van
deze nieuwbouwwoningen.

TECHNISCHE SPECIFICATIES

Hoofdaannemer : Damman N.V.  Architect : Sileghem & Partners
Kostprijs werken (incl. omgevingswerken, erelonen, technieken, stabiliteit, veiligheid): 1.222.010 €

Voor de redactie  : Bernard Decock
 

Geplaatst op 21.09.2019
4818 artikelspagina's: 1 ... 17 18 19 20 21 <<< 22 >>> 23 24 25 26 27 ... 482