Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Nieuwe Koning in Bissegem

De koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan huldigde Gunter Van Heghe als nieuwe koning 2016 met schieting op zaterdag 24 september. Hij won in 3 ronden van 20 deelnemers.

Voor de redactie en fotografie Bernard Decock

Geplaatst op 26.09.2016

Eerste reuzenstoet op Bissegemse kermis

Ter gelegenheid van Bissegem kermis werd er de reuzenstoet georganiseerd. Voor deze gelegenheid werd de Leie-Ambassadrice 2016 uitgenodigd om de stoet te openen. Veel Vlaamse gemeenten hadden geantwoord om met hun reus de stoet te vervoegen. D’Hondt Freddy organiseerde de reuzenstoet met minstens 30 reuzen, muziekkorpsen en tal van oldtimers.
Reus Minneke uit Bissegem die de foto meedroeg van overleden friturist Bertrand Coussens (75) was de trekpleister. Bertrand was medestichter van de reuzengilde en had zelf geholpen reus Minneke tot leven te wekken. Het talrijk opgekomen publiek smaakte van dit nieuwe hoogtepunt. 

Voor de redactie : IDVK Fotografie : Bernard decock 
 

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 26.09.2016

Huldiging 75 en 80 jarigen

De 75 en 80 jarigen van Heestert werden officieel ontvangen in zaal de plaetse.
Bij de 75 jarigen werden er 8 en bij de 80 jarigen 10 personen gehuldigd.

Geplaatst op 26.09.2016

Provincie verdeelt 30.000 luizenkammen om nat-kam-methode te promoten in de strijd tegen luizen

Tussen maandag 19 en vrijdag 23 september verdeelde de Provincie West-Vlaanderen voor het derde jaar op rij luizenkammen aan basisscholen in West-Vlaanderen. Aan de scholen worden er 20.000 verdeeld.
Bij de pakketten wordt eveneens educatief materiaal meegegeven: folders, affiches stickervellen en syllabussen.
Eerder verdeelde de Provincie dergelijke pakketten naar jeugdorganisaties en kinderopvanginitiatieven. Toen werden er 10.000 luizenkammen verdeeld.
In totaal werden dit jaar reeds 30.000 kammen verdeeld. De verdeling past in het project ‘iedereen KAMpioen’. Het project wil ouders en leerkrachten sensibiliseren over het voorkomen en bestrijden van luizen.
De nat-kam-methode
Luizen komen het meeste voor bij kleuters, maar ook lagere schoolkinderen zijn vaak het slachtoffer, vooral tijdens periodes na schoolvakanties. Via de nat-kam-methode, met de luizenkam, kunnen leerkrachten, begeleiders en ouders op de meest efficiënte manier luizen bestrijden.
Volgens diverse onderzoeken heeft 2 tot 10 % van Europese kinderen luizen.
Voor het project maakt de Provincie 20.000 euro vrij voor de aankoop en de verdeling van de kammen en het infomateriaal. 

Auteur : dienst communicatie prov.West-Vlaanderen, Fanny Depijpere

Geplaatst op 24.09.2016

Vijfde woningwandeling in Kortrijk op zondag 2 oktober

Kortrijk streeft naar kwaliteitsvolle woningen in de stad. Dat zet de stad elk jaar in het licht tijdens de woningwandeling.

Wout Maddens, schepen Bouwen en wonen: “Kortrijk zet diversiteit en kwaliteit van de woningen voorop. Om dit te realiseren ondersteunen we inwoners die willen renoveren. Een ambitieus premiestelsel en gratis renovatiebegeleiding moeten helpen om dat doel te bereiken. Met prachtige voorbeelden van renovaties toont de stad tijdens de woningwandeling hoe aantrekkelijk wonen in een stadswoning kan zijn. Zo willen we mensen inspireren om stadswoningen te renoveren.”

Dit jaar trekt de woningwandeling naar Heule, een deelgemeente van de stad. Omdat de afstanden iets groter zijn dan in de binnenstad, stippelde de organisatie een fietsroute uit maar ook wandelen blijft mogelijk. De route loopt langs inspirerende pareltjes van woningen en verrassende projecten. Zowel bescheiden als iets grotere gerenoveerde woningen barsten van de inspirerende ingrepen en renovatie-ideeën.

De woning waar we het persmoment houden, is totaal gerenoveerd om de woonkwaliteit voor het jonge gezin te optimaliseren. De renovatiebegeleiders van Kortrijk stonden het gezin bij tijdens de renovatie.
Praktische info
De woningwandeling vindt plaats op zondag 2 oktober 2016 tussen 13 en 18 uur. De route start tussen 13 en 15.30 uur aan 't kasteel van Heule. Wil je tijdens het fietsen of wandelen enkele woningen van binnenuit bekijken? Dan kies je op voorhand maximum drie woningen uit en reserveer je een tijdstip waarop je ze wil bezoeken. Inschrijven kan in het museum Kortrijk 1302 in het Begijnhofpark. Daar kan je de woningen bekijken en je keuze maken.
Een aantal panden zijn vrij toegankelijk zonder inschrijving. Bij de start van de wandeling/fietstocht krijg je een plannetje met het overzicht van de vrij te bezoeken locaties. Onder andere 't Kasteel van Heule, site Demeestere en de Warande openen de deuren. De Warande organiseert een warme ontvangst voor bezoekers, zeker de moeite om even te passeren.
Alle opengestelde woningen en sites liggen op maximum 1,5 km van het startpunt. Met de fiets zijn alle locaties vlot bereikbaar. Wil je fietsen, breng dan zeker je eigen fiets mee! Op verschillende locaties langs de route kan je je fiets laten labelen door het Stedelijk preventieteam.
Meer info : www.kortrijk.be/woningwandeling www.kortrijk.be/kortrijkrenoveert

Auteur : Wout Maddens, schepen Bouwen en wonen & Mieke Clarissimo, coördinator woningwandeling

Geplaatst op 23.09.2016

Uniek pop-up concept van ‘de branding’ zet de talenten van mensen met een beperking in de kijker

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 september (10u-19u) organiseert ‘de branding’ een pop-up verwencafé in Ring Shopping Kortrijk! In één van de vrije panden van Ring Shopping verrassen we het publiek met een tijdelijke horeca pop-up. Niet alleen onze (h)eerlijke producten willen we hiermee in de kijker zetten, we willen vooral ook naar buiten komen met de talenten van onze gebruikers en aantonen dat dagbesteding in ‘de branding’ méér is dan enkel bezigheidstherapie.
‘de branding’ organiseert met zijn winkelconcept ‘het idee’ reeds jaren verkoopstanden bij zijn goeie buur Ring Shopping Kortrijk. Toen ‘de branding’ het pop-up concept voorstelde, was marketing coördinator Charlotte Tahon van Ring Shopping dan ook meteen enthousiast. “Dit is een prachtig concept waar beleving centraal staat voor zowel de klant als voor de gebruikers van ‘de branding’.” Een pop-up pand aan het centrale plein werd beschikbaar gesteld, een mooie blikvanger qua locatie.
Alle dagbestedingsateliers van ‘de branding’ krijgen hun aandeel in de pop-up. De voedingsbedrijven catering, bakkerij en tuin&voeding zorgen voor de hapjes, drankjes en bediening. De andere bedrijven tonen een selectie van hun producten (die ook te koop zijn) of zorgden voor de aankleding van de tafels of de inrichting van het pand.

Kom dus op vrijdag 23 of zaterdag 24 september proeven van een heerlijke tas soep met brood, geniet van een koffie met verwenbordje of probeer onze zelfgemaakte, verfrissende drankjes. Want zorg op maat, zorgt voor smaak…! Volg de laatste nieuwtjes over onze pop-up via de facebookpagina van ‘de branding’ (www.fb.com/debrandingwaakvzw).

Geplaatst op 23.09.2016

Boomkunstenaar brengt gevelde acacia opnieuw tot leven

Afgelopen donderdag & vrijdagdag 22 & 23 september nam een boomkunstenaar een boom onder handen in het Astridpark. Het gaat om een oude acacia die deels geveld werd na een storm. De kruin is volledig ontmanteld, maar de stam bevat nog levend hout.Door de stam te sculpteren geeft de stad kortrijk de boom een tweede leven. Enkele uilen bovenaan kijken verschillend van richting en zitten bovenaan een woodspirit in de stam.Schepen van leefmilieu " de beste ideeën komen vaak van onze inwoners en medewerkers.Dit mooi idee werd aangereikt door onze groenarbeiders.Dankzij hen heeft deze boomniet enkel een tweede leven,maar ook het Astridpark heeft er een bezienswaardigheid bij "Booomkunstenaar Koen vandewalle is niet aan zijn proefstuk toe. Onder andere in de Gavers te Harelbeke ,Buskampveld te Beernem,Bergelen in Gullegem en kasteel Wijnendaele in Torhout was hij eerder aan de slag. 

Bert Herrewijn Schepen van leefmilieu - Fotografie : Bernard Decock

Geplaatst op 23.09.2016

Duurzaam naar het werk met de testkaravaan

Met de testkaravaan het innoverende initiatief wil de Provincie West-Vlaanderen bedrijven stimuleren om de auto minder te gebruiken en duurzamer naar het werk te pendelen. Hierbij wil het provinciebestuur de West-Vlamingen warm maken om eens anders naar het werk te komen en dit door een vloot duur-zame vervoermiddelen ter beschikking te stellen aan een aantal West-Vlaamse bedrijven. Door 80 elektrische fietsen in de testvloot op te nemen, wild de provincie iedereen laten kennis maken met de voordelen van de elektrische fiets als vervoermiddel het jullie dagelijks woon-werktraject. Want de tijd dat het elektrische broertje van de klassieke fiets enkel gereserveerd was voor oudjes, is intussen voorbij. Steeds meer werknemers zien het voordeel van de e-fiets en wisselen hem dan ook graag in voor hun wagen om naar het werk te pendelen: geen last meer van tegenwind, nooit meer bezweet op het werk aan-komen, geen enerverende files meer. Vooral voor mensen die op minder dan 15 km van het werk wonen is de elektrische fiets zeker een haalbare kaart. Maar ook plooifietsen, bakfietsen, fietskarren of het openbaar vervoer zijn alternatieven die zeker het uitproberen waard zijn! De testkaravaan zal dit jaar te gast bij 21 deelnemende bedrijven en we bereiken met deze campagne maar liefst 9.500 werknemers. Deze campagne staat open voor werkgevers uit gans de provincie: Dienstencentrum Gits (koepel van Dominiek Savio), Vives en Howest uit Brugge, het Jan Ypermanziekenhuis uit Ieper, het Regina Pacis Instituut uit Tielt, Depuydt Vleeswaren uit Oostende en Sadef uit Hooglede zijn enkele namen van bedrijven die dit jaar meedoen met de testkaravaan. De interesse van werkgevers in deze campagne is groot, zo is de campagnekalender voor volgend jaar al helemaal volgeboekt. De provincie en de fiets: het is een vlotte combinatie. Naast de testkaravaan, investeert het provinciebestuur al jaren in fietsbevorderende maatregelen. Zo leggen ze heel wat fietspaden aan, die zowel voor recreatieve verplaatsingen (de fietsknooppunten kennen of ongetwijfeld al) als dagelijks woon-werk- of schoolverkeer kunnen gebruikt worden. De provincie zal investeren ook in de Groene Assen, vroegere spoorwegbeddingen die door omgevormd worden tot kwalitatieve fiets- en wandelpaden. Iedereen kent er misschien eentje die hier in uw buurt loopt: het Guldensporenpad. Het Guldensporenpad brengt je vanuit het stadscentrum van Kortrijk tot in Zwevegem, en werd door de Fietsersbond zelfs uitgeroepen tot het beste fietspad van Vlaanderen. De provincie West-Vlaanderen werkt ondertussen aan de missing links op deze fietssnelweg tussen Marke en Avelgem. De provincie zal in West-Vlaanderen ook het volledige netwerk van fietssnelwegen uitbou-wen. Naast deze grote infrastructuurwerken, doen we ook heel wat campagnes om onze West-Vlamingen te overtuigen van de voordelen van de fiets en an-dere duurzame vervoermiddelen: we maken schoolfietsroutekaarten op gericht op kinderen van het 1ste middelbaar, organiseren cursussen elektrisch fietsen voor senioren en nog veel meer…Talrijke deelnemers hebben naar hartenlust twee weken een vervoermiddel kunnen uittesten voor hun dagelijkse rit van en naar het werk en hopelijk waren de ervaringen positief. De deelnemers mogen alvast heel trots zijn op hun resultaten. Maarliefst 101 collega’s van het stads- en OCMW bestuur van Kortrijk hebben deelgenomen aan deze campagne en in deze twee weken samen ongeveer 17.000 km op een duurzame ma-nier afgelegd en samen een kleine 2 ton minder CO2 de lucht in gestoten. Voor zo’n mooie resultaten werden in het stadhuis van Kortrijk mochten de deelnemers uit de handen van Schepen Koen Byttebier en Axel Weydts een waardebon voor de aankoop van natuurproducten ter waarde van 30 € of een dubbele fietstas in ontvangst Nemen. Voor zijn beste prestaties mocht Kevin De Cuyper één elektrische fiets in ontvangst nemen . Op de foto allemaal deelnemers en laureaten van de testkaravaan.

Voor de redactie en fotografie Bernard Decock

Geplaatst op 23.09.2016

SNORKO zet in op milieu en duurzaamheid

Stad Kortrijk zet niet alleen in op jeugdwerkloosheid, maar helpt met Snorko ook streven naar duurzame tewerkstelling!
Vanuit Stad Kortrijk worden reeds langer inspanningen geleverd naar het ondersteunen van werkzoekenden en werkenden. Met JONK zetten we in op een daling van de jeugdwerkloosheid. Dit door jongeren mee te begeleiden naar werk.
Met Snorko ontleent de stad al 9 jaar snorfietsen aan mensen met een mobiliteitsprobleem bij hun woon-werkverkeer om zo werk niet alleen toegankelijker te maken, maar ook duurzaam.
Met 79 ontleningen in 2015 behaalden we reeds een mooi cijfer, maar wanneer we zien dat circa een 20% van de mensen 3 maanden na ontlening nog op dezelfde plaats aan de slag zijn en zelfs zo’n 18% een jaar na ontlening. Dan kunnen we stellen dat het project zijn doel zeker niet voorbijschiet!
Snorko heeft de intentie om deze ondersteuning te blijven bieden, maar is niet blind voor veranderende technologie, het belang van duurzaamheid en verantwoordelijkheid ten opzicht van de omgeving. Zo werd bij vervanging van snorfietsen de laatste jaren bewust de keuze gemaakt voor milieuvriendelijkere modellen. Nu wil het project nog een stap verder zetten en bekijken of elektrische fietsen kunnen ingeschakeld worden in het verlengde van de inspanningen die Kortrijk levert als fiets- en klimaatstad.
Tijdens dit proefproject wil Stad Kortrijk mensen op milieuvriendelijke en sportieve wijze naar het werk helpen! Met als gezonde ambitie een bestaand aanbod te optimaliseren.
Dankzij de geleverde inspanningen lanceren we tijdens de week van de mobiliteit een proefproject met 3 elektrische fietsen die Snorko ter beschikking worden gesteld door de stad. Vanaf de start van dit proefproject worden zo naast snorfietsen ook elektrische fietsen ontleend op gelijkaardige wijze samen met een degelijk slot en een goede fietshelm.
Dit initiatief biedt ons de kans om te kijken of de match tussen de ontleners en de elektrische fietsen kan worden gemaakt. Gezien de opmars van de elektrische fiets, twijfelen we hier niet aan. Daarnaast geeft de termijn van een jaar ons de kans om het project te beoordelen in relatie met de fluctuaties op de arbeidsmarkt en de weersomstandigheden. Als de ontlening van de elektrische fietsen goed loopt, dan willen wij de drie fietsen vanaf volgend jaar vast opnemen in het SNORKO-assortiment.

Ben je geïnteresseerd? Heb je nog vragen? http://www.kortrijk.be/producten/snorko of bel naar 056/266780 en vraag een medewerker van team Werk. 

Voor de redactie & fotografie : Bernard Decock

Geplaatst op 23.09.2016

Uitwerking Mobiliteitsplan: invoering “Zone 30” ten noorden van de trambedding

Een zone 30 is een gebied waar de maximumsnelheid 30 km/u bedraagt, meestal toegepast op erftoegangswegen en in de buurt van scholen. In alle schoolomgevingen in Blankenberge en Uitkerke werd de zone 30 ingevoerd (laatste aanpassing van ter hoogte van de Vlaamsestraat ifv de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord).
Burgemeester Patrick De Klerck: ”In het kader van het Mobiliteitsplan werd gesteld dat het aangewezen is de zone 30 verder uit te breiden. Wanneer automobilisten hun snelheid minderen, is dat niet alleen goed voor de levenskwaliteit in de buurt, maar ook voor de zwakke weggebruikers (voetgangers en fietsers). Zij kunnen zo bijvoorbeeld veiliger oversteken. In een zone 30 is het belangrijk dat iedereen zich aanpast aan de situatie. Van autobestuurders wordt verwacht dat ze in een zone 30 trager rijden en uit hoffelijkheid voorrang verlenen aan andere weggebruikers. Voetgangers mogen er overal oversteken, op voorwaarde ze dat op een verantwoorde manier doen.
We ontvingen van het Belgisch instituut voor de Verkeerveiligheid de aanbeveling om een zone 30 in onze binnenstad te introduceren. Daarnaast werd ook door de Verkeerscommissie unaniem gunstig advies gegeven. Ook de resultaten van de bevraging “centrum” gaven aan dat de introductie van zone 30 een goede zaak zou zijn. We agenderen het dossier voor de volgende gemeenteraad.
In het licht hiervan en vanuit het in opmaak zijnde Mobiliteitsplan, gaf het College nu groen licht voor de uitbreiding van de zone 30 naar het gebied ten noorden van de tramlijn (exclusief de tramlijn zelf – De Smet de Naeyerlaan, J. De Troozlaan,…)..” Patrick De klerck

Geplaatst op 23.09.2016
3804 artikelspagina's: 1 ... 235 236 237 238 239 <<< 240 >>> 241 242 243 244 245 ... 381