Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Viering 15 jaar Antipode

Reiscafé Antipode brengt al 15 jaar reisreportages van en door reizigers uit het Kortrijkse. Dit wordt gevierd op vrijdag 4 maart 2016. Iedereen is welkom om 20u. in Vrijzinnig Centrum Mozaïek, Overleiestraat 15a, Kortrijk. De toegang is gratis. De befaamde Kortrijkse natuurfotograaf Tom Linster trakteert ons op zijn mooiste beelden onder de titel "Wild Wonders van Europa": wildlife en landschappen in hun volle glorie.

Na Tom's fotoselectie draait Antipode's huis-DJ Wim Bosman sfeervolle wereldmuziek in het Mozaïekcafé en schenkt Katia uit Peru gratis versgemaakte Pisco Sour met Ceviche-hapjes erbij.  

Auteur: Bart Hanson

Geplaatst op 16.02.2016

Vuurdoop voor nieuwe dirigent Aalbeekse harmonie

SINDS ENKELE MAANDEN LEIDT AARON EGGERMONT DE AALBEEKSE HARMONIE. NA 32 JAAR WERNER VANDAMME ALS DIRIGENT TE HEBBEN GEKEND, WAS HET EVEN AANPASSEN. DE VUURDOOP KOMT ER AAN: OP ZATERDAG 5 MAART PRESENTEREN DIRIGENT EN ORKEST ZICHZELF AAN HET PUBLIEK IN DE BUDASCOOP. DE RODE DRAAD DOORHEEN HET CONCERTPROGRAMMA IS ZUID-AMERIKA.

‘Zo’n eerste concert is niet evident ’, vindt Aaron ‘want de muzikanten moeten vertrouwd geraken met de andere aanpak die elke nieuwe dirigent met zich meebrengt. Maar, dat lukt vrij goed. We zullen er staan, op 5 maart. Want ik merk bij het hele orkest veel wil om het goed te doen. De muzikanten willen dat het prima wordt en ze nemen hun verantwoordelijkheid’.

Aaron Eggermont, die eind dit jaar 30 wordt en in Wevelgem woont, is leraar muzikale opvoeding in het Sint-Paulusinstituut en dirigeert ook nog Kunst na Vermogen van Moorsele. Hij was al eerder vertrouwd met de harmonie Eendracht Aalbeke, als dirigent van de jeugdharmonie. ‘Wat mij niet deed aarzelen toen ik de vraag kreeg om de leiding over te nemen, was de goede reputatie van het orkest. Het staat al altijd in het lijstje van de betere orkesten in West-Vlaanderen en op organisatorisch vlak is het ook een model, met een uitstekende verhouding tussen het sociale en het muzikale. En al mijn voorgangers, onder wie wijlen André Verleye en Werner Vandamme – ik ben nog maar de vierde dirigent sinds de opstart in 1948, waren voortrekkers in de promotie van de goede harmoniemuziek. Ik wil zeker in dat spoor verder gaan, maar tegelijk ook wat andere accenten leggen. Zoals wat breder gaan in de repertoirekeuze’.

Op het concertprogramma staat kwalitatief hoogstaande muziek die toch zeer toegankelijk is voor een breed publiek. Opvallend is de inbreng van twee solisten. Hoboïst Bart Verstichel is opgegroeid in de harmonie en maakt als bedrijfsleider niet alleen tijd vrij maakt om naar de vrijdagse repetities te komen: hij volgt momenteel opnieuw cursus in de muziekschool. Met Seppe Vandewalle komt het accordeon onder de aandacht. Deze jonge muzikant brengt twee solistische werkjes en zal laten horen dat accordeon en harmonieorkest kunnen samengaan.

Het concert vindt plaats op zaterdag 5 maart om 20 u. in zaal 1 van Budascoop, Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk. De toegang kost 12 euro in voorverkoop, 14 euro aan de deur. Kaarten kunnen worden besteld via info@harmonieaalbeke.be of via 056 42 33 05.

Auteur: Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke

Geplaatst op 16.02.2016

VVKM Night

De Vereniging voor Vrouwen en Kinderen in Moeilijkheden (VVKM) werd opgestart in oktober 2015.
De bedoeling is 4 keer per jaar feesten te organiseren, geld te verzamelen en kinderen helpen naar school gaan in BURKINA FASO in de dorp Boussouma.
De aandacht werd meer gehecht aan meisjes die de kans niet krijgen om naar school te gaan omdat hun ouders arm zijn of het idee hebben dat meisjes thuis moeten blijven om hun moeders te helpen met huishoudelijke taken.
Ter plekke in Burkina Faso hebben wij vrijwilligers gemotiveerd die bezig zijn campagnes aan het uitvoeren zodanig de ouders van idee veranderen; dat zij de voordelen en het belang zien van een onderwijs ook voor meisjes.
Momenteel verloopt dit traag maar goed en dat is al goed nieuws en een eerste overwinning voor ons leden van de VVKM.
Nu proberen wij zoveel mogelijk een grote publiek te bereiken die onze projecten willen steunen.
Daarvoor nodigen wij u uit op de VVKM Night die doorgaat op zaterdag 12/03/2016 vanaf 20u in de Hellestraat 6, 8500 Kortrijk.
Inkom + eten voor de prijs van 15 euro.
Drank te koop aan de bar.

Auteur: GOUEM Flora

Geplaatst op 16.02.2016

Geslaagde Valentijnsactie: Een hart voor Avelgem

Naar aanleiding van Valentijn, verwende N-VA Avelgem traditiegetrouw de bezoekers van de wekelijkse zaterdagmarkt met een hartverwarmend chocolaatje. Een geslaagde maar vooral gesmaakte actie! En tevens een krachtig en positief antwoord op de vele onterechte aantijgingen bedoeld om de afdeling in een negatief daglicht te stellen. "Vicit vim virtus"! De moed heeft het geweld overwonnen.

Auteur: Vercaemst Magda

Geplaatst op 16.02.2016

Start cursus natuurfotografie met Tom Linster in Kortrijk

In het voorjaar van 2016 organiseren Landschap vzw en natuurfotograaf Tom Linster een complete basiscursus natuurfotografie in Kortrijk. Deze 7-delige cursus is ideaal voor mensen die nog niet lang bezig zijn met fotografie maar wel gebeten zijn door de microbe. Maar ook wie al langer fotografeert en zijn fotografie naar een hoger niveau wil tillen, komt aan z'n trekken.

Wil je eindelijk wel eens weten waar al die getallen en afkortingen op je camera voor staan, hoe je je onderwerp eigenlijk losmaakt van de achtergrond of waarom een compositie nu zo belangrijk is voor een foto… Deze cursus loodst je, stap voor stap, door de wereld van de fotografie, in een kleine, gezellige groep. Om alles nog duidelijker te maken, gaan we ook enkele malen het veld in om de theorie in de praktijk te brengen.

Toplocatie
De theorielessen worden gegeven in natuureducatief centrum Hoeve Te Coucx, Marionetten 12, BE-8500 Kortrijk. Hoeve Te Coucx is gelegen in het Stadsgroen Marionetten, een ecologische en recreatieve groenstructuur aan de zuidrand van Kortrijk, die het Preshoekbos verbindt met het Kennedybos. Klik hier voor meer info. In de wijde omtrek liggen nog meer aantrekkelijke natuurgebieden. Voor de praktijklessen hebben we dus een zee van mogelijkheden.

Cursusinhoud
DEEL 1 - UITRUSTING
– camera
– objectieven
– statieven en ondersteuning
– fototassen

DEEL 2 - TECHNIEK
SLUITERTIJD
– lichtmeter begrijpen
– moeilijkheden
– belichtingscompensatie

DIAFRAGMA
– controle over belichting
– controle over scherptediepte
– bepaal de scherptediepte

ISO WAARDE

DEEL 3 - COMPOSITIE en CREATIEVE FACTOREN
– links naar rechts
– staand of liggend
– horizontaal of verticaal

Programma
De cursus bestaat uit 4 theorielessen op dinsdagavonden (van 19u30 tot 22u) en 3 praktijklessen in het veld op zaterdagen (telkens 's morgens of 's avonds, duur 3 à 4u).
Theorie 1 – dinsdag 22 maart (19u30 - 22u)
Praktijk 1 – zaterdag 26 maart
Theorie 2 – dinsdag 29 maart (19u30 - 22u)
Praktijk 2 – zaterdag 2 april
Theorie 3 – dinsdag 12 april (19u30 - 22u)
Praktijk 3 – zaterdag 16 april
Theorie 4 – dinsdag 19 april (19u30 - 22u)

Voor wie?
De cursus is voor iedereen die graag meer wil halen uit de natuurfotografie. In basis maakt het niet uit waar je interesse ligt (bijvoorbeeld landschapsfotografie of macro). De cursus wordt zo breed mogelijk opgezet, waardoor de theorie voor iedere vorm toe te passen is. Je dient wel een spiegelreflex- of systeemcamera te bezitten.
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 10

Prijs: De normale prijs voor deze cursus is 275 euro, maar leden van Landschap vzw krijgen 10% korting en betalen dus 247,50 euro! Koffie, thee en water tijdens de theorielessen zijn inbegrepen. Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op de cursus. Het lidgeld van Landschap vzw bedraagt slechts 22 euro; met een korting van 27,50 euro op de cursus verdien je het lidgeld dus meteen terug!

Inschrijven: aanmelden via info@tomlinster.be. Ben je lid of nieuw lid van Landschap vzw, dan heb je dus recht op korting. Vermeld wel even je lidnummer bij inschrijving! Als je pas lid bent geworden, vraag je snel even een mailbevestiging van je nieuwe lidmaatschap bij info@landschapvzw.be.

Goed om weten:
Landschap vzw organiseert gelijkaardige cursussen - met andere lesgevers - ook in Mol, Bierbeek, Willebroek, Temse en Brugge, allemaal in het voorjaar van 2016. Zie elders in de activiteitenkalender.
In 2017 zal Landschap vzw verdiepende cursussen aanbieden die verder bouwen op de basiscursus.

Auteur: Tom Linster

Geplaatst op 12.02.2016

Stad Kortrijk zet in samenwerking met Wienerberger in op dakisolatie in de Kiosk

De actie ‘Kortrijk Renoveert’ schoot uit de startblokken. Kortrijk streeft naar kwaliteitsvolle woningen in de stad door steun te verlenen aan mensen die renovaties willen doorvoeren voor hun woning. In het kader van deze campagne wordt in samenwerking met baksteen- en dakpanproducent Wienerberger renovatie en dakisolatie in de kijker gezet in de Kiosk op de Graanmarkt.
De presentatie in de Kiosk kaart het belang aan van dakisolatie. Maar liefst 30% van de warmte in een huis verdwijnt via het dak. Het is dus van cruciaal belang om voldoende en correct te isoleren voor een energiezuinige en duurzame woning.
Met het renovatiebeleid van Kortrijk ondersteunt de stad mensen om de kwaliteit van hun woning te verbeteren. Tal van premies zijn ingevoerd om de kosten te helpen verlagen bij een renovatie. Maar het aanvragen van dergelijke premies loopt vaak minder vlot dan gewenst. Het vele papierwerk en het zoeken naar aannemers zorgt in vele gevallen voor kopzorgen. Een Kortrijks team van renovatiebegeleiders helpt in het kader van Kortrijk Renoveert met het aanvragen van premies of het opstellen van een stappenplan (en dit volledig gratis).
De installatie in de Kiosk legt de focus op renovatie en dakisolatie. Daarvoor wordt samengewerkt met Wienerberger, een van de grootste baksteen- en dakpanproducenten ter wereld, met de Belgische hoofdzetel in Kortrijk. De nadruk van hun producten ligt steeds op duurzaamheid en ecologie en op die manier is Wienerberger een uitstekende partner voor duurzame renovatie.

Renovatieplannen?
U kunt de renovatiebegeleiders gratis contacteren op renovatie@kortrijk.be of via het telefoonnummer 1777.
Van plan om je dak te isoleren? Er wordt ook een workshop georganiseerd rond isolatie: ‘Je dak isoleren, hoe begin je er aan?’. Deze gaat door op 15 februari 2016 om 19.30. Sint-Annazaal, Begijnhof. Inschrijven kan via gerda.flo@kortrijk.be.

Meer info en extra beelden, mail naar lisa@designregio-kortrijk.be

Auteur: Lisa Declercq

Geplaatst op 12.02.2016

RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen en Basisschool O.L.V. Vlaanderen herdenken slachtoffers eerste wereldoorlog

Hoe kunnen jongeren vandaag de meer dan 600.000 slachtoffers van de eerste wereldoorlog herdenken? RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen en basisschool OLV Vlaanderen doen dat door mee te werken aan het project ‘Coming World Remember Me’.
Tussen 2014 en 2018 worden over heel Vlaanderen de slachtoffers van WO I herdacht door het maken van 600.000 beeldjes uit klei. Alle beeldjes samen zullen, gecombineerd met 2 werken van Koen Vanmechelen, de ‘Land Art Installatie CWRM’ vormen. Dit kunstwerk wordt in de loop van 2018 opgebouwd nabij Ieper, op het voormalige niemandsland van de frontzone.
Van 15 februari tot en met 20 februari 2016, wordt er in Lyceum OLV Vlaanderen een mobiel atelier opgebouwd. Alle leerlingen maken een beeldje in dit atelier. “Op zaterdag 20 februari stellen we de school open van 14 uur tot 18 uur voor iedereen met een hart voor dit project”, vertelt Lindsey Roose, directeur van Basisschool O.L.V. Vlaanderen. “We denken hierbij vooral aan ouders, grootouders, familie, buren, kennissen van onze leerlingen en andere geïnteresseerde inwoners van onze stad.”
Deelname aan dit project kost 5€ per persoon. De helft van dit bedrag gaat naar een organisatie die kinderen helpt die zich momenteel in fysieke en/of psychische nood bevinden ten gevolge van oorlogssituaties.
“Met dit project willen RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen en basisschool OLV Vlaanderen inzetten op ‘verbinding’ en ‘respect’” , zegt Franceska Verhenne, directeur RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen “Want oorlog is helemaal geen ‘ver-van-mijn-bed-show’ voor onze leerlingen. Ze dragen dan ook graag hun steentje bij om te werken aan een vredevolle toekomst.”

Wil u erbij zijn?
- Zie de leerlingen (basis en secundair) aan het werk in het atelier op dinsdag 16/02 om 9u20-10u05 en van
10u20-12u
- Volg de interesse van een breed publiek en zie hoe de beeldjes gepersonaliseerd worden op zaterdag 20
februari van 14.00 tot 18.00 uur.

Contact:
- RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen Kortrijk
Beverlaai 75 8500 Kortrijk
- Wim Houpline, organisator: 0473 49 54 84
- Franceska Verhenne, directeur RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen: 0475 77 69 99
- Lindsey Roose, directeur Basisschool O.L.V. Vlaanderen: 0476 78 30 25

Geplaatst op 12.02.2016

Streven naar een architecturaal evenwicht tussen behoud en nieuwbouw in de Belle Epoquewijk: Villa Marie Elise (Rogierlaan 22)

Onze stad kent gelukkig nog heel wat architecturale pareltjes uit de Belle Epoque-periode (1870 tot 1914).
Eind 18de eeuw ontdekte men de aantrekkingskracht van de zee, en de badplaatsen maakten algauw furore. De aanleg van de spoorwegennetten was de aanzet voor echte volksverhuizingen tijdens het toeristisch seizoen. Deze welgestelde toeristen eisten een comfortabel verblijf, badinstellingen én voldoende ontspanningsmogelijkheden. Badcultuur vroeg om badarchitectuur, en naast luxueuze hotels kwamen de kustvilla's in trek.
Eén van deze pareltjes betreft het gebouw “Villa Marie Elise” in de Rogierlaan 22. Opmerkelijk in dit dossier is dat de architect er op een evenwichtige manier in slaagt de oude, hoogwaardige architectuur te verzoenen met hedendaagse elementen.
Burgemeester Patrick de Klerck: ”De aanvraag betreft de restauratie, renovatie en uitbreiding van een woning tot meergezinswoning. De woning zelf bestaat uit een gelijkvloerse bouwlaag waarbij het vloerpas gelegen is op -0,42m. Boven deze bouwlaag, die is ingericht als berging, bevinden zich nog 3 volwaardige bouwlagen. Het hoofdvolume zelf kenmerkt zich door de typische kenmerken van de belle-epoquestijl zoals de roodbakstenen lijstgevel, kleine tegelfriezen, arduinen dorpels, frontons en plintsteen. Op heden beschikt het gebouw over een gesloten loggia vooraan op de 1ste verdieping.
De aanvraag betreft enerzijds de interne bestemmingswijziging van een ééngezins- naar meergezinswoning waarbij het aantal woongelegenheden op 2 wordt voorzien. Hiervoor wordt achteraan het hoofdvolume een meer hedendaagse aanbouw voorzien.


Boven het dak van de gelijkvloerse garage wordt een daktuin aangelegd bestaande uit deels intensieve en deels extensief groen. De gevel (voorgevel) blijft integraal behouden en wordt gerestaureerd overeenkomstig de authentieke toestand. De gevel wordt in eerste instantie gereinigd en waar nodig zal het voegwerk hersteld worden. Overeenkomstig de oorspronkelijke toestand zal de eerder dichtgemaakte loggia opnieuw opengemaakt worden. Ook alle balustrades in glas zullen vervangen worden door nieuwe balustrades in gietijzer naar het oorspronkelijk model.
De nieuwe achterzijde daarentegen zal uitgevoerd worden in meer hedendaagse materialen. Er wordt gekozen voor geëmailleerd glas, kleur donker grijs, gecombineerd met donkergrijs aluminium schrijnwerk. Een prachtige synergie tussen oude en nieuwe architectuur !”


Geplaatst op 12.02.2016

'KIJK PUIT'

Van februari tot eind maart, afhankelijk van het weer, trekken padden, salamanders en kikkers van hun winterverblijfplaats terug naar hun geboorteplas (poel). Ze trekken naar deze waterpartij om er te paren en eitjes af te zetten. Dit gebeurt na zonsondergang bij zacht (rond de 10° C) en (liefst) vochtig weer. In Harelbeke zijn er op verschillende plaatsen poelen die populair zijn bij amfibieën en binnenkort zullen de dieren er terug in grote getale naartoe trekken.
Veel van deze trekkende dieren (vooral padden) sterven echter door het wegverkeer. Samen met het Stadlandschap Leie en Schelde en Natuur.koepel Zuid-West-Vlaanderen vestigt de stad de aandacht op dit natuurfenomeen via de actie ‘Kijk Puit’.
Er worden sensibiliserende borden geplaatst in Bavikhove (Tweede Aardstraat), Hulste (Zwaluwenlaan, Nachtegalenlaan, Lijsterlaan, Kwademeerslaan, Muizelstraat, Blauwhuisstraat) en Stasegem (Eikenstraat en Meersstraat) en de bewoners in deze straten krijgen een brief met informatie van de stad.
Deze brieven worden door vrijwilligers die de actie ondersteunen bedeeld. Deze vrijwilligers volgen ook de intensiteit van de amfibieëntrek op en helpen bij intense trek de dieren over de drukste wegen. De stad is deze vrijwilligers erg dankbaar voor hun medewerking.

Meer info : Yves De Bosscher, 056 733 477.

Geplaatst op 12.02.2016

Organiseer een leef- of speelstraat in jouw wijk

De stad Oostende wil de inrichting van ‘leefstraten’ en ‘speelstraten’ mogelijk maken op haar grondgebied. Daarvoor kunnen bewoners een aanvraag doen via de website. Let wel, de aanvraag moet voor 20 maart gebeuren.
Let wel, de aanvraag moet voor 20 maart gebeuren.
• Een speelstraat is een straat die tijdens bepaalde dagen en voor een bepaalde tijdsduur afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer, om kinderen de mogelijkheid te geven veilig en ongehinderd op straat te spelen. Alleen bestuurders van motorvoertuigen die in de straat wonen of een garage hebben, voertuigen van de hulpdiensten en fietsers mogen, stapvoets en zeer voorzichtig, in de straat rijden. Alle bestuurders moeten voorrang te verlenen aan spelende kinderen en moeten stoppen als dat nodig is. Je straat omtoveren tot een speelstraat kan tijdens de paas- en zomervakantie en gedurende de maand september.
• Met de inrichting van een leefstraat kunnen bewoners kiezen om hun straat tijdelijk autovrij, autoluw en parkeervrij te maken. Op die manier komt in een leefstraat ruimte vrij voor groen,
ontmoeting en samenleven. In een leefstraat kan worden gekozen voor een andere straatinrichting: meer groen, straatmeubilair, speelinfrastructuur… Leefstraten kunnen worden aangevraagd gedurende de maanden mei, juni, juli, augustus en september.
Het volledige reglement en de aanvraagformulieren: www.oostende.be/speelstraat of www.oostende.be/leefstraat

Geplaatst op 12.02.2016
3332 artikelspagina's: 1 ... 236 237 238 239 240 <<< 241 >>> 242 243 244 245 246 ... 334