Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

De natuur in met kinderen: wilgenhut bouwen

Heb jij al eens van een wilgenhut gehoord? Dat is een levende hut gemaakt van wilgentakken. Deze takken steek je in de grond waardoor ze gaan wortelen. In het voorjaar krijgt de hut blaadjes en kun je je heerlijk wegstoppen in de hut. Een wilgenhut is niet enkel leuk om in te spelen, het is ook heel leuk om zelf een wilgenhut te maken.
We maken samen een wilgenhut in de Venning in Kortrijk. De maanden erop kun je je hut gaan bewonderen en kijken hoe hij mee veranderd met de seizoenen. Wanneer: 04/03/2017 van 09u00 tot 12u00 Afspraakplaats: De Venning, Vennestraat, 8500 Kortrijk Begeleider: Peter Vosters
Voor wie: Kinderen tussen 8 en 14 jaar (en leergierige ouders?) Kostprijs en inschrijven: Gratis deelname, inschrijven via www.natuurkoepel.be/kinderactiviteit/wilgenhut 

Organisatie: Natuur.koepel vzw, Natuurpunt Kortrijk, Stadlandschap Leie en Schelde 

Auteur: Hans Vermeersch

Geplaatst op 24.02.2017

Vlees is schietschijf van antivleeslobby

Ook het ABS is de onophoudelijke negatieve berichtgeving over vlees en meer in het bijzonder rood vlees meer dan beu.
Onwetende burgers worden om de haverklap om de oren geslagen met allerlei beweringen over vlees, met eindeloze campagnes. Wie zit hier achter want dergelijke campagnes kosten veel centen?
Sinds jaren is de drukkingsgroep EVA bezig om het vegetarisme van de grond te krijgen. Hun eerste succes was de opstart van de wekelijkse veggiedag op donderdag, nadien gevolgd door een opeenvolging van acties. EVA vond ook steun bij GAIA, die ronduit gaat voor vegetarisme. Voor de 2e keer op rij werden onlangs ook ‘Dagen zonder vlees’ georganiseerd. Bioforum vond het nodig om hieraan hun karretje te hangen met de slogan: Minder vlees, meer Bio. Ze vergeten hierbij dat ze hun eigen bioboeren met runderen, varkens en pluimvee voor schut zetten. Deze week koos een reporter van de Standaard als titel van zijn artikel: Eet minder vlees en red de planeet. Of ook Het Nieuwsblad die uitpakte met de import van vreemde bacteriën door de import van buitenlands vlees, wat kan resulteren in het eten van minder vlees van buitenlandse komaf of gewoon door geen vlees te eten. En om af te ronden werd gisteren ook het kookboek ‘Dagen zonder vlees’ geïntroduceerd met een reeks vegetarische recepten. Wat nieuws we morgen zullen krijgen zullen we afwachten in de krant van morgen.
Vlees blijkt dé schietschijf te zijn voor allerlei ‘fake’ toewijzingen, met de bedoeling om eenzijdig de burger te beïnvloeden. Ofwel emotioneel of voor de gezondheid ofwel als dat allemaal niet lukt het verhaal met de ecologische voetafdruk, ze vinden wel altijd iets.
Boeren met vleesvee worden nu met de vinger gewezen en hun kwaliteitsproduct wordt constant afgebroken. Door de verbruiksdaling valt de marktprijs en blijven de boeren over met grote verliezen. Als dit zo doorgaat zien vele boeren hun inkomen de mist ingaan. Onze boeren worden vernederd en fel onderbetaald. Er zijn geen opvolgers meer en de sector staat voor een koude sanering. Als je weet dat de gemiddelde leeftijd van een vleesveeboer 62 jaar is, kan je schatten waar de landbouw aan toe is. Als er straks geen boeren meer zijn tenzij hier en daar een mega-bedrijf, dan zal onze huidige maatschappij dat op haar geweten hebben. Ze zullen op termijn geconfronteerd worden met duurdere producten tenzij ze alles uit het buitenland halen.
Onze zuiderburen, die altijd al graag een goeie biefstuk hebben verorberd, zijn gelukkig verstandiger en gaan in mei voor ‘La quinzaine du boeuf’. Waarom laat men de burger-consument gewoon niet gerust in de keuze die hij kan maken? De beste raad blijft toch: “Eet met mate en gevarieerd”, al de rest is demagogie of manipulatie. 

Woordvoerder ABS Guy Depraetere 

Front montage : Bernard Decock

Geplaatst op 24.02.2017

Schrijf in voor het eerste stadsdebat

In Kortrijk is er nog ruimte. We willen die open ruimte niet zonder meer volbouwen met woningen maar maken slimme ruimtelijke keuzes, samen met de inwoners.
De Kortrijkzanen kunnen mee beslissen over hoe en waar ze wonen en bouwen in de stad. Kom er hier alles over te weten.
Het eerste stadsdebat vindt plaats op donderdag 9 maart om 20u in de Budascoop.
Schrijf je in voor het eerste stadsdebat www.kortrijk.be/kortrijk2025 

Auteur : Wout Maddens schepen van bouwen en wonen

Geplaatst op 24.02.2017

Tijdelijk Twin Towers in Kortrijk

Kortrijk zal tijdelijk zijn eigen Twin Towers hebben. Terwijl de K-Tower in volle opbouw is, wordt de Collegetoren afgebroken.
Vooraleer de afbraak begint, wordt eerst het asbest in het pleisterwerk van de toren verwijderd. Dit gebeurt van februari tot begin april door de gespecialiseerde firma Wanty. De werkzone wordt hermetisch afgesloten en dagelijks worden metingen uitgevoerd.
Vanaf april start dan de afbraak van de 64 meter hoge toren. De aannemer zal het gebouw verdieping per verdieping afbreken met kraantjes die op de toren staan. Eind augustus zal de toren volledig afgebroken zijn.
Ondertussen gaat de bouw van de K-Tower vlot verder. De vervanger van de Collegetoren groeit aan een tempo van een verdieping per week. De ruwbouw van de toren zal bijna klaar zijn tegen april, als de Sint-Amandstoren er nog staat. De twee torens zullen dan even samen de skyline van Kortrijk domineren, tot de K-Tower voorgoed de rol van de Collegetoren zal overnemen.
www.k-tower.be 

Auteur : Wout Maddens Schepen van bouwen en wonen

Geplaatst op 24.02.2017

Toekomst voor Kortrijkse kerken

De stad Kortrijk en de katholieke kerkgemeenschap stellen in een constructieve dialoog samen een kerkenplan op voor de Kortrijkse kerken. Het kerkenplan bevat een uitgebreide inventaris van alle Kortrijkse kerken. Urbain Architectencollectief reikt in haar eindrapport alle puzzelstukken aan om tegen de zomer van 2018 te komen tot duidelijke beslissingen over de toekomst van niet minder dan 22 Kortrijkse parochiekerken.
In een eerste fase worden voor vijf specifieke kerken concrete opportuniteiten onderzocht: Piuskerk, Damiaankerk (Aalbeeksesteenweg), Sint-Theresiakerk (Hoog Kortrijk), Sint-Corneliuskerk (Aalbeke), Sint-Audomaruskerk en Mariadorp (Bissegem).
Vervolgens wordt voor de overige kerken beslist welke voor de eredienst behouden blijven en welke een neven- of herbestemming krijgen.
In het verleden werden al drie Kortrijkse kerken herbestemd: kerk en klooster Fatima in Heule, de Sint-Pauluskerk (Lange Munte) en de kerk op De Katte in Bellegem. Deze werden respectievelijk een plaats voor de vzw Oranjehuis, een ontmoetingscentrum met bibliotheek en een funerarium. 

Auteur : Wout Maddens schepen van bouwen en wonen

Geplaatst op 24.02.2017

Proclamatie studenten HBO5 [Associate Degree] Boekhouden

Op maandag 20 februari mochten de studenten HBO5 [Associate Degree] Boekhouden van cvo MIRAS – VIVES hun diploma in ontvangst nemen. Deze studenten volgden een opleiding die binnen het project “3 voor 1” werd georganiseerd.
Dankzij dit project, die met de steun van de Provincie West-Vlaanderen werd opgezet, kunnen volwassenen op een korte tijd een diploma behalen.
3 voor 1 kiest consequent voor opleidingen die leiden naar een knelpuntberoep. Na zo een opleiding hebben afgestudeerden een grote werkzekerheid en wordt tegemoet gekomen aan regionale arbeidsmarktnoden. Afgestudeerden kunnen dus niet alleen rekenen op een mooi diploma, maar ook op mooie toekomstperspectieven.
Het afgelopen anderhalf jaar werd o.a. de opleiding HBO5 [Associate Degree] Boekhouden georganiseerd. Een HBO5-opleiding situeert zich tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding, en kwam de laatste tijd met regelmaat in het nieuws omwille van de erg grote belangstelling en een hoog aantal inschrijvingen. De samenwerking tussen volwassenenonderwijs cvo MIRAS, hoger onderwijs VIVES en VDAB zorgt ervoor dat deze compacte en kwalitatieve opleidingen resulteren in een diploma. De regierol en steun van de Provincie West-Vlaanderen creëerde een krachtige en flexibele samenwerking tussen de partners. Ook in de toekomst wordt dit project verdergezet: momenteel lopen er nog steeds een aantal opleidingen die in het kader van het samenwerkingsproject werden opgestart.
Meer informatie over de opleiding HBO5 [Associate Degree] Boekhouden kan je terugvinden op www.vives.be/hbo5.
Op de foto : de proclamatie HBO5 Boekhouden. 

Voor de redactie : Bernard Decock

Geplaatst op 24.02.2017

Dik in orde

Luc Caals brengt in deze voorstelling een verrassende muzikale en theatrale gast mee. Samen zorgen ze voor een namiddagvullende show met veel humor en muziek.
Hij heeft een indrukwekkend parcours afgelegd: hij speelde in 16 producties van het Echt Antwaarps Theater, had gastrollen in Lili en Marleen, den Bompa en Bompa Lawijt en sinds 1996 is hij een vaste gast in het Witte Paard in Blankenberge. Luc Caals is zondermeer wereldberoemd in Vlaanderen.
m.m.v. seniorenverenigingen Aalbeke en wijkcentrum Zuidelijke Rand
Koffie en taart inbegrepen.
Inwoners van Kortrijk die lid zijn van een ouderenvereniging aangesloten bij de Kortrijkse OuderenAdviesRaad krijgen op vertoon van hun lidkaart (of combinatie Gezinsbondpas en +55 jaar) € 3 terugbetaald op de dag van de activiteit.
Waar: OC Aalbeke, Aalbekeplaats 1, 8511 Aalbeke Wanneer: ma 20/03/17 om 14:30 
Meer info : UiTinVlaanderen.be 

Voor de redactie : Bernard Decock 
 

Geplaatst op 24.02.2017

Alles wat je moet weten over het huren van een studentenkot

Ben je student en wil je meer te weten komen over het huren van een studentenkamer en wat je rechten en plichten zijn? Ben je een ouder van een (toekomstige) student op kot en heb je vragen i.v.m. de huurovereenkomst en bijkomende (juridische) aspecten?Deze uiteenzetting informeert studenten, ouders en andere geïnteresseerden over het huren van een studentenkamer en maakt komaf met een aantal huurmythes.Een initiatief van Huurdersbond West-Vlaanderen i.s.m. Vormingplus, STUVO VIVES, Howest en UGent campus Kortrijk.
Georganiseerd door Howest campus Graaf Karel de Goedelaan, Huurdersbond West-Vlaanderen, Stuvo-studentendienst VIVES Zuid, UGent - Campus Kortrijk
Meer info : Uit in vlaanderen.be 

Voor de redactie : Bernard Decock

Geplaatst op 24.02.2017

Project schetsboek

In oktober 2016 vertrokken 30 schetsboeken op reis doorheen alle Zwevegemse dorpen.
De reis eindigt in een expo die op 1 juni 2017 de deuren opent in de Bibliotheek van Zwevegem.
Ondertussen leverden al ontzettend veel jonge en oudere inwoners een bijdrage in de schetsboeken. De lijst met deelnemers, enthousiaste verenigingen en scholen stijgt nog elke week.
Sommigen schreven een verhaal, een stukje poëzie, anderen maakten een tekening, een collage, een foto,… Niet enkel zijn de resultaten rijk en divers, ook de deelnemers zijn van alle leeftijden en diverse achtergronden. Tot op vandaag staat de teller op een 700-tal deelnemers. Kleuters tot ouderen, kinderen en jongeren, volwassen verenigingen, senioren, mensen met een beperking,
VOORLOPIGE DEELNEMERS :
Lagere school & kleuterschool De Windroos (Zwevegem) - De Klimop (Bijzonder Onderwijs Zwevegem) - ’t Alternatief (groep Ubuntu) - Academie Beeld (volwassenen, kinderen en jongeren) - De Zandberg (groep Ubuntu) - Ten Dries (Bijzondere Jeugdzorg in Sint-Denijs) - Cultuurhuis De Vrijheid in Sint-Denijs - Academie Woord (alle klassen) - Jeugdhuis De Harp - Woonzorgcentrum Marialove (RVT Heestert) - Woonzorgcentrum Sint-Amand (RVT Zwevegem) - S-Plus Zwevegem – NEOS Groot-Zwevegem - Willemsfonds Zwevegem - Natuurpunt Zwevegem i.s.m. De Voerman – de Bibliotheek (activiteit in het kader van de Poëzieweek) - Gemeenteschool Heestert - Academie Beeld (activiteit Opendeurdag) - Fotoclub Sobeka - OCMW Zwevegem - Gemeenteschool Sint-Denijs - Rhizo-College - Vrije Centrumschool (kleuterschool) – SUEVA – Sobeka (foto-club)
Om het project kracht bij te zetten verzamelden we een groep meters en peters. Dit zijn lokale kunstenaars die ook een eigen bijdrage leveren in de schetsboeken, en kunnen meedenken in het selecteren van materiaal voor de expo. ’t Alternatief (Groep Ubuntu) zal instaan voor de vormgeving en realisatie van sokkels voor de expo.
METERS & PETERS :
Birger Luyckx - Piet Silleghem - Karel Debels - Urbain Verplancke - Jan Dhaene - Justine Ameye - Steven Vervaecke (Gesman) - Olivier Bulteel - Geert Desmet - Wendy Baele - Martine Withouck
DANK OM MEE TE DENKEN:
Peter Dollé – Brecht-Jan Verschuere – Jan Dhaene – Birger Luyckx – Thea Libbrecht – Karel Debels – Piet Sileghem – Paulette Loosveldt - Johan Rollez
EEN INITIATIEF VAN :
Dienst Cultuur Zwevegem, in het kader van Jaar van het Beeld 2017.
Coördinatie : Griet Herssens (contact : griet.herssens@gmail.com)

* OPENING EXPO op 1 juni in de Bibliotheek. De expo loopt nog de hele maand juni. 

Voor de redactie & front montage : Bernard Decock

Geplaatst op 24.02.2017

De natuurlijke vegetarische keuken: basiscursus

Van maandag 06/03/17 van 19:00 tot 22:00 ma 13/03/17 van 19:00 tot 22:00 ma 20/03/17 van 19:00 tot 22:00 organiseert Peter Vandermeersch uit Lendelede een basiscursus voor natuurlijk vegetaris koken.
Vegetarisch koken is niet alleen het vlees weglaten en nieuwe produkten leren gebruiken, maar ook op een bewustere manier je maaltijden leren opbouwen en vormgeven. In deze driedelige korte lesreeks leer je eenvoudige, kleurrijke, lichte en smakelijke vegetarische bereidingen klaarmaken en er voor te zorgen dat deze ook versterkend, volwaardig en verzadigend zijn. Je leert onder meer werken met seizoensingrediënten, verschillende graansoorten, plantaardige eiwitten en oliën, de grote waaier aan verse en gedroogde kruiden en specerijen, de vele bindmiddelen maar ook met natuurlijke zoetmiddelen.De recepten zijn eenvoudig en gemakkelijk te integreren in de dagelijkse keuken of in gezinnen met kinderen. Deze reeks is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. 

Voor de redactie & front montage : Bernard Decock

Geplaatst op 24.02.2017
4211 artikelspagina's: 1 ... 239 240 241 242 243 <<< 244 >>> 245 246 247 248 249 ... 422