Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Klas reünie oud-leerlingen RITO Kortrijk

Op 16 februari kwamen voor de vierde maal de oud-leerlingen schooljaar 1968-1969 samen
in feestzaal ’t Lindeke te Moorsele.
Het betrof 2 klassen met elk 19 leerlingen.
De eerste samenkomst vond plaats in oktober 2015 en waren 11 oud-leerlingen, 3 met partner.
De laatste bijeenkomst werd bijgewoond 23 personen, 4 konden door omstandigheden niet aanwezig zijn.
Tot op heden werden 21 leerlingen van de 38 gecontacteerd.
Na een smakelijk en overvloedig eetfestijn werd nog tijd genomen om anekdotes op te rakelen.
De organisatoren spaarden geen moeite om het iedereen zo gezellig mogelijk te maken.
Een pluim voor de inrichters en het event is voor herhaling vatbaar.

Foto’s : Chistiaan Spiesschaert en Martine Heeren (volgen eerst komende dagen).

Auteur : BVDB

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 23.02.2017

Op 17 maart presenteert De Bazuin ‘Silence van Martin Scorsese’

Op 17 maart organiseert De Bazuin
een speciale voorstelling van ‘Silence’, de nieuwste film van Martin Scorsese. Voor de film ben je welkom voor een inleiding, gebracht door E.H. deken Geert Morlion, die tijdens zijn opleiding het gelijknamige boek van Shusaku Endo insprak voor blinden en slechtzienden. Een samenwerking van De Bazuin met Kerk in Kortrijk & Buda Kunstencentrum.
Deze voorstelling gaat door in het
Kunstencentrum BUDA, Kapucijnenstraat 10 te Kortrijk
op 17 maart om 18u30
Inschrijving voor 13/03 via par.hadewijch.kortrijk@skynet.be of via 056/ 25 88 35. Ticket kost 6 € (avond zelf te betalen)
Twee Portugese jezuïetenpaters, Rodrigues en Garupe, reizen naar Japan op zoek naar hun mentor, pater Ferreira. Onderweg prediken ze hun katholiek geloof, een hachelijke onderneming in een land waar christenen worden vervolgd en gemarteld. Het wordt een zware test voor hun persoonlijke drijfveren. Rodrigues en Garupe bewonderen de standvastigheid van de Japanse christenen. Maar hoe lang kunnen ze dit lijden aanschouwen? Hoeveel mensen moeten er worden geofferd voor de verkondiging? Is dat werkelijk wat Christus vraagt? Diens stilte doet de twijfel toeslaan.
Hoewel het verhaal van Silence zich dus in de 17de eeuw afspeelt, stelt de film vragen die er ook vandaag toe doen.
Wat betekent het in essentie om christen te zijn?
Hoe ga ik om met een God die zich laat vertrappen?
Hoe kan en mag ik mijn geloof uiten in een omgeving die daar afkerig tegenover staat? Hoe belangrijk zijn uiterlijke tekenen daarbij?
Waarom leidt religie (en ook de weerstand daartegen) zo vaak tot geweld, terwijl de boodschap ten diepste vredelievend is?
Waar sta ik in en hoe ga ik om met het spanningsveld tussen wet en barmhartigheid, de letter en de geest?

Auteur: Vanya Verschoore

Geplaatst op 23.02.2017

VZW FRANK SKIET IN GANK

VZW FRANK is een nieuwe organisatie in Menen die mensen wil samenbrengen. En dat vanuit een sociaal-artistiek oogpunt, maar evengoed rond culinair genot en/of andere dingen die het leven extra kleur geven.
VZW FRANK biedt op zijn locatie in de Koningstraat 5-7 in Menen adem en ruimte aan iedereen (organisaties en particulieren) die een gemeenschapsinitiatief wil nemen.
VZW FRANK springt op het juiste momentum ook zelf in de rol van organisator: dat kan in de habitat in de Koningstraat 5-7 of elders op locatie.
VZW FRANK maakt zich bekend met onder meer een nieuw logo. Het logo moet de enorme drive van de nieuwe vzw mee ondersteunen en helpen uitdragen.
VZW FRANK is natuurlijk ook te vinden én te liken op Facebook: www.facebook.com/vzwfrank

STARTFEEST
Op donderdag 2 maart zegt VZW FRANK goeiedag aan het grote publiek met de ‘FRANKE OPENING’, het startfeest van VZW FRANK in de Koningstraat 5/7 in Menen.
Iedereen welgekomen vanaf 20:00!
Meer info :

VZW FRANK, Ghislain Verstraete, Voorzitter, ghislain.verstraete@acsim.be, 0478 30 93 24

Geplaatst op 23.02.2017

Provincie organiseert nieuwe cursus Zeeanimator in Bredene

In maart organiseert de Provincie West-Vlaanderen opnieuw een driedaagse cursus ‘Zeeanimator’ in Bredene.
De cursus kost 25 euro. De drie lesdagen vinden telkens op een maandag plaats.
Meer info over hoe in te schrijven en het gedetailleerde programma zijn op de website www.weekvandezee.be terug te vinden.
Cursus naar aanleiding van de ‘Week van de Zee’
Naar aanleiding van de ‘Week van de Zee’ (21 april tot en met 7 mei) ontwikkelde het provinciebestuur heel wat veldwerkpakketten om met kinderen uit het basisonderwijs natuur en milieu aan de zee te ontdekken.
De cursisten leren, verspreid over drie dagen, met drie van deze pakketten werken. Er wordt tijdens de cursus ook aandacht besteed aan het omgaan met een groep kinderen en hoe hen bij het onderwerp te betrekken. De nadruk ligt op beleven, ervaren, exploreren en waarnemen.
Geen voorkennis nodig
Om de cursus te volgen is er geen specifieke voorkennis nodig. Na het volgen ervan kunnen cursisten bij gemeentes, scholen, verenigingen enz. ingeschakeld worden om een groep te begeleiden tijdens de ‘Week van de Zee’, maar ook in andere periodes.
Praktisch
Plaats: Zeeklassencentrum Horizon, Kapelstraat 88 in Bredene
Data: maandagen 13, 20 en 27 maart, telkens van 9u15 tot 16u15
Prijs: 25 euro (cursusmap, educatieve publicaties en koffie/thee inbegrepen)
Meer info: weekvandezee@west-vlaanderen.be of 059 34 01 64
Inschrijven kan tot en met 5 maart. Het inschrijvingsformulier en het programma zijn terug te vinden op de website. www.weekvandezee.be 

Cynthia Dubois Medewerker, sectie Nieuws & Nieuwe Media Dienst communicatie Provincie West-Vlaanderen

Geplaatst op 22.02.2017

Schepenwissel in Anzegem

Noel Veys, N-VA-schepen van onderwijs, toerisme en feestelijkheden kondigde in de gemeenteraad van dinsdag 21 februari aan dat hij zijn schepenambt ter beschikking stelt van de partij. “Op 67 jarige leeftijd en met een goed gevulde carrière ben ik toe aan een welverdiend pensioen” verduidelijkt Noël. Op 9 mei zal hij de fakkel doorgeven aan Koen Tack.
Zijn opvolger zorgt voor continuïteit
Huidig voorzitter van N-VA Anzegem, Koen Tack, zal het schepenmandaat overnemen.
Hij zal met gedrevenheid de geplande projecten van Noel verder afwerken. Daarnaast wil hij
zeker ook zijn stempel drukken op het beleid. Gemeenteraadslid Kim Delbeke en eerste opvolgster kan momenteel het veeleisend schepenambt niet combineren met haar drukke professionele carrière. Kim is er van overtuigd dat Koen de juiste man op de juiste plaats is. Zelf zal ze zijn beleid verder actief ondersteunen vanuit de gemeenteraad.
Nieuw OCMW gezicht
De nieuwe uitdaging van de toekomstige schepen brengt nog enkele verschuivingen mee in diverse raden. Caroline Broucke uit Vichte, een gedreven bestuurslid, zal Koen opvolgen in de OCMW-raad.
Bedankt Noel
Het bestuur van N-VA Anzegem wenst Noel Veys uitdrukkelijk te bedanken.
Tijdens zijn vier jaar als schepen heeft Noel veel verwezenlijkt. Denk maar aan BONANZA en de Zachte Ring. Daarnaast heeft hij Anzegem duidelijk op de toeristische kaart gezet.
“We zijn dan ook blij dat Noel zich verder blijft engageren als bestuurslid en zijn opvolger en de ganse ploeg met kennis van zaken zal bijstaan.”, besluit ondervoorzitter Jan Dewijngaert.

Op de foto : Noêl & Koen

Voor de redactie : Bernard Decock

Geplaatst op 22.02.2017

KUNSTENCENTRUM BUDA WINT RODE BALLON PRIJS VOOR HUN KINDERFILMWERKING

Jekino reikt de Rode Ballon Prijs 2017 uit aan de kinderfilmwerking van Kunstencentrum BUDA in Kortrijk. Deze onderscheiding wordt gegeven aan een persoon of organisatie die zich de voorbije vijf jaar bijzonder inzette voor de promotie of verspreiding van kinder- en jeugdfilm in Vlaanderen. De Rode Ballon Prijs zal door Hannah Maddens (publiekswerking) in ontvangst worden genomen op 1 maart, ter gelegenheid van de première van de Nederlands-Belgische jeugdfilm STORM – LETTERS VAN VUUR.
De filmorganisatie Jekino bekroont BUDA met de Rode Ballon Prijs voor hun jarenlange inspanningen om eigenzinnige kinderfilms een belangrijke plaats te geven in hun programma. Met een consequent vertonersbeleid bewijzen zij dat het de moeite waard is om te geloven in kwalitatieve cinema voor het jonge publiek. Daarvoor wordt een geschikt kader gecreëerd door het organiseren van allerhande bijkomende activiteiten die van elke vertoningen bij BUDA steeds een bijzondere gebeurtenis maken. Met de bouw van de multimediale Mammoet installatie werd er zelfs op lange termijn in kindercultuur geïnvesteerd. Met deze educatieve filmstudio kunnen kinderen zich uitleven door zelf figuurtjes te knutselen voor schaduwspel, animatiefilms te maken met stop motion-techniek, het filmmuseum met de zoötropen en flipboekjes te ontdekken, of via allerlei optische illusies de werking van film te leren kennen.
In het verleden werd de Rode Ballon Prijs uitgereikt aan o.a. Ketnet en het Filem’On Festival (Brussel). De prijs werd vernoemd naar LA BALLON ROUGE van Albert Lamorisse, misschien wel de allereerste Europese kinderfilm (1956).
Voor de Rode Ballon Prijs werd een werk aangeboden van een beloftevolle Vlaamse kunstenaar. Dit jaar werd dat gecreëerd door Floris Vanhoof, die zich specialiseert in audiovisuele en beeldende kunsten. 

voor de redactie en front montage : Bernard Decock

Geplaatst op 22.02.2017

Viendelijkste handelaar Handelsgids verkozen

In feestzaal ‘t Waaihof in Kortrijk de vriendelijkste handelaars van: Anzegem, Deerlijk, Gavere, Harelbeke, Ingelmunster, Izegem, Kluisbergen, Kortrijk, Kruishoutem, Lendelede, Meulebeke, Moorslede, Oudenaarde, Waregem, Wevelgem, Wielsbeke, Zingem, Zwalm en Zwevegem bekend gemaakt en gehuldigd.
Hoe werd de Vriendelijkste handelaar van een gemeente 2016 gekozen? Tijdens de Lente- en eindejaarsactie van Handelsgids zijn er meer dan 7 miljoen lotjes uitgedeeld en telkens een klant van een KMO meedeed met één van deze acties werd aan hen gevraagd ook een quotering te geven voor zijn of haar klantvriendelijkheid. Dit is aan 226 735 handelaars gevraagd en meer dan 4 520 handelaars in Vlaanderen hebben meegedaan. De bekendmaking gebeurde in 't Waaihof tijdens de Awarduitreiking van de “Vriendelijkste Handelaar 2016” in Kortrijk.
Ook kwam men te weten welke de ‘Vriendelijkste Gemeente’ van de provincie West-Vlaanderen is voor 2016.
Hoe werd deze vriendelijkheid gemeten?
Heel eenvoudig: ALLE Kmo’s van Vlaanderen kunnen meedingen voor deze titel. Dit zijn zowel de klanten van Handelsgids PLUS ook alle gratis adverteerders, in totaal meer dan 226 735. Zij kregen indien ze dat wilden, gratis van www.handelsgids.be 5 loginnummers, deelnemingsformuliertjes, affiches enz… voor de Lente-en Eindejaarsactie. De klanten van deze KMO’s konden meedoen met de twee acties en er werd hen dan ook gevraagd om punten te geven aan die handelaar voor zijn klantvriendelijkheid. Het zijn dus de klanten van de KMO die de quotering gegeven hebben. De hele verkiezing is dus gebaseerd op de mening van de klanten zelf, en niet op de mening van enkele buitenstaanders zoals mystery shoppers of een jury die één keer passeren op een goed of slecht moment, en op een tiental minuutjes een oordeel vellen. De klanten zelf weten het natuurlijk het beste!
Om de Vriendelijkste Handelaar te kunnen worden, moest de handelaar van minstens 50 verschillende klanten een quotering krijgen. Deze mochten ook commentaar, recensies en tips bijvoegen en er waren een deel leerrijke, maar ook zeer grappige suggesties bij.
Met 7 miljoen deelnemingsformuliertjes en 20.000 affiches werden er 184.756 quoteringen gegeven. Er zijn 239 vriendelijkste handelaars benoemt.
Volgende kortrijkse handelaars werden gehuldigd : Kapsalon Grevanda uit Bissegem 1 ste plaats , Slagerij Chris & Micheline uit Bissegem 2 de plaats en tenslotte EetcafA Nostalgie uit kortrijk 3 de plaats . 

Voor de redactie : Bernard Decock

Geplaatst op 22.02.2017

Plugstreet: Gent-Wevelgem en Wereldoorlog I

Gent-Wevelgem trekt op zondag 26 maart opnieuw langsheen de Vlaamse Velden die ooit het decor waren van de Groote Oorlog. De wedstrijd maakt met haar parcours een eerbetoon aan de 600 000 slachtoffers die in de Westhoek vielen. Ter herdenking van de Kerstbestanden van 1914 wordt er een ommetje gemaakt door de Plugstreets in en rond Ploegsteert, de geboorteplaats van die andere gevallen held Frank Vandenbroucke.
Tentoonstelling
Bibliotheek en cultuurcentrum Wevelgem wilden deze fijne wending in het parcours van de wielerklassieker niet zomaar laten voorbijgaan.
Samen met het Wielermuseum Roeselare, Heemkring Wibilinga en Het Vliegend Wiel gingen ze op zoek naar tien iconische foto’s die tegelijkertijd een memorabel moment in de koers en een opmerkelijk feit in de geschiedenis van Wereldoorlog I oproepen.
De Duitse wielrenner André Greipel die de IJzertoren voorbijflitst?
Een coureur die door de wind in het water van de IJzer wordt geslagen?
De symboliek is niet ver weg.
Wist je overigens dat soldaten destijds met de fiets ten oorlog gingen en dat er in die tijd drie wielerbanen waren in frontstad Menen?
En dat het Wevelgemse vliegveld, opgericht tijdens de oorlog, vele jaren diende als aankomstplaats van de wielerwedstrijd?
Wieleravond
Op donderdag 23 maart, aan de vooravond van het Wevelgems wielerweekend, is er in de Bib in het park een bijzondere wieleravond. De foto’s van de tentoonstelling zijn de ankerpunten in het vernieuwde parcours van de wedstrijd. Lothair Vanoverbeke, medewerker van Wibilinga en gepassioneerd door WO I, vertelt bij elke plaats een merkwaardige anekdote. Na hem licht wedstrijdleider Hans De Clercq de parcourskeuzes van de organisatoren toe. Hij gaat hierover in gesprek met wielerjournalist Rik Vanwalleghem, die terugblikt op memorabele momenten uit de geschiedenis van Gent-Wevelgem. Samen blikken ze ook vooruit op de editie van 2017. Seppe Vandewalle, een talentvolle jonge accordeonist uit Wevelgem, zorgt voor de passende Westhoeksfeer.
Praktisch
Plugstreet in de Bib in het park
- Tentoonstelling van 22 maart tot en met 8 april
Vrije toegang tijdens de openingsuren van de bibliotheek
- Wieleravond met onder meer Rik Vanwalleghem en Hans De Clercq op donderdag 23 maart om 20u15
Kaarten kosten 5 euro (of 10 UiTpaspunten) en zijn te verkrijgen in cultuurcentrum en bibliotheek. Die avond blijft de bibliotheek ook na 19u30 open zodat je vooraf de tentoonstelling kan bekijken.

Servaas Boucquey

directeur cultuurcentrum

Geplaatst op 21.02.2017

Toneel ISEGRIM brengt " NAAMLOZE GEBEURTENISSEN"

Met "Naamloze gebeurtenis" kiest Toneel Isegrim uit Kortrijk voor een tragikomedie van eigen bodem. Mathias Sercu slaagt er als geen ander in twee ogenschijnlijk absurde situaties naadloos met elkaar te verzoenen. Het resultaat is een breekbaar stuk dat constant balanceert op het slappe koord tussen intriest en hilarisch. Huilen van ontroering of van het lachen lagen allicht nog nooit zo dicht bij elkaar.
Korte Inhoud
Drie figuren onder éénzelfde dak.
Beer, Travolta en Prinses.
Beer en Prinses zijn een koppel.
Travolta en Prinses hadden een affaire.
Travolta en Beer zijn goede vrienden. Samen dansen ze disco.
En dan gebeurt er iets. Een ingrijpend moment voor alle drie. Maar daar hebben ze het niet meer over, want er werden excuses aangeboden en aanvaard. Voor hen is dit een “naamloze gebeurtenis” geworden. Maar net door die houding raken ze nog verder verstrikt in hun onderlinge relaties. Wat hen overeind houdt is de liefde, de vriendschap, de vergeving, het verraad, het vissen, de drank, de boete.
We schrijven zes jaar later en dan heeft Beer een schitterend idee.
Voorstellingen in Zaal Rhizo Boerderijstraat 69 te Kortrijk op vrijdag 10 en 17 maart om 20u00 / op zaterdag 11 en 18 maart om 20 uur en op zondag 12 maart om 15 uur
VVK : 8 Eur
ADD : 9 Eur
RESERVATIE : http://www.isegrim.be/nl/dit-seizoen
of via infoisegrim.be of bel 0473 711 389

Auteur: Kathy De Keukeleire

Geplaatst op 21.02.2017

Optima: de Kortrijkse graaicultuur

Uit documenten van de Gentse Optima-commissie blijkt duidelijk dat Stad Kortrijk en Kortrijkse politici veelvuldig voorkomen in het dossier. Vlaams Belang heeft meermaals schriftelijke vragen gesteld over dit dossier, maar deze worden niet tijdig en onvolledig beantwoord. Vlaams Belang roept de huidige stadscoalitie van Open VLD - SP.a - N-VA en voormalige meerderheidspartij CD&V op om onmiddellijk klaarheid te scheppen in het Kortrijkse luik van dit beladen dossier. Daarnaast roept de partij op tot een deontologische code voor politici in de Guldensporenstad en indien nodig een deontologische commissie.

“In het kader van mijn recht als gemeenteraadslid om schriftelijke vragen te stellen aan het college en de burgemeester, heb ik een reeks vragen geformuleerd op basis van de vermeldingen van Stad Kortrijk en Kortrijkse politici in de documenten van de Gentse Optima-Commissie”, zegt Steve Vanneste, gemeenteraadslid voor Vlaams Belang in Kortrijk. “Enerzijds worden onze vragen te laat beantwoord, op basis van de wettelijke termijnen beschreven in het huishoudelijk reglement. Anderzijds blijven deze vragen ook onbeantwoord over de verdachte periode, onder het voorwendsel dat de relevante stukken ondertussen naar het stadsarchief werden overgebracht.”

“Al minstens 15 jaar zakt een delegatie van projectontwikkelaars, architecten, financiers en politici, waaronder ook Kortrijkse politici, af naar Cannes voor de vastgoedbeurs Mipim”, zegt Wouter Vermeersch, woordvoerder van Vlaams Belang Kortrijk. “Ze huren een boot af, waar projecten worden voorgesteld en deals gesmeed; die boot werd deels gefinancierd door Jeroen Piqueur, voormalige topman van de failliete Optima Bank. Zo huurde Piqueur in 2004, samen met de Stad Gent én de Stad Kortrijk, de Alter Ego af, een luxejacht van 1 miljoen euro, met jacuzzi op het dek en sterrenchef Roger Souvereyns aan de kookpotten voor 600 euro per couvert. Bijvoorbeeld op 10 maart 2004 gaf Stad Gent in de voormiddag een presentatie op de Alter Ego, afgewisseld in de namiddag door een presentatie van de Stad Kortrijk. De omstreden band tussen de vastgoedwereld en de politiek, is dus geen uitsluitend Gents fenomeen.”

“In het kader van de openbaarheid van bestuur, ga ik al mijn rechten als gemeenteraadslid aanwenden om bijkomende informatie te eisen”, vervolgt Vanneste. “Ik roep ook de andere échte oppositiepartijen op hieraan mee te werken; CD&V is in dit dossier immers betrokken partij.”

Vermeersch sluit zich hierbij aan: “laat één ding glashelder zijn, we willen in dit dossier de onderste steen boven krijgen. Minstens moet er in Kortrijk een deontologische code voor politici komen. Als er niet onmiddellijk duidelijkheid wordt geschapen over de Kortrijkse banden tussen politici en de vastgoedwereld moet er, naar Gents voorbeeld, bijkomend een deontologische commissie worden gestart. Wij roepen ook onderzoeksjournalisten op om het Kortrijkse luik van deze affaire uit te brengen en klokkenluiders om zich bij Vlaams Belang te melden.”

Meer info:

Wouter Vermeersch
Perscontact Vlaams Belang Kortrijk
0485/66.07.80

Steve Vanneste
Gemeente- en politieraadslid Vlaams Belang Kortrijk
0494/87.73.78

Geplaatst op 21.02.2017
4211 artikelspagina's: 1 ... 240 241 242 243 244 <<< 245 >>> 246 247 248 249 250 ... 422