Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Sensibiliseringsactie dikkedarmkanker

Elk jaar krijgen meer dan 5000 mensen in Vlaanderen te maken met darmkanker. Elke dag sterven vijf mensen aan de ziekte, waardoor darmkanker op de derde plaats van dodelijke kankers staat. Preventie is hierbij heel belangrijk.

Op maandag 7 maart trekt az groeninge naar de maandagmarkt om Kortrijkzanen te wijzen op symptomen, het belang van de iFOB-test … Vanaf dan verspreiden we in shoppingcenter K, het stadhuis en 2 campussen van az groeninge ook wc-installaties die voorbijgangers sensibiliseren voor dikkedarmkanker. De wc-brillen werden beschilderd door verschillende kunstenaars en kaderen in de tentoonstelling ‘Kakofonie’. De volledige tentoonstelling opent op dinsdag 29 maart, na de infonamiddag over ‘stop dikkedarmkanker’ dat az groeninge organiseert.

Onze oncocoaches ontvangen u graag op 7 maart op de maandagmarkt in Kortrijk om u meer uitleg te geven over de actie, het belang van preventie, de tentoonstelling … Tussen 10 en 11u is ook een patiënte aanwezig die de diagnose dikkedarmkanker kreeg en bereid is haar verhaal te vertellen.

Meer informatie:
- Hilde Vanneste, oncocoach az groeninge, t. 056 63 39 65
- Annelies Feys, dienst communicatie, t. 056 63 60 98
- www.azgroeninge.be/dikkedarmkanker

Auteur: Annelies Feys

Geplaatst op 08.03.2016

Het eigenzinnige TEXtival trapt de festivalzomer af op 17 april

TEXtival trapt de Belgische festivalzomer af op 17 april, de eerste zondag na de paasvakantie. Dit eigenzinnig en gratis festival op de VETEX-site in de Kortrijkse Sint-Janswijk lokte in de drie voorgaande edities telkens meer dan 3.000 festivalgangers. Met een mix van speelse kinderanimatie, verrassend straattheater en bovenal avontuurlijke (internationale) concerten zet dit succesvol ontdekkingsfestival het bruisende buurtkarakter in de verf.

TEXtival bewees in de voorbije edities over een fijne neus voor muzikaal talent te beschikken. De soms ongekende, maar aanstormende bands worden bijgestaan door kleppers die hun muzikale strepen al ruimschoots verdienden. Zo komt niet alleen Matthias Desmet, frontman van Clear Season en winnaar van StuBru’s Nieuwe Lichting 2016, een unieke unplugged solo set spelen, maar wist TEXtival ook de Amerikaanse bluespunk cultheld Jack Oblivian en zijn Sheiks te strikken.

TEXtival is er niet alleen voor de muzikale fijnproevers. Ligt de focus ’s avonds op de damn good rock-’n-roll, dan gaat de aandacht overdag meer naar kinderen en gezinnen. Terwijl schattenjagers hun hart kunnen ophalen op de grote rommelmarkt in de omliggende straten, zorgen de hoogwaardige theateracts, gevarieerde kinderanimatie en creatieve workshops voor de unieke, bijzonder gezellige TEXtivalsfeer.

Het volledige programma wordt binnenkort bekendgemaakt.

Wanneer: zondag 17 april, vanaf 10u

Waar: oude VETEX-site, Sint-Jan, Kortrijk

Meer informatie, foto's, interviews:
Rutger Davidts
0498/17.77.54

info@textival.be
www.textival.be
www.facebook.com/textival.sintjan
www.twitter.com/textival_ktown


Auteur: Rutger Davidts

Geplaatst op 08.03.2016

Gezocht onthaalouders op externe locatie

Het Stadsbestuur van Oostende is op zoek naar onthaalouders die op een externe locatie kinderopvang willen voorzien. In de wijk Zandvoorde kunnen twee onthaalouders samenwerken en in de Vuurtorenwijk is er een locatie voorzien voor één onthaalouder.
De voormelde kinderopvanglocaties openen de deuren in september 2016.
Geïnteresseerd? Kom dan zeker naar de infoavond op woensdag 23 maart 2016 om 19.00u in de Forumzaal van Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 17. Iedereen is alvast van harte welkom!

Geplaatst op 07.03.2016

Voortaan zitdag Brailleliga in Huize Willy Kooy

Personen met een beperkt zicht kunnen voortaan elke eerste maandag van de maand terecht op een zitdag in Huize Willy Kooy in Oostende . De Brailleliga biedt ondersteuning op vlak van onder meer werk, vrije tijd en mobiliteit.
Een persoon met visusbeperking die zich bij de Brailleliga heeft aangemeld, zal er een waaier aan gratis diensten kunnen terugvinden. Deze dienstverlening is actief binnen diverse domeinen:
• Sociale opvolging: informeren, oriënteren en hulp bieden in functie van de mogelijkheden en beperkingen. Dit in kader van sociale voordelen, dossier FOD Sociale zekerheid,...
• Het leven thuis: hulp bij het aanpassen van de woning, bij het leren zich te verzorgen, het leren boodschappen doen, het leren koken, enz.
• Zich verplaatsen: hulp en begeleiding bij het leren zich te verplaatsen, bij het verkrijgen van een gratis witte stok of een blindengeleidehond.
• Communicatie: hulp bij het leren lezen en schrijven in braille, een aangepaste computer leren gebruiken of informatie en advies ontvangen over de bestaande hulpmiddelen.
• Werk: advisering bij de keuze van een geschikt beroep, hulp en begeleiding bij het kiezen van een beroepsopleiding of bijscholing, ondersteuning bij het zoeken naar werk, bij het behouden van een job, bij het contacteren van de werkgever, bij het zich informeren over bestaande hulpmiddelen, bij de aanpassing van de werkpost.
• Vrije tijd: socio-culturele activiteiten, een aangepaste Spelotheek, enz

De Brailleliga verwijst eveneens door naar externe diensten indien aan de vraag intern geen afdoend antwoord kan gegeven worden. Contactpersoon is Deborah Masson, T 056/20.64.60 - E deborah.masson@braille.be. Zij is bereikbaar elke woensdag of vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur.Elke eerste maandag van de maand is er tussen 13.00 en 15.00 uur zitdag op afspraak in Huize Willy Kooy, Hospitaalstraat – lokaal 1.04.

Meer info op www.braille.be.

Geplaatst op 07.03.2016

Art-illustria vzw brengt een weekend de sterren heel dichtbij

Naar aanleiding van de nationale sterrenkijkdagen, een organisatie van VVS (Vlaamse vereniging voor sterrenkunde), organiseert Art-illustria vzw in samen werking met hobby astronomen Regean Clauw en Luc Waignein een weekend sterren ontdekken .
In de tuin van de thuisbasis van Art-illustria vzw (Houthulststraat 132 te Staden Art studio Brikat) zullen 3 telescopen opgesteld staan waaronder een van de grootste van België op zaterdag 12 maart 2016
Gans het weekend zal in de expo-ruimte van Art studio Brikat van alles te ontdekken vallen over sterren en het mysterieuze heelal met als klap op de vuurpeil de mogelijkheid om zelf even de sterren te ontdekken, of te kijken naar de bergen en de kraters op de maan door één van de 3 grootste telescopen van België. Dit op zaterdagavond vanaf 19.30u
Deze telescoop werd vervaardigd door de hobby- astronoom (het woord hobby is misschien te veel hier ) Regean Clauw. Regean tuurt reeds een 40 jaar de hemel af naar sterren en melkwegstelsels en is heel bedreven in het herkennen van de verschillende soorten stelsels en tekens…
Een nevel of stelsel haalt hij er zo uit, zijn interesse in de sterren maakten hem een specialist ter zake, hij is dan ook op zaterdag en zondag aanwezig om de mensen te woord te staan en uitleg te geven. Zijn vriend Luc is even gedreven en tuurt de hemel al een 15 tal jaar af, samen hebben ze soms uren lang plezier om nieuwe dingen te ontdekken door hun telescoop.
In de galerij zullen afbeelding van melkwegstelsels enz.. te zien zijn naast schilderijen van de hand van Regean van deze prachtige natuurfenomenen de nevels en melkwegstelsels. Een powerpoint neemt u mee op reis lichtjaren ver! In verschillende boeken en naslagwerken kan u alle informatie vinden over het heelal en zo veel meer… een totaalpakket dus. Voor de bezoekers zullen gratis (zolang de voorraad strekt) sterrenkaarten liggen die we aangeboden kregen van VVS . ook een interessant krantje kan gratis meegenomen worden door de bezoeker, boordevol informatie over het heelal…
Een unicum in Staden dat we dit kunnen aanbieden aan geïnteresseerden jong en oud GRATIS!!!
Van vrijdag 11 maart tot en met zondag 13 maart staat Art studio Brikat in de Houthulststraat 132A te Staden dus in het teken van de sterren, dit naar aanleiding van de nationale sterrenkijkdagen georganiseerd door VVS (Vereniging voor Sterrenkunde www.vvs.be)
Art-illustria vzw is een vereniging die kunst en cultuur brengt, cultuur makers – kenners en minners probeert te verenigen dit op een zo’n laagdrempelig mogelijke manier. Jong en oud vinden hun gading en niet enkel beeldende kunst komen aan bod maar ook literatuur, muziek, spirituele beleving, gastronomie,…. Art-illustria vzw is een relatief jonge vereniging (opgericht in 2012) maar kan nu al rekenen op een dikke 130 leden. Allen mensen die cultuur in de breedste zin van het woord hoog in hun vaandel dragen, kunstenaars en kunstminners worden vereningd. Iedereen kan voorstellen doen, wat het aanbod in de vzw alleen maar versterkt. Samen zijn we sterker…
Deze opzet konden we realiseren door Regean Clauw die ook lid is van de vzw en met dit toffe voorstel op de proppen kwam. Een meerwaarde besloot het bestuur en ging er gretig op in om dit aan het publiek voor te stellen. Vzw De ladder uit Roeselare ondersteund dit mede en zo kunnen we op ongedwongen manier de wondere wereld van de sterren even heel dichtbij brengen te Staden…
Art-illustria vzw Houthulststraat 132 te 8840 Staden http://www.illustria.be info@illustria.be 051/700 982
Art Studio Brikat Houthulststraat 132A 8840 Staden http://www.brikat.be info@brikat.be
vzw De Ladder Bobijnstraat 16 te 8800 Roeselare http://vzwdeladder.be

Geplaatst op 07.03.2016

Concert ‘SONIC BUTTERFLY VOICES’ met IRIS PATTYN en gastdichter EDDY D’Haen

SUONI DELL’ANIMA gaat op tournee door West-Vlaanderen met als eerste optreden in het Begijnhof van Kortrijk. Op 12 maart om 20uur volgt de tweede opvoering in de Schipperskapel in Brugge, Komvest 38. Dit is de start van een reeks optredens die vervolgen zullen plaats hebben in Ieper , Avelgem, Roeselare en Oostende.
SONIC BUTTERFLY VOICES is een koor geleid en geïnspireerd door IRIS PATTYN. Door harmonische samenzang van mantra’s en sacrale klanken geput uit hindoeïstische, Tibetaanse en sjamanistische tradities, delen deze stemmen de energetische kracht van o.a. boventoon-klanken met hun publiek. Voor wie zich voor deze auditieve meditatie wil open stellen, kan dit harmoniserend en concentrerend werken net zoals andere meditatietradities.
EDDY D’HAENENS brengt als gast kortverhalen en poëzie voor, tijdens en na het concert.
Na o.a. haar studies KASK fotografie & film werkte Iris Pattyn jarenlang als geluidsingenieur op diverse filmsets, onder meer die van : ‘Karakter’ , de Oscar winnende Nederlandse film van Mike Van Diem. Door die ervaring verdiepte zij zich steeds meer in de verschillende niveaus en klankkleuren van de menselijke stem. Het werd haar passie te leren luisteren ook voorbij het hoorbare. Daartoe ging ze de rituelen van aarde gebonden volkeren bestuderen en nam deel aan diverse ceremonies waar werd gezongen. Ze verbleef langdurig in Indiaanse gemeenschappen in de VS alsook in Zuid-Amerika. De stemmen van die volkeren ervoer ze als harmonisch en zuiver, onder meer hun boventonen waren veel hoorbaarder dan in andere culturen. Na 20 jaar onderzoek naar de ‘secret knowledge’ en toepasbare technieken van allerlei wijsgerige strekkingen ( die van sjamanen, maar ook die van monniken, derwisjen enzovoort) ondersteunt zij sinds lange tijd mensen in de zoektocht naar hun eigen harmonie. Het is haar passie om als ‘soundhealer’ mensen te helpen en ondersteunen bij hun levenspad, als onderdeel van haar trouwens bijzonder ‘geaarde’ aanpak.
“Als dichter – afkomstig uit Avelgem – publiceerde Eddy D’Haenens ‘De Alchemist – reisgedichten over landen,steden en de liefde ‘(Sanderus, 1993). Bij uitgeverij EPO , Antwerpen volgden Kleurrijke Liefde , Cultuurgemengde koppels vertellen ‘ (1996) en ‘Hiëroglyfen. Gedichten over een man, minnaar en vader’(1998) . Als (gestalt)psychotherapeut publiceerde hij: ‘De queeste van ridder l’Amoroso – over de relatie tussen psychotherapie en kunst ‘(2001, IVC,Kortrijk).” (uit bio :http://www.epo.be/uitgeverij/boekinfo_boek.php?isbn=9789064450778 )
Met het dichtersgezelschap: ‘The Drink Poets Society’ stond hij graag op kleine, piepkleine en ook al eens een groter podium. Na een afwezigheid als dichter van 15 jaar – op ‘De Ontsporing’ in 2005 en ‘Gedichtendag Oudenaarde’ begin 2015 na – komt hij nu terug als gastdichter bij deze ‘Suoni dell’ anima’.
Daarna verkast hij spoorslags terug naar zijn buitenverblijf in Middle Earth waar het goed toeven is bij de elfen …
Maarten Caessens , fotograaf – maakt gepassioneerd mooie beelden , zoals bij deze uitnodiging. Hij is één van de drie bezielers van de ‘Humans of Kortrijk’ – een fotografie pagina en webstek over inwoners van Kortrijk.
Het startconcert te Kortrijk is VOLLEDIG UITVERKOCHT 

PB / ©Foto-Studio Maarten Caessens Kortrijk

Geplaatst op 07.03.2016

Maak een wereldreis met Olla Vogala

Op vrijdag 11 maart ben je welkom voor een adembenemende wereldreis in CC Casino met From Senegal to Brussels. Het is een dubbelprogramma met enerzijds de Senegalese zanger/instrumentalist Molla Sylla en de koraspeler Bao Sissoko. Anderzijds brengt de folkgroep Olla Vogala een programma geïnspireerd op muziek van rond de Middellandse Zee. Van Senegalese muziek tot Frans chanson, van Sefardische liederen tot Syrische muziek van maestro Elias Bachoura.
Philip Konings, schepen van Cultuur: “Het duo Sissoko en Sylla bijt de spits af met de snaarinstrumenten kora en ngoni en indrukwekkende West-Afrikaanse percussie-instrumenten. Deze begeleiding vormt een prachtig geheel met de zang van Mola Sylla. Nadien vergezelt Wouter Vandenabeele van Olla Vogala hen met z’n viool. De muzikanten voelen elkaar perfect aan en dit resulteert in een wonderbaarlijke spanning tussen traditie en improvisatie.”
Olla Vogala brengt liederen die de mediterrane melancholie weergeven, muziek van Munir Bachir, Elias Bachoura en Wouter Vandenabeele. Het wordt een reis door het Midden-Oosten via de Balkan over Spanje. Een lach en een traan gekruid met goede olijfolie en Italiaanse wijnen, de muziek op een zomers terras bij wat lekkere tapas of een mezzeschotel met Jordaanse hummus…
Praktische info
Olla Vogala neemt je mee op reis – From Senegal to Brussels
vrijdag 11 maart – 20 u.
CC Casino – Saveryszaal
abonnement € 10 – ticket € 12,50 – jong volk € 8,50
Info & tickets
cultuurcentrum, Hoogstraat 2
050 43 20 43 – cultuur@blankenberge.be
cultuur.blankenberge.be

Geplaatst op 07.03.2016

Wijziging vervoersplan NMBS zorgt niet voor tijdswinst

 Burgemeester Patrick de Klerck: ”De NMBS voerde op 1 februari 2016 enkele kleine wijzigingen door aan het vervoersplan dat sinds december 2014 loopt. Volgens de communicatie zou de ingebruikname van de twee extra sporen tussen Brussel en Gent tot 2 minuten tijdswinst moeten opleveren. In de praktijk valt daar jammer genoeg niet veel van te merken.”
Treinen van Brussel naar de kust rijden nog altijd even snel of zelfs nog trager op het zelfde traject*.
De IC trein Genk-Blankenberge rijdt tussen Brussel en Gent 2 minuten sneller. Helaas worden deze gewonnen minuten weer verloren door een extra minuut stilstand in Gent en Brugge. Zo is de trein nog steeds 18 minuten na het uur in Blankenberge. De reistijd blijft 1u27. Ter herinnering, dit kon in 1984 in 1u10. Het meest opmerkelijke is dat de trein in Brugge nu al 14 minuten stil staat (opnieuw 1 minuut langer sinds 1 februari)*.
Daarnaast zijn de IC-treinen naar Brussel Nationale Luchthaven ‘s morgens en ‘s avonds 1 minuut trager geworden. Ze vertrekken een minuut vroeger in Blankenberge en komen nog steeds op het zelfde uur aan in Brussel. De gewonnen 2 minuten reistijd worden verloren door stilstand in Gent. Het extra minuutje reistijd wordt veroorzaakt omdat er voor het traject Blankenberge-Brugge voor deze trein 15 minuten wordt uitgetrokken.
Vertragingsbuffer
Het lijkt misschien wat muggenzifterij om over deze minuutjes te klagen. Maar het probleem is dat er tegenwoordig met (jaarlijkse) regelmaat hier en daar een minuutje bij komt. Het traject vanuit Brugge en het binnenland wordt steeds een beetje langer …!
Dit zorgt er voor dat onze treinverbinding op papier één van de stiptste is van het net, maar in praktijk is het gewoon een vertragingsbuffer voor lange IC-lijnen. In 1984 kon een trein in 8 minuten ontkoppelen in Brugge en duurde een rit Brugge-Blankenberge slechts 10 minuten.
Ironisch genoeg kondigde de NMBS ongeveer een jaar geleden aan dat het verkeer naar de kust net sneller zou worden door de ingebruikname van een nieuw spoorbrug ter hoogte van de Blauwe Toren. Deze kostte zo’n 25 miljoen euro.
Andere verzuchtingen
Daarnaast blijven de verzuchtingen van de inwoners en toeristen nog steeds pertinent:
- de reistijd naar Antwerpen bedraagt 2u12 (In 1984 was dit een half uur minder.)
- in de spits tussen 17 en 18 uur rijdt er slechts één trein van Brugge naar Blankenberge terwijl er naar Oostende vijf treinen rijden
- in de week vertrekt de laatste trein van Brugge naar Blankenberge al om 22u04 (Brussel-Centraal 20u44).
- in het weekend vertrekt de eerste trein vanuit Blankenberge pas om 07u42. 
Met een reizigersaantal van ongeveer 1800 per dag is Blankenbege dus een sterk ondergewaardeerde halte.
Reeds eerder keurde de Blankenbergse gemeenteraad een motie goed betreffende de nieuwe dienstregeling van de NMBS, waarin een uitgebreidere dienstverlening over de frequentie en het aantal treinen van en naar Blankenberge werd aangekaart. 

Burgemeester Patrick De Klerck

Geplaatst op 07.03.2016

Universiteit Gent en VTI Kortrijk klinken op ‘duurzame’ samenwerking

Samen met Ugent ontwerpt VTI Kortrijk een pop-up structuur die op de site aan de Beekstraat zal worden gebouwd. De module dient als testcase voor de internationale en prestigieuze Solar Decathlon wedstrijd.

De Solar Decathlon is een competitie waarbij 20 universiteiten uit verschillende landen worden uitgedaagd om een door studenten zonenergie aangedreven woning te ontwerpen, construeren en te bewonen met de focus op: architectuur & constructie, energie-efficiëntie, energiebalans, innovatie, duurzaamheid, comfort, functionaliteit, sociale impact en stedelijke context.

Onder toeziend oog van Dr. ir.-arch. Nathan Van Den Bossche van de faculteit ingenieurswetenschappen zullen leerlingen van verschillende afdelingen van het VTI de module opbouwen en er gedurende de komende schooljaren verschillende tests uitvoeren in het kader van duurzaam wonen. Verschillende bedrijven uit de regio, waaronder Renson en Unilin zijn betrokken bij het project.

Hiermee pakt VTI Kortrijk uit met een vernieuwde aanpak, School of STEAM. STEAM staat voor Science, Technologie, Engineering, Arts en Mathematics . Naast de wetenschappelijke en technische afdelingen huist er in het VTI ook een ontwerp- en kunstafdeling, waaronder industriële kunst, uniek in West-Vlaanderen.
De school zet de laatste jaren sterk in op afdelingsoverschrijdende projecten waar de samenwerking tussen de afdelingen tot mooie resultaten leidt. Op 30 april kunnen geïnteresseerden in deze nieuwe aanpak een kijkje nemen op de locaties VTI Kortrijk, Gullegem, Harelbeke tijdens de info@school.

De Solar Decathlon wordt een hoogtepunt, maar zeker niet het eindpunt.

Op de foto van links naar rechts:
Pedro Fioen, Geert Clarysse, Geert Devolder, Filiep Cottem, Piet Opsomer, Myriam Devriendt, Klaas Calle, Nils Monsieur, Koen De Vogelaere, Frank Windels, Stefan Witdouck, Nathan Van Den Bossche.

Auteur: Pedro Fioen

Geplaatst op 07.03.2016

Howest Kortrijk vormt decor van internationaal project met 125 studenten uit 10 landen

Sinds afgelopen maandag, 29 februari, vormt Howest Kortrijk het decor van een internationaal project met 125 studenten uit 10 landen. ze werken de komende twee weken rond het thema "Sports and Wellbeing".

Auteur: Tom Delmotte

Geplaatst op 07.03.2016
3472 artikelspagina's: 1 ... 240 241 242 243 244 <<< 245 >>> 246 247 248 249 250 ... 348