Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

VLAAMS MINISTER-PRESIDENT GEERT BOURGEOIS OP 11-JULIFEESTEN IN KORTRIJK

Vzw Feest in Kortrijk en het Guldensporencomité zetten vol in op festiviteiten rond de Vlaamse feestdag.
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) kwam op vrijdag 10 juli speechen op de Groeningekouter waar hij de rol die Vlaanderen moet blijven spelen inzake exportpromotie, verwoordde. Daarna was er een optreden van Voice Male, gevolgd Vlaanderen Zingt, het zangfestijn vol meezingers waarvan de aanwezigen de teksten kregen.
Op zaterdag 11 juli vormde de Grote Markt het muzikaal hart. Er waren gratis optredens met als eerste groep ‘Waar is Ken’ gevolgd door ‘De Mens’.
Het Schouwburgplein werd een kindervermaak met springkastelen, leesbank, met de nieuwste albums van gekende stripfiguren en speeltenten met gezelschapsspellen. 

IDVA / ©Foto's :MDK & BDK

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 23.07.2015

Genieten van Leiepicknick op 9 augustus

In 2015 zijn de Leiewerken in Kortrijk zo goed als voltooid. Onder de titel ‘De Grote VerLEIEding’ focust de ganse Leieregio op de talrijke gedaanteverwisselingen van de ‘Gouden Rivier’. De hele zomer lang tot 27 september 2015 kan je wandelen, fietsen, varen, picknicken of gewoonweg genieten van markante historische plekken en inspirerende toekomstprojecten langs de Leievallei. Als stad aan het water, viert ook Menen mee.
LEIEPICKNICK op 9 augustus
Zondagse picknicks én barbecues zorgen tijdens de zomer voor een feestelijke ontmoetingssfeer in de Leievallei. Op zondag 9 augustus kan je keuvelen en eten met je buren langs de Leieboorden in Menen. Vanaf 11 u. kun je met een zelf mee te brengen picknick terecht op het Leie-eiland voor een picknick met animatie van accordeonist Marino Punk, één van de uithangborden van de Meense culturele scène. Marino treedt op sinds 1992 en heeft op vele (grote) podia gestaan: Vooruit Gent, Festival Dranouter, Gentse Feesten, enz. Hij is bekend van een tournee met Koen Crucke en Willy Claes en een graag geziene TV-gast bij o.m. Marcel Vanthilt, Afrit 9 en Man bijt Hond. Zoals zijn artiestennaam doet vermoeden, is Marino een punker en zo al een opvallende verschijning: punker met accordeon. Hij beheerst vele genres waaronder musette, paso doble, Argentijnse en Franse tango… Bovendien kun je met een boottocht op de Watertaxi op de Leie genieten van het zachtjes voortglijdende groene landschap, met niets rondom jou, behalve hier en daar wat vogelgefluit.
BOOTTOCHT
Op woensdag 19 augustus is er in het kader van de De Grote VerLEIEding een boottocht. Om 9 u. vertrek met de fiets aan het Jukeboxmuseum, Wervikstraat 192 in Menen naar Machelen a.d. Leie. Daarna is de terugkeer met de boot. In de loop van de dag kun je een bezoek brengen aan Texture Kortrijk, een rondleiding in het dorp maken, Kunstzomer 2015 bezoeken en het Roger Raveelmuseum ontdekken. Optioneel kun je tijdens de terugreis een broodje met beenham kopen (€ 3). Boek je boottocht via T 056 532 363. 

Meer info: Stad Menen | Vrijetijdszaken | T 056 529 210 

www.picknicks.degroteverleieding.be | www.groteverleieding.be

Geplaatst op 21.07.2015

MAMMA MIA! KOMT TERUG NAAR KURSAAL OOSTENDE! De ultieme feel-good musical!

Kursaal Oostende maakt zich op voor een fantastische zomer met traditiegetrouw een bekende show. Samen met Fire-Starter en MB Productions halen ze de succesmusical MAMMA MIA!terug naar de Stad aan Zee.
WERELDWIJDE SUCCESMUSICAL!
Kursaal Oostende staat er voor bekend om elke zomer een internationale show te brengen voor het grote publiek. Samen met Fire-Starter brengen ze de succesmusical MAMMA MIA! in de originele Engelstalige versie. Via projectie worden vertalingen voorzien in het Nederlands en het Frans. De musical was al te zien in het Kursaal in 2011 en was gedurende de laatste week volledig uitverkocht. Om iedereen de kans te geven de musical te zien strijkt de internationale cast deze keer drie weken neer in België, van 21 juli tot en met 9 augustus 2015. MAMMA MIA! is een gigantisch succes met wereldwijd bijna meer dan 55 miljoen mensen die de show al gezien hebben in meer dan 440 verschillende steden.
EEN MEESLEPEND VERHAAL ROND DE HITS VAN ABBA
Het verhaal van MAMMA MIA! speelt zich af in en rond een taverna op een Grieks eiland. Op de vooravond van haar huwelijk graaft een jong meisje in het verleden van haar moeder, op zoek naar de identiteit van haar vader. Die zoektocht brengt drie mannen uit haar moeders verleden voor het eerst in 20 jaar terug naar het eiland. De makers weten exact wat ze willen: het in het collectief geheugen geprente repertoire van ABBA een nieuwe, frisse interpretatie geven. De nummers behouden hun popkarakter maar krijgen nu een extra dimensie in het kader van een meeslepend verhaal. De ‘feel-good factor’ van deze musical is ongezien!
INTERNATIONALE CAST
Kursaal Oostende en Fire-Starter presenteren opnieuw de originele versie met de Engelstalige cast. De vertaling wordt zowel in het Nederlands als Frans geprojecteerd. “The International Tour” wordt geproduceerd door Judy Craymer, Richard East en Björn Ulvaeus van Littlestar in samenwerking met Universal, Stage Entertainment en NGM.
DATA
Van dinsdag 21 juli t/m 9 augustus 2015
Van dinsdag tot vrijdag: shows om 20.00 uur
Zaterdag: shows om 15.00 uur en 20.00 uur
Zondag: show om 14.00 uur
Voor meer info surf naar : www.mamamia2015.be

Geplaatst op 21.07.2015

Sportgroep Vaste Vuist Lauwe lanceert nieuwe website

Sportgroep Vaste Vuist Lauwe is verheugd zijn nieuwe website aan het publiek te presenteren. Na vele jaren barstte de huidige website uit zijn voegen, waardoor het tijd werd voor iets nieuws. Vastevuist.be werd in 1 beweging volledig vernieuwd en uitgebouwd tot een hedendaagse nieuwssite met aandacht voor het recentste nieuws van de verschillende groepen. Een nieuwe site met een moderne vormgeving, verbeterde navigatie en veel nieuwe mogelijkheden. Een site met meer ambitie. De drie pijlers zijn direct herkenbaar (gymnastiek, dans en omnisport). Dit helpt de bezoeker om intuïtief te navigeren naar het onderwerp van keuze. De sportgroep gebruikt ook de communicatiekanalen Facebook en Twitter. 

Meer info op www.vastevuist.be

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 21.07.2015

Hashim en Aysha werden opgepakt

Daags na de solidariteitsactie stond de wijkagente voor de deur van Aysha met het bevel om de moeder en haar zoon mee te nemen naar het politiekantoor. Men was ter ore gekomen dat zij hier nu illegaal verblijft waarop de uitzettingsprocedure volgde.
Na één telefoontje van Aysha werden een vijftiental mensen opgetrommeld om de getroffen familie bij te staan.
Op het kantoor zelf werd zij en haar zoontje drie uur lang vastgehouden zonder toegestane bijstand, omdat ze vlot Nederlands praat. Ze kwamen erg aangeslagen naar buiten. Ze hadden een uitwijzingsbevel in hun handen en moeten het land onmiddellijk verlaten. Met dit slechte nieuws is ze terug op straat gezet. Het probleem stelt zich dat de overheid beweert dat Aysha uitgeprocedeerd is omdat men niet kan aantonen vanwaar zij afkomstig is. Aangezien de overheid niet kan aantonen van welk land ze afkomstig is, zullen ze ook nergens aanvaard worden zonder papieren en staan we terug bij af. De enige hoop dat men nu nog heeft is dat de Staatssecretaris het dossier nog eens opnieuw bekijkt en de kafkaiaanse toestand ervan inziet en zo beslist tot een legaal verblijf wegens humanitaire redenen. 

Saskia Loosvelt

Geplaatst op 20.07.2015

DE STAD KORTRIJK PLAATST NIEUWE TOERISTISCHE VOETGANGERSBEWEGWIJZERING

Kortrijk zette de eerste paal voor een vernieuwde en dynamische voetgangerssignalisatie. Het is de bedoeling om toeristen en bezoekers op een comfortabele manier te onthalen en de bezienswaardigheden helder aan te geven. Zo laat Kortrijk haar toeristen onbewust, op weg naar hun doel, het mooiste van Kortrijk zien. Alle palen worden geplaatst door de stadsdiensten die hiermee tegen eind juli klaar zullen zijn.
Eerste schepen Rudolf Scherpereel: “De nieuwe bewegwijzering komt er niet enkel ter vervanging van de huidige, verouderde borden maar bovendien kadert deze perfect in een integrale centrum visie. Samen met partners initiëren we korte- en langetermijnprojecten die zowel de kern versterking als aantrekkelijkheid van de stad voor bewoners en bezoekers kracht moeten bijzetten. Kortrijk Zaait bijvoorbeeld, is een ander succesproject. Integraal betekent een gecoördineerde aanpak over diverse beleidsdomeinen heen. Het betreft mobiliteit en parkeerbeleid, groen en beleving, evenementen, veiligheid en properheid, toerisme, en meer. De nieuwe toeristische bewegwijzering die we vandaag inhuldigen, kadert hier perfect in.”
Toerisme in oude en moderne vormen
Een stad met veel goesting en ambiance moet durven uitpakken met zijn toeristische troeven. De vorige bewegwijzering stond enkel in de historische wijk, terwijl de focus voor toeristen ook zeker op de winkelwandelbuurt, de Leieboorden en het Buda-eiland mag gelegd worden.
Bovendien had de vorige voetgangerssignalisatie amper looplijnen gecreëerd, iets wat nu heel zorgvuldig is aangepakt. Er is bewust niet gekozen om zonder meer de meest efficiënte route van punt A naar punt B te kiezen, maar er is gewikt en gewogen wat aantrekkelijk en toeristisch-economisch de meest interessante route is.
In Kortrijk is alles voor stadsbezoekers immers te voet toegankelijk. Dit is een enorme troef, maar soms liggen bezienswaardigheden verborgen of verscholen. We gaan ervan uit dat je ook zonder plannetje in de hand alle toeristische bezienswaardigheden zou moeten kunnen vinden of nog beter, ze gewoon voorbijkomt. Daarom is het uitgangspunt om alles in wijken in te delen essentieel. Dit maakt de binnenstad toegankelijk.
Indeling en kleur maakt verduidelijking
Stad Kortrijk is ingedeeld in 5 wijken: Het historisch centrum, het Buda-eiland, de winkelwandelbuurt, de Leieboorden en de muziek en theaterbuurt
Elke wijk heeft een eigen kleur en symbool om de herkenbaarheid en toegankelijkheid kracht bij te zetten. Er wordt enkel bewegwijzerd naar de bezienswaardigheden binnen de wijk waarin je je op die bepaalde locatie bevindt. De vormgeving van de paal werd in die zin ook opgebouwd.
De opbouw van de paal
Bovenop de paal wordt een kopstuk in de kleur en met de naam van de wijk waarin je je bevindt. Daaronder komen de gekleurde pijlen die je naar een andere wijk leiden. Deze pijlen zijn tevens voorzien van het symbool van het gebied waarnaar verwezen wordt. Er wordt ook aangegeven hoeveel minuten je gemiddeld moet stappen om deze wijk te bereiken.
Onder de gekleurde wegwijzers komen de verwijspijlen naar de bezienswaardigheden binnen deze wijk. Enkel de Grote Markt en Toerisme Kortrijk worden vanaf elke paal bewegwijzerd omdat deze een centraal oriëntatiepunt vormen voor veel bezoekers.
Er worden 68 palen, 277 wijkpijlen en 522 bestemmingspijlen voorzien.
Bij 12 bezienswaardigheden worden infoborden geplaatst met toeristische info in 4 talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels). Dit is zo bij: Kortrijk 1302, Toerisme Kortrijk, Belfort, Begijnhof, Broeltorens, Stadhuis, Onze-Lieve-Vrouwekerk, Sint Maartenskerk, Shoppingcentrum K in Kortrijk, Texture, Astridpark en de Schouwburg. Op de infoborden worden ook de nieuwe Wi-Fi-zones aangeduid. 

MDK / ©Foto-MDK

Geplaatst op 20.07.2015

Zomerbraderie Oostende

Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juli vindt de jaarlijkse Zomerbraderie plaats. Tijdens de Zomerbraderie kun je koopjes doen bij de handelaars van de centrumstraten.
De handelaars van de Kapellestraat, Adolf Buylstraat, Christinastraat, Wittenonnenstraat en de omgeving Monaco, Mijnplein en Groentemarkt pakken tijdens het weekend van 24-26 juli uit met de Zomerbraderie. Tal van winkels uit het centrum geven korting en in de winkelstraten is het gezellig shoppen tussen de kraampjes door.

Geplaatst op 20.07.2015

Theater aan zee

Theater aan Zee (TAZ), van 30 juli t/m 8 augustus 2015, in Oostende is een festival voor iedereen. Theater, muziek, film, literatuur, kunst, cultuur en kinderactiviteiten wisselen elkaar af op verschillende locaties in Oostende. 365 voorstellingen, gedurende tien dagen, op meer dan 30 verschillende plekken in de stad, staat Oostende in het teken van TAZ! Tien dagen lang genieten, verbazen en verwonderen voor jong en oud!

Geplaatst op 20.07.2015

Beaufort Buiten de Grenzen 2015

 
De vijfde editie van Beaufort met als titel ‘Buiten De Grenzen’ bouwt verder op de traditie van kunst in de publieke ruimte van de vorige edities, maar kiest ook resoluut voor verandering en vernieuwing. De Provincie West-Vlaanderen is initiatiefnemer en heeft samen met de Dienst Cultuur de tien kustgemeenten uitgenodigd om deze vernieuwde artistieke opzet te ondersteunen en mee te helpen realiseren.
Buiten De Grenzen kiest voor een totaalproject langs de kust, waarbij een solotentoonstelling van het collectief A Dog Republic onder leiding van de 91e jarige architect, urbanist en ontwerper Yona Friedman wordt gecombineerd met een groepstentoonstelling op drie provinciale locaties: Het Zwin Natuurcentrum aan de oostkust, Raversyde in het midden en het bezoekerscentrum De Nachtegaal met de omringende Oosthoekduinen aan de westkust. Op deze drie locaties komen de inhoudelijke verhalen van meer dan 35 kunstenaars samen met de voorstellen van A Dog Republic.
Buiten De Grenzen loopt vanaf heden tot 21 september 2015. Zowel de groepstentoonstelling als de solotentoonstelling worden opgezet vanuit de ambitie om ‘buiten de grenzen’ van de tentoonstelling zelf en haar tijdelijkheid te treden. Door na te denken over kunst in de publieke ruimte, op zoek te gaan naar nieuwe ideeën over kunst en architectuur, kunst en wetenschap, kunst en urbanisatie, ecologie, duurzaamheid, activisme, onderwijs, … streeft het naar een langdurige impact op de samenleving.
Hoe formuleren hedendaagse kunstenaars nieuwe voorstellen buiten de muren van een museum, of een kunstinstelling? Naar het voorbeeld van “Sonsbeek buiten de perken” in 1971 willen we de nieuwste paden van kunstenaars in kaart brengen en buiten de grenzen van de kunstwereld kijken.
De curatoren kiezen bewust nauwelijks voor zee- en strandlocaties en voor monumentaliteit maar volgen in deze Buiten De Grenzen-editie van Beaufort de vraag naar kleinschaligheid en ‘publieke intimiteit’ van de kunstvoorstellen – al kan de schaal zeker nog groot zijn. De drie sterk met de natuur verbonden locaties, waar de groepstentoonstelling zal plaatsvinden, sluiten nauw aan bij deze aanpak.
Samen met de kunstenaars én de tentoonstellingsbezoekers zoeken we naar hoe ‘ideeën school kunnen maken’. Zo zal de tentoonstelling niet alleen kunstwerken maar ook lezingen, kleine concerten, performances, filmvoorstellingen, workshops, een research residency over ‘Troost & Verzet’… brengen. Hiervoor werken we samen met diverse organisaties, onder meer Vrijstaat O., VUB Crosstalks, stroom Den Haag, Leffingeleuren, Theater aan Zee, CAHF (Contemporary Art Heritage Flanders), Be-Part, KASK Gent, Ons Erfdeel, … website :beafort2015.be

Geplaatst op 20.07.2015

Europese steun versnelt uitbouw Vlaams waterwegennet

Europa ondersteunt het Seine-Scheldeproject in Vlaanderen met 140 miljoen euro. Minister Ben Weyts (N-VA) bevestigde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare Werken in het Vlaams Parlement op vraag van Vlaams Parlementslid Bert Maertens (N-VA) dat dit zal leiden tot een versnelling van de uitvoering van het project.

Vorige week raakte bekend dat de Europese Commissie 275 miljoen euro vrij maakt voor de cofinanciering van enkele belangrijke infrastructuurprojecten voor Vlaanderen. Het gaat onder meer over het Seine-Schelde-project (140 miljoen euro), de opwaardering van het Albertkanaal (74 miljoen euro) en de Nieuwe Sluis in Terneuzen (48 miljoen euro).

Het verhogen van de bruggen over het Albertkanaal en het verbreden van het vak tussen Antwerpen en Wijnegem is noodzakelijk om het kanaal toegankelijk te maken voor grotere containerschepen. Maar tegelijk ondersteunt Europa ook innovatieve projecten in de binnenvaart: de verdere uitbouw van het moderne verkeersmanagementsysteem River Information Services wordt ondersteund met 1,4 miljoen euro; ook het innovatieve binnenvaartconcept Watertruck+ wordt met 11,5 miljoen euro ondersteund. Door het inzetten van kleine duweenheden wil dit project kleinere waterwegen stimuleren.

Van de 275 miljoen euro, gaat 140 miljoen euro naar studies en werken in het kader van het Seine-Scheldeproject. “Eerder dit jaar bleek uit het antwoord op een vraag die ik aan de minister stelde, dat Vlaanderen voor zo’n 165 miljoen euro aan steun had gevraagd. De effectieve toekenning van 85% van dit bedrag, toont nogmaals aan dat het Seine-Scheldeproject een noodzakelijk en hoogwaardig project is”, zo licht Bert Maertens toe. “Eerstdaags wordt bekend hoeveel steun elk deelproject zal krijgen. Maar het einddoel blijft onverminderd hetzelfde: minder drukke en kapotgereden wegen, meer verkeersveiligheid en een schoner milieu. Want elk transport op het water haalt een pak vrachtwagens van onze wegen”, aldus Bert Maertens. 

Voor meer info :Jorgen Deman, jorgen.deman@vlaamsparlement.be of 0477 28 93 92

Geplaatst op 20.07.2015
2955 artikelspagina's: 1 ... 248 249 250 251 252 <<< 253 >>> 254 255 256 257 258 ... 296