Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Winter in Kortrijk

De kerstmarkt in Kortrijk gaat door van vrijdag 11 december 2015 tot zondag 03 januari 2016. Winter in Kortrijk zet Kortrijk in een magische kerstsfeer, compleet met feeërieke kerstmarkt met een veertigtal houten chalets waar je tal van mooie of lekkere dingen kunt vinden. De kerstmarkt is sfeervol verlicht en versierd met kerstbomen, bellenblazers en een unieke ijssculptuur, en er is de magische kinderkerstfoor met tal van toffe attracties. 

bron :www.kermis-feest.be / Foto's Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 14.12.2015

GESLAAGDE CONTACT-BEURS

De 2-daagse bedrijvencontact dagen in Kortrijk Expo 2015 is het grootste B2B contactevent in België.  In een gemoedelijke en ontspannen sfeer werden ondernemingen en ondernemers samengebracht, onderlinge business opportuniteiten blootgelegd en ondernemerschap gestimuleerd. 

Foto's Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 12.12.2015

Stad Wervik roept Ward Claeys uit tot beloftevolle jongere

Topsportgymnast Ward Claeys (14 jaar) werd door het stadsbestuur van Wervik verkozen tot beloftevolle jongere van het jaar 2015. Nadat sportgroep Vaste Vuist Lauwe ook de trofee “sportploeg van het jaar” in Stad Menen mocht in de wacht slepen, is dit de tweede grote erkenning voor een gymnast van sportgroep Vaste Vuist Lauwe. Het stadsbestuur van Wervik zorgde voor een gevulde en zeer aangename avond.
Op vrijdag 11 december werden alle Wervikse sporters, die op minstens provinciaal niveau in 2015 verdienstelijk waren, gehuldigd. Een avond vol unieke prestaties, memorabele sportbeelden, een aandenken voor iedere laureaat en natuurlijk persbelangstelling.
Na een schitterend seizoen met onder meer zijn Vlaamse + Belgische titel Artistieke Gymnastiek Heren en zijn schitterende prestaties op de internationale wedstrijden kon Ward Claeys de titel “beloftevolle jongere 2015″ in de wacht slepen. Ward Claeys combineert sedert 5 jaar topsport en studie. Reeds 3 jaar in BTB Lauwe (Basisschool voor Topsportbeloften) en sedert 2 jaar in Topsportcentrum Gent onder de vlag van Vaste Vuist Lauwe. Hij traint 28u per week. Meteen een mooie kers op de spreekwoordelijke taart en een opsteker voor het volgend seizoen.
Foto: Ward Claeys (Vaste Vuist Lauwe) sportbelofte 2015 stad Wervik

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 12.12.2015

Op zoek naar een origineel eindejaarsgeschenk?

Cursus “Bridge vervolmaking” te KORTRIJK onder leiding van Karel Vandamme, VBL bridgedocent.
Bridge is een denksport-kaartspel dat sociaal, educatief en boeiend is, maar vooral ook heel gezellig én voor elke leeftijd… Kent u de basisbeginselen van het bridgespel (ACOL- Berry Westra) en wilt u onder begeleiding van een ervaren bridgedocent uw spelniveau opkrikken?
Schrijf u dan nu in voor de woendagavondbridge in OC Marke. U kunt er in een ontspannen sfeer spelen, nieuwe bied- en speeltechnieken aanleren of gekende technieken verfijnen, nieuwe bridgers leren kennen, kortom ervaring opdoen om te kunnen genieten van één van de mooiste denksporten ter wereld.

Gratis kennismakingsles op woensdag 13 januari 2016.
De cursus gaat door op woensdag 13, 20, 27 januari, 3, 17, 24 februari, 2, 9, 16, 23 maart 2016.
Telkens van 19 tot 22 uur in Cafetaria OC Marke, Hellestraat 6 te Marke.

Prijs: € 45

Inschrijven kan telefonisch of via mail en via betaling op het rekeningnummer van LBV West-Vlaanderen vzw BE25 3800 8087 9782 met mededeling: 747 000 50 Actief Kortrijk - Bridge

IEDEREEN VAN HARTE WELKOM!

Info en inschrijven?
50 Actief Kortrijk | Tel. 056 25 72 61 | info@lbvwest.be | www.lbvwest.be/50Actief/Kortrijk

Geplaatst op 12.12.2015

Howest presenteert producten van studenten en alumni in de Kiosk

Howest helpt u deze maand bij uw cadeaustress. De Hogeschool West-Vlaanderen presenteert in de Kiosk op de Graanmarkt Kortrijk (naast de kerstmarkt) producten van haar studenten en afgestudeerden uit de Bachelor Industrieel ProductOntwerpen. Van een haardmand voor houtblokken, tot juwelen en lederen portefeuilles. Voor elke smaak en budget wat wils, én één voor één ideale kerst- en eindejaarsgeschenken. Bij elk gepresenteerd product staat telkens aangeduid welk jong Howest-talent het gemaakt heeft en waar de producten te koop zijn: in verschillende winkels in Kortrijk, zoals bij debestekamer.be of bij de ontwerpers zelf. Op die manier tikt u originele geschenken op de kop en steunt u regionaal, jong talent.

Howest vierde dit jaar haar 10e lichting afgestudeerden aan de opleiding Industrieel ProductOntwerpen. Met meer dan 400, geven deze jonge ontwerpers vorm aan de creatieve en innovatieve maakindustrie in Vlaanderen. Om dit te vieren organiseerde Howest eerder al de expo De 10e lichting tijdens de Week van het Ontwerpen (28-31 oktober 2015) in Budafabriek, Kortrijk en lanceerde ze ‘Boek X. Ontmoetingen met jonge ontwerpers’. De expo en het boek portretteren hoe jonge designers succes hebben in de creatieve maakindustrie van vandaag. De presentatie in de Kiosk is dan ook de ideale manier om dit feestelijke jaar in stijl af te sluiten.

Fijne feestdagen gewenst van Howest!

De geëxposeerde producten zijn:

WOODU – haardmand
door jasper
bij de beste kamer – 275€

ROPE stool & ROPE lamp – kruk & lamp
door sep verboom
op livableproducts.org – 290€

INNOWIZ – tools for creativity
door howest industrial design center
op innowiz.be – vanaf 20€

SMAPPEE – slimme energiemonitor
door pilipili, lukas costeur & gaetan kerckhove op smappee.com – 199€

AMBER – juwelen
door lien deleu
bij liendeleu.be – vanaf 25€

POWERCUBE – slimme verdeeldoos
door allocacoc, arthur limpens
bij mediamarkt – vanaf 16€

CHICKENFUN – kippenvoederbal
door savic, olmo brood
op amazon.com – 10€

LEATHERCRAFT – lederen accessoires
door julie wyseur
bij jwdesign.be – vanaf 90€

TRADITION – radiatorborstel
door hochepied, laura dewaele & maud jacobs bij leroy merlin – vanaf 13€

NEST – pannenset
door beka, jeff stubbe
op beka-cookware.com vanaf 137€

BUZZE – lamp
door modular lighting, jeffrey huyghe
bij supermodular.com – 304€

KRAKK – kruk
door bastalpe & giel dedeurwaerder
bij bastalpe.be – 320€

Meer info op:
www.designregio-kortrijk.be
www.howest.be
www.industrieelontwerpers.be


Auteur: Lisa Declercq

Geplaatst op 12.12.2015

David Van Reybrouck wint zesde ‘Cultuurprijs van de Provincie West-Vlaanderen’

Auteur David Van Reybrouck (°1971, Brugge) heeft de zesde ‘Cultuurprijs van de Provincie West-Vlaanderen’ (2016) gewonnen.
Het voorstel van de jury werd door de deputatie op donderdag 10 december goedgekeurd.
‘Cultuurprijs van de Provincie West-Vlaanderen’
De ‘Cultuurprijs van de Provincie West-Vlaanderen’ wordt verleend aan een persoon of organisatie die op uitzonderlijke wijze bijgedragen heeft tot de uitstraling en de verspreiding van cultuur, in de ruimste zin van het woord. De persoon/organisatie is ten minste vijf jaar wettig in de provincie West-Vlaanderen gedomicilieerd/gevestigd of de persoon is in West-Vlaanderen geboren.
Aan de prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden.
De Provincie West-Vlaanderen kent deze prijs vijfjaarlijks toe. Eerder mochten fotograaf Stephan Vanfleteren, muziekpedagoog Patrick Peire, cineast Raoul Servais, stichting ‘Ons Erfdeel’ en professor Hendrik Brugmans de prijs in ontvangst nemen.
David Van Reybrouck
David Van Reybrouck is een van de meest toonaangevende en meest veelzijdige auteurs van zijn generatie. Hij schrijft zowel essays, proza, poëzie als theater. Hij debuteerde in 2001 met ‘De Plaag’, waarvoor hij de Prijs voor Letterkunde 2004 van de Provincie West-Vlaanderen verdiende. Internationaal brak hij door met zijn alomgeprezen ‘Congo. Een geschiedenis.’.
Daarnaast is David Van Reybrouck de oprichter van het Brussels Dichterscollectief en voorzitter van de auteursvereniging PEN Vlaanderen. In 2011-2012 werd Van Reybrouck de bezieler van de G1000, het platform voor democratische innovatie dat meer burgerinspraak beoogt in de democratische besluitvorming.
Jury
De jury was samengesteld uit Ruth Joos (radiopresentatrice), Hilde Daem (architecten Robbrecht en Daem-Gent), Jan Boelen (Z33 Hasselt), Dirk De Wachter (psychiater-Leuven) en Stephan Vanfleteren (fotograaf – laureaat 5e Cultuurprijs Provincie West-Vlaanderen).
Vorige winnaars
Eerste Cultuurprijs (1991) – professor Hendrik Brugmans
In 1991 was wijlen prof. dr. Hendrik Brugmans de eerste die de Cultuurprijs in ontvangst mocht nemen. Hij is in West-Vlaanderen vooral bekend gebleven als rector van het Europacollege, een taak die hij van 1950 tot 1972 met toewijding en gedrevenheid vervulde.
Tweede Cultuurprijs (1996) – Stichting Ons Erfdeel
In 1996 viel de eer te beurt aan de Stichting Ons Erfdeel, voor de jarenlange inspanningen voor de verspreiding van het Nederlands en de Nederlandse Cultuur en voor de bevordering van de Vlaams-Nederlandse samenwerking op het gebied van de taal en cultuur.
Derde Cultuurprijs (2001) – cineast Raoul Servais
De derde Cultuurprijs ging in 2001 naar de pionier van de artistieke animatiefilm, Raoul Servais. Deze Oostendse cineast verlegde met zijn oeuvre de grenzen van de animatiefilm.
Vierde Cultuurprijs (2006) – muziekpedagoog Patrick Peire
In 2006 werd Patrick Peire, stichter dirigent van het Collegium Instrumentale Brugense, gehuldigd.
Vijfde Cultuurprijs (2011) – fotograaf Stephan Vanfleteren
Stephan Vanfleteren, (kunst)fotograaf, tevens lid van de jury voor de Cultuurprijs 2016, werd als ambassadeur van het Vlaamse cultuurleven in het buitenland door de deputatie gelauwerd .Myriam Vanlerberghe cumminicatie prov.West-Vlaanderen

Geplaatst op 12.12.2015

Kersthappening ‘Het Lijsternest’

Tijdens het weekend van 18 tot en met 20 december vanaf 13 u organiseert de Provincie West-Vlaanderen een literaire kersthappening in ‘Het Lijsternest: Streuvelshuis en schrijversresidentie’ in Ingooigem (Anzegem).
Op vrijdag 18 december verwelkomt ‘Het Lijsternest: Streuvelshuis en schrijversresidentie’ een 120-tal leerlingen uit de derde kleuterklas en het vijfde en zesde leerjaar van de lagere scholen van Anzegem.
De kinderen zullen er ‘Tocht’ van Pepijn Lievens en ‘Streuvels Kerstvertelling’, bewerkt door kinderauteur Tine Mortier, bijwonen van respectievelijk de Academie Woord en Drama van Waregem (afdeling Ingooigem) en van de Academie van Avelgem. Daarnaast geven gidsen rondleidingen op maat van de kinderen in en rond Het Lijsternest. 

Publieksprogramma
Op zaterdag 19 en zondag 20 december is er een publieksprogramma. Om 13, 16 en 17 uur zijn er gratis begeleide rondleidingen in Het Lijsternest. Ook de collectie van Stijn Streuvels komt uitgebreid aan bod.
Daarnaast kan de bezoeker doorlopend tussen 13 en 17 uur deelnemen aan een begeleide sfeerwandeling, huifkartochten of literaire voorstellingen bijwonen.
Het volledige programma is op de website www.streuvelshuis.be terug te vinden.
Programma:13u00 Verwelkoming door gedeputeerde voor cultuur voor de Provincie West-Vlaanderen, Myriam Vanlerberghe van 13 Doorlopend voorstellingen: ‘Tocht’ van de Academie Woord en Drama van Waregem en ‘Streuvels Kerstvertelling’ van de Academie van Avelgem. 

Dubois Cynthia

Geplaatst op 12.12.2015

Sloop Nelca Lendelede op kruissnelheid

Sinds eind september beweegt er heel wat op en rond de oude site Nelca. Grote werfdoeken in de Stationstraat kondigen nieuwe zuurstof aan voor Lendelede. De oude tapijtsite maakt vanaf 2017 plaats voor 7,1 ha KMO’s, nieuwe woongelegenheid en kwalitatieve duurzame publieke ruimte. De sloop zit op kruissnelheid.

Vlotte sloop

Aannemer BSV uit Harelbeke is volop bezig met de voorbereidende afbraakwerken. Dergelijke ingrijpende werken moeten met de nodige omzichtigheid uitgevoerd worden, in samenspraak met diverse partijen. De werklui pogen hierbij zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken voor de buurt.

Projectingenieur Ignace Braecke van Leiedal: “De sloop verloopt vlot. De werf verandert voortdurend. Op Nelca Noord is de asbest al in grote mate verwijderd, eind 2015 kan dit afgerond worden. Van de vroegere ververij en snijzaal blijft niet veel meer over. De volledige bovenbouw, m.a.w. alles wat boven de grond zichtbaar is met uitzondering van de vloerplaten, is reeds afgebroken. De overige gebouwen volgen tegen begin 2016. Daarna start de asbestverwijdering op Nelca Zuid."

Eens deze sloopwerken en de sanering uitgevoerd zijn, starten na de zomer van 2016 de infrastructuurwerken, zoals de aanleg van wegen en waterbuffers.

Grote interesse

De vraag naar ruimte om te ondernemen is groot in onze regio. Leiedal hoopt in 2017 de verkoop van bedrijfsgrond op plan te kunnen starten. Heel wat ondernemers kijken al vele jaren uit naar deze realisatie. Eind 2016 actualiseert Leiedal de lijst van kandidaat-kopers.

Info

www.leiedal.be/nieuws/sloop-nelca-op-kruissnelheid
www.leiedal.be/bedrijventerrein/nelca

Projectcoördinatie – Stijn.vannieuwenborg@leiedal.be

Technische opvolging – Ignace.braecke@leiedal.be

Verkoop - Cindy.deglorie@leiedal.be

Auteur: Liesbet Verhelle

Geplaatst op 11.12.2015

ARC DE TRIOMPHE, GEEF IEMAND EEN GESCHENK DIE JE NIET KENT

Het enige wat verdubbelt als je het deelt is geluk Arc De Triomphe is een geef-monument op de Grote Markt in Kortrijk tijdens de kerstmarkt.

Krijgen is fijn, maar geven is nog veel geweldiger!
Niet iedereen kan echter zo hevig geven als hij zelf zou willen en daar wensen wij iets aan te doen. Tijdens de eindejaarsperiode bouwen De Stuyverij, Stal13, De Kringloopwinkel en Theoria samen een triomfboog van geefkastjes op de Grote Markt in Kortrijk zodat iedereen de kans krijgt te om iets schenken. In onze 3-dimensionale versie van een geefplein kun je tijdens de openingsuren van de Kerstmarkt ingepakte cadeautjes achterlaten die vervolgens worden doorgegeven aan anderen.
Koop of maak een geschenkje*, zet er op of het voor man, vrouw, jongen of meisje geschikt is en verras een anonieme ander. (geen drank of voeding die kan bederven)

Maar geven kan ook zoveel meer zijn dan materie¨le zaken afgeven, het is ook geven om elkaar en om anderen. Verschillende organisaties ondernemen hiervoor actie in en rond de Arc de Triomphe .

Volg de activiteiten op de blog kortrijkarcdetriomphe.wordpress.com en op onze facebook pagina ARC de Triomhe Kortrijk & kom alles te weten.
Deel mee en beleef de zegen van het geven.

Zie activiteitenlijst in persbericht in bijlage voor openingsmoment op 13 december en alle volgende activiteiten.

Met dank aan:
Studio Ruben, Plakwerk, Sijs verven, Vandecasteele houtimport, Kortrijk spreekt en doet mee, ocmw Kortrijk, Think Urban, Brooklyn, Drukta, Vorming Plus, Vives Hogeschool, Stay Human - Steunnetwerk voor Syrische Volk met medewerking van O-K klas van Zonnewijzer, van ABC-Cirkel/Centrum Overleie, De Bestuyvers: Jamz Jamzon, De bekokstovers, Heleen van 't Veld, Gaëlle Ghesquere, Evelien Vergote, Evelien Demeulenaere, Joke Bernaers, Sebastien Demeulaere, Jana Pissens en de jongeren van vzw Habbekrats en de gasten van Stal 13

Organiserende partners: vzw de Stuyverij, Stal 13, Theoria boekhandel, de Kringloopwinkel

Auteur: eefje cottenier

Geplaatst op 11.12.2015

Journalisten vereniging VJV ontvangen op Antwerps stadhuis

Om het 50-jarig bestaan van de vereniging op een passende manier te vieren gaat, ging op zaterdag 5 december in het kader van de Jaarlijkse Statutaire Ledenvergadering, de officiële ontvangst door in stadhuis van Antwerpen met een glas aangeboden door burgemeester Bart De Wever.
Daarna ging in het kader van het jubileum, in het Antwerps Ramada Plaza een reeks bijkomende activiteiten door met o.a. de voorstelling van hun nieuwe website, de geschiedenis van 50 jaar media en als ere gast werd minister van Media Sven Guts uitgenodigd. Na een passende receptie voor de leden en hun partners mochten alle aanwezigen aan de feestdis aanschuiven voor het diner en dit in aanwezigheid van Sinterklaas. 

De redactie / Foto's Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 10.12.2015
3378 artikelspagina's: 1 ... 249 250 251 252 253 <<< 254 >>> 255 256 257 258 259 ... 338