Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Wie wint de innovatie-award de "Slimme Geit"

Het energiekwartet minister Tommelein, schepen Ait Daoud, gedeputeerde Lemmens en Pixii-directeur Vanden Berghe tonen hun energievisie en maken de winnaar van de innovatieprijs de ‘Slimme GEIT’ bekend op donderdag 20 oktober 2016 tijdens het NZEB Symposium Passive & Beyond. “GEIT staat hierbij uiteraard voor Gebouw, Energie-efficiëntie, Innovatie en Techniek”, zegt directeur Vanden Berghe.
Welke rol speelt ICT in de bouwsector? “De digitalisering rukt op. Het gebouw van de toekomst zal behalve zeer energiezuinig, vooral een slim ontwerp zijn. Ontwerpers krijgen krachtige tools in handen die concept, planning en uitvoering revolutionair zullen veranderen. Tegelijk hinkt België achterop met een verouderd gebouwenpark. Energiezuinige renovatie is daarbij het toverwoord, maar in de praktijk moeten nog heel wat problemen worden getackeld”, zegt directeur Els Vanden Berghe van Pixii – Kennisplatform Energieneutraal bouwen.
Ongetwijfeld blikvangers van dit symposium zijn Vlaams minister van Energie Bart Tommelein die zijn visie op energiezuinige renovatie uiteenzet, Bart Humbeeck (Pixii) die in primeur een gloednieuwe tool voor de masterplanning van renovatie voorstelt en social innovator Joyce van den Hoek Ostende die op een vernieuwende manier de duurzame renovatie van de bouwsector zelf onder de loep neemt.

Stad Antwerpen en Ecohuis Antwerpen zijn gaststad van dienst. Schepen voor Leefmilieu Nabilla Ait Daoud opent het symposium dat al aan een vijftiende editie toe is. “Dat innovatieve ideeën nodig zijn vandaag en in de toekomst is een understatement”, stelt de schepen. “Tegen 2020 moeten onze stadsgebouwen en stadsvoertuigen 50% minder CO2 uitstoten en tegen 2050 willen we een klimaatneutrale stad. Dat realiseren we door de warmteverliezen van woningen en hun potentieel aan zonne- en groendaken in kaart te brengen via www.zoominopuwdak.be, via de steun van het EcoHuis Antwerpen, via stadsvernieuwing, de integratie van nieuwe bouwconcepten in bestaande wijken zoals de Cadix-wijk en via nieuwe, slimme wijken zoals Nieuw Zuid. Maar er is meer nodig. De stad van de toekomst bouwen met slimme bouwpartners en bouwheren, waarbij slimme wijken en innoverende technieken de nodige boost geven.”
Genomineerden voor de Slimme GEIT
De experten van de Universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, TU Eindhoven, EnergyVille, Cenergie, BouwNext, ArchiCD, Hysopt en Arcadis zijn allen genomineerd voor de innovatie-award de ‘Slimme GEIT’. Op donderdag 20 oktober belichten zij de trends binnen vier grote en actuele thema’s in de bouwsector: slim bouwen, energiezuinig renoveren, dynamisch simuleren en integrated design & BIM.

“We staan in Vlaanderen voor een enorme uitdaging, er zijn vele duizenden nieuwe woningen nodig, maar we moeten ook de schaarse open ruimte die ons rest niet volbouwen. Daarom moeten we vooral slimmer bouwen. De provincie Antwerpen werkt aan een nieuw ruimtelijk structuurplan om deze uitdagingen aan te gaan”, zegt Eerste gedeputeerde van de provincie Antwerpen Luk Lemmens die deze 3D-geprinte award de ‘Slimme GEIT’ zal uitreiken.
Wie deze innovatie-award wint en daarmee de opvolger wordt van Ruben Baetens (KU Leuven) maken we uiteraard pas de dag zelf bekend!

Geplaatst op 19.10.2016

EVENEMENTENBEURS FESTIVITY IS DE GEZELLIGSTE BEURS VAN VLAANDEREN

Ignace Crombé, ondertussen 33 jaar zaakvoerder van zijn organisatie- en theaterbureau Animô, weet beter dan wie ook wat 'feesten organiseren' betekent. Hij is dan ook de geknipte man voor het organiseren van een jaarlijkse festiviteitenbeurs. Na één jaar onderbreking, staat zijn zesde editie opnieuw geprogrammeerd in de Porseleinhallen te Wevelgem.
Deze beurs richt zich tot bestuursleden van verenigingen en verantwoordelijken van scholen, openbare besturen en bedrijven. Ook particulieren die een feestje willen organiseren, kunnen hier ideeën opdoen
en hun feest plannen van A tot Z. Al wie binnenkort iets te vieren heeft, kan hier een zee van inspiratie opdoen : voor een schoolfeest, babyborrel, verjaardagsfeest, jubileum, huwelijk, communie-of lentefeest, bedrijfsfeest, jaarlijks feest van uw vereniging, Sinterklaas- of Kerstfeest,…

De beurs herbergt 55 standhouders en biedt de bezoeker een gevarieerd aanbod uit de entertainmentbranche. Niet alleen artiesten en attractieverhuur, maar ook diverse toeleveringsbedrijven tekenen present. Je vindt er stands omtrent verhuur van feestmateriaal, klank- en lichtinstallaties, catering, drukwerken, kinderanimatie, theaterbureaus, straatanimatie, goochelaars, clowns, dierenverhuur, muzikanten, zangers en zangeressen, fotografie, circusshows, ballondecoratie, roofvogeldemonstraties, kaartlegster, DJ, video livestream, seniorenshows, ballonvaarten, travestieshows en nog veel meer.
Doorlopend zijn er ook optredens en demonstraties op het showpodium, waarbij het publiek kan toekijken vanop een gezellig terras met een drankje en een hapje.
Vele standhouders organiseren ook een wedstrijd, verdelen gratis gadgets of geven mooie beurskortingen.
Wie bijvoorbeeld een selfie neemt met organisator Ignace Crombé op zijn stand van Animô en deze post op Facebook, maakt kans op één van de vele Festivity-prijzen.

De beurs Festivity vindt plaats in de Porseleinhallen, Cultuurpad 1 (via Deken Jonckheerestraat) te Wevelgem en is open op donderdag 27 oktober van 18 uur tot 22 uur, op vrijdag 28 oktober van 11 uur tot 20 uur en zaterdag 29 oktober van 10 uur tot 18 uur (opgelet : NIET op zondag !).
Inkom € 10 - gratis voor kinderen tot 12 jaar.
Er is een ruime parking bij de feestzaal Cortina in de Lauwestraat 59, die gratis kan gebruikt worden door de bezoekers van Festivity en op wandelafstand is van de Porseleinhallen.
Na het bezoek aan de beurs krijgt elke bezoeker trouwens nog een uitnodigingskaart voor een gratis drink en een hapje in deze Salons Cortina, een droomlocatie voor allerlei events, waar een korte rondleiding zeker de moeite waard is en waar ze hun nieuwste projekt 'Avenue Madeleine' als unieke 'foodstreet' zullen toelichten.

Voor meer info : www.festivity.be of contacteer organisator Ignace Crombé op 0475 71 50 24 of via info@animobvba.be 

Voor de redactie : Bernard Decock

Geplaatst op 19.10.2016

Cafe de Speedboot schenkt 2000 € aan Ten Dries

De Zwevegemse pop-up bar ‘Café de Speedboot’, die tijdens de zomer opgesteld stond aan het speelplein van Transfo, schenkt 2000 € aan het Zwevegemse Ten Dries, organisatie voor bijzondere jeugdzorg.
“De gemeente Zwevegem gaf ons de kans om onze caravan dit jaar op te stellen aan het nieuwe speelplein op Transfo. De mensen vonden gemakkelijk de weg naar onze nieuwe locatie en we hebben er hard gewerkt. We zijn dan ook blij iets terug te kunnen doen voor de gemeente en haar inwoners.”, zegt Alexander Baert van VZW De Speedboot. “We hebben heel veel respect voor de inspanningen van Ten Dries om jongeren met een problematische leefsituatie zoveel mogelijk te laten deelnemen aan de maatschappij. We zijn heel fier dat we daar op onze manier kunnen aan bijdragen.”
“In onze visie op bijzondere jeugdzorg staat verbinding centraal. We willen dat mensen gelukkig zijn en zich maatschappelijk gewaardeerd voelen. De Speedboot is een ontmoetingsplaats die mensen in Zwevegem samenbrengt en verenigt. We zijn daarom zeer trots en blij met hun schenking. We gaan het geld goed kunnen gebruiken voor de bouw van een nieuwe boomhut of als ondersteuning voor de excursies. En hopelijk krijgen onze jongeren zelf ook de kans ooit naar de Speedboot te gaan.”, zegt Luc Stock, directeur van Ten Dries.
Café de Speedboot stond voor het vierde jaar op rij op in de Zwevegemse Kanaalzone tijdens de zomer.

Voor de redactie : Bernard Decock

Geplaatst op 17.10.2016

De modernste en kwalitatieve school van Zwevegem is officieel geopend

Vrijdag werd in Zwevegem officieel de nieuwe school met de naam ‘De Groene Kouter’ ingehuldigd. Een verhaal dat in 2001 begon werd met een feestelijke dag afgesloten in het bijzijn van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, het gemeentebestuur van Zwevegem, buurtbewoners en het directiepersoneel van de school. De gedenkplaat in de polyvalente zaal werd onthuld door burgemeester Marc Doutreluingne en ministere Hilde Crevits.
In het bijzonder werd het belang van de moderne open scholen en kwalitatieve onderwijs aangehaald. Met ‘De Groene Kouter’ scoort Zwevegem op alle niveau. De leerlingen hebben hierbij hun steentje bijgedragen. In de poly-ruimte staan drie door de leerlingen handgemaakte bollen. Zij hebben de huiskleuren van de school en bevatten de wensen van de leerlingen.
Minister Crevits haalde uit naar de zware sociale taak bovenop de lestaken van de leerkrachten. Zij worden door velen gewezen aan de eis te voldoen buitenschoolse sociale problemen op te vangen. Doch dit vangnet loopt vol, en veelal over.
Het bouwconcept
Voor de bouw aanving werden enkele eisen vooropgesteld. Zo moest de school beschikken over ruime klaslokalen en een intern netwerk. De harmonie met, en de groene omgeving van het gemeentepark moest behouden, zeg maar verbeterd worden.
Het kleurrijke gebouw dat geplaatst is op de voetprint van de oude sporthal gekend als de feestzaal, heeft ruime lokalen, en open plaatsen voor polyvalent gebruik. Het is een zeer toegankelijk gebouw met aangepaste infrastructuur voor minder valide leerlingen en een niet afgesloten speelplaats die aansluit aan het gemeentepark. De lichtinval en het isolatiepeil behalen scores boven de opgelegde normen. De investering ging niet boven het budget van 730.000 euro.
Wat vooraf ging
Vanaf 2002 werd een school verplicht om een volledig aanbod te hebben voor het lager onderwijs. In de deelgemeente Zwevegem was het gemeentelijk onderwijs van het 1ste t.e.m. het 6de leerjaar verspreid over 3 locaties; De Kouterschool (kleuter + lager 1-2-3), De Knokkeschool (kleuter + volledig lager onderwijs) en Te Winckele als kleine vestigingsplaats met enkel kleuteronderwijs.
De kinderen van de Kouterschool konden na het 3de leerjaar in Knokke terecht, maar daarvoor was deze bestaande school te klein. Daarom werd in 2001 bij DIGO een subsidieaanvraag ingediend voor de uitbreiding van de school in Knokke. Door diverse factoren bleek dit toekomstgericht geen goede oplossing en werd toen geopteerd om een ‘bovenbouwschool’ met de drie laatste jaren lager onderwijs, te voorzien in de nabijheid van de Kouterschool.
Daardoor werd in een eerste fase de nieuwbouw in Knokke beperkt tot het kleuter en lager 1-2-3. In 2004 werden, in afwachting van de definitieve oplossing, voorlopige ‘modulaire klassen’ opgetrokken op de site van de voormalige parkschool.
Om het project zo snel mogelijk te kunnen realiseren, stapte het gemeentebestuur mee in het DBFM-¬verhaal (Inhaaloperatie scholenbouw). Dit gebeurde al in 2006, waarbij de verwachting was om enkele jaren later al in de nieuwe school terecht te kunnen. De oprichting van de DBFM-vennootschap liep evenwel flink wat vertraging op, waardoor het project pas later echt uit de startblokken kon.
De bouwvergunning werd pas geleverd in april 2014. De aannemer kon worden aangeduid en ruim een jaar later, mei 2015, startten de bouwwerken. Op 1 september 2016, heel wat later dan gehoopt, kunnen de Zwevegemse leerlingen naar de nieuwe school ‘De Groene Kouter’. 

Voor de redactie : IDK Fotografie : MDK

Geplaatst op 17.10.2016

Kustburgemeestersoverleg akkoord met het principe van, minimum reddersdienstverlening aan de kust in de zomer

Blankenberge mag huidige langere veiligheidsperiode behouden.
Het Overlegplatform Kustburgemeesters is een informeel forum waar de kustburgemeesters op geregelde tijdstippen met elkaar overleggen betreffende diverse, kust gerelateerde onderwerpen. Het secretariaat wordt waargenomen door Westtoer. Op de vergadering van deze week werd een voorstel voor het verhogen van de veiligheidsgraad voor alle gemeenten aan de kust goedgekeurd.
Burgemeester Patrick De Klerck: ”Ik ben tevreden dat de algemene veiligheidsgraad aan de kust zal verhogen: ook in juni en september zullen in alle kustgemeenten op enkele posten redders over de veiligheid van de badgasten waken. Dit is zowel naar kwaliteit van het baden als naar communicatie een goede zaak. Naast deze minimale dienstverleningsperiode, kunnen die kustgemeenten die ook op andere tijdstippen redders willen inzetten dit blijven doen. Voor Blankenberge is het essentieel dat we blijvend kunnen inspelen op warme dagen buiten de minimumperiode. Zeker zoals dit jaar, met de prachtige “Indian Summer”, was het in functie van de veiligheid van de badgasten noodzakelijk in te spelen op deze toeristische hoogdagen. Ik mag er niet aan denken dat we de veiligheidslat zouden verlagen en na het einde van augustus geen redders meer laten uitrukken. Een degradatie van het veiligheidsniveau zou nefaste gevolgen kunnen hebben. Gelukkig is iedereen het hierover eens.” 

Parick De Klerck

Geplaatst op 17.10.2016

Boîte Moustache lanceert “Dessertgerechten voor ‘t huis”

Restaurant Oud Walle in de Albertstraat te Kortrijk heeft er een nieuw concept bij. Wie een super gezellig smakend dessert thuis zelf wil creëren moet bij Boîte Moustache zijn. Joeri Vandekerkhove verzorgt er het nieuwe concept van ‘desserts voor huis’.
Niet iedereen is vertrouwd met het maken van desserts en een dessert thuis laten leveren is op vandaag ook al niet zo evident. Hierop hebben Frederick Desmet en Joeri Vandekerkhove het idee bedacht om dessert aan te bieden die de klant thuis, en volledig naar eigen dressuur, kan maken. “We kennen allemaal wel ergens een fervente hobbykok die telkens weer foetert als hij/zij moet beginnen aan het dessert. Meestal is dit een zeer ingewikkelde en tijdrovende bezigheid en is de uitdaging te groot, wat resulteert in taart van de bakker of vers fruit met een bolletje ijs. Hiermee willen wij komaf maken. Bij ons kan je kant en klare desserts afhalen, in een koelbox én met handleiding. Als ware het Lego of Meccano; je bouwt thuis stap voor stap je eigen gastronomisch dessertbordje op. Op zich is het een eenvoudig concept. 48 uur voor afhaling bestel en betaal je via de website. Bij afhaling krijg je een doos (Boîte) mee met alle ingrediënten. De desserts klaarmaken is echt zeer eenvoudig. Je kunt dresseren via de handleiding of maak een eigen creatie op eigen fantasie.” De boxen bevatten alles wat je nodig hebt, tot de ijslepel toe en ze houden alles uren koel en fris. Zoals restaurant Oud Walle gekend is om zijn verse topproducten is een topdessert gegarandeerd. In het gamma worden seizoensgebonden desserts aangeboden. Er is keuze tussen verschillende formules en ook aan de jongste proevers werd gedacht. “Het resultaat van een gedeelde passie”, een woord van de zaakvoerder Begin 2014 kreeg ik als uitbater van Oud Walle de vraag of een leerling-chocolatier bij mij stage mocht lopen. Joeri Vandekerkhove is de broer van een ex-collega van mijn echtgenote en door onvoorziene omstandigheden viel zijn toegewezen stageplaats weg. Hij moest dus improviseren en kwam zo bij Oud Walle terecht. Ik was eerder sceptisch, maar wilde de jongeman toch een kans geven. Al vlug bleek dat Joeri een bovenste beste kerel was, die gedurende zijn stage zeer gedreven het dessert- en koffiegebeuren in Oud Walle hielp vormgeven. Enkele maanden na het beëindigen van zijn stage zat ik met een personeelstekort en contacteerde ik Joeri. Hij besloot om me uit de nood te helpen en kwam tweemaal per week het patisserieverhaal verder inkleuren. Een aanbieding om bij Joost Arijs te gaan werken, de upcoming man van de Belgische chocolaterie, kon hij natuurlijk niet links lagen liggen. Met spijt in het hart namen we afscheid van elkaar, maar we hielden contact en voelden toch wel aan dat onze wegen zich nog zouden kruisen.Begin juli 2016 was het zover. Joeri was op zoek naar een nieuwe uitdaging en zocht opnieuw contact op met zijn “oude liefde”. Na enkele weken denkwerk kwamen we tot een consensus, waarbij er voor hem ook een uitdaging gecreëerd werd. Joeri zou instaan voor het dessert van Oud Walle, maar daarnaast wilden we ook gastronomische desserts dichter bij de mensen brengen.Met smakelijke groeten
Frederik Desmet en Joeri Vandekerkhove Restaurant Oud Walle en Boîte Moustache 

Voor de redactie : MDK fotografie Foto MDK

Geplaatst op 17.10.2016

Vincent Van Duysen ontvangt Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving op de Biënnale INTERIEUR 2016

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft vandaag de Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving 2015 uitgereikt aan Vincent Van Duysen. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden en een bronzen kunstwerk. De uitreiking vond plaats tijdens de opening van de Biënnale Interieur. Vincent Van Duysen (°62, Lokeren), studeerde architectuur aan Sint-Lucas in Gent en richtte in 1990 zijn eigen studio op in Antwerpen. Van daaruit werkte hij zich op tot één van de meest gerespecteerde en vooraanstaande Belgische architect-vormgevers.
“De visie waarmee ik aan de slag ging sinds het begin van mijn loopbaan, inmiddels 30 jaar geleden, is hierin zeer bepalend geweest. Intuïtief voel ik sinds mijn studie architectuur aan dat vormgeving niet beperkt blijft tot het architecturale en zo breed mogelijk moet bekeken worden zonder onderscheid tussen interieur, meubelontwerp en architectuur”, legt Van Duysen uit. De jury looft de focus op de essentie en de klassieke esthetiek die Van Duysen nastreeft. Zijn ontwerpen zijn sober, maar toch warm en vol leven. Hierdoor hebben zijn ontwerpen steevast een tijdloosheid en is het werk ook duurzaam, aangezien veel van zijn ontwerpen zeer lang in productie blijven.
Vincent Van Duysen runt zijn eigen bureau. Zijn veelzijdige praktijk en zijn visie, waarin hij architectuur, interieur en object samenbrengt, geven volgens de jury een grote meerwaarde aan zijn vormentaal. Door het functioneren van meubels en objecten in ruimtelijke context te bekijken, weet Van Duysen techniciteit en functionaliteit uitmuntend te verzoenen met zijn eigen artistieke signatuur.
Sven Gatz: “Van Duysen is één van de bekendste een meest gelauwerde designers in Europa. Het werk van van Duysen belichaamt het beste van het Belgische design. Hij combineert precisie en puurheid met een elegant licht- en lijnenspel en aandacht voor het materiaal. In die zin staat het werk van Vincent Van Duysen in verbinding met onze rijke traditie van de Vlaamse meesters en het ambachtelijke.”
“Wat het werk van Vincent van Duysen zo sterk maakt, is de emotionele verbinding tussen de gecreëerde ruimte en de mensen die de ruimte innemen”, vult de jury aan. Als kersvers creatief directeur van de Italiaanse meubelgroep Molteni&C, bewijst Van Duysen dat zijn totaalvisie tegelijkertijd modern én tijdloos is. Hij ontwerpt zowel voor de Belgische merken Tribu, When Objects Work en Bulo, als internationaal voor fabrikanten als B&B Italia, Flos en Herman Miller. De uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving 2015 vond plaats op de 25e editie Internationale van de Biënnale Interieur In Kortrijk. Onlangs riep deze Biënnale hem uit tot “Designer van het jaar”.
Op de foto Vlaams Minister van cultuur sven Gatz mocht de trofee aan Vincent van Duysen overhandigen 

Voor de redactie en fotografie : Press Interieur


Geplaatst op 17.10.2016

Grote Knife Party bij Dupont’s Kookboetiek


Wie in het week-end van 15 & 16 oktober van Kortrijk naar Doornik reed zag aan Dupont’s Kookboetiek het grootste mes ooit gezien staan. Deze blikvanger van 6m450 en 279kg heeft zaakvoerster Sara er niet zomaar geplaatst. Dit weekend gingen de deuren open voor de grote Knife Party.
Wie deze unieke party bezocht bracht geld in het laadje voor het goede doel.
Dupont’s Kookboetiek
Dirk Dupont studeerde in Koksijde en haalde zijn koksdiploma begin de jaren 70. Met veel enthousiasme startte hij in 1984 zijn eigen zaak. De Kookboetiek was geboren. In 2012 werd het boek ‘Nu is het aan Sara’ voorgesteld en een half jaar later nam dochter Sara de zaak over.
Dupont’s Kookboetiek werkt met de best erkende fabrikanten van Europa en levert topkwaliteit. De service vóór verkoop is bij Dupont’s Kookboetiek een troef. Bovenop de standaard fabrieksgarantie levert Kookboetiek tal van service waardoor de klant zeker is van goede kwaliteit. Dit gaat vb. van messen slijpen tot het inruilen bij breuk.
“De inoxwaren en het porselein komen uit Frankrijk. De kookpotten zijn dan weer van Duitse en Belgische makelij. Voor we een beslissing nemen van verkoop gaan we zelf kijken in de fabriek hoe de producten worden vervaardigd. Dit garandeert dat de betrouwbaarheid van kwaliteit is waargenomen door onszelf.”
En of dit alles nog niet genoeg is? Nee, Dupont’s Kookboetiek gaat nog een stap verder. Zo is de aanwerving van het personeel professioneel bepaald. Elke verkoper is een echte kok, zo koop je telkens de juiste pot of pan voor uw bereidingen. De oefenkeuken in de zaak staat ter beschikking van de klant en workshops vervolmaken de juiste handeling bij het koken.
Dupont’s groothandel levert nationaal als internationaal. De Plexi-line is een eigen product dat wereldwijd is gekend en wordt uitgevoerd.
Een bezoek aan Dupont’s Kookboetiek gelegen aan ’t Hoge 98 te Kortrijk was zeker de moeite waard.
Knife Party en het goede doel
Op zaterdag 15 en zondag 16 oktober kon je bij Dupont’s Kookboetiek terecht voor de Knife Party.
“Elk jaar geven we een soort opendeurdag die we inkleden met een thema. Dit jaar werken we onder het motto ‘Mensen werpen geen messen weg’, inderdaad voor elk mes dat wordt aangekocht steekt de firma 1 euro in de kas voor scholen in Kenia. De ingezamelde oude messen worden gerecycleerd en ook daarvan gaat de opbrengst naar het goede doel.”, verteld de grondlegger van de zaak, Dirk Dupont.Tijdens de Knife Party dagen werdt er voor het eerst in Europa de unieke vleessnijder I-RON FLYWHEEL met leder uitvoering en een snijblad van 30cm voorgesteld. Deze machine zal enkel op bestelling verkrijgbaar zijn. 

IDVK / Foto MDK

Geplaatst op 17.10.2016

WERELDDAG VAN VERZET TEGEN ARMOEDE en sociale uitsluiting KLAAGT ERBARMELIJK WONEN IN KORTRIJK AAN

Op maandag 17 oktober is er opnieuw de Werelddag van Verzet tegen Armoede. A'kzie, de Kortrijkse vereniging waar armen het woord nemen, zet zoals elk jaar een campagne op poten om lokale armoedeproblemen aan te vechten en reële noden aan de buitenwereld te tonen. Het centrale thema dit jaar is 'wonen'.

A’kzie sprak haar brede netwerk aan en verzamelde verschillende sociale organisaties en initiatieven die specifiek actief zijn op het gebied van wonen op één menukaart. Gemeenteraadsleden en leden van de Kortrijkse OCMW-raad werden uitgenodigd voor een inleefmoment die ze à la carte konden kiezen uit het brede aanbod. Heel wat lokale politici tekenden daar op in.
Zo liep schepen Bert Herrewyn een namiddag mee met de Energiesnoeiers, ging gemeenteraadslid Christine Depuydt op de koffie, vergezeld door een woonzorgverleenster van het CAW, bracht OCMW-raadslid David Wemel een nacht door in de mannenopvang en zoveel meer. OCMW-voorzitter Philippe De Coene werd vrijwilliger bij de woonclub en later deze week loopt burgemeester Van Quickenborne stage bij de Wijkteams van OCMW Kortrijk. Wout Maddens ervaart binnenkort wat de job van ‘renovatiebegeleider’ inhoudt.
Beleidsbeloftes
Leden van A’kzie leerden bij Quindo hoe ze zelf video-interviews konden afnemen. De verschillende politici werden na hun inleefmomenten aan de tand gevoeld over hun verwachtingen, verontwaardigingen en gedetecteerde behoeftes. Deze opnames zijn allemaal te bekijken op 17 oktober 2016, vanaf 9u op de Grote Markt in Kortrijk. Om 18u volgen dialoogtafels rond verschillende problemen die gelinkt zijn aan wonen en armoede. De dialoogtafels staan opgesteld in het Dakcafé van het Kortrijkse stadhuis. Sluit hier gerust bij aan.
Erbarmelijk wonen in Kortrijk
De Quindo-reporters kwamen tijdens de opnames en interviews in aanraking met verschillende problemen en situaties in de Kortrijkse binnenstad. De verdoken armoede in Kortrijk is schrijnend. Het is duidelijk dat een dak boven het hoofd hebben lang niet de enige voorwaarde voor goed wonen is. Energieprijzen, discriminatie op de woningmarkt, uitgestelde renovatienoden…, het probleem is er een met vele vertakkingen.
De sociale huisvestingsmaatschappijen waar zo vaak naar verwezen wordt, blijken niet altijd een garantie voor een kwalitatieve woning die aan de nodige basisbehoeftes voldoet. Naast heel wat woningen op de private woonmarkt blijken ook huizen van deze organisatie jammergenoeg tot de erbarmelijkste van Kortrijk te behoren. De lokale politici zijn wakkergeschud en doen al in hun interviews beloftes voor een toekomstig beleid.
Nieuwsgierig? Passeer maandag 17 oktober dan zeker eens langs de Grote Markt!
Hier alvast een voorproefje:
http://www.quindo.be/werelddag-tegen-armoede-klaagt-erbarmelijk-wonen-in-kortrijk-aan 

Auteur : A'kzie vzw - Vereniging waar armen het woord nemen

Geplaatst op 17.10.2016

Bond Moyson gaat voor jonge witte tanden

Uit een studie van Bond Moyson West-Vlaanderen over het tandartsbezoek van haar leden in 2015 blijkt dat de helft van de 5-jarige & 1/3 van de 8- & 9-jarige West-Vlaamse kinderen de tandarts niet ziet. Maar is het bezoek aan de tandarts op jonge leeftijd dan zo belangrijk?
“Gezonde tanden zijn belangrijk en dit geldt ook voor de melktanden! Zij houden plaats vrij voor hun opvolgers, de volwassen tanden. En gaatjes en ontstekingen aan de melktanden kunnen ook gevolgen hebben voor het definitieve gebit. Tandartsen raden daarom een eerste bezoek aan op de leeftijd van 2 jaar. Op die manier bouwen de kleintjes een zekere vertrouwensband op met de tandarts en kan de tandarts ook de wissel van de melktanden naar volwassen tanden goed opvolgen.” Bevestigt Bond Moyson, die hiervoor actie voert in het Ring Shopping Kuurne op woensdag 12 oktober
Kinderen mochten die dag meedoen aan een leuk visspel. Ze vissen voorwerpen op die goed zijn voor de tanden. Als beloning kregen ze een vingerpopje met een leukte tanden-T-shirt. Dat kunnen ze meenemen bij hun tandartsbezoek. Terwijl de kinderen vissen, spreken we de ouders aan over het belang van tandartsbezoek en de andere centrale pijlers in het behoud van een gezonde mond.
Die dag werdt ook de site www.toonjetandjes.be gelanceerd. Een site met tips en superleuke spelletjes rond mondverzorging. 

Voor de redactie en fotografie : Bernard Decock

Geplaatst op 17.10.2016
4040 artikelspagina's: 1 ... 251 252 253 254 255 <<< 256 >>> 257 258 259 260 261 ... 405