Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Oxfam cadeaubeurs in de voormalige Sint Pauluskerk in Kortrijk

Dit jaar gaat de Oxfam cadeaubeurs door op donderdag 3, vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 december.

Het programma ziet er dit jaar als volgt uit:
We beginnen er aan op donderdagavond om 19u30 met een panelgesprek over de vluchtelingencrisis. Aan het woord komen volgende sprekers: Xavier Declercq, Politiek directeur van Oxfam Solidariteit, Pieter Stockmans, auteur van de Jihadkaravaan en journalist bij oa. De standaard en Mo*, Azzam Daaboul, een Syrische getuige en Ruben Wissing van het BCHV (Belgisch Comité voor hulp aan vluchtelingen) die de avond aan elkaar praat. Na dit gesprek opent de beurs om 21u en kan je tot 23u originele geschenken kopen. De inkom is gratis, zowel voor het panelgesprek als voor de beurs zelf.

Vrijdag gaan de deuren al om 10u open en is er speciale aandacht voor groepen. Deze krijgen een rondleiding met uitleg over de werking van Oxfam Wereldwinkels, inschrijven voor deze groepsbezoeken is wel noodzakelijk (kortrijk@oww.be) of 056/22.32.44. Vanzelfsprekend kunnen op vrijdag ook individuele bezoekers langskomen. Vanaf 19u in de avond vindt de eerste editie van de ‘Fair Trade chocolade kaarting’ plaats, er wordt gespeeld voor biologische én eerlijke chocolade. De beurs zelf sluit op vrijdag om 23u.

Zaterdag én zondag kan je telkens vanaf 10u in de voormalige St-Pauluskerk terecht. Allerhande proeverijen vinden plaats en de cafetaria is doorlopend open. Na de beurs kan je tijdens de cadeaudagen in de wereldwinkel zelf terecht in de Groeningelaan of in de pop up winkel in de K van Kortrijk (tweede etage). De pop-up winkel is trouwens ook open tijdens de koopzondagen in december én het eerste weekend van januari.
Heel graag tot binnenkort! 

Auteur: Stock Lieven

Geplaatst op 03.12.2015

Zuid-West-Vlaanderen voor het klimaat

Het zijn turbulente tijden. Onze klimaatmars werd reeds verschillende keren verboden. Maar wij zijn en blijven ?#‎niettestoppen. De overtuiging van het belang om op straat te komen voor het klimaat blijft even sterk. Een week later dan gepland, op 6 december, trekken we dan ook alsnog naar Oostende voor een massamanifestatie.

Klimaatverandering heeft ook in West-Vlaanderen heel wat gevolgen. Dat blijkt uit het wetenschappelijk Klimaateffectschetsboek dat in 2012 werd opgemaakt in opdracht van de Provincies Oost- en West-Vlaanderen. Het gaat dan onder meer over de stijging van de zeespiegel, watertekorten, wateroverlast, verzilting, toename van erosie, grotere kans op overstromingen, meer hittestress enz. Klimaatverandering is bovendien geen verhaal dat zich enkel in de toekomst afspeelt. Nu reeds zijn de effecten voelbaar.

Dit is ons moment: we roepen iedereen op om op 6 december in Oostende zijn of haar stem te laten horen voor een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatakkoord!

Meer info via:
https://www.facebook.com/events/534136583408178/
Afspraak in Oostende op zondag 6/12 op de middag!
We nemen de trein om 9.58 uur – rechtstreeks naar Oostende.

Auteur: Natuur.koepel VZW

Geplaatst op 03.12.2015

ZORGwerkgever zet zorgorganisaties met een uitmuntend HR-beleid in de kijker

Tijdens de slotavond in de KBC Arteveldetoren te Gent werden de awards uitgereikt van ZORGwerkgever2015.
Woonzorgcentra, de gehandicaptenzorg en de psychiatrische zorgvoorzieningen konden op ZORGwerkgever een beroep doen om de jobtevredenheid van hun medewerkers in kaart te brengen. De resultaten van deze medewerkerstevredenheidsenquête bezorgen leidinggevenden noodzakelijke informatie waarmee ze aan de slag kunnen om de werktevredenheid in de voorziening te verhogen.
Alle erkende zorgcentra konden zich inschrijven voor een doorgedreven audit die voldoet aan wetenschappelijke standaarden. Hiervoor werkt de organisatie samen met de vakgroep verpleeg- en vroedkunde Universiteit Antwerpen. Prof. dr. Peter Van Bogaert van de Universiteit Antwerpen creëerde de tool en begeleidde het ganse audit-proces.
Op maandag 30 november werden de winnaars in de 6 categorieën bekendgemaakt in het bijzijn van alle actoren van de Vlaamse zorgsector. De best scorende zorgorganisatie per categorie, draagt de titel ZORGWERKGEVER 2015.
De winnaars zijn:
Beste ZORGwerkgever 2015 omwille van hoogste score in alle categorieën
Seniore Kesterberg uit Gooik
In de categorie woonzorgcentra tot 100 wooneenheden
Wzc Familiehof uit Schelle
In de categorie woonzorgcentra met meer dan 100 wooneenheden
WZC Vincenthove uit Roeselare
In de categorie centra voor personen met een handicap
Pamele (H.Hart Zorggroep) uit Kortrijk
In de categorie Psychiatrische Verzorgingstehuizen (PVT)
APZ Sint-Lucia uit Sint-Niklaas
In de categorie uurroosterplanning
Michielsheem (Klim vzw) uit Dilbeek 

Over Ablecare (ZORG Magazine / ZorgAndersTv)

Vanuit wetenschappelijke en academische expertise, aangevuld met relevante ervaring in de residentiële en ziekenhuissector; verschaft Ablecare nu verschillende diensten en dit in drie domeinen: Communicatie, Onderzoek en Consultancy.

Ablecare is de partner inzake communicatie met de zorgsector. Dit zowel in beeld, online als op papier. Zo geeft Ablecare het vaktijdschrift ZORG Magazine uit. ZORG Magazine is een vernieuwend vaktijdschrift voor de zorgsector met oog voor evidence based werken. Ook ZorgandersTv vindt onderdak bij Ablecare. ZorgAndersTv brengt zorgnieuws voor en door de zorgprofessional via het webplatform www.zorganderstv.be en via Telenet digital Tv.

ZorgAndersTv is een sterke groeier op de audiovisuele markt. Ons productiehuis creëert reportages op maat voor zowel bedrijven als zorgorganisaties. Het beschikt daarvoor over een gedreven team met een eigen redactie én cameraploeg. Het gaat hier niet enkel om bedrijfsfilms, maar ook over het omzetten van procedures in beeld, het maken van instructievideos voor zorgprofessionals én cliënten, documentaires en educatieve reportages.

Geplaatst op 03.12.2015

Brons voor Vaste Vuist Lauwe op Vlaams interclubkampioenschap Artistieke Gymnastiek Heren

Vorig weekend vond de 5de editie van de team- en toestelfinales Artistieke Gymnastiek Heren plaats. De tickets om aan deze finales te mogen deelnemen werden twee weken eerder uitgedeeld op de drukbezette kwalificatiewedstrijd. Plaats van het gebeuren was ook dit jaar de topturnhal van Dendermonde. Vaste Vuist Lauwe behaalde in beide categorieën opgelegd werk de derde plaats.
Op zaterdagvoormiddag stonden de teamfinales binnen het opgelegd werk op het programma. In de categorie opgelegd werk A 2de tot 4de leerjaar was het een nek-aan-nekrace tussen de teams van Rust Roest Brugge , Gymteam Sint-Niklaas en Vaste Vuist Lauwe. Na een erg spannende wedstrijd moesten de jongens van Vaste Vuist Lauwe nipt de duimen leggen en werden 3de. De overwinning daar was voor Gymteam Sint-Niklaas. Het team van Vaste Vuist bestond uit Victor Tournicourt, Wannes Vlaeminck, Cyriel Verhaeghe en Robbe Dewulf. In de categorie 5de leerjaar tot en met 1ste jaar secundair werd Vaste Vuist Lauwe eveneens 3de. Het bronzen team bestond uit Felix Callewaert, Yente Callewaert, Jean-Louis Flamen, Thibaux Chermeux, Ralph Masselis, Seppe Vandendorpe en Lennert Verhulst. In de teamfinale van het vrij werk was er een 6de plaats weggelegd voor Vaste Vuist Lauwe.

Toestelfinales
’s Avonds stonden de toestelfinales op het programma. Enkel de acht – en voor vrij werk zelfs zes – beste gymnasten uit Vlaanderen hadden daarvoor gestreden op de kwalificatiewedstrijd van 2 weken geleden. Maar liefst 4 gymnasten van Vaste Vuist Lauwe plaatsten zich voor deze toestelfinales. Daarin behaalde Vaste Vuist Lauwe 7 bronzen medailles en 1 zilveren medailles. Wannes Vlaeminck en Milo Coudyzer behaalden goud aan de grond en mogen zich voor een jaar lang koning van de grond noemen. Felix Callewaert behaalde goud aan de grond, Wannes Vlaeminck aan de herenbrug.
Foto : Het interclubteam van Vaste Vuist Lauwe met bovenaan vlnr Jean-Louis Flamen, Thibaux Chermeux, Ralph Masselis, Felix Callewaert en Robbe Dewulf. Onderaan vlnr Wannes Vlaeminck, Cyriel Verhaeghe, Yente Callewaert en Victor Tournicourt.

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 02.12.2015

groepsaankoop groene stroom en gas Provincie West-Vlaanderen

Vanaf dinsdag 1 december kunnen particulieren en ondernemingen (met een jaarverbruik tot 50.000 kWh voor elektriciteit en 100.000 kWh voor gas) zich opnieuw vrijblijvend en gratis via de website www.samengaanwegroener.be, via de gratis infolijn (0800 76 101) of via een loket inschrijven voor de groepsaankoop groene elektriciteit en/of gas van de Provincie West-Vlaanderen.
Met de groepsaankoop wil de Provincie West-Vlaanderen haar inwoners en ondernemingen de kans bieden om te besparen op de energierekening. Door een groot volume gezamenlijk aan te kopen via een openbare veiling kan een betere prijs worden bedongen. Ook de overstap wordt volledig geregeld. Tegelijk wordt ook het milieu niet vergeten, want het provinciebestuur kiest voor 100 % groene stroom.
Inschrijven kan tot en met maandag 1 februari 2016.
Het verdere verloop
Voor particulieren en ondernemingen met een beperkt verbruik is de veiling voor energieleveranciers voorzien op dinsdag 2 februari 2016. Daarna krijgen alle ingeschrevenen een voorstel op maat. Pas dan dient beslist te worden om al dan niet over te stappen naar een andere energieleverancier. Wie het voorstel aanvaardt, wordt een contract van één jaar aangeboden.
Infoloketten en infolijn
Burgers met vragen, onder andere over de locaties en de openingsuren van de infoloketten, of met specifieke vragen i.v.m. hun energiefactuur kunnen terecht op de gratis infolijn op 0800 76 101 of kunnen mailen naar samengaanwegroener@west-vlaanderen.be.
Eerdere succesvolle groepsaankopen in West-Vlaanderen
Bij de groepsaankoop groene energie en gas van de Provincie West-Vlaanderen twee jaar geleden schreven maar liefst 37.259 gezinnen zich vrijblijvend in. Dit is bijna 7,5 % van alle West-Vlaamse gezinnen. 15.862 gezinnen (zo’n 42 %) gingen effectief in op het aanbod van de winnende energieleveranciers en bespaarden gemiddeld 149 euro.
Bij de vorige editie schreven 27.724 gezinnen zich in, 16.769 gezinnen (zo’n 60 %) gingen in op het aanbod van de winnende energieleveranciers. De gemiddelde besparing bedroeg toen 165 euro.

Meer info:
voor het ruime publiek: samengaanwegroener@west-vlaanderen.be of 0800 76 101

Geplaatst op 02.12.2015

Stadsbestuur vereenvoudigt het tarievenstelsel voor horecaterrassen en verlaagt de tarieven

De zgn. “belasting op het plaatsen van terrassen op het openbaar domein” wordt aangepast. De tarieven worden vereenvoudigd met een logische structuur per type/horecazone zonder hierbij rekening te houden met de seizoenen. Daarenboven behoudt het stadsbestuur de huidige tarieven om zowel de stad zelf als de Kortrijkse horeca een competitief voordeel te beiden.
Heraanleg Grote Markt
Vorige maand nog maakt het stadsbestuur de nakende heraanleg van de Grote Markt bekend. Alle horecazaken op de Grote Markt krijgen evenwaardige terraszones en er komt een nieuwe loopstrook van 4 meter breed. Hiermee wordt rekening gehouden met de vragen van de horecazaken, hulpdiensten, mindervaliden en de Kortrijkzanen. Bovendien stapt de horeca mee in het verhaal van vernieuwing met een groepsaankoop van uniforme, stijlvolle parasols. Kortom, er wordt resoluut gekozen voor een revitalisering en versterking van de Grote Markt met kwalitatieve, gezellige en uniforme terrassen het hele jaar door.
De werken zijn gepland vanaf februari 2016 en dienen afgerond te worden tegen de start van de opbouw van de Paasfoor 2016. De uitvoering gebeurt gefaseerd en er wordt rekening gehouden met de toegankelijkheid van de horecazaken. Zodra de uitvoering klaar is en wanneer de weersomstandigheden het toelaten, zullen de nieuwe parasols geplaatst worden.
Vernieuwing tarievenstelsel
Uiteraard wordt de opportuniteit aangegrepen om ook het huidige tarievenstelsel onder de loep te nemen en te optimaliseren. De herziening van de “Belasting op het plaatsen van terrassen op het openbaar domein” gaat het stadsbestuur nu vereenvoudigen met een logische structuur per type horecazone.
Bij de opmaak van deze nieuwe tarievenstructuur wordt rekening gehouden met de volgende aandachtspunten:
• Eenvoudige en transparante tarievenstructuur: van 5 naar slechts 3 tarieven.
• Geen onderscheid meer in seizoenen (zomer/winter).
• Het behouden van onze concurrentiële positie en competitief voordeel tegenover andere steden op vlak van tarieven.
• Géén stijging van de heffingen. De horeca is een immers een sector die meer dan ooit voor grote uitdagingen staat. Het stadsbestuur wil de sector meer steunen, niet meer belasten.

Tarieven
De nieuwe tweeledige tarievenstructuur komt er als volgt uit te zien:
? Categorie 1 geldt voor toplocaties waar de horeca voorrang krijgt op evenementen.
Categorie 1A is van toepassing op alle panden op de Grote Markt met vaste constructie volgens stedenbouwkundig plan. Vanaf 2019 komen de Verzetskaai en Handboogstraat erbij. Het tarief bedraagt jaarlijks €30/m2.
Categorie 1B geldt voor alle panden op de Grote Markt zonder vaste constructie volgens stedenbouwkundig plan (huisnummers 19-25). Het tarief bedraagt jaarlijks €12,5/m2.
Noteer dat de (verlaagde) Leieboorden als toplocatie (1A) worden beschouwd vanaf 2018 maar dat we deze zone ten gevolge van de werken nog 1 jaar respijt geven en pas vanaf 2019 de heffing op niveau brengen.
? Categorie 2 is van toepassing op alle overlige locaties in Kortrijk, ook de verkeersvrije straten en pleinen. Vanaf 2019 zonder de Verzetskaai en Handboogstraat. Het jaarlijkse tarief wordt €5/m2.
Hoekpanden met adres in 2de categorie en op een hoek met straat/plein in 1ste categorie, ressorteren onder de 1ste categorie.
Modaliteiten
Daarnaast bevat het reglement vanaf 2016 een aantal nieuwe modaliteiten:
• Elk nieuw terras geplaatst na 1 oktober van het aanslagjaar wordt vrijgesteld van de belasting.
• Voor de exploitanten van terrassen die hinder ondervinden naar aanleiding van grote infrastructuurwerken in de stad met een duur van minimaal 2 maanden doch maximaal 4 maanden wordt 50% vrijstelling van de heffing toegekend, wie meer dan 4 maanden getroffen wordt door werken bekomt 100% vrijstelling van de heffing.
• Het gebied waarbinnen de vrijstelling van toepassing is, zal door het College van Burgemeester en Schepenen vastgesteld worden na advies van de bevoegde stedelijke directies.
Onder hinder wordt begrepen: sterk verminderde toegankelijkheid ten gevolge van werken. Vanaf 2016
Dit nieuwe tarievenstelsel wordt voorgelegd aan de Gemeenteraad op 14 december eerstkomend en gaat in voege vanaf 1 januari 2016.
Schepen Scherpereel: “Dankzij onze inspanningen en de samenwerking met horeca, marktkramers en foorkramers, slagen we erin om de Grote Markt de uitstraling te geven die dit plein en onze stad verdient. Bijna alle horecazaken krijgen nu een gelijkwaardig, groter en vast 365-dagenterras, en dankzij de uniformiteit en verbeterde uitstraling creëren we kwalitatieve terrassen die aantrekkelijker zijn voor de Kortrijkzanen en toeristen. Uiteraard is dat ook een win voor de horeca zelf, die vandaag voor grote uitdagingen staat.”
Schepen Maddens: “Na de fysieke investeringen in betere en mooiere terrassen het jaar door, zorgen we nu ook voor duidelijke en betere terrassentarieven met als doel nog meer gezelligheid in de stad.” 

Info:
Rudolf Scherpereel, schepen van economie, rudolf.scherpereel@kortrijk.be, 056 27 71 74 
Wout Maddens, schepen van wonen en bouwen, wout.maddens@kortrijk.be, 056 27 71 20

Geplaatst op 02.12.2015

Texture wint Erfgoedprijs 2015

Op zaterdag 28 november ontving het Kortrijkse Texture, museum over Leie en vlas de provinciale Erfgoedprijs 2015! Het was de derde keer dat de provincie West-Vlaanderen deze tweejaarlijkse prijs uitreikte. De prijs is bedoeld voor in het oog springende publieksgerichte erfgoedprojecten van zowel organisaties als personen.

Juryvoorzitter Patrick Allegaert noemde “Texture een inspirerend voorbeeld van hoe een museum zichzelf opnieuw kan uitvinden. Texture is erin geslaagd om van vlas en linnen weer iets hips te maken.” Als laureaat wint Texture 5000 euro. De twee andere premiewinnaars zijn het Bruggemuseum voor het project ‘Brugsch Poppenspel Den Uyl’ en Lijssenthoek Military Cemetery in Poperinge, zij krijgen elk 2.500 euro.
Voor Piet Lombaerts, voorzitter van de stedelijke musea Kortrijk bewijst de prijs dat de musea op de juiste weg zijn.

Auteur: Texture, museum over Leie en vlas

Geplaatst op 02.12.2015

RHIZO krijgt 85.000 euro voor nieuw onderwijsconcept

De Katholieke Scholengroep RHIZO is volop bezig met de voorbereiding van een nieuw onderwijsconcept ‘zorgplek-leren’ in de School voor mens & samenleving. Zorgplek-leren is een vorm van duaal leren (combinatie praktijk en theorie) en de school start met de implementatie ervan in de derde graad verzorging.
Verzorging is een praktijkgerichte richting met behoorlijk wat stage in ouderenzorg en kinderzorg. Toch zijn de momenten op de schoolbanken vaak nog te theoretisch en abstract voor een aantal van deze leerlingen. “Sommige leerlingen halen veel meer leerrendement uit wat ze echt kunnen doen en ervaren”, vertelt onderwijspedagoge Gudrun Galle van RHIZO. “Soms hebben ze echt een talent voor zorg, maar komt dit talent in het ‘klassieke leertraject’ onvoldoende tot uiting. Zorgplek-leren biedt hierop een antwoord. De leerlingen leren nieuwe dingen aan in de praktijk, onder begeleiding van leerkrachten en professionele zorggevers.”
Concreet betekent dit dat de studenten bij zorgplek-leren veel minder tijd op school doorbrengen, maar meer tijd in het werkveld. Op school krijgen ze enkele tools aangereikt en worden ze voorbereid op wat hen in het werkveld te wachten staat. Op de zorgplek verwerven de studenten nieuwe kennis en vaardigheden, rechtstreeks in en uit de praktijk. Het is een ervaringsgerichte manier van leren die ruimte biedt voor ontwikkeling van talenten.
“Ook Europa gelooft in dit soort onderwijs”, aldus Gudrun Galle. “We kregen een subsidie van 85.000 euro van het ESF (Europees Sociaal Fonds) om dit nieuwe leertraject uit te werken en te implementeren. We starten in de School voor mens & samenleving, maar willen dit later verder uitbouwen in de andere scholen van scholengroep RHIZO. We werken hiervoor samen met woonzorggroep GVO en kinderdagverblijf De Speelberg.”
Ook Nancy Dedeurwaerder, algemeen directeur van RHIZO is opgetogen. “Als scholen zetten wij in op innovatie. We geloven dat het onderwijs van de toekomst meer moet tegemoetkomen aan de noden van de leerlingen. Dit project is daar een goed voorbeeld van. Dat we hiervoor middelen van Europa krijgen toont aan dat we als trendsetter goed inspelen op de talenten van onze leerlingen door hen het onderwijs aan te bieden waarbij zij het meeste leren.”

Geplaatst op 30.11.2015

1000 soorten Award voor Natuurpunt Zwevegem

De Vaarttaluds te Moen uitgeroepen tot meer dan 1000 – soorten gebied.

Een 50-tal natuurliefhebbers waren vrijdagavond 27 november getuige van het eindresultaat van 1 jaar intensief inventariseren op en rond de Vaarttaluds. Alle natuurwerkgroepen van de regionale Natuur.Koepel werkten hier intensief aan mee en stelden elk hun resultaten voor. Gedurende 2015 werden 1281 soorten planten en dieren gedetermineerd.
Gedurende 2015 werkten tientallen waarnemers mee aan de inventarisaties van planten en dieren op en rond het natuurreservaat De Vaarttaluds te Moen. De doelstelling om minstens 1000 soorten te kunnen inventariseren werd ruim overschreden; in totaal werden 1281 soorten waargenomen. De grote verscheidenheid is vooral te danken aan het doordacht beheren van het gebied, dat hoofdzakelijk door de vrijwilligers van Natuurpunt Zwevegem gebeurt.
Natuurpunt Zwevegem kreeg daarvoor van de regionale Natuur.Koepel de “1000-soortengebied-Award” uit handen van voorzitster Kristina Naeyaert.
Opvallend was dat er met de klimaatopwarming meer en meer mediterrane soorten van planten, zwammen en insecten werden waargenomen.
Het aantal waargenomen soorten en een telkens een paar opvallende waarnemingen:
Zoogdieren (19): eikelmuis, rode eekhoorn en watervleermuis; amfibieën en reptielen(24): kamsalamander en hazelworm; vogels (97): Hop, Grauwe klauwier en Rode wouw; paddenstoelen (238): papegaaizwammetje, heksenschermpje en Pulvinula carbonaria (nog maar 3 vindplaatsen in België); planten (376): geelhartje, knopige ooievaarsbek en een gras Eragrostis multicaulis zonder Nederlandse naam; insecten (530): Grote vos, Zwartsprietdikkopje, Twaalfvleklieveheersbeestje en de zeldzame kever Cryptocephalus moraei.

Auteur: Eddy Loosveldt

Geplaatst op 30.11.2015

Bliksemsnelle start 1e fase Leanderhof

De nieuwe ontwikkeling op de voormalige Bekaertsite in het hartje van Zwevegem is gestart. Met een succesvolle eerste lancering gisterenavond, nam de verkoop van de 1e fase van Leanderhof een zeer goede start. De interesse was met meer dan 300 aanwezigen bijzonder groot. In een eerste fase worden 17 parkappartementen, 21 comfortappartementen, 50 assistentiewoningen (huur) en 3300m² commerciële ruimte ontwikkeld. Voor de uitbating van de assistentiewoningen slaan Vanhaerents Development en het OCMW van Zwevegem de handen in elkaar. De architectuur is van de hand van BURO II & ARCHI+I en Studio Basta. De start van de bouwwerken is gepland voor de zomer van 2016 en de eerste bewoners worden op Leanderhof verwacht tegen eind 2018.

Industriële site krijgt nieuwe bestemming
Met het project Leanderhof wordt de voormalige Bekaertsite omgevormd tot een nieuwe woon-, werk- en winkelzone in het hart van Zwevegem. Met 304 woningen en appartementen, ondergrondse parkings, horeca, winkelruimtes en natuur zorgt het project voor een nieuwe impuls in de gemeente Zwevegem. Burgemeester Marc Doutreluingne: “Leanderhof maakt wonen en leven mogelijk in het hart van Zwevegem: een nieuwe dynamiek voor het hele dorpscentrum”.
50 assistentiewoningen in nauwe samenwerking met OCMW
Het OCMW van Zwevegem en Vanhaerents Development slaan de handen in elkaar om een antwoord te bieden op de groeiende noodzaak aan betaalbare zorg voor actieve ouderen. Hiertoe heeft de OCMW Raad de principiële beslissing genomen om in het project Leanderhof 50 assistentiewoningen aan te kopen en de volledige uitbating ervan op zich te nemen. Aangezien deze assistentiewoningen zich in de onmiddellijke omgeving van het bestaand OCMW-woonzorgcentrum zullen bevinden, betekent deze samenwerking een unieke kans om synergiën te putten uit de werking van zowel het woonzorgcentrum als de assistentiewoningen en op die manier de betaalbaarheid te garanderen.
Comfortappartementen volgens Lifetime concept
Ook de projectontwikkelaar zet in op zorg-wonen. In Leanderhof lanceert Vanhaerents Development haar Lifetime concept dat bakstenen met dienstverlening combineert, voor zowel comfort als zorg. Lode Waes, CEO Vanhaerents Development verduidelijkt: “Het is de zorg- en woonformule voor de toekomst met oog voor het comfort en het welbevinden van de bewoners. Binnen het concept Lifetime bieden we zowel comfortappartementen als assistentiewoningen aan.”
Zo komen naast de assistentiewoningen nog 21 comfortappartementen, die anticiperen op een toekomstige zorgvraag. Ze zijn zo ontworpen dat ze rolstoeltoegankelijk zijn (met bijv. drempelloze terrassen) en kopers hebben er de volledige vrijheid om op bepaalde zorg- en comfortdiensten beroep te doen.

Leanderhof wordt boeiende wijk van mensen
Vanhaerents Development wil ook in Zwevegem een levendige wijk creëren waar er een sterke cohesie bestaat tussen de verschillende generaties onder de bewoners. Daarom komen er op Leanderhof naast lifetime appartementen, die willen inspelen op de noden van de ouder wordende bevolking, ook parkappartementen en SmartOne appartementen. De parkappartementen staan letterlijk met de voeten in het park en bieden door hun doorzon-typologie optimaal comfort met zuidgerichte terrassen en zichten over de centrale groenzone. SmartOne appartementen en in een latere fase ook de individuele woningen richten zich dan weer eerder tot starters, singles en jonge gezinnen door hun uitgebalanceerd evenwicht tussen esthetiek, functionaliteit en budget.
Trendsettende architectuur
Comfortabel wonen , vindt Vanhaerents Development, moet je ook kunnen doen in hoogkwalitatieve woonprojecten. Trendsettende architectuur met een doordachte indeling en hoogstaande afwerking vormt de basis van elk ontwerp. Voor Leanderhof werkt Vanhaerents Development samen met de architecten van BURO II & ARCHI+I. “Elk gebouw in Leanderhof is verschillend, maar toch is er een geharmoniseerd beeld met morderne gevels”, verduidelijkt architect Steven Vanwildemeersch.

Over Vanhaerents Development nv
Vanhaerents Development, met vestiging in Gent, is een onderneming gespecialiseerd in integrale gebiedsontwikkeling, publiek private samenwerking en het realiseren van vastgoedprojecten met een vooruitstrevende architectuur. De ontwikkelingsvisie is verankerd in vier hoekstenen: Environment, People, Architecture en Economics. De slogan van Vanhaerents “Architecture is an art, we make it happen” toont duidelijk twee voorliefdes aan, namelijk architectuur en kunst, waarmee Vanhaerents Development nv zich succesvol weet te differentiëren in de markt. www.vanhaerents.be
Vanhaerents Development is de projectontwikkelaar van de Artes Group, een toonaangevende speler op het vlak van burgerlijke bouwkunde, gebouwen, waterwerken, restauratie en ontwikkeling. www.artesgroup.be
Over Oleander nv
Oleander nv is de projectvennootschap, opgericht vanuit Vanhaerents Development om de realisatie van Leanderhof mogelijk te maken. Oleander nv is de eigenaar van de site en treedt tevens op als ontwikkelaar van dit unieke woonproject.
Over BURO II & ARCHI+I nv
BURO II & ARCHI+I is een multidisciplinair bureau met vestigingen in Brussel (B), Gent (B), Roeselare (B) en Lille (Fr). Het architectenbureau vormt een solide groep met een 120-tal medewerkers met verschillende eigen interne afdelingen: ruimtelijke planning & landschapsarchitectuur, architectuur, stabiliteit & technieken en interieur. Deze interne beschikbaarheid van alle kerncompetenties draagt bij tot een geïntegreerd resultaat op projectniveau. www.b2ai.com

Geplaatst op 30.11.2015
3378 artikelspagina's: 1 ... 252 253 254 255 256 <<< 257 >>> 258 259 260 261 262 ... 338