Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Rotery schenkt € 250.000 voor projecten aan de Branding

Op vrijdag 15 juli ontvangt ‘de branding’ de voorzitters van Rotary Kortrijk Groeninghe van de laatste 3 jaar voor een bezoek aan door hen gesteunde projecten. ‘de branding’, dat diensten biedt aan volwassenen met een verstandelijke beperking, ontving in de laatste 3 jaar
€ 25.000 vanuit deze serviceclub. ‘de branding’ is Rotary daar heel erkentelijk voor, omdat de middelen ingezet kunnen worden voor de ondersteuning van mensen met de zwaarste beperkingen om hun leven comfortabeler te maken.

De voorzitters van Rotary Kortrijk Groeninghe van de voorbije drie jaar worden om 11u verwacht in de Ringlaan 30 te Heule , waarna ze te voet naar de Heirweg 204 te Kortrijk gaan om er tussen 11u30 en 12u een bezoek te brengen aan de leefruimtes van de gebruikers met diep verstandelijke en meervoudige beperkingen. Tijdens een korte receptie wordt er toelichting gegeven over de gesteunde projecten, nl. een hooglaagbad, een bewegingstrainer en tillift

Personen met een handicap die een plaats of een budget toegekend werden, hebben het geluk in Vlaanderen goed en degelijk ondersteund te worden. Omdat de middelen beperkt zijn en de overheid zoveel mogelijk personen met een beperking wil helpen, biedt de financiering aan de zorginstellingen slechts de mogelijkheid om een professionele basisondersteuning op maat te voorzien. ‘de branding’ organiseert zich zo, zodat met haar basisfinanciering van de overheid de basiszorg perfect gerealiseerd kan worden, voor iedereen. Daarbovenop probeert ‘de branding’ via speciale projecten, fundraising, en samengesprokkelde project- en steunmiddelen het leven net iets comfortabeler te maken, net iets meer op maat, net iets meer naar de noden en de wensen van de persoon met een handicap zelf. Vooral bij de zwaar zorgbehoevenden (o.a. nursing) is dat ‘net ietsje meer’ heel belangrijk in zijn/haar leef- en gevoelswereld. De investeringen die gedaan werden met de steun van Rotary Kortrijk Groeninghe spelen hier 100 % op in.

‘de branding’ begeleidt een vijftigtal gebruikers met zwaardere zorgbehoefte, hetzij omwille van hun beperkingen, hetzij omwille van hun ouderdom. In de Heirweg 204 zijn er momenteel zes leefgroepen van 7 tot 9 gebruikers. De meesten wonen permanent in het huis (ook tijdens het weekend) en hebben continue verzorging en begeleiding nodig. Door de opname van gebruikers met diep verstandelijke en ernstig motorische beperkingen, maar ook door de veroudering van de bewonersgroep, is er meer en meer noodzaak tot het aankopen van in hoogte verstelbare baden en bedden, tilliften, aangepast meubilair, snoezel- en activeringsmateriaal …

In 2014 werd geïnvesteerd in een hooglaagbad en hooglaagbedden. Voor de gebruikers is een goed slaap- en ligcomfort onontbeerlijk, maar ook voor de begeleiders zijn deze bedden van cruciaal belang om rugsparend te werken. De hooglaagbaden zijn ook essentieel voor de begeleiders om ergonomisch te kunnen werken, maar daarnaast wordt bij het bad-gebeuren ook ontspanning geboden aan de gebruiker en werd er daarom voor een bijkomende geïntegreerde wellness-functie (vb whirlpool) gekozen.

De nieuwe tillift die in 2016 aangekocht werd maakt het verplaatsen en de verzorging van deze gebruikers niet enkel voor hen, maar ook voor de begeleiders en de verpleging veiliger, eenvoudiger en comfortabeler. Er wordt gekozen voor mobiele tilliften, zodat deze vlot gebruikt kunnen worden in de verschillende kamers van het huis. Waar dit anders een serieuze onderneming was voor de aanwezige begeleiders, kan de gebruiker nu veilig, comfortabel én rugbesparend in en uit bad getild worden. Ook voor het verplaatsen in en uit bed is de tillift een onmisbaar, ergonomisch hulpmiddel.

Het behouden en stimuleren van de zelfredzaamheid en fysieke fitheid van (vooral oudere en minder mobiele) gebruikers is ook een belangrijke doelstelling. Om dit te kunnen realiseren is het gebruik van specifieke toestellen bij kiné noodzakelijk. De Thera-trainer die in 2015 aangekocht werd met de steun van Rotary is een motorisch behandel- en bewegingssysteem waarmee minder mobiele en immobiele personen toch nog aan lichaamsbeweging kunnen doen (rolstoelfitness). Oefenen met zo’n toestel vermindert en voorkomt breuken en verbetert de soepelheid van spieren en gewrichten. Bij regelmatig gebruik neemt ook de spierkracht toe.

Dankzij de steun van Rotary Kortrijk Groeninghe kon ‘de branding’ investeren in deze comfortverhogende hulpmiddelen. Deze externe financiële steun zijn een grote duw in de rug om de doelen die de organisatie zich stelt, sneller te realiseren. ‘de branding’ houdt er ook aan om met (mogelijke) steunverleners een persoonlijke band op te bouwen, en is daarom blij de huidige voorzitter en gewezen voorzitters van Rotary Kortrijk Groeninghe te ontvangen.

Tussen 11u30 en 12u is er mogelijkheid om door de pers een foto te nemen van de voorzitters van Rotary Kortrijk Groeninghe bij de door hen gesteunde toestellen in het gebouw van de Heirweg 204, 8501 Heule (parking aan het gebouw – ingang aan de voorkant van het gebouw in het midden). Met dank om uw aanwezigheid te bevestigen.

De personen die op de foto bij het bad staan zijn van links naar rechts
Dhr Emmanuel Casteleyn , gewezen voorzitter Rotary Kortrijk Groeninghe
dhr. Hendrik Van Damme, algemeen directeur de branding
dhr. Jan Victor , gewezen voorzitter Rotary Kortrijk Groeninghe
dhr. Eric Deruyter, administratief directeur de branding
dhr Tim Vannieuwenhuyse, algemeen directeur Waak
en op de groepsfoto statan ook de twee medewekers Gregory Vandendriessche en Jurgen Desmet 

Voor de redactie en fotografie : Bernard Decock

Geplaatst op 15.07.2016

Nieuwe ondergrondse parking Houtmarkt opent dit weekend zonder betaalautomaten

In het kader van de uitbreiding van haar ondergrondse parkings, opende het Kortrijks parkeerbedrijf Parko, haar nieuwe ondergrondse parking Houtmarkt. Hiermee gaat de capaciteit van het centrum parkeren met 168 wagens omhoog.
De parking is een onderdeel van de buurtrenovatie waarbij ook het plein, de Lange Brugstraat en het Boerenhol volledig groen en zo goed als autovrij werden heraangelegd. De volledige groene bovenaanleg van de Houtmarkt zal af zijn eind oktober dit jaar.
Dankzij de constructieve samenwerking met de Woonzorggroep GVO, vzw St Vincentius, kan op vandaag een ruime parking in een win-win situatie worden voorgesteld: publieke en private parkeernoden worden samen opgelost. Winsten zullen worden geïnvesteerd in andere parkingaanleg voor wagens en fietsen.
Innovatieve parking met de modernste technieken
De parking is ingedeeld in 3 grote groepen van parkeren: bewoners, bezoekers en horeca. Bezoekers van parking Houtmarkt zullen volledig cashless en ticketless kunnen parkeren m.a.w. binnen- en buitenrijden met de bankkaart (kredietkaart of debetkaart) aan de slagboom. Abonnees rijden rechtstreeks in en uit en betalen op basis van nummerplaatherkenning. U vindt in deze parking dan ook geen enkele betaalautomaat terug. Dit is uniek voor België.
Met abonnementen en reserveren kun je vooraf je plaats toeëigenen via de website van Parko of de mobiele website m.parko.be. Ook hotels of restaurants kunnen op deze wijze rechtstreeks boeken voor hun klanten.
Axel Weydts, schepen van mobiliteit en voorzitter van Parko: “De parkeerinfrastructuur is zeer ruim en wordt via de modernste technieken met afstandsbewaking beheerd. Voor de voetgangers staan twee publieke trappenhallen ter beschikking, één op de Houtmarkt zelf en één in de Sint-Niklaasstraat vlakbij het winkel-wandelgebied – Voorstraat.”
De aanleg
De parking en het plein werd ontworpen door de Tijdelijke Handelsvereniging SBE/Zwarts & Jansma/OKRA. In nauwe samenwerking met Parko voor de ondergrondse parking en de Stad Kortrijk voor de groene bovenaanleg van de Houtmarkt, is er vandaag een nieuwe schakel in het beleid gerealiseerd: “groene kwalitatieve bovengrond en ondergronds parkeren.”
De bouw van de nieuwe ondergrondse buurtparking Houtmarkt startte op 18 mei 2015 en nam 423 dagen in beslag. De bouwwerken werden uitgevoerd door aannemer THV Artes Depret nv – Artes Roegiers nv, met diverse onderaannemers:
• Benoit Ockier voor de wegenis, • Agidens voor de technieken,
• Novenco voor ventilatie,
• Zumtobel voor verlichting,
• Skidata voor de toegangscontrole, Strobbe voor alle staalconstructies.
Aan de nieuwe ondergrondse parking Houtmarkt hangt een prijskaartje van 4.286.626€ exclusief BTW.
Gratis parkeren ondergronds en extra parking bovengronds
“De tarieven voor de parking zijn gelijk aan deze van onze bestaande parkings Schouwburg of Veemarkt. Als promotie tijdens het openingsweekend van 16-17 & 18 juli parkeer je zelfs volledig gratis. Zo leert het grote publiek deze nieuwe parking kennen. Als buurtparking krijgen bewoners voorrang op andere bezoekers. Uiteraard geldt ook in deze parking het eerste uur gratis parkeren.” Aldus Axel Weydts.
Op de Houtmarkt zullen in een latere fase vijf shop en go plaatsen voorzien worden, bestemd voor kortparkeren voor handelszaken, Academie of allerhande andere noden. Er komen ook twee plaatsen voor mensen met een handicap.
“Speciale dank gaat uit naar de handelaars en bewoners die tijdens deze veertien maanden bouwwerken van deze parking veel geduld hebben uitgeoefend.”
Weydts besluit: “Parko bouwt inmiddels verder aan dit beleid. In oktober openen we nog een nieuwe parking: aan de Budabrug op de hoek Dam – Budastraat. Bedoeling is dat er binnen afzienbare tijd elke plek in het centrum van Kortrijk, binnen een straal van 250m wandelafstand, een ondergrondse parking voorhanden is. Zo creëren we zuurstof en groene ruimte bovengronds voor een leefbare stad waar fietsers en voetgangers veel plaats krijgen.” 

IDVA / Foto-Bernard Decock

Geplaatst op 16.07.2016

Zoete Crossers eindigen allemaal in de top 15 op circuit Zwaanhof

Dit weekend was een top voor de motocrossliefhebbers. Het mooie weer zorgde voor een uitgelaten sfeer op het circuit Zwaanhof in Komen. MX De zoete Crossers uit Heule vertegenwoordigden zeven plaatsen op de deelnemerslijst in de vrije categorie.
Mike Devos, Lothar Desmet, Francis Termote werden gewezen op het podium te staan. “De verwachtingen mogen we niet te hoog inschatten maar zonder mechanische pech staan we op het podium. Wie van de drie het wordt zullen we zien op het einde van de dag.”, weet voorzitter Mike Devos te vertellen.
De Zoete Crossers rijden allemaal in dezelfde bond MCLB. De deelname was enkel mogelijk, in de vrije reeks waar zowel beginnelingen als gevorderden aan deelnemen. Een spannende strijd waar elke piloot het onderste uit de kan moet halen om zijn tegenstander te overtreffen.
“Het is niet onze habitat en we rijden hier tegen wie?; we kennen ze niet. Op training lag het parcours er goed bij. We gaan er het beste van maken, ik verwacht een goede prestatie van de hele groep.”, voegt Stijn Goethals eraan toe.
Voor Livay Bulik was de wedstrijd nog voor de start al het einde: “Tijdens de training op zaterdag is een crosser ten val gekomen. Er werd niet gevlagd en komende vanachter de berg zag ik de motar liggen tijdens de jump. Het was onmogelijk hem nog te ontwijken tijdens de vlucht. Het scafoïde is gebroken wat voor mij einde wedstrijd betekend.”
Francis Termote rijdt al van competitie van 1984 en is de oudste deelnemer van de wedstrijd. De crosser is een gedreven nationaal veteraan die de titel van Nationaal Kampioen binnenhaalde. “De start is het belangrijkste.”, verklapt de ex-kampioen: “Een goede start is wel de helft van de koers, de rest is uithouding en concentratie. Met al dat jong bloed wordt het een zware strijd.”
De verwachtingen van de Zoete Crossers waren zeker niet te hoog. De einduitslag voor 2de en 3de Plaats was gelijk. De 2de reeks was doorslaggevend. De zeven Zoete Crossers eindigden allemaal in de top 15.
2de Plaats Lothar Desmet 6 P
3de Plaats Mike Devos 6 P
5de Plaats Francis Termote 13P
8de Plaats Stijn Goethals 19P
11de Plaats De Wilde Nico 23P
12de Plaats Thomas Vervondel 24P
15de Plaats Ken Vanderbeke 32P
Tijdens de cross was de VIP meer dan in de watten gelegd. Zoals een echte cross het vraagt waren de supporters en sponsors welkom om samen het glas te heffen en te tafelen.
Voorzitter Mike Devos bedankt namens het hele team de sponsors, vrijwilligers en supporters: “Zonder hen is dit alles onmogelijk. Zij zijn de steunpilaren van de cross en staan bij ons op de eerste plaats.”
De thuishaven van de Zoete Crossers is gelegen in Café De Zoeten Inval, Zeger van Heulestraat, 8501 Heule (Kortrijk) 

IDVA / Foto BDK

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 14.07.2016

Budafabriek ontvangt eerste Groeningeprijs

De Groeningeprijs werd dit jaar voor het eerst in Kortrijk door het Guldensporencomité uitgereikt en moet de start betekenen van een jaarlijkse waarderingsprijs ter promotie van het Vlaamse karakter van stad Kortrijk en het gebruik van het Nederlands.
De eer valt te beurt aan de Budafabriek, de eerste openbare, economisch-artistieke werkplaats in Vlaanderen. Een plaats waar ondernemers, studenten, kunstenaars en actieve burgers aan nieuwe projecten werken. De naam Budafabriek verwijst niet alleen naar de plaats waar ze is gevestigd namelijk op het creatieve hart van Kortrijk Buda-eiland, maar ook naar de voormalige textielfabriek Desmet-Dejaeghere en de dynamiek die onlosmakelijk met een fabriek is verbonden.
Deze prijs werd uitgereikt op zondag 10 juli 2016 door minister-president Geert Bourgeois tijdens de officiële plechtigheid aan het Groeningemonument. Schepen van cultuur en sport An Vandersteene, tevens voorzitster van AGB Buda (het Autonoom Gemeentebedrijf Buda) nam de prijs in ontvangst.
Werking Budafabriek
De Budafabriek is de eerste economisch-artistieke werkplaats in Vlaanderen. Ondernemers, studenten, kunstenaars en actieve burgers van alle leeftijden werken er dagelijks aan nieuwe projecten. Dit kan onder meer in het BUDA::lab, een openbare werkplaats waar allerhande ‘makers’ creatief aan de slag kunnen op een uitgebreid machinepark.
Je kan er ook nieuwe vaardigheden leren door korte lessenreeksen te volgen, of beter nog, door kennis op te doen bij de andere leden, die samen een dynamische gemeenschap van makers vormen.
En daar is het om te doen; het bouwen van een zelflerende gemeenschap die op deze manier innovatieve projecten op poten zet. De Budafabriek presenteert de resultaten van die samenwerking regelmatig in diverse tentoonstellingen. Elk jaar werkt de fabriek rond een maatschappelijk relevant thema. Met dit thema als drager ontdek je hoe mensen met verschillende achtergronden samen tot creatieve oplossingen kunnen komen.
De Budafabriek is gehuisvest in de voormalige textielfabriek Desmet-Dejaeghere. Het industriële pand ligt op Buda-eiland, het creatieve hart van de stad (Dam 2A, 8500 Kortrijk). Voor de verbouwing werd het architectenbureau 51N4E aangetrokken. Zij beslisten om de ingrepen die het pand in de loop van de jaren onderging niet weg te stoppen. Dit resulteerde in een frisse en vernieuwende vijfhoekige constructie. Deze pentagoon komt twee keer terug, eerst in de inkom (voorgevel) en verder in het pand zelf. 

IDVA / Foto BDK

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 14.07.2016

KANSARMOEDE KORTRIJK OPNIEUW GEDAALD

Uit de zopas verschenen kansarmoedecijfers van Kind & Gezin blijkt dat de kansarmoede in Kortrijk in 2015 opnieuw gedaald is, dit keer met 2,5 procentpunt. Ook in 2013 en 2014 werden al dalingen genoteerd. Sedert de start van het armoedeplan, begin 2013, is het cijfer in Kortrijk met meer dan een kwart gedaald. En dat terwijl de tendens in Vlaanderen en West-Vlaanderen stijgend is.

Kind & Gezin bracht zopas de nieuwe kansarmoedecijfers uit. In Kortrijk werd een percentage van 12,9 procent opgetekend. Dit betekent een verdere daling met 2,5 procentpunt ten opzichte van de 15,4 procent in 2014.

Tussen 2007 en 2012 steeg het cijfer van 7 procent naar 18 procent. Deze onrustwekkende tendens werd voor de eerste lichtjes keer omgebogen in 2013, een daling met 0,4 procentpunt. In 2014 en afgelopen jaar werd de daling verdergezet, respectievelijk met 2,2 en 2,5 procentpunt, samen 5,1 procentpunt. De derde daling op rij betekent dat het aantal kinderen dat in armoede wordt geboren met ruim een kwart (28,34 procent) is gedaald sinds 2012.

Niet voor niets besloot het stadsbestuur al van bij de start van de legislatuur 2013-2018 om armoedebestrijding tot een volwaardig beleidsdomein uit te bouwen.

“Een jaarlijkse daling stemt ons uiteraard blij, maar we zijn er nog niet. We moeten blijven streven naar nog minder,” zegt schepen van armoedebestrijding Philippe De Coene. “We merken wel al de effecten van onze brugfiguren lager onderwijs, die nu reeds 18 maanden actief zijn. Niet alleen de cijfers van het aantal zorgvragen zit zeer goed, we merken het ook aan de intakes in het Sociaal Huis. De mensen worden dus beter geholpen.”

Naast de brugfiguren lager onderwijs (3-12 jaar) zijn inmiddels ook brugfiguren voor de kinderopvang (0-3 jaar) en integratie (Nieuwe Kortrijkzanen) actief. Het overleg tussen alle brugfiguren wordt frequent georganiseerd, via de brugfiguren geraken we immers ‘binnen’ bij de gezinnen en kunnen we beter maatwerk verrichten.

Daarnaast werd ook Sien gelanceerd. Het glossy magazine voor mensen die het met minder moeten doen, dat werd gelanceerd in de herfst van 2015, is een Europese primeur. Iedere editie bevat ook een handig boekje met concrete vragen, opgesteld in samenspraak met de mensen in armoede zélf. De eerste jaargang bestond uit vier edities, met een totale oplage van 18.500 exemplaren.

In januari werd eveneens het extrasociaal tarief in de dienstencentra aangepast. Mensen die het moeilijk hebben kunnen voor 1 euro gedurende alle weekdagen een warme maaltijd nuttigen, we trekken het dus breder dan alleen voor kinderen onder de 12 jaar.

Op niveau van huisvesting sloeg W13, de intergemeentelijke samenwerking voor sociaal beleid van de 13 Zuid-West-Vlaamse OCMW’s en het CAW, de handen in elkaar met de Provincie West-Vlaanderen. Het resultaat is de regionale Woonclub, die nu actief is in heel het gebied. Hoewel het project nog in een vroege fase zit, zijn de resultaten er ook al.

Elk jaar brengt Kind & Gezin de kansarmoedecijfers uit voor elke gemeente in Vlaanderen. Die cijfers worden verkregen door elk gezin te toetsen aan zes criteria: huisvesting, inkomen, opleiding van de ouders, gezondheid, arbeidssituatie van de ouders en het stimulatieniveau van de kinderen. De cijfers worden dan ook als een zeer betrouwbare graadmeter van armoede beschouwd.

Philippe De Coene: “Armoede wordt nog steeds sterk bepaald door bovenlokale factoren. De uitkeringen en pensioenen, daar hebben wij helaas amper vat op. Het lokale niveau is wel ideaal als sluitstuk, om met maatwerk zowel de gevolgen als de oorzaken van armoede aan te pakken.”

Van de 13 centrumsteden in Vlaanderen zijn er naast Kortrijk maar twee steden waar de kansarmoede daalt in 2015. Alleen in Hasselt en Kortrijk is er al drie jaar op rij een daling
Contact:

Philippe De Coene
Schepen van Sociale Zaken, OCMW, Armoedebestrijding en Consumenten
Telefoon: 0477 45 32 32 | E-mail: philippe.decoene@ocmwkortrijk.be

Elke Cuvelier
Stafmedewerker communicatie OCMW Kortrijk
Telefoon: 056 24 48 57 | E-mailadres: elke.cuvelier@ocmwkortrijk.be

Geplaatst op 16.07.2016

€ 250 voor Délphina Vermeersch

Ter gelegenheid van de derde truckrun overhandigde VZW De Helpende hand in naam van Marie Jeanne € 250 aan de ouders van de Délphina Vermeersch die aan ziekte lijdt van Aicardi-Goutieres , een zeldzaam syndroom waarbij kinderen niet ontwikkelen zoals het hoort. Op de foto: De afgevaardigde van vzw de Helpende hand resp., Aimé Van Hyfte, Odette Bentein en Mariann Theys in het gezelschapvan de afgevaardigde van de truckrun Ivan C ottenie en Claude T'joen mentin hun midden Délphina met haar ouders Steven en Sabine. 

Voor de redactie en fotografie : Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 15.07.2016

Kubb-tornooi De Branding t.v.v. Levensloop Kortrijk

Op donderdag 23 juni 2016 vond de 2de editie van het KUBB-tornooi van de branding t.v.v. levensloop Kortrijk plaats.
Maar liefst 20 teams schreven zich in om de strijd aan te gaan op de terreinen van de Warande.
De divers samengestelde ploegen met medewerkers, gebruikers en hun netwerken , trotseerden de regenbuien en lieten zich niet van hun stuk brengen .
De drang om de felbegeerde wisselbeker binnen te halen was dan ook heel groot en de sfeer zat er supergoed in .
De toog draaide op volle toeren en de hamburgers vlogen als zoete broodjes de deur uit.
Na een superspannende finale brak het uur van de waarheid aan: het beste KUBB-team van de branding 2016 werd :‘ de klaproosjes’.
De wisselbeker prijkt nu in volle glorie op de desk aan het onthaal van de branding.
De opbrengsten van dit evenement gaan integraal naar de stichting tegen kanker waarvoor levensloop Kortrijk 2016 wordt georganiseerd.

Op de front foto :
Leden van de werkgroep levensloop binnen de Branding:
Gert Lippens,Annelies Strobbe,Peter Devos,Christophe Lowagie,Marleen Van D’Huynslager,Petra Van Moorleghem 

Voor de redactie & fotografie Bernard Decock

Geplaatst op 16.07.2016

Tienduizend en één Rode Duivels supporters

Digitale foto-tentoonstelling van de Rode Duivels supporters uit de regio Groot kortrijk en Wevelgem kan men gratis bezichtigen op volgende locaties : 
16 juli vanaf 21 u in de fun café in Zwevegem ,
17 juli vanaf 19 u in het Bockor café in Gullegem 
22 juli vanaf 19u in de  Middenstand in Marke 

Deze digitale tentoonstelling met meer  dan 600 foto's  met  daar aansluitend foto's van het vereniging leven en activiteiten   van het café , is  gratis te bezichtigen.

Voor de redactie : Bernard Decock

Geplaatst op 30.06.2016

Bel-Confect bestaat 10 jaar en biedt al meer dan 75 jaar vakmanschap

Bel-Confect vierde op 29 juni 2016 zijn 10-jarig bestaan. Een boeiend verhaal, ontstaan vanuit een klant-leverancier relatie tussen Filip Lietaer (agent van het Zweedse Arbesko) en Christ Segers (sales manager bij confectieatelier Stabyl). Eind 2004 startten beiden de firma Bel-Pro op met als doel de verdeling van hun exclusieve merken veiligheidsschoenen ‘Puma’ en ‘Arbesko’. Al snel rees de vraag naar werkkleding wat resulteerde in een intense samenwerking met confectieatelier Derycke uit Avelgem. Medio 2006 volgde al snel de overname van de firma Derycke, waarna alle activiteiten onder de naam Bel-Confect ondergebracht werden. Dit resulteerde in een snelle groei, mede omdat het bedrijf resoluut koos voor klantspecifieke ontwerpen en confectie van functionele en comfortabele bedrijfs-, veiligheids- en imagokledij.
Het schoenenpakket werd ook verder uitgebreid, o.a. met een eigen merk ‘D-Force’. Amper drie jaar na de overname van confectie Derycke volgde in 2009 een verhuis naar een nieuw bedrijfspand te Dottenijs.
“Advies, creatie en klanttevredenheid staan centraal. Dankzij ons eigen ontwerp- en confectieatelier te Dottenijs kunnen wij snel en adequaat inspelen op de wensen van onze klanten in binnen- en buitenland” licht Christ Segers toe. “Een andere troef is ons breed assortiment veiligheidsschoenen, leverbaar uit voorraad, waarmee we quasi elke behoefte kunnen invullen” vult Filip Lietaer aan.
Na 10 jaar bedient Bel-Confect zo’n 500 actieve klanten waaronder grote industriële bedrijven voor wie een eigen werkkledingconcept uitgewerkt werd, maar ook steden, gemeenten en KMO’s uit diverse bedrijfstakken.
“Onze kracht ligt in het feit dat we de volledige keten van werk- en veiligheidskleding aansturen. Van het eerste ontwerp tot het volledig logistiek beheer van de kleding.” legt Christ Segers uit. “Al onze ontwerpen en realisaties voldoen aan de strengste normen en eisen qua veiligheid op het werk. De continue verbetering van onze kwaliteitsprocessen is een permanente opdracht. Zo is het behalen van de meest recente ISO 9001:2015 norm één van de doelstellingen voor 2016”, vervolgt Christ Segers.

Bel-Confect gaat daarenboven resoluut voor een duurzaam productieproces. Naleving van de arbeidsomstandigheden en mensenrechten in de buitenlandse confectieateliers is een absolute voorwaarde. Daarom werd onlangs de gedragscode van Fair Wear Foundation onderschreven. “Wij zetten ons actief én planmatig in om de arbeidsomstandigheden te controleren en, waar nodig, duurzaam te verbeteren. Wij zijn ook Fairtrade@Work, een initiatief van Max Havelaar om fairtrade producten in toenemende mate ingang te laten vinden op de werkplek. Tevens werken we aan een MVO-rapport volgens de GRI-richtlijnen en hebben we met Revitex®, een uniek concept dat werkkleding op het einde van de levenscyclus een nieuwe bestemming geeft” besluit Filip Lietaer. 

Sarah / Leiedal

Geplaatst op 30.06.2016

Paul Lietaer wint voor de 7de keer Historic Rally

Al vanaf het begin was het duidelijk dat Paul Lietaer en co-piloot Marc Noppe hun zege wilden halen. Woensdag gaf de snor zijn korte commentaar: “Het is de mecaniek die het zal doen.” En zijn Subaru bewees degelijk materiaal te zijn. Op elke super stage (SS / KP) zet Lietaer de beste tijd. De Otegemse legende kon dit jaar de titel op zijn naam schrijven en wint voor de zevende keer de Las Vegas Ypres Hirtoric Rally.
Op het eerste podium te Boezinge rijdt een tevreden Stouf de Porsche op: “40 seconden straftijd kan je niet meer goed maken. Met de derde plaats zijn we dan ook tevreden, je kan niet elk jaar winnen. Volgend jaar komen we terug.”
Als tweede mag Vanwijnsberghe zijn BMW aan het publiek showen: “We hebben een rotjaar achter de rug en dit weekend maakt alles goed. De wagen was vernield aan de achterbrug maar dankzij Robbin Maes is alles in orde gekomen en hoefde ik niet op de trailer naar Gullegem.”
Paul Lietaer en co-piloot Marc Noppe konden niets anders dan in hun nopjes zijn. Voor de zevende keer haalt Paul lietaer de zege binnen op Ieper. Voor zijn co-piloot is het een hele ervaring om samen met de legende, op het podium, de hoofdprijs in ontvangst te mogen nemen.
Marc Noppe heeft zeker nog een contract voor één jaar bij de piloot: “Alles is verlopen zoals verwacht, de mecaniek heeft ons niet in de steek gelaten maar de piloot moet het wel rijden. Volgend jaar staan we terug op de lijst. Paul zegt dat het de laatste keer zal zijn maar dat zei Stefaan Stouf ook verleden jaar. Ieper winnen en stoppen, we zullen wel zien. Ik rijdt nu zo’n 15 jaar met Paul. In het begin was dat occasioneel en de laatste vijf jaar is dat wat uit de hand gelopen laat maar zeggen (lacht). Tielt, Roeselare en Ieper doen we altijd en normaal de Hoppeland rijden we samen. Ook Koekelare en TBR staan vast in de agenda.”Paul Lietaer: “Drie jaar op rij heb ik geprobeerd om te winnen, en het is gelukt. Al van bij het begin ging het goed. Ik ben dan ook zeer tevreden.” 


IDVA / front foto foto-MDK foto's :Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 29.06.2016
3878 artikelspagina's: 1 ... 256 257 258 259 260 <<< 261 >>> 262 263 264 265 266 ... 388