Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Visserijsector mag grotere vaartuigen in gebruik nemen

De nieuwe vaartuigen van de Vlaamse vissersvloot mogen in de toekomst een groter volume hebben. Dat heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits beslist. Het groter volume wordt toegestaan in het kader van veiligheid, arbeidsomstandigheden en vistechnieken als er een vaartuig wordt vervangen.
Momenteel bestaat de Vlaamse vissersvloot uit 65 actieve vaartuigen. Een aantal nieuwe vaartuigen zijn op komst. Europa bepaalt wat het volume voor de hele vloot mag zijn.
Omdat er voor Vlaanderen nog marge is vraagt de visserijsector om een verhoging van het volume bij de vervanging van vaartuigen. De verhoging is nodig in het kader van veiligheid, gebruik van verschillende vistechnieken, opslag- en leefruimte en bemanningscomfort en -hygiëne. Ook de verplichting om bijvangsten aan land te brengen en het feit dat de kajuiten zich niet meer onder de waterlijn mogen bevinden spelen een rol. Er zijn ook vissers die vrijwillig afval meebrengen aan land.
De Vlaamse Regering gaat ermee akkoord dat nieuwe vissersvaartuigen een groter volume van maximum 20% mogen hebben. Het gaat zowel over grote als kleine vaartuigen.
Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits: “Onze vissersvloot is niet zo groot, maar toont veel veerkracht. Om te voldoen aan veilige arbeidsomstandigheden en om in te spelen op vistechnieken mogen in de toekomst bij vervanging van vaartuigen een groter volume hebben. De visserijsector is zelf ook vragende partij omdat ze streven naar een leefbare, winstgevende Vlaamse visserijsector die zorgt voor een veilige en sociale tewerkstelling en die zo weinig mogelijk impact heeft op het milieu en klimaat.”


Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Arne De Brabandere -  Woordvoerder Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw 

Geplaatst op 19.01.2020

Westtoer hertekent fietslandschap in West-Vlaanderen

Na de vernieuwing van de West-Vlaamse fietsnetwerken in 2016 blijft het provinciebedrijf Westtoer het fietsaanbod verder aanpassen en vestigt in de komende jaren de aandacht op de klassieke fietsroutes.
In de jaren negentig zijn 36 klassieke fietsroutes ontwikkeld. In dit periode was er enkel dit aanbod. Met de komst van het fietsnetwerk in 2006 zijn de recreatieve fietsmogelijkheden sterk toegenomen. Westtoer speelt in op deze evolutie en biedt 350 lokale fietssuggesties (op het knooppuntennetwerk) aan vanuit de logies. Ondertussen bleef de belangstelling bestaan voor de klassieke fietsroutes.
Jaarlijks telt Westtoer 5,1 miljoen recreatieve fietsers. Ongeveer 10 procent maakt nog altijd gebruik van lusvormige routes. Voor Westtoer is dit een belangrijke aanleiding om het aanbod met de lusvormige routes grondig te herbekijken.
Om in te spelen op de verwachtingen van de hedendaagse recreant realiseert Westtoer in  de komende vijf jaar 28 nieuwe lusvormige routes. Dit initiatief gebeurt in overleg met de Diensten voor Toerisme in de betrokken gemeenten. Grote aandacht wordt besteed aan beleving, stopplaatsen en toffe adressen. Voor de vier regio’s zijn telkens zes routes voorzien en in de vier centrumsteden (Brugge, Oostende, Roeselare, Kortrijk) realiseert Westtoer groene fietsgordels. Op deze wijze zullen alle nieuwigheden op het terrein (natuurgebieden, fietspaden, fietsinfrastructuur) opgenomen worden in deze routes.
Dit jaar worden al vier nieuwe lusvormige fietsroutes voorgesteld:

 • De fietsroute ‘Westkust’
 • De fietsroute ‘Polderrand’
 • De fietsroute ‘Mandeldal’
 • De fietsroute ‘Hoppeland’
Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De fietsnetwerken zijn een topproduct. Ook de vraag naar lusvormige fietsroutes blijft belangrijk. De hedendaagse recreant gaat langs een route op zoek naar beleving en originele stopplaatsen. Met de nieuwe thematische fietsroutes volgen we de trend op het vlak van recreatie”.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron  : Filip Van Loo & West Tour
 
 
 
  

Geplaatst op 19.01.2020

Ook Moorsele krijgt automaat met Wevelgemse kadobonnen

Wevelgemse kadobon was in 2019 goed voor 119 690 euro
 
Na Wevelgem en Gullegem krijgt nu ook Moorsele een automaat met ‘Wevelgemse kadobonnen’. In Wevelgem staat de automaat aan het gemeenteloket, in Gullegem in de Peperstraat, vlakbij het gemeentehuis. Dankzij die automaat kunnen onze burgers op elk moment van de dag een cadeautje aanschaffen.
 
De Wevelgemse kadobon is aan een waar succesverhaal bezig. We geven graag enkele cijfers mee.
 

 • Intussen kan je de Wevelgemse kadobon in 200 handelszaken gebruiken.
 • Sinds 2015 werd voor 436 785 euro aan waardebonnen verspreid. Dat is geld dat uitgegeven werd en wordt in onze Wevelgemse handelszaken.
 • Dat bedrag stijgt elk jaar. 2017 was goed voor 98 915 euro, 2018 voor 110 590 euro en vorig jaar klokten we af op 119 690 euro.
 • De gemeente zelf zorgde in 2019 voor 61 390 euro van die 119 690 euro, door Wevelgemse kadobonnen te schenken bij geboortes, huwelijken, jubilea, enz.
 
In de automaten in Gullegem en Moorsele zitten ook vuilniszakken en PMD-zakken.

Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Communicatie Wevelgem  

Geplaatst op 16.01.2020

PLECHTIGHEDEN STAD OOSTENDE

Binnenkort staan er opnieuw diverse plechtigheden op het programma. We plaatsen de belangrijkste op een rijtje.
Op maandag 20 januari 2020 om 11.00 uur is er de Bevelsoverdracht A960 Godetia op het Wapenplein.

 • 10.30 uur: ontvangst genodigden
 • 11.00 uur: aanvang bevelsoverdracht
 • 11.40 uur: afmarcheren richting stadhuis
 • 12.00 uur: ontvangst en receptie
Vrijdag 14 februari 2020 om 11.00 uur: Herdenking van de Canadese en Britse militairen die omkwamen tijdens de ramp van 14 februari 1945 in de Oostendse haven.
 • 11.00 uur: plechtigheid met bloemenhulde aan het Canadese monument op de Visserskaai.
Op maandag 17 februari 2020 om 11.00 uur wordt het overlijden herdacht van Koning Albert I en alle overleden leden van de Koninklijke Familie.  
 • 11.00 uur: plechtigheid met bloemenhulde aan het stedelijk monument in de Jozef II-straat.
Op zaterdag 14 maart 2020 vindt de jaarlijkse plechtigheid plaats aan het graf van Luitenant Beauprez op de Stedelijke begraafplaats in de Stuiverstraat.
 • 10.45 uur: verzamelen aan de ingang van de Stedelijke begraafplaats in de Stuiverstraat
 • 11.00 uur: plechtigheid met bloemenhulde
Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron : Oostende de Stad aan Zee 

Geplaatst op 16.01.2020

DIEFSTAL UIT VOERTUIGEN: POLITIE EN STAD OOSTENDE VOEREN EXTRA CONTROLES UIT

De laatste maanden was er in Oostende een toename van het aantal diefstallen uit voertuigen. Daarom voeren Politie en Stad Oostende extra controles uit en zetten ze bijkomend in op preventie. Het aantal diefstallen neemt sinds eind december terug af.
De laatste maanden van 2019 was er in Oostende een toename van het aantal diefstallen uit voertuigen. In november werden er 51 en in december 62 diefstallen geregistreerd. Ook in oktober 2018 was er een dergelijke piek (55). De Lokale Politie en het Stad Oostende zetten in op preventie, sensibilisering en extra controles om het probleem tegen te gaan.

In het stadhuis, wijkkantoren en ontmoetingscentra worden flyers verspreid die oproepen om geen waardevolle voorwerpen (zichtbaar) achter te laten in je wagen. De gemeenschapswachten voeren daarop meerdere controleacties uit. Als er waardevolle spullen zichtbaar zijn in auto’s, nemen ze contact op met de Lokale Politie die de eigenaar opzoekt en aanspreekt.

Zowel de gemeenschapswachten als de interventiediensten van de Lokale Politie houden een extra oogje in het zeil in de straten waar de meeste diefstallen zich voordoen. Het aantal diefstallen neemt sinds eind december terug af maar wordt -uiteraard- nauwlettend verder opgevolgd

 
Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Oostende de Stad aan Zee - fotografie Politie 
  

Geplaatst op 16.01.2020

Henk Rijckaert kondigt tweede editie Maker Faire Gent aan

Begin mei 2019 nodigde Henk Rijckaert het publiek voor de eerste keer uit op Maker Faire Gent. Het werd een geschifte doe-het-zelf-kermis waar niets te gek leek. Robots, aanraakbare bliksemschichten, drones, games, ... De eerste editie was zo'n succes dat een tweede niet kon uitblijven. Op 8, 9 en 10 mei 2020 is iedereen welkom voor Maker Faire Gent 2020 in de Chinastraat. Een nieuwe, grotere locatie in hartje Gent. 

HENK RIJCKAERT
Comedian Henk Rijckaert is een gepassioneerde maker. Zijn recentste comedyshow 'Maker' is er volledig aan gewijd. Op zijn YouTube-kanaal post hij elke week een nieuw make-it-yourself avontuur. Al dat gekoter deelt hij eveneens met zijn community Make In Belgium, een plek waar de Nederlandstalige maker community elkaar vooruit helpt. In 2019 organiseerde hij voor het eerst Maker Faire Gent, een groots DIY-festival. Noem Rijckaert dus gerust de gangmaker van de Vlaamse maker scene.

MAKER FAIRE GENT
Een Maker Faire is geen uitvinders- of doe-het-zelfbeurs. Geen workshopdag of  pro-panel. Het is al die dingen samen op één plek. Innovatie, creativiteit en curiositeit zijn de sleutelwoorden van het festival. Dertien jaar geleden werd het geïntroduceerd in Amerika. Vorig jaar bracht Henk Rijckaert de Faire voor de eerste keer naar ons land. Houtbewerkers leren solderen, techneuten vinden inspiratie bij elkaar, jonge technologiestudenten kijken met bewondering naar wat de hobby-makers uit hun garage toveren en nieuwsgierige bezoekers worden ondergedompeld in een bad van mogelijkheden. Alles kan en mag! Dat de formule werkt, staat buiten kijf. De eerste editie van het driedaagse festival was volledig uitverkocht. Maker Faire Gent 2020 verhuist dan ook naar een grotere locatie: de Chinastraat in Gent, een oude industriële site in hartje Gent.
 
ARMY OF MAKERS
Het internet heeft de populariteit van de maker community naar ongeziene hoogten gestuwd. 'Nerd' is niet langer een verwijt, maar een 'medal of honour'. Wat hen kenmerkt is hun openheid. Plannen worden gedeeld en iedereen denkt mee om een ontwerp, uitvinding of idee te verbeteren. Ook Maker Faire Gent wordt letterlijk en eigenhandig door de community opgebouwd. Het festival doet een open call voor Makers, Builders en Volunteers.

Wie iets wil showcasen, een workshop of keynote speech wil geven, kan zich aanmelden als Maker. Iedereen die actief bezig is met dingen creëren, is welkom. Van designers tot hackers, robotbouwers tot kunstenaars, softwareontwikkelaars, futuristen, recyclers en van amateurs tot professionals.

Maker Faire Gent brengt de Belgische maker community niet alleen samen op de Faire, maar betrekt hen ook bij de opbouw van het festival. Vorig jaar meldden een honderdtal mensen zich aan als 'Builder'. Gedurende vijf weekends bouwden ze samen met Henk Rijckaert het festival op. Van muren schilderen, over tafels en banken maken, tot een toog uit oude bowlingbanen creëren. Ook dit jaar is er een Call for Builders. Tenslotte kan men zich ook inschrijven als Volunteer. Want zonder hen, geen Maker Faire.
 
 Maker Faire Gent 2020 vindt plaats op 8, 9 en 10 mei in de Chinastraat in Gent.

 De verkoop voor het festival is nog niet gestart. Voor info kan je terecht op www.makerfairegent.be
 
Voor meer info  kan je terecht op www.makerfairegent.be 

Voor info kan je terecht op www.makerfairegent.be
 
Voor de redactie  : Bernard decock   

Geplaatst op 16.01.2020

ZONDAG 26 JANUARI 2020 - KORTRIJK XPO INTERNATIONALE VERZAMELBEURS : VINYLPLATEN – FOTOGRAFIE – VERZAMELINGEN - COMPUTER

Zondag 26 januari zet KORTRIJK XPO haar deuren open voor de grote Verzamelbeurs.
 
Verzamelingen (treinen, auto’s, lego, soldaatjes, collectables,.... ) – Vinylplaten (de prachtigste
verzamelstukken en ook platen en CD’s voor een prikje) maar ook fotografie (fototoestellen,  antieke toestellen, oude foto's, films, filters ... )
 
 
Standhouders uit België, Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn aanwezig met: miniatuur auto's, miniatuur
figuurtjes, modeltreinen en toebehoren, nieuwe en oude modelspoorartikelen, oude speelgoedauto's,
blikken speelgoed, vintage,modelbouw, literatuur over modelbouw en treinen, bouwdozen, oud houten
speelgoed, soldaatjes, lego, meccano, collectables, match box, dinky toys..... en veel ... veel meer.
 
42ste internationale platenbeurs, Xpo KORTRIJK
 
Verzamelaars en koopjesjagers van muziek worden verwacht in Xpo Kortrijk.
Muziekdealers uit België, Frankrijk, Nederland, Duitsland en Engeland staan dan paraat voor de
Internationale Platen- en CD-beurs.  Vinylplaten, CD’s, promotiemateriaal, buitenlandse uitgaven,...
Elke muziekliefhebber zal er zeker zijn slag slaan. De platenbeurzen zijn immers de kans om
voor een prikje platen en cd's op de kop te tikken. Maar ook de crate digger die meer zoekt kan er de
knapste verzamelstukken of net die onvindbare elpee weten te vinden. Meer dan 100 standhouders uit
heel Europa nemen immers hun beste spullen mee.
 
Fotografie
 
Verzamelaars van fototoestellen,  antieke toestellen, oude foto's, ... kunnen op de Fotografiebeurs
rondsnuisteren. De Fotografiebeurs is niet alleen "the place to be" voor verzamelaars. Ook
nieuwe toestellen, statieven,lenzen,... kortom alles wat met fotografie te maken heeft kan je er vinden.
 
Computer
 
COMPUTERS (hardware, software en toebehoren) - tablets - Audio - Foto - smartphones - Games - Films - Muziek - Elektronica - Elektronisch speelgoed -  Elektronische gadgets 
 
Meer info:
XPO Kortrijk, Doorniksesteenweg 216 - Open op zondag 26 januari 2020 van 10-17 uur.
Toegangsprijs 6 euro - VIP toegang vanaf 9 uur 10 euro - Info: Kdx FAIRS! 03/239 56 38
www.kdxfairs.be www.dipro.be - Facebook : Platenbeurs Verzamelbeurs Fotografiebeurs Computerbeurs
 
Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron : Dipro 
 
  

Geplaatst op 16.01.2020

KORTRIJKSE TAXIVERGUNNINGEN: TWEE MATEN EN GEWICHTEN

Wouter Vermeersch, Fractieleider Vlaams Belang Kortrijk: “Kortrijk is een stad waar criminele taxichauffeurs beter behandeld worden dan kritische gemeenteraadsleden.”

Eind 2019 uitte Vlaams Belang Kortrijk het goede voornemen om in 2020 de Kortrijkse taxivergunningen kritisch onder de loep te nemen. Dat verloopt niet zonder slag of stoot. Enerzijds dreigt de stad Kortrijk opnieuw met juridische stappen tegen een kritisch facebookbericht van de partij over een criminele taxichauffeur die een vergunning kreeg, anderzijds krijgen taxichauffeurs van de stad een herkansing om hun ‘goed gedrag en zeden’ voor te leggen.

 Onlangs ontving Vlaams Belang Kortrijk een bericht opgesteld namens de gemeenteraadsvoorzitter: “We staan er dan ook op dat deze documenten en bijhorende informatie onmiddellijk van deze facebookpagina worden verwijderd.” (sic) Op 4 november 2019 publiceerde Vlaams Belang Kortrijk namelijk het facebookbericht met de niet mis te verstane titel ‘Marokkaanse taxichauffeur krijgt vergunning ondanks zware veroordelingen’.  De chauffeur werd meermaals veroordeeld voor drugshandel en handel in bedreigde diersoorten. Het stadsbestuur dreigt nu opnieuw met juridische stappen tegen Vlaams Belang Kortrijk als het facebookbericht niet wordt verwijderd.
Wouter Vermeersch: “Ik zal nu eerst opnieuw juridisch advies inwinnen. Maar ik zal het stadsbestuur, ondanks alle pogingen om ons de mond te snoeren, wel moeten ontgoochelen. Wij zullen blijven spreken waar alle andere partijen zwijgen!”
Vlaams Belang Kortrijk wenst te benadrukken dat het vorige dreigement van het stadsbestuur inzake de afbeelding van ‘Winter in Kortrijk’ zonder gevolg is gebleven. De zogenaamde inbreuk op de auteursrechten werd afgewezen door facebook en het beeld blijft online staan. Wouter Vermeersch: “Wij hebben wel degelijk recht om affiches van de stad de bekritiseren. Het is een eerste overwinning voor de vrije meningsuiting.”

Dinsdag vroeg Vlaams Belang Kortrijk op de gemeenteraadscommissie cijfers en gegevens over de Kortrijkse taxivergunningen. Wouter Vermeersch: “Het is een publiek geheim dat er in Kortrijk heel wat allochtone taxichauffeurs rondrijden die criminele feiten hebben gepleegd, onvoldoende Nederlands kennen en ook de regels aan hun laars lappen. De chauffeurs zijn nochtans verplicht goed gedrag en zeden, talenkennis en beroepsbekwaamheid aan te tonen.” Eind 2019 dienden alle Kortrijkse taxichauffeurs hun uittreksel strafregister (bewijs goed gedrag en zeden) toe te sturen aan de dienst Ondernemen van de stad Kortrijk. Op een interne vergadering met de Kortrijkse taxichauffeurs werd gesteld dat wie niet over zo’n uittreksel beschikt, zijn of haar vergunning zou verliezen. 

De feiten op een rij:
- Op dinsdag 7 januari 2020 vroeg Vermeersch op de raadscommissie een overzicht van de taxichauffeurs die een uittreksel konden voorleggen. Het overzicht werd niet opgenomen in het verslag van de raadscommissie.
- Op donderdag 9 januari 2020 stuurde de dienst Ondernemen van de stad Kortrijk daarentegen wel een 'whatsapp'-bericht naar alle Kortrijkse taxichauffeurs: “Beste taxi-exploitant, ik heb nog steeds uittreksels tekort!! Ten laatste morgen voormiddag binnenbrengen!! Ik heb een mail verstuurd naar diegene die ze nog moeten binnenbrengen.”  (sic)
- Op vrijdag 10 januari 2020 kregen alle gemeenteraadsleden volgend bericht van de stadsadministratie:
“Bewijs van goed gedrag en zeden.
Dit werd opgevraagd in 2019.
Van de 34 exploitanten zijn er op dit moment 3 dossiers met opmerkingen op het bewijs van goed gedrag en zeden.
De opmerkingen in de 3 gevallen geven geen grond de vergunning in te trekken volgens de bepalingen van het decreet.
De vergunningen die werden aangevraagd en toegekend binnen het oude decreet kunnen hun termijn uitdoen (5jaar).”

De gemeenteraad wordt hier voorgelogen, want ook in 2020 werd het bewijs van goed gedrag en zeden opgevraagd. Vlaams Belang Kortrijk merkt ook op dat taxi-chauffeurs die criminele feiten hebben gepleegd een tijdelijke vergunning kregen. Op deze manier probeert het stadsbestuur dus het nieuwe decreet te omzeilen.

Vermeersch: “Het kan natuurlijk niet dat de stadsdiensten pas in gang schieten na een kritische vraag van Vlaams Belang. Er moet orde op zaken worden gesteld in de sector in het belang en voor de veiligheid van alle taxiklanten. Het feit dat het stadsbestuur goed gedrag en zeden pas opvolgt na vragen van Vlaams Belang, is op zich al bijzonder verontrustend.”Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron  : Wouter Vermeersch - Vlaams Belang Kortrijk 

Geplaatst op 15.01.2020

Haven Oostende ontwikkelt zich verder in niche markten met focus op toegevoegde waarde en tewerkstelling

Haven Oostende klopt 2019 af met mooie jaarcijfers: stijging van het aantal invaarten, tonnage én de tewerkstelling.
Blauwe Economie
Vandaag zijn er meer dan 300 windturbines operationeel in het Belgisch deel van de Noordzee. Verschillende bedrijven onderhouden deze installaties op zee vanuit Oostende. In 2019 registreerde Haven Oostende 4914 invaarten van Crew Transfer Vessels (CTV’s) en 138 invaarten van Service Operation Vessels (SOV’s).  Dit is een stijging van respectievelijk 7.6% en 43% t.o.v. 2018.

Ondertussen loopt de teller van de directe tewerkstelling die gepaard gaat met de dagelijkse monitoring en het onderhoud op tot  meer dan 600 personen.  
In de zomermaanden van 2019 werden de monopiles en de transition pieces voor het windpark Northwester 2 vanop op de Rebo site op zee geïnstalleerd met de Vole au Vent van Jan De Nul Group. Ondertussen werd ook de in-bedrijfs-zetting (commissioning) van de windparken Norther en Northwester 2 vanuit Haven Oostende uitgevoerd. Het ‘stopcontact’ op zee (MOG = Modular Offshore Grid) kwam in augustus de haven van Oostende binnen. Om dit platform operationeel te krijgen, nam Elia een vaste stek in op de Rebo-site.
In het najaar startte de onderhoudscampagne voor de wieken van de turbines op Belwind en Northwind. MHI Vestas, leverancier van de turbines, zet nog tot de zomer 2020 het installatieschip Bold Tern in voor deze opdracht.
Een zeer belangrijke zet van 2019 was de overname van alle aandelen in REBO nv door Haven Oostende. De unieke troeven van de Rebo terminal in combinatie met een verbreding van de activiteitenradius zal de verdere groei van de Blauwe Economie in onze regio ten goede komen. Bulk en Project Cargo
1 589 212 ton werd in 2019 behandeld in Haven Oostende, een stijging van 1,7% t.o.v. 2018. De groei voltrok zich in alle cargo  onderdelen, gaande van ertsen over grind en zand tot chemicaliën, landbouwproducten en kleiproducten. De hoogconjunctuur in de bouw ligt mede aan de oorzaak van deze stijging, het is dankzij de inspanningen van onze bedrijven dat de groei hard gemaakt werd.
Enkel de tonnage van de windturbineonderdelen is gezakt. In 2018 werden dan ook maar liefst 42 windturbines vanop de REBO terminal behandeld t.o.v. 23 monopiles van Northwester 2 in 2019. In 2020 zal dit segment terug groeien met de komst van de onderdelen voor de 58 turbines van windpark Seamade.
>> lees verder op pagina 2
Cruises & Ferries
In 2019 mochten we 13 cruises verwelkomen die 3782 passagiers naar Oostende en omstreken brachten.  Haven Oostende mikt op de kleinere cruiseschepen uit het hogere marktsegment.

Wat een nieuwe ferryverbinding betreft is het wachten op de duidelijkheden in het Brexit-verhaal. Zolang er daar onzekerheid heerst, is het moeilijk om geïnteresseerde partijen warm te maken om hierin te investeren. Een nieuwe roro-lijn behoort nog steeds tot de mogelijkheden.
Circulaire Economie
Deze sector neemt een hoge vlucht in Haven Oostende. In 2019 mochten we twee circulaire bedrijven verwelkomen: Renasci en West Recycle. Beide zullen een productie-eenheid bouwen waar afvalstoffen verwerkt worden in eindproducten die terug kunnen hergebruikt worden als basisproduct.

Begin 2019 is Renasci begonnen met de bouw van hun productiefaciliteiten in Plassendale 1. De bouw zit goed op schema en in de lente van 2020 zal dit bedrijf volledig operationeel zijn. Aan- en afvoer van materialen zal gebeuren via de scheepvaart. West Recycle heeft in het najaar van 2019 een concessie afgesloten met Haven Oostende. Men is reeds volop bezig met de voorbereiding van de  opbouw om in 2020 operationeel te zijn. Deze investeringen gaan gepaard met een verwachte tewerkstelling van meer dan 60 personen in een eerste fase.
Visserijsector
Dit najaar heeft de Vlaamse Visveiling nv haar nieuw vismijngebouw in Haven Oostende geopend. Er werd 10 miljoen euro geïnvesteerd en er werken nu 55 mensen in de vislosserspoule.

 

BESLUIT
Met de aangekondigde investeringen in zowel de voor- als achterhaven is Haven Oostende ervan overtuigdat het bijkomende tewerkstelling en toegevoegde waarde kan creëren en verankeren in de regio van Oostende.Haven Oostende
Haven Oostende zet in op continuïteit, groei en tewerkstelling binnen vijf pijlers: Blauwe Economie, Bulk & Project Cargo, Cruises & Ferry, Circulaire Industrie en de Visserijsector. Deze sectoren worden verder uitgebouwd op basis van twee fundamenten: prioriteitsstelling van veiligheid, gezondheid en milieu en als tweede het ondersteunen van innovatie en ontwikkeling.

Voor de redactie  Bernard decock  / Bron & fotografie  : Filip Van Loo  Geplaatst op 15.01.2020

De Schietspoele presenteert blijspel : Het Testament van de Baron

Naar goede gewoonte brengt de Vichtse theatervereniging de Schietspoele in februari 2020 een nieuwe voorstelling in de Stringe.   Dit maal kan u genieten van een blijspel, geschreven en geregisseerd door Filip Santens.  Filip leidt de performers moeiteloos door het spannende verhaal doorspekt met hilarische situaties en misverstanden.
Er zijn enkele nieuwe gezichten bij, zoals Geert Vandercruyssen en Elise Duffeler, die niet hoeven onder te doen voor de meer ervaren rotten in het gezelschap.

Maar hoe zit dat nu met dat testament?
Baron Jean-Christophe d’Etienne de Vichte, mijnheer Jean voor de vrienden, is overleden.  Mijnheer Jean was een bon vivant pur sang.  Hij hield van mooie vrouwen, lekker eten en drinken en wandelde zorgeloos door het leven dankzij zijn familiefortuin. 
De familieleden van mijnheer Jean komen op vraag van Notaris Thérèse Delacroix naar het kasteel.  Er zouden wat problemen zijn met het testament van mijnheer Jean.

Zijn enige neef, Jonkheer George, komt met zijn bazige vrouw Madame Arlette zijn erfenis opeisen.

Er zijn echter kapers op de kust…

Wil u weten hoe dit zal aflopen? Kom dan zeker naar een van de voorstellingen.  Voor het eerst is er ook een donderdagavond voorstelling. Een avondje theater is de ideale ontspanning en het wordt zeker de moeite waard! Praktische info :

De voorstellingen gaan door in CC De Stringe op volgende data :
Zaterdag 15/2/2020 om 20u
Zondag 16/02/2020 om 18u
Donderdag 20/02/2019 om 20u
Vrijdag 21/02/2020 om 20u
U kan genummerde kaarten reserveren bij Rita Depraetere op het telefoonnummer 056/ 77 51 91.


Spelers :  Brecht Cardon – Youri Devlaminck – Elise Duffeler – Linda Manderick – Nadine Marysse – Peter Nuyttens – Sophie Nuyttens – Antoon t’Kint – Kathelijn Trachet – Hildegart Vandendriessche – Geert Vandercruyssen – Jelle Vaneeckhout

Voor de redactie  : Bernard De"cock  / Bron  :  t'kint Antoon 

Geplaatst op 15.01.2020
4922 artikelspagina's: 1 2 3 <<< 4 >>> 5 6 7 8 9 10 11 ... 493