Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Tentoonstelling: Kijk op eigen kunstenaars

'Kijk op eigen kunstenaars' is de traditionele tweejaarlijkse tentoonstelling waarbij Meense beeldende kunstenaars hun recent werk tonen in de tentoonstellingszaal van het Cultuurcentrum. Deze tentoonstelling loopt van zaterdag 17 november 2018 tot zaterdag 15 december 2018.

Dit jaar zie je werk van:

Marijke Buyse - Willy Catteuw - Pierre Cheneau - Rita Coppejans - Rita Cottenier - Cindy De Cleen - Theo De Smet - Linda Declerck - Jozefa Delbeecke - Chantal Deman - Liliane Demeester - Hugo Deruyck - André Desplenter - Marijke D'Halluin - Diana Dupont - Marnix Heytens - Erwin Houssin - Aniès Joye - Philippe Kindt - Patrick Lepoutre - Frédérique (Freze) Midavaine - Jean Pierre Moonen - Pol Nuytens - Lieve Pattyn - Magda Renterghem - Marcus Roelstraete - Paquita Six - Marc Soens - Anita Van Maercke - Patrick Vandaele - Kristien Vandamme - Sonia Vandewaetere - Beatrice Vanoosthuyze - Jean-Marie Vantrois - Marianne Verhaeghe - Eric Vermeire - Ghislain Vermote (GIL) - Mia Vermote - Benjamin Verpoort - Carlos Wastyn
Openingsuren: van dinsdag tot vrijdag, van 14:00 tot 18:00, en op zaterdag van 9:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 18:00.


Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron & fotografie  : Stad Menen  - Grensverleggend

Geplaatst op 01.12.2018

Verkoop van rookmelders

In 2020 worden rookmelders verplicht voor alle woningen in Vlaanderen. Stichting Brandwonden biedt rookmelders aan via het onthaal in het stadhuis van Menen, het dorpshuis van Rekkem en het gemeentehuis in Lauwe. De optische rookmelders met een lithium batterij (10 jaar levensduur) kosten 16,00 euro.
Omdat veel branden ‘s nachts ontstaan uit smeulende stoffen, zijn optische rookmelders het meest aangewezen. Bij de optische rookmelder wordt de lichtinval op de sensor gereduceerd, of de lichtbundel wordt weerkaatst, gebogen en gebroken als er rookgassen in de detector binnendringen. Via een elektronische schakeling treedt dan het alarmsignaal in werking.
Welk type moet ik installeren?
De nieuwe generatie rookmelders zijn optische rookmelders. Zij zijn best geschikt voor smeulbranden. De rookmelders moeten goedgekeurd zijn door een door BELAC geaccrediteerde certificatieorganisatie. De rookmelder moet uitgerust zijn met een verzegelde batterij met een levensduur van minimum 10 jaar.
Waar hang je rookmelders?
JUIST

  • één op de gang in de buurt van de slaapkamers
  • en zeker één op elke verdieping van uw woning
  • in elke slaapkamer als de deuren ‘s nachts dichtgaan
  • voor een verhoogde veiligheid ook in de zitkamer en de andere kamers
FOUT
  • in de buurt van een open raam of een ventilatiegat: de rook wordt er weggeblazen
  • in de badkamer of de keuken: een rookmelder maakt geen onderscheid tussen condensatiedampen en rook van een brand
  • in stookplaatsen of koele ruimtes: een rookmelder functioneert niet goed meer bij een temperatuur van minder dan 4 °C en van meer dan 38 °C.
Meer info  :  www.brandwonden.be
 
Voor de redactie : Bernard D- Bron  : Stad Menen Grensverleggend
 

Geplaatst op 01.12.2018

Wie kreeg de Sportprijzen 2018? Deze oververdiende winnaars!

Met de uitreiking van de Sportprijzen, huldigt het stadsbestuur sporters uit Menen, Lauwe of Rekkem voor hun uitzonderlijke prestaties van het voorbije sportjaar. Op vrijdag 23 november werden onze sportkampioenen op een huldigingsevent in de kijker gezet. Hierna alle winnaars nog even op een rijtje.

BELOFTEVOLLE JONGERE

PHOËBY BOTTIN (karate)
In 2017 werd Phoëby wereldkampioene in Hongarije in de discipline “Kumité” (vrij gevecht). Dit jaar werd ze op de Legend Open in Engeland 3de op de “Kata” (stijloefeningen) en op het Tamashii tornooi in Halsteren won ze in de disciplines “Kumité” (individueel) én “Kata” (met het team). In Polen kroonde ze
zich tot Europees kampioene in “Juyi Ippon Kumité” (technisch vrij gevecht). In de Open Belgium Cup werd ze 1e in de “Kata” en “Kata per ploeg”.

SPORTPLOEG VOOR PERSONEN MET EEN KWETSBAARHEID

Minivoetbalploeg Eigen woonst - ’t Ac-Oord (minivoetbal)
Deze minivoetbalploeg, aangesloten bij Parenthé-Psylos, werd provinciaal kampioen in hun minivoetbalcompetitie. Op het Vlaams kampioenschap behaalden ze, als oudste ploeg uit de competitie, een mooie 2de plaats.

SPORTPLOEG VAN HET JAAR

Interclubploeg “dubbel dames +50” van Tennisclub TC De Watertoren Menen (tennis)
Dit team behaalde de provinciale titel in het dubbel dames +50 in het sportseizoen 2017-2018.

SPORTVROUW VAN HET JAAR

SHANNA BOTTIN (karate)
Onderstaand overzicht met in 2018 behaalde titels spreken boekdelen:
Legend Open in Engeland: 1e plaats op de “Kata per team” en 3e plaats “Kumité”
Open Tamashii in Halsteren: 2e in “Kumité” en 3e in “Kata”
Europees kampioenschap in Polen: 4de plaats in “Kata per team”
Zwarte Gordel (1e Dan) als 16-jarige
Open Belgium Cup: laureaat op de “Kumité” en “Kata” en 2e plaats in “Kata per team” en bij de masters

SPORTMAN VAN HET JAAR

BERT VERBEKE (triatlon)
Indrukwekkende resultaten in 2018:
Ironman Lanzarote: 2de plaats in zijn leeftijdsgroep (40-45 jaar) en 26ste algemeen
Halve triatlon Gravelines: 2de algemeen en 1e master
Belgisch kampioenschap kwarttriatlon: 1ste plaats bij de masters op de Olympische afstand
Halve triatlon Deinze: 3de plaats algemeen en 1ste bij de masters
WC Ironman Hawaii: 62ste algemeen, 2de in zijn leeftijdscategorie.

SPORTVERDIENSTE

ISEBAERT PATRICK
Al meer dan 30 jaar is Patrick Isebaert één van de drijvende krachten in de raad van bestuur van Sportgroep Vaste Vuist Lauwe. In de beginjaren was Patrick ondervoorzitter. Sinds een 10-tal jaren is hij de financieel beheerder van de club. Patrick is er verantwoordelijk voor de boekhouding van de club en alle verzekeringen voor lesgevers en leden. Een fulltime job die hij vrijwillig uitvoert.


Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron & fotografie  : Stad Menen  - Grensverleggend
  

Geplaatst op 01.12.2018

kids warmathon en glowrun

Op vrijdag 14 december organiseert de stedelijke basisschool Noord van Hulste een kids warmathon en glowrun in het kader van de warmste week. 15 jaar geleden stierf een leerling uit het derde leerjaar aan kanker. Elk jaar opnieuw wordt er voor het kinderkankerfonds een 'memorial Pieter Deveeuw' op touw gezet. Voor de 15de editie willen we onze actie graag koppelen aan de warmste week. Overdag gaan alle 270 kleuters en kinderen van de school toertjes lopen waarbij ze zich laten sponsoren tvv het kinderkankerfonds. Om 17 uur, als het duister wordt is het de beurt aan de ouders, leerkrachten en sympathisanten van de school om mee te lopen in de eerste glowrun. Deze gaat door van 17u tot 18u.30. Mensen die liever supporteren aan de zijlijn kunnen terecht in de 'warmste bar'. Ook deze opbrengst gaat integraal naar het kinderkankerfonds. Om 19 uur 's avonds komt professor Benoit (de bezieler van het kinderkankerfonds) langs om reeds de opbrengst van het lopen te horen. De week nadi
en wordt de cheque dan afgegeven tijdens de warmste week.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Ilse Holvoet - Stedelijke Basisschool Noord

Geplaatst op 01.12.2018

Joets in Vives

 Op donderdag  29 novempber was JOETZ West Vlaanderen te vinden in de VIVES Hogeschool Kortrijk, studiegebied SAW. JOETZ voerde actie naar aanleiding van de Wereldaidsdag. De naam van deze actie was #knowyourstatus.
 Deze naam staat in relatie met het thema van dit jaar: Know Your Status. In 2017 werden 890 nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld in België. Naar schatting leven er nog 18.908 Belgen met hiv, waarvan 2.059 (ca. 10.90 %) zonder dit te beseffen. Het is dus van belang dat mensen hun hiv-status kennen. Daarbovenop is het beter dat deze diagnose vroegtijdig wordt vastgesteld. Hoe sneller de hiv-behandeling van start kan gaan, hoe aangenamer het leven van de drager zal blijven.
 Met deze actie wilden we studenten bewust maken dat een soa-test geen overbodige luxe is. We gaven hen ook mee dat dit kan gebeuren via een simpel onderzoek bij de huisdokter. Wie zich bewust is van zijn diagnose, kan toegang krijgen tot de hiv-behandeling. Door de recente vooruitgang in de medicatie kunnen personen die zo een behandeling opstarten meestal binnen de zes maanden een niet-detecteerbare lading in het bloed bereiken. Zij zullen het virus dus niet meer kunnen overdragen, ook niet bij onveilige seks. Indien personen met hiv zich hier niet bewust van zijn, blijven zij de motor voor de epidemie. Deze informatie stond gebundeld in onze vrijbewijzen die de studenten meekregen.
 Om de studenten hun aandacht te trekken, maakten we gebruik van een photobooth. Omdat de wereldaidsdag ook draait rond solidariteit tegenover mensen met hiv, gaven we rode lintjes mee met de studenten.
Er werd dan ook gevraagd aan de studenten om een foto te maken van hun fotostrips en die te delen op hun sociale media (Instagram en facebook) met de hashtag #knowyourstatus.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Brin  : Vermeulen  Jelle - Joetz

Geplaatst op 01.12.2018

Nieuwe groepsaankoop groene stroom en gas gaat van start

Particulieren en ondernemingen (met een jaarlijks verbruik tot 50.000 kWh voor elektriciteit en 100.000 kWh voor gas) kunnen zich opnieuw vrijblijvend en gratis inschrijven voor de groepsaankoop groene stroom en/of gas van de Provincie West-Vlaanderen.
Inschrijven kan tot en met dinsdag 5 februari 2019 via de website www.west-vlaanderen.be/groepsaankoop, via de gratis infolijn (0800 18 711) of via een infoloket.
Met deze achtste groepsaankoop wil de Provincie haar inwoners en ondernemingen de kans bieden om te besparen op hun energiekosten. Door een groot volume gezamenlijk aan te kopen via een veiling kan een goede prijs worden bedongen.
Ook de overstap wordt volledig geregeld. Tegelijk wordt ook het milieu niet vergeten, want het provinciebestuur kiest voor 100 % groene stroom.
Het verdere verloop
De veiling voor energieleveranciers is voorzien op woensdag 6 februari 2019. Daarna krijgen alle ingeschrevenen een voorstel op maat voor een contract van één jaar. Pas dan dient beslist te worden om al dan niet in te gaan op het aanbod.
Infoloketten en infolijn
Burgers met vragen, onder andere over de locaties en de openingsuren van de infoloketten, of met specifieke vragen in verband met hun energiefactuur, kunnen terecht op de gratis infolijn op 0800 18 711 of kunnen mailen naar samengaanwegroener@ichoosr.com.
Eerdere succesvolle groepsaankopen in West-Vlaanderen
Bij de groepsaankoop groene energie en gas van de Provincie West-Vlaanderen van vorig jaar schreven maar liefst 56.000 gezinnen zich vrijblijvend in. 38.000 van hen (zo’n 68 %) gingen effectief in op het aanbod van de winnende energieleveranciers en bespaarden gemiddeld 200 euro.
Dankzij de verschillende groepsaankopen van de Provincie West-Vlaanderen stapten in totaal al zo’n 215.000 gezinnen en bedrijven over.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Cynthia Dubois  - Deskundige pers , nieuws & nieuwe media- dienst communicatie Provincie West-Vlaanderen 
 

Geplaatst op 01.12.2018

December Proms

December kondigt zich aan, tijd voor een nieuwe editie dus van Crescendo's DECEMBER PROMS.
Dirigent Alain Verhoeven en zijn muzikanten bieden ook dit jaar een heerlijke mix van klassiek en pop. Leidraad zijn de getallen 1868 - 1918 - 1968 en 2018, jaartallen waarin prachtige muziek gecomponeerd werd, of belangrijke toondichters geboren werden of overleden zijn.... in ieder geval, een inspirerende bron voor een overdonderend programma.
Met Phebe Wittevrongel en Simon Van Gansbeke staan bovendien schitterende zangstemmen op het podium. En de concertharmonie leent graag enkele topsolisten uit voor adembenemende en innemende solistische passages.
Kom en geniet op zaterdag 15 december om 19:30.  Kaarten reserveer je via kaarten@concertharmoniecrescendo.be of op 0476/418910.
vvk : € 8   / add € 10 /  -12 jr gratis

Voor de redactie : Bernard Decock - Bron  : van Baelen Lieven -  Concertharmonie Crescendo Bissegem

Geplaatst op 01.12.2018

Harde werkers van Milieuboerderij De Palingbeek gelauwerd

Harde werkers van Milieuboerderij De Palingbeek gelauwerd

Cliënten en vrijwilligers krijgen Prijs Van Wonterghem-De Brabandere voor onverdroten inzet
Heel Ieper kent het bezoekerscentrum De Palingbeek en de bijbehorende Milieuboerderij. En dat is dankzij de vele cliënten met een beperking die er enthousiast werken, en de vrijwilligers die hen daarbij bijstaan. Al bijna 20 jaar lang. Voor die gewaardeerde inzet krijgen zij de Prijs Van Wonterghem-De Brabandere 2018.
Het Fonds Van Wonterghem-De Brabandere, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, bekroont elk jaar een verdienstelijke persoon of groep mensen uit de Ieperse regio met zijn Prijs van 12.500 euro. Daarmee wordt hun engagement erkend voor cultuur en erfgoed, voor mensen met een beperking, voor het samenleven in buurt of wijk, voor natuur en milieu…

Dit jaar gaat de Prijs naar een bijzondere laureaat: alle harde werkers van het dagcentrum Milieuboerderij De Palingbeek. In het dagcentrum, een van de onderdelen van Vondels vzw, komen mensen met een beperking die niet, niet meer of nog niet in staat zijn tot betaald werk. Vrouwen en mannen, vanaf 18 jaar, met diverse rugzakjes: een verstandelijke beperking, een visuele beperking, een psychosociale problematiek, een justitieel verleden in combinatie met een verstandelijke beperking… Ze zetten zich in op de boerderij en zijn altijd paraat voor evenementen, bezoekers, activiteiten van andere verenigingen uit de brede omgeving.

Momenteel zijn een twintigtal cliënten ingeschreven, maar de Prijs eert iedereen die in de voorbije twee decennia in De Palingbeek meewerkte. Een eerbetoon, omdat ze er dagelijks tonen wat ze in hun mars hebben, tegen de blijvende vooroordelen van de maatschappij in.

De cliënten delen de Prijs met de vrijwilligers die wekelijks meehelpen, in het weekend de tuin en de dieren verzorgen of een tijdje bijspringen. Zij zijn een ware steun en motivator voor de cliënten en het begeleidingsteam.

De ploeg van De Palingbeek krijgt de Prijs plechtig overhandigd op 30 november. Ze zijn de 18de laureaat van het Fonds Van Wonterghem-De Brabandere. Eerder ging de Prijs onder meer naar Wilfried Vermeulen (vorig jaar), Guido Turck, Roger Verbeke, Rosette Bouchaert en de palliatieve zorgeenheid van het Jan Yperman Ziekenhuis.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron : Racquet Erika - Koning Boudewijnstichting

Geplaatst op 01.12.2018

Vierde overwinning voor Vincent Verscheuren

Tijdens het voorbije week-end van 24 & 25 november was Vincent Verscheuren  de snelste tijdens de 6 uren van Kortrijk ( Skoda Fabia ) ; de tweede de plaats was voor Snijers  en Thierie .( Skoda Fabia R5 )

Voor de redactie & fotografie  : Bernard Decock

Geplaatst op 26.11.2018

Resultaten snelheidscontroles tijdens rally ‘6 Uren van Kortrijk’

Tijdens de rally ‘6 uren van Kortrijk’ werden met 4 ‘flitsvoertuigen’ zowel op zaterdag 24
als zondag 25 november 2018 intensieve snelheidscontroles gehouden in de omgeving
van het parcours en in het centrum van Kortrijk.
.
Enkele locaties: Bergstraat en Moeskroensesteenweg in Aalbeke, Kwabrugstraat in
Rollegem, Pottelberg in Marke, Doorniksesteenweg Koning Albertstraat (zone 30) en
Rijselsestraat (zone 30) in Kortrijk …
Resultaten op zaterdag (8.30u tot 19u): aantal gecontroleerde voertuigen: 7.841
aantal geflitste voertuigen: 668 (= 8,5 %)
Resultaten op zondag (8.30u tot 18.30u): aantal gecontroleerde voertuigen: 7.122
aantal geflitste voertuigen: 618 (= 8,6 %)
Andere verkeersinbreuken en info: op zaterdagmorgen moesten 58 voertuigen getakeld worden zodat de servicezone vrij kon gemaakt worden voor de rallyteams;
er werden 81 PV’s voor parkeerovertredingen opgesteld: parkeren op het voetpad, op
het fietspad, negeren van het tijdelijk parkeerverbod …. De controles gebeurden
zowel in het centrum van Kortrijk als in de omgeving van het parcours.
Uitschieter hierbij was het groot aantal foutparkeerders (59) op het fietspad in de
Moeskroensesteenweg in Aalbeke
In het centrum van kortrijk werd  3 feiten van onaangepastrijgedrag geverbaliseerd

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron : Thomas DETAVERNIER | adviseur | pers- en communicatieverantwoordelijke Politiezone Vlas | Kortrijk-Kuurne-Lendelede
 

Geplaatst op 26.11.2018
3804 artikelspagina's: 1 2 3 <<< 4 >>> 5 6 7 8 9 10 11 ... 381