Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

La Flandrebrug in Zwevegem gedeeltelijk onderbroken na aanrijding


La Flandrebrug over het kanaal Bossuit-Kortrijk in Zwevegem is gisterennamiddag aangereden door een vrachtwagen.
De onderkant van de betonnen, vaste brug raakte daarbij ernstig beschadigd. Een van de rijstroken op de brug wordt in afwachting van bijkomende inspecties afgesloten voor al het wegverkeer, dus ook voor fietsers en voetgangers.

 
Enkele brugexperts van waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV kwamen na de aanrijding ter plaatse om een eerste inspectie uit te voeren.
Uit de eerste vaststellingen blijkt dat er ernstige schade is aan de draagstructuur van de brug.
Een van de rijstroken op de brug wordt momenteel afgesloten omwille van veiligheidsoverwegingen.
Het wegverkeer kan aan de hand van verkeerslichten nog steeds alternerend passeren.
 
Er volgen de komende dagen nog enkele bijkomende stabiliteitsonderzoeken.
Nadien wordt de huidige veiligheidsmaatregel geëvalueerd.
Op langere termijn worden er dan nog bijkomende werken gepland om de schade te herstellen.

 
Voor de redactie  : Bernard Deock  - Bron  :
Claudia Van Vooren – woordvoerster afdeling Bovenschelde, Waterwegen en Zeekanaal NV  
 

Geplaatst op 12.11.2017

Wouter Torfs te Bissegem

Op woensdag 22 november omsgtreeks   20u15  komt Wouter Torfs naar Bissegem met een voordracht over leiderschap en ondernemen.
 Een avond op uitnodiging van OC De Troubadour, Unizo en Markant Bissegem.
Onder leiding van Wouter Torfs groeit de familiale winkelketen Schoenen Torfs van 26 naar 73 winkels, aangevuld met een sterk groeiende webshop.
Maar Torfs is veel meer dan een zeer bekwaam CEO.
Zijn ondernemings-en mensenvisie resulteert in een unieke bedrijfscultuur, met klantvriendelijkheid als sleutel tot een succesvolle strategie.
Als spreker legt Torfs zijn ziel bloot en geeft hij een nieuwe visie op werken, met het geluk van zijn werknemers als inzet.
Zelf vult hij dit streven in met meditatie en zelfkennis.


Ticketskosten  € 11 en zijn te koop in OC DeTroubadour  of Uit in Kortrijk (056 23 98 55)  Online: www.schouwburgkortrijk.be


Voor de redactie  : Bernard Decock  - Bron :  Nicolas Vanlerberghe - OC De Troubadour

Geplaatst op 10.11.2017

Unieke urbanisatie in het hart van Kortrijk

De oude Nationale Bank als stedelijke jungle

De Kortrijkse binnenstad is bezaaid met historische gebouwen. De vroegere Nationale Bank in de Doorniksestraat is een van de kroonjuwelen. Na jaren van leegstand krijgt het indrukwekkende pand een nieuwe toekomst. De gevel uit 1939 blijft behouden, maar achteraan maken de loketten plaats voor een binnentuin, tien woonmodules en uitgestrekte terrassen vol natuur.
“De historische gevel is zo bepalend dat we ze behouden en opnieuw in zijn glorie herstellen”
Hoge ramen, sierlijke decoratie, indrukwekkende gietijzeren deuren: het gebouw van de vroegere Nationale Bank in Kortrijk straalt een en al geschiedenis en pracht uit. Op een steenworp van de Grote Markt en pal in het hart van de stad is dit een baken in het straatbeeld. En dat zal het ook blijven. Na jarenlange leegstand krijgt het pand uit 1939 een nieuwe, hedendaagse toekomst: een woonproject dat het beste van hedendaagse en historische architectuur combineert. “Afbreken en een nieuwbouw plaatsen zou het meest eenvoudig zijn, maar de historische gevel is zo bepalend dat we die behouden en opnieuw in zijn glorie herstellen”, vertelt architect Filip Cnockaert die zich voor Groep Huyzentruyt over de nieuwe plannen boog.
“De grens tussen binnen of buiten vervaagt compleet. Waar je ook bent: de groene omgeving omringt je altijd.”

Verticaal bos

Concreet wordt het voorste deel van het gebouw grondig gerenoveerd en uitgebreid met een achterliggende strakke architectuur. “Het moderne lijnenspel achteraan benadrukt het contrast tussen oud en nieuw. De nieuwbouw buigt als een schelp rond het historische gedeelte”, aldus de architect. Hij liet zich inspireren door de Milanese architect Stefano Boeri die met zijn gebouwen een stedelijke jungle creëert. Verticale bossen noemt hij ze. Die inspiratie is met name achteraan duidelijk zichtbaar. De grote, geschrankte terrassen maken plaats voor meerdere groenperkjes en bomen enkele meters boven de grond. In combinatie met het parkje in de afgesloten binnentuin ontstaat zo een groene long op verschillende niveaus en midden in de stad. “De grens tussen binnen of buiten vervaagt compleet. Waar je ook bent: de groene omgeving omringt je altijd.” Het parkgevoel wordt versterkt door zitbanken en een basketbalveldje in de binnentuin.
“De serre als hoogste punt is het stedelijke equivalent van een poolhouse.”

Hedendaags contrast

De statige voorgevel staat in schril contrast met de luchtige achtergevel. Grote glaspartijen, onzichtbare glazen balustrades en verticale lijnen staan er centraal. Eén van de blikvangers van het project wordt het penthouse met een groot dakterras en ongehinderd panorama op de stad. In de stad leven met de luxe van het platteland is hier de insteek. Vandaar ook de komst van een elegante serre als hoogste punt. “Dit is het stedelijke equivalent van een poolhouse. Een plek om even de realiteit te ontvluchten. Om met vrienden te barbecueën, om een boek te lezen met een glas wijn en de sterrenhemel als deken.” De geschiedenis eer aan doen en de identiteit van het pand behouden is voor Filip Cnockaert van Cnockaert Architecture sowieso het uitgangspunt. Daarom blijven ook de hoge plafonds in het bestaande gedeelte behouden. Die geven rust, vrijheid en ademruimte aan het geheel. Tegelijk introduceert hij nieuwe woonvormen: het oude en nieuwe gebouw bieden niet alleen ruimte aan zonnige appartementen en een penthouse, maar ook twee gezinswoningen met eigen tuin. Een unieke combinatie waarbij generaties en bewoners elkaar vinden in een historische, maar toekomstgerichte omgeving. Op praktisch vlak is er voor elk appartement een ondergrondse parkeerplaats.

Urbanisatie 2.0

De opvallende gevel bepaalt het straatbeeld in de Doorniksestraat en behoort tot het collectieve geheugen van vele Kortrijkzanen. Dat geldt ook voor Wout Maddens, Kortrijks schepen van Wonen en Bouwen. “Ik ben tevreden dat het nieuwe project de stedenbouwkundige ambities van de stad verenigt. Het voorgebouw krijgt een nieuwe bestemming, maar de erfgoedwaarde blijft gerespecteerd. Het is een mooi voorbeeld van een verrassende binnenstedelijke inbreiding. Het toegeslibde bouwblok krijgt opnieuw adem dankzij de verrassende architectuur van het nieuwbouwgedeelte. Het resultaat is een fris samenspel tussen oud en nieuw in het hart van onze stad.”
“Dit is een mooi voorbeeld van een verrassende binnenstedelijke inbreiding: een fris samenspel tussen oud en nieuw in het hart van onze stad.”
Dat er in Kortrijk heel wat beweegt, is een open deur intrappen. De stad is in volle verandering. “We verwelkomen graag goede woonprojecten die ook jonge mensen charmeren om in het centrum van de stad te wonen”, aldus de schepen. “Toch is dat is niet vanzelfsprekend door de concurrentie van ‘klassieke’ verkavelingen in.” Kortrijk trekt dan ook bewust en resoluut de kaart van wooninbreiding en stadsvernieuwing. Onder meer met de verlaging van de Leieboorden aan de Broeltorens, een nieuw stadsdeel op Kortrijk Weide en een nieuwe stationsomgeving. “Daarrond is er plaats voor wooninbreiding. De vroegere Nationale Bank is een mooie illustratie: het staat voor groen wonen in de binnenstad met een architecturale twist.”
 
 Voor de redactie en fotografie  : Bernard Decock - Bron  : Anja Gerldhof  - Groep Huysentruyt

Geplaatst op 10.11.2017

Aktractie heropend


 

De vestiging  van Aktractie  heropende na renovatie  op donderdagavond  9 november zijn deuren,  en dit met medewerking van de cursisten.

Voor  wat kan je terecht in Atractie

Je bent jongvolwassen (tussen 18 en 25 jaar).  Je kampt met een aantal welzijnsproblemen die je belemmeren aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt.  Ook de klassieke VDAB beroepsopleidingen lijken momenteel te hoog gegrepen.
In Aktractie kunnen ze je helpen met je individuele welzijnsproblemen en je voorbereiden op een specifieke beroepsopleiding of een tewerkstelling.
Binnen het TRAVAK-project kunnen ook 17-jarige deeltijds lerende in Aktractie terecht.

Wat doen ze ?

Gedurende 22 uren per week op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag bieden we je op vaste momenten en met een vaste structuur groepsactiviteiten aan. 
Deze zijn gericht op activering,  het oefenen van sociale vaardigheden, het aanleren van de nodige basis-arbeidsattitudes en algemene maatschappelijke participatie en integratie.
Het groepsprogramma bestaat voor 1/3e uit sport, ontspanning, vorming en cultuur en voor 2/3e uit werkactiviteiten in eigen werkatelier en vooral op echte werkvloeren.
Binnen het groepsprogramma leggen we ook individuele accenten volgens je eigen interesses, noden, mogelijkheden, beperkingen en toekomstplannen.
Afhankelijk van de omstandigheden kan je programma van enkele weken tot enkele maanden duren.
Ondersteunend en aanvullend aan de groepsactiviteiten hebben we ook aandacht voor je individuele vragen en problemen op welzijnsvlak.
 Indien je er nood aan hebt, helpen we je bij het verwerven van de nodige basisrechten inzake wonen, uitkering, gezondheidszorg en algemeen welzijn.  Ze helpen je om hierin de juiste weg naar de juiste hulp en ondersteuning te vinden.
Aktractie heeft een samenwerkingsovereenkomst met VDAB Kortrijk-Roeselare en een Mandaat voor Kosteloze Arbeidsbemiddeling/Trajectbegeleiding en Competentieontwikkeling.
Wie dit wil kan het Aktractieprogramma volgen binnen een officieel VDAB Opleidingscontract.

Contact : mail : aktractie@cawzuidwestvlaanderen.be - Telefoon : 0473 62 20 07 en 0474 63 36 02

Voor de redactie en fotografie   : Bernard Decock - Bron  : CAW Zuid-West-Vlaanderen

 

Geplaatst op 10.11.2017

Nieuwe kortrijkse Bar geopend

Donderdagavond  9 november  opende  de nieuwe kortrijkse bar " Nude  " zijn deuren op het Casinoplein voor een grote schare publiek.

Zaakvoerder  Louis Ottevaere  en Feysal Ghafelzadeh maakten  van het voormalig volkscafé De Ster een tredy eetbar. Vanaf € 10  kan je  er genieten van een  uitgebreid ontbijt  en voor € 20 kan je er terecht voor een lunch. De hippe bar Nude beschikt over een gratis parking voor zijn klanten  aan  de achterkant van de boekhandel Theoria  te bereiken  via de Kon. Albertstraat.

 Komende zaterdag 11 november  opent de hippe Bar Nude officieel zijn deuren.  Nude is zesdagen op zeven open en de wekelijkse rustdag is op dinsdag .

 

Voor de redactie en fotografie  : Bernard Decock

Geplaatst op 10.11.2017

Kinderen herdenken Wereldoorlog

Donderdagnamiddag 8 november herdachten de kinderen van het derde leerjaar van de lagere school Sint -Vincentius  in het kader van 11 november het kerkhof van Bissegem  de voorbije wereld oorlogen.
Het was Juffrouw Greet Vandersteene die de herdenking inleide.
Bij de graven van de Engelse soldaten plaatsten de kinderen hun tekeningen en klaprozen.
De herdenking werd afgesloten met drie kanonsalvo's .
 
Voor de redactie en fotografie  : Bernard Decock

Geplaatst op 10.11.2017

Dit jaar organiseert kwb Moosele terug de actie ‘Ieder kind een Sint’.

Kwb draait met de actie de rollen voor één keertje om: we vra- gen de kinderen om ditmaal één stuk speelgoed mee te geven
met de Sint.

Een blik op de armoedecijfers in ons land leert ons vlug dat niet  elk kind de Sint op eenzelfde manier mag verwachten, ook al
zijn ze nog zo braaf geweest.

Het is eens iets anders: de Sint die krijgt (en herverdeelt).

Met ‘Ieder kind een Sint’ legt kwb de nadruk op het bewustma- ken van (groot)ouders en kinderen. Zijn we in staat om met on-
ze (klein)kinderen ook te praten over armoede en uitsluiting?
Waarmee kan jij andere kinderen gelukkig maken?

Werk mee aan ‘Ieder Kind een Sint’

 Ook de gezinsbeweging kwb en beweging.net Gullegem willen  deze actie terug doen slagen.

Vraag aan je (klein)kinderen om op zaterdag 02-12-2017 tus-
sen 10u en 12u één goed stuk speelgoed uit te kiezen en dit mee te brengen naar zaaltje Ter Beke in Gullegem.  (naast de kerk)

De Sint zal aanwezig zijn om de kinderen en hun speelgoed te ontvangen.

 

Contactpersonen: kwb Gullegem: Jean-Marie Demuynck gerarda.vermander@skynet.be tel. 056/ 410226

 kwb Moorsele: Francis Lechantre francis.lechantre59@gmail.com tel. 056/414395

 Wat doen we met het ingezamelde speelgoed?

We werken samen met het OCMW van Wevelgem om het speelgoed te verdelen onder de kinderen van de kansar-
me gezinnen zonder hun privacy te schenden.

Een lijstje met welk speelgoed er in aanmerking komt.

 Reinig eerst het speelgoed en zie het na of het volledig is. Er is niets triestiger dan en stuk speelgoed

 krijgen die vuil is en waarvan er stukken ontbreken.

 - Gezelschapsspellen (compleet!)
- Lego - Duplo - Playmobil - Poppenkassen - Kastelen - Garages - Matchbox - Schommelpaarden
- Poppenwagens - Actiefiguren - Fornuizen - Driewielers - Loopfietsen - Werkbankjes
- Houten speelgoed - Bouwdozen - Puzzels (compleet!)

 

 Welk speelgoed komt niet in aanmerking?
- Batterijverslindend speelgoed - computerspelletjes - pluchen knuffels (overvloed + hygiëne)

Voor de redactie : Bernard Decock - Bron : Inge Goemaere

 

Geplaatst op 09.11.2017

Oudejaarsavond vieren in goed gezelschap? - Wevelgems oudejaarsfeest viert 10de verjaardag

 Een feestelijke, gezellige overgang naar het nieuwe jaar voor iedereen die op oudejaarsavond alleen (of als koppel alleen) thuis is en geen zin heeft om deze avond zonder gezelschap door te brengen. Geen haute cuisine en gastronomische toestanden, maar een lekkere, verzorgde maaltijd en een gezellig samenzijn. De avond wordt in goede banen geleid door de gemeentelijke ouderenraad en een groep enthousiaste vrijwilligers. Het gemeentebestuur zorgt voor de nodige ondersteuning.
De avond start om 18u30 met een aperitiefje met hapjes, gevolgd door een feestmaaltijd. Meestal is dit een soepje, gevolgd door een warm hoofdgerecht. Na het dessert en de koffie kan het oude jaar uitgezwaaid worden en het nieuwe jaar ingezet worden met een streepje muziek en dans. Ook dit jaar verzorgen de Spirits de muzikale omlijsting. Om 1u00 wordt het feest afgesloten.
Vanuit de deelgemeenten Gullegem en Moorsele is er busvervoer. Kostprijs: 5 euro heen en terug. Ieder jaar wordt een busroute uitgestippeld zodat de bus zo dicht mogelijk bij de woning van de deelnemer komt.
** Verrassing voor iedere deelnemer naar aanleiding van de tiende editie. **
Praktisch
Waar  : Porseleinhallen, Cultuurpad 1, 8560 Wevelgem wanneer 31 december | 18u30 tot 01u00
Prijs
€ 30 voor mensen die in Groot-Wevelgem wonen, € 45 voor mensen die niet in Groot-Wevelgem wonen. De dranken bij de maaltijd zijn niet inbegrepen.
Inschrijven kan tot en met 20 december: Gemeenteloket: Vanackerestraat 12, Wevelgem  Bib in het park: Vanackerestraat 20, Wevelgem
Bibliotheekfiliaal Gullegem: Peperstraat 16, Gullegem Bibliotheekfiliaal Moorsele: Sint-Maartensplein 12, Moorsele
Meer info
welzijn@wevelgem.be | 056 43 35 27

Voor de redactie Bernard Decock - Bron  : Cel Welzijn Wevelgem

Geplaatst op 09.11.2017

Waarborgregeling wandtegelerfgoed opgenomen in stedenbouwkundige vergunningen

Rond het midden van de 19de eeuw brachten nieuwe procedés een ommekeer teweeg in de Engelse tegelbedrijven. Ook Belgische producenten namen het heft in handen. Florale motieven genoten veruit de voorkeur. Daarnaast waren natuurtaferelen met vogels en marines in trek en neringhouders pronkten met grote reclamepanelen. Van bescheiden friesjes over naamborden naar grote boogfronten en imposante tableaus: alles is in Blankenberge aanwezig. Vanwege de grote praktische voordelen, kende het gebruik van wandtegels in Blankenberge een enorme opmars, zeker in de periode 1905-1914. Binnen de stedelijke bebouwing gaven kleurige tableaus de rijwoningen een apart cachet. De grote concentratie aan tegelpanelen van hoge kwaliteit in onze stad zorgt voor een mooie uitstraling voor ons architecturaal patrimonium.
Het belang van het Blankenbergs wandtegelpatrimonium werd in 2003 bekrachtigd door de bescherming als monument van de belangrijkste woningen met art nouveau tegeldecoraties en tegeltableaus uit de belle-époqueperiode. Echter, niet alle waardevolle tegeltableaus zijn terug te vinden in beschermde monumenten…
Patrick De Klerck: ”We willen dan ook, in samenspraak met de Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge, ons optimaal inspannen om in de eerste plaats dit wandtegelerfgoed te behouden. De Vriendenkring beschikt over een inventarisatie van het wandtegelpatrimonium van de stad. Dit zal ten volle gebruikt worden in het kader van dit nieuw reglement.
Heel markant voor het Blankenbergs art-nouveaupatrimonium en het bouwkundig patrimonium is het gebruik van geglazuurd keramisch materiaal voor gevelbekledingen: praktisch in onderhoud, hygiënisch en bestand tegen het grillige zeeklimaat. Deze prachtige ensembles – en zeker deze met relictwaarde – dienen gekoesterd te worden. Wanneer panden met een geringe architecturale waarde maar met interessante erfgoedtaferelen zouden worden afgebroken, zal er niet alleen overleg zijn met de eigenaar in functie van het behoud van de pareltjes, zoals dit nu al doorgaans gebeurde, maar zal er naar de toekomst in de stedenbouwkundige vergunningen ook een (hoge) waarborg aangerekend worden om te verzekeren dat de eigenaars het belang van deze tegels ten volle inschatten. Bij afbraak van architecturaal niet waardevolle paden, kunnen deze wandtegeltaferelen dan gedemonteerd worden en een museale bestemming krijgen (of opnieuw geïntegreerd worden in de nieuwbouw). De erfgoedwaarde van de wandtegels zal door de dienst Stedenbouw en onze archivaris, in samenspraak met de Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge bepaald worden. Naast wandtegelerfgoed, willen we ook voor andere architecturale pareltjes een dergelijk waarborgsysteem uitwerken.”
 
Voor de redactie  : Bernard Decock : Bron : Dienst communicatie Stad Blankenberge

Geplaatst op 09.11.2017

Auteur Jeroen Olyslaegers te gast in Blankenbergse bib

Jeroen Olyslaegers schrijft romans, columns en theaterteksten. In 2014 werd hij gelauwerd met deArkprijs van het Vrije Woord voor zijn maatschappelijk engagement. In datzelfde jaar ontving hij ook de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. Voor zijn roman Wil kreeg hij in 2017 verschillende literaire prijzen én sleepte hij de Ultima van de Vlaamse Cultuur in de categorie Letteren in de wacht.
Schepen van Cultuur Philip Konings: “Deze Antwerpse schrijver debuteerde in 1994 met het boekNavel, maar na een paar romans legde hij zich vooral toe op de stiel van theaterauteur. Zo schreef hij onder meer voor NTGent, ’t Arsenaal, KVS en Theater Zuidpool. Vorig jaar nog werkte hij samen met Jan Fabre aan de theatermarathon Mount Olympus. 
Na een onderbreking van tien jaar nam hij het romanschrijven weer op. Met Wij (2009), Winst (2012) en Wil (2016) schreef hij een trilogie over onze ontspoorde tijd. Wil zorgde voor zijn doorbraak bij het groot publiek. Zowel de vak- als de lezersjury van de Fintro Literatuurprijs vereerden Wil in 2017 met de prijs voor het beste boek. Hij kreeg dit jaar ook de F. Bordewijkprijs en de Tzumprijs voor de mooiste zin geschreven in een boek uit 2016.
Jeroen Olyslaegers stelt zich maatschappijkritisch op. Dat merk je in zijn columns en vele Facebookposts waarin hij de problemen in onze samenleving blootlegt. Hij is een activist die in woord en daad zijn engagement opneemt. Zo was hij de spreekbuis van de Vlaamse Occupybeweging en de bezieler van de Geefpleinen.”
Het is voor alle literatuurliefhebbers zeker uitkijken naar de komst van deze geëngageerde, veelbekroonde en praatgrage auteur op 15 november (om 20 uur) in de Literatuurkamer. De leesclubbegeleider Carine Slabbinck zal het interview met deze literaire gast in goede banen leiden. De avond wordt traditioneel afgesloten met een bibdrink.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Dienst communicatie Stad Blankenberge

Geplaatst op 09.11.2017
2526 artikelspagina's: 1 2 3 <<< 4 >>> 5 6 7 8 9 10 11 ... 253