Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Opening woonzorgcentrum Ter Beke

Vorig jaar werd na de eerste fase het woonzorgcentrum Ter Beke in Geluwe officieel geopend. Alle bewoners konden toen een nieuwe kamer betrekken. Na de officiële opening op 26 mei 2018 waar we Minister-President Bourgeois mochten ontvangen werd in mei en juni het gedeelte van het oude woonzorgcentrum Ter Beke gesloopt en werd de tweede fase aangevat.

Deze fase is samen met de omgevingswerken rond Ter Beke en het lokaal dienstencentrum De Spie afgerond. 
Op 17 juni 2019 kunnen alle bewoners de gloednieuwe leefruimtes in gebruik nemen. In deze prachtige zalen met een uitzicht over de markplaats van Geluwe zal de werking ten volle kunnen opgestart worden. Bewoners zullen op hun eigen afdeling kunnen blijven om zowel ’s morgens, ’s middags als ’s avonds in de leefruimte te eten en dit onder toezicht van het zorgpersoneel.
Ook de animatie-activiteiten zullen georganiseerd worden op de afdeling. Uiteraard blijft onze prachtige cafetaria en polyvalente zaal ‘Den Trimard’ ook nog ter beschikking voor gezamenlijke activiteiten. Zo blijven bewoners van verschillende afdeling met elkaar in contact. Dankzij onze vrijwilligers kunnen bewoners en bezoekers op maandag, woensdag, donderdag en zaterdag terecht in onze cafetaria.
Het personeel is volop bezig met de verhuis van de verpleeglokalen naar hun gloednieuwe bureel. Dit biedt dan ook de mogelijkheid om in de gang van de kamers ook zithoekjes te creëren met een aanpalend terras.

Naast de leefruimtes wordt ook het onthaal op de gelijkvloerse verdieping helemaal ingericht. Zo krijgt de onthaalbediende een centrale plaats in de inkom en is ze op die manier nog meer het aanspreekpunt in Ter Beke. De gezellige inkom biedt ook plaats aan een kapsalon waar onze bewoners graag zullen vertoeven. 
De burelen voor directie, sociale dienst en diensthoofd onderhoud bevinden zich ook rond de inkom.

De tuin rond de site is aangelegd waardoor de oude beuk nu volledig tot zijn recht komt. De tuin bestaat zowel uit verharding waardoor bewoners en rolwagens perfect een wandeling kunnen maken, als in groene zones waar planten en bloemen al helemaal tot hun recht komen. In de tuin werd ook een petanque veld aangelegd waar zowel de gebruikers van De Spie als de bewoners van Ter Beke gebruik kunnen van maken.

Om het einde van de werken te vieren, organiseerde het Woon- en Zorgbedrijf Wervik een barbecue voor alle personeelsleden van het woonzorgcentrum Ter Beke en het lokaal dienstencentrum De Spie als dank voor hun blijvende inzet gedurende de periode van de werken.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 24.06.2019

Veurne ondertekent charter Gezonde Gemeente 2019-2024

Op 19 juni vond in het stadhuis van Brugge de eerste jaarlijkse Preventietop plaats. De schepenen van gezondheid van 20 lokale besturen uit de regio Brugge-Oostende-Veurne tekenden present en wisselden ervaringen uit over hoe ze een gezonde leefstijl in een gezonde omgeving bij hun burgers kunnen brengen. Ze spraken vol overtuiging hun keuze uit om van hun gemeente een Gezonde Gemeente te maken.

Door het charter te ondertekenen, maakt ook Veurne een statement: stuk voor stuk wil de stad haar inwoners maximale kansen bieden op een goede gezondheid en levenskwaliteit. Veurne was al een Gezonde Gemeente in de vorige legislatuur en zet haar engagement verder.

Een Gezonde Gemeente engageert zich om tijdens de legislatuur 2019-2024 verder werk te maken om iedereen, en de meest kwetsbaren in het bijzonder, kansen te bieden en te stimuleren om gezond te leven in een gezonde omgeving. Het gaat over een gezonde publieke ruimte, toegankelijke zorg- en welzijnsvoorzieningen, gezonde wijken en woningen, een gezond klimaat, veiligheid, enzovoort.

Veurne is al een tijdje bezig met preventieve initiatieven. Zo was de stad de trekker voor het project Bewegen Op Verwijzing. Er wordt ingezet op valpreventie met een bewegingsaanbod op maat van ouderen, zoals tai-chi, turnen, Dinsdag Dansdag, sporteldagen, zitturnen en zityoga. Er is de Zilverwijzer, die mensen vanaf 60 jaar mentaal ondersteunt. Dit najaar komt er een voordracht rond Geestelijke Gezondheid, er zijn preventieve voordrachten over dikkedarmkanker, prostaatkanker en Veurne organiseert de Gezonde Week met aangepaste voeding.

De uitdaging voor de toekomst is HIAP, Health In All Policies. De stad wil dat het gezondheidsthema ook verweven raakt in de andere beleidsdomeinen. Concreet betekent dit dat er een gezondheidsvisie moet bestaan en dit op alle domeinen, zoals ruimtelijke ordening. Een voorbeeld is het rookvrij maken van openbare ruimtes.

Logo coacht
Logo Brugge-Oostende staat klaar met informatie en inspiratie en coacht de stad naar een lokaal preventief gezondheidsbeleid Gezonde Gemeente en dit steeds op maat. Veurne werkt samen met het Logo aan meer bewegen, meer gezonde voeding, meer veerkracht, meer kankers voorkomen of vroegtijdig opsporen, gamen met mate, minder tabak en alcohol, gezond ouder worden, gezonde publieke ruimte …

Gezonde Gemeente is een initiatief van de Vlaamse Logo’s, het Vlaams Instituut Gezond Leven en met als nauw betrokken partners de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), met de steun van de Vlaamse overheid.

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 24.06.2019

Hoeve-Volksfeest, Vlaanderen Feest St.-Denijs-Zwevegem

Op zondag 7 juli 2019 is iedereen van harte welkom op het 34ste Hoeve Volksfeest van Landelijke Gilde en KVLV Sint-Denijs in de loodsen Goemaere, Marquettenstraat 1 Sint-Denijs-Zwevegem

10.00u : eucharistieviering in de St. Dionysiuskerk in Sint-Denijs gevolgd door tractorwijding aan de kerk
11.00u : aperitief 
13.00u : gegrilde beenhesp met groentenkrans en krieltjes + dessert
Volwassenen : 18 euro (vvk : 16 €)
Kinderen : 12 euro (vvk : 11 €)

Vanaf 14.30u : bier/limonade-fietsen, wedstrijd per twee
+ gymkana met gators : wedstrijd op de weide

Om 17.00u : tombola met waardevolle prijzen, o.a. een dagreis op 11 juli en ballonvaart voor 2 personen.

Doorlopend : 2 springkastelen voor de kinderen.

Info en/of inschrijving bij de bestuursleden
of telefonisch : tel. 0478 26 52 81 (Ivan Vandendriessche) of 0494.58 23 33 (Nathalie Bourgois).

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 24.06.2019

Op zoek naar ‘Wardje, de geit’

Op de persconferentie van de Heksenstoet in Beselare verschenen plots 'De Pluchen Ezels' . Ze hadden een videoboodschap mee en deden regisseur Jo Lottegier een brief voorlezen.
“Tot op heden is er nog steeds geen spoor van de verdwenen geit Wardje, de talloze sporen die in ons geliefde dorp Beselare opdoken hebben helaas nergens toe geleid, vandaar dat we de hulp inroepen van de bevolking.” Aldus De Pluchen Ezels.

Door professor AgarAgar werd de boodschap bezorgd dat men de komende weken samen op zoek kan gaan naar Wardje, de geit. Er wordt de komende weken een heuse zoektocht op poten gezet om dit verloren schaap terug te vinden. Deze zoektocht zal de deelnemers leiden langs verschillende plaatsen in Beselare en omstreken, en zal hen telkens een stapje dichter bij Warje brengen. Hiervoor kan men een deelnemingsformulier afhalen bij de handelszaken in Beselare.

Tijdens de zoektocht kunnen deelnemers mogelijks ook het noorden kwijt raken, vandaar dat men ook extra tips kan verkrijgen door bepaalde opdrachten uit te voeren, nl. een foto bij het heksenmonument te Beselare:
- 1ste tip: foto met autoflyer Heksenstoet aan 
- 2e tip: foto met heksenhoed
- 3e tip: foto met bezem
- 4de tip: foto in heksentenue
Deze foto's dienen op de fb pagina van 'De Pluchen Ezels' geplaatst te worden, indien deze goedgekeurd worden, ontvangen de deelnemers een privé bericht.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 24.06.2019

Op 1 juli opent het waterpretpark Bellewaerde Aquapark de deuren

Bellewaerde Aquapark is een spetterend avontuur voor jong en oud. Samen met de kids glijd je van de ene waterattractie naar de andere en kom je tot rust in een natuurlijke oase van groen.

Op waterpret staat geen leeftijd, en dus valt er bij Bellewaerde Aquapark voor iedereen wel iets te beleven. Wat voor een avonturier je ook bent Bellewaerde Aquapark heeft altijd een attractie die bij je past. Zoals de Aquaventure, een unieke familieglijbaan die je met het hele gezin beleeft, of Splash Clash, een raceglijbaan waarin je om het snelst naar beneden glijdt. En dan is er ook nog de Jungle Expedition, die je meevoert doorheen het hele park en je onderweg de meest exotische vissen laat zien.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 24.06.2019

Nçightswimming op woensdag 26 juni

Op woensdag 26 juni 2019 kan je in het sportcentrum Hernieuwenburg inGemeente Wielsbeke terecht voor wat afkoeling in het openluchtzwembad tijdens de eerste 'nightswimming' van 2019. Het openluchtbad is dan geopend van 22.00 tot 01.00.

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 24.06.2019

Schitterende sportshow voor jongeren met een beperking bij sportgroep Vaste Vuist Lauwe

Op zondag 23 juni 2019 organiseerde Sportgroep Vaste Vuist Lauwe de 6de editie van de G-sportshow. Sportgroep Vaste Vuist wil sport aanbieden voor IEDEREEN. Vandaar het succes van gymnastiek en minivoetbal voor kinderen en jongeren met mentale of licht motorische beperking. 

 

Een 40-tal jongeren met een beperking presenteerden HUN gymshow. Volgend seizoen start de club ook met G-dans voor jongeren en volwassenen.
Het initiatief kent succes want ieder weekend geven 40 kinderen en jongeren met een beperking het beste van zichzelf op de sportvloer. Wat is nu zo speciaal aan de G-sportwerking van Vaste Vuist ? De opbouw van de lessen, een team gemotiveerde en geschoolde lesgevers, maar ook de aanwezigheid van een extra begeleider die kinderen naar het toilet begeleidt of helpt waar nodig, het kunnen gebruik maken van een prachtige infrastructuur, het kunnen sporten in een veilig en rustig kader en dit volgens hun eigen niveau.
Het turnen voor kinderen met een beperking (G-gym) is een project van de Gymnastiek Federatie Vlaanderen (GymFed) dat in samenwerking met Sport Vlaanderen en Paranthee het gymnastiekaanbod voor sporters met een handicap wil uitbreiden en kwalitatief verbeteren. “Momenteel zijn er een 10 tal gymclubs in West-Vlaanderen, die actief meewerken aan dit project. Sportgroep Vaste Vuist Lauwe telt daarvan de grootste groep jongeren met een beperking.”, zegt voorzitter Dries Defossez.

 

“Voor die kinderen is dat eigenlijk een uurtje amusement”, zegt Dries. “Alle oefeningen zijn aangepast aan het individuele kunnen. We werken met diverse groepjes volgens hun eigen capaciteit. Uiteraard vragen de lessen van de diverse trainers een degelijke voorbereiding, maar je krijgt er ook veel dankbaarheid voor terug. De kinderen ontmoeten hier elkaar ook eens op een andere manier dan ze op school gewoon zijn”, besluit Dries Defossez.

En vanaf 1 september breidt het G-aanbod binnen sportgroep Vaste Vuist Lauwe nog uit. Na de discplines G-gym en G-minivoetbal start de club met G-dans, zowel voor jongeren als volwassenen (2 groepen). Kinderen, jongeren en volwassenen die graag bewegen op muziek zijn welkom in onze 2 nieuwe G-dansgroepen. Kinderen tot 14 jaar kunnen dansen op vrijdag van 17u30 tot 18u30. De jongeren vanaf 14 jaar en volwassenen kunnen dansen op vrijdag van 19u30 tot 20u30. De 3 G-groepen zijn perfect combineerbaar: G-dans op vrijdag, G-gym op zaterdag en G-voetbal op zondag.
De G-sportgroep bestaat uit 40 vrolijke vrienden en gymnasten die sterk gemotiveerd zijn om hun eigen show te brengen. In deze groep zijn alle kinderen gelijk, beperking of niet! En het is net dat, dat hen dan weer zo speciaal maakt. Voorzitter Dries Defossez: “ Zoals A. Schopenhauer (Duits filosoof) het ooit zei: “Alle beperking maakt gelukkig”.

 

FVW / Bron: Vaste Vuist Lauwe

Geplaatst op 24.06.2019

BORDERLAND FESTIVAL @ Bolwerk Kortrijk

Onder het motto ‘ontmoet je buren’ wil Borderland Festival een jaarlijkse ontmoetingsplaats bieden voor muzikanten, artiesten, publiek en sociaal-ecologische initiatieven uit Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Wallonië.

De eerste editie van het festival vindt plaats op de site van Bolwerk in Kortrijk, een voormalige industriële site langs het kanaal Bossuit-Kortrijk die de voorbije jaren een transformatie kende tot een bloeiende sociaal-artistieke vrijhaven. Voor Borderland Festival wordt deze site een gezellig, verrassend festivaldorp met ‘ontmoeting’ als rode draad.

Het muzikale luik vormt de kern van het programma en omvat heel wat beloftevolle bands uit de drie regio’s. Elk op hun manier maken ze een brug tussen diverse muzikale tradities (jazz, wereldmuziek, balkan, klezmer, folk, country, singer-songwriting, chanson-musette, kleinkunst,...) en de hedendaagse muziekscene. Daarnaast gaan ook een aantal grensoverschrijdende projecten in première zoals de ‘Grote Kleine Fanfare’, een collectieve meezing- en meespeelfanfare voor jong en oud, en ‘Borderland Jam’, een grote akoestische jamsessie, inclusief kampvuur!

Naast muziek is er veel ruimte voor andere expressievormen (eco-kunst, street-art, straattheater, poëzie, dans, fotografie, …) en voor innovatieve makers die hun projecten komen voorstellen: mobiele modulaire ruimtes, ‘tiny houses’,... Verder vind je in het festivaldorp tal van organisaties uit de drie regio’s die werken rond actuele sociaal-ecologische thema’s (o.a. Lets Leie, Natuur.koepel, projecten rond permacultuur, natuurbeleving, duurzame mobiliteit en woonvormen).

Het festival kiest voor duurzaamheid, gezinsvriendelijkheid en originele animatie (Bolwerk Carpool, artistiek ballonplooien met bio-afbreekbare ballons, knutselhoeken, verkleedkoffers, verhalenvertellers,…), alsook voor een faire, lokale keuken en dito drankenkaart. En uiteraard wordt het publiek actief aangemoedigd om per fiets of via carpooling naar het festival te komen.

Het festival is een initiatief van artistiek collectief On the Roof en Young Partners in Art (Kortrijk-Gent), In Illo Tempore (Rijsel) en Bolwerk (Kortrijk) in samenwerking met l’Accordéon moi j’aime (Doornik). Quindo Medialab (Kortrijk) en Radio Campus (Lille) maken samen live radio vanop het festivalterrein. Ondersteunende partners zijn o.a. Howest, Eurometropolis Kortrijk-Rijsel-Doornik, Streekfonds West-Vlaanderen, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap en Région Hauts-de-France.

Praktisch : 
Wanneer : zaterdag 22 juni 18.00-1.30u / zondag 23 juni 11.00-22.30u 
Waar: Spinnerijkaai 105 Kortrijk (langs kanaal Bossuit-Kortrijk) 
Toegang : 5€ voor het volledige weekend (kinderen -12j. gratis), geen voorverkoop.

 

FVW / Bron: Bolwerk

Geplaatst op 16.06.2019

Tentoonstelling Isabelle Bossuyt - Koetshuis Waregem (15-23 juni 2019)

De beloftevolle kunstenares Isabelle Bossuyt (42) uit Wielsbeke exposeerde intussen in verschillende grote steden als Parijs, Madrid, Londen, Amsterdam, München, New York, Monaco … en werkt samen met buitenlandse galeries in o.a. Spanje en Nederland. Haar schilderijen, meestal vrouwenfiguren, vallen internationaal zeer in de smaak en zijn zeer herkenbaar.

In de maand juni kan u haar werk dichter bij huis komen ontdekken, want dan stelt ze voor de 2de keer solo tentoon in het Koetshuis te Waregem. Het Koetshuis bevindt zich in de unieke setting van het Park Baron Casier. “Ik kijk er enorm naar uit om hier opnieuw te mogen exposeren aangezien ik het een heel verrassende locatie vind” citeert Isabelle. “De diverse ruimtes met veel lichtinval zijn heel dankbaar voor mijn werk aangezien ik meestal schilder op grote doeken”.
Isabelle over haar werk: “Telkens opnieuw is het een zoektocht naar de juiste figuur op het juiste doek in de juiste kleuren … voor mij is het heel belangrijk dat deze 3 elementen harmonieus aanvoelen. Ik laat me vaak inspireren door Frida Kahlo, de Mexicaanse kunstenares die van bloemenkransen haar handelsmerk maakte. Deze fleurige bloemenkransen komen ook terug in de nieuwe reeks werken die in het Koetshuis zullen gepresenteerd worden. In tegenstelling tot de gezichten, die heel subtiel met behulp van mijn handen op het doek geplaatst worden, laat ik mezelf bij het schilderen van bloemen volledig los. Soms heb ik het gevoel dat het paletmes zijn eigen ding doet en ik de controle verlies, maar net dan komt een combinatie van kleur en structuur tot stand die een bepaalde nonchalance heeft waarvan ik hou.”

Isabelle Bossuyt volgde aanvankelijk les aan de Kunstacademie te Tielt en studeerde later af als Meester in de beeldende Kunst aan Sint-Lucas te Gent. Na een carrière als textielontwerpster in een West-Vlaamse kmo besloot ze in 2008 voluit voor haar passie te gaan en richtte ze Spherebox in Wielsbeke op. In deze woonwinkel annex galerie kan men terecht voor exclusieve meubelen, woonaccessoires en kunst en heeft ze ook haar eigen atelier en galerie. 
Gelijklopend aan de tentoonstelling in het Koetshuis exposeert Isabelle ook in Nairobi, de hoofdstad van Kenia.
De expositie in het Koetshuis te Waregem loopt van zaterdag 15 juni tem. zondag 23 juni 2019. Open op zaterdag en zondag van 10.00 tot 12.00u en van 14.00 tot 18.00u. 
(Park Baron Casier – Stationsstraat 34 – 8790 Waregem)

 

FVW / Bron: Isabelle Bossuyt

Geplaatst op 16.06.2019

12de Toeristische Wandelzoektocht Koksijde - Oostduinkerke

Deze relatief gemakkelijke zoektocht is ± 6 km lang, start en aankomst aan het toerismekantoor Koksijde-Bad richting St.-Idesbald o.a. door de Noordduinen. Voor rolstoelgebruikers is het zanderig wandelpad in de duinen moeilijk toegankelijk, maar deze kunnen vermeden worden langs alternatieve wegen. In die duinen zijn honden niet toegelaten. Zoals vorige jaren moeten foto’s van bepaalde onderwerpen langs het traject gezocht en gerangschikt worden. Tevens dienen de gebruikelijke hersenbrekers, die zich in de map bevinden opgelost en schiftingsvragen beantwoord te worden. Iedere deelnemer die het antwoordblad indient heeft recht op een prijs. Er zijn tal van mooie prijzen te winnen. Voor de deelnemende kinderen is een aangepaste prijs voorzien.

Deelnameformulieren (4€/map) kunnen aangekocht worden in de toerismekantoren van Koksijde, Oostduinkerke, St.-Idesbald en toerisme Veurne. Deelnemen kan t.e.m. 15 augustus 2019.

 

FVW / Bron: Gemeente Koksijde

Geplaatst op 16.06.2019
4558 artikelspagina's: 1 2 3 <<< 4 >>> 5 6 7 8 9 10 11 ... 456