Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Naam gezocht voor uniek biertje gemaakt met Leiewater

In de 19de eeuw bloeide de vlasnijverheid vooral langs de gouden rivier de Leie, van de Franse grens tot in Kortrijk.

De Leie was de ideale plek om het vlas te roten. Om de vezelachtige buitenkant van de stengel te scheiden van de houtachtige binnenkant was er water nodig. Veel stromend water. En dat van de Leie was ideaal van zachtheid en temperatuur.

De geschiedenis herhaalt zich! Sinds begin 2018 wordt het Leiewater opnieuw succesvol gebruik in een productieproces. Agristo produceert diepgevroren aardappelproducten voor supermarkten, groothandel en foodservice, en daar komt heel wat water bij kijken. Voor haar nieuwe site in Wielsbeke zet zij hiervoor dus een bijzondere waterbron in: de nabijgelegen Leie.

Dit positief en duurzaam verhaal werd opgepikt door H.O.P. (Heerlijk Objectief Proeven), een bierproeversvereniging uit Kortrijk. Zij willen ons iets bijleren over de Belgische biercultuur en hoe dit beter onder de aandacht brengen dan met een lekker biertje? Zo groeide het idee om met het gouden water van de Leie een uniek bier te maken.

Gevestigd op 100m van de Leie kwam Brouwerij Toye in beeld, een kleinschalige brouwerij gelegen in Marke, bij Kortrijk. In de moderne, zelf gebouwde installatie wordt sinds 2012 met de grootste zorg de Goedendag gebrouwen. Zij hadden wel oren naar dit bijzonder project. Zo geschiede dat gezuiverd Leiewater van Agristo met kleine tankjes richting de brouwerij werd gebracht. Dit water zal puur en zonder aanpassingen gebruikt worden in een nieuw recept.

Verwacht je aan een goudblond – we houden de Leie in ons achterhoofd – Saison bier met een alcoholpercentage van 5,5% en met een kruidige hopping. Saison bier is van oudsher een seizoensbiertje uit Wallonië. In die streek waren brouwerijen onderdeel van grote boerderijen. Ze werden ‘hoevebrouwers’ genoemd. Op deze brouwerijen werd in de winter licht alcoholisch bier gemaakt. Dat lieten ze ver uitvergisten zodat er vrijwel geen suiker meer in zat. Er werd veel hop gebruikt om het bier goed te houden tot in de zomer. Er waren toen nog geen koelkasten en hop is een natuurlijk conserveringsmiddel. In de zomer werden extra werknemers ingehuurd, die het land opgingen met een biertje. Dit was namelijk een deel van hun loon.

Zo is de cirkel rond want ook de noeste vlassers in de Leiestreek dronken tijdens het werk een heerlijke Saison.

Genieten van dit frisse en dorstlessende bier kan vanaf eind september. Maar eerst vragen Agristo, H.O.P. en Brouwerij Toye nog even jouw hulp. Hou je van onze Leie, ben je een echte bierliefhebber of heb je een warm hart voor dit duurzaam project? Bedenk dat een leuke naam voor dit lekkere biertje.
Suggesties zijn welkom via marketing@agristo.com.

FVW / Bron Agristo

Geplaatst op 07.08.2018

103 kaarsjes voor Raymond (Mong)

In het WZC Het Pardoen te Wervik werd gisteren Raymond Vanslembrouck in de bloemetjes gezet. Raymond vierde gisteren zijn 103 de verjaardag.

Raymond (Mong) is geboren in Frankrijk, want hij is geboren “op de vlucht” zoals dat heet. Raymond was de jongste van een kroostrijk gezin van elf kinderen.
Zijn ouders waren uit het Poperingse en zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld.
Na de oorlog keerden ze terug maar toen sloeg het noodlot toe: ze werden op een kar door een trein gegrepen en lieten allebei het leven.
Zo is Mong in Wervik beland bij zijn meter die verder voor zijn opvoeding zorgde, in het toenmalige café op de hoek van de Tramstraat en de Molenstraat, waar nu een parking is.
Daar kwam hij ook in contact met Wervikse wielerlegende Tsjeppen Demuysere.
Raymond zelf was ook een begenadigd wielrenner en reed heel wat prijzen. Hij begon in 1933 met koersen met een gewone wegfiets. Een jaar later behaalde hij vijf zeges. In 1935 won hij vijftien koersen. Raymond eindigde vierde in de Kattekoers in leper.
Raymond is een oud-strijder. Hij vocht mee in de Leieslag in Kortrijk. Hij bediende daar het mitrailleur. Hij werd gevangen genomen op 25 mei 1940 en verbleef acht maanden als krijgsgevangene in Duitsland in een werkkamp, nadat hij te voet moest gaan naar Aken, elke dag 30 kilometer stappen, bijna zonder eten. Toen hij terugkwam, herkende zijn dochter haar papa niet meer.
Raymond huwde in 1938 met Andrea Defever en woonde in de Oude Beselarestraat. Tijdens de winter was hij wever-grensarbeider, tijdens de zomer schilder-behanger. Er zijn drie kinderen: Charlotte (Wervik), Ivan (Oudenaarde) en Martine (Heule).
Hij kwam samen met zijn vrouw naar Het Pardoen in 2005 omdat zij zorgbehoevend was geworden. Na haar overlijden in 2010 is hij hier blijven wonen.

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 07.08.2018

Warlace, een tentoonstelling over en met kant tijdens Wereldoorlog I

Het Iepers Kantatelier wil met deze tentoonstelling een stukje minder bekende geschiedenis onder de aandacht brengen: het leven aan het thuisfront en hoe de vrouwen in de oorlogsperiode aan de kost kwamen door kant te klossen.

In onze streek en ook in Noord-Frankrijk -waar velen tijdens de oorlog naartoe waren gevlucht- was kantklossen vaak de enige bron van inkomsten. De oorlog verlamde de economie en heel wat kantklossers kwamen in de armoede terecht. Kant was namelijk een luxeproduct en raakte niet zo makkelijk meer verkocht. Er waren toen ongeveer 47.000 thuiswerkers actief in België.
4 vooraanstaande dames uit Brussel bundelden hun krachten en richtten in 1915 het ‘Comité de la Dentelle’ op. De betrachting van deze vereniging was de kantwerksters tijdens de oorlog van werk te voorzien. De voorzitster regelde de verkoop en de uitvoer van de kantwerken naar de geallieerde landen. Ook de kantwerksters die naar Frankrijk gevlucht waren werden geholpen én er werden opnieuw kantscholen geopend.

De Belgische kant was van uitstekende kwaliteit. Er werden kanten geklost in de traditionele kantsoorten (Chantilly, Parijse, Mechelse, Binche). Dan was er nog de naaldkant (Point de Venise).
De klossers waren dankbaar voor de hulp en maakten ook fijne kanten met patriottische motieven en heraldische emblemen. Sommige van die kanten werden geschonken aan hun weldoeners of aan bepaalde instellingen.
Enkele typische motieven zijn : een leeuw staande op de achterpoten verwijst naar België, een haan verwijst naar Frankrijk, een arend verwijst naar de Verenigde Staten van Amerika, een éénhoorn verwijst naar Engeland en een beer verwijst naar Rusland.

De tentoonstelling Warlace brengt nu een pak van die historische werkjes bijéén in Ieper. Veel originele stukken oorlogskant komen van privécollecties van België, Frankrijk, Duitsland.
Heel veel pareltjes zijn ook in het bezit van Amerikaanse musea. Deze werkjes laten overkomen vanuit Amerika was echter moeilijk; in de plaats werd een pak fotomateriaal en beschrijvingen verzameld. Zo komt onder andere de curator van het Lace Museum van California, naar de opening van Warlace.
Maar dé pronkstukken zijn de unieke kanten van Louise Liénaux Vergauwe. Louise werd in oorlogstijd gescheiden van haar kinderen en gebruikte het kantklossen om haar gedachten te uiten over de Duitse bezetting en om haar verdriet vorm te geven. Haar unieke stukken worden in bruikleen gegeven door het Museum voor kant en kostuum in Brussel. Louise kloste bijvoorbeeld ook een prachtige waaier toen ze hoorde dat ze opnieuw met haar familie zou verenigd worden. Deze waaier is nog altijd in familiebezit. De achterkleinzoon die in Engeland woont, komt deze waaier speciaal brengen voor de tentoonstelling. De kleinzoon die in Zuid-Afrika woont, heeft een boek uitgebracht over zijn grootmoeder en komt in Ieper een lezing geven. Het is voor deze beide mensen de eerste keer dat ze de andere werken van hun oma en overgrootmoeder in het écht zullen zien. Samen met de voorzitster van het Ieperse kantatelier zullen zij op donderdag 9 augustus, een krans neerleggen tijdens de Last Post, als eerbetoon aan alle vrouwen die toen met kantklossen de kost probeerden te verdienen.
Deze tentoonstelling is het initiatief van ‘Kantatelier De Kersecorf’: een groep van ongeveer 30 vrouwen die elke donderdagnamiddag samenkomt om te kantklossen in dienstencentrum ‘Het Hofland’. De leeftijd varieert van 45 tot 84 jaar.
Warlace, maakt deel uit van van Gone West, de culturele herdenking van WO I door de provincie West-Vlaanderen en kan je van 10 tot 26 augustus gaan bekijken van 10.00 u tot 19.30 u in het Ieperse College, ingang B.

FVW / Bron Stad Ieper

Geplaatst op 07.08.2018

Nieuwe speeltoestellen, speelpleintjes in Waregem

Stadsbestuur Waregem kocht ook dit jaar diverse nieuwe speeltoestellen aan.

Bovendien werden ook twee gloednieuwe speelpleintjes ingericht:
- Sint-Elooisplein
- Site Interlin (grasveld tussen de Kleine Heerweg en Albertstraat)

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 07.08.2018

Strand- en Reddingsdienst Blankenberge krijgt er nieuw werktuig bij

De aankoop van de nieuwe 4x4 werd op 6 februari door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd.

Stad Blankenberge investeert jaar in en jaar uit in een goed uitgebouwde strandreddingsdienst. Als enige badstad heeft zij een vaste kern professionele strandredders maar daarnaast willen we die mensen ook heel het jaar rond in staat stellen hun werk en voorbereidend werk in goede omstandigheden uit te voeren.

Schepen van de Strandreddingsdienst Prasse: “Wij hebben waarschijnlijk het drukst bezochte strand van de Belgische kust. De vier maal vier die door IKWV elk jaar bezorgd wordt is er jammer genoeg enkel voor de zomermaanden maar onze mensen werken heel het jaar rond. Door in te schrijven op de aankopen van de Vlaamse overheid hebben we trouwens een gunstige prijs kunnen bedingen voor dit nieuw werkpaard. Tom Cocle, onze hoofdredder, en zijn ploeg verdienen met topmateriaal te kunnen werken. Zij leveren ook topwerk.”

Het betreft de Ford Ranger wildtrack 3.2 en die heeft maar liefst 200 pk, een verhoogd chassis, geïntegreerde lichten vooraan en een lichtbar bovenop. De wagen is voorzien van een winch, zo kan hij zware lasten en ook zichzelf vrij trekken indien nodig. Achteruitrijcamera en sensoren vooraan zorgen voor meer en betere zichtbaarheid. Hij is extra behandeld voor zware werkomstandigheden zoals zand en zeewater. Er liggen ook zandbanden op en hij heeft een trekhaak. De stad investeerde hiermee opnieuw 35.000 euro in de reddingsdienst.

Bron: Stad Blankenberge

Geplaatst op 06.08.2018

Eerste festivaldag Cirque Magique fenomenaal succes

Op vrijdag 3 augustus om 16.00 uur werd het startschot gegeven van de eerste festivaldag van Cirque Magique. Vanuit alle hoeken van België, en zelfs ver buiten de landsgrenzen, zakken festivalgangers dit weekend af naar Ledegem voor hét meest magische dancefestival van het jaar: Cirque Magique!


De camping opende al om 14 uur, de kampeerders werden vrolijk verwelkomd op de tunes van Amare en door leuke clowns die je onmiddellijk in de circus-sfeer brachten. De kampeerders werden dit jaar enorm in de watten gelegd op Cirque Magique. Zo waren er heel wat verschillende campingopties. Had je voor de gelegenheid je festivalsquad verzameld? Super! Er waren namelijk privécampings voor kleine en grotere groepen aanwezig. Leuke extra's waren onder andere een eigen toiletcabine met slot, elektriciteit, je eigen BBQ set én leuke Cirque Magique extra's.
Geen zin om te zeulen met je kampeermateriaal? Geen probleem! Cirque Magique was een samenwerking aangegaan met FestiTent. Deze organisatie bood vooraf geïnstalleerde tenten aan. Daarnaast had je ook de mogelijkheid om extra campingbenodigdheden en -diensten te bestellen, zoals opblaasbare matrassen, stoelen, slaapzakken, ontbijt, … . Kamperen in stijl noemen ze dat!

Vorig jaar konden fanatieke bezoekers op vrijdag al terecht op de legendarische préparty op de camping. Echter, onder het motto ‘bigger, better, stronger’ opende Cirque Magique dit jaar de magische deuren van het festivalterrein een dag vroeger. Resultaat: nóg meer dansplezier! Op de Circodrome-stage gaven maar liefst 9 artiesten én 2.000 festivalgangers het beste van zichzelf!

Simon & Masian openden met veel goesting de Circodrome-stage. Later die avond passeerden onze nationale helden Clerkie, Endove, Goldfox en Ode Maen & Massaar nog op diezelfde stage en ook zij wisten het publiek hongerig naar meer te maken! Omstreeks 19 uur was het de beurt aan de Nederlandse house pionier, Jaydee. Deze graag geziene DJ liet het publiek helemaal wild gaan toen hij zijn gerenommeerde track ‘Plastic Dreams’ oplegde! Het was duidelijk dat de festivalgangers uitkeken naar de 2 uur durende set van de Fransman, Paul Ritch. Zijn set werd gekenmerkt door krachtige en harmonische techno met een vleugje pure emotionele soul. De toeschouwers wisten dit alvast te smaken!

De weergoden waren Cirque Magique ook dit jaar goed gezind, het werd namelijk een zonovergoten eerste festivaldag! Gelukkig had de organisatie de nodige maatregelen genomen. Ze lieten mooie hervulbare flessen produceren die je kon aankopen op het terrein. Wie dorst had, kon deze laten bijvullen met gekoeld leidingwater, waarvoor je trouwens slechts 1 magic coin hoefde te betalen. Er waren ook vernevelaars om de nodige koelte te brengen en zowel op de camping als op het festival was een zwembad voorzien. Daarbovenop deelde de organisatie ook gratis zonnecrème uit aan de festivalgangers.

FVW / Bron MVV

Geplaatst op 04.08.2018

Provincie maakt 10.000 euro vrij voor noodhulp in Guatemala

In haar zitting van donderdag 2 augustus besliste de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen om 10.000 euro vrij te maken voor noodhulp in Guatemala, nadat de vulkaan ‘Fuego’ daar uitbarstte. De ondersteuning zal gebeuren via Oxfam Solidariteit vzw.

Situatie in Guatemala
De vulkaan ‘Fuego’ begon met uitbarsten op zondag 3 juni. Volgens het Nationaal Coördinatiebureau voor Rampenpreventie (CONRED) zijn er al 113 doden, 58 gewonden en 330 vermisten. Bijna 13.000 mensen werden geëvacueerd en 3.500 mensen verblijven in een noodopvang.

De uitbarsting zorgde voor sterke explosies en askolommen tot 10.000 meter boven het zeepeil. In een straal van 15 kilometer rond ‘Fuego’ kreeg de bevolking te maken met onder andere pyroclastische stromen (snel stromende wolken van lava, heet gas en as) en afdalingen van lahars (modderstromen met vulkanoclastisch materiaal). In totaal werden zo’n 1,7 miljoen mensen getroffen door de gevolgen van de uitbarsting. Het gaat vooral om inheemse gemeenschappen die te maken kregen met stroomonderbrekingen, ineengestorte huizen en bruggen, wegversperringen, een gebrek aan veilig drinkwater en het verlies van gewassen.

Oxfam Solidariteit
Oxfam zorgt in Guatemala voor onmiddellijke humanitaire assistentie. Om daarmee door te kunnen gaan en om de noodhulp uit te breiden, doet Oxfam beroep op de Provincie West-Vlaanderen. De subsidie van 10.000 euro wordt geïnvesteerd in het herstel van de landbouw van de lokale bevolking op de noordelijke helling van de vulkaan. Zo’n 190 gezinnen, goed voor 950 mensen, worden dankzij deze steun geholpen.

Ter plaatse werkt Oxfam samen met verschillende humanitaire organisaties. Ze voorziet de getroffen bevolking van toegang tot zuiver water en van sanitaire voorzieningen en ze garandeert de hygiëne voor de 3.500 mensen in de noodopvangcentra. Daarnaast zorgt Oxfam ook voor de heropbouw van de infrastructuur en het levensonderhoud in de getroffen gemeenschappen.

Ondersteuning aan andere projecten
De Provincie kent een lange traditie in het ondersteunen van gebieden in nood na een ramp. Vorig jaar kreeg de organisatie Tearfund 12.500 euro steun om de oorlogsvluchtelingen in Syrië te helpen. Verder in het verleden werd al geld vrijgemaakt voor slachtoffers van de orkaan Matthew in Haïti en Cuba (oktober 2016), voor slachtoffers van de overstromingen in Zuid-India (december 2015), de aardbevingen in Nepal (april 2015) en Pakistan (oktober 2015) en de tyfoon Haiyan op de Filipijnen (november 2013).

West-Vlaming, Wereldburger
Naast de noodhulp, ondersteunt de Provincie een 180-tal initiatieven in het kader van ontwikkelingssamenwerking in het Zuiden. Zo besteedt de Provincie per jaar 1 % van het provinciebudget (ongeveer 1,5 miljoen euro) aan ondersteuning van initiatieven in het Zuiden met een rechtstreekse band met West-Vlaanderen, projecten die hier een draagvlak en gezicht krijgen. Dit alles past binnen de campagne ‘Word Wereldburger’.

FVW / Bron Provincie West-Vlaanderen

Geplaatst op 04.08.2018

premie voor restauratie Peerdenposterij Torhout

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van222.722,84 euro toe voor de restauratie van de Peerdenposterij in Torhout 


“De Peerdenposterij in Torhout wordt gerestaureerd en nadien herbestemd tot een dagcentrum, ‘De Beelderij’ van de vzw Huize Tordale. Deze vzw ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking op het vlak van wonen, werken, leren en ontspannen. De Bleekerij is een artistiek atelier, de Peerdenposterij wordt een ‘open huis’ waarin iedereen welkom is om kennis te maken met de kunstenaars van ‘De Beelderij’. In het inclusie-woonproject achter de Peerdenposterij zullen mensen met een beperking en zorgbehoevende bejaarden samenleven”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

De restauratiewerken zijn dringend nodig om de openbare veiligheid te garanderen.  In het verleden zijn verschillende maatregelen genomen die onvoldoende duurzaam blijken. Zo komt bijvoorbeeld het pleisterwerk van de gevel, de houten ramen en de dakstructuur hebben last van houtrot en de stabiliteit van het gebouw is in het gedrang.

De Peerdenposterij is in 2002 beschermd omwille van haar historische en architectuur-historische waarde. De herberg is eind achttiende eeuw gebouwd aan de toenmalige zuidelijke stadsrand in de straatbocht van de in 1754 aangelegde steenweg Brugge-Torhout-Menen. Op die manier is de Peerdenposterij een getuige van het verkeer en de infrastructuur in de tweede helft van de achttiende en de negentiende eeuw, toen paard en kar nog het belangrijkste vervoermiddel was. Het monument is een vrij volledig bewaarde landelijke afspanning met herberggelagzaal voor de reizigers, keuken en voorraadkelder.

FVW / Foto Onroerend Erfgoed

Geplaatst op 03.08.2018

Premie voor restauratie woning Anna Mahieu in Ichtegem

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 216.014,80 euro toe voor de restauratie van het exterieur van de woning Anna Mahieu in Ichtegem

“De exterieurrestauratie van Huis Anna Mahieu is een eerste fase in de herbestemming van het beschermde woonhuis. De daken, het buitenschrijnwerk, de rotseerbepleistering, het baksteenmetselwerk van de bijgebouwen, en de serre worden gerestaureerd. Het pand wordt verbouwd tot restaurant en woning voor de uitbater. In een tweede latere fase wordt de binnenkant van de woning gerestaureerd”, aldus minister-president Geert Bourgeois

Eerder is er al een onderzoekspremie toegekend voor de opmaak van het beheersplan voor het monument (4.840,00 euro).

De woning is in 2012 beschermd omwille van de historische, architectuur-historische en sociaal-culturele waarde. Het was Karel Mahieu uit een timmermansfamilie die in 1873-1874 startte met de bouw van het pand.

 

Rond de eeuwwisseling vond een grootschalige verbouwingscampagne plaats. De serre/ wintertuin en de achteraanbouw zijn toegevoegd. In 1945 werd de woning opnieuw uitgebreid. De laatste bewoonster was Anna Mahieu.

 

FVW / Foto Onroerend Erfgoed

Geplaatst op 03.08.2018

Inhuldiging nieuwe grafsteen voor Private Peacefull

Net buiten Ieper, omringd door grachten en bomen, ligt Commonwealth War Graves Commission Bedford House Cemetery – één van de 175 CWGC begraafplaatsen en monumenten in de Westhoek die herinnert aan de onmetelijke impact van de Eerste Wereldoorlog achtergelaten in de streek.

Tussen de vele rijen oorlogsslachtoffers ligt hier ook Private Peacefull begraven, gestorven op 4 juni 1915 en de inspiratie achter het verfilmde boek ‘Private Peaceful’ van Britse auteur Michael Morpurgo (ook bekend van het verfilmde boek “War Horse”). Na het ontdekken van een spelfout in de naam, kreeg de soldaat 103 jaar na zijn overlijden in het bijzijn van zijn familie een nieuwe grafsteen op 27 juli 2018.

Het jeugdboek door schrijver Morpurgo vertelt het verhaal van twee broers Thomas en Charlie die streden in de loopgravenoorlog. Nadat Charlie niet gehoorzaamd aan zijn officier om bij zijn gewonde broer te blijven in het Niemandsland, wordt hij beschuldigd van lafheid en geëxecuteerd. Het historische fictie verhaal wil de gruwel vertellen van het lot van zo’n 300 Gemenebest lotgenoten die in realiteit hetzelfde lot ondergingen tijdens de oorlog. Vandaag is het boek een vaste waarde in het Britse onderwijs en wordt het graf te Bedford House Cemetery door duizenden bezoekers bezocht.
Meer dan 100 jaar na zijn dood, blijkt dat de naam Peaceful (met enkele ‘L’), zoals aangegeven op de grafsteen en in het boek, nooit bestaan heeft. De soldaat die als inspiratie diende van dit oorlogsverhaal, heet in realiteit Thomas Samuel Henry Peacefull (met dubbele ‘L’). De spellingsfout kwam aan het licht wanneer Private Peacefull’s achternicht, Maxine Keeble, na onderzoek de auteur aanschreef om deze fout te melden. De CWGC deed daaropvolgend het nodige werk om het archief en de grafsteen aan te passen zodat de soldaat op correcte wijze tot in de eeuwigheid kan worden herdacht.
Op 27 juli 2018 vond dan ook de herinwijdignsplechtigheid plaats om deze fout te herstellen. In aanwezigheid van Private Peacefull’s familie en auteur Morpurgo werd de grafsteen geplaatst door personeel van de Commonwealth War Graves Commission geplaatst. Daarna volgde een inhuldigingsceremonie. Michael Morpurgo las de Exhortation en Maxine Keeble las John McCrae’s gedicht ‘In Flanders Fields’. De plechtigheid werd afgesloten met een kransneerlegging en het blazen van de Last Post.

Naast het onderhoud van de begraafplaatsen en monumenten van de 1.7 miljoen mannen en vrouwen van het Gemenebest die het leven lieten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in meer dan 150 landen, beheert de CWGC ook een uitgebreid en toegankelijk archief. Voor elk oorlogsslachtoffer houdt de Commissie een databank bij met informatie zoals de soldaat z’n naam, service nummer, rang, regiment, unit, sterftedatum en locatie van zijn graf. Het de CWGC’s verantwoordelijkheid te bewaken dat deze data zo correct mogelijk en up to date blijft.
Peter Francis, PR en Media executive van de Commonwealth War Graves Commission zegt : « Onze CWGC archieven zijn, zelfs na 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog, nog steeds een ‘levende’ databank: Maandelijks worden honderden aanpassingen uitgevoerd aan het archief wanneer nieuwe informatie over een soldaat aan het licht komt. Het geeft enorm veel voldoening om deze eeuwoude spelfout voor Thomas te corrigeren.”
Ondanks dat Private Peacefull altijd de inspiratie zal blijven voor het boek van Michael Morpurgo, bevestigd de spellingswijze nu ook het verschil tussen het fictieve en échte verhaal. Private Thomas Peacefull stierf in werkelijkheid aan zijn wonden nadat hij gewond geraakte aan het front.

 

FVW / Foto CWGC

Geplaatst op 03.08.2018
3472 artikelspagina's: 1 2 3 <<< 4 >>> 5 6 7 8 9 10 11 ... 348