Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

KVK 2 - Anderlecht 2

RSCA gaf de wedstrijd uit handen en maakte geen kans meer op de titel. . 0-2 voorstaan en dan twee tegengoals is onbegrijpelijk.

De redactie / Foto's : BDK & IDV

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 04.06.2015

Eerste insectenavond op vrijdagavond 5 juni vanaf 18.00 op de gavers Harelbeke

We vragen ons soms af hoe insecten leven. Wat eten ze? Hoe groeien ze? De ene zijn schadelijk andere dan weer heel nuttig. Op onze eerste insectenavond gaan we op ontdekking in boeiende wereld van de kriebelbeestjes. Er is voor jong en oud een aangepast programma. Kom gerust af en geniet mee van de vele activiteiten.
18:00 Ontvangst deelnemers en start van de doorlopende activiteiten
19:00 Start natuurkriebeltocht voor kinderen tot 10 jaar (inschrijven vooraf)
19:00 Start insecten/wantsenwandeling voor volwassenen
19:00 Start film Microkosmos in 'the lounge' 20.30 Lezing over insecten in de picknickruimte
22:00 Start wandeling naar nachtvallen voor nachtvlinders
doorlopende activiteiten
Springkasteel/klimtoren met insectenspel
Schminkstand (2 personen) voor kinderen
Knutselen/tekenen rond insecten met gadget
Voortdurend determineren van insecten die gevonden zijn door de deelnemers
Bezoek aan de imker
Fotoshoot
Bistro met insectenburgers, insectennuggets en vegetarische burgers
Kijkkasten met fragmenten uit de animatiereeks 'minuscule' Groot of klein, iedereen welkom.
Meer info : Email: gavers@west-vlaanderen.be Organisatie: PSNC De Gavers Telefoon: 0560234010 

Auteur : Tom Linster

Geplaatst op 04.06.2015

Opnieuw boeiend aanbod grabbelpas-, swap- en speelpleinactiviteiten tijdens zomervakantie 2015

Het stadsbestuur van Blankenberge zorgt er opnieuw voor dat kinderen en jongeren van vijf tot en met zestien jaar (= geboortejaren 1999 tot en met 2010) zich tijdens de zomervakantie niet hoeven te vervelen. De vakantie staat volgeboekt met verfrissende en onvergetelijke speelpleindagen in Speelberge en tal van ontspannende en uitdagende grabbelpas- en swapactiviteiten.
Zo staan er toffe workshops zoals armbreien, het land van instrumensjes, … op het programma, alsook leuke uitstappen zoals dagje Bellewaerde, Plopsaland, Paintball, Kid-Rock, Island Games, … zorgen voor de nodige (ont)spanning.
Wil je dus genieten van de activiteiten? Spring dan binnen in de jeugddienst en de medewerkers doen het nodige. Snel zijn is de boodschap! De plaatsen voor de grabbelpas- en swapactiviteiten zijn beperkt.
Meer info over hoe inschrijven en het aanbod aan activiteiten vind je terug in de brochure ‘Zomerleute’ te verkrijgen op de jeugddienst of via de website jeugd.blankenberge.be.
Speelpleinwerking Blankenberge nu ook voor kleinkinderen
Tijdens alle schoolvakanties organiseert het stadsbestuur een speelpleinwerking, waar kinderen van ouders die wonen of werken in Blankenberge kunnen spelen en deelnemen aan georganiseerde activiteiten. Ook kinderen die schoollopen in Blankenberge kunnen er terecht.
Schepen van Jeugd, Daphné Dumery: “De vergrijzing aan de kust heeft zijn opportuniteiten en heel veel grootouders zorgen tijdens de vakanties voor hun kleinkinderen. Tot voor kort werden de kleinkinderen van wie de ouders niet woonachtig zijn of in Blankenberge of er niet werken niet toegelaten tot onze speelpleinwerking. Hier komt nu verandering in. En dit op vraag van de grootouders zelf.”
Vanaf de zomervakantie van 2015 zullen de voorwaarden om te kunnen deelnemen aan de Blankenbergse speelpleinwerking verruimd worden en zullen kinderen waarvan één van de grootouders woont of werkt in Blankenberge ook toegelaten worden.
Het reglement over de speelpleinwerking zal in deze zin aangepast ter stemming voorgelegd worden op de gemeenteraad van juni zodat deze wijziging nog voor deze zomer geldt.

Geplaatst op 04.06.2015

Kunstacademie voor kids

Vanaf volgend schooljaar kunnen kleuters en jongeren in Blankenberge hun creatieve talenten komen ontdekken en verder ontwikkelen in de Kunstacademie. Het aanbod van de bestaande cursussen kleuter- en jeugdateljee van de Winteracademie wordt vanaf dan gebundeld aangeboden met de opleidingen muziek en woord van de Muziekacademie.
De Kunstacademie voor kids bundelt drie kunstrichtingen: muziek, woord, en beeld. Vanaf het tweede en derde kleuter kunnen de jongste kinderen al aan de slag met beeldende kunst. Vanaf het eerste leerjaar kunnen ze dat ook aanvullen met de opleidingen muziek en woord.
Schepen voor Cultuur, Philip Konings: “Het bundelen van het aanbod zorgt ervoor dat het een stuk eenvoudiger wordt om cursussen te combineren. De uurroosters van de drie richtingen zijn volledig op elkaar afgestemd, zodat kinderen niet hoeven te kiezen tussen muziek, woord of beeld, maar de opleidingen voortaan ook kunnen combineren. Bovendien zijn er prijsreducties voorzien voor wie cursussen uit het pakket combineert.”
De Kunstacademie is een samenwerkingsverband tussen het cultuurcentrum en de muziekacademie van Blankenberge. Schepen Philip Konings noemt de opstart ervan in september een belangrijke stap vooruit naar een geïntegreerd kunstenaanbod in de badstad.
Wie volgend jaar zijn of haar creativiteit de vrije loop wil geven, kan vanaf nu inschrijven bij het cultuurcentrum of de muziekacademie. Haal er de folder ‘De kunstige kidskalender’ met alle uurroosters gratis af.
Meer info:
Schepen van Cultuur, Philip Konings
stadhuis@blankenberge.be
CC Blankenberge - Hoogstraat 2 - 8370 Blankenberge
050 43 20 43 - cultuur@blankenberge.be –cultuur.blankenberge.be
Stedelijke Academie voor Muziek en Woord – de Smet de Naeyerlaan 141
050 41 33 27 - muziekacademie@blankenberge.be - muziekacademie.blankenberge.be
Foto academie Blankenberge.be

Geplaatst op 04.06.2015

Open Kerken ‘by night’

In het weekend van 6 en 7 juni nemen de Blankenbergse kerken voor de vierde keer deel aan de Open Kerkendagen. De grote opkomst bij de vorige edities was de aanleiding om de kerkdeuren opnieuw wijd open te zetten voor het grote publiek. Dit jaar is het thema clair-obscur of spelen met licht.
Bezoekers kunnen er het hele weekend gratis terecht voor een blik achter de schermen van deze opvallende historische gebouwen. Ook de kerktorens zijn open voor het publiek. Speciaal aan deze editie is dat alle drie de kerken uitzonderlijk ook op zaterdagavond tot middernacht geopend zijn.
Schepen voor Cultuur & Erfgoed Philip Konings: “Vanaf 21 uur zullen speciale belichting van de glasramen en het kerkinterieur, kaarsen en vuurkorven, een mysterieuze sfeer creëren in en rond de kerken. In de Sint-Amanduskerk en de Sint-Antoniuskerk zal het mogelijk zijn om met een gids de toren te bezoeken. Een unieke kans om de skyline van Blankenberge en Uitkerke te zien ‘by night’.”
Overdag kan je in de Sint-Antoniuskerk met een gids een boeiende tentoonstelling bekijken over de geschiedenis van deze aloude visserskerk en aansluitend een bezoek brengen aan de toren. Wie meer wil weten over het rijke verleden van de Uitkerkse Sint-Amanduskerk, moet beslist ook één van de gratis gidsbeurten met torenbezoek bijwonen. Ervaren gidsen leiden je ook door geschiedenis van de Sint-Rochuskerk, waar het gloednieuwe lapidarium te bezichtigen is. Deze expositie van funeraire relicten afkomstig van de stedelijke begraafplaats en de kunstcollectie van de Sint-Rochuskerk is een must voor al diegenen die geboeid zijn door lokale funeraire tradities en erfgoed.
Praktisch
De Sint-Rochuskerk opent zowel op zaterdag (10 > 18 u. en 21 > 24 u.) als op zondag (10 > 18 u.) de deuren voor het publiek. Ook de Sint-Antoniuskerk zal op beide dagen open zijn (zaterdag van 9.30 > 17.30 u. en 21 > 24 u. én zondag van 9.30 > 17.30 u.). De Sint-Amanduskerk zal enkel op zaterdag open zijn en dit van 10 tot 18 uur en van 21 tot 24 uur.
Vooraf inschrijven is niet nodig. Deelname is gratis. Alle informatie over de Open Kerkendagen 2015 is te vinden op de website cultuur.blankenberge.be en op www.openkerken.be. Een infoflyer is beschikbaar aan de cultuur- en toerismebalie.
Meer info:
Schepen voor Toerisme & Erfgoed, Philip Konings
stadhuis@blankenberge.be
Stadsarchief, J.F. Kennedyplein 1, 8370 Blankenberge
Contact: Pieter Deschoolmeester
050 43 57 35 - archief@blankenberge.be / Foto : Panoramio .com

Geplaatst op 04.06.2015

GIDSTOCHTEN LEIE

De West-Vlaamse Gidsenkring biedt geleide wandelingen en fietstochten aan rond architectuur en de Leie met extra aandacht voor de vernieuwingen in de stad. Kies tussen tochten als ‘Beleef de Leie in beweging’ (fietstocht), ‘Metamorfose van een stad’ of ‘Als gevels spreken op Overleie’ (wandelingen). Tijdens het parcours krijg je duiding bij de afgewerkte stadsprojecten én projecten die op stapel staan. De gidsbeurten zijn beschikbaar voor zowel individuele deelnemers als groepen. Daarnaast kan je rondleidingen aanvragen in Texture, Museum over Leie en Vlas.
Za 23 mei tot za 25 juli
Kortrijk | startlocatie afhankelijk van de gekozen tocht
€ 55 voor 2u | max. 25 personen
Info: Caroline De Vreese – c_devreese@hotmail.com – 0479 28 77 18 Reservatie: Freddy Packet – freddy.packet@telenet.be - 056 44 60 36
www.gidsenkringkortrijk.be

Jan Balcaen

Geplaatst op 04.06.2015

Aantal geregistreerde criminele feiten ligt in de politiezone Blankenberge-Zuienkerke voor het jaar 2014, een stuk lager dan in 2013

Recentelijk werd door de politiezone Blankenberge-Zuienkerke een overzicht opgesteld van de criminele feiten in 2014.
Burgemeester Patrick de Klerck – Voorzitter politieraad: “Het totaal aantal geregistreerde feiten op het grondgebied van onze zone in 2014 ligt 5,77% lager in vergelijking met 2013. Ten opzichte van 2012 ligt deze waarde 12,32% lager en ten opzichte van 2011 11,26% lager. Wanneer we een vergelijking met de voorgaande jaren maken, moeten we in acht nemen dat momenteel nog niet alle opgestelde processen-verbaal van 2014 zijn afgewerkt en in de databank opgenomen zijn .
Onderstaande tabel toont het totaal aantal misdrijven en omvat zowel de pogingen als de voltooide feiten. Het gaat om een ruime categorie van feiten. Misdrijven zijn niet enkel diefstallen, slagen en verwondingen of feiten van vandalisme, … Ook feiten zoals ‘het niet in orde zijn met de verplichtingen op het gebied van het bevolkingsregister’ of openbare dronkenschap, … worden in dit totaalbeeld meegerekend.
Totaal aantal misdrijven Politiezone Blankenberge-Zuienkerke
                       2011 2012 2013 2014
Blankenberge 3399 3404 3160 2980
Zuienkerke     81     118   117   108
Totaal zone Blankenberge/Zuienkerke 3480 3522 3277 3088
Het criminaliteitsbeeld van de politiezone Blankenberge-Zuienkerke wordt gedomineerd door de feiten gepleegd te Blankenberge (96,5%)
Welke categorieën van feiten komen in de zone Blankenberge – Zuienkerke het meeste voor?
Burgemeester Patrick de klerck – Voorzitter Politieraad:”29,31 % van de feiten (ongeveer 900) hoort thuis in de inbreukcategorie ‘diefstal en afpersing’. Het relatief aandeel van deze categorie kent een daling in vergelijking met voorgaande jaren ( 30,49% in 2013, 30,86% in 2012, 33,25% in 2011). Het totaal aantal geregistreerde feiten in deze rubriek toont ten opzichte van voorgaande jaren eveneens een daling.
80,33 % van de feiten in de categorie ‘diefstal en afpersing’ is een diefstal zonder verzwarende omstandigheden zoals feiten van zakkenrollerij, een diefstal van een rugzak op het strand, diefstal van etenswaren uit een winkel, fietsdiefstal, … (77,48% in 2013, 79,76% in 2012, 84,27% in 2011). In 18,67% van de gevallen spreken we over een diefstal met verzwarende omstandigheden (bv. met braak, bij nacht, met gebruik van geweld, …). In 2013 was dit 19,98%, in 2012 was dit 15,36% terwijl dit in 2011 15,21% was.
De tweede grootste categorie van feiten is deze van ‘beschadigen van eigendom’. 11,56% van de geregistreerde feiten (ongeveer 350) hoort in deze categorie thuis, wat lager is in vergelijking is met de voorgaande jaren (11,93% in 2013, 12,27% in 2012 en 14,25% in 2011).
In 94,40% van deze feiten gaat het over vandalisme, het zijn voornamelijk beschadigingen aan
onroerende goederen en voertuigen. 42,02% van de beschadigingen gebeurde op de openbare weg, in 23,53% werd een beschadiging aan of in een woning toegebracht, in 6,16% was dit aan de infrastructuur van een horecazaak. Deze waarden liggen in de lijn van de voorgaande jaren.
De derde grootste categorie van feiten in onze politiezone is de ‘openbare dronkenschap’ (356 feiten of een aandeel van 11,53%). Deze waarde ligt iets lager in vergelijking met 2013 maar ligt hoger in vergelijking met de andere voorgaande jaren (11,63% in 2013, 10,62% in 2012, 10,60% in 2011).
De vierde grootste categorie van geregistreerde feiten in de politiezone wordt gevormd door ‘misdrijven tegen de lichamelijke integriteit’ (9,75% of circa 300 feiten). Dit aandeel is vergelijkbaar met de voorgaande jaren, maar ligt net iets hoger in vergelijking met 2013, maar lager in vergelijking met de andere voorgaande jaren (9,61% in 2013, 10,14% in 2012, 10,46% in 2011).
De vijfde grootste categorie van de geregistreerde feiten handelt over inbreuken betreffende het bevolkingsregister (8,48%). Het aandeel van deze inbreukencategorie ligt hoger in vergelijking met de voorgaande jaren: 6,81% in 2013, 6,73% in 2012 en 5,98% in 2011”.
Finaal wil ik het politiekorps hartelijk feliciteren met deze puike resultaten! 

Patrick De Klerck

Geplaatst op 04.06.2015

BROEL TE LAND EN TE WATER

De historische Leie is de wieg van Kortrijk en sinds het ontstaan van de Guldensporenstad is het een broedplaats waar altijd iets te beleven viel. Romeinen staken er de Leie over, de stoere Vikings sloegen er hun tenten op en in de voorbije twee wereldoorlogen werd er een hevige strijd gevoerd. Ook de machtige Broeltorens speelden in de Middeleeuwen een belangrijke rol. Ze beschermden de stad en vroegen tol aan passanten. Met ‘Broel te land en te water’ schetsen we de geschiedenis van deze streek. We varen in een luxe motorsloep de Oude Leie af. Tijdens het bootritje krijg je ook een uniek zicht op Museum Texture waar vlas en Leie de hoofdthema’s zijn.
Een samenwerking met Toerisme Kortrijk en bootverhuur De Keper.
Zondagen 28 juni, 12 en 26 juli, 9 en 23 augustus | 15u | duur: 2u
Start: Aanlegsteiger Guido Gezellepad | Kortrijk
Ticket: € 20 per persoon
Info en reservatie: toerisme@kortrijk.be – 056 27 78 40 www.gidsenplus.be – www.toerismekortrijk.be

Jan Balcaen

Geplaatst op 04.06.2015

Stad Kortrijk maakt 2.500 euro vrij voor noodhulp

Het stadsbestuur maakt 2.500 euro noodhulp vrij voor de slachtoffers van de tyfoon Pam
op de eilandengroep van Vanuatu.
Op zaterdag 14 maart sloeg de typhoon Pam toe op de archipel van Vanuatu, een land
van meer dan 80 eilanden in de Grote Oceaan. De schade is erger dan eerst verwacht.
Meer dan 166.600 mensen, waaronder 82.000 kinderen hebben dringend humanitaire hulp
nodig. Ontelbare huizen zijn tot puin herleid. De huizen zijn gebouwd met lokale
materialen, met daken uit riet of golfplaten die niet aan de kracht van de cycloon konden
weerstaan. De velden, moestuinen en voedselvoorraden zijn verwoest. Ook op lange
termijn zal dit een invloed hebben, 80% van de bevolking is immers afhankelijk van de
landbouw. Ze hebben geen toegang tot eten noch drinkbaar water.
Met een beperkte toegang tot drinkbaar water, zullen deze kinderen en hun familie
afhankelijk worden van besmet water, met diarree en andere ziektes tot gevolg. In
toestanden zoals deze verspreiden ziektes zich als een lopend vuurtje, met vele doden tot
gevolg.
UNICEF is aanwezig op het terrein en kent bijgevolg de situatie ter plaatse. Ze verzorgt de
meest dringende noden.
Gaelle Sevenier, UNICEF communicatieverantwoordelijke in Vanuatu, was ter plaatse en
hielp mee een overzicht maken van wat nog bruikbaar is en nog functioneert na de
doortocht van de cycloon. Eigenlijk bijna niets. Voor velen is de situatie letterlijk
rampzalig. “Ik was in Taunono, op enkele kilometers van Port Vila,” vertelt Gaelle. “Ter
plekke zag ik dat er niets meer overeind gebleven is, waar er enkele dagen daarvoor nog
een dorp stond. Op drie alleenstaande bomen na is er totaal geen leven meer.” (bron
www.unicef.be).
UNICEF doet een oproep aan het stadsbestuur voor humanitaire hulp aan de slachtoffers.
In overleg met de Noord-Zuid raad Kortrijk maakt het stadsbestuur €2.500 vrij van het
budget voor nood- en humanitaire hulp.
Het stadsbestuur maakte in 2015 noodhulp vrij voor de strijd tegen ebola in West-Afrika
(Artsen Zonder Grenzen) en voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal (SOS Nepal).
Info: Bert Herrewyn, schepen voor Noord-Zuid, 056 27 71 40, 0496 25 81 54,
bert.herrewyn@kortrijk.be

Geplaatst op 04.06.2015

MUZIKALE DANS ‘VerLEIEding’

Verdwaal in de dans langs de LEIE op de ver-lei-dende tonen van Folk. FINK (Folk in Kortrijk) organiseert een gratis bal, met fijne folkmuziek die jong en oud kan bekoren. De folkfanfare vertrekt om 14u van de Neerbeek aan OC De Troubadour en wandelt tot aan de Leie en terug. Neem jouw instrument mee en sluit aan bij deze vrolijke stoet. Bij terugkeer kan je genieten van een zalig folkoptreden. De leuke melodieën zullen de dansers onder jullie zeker aansteken. ‘Ik kan niet dansen’ is deze keer geen excuus. De dansleraar legt jou enkele basisdansen uit zoals de Hanterdro (reidans) de Scottisch (koppeldans) of de Jig (rondedans). Om 16u gaan we feestelijk verder met folkgroep ‘Donder in ’t Hooi’. Er zijn hapjes en drankjes voorzien. We sluiten af met een spetterende jamsessie.
Zo 21 juni | 14u-19u
OC Troubadour | Bissegem
Gratis
Info en reservatie: Filip Hamerlinck – 0477 75 32 25 – fink@finkvzw.be www.finkvzw.be

Jan Balcaen

Geplaatst op 04.06.2015
3804 artikelspagina's: 1 ... 342 343 344 345 346 <<< 347 >>> 348 349 350 351 352 ... 381