Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Getuigenis van een kleinzoon

Bij de slag om Steenstraete van 22 tot 25 april 1915 kwamen in amper 4 dagen meer dan 300 van de ruim 1.200 aanwezige Grenadiers om het leven. Daarnaast waren er even veel zwaar gewonden. Eén van de zwaar gewonde Grenadiers overleefde de slag en kon het als langstlevende getuige nog navertellen:
ALBERT COOREVITS, OUD-STRIJDER 1e W.O. - 1°GRENADIER.
Geboren in Desselgem op 10 oktober 1893 en overleden te Waregem op 1 maart 1986.

Een persoonlijke en aangrijpende getuigenis werd gebracht door kleinzoon Patrick Buyse in het dakcafé van het stadhuis van Kortrijk

Ik wist al langer dat mijn grootvader, Albert Coorevits uit Desselgem, de laatste oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog was uit Groot-Waregem en na veel opzoekingswerk, in samenwerking met het Kennissencentrum van het “In Flanders Fields Museum” Ieper, na opvraging in Brussel van het medisch/militair dossier van mijn grootvader, bleek hij als Grenadier de laatste levende getuige geweest te zijn van de 2de slag van Ieper en de eerste grote gasaanval. Patrick Buyse is de kleinzoon van Albert Coorevits , de langstlevende Belgische getuige van de eerste grote gasaanval op 22/4/1915 nabij Steenstraete. Zijn verhaal schetst dit historisch feit vanaf de aanleiding tot de 1ste WO en volgt vooral de Belgische troepen tot en met die gasaanval. De Duitse voorbereidingen worden gedetailleerd toegelicht.
Andere toevalligheden maken dit persoonlijk verhaal van zijn grootvader speciaal :
Albert Coorevits had als milicien, meer dan 6 jaar, ongeveer de langste militaire dienst. Het ouderlijk huis van zijn toekomstige vrouw lag precies aan de andere kant van de 6 km ingegraven gaslijn, in Langemark, schuin over het Duits militair kerkhof “Studentenfriedhof”. Albert Coorevits werd 2de dag van de slag op 23/4/1915 in de schouder geschoten en meer dan 10 uur voor dood achtergelaten, hij kreeg zelfs het H. Oliesel van de aalmoezenier. Hij kwam toch tot bewustzijn en herstelde in vele Franse hospitalen. Hij werd persoonlijk gedecoreerd door Koning Albert I. Zijn kleinzoon Patrick Buyse vroeg 75 jaar later gewoon om in Duitsland gekazerneerd te worden en belandde bij de eenheid Grenadiers in Soest, kazerne genaamd ….“Steenstraete”.

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 16.11.2015

EEN WEEKEND VOL CULTUUR EN NATUUR IN HET COLLEGE TE AVELGEM

BOEKENBEURS

Tijdens het weekend van 28 en 29 november kun je opnieuw terecht in het Avelgems college voor de intussen welbekende boekenbeurs. Stapels lectuur om zo mee naar huis te nemen voor de komende winteravonden! Niets dat er niet te vinden is : spannende romans, kinder- en jeugdboeken, strips, naslagwerken, woordenboeken, kunstboeken, puzzelboekjes, cd’s en cd-roms, je noemt het, je vindt het. Met Sinterklaas en Kerstmis in het verschiet is een bezoekje in elk geval de moeite waard, want, wie weet, ligt op de boekenbeurs hèt perfecte cadeau voor een vriend of familielid.
Uitgeverij Muurkranten is ook aanwezig met een uitgebreid gamma aan kaartjes, posters, affiches, enz. en bij het buitengaan kan je nog eens snuisteren in het aanbod van de OXFAM- wereldwinkel, want ook dit jaar staan zij in de receptiehal van het college met hun aantrekkelijke waar.

TENTOONSTELLING en NATUURWANDELINGEN

Onder de titel SJB, School aan de Schelde, wordt de aandacht dit jaar volledig toegespitst op de Scheldemeersen, een prachtig stukje natuur in de omgeving van het Sint-Jan Berchmanscollege. In de kapel zullen de resultaten te zien zijn van de creatieve verwerking door heel wat leerlingen van de school: sommigen ontpopten zich als heuse haikudichters, anderen gebruikten teken- en schildergerei om dit stukje natuur zo aanschouwelijk mogelijk voor te stellen.

NIEUW: Geleide natuurwandelingen.
Zowel op zaterdag als op zondag, telkens om 14.00 uur, kun je als bezoeker deelnemen aan geleide natuurwandelingen door de Avelgemse Scheldemeersen. Ervaren gidsen van Natuurpunt begeleiden deze wandelingen die ongeveer twee uur duren. Na de wandeling verzorgt de ouderraad van de school een après-wandeling waar je kan genieten van een koffie met een pannenkoek. Elke wandeling start en eindigt in het college.

Waar?

Sint-Jan Berchmanscollege, Kasteelstraat 12, 8580 Avelgem

Wanneer?

Boekenbeurs : zaterdag 28 en zondag 29 november 2015 : 10.00 tot 12.00 u en 14.00 tot 19.00 u. Wandeling : op zaterdag 28 en zondag november om 14.00 u.
Organisatie Boekenbeurscomité college Avelgem : 056/644212- college@sjb-avelgem.be

Auteur: Philippe Vercoutere

Geplaatst op 16.11.2015

Brecht Vermeulen (N-VA) vraagt “diepgaand historisch onderzoek naar dynamitering eerste IJZERTOREN in 1946”

Op 11 november vond in Diksmuide de IJzerbedevaart plaats. Hoewel de bedevaart de laatste jaren minder Vlamingen mobiliseert, blijft de IJzertoren een van de belangrijkste symbolen van de Vlaamse Beweging. Binnen enkele maanden zal het 70 jaar geleden zijn dat de oorspronkelijke IJzertoren door “onbekenden” met explosieven opgeblazen werd.
Een eerste aanslag op de IJzertoren vond plaats op 16 juni 1945, met enkel oppervlakkige schade. Maar in de nacht van 15 op 16 maart 1946 volgde een tweede aanslag met een deskundig aangebrachte lading dynamiet, die de toren volledig vernielde.
“De manier waarop de IJzertoren vernield werd, kon alleen gebeuren door deskundigen in explosieven,” zegt N-VA kamerlid Brecht Vermeulen. “Onderzoeksjournalist Willy Moons heeft in zijn boek Het taboe van Vlaanderen : 40 jaar na de aanslag (1986) proberen aan te tonen dat de aanslagplegers met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid personen uit het Belgisch leger waren. Er was dan ook een ontmijningsdienst in de regio gestationeerd. Ook lokale politici zouden er bij betrokken geweest zijn.”
In tegenstelling tot de eerst aanslag van 1945, volgde op de aanslag van 1946 wel een gerechtelijk onderzoek. Maar dat onderzoek deed en doet nog steeds veel vraagtekens rijzen. Er zijn grote vermoedens van intimidatie en politieke inmenging. Het gerechtelijk onderzoek mondde in april 1948 uit in negen voorlopige aanhoudingen, maar het onderzoek liep af zonder enig resultaat. Het feit dat er een onderzoek werd gevoerd dat tot niets heeft geleid, voedde het gevoel bij de Vlaamse Beweging dat de Belgische Staat – in volle repressietijd - doelbewust niets ondernomen had om de daders te vinden.
Parlementaire onderzoekscommissie niet het juiste middel
Het Vlaams Blok/Belang heeft in 2002, 2006 en 2008 in de Senaat en in 2006 ook in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een voorstel tot oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie ingediend, belast met het onderzoek naar de dynamitering van de IJzertoren en naar de wijze waarop het gerechtelijk onderzoek werd gevoerd. “Klaarblijkelijk wenst de partij ditzelfde voorstel nu voor de vijfde keer in te dienen,” zegt Brecht Vermeulen. “Ik denk niet dat een parlementaire onderzoekscommissie het juiste middel is. Die dient vooral om hoorzittingen te organiseren met eventuele getuigen of referentiepersonen. Maar alle betrokkenen zijn inmiddels al overleden. Er zijn ook geen nieuwe feiten bekend.”
Historische opheldering
Daarom doet Vermeulen een uitdrukkelijke oproep aan de Vlaamse universiteiten en aan de onderzoekers van wetenschappelijke instellingen om diepgaand historisch onderzoek op te starten. “Voor de politiek van vandaag is het onderzoek naar wie de aanslag heeft gepleegd, wie de opdrachtgevers waren, en hoe het gerechtelijk onderzoek gevoerd werd, niet meer relevant,” zegt Vermeulen. “Maar wat gebeurd is en wat fout is gelopen, is historisch en moreel wel nog van belang.” Voor Vermeulen moeten de onderzoekers toegang kunnen krijgen tot alle stukken van het gevoerde gerechtelijk onderzoek, tot alle archiefdocumenten van politie, leger en staatsveiligheid, en moeten ze ook de private archiefbronnen kunnen consulteren. “Samen met mijn West-Vlaamse partijgenoten wil ik een historische opheldering, om dan deze bladzijde eindelijk om te kunnen slaan,” zegt hij.
Op 14 februari 1987 werd de site van de IJzertoren bij decreet uitgeroepen tot 'Memoriaal van de Vlaamse ontvoogding'. Het is ook een van de belangrijkste monumenten die verwijst naar de Groote Oorlog. Sedert 1998 is de IJzertoren opgenomen in de lijst van de VN als 'Internationaal Vredescentrum'. De dynamitering bijna 70 jaar geleden van de eerste toren, op een site die op heden een dergelijk symbolisch en maatschappelijk gewicht gekregen heeft, verdient dan ook een ernstig onderzoek. 

Brecht Vermeulen N-VA kamerlid 
Font montage Bernard Decock - Front foto's voor front montage: Curieuzemostordpot

Geplaatst op 12.11.2015

Gymnasten Vaste Vuist Lauwe winnen 5de ZuidWestCup

Afgelopen weekend werden in de sporthal Ter Leie te Lauwe interclub- en individuele wedstrijden Artistieke Gymnastiek betwist voor jongens en meisjes. Deze 5de editie van de ZuidWestCup was een laatste test in aanloop naar het nieuwe wedstrijdseizoen dat volgende week op gang komt. Sportgroep Vaste Vuist mocht zo’n 220 gymnasten verwelkomen. Dat is een mooi aantal deelnemers voor deze ZuidWestCup die enorm veel volk lokte. Bovendien was deze wedstrijd de ideale voorbereiding voor het interclubkampioenschap van volgend weekend te Dendermonde.
Op zaterdagvoormiddag stonden wedstrijden voor jongens opgelegd werk 1 op het programma. Acht ploegen namen deel en het was een nek aan nek race tussen 2 teams. Sportgroep Vaste Vuist trok het laken naar zich toe en won. Tweede werd Rust Roest Brugge en derde TK Vlamertinge. Het winnende team van Vaste Vuist Lauwe bestond uit: Victor Tournicourt, Wannes Vlaeminck, Robbe Dewulf en Cyriel Verhaeghe. Individueel allround was de overwinning voor Wannes Vlaeminck (Vaste Vuist Lauwe) voor de 2 clubgenoten Robbe Dewulf en Victor Tournicourt.
Zaterdagnamiddag was er de interclubwedstrijd Artistieke Gymnastiek Heren opgelegd werk 2. Rust Roest Brugge won deze wedstrijd voor Vaste Vuist Lauwe en Gym Izegem. Go4gym Wevelgem werd 4de. Voor Vaste Vuist turnden Yente Callewaert, Jean-Louis Flamen en Felix Callewaert. Individueel all round werd Felix Callewaert knap derde. Op zaterdagavond was het de beurt aan de vrije werkers Heren. Sportgroep Vaste Vuist Lauwe werd er 3de na Rust Roest Brugge en Gym Mechelen. Veelbelovend voor de interclubfinale te Dendermonde binnen 3 weken.
Op zondag werden er enkel individuele wedstrijden geturnd waaraan 6 clubs deelnamen: Vaste Vuist Lauwe, KIT Ieper, TK Vlamertinge, Gympie Moorslede, Elastika Torhout en Jong Moorsele. Op zondag kwamen de gymnasten recre@ D-niveau meisjes op de wedstrijdvloer. Bij de pupillen was de overwinning voor Elastika Torhout. Sara Vermeersch en Lora Deboel (beiden Vaste Vuist Lauwe) werden 2de en 3de. Bij de benjamins was de overwinning voor Mirthe Verhulst (Lauwe), bij de miniemen voor Babette Callebert (Lauwe). Verder was er nog individueel goud voor Kiani Fermaut en Emiel Haydon (beiden Vaste Vuist Lauwe).
Deze wedstrijd was voor Sportgroep Vaste Vuist een eerste test als voorbereiding op het interclubkampioenschap van volgend weekend in Dendermonde. 

Sportgroep Vaste Vuist Lauwe Heren winnaar van de ZuidWestCup voor Rust Roest Brugge en TK Vlamertinge. 

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 12.11.2015

erfgoed zuidwest bouwt Pop-up museum

Op donderdag 3 december bouwt erfgoed zuidwest een eigen Pop-up museum, een tentoonstelling gecreëerd voor én door de deelnemers, in V-tex (Pieter de Conincklaan 23 A, Kortrijk). Ieder met een interesse in erfgoed is vanaf 19u00 welkom. Breng een eigen stukje erfgoed met je mee, iets wat je zelf waard vindt te bewaren. Samen ontdekken we op deze manier het erfgoed in Zuid-West-Vlaanderen en gaan we op zoek naar de verhalen achter het erfgoed van musea, verenigingen, archieven, privépersonen en de buurt. Met alle meegebrachte objecten wordt een museum-voor-één-avond gebouwd, aan het einde van de avond wordt het museum feestelijk geopend.

Alles kan erfgoed zijn: zowel gebruiksvoorwerpen als foto’s en papieren documenten. Erfgoed is een verzamelterm voor alles wat we overerven van vorige generaties én wat we het bewaren waard vinden. Iedereen bewaart dus erfgoed: de speelgoedauto van je grootvader, een oude foto of brief met een markant verhaal, een bijzonder koffielepeltje, een voorwerp uit een (verloren) processie, … Ook tradities, dialect en gebruiken kunnen erfgoed zijn. Misschien heb jij nog een oud recept van een streekgerecht, een dialectopname of een vinkenkooi? Kies een object en geef het een plaatsje in ons museum. ’s Avonds neem je jouw object terug mee naar huis.

Het Pop-up museum is een project van erfgoed zuidwest, de erfgoedcel voor Zuid-West-Vlaanderen. Het Pop-up museum vindt plaats op donderdag 3 december 2015. Ieder met een interesse voor erfgoed is welkom in V-tex (Pieter de Conincklaan 23 A, 8500 Kortrijk) vanaf 19u (om 19u30 gaan we van start).
Deelname is gratis, iedereen kan deelnamen, inschrijven verplicht via www.erfgoedzuidwest.be of telefonisch 056 24 16 16.

Auteur: Lieze Neyts

Geplaatst op 10.11.2015

Joke , laat ons niet in de steek

Er breekt een tijd van gezelligheid, warmte en familiefeesten aan, alleen zal dit in schril contrast staan met de varkensprijzen en het gemoed van de landbouwers. Week na week worden we geconfronteerd met dalende prijzen met een ongekende diepte tot gevolg. Alle redenen worden uit de kast gehaald om de dalende prijs te kunnen verantwoorden. Dalende consumptie, verminderde koopkracht in afzetmarkten lijken de hoofdreden. En daarenboven wordt op geregelde tijdstippen van elke gelegenheid gretig gebruik gemaakt om onze sector in een negatief daglicht te stellen.
Terwijl wij, als varkenshouder alles volgens het boekje doen en zelf heffingen betalen om grote mediacampagnes op poten te zetten (denk aan de nieuwe campagne bij VLAM onder de noemer “Een stukje varken voor alle vorken”), krijgen negativisten vrije tribune zonder gelijke .
Zoals met het eenzijdig interpreteren van het rapport van de WHO over het eten van rood vlees. Dit is nog maar één van de vele lastercampagnes aan onze deur. De media wou zelf niet wachten op het rapport, 2 dagen ervoor sprak men al moord en brand over het eten van vlees. Wetenschappers herriepen en nuanceerden wel het rapport maar intussen is het kwaad geschied.
Gisteren was de etikettering van ons vlees aan de beurt. Blijkbaar worden de standaarden, door de overheid opgelegd, niet nageleefd. Nochtans zijn de verhoudingen van vleesbereiding duidelijk bij wet vastgelegd. Opnieuw moeten we constateren dat andere schakels onze producten misbruiken om nog meer winst op te strijken, tegen alle regels in. En wie betaalt deze negatieve reclame? WIJ, als varkenshouder, betalen de rekening. Want de consument maken ze bang en vies van onze kwaliteitsproducten, wat een dalende trend van vleesverbruik tot gevolg heeft.

De sector is in hele grote moeilijkheden. Niet alleen is er de dalende trend van het vleesverbruik in de Westerse landen maar zijn we het slachtoffer van ons eigen succesverhaal.
De producties in de zeugenhouderij zijn de laatste jaren met rasse schreden de hoogte in gegaan. Van de talloze uitbreidingen van bedrijven nog niet gesproken, kunnen we alleen maar vaststellen dat er een te groot aanbod is in de markt. Daarbij komend, is er nog het wegvallen vorig jaar van de Russische markt die een enorme domper op het exportvolume heeft gegeven. Te grote stocks bouwen zich op en niemand die nog blijf weet met karkassen en vettere deelstukken.
Slachthuizen weten maar één oplossing: de varkensprijs lager stellen dan onze buurlanden, enkel en alleen om goedkoper te kunnen exporteren. Wat betekent het Piétrain-varken dan nog in dit verhaal, als meerwaarde naar de varkenshouder?

Wat missen we vandaag?

Daadkracht van onze Minister van Landbouw Joke Schauvliege.
Na de verdeling van het Europese geld, die een kleine druppel op een hete plaat is en na de overeenkomst in het Belgische ketenoverleg, heeft de minister nog niet veel voor onze sector uit de brand gesleept. Tot nu toe werd er een klein budget besteed voor kleine maatregelen maar op daadwerkelijke, structurele maatregelen, blijft het nog steeds wachten.
Wetende dat de sector bijdraagt tot maar liefst 40% van de exportwaarde van de gehele dierlijke sector, zou de minister toch een voorbeeld kunnen stellen, door de verziekte sector grondig aan te pakken en funderingen te leggen voor de komende generatie.

Nog nooit aan gedacht? De toekomst van onze bedrijven is in groot gevaar, geen enkele jongere wil nog een bedrijf overnemen of uitbaten. De toekomst is te onzeker en van een inkomen valt al zeker niet over te spreken.
Een koude sanering is volop bezig.
Aan U als Minister om daar verandering in te brengen en de sanering op een warme manier te laten evolueren. Ook al kost dit geld, durf de sector goede funderingen te geven en ons klaar te stomen voor een bloeiende en welvarende tijd. Jammer genoeg, moeten we vaststellen dat het ontbreekt aan moed en durf!

Mevrouw de Minister, U ervaart grote druk door andere schakels in de sector om geen toegevingen te doen aan structurele maatregelen. Maar wat lost het op? Veevoederfirma’s zien niet graag hun omzet van voeder dalen, want hun fabrieken zijn op een bepaalde capaciteit gebouwd en moeten optimaal renderen. Slachthuizen willen geen lege haken, want ook hier, zou hun kostprijs stijgen. Het is overduidelijk. Iedereen in de sector, behalve de varkenshouder heeft er GEEN baat bij dat er structureel aan het aanbod gewerkt wordt maar toch zal een mentaliteitswijziging nodig zijn, om leefbare bedrijven te kunnen overhouden.

Wij hopen spoedig op enkele maatregelen en de kans op een leefbaar bestaan!
ABS contactpersoon : Vergote Bart, varkenshouder en woordvoerder namens de ABS-varkenshouders
0473 94 19 57

Geplaatst op 10.11.2015

Week van de Smaak 2015 van 12 tot 22 november

De Week van de Smaak is een tiendaags publieksevenement rond smaak en eetcultuur en vindt plaats over heel Vlaanderen en Brussel. Dit jaar is het alweer tijd voor de negende editie van de Week van de Smaak. Van 12 tot 22 november staat die in het teken van ‘VERGETEN?’. Oude recepten met een nieuwe invulling, ambachten die herleven, nieuwe eetconcepten met een knipoog naar de geschiedenis, kennis die van generatie op generatie wordt doorgegeven… ze krijgen allemaal hun plaats tijdens de Week van de Smaak.
Ook in Menen staan tijdens de Week van de Smaak heel wat activiteiten op het ‘menu’.
Donderdag 12/11 | 15 u. - 18 u.
Bierdegustatie: ‘Vergeten bieren’
Speciaal voor ons gaat Geroen Vansteenbrugge, gastspreker rond onze rijke Belgische biercultuur, op zoek naar vergeten bieren. Je kent ze wel Kwak, Brigand, Tonneke... bieren die in de jaren ‘80 populair waren. Blond, bruin, amber voor elk wat wils. Geroen laat ons opnieuw kennismaken met vele bierpareltjes die hij vanonder het stof haalt met heerlijke verhalen en anekdotes. Uiteraard gaan we tussendoor ook proeven. LDC Allegro, Volkslaan 302 - Menen. 10 euro (5 biertjes proeven + hapjes). Max. 30 personen: inschrijven via T 056 527 280.

Geplaatst op 10.11.2015

Een literaire muziekvoorstelling met Hans Quaghebeur, Mieke Laureys en Filip Verneert

Schepen van Cultuur Philip Konings: “Wie het boekennieuws volgt, heeft vast en zeker al van Kris Van Steenberge gehoord. Deze (toneel)schrijver, regisseur en leraar woont in Lier en brengt regelmatig zijn vakantie door in Blankenberge. Zijn debuutroman Woesten verscheen in september 2013 bij uitgeverij Vrijdag en verleidde sindsdien menig lezer en recensent. Het boek werd meteen met prijzen beladen: naast De Bronzen Uil kaapte het ook de Debuutprijs 2014 en de Lezersprijs van het Betere Boek weg. Tijdens de Bibliotheekweek voerde Woesten de top 25 van de Verborgen parels aan. Goed nieuws voor wie geen lezer is: de filmrechten zijn reeds verkocht.”
De verhalen van zijn grootvader over de Groote Oorlog vormden de kiem voor Van Steenberges debuutroman. Woesten is een combinatie van gezinsdrama en oorlogsperikelen.
Bibliothecaris Christine De Prest: “In Woesten on tour brengt Kris Van Steenberge fragmenten uit zijn succesroman, afgewisseld met teksten uit De Groote Oorlog. Hij krijgt muzikale begeleiding van het ensemble Caesar’s Nose, dat bestaat uit Mieke Laureys (zang), Filip Verneert (gitaar, banjo) en Hans Quaghebeur (accordeon). Deze laatste ken je misschien wel als korpschef van de politiezone Blankenberge/Zuienkerke.
Na de voorstelling zal de auteur met plezier de vragen uit het publiek beantwoorden en zijn boek signeren. Zorg dat je erbij bent op 18 november 2015, om 20 uur in de Literatuurkamer!”
Vooraf inschrijven en betalen in de bibliotheek.
Toegang voor leden: 2 euro, voor niet-leden: 5 euro.
Info
Bibliotheek Blankenberge – Onderwijsstraat 17 - 8370 Blankenberge
T 050 41 59 78 – blankenberge@bibliotheek.be

Geplaatst op 10.11.2015

1Dag Niet

Wist je dat er in ons land meer dan 200 keer per dag wordt ingebroken in een woning? De maatschappelijke kost is torenhoog: jaarlijks betalen we met z’n allen meer dan 400 miljoen euro… Hoog tijd dat we hier samen iets aan doen!
Op 13 november 2015 werkt de Blankenbergse preventiedienst alvast mee aan de nationale actiedag waarop we de strijd aanbinden tegen woninginbraken. 1 dag geen woninginbraken in België en Nederland.
Volgende acties vinden plaats in Blankenberge & Zuienkerke:
• Op 13 november 2015 staat de preventiedienst van 14 tot 18 uur met een informatiestand in de bibliotheek (Onderwijsstraat 17).
• Ook op 13 november 2015 organiseren de stadsgidsen een wandeling met als thema Verborgen Misdaad. Een gidsbeurt met verhalen over criminele feiten uit het verleden en enkele nuttige preventieve tips. Deelname hieraan is gratis, vertrek om 16 uur aan de dienst Toerisme (Kon. Leopold III-plein). De wandeling eindigt omstreeks 17.30 uur in de bibliotheek met een kopje koffie.
• Verhoogd toezicht door de lokale politie Blankenberge – Zuienkerke en de gemeenschapswachten van de stad Blankenberge.
• Wandeling met veiligheidsquiz georganiseerd door het Buurtinformatie Netwerk Vagevuurwijk (Zuienkerke) voor bewoners van de wijk.
• Infostand 1 Dag Niet! in supermarkt Carrefour (Kerkstraat 76 te Blankenberge) op dinsdag 10 november 2015.
Maar ook jij kan iets extra doen.
Organiseer een actie: groot of klein. Je kan de raamposter downloaden en ophangen op een zichtbare plek. Of wat dacht je van een heuse socialemediacampagne? Deel de Facebookpagina en volg #1dagnietBE op Twitter. Of nodig de buurt uit voor een winterbarbecue, leer elkaar kennen en hou een extra oogje in het zeil. inspanning Registreer je actie ook op www.1dagniet.be. Een kleine levert vaak een maximaal effect!
Info
Preventiedienst – stadhuis Blankenberge – J.F. Kennedyplein 1 – T 050 43 57 32 – preventiedienst@blankenberge.be
www.1dagniet.be
www.facebook.com/Preventiedienst.Blankenberge
www.facebook.com/LokalePolitieBlankenbergeZuienkerke

Geplaatst op 10.11.2015

Bewoners woonzorgcentrum Biezenheem vliegen van Oostende naar Benidorm

Op maandag 9 november vertrokken tien bewoners van woonzorgcentrum Biezenheem en vier bewoners van de aanleunende serviceflats in Bissegem voor vier dagen naar Hotel Melia in Benidorm. Samen met tien begeleiders namen ze om 12u55 het vliegtuig op de luchthaven van Oostende. Op vrijdag 13 november zetten ze op hetzelfde uur en dezelfde plaats terug voet aan de grond.

Om de reiskosten te drukken, organiseerde het personeel in juni een pré-summer fuif in OC De Vonke en verkochten ze sleutelhangers. Daarnaast verzamelden ze nog wat opbrengsten met de verkoop van verse pannenkoeken.

Het idee komt van twee personeelsleden van het Biezenheem, Griet Delahousse en Samira Ezzine. “Tijdens een reis naar Benidorm stonden we versteld van hoe het leven daar aangepast is aan een ouder publiek. Zo ontstond het idee om eens naar ginder te trekken met een aantal bewoners,” vertelt Griet Delahousse. “De bewoners reageerden zeer enthousiast op het idee. Voor een aantal bewoners die vroeger zelf jaarlijks naar Benidorm op vakantie gingen wordt het een blij weerzien. Meestal trekken we er met onze bewoners op uit naar de Belgische kust, deze keer zoeken we het een stuk verder. Het is de eerste keer dat we met het woonzorgcentrum naar het buitenland trekken.”  Philippe De Coene  Schepen van Sociale Zaken, OCMW, Armoedebestrijding, Integratie en Consumenten 

Geplaatst op 10.11.2015
4531 artikelspagina's: 1 ... 373 374 375 376 377 <<< 378 >>> 379 380 381 382 383 ... 454