Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Ondersteuning van specifieke dienstverlening op vlak van grote calamiteiten (noodplanning)

Bij een noodsituatie heeft een overheid de plicht om haar bevolking te informeren. Naast persberichten, posts op sociale media en andere collectieve verspreidingskanalen, kan het noodzakelijk zijn om een beroep te doen op een callcenterfunctie om individuele vragen/bezorgdheden te beantwoorden of te signaleren, zowel naar de bevolking in het algemeen (cel communicatie) als naar slachtoffers en hun naasten (medische discipline).
Patrick De Klerck: ”Met de recente problemen rond de aangespoelde olie op het strand, werden de vragen van de bevolking en toeristen op een snelle en accurate manier door onze eigen diensten beantwoord. Ze leverden hierbij uitstekend werk waarvoor ik hen nogmaals wil bedanken.
Indien we echter te maken krijgen met een grootschalige ramp (met gewonden en slachtoffers), is dit niet zo evident gezien de specificiteit van de noodsituatie. Voor het organiseren van een dergelijk rampencallcenter zijn er naast de logistieke component (telefoonlijnen, plaats, …) in eerste plaats ook hiertoe specifiek geschoolde en ervaren personen nodig om dit op een gepaste en professionele wijze aan te pakken, bovendien ondersteund door de nodige speciale softwarepakketten,… .
Via een samenwerking tussen de FOD Binnenlandse Zaken en de FOD Volksgezondheid wordt de mogelijkheid geboden om als stad toe te treden tot een gezamenlijk contract om binnen het uur een professioneel callcenter operationeel te hebben dat bereikbaar is via een voor de bevolking gratis en eenduidig nummer. Hierbij worden de kosten voor de stand-byperiode gedragen door de federale overheid, en dient de stad enkel in te staan voor de kosten die specifiek op vraag van de stad geleverd worden . Het stadsbestuur moet dus enkel betalen wanneer ze effectief op dit rampencallcenter een beroep doet.
Het college van burgemeester en schepenen gaf groen licht om in het kader van de noodplanning toe te treden tot het federaal contract om bij ernstige calamiteiten beroep te doen op dit gespecialiseerd callcenter. Bij stand-by zijn er geen kosten ten laste van de stad”.

Geplaatst op 30.10.2015

Geboortebos in De Gavers

Op 21 november plant Harelbeke samen met Deerlijk een geboortebos aan in de Gavers. Afspraak om 10 uur op de parking van Deporama, Gaversstraat, Deerlijk. Alle ouders waarvan hun kindje(s) geboren is (zijn) tussen 1 september 2014 en 31 augustus 2015 worden uitgenodigd om op deze dag een boom aan te planten! Ook ouders die hun kindje te vroeg verloren, zijn welkom.
Dag verkeersveiligheid 
Op vrijdag 27 november komen Zeppe en Zikki, samen met Ayla en haar vriendjes, om 12.30 uur naar Stasegem om het actiecomité Veilig Deprez een prijs te overhandigen in het kader van verkeersveiligheid (fonds Dominique de Graeve, Koning Boudewijnstichting). De hele dag staat in het teken van verkeersveiligheid. Meer info via naert.tijs@telenet.be.
Blik op Islam
Neem deel aan een gespreksavond over intercultureel samenleven in Harelbeke. Of je nu leeft of werkt met moslims, of je wil Islam gewoon beter begrijpen, dan is deze lezing iets voor jou! Op maandag 30 november om 19.30 uur in CC het SPOOR. Toegang is gratis. Naast de bekende informatie over de grondbeginselen leren we ook hoe de religie doorwerkt in het dagelijks leven van verschillende moslims.

Geplaatst op 29.10.2015

BERICHTEN uit Harelbeke

Beker van Harelbeke kaarten - 6 november Op vrijdag 6 november om 19 uur in CC het SPOOR. Kaarting tussen alle kaartersclubs van Harelbeke, Bavikhove en Hulste. De opbrengst is ten voordele van het goede doel.
Gezocht vrijwilligers voor nette regio Imog is op zoek naar netheidsmeesters en glasbolpeters en -meters.
Een netheidsmeester ruimt het zwerfvuil op in één of meerdere straten naar keuze. Een glasbolpeter of -meter houdt een oogje in het zeil bij een glasbol in de buurt.
Wens je mee te werken aan een nette straat of buurt? Geef je naam en adres door aan Imog, Kortrijksesteenweg 264, Harelbeke of via duurzaamheid@imog.be of 0800 99 827., Op 9 en 16 november is er om 19 uur in de kantoren van Imog een nieuwe opleiding voor netheidsmeester.
Harelbeke in de literatuur - 6 november Titel van het boek en de tentoonstelling: Harelbeke in de literatuur. Een literair-historische benadering Auteur: Jan Van Herreweghe Presentatie van het boek en opening van de tentoonstelling:
Vrijdag 6 november om 19.30 uur Locatie: Bibliotheek Harelbeke, Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke Sprekers: Annick Vandebuerie, schepen van cultuur en Frans Boenders, publicist
11-novemberplechtigheden in Harelbeke
09:50 Samenkomst aan Engels Kerkhof, Deerlijksesteenweg 10:00 Herdenking, neerleggen bloementuil, hulde gesneuvelden
Speciale hulde aan Lce Cpl Cyril Adams, 5th Bn Oxfordshire and Buckinghamshire light infantry, 17 jaar en de jongste gesneuvelde op Harlebeke New British Cemetery Optocht naar Sint-Salvatorkerk
10:45 Groet aan het monument van Lt. André Deprez en Lt. Robert Schaepdryver in de Gentsestraat met neerleggen bloementuil 11:00 Viering in de Sint-Salvatorkerk 11:45 Herdenking en hulde herdenkingsmonument naast de kerk met bloemenhulde m.m.v. de leerlingen van het gemeenschapsonderwijs Ter Gavers 12:15 Toespraak burgemeester en receptie in trouwzaal stadhuis
Stasegem
08:45 Vorming stoet aan café Brouwershof en optocht naar de kerk 09:00 Viering in de Sint-Augustinuskerk m.m.v. de kinderen van de stedelijke basisschool Zuid en de vrije basisschool Sint-Augustinus 09:45 Plechtigheid en bloemneerlegging aan het monument 10:15 Stadsreceptie in de Zuiderkouter
Bavikhove
09:45 Vorming stoet aan SCC Torengalm 09:55 Start stoet onder leiding van KDF Bavikhove met vlaggendragers van alle
verenigingen/organisaties 10:00 Viering in de Sint-Amanduskerk verzorgd door de verenigingen, het Vriendenkoor zorgt voor de muziek en de jeugdverenigingen brengen een kort toneeltje die het probleem van de vluchtelingen tijdens de 'Groote Oorl
.. Hulste
09:00 Viering in de Sint-Pieterskerk 10:00 Plechtigheid aan het monument 10:20 Optocht naar het kerkhof met dodenhulde bij het erepark
10:35 Optocht naar Dorpshuis De Rijstpekker gevolgd door stadsreceptie 11:30 Gezellig samenzijn in lokaal NSB-Hulste - café Oud Gemeentehuis met kaarting en teerlingbak

Geplaatst op 29.10.2015

Gino Derveaux teruggevonden

Gino Derveaux was vermist sedert donderdag 22 oktober. Gino Derveaux was vooral bekend als trainer bij kansarme jongeren. Hij was een fervent supporter van KV Kortrijk en jeugdtrainer bij SV Kortrijk. De 53-jarige Kortrijkzaan werd maandag 26 oktober overleden aangetroffen in zijn flat. 

De uitvaart van Gino heeft plaats op zaterdag 31 oktober om 09u  in crematorium Uitzicht op hoog Kortrijk. 

De redactie

Geplaatst op 27.10.2015

Benefiet Stand-up for Lifeschool: lachen voor het goede doel

Voor haar jaarlijkse benefiet op 27 november gaat Powered by Love, Lifeschool Ghana helemaal de ‘lachtoer’ op!
Stand-up for Lifeschool heet het evenement en ‘Stand-up’ mogen we hier ruim interpreteren.

Treden aan:
- Kjen Descheemaker, als de beatboxende comedian (Belgium’s Got Talent, JIMtv’s Fuzz Live, ‘De Commeere Comedy Cup’.. );
- Anthony Willems, unieke Oostendse Slam Poëet;
- Christine Moreel vertelt over haar boek ‘Noem me neger. Berichten uit ons moedercontinent’;
- en Gunter Lamoot doet Gunter Lamoot!

Jarno Boone (Comedy Night Brugge) wordt uw MC die u op geheel eigen wijze doorheen deze avond loodst en uw lach in goede banen leidt.

CC Het Spoor Eilandstraat 6 Harelbeke
Deuren om 19u. De show begint om 20u. stipt!
Tickets in voorverkoop 12euro - Aan de deur 15euro Te bestellen via https://lifeschoolghana.wordpress.com/1245-2/
De opbrengst van deze avond is ten voordele van Lifeschool Ghana.
Kom lachen met het goede doel voor het goede doel!

Auteur: Christine Moreel

Geplaatst op 28.10.2015

Bang van het licht

Na het succesvolle ‘Lotte Houdt van Knopen’, ‘Twee Handen op Eén Buik’ en ‘De Grote Opdracht’ heeft Victoria Jong uit Harelbeke haar vierde prentenboek uit: ‘Bang van het licht’.

Met het boek wil ze kinderen (en ouders/opvoeders) op een speelse manier laten inzien dat angst niet altijd nodig is en dat angst soms zelfs een belemmering is om het mooie in de wereld te zien. Als ouders/opvoeders moeten we ook waakzaam zijn dat we onze kinderen de mogelijkheid geven om zelf op ontdekking te gaan en dingen te proberen, zonder onze eigen angsten op onze kinderen projecteren.
In het boek is een nawoord opgenomen van mental coach Marleen Vandevivere en een 10-tal suggesties om met het onderwerp aan de slag te gaan thuis of in de klas. Voor de illustraties werkte Victoria opnieuw samen met de Zottegemse Leen Galle uit Wondelgem.

Het prentenboek wordt uitgegeven bij Uitgeverij Het Punt en verschijnt in de aanloop van de boekenbeurs in Antwerpen, waar Victoria Jong ook zal signeren. Het is te koop in de boekhandel of via de website van de uitgeverij: www.deleeswinkel.be. Voor een gesigneerd exemplaar kan je terecht bij Victoria Jong via victoria.jong2012@gmail.com. 

Auteur: Victoria Jong/ Illustrator: Leen Galle ISBN: 978-94-607923-7-3

Geplaatst op 28.10.2015

Kris Van Steenberge met Woesten on tour

Een literaire muziekvoorstelling met Hans Quaghebeur, Mieke Laureys en Filip Verneert
Schepen van Cultuur Philip Konings: “Wie het boekennieuws volgt, heeft vast en zeker al van Kris Van Steenberge gehoord. Deze (toneel)schrijver, regisseur en leraar woont in Lier en brengt regelmatig zijn vakantie door in Blankenberge. Zijn debuutroman Woesten verscheen in september 2013 bij uitgeverij Vrijdag en verleidde sindsdien menig lezer en recensent. Het boek werd meteen met prijzen beladen: naast De Bronzen Uil kaapte het ook de Debuutprijs 2014 en de Lezersprijs van het Betere Boek weg. Tijdens de Bibliotheekweek voerde Woesten de top 25 van de Verborgen parels aan. Goed nieuws voor wie geen lezer is: de filmrechten zijn reeds verkocht.”
De verhalen van zijn grootvader over de Groote Oorlog vormden de kiem voor Van Steenberges debuutroman. Woesten is een combinatie van gezinsdrama en oorlogsperikelen.
Bibliothecaris Christine De Prest: “In Woesten on tour brengt Kris Van Steenberge fragmenten uit zijn succesroman, afgewisseld met teksten uit De Groote Oorlog. Hij krijgt muzikale begeleiding van het ensemble Caesar’s Nose, dat bestaat uit Mieke Laureys (zang), Filip Verneert (gitaar, banjo) en Hans Quaghebeur (accordeon). Deze laatste ken je misschien wel als korpschef van de politiezone Blankenberge/Zuienkerke. Na de voorstelling zal de auteur met plezier de vragen uit het publiek beantwoorden en zijn boek signeren. Zorg dat je erbij bent op 18 november 2015, om 20 uur in de Literatuurkamer!”
Vooraf inschrijven en betalen in de bibliotheek.
Toegang voor leden: 2 euro, voor niet-leden: 5 euro. 

Info
Bibliotheek Blankenberge – Onderwijsstraat 17 - 8370 Blankenberge
T 050 41 59 78 – blankenberge@bibliotheek.be

Geplaatst op 28.10.2015

Groepsaankoop zonnepanelen in regio groot succes

Al meer dan 1000 gezinnen uit Avelgem, Anzegem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Wevelgem en Wervik registreerden zich de voorbije weken voor een samenaankoop van zonnepanelen van EOS. Leiedal juicht dit initiatief van de gemeenten toe vanuit het streven naar een klimaatneutrale regio. Bovendien verloot de intercommunale een SMAPPEE energiemonitor onder alle deelnemers uit de regio. Inschrijven kan nog tem woensdag 28 oktober op www.wijkiezen.be.
Zonnepanelen, iets voor jou?

Overweeg je om zonnepanelen op jouw dak te plaatsen? De gemeenten Avelgem, Anzegem, Deerlijk, Kortrijk, Kuurne, Wevelgem, Waregem en Wervik en de intercommunale Leiedal willen hun inwoners zo goed mogelijk ondersteunen bij het verbeteren van de leefomgeving. Zo werken wij, samen en individueel, aan een klimaatneutrale regio.
Tot en met 28 oktober kan je vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop zonnepanelen op www.wijkiezen.be. De voorbije weken gaven al meer dan 1000 huishoudens uit Zuid-West-Vlaanderen het goede voorbeeld, wat synoniem staat voor zo’n 14.000 panelen. Niet alleen grotere steden en gemeenten zoals Kortrijk (215), Wevelgem (186) en Harelbeke (128) zijn koploper, ook in middelgrote en kleinere gemeenten zoals Deerlijk (106), Anzegem (95), Kuurne (88), Wervik (62) en Avelgem (27) is de interesse groot.
Onder leiding van EOS

Het Autonoom Gemeentebedrijf Energiebesparing Oostende (EOS) organiseert de groepsaankoop zonnepanelen. Om meer volume en bijgevolg goedkopere prijzen te genereren, stelt EOS de samenaankoop open voor alle West-Vlaamse gemeenten. Acht steden en gemeenten uit onze regio (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Wervik en Wevelgem) beslisten hun inwoners uitgebreid te informeren en de nodige bijstand te verlenen. Maar geen nood, ook de inwoners van de andere gemeenten kunnen zich inschrijven. iChoosr, een onafhankelijke groepsaankooporganisator, staat in voor de kwaliteit van de deelnemende leveranciers en producenten.

Traject
Na het afsluiten van de inschrijvingsperiode, volgt een veiling waarbij gekwalificeerde zonnepanelen-leveranciers hun beste bod uitbrengen. Op 16 november 2015 ontvangen de ingeschrevenen dan van de geselecteerde leverancier een persoonlijk voorstel. Nadien beslis je zelf of je hier al dan niet op ingaat. Je krijgt de garantie dat het zonnepanelensysteem geïnstalleerd wordt voor 1 juni 2016.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

• Onuitputtelijke energiebron: de zon is een onuitputtelijke bron van energie, in tegenstelling tot schaarse grondstoffen zoals olie, gas en steenkool
• Besparen op energiekosten: met zonnepanelen wek je zelf je eigen energie op. Daardoor bespaar je jarenlang op je energiekosten
• Grotere onafhankelijkheid: Hoe meer stroom jouw zonnepanelensysteem opwekt, hoe minder stroom je nodig hebt van je energieleverancier.
• Vermindering CO2-uitstoot: Door te kiezen voor zonnepanelen draag je bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en aan een duurzame toekomst voor de komende generaties.
De actuele discussies rond de ‘turteltaks’ – het wegwerken van de schuldenput door subsidiëring in het verleden – doet bij velen de vraag rijzen of het plaatsen van zonnepanelen wel nog de moeite loont. Het antwoord is en blijft positief. Mensen die vandaag in zonnepanelen investeren kunnen volop genieten van de lusten: besparen op energiekosten, genieten van groene en duurzame energie en energie-onafhankelijk worden. Ook wordt eerlijk bijgedragen aan de lasten: ze ontvangen geen subsidie meer en betalen een netvergoeding voor het gebruik van het distributienet om stroomoverschotten- en tekorten op te vangen.
Samen kopen biedt voordelen

In groep aankopen biedt aanzienlijke voordelen. Samen kan je de beste prijs-kwaliteitsverhouding bedingen. EOS doet het complexe uitzoekwerk en informeert deelnemers uitgebreid over zonne-energie en persoonlijke mogelijkheden. Je bent zeker van een kwalitatief hoogwaardig en compleet zonnepanelensysteem tegen de scherpste prijs, inclusief plaatsing en elektrische keuring. Inschrijven voor de groepsaankoop kan nog tot en met woensdag 28 oktober 2015. Vandaag registreerden zich al meer dan 1000 huishoudens uit de regio voor de samenaankoop.
Win een SMAPPEE energiemonitor
Elke kandidaat uit één van de acht deelnemende steden en gemeenten maakt kans op een SMAPPEE energiemonitor ter waarde van 199 euro. Dit slim toestel biedt niet alleen een actueel overzicht van de opbrengst van je zonnepanelen, het helpt om energie te besparen. SMAPPEE meet het verbruik van de belangrijkste elektrische toestellen in huis en toont het bijhorend kostenplaatje.

Leiedal verloot deze slimme energiemonitor onder alle deelnemers van de samenaankoop in Zuid-West-Vlaanderen. Bovendien geniet elke deelnemer van 15% korting bij de aankoop van een SMAPPEE. Alle Zuid-West-Vlaamse deelnemers ontvangen een kortingscode na de inschrijvingsperiode.

Info
• Inschrijven EOS: www.wijkiezen.be; deelnemende steden en gemeenten helpen u ook graag verder bij vragen
• www.leiedal.be/zonnepanelen; www.youtube.be/leiedal met getuigenisfilmpjes Liesbet Verhelle Leiedal

Geplaatst op 28.10.2015

Symposium ‘Zot van Natuur’

Op donderdag 10 december vindt in CC De Grote Post in Oostende het symposium ‘Zot van Natuur’ plaats.
Op het symposium leggen gerenommeerde sprekers, zoals Mark Mieras, Jolanda Maas, Jan Allegaert, Sigrun Lobst en Bruno Vanobbergen, de link tussen de natuur en ons fysiek, psychisch en sociaal welzijn, van bij de geboorte tot op het sterfbed.
Iedereen is ‘zot van natuur’. Bij mooi weer trekken we massaal richting kust of bos om er te wandelen of te fietsen. Anderzijds merken we dat we ‘zot’ worden van een tekort aan natuur…
Het volledige programma is op de website www.west-vlaanderen.be/zotvannatuur terug te vinden. Deelname aan het symposium bedraagt 15 euro.
Praktisch
Datum: donderdag 10 december, vanaf 9 uur Locatie: ‘CC De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18A in Oostende Deelname aan het symposium bedraagt 15 euro. 

Meer info : dienst communicatie, Fanny Depijpere fanny.depijpere@west-vlaanderen.be
of 050 40 35 17 of 0497 05 18 15

Geplaatst op 28.10.2015

Acht finalisten ‘Westtalent’ bekend

De acht finalisten van de provinciale muziekwedstrijd ‘Westtalent’ zijn gekend.
Op zaterdag 7 november strijden Black Tolex, Uncle Wellington’s Wives, Nemo, Pjay, Simple Pigeons, dirk., Cleo en Brent Beukelaer voor de overwinning in Het Entrepot in Brugge.
Zij waren de acht besten die na de voorrondes een plaats in de finale kregen.
Doel van de wedstrijd is beloftevolle bands en muzikanten een springplank bieden om zich professioneel te ontplooien. Zo kan de winnende band of muzikant op een vervolgtraject met professionele begeleiding en optredens rekenen. De drie besten krijgen ook een geldprijs van 1.500 euro, 1.000 euro of 500 euro.
Voortraject
Tijdens vier voorrondes, op 3, 10, 17 en 24 oktober namen in totaal 24 bands en muzikanten het tegen elkaar op.
EraserHead, Black Tolex, J. Keens, Momma Said So, Clear Season en Uncle Wellington’s Wives speelden op zaterdag 3 oktober in De Kreun in Kortrijk. MOTSUS, Nemo, Seagulls, Easy Reds, Lethal Injury en EDGAR gaven het beste van zichzelf op zaterdag 10 oktober in De Zwerver in Leffinge. Op zaterdag 17 oktober was het de beurt aan KarmaComa, Fitzgerald, Pjay, micron, All We Expected en Simple Pigeons in 4AD in Diksmuide. De laatste voorronde vond plaats op zaterdag 24 oktober in het Cactus Muziekcentrum in Brugge, daar traden Signs Of Algorithm, dirk., Mickey Doyle, Cleo, Graceland en Brent Beukelaer op.
Ze brachten hun muziek telkens live.
‘Westtalent’
‘Westtalent’ is een muziekwedstrijd die open staat voor alle muziekgenres en alle leeftijden.
West-Vlaamse bands of muzikanten konden zich inschrijven tot en met 15 juni 2015. In totaal dienden 161 bands en muzikanten hun kandidatuur in. 24 bands werden geselecteerd voor de voorrondes.
De jury bestaat uit Kirsten Lemaire (StuBru), Bert Moerman (Boomtown), Wouter Vanmeenen (Leffingeleuren) en Bram Vermeersch (Melkrock, RifRaf). 

Fanny Depijpere - dienst communicatie West -Vlaanderen 

Niet zomaar een muziekwedstrijd
Winnende bands uit de vorige edities van ‘Westtalent’ zijn onder andere: The Glücks, SX, Steak Number Eight, Balthazar en MAZE.

Geplaatst op 28.10.2015
4531 artikelspagina's: 1 ... 376 377 378 379 380 <<< 381 >>> 382 383 384 385 386 ... 454