Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Nieuw dartscafe te Bissegem

De uit Gent afkomstig Julien De Block heropende Café De Eikel op Bissegemplaats. Julien is al meer dan 10 jaar een fervert dartsspeler, Hij nam deel aan diverse tornooien in Luxemburg, Frankrijk en Belgie. Naast de 5 blokken heeft hij voor mensen met beperking die de vogelpiksport willen beoefenen gezorgd voor een speciale voorziening omdat die kunnen vanuit hun rolstoel pijltjes gooien. Tijdens de heropening van zaterdag 10 oktober onder grote belangstelling, met hapje en drankje, werden menig pijltjes gegooid . 

De redactie / Foto's : Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 17.10.2015

4002 DEELNEMERS AAN ZOMERZOEKTOCHT KORTRIJK

De Krant van West-Vlaanderen publiceerde deze zomer 8 zomerzoektochten. In West-Vlaanderen selecteerden ze daarvoor de regio Kortrijk en de kustpolders. De andere regio’s die aan bod kwamen waren: Bergues, Doornik, Meetjesland, Walcheren, Ath, Rijsel, Waasland en Thuin.
Het fietstoerisme zit hier duidelijk in de lift want niet minder dan 4002 deelnemers stuurden het antwoordformulier voor de Kortrijkse zomerzoektocht in! Alleen de kustpolders deden het beter met een score van 4169.

Texture, museum over Leie en vlas stelde samen met Toerisme Kortrijk een leuke fotozoektocht op gelinkt aan het thema vlas. Fietsend langs ca 35 km verkeersluwe wegen ontdekten de deelnemers interessante weetjes over de vlasgeschiedenis in Kortrijk en omgeving.
De deelnemers konden mooie prijzen winnen : een reischeque bij Suffis, waardebonnen bij Euroshop, Deleye, Multibazar en Shoppingcenter Bossaert. Alle winnaars zijn persoonlijk verwittigd.

Auteur: Lucrece Falepin

Geplaatst op 15.10.2015

De Jazzontspooring

3e editie van DE JAZZONTSPOORING te Harelbeke met o.a. Dave Douglas & Stefano Bollani Info & tickets www.dejazzontspooring.be

Woe 21/10 – 20u - Kerk Stasegem - ‘Secrets’
Deze unieke voorstelling is op tournee door Vlaanderen en krijgt enorm goeie respons.
Was natuurlijk te verwachten van deze heerlijke combinatie van het trio Massot-Florizoone-Horbaczewski, sopraanzangeres Claron McFadden en adviseur Josse De Pauw.

Zat 24/10 – vanaf 18u30 - CC Het Spoor – De Jazzontspooring
Rita Marcotulli & Luciano Biondini openen op piano & accordeon. Jazz, klassiek en folk vloeien perfect samen in de dialoog tussen deze twee fantastische muzikanten. Muziek recht uit het hart. Vol passie, humor, melancholie, tederheid en temperament.

De New-Yorkse trompettist en componist Dave Douglas is een van de meest toonaangevende en productieve musici in de muziekscene. Down Beat Critics Poll verkoos hem maar liefst tien keer op rij als ‘Trumpet Player of the Year’. Hij is twee keer genomineerd voor een Grammy en heeft al meer dan veertig eigen albums uitgebracht. Douglas werkte met o.a. Horace Silver, Bill Frisell, Marc Ribot, Uri Caine, ... maar werd vooral wereldbekend als lid van Masada, de legendarische superband van John Zorn met verder nog Joey Baron en Greg Cohen. Zijn Dave Douglas Quintet doet een korte Europese tournee en presenteert in Harelbeke de gloednieuwe CD.

Komen speciaal overgevlogen uit Italië/Denemarken : het Stefano Bollani Danish Trio
Stefano Bollani is een briljant jazzpianist en een geboren entertainer. Een ster op radio en televisie in Italië en een graag geziene gast op de grootste internationale festivals.Bollani wordt bekend aan de zijde van mentor Enrico Rava maar breekt ook snel door met eigen werk. Hij maakt albums met Chick Corea, Pat Metheny, Richard Galliano, Lee Konitz, … In 2007 noemt Allaboutjazz hem één van de vijf belangrijkste muzikanten, naast jazzgrootheden als Ornette Coleman en Sonny Rollins
Stefano Bollani vermengt moeiteloos jazz en klassiek met Italiaanse roots en is in staat tot de meest onwaarschijnlijke improvisaties. Virtuoos, uniek én met een feilloos gevoel voor humor.

Auteur: Decock Geert

Geplaatst op 15.10.2015

wereldverzet tegen armoede en sociale uitsluiting

A’kzie vzw, vereniging waar armen het woord nemen en tal van andere organisaties laten ook dit jaar de ‘Werelddag van Verzet tegen armoede en sociale uitsluiting’ in Kortrijk niet zomaar voorbijgaan. Dit jaar willen we aandacht vragen voor het feit dat ‘Armoede, daar kies je niet voor’ veraf staat van het eigen schuld, dikke bult verhaal.
We willen het verhaal brengen achter de cijfers, zodanig dat er meer begrip zou ontstaan. Door middel van een fototentoonstelling willen we armoede in beeld brengen. Daarvoor werkten mensen die in een kwetsbare situatie leven samen met enkele fotografen. De mensen gingen in gesprek met de fotografen over hoe armoede voor hen voelt en zochten dan samen naar een beeld dat daarbij past. Beelden die geen miserie tonen, maar gevoelens en de kracht van mensen om er elke dag opnieuw te staan.
Er werden acht verschillende affiches ontworpen met telkens een centraal item dat met armoede te maken heeft. Deze werden overal in het Kortrijkse straatbeeld uitgehangen.
Met de overige foto’s is een tentoonstelling opgebouwd , waar je het verhaal achter de foto’s kan komen ontdekken. We willen op deze manier de kijker uitnodigen om eens stil te staan bij wat het betekent om in armoede te leven.
Deze tentoonstelling is te zien in K- shoppingcenter, Kortrijk op de 1ste verdieping vanaf 17 oktober tot 27 oktober. Achteraf kan deze uitgeleend worden door alle geïnteresseerden om overal in scholen en organisaties het gesprek rond armoede in onze samenleving te stofferen.
Wat gebeurt er concreet op 17 oktober in Kortrijk.
• 14 u optocht vertrek Grote Markt
• 15 u opening fototentoonstelling K-shopping
Er is een optocht door de stad met vertrek aan de Grote Markt om 14 u richting K-shopping.
Wij hopen dat veel mensen hierbij gaan aansluiten en zo gehoor geven aan onze oproep: ‘doe mee en schud Kortrijk wakker’.
Om 15 u is er de opening van de tentoonstelling met een kleine maar belangrijke ceremonie.
• Getuigenissen worden gebracht door mensen die de moed hebben om een stukje over hun leven te vertellen
• De armoedeburgemeester
• De burgemeester V. Van Quickenborne opent de fototentoonstelling
• OCMW Voorzitter P. Decoene stelt het nieuwste magazine SIEN voor

Voor meer informatie over armoede en over de Wereldverzetdag kan je terecht bij:
A’kzie ‘ vzw, vereniging waar armen het woord nemen.
Slachthuisstraat 3-5
8500 Kortrijk
Contactpersoon:
Martine Nuyttens
Voorzitter A’kzie
Gsm 0495/51.72.63

Auteur: Nuyttens Martine

Geplaatst op 15.10.2015

Culturele Tour de France

Met een sprankelend cabaretprogramma vol klassiekers van het Franse chanson gaven Saint-Marteau en Pauline Verminnen dit weekend voor een afgeladen zaal het startschot van de elfde editie van De Blazuin, het intergemeentelijk cultureel samenwerkingsproject van De Haan, Blankenberge en Zuienkerke.
Cultuurschepen Philip Konings: “Samen met onze buurgemeenten organiseren we jaarlijks enkele weken lang culturele activiteiten rond een bepaald thema. Dit jaar zijn er een vijftal activiteiten met La douce France als centraal thema. Het programma appelleert aan dat typische Frankrijkvakantiegevoel van onthaasten en is een uitnodiging aan onze inwoners om zich mee te laten voeren op dat zalige Franse ritme.”
Op woensdag 14 oktober is er in Zuienkerke een lezing met proeverij van Mediterraanse Franse wijnen. Op vrijdag 16 oktober is het lachen geblazen in De Haan met de Franse film Bienvenue chez les ch’tis. De Blazuin in la douce France wordt afgesloten op 24 en 25 oktober in Zuienkerke met de tentoonstelling Les artistes nées, waarin werken van leerlingen uit verschillende scholen van de drie gemeentes exposeren. De leerlingen vonden hun inspiratie bij Franse kunstenaars, de Franse cultuur en Frankrijk.
Tour de France
Dé blikvanger is echter de muzikale Tour de France op woensdag 21 oktober in Blankenberge, waarbij de studenten van de Stedelijke Academie van Muziek en Woord de hoofdrol spelen. Zij brengen op drie unieke historische locaties in de stad werk van Franse componisten.
In het Belle Epoque Centrum is er een pianoconcert, in het cultuurcentrum De Benne zijn er optredens van de gitaarensembles en in het cultuurcentrum Oud Stadhuis geven de studenten folk het beste van zichzelf. Op de drie locaties is er om 19 uur, om 19.30 uur en om 20 uur een concert. Elk concert duurt 20 minuten. Deelnemers kiezen zelf hun startlocatie. Deelname is gratis. 

Meer info Schepen van Cultuur, Philip Konings 050 42 99 42 – stadhuis@blankenberge.be 

Meer info & inschrijvingen
CC Blankenberge - Hoogstraat 2 - 8370 Blankenberge cultuur@blankenberge.be - cultuur.blankenberge.be

Geplaatst op 14.10.2015

Kunstbende Kortrijk kick off

Kunstbende, dé wedstrijd in kunst van 13 tot 19 jaar, maakt zich op voor de 17e editie. Jonge makers kunnen zich nu inschrijven voor de voorrondes. Met een brede waaier aan categorieën (txt, muziek, performance, dans, mode, beeldend, dj, foto, film en nieuw: vanaf dit jaar ook circus) lanceert Kunstbende opnieuw een diverse en enthousiaste groep jongeren in de wereld van de kunst.

De voorrondes en de finale:

In februari starten de voorrondes van Kunstbende op 10 verschillende plekken in heel het Vlaamse en Brusselse land. Naar jaarlijkse traditie is de Schouwburg van Kortrijk op zondag 28 februari 2016 de place to be voor al dat jonge creatieve geweld uit Zuid – West-Vlaanderen. Jongeren schrijven zich in voor een (of meer) van de 10 verschillende categorieën om creatief loos te gaan. Wie uitblinkt, stoot door naar de nationale finale.

PRAKTISCH//INSCHRIJVEN
Het jonge geweld kan zich inschrijven voor een van de voorrondes via www.kunstbende.be.

VOORRONDES
zaterdag 20 februari in Antwerpen @ Arenbergschouwburg hosted by Fameus vzw zondag 21 februari in Gent @ KC Vooruit hosted by JES zondag 28 februari in Kortrijk @ Schouwburg Kortrijk zondag 28 februari in Diest @ Den Amer hosted by Jeugdienst Diest zaterdag 5 maart in Brussel @ Beursschouwburg hosted by JES Brussel zaterdag 5 maart in Sint-Truiden @ CC de Bogaard zondag 6 maart in Brugge @ Het Entrepot zondag 6 maart in Turnhout @ de Warande zaterdag 12 maart 2016 in Beveren @ CC Ter Vesten zaterdag 30 april 2016 in Mechelen @ CC Mechelen hosted by H30 artistieke werkplek FINALE zaterdag 14 en zondag 15 april 2016 in Antwerpen @ deSingel hosted by VillanellaAuteur: Pieter Nuyttens

Geplaatst op 14.10.2015

Zwevegem bouwt nieuw zwembad via DBFMO en in samenwerking met Kortrijk

Op 12 oktober keurde de Zwevegemse Gemeenteraad definitief het bestek goed voor een nieuw zwembadcomplex via DBFMO op de site Hoeve Clarysse in de Bekaertstraat. Hiervoor gaat Zwevegem in zee met de stad Kortrijk, om samen een zo ruim mogelijk zwemaanbod te kunnen aanbieden. Door de samenwerking ontstaat een complementair aanbod waarbij Zwevegem vooral focust op schoolzwemmen en clubwerking, terwijl Kortrijk zich toelegt op het recreatieve gedeelte. 

DBFMO is een systeem van publiek-private samenwerking waarbij het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance), het onderhoud (Maintain) en de exploitatie (Operate) aan een private partner wordt toevertrouwd. 

Meer info :Marc Doutreluingne:marc.doutreluingne@zwevegem.be

Geplaatst op 14.10.2015

Provincie West-Vlaanderen zoekt kandidaten ‘Prijs voor Vormgeving’

In 2016 schrijft de Provincie West-Vlaanderen voor de vierde keer de ‘Prijs voor Vormgeving’ uit.
De ‘Prijs voor Vormgeving van de Provincie West-Vlaanderen’
De Prijs wordt vierjaarlijks uitgereikt en is bestemd voor alle disciplines binnen de vormgeving: meubilair, verlichting, textiel, consumptiegoederen, mobiliteit, elektronica, grafische vormgeving enz.
De wedstrijd is niet themagebonden, maar specifiek bedoeld voor realisaties uit de jongste vier jaar.
De Prijs zelf bedraagt 5.000 euro. Daarnaast kunnen ook premies toegekend worden. In totaal zit 12.500 euro in de prijzenpot.
Alle informatie over hoe deelnemen en het wedstrijdreglement zijn terug te vinden op www.west-vlaanderen.be/vormgeving. Deelnemen kan tot 15 januari 2016.
Vormgeving
Onder vormgeving wordt verstaan, het ontwerpen van een product dat als serieproduct vermenigvuldigt wordt. Zowel prototypes (geschikt of bedoeld om als serieproduct te worden vermenigvuldigd) als afgewerkte producten komen in aanmerking.
Voorwaarden
Vormgevers die in West-Vlaanderen geboren zijn of er gedomicilieerd zijn of die werken voor of samen met een West-Vlaamse firma voor de realisering van hun ontwerpen, kunnen deelnemen.
Eerdere winnaars
In 2012 waren de laureaten van de ‘Provinciale Prijs voor Vormgeving’ Jurgen Maelfeyt uit Gent, het duo Jan Wouter Hespeel en Randoald Sabbe uit Ardooie en Dirk Wynants (Extremis) uit Proven. 

Meer info: Fanny Depijpere fanny.depijpere@west-vlaanderen.be of 050 40 35 17 of 0497 05 18 15

Geplaatst op 14.10.2015

De Pamperbank komt naar Harelbeke

Een kind gebruikt gemiddeld 5.000 luiers tot het zindelijk is. De aankoop van luiers voor baby’s en jonge kinderen neemt dan ook een forse hap uit het budget van jonge gezinnen. Voor gezinnen uit kansengroepen weegt die investering loodzwaar. De Pamperbank – een initiatief van Samen Sterker in samenwerking met OCMW en Stad Harelbeke - zamelt luieroverschotten in en herverdeelt deze aan gezinnen in Harelbeke die het financieel moeilijk hebben. Op 17 oktober, Dag van verzet tegen de Armoede, gaat de Pamperbank Harelbeke officieel van start. 

MEER INFO:Melissa Depraetere – 0474 65 11 49 – depraetere.melissa@gmail.com
Mieke Vandoorne – 056/733 356 – mieke.vandoorne@harelbeke.be

Geplaatst op 14.10.2015

De Kringwinkel Midden West-Vlaanderen zet vluchtelingen op de kaart

HET IS ONZE PLANEET
Tijdens de jaarlijkse opendeurdag “Dag van de Kringwinkel” op 17 oktober willen de Kringwinkels in Midden West-Vlaanderen (Roeselare, Izegem, Tielt en Torhout) een extra inspanning doen in het kader van de vluchtelingenproblematiek.
In De Kringwinkel zijn op vandaag reeds veel mensen aan het werk die in een recent of zelfs ver verleden hun land hebben moeten achterlaten. De menselijke problematiek rond huidige vluchtelingenstroom komt op die manier zeer dichtbij voor een tewerkstellingsproject als De Kringwinkel. Zoals één van de medewerkers het verwoordde: “het is niet jouw land, of mijn land, het is onze planeet”.
De Kringwinkel Midden West-Vlaanderen wil op 17 oktober de vluchtelingen onder de aandacht brengen door hen een gezicht te geven. Verschillende medewerkers van De Kringwinkel vertellen hun eigen verhaal, dat op affiches zal gepresenteerd worden. Op een wereldkaart zal aangeduid zijn waar die mensen vandaan komen, zodat de afstand tot hun “thuis” ook zichtbaar wordt. De klanten worden uitgenodigd om voor deze kaart en met de boodschap “#een knuffel voor iedereen” een selfie te nemen en die zoveel als mogelijk te delen op alle mogelijke sociale media en zo hun betrokkenheid met de vluchtelingenproblematiek te tonen.
EEN KNUFFEL VOOR IEDEREEN
Die knuffel is ook letterlijk te nemen. Klanten kunnen in de Kringwinkels van Midden West-Vlaanderen een pluchen knuffel kopen voor minimum 2 euro! Meer betalen mag ook! Ze kunnen dan meteen zorgen dat de knuffel ook letterlijk mee op de selfie staat! De integrale opbrengst van deze actie (niet van de ganse opendeurdag) gaat naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
Mark Verschave, bedrijfsleider van de Kringwinkel Midden West-Vlaanderen: “We kiezen ervoor, samen met de ganse sector, om alles wat we kunnen bijdragen aan hulp en steun in het kader van de vluchtelingenproblematiek te laten verlopen via organisaties die de jarenlange ervaring en kunde hebben opgebouwd. Dit doet uiteraard geen afbreuk aan de vele lokale initiatieven waarvoor wij veel sympathie hebben, maar voor ons als organisatie is het vaak moeilijker om hierop in te spelen. We moeten hoe dan ook in eerste instantie onze opdracht als maatwerkbedrijf optimaal kunnen blijven invullen. In de hoop ook op die manier in de toekomst deze en andere mensen te kunnen blijven kansen op werk geven”.
EEN WERELDS THEMA
De thematiek rond vluchtelingen sluit ook aan bij het thema voor “De dag van De Kringwinkel”: Noord, Oost, Zuid, West, de 4 windstreken. Artikelen voor de opendeurdag werden geselecteerd in het kader van deze thema’s en zullen in de winkels ook zo gepresenteerd worden! Naast het zeer ruime aanbod, worden er in samenwerking met Veritas demonstraties “ textiel pimpen” georganiseerd (zoals trouwens in alle Kringwinkels in Vlaanderen).
In de Eco cafés van Roeselare, Izegem en Tielt kan je ’s middags aanschuiven voor een “werelds lekkere” soepbar en in de namiddag voor koffie en taart.
Kortom, meer dan de moeite om zich op 17 oktober naar een Kringwinkel in Midden West Vlaanderen te begeven. Maar vooral: je helpt er de vluchtelingen mee op de kaart zetten!
CONTACT
Mark Verschave, Bedrijfsleider De Kringwinkel Midwest VZW - 051 24 49 14 keuzemenu 3 - mark.verschave@dekringwinkelmidwest.be

Geplaatst op 14.10.2015
4531 artikelspagina's: 1 ... 381 382 383 384 385 <<< 386 >>> 387 388 389 390 391 ... 454