Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

‘Natuurzondagen: varen met de fluisterboot’ in provinciedomein De Gavers (Harelbeke)

Op verschillende zondagen, onder andere op 2 augustus en 6 september organiseert de Provincie West-Vlaanderen in het Provinciaal Sport- en Natuurcentrum De Gavers in Harelbeke een tocht met de fluisterboot.
Het Gavermeer biedt met zijn 60 ha tal van mogelijkheden om de natuur van dichtbij te verkennen. De plas is een verblijfplaats voor tal van watervogels en ook op de oevers is waardevolle natuur waar te nemen. Een gids vertelt tijdens de tocht meer over drinkwaterwinning, waterkwaliteit, watervogels, de historiek van het provinciedomein enz.
Op voorhand inschrijven is noodzakelijk en kan via de www.toerismeleiestreek.be/boottochten.

Praktisch – ‘Natuurzondagen’
Datum: zondag 2 augustus en zondag 6 september, om 14 uur en om 15u30
Plaats: Provinciedomein De Gavers, Eikenstraat 131 in Harelbeke
Prijs: 8,5 euro
Op voorhand inschrijven is noodzakelijk en kan via de website www.toerismeleiestreek.be/boottochten.

Meer info : 
Dienst communicatie, Fanny Depijpere
fanny.depijpere@west-vlaanderen.be of 050 40 35 17 of 0497 05 18 15

Geplaatst op 30.07.2015

Provincie West-Vlaanderen en stad Damme stellen boek en tentoonstelling over de Damse Vaart voor

Op vrijdag 31 juli stellen de Provincie West-Vlaanderen en de stad Damme het boek en de tentoonstelling over de Damse Vaart voor. 

Het boek ‘De Damse Vaart’
De Zwinstreek is één van de meest bijzondere landschappen in West-Vlaanderen. De Provincie bouwt er daarom niet alleen aan een nieuw Zwin Natuur Park, ze is ook beheerder van de Damse Vaart en bouwt actief aan een belevingsvol landschap in de regio.
Naar aanleiding van de 200e verjaardag van de Damse Vaart besloot ze in haar boekenreeks over de Zwinstreek een boek over de Damse Vaart te publiceren. Het is een eigentijds belevingsboek dat uitnodigt om de vaart en de Zwinstreek te ontdekken. Het bevat onder andere nieuwe historische inzichten over de vaart aan de hand van luchtfoto’s, plannen en kaartjes die nog niet eerder gepubliceerd werden. Verder komen ook de variëteiten van de feeëriek overhellende populieren en de natuurwaarden in of op de vaart aan bod.

Tentoonstelling 200 jaar Damse Vaart
De gratis tentoonstelling ‘200 jaar Damse Vaart’ loopt vanaf zaterdag 1 augustus tot en met zondag 13 september in het stadhuis in Damme.
De historische tentoonstelling gaat terug naar het begin van de 19e eeuw. De laatste jaren ligt de nadruk op de natuurwaarden en de toeristische, recreatieve functie van het kanaal. Ook dit komt in de tentoonstelling aan bod.
Het publiek ontdekt er via historische documenten en kaarten meer over de graafwerkzaamheden en de belangrijke economische rol van de vaart voor de regio tot het midden van de 20ste eeuw. Audiovisuele voorstellingen brengen verhalen van buurtbewoners tot leven. Via diverse scheepsmodellen krijgen bezoekers een idee van de vaartuigen die tussen Brugge en Sluis voeren. Recente foto’s en kunstwerken vervolledigen de tentoonstelling.
Ze krijgen ook een antwoord op de vragen: Wat was de aanleiding tot het graven van de Damse Vaart? Hoe belangrijk was de rol van Napoleon? Welke gebeurtenissen waren van cruciaal belang voor de aanleg van het kanaal? 

Fanny Depijpere, dienst communicatie West-Vlaanderen

Geplaatst op 29.07.2015

Eneco KidsRide 2015

Bij de Eneco Tour, die in de tweede week van augustus wordt gehouden, staan niet alleen de allerbeste profwielrenners aan de start. In elke Nederlandse en Belgische finishplaats gaan jonge wielerfans weer meedoen aan de Eneco KidsRide, een sportieve uitdaging voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Aan de deelname zijn voor de kinderen geen kosten verbonden. Aanmelden als deelnemer kan op de website van de Eneco Tour, http://www.enecotour.com/
Samen met meervoudig olympisch & wereldkampioene Leontien Zijlaard-van Moorsel en Miss Eneco Tour, Felice Dekens, fietsen maximaal 200 kinderen als een echt peloton, het laatste stuk van het officiële wedstrijdparcours (zo’n 8 km). De deelnemertjes zullen net zoals de profs over de finishlijn rijden, aangemoedigd door het publiek op de tribunes. Daarna worden ze beloond met een medaille en kunnen ze met Leontien en Felice op de foto.
De KidsRide wordt in België gereden op: woensdag 12 augustus - Ardooie, zaterdag 15 augustus – Houffalize en tenslotte de laatste KidsRide van 2015 op zondag 16 augustus – Geraardsbergen.
Eneco organiseert de KidsRides om het fietsen bij de jeugd onder de aandacht brengen met als doel hen te stimuleren om wat vaker de fiets te pakken. Fietsen is goed voor onszelf en goed voor het milieu. 

Voor meer informatie : Cor de Ruijter, woordvoerder Eneco cor.deruijter@eneco.com
T +31 (0)6 53223587

Geplaatst op 28.07.2015

Selectieve inzameling van afvalstoffen

Containerparken vormen al jaren de hoeksteen van de selectieve inzameling van afvalstoffen in Vlaanderen. Sinds begin de jaren 80 zijn ze een evidentie geworden voor veel Vlamingen. Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, wil de burger zoveel mogelijk aanmoedigen om afval te sorteren. Gesorteerde afvalstoffen bevatten immers waardevolle grondstoffen en kunnen worden gerecycleerd tot andere producten. Imog, de Intergemeentelijke Maatschappij voor Openbare Gezondheid in Zuid-West-Vlaanderen, verzorgt de geïntegreerde afvalverwerking van ruim 230.000 inwoners uit 11 gemeentes: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kruishoutem, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem. Om de dienstverlening voor burgers en KMO’s te optimaliseren zullen 125 bijkomende containers met een opslagcapaciteit van 3200m³ worden voorzien. Op basis van het aantal inwoners kent minister Schauvliege hiervoor een subsidie toe van 280.100 euro. Joke Schauvliege: “Het afval dat er is, moet zo nuttig mogelijk worden ingezet. Daarin spelen containerparken een belangrijke rol. De afvalintercommunale IMOG wil in Zuid-West-Vlaanderen werk maken van een betere dienstverlening voor burgers en KMO’s. Via een subsidie van 280.100 euro wil ik hen daarbij graag ondersteunen”. 

Tine Vandecasteele . Adjunct-woordvoerder Kabinet van Joke SCHAUVLIEGE

Geplaatst op 28.07.2015

De firma’s van de Meensesteenweg 183 in Bissegem met vakantie

Op 17/7 zetten de firma’s Ongenae, TechniQ en e-Pipe het bouwverlof in op een typisch Belgische manier: met frietjes en een pintje.
Ook al trekken de meeste medewerkers naar zonnige oorden, het serviceteam blijft actief voor dringende tussenkomsten. Op 17 augustus staat iedereen weer paraat. 

Magali de coninck / Foto's : Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 27.07.2015

Salsa voor beginners en gevorderden in Marke en Aalbeke

Wereldwerkgroep Marke organiseert vanaf 8 september opnieuw salsacursussen voor beginners én gevorderden.
Als beginner leer je op een duidelijke manier de basisstappen van de dans én de eerste figuren. Ook gaat er aandacht naar de houding, het aanvoelen van de muziek, het ritme en het spel van leiding geven & krijgen.
Reeds enige kennis van Salsa? Dan wordt bij de eerste les gekeken in welke groep je best aansluit. De lessen vinden plaats in Ontmoetingscentrum Marke (of OC Aalbeke) en staan onder deskundige leiding van Lazaro Noriega uit Cuba.
Praktisch:
8 opeenvolgende dinsdagen in OC Marke, Hellestraat 6 (22/09 en 27/10 in OC Aalbeke).
19.30u - 20.45u: beginnerscursus
20.45u - 22.00u: Gevorderden
Deelnameprijs: 70 euro (60 euro voor -26 jarigen) 

Graag reserveren via oc.marke@kortrijk.be

Geplaatst op 26.07.2015

Stadhuis Menen open of gesloten tijdens de zomervakantie?

Bijna halfweg de zomervakantie zetten we alle openingstijden van de verschillende stadsdiensten tijdens de maanden juli en augustus even op een rij.

Stadsdiensten
In de periode van 21 juli tot 15 augustus zijn er beperkte openingsuren:
• het stadhuis Menen is dan gesloten in de namiddag en dus elke weekdag open van 8.30 u. - 12 u.
• het LDC Dorpshuis Rekkem en het gemeentehuis Lauwe zijn in die periode volledig gesloten.
Het stadhuis in Menen is wel open op zaterdagvoormiddag op 1 augustus 2015.
De Sportdienst is gesloten van 20 juli tot en met 14 augustus, de Jeugddienst van 27 juli tot en met 7 augustus. Tijdens de zomervakantie (behalve dus van 27/7 t.e.m. 7/8) is de Jeugddienst iedere voormiddag (ma-vrij) open van 9 u. tot 12 u.
Het Stadsarchief zal dicht zijn op dinsdagen 28 juli en op 4 en 11 augustus.
Thuisblijvers en andere geïnteresseerden kunnen bij onze dienst Toerisme terecht op volgende tijdstippen: op woensdag, donderdag en vrijdag van 10 u. tot 12 u. en van 14 u. tot 17.30 u. en op zaterdag en zondag van 14 u. tot 17.30 u. Tip: ontdek alle zomeractiviteiten in ons stadsmagazine LEIEDRAAD (klik hier). 

Bibliotheek
De bibliotheken in Menen, Lauwe en Rekkem zijn gesloten op zaterdag 15 augustus. Bibliotheek Menen is uitzonderlijk ook gesloten op vrijdag 14 augustus. Bibliotheek Lauwe is op woensdag 29 juli slechts open vanaf 16.30 u. Tijdens het zomerverlof is Bibliotheek Rekkem gesloten van woensdag 22 juli tot en met zaterdag 15 augustus. Bibliotheek Lauwe is gesloten van zaterdag 1 augustus tot en met zaterdag 15 augustus. 

Zwembad
Het recreatiezwembad ‘t bADhUIS is tijdens de zomervakantie elke dag open.
Containerparken
De containerparken van de afval-intercommunale MIROM in Menen en Lauwe zullen op zaterdag 15 augustus gesloten zijn.

Geplaatst op 25.07.2015

Mogelijkheid tot inspraak ontwerplijst zwemwaters

Sinds 24 maart 2006 is de nieuwe Europese Zwemwaterrichtlijn van kracht. Ze vormt de basis voor het toezicht op de zwemwaterkwaliteit in het binnenland en aan de kust.
Europa heeft met de Zwemwaterrichtlijn een dubbele bedoeling: enerzijds streeft zij ernaar de kwaliteit van het milieu te behouden, te beschermen en te verbeteren, anderzijds wil zij de gezondheid van de baders beschermen.
De Zwemwaterrichtlijn stelt dat jaarlijks een ontwerplijst van zwemwateren moet aangekondigd worden met het oog op inspraak van het publiek. Gedurende 30 dagen kan iedereen voorstellen doen en opmerkingen of klachten formuleren over de ontwerplijst.
De ontwerplijst wordt uitgehangen in elke betrokken gemeente en kan ook teruggevonden worden op de website www.kwaliteitzwemwater.be

Bemerkingen of suggesties kunnen t.e.m 19 augustus 2015 verzonden worden naar:
Vlaamse Milieumaatschappij - A. Van de Maelestraat 96 - 9320 Erembodegem of info@vmm.be met vermelding van het onderwerp “inspraak zwemwater”
Met de verkregen informatie zal rekening gehouden worden bij het opstellen van de definitieve lijst van zwemwateren.
Voor meer informatie omtrent dit openbaar onderzoek en de zwemwaterkwaliteit kunt u terecht op www.kwaliteitzwemwater.be 

Communicatie Blankenberge

Geplaatst op 25.07.2015

Parkies met De Corsari’s

Het is al eind juli en dit betekent ook dat we aan de helft zitten van het Palm Parkiesprogramma. Met een biertje, een frisdrank of een lekkere cocktail in de hand kan je er genieten van deze blijmakende optredens. Het cultuurcentrum verwelkomde al De Post, Niels Destadsbader en Paul Michiels. Op woensdag 29 juli nemen we een duik in de tijd met De Corsari’s.
Tony Corsari was een ster op de Vlaamse televisie toen kleur nog moest uitgevonden worden. Logisch dat De Corsari’s de klok ook een halve eeuw terugzetten. Acteur en zanger Roel Vanderstukken brengt met dit zeskoppige gezelschap hits uit de jaren vijftig en zestig opnieuw tot leven. De inbreng van zangeres Sarah is daarbij niet te onderschatten. Namen noemen? Oké, denk aan opgefrist werk van Elvis Presley, The Beatles of Roy Orbison.
Roel Vanderstukken: “Ik noem ons graag het nieuwe balorkest, of nog beter: het orkest speelt ten dans! We brengen uitsluitend nummers uit de jaren 50 en 60. Hit na hit, klassieker na klassieker, million seller na million seller. Sarah en ik zingen vooral medleys want we willen het publiek aan het dansen brengen”. Het zorgt allemaal voor een sfeer die doet denken aan een beter trouwfeest. Want met wie heb je ook alweer gedanst? Of beter gezegd: niet gedanst!
Om je volledig klaar te stomen voor De Corsari’s, werd Mona Van Bever geprogrammeerd als voorprogramma. Mona staat samen op het podium met Ruben. Het is een akoestisch duo en ze studeren beiden zang aan het conservatorium. Ze brengen de alom bekende golden oldies zoals Fleetwood Mac tot de minder bekende echte pareltjes zoals Marc Broussard en Allen Stone, en dat allemaal met één gitaar en twee stemmen overgoten met een flinke dosis muzikaal enthousiasme. 

Praktisch:
woensdag 29 juli – 20 u. – Park De Craene
De optredens starten telkens om 20.15 uur en duren tot 22.30 uur.
Het einde van de avond is voorzien om 23.15 uur.

een organisatie van vzw Divers i.s.m. het stadsbestuur
Volledig programma & info:
cultuurcentrum – 050 43 20 43 – cultuur@blankenberge.be – cultuur.blankenberge.be

Geplaatst op 25.07.2015

CinéBib, gratis openluchtfilm met BBQ en randanimatie in Menen

Life of Pi, gratis openluchtfilm op het Vander Merschplein op donderdag 20 augustus 2015 om 21u
Om 21u, bij invallende duisternis, kan je op groot scherm genieten van Life of Pi, een film van 2012, gebaseerd op een boek van Yann Martel in een regie van Ang Lee. De film won in 2013 vier Oscars waaronder die van beste regie, beste muziek en beste fotografie.
Life of Pi vertelt het wonderbaarlijke verhaal van Piscine, of kortweg Pi, die in een reddingsboot samen met een Bengaalse tijger 227 dagen lang de Grote Oceaan trotseert. Wanneer de kleine familiezoo van de jonge Piscine in financiële moeilijkheden geraakt, beslist zijn vader om samen met zijn gezin en zijn dieren naar Canada te varen. Maar het noodlot slaat toe en het schip vergaat. Pi blijft alleen achter en moet samen met een hyena, een zebra, een orang-oetang en een tijger alle gevaren van de oceaan trotseren.
Regisseur Ang Lee haalt met Life of Pi een onverfilmbaar geacht boek naar het witte doek. En hoe. Een magische reis boordevol emotie, fantasie en visuele pracht.
Met deze film over vriendschap willen de organisatoren de Menenaar een aangename en gezellige avond aanbieden.
Randanimatie | Barbecue | vanaf 19u
Zoals vorig jaar is er opnieuw gezorgd voor enige randanimatie. Vanaf 19u is er mogelijkheid om te barbecueën. Breng zelf vlees en groenten mee. Voldoende barbecuetoestellen zijn aanwezig. De kleinere kinderen kunnen ravotten op een springkasteel. 

Meer informatie? bibliotheek@menen.be | t 056 51 58 70

Geplaatst op 25.07.2015
4354 artikelspagina's: 1 ... 386 387 388 389 390 <<< 391 >>> 392 393 394 395 396 ... 436