Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

9 Camera's in voetgangerszone

Om het gebruik van auto’s in de voetgangerszone op een automatische manier in de hand te houden, installeerde Parko er 9 camera’s. De nieuwe manier van controleren van de voetgangerszone door het registreren van kentekens met camera’s start morgen.
Het reglement van het voetgangersgebied wijzigt niet: leveranciers en plaatselijk verkeer kunnen de voetgangerszones vrij inrijden tussen 5 uur en 12 uur en tussen 18.30 uur en 22 uur. Buiten deze periode moet de automobilist in het bezit zijn van een vergunning. Automobilisten die geen vergunning hebben, riskeren een gasboete van € 55.

Geplaatst op 01.10.2015

Texture jarig

Nu zondag, 4 oktober, bestaat TEXTURE, Museum over Leie en vlas precies één jaar. TEXTURE
kende een vliegende start en werd meteen een vaste waarde in het Kortrijkse stadsbeeld. Het
prachtig gerenoveerde industriële pand aan de oevers van de Leie, is één van de pronkstukken
van de voorbije Leiewerken.

23.000
Het succes vertaalde zich ook in uitmuntende bezoekcijfers. Aanvankelijk was 20.000 bezoekers het ultieme
streefdoel. Dat getal is ondertussen ruim overschreden, 1 week voor de eerste verjaardag, staan al 23.000
bezoekers op de teller. Dat succes moet worden gevierd. Donderdagavond (1 oktober) heeft TEXTURE Radio 2 te gast. Het
populaire avondprogramma 'Spits met David', dat over gans Vlaanderen te beluisteren is, zendt live uit
vanuit TEXTURE. Zondag serveert TEXTURE een feestprogramma voor jong en oud.
FEEST OP ZONDAG 4 OKTOBER
Iedereen is welkom om mee te vieren in Texture vanaf 10.30u. De hele dag lang staan vliegende gidsen
paraat. De kleinsten (6-12 jaar) kunnen zich uitleven met het Staf Stekelparcours. In de namiddag kunnen
ze zelfs op de foto met Staf. Wie het kantklossen wil uitproberen kan terecht bij de initiatie kantklossen.
De Praatpaal
Texture heeft als museum ook de taak om het mondelinge erfgoed rond vlas te bewaren. Vlas was hier
vroeger in de Leiestreek overal te zien. Onze ouders en grootouders kennen vaak nog mooie, pakkende of
ontroerende verhalen die te maken hebben met het vlas. Die mogen niet verloren gaan!
Texture sprokkelt verhalen!
Misschien weet jij nog wel een speciale historie die te maken heeft met het vlas, het roten of het ‘werken’ in
het vlas. Ken jij zo’n verhaal kom dan af en vertel het ons. Een praatpaal – soort babbelbox – staat klaar om
jouw verhaal op te nemen zodat we het kunnen bewaren voor de toekomst. Wie vertelt, krijgt een kadootje.
Het kan voor het eerst op zondag 4 oktober, de paal blijft op post tot en met zondag 18 oktober.
Meer info : TEXTURE, Noordstraat 28, 8500 Kortrijk | 056 27 74 70 | texture@kortrijk.be | www.texturekortrijk.be
An Vandersteene, schepen van cultuur - Lies Buyse, namens de vzw stedelijke musea Kortrijk 

Geplaatst op 30.09.2015

DX50 DESIGN LABEL voor de meest innovatieve producten uit regio Kortrijk

DesignX50 is een platform in boekvorm waar de beste innovatieve producten en cases van de regio Kortrijk-Ieper-Roeselare-Tielt in de spotlight worden gezet.

DesignX50 toont de innoverende en creatieve kracht van de regionale bedrijven aan de hand van best practices. Het vormt zo het visitekaartje van deze ondernemende regio. Een selectie van producten uit de publicatie zal te zien zijn op Week van het Ontwerpen 2015 (28-31 oktober, www.weekvanhetontwerpen.be).

In de 5e editie, uitgegeven door Lannoo, worden niet alleen 6 unieke internationale top stories van bedrijven uit de regio aan de publicatie toegevoegd. In deze editie worden ook DX50 DESIGN LABELs toegekend aan de beste innovatieve producten. Zo krijgen vernieuwende producten de erkenning die ze verdienen.

Onderstaande 50 producten hebben om hun innovatieve technieken, nieuwe denkwijzen en gedurfde designs een LABEL verdiend. Designregio Kortrijk zal dagelijks twee bedrijven met hun producten in de spotlights stellen via sociale media. Hou ons vooral in de gaten o.a. op https://www.facebook.com/designregio.kortrijk

De booklaunch vindt plaats op woensdag 28 oktober tijdens de Feestelijke Opening van Week van het Ontwerpen 2015 in de Budafabriek in Kortrijk. Schrijf je hier in: http://weekvanhetontwerpen.be/inschrijven-voor-een-event?event=6.

Voor meer informatie mail naar info@designregio-kortrijk.be.

DE DX50 DESIGN LABELS GAAN NAAR:

Soft Close Secure van Afkor nv
Around Box van Around
Geïntegreerde wand/plafondoplossing van AVC // Designlink ism Estrikor nv (Group Kordekor) Eero van Barco N.V.
UHU van UHU
b62 van beMatrix
Purasana SuperFoods van Biovita bvba
Stick'n Glide van Crea
Car Store Debusseré van Creamanie bvba
Ilu van Curana bvba
Erembald van D'Haene nv
Corian objecten van Deco-Lust
Chassis van Deknudt Mirrors
Forty-5 van Delta Light
Transtone van Dumomat
Jacquard geweven meubelstof van Escolys Textiles Walrus van Extremis nv
ME2 Mirror van Group De Keyzer - ALKE
Hilo van Hidden
Power Flowers van IBC Belgium
Innowiz nieuwe tool van Industrial Design Center Online tool van INNDUCE.me Autumn leaves van Le Cornu * Liquid Mellow van LiquidFloors ToolCell van LVD Company nv Kumo van Manutti Streamline fietsspatbord van Metasol bvba Smart cat van Moderna Products nv Liquidator van Moerman nv Porocom van No-noise One van Novy Nrgrate® Klic van Ntgrate® Snoezle van pilipili nv SwipeStat van PsiControl NV Panovista van Renson Sunprotection-Screens Smappee van Smappee NV Gepersonaliseerde chocolade van The Golden Chocolate FleetXPS van Trimble NV Eclips van Umbrosa Turnfastener van Unilin
Ci1 van Van De Wiele
noRdic van Vanhalst, 2 give & enjoy
Nuée van Verilin
InGrid van Vika nv
Vastgoed dienstverlening van Vinta
WFR CimTect van WFR bvba
Bellus van Wienerberger NV
PLS Lambda van Wienerberger NV
Zwarthout van Woodstoxx
Collectie Mine van Zitmeubelfabriek De Zetel NV - Z-CreationsAuteur: Lisa Declercq

Geplaatst op 30.09.2015

40 deelnemers aan G-sportdag voor mensen met beperking te Lauwe

Op zaterdag 26 december 2015 organiseerde sportgroep Vaste Vuist Lauwe de 2de editie van G-Holderdebolder, een sportdag voor mensen met een beperking. Deelname was gratis. De sportdag richtte zich tot de disciplines G-dans, G-gym en G-omnibal. Deze sportdag ging door in sporthal Ter Leie te Lauwe. Er waren 40 enthousiaste deelnemers.
Naast het inrichten en organiseren van sportieve activiteiten binnen de reguliere werking heeft sportgroep Vaste Vuist Lauwe ook aandacht voor de G-sporters. De missie van de sportgroep is sport aan te bieden voor IEDEREEN. Voor de tweede maal richtte sportgroep Vaste Vuist een G-sportdag in waarop iedereen welkom is. Deelnemen was gratis.
Voorzitter Dries Defossez: “Wellicht kozen we voor een aantrekkelijke formule, want we hadden 40 deelnemers. Ditmaal geen competitie, geen stress, alleen gezellig samenzijn met de hobby G-sport als bindmiddel. Er komt zeker en vast een 3de editie volgend jaar. ” 

Foto: Deelnemers G-sportdag Vaste Vuist Lauwe

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 30.09.2015

Intergemeentelijke samenwerking ‘kwalitatief wonen in de grensstreek’ verlengd

“De intergemeentelijke samenwerking ‘Kwalitatief wonen in de grensstreek’ met Menen, Mesen en Wervik loopt ten einde op 30 september 2015. De wetgever voorziet in de mogelijkheid om de samenwerking maximaal 2 keer voor een periode van 3 jaar te verlengen. Onze aanvraag voor een derde en hoogstwaarschijnlijk ook laatste periode (tot 30 september 2018) werd door de Vlaamse minister van Wonen recent goedgekeurd. Die kende ons project een totale subsidie van 195.287,91 euro toe”, zegt schepen Tom Vlaeminck bevoegd voor Huisvesting bij stad Menen.
Het samenwerkingsdossier ‘Kwalitatief wonen in de grensstreek’ werd initieel opgestart in oktober 2009. De tweede – nu lopende – subsidietermijn eindigt dus eind september 2015. Dankzij de verlenging kunnen de steden Menen, Wervik en Mesen nog tot eind september 2018 verder werken rond huisvestingthema’s.
Samenwerken loont
Een intergemeentelijke samenwerking met de steden Wervik en Mesen is om vele redenen interessant. De samenwerking is kostenbesparend en drijft de administratieve efficiëntie op door onder andere het delen van kennis en ervaring. Bovendien maken we zo werk van gemeenschappelijke oplossingen voor gelijkaardige, regio specifieke problemen rond huisvesting. Bovendien is een intergemeentelijke samenwerking een sterker forum voor oplossingen die door hogere beleidsniveaus moeten worden aangepakt. “Er is tevens een duidelijke meerwaarde voor kleine gemeenten zoals onze stad Mesen. Zelf beschikken wij over te weinig financiële middelen en personeel om een huisvestingsbeleid zoals Menen of Wervik te voeren. Dankzij zo’n samenwerking zijn wij op dat vlak stukken slagkrachtiger”, vult Sandy Evrard, burgemeester van de stad Mesen aan.
Schepen Bert Verhaeghe van de stad Wervik: “Het intergemeentelijk samenwerken werpt alvast zijn vruchten af en zorgt voor de nodige impulsen, wat het lokale en interlokale woonbeleid ten goede komt. Denk maar aan onze eigen premie voor de renovatie van woningen en de invoering van het kwaliteitslabel voor huurwoningen die uit die samenwerking voortvloeien.”
Verplichte doelstellingen
Om het subsidiedossier te verantwoorden moeten binnen het samenwerkingsverband ‘Kwalitatief Wonen in de Grensstreek’ volgende verplichte doelstellingen worden gerealiseerd: 1-de ontwikkeling van een gemeentelijke beleidsvisie op het vlak van wonen; 2 -het faciliteren of uitbreiden van het woonoverleg met alle lokale woonactoren; 3- het aanbieden van gestructureerde basisinformatie aan de inwoners van de deelnemende gemeenten;4 -het uitvoeren van taken die gericht zijn op de verbetering van de kwaliteit van het volledige woningpatrimonium; 5- het nemen van initiatieven in het kader van een grond- en pandenbeleid met het oog op betaalbaar wonen; 6- het nemen van initiatieven gericht op de verbetering van de positie van de huurder op de private huurmarkt.“We zijn natuurlijk tevreden dat de minister ons dossier ter harte nam en de verderzetting ervan goedkeurde. We hopen stiekem zelfs op een structurele verderzetting van onze intergemeentelijke samenwerking. We maken ons sterk dat we dit gezien alle voordelen kunnen verantwoorden”, besluit schepen Vlaeminck.

Geplaatst op 29.09.2015

Coup-de-foudre

Goedel Vermandere en Jan Arickx, ontwerpen exclusieve artistieke verlichting met als doel echte kunstwerken te creëren. De basisgrondstof is porselein. Daarnaast werken we met bast, koper of roestvrij staal. Impressies, emoties, dromen en visualisaties stromen binnen en als er genoeg energie is om deze om te zetten in materie, groeit er iets unieks. De transparantie van het porselein zorgt voor schoonheid, breekbaarheid en warmte. De modellen worden uitgevoerd in functie van de ruimte waarin ze terecht komen, op maat uitgevoerd.
Na de schitterende ervaring met de tentoonstelling in Limoges, het Mekka van de porselein, hebben wij wel wat lessen getrokken. Het mogen exposeren met de beste lichtkunstenaars met porselein, heeft ons vertrouwen gegeven om opnieuw de draad op te nemen van waar we begonnen zijn. Het lichtobject die de curator gekozen was, was niet toevallig een niet-conventioneel werk; gevoelig, sfeervol, eenvoudig en toch confronterend: La vierge. Opnieuw lichtobjecten creëren zonder echt rekening te houden met wat de markt vraagt. Ontwerpen vanuit ons gevoel, de confrontatie aangaan met de materie, experimenteren, de lat hoger leggen zonder te raken aan de poëzie. Integendeel. Daardoor deze drie nieuwe werken, installaties.
Met de rozen zijn we er in geslaagd, voor het eerst, om deze echte rozen te maken in porselein, met alle details die een roos zo uitzonderlijk maken. Zowel de zachtheid, schoonheid als de doornen zijn een vat vol symboliek. Voor iedereen met een andere, eigen betekenis.
Met de druppels als symbool voor de altijd maar voorbijgaande tijd, onophoudelijk. Druppelsgewijs maar niet te stoppen. Met hier en daar een gouden druppel, een gouden moment. Voorbijgaand maar vast gelegd in de tijd. Onvergetelijk.
Met de installatie met de kokers met motief, dat zijn de kinderen van Les enfants du soleil, het doel en de zin van ons bestaan, kinderen.

Patricia Broothaers
Ik hou ervan om verhalen te vertellen van de mens, zoeken naar de draden tussen mensen, hun innerlijke, hun tekortkomingen, vergankelijkheid, angst hoe ik dat zelf voel. Het verhaal van ons allemaal. Gestold in de klei, klei een materiaal dat mij raakt, heerlijke gevoelige materie. Soms zijn de beelden direct herkenbaar, maar tegelijkertijd geef ik de toeschouwer de ruimte om zijn eigen gevoel erbij te verbeelden. Om dat te bereiken zoek ik de juiste houding, uitdrukking, handen en gezicht ...alles moet juist zijn. Een geheel vormen
Werkmethode
De beelden worden opgebouwd uit rollen zwarte of roodbruine klei. Eens leerhard worden de beelden geverfd met witte engobe. Om dan nog later te worden beschilderd met speciale pigmenten die mee gebakken worden Afwassen, krassen, opnieuw kleur aanbrengen, een spel dat me blijft verwonderen. Na het drogen worden de beelden op 1150 graden gebakken. 

Nadine Callebaut
Het vertrekpunt is het eigen denken, de eigen ervaringen, maar hebben de bedoeling het persoonlijke te overstijgen en zo te komen tot universeel menselijke afbeeldingen. Verschillende emoties en de dagelijkse werkelijkheid vinden dus een rechtstreekse weerslag in het werk: over de nood aan menselijk contact en de mislukking ervan, relativiteit van het leven; geweld en vergankelijkheid ook.
De figuren zijn allen gekwetst en beweeg loos, alsof ze gestold zijn; denken wordt veruitwendigd; een poging betekenissen te vatten en ze door middel van materie uit te beelden.
Doch willen ze niet somber of troosteloos ogen; maar wel een dualiteit benadrukken, zoals lijden z’n tegengewicht vindt in liefde; dreiging bescherming mogelijk maakt en het lelijke, het mooie impliceert.
Tegenover gefragmenteerdheid staat een nieuwe éénheid; een nieuw evenwicht en een andere identiteit. Tegelijk breng ik een reflectie op de figuren versus innerlijke afbeeldingen: het ligt nooit in mijn bedoeling gelijkende, noch psychologische afbeeldingen van personen te maken, maar innerlijke afbeeldingen van de geest van de mens. Het zijn geen personen met een verhaal, maar portretten van een mens geconfronteerd met een veelheid van verwarrende gevoelens, reagerend op gebeurtenissen in de wereld, die streven naar éénheid – met zichzelf en met z’n omgeving.
Ondanks de gelaagdheid zijn ze dus niet expressionistisch (emotioneel verhalend) bedoeld, maar wel wil ik een leegte, een schraalheid bekomen. Misschien kan die “soberheid” ook als expressie gelezen worden maar dan niet op een emotionele wijze, maar voortkomend uit de logica van gevoelens.
Het werk ontstaat uit een soort verscheurdheid; door de bezorgdheden en kwetsuren in de maatschappij en in jezelf samen te voegen, kan je ze “objectiveren”; en herstelt het de verbondenheid; de éénheid–dit houdt een holistische benadering van de dingen in (eenheden—heelheden–hologrammen). Er blijft een algemene fascinatie spreken over het fenomeen “tijd” en de invloed ervan op onze herinnering en ervaringen.
De figuren tonen hoe tijd omgaat met vergankelijkheid en hun onlosmakelijke verbondenheid. Het werk streeft naar een rustpunt; de vluchtigheid; de overdaad aan beelden; het voortdurend beweeglijke eigen aan deze tijd; deze cultuur, moet teruggedrongen worden…tot iets voorgoed stilstaat – een gelaat, dat niets meer vertoont dan wat gelaten trekken. Dat juist daardoor alles verraadt.

Geplaatst op 29.09.2015

Open data-platform wint Prijs voor Digitale Communicatie

De stad Oostende wint met haar open data-platform DO² de Prijs voor de Digitale Communicatie 2015. Deze prijs werd uitgereikt tijdens de 'Dag van de Digitale Communicatie'.
De Dag van de Digitale Communicatie vond plaats op woensdag 16 september in het Vlaams Parlement, en werd georganiseerd door Kortom en V-ICT-OR.
Efficiënt
De stad Oostende wil evolueren naar een moderne, transparante en digitale organisatie en daarin past het aanbieden van open data. Het DO²-platform inspireert ook andere lokale besturen om hierin te investeren, zonder extra werk voor de medewerkers.
Doen
DO² (spreek uit als DO kwadraat) staat voor digitaal, voor open data en uiteraard voor Oostende. De naam is ook een knipoog naar het Engelse ‘do’: ‘doen’ of ‘laten we eraan beginnen’. De stad lanceerde zijn platform begin september met een reeks concrete datasets, zoals een lijst met alle speelpleintjes, openbare toiletten, scholen en galeries. Het platform wordt stap voor stap uitgebreid. De stad roept haar inwoners ook op om te laten weten welke informatie ze graag zouden terugvinden én om er zelf mee aan de slag te gaan.
Inspirerend
De jury looft de durf die de stad heeft om hun data effectief openbaar te maken. Het is een inspirerend project dat een voorbeeldfunctie vervult voor andere organisaties. Dat de stad haar inwoners aanmoedigt om ermee aan de slag te gaan en dat de toepassingen onbeperkt zijn, motiveerde de jury om Oostende als winnaar uit te roepen.
Hefboom om te uniformiseren
Voor de stadsmedewerkers betekent de evolutie naar open data geen extra werk: de databank waarin ze de data van de stad al jaren up-to-date houden, is gekoppeld aan de site. Het platform is wel een stimulans en een hefboom om data beter te organiseren, te uniformiseren en nog beter te actualiseren. DO² biedt de mogelijkheid om alle mogelijke soorten data te delen en dat maakt het ook makkelijk om de data te koppelen aan die van derden.
Meedoen
‘Laten we eraan beginnen’, dat vraagt Oostende ook van zijn inwoners. De stad wil niet liever dan dat de Oostendse whizzkids met de datasets aan de slag gaan. Om allerhande digitale toepassingen te creëren met de data, zoals smartphone-apps, websites of games.
Ontdek het zelf op www.oostende.be/do2
De andere laureaten
DO2 haalde het van vier andere laureaten die werden geselecteerd uit vijftien inzendingen. Ook Ruimte Vlaanderen, OVAM, het Agentschap voor Natuur en Bos en Stad Gent waren genomineerd. Ruimte Vlaanderen ging de strijd aan met zijn website www.omgevingsloket.be, waarop je al in een 30-tal steden en gemeenten een bouwaanvraag digitaal kan indienen. OVAM zond haar portfolio voor lokale besturen in, een databank met inspirerende en activerende verhalen over hoe in Vlaanderen duurzaam met materialen en afval wordt omgegaan. De derde laureaat was het Agentschap voor Natuur en Bos. Het agentschap leerde zijn boswachters tweeten over hun werk en zo een breed publiek te informeren. Tot slot was ook de zonnekaart van de stad Gent genomineerd: daarop kan elke Gentenaar zien hoe geschikt zijn dak is voor zonnepanelen en hoeveel zonne-energie die kunnen opleveren.

Geplaatst op 28.09.2015

SINGLE ‘HITSPOT’-WINNAAR GEPRODUCED

‘DON’T TAKE TOO LONG’ IS SINDS DEZE WEEK TE KOOP OP ITUNES. DE EERSTE SINGLE VAN ‘CLEAR SEASON’ WORDT NIET TOEVALLIG IN DE HERFST UITGEBRACHT. HET NUMMER DRIJFT OP EEN BITTERZOETE MELANCHOLIE. Clear Season is Kortrijkzaan Matthias Desmet. Matthias won Hitspot. Elk muzikaal songwriterstalent vanaf zestien jaar kon in het kader van onze expo ‘Liefde & Devotie. Het Gruuthusehandschrift’ deelnemen aan de songwriterswedstrijd. Net geen 200 deelnemers - 199 om exact te zijn - stuurden hun nummer over afscheid in en lieten zich daarbij inspireren door het Egidiuslied van het handschrift. Uiteindelijk kwamen tien finalisten uit de bus en koos de jury, met Piet Goddaer (Ozark Henry) als voorzitter, Matthias als winnaar. Piet produceerde de track en kon goede vriend Tim Bran (London Grammar, The Verve) overtuigen het nummer te mixen. Te ontdekken dus. Beluister de single hier. (link Itunes)

Auteur: Matthias Desmet

Geplaatst op 28.09.2015

Crematorium UITZICHT steunt Koester

De raad van bestuur van Crematorium UITZICHT schenkt een bedrag van 11.972,17 euro aan Koester, het thuiszorgproject van de vzw Kinderkankerfonds. Prof. Dr. Yves Benoit, de bezieler van Koester, kwam het bedrag persoonlijk in ontvangst nemen.
(foto in bijlage: Prof. Dr. Yves Benoit ontvangt deze dotatie uit handen van voorzitter Kurt Vanryckeghem en de voltallige raad van bestuur).

Bij elke crematie komen gemiddeld zowat 400 gram metaalresten vrij: prothesen en orthomedische implantaten, spijkers uit lijkkisten, maar ook minieme restjes edelmetalen. Alle metalen worden vakkundig verwijderd uit de crematieassen, en verder geselecteerd en gerecycleerd door een gespecialiseerd Nederlands bedrijf. Net als alle Vlaamse crematoria schenkt UITZICHT de verkregen restwaarde van deze recyclagemetalen integraal door aan een goed doel. De raad van bestuur van UITZICHT koos hier voor het thuiszorgproject Koester van de vzw Kinderkankerfonds.

Sinds de opstart van haar activiteiten in 2011 schonk UITZICHT reeds 21.197 euro aan Koester. Vandaag kunnen we daar 11.972 aan toevoegen. In zijn bedankingswoord onderstreepte Prof. Dr. Yves Benoit het belang van Koester voor een zorgzame begeleiding van ernstig zieke kinderen in hun thuissituatie. Ook in de Zuid-West-Vlaamse regio heeft Koester een brede werking uitgebouwd. De 22 gemeentebesturen binnen Psilon, de beheersmaatschappij van crematorium UITZICHT, waren dan ook graag bereid om dit waardevolle project een financiële steun toe te kennen. 

Jan Sabbe

Geplaatst op 28.09.2015

“VLEESVEEHOUDERS OPNIEUW ZWART SCHAAP!”

Nu het offerfeest volop bezig is , worden de gevolgen van het verbod van onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvoeren meer dan duidelijk. Nu de moslimgemeenschap beslist heeft om niet te slachten dit jaar blijven de schapen en runderen onverkocht zitten bij de producenten. De gevolgen waren gisteren en vandaag meer dan duidelijk op de levende markt voor runderen. Door het grote aanbod van de niet verkochte dieren maakte de markt een diepe sprong naar beneden met prijzen die meer dan 0,25 €/kg levend daalden. Veel dieren gingen onverkocht opnieuw richting producent. Naast de daling van de prijs blijft natuurlijk de vraag aan wie verkopen we de dieren de komende dagen. Voor de zoveelste maal is de vleesveehouder de dupe van de wetgeving. De vraag stelt zich hoelang we verder kunnen overleven, nu alle aandacht blijft gaan naar de melkvee en varkenssector.
Dat de vleesveesector dringend nood geeft aan overleg met alle actoren in de keten werd deze week meer dan duidelijk op de studiedag van Voeders Dumoulin en Waalse veeverbeteringsorganisatie AWE. Op deze studiedag werd de rendabiliteit van afmesten van stieren in kaart gebracht en alleen al dit jaar daalde de bruto-afmestmarge Witblauw met 38 % in de eerste 5 maand van 2015. Daarnaast was er de laatste jaren al een sterke negatieve spiraal van de bruto-afmestmarge.
De vleesveehouders van ABS vragen meer dan ooit NU actie om de sector te ondersteunen. 

Meer info :Aloys Vangoethem: 0475/785839

Geplaatst op 28.09.2015
4558 artikelspagina's: 1 ... 390 391 392 393 394 <<< 395 >>> 396 397 398 399 400 ... 456