Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Stad Kortrijk doet opnieuw mee met ‘Donderdag Veggiedag’

Van 24 september tot 1 oktober 2015 is het Veggieweek. Stad Kortrijk en EVA vzw wil dan zo veel
mogelijk mensen kennis laten maken met de voordelen van vegetarisch eten. Minder vlees en
meer groenten eten draagt immers bij tot een verlaging van de CO2-uitstoot. Daarmee neemt
Kortrijk een engagement op in haar ambities van Kortrijk Klimaatstad’.

Schepen van klimaat Bert Herrewyn: ‘Als klimaatstad kiest Kortrijk ook voor een gezonde stad. Een
evenwichtige vegetarische maaltijd is naast een milieuvriendelijke ook een gezonde
mensvriendelijke maaltijd. Eén dag per week geen vlees eten kan de CO2-uitstoot gevoelig doen
dalen’.

Op donderdag 1 oktober wordt internationaal Wereld Veggie Dag gevierd. Hier in België zorgt
EVA vzw ervoor dat die dag niet onopgemerkt voorbij gaat. De organisatie roept alle Belgen op om
op 1 oktober veggie te eten en een foto van hun maaltijd te posten met #wereldveggiedag.
Als alle Belgen meedoen op 1 oktober sparen we het leven van meer dan 650.000 dieren.

Kortrijk doet ook mee. Op donderdag 1 oktober organiseert de stad samen met EVA vzw een
Donderdag Veggiedag-kookworkshop. Je leert onder andere het Wereld Veggie Dag gerecht
maken en krijgt heel wat praktische tips die je thuis ook kunt gebruiken.

Dankzij deze workshop zal het eenvoudiger zijn om af en toe een lekkere vegetarische maaltijd op
tafel te toveren voor jou en jouw gezin. De workshop vindt plaats in KTA 3 Hofsteden, Minister De
Taeyelaan 13 in Kortrijk op donderdag 1 oktober van 19 tot 21 uur. Deelnemen kost 10 euro. Je
vindt alle info hierover via www.kortrijk.be/nieuws/workshop-vegetarisch-koken.

De stad biedt op 1 oktober ook een veggielunch aan voor haar stadspersoneel. De gezonde
lunch wordt vers bereid door De Stuyverij vzw.

Op www.evavzw.be/veggieweek vind je een overzicht van alle activiteiten die deze week
plaatsvinden: kookworkshops, potlucks, restaurantbezoekjes, info-avonden, ....
Hein Wittouck - dienst communicatie Kortrijk

Info:

• Bert Herrewyn, schepen van klimaat, 0496 25 81 54 - bert.herrewyn@kortrijk.be
• Liesbeth Vanderschaeve, projectleider klimaat, 056 27 82 42
• www.kortrijk.be/donderdagveggiedag
• www.donderdagveggiedag.be

Geplaatst op 28.09.2015

Wandeltocht "In de voetsporen van Pieter Hanssens"

Zondag 18 oktober is het "de dag van de Trage Weg", de 11-11-11 comité’s van Aalbeke, Marke en Bissegem slaan de handen in elkaar en organiseren een nieuwe wandeltocht.

De wandeling wordt een herdenkingstocht van “Pieter Hanssens”, hij woonde in Aalbeke.
Pieter deed 4 jaar burgerdienst in Rwanda, samen met zijn vrouw. In het Don Bosco College bracht hij als leraar veel jongeren in contact met maatschappelijke projecten. Diverse verenigingen konden rekenen op de inzet van Pieter. Zo was hij jarenlang medewerker van de Aalbeekse dorpskrant, stimulerende kracht in de 11 11 11 groep, de jongerenparochie en broederlijk delen. Na de diagnose en behandeling voor kanker maakte Pieter samen met Mieke nog de pelgrimstocht naar Compostella, noodgedwongen in stukken. Hun blog werd al meer dan 375.000 keer gelezen ( http://miekeenpieter.blogspot.be/). Veel te vroeg, op 12 maart 2015, moest hij de strijd staken tegen de uitputtende kanker.

De wandeltocht op zondag 18 oktober is een lussentocht. Je kan inschrijven (volwassenen: 2,5€ en kinderen ouder dan 7: 1€) en starten tussen 9 en 15uur op 3 plaatsen: OC Aalbeke - Kleuterbos, Lieven Bauwensplein Marke en het oud gemeentehuis op Bissegem plaats. De vier lussen kan je combineren, je wandelt tussen de 5,5 km tot een 25 km. Alle lussen worden bewegwijzerd.
Vanuit elk vertrekpunt is er eveneens een toegankelijk parcours van 4-5 km (kinderbuggy’s, rolstoelen, families met kleinere kinderen).

Bij de inschrijving ontvang je alle parcours, kaartje en uitleg. Hapjes en drankjes zijn ter plaatsen te verkrijgen. De opbrengst van het gebeuren gaat integraal naar 11-11-11 projecten. 

Hans Vanhecke

Geplaatst op 28.09.2015

Verkeershinder in Rijselsestraat opgelost

Op woensdagmiddag 23 september begaf een deel van de zijgevel van een pand in de Rijselsestraat 15 in Kortrijk. Omwille van veiligheid en de uitvoering van werken om de stabiliteit van het gebouw te verzekeren was de Rijselsestraat ter hoogte van het problematische gebouw volledig afgesloten. 
Vanuit de Leiestraat kon men tijdelijk met de wagen langs de rechterkant van de Grote Markt richting Graanmarkt rijden. 
Aannemer Dedeyne liet ons weten dat de Rijselsestraat de avond van 28 september zal vrijgemaakt zijn. De zone rond het pand in de Rijselsestraat 15 wordt nog extra afgebakend met bijkomende bouwhekken op het trottoir en rondom de voet van de stut voor de gevel.

Het vrijgeven van het openbaar domein was mogelijk dankzij de grote inspanningen van de verschillende aannemers.

Geplaatst op 28.09.2015

Graham Brown bij Geert Bol slageij Breughel

Op maandag 28 september kwam Gragham Brown, Nieuw-Zeelandse topchef voor de vijfde keer naar Keurslagerij Breughel om nieuwe recepten en ideeën uit te wisselen voor verkoop van Hertenvlees. Nieuw-Zeeland levert ongeveer 95 % van al het hertenvlees die in Europa wordt geconsumeerd. Als ambassadeur van lams - en hertenvlees komt hij twee keer per jaar bij Keurslagerij Breughel om ideeën uit te wisselen. Als ervaren slager met eigen rijpingkast in de winkel is gerijpt hertenvlees nieuw dit jaar.
Annick en Geert zijn zelf ook al naar Nieuw-Zeeland geweest om er zich van te gewissen hoe en waar deze dieren leven en welke voeding ze krijgen.

Voor meer info : Geert Bol geert_bol@skynet.be 0476/31 59 47

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 28.09.2015

Cindy Vandenhole (Vaste Vuist Lauwe) geselecteerd voor het WK Gymnastiek

Zaterdag 26 september maakte de Gymnastiekfederatie de WK-teams bekend, die van 23.10 tot 01.11 naar Glasgow trekken om onze nationale driekleur te verdedigen. Eén van hen is topsportgymnaste Cindy Vandenhole, lid van sportgroep Vaste Vuist Lauwe, die deel uitmaakt van het 6-koppige damesteam.
De Belgische gymnasten gaan met ambities naar het Wereldkampioenschap. De gymnasten turnen in Glasgow volgens het 6-5-4 principe. 6 gymnasten zitten in het team (+1 reserve), waarvan 5 gymnasten op elk toestel aantreden. De beste 4 scores tellen mee voor de teamscore. Het Delhaize TOP-team Meisjes bestaat uit Gaelle Mys (OTV Nazareth), Laura Waem (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Lisa Verschueren (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Rune Hermans (Gym Haacht), Cindy Vandenhole (Vaste Vuist Lauwe) en Julie Croket (GymMAX vzw). Reservegymnasten zijn Jelle Buellens (De Gympies Keerbergen) en Dorien Motten ( Turnkring Bilzen). Voorzitter sportgroep Vaste Vuist Lauwe: “ De eerste keer dat een gymnast van Vaste Vuist het schopt tot op een wereldkampioenschap! Daar zijn we terecht trots op.” 

Foto met het Belgische damesteam gymnastiek dames met vlnr Jelle Buellens, Gaelle Mys, Rune Hermans, Cindy Vandenhole, Lisa Verschueren en Laura Waem.

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 28.09.2015

Fata Morgana in Don Bosco

Op donderdag 1 oktober organiseert het Don Boscocollege nu al voor de derde keer een heuse Fata Morgana. Na een middeleeuwse editie en vorig jaar thema Wereldoorlog 1, staat de dag nu in het teken van het feestjaar ‘200 jaar Don Bosco’ dat we zo op een mooie manier willen afsluiten.
In een filmpje gemaakt door hun leerkrachten werden alle leerlingen van het derdejaar uitgedaagd.(https://www.facebook.com/247313672012131/videos/vb.247313672012131/891860604224098/?type=2&theaterer): de leerlingen moeten 7 oude ambachten naar school brengen voor een demonstratie, het Pater Noster moet gezongen worden door alle 3des samen en er moet hier ook een moderne versie van gemaakt worden. De leerlingen moesten ook contact leggen met een Salesiaanse gemeenschap uit elk continent en op 1 oktober willen de leerkrachten daar bewijs van zien. Op de dag zelf krijgen ze nog 7 uitdagingen per klas om aan te werken en dan volgt er rond 10u30 een slothappening en zien we of ze hun 12 sterren behaald hebben en of de leerkrachten hun tegenprestatie moeten aannemen. 

Frank Lejaegere

Geplaatst op 28.09.2015

Huis aan huisophalingen in winterregime

Vanaf 21 september 2015 worden de huis-aan-huisophalingen van afval volgens het winterregime in Blankenberge uitgevoerd. Alle ophalingen gebeuren vanaf 7 uur. Restafval, PMD, papier en karton mogen pas buiten geplaatst worden vanaf 5 uur ’s morgens of steeds zo dicht mogelijk bij het voorziene ophaaluur.
Ophalingen in zone 1
• Restafval particulieren en handelaars*: ophaling op maandag
• PMD, papier en karton: ophaling op woensdag (ene week papier en karton, andere week PMD)
Ophalingen in zone 2
• Huisvuil particulieren en handelaars*: ophaling op dinsdag
• PMD, papier en karton: ophaling op donderdag (ene week PMD, andere week papier en karton)

Geplaatst op 28.09.2015

Brass Band Leieland nodigt uit: O Brass

Naar goede gewoonte nodigt Brass Band Leieland ook dit najaar een band uit voor een spetterend dubbelconcert, dat plaatsvindt op zondag 4 oktober om 18.30 uur in OC De Stekke te Moorsele.
Dit jaar is de keuze gevallen op O'Brass, jong en opkomend talent dat stilaan een gevestigde waarde wordt in de koperblaaswereld. Eind 2014 werd O'Brass uitgeroepen tot laureaat van de supernovawedstrijd van radiozender Klara, een wedstrijd die het toekomstige talent binnen de klassieke muziek zoekt.
Leieland stelt daarnaast het plichtwerk voor de kampioensdivisie van het Nationaal Brassbandkampioenschap voor aan het publiek, aangevuld met enkele klassiekers.
Tickets (€ 12) zijn verkrijgbaar bij alle leden van Brassband Leieland, op secretariaat@brassbandleieland.be of op 0475 83 02 17.

Geplaatst op 28.09.2015

Belgische boeren sluiten zich aan bij Nederlands agrarisch social media-project

@Boerburgertweet gaat internationaal
Het Nederlandse agrarische social media-project @Boerburgertweet gaat
internationaal!
Ook Belgische boeren hebben zich sinds deze week bij het collectief van twitterende (en
facebookende) boeren aangesloten.
Nederlandse boeren twitteren al sinds half augustus via het gezamenlijke Twitter-account
@Boerburgertweet (www.twitter.com/boerburgertweet). Hiermee communiceren zij met
inmiddels ruim 2500 volgers over hun dagelijkse werk en leven. Elke week twittert een
andere boer over zijn/haar werkzaamheden. De groep is divers: veehouders (koeien,
varkens, kippen, geiten, schapen), groentetelers, akkerbouwers en zelfs bollentelers. De
boeren zijn ook te volgen via Facebook (www.facebook.com/boerburgertweet). Dit account
wordt gevolgd door bijna 1.400 mensen.
Doel van @Boerburgertweet is de burger op een begrijpelijke manier uitleg te geven over de
agrarische sector. Zo willen de boeren de burger meer kennis geven over wat een boer
dagelijks doet en meemaakt. De tweets bestaan uit tekst, video’s en foto’s.
Belgische boeren
Belgische boeren hebben aangegeven ook graag deel uit te maken van het project. In België
staat communicatie tussen boeren en burgers nog in de kinderschoenen en door zich aan te
sluiten bij hun Nederlandse collega’s hopen zij de dialoog in eigen land een impuls te geven.
Varkenshouder en woordvoerder varkenshouderij bij de Belgische agrarische
belangenbehartiger Algemeen Boerensyndicaat, Bart Vergote uit Zedelgem, noemt
@Boerburgertweet een ‘tof project’. ‘Ook wij willen heel graag de Belgische bevolking beter
informeren over ons leven en werk als boer. Wij zijn transparant en laten graag zien wat wij
doen en willen ook alle vragen van burgers beantwoorden. Ook als die vragen kritisch zijn.
Wij doen daarom graag mee aan @Boerburgertweet.’
Vergote (@VergoteBart) bijt in de week van 26 oktober – 2 november het spits af namens
zijn Belgische collega-boeren, Hij zal die week via @Boerburgertweet een week lang
twitteren en facebooken vanaf zijn erf en uit de stal.
Varkenshoudster Els Vermeulen (@VermeulenEls1) uit Schore volgt zijn voorbeeld in de
week van 30 november – 7 december. Van 28 december tot 4 januari is vervolgens de
familie Fleurbaey uit Ieper aan de beurt. Philip en Nancy Fleurbaey hebben een
familiebedrijf. Philip houdt melkvee en is akkerbouwer en zijn vrouw Nancy doet de
melkverwerking en de hoevewinkel Zuid-Bellegoed, eveneens in Ieper.
Boer Kris (@Agrokvs) uit Deinze zal in het voorjaar van 2016 een week twitteren via
@Boerburgertweet.
Boeren wisselen elkaar af
Via @Boerburgertweet wisselen boeren elkaar wekelijks af. Elke boer twittert steeds een
week lang, elke dag over zijn/haar werk, bedrijf en gezin. Het enthousiasme onder boeren
om mee te doen, is groot. Er zijn genoeg boeren om in ieder geval tot oktober 2016 door te
gaan.
De burger krijgt een breed beeld van de agrosector. De boeren geven op een begrijpelijke
en tegelijk heel persoonlijke manier informatie en uitleg over hun werk en de keuzes die zij
maken’, licht oprichter van @Boerburgertweet, Caroline van der Plas toe. ‘Wij willen hiermee
een gezicht geven aan de Nederlandse, en nu ook Belgische, boeren en verlagen op die
manier hopelijk de drempel voor burgers om met boeren persoonlijk contact te zoeken zelf
een kijkje te nemen bij een bedrijf.’

Van der Plas hoopt met @Boerburgertweet verder mee te helpen aan een positief imago van
de landbouwsector en haar boeren. ‘Door open en eerlijk te laten zien wat je doet, creëer je
begrip, maatschappelijke waardering en maatschappelijke acceptatie. En minstens zo
belangrijk: boeren krijgen zo ook beter inzicht in de vragen en wensen van burgers, omdat zij
via @Boerburgertweet rechtstreeks contact hebben met die burger’, aldus Van der Plas.

Persoonlijke titel
Van der Plas is in het dagelijkse leven communicatie- en pr-medewerker is bij de
Nederlandse Vakbond Varkenshouders en daarvoor werkzaam als agrarisch journaliste. Dit
initiatief heeft zij echter op persoonlijke titel opgericht. ‘Ik neem het al langer op voor de boer.
In mijn ogen krijgen zij namelijk veel te weinig waardering van de maatschappij en de
politiek. Ik wil graag zoveel mogelijk doen om de boeren in een positief daglicht te zetten. Zij
zijn immers onze voedselproducent en zorgen ervoor dat wij elke dag veilig en hoogwaardig
voedsel op tafel hebben staan.’

Aanmelden
Caroline van der Plas nodigt Belgische boeren en burgers van harte uit om het
Twitteraccount @Boerburgertweet en de Facebook-pagina
www.facebook.com/boerburgertweet te volgen en roept boeren, die zich willen aansluiten als
twitteraar bij @Boerburgertweet, op om zich te melden. ‘Alle boeren zijn welkom, wij maken
geen onderscheid in type boer of soort bedrijf. Hoe meer twitterboeren, hoe beter’, aldus Van
der Plas.

(Belgische) boeren die zich willen aanmelden, kunnen dit doen via:
carolinevanderplas@outlook.com of via www.twitter.com/boerburgertweet. Guy Depraetere

Geplaatst op 28.09.2015

Twee World Beer Awards voor Brouwerij Omer Vander Ghinste

Brouwerij Omer Vander Ghinste valt in de prijzen. Zowel voor VanderGhinste Oud Bruin als voor OMER. Traditional Blond mocht de brouwerij een World Beer Award in ontvangst nemen. Deze internationale erkenning is een beloning voor hun snelle groei binnen de biermarkt.

De World Beer Awards is de meest toonaangevende internationale bierwedstrijd. Een professionele jury kiest voor elk continent per bierstijl een top drie, waarvan de laureaten het vervolgens wereldwijd tegen mekaar opnemen. In 8 catego¬rieën worden telkens de beste bieren ter wereld verkozen.
VanderGhinste Oud Bruin - World's Best Dark Beer 2015
Na een zilveren medaille op Europees vlak in 2013, een gouden medaille op Europees vlak in 2014 kaapt VanderGhinste Oud Bruin nu ook de gouden medaille op wereldniveau. Tijdens de World Beer Awards 2015 werd VanderGhinste Oud Bruin namelijk verkozen tot “World’s Best Dark Beer 2015”. Hiermee laat VanderGhinste Oud Bruin een 700-tal andere bieren achter zich. VanderGhinste Oud Bruin is een bier van gemengde gisting dat 18 maanden rijpte op eikenhouten vaten. De typische smaak wordt gekenmerkt door een evenwichtige balans van de fruitigheid van de hoge gisting met de zachte zuurheid van het spontane gistingsbier. Het heeft een verfrissende en uitgesproken dorstlessende afdronk. Dit uniek biertype is een van de oudste biertypes ter wereld en wordt alleen in Zuid-West-Vlaanderen ge¬brouwen. Dit is trouwens het eerste bier dat Omer Vander Ghinste in 1892 brouwde.
OMER. Traditional Blond - World's Best Belgian Blonde Ale 2015
Om het plaatje compleet te maken wint het bier OMER ook in een andere categorie: zo kaapt OMER. Traditional Blond de titel van “World’s Best Belgian Style Blonde”. Het is een goudblond bier van hoge gisting, met nagisting op fles. Door zijn 8% alcohol krijg je een volle ronde smaak die gekenmerkt wordt door een fijn, fruitig aroma en een subtiele bitterheid. Aan de basis van deze smaak liggen de grondstoffen zoals gestemout uit de Loirestreek en 3 aromatische hopsoorten uit Slovenië, Tsjechië en Duisland. Ook dit bier werd al meermaals bekroond met als uitschieters de European Beer Star Award in 2009 en de World Beer Cup in 2010.

Erkenning voor brouwerij

Sinds 1892 brouwt Brouwerij Omer Vander Ghinste authentieke bieren met de modernste technieken in Bellegem. Dit is een bekroning voor de harde inzet van alle medewerkers van de brouwerij. Door de gestage groei de voorbije jaren zijn er ook heel wat uitbreidingsplannen zoals de bouw van een nieuwe brouwzaal en een nieuw distributiecentrum. voor meer info :
Degryse Nicolas marketing@omer.be Telefoon: 056 23 51 71

Geplaatst op 28.09.2015
4558 artikelspagina's: 1 ... 391 392 393 394 395 <<< 396 >>> 397 398 399 400 401 ... 456