Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

STEFAAN STOUF WINT FIA HISTORIC RALLY YPRES OP ENKELE SECONDEN

Eventjes leek het er op dat de zeven klassementsproeven op zaterdag, die de Historics voor de wielen kregen geschoven, een kopie zouden worden van het vrijdaggedeelte. Stefaan Stouf bleef zijn voorsprong van ongeveer 20 à 30 seconden consolideren, en alles leek al in zijn definitieve vorm gegoten met Paul Lietaer op twee en de Franse Porsche-rijder Frederique Chambon op drie.
Maar dat was buiten de waard, in casu Lietaer gerekend. De Zwevegemse snor laat zich nooit zomaar in een hoekje duwen. Op de meer dan 20 km van KP Hollebeke klokte hij acht tellen sneller af dan de Nieuwpoortnaar. Nadien ging hij ook nog eens tien seconden sneller over KP Reninge dan Stouf. Wat er voor zorgde dat er, met nog één proef te gaan, een verschil was tussen beide kemphanen van 2.3 seconde. Spanning alom dus aan de finish in Watou, maar Stouf wist het hoofd koel te houden en uiteindelijk zijn eerste zege in Ieper mee te pikken. “Het heeft lang genoeg geduurt maar het is ervan gekomen. Het was hard. De Porche is een goeie wagen en dankzij de mecaniciens ben ik door geraakt na Wervik” voegt Stefaan Stouf toe.
“Het was echt op het randje” aldus co-rijder Joris Erard. “Soms was het niet meer warm in bepaalde situaties, maar bereikten we bijna het kookpunt. Ik had er alle vertrouwen in, gezien Watou echt een proef is die Stefaan ligt. Natuurlijk dachten we eventjes dat het weer niet voor dit jaar zou zijn toen we de opmars van Paul zagen in twee klassementsproeven. Maar eind goed al goed. Eindelijk hebben we komaf kunnen maken met de jarenlange pechreeks in deze rally, waar Stefaan in een twaalftal deelnames enkel eenmaal op het podium stond.”
Paul Lietaer was zeker niet ontgoocheld met de tweede plaats. “Wij hebben geprobeerd maar stuitten op een berensterke Stefaan. Zo is het zeker geen schande om verwezen te worden naar de dichtste ereplaats. We kenden de capaciteiten van de Subaru Legacy en hij toonde zich van zijn beste kant doch we hebben iets te lang gewacht en kwamen net iets te kort. Al bij al geeft dit ons vertrouwen naar de toekomst toe.”
Chambon bleef op plaats drie, met wat blikschade of moeten we zeggen polyesterverlies reed hij de laatste Kp rond in 8’34”7 wat 76” minder snel was dan Stefaan Stout.
Escort MK I-piloot Geert Vandoorne (wagen 208) plaatste zich als vierde. “De wagen heeft een formidabele mechaniek. We zijn een fantastisch team waarvan de mecaniciens momenteel versleten zijn. Maar dank zij zijn we er geraakt.” 

BDK / ©Foto-Bernard decock

Geplaatst op 02.07.2015

Verrassende wandelzoektocht

Nog tot 31 oktober is het Belle Epoque Centrum in Blankenberge de uitvalsbasis voor een boeiende wandelrally door de badstad. De zoektocht is een samenwerkingsverband tussen het stadsbestuur en de gezinssportfederatie.

De wandelzoektocht neemt de deelnemers op sleeptouw doorheen het rijke vissersverleden van de stad en langsheen de vele mooie Belle Epoque gevels die in Blankenberge te bewonderen zijn. Het rallyboekje met het antwoordformulier is af te halen in het Belle Epoque Centrum. Deelnemers maken kans op een prijzenpakket.

Schepen van Toerisme Philip Konings (Open Vld): “Iedereen kan deelnemen, maar de zoektocht richt zich speciaal op gezinnen met kinderen. Voor hen is er zelfs een apart antwoordformulier, en kinderen jonger dan 6 jaar nemen gratis deel.”

Deelnemen aan de rally kost € 3,5 voor volwassenen en € 2,5 voor jongeren (6 - 26 jaar). Dit bedrag omvat 1 rallyboekje en een toegang tot het Belle Epoque Centrum. Voor -6 jarigen is de deelname volledig gratis.


Voor meer info
Schepen van Toerisme, Philip Konings
0475 69 33 75 – philip.konings@blankenberge.be

Belle Epoque Centrum Blankenberge, Elisabethstraat 24, 8370 Blankenberge
Contact: Dirk De Coster - 050 42 87 41 – belle.epoque@blankenberge.be – www.belle.epoque.blankenberge.be

Geplaatst op 30.06.2015

Hang het beest uit!

N-VA Menen en Jong N-VA Menen-Wevelgem roepen op om de leeuwenvlag uit te hangen ter ere van de Vlaamse Feestdag.
“De Vlaamse feestdag nadert met rasse schreden. Ook dit jaar roepen we iedereen op om de Vlaamse Leeuw uit te hangen op en rond 11 juli”, zo zegt Nik De Clercq, voorzitter van N-VA Menen.

“Vorig jaar gaven we 50 leeuwenvlaggen weg. We hopen dat deze het straatbeeld nog geler zullen kleuren”.

En bij de burgemeester? “Enkele maanden terug schonken we burgemeester Martine Fournier een leeuwenvlag”, zo zegt jongerenvoorzitter Jorgen Deman. “Zal ze deze uithangen? We zullen zeker eens een kijkje gaan nemen!”

Ook op Facebook Ook Facebook kleurt geel: hang je de Vlaamse Leeuw uit in Menen? Neem er een foto van en stuur deze naar jorgen.deman@n-va.be. “We plaatsen de foto’s op onze Facebookpagina en de foto met het meeste likes op 13 juli, 13 uur is goed voor een leuke attentie”, zo verduidelijkt Jorgen Deman.

Meer info? Nik De Clercq, afdelingsvoorzitter N-VA Menen 0475 32 86 07 Jorgen Deman, voorzitter Jong N-VA Menen-Wevelgem 0477 28 93 92

Geplaatst op 30.06.2015

Topsportgymnast Iliaz Pyncket in preselectie EYOF

Topsportgymnast Iliaz Pyncket, aangesloten bij sportgroep Vaste Vuist Lauwe, zit in de preselectie voor de Jeugd Olympische Spelen in Georgië. Het EYOF of European Youth Olympic Festival is een tweejaarlijks sportevenement en een voorproefje op de 'echte' Olympische Spelen. Jonge sporters (13 tot en met 18 jaar), afkomstig uit alle hoeken van Europa, strijden er om het goud in negen verschillende Olympische disciplines, waaronder ook toestelturnen. Net als op de Spelen worden de sporters gehuisvest in een Olympisch dorp, is er een openings- en sluitingsceremonie en natuurlijk een Olympische Vlam en een officiële vlag. Dit jaar zal het EYOF doorgaan in Tbilisi (Georgië) van 26 juli tot 1 augustus 2015. De selectie toestelturnen jongens voor België bestaat uit Iliaz Pyncket (Vaste Vuist Lauwe), Noah Kuavita (Silok Deurne) en Takumi Onoshima (Wallonië).

Foto: Iliaz Pyncket .

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 29.06.2015

ZWEVEGEM HERNIEUWT AMBITIEUS EN ACTIEGERICHT BIODIVERSITEITSCHARTER MET NATUURPUNT

De gemeente Zwevegem wil samen met Natuurpunt Zwevegem door concrete acties extra werk maken van de biodiversiteit in Zwevegem. Daarvoor ondertekenden Zwevegem en Natuurpunt een nieuw biodiversiteitscharter om hun gezamenlijk engagement in de periode 2015 – 2018 te bekrachtigen. Terwijl het vroegere biodiversiteitscharter van 2010 vrij algemeen en nogal vrijblijvend was houdt het hernieuwde charter vooral concrete engagementen in met de bedoeling die ook na te leven en heel concrete acties uit te veren.
Het charter kadert in het internationaal actieprogramma inzake biodiversiteit. Het verlies aan biodiversiteit wordt, sinds de Rio-conferentie in 1992 en de VN duurzaamheidstop in Johannesburg in 2002, algemeen beschouwd als één van de belangrijke mondiale milieuproblemen. De gemeente Zwevegem wil daar ook zijn verantwoordelijkheid in nemen.
Belang van de charter
Naast het uitvoeren van concrete acties door de gemeente en Natuurpunt is het de bedoeling de inwoners te sensibiliseren en te stimuleren om de biodiversiteit te behouden en te verbeteren.
De biodiversiteit als de samenhang van alle levende wezens in een goed werkend ecosysteem, is van een cruciaal belang voor het welzijn van mens en maatschappij. Een gevarieerd landschap met ruimte voor natuur draagt in belangrijke mate ook bij tot de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van een gemeente. Biodiversiteit hoort bovendien niet enkel thuis in erkende en beheerde natuurgebieden, maar vormt ook een extra kwaliteit als natuur tot ontwikkeling kan komen op terreinen met andere hoofdfuncties. Dit geldt binnen het (agrarisch) landschap, de stad (parken, groene assen, …) en zelf op hoog dynamische locaties zoals bedrijventerreinen, sportterreinen, langsheen infrastructuren……
Zwevegem wordt peter van de steenuil en de kamsalamander
Het charter is een lO-puntenprogramma en behandelt 5 thema’s nl. acties m.b.t. vogels, amfibieën, flora, water en financiële ondersteuning en biotopen. Telkens wordt aangegeven wat de taak is van de gemeente enerzijds en deze van Natuurpunt anderzijds. Zo is de verantwoordelijkheid en het engagement van de beide partners duidelijker.
Er is speciaal gekozen voor 2 symboolsoorten: de steenuil en de kamsalamander. Het zijn 2 soorten die typisch zijn voor het Zwevegems landschap: een gevarieerd agrarisch landschap met bossen, hagen, knotbomen en poelen. Door acties te ondernemen voor die 2 soorten zullen heel wat andere soorten vogels, dieren en amfibieën er ook wel bij varen. En zal Zwevegem een stuk natuur-rijker worden.
Aanplanting, ontginning en landbouw
Er zullen jaarlijks knotbomen aangeplant worden, verspreid over de gemeente worden steenuilnestkasten opgehangen, nieuwe amfibiepoelen worden aangelegd of toegeslibde opnieuw uitgegraven.
Aansluitend op de vergroening van het Europees landbouwbeleid worden ook initiatieven genomen om in het open landbouwgebied nieuwe kansen te creëren voor natuur door samen met landbouwers acties op te zetten voor akkervogels door bv. het inzaaien van duo-akkerranden met zaadvormende groenbemesters.
De natuurlijke inrichting van het oud klei-ontginningsgebied in de Kwadestraat!Dokkestraat in Heestert is één van de acties; het aanplanten is inmiddels gestart. Het meer dan 5 ha groot gebied zal tegen het einde van het jaar volledig ingericht zijn.
Bij de ondertekening van het biodiversiteitscharter zal ook de volledige uitvoering van deze klei¬ontginningssite, zoals voorzien in de nabestemmingsplannen, toegelicht worden.
Door zelf het goede voorbeeld te geven hoopt de gemeente ook de inwoners te motiveren om zelf ook actie te ondernemen door de eigen tuin vogel- en vlindervriendelijker in te richten.
Natuurpunt Zwevegem waardeert ten zeerste het engagement van de gemeente die als eerste in de regio gaat voor zo’n actiegericht en ambitieus biodiversiteitspian. 

IDVA / ©Foto-MDK

Geplaatst op 27.06.2015

Gratis WiFi in stadscentrum

Deze zomer wordt het stadscentrum voorzien van een WiFinetwerk. In een eerste fase kan men tijdens de maanden juli tot en met oktober gratis surfen in het stadscentrum.
Inwoners kunnen al langer terecht in onder meer de bibliotheek, de ontmoetingscentra en in het Stadhuis voor gratis WiFi. Met een proefproject samen met Telenet dat loopt vanaf juli tot en met oktober wordt het gratis mobiel surfen echter gevoelig uitgebreid.
Deze zomer kan iedereen, Telenetklant of niet, gebruik maken van het netwerk. Er komt een dekking tussen de Kapellestraat en het Wapenplein en vanaf dat plein tot het Marie-Joséplein. Ook wie door de Langestraat wandelt, tussen de Vlaanderenstraat en het kantoor van Toerisme Oostende, kan surfen op het internet. Ook op de Zeedijk, ter hoogte van Kursaal Oostende, zal er op het net gesurft kunnen worden.
Het Oostendse Stadsbestuur, Toerisme Oostende en het Economisch Huis slaan hiervoor de handen in elkaar. 

Auteur : Oostendde Stad aan Zee

Geplaatst op 27.06.2015

Bijeneters brengen de zomer naar Harelbeke!

Sinds een tiental dagen zijn een vijftal voor onze streek bijzonder zeldzame Bijeneters in Harelbeke neergestreken. In het zuiden van Europa zijn deze uitzonderlijk vogels wel algemener, maar de exemplaren die in Harelbeke aanwezig zijn hebben de noordelijke grens van hun verspreidingsgebied ruim overschreden. Misschien wel duidelijke sporen van de opwarming van ons klimaat.

Het zijn bijzonder kleurrijke vogels die zich voeden met grote insecten zoals bijen, hommels, wespen, libellen, sprinkhanen enz. die ze in de vlucht vangen. Normaal gezien broeden ze het liefst in steile zandige oevers bij water, traag stromende beekjes of rivieren.

In Harelbeke heeft minstens één koppel een berg aarde op de in aanleg zijnde verkaveling van Bistierland tot broedplaats gekozen. Er is een nestpijp in zo’n berg uitgegraven en wellicht gaan de vogels binnenkort eieren leggen en broeden. Dat is allemaal erg uitzonderlijk voor onze streek.

De stad Harelbeke en de Natuurpunt Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen kregen van de verkavelaar (Bistierland BVBA) en het bedrijf dat momenteel de infrastructuurwerken in de omgeving uitvoert (NV Stadsbader-Flamand) groen licht om de nestplaats voor het komende broedseizoen te vrijwaren.

De zuiderse bijeneters bieden een kleurrijk spektakel als ze roepend in de nabije omgeving op insecten jagen.

De bergen aarde en zavel werden afgesperd met nadars en sperlinten, er werden ook een aantal borden met informatie en richtlijnen voor observatie geplaatst.

In een bewonersbrief die de stad heeft verspreid werd er ook gevraagd om kinderen en jongeren voldoende te informeren over dit uitzonderlijk fenomeen zodat zij niet op de (steile) bergen gaan spelen en zo per ongelijk de broedlocatie die werd uitgegraven zouden vernietigen.
Als de bijeneters in de nabijheid blijven zullen er in de komende weken verschillende vogelkijkers uit Vlaanderen, Frankrijk en of Nederland naar deze plaats afzakken. Je kan de vogels samen met hen door opgestelde telescopen en verrekijkers observeren. 

Auteur : Yves De Bosscher Natuurkoepel / Foto Francis Patyn

Geplaatst op 27.06.2015

Petitie voor Aysha en haar zoontje

Mijn goede vriendin Aysha en haar zoon Hashim uit Somalië staan voor een ultimatum. Na 5 jaar hier in België te zijn (uitgeprocedeerd) wordt ze op 1 Juli door Fedasil op straat gezet. Zonder papieren, zonder geld, zonder dak boven hun hoofd. Zij moet vertrekken maar kunnen nergens terecht omdat zijn geen paspoort hebben en Somalië kan die ook niet verschaffen. Haar laatste redmiddel is nu een advocaat die haar in het hoogste beroep wil verdedigen. Hij doet nu een beroep op ons, mijn collega's, vrienden en kennissen van Aysha om brieven te sturen.
Hoe kun jij helpen? Door de online petitie te ondertekenen (er staat ook meer uitleg in) AUB doen!!!! Zij is een hele toffe vrouw, zeer sociaal, geïntegreerd. Zij is altijd vriendelijk en optimistisch maar nu wordt het voor haar ook te veel.Zelfs een hond zet men niet op straat.

Dit is de link :
Help Aycha en Hashim !
http://www.petities24.com/help_aycha_en_hashim
Alvast bedankt,
groeten
Claudine 
(ook meer info via Facebook https://www.facebook.com/groups/wijwillenaishaenhashiminharelbeke/1466555133637522/?notif_t=group_comment
Help Aysha en Hashim, basisschool Ter Gavers of mezelf) 

Geplaatst op 27.06.2015

'Uit in Oostende' van juli laat de zomer op je los!

Het julinummer van 'UiT in Oostende' swingt de zomer in! Het magazine is weldra overal gratis verkrijgbaar. Verplicht zomers leesvoer zouden we zo zeggen!
In het julinummer laten we de hoofdacteurs van de musical Mamma Mia aan het woord en gaan we de beentjes strekken op Ostend Beach. Cartoonist Seamoose schetst zijn levensverhaal, enkele BO's geven je hun TAZ-tips mee en Dirk Lievens blikt vooruit op 'Strijkers aan Zee'. Een ongemeen spannende aflevering van Rattenman maakt het kleurrijke magazine helemaal af!
Lees ons magazine alvast digitaal!
Een gedrukt exemplaar van de kalender krijg je gratis aan -onder meer- de infobalie van het Stadhuis, bij Toerisme Oostende, in CC De Grote Post of in Bibliotheek Kris Lambert, maar wordt ook op tal van andere locaties in Oostende verdeeld.
Jouw activiteit in ‘Uit in Oostende’? Voer via de UiTdatabank zelf een activiteit in! 

Op www.uitinoostende.be kun je de volledige kalender raadplegen. Voor meer info kun je terecht bij het UiTloket.

Geplaatst op 26.06.2015

Provincie West-Vlaanderen vraagt opnieuw aandacht voor Reuzenberenklauw via filmpje

Ook dit jaar vraagt de Provincie aan de burgers om op te letten voor de mogelijke gevolgen van aanraking met de Reuzenberenklauw, onder andere via een YouTube-filmpje. Daarin wordt onder andere ook gedemonstreerd hoe de plant milieuvriendelijk kan uitgeroeid worden.
De Reuzenberenklauw
De Reuzenberenklauw is een sterk woekerende uitheemse plant die tot 5 meter hoog wordt. De plant komt vooral voor in bermen en langs waterlopen. Wie met het sap van de plant in aanraking komt, kan brandwonden krijgen die moeilijk genezen. Bovendien verdringt de plant inheemse planten.
Provincie roept ook hulp van burgers en andere overheden in
De Provincie West-Vlaanderen wil de bestrijding van de Reuzenberenklauw aanpakken, onder andere door ze op een milieuvriendelijke manier uit te roeien. Op private terreinen zoals tuinen en weilanden, kan het provinciebestuur echter niet zomaar zelf optreden. De Provincie nam daarom reeds enkele initiatieven om burgers of andere overheden op te roepen en/of ze te ondersteunen in de bestrijding ervan.
Via een brief werden eigenaars die deze soort in hun weiland of tuin staan hebben, gevraagd om ze te bestrijden. Via een bijhorende folder, via een informatieve website en via een demonstrerend filmpje op het YouTube-kanaal van de Provincie komen burgers en andere overheden te weten hoe ze de Reuzenberenklauw best herkennen en bestrijden.
Er is nog geen wettelijke bestrijdingsplicht, maar om het probleem niet groter te laten worden, rekent de Provincie onder andere op de burger om op deze oproep in te gaan. [www.youtube.com/provinciewvl] & [www.west-vlaanderen.be/reuzenberenklauw] 

Fanny Depijpere/ dienst communicatie West Vlaanderen

Geplaatst op 26.06.2015
4354 artikelspagina's: 1 ... 392 393 394 395 396 <<< 397 >>> 398 399 400 401 402 ... 436