Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

2de editie Nostalgisch kerstmarktje op Watermolenwal te Heule

Op vrijdag 14 december vanaf 17u tot 24 u  op Watermolenwal,  Heule-Watermolen gaat het  nostalgisch kerstmarktje door  waar je onmiddellijk
ondergedompeld wordt in een super gezellige kerstsfeer! Er zijn   talrijke verschillende drank en eetstandjes voorzien , je kan er geschenk
ideeën opdoen, foto nemen met de kerstman in zijn gezellige “huis”,vertoeven in de verwarmde kerstbar, genieten van de sfeermuziek en
kerstverlichting. Ook komt de kerstfanfare langs.

De kinderen kunnen zich amuseren aan het kerst viskraam, ballen gooien,draaimolen,... Kindergrime is er voor iedereen. Willen ze de warmte opzoeken
zijn ze heel welkom in de gratis, begeleide kinderopvang waar drie meisjes allerhande spelletjes voorzien. Krijgen ze honger? De kerstman heeft voor
ieder kindje warme chocolademelk en kerstkoeken voorzien. De opbrengst en de sponsorgelden dragen we deze editie met een warm hart toe aan:

 De kerstgave van Heule Watermolen &  VZW Cri du chate

Voor meer info  :  facebook -  Nostalgisch kerstmarktje

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron Jempi Rent


 

Geplaatst op 26.11.2018

Zorg op maat in Menen

In het kader van de integratieoefening waarbij de Stad en het OCMW Menen intenser gaan samenwerken, besliste de OCMW-raad op 8 mei 2018 om een Intern Verzelfstandigd Agentschap (IVA) op te richten waarin de publieke zorgactiviteiten in Menen gebundeld worden. Dat IVA draagt de naam Zorg Menen en maakt deel uit en voert activiteiten uit in opdracht van het OCMW Menen.
Het IVA Zorg Menen volgt o.a. volgende diensten op: de woonzorgcentra Andante (Menen) en Ceres (Lauwe), de lokale dienstencentra Allegro (Menen) en Dorpshuis (Rekkem), de voorzieningen voor kortverblijf, nachtopvang, omkaderd en begeleid wonen (o.a. assistentiewoningen Moderato, serviceflats De Vlasblomme, woningcomplexen Nieuhof, Barracane en August Debunne), de thuiszorgdiensten en de zorg voor volwassenen met een beperking (De Pelikaan, erkend zorgaanbieder met dag- en woonondersteuning). Op 1 september 2018 werden de uitvoerende taken met betrekking tot bovenstaande diensten overgedragen aan het IVA Zorg Menen.
Met de bundeling van deze publieke zorgactiviteiten in Menen binnen een nieuw IVA Zorg Menen beoogt het stadsbestuur een continuïteit van de bestaande kwalitatieve zorgverlening. Bovendien kan het IVA op een vrij autonome manier verder inspelen op de nieuwe noden binnen de zorgsector.
Naar aanleiding van de oprichting van het IVA Zorg Menen, ontwikkelde de stedelijke Communicatiedienst een huisstijlbeeld ‘ZORG op maat in MENEN’ (zie boven), dat je gelinkt aan de eerder vermelde diensten zult opmerken. Dit beeld kwam tot stand vanuit het bestaande SAMEN DE STAD MAKEN-beeld, het beeld dat de integratieoefening tussen de Stad en het OCMW Menen vorm geeft.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Stad Menen - Grensverleggend

Geplaatst op 24.11.2018

Kerst in Lauwe (8/12) en Kerst in Menen (21/12)

Naar goede jaarlijkse traditie organiseert de stad Menen in december opnieuw 2 kerstevents: op zaterdag 8 december vindt Kerst in Lauwe plaats, op vrijdag 21 december staat Kerst in Menen op de agenda.

KERST IN LAUWE

zaterdag 8 december
van 16:00 tot 23:00
op en rond de Plaats
  • officiële opening om 17:30
  • grootste eendagskerstmarkt van West-Vlaanderen met 140 kraampjes
  • kerstanimatie
  • gratis shuttlebus
Ga naar het Facebookevent Kerst in Lauwe

KERST IN MENEN

vrijdag 21 december
van 17:30 tot 23:00
op de Grote Markt
  • optreden van Low Budget
  • kerstmarkt met Meense verenigingen en handelaars
  • voortrekking eindejaaractie
  • Shop & Beleef om 20:00
  • gratis shuttlebus
Ga naar het Facebookevent Kerst in Menen
 

GRATIS KERSTDRINK OP 21/12!

Op vrijdag 21 december tijdens Kerst in Menen biedt het stadsbestuur een gratis kerstdrink aan voor alle inwoners en dat van 18:00 tot 20:00 op de Grote Markt. Welkom! 

Voor de redactie  : Bernard  Decock - Bron  :  Strad Menen - Grensverleggend 

Geplaatst op 24.11.2018

Sint-Vincentius Anzegem blinkt uit in affiniteit met thuiszorg

Bouwen aan de professionele toekomst van jongeren en antwoorden zoeken op de enorme noden in de thuiszorg die onze samenleving te wachten staan. Dat zijn de doelen die Familiezorg West-Vlaanderen vzw zich stelde met de organisatie van haar thuiszorgwandeling. Vanuit heel West-Vlaanderen en ook uit de rand van Oost-Vlaanderen namen ruim 150 zesdejaars uit zorggerichte opleidingen van het vrij secundair onderwijs er samen met hun leerkrachten aan deel. Interactieve workshops leidden hen doorheen het thuiszorglandschap en namen hen mee in het gevarieerde takenpakket van een verzorgende. Op 16 november blonken de zesdejaars 6VZ1 van Sint-Vincentius Anzegem uit wat betreft hun affiniteit met de opdracht van de verzorgende in de thuiszorg.


Situering van het initiatief
Al jarenlang kent Familiezorg West-Vlaanderen vzw een goede samenwerking met West-Vlaamse scholen die zorggerichte opleidingen aanbieden (verzorging, gezondheids- en welzijnswetenschappen, jeugd- en gehandicaptenzorg, sociale en technische wetenschappen…).
“Logisch, want jongeren die kiezen voor de zorg zijn parels om te koesteren”, zegt Linda Bonte, directie zorg voor medewerkers van Familiezorg West-Vlaanderen vzw. “Goede zorg valt niet te rijmen met de verzakelijking en instrumentalisering waar onze maatschappij naar neigt. Goede zorg zal altijd in de eerste plaats zorg ‘van mensenhart tot mensenhart’ blijven. En dat vereist een specifieke deskundigheid. Deze boodschap willen we meegeven aan jongeren die een zorggerichte opleiding volgen.”
Daarnaast zijn er binnen de zorg grote uitdagingen op het vlak van personeelsbeleid. “De komende jaren verwachten we een sterke uitstroom van medewerkers die met pensioen gaan. We zijn op zoek naar nieuwe jonge krachten om deze uitstroom op te vangen”, alsnog Linda Bonte. 
Voeg daar nog de beleidsopties van Minister Vandeurzen aan toe (‘vermaatschappelijking van de zorg’, lees: afbouw van residentiële zorg en uitbreiding van de zorg voor mensen in hun natuurlijk milieu), en het is duidelijk dat de thuiszorg een sector is waar werk verzekerd is.

Wat viel er te beleven?
Gedurende twee dagen zette Familiezorg West-Vlaanderen vzw daarom de deuren van haar drie Brugse huizen open voor ruim 150 leerlingen uit verschillende scholen. Onder leiding van medewerkers van Familiezorg maakten ze in kleine groepjes een thuiszorgwandeling langs de drie locaties. Onderweg proefden ze van de opdracht van een verzorgende in de thuiszorg. Met praktische proefjes (vanillepudding maken voor een diabetespatiënt, een losgeraakte zoom herstellen, een speurtocht naar gevaren in het nieuwe Safe-house…), maar ook met communicatie-oefeningen en getuigenissen van recent afgestudeerde verzorgenden.
Aan de workshops was een competitie-element verbonden. De school die het beste scoorde, kreeg aan het einde van de dag een heus diploma. Op vrijdag 16 november streken de leerlingen van 6VZ1 van Sint-Vincentius Anzegem de eer op ‘de grootste affiniteit te hebben met de opdracht van verzorgende in de thuiszorg’.
Uit de evaluaties blijkt nog dat deze dag de kijk op thuiszorg bij heel wat jongeren verruimd heeft:
“Ik wist niet dat de verzorgenden zoveel konden doen voor de mensen”.
“Ik dacht dat het alleen maar koken en poetsen was”.
“Ik wist niet dat je ook met kinderen kon werken in de thuiszorg”.
“Ik wist niet dat je ook mensen met een beperking kon hebben in de thuiszorg”.
“Ik dacht dat thuiszorg enkel begeleiding was voor ouderen”.
“Ik wist niet dat er zoveel variatie in zit”.
“Ik wou al heel graag thuiszorg doen. Na vandaag ben ik nog zekerder”.
“Ik stond er al voor open, maar nu nog meer. Het vele contact met de mensen spreekt mij aan”.

Voor de redactie  : Bernard Decock  - Bron :  Familie zorg West-Vlaanderen

Geplaatst op 23.11.2018

Chez Claire gaat internationaal

Chez Claire opent een pop-up op Brussels Airport en levert gekoeld aan huis in de ganse Benelux.

Chez Claire, het patisserie-concept van Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde, opent midden december een pop-up vestiging op Brussels Airport en vanaf zaterdag 24 november kan je hun éclairs laten leveren in de gànse Benelux.
Eerder dit jaar zagen we bij de opening van de twee boetieks in Antwerpen en Gent onmiddellijk lange wachtrijen om een doosje met deze nieuwe soort éclairs te kunnen bemachtigen. Vanaf 1 december kan je simpelweg je éclairs aan huis laten leveren of een doosje meenemen wanneer je je tante in pakweg Portugal gaat bezoeken.

Leveringen in de ganse Benelux.
Vanaf zaterdag 24 november kan je je éclairs, en andere zoetigheden, bestellen via de webshop en krijg je de keuze om ze af te halen in een van de winkels of om ze gekoeld te laten leveren. Dit kan niet alleen in gans België, maar ook in Luxemburg en Nederland. Hup, Holland! Vanaf 24 stuks is dat trouwens volledig gratis.
Brussels Airport
Dankzij een samenwerking tussen Chez Claire, Electrolux Professional en Brussels Airport vind je vanaf 15 december de eerste Chez Claire pop-up store in de vertrekhal van de Europese vluchten. Zo wordt het wachten op je vlucht nét iets aangenamer wanneer je geniet van Belgium's Finest Patisserie en een coupe Champagne ‘bij Claire'. Het enige wat je ondertussen moet doen is je gate in het oog houden en wachten tot alle andere passagiers zijn opgestapt. Heb je zin om langs de andere kant van de toonbank te staan? Chez Claire is op zoek naar medewerkers voor hun pop-up store op Brussels Airport, solliciteren kan via jobs@chezclaire.be
“We zijn echt heel enthousiast over onze nieuwe producten, en al zeker over de eerste shop-in-shop test op Brussels Airport. Hopelijk kunnen we snel doorstarten naar luchthavens over gans Europa, we trekken dan ook erg aan de Belgische kaart, want daar mogen we best trots op zijn.” aldus Dries Henau.
Mini-éclairs en andere zoetigheden
Vanaf 1 december kan je bij Chez Claire ook doosjes met mini-éclairs kopen of bestellen. Per doos vind je acht verschillende smaken: de klassieke ‘La Claire”, de ‘Galaxy’ - met gouden knettersuiker-, hazelnoot, zeezout-caramel, ‘bitter dark chocolate’, peer-kaneel, passie-mango of framboos. En je hoeft voortaan niet verder te zoeken, want met een assortiment éclairs, de potjes “Crème de Claire” en hun nieuwe confiserie-assortiment kan je nu je volledige dessertbuffet bij Chez Claire samenstellen.
Koffie, vérse chocomelk of Cuvée Claire Champagne
Naast koffie of thee kan je vanaf dit weekend ook een heerlijk verse chocomelk bestellen. En uiteraard horen bij een feest- of desserttafel de nodige bubbels: Chez Claire's huischampagne 'Cuvée Claire' kan je ook meenemen of laten meeleveren met jouw éclairs. Cuvée Claire is een zacht parelende Blanc de Noirs Champagne.
Praktisch: 
Bestellen kan vanaf zaterdag 24 november via www.chezclaire.be 
Solliciteren voor Chez Claire op Brussels Airport kan via jobs@chezclaire.be
 
Voor de redactie  : Bernard Decock- Bron : Dries Henau - CEO at Belgium's Finest Patisserie
 

Geplaatst op 23.11.2018

Winter in Kortrijk 2018 (De kerstmarkt in Kortrijk)

De kerstmarkt in Kortrijk gaat door van vrijdag 07 december 2018 tot maandag 07 januari 2019.
Winter in Kortrijk zet Kortrijk in een magische kerstsfeer, compleet met feeërieke kerstmarkt met een zestigtal houten chalets waar je tal van mooie of lekkere dingen kunt vinden. De kerstmarkt is sfeervol verlicht en versierd met kerstbomen, bellenblazers en een unieke ijssculptuur, en er is de magische kinderkerstfoor met tal van toffe attracties. De kerstmarkt staat opgesteld tot 30 december, schaatsen kun je tot 7 januari!
Van 7 tot en met 30 december is het Schouwburgplein omgetoverd tot een gezellig, feeëriek kerstdorp. Het dorp is uitzonderlijk gesloten op 25 december. In het sprookjesachtig kerstdorp kan je genieten van winterse lekkernijen, heerlijke glühwein en traditionele kerstmuziek. De chalets veranderen het Schouwburgplein in een winterse wonderstad. Ben je nog zoek naar een origineel kerstcadeautje?  Ga  dan zeker eens kijken in de diverse chalets met winterse hebbedingetjes.
In het centrum van Kortrijk kan je tot 3 januari terecht voor maar liefst 5 koopweekends, een kerstmarkt, het Huis van de Kerstman, een kinderkerstfoor en veel meer.

Voor de redactie en fotografie  : Bernard Decock 

Geplaatst op 23.11.2018

Lieve Blancquaert komt naar de Geschenkenbeurs van Oxfam-Wereldwinkel Kortrijk

Op vrijdag 7 december ontvangt de Oxfam-Wereldwinkel in Kortrijk de fotografe en journalist Lieve Blancquaert op de Geschenkenbeurs in de Budafabriek (dam 2 Kortrijk) om 19:30. Lieve reisde al meerdere malen de wereld rond, telkens met een andere missie. In haar laatste tv-programma en boek ‘Last Days’ toont ze Vlaanderen hoe de wereld afscheid neemt van haar geliefden. Met dit laatste deel sluit ze de trilogie over de grote levensgebeurtenissen – de geboorte, de liefde en de dood – af. Lieve neemt je op de geschenkenbeurs mee doorheen de verhalen die ze hoorde en de gebeurtenissen die ze beleefde tijdens het maken van de reportage ‘Last Days’. Koop snel je tickets in de Oxfam-Wereldwinkel (Groeningelaan 12 in Kortrijk) of door te mailen naar kortrijk@oww.be. Tickets in voorverkoop zijn €5 per stuk, voor tickets aan de deur betaal je €6. Uitverkocht = uitverkocht.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Nona Leenaert - Oxfam-Wereldwinkel Kortrijk

Geplaatst op 23.11.2018

Rally '6 Uren van Kortrijk' Strikte veiligheidsmaatregelen op en naast het parcours

Bij de organisatie van de jaarlijkse rally, die gereden wordt op de
openbare weg, is zoals steeds een belangrijke rol weggelegd voor de
hulpdiensten, en zeker voor de politie, die strikte veiligheidsmaatregelen
hebben vastgelegd.

1. Hulpdiensten en organisatoren samen in één commandopost

Zo wordt in het commissariaat Ter Doenaert, in de Baliestraat in Kortrijk-Marke, één grote
commandopost ingericht. Dit gebeurt voor de laatste keer daar aangezien de Politiezone
Vlas aan het verhuizen is naar het nieuw commissariaat in de Minister De Taeyelaan in
Kortrijk. De commandopost zal bemand worden door organisator autostal Groeninghe, het
Rode Kruis, het medische RED-team, de hulpverleningszone Fluvia en de Politiezone Vlas.

De commandopost is dit weekend een eerste keer volledig operationeel voor de
verkenningsritten en de klassementsproeven op zaterdag 24 november, van 13.30 uur
tot 21.00 uur.

Het zwaartepunt ligt van de rally ligt traditioneel op zondag, 25 november, wanneer er 5
klassementsproeven gereden worden. Van 06.30 uur tot 19.30 uur is de commandopost
volledig operationeel met alle bovenvermelde disciplines.

 

2. Permanente snelheidscontroles van en naar het parcours


De politie staat mee in voor het algemeen en veilig verloop van de rally. Daarbij zal extra
aandacht gaan naar overdreven snelheid van voertuigen, zowel in de binnenstad (ook
zone 30) als op de verbindingswegen en invalswegen naar het rallyparcours. Daarom
zullen 4 'flitsvoertuigen' zowel op zaterdag als zondag permanent snelheidscontroles
uitvoeren. Een verwittigd rallysupporter en rallypiloot is er alvast twee waard.

Zoals recent gecommuniceerd in de pers zullen ook al te lawaaierige rallywagens en
gevaarlijke bestuurders buiten het parcours in de gaten gehouden worden.

 

3. Veiligheid van de toeschouwers – aanpak gevaarlijk parkeergedrag

Daarnaast zal er strikt gecontroleerd worden of de toeschouwers veilig en reglementair
langs het rallyparcours staan en dat evacuatiewegen ten allen tijde vrij blijven voor de
hulpdiensten.

Op sommige plaatsen loopt het parcours dicht bij de spoorweg of autosnelweg, waar het
verboden is voor toeschouwers en geparkeerde voertuigen. Daarom zullen Securail en de
spoorwegpolitie toezicht houden aan de spoorweg in Aalbeke en zal de autowegenpolitie
toezicht houden aan de autosnelwegen E403 en E17, dit telkens ter hoogte van het
parcours.

De politie raadt ook af te mountainbiken op zondag in het zuiden van Kortrijk. Om
problemen te vermijden, sluit de organisatie ook dit jaar de mountainbikeroutes af die op het
parcours uitkomen.

De motards van de politiezone VLAS houden toezicht op veilig parkeergedrag. Bestuurders
die hun auto op het voetpad, fietspad of op een oversteekplaats parkeren, zullen
geverbaliseerd worden. Zowel voor toeschouwers als voor hun voertuigen is het van groot
belang dat zij rekening houden met de hulpdiensten, die steeds moeten kunnen passeren.

 4. Verkeersvrije en veilige binnenstad

Van zaterdagmorgen 24 tot zondagavond 25 november worden in het centrum van Kortrijk
ook enkele belangrijke straten en pleinen verkeersvrij gemaakt om te dienen als
servicezone voor de rallyteams.

Zowel stewards als politiemensen staan paraat om het verkeer in het centrum van Kortrijk
in goede banen te leiden.

 5. Inzet politie

Tijdens het rallyweekend worden alles samen 60 politiemensen ingezet. De ordedienst is
een politiezone overschrijdende samenwerking tussen de PZ Vlas, PZ Mira, PZ
Grensleie, PZ Moeskroen en de federale spoorweg- en autowegenpolitie. Bij voldoende goed
weer zal een helikopter van zowel de organisatie als de federale politie ingezet worden
om vanuit de lucht de rally op te volgen.

Het hoofdcommando wordt uitgevoerd door de Politiezone Vlas, in samenspraak met de
verschillende lokale politiezones en federale politiediensten. Er kan simultaan met alle
diensten gecommuniceerd worden via het Astrid radionetwerk.

Politiezone Vlas: “samen met de andere hulpdiensten en de organisatie rekenen wij op de
medewerking en verantwoordelijkheid van iedereen om de rally opnieuw vlot en veilig te
doen verlopen. Gevaarlijke situaties kunnen steeds gemeld worden bij de politie of de
veiligheidsverantwoordelijken langs het parcours of in de servicezone in de binnenstad”.

 Voor de redactie  : Bernatrd Decock - Bron  : Thomas DETAVERNIER | adviseur | pers- en communicatieverantwoordelijke Politiezone Vlas | Kortrijk-Kuurne-Lendelede

 

Geplaatst op 22.11.2018

Dankzij emino blijft Sam aan het werk

Emino Kortrijk verhuist naar het President Kennedypark. Zo staan de coaches dichter bij werkgevers en hun werknemers.  TVH is alvast een tevreden klant. “Ik leerde emino Kortrijk kennen via Sam, een van de vele werknemers van TVH” vertelt Pieterjan, Product Owner, van TVH. Sam heeft een autismespectrumstoornis. Na een individuele beroepsopleiding (IBO) kon hij aan de slag bij TVH. Aanvankelijk liep alles goed.” Na een tijd voldeden zijn prestaties niet langer aan de verwachtingen van het bedrijf. Sam had ook de neiging om op het werk in slaap te vallen. Het kwam tot een officiële waarschuwing dat het zo niet verder kon. “Ik werk graag bij TVH en wou mijn werk niet kwijt”, aldus Sam. Hij klopte opnieuw aan bij emino in de hoop dat zij konden helpen. De emino-coach initieerde daar een overleg met TVH. Contacten met de werkgever zijn essentieel. De teamleader en collega’s van Sam werden nauw betrokken bij de coaching. Sindsdien leerden ze beter communiceren met Sam én volgden hem van nabij op. Dit had een positief effect op zijn prestaties. Wanneer er terug problemen ontstonden, werd het takenpakket van Sam opnieuw onder de loep genomen. In functie van de noden en mogelijkheden in het bedrijf en de interesses en competenties van Sam, kreeg hij een aangepast takenpakket, met een andere leidinggevende. Hij bleef wel in zijn vertrouwde situatie en team werken. Via een dagelijkse korte statusmeeting wordt hij nog altijd van dichtbij opgevolgd. Stap voor stap krijgt hij meer uitdagingen en wordt er meer van hem verwacht. “Ik ben zeer blij te zien hoe Sam is opengebloeid en opnieuw goed functioneert. Door tussenkomst van emino is alles in orde gekomen”, besluit Pieterjan.
 “Door de verhuis van emino naar de nieuwe locatie willen we meer aansluiting vinden bij werkgevers”, vertelt Alain Cnudde, directeur van emino West- en Oost-Vlaanderen. “Een werknemer die niet voldoet aan de verwachtingen van het bedrijf hoeft niet noodzakelijk geschorst of ontslagen te worden. Een coachingtraject zoals bij Sam kan een groot verschil maken. Werknemers die goed presteren willen we allemaal.”
 Vandaag donderdag  22 november  werden de kantoren opengesteld voor partners van emino. Een zestigtal aanwezigen konden netwerken bij een hapje en een drankje. Emino is nog te weinig gekend bij de bedrijven. Nochtans biedt emino heel wat mogelijkheden voor werknemers met een arbeidsbeperking.
Emino zet zich in om ongewoon talent duurzaam en volwaardig aan het werk te helpen en te houden. Elk talent verdient een plek op de arbeidsmarkt. Daarom informeert, adviseert en ondersteunt emino werkzoekenden, werknemers en bedrijven.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : kristien Smet - Enimo

Geplaatst op 22.11.2018

Resterende beeldjes expo ‘600.000 beelden – 600.000 namen’ worden dit weekend verdeeld (Ieper)

De Provincie verwacht dat op zondagnamiddag 25 november alle beschikbare beeldjes uit de land-art-installatie van Koen Vanmechelen ‘600.000 beelden – 600.000 namen’ in provinciedomein De Palingbeek in Ieper verdeeld zullen zijn.
Als de bezoekersstromen dezelfde blijven als de afgelopen periode, zullen tegen dan zo’n 100.000 individuele bezoekers 400.000 beeldjes als persoonlijk aandenken aan het project opgehaald hebben. Daarnaast werden 200.000 beeldjes gereserveerd voor verdere verdeling naar verenigingen of andere bestemmingen, na overleg met kunstenaar Koen Vanmechelen.
Nieuwe voorwaarden voor ophalen
Om de bezoekers tot en met zondag 25 november 16u30 de kans te bieden een beeldje op te halen, worden de ophalingen beperkt tot maximum 3 beelden per persoon.
Expo ‘600.000 beelden – 600.000 namen’
‘ComingWorldRememberMe’ (CWRM) is het beeldende kunstproject binnen GoneWest, het culturele programma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WO I.
Het project werd uitgewerkt door curator Jan Moeyaert (vzw Kunst) en kunstenaar Koen Vanmechelen.
Gedurende de vijf herdenkingsjaren, van 2014 tot en met 2018, werden workshops en belevingsateliers georganiseerd met als doel 600.000 beelden uit klei te maken. Elk beeldje staat voor één van de slachtoffers die tijdens WO I het leven lieten in België. Bij elk beeldje hoort een ‘dogtag’ met daarop de naam van een maker en de naam van een slachtoffer van op de ‘Namenlijst’ van het ‘In Flanders Fields Museum’ (IFFM), eveneens een GoneWest-project.
Begin februari 2018 werd gestart met de opbouw van de expo in het niemandsland van de frontzone in provinciedomein De Palingbeek. Er werden per dag zo’n 12.000 beeldjes door ongeveer 80 personen geplaatst. In totaal hielpen zo’n 4.000 vrijwilligers.
Tussen 30 maart en 11 november konden bezoekers de installatie van 3 hectare bezichtigen. De expo kon rekenen op zo’n 257.000 bezoekers.
Toekomst van het grote oerei
Coming World’, het grote oerei dat in het midden van de land-art-installatie staat, zal een nieuwe bestemming krijgen in een niet-vergunningsplichtige zone in provinciedomein De Palingbeek en zal een permanent aandenken aan de expo vormen.
De exacte plaats van het ei in het provinciedomein De Palingbeek zal bepaald worden na een financieel-technische analyse en in overleg met kunstenaar Koen Vanmechelen.
De locatie waar de expo tot nu heeft gestaan, zal volledig in oorspronkelijke staat hersteld worden. Het perceel ligt namelijk in een kwestbaar milieugebied dat technisch bekend staat als een Habitat-vogelrichtlijngebied. Verschillende soorten vleermuizen, salamanders, muizen, kikkers, kevers, meeuwen, enz. vinden er hun onderkomen. Vandaar dat het Agentschap voor Natuur en Bos een tijdelijke en geen permanente vergunning toekende voor de land-art-installatie.
Toekomst van de bronzen sculptuur en de vitrine met dogtags
Vanmechelen’s bronzen sculptuur, ‘Remember Me’, een nest dat bestaat uit uitvergrote kippenpoten dat een fossiele ei omarmt, blijft permanent op zijn huidige locatie. Aan het fossiele ei werd op woensdag 14 november een USB-stick toegevoegd. Daarop werd de verbinding gemaakt tussen de namenlijst van de slachtoffers van WO I en de makers van de beeldjes.
De glazen vitrine met daarin de 600.000 dogtags blijft, samen met Vanmechelens quote ‘The future depends on forgotten memories’, permanent staan in het WO I-paviljoen aan The Bluff in provinciedomein De Palingbeek. Ook deze dogtags verbinden de slachtoffers van WO I met de makers van de beeldjes.
 
Praktisch – afhalen beeldjes
Wanneer: elke dag tussen 8.30 en 16.30 uur
Locatie: provinciedomein De Palingbeek, Palingbeekstraat 18 in Zillebeke (Ieper)
Meer info  : www.comingworldrememberme.be

 Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron : Voor de dienst communicatie - provincie West - Vlaanderen  :  Fanny Depijpere
 
 

Geplaatst op 22.11.2018
3804 artikelspagina's: 1 2 3 4 <<< 5 >>> 6 7 8 9 10 11 ... 381