Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Nelca, startschot infrastructuurwerken brengt finish dichterbij

Het gemeentebestuur van Lendelede en de intercommunale Leiedal waren tevreden op woensdag 8 november het definitieve startschot te kunnen geven voor de infrastructuurwerken van het nieuwe Nelca, samen met studiebureau Demey, Infrax en aannemer Olivier Construct. Werken en wonen in dit nieuwe kloppende hart van Lendelede kan nu al op heel wat interesse rekenen. Klaar voor de toekomst

Sinds het faillissement van de textielgroep Dejaeghere in 2007 lag de ruim 10 hectare grote Nelcasite er verlaten en verwaarloosd bij: een doorn in het oog van vele inwoners. Eind 2011 kocht Leiedal de site aan. Dergelijke ingrijpende projecten vragen een specifieke aanpak. Bij de herontwikkeling moest rekening gehouden worden met de bodemverontreiniging en asbestproblematiek. Daarnaast vormden ook het reliëf, de afwatering en de waterbuffering op het terrein een hele uitdaging.

Ondertussen zijn de noodzakelijke afbraak- en saneringswerken achter de rug en start aannemer Olivier Construct uit Izegem met de uitvoering van wegenis- en rioleringswerken. Tegelijk loopt de herinrichting van een deel van de Stationsstraat. Infrax en de Watergroep verplaatsen en vernieuwen er de vaak verouderde nutsleidingen, zoals gas, elektriciteit en water. Bovendien komt er een gescheiden rioleringsstelsel, waarbij het regenwater en het afvalwater vanaf alle privékavels apart zullen moeten worden afgekoppeld. 
Transformatie tot nieuw kloppend hart van Lendelede

De site is van strategisch belang voor de gemeente Lendelede vanwege de schaal, de ligging vlak bij het centrum en de opportuniteiten die ze zal bieden, zoals bijkomende ruimte om te ondernemen, een nieuwe verbindingsweg en een sterke opwaardering van de Stationsstraat. 
Door haar specifieke ligging krijgt de site Nelca een gemengde invulling. Ruim 7 hectare wordt ingericht als nieuwe ruimte voor kmo’s. Een nieuwe verbindingsweg, fiets- en wandelroutes, een multifunctioneel plein en waterbuffers dragen bij tot een kwalitatieve openbare ruimte. In de Stationsstraat ten slotte komen zowat 40 nieuwe wooneenheden. Zo krijgt de straat opnieuw het typische karakter van een woonstraat.


Grote interesse in werken en wonen op Nelca

Bedrijfsleiders toonden de voorbije jaren massaal interesse in Nelca. Begin 2018 actualiseert Leiedal al deze ruimtevragen en zij hoopt eind 2018 de eerste verkopen te kunnen realiseren.
Samen met een nog te selecteren private partner wil Leiedal tegen 2020 ook een antwoord bieden op de woondroom van tientallen geïnteresseerden op de kandidatenlijst.
Praktische info tijdens de werken


Tijdens de aanpassingswerken aan de nutsleidingen wordt in de Stationsstraat eenrichtingsverkeer ingevoerd. Deze gewijzigde verkeerssituatie start op 6 november en zal ongeveer duren tot februari 2018. Aansluitend, bij de start van de rioleringswerken, zal de Stationsstraat volledig onderbroken worden. Behoudens onvoorziene (weers)omstandigheden zal de totaal vernieuwde Stationsstraat opnieuw helemaal toegankelijk zijn tegen het zomerverlof van 2018. Het einde van alle werken, ook die op Nelca zelf, is voorzien voor het voorjaar 2019.
Voor meer Info  : projectcoördinatie: stijn.vannieuwenborg@leiedal.be - werfcoördinatie: ignace.braecke@leiedal.be
verkoop bedrijventerrein: cindy.deglorie@leiedal.be - wonen op Nelca: petra.decant@leiedal.be Voor de redactie  : Bernard Deock  - Bron  : Petra Decant -  Leiedal


Geplaatst op 09.11.2017

Auto's botsen in de Zwevegemstraat

Woensdagnamiddag 8 november  botsen drie auto's in de Zwevegemstraat in kortrijk . Dat gebeurde recht tegenover het restaurant Koen.
De brandweer sloot een tijdlang  de zwevegemstraat af vanaf de oude rijkswacht kazerne.
 
Voor de redactie & fotografie  : Bernard Decock
 

Geplaatst op 09.11.2017

Gymnasten Vaste Vuist Lauwe winnen 7de ZuidWestCup

Afgelopen weekend werden in de sporthal Ter Leie te Lauwe interclub- en individuele wedstrijden Artistieke Gymnastiek betwist voor jongens en meisjes. Deze 7de editie van de ZuidWestCup was een laatste test in aanloop naar het nieuwe wedstrijdseizoen dat volgende week op gang komt. Sportgroep Vaste Vuist mocht zo’n 200 gymnasten verwelkomen. Dat is een mooi aantal deelnemers voor deze ZuidWestCup die veel volk lokte. Bovendien was deze wedstrijd de ideale voorbereiding voor het interclubkampioenschap jongens van volgend weekend te Dendermonde.
Op zaterdagvoormiddag stonden wedstrijden voor jongens instapniveau op het programma. Zeven ploegen namen deel. De ploeg uit Brugge trok het laken naar zich toe en won.  Tweede werd een ploeg van Wevelgem en derde sportgroep Vaste Vuist Lauwe. 
Zaterdagnamiddag was er de interclubwedstrijd Artistieke Gymnastiek Heren opgelegd werk. Go4Gym Wevelgem won deze wedstrijd voor Sportgroep Vaste Vuist Lauwe en Rust Roest Brugge. Op zaterdagavond was het de beurt aan de categorie Vrije Werk Heren. Sportgroep Vaste Vuist Lauwe won in deze categorie de ZWC voor Rust Roest Brugge en Go4Gym Wevelgem. Individueel behaald Stan Deneir een knappe 2e plaats in de categorie vrij werk. Guillaume Windels behaalde een knappe 3de plaats in de categorie vrij werk.
Op zondag werden er enkel individuele wedstrijden geturnd waaraan 5 clubs deelnamen: Vaste Vuist Lauwe, KIT Ieper, TK Vlamertinge, Rust-Roest Brugge en Elastika Roeselare.  Op zondag kwamen de gymnasten recre@ D-niveau meisjes en jongens op de wedstrijdvloer. De gymnasten van Vaste Vuist zetten alvast hun beste beentje voor. Bij de pupillen meisjes was de overwinning voor Jozefien Berth (Vaste Vuist Lauwe), bij de miniemen  voor  Shanys Beke (Vaste Vuist Lauwe. Bij de benjamins jongens was de overwinning voor Simon Berth. Bij de beloften was het goud voor Thibaut Nuyttens. Een zilver medaille was er voor Annelle Dewerver en Babette Callebert. Eleonora Van Glabeke, Zoë Gheysens en Mona De schepper werden knap 3de in hun categorie.
Deze wedstrijd was voor Sportgroep Vaste Vuist een eerste test als voorbereiding op het interclubkampioenschap van volgend weekend in Dendermonde.
 Op de foto's  : Foto 1: Sportgroep Vaste Vuist Lauwe Heren winnaar van de ZuidWestCup voor Rust Roest Brugge en Go4gym Wevelgem..
Foto 2: Shanys Beke (Vaste Vuist Lauwe) wint de ZWC individueel all-round bij de meisjes miniemen.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron :  Dries Desfossez Vaste Vuist Lauwe 

Geplaatst op 08.11.2017

Marct de Triomphe

Van 16 tot 24 december 2017 is de Veemarkt het decor voor de bijzondere kerstmarkt ‘MarcT de Triomphe’. Dit initiatief bestaat uit 9 dagen markt waar muziek, voeding, ontmoeting en verbinding centraal staan. 
Je vindt er ook de Arc de Triomphe, het geefmonument waar mensen cadeautjes kunnen achterlaten voor mensen die het moeilijk hebben.
Organisaties, scholen, ondernemers, maar ook de Kortrijkzanen zelf kunnen meewerken aan deze kerstmarkt van solidariteit. Hun ideeën, projecten en initiatieven zijn belangrijk voor de invulling, planning en uitvoering van het concept.

We zoeken acties voor in de zes chalets, lekkere en gezonde invulling voor de foodtruck, creatieve aanpak voor de sfeervolle inrichting, muzikale invulling,….
De opbrengst van de MarcT de Triomphe gaat naar organisaties die zich dagelijks inzetten voor kwetsbare mensen.
Wil je meewerken aan dit bruisend evenement? Vul vóór 15 november het online formulier in via www.kortrijk.be/marctdetriomphe of mail naar info@stuyverij.be.

Meer info vind je op www.kortrijk.be/marctdetriomphe. Wat?

De MarcT de Triomphe is een bijzondere kerstmarkt tijdens Winter in Kortrijk. Solidariteit staat er centraal. Midden op op de MarcT staat de ‘Arc de Triomphe’. Dat is een geefmonument dat je de voorbije twee jaar ook al op de kerstmarkt in Kortrijk kon vinden.
In de Arc de Triomphe kunnen bezoekers cadeautjes achterlaten. Die cadeautjes verdelen we dan over organisaties die werken voor kwetsbare mensen in de regio Kortrijk.
Rondom de Arc staan dit jaar zes chalets. Kortrijkse organisaties kunnen die gratis gebruiken om via acties en activiteiten geld in te zamelen voor een goed doel. Er is ook een foodtruck.
Het evenement staat als actie geregistreerd bij de Warmste Week van Studio Brussel en verwelkomt ook graag andere acties van de Warmste Week. Het wordt de warmste markt van de streek!
De MarcT wordt een bruisend evenement waar Kortrijkse organisaties, verenigingen of individuen actief aan meewerken.

Waarom?

Met de MarcT de Triomphe hebben we in kerstperiode extra aandacht voor mensen in onze stad die het moeilijk hebben. We wakkeren de aandacht aan voor mensen die in eenzaamheid leven. We doorbreken taboes hierover.
We steunen ook organisaties die werken voor kwetsbare mensen. We doen dat financieel met de opbrengst van de MarcT. De MarcT geeft die organisaties ook de kans om hun werking in de kijker te zetten.

Waar en wanneer?

De MarcT vindt op de Veemarkt plaats, op de ‘kop van de Veemarkt, vlak bij de hoofdingang van K in Kortrijk van zaterdag 16 tot en met zondag 24 december en telkens van 13 tot 20 uur.

Hoe meewerken aan de MarcT?

Je kan mee invulling geven aan de MarcT door je vóór 15 november aan te melden via ons online formulier of via mail naar info@destuyverij.be.

Wat kan je doen op de MarcT?

Het concept van de MarcT is opgebouwd rond verschillende thema’s.
Eerst en vooral is er de MarcT zelf. Je kan als vereniging of organisatie een chalet gebruiken om iets te verkopen of om een activiteit in te houden. Je hoeft geen standgeld betalen voor het gebruik van de chalets. Voorwaarde is dat de opbrengst van de verkoop naar een goed doel gaat.
Je moet een huisje niet de hele periode, negen dagen, gebruiken. Je kan bijvoorbeeld ook beslissen om een chalet slechts één dag te gebruiken. Er zijn in totaal 6 chalets ter beschikking.
Ten tweede is er de mogelijkheid om als vereniging of organisatie iets te doen met voeding. Hiervoor staat een volledig ingerichte foodtruck ter beschikking.
Voor het project hebben we ook creatieve mensen nodig; om de Arc de Triomphe aan te kleden, de MarcT sfeervol in te richten, routes naar de MarcT aan te duiden,….
We zoeken ook muzikanten, muziekgroepjes, DJ’s die de MarcT muzikaal willen opluisteren.
Ten slotte is er ook het thema ‘ontmoeten’. Wil je een actie of activiteit doen op de MarcT, laat ons dan zeker iets weten!
Meld je aan vóór 15 november met jouw aanbod aan via ons online formulier of via info@destuyverij.be.

Wat gebeurt er met de opbrengsten van de MarcT?

Als je meedoet met MarcT de Triomphe en jouw activiteit geld opbrengt, heb je verschillende opties voor de bestemming van die opbrengst:
  1. Je kan als organisatie meedoen met de pot en delen in de opbrengst. Iedere deelnemer aan de MarcT krijgt achteraf een gelijk deel van de pot.
  2. Je doet als organisatie niet mee met de pot, maar schenkt je opbrengst via de Warmste Week van Studio Brussel rechtstreeks aan een zelf gekozen goed doel.
  3. Je schenkt je opbrengst aan de pot van MarcT de triomphe, maar wil geen deel van de pot. Je schenkt dus je opbrengst weg aan Kortrijkse goede doelen die aan de MarcT deelnemen.
Als je als organisatie wil delen in de pot moet je als organisatie werken met/voor kwetsbare mensen.
Je kan je als organisatie opgeven om voor jouw doelgroep geschenken van onder de Arc in ontvangst te nemen.


Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Dienst Communicatie Stad kortrijk
 
 

Geplaatst op 08.11.2017

Kortrijk lanceert nieuw strooiplan: fietspaden sneller gestrooid

Van 1 oktober tot eind maart is de strooidienst permanent stand-by. Dit jaar is er een nieuwe aanpak voor het strooien van fietspaden. Het stadsbestuur zet hiervoor 3 extra medewerkers in. Vanaf begin 2018 wordt er ook efficiënter gestrooid. Het stadbestuur kiest er resoluut voor om meer mensen en middelen in te zetten om onze fietspaden sneller sneeuw- en ijsvrij te krijgen. Als we meer mensen op de fiets willen, ook in de winter, zijn veilige fietspaden van groot belang.

Strooiplan volgt het weertype

De strooidienst volgt het weerbericht op de voet. Op basis van de weersvoorspellingen strooit de stad op volgende momenten:
  • Als er ochtendkoude is met kans op rijm- of ijzelplekken (weertype geel) strooit de stad vanaf 5 uur 's morgens alle locaties die gladheidsgevoelig zijn.  Dit zijn zowel gevaarlijke plekken op (fiets)wegen, bruggen, viaducten en gevaarlijke bochten.
  • Van zodra er 50% kans is op aanvriezende regen of sneeuwval (weertype oranje) strooien de diensten zowel overdag als ’s nachts niet alleen de gevaarlijke plekken maar ook alle wegen gevolgd door het openbaar vervoer, de wegen van groot verkeer en de schoolomgevingen.
  • Bij sneeuwval en aanvriezende regen (weertype rood) volgt de strooidienst dezelfde routes als bij weertype geel maar als deze routes afgewerkt zijn, volgt onmiddellijk een tweede strooiroute langs verbindingswegen met druk verkeer, bedieningswegen van wijken en matig drukke wegen die ook gladheidsgevoelig zijn.

Fietspaden sneller gestrooid

Vanaf deze winter strooien de stadsmedewerkers ook onmiddellijk de belangrijkste fietsassen en de belangrijkste fietspaden die gescheiden zijn van de rijweg. De voorbije jaren gebeurde dit enkel vanaf weertype oranje. De stad zet hiervoor 3 extra medewerkers in.

Efficiënter en geautomatiseerd strooien vanaf januari 2018

Het stadsbestuur investeert begin 2018 (gunning op 16/10/17 in CBS) in 2 nieuwe opzetstrooiers die uitgerust zijn om nat te kunnen strooien. Nu kan enkel droog gestrooid worden. Dat maakt dat het zout kan wegwaaien. Door het zout te mengen met pekel blijft het zout beter liggen en wordt de werking van het zout sneller geactiveerd. Dat maakt het strooien efficiënter. De begeleider automatiseert het strooien door te bepalen waar en hoe breed er gestrooid moet worden. Omdat de routes vooraf bepaald zijn, kunnen de medewerkers vooraf zaken instellen zoals breedtes , hoeveelheid zout/pekel, ... Ook bijsturen tijdens het strooien is mogelijk.
Het Vlaams Gewest is zelf verantwoordelijk voor het strooien van de gewestwegen. Informatie over strooien op gewestwegen vind je op http://www.wegenenverkeer.be/nl/taken-en-bevoegdheden/winterdienst.html

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Dienst communicatie Stad Kortrijk
 

Geplaatst op 08.11.2017

Stad deelt 5.000 fietslichtjes uit

Kortrijk ziet je graag!
De stad wil dit najaar extra aandacht schenken aan het verplichte gebruik van het fietslicht. Daarom worden deze week maar liefst 5.000 sets fietslampjes uitgedeeld op verschillende locaties in de stad.
In de week van 6 tot 10 november maken fietsers in Kortrijk kans op een set fietslampjes die eenvoudig van fiets kunnen worden gewisseld en die bij een correct verlichte fiets ook als reservelampjes kunnen dienen. Zo wil het stadsbestuur het belang van zichtbaarheid in het verkeer benadrukken.
We delen deze fietslichtjes niet alleen uit aan mensen die geen werkend fietslicht hebben, want wie zich nog extra verlicht is nog beter zichtbaar in het verkeer. Ook de periode is bewust gekozen. Nu het terug winteruur is, en de dagen korter worden, moeten fietsers zich vaker in het donker verplaatsen.
Zichtbaarheid in het verkeer als fietser is van levensbelang. Met deze actie willen we dat benadrukken. Op verschillende fietsroutes delen we daarom deze week maar liefst 5.000 fietslichtjes uit. Zorg dat jouw fiets in orde is, in het belang van jouw eigen veiligheid!
De wegcode is duidelijk: Fietsers moeten tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, en in alle omstandigheden wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien tot op een afstand van ongeveer 200 meter, vooraan en achteraan een niet verblindend licht of knipperlicht hebben. Vooraan moet het licht wit of geel zijn, achteraan rood.
Politiezone Vlas controleert in deze donkere maanden ook op het correct gebruik van het fietslicht; Wie niet in orde is riskeert een boete van 55 euro.
Bijkomend is er een campagne in het stadsmagazine en staan er langs belangrijke fietsroutes campagneborden. In het verleden organiseerde de stad al infosessies in de scholen over dodehoek en deelden we spaakreflectoren uit in de scholen. Deze actie werd mee ondersteund door vzw Mobiel.


Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron :  Kortrrijk Fietst
 

Geplaatst op 08.11.2017

Opening pop-up testgebouw in Kortrijk

De afgelopen twee maanden is het aantal bezoekers van de nachtopvang in Kortrijk opnieuw toegenomen. Daarom bekijken OCMW en CAW of het aantal bedden bij de nachtopvang nog kan worden uitgebreid.
 
De nachtopvang in Kortrijk heropende na de zomervakantie de deuren. Tijdens de afgelopen twee maanden bleek andermaal de noodzaak van de opvang voor dak- en thuislozen in onze stad en regio. In september werden 336 bezoekers geteld, gemiddeld 11,2 per nacht. In oktober steeg het aantal al tot 449 bezoekers, gemiddeld 15,5 bezoekers per nacht. Ter vergelijking: in 2016 werden in september gemiddeld 5,6 bezoekers genoteerd, in oktober 2016 11,03 bezoekers. In september en oktober werden al 72 unieke bezoekers geregistreerd bij de nachtopvang.
 
In het werkingsjaar 2015-2016 werden tijdens tien maanden 188 unieke bezoekers genoteerd.  Tijdens 242 nachten werden 2659 overnachtingen genoteerd, gemiddeld bijna elf personen per nacht.  In 2014-2015 waren er 108 unieke bezoekers. Toen was de nachtopvang alleen geopend van november tot april, waardoor aantallen vergelijken onmogelijk is. Voor het afgelopen jaar worden de exacte cijfers de komende weken verwacht.
 
Bij de nachtopvang zijn iedere nacht vijftien bedden ter beschikking. Bezoekers mogen gedurende 30 dagen 20 keer gebruik maken van de opvang, alleen voor gezinnen met kinderen wordt die beperking niet opgelegd. In september moesten zes keer mensen worden geweigerd, in oktober steeg dit aantal al tot 63 personen. In oktober moesten bijna iedere avond mensen worden geweigerd. Tijdens de winterperiode kan bij vriestemperaturen de opvang worden uitgebreid tot 20 bedden. Ook vervalt dan de beperking van het aantal nachten.
 
Het aantal daklozen is de afgelopen jaren blijven toenemen, ook in Zuid-West-Vlaanderen. Exacte cijfers zijn onmogelijk te geven, maar het CAW krijgt jaarlijks bijna 500 aanvragen voor opvang. In Kortrijk zijn 110 plaatsen voorzien waar met thuislozen een traject wordt afgelegd, naast de traditionele nachtopvang. Vroeger werden de meeste aanvragen gedaan door mannen. Nu is het aandeel mannen en vrouwen bijna gelijk. De leeftijd van de aanvragers is de afgelopen jaren sterk gedaald.
 
Nieuwbouw
 
Het OCMW en het CAW hebben de afgelopen jaren al heel wat inspanningen geleverd om de nachtopvang uit te breiden en te verbeteren. Er werd geïnvesteerd in een nieuwbouw in de Tuighuisstraat, nadat de nachtopvang tijdelijk onderdak kreeg in het oude politiecommissariaat op Overleie en in az Groeninge aan de Reepkaai in Kortrijk. Het pand aan de Tuighuisstraat werd in de herfst van 2015 in gebruik genomen.
 
In 2014 al werd de traditionele winteropvang uitgebreid van drie tot vier maanden, met de mogelijkheid de nachtopvang langer open te houden bij koude. Ook werd gezorgd voor medische en paramedische begeleiding, omdat veel dak- en thuislozen besparen op medische zorg.
 
Naast de drie traditionele B's (Bed, Bad, Brood) bieden OCMW en CAW voor het derde jaar ook een vierde B aan, Begeleiding. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Bezoekers van de nachtopvang die dit wensen kunnen rekenen op hulp van de medewerkers van OCMW en CAW. Op deze manier wordt voor een derde van de bezoekers van de nachtopvang een structurele oplossing gevonden. En ten slotte werd vorig jaar gestart met een nachtopvang gedurende het hele jaar, met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus.
 
Philippe De Coene, voorzitter OCMW: “De uitbreidingen van de voorbije jaren hebben hun nut bewezen. Gezien de recente cijfers van september en oktober bestuderen we met de verschillende partners of de nachtopvang nog kan worden uitgebreid. Er wordt bekeken of het aantal bedden permanent kan worden uitgebreid tot 20 of zelfs 24 per nacht. Dat moet er voor zorgen dat we zeker tijdens de koudste maanden minder, liefst geen, mensen moeten weigeren.”
 
Een uitbreiding heeft uiteraard ook gevolgen voor het personeel. Gelukkig kan de nachtopvang, naast de drie vaste medewerkers, rekenen op een groeiend aantal vrijwilligers. Het afgelopen jaar kon de nachtopvang beroep doen op de hulp van een 90-tal vrijwilligers. Zij zijn gemiddeld één keer per maand een nacht aanwezig in de nachtopvang.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Philippe De Coene Schepen van Sociale Zaken, OCMW, Armoedebestrijding en Consumenten
 

Geplaatst op 08.11.2017

Openingsvoorstelling Next Festival in Schouwburg Kortrijk

Donderdagavond 9 november schiet Next Artsfestival uit de startblokken. Internationaal wordt Next Festival geroemd als één van de meest trendsettende festivals in Europa. Schouwburg Kortrijk nodigt je graag uit op 36 hedendaagse theater- en dansvoorstellingen in 17 dagen in de Eurometropool.
Next Festival opent met 'Zaoum' van Cindy Van Acker.
Na de voorstelling trakteert Next het publiek op een verjaardagsreceptie met een hapje en een drankje. .
Wanneer: Donderdag 9 november - 20u15 Duur: 60 minuten. Prijs: € 15,00 / € 13,00 (bij aankoop van min. 2 tickets) / € 8,00 (-26)

Voor de redactie  : Bernard Decock 

Geplaatst op 08.11.2017

Sint rijdt Wevelgem niet stilletjes voorbij

Zijn er dit jaar stoute kinderen in Wevelgem?
Op zondag 26 november komen we het te weten want dan komt de Sint, samen met zijn vele pieten aan ter hoogte van de Lauwebrug. We verwachten de boot rond 15u30. Er zijn tal van animaties voorzien om en rond het water. De Sint zal ook uitgebreid de tijd nemen om alle aanwezigen te begroeten.
 
Wie er op zondag 26 november toch niet in slaagt om de Sint persoonlijk te spreken, hoeft niets te vrezen. Dit jaar blijft Sinterklaas een week lang in Wevelgem logeren en zijn er tal van activiteiten voorzien tijdens de ‘week van de Sint’. Burgemeester Jan Seynhaeve stelt een week lang zijn bureel ter beschikking als tijdelijke verblijfplaats voor dit hoog bezoek. Van maandag 27 november tot en met vrijdag 1 december is deze kamer vrij te bezoeken, telkens tussen 16u00 en 17u00 en op woensdag 29 november tussen 14u00 en 17u00. Die woensdag zal de Sint ter ere van Pietendag trouwens overdag aanwezig zijn in zijn logeerkamer. Net als de vele pieten die her in der in het centrum van Wevelgem zich zullen voorbereiden op de grote dag. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen en mee te doen. Deze activiteit is een samenwerking met RHIZO Kortrijk. De Pietendag zal om 18u00 worden afgesloten met een vertelactiviteit voor kleuters.
 
Op zaterdag 2 december trekt de Sint, samen met zijn pieten naar Gullegem. Tussen 8u00 en 10u00 serveren ze een heerlijk Sint-ontbijt. Uiteraard zal Sinterklaas zelf ook aanwezig zijn. Wie niet deelneemt aan het ontbijt kan de Sint tussen 11u00 en 12u00 ontmoeten in OC de Cerf.
 
We sluiten de week van de Sint af in Moorsele. Op zondag 3 december is de theatervoorstelling ‘Piet durft niet’ te zien in OC De Stekke. Tussen 15u00 en 16u00 kan iedereen hier ook de Sint komen begroeten.
 
Meer info over de aankomst van Sinterklaas en de week van de Sint, vind je op: www.wevelgem.be/sint
 
 
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron : Kevin Defieuw - schepen van jeugd -  Foto  : Uit in Vlaanderen

Geplaatst op 08.11.2017

MAG HET WAT MEER ZIJN?

De Kortrijkse musea dachten na over wat onze stad typeert.
Stap binnen in 1 van de 10 kamers, en ontdek Kortrijk in al haar facetten.
Van 8 december tot 8 januari in het stadscentrum.
Wat zou er gebeuren als de Kortrijkse musea – Texture en Museum X samen met BuBox, een maand lang tien leegstaande winkelpanden in de binnenstad zouden inpalmen? Dat ontdek je in december op ‘Mag het wat meer zijn?’, een origineel stadsevent in Kortrijk!
Ieder weekend kun je er ronddwalen in een van de tien kamers. Zo kun je je er vergapen aan een weefgetouw waaraan verschillende kunstenaars werken of knikkers laten rollen over de Kortrijkse bruggen, die we op schaal in hout lieten bouwen! Of wat dacht je van een gigantische stadsboom, waarop je kan ontdekken of je een familieband met de burgemeester of een andere beroemde Kortrijkzaan hebt?
Heel wat kamers spelen ook met typisch Kortrijkse eigenschappen of fenomenen. Er is bijvoorbeeld een spel waarmee je kan testen hoe goed jij het als vlashandelaar zou doen en een installatie die traditionele Unica-poppen tentoonstelt. We meugn er preus ip zin!
 
Voor de redactie  : Bernard Decock
 

Geplaatst op 08.11.2017
2526 artikelspagina's: 1 2 3 4 <<< 5 >>> 6 7 8 9 10 11 ... 253