Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Week van de markt gestart in Stad Diksmuide

Kom op 13 april op de boerenmarkt langs en ontvang bij aankoop een deelnemingsbon. Ook op de maandagmarkt van vandaag werden deelnemingsbonnen uitgedeeld.  Deponeer de bon in de urne die tijdens de markten in de promostand voor het stadhuis staat. Wie weet win je wel de hoofdprijs, een waardebon van 300 euro voor een weekendje weg in West-Vlaanderen of een van de andere mooie prijzen.

De actie wordt gerealiseerd met steun van Europa, provincie West-Vlaanderen, de Onafhankelijke Orde van West-Vlaamse Marktkramers en stad Diksmuide.

 

FVW / Foto: Stad Diksmuide

Geplaatst op 08.04.2019

Vrijwilligers klaar voor het registreren van hun goddelijke huisraad

Op donderdag 4 april werd tijdens een vormingsmoment het startschot gegeven voor de invetarisatie van de Sint-Salvatorkerk (Harelbeke) en de Sint-Martinuskerk (Moorsele). Volgende maand start een groep enthousiaste vrijwilligers samen met erfgoed zuidwest aan de inventarisatie van het religieus cultureel erfgoed in de kerk. Religieus cultureel erfgoed? Van kazuifel tot zilveren kelk, van reliek tot dalmatiek. De komende maanden zullen zo meer dan 500 objecten opgemeten, beschreven en gefotografeerd worden. Het resultaat, een digitale erfgoedinventaris, maakt de objecten voor iedereen zichtbaar én is een belangrijk instrument bij het beheren van het religieus erfgoed. 
 
De komende maanden heerst een grote bedrijvigheid in de kerken van Harelbeke en Moorsele. Een groep van zo’n 20 vrijwilligers staat klaar om te helpen. Gewapend met rolmeter, katoenen handschoenen, stift, laptop, fototoestel en heel wat koffie gaan ze aan de slag. De intergemeentelijke erfgoedcel erfgoed zuidwest begeleidt het traject, dit samen met de erfgoedconsulenten van de Vlaamse Overheid. Op donderdag 4 april kwamen ze samen in de kerk van Harelbeke voor een startvorming. De vrijwilligers leerden er meer over het hoe en waarom van een digitale kerkinventaris. Tijdens workshops leerden ze objecten nummeren, beschrijven, fotograferen en hanteren. 
Een inventaris voor de kerk? Van doksaal naar digitaal
Kazuifels, reliekhouders en zilveren kelken. De Zuid-West-Vlaamse kerken herbergen heel wat religieuze objecten uit een ver of een recenter verleden. Een volledig overzicht van al deze ‘kerkschatten’ is niet altijd voorhanden. Ook de kennis over veel van deze objecten verdwijnt stilaan. Dat een kelk voor miswijn wordt gebruikt klinkt waarschijnlijk niet vreemd in de oren. Maar wie kent nog een manipel? Achter elk object in een kerk schuilt een verhaal, een gebruik of een (lange) geschiedenis.
 
Het resultaat van het inventarisatietraject wordt een digitale erfgoedinventaris, zodat iedereen van thuis uit de stukken kan bewonderen. Deze inventaris is daarnaast ook belangrijk om de vele kerkschatten goed te beheren. Religieus erfgoed bewaren voor de toekomst is immers niet altijd evident. Kerken zijn geen stille musea of schatkamers. Religieuze voorwerpen worden er vastgenomen, gebruikt en gekoesterd. Het klimaat in de kerk – temperatuur en vochtigheid – maar ook bijvoorbeeld vandalisme en brand vormen een risico voor de inboedel. Een goede inventaris – weten wat je in huis hebt – is de eerste stap voor een goede bewaring.
Goddelijke Huisraad is er voor de Zuid-West-Vlaamse kerken
 
Erfgoed zuidwest biedt met het project Goddelijke Huisraad praktische hulp, begeleiding en expertise bij het registreren van en zorgen voor religieus erfgoed. Dit ook bij scenario’s van mogelijke herbestemming en nevenbestemming. Erfgoed zuidwest is niet aan haar proefstuk toe. De voorbije jaren werden vrijwilligers begeleid bij de registratie van 14 kerken. De erfgoedcel is daarnaast het aanspreekpunt voor kerken in de regio en draagt via gerichte acties mee zorg voor het erfgoed in de kerk. 
 
Goddelijke huisraad in cijfers
1/2 dag – per week gaat elke vrijwilliger een halve dag aan de slag in de kerk
2 kerken – in april starten 2 nieuwe kerken: Sint-Martinuskerk Moorsele en de Sint-Salvatorkerk Harelbeke
 
4 stappen – het registratieproces bestaat uit 4 stappen: nummeren, meten, registreren, fotograferen
20 vrijwilligers – in totaal zijn zo’n 20 vrijwilligers actief bij de inventarisaties in Harelbeke en Moorsele
90 vrijwilligers – in totaal waren al meer dan 90 vrijwilligers betrokken bij het project Goddelijke Huisraad
500 objecten – tegen de zomer zullen opnieuw meer dan 500 objecten gefotografeerd en beschreven zijn.
 
FVW / Bron: Erfgoed Zuidwest

Geplaatst op 08.04.2019

Beleef de paardenrennen tijdens 3de de branding-Trotting op zondag 28 april

Op zondag 28 april gaat onze 3e de branding-Trotting door in de Hippodroom en Kubox te Kuurne. Tijdens deze benefietactiviteit, gesponsord door bedrijven uit de regio, kan iedereen de paardenrennen ten volle beleven. Vanaf 11u is er een aperitiefconcert verzorgd door Concordia Wevelgem. ’s Middags kan je (mits reservatie vooraf) genieten van een heerlijke barbecue, in de namiddag bieden we een verzorgde koffietafel aan. De kinderen beleven plezier met een ritje op de pony’s, de Cliniclowns of de grimestand. De opbrengst van dit evenement gaat naar de aanleg van een beleeftuin voor de mensen uit het Variatieatelier van ‘de branding’.

Op zondag 28 april organiseert ‘de branding’ voor de derde maal dit tweejaarlijkse Trotting-evenement. Als organisatie zet ‘de branding’ zich in voor het ondersteunen van mensen met een beperking, met een uitgebreide werking voor mensen met diep verstandelijke beperking en bijkomende gedragsproblemen of fysieke beperkingen. De nood aan extra middelen voor het realiseren van specifieke projecten ten voordele van deze mensen is daarom steeds aanwezig. Met deze editie van de branding-Trotting wil de organiserende groep vrijwilligers van ‘de branding’ de uitbouw van een beleeftuin voor de mensen van het Variatieatelier mee helpen realiseren.

Programma 3de de branding-Trotting:

11.00u Aperitiefconcert door Harmonieorkest Concordia Wevelgem + uitreiking cheques Concordia en Lichtjesshow Kuurne*
(*Harmonieorkest Concordia organiseerde op zondag 18 maart reeds een aperitiefconcert tvv onze organisatie. De opbrengst van dit concert wordt na het aperitiefconcert van 11.00u plechtig aan ons overhandigd. Ook organisatoren van de Lichtjesshow Kuurne zullen op dat moment hun cheque overhandigen met de opbrengst van de Lichtjesshow, die doorging op zaterdag 9 maart in Scania Kuurne.)
12.00u Verzorgde lentebarbecue (inschrijven verplicht via debranding@waak.be of 056 36 40 30 - €20/volw, €10/kind)
13.30-15.30u Animatie door Cliniclowns
14.00u Start paardenrennen en aanvang koffietafel (€4,5pp - vrij aanschuiven)
15.30-16.30u Demonstratie G-tafeltennis met Florian Van Acker en deelnemers World Special Olympics

In de namiddag is er doorlopend kinderanimatie (grime en ponyritten).

 

FVW / Bron: De Branding

Geplaatst op 08.04.2019

Steenakker 14 Wervik wordt openbaar verkocht

Nadat CD&V Wervik-Geluwe 6 jaar lang regelmatig bij de budgetbespreking in de Stad en in het OCMW de vraag stelde wat er nu uiteindelijk met Steenakker 14 zou gebeuren, is de kogel door de kerk. Het Woon- en Zorgbedrijf van Wervik heeft beslist om het pand Steenakker 14 openbaar te verkopen.

"Steenakker 14 werd in 2008 aangekocht met de bedoeling om flatjes te bouwen om bejaarden te huisvesten. Dit op een ideaal gelegen plaats: midden in het centrum van onze stad, én binnen de ‘woonzorgzone’. Er werd zelfs een subsidie van 79.000 € verkregen van de VMSW voor de aankoop van dit pand. Dit project kwam echter nooit van de grond."

"Gelukkig kon de Wereldwinkel er enkele jaren gebruik van maken. Sinds de verhuis van de Wereldwinkel staat het pand op Steenakker te verloederen. 
Alvast geen goed voorbeeld, wetende dat de ‘gewone’ burger voor dergelijke zaken een leegstandtaks moet betalen. Het OCMW was al die jaren vrijgesteld van leegstandstaks. CD&V vroeg de laatste jaren bij elke budgetbespreking naar de visie over Steenakker 14. Tot nu … er schot in de zaak komt."

"11 jaar na de aankoop zal het pand nu verkocht worden. CD&V vindt het positief dat er nu eindelijk “iets” zal gebeuren met dit gebouw. CD&V hoopt wel dat de verkoop minstens voldoende oplevert om uit te kosten te geraken. Want de gemaakte kosten zijn niet min, er is minstens een opbrengst van 150.000 € nodig om uit de kosten te geraken, wetende dat we nu zeker ook de subsidies van 79.000€ ook gaan moeten terugbetalen : 
- aankoop was 120.000 €
- gemaakte architectenkosten lopen op tot iets meer dan 20.000 €
- andere kosten (landmeter, asbestinventaris, noatris, e.a.)
CD&V kijkt vooruit : CD&V stelt voor om de opbrengst van de verkoop te gebruiken om verder te investeren in de renovatie van de eigen flatjes alsook in het groepswonen in Wervik-Geluwe. Dit is een succesformule en een innovatief project."

"Sinds vorig jaar worden we ook voor het eerst geconfronteerd met leegstand in de serviceflats ‘Ter Drapiers’. Deze tendens is ook merkbaar bij andere lokale zorgaanbieders zoals ‘Mater Amabilis’ en ‘Triamant’. Ook onze eigen wachtlijsten voor onze woonvormen slinken… Behalve bij het ‘groepswonen’ in Wervik, waar wij wel een mooie toekomst in zien." Aldus Kristof Vandamme, raadslid CD&V.

 

FVW / Bron: CD&V Wervik

Geplaatst op 08.04.2019

Groot oerei 'Coming World' krijgt nieuwe permanente plaats in installatie van Koen van Mechelen in provincidomein Palingbeek te Ieper.

Het grote oerei 'Coming World' uit de landartinstallatie 'ComingWorldRememberMe' (CWRM), krijgt een niewe permanente bestemming in provinciedomein Palingbeek te Ieper.

Het oerei, dat in het midden van de installatie stond in de zone van het niemandsland, werd op maandag 8 april met een grote kraan verplaatst naar een groene zone, gelegen langs de oprit van de parking in de Palingbeekstraat. Daar wordt een deel van een nieuw kunstwerk van Koen Vanmechelen. Dat kunstwerk vormt een permanent aandenken aan de expo '600.000 beeldjes - 600.000 namen'. Midden juni zal de installatie afgewerkt zijn.
Nieuwe landartinstallatie 'CWRM' van Koen Vanmechelen
Door de grote belangstelling wordt er, in samenspraak tussen de kunstenaar en de Provincie West-Vlaanderen, een nieuw kunstwerk geïnstalleerd. De kunstenaar tekende hiervoor een nieuw ontwerp uit.

Centraal in deze installatie staat opnieuw het grote ei waaruit beeldjes rollen. Dit keer op een organische manier, bijna zoals tijdens een geboorte. De sculpturen zijn de kinderen van een gescheurde wereld. Het geheel vormt de wereldkaart, waarbij alle continenten aan elkaar verbonden zijn. De beeldjes zelf vormen de sokkel. Ze ondersteunen elkaar, staan op elkaars schouders, de groten schragen de kleintjes.
Met deze permanente en gelijknamige installatie willen de Provincie en Koen Vanmechelen de slachtoffers een definitieve plaats geven in onze geschiedenis, ons heden en onze toekomst.
Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor milieu, natuur en landschap: "Nadat op 25 november 2018 de laatste van de 400.000 CWRM-beeldjes werden afgehaald en de resterende 200.000 werden gereserveerd door verenigingen, was er een afspraak met Koen Vanmechelen dat er eveneens een aanzienlijk aantal beeldjes zouden gereserveerd worden voor een 'toekomstig project'.
Voor het oerei dat in het midden van de tijdelijke land-art installatie stond, was het al van bij het afsluiten van het event duidelijk dat dit kunstwerk een nieuwe bestemming zou krijgen, dit als permanent aandenken aan de expo.
Zo groeide het idee om niet alleen het oerei op het domein te houden. De kunstenaar tekende een nieuw concept uit waarbij ook de beeldjes een nieuwe bestemming kregen."

Kunstenaar Koen Vanmechelen: "Centraal in deze installatie staat opnieuw het grote oerei waaruit de beeldjes rollen. Het moederei kan gezien worden als de massa, de beeldjes die energie die uitwaaiert naar en over de wereld. Stuk voor stuk zijn de beeldjes, en de gesneuvelden waarvoor ze staan, onze ambassadeurs van de onuitroeibare hoop op een andere en betere wereld. Wat kapot is, kan hersteld worden.
De boodschap is zoveel sterker omdat de beeldjes een gemeenschapswerk zijn. Het product van de handen van zovele participerende mensen. Hun rol in dit enorme project was het belangrijkste. Zij gaven het originele concept een hoogstwaarschijnlijke invulling. Het beeldje toont de ruggengraat van een gebogen figuur die zich lijkt te bezinnen. Een figuur die zich schrap zet, die buigt, die zich recht. De ruggengraat als sterkste, fysieke deel van de mens, toont de kracht van het leven, de vastberadenheid om verder te gaan, om te bouwen en niet te breken."

Met deze permanente en gelijknamige installatie willen de Provincie en Koen Vanmechelen de slachtoffers een definitieve plaats geven in onze geschiedenis, ons heden en onze toekomst.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 08.04.2019

Opkuis en velling bomen ter hoogte van het verkeerscomplex nr. 9 Oostkamp op de E40

In de loop van deze week worden in opdracht van Wegen en Verkeer West-Vlaanderen de omgewaaide bomen opgekuist en de overige bomen geveld in de arm van het verkeerscomplex Oostkamp ter hoogte van de afrit in de rijrichting Brussel (tussen de E40 en de N50g). Het einde van de werken is voorzien tegen 15 april. Er is nieuwe groenbeplanting voorzien die beter geschikt is voor het terrein.

Het zware stormweer in maart heeft ervoor gezorgd dat heel wat bomen zijn omgewaaid in de groene zone aan het verkeerscomplex Oostkamp. Die bomen worden opgekuist en verwijderd. Ook de resterende bomen worden geveld aangezien zij een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid bij rukwinden of stormweer. Het gaat om eiken en populieren waarvoor AWV een kapmachtiging heeft gekregen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). De ondergrond op dit terrein is niet geschikt voor deze soort bomen aangezien ze er geen stevig wortelstelsel kunnen ontwikkelen en dus gevoeliger zijn voor stormweer. Na het vellen zal er een nieuwe groenaanplanting gebeuren van soorten die wel geschikt zijn voor dit terrein: elzen en lage bosrandsoorten. Een precieze datum is hiervoor nog niet gekend.

Tegen 15 april moeten de opkuis- en vellingswerken afgerond zijn.
De werken zullen geen hinder veroorzaken voor het verkeer.

 

FVW / Bron: Agentschap Wegen&Verkeer West-Vlaanderen

Geplaatst op 08.04.2019

Aangekondigde snelheidscontroles politiezone RIHO week 8 t.em. 14 april 2019

WOE 10/4 Moorseelsesteenweg - Meensesteenweg Roeselare

DO 11/04 Rijksweg – Ardooisestraat – Ambachtenstraat – Hondekensmolenstraat – Lendeleedsestraat Izegem
VR 12/04 Ieperstraat – Grijspeerdstraat – Delaeystraat – Rijksweg – Stationsstraat Hooglede

 

FVW / Bron: PZ RIHO

Geplaatst op 07.04.2019

Week van de Markt: De Markt is altijd een beetje vakantie!

De eerste week van de paasvakantie 2019 wordt uitgeroepen tot ‘Week van de Markt’ in West-Vlaanderen. De slogan van de campagne luidt ‘De markt is altijd een beetje vakantie’ en loopt van 8 t.e.m. 14 april 2019.
Bij elke aankoop krijgen de bezoekers een lotje. Op elke deelnemende wekelijkse markt worden maar liefst 30 prijzenpakketten verloot, waaronder één hoofdprijs, een weekendje weg in West-Vlaanderen!
In Stad Nieuwpoort zijn er op vrijdag 12 april 2019 tal van prijzen te winnen.

 
FVW / Bron: Stad Nieuwpoort

Geplaatst op 07.04.2019

Diksmuidse Paasfoor van zaterdag 20 - woensdag 24 april

De paasvakantie nadert weer met rasse schreden. Dat wil in Diksmuide zeggen. Tijd voor de Paasfoor! Tussen zaterdag 20 en woensdag 24 april geniet je van al dat leuks op de Grote Markt.

Tijdens het Paasweekend zijn niet alleen de paashaas en de paasklokken druk in de weer, ook de foorkramers doen hun best om je te entertainen. Vermaak jezelf op één van de attracties of verwen jezelf met een portie heerlijke oliebollen. Als extraatje is er een flinke dosis sfeervolle randanimatie.

Zaterdag 20 april
13.00 – 17.00 uur Boerenmarkt op de Grote Markt
16.00 uur Opening Paasfoor
16.00 – 21.00 uur Meet and greets met Paw Patrol & Ironman
18.30 – 23.30 uur Cars and lights autoshow

Zondag 21 april
15.00 uur Paasfoor
17.00 – 18.00 uur Paasklokkenconcert

Maandag 22 april
8.30 – 16.00 uur Feestelijke paasmarkt in het centrum
10.00 – 13.00 uur Bezoek van de paashaas

Dinsdag 23 april
Rustdag op de foor – Attracties gesloten

Woensdag 24 april
15.00 uur De foor draait door 
Dolle acties en verminderde tarieven bij de foorkramers.

Fotowedstrijd
Visit, snap and win! Bezoek tijdens het paasweekend de Paasfoor en maak een onvergetelijke foto die één en al kermis uitstraalt! Post je foto op de facebookpagina van Bezoek Diksmuide met de vermelding #DiksmuidsePaasfoor en maak kans op Diksmuide bonnen!

Paasklokkenconcert
Deze paasklokken brengen geen chocolade maar prachtige klanken. Een uniek samenspel tussen de kerkklokken, onze eigen beiaard en diverse muzikanten.

 
FVW / Bron: Stad Diksmuide

Geplaatst op 07.04.2019

Schoolkinderen en burgemeester debatteren over het klimaat

Op vrijdag 29 maart 2019 kwamen de leerlingen uit het 4e leerjaar van de Vrije Basisschool Stella Maris Nieuwpoort op bezoek bij burgemeester Geert Vanden Broucke in
het Stadhuis van Stad Nieuwpoort. Samen hielden zij een brainstormsessie over het klimaat en het milieu! Tot slot gaven ze hem elk een brief (40 in totaal) waarin ze hun visie neerschreven over het klimaat. Het was een positieve ervaring voor de kinderen én de burgemeester!

 
FVW / Bron: Stad Nieuwpoort

Geplaatst op 07.04.2019
4354 artikelspagina's: 1 2 3 4 <<< 5 >>> 6 7 8 9 10 11 ... 436