Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Deze zomer meer duidelijkheid omtrent verdere aanpak Leiewerken

Uiterlijk deze zomer moet er meer duidelijkheid zijn over de aanpak van de resterende Leiewerken. Dit blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA).

Het Seine-Scheldeproject beoogt de Leie zo aan te passen dat containervaart met drie lagen én éénrichtingsverkeer met schepen van klasse Vb (laadvermogen tot 4.500 ton) er in de toekomst mogelijk wordt. Tussen 2004 en 2006 werd in voorbereiding hiervan een algemene visie ontwikkeld, die werd vastgelegd in het Geïntegreerd Strategisch Plan Seine-Schelde (GSP) en de bijhorende projectnota.

In het GSP zijn bepaalde projectonderdelen (bv. de te herbouwen bruggen) echter niet in detail uitgewerkt. “Bovendien hebben zich sinds 2006 ook heel wat ontwikkelingen op het terrein voorgedaan. Zo zijn er bepaalde werken intussen uitgevoerd of opgestart, veranderde de visie van de betrokken gemeenten, enzovoort”, zo legt Bert Maertens uit. “Hoewel er reeds veel werken uitgevoerd of aan de gang zijn, zoals de Leiewerken in Harelbeke, ligt er toch nog veel werk op de plank. Denken we maar aan de vernieuwing van de spoorwegbrug De Drie Duikers in Kortrijk en de brug tussen Wevelgem en Lauwe. Ook moeten er bochten verbreed worden en is er nog maar net begonnen met de realisatie van de vooropgestelde 500 hectare rivierherstel”, aldus Bert Maertens.

Om voor de verdere uitvoering van het project te kunnen beschikken over een volledig voorontwerp en een zo actueel mogelijke projectbasis, is beslist een globale actualisatiestudie uit te voeren. Op basis hiervan wordt nu een allesomvattend en geactualiseerd projectplan opgesteld. “De krijtlijnen van dit projectplan zijn voorgesteld en besproken op een vergadering van de betrokken klankbordgroep eind vorig jaar. Op basis hiervan werkt De Vlaamse Waterweg NV nu het verdere overleg- en communicatietraject uit”, zo weet Bert Maertens. Het projectplan wordt momenteel ook met iedere betrokken gemeente afzonderlijk besproken. Ook op regionaal vlak komt er nog overleg met de gemeenten, onder meer via de intercommunale Leiedal.

Er komt ook een digitaal informatie- en uitwisselingsplatform om ook andere stakeholders te informeren en te betrekken. “Dit laat toe het overlegproces af te ronden en een maximaal gedragen plan van aanpak uit te werken tegen het zomerreces. Dit zal dan concreter zicht geven op de timing van het verder besluitvormingsproces”, duidt Bert Maertens.

FVW / Bron: Bert Maertens
 

Geplaatst op 09.02.2018

Douches, sanitaire voorzieningen en verwarming vernieuwd in sporhal Leieland

De investeringen voor het vernieuwen van douches, sanitaire voorzieningen en verwarming is sporhal Leieland te Ooigem zijn  de apotheose van 6 jaar investeren in sport.”

“Sport wordt in Wielsbeke met een hoofdletter geschreven. We hebben in Wielsbeke de voorbije jaren al een hele weg afgelegd. De sporthal van St.-Baafs-vijve kreeg een nieuwe dakbedekking, nieuwe verlichting, santitair en verwarming. Rond de sporhal werd ook een nieuwe omheining geplaatst. Wielsbeke kreeg een nieuwe dakbedekking op de sporthal en het interieur werd opgefrist. In Ooigem waren de douches en de sanitaire voorzieningen aan vernieuwing toe. Ook de verwarming werd vernieuwd en de toiletten zijn nu aangesloten op regenwater. Goed voor een investering van 250.000 euro, maar we zijn blij dat we de sportverenigingen met een goede infrastructuur kunnen ontvangen.” Aldus schepen van Patrimonium Rik Buyse (N-VA)

“Al deze renovaties zijn een grote verbetering voor onze sporters, sportclubs en bezoekers. Het is dan ook onze gezamelijke verantwoordelijkheid alles proper en netjes te houden, waarvoor we ieders medewerking vragen. Ik ben dan ook bijzonder blij en fier dat we zo een goed werkende sportclubs, dienst vrije tijd, sportdienst en gemeentelijke dienst hebben.” Aldus schepen van Sport Rachida Abid (CD&V).

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 09.02.2018

Bierhalle Deconinck uit Vichte wint gouden medaille op Beerawards 2017

Nadat Bierhalle Deconinck 14 dagen terug werd uitgeroepen tot "Beste bierhandel in België 2017" volgens de Amerikaanse bierwebsite Ratebeer, werd Bierhalle Deconinck nu ook beloond met een gouden medaille op de uitreiking van de "Beer Awards 2017", dit ook in de categorie "Beste bierhandel".  De "Beer Awards" werden gisteren uitgereikt in Kantien te Gent.  Ook werd Bierhalle Deconinck samen met Brouwerij Alvinne uit Moen gelauwerd in de categorie "Beste bierfestival" voor het "Alvinne craft beer festival" die ze 2-jaarlijks samen organiseren in de gebouwen van Bierhalle Deconinck.  Dit festival lokt 2500 bezoekers vanuit de hele wereld.


Voor de redactie  : Bernard Decock  - Bron  : Dauw Stijn - Bierhalle Deconinck

 

Geplaatst op 09.02.2018

Nieuw bloed in Café de Broeltorens.

 Begin Februari  namen  Catherina Samijn en haar zoon  Kenjiro Gevers  Cafe de Broeltoren  aan de Graanmarkt over van Americo.
Het zit in de familie van  Catherina  , die ook  jaren lang ervaring heeft  in de horeca .
Het was altijd en droom van Kenjiro om samen met zijn ma een café te runnen.
Kenjiro vogt op heden nog een  horeca opleiding bij Athena, en zal enkel in de namiddag bijspringen en s'avond met zijn ma het café afsluiten.
Het café is alle dagen open van 10 s'morgens uitgezonderd op woensdag is het café gesloten.


Voor de redactie & fotografie  : Bernard Decock

Geplaatst op 09.02.2018

SfeerCafé De Drie Moren heropend

 Sfeercafé "De 3 Moren" in het hartje van Kortrijk op de Graanmarkt is the place to be voor jong en oud !  Genieten van een heerlijke en vers gemalen  koffie of verse thee op een luie namiddag of een deugddoend pintje met de maten na het werk, bijbabbelen met de vriendinnen bij een goed glaasje of je eens helemaal laten gaan tot in de late/vroege uurtjes... In "de 3 Moren" kan het allemaal !
Op maandag, de marktdag in Kortrijk - verwelkomen ze  je  al van 's morgens vroeg om 8 uur om even te verpozen tussen het 'markten'. Bij mooi weer is het heerlijk genieten op het terras, op koude regendagen maakt Mario Heldt  het extra gezellig binnen. Café de 3 Moren is elke dag open vanaf 11 uur tot in de late avonduren. 
Behalve de woensdag , dat is  Mario zijn  rustdag.
In het weekend gooien we de benen al graag eens los. Elk weekend geniet je van heel wat verschillende muziekgenres. 
Op geregelde tijdstippen organiseerd  Mario  een special event of een plezante thema-avond van Jazz and Blues tot Schlagers 

Voor de redactie & fotografie  : Bernard Decock 

Geplaatst op 08.02.2018

De Gilde heropend

Op vrijdagavond  9 februari heropend Café de Gilde in de Gullegemsesteenweg  in Bissegem na 2 jaar leegstand terug zijn deuren
 Met de jaarwisseling kochten  Delannoy Cindy en haar echtgenoot Hugelier Marc zelfstandig stucadoor het leegstaand gebouw op   
Marc & Cindy hebben 6 kinderen.
In het cafe hebben ze  een  drieband club genaamd DWL  , en er  staan 3 tafels in de aanpalende  zaal  en kan men er  elke dag spelen
Marc & Cindy  starten  een club  op voor tapbiljart ,  en ze hebben ze hebben ook 3  nieuwe dartsborden geplaatst  in het cafe en 6 dartsborden in de zaal  met de bedoeling 
in de toekomst dartsclub op te richten.
Op heden zijn Marc en Cindy nog lid in een ander lokaal daar het dart  seizoen nog bezig is
De heropening gaat gepaard met het gratis optreden van de Coverband  Aces High

Voor de redactie en fotografie : Bernard Decock

Geplaatst op 08.02.2018

Peace Village zoekt geëngageerde vrijwilligers voor het internationale vredesproject ’18 in 18'

Dit jaar – 100 jaar na het einde van de Groote Oorlog- zet de Peace Village Hostel het project ’18 in 18’ op als sluitstuk van de eeuwherdenking.

Het doel van dit project is om 112 jongeren uit de 56 landen die betrokken waren bij het conflict in België samen te brengen. De deelnemers, per land een jongen en een meisje die in 2018 18 jaar worden of zijn, zullen hier gedurende een week samen werken aan een hedendaagse vredesboodschap. Wij zijn daarom volop op zoek naar vrijwilligers die hun schouders samen met ons onder dit groots project willen zetten.

Wie zijn wij?
De Peace Village Hostel is een internationaal groepsverblijf dat jaarlijks zo’n 24 000 gasten ontvangt die vanuit alle uithoeken van de wereld komen.  Naast het aanbieden van bedden en maaltijden, heeft de hostel ook een uitgebreide educatieve werking. De afgelopen jaren zetten we met deze werking heel sterk in op jongerenprojecten en de betrokkenheid van jonge mensen in het herdenken. De nadruk ligt op vredeseducatie, eerder dan op het herdenken van feitelijkheden. Het vertrekpunt is de leefwereld van de jongeren zelf. Met dit project willen we nog een stap verder gaan.

Wie zoeken wij?
Concreet zijn wij  op zoek naar twee vrijwilligersprofielen:
Medewerkers die het project helpen voorbereiden en begeleiden tijdens de projectweek zelf
Wij zoeken mensen die zin hebben om het project mee inhoudelijk vorm te geven. Hieronder valt het opstellen van het programma, het selecteren van de deelnemers en het maken van concrete operationele keuzes.
Hiertoe komen wij minstens 1 x per maand samen in de hostel in Mesen. Aanwezigheid tijdens de projectweek zelf is vanzelfsprekend ook vereist.

Profiel:
– Kennis van het Engels
– Ervaring met/interesse in internationale projecten
– Ervaring met/ interesse in in interculturele processen
– Basiskennis WOI en de streek van de Westhoek
– Ervaring in de context van  jeugdwerk, diversiteit, sociaal-cultureel werk,… is een pluspunt

Medewerkers die ons tijdens de projectweek logistiek en praktisch helpen ondersteunen
– Tijdens de week zelf kunnen wij alle helpende handen goed gebruiken. Taken zullen voornamelijk bestaan uit: deelnemers praktisch begeleiden, sessies klaarzetten, sprekers opvangen,…

Profiel:
– Je bent een gedreven, enthousiast persoon die probleemoplossend denkt
– Kennis van het Engels is een pluspunt

Wanneer?
De projectweek gaat door van vrijdag 24 tot en met dinsdag 28 augustus 2018

Aanbod
– Een uiterst unieke en onvergetelijke ervaring om met jongeren uit verschillende landen te werken!
– Een vrijwilligersvergoeding en verzekering

Interesse?
Stuur een mail naar info@peacevillage.be(link stuurt een e-mail) met een korte motivatie. We nodigen alle kandidaten uit op een verkennend gesprek om samen te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Voor meer informatie kan je terecht bij Matti Vandemaele, matti.vandemaele@peacevillage.be (link stuurt een e-mail)of via 057/ 22.60.40

FVW / Bron: Peace Village
 

Geplaatst op 08.02.2018

Gemeente Kuurne en Leiedal kopen roterij Sabbe in Vlaspark aan

De gemeente Kuurne en intercommunale Leiedal kochten recent de vlasroterij Sabbe aan. Deze waardevolle erfgoedsite van 1,5 ha is strategisch gelegen in het Vlaspark, nabij de Leie en de R8.

Dankzij deze aankoop heeft de gemeente de regie in handen om dit monument in ere te herstellen en een nieuwe bestemming te geven met oog voor cultuur, erfgoed, toerisme en natuurlandschap.

Van een roemrijk vlasverleden …
De omgeving van de R8 en de Leie in Kuurne kent een uitzonderlijk vlasgoedverleden. In de jaren ’30 bouwde de familie Sabbe een roterij langs de Bondgenotenlaan. Eind de jaren ’70 raakte de site in onbruik. In 2006 werd de roterij beschermd als monument, met inbegrip van de schoorsteen, een stoomketel en een stoommachine met toebehoren. Op vandaag is het één van de meest authentieke vlasroterijen langs de Leie.

… naar een regionale toekomst
De aankoop van deze erfgoedsite is een belangrijke stapsteen in de ontwikkeling van het Vlaspark: een bijzonder en open landschap van 30 ha aan de monding van de Heulebeek en de Leie in Kuurne en op fietsafstand van Kortrijk en Harelbeke. Kuurne is van oudsher verbonden met het water. De roterij en omliggende schuren bieden potentieel om de historische band van Kuurne met de Leie te herstellen en de Leieboorden een nieuw elan te geven.

Burgemeester Francis Benoit: “Kuurne brengt de roterij in ere. Langs de Leie – the golden river – brengen we het verleden en de toekomst samen. Dankzij de aankoop van dit monument hebben we zelf de regie in handen. Een bestemming die een kruisbestuiving wordt van cultuur, erfgoed en natuurlandschap. Dit biedt kansen om op deze plek opnieuw geschiedenis te schrijven. Dromen van een project in de toekomst dat een regionale meerwaarde moet creëren en zelfs een toeristische trekpleister.”
“Met de aankoop wordt een historische fout van de gemeente rechtgezet. In het verleden liet men de kans liggen dit te verwerven. Samen met de cluster Verschaeve, het gemeentelijke vlaspark en de cluster aan de luitenant Yvan Gerardstraat wordt Kuurne opnieuw naar de Leie gericht en niet weg van de Leie. De vlasnijverheid in ere herstellen, aan de plek en rivier waar het onze gemeente heeft grootgebracht. Een Vlaspark waar de toekomstige ontwikkeling een trendsetter zal worden.”

Koen Byttebier, voorzitter van intercommunale Leiedal bevestigt: “Op deze plek komen een aantal grote lijnen van de regionale ruimtelijke visie samen. Enerzijds heb je de ontwikkeling langs het blauw-groen netwerk, hier gevormd door de Leie en de Heulebeek, waarbij we ruim aandacht moeten hebben voor open ruimte. Anderzijds zetten we hier in op behoud door ontwikkeling. Dat wil zeggen dat we het unieke erfgoedkarakter van sites zoals deze maar kunnen bewaren als we ze doordacht gaan ontwikkelen en een bestemming geven. Dit is waar Leiedal en de gemeente Kuurne samen voor willen gaan.”

Opwaardering Leievallei
Het gemeentebestuur heeft al lange tijd de ambitie om het gebied van ruim 30 ha tussen de Lt. Gerardstraat en de R8 op te waarderen tot een aantrekkelijk en levendig park. In 2012 werd via een WinVormprocedure een wedstrijd uitgeschreven voor de opmaak van een masterplan. Ontwerpteam architectenbureau plus office architects en DELVA landscape Architects maakten een toekomstvisie op aan de hand van workshops en participatie van de betrokken eigenaars.

Via het Interreg-programma VALYS, Provincie West-Vlaanderen en Leiedal kunnen tot 65% Europese subsidies ontvangen worden voor de inrichting van het Vlaspark. In maart start de gemeente binnen dit subsidiekader met de aanleg van paden en speeltoestellen. De aankoop van de site Sabbe bouwt verder op deze visie.

Schepen Ann Messelier: “In deze sterk verstedelijkte omgeving zal het Vlaspark opnieuw zuurstof geven aan de gemeente. Een kwalitatieve herinvulling van de roterij kan zelfs op regionale schaal een meerwaarde betekenen. Doel is om op organische wijze, eventueel via pop-up activiteiten, creativiteit mogelijk te maken in de geest van het masterplan, met respect voor de omgeving en de naburige woonwijk.”

Opening 9 en 10 mei
Vorig jaar stelde Kuurne het groen tussen het recyclagepark, de pastorij en de Heulebeek open voor het ruime publiek. In maart start de gemeente met de aanleg van verharde wandelpaden en een speeltuin aan de achterzijde van de pastorij. Op woensdag 9 en donderdag 10 mei wordt het Vlaspark feestelijk geopend met overdag een waaier aan activiteiten voor jong en oud en s’avonds drijf-in cinema. Hou deze data alvast vrij in de agenda. Ook de vlasroterij Sabbe krijgt een prominente plaats bij de opening.
 
FVW / Bron: Gemeente Kuurne

Geplaatst op 08.02.2018

voorstelling nieuw boek over Dienst 112

Zaterdag 3 februari  werdt in de leeszaal van de Bib in Zwevegem (Bekaertstraat) het nieuwe boek 'Geschiedenis van de Dringende Geneeskundige Hulp in België' officieel voorgesteld door de twee auteurs (Joost Vanhessche en Chris Vandeputte). Het boek (een tweeluik) beschrijft de volledige geschiedenis van de dienst 112 in ons land in al haar aspecten: de organisatie, de middelen, de communicatie, rampen, het gebruik van de heli, het ontstaan van de MUG enz. Het boek is in zeer heldere taal geschreven en voorzien van ruim 200 afbeeldingen van de beste vakfotografen van ons land.

Voor de redactie en fotografie  : Bernard Decock -Bron  : Joost Vanhessche
 

Geplaatst op 07.02.2018

Passio 2018 – Martyrs, video-installatie door Bill Viola

Tijdens de vastenperiode tot even na Pasen, van 15 februari tot 9 april, is in de Sint-Maartenskerk de video-installatie Martyrs van Bill Viola te zien. Hij maakte het werk in 2014 in opdracht van de Saint-Paul’s Cathedral in Londen. Viola baseerde zich op de vier elementen aarde, lucht, vuur en water. Rond dit actuele en aangrijpende kunstwerk worden een hele reeks evenementen georganiseerd onder de noemer Passio 2018. Via concerten, een lezing, dans en film komen onderwerpen aan bod als de relatie tussen religie en geweld, martelaarschap en lijden.
Passio 2018 is een organisatie van de dekenij Kortrijk. Bedoeling is om via kunst een hedendaagse invulling te geven aan de vastenperiode. Het openingsevent met de voorstelling van Viola’s werk vindt plaats op donderdag 15 februari om 20u in de Sint-Maartenskerk. In de weken daarna volgt een reeks andere evenementen en concerten. Alle info is te vinden op de website www.passio2018.com.
De prachtige afsluiter wordt de Matteuspassie van J.S. Bach op Palmzondag 25 maart om 15u in de Sint-Janskerk. Dit concert wordt gebracht door het Kortrijks Vocaal en Instrumentaal Ensemble.

Meer Info: www.Passio2018.com - Tickets en inschrijvingen: passio2018@gmail.com

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Geert Morlion

Geplaatst op 07.02.2018
2860 artikelspagina's: 1 2 3 4 <<< 5 >>> 6 7 8 9 10 11 ... 287