Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf n of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

De mobiele fruitpers komt naar Kortrijk!

Natuur.koepel en Houtlandse Tuinsappen organiseren op zondag 20 een mobiele fruitpersdag!
Schitterend wit in het voorjaar, lommerrijk in de zomer en smaakvol in de herfst… In het Vlaanderen staan nog heel wat streekeigen hoogfruitstambomen met appels, peren, kersen, krieken, pruimen en andere smaakmakers. Dankzij de mobiele fruitpers kan je je verse oogst gemakkelijk laten persen tot fris sap. Het sap wordt afgevuld op vacuüm vaatjes van 5 liter die tot één jaar ongekoeld bewaren.
Breng minimum 75 kg fruit mee – ongeveer drie houten kisten – waarvan minstens 75% appels. Je kan het sap eventueel mengen met aardbeien, bessen of ander zacht fruit zonder harde pit. Tel ongeveer 8 kg fruit voor 5 liter sap. Voor elk vaatje betaal je 5,50 euro (5 euro vanaf 500 liter). Voor mengelingen vragen we geen meerprijs!
Fruit moet onbespoten worden aangeleverd want de pers moet vrij blijven van gifresidu’s. Wormpjes en aarderest worden weggefilterd en -gewassen. Rot of beschimmeld fruit komt niet in aanmerking. Valfruit en fruit met aantastingen door insecten zijn geen probleem.
Praktisch: Deze fruitpersdag gaat door op zondag 20 september bij Natuur.koepel vzw, Watermolenstraat 69B, Kortrijk.
Geïnteresseerd: Vooraf reserveren is noodzakelijk via 050 78 11 94, 0495 733 670 of info@houtlandsetuinsappen.be. Vermeld Kortrijk Natuur.koepel vzw als plaats en zondag 20 september als datum. Geef een schatting van het aantal kilo fruit dat je wil laten persen. Je krijgt dan dadelijk een volgnummer, richtuur en wegbeschrijving.
Meer info: Hans Vermeersch (056/36 28 04 of hans@natuurkoepel.be)

Auteur: Hans Vermeersch

Geplaatst op 11.09.2015

Vierde woningenwandeling op zondag 13 september

Architectuuradepten en curieuzeneuzen kunnen opnieuw hun hart ophalen tijdens de vierde woningwandeling in Kortrijk. Bezoek inspirerende stadswoningen, wandel langs boeiende panden en projecten en kom ontdekken hoe verrassend wonen in de stad is.
De woningwandeling gaat door op zondag 13 september 2015 tussen 13 en 18 uur. In het kader van de Grote Verleieding werden een aantal inspirerende woningen geselecteerd die langs of in de buurt van de Leie liggen. 

Mee info vind je op www.kortrijk.be/woningwandeling.

Geplaatst op 10.09.2015

Eerste vluchtelingen van 64 zonet aangekomen: gezin uit Syri

Medewerking van Kortrijkse inwoners gevraagd
Het OCMW Kortrijk heeft alle voorbereidingen getroffen om de opvang van oorlogsvluchtelingen te organiseren. Intussen is het eerste vluchtelingengezin, bestaande uit 4 mensen, in Kortrijk aangekomen. Er volgen nog 59 mensen.
Het OCMW doet een oproep voor onder meer buddy-gezinnen: Kortrijkse gezinnen die vluchtelingengezinnen willen bijstaan.

Geplaatst op 10.09.2015

Resultaten openbaar onderzoek en definitief mestactieprogramma

In uitvoering van de Europese Nitraatrichtlijn heeft de Vlaamse overheid een mestactieprogramma (MAP 5) voor de periode 2015-2018 opgesteld.
Het vijfde mestactieprogramma bevat maatregelen om de verontreiniging van water door nitraten en fosfaten uit agrarische bronnen te verminderen en verdere verontreiniging te voorkomen. Op woensdag 10 juni 2015 werd het voorstel van decreet dat uitvoering geeft aan het vijfde mestactieprogramma goedgekeurd in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.
Het ontwerp-mestactieprogramma werd samen met het bijhorende plan-MER van 6 maart 2015 tot en met 4 mei 2015 onderworpen aan een publieke consultatieronde. Tijdens die periode kon iedereen de teksten digitaal raadplegen en er, via een inspraakformulier op de website van de VLM, opmerkingen op formuleren.
De laatste besprekingen met de Europese Commissie over het vijfde mestactieprogramma liepen nog tijdens de periode van het openbaar onderzoek. Op 19 maart 2015 gaf de Europese Commissie haar principieel akkoord over het vijfde mestactieprogramma.
Na de publieke consultatieronde werd een definitief mestactieprogramma opgesteld, rekening houdend met de inspraakreacties. Het definitieve mestactieprogramma werd vertaald in een voorstel van decreet dat ingediend werd bij het Vlaams Parlement. Op woensdag 10 juni 2015 werd het voorstel van decreet goedgekeurd in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.

Geplaatst op 10.09.2015

UiTPAS zuidwest

In Zuid-West-Vlaanderen is het onmogelijk je te vervelen in je vrije tijd. Zowat in alle steden en gemeenten van de regio kan je immers met de hele familie terecht voor concerten, theater, sportbeleving, film, workshops en nog veel meer.

Om nog meer van dit eindeloze aanbod te kunnen genieten lanceert de projectvereniging zuidwest, vanaf maandag 14 september, UiTPAS zuidwest. Iedereen die vanaf die datum aan een UiTPAS-activiteit deelneemt spaart punten die op termijn omgeruild kunnen worden voor een cadeau, een korting, een kleine attentie...

UiTPAS ZUIDWEST IS REGIONAAL

UiTPAS is dus een spaar- en voordelenprogramma voor je vrije tijd dat na Aalst, Lede, Erpe-Mere, Haaltert, Brussel, Gent en Oostende nu in 11 gemeenten tegelijk in Zuid-West-Vlaanderen wordt gelanceerd.
Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Menen, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem doen mee. UiTPAS zuidwest kost €3 en is er al voor kinderen vanaf 3 jaar, staat op naam en is levenslang geldig. Voor inwoners van Avelgem, Kortrijk en Wervik is het voordeel- programma ook te gebruiken via hun identiteitskaart. Bij aanschaf krijg je meteen een welkomstpakket bestaande uit kortingen bij deelnemende cultuurcentra, gratis zwembeurt, gratis museumbezoek...

UiTPAS VERLAAGT PARTICIPATIEDREMPELS

UiTPAS is er voor iedereen maar in het bijzonder voor mensen in armoede. Voor mensen met een laag inkomen is UiTPAS zuidwest verkrijgbaar aan €1 en wie deelneemt aan UiTPAS-activiteiten geniet dan van een korting van 80% op de deelnameprijs.
Voor organisatoren biedt UiTPAS de kans om minder bekend aanbod onder de aandacht te brengen niet enkel in regio zuidwest, maar in alle UiTPASregio’s. Overheden krijgen met UiTPAS beter inzicht in het participatiegedrag van hun inwoners en kunnen hun administratie vereenvoudigen.

EERSTE KEER UIT MET UiTPAS TIJDENS ZOMERSLUITER

Om de lancering van UiTPAS zuidwest te vieren en de zomer feestelijk af te sluiten organiseert de projectvereniging zuidwest een gratis zuiders feestje. Iedereen is welkom op ZOMERSLUiTER op donderdag 17 september vanaf 18u in het Provinciaal Domein De Gavers in Harelbeke.
Er wordt gezorgd voor food, drinks en cocktails. Je kan het water op met de fluisterboot. Er is een klimaatwandeling en je kan er laserkleiduifschieten. Voor de kinderen is er een circusworkshop. DJ Pacha zorgt voor de zuiderse muziek en om 20u30 is er een concert van de latino-bigband Mucho Gusto. De jongens van Productions & Zonen praten alles aan mekaar en zijn de gids in het gebeuren.
Bij wijze van extra wordt iedere bezoeker een gratis UiTPAS aangeboden waarbij meteen, bij deel- name aan ZOMERSLUiTER, punten kunnen gespaard worden.

MEER INFO
ALGEMEEN
uitinzuidwest.be facebook.com/uitinzuidwest twitter.com/uitinzuidwest UITPAS ZUIDWEST uitinzuidwest.be/UiTPAS-zuidwest

ZOMERSLUITER
uitinzuidwest.be/zomersluiter Auteur: Marie Desimpelaere Email: marie@zuidwest.be

Geplaatst op 10.09.2015

Tempus Fugit vindt inspiratie in de grote Leiewerken en het daaraan gekoppelde stadsontwikkelingsproject

Hoe veranderde dit ambitieuze plan het beeld van de stad? Hoe plaatsen de bewoners zich in dit nieuwe beeld? En hoe sterk beïnvloedt een nieuwe materiële omgeving ook de collectieve identiteit? Welke ervaringen werden tijdens de Leiewerken de bodem ingezogen en verschuilen zich nu onder de grond? En wat staat er op de postkaarten van de stad?
Tempus Fugit verzamelde interviews van getuigen en bewoners en geeft die terug in een bijzonder soort van ‘docufictie’. Persoonlijke herinneringen, legendes, faits divers en technische gegevens vormen samen een originele ‘cantate’, een hommage aan de rivier en een meditatie over de Westerse benadering van vooruitgang.
Tempus Fugit bespeelt het ideaalbeeld dat stadsmarketing nastreeft, maar ook onze ambities, onze ervaring van tijd en hoe design ons leven vormgeeft.
Het resultaat wordt stadsperformance vol muziek, sprekende oevers, ingrepen in het landschap en een resem aan joggers, zangers, ingenieurs, hydrogeologen, bannelingen en vogelaars langs de Leie.
Voor dit project werkt de Italiaanse theatermaakster Anna Rispoli samen met 40 zangers van het Kortrijkse koor Ars Vocalis, Miss Leie 1977 – Linde Moreel, Frans Vandenbossche en Pilar, één van de figuranten op de oever. Indien je een gesprek met één van hen wenst, kunnen we jou de contactgegevens bezorgen.

Anna Rispoli (°74 Italië) werkt sinds 2000 samen met het kunstenaarscollectief ZimmerFrei (o.a. Biënnale Venetië, Manifesta07, Internationaal Filmfestival Rome en straks met de volledige filmcyclus Temporary cities op Filmfestival Gent), maar maakt ook autonoom werk.
Sinds 2008 woont ze in Brussel. Ze is geregeld te gast op KunstenfestivalDesArts, dat ze dit jaar opende met Les Marches de la Bourse. Voor Kortrijk Congé 2014 – stad in staat van uitzondering ontwikkelde ze met het platform Potential Office Project een ‘economie van acties’; kwestie van een fictieve stad zonder geld uit te testen gedurende 25 uren. Met succes, overigens.
In haar werk stelt ze vaak de verhoudingen tussen mens en stad op scherp.
Dat is ook de reden waarom we haar vroegen een stadsperformance te creëren geïnspireerd op de langdurige Leiewerken in Kortrijk.

Deze voorstelling is volledig in situ gemaakt, en is dus een unieke voorstellingsreeks. Deze is te zien op za 12, zo 13, za 19 en zo 20 september, telkens om 18u en 20u. 

Alvast hartelijke dank en fijne maandag,
Groeten,

Sarah Verzele - Communicatieverantwoordelijke
Kunstencentrum BUDA - Kapucijnenstraat 10 - 8500 Kortrijk
T +32 (0)56 22 10 01 - +32 (0)476 57 51 88
Sarah.verzele@budakortrijk.be
www.budakortrijk.be

Geplaatst op 10.09.2015

Ruim 120 miljoen euro investering in Kortrijkse scholen

Het is een vaak gehoorde opmerking. Kortrijk is in volle verandering. Er heerst een ware investeringsgolf. In deze dynamiek blijven ook onze scholen niet achterwege.
Dit schooljaar lopen niet minder dan 13 bouwprojecten voor Kortrijkse scholen, goed voor een investering van ruim 120 miljoen euro en ruim 60.000 m² nieuwe schooloppervlakte. We lijsten ze hier voor u op
1 - Sint-Amandsbasisschool Noord, Kollegestraat 8, Kortrijk
OPPERVLAKTE:800 m2 - INVESTERING: 2,2 mio - ARCHITECT: ABSCIS ARCHITECTEN
START BOUW:16/07/2015 - DATUM INGEBRUIKNAME:15/02/2017
2 - Guldensporencollege, Vercruysselaan, Kortrijk
OPPERVLAKTE:11.007 m2 - INVESTERING: 25 mio - ARCHITECT: ABSCIS ARCHITECTEN
START BOUW:21/05/2015 - DATUM INGEBRUIKNAME:15/02/2017
3- Guldensporencollege, Plein, Kortrijk
OPPERVLAKTE:2.470 m2 - INVESTERING: 5,3 mio - ARCHITECT: ABSCIS ARCHITECTEN
START BOUW:01/06/2015 - DATUM INGEBRUIKNAME:30/09/2016
4 - Centrum voor volwassenonderwijs, Kortrijk Weide, Kortrijk
OPPERVLAKTE: 5.299 m2 - INVESTERING: 11,4 mio - ARCHITECT: SUM PROJECT
START BOUW:01/06/2015 - DATUM INGEBRUIKNAME:30/11/2016
5 - BUSO Ter Bruyninge, Bruyningstraat 52, Kortrijk
OPPERVLAKTE:2.033 m2 - INVESTERING: 5,0 mio - ARCHITECT: FRENCKEN SCHOLL - CROONENBURO5
START BOUW:01/03/2015 - DATUM INGEBRUIKNAME:30/04/2016
6 - Technisch Atheneum Heule & BS Kransvijver, Guido Gezellelaan 10, Heule
OPPERVLAKTE:3.668 m2 - INVESTERING: 7,75 mio - ARCHITECT: BEAI-ARDUENNA
START BOUW:01/09/2015 - DATUM INGEBRUIKNAME:30/11/2016
7 - Hotelschool Leielandscholen campus Sint-Niklaas, Senator Coolestraat, Kortrijk
OPPERVLAKTE:7.679 m2 - INVESTERING: 18,5 mio - ARCHITECT: SAR-DE VLOED
START BOUW:01/01/2016 - DATUM INGEBRUIKNAME:30/06/2017
8 - Leielandscholen campus Sint-Theresia, Beheerstraat 10, Kortrijk
OPPERVLAKTE: 7.113 m2 - INVESTERING: 18,5 mio - ARCHITECT: SAR-DE VLOED
START BOUW:01/01/2016 - DATUM INGEBRUIKNAME:30/11/2017
9 - De Hoge Kouter, Olmenlaan, Kortrijk
OPPERVLAKTE:1.900 m2 - INVESTERING: 2,6 mio zonder BTW - ARCHITECT: BRUNO D'HONDT
Reeds vergund maar nog geen startdatum vastgelegd
10 - BUSO Beeklaan, Beeklaan, Kortrijk
OPPERVLAKTE NIEUWBOUW: 5.250 m2 - INVESTERING: 4,5 mio - ARCHITECT: BUROII&ARCHI+I
START BOUW:16/06/2014 - DATUM INGEBRUIKNAME: 13/01/2016
11 - KULAK Studentenresidentie Spoelberg, Etienne Sabbelaan 55, Kortrijk
ARCHITECT: SARA PHILIPS
START BOUW: 13/04/2015 - DATUM INGEBRUIKNAME: 01/09/2016
12 - HOWEST, St. Martens Latemlaan, Kortrijk
OPPERVLAKTE: 11.500 m2 - INVESTERING: 17,25 mio + BTW - ARCHITECT: ABDM & RAU
START BOUW: Openbaar onderzoek ikv bouwvergunning loopt, voorziene aanvang voorjaar 2016 - DATUM INGEBRUIKNAME: 01/09/2017
13 - VIVES, site Meuleman, Universiteitslaan 2, Kortrijk
OPPERVLAKTE: 2.500 m2 - INVESTERING: 10 mio - ARCHITECT: dmvA architecten
Dossier in bespreking Meer info : wout.maddens@kortrijk.be

Geplaatst op 10.09.2015

MEMORIAL BRIEK SCHOTTE VOOR BEROEPSRENNERS EN ELITE ZONDER CONTRACT

Wordt Desselgem weer op 15 september overrompeld door duizenden wielerfans. Dan heeft immers voor de 73e keer de Grote Prijs Memorial Briek Schotte plaats. Het bestuur van Veloclub De Leiezonen kondigt ook met trots in aanloop naar deze editie zijn nieuwe hoofdsponsor Terrasdecor aan. Voor de komende edities verbindt de sponsor zijn naam aan deze koers.
Desselgem en Briek Schotte waren altijd twee zielen in één zak. Briek groeide hierop, liep hier school en zijn Desselgemse supporters legden duizend frank bijeen zodat vader Schotte een knecht kon huren die Briek verving op het erf. Zo kreeg Briek de tijd om te trainen. Briek won zelf driemaal zijn eigen grote prijs. Als sportbestuurder zorgde hij ervoor dat er telkens ‘schoon volk’ aan de start kwam, en later miste hij geen enkele editie.
De Memorial Briek Schotte heeft een goede reputatie hoog te houden. Vorig jaar demonstreerde Etixx-Quickstep hier, met Andrew Fenn als winnaar. Ook dit jaar tekenen ze aanwezig, naast Lotto-Soudal, Topsport Vlaanderen, Wanty-Goubert en het nederlandse Roompot van ploegleider Eric Breukink.
Het rennersdorp wordt opnieuw ingericht op de vernieuwde site van de Coorenaar. Voor het eerst kan je tijdens Desselgem Koerse terecht voor een koud buffet. Afspraak hiervoor vanaf 11u30 in het OC De Coorenaar. De renners worden daar aan het publiek voorgesteld, naast enkele wielergoden van weleer. Roger Decock (oudste nog levende winnaar) en Gilbert Desmet (4 maal aan het feest in Desselgem), zullen vergezeld zijn van Christian Callens, Staf Van Vaerenbergh, Willy Van Neste en Jaak De Boever.
Om 14 u geeft voorzitter Lucien Lefebvre dan het startschot over 155 km. De renners leggen 17 ronden af over het gekende lokale parcours. Dit jaar is ook WTV van de partij voor een reportage over ‘Desselgem Koerse’.
De officieuze start is in de Georges Coornaertdreef. De aankomstlijn is in de Liebaardstraat getrokken ter hoogte van de Casa El Vid.
Voorafgaand aan de beroepsrennerswedstrijd wordt op zaterdag 12 september ook een nieuwelingenkoers georganiseerd, met start aan het Klokkenhof en aankomst aan het Straetje zonder ende. 

PB / FOTO - ZN

Geplaatst op 09.09.2015

Eerste gemeten waarden voor koolstof, fosgeen en ammoniak van brand in Claerebout Potatoes beneden toegelaten grenswaarden

Metingen werden uitgevoerd door de Civiele Bescherming en door Franse meetploegen. Uit de eerste meetresultaten in de onmiddellijke omgeving van het bedrijf blijkt dat de gemeten waarden voor koolstof, fosgeen en ammoniak beneden de toegelaten grenswaarden ligt en zijn dalende.
Momenteel worden er nog verdere metingen gedaan naar de samenstelling van de rook. De situatie wordt verder opgevolgd. Ramen en deuren moeten in elk geval in heel Heuvelland nog dicht gehouden worden.
Brand in aardappelbedrijf Clarebout Potatoes
Deze morgen, op maandag 7 september, ontstond om 9u45 in het aardappelbedrijf Clarebout Potatoes in Nieuwkerke (Heuvelland) een brand in de productieafdeling. Deze sloeg over naar de verpakkingsafdeling van het bedrijf.
Via het hulpcentrum 100/112 én via de 101 werden brandweer, politie en medische diensten gealarmeerd. Op het terrein doen zij er alles aan om de noodsituatie te controleren en de slachtoffers de nodige hulpverlening toe te dienen.
Er vond reeds een volledige evacuatie plaats van het bedrijf en van een school in de buurt. Inmiddels is de brand onder controle. De brandweer laat het bedrijf gecontroleerd uitbranden.
Er is sprake van negen slachtoffers. Allen zijn naar de ziekenhuizen Jan Yperman (Ieper) en AZ Sint-Jan (Brugge) overgebracht. De niet-gewonde geëvacueerden, 24 personen, werden ondergebracht in het ontmoetingscentrum De Walvis in Wulveringem.
Naar aanleiding van de brand werd ook een noodnummer geïnstalleerd voor de bevolking, 057 45 04 64.
Provinciaal algemeen nood- en interventieplan
In overleg met de brandweer ter plaatse en met de waarnemend burgemeester van Heuvelland heeft provinciegouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé beslist om het provinciaal algemeen nood- en interventieplan te ontplooien naar aanleiding van de brand in het aardappelbedrijf Clarebout Potatoes in Nieuwkerke (Heuvelland).
De crisiscel van de gouverneur werd bijeengeroepen en zit onder zijn voorzitterschap samen in het kamgebouw in Brugge.
De gouverneur nam reeds contact met de Franse autoriteiten omdat de rookwolk richting Frankrijk afdrijft. Hij blijft in nauw overleg met hen.
VOOR MEER OFFICIELE INFORMATIE OVER DE CRISIS (gelieve dit ook mee te verspreiden in uw berichtgeving):
• Twitter: @crisisWVL - @provinciewvl #Clarebout #Nieuwkerke
• Facebook: noodplanning West-Vlaanderen – Provincie West-Vlaanderen
Meer info :
Depijpere Fanny Dienst communicatie West-Vlaanderen
0497 051 815 / fanny.depijpere@west-vlaanderen.be

Geplaatst op 09.09.2015

Open Monumentendag, ontdek het tweede leven van waardevolle Kortrijkse panden

Ook op zondag 13 september is er Open Monumentendag. In Kortrijk worden heel wat gebouwen opengesteld. Herbestemming en reactiveren van leegstaande gebouwen is de rode draad van het programma. Of het nu gaat over een verlaten klooster, een 19de eeuws winkelpand, industrieel erfgoed of een historische hoeve: overal zijn er plannen om mooie historische plekken op te knappen en een mooie toekomst te geven.

Je kan gebouwen zoals Spinnerij De Stoop, de Patria op de Grote Markt, Preetjes Molen en Fatimakerk en klooster in Heule, of de Schutterstoren Willem Tell op Overleie van binnen leren kennen. Keer op keer wordt het bewijs geleverd dat behoud van erfgoed geen hinderpaal voor dynamische ontwikkelingen moet zijn. Goed nieuws voor eeuwenoude panden die zo een nieuw leven tegemoet gaan.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk van 10u tot 18u. Er zijn doorlopend gidsbeurten van 10u tot 12u en van 14u tot 18u.

Meer info vind je op www.kortrijk.be/openmonumentendag

Geplaatst op 09.09.2015
4558 artikelspagina's: 1 ... 396 397 398 399 400 <<< 401 >>> 402 403 404 405 406 ... 456