Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

ISOVER lanceert Suspente PlaGyp I: hét all-in-one-systeem om je dak (bijkomend) te isoleren

Nog steeds is 18% van de Vlaamse daken niet of onvoldoende geïsoleerd om aan de huidige regelgeving te voldoen. En in een groot deel van de overige 82% daken mag de aangebrachte isolatielaag best flink wat dikker zijn. Elke bijkomende centimeter isolatie resulteert immers meteen in meer energiebesparing en meer wooncomfort. Voor dakisolatie krijg je bovendien een premie van de netbeheerder en een belastingvoordeel van 30%.Voorlopig toch. Want de kans is groot dat die financiële stimuli vanaf volgend jaar systematisch worden afgebouwd. Om verbouwers aan te sporen zo snel mogelijk hun dak (bijkomend) te isoleren, stelt ISOVER het nieuwe Suspente PlaGyp I-systeem voor: ophangstangen die het mogelijk maken om in één vlotte beweging zowel dakisolatiepanelen, een luchtdichtingssyteem als gipsplaten aan te brengen.

Je dak (bijkomend) isoleren? Nu of nooit!

De meest renderende ingreep aan een huis is de isolatie van het dak. Een ongeïsoleerd dak isoleren vermindert de jaarlijkse energiefactuur al snel met 30%.

Maar ook als je dak in het verleden al werd geïsoleerd, is het zeker aan te raden om bijkomende isolatie aan te brengen. In de eerste plaats omdat elk bijkomende centimeter isolatie meteen resulteert in meer energiebesparing en in meer wooncomfort. In de tweede plaats omdat je een beroep kan doen op hogere premies wanneer je een dikkere isolatielaag aanbrengt dan wat minimaal vereist is (3,5 m²K/W). En in de derde plaats omdat je zo de waarde van je woning laat stijgen vermits je al beantwoordt aan het Renovatiepact dat een Rd-waarde (warmteweerstand) van 4 à 4,5 m²K/W voor daken adviseert.

Je dak (bijkomend) isoleren doe je wel best zo snel mogelijk. Vanaf januari 2016 stijgt de
btw op renovatiewerken voor huizen tussen 5 en 10 jaar oud immers naar 21% en ook
de premies en fiscale voordelen voor dakisolatie zullen vanaf midden of eind 2016 wellicht
systematisch worden afgebouwd.

Suspente PlaGyp I

Isoleren aan de binnenzijde is de eenvoudigste en goedkoopste oplossing om een hellend dak (bijkomend) te isoleren. Omdat minerale wol gemakkelijk op maat kan worden gesneden en het kleinste hoekje kan opvullen, is het een klus die je gemakkelijk zelf kan doen, zolang je maar voldoende aandacht hebt voor een perfecte luchtdichtheid van de isolatie, voor een piekfijne afwerking met gipsplaten en voor een integratie van de elektrische leidingen zonder doorboringen.

Het nieuwe Suspente PlaGyp I-systeem van ISOVER maakt van dit alles kinderspel. De Suspente PlagyP I-ophangstangen, die eruit zien als gele stompe pijlen met aan het uiteinde een rondelle en een dopje dat er naderhand op geschroefd wordt, laten toe om zowel de halfstijve panelen uit minerale wol van het Isoconfort-gamma als het luchtdichtingsmembraan Vario KM Duplex of Vario XtraSafe nog makkelijker, efficiënter en sneller aan te brengen door ze simpelweg over de ophangstangen te spiezen. De Suspente PlaGyp I-doppen zijn zo ontworpen dat de Gyproc PlaGyp PC 27/60-plafondprofielen er eenvoudigweg op klikken, waarna de gipsplaten erop vast gevezen worden. Voor de elektrische leidingen is er plaats in de ruimte tussen het dampscherm en de gipsplaten die door de Gyproc PlaGyp PC 27/60-plafondprofielen worden gecreëerd. Zo is het niet nodig de isolatieopbouw te boren.

Het nieuwe Suspente PlaGyp I-systeem is de gemakkelijkste manier om een maximale energiebesparing, een perfecte luchtdichting, een verdoken plaatsing van elektrische leidingen zonder doorboringen en een verzorgde afwerking met gipsplaten te realiseren.

Het maakt bovendien komaf met de extra houten structuur tussen gordingen die moet uitgetimmerd worden om dikkere isolatiepakketten in twee lagen te kunnen aanbrengen. Een gemak en een hoop tijdswinst dus, en dit zowel voor de doe-het-zelver als voor de professionele aannemer.

De Suspente PlaGyp I-ophangstangen bestaan in 3 afmetingen: 12 - 16 cm, 16 - 20 cm en 20 - 24 cm. Je kan dus tot 24 cm extra isoleren.

Meer info?

Saint-Gobain Construction Products Belgium / Divisie ISOVER
Sint-Jansweg 9 - Haven 1602
B-9130 Kallo
tel.: +32 3 360 23 50
fax: +32 3 360 23 51
e-mail: info@isover.be
www.isover.be
www.renoverenmetisover.be

Geplaatst op 28.11.2015

Chinees bezoek aan AZ Groeninge

Deze week brengt een medische delegatie uit de Chinese provincie Zhejiang een studiebezoek aan de provincie West-Vlaanderen. Daarbij staat een bezoek aan een aantal Westvlaamse organisaties met kennis inzake medische technologie en expertise op het programma. Op woensdag 25 november brachten ze een bezoek aan az groeninge om meer te weten te komen over enkele medische innovaties die we recentelijk invoerden. De delegatie kreeg toelichting van artsen van onze stroke unit, interventionele radiologie, neurochirurgie, nucleaire geneeskunde, handchirurgie.

Geplaatst op 28.11.2015

Onderhoudswerken aan West-Vlaamse bruggen op til

De Vlaamse overheid voert de komende maanden en jaren heel wat onderhoudswerken uit aan bruggen in West-Vlaanderen. Dit blijkt uit een overzicht in handen van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA), die de concrete planning opvroeg bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).

Het onderhoud van de bruggen over de Vlaamse waterwegen is een kerntaak van Waterwegen en Zeekanaal (W&Z). "Alle bruggen in Vlaanderen worden elke drie jaar aan een strenge inspectie onderworpen, om veiligheid en stabiliteit te garanderen. Bij problemen wordt een brug op de wachtlijst gezet voor renovatie of vervanging", legt Bert Maertens uit. "Uit het antwoord op mijn parlementaire vraag aan minister Weyts blijkt dat er de komende jaren ook in West-Vlaanderen nog heel wat werk aan de winkel is."

De restauratiewerken aan het Sint-Pietersbrugje in Moen worden in 2016 aanbesteed. W&Z voorziet hiervoor in 250.000 euro. In Ooigem is er structureel onderhoud aan de brug over de nieuwe sluis van Ooigem noodzakelijk. De waterafvoer moet er in orde gebracht worden, er moeten betonherstellingen uitgevoerd worden, enzovoort. Ook bij de Oerenbrug over het Lokanaal in Alveringem is een volledige renovatie van de betonstructuur nodig. De werken aan beide bruggen worden in 2016 uitgevoerd.

Onderhoud aan drie Brugse bruggen

Ook in provinciehoofdplaats Brugge investeert W&Z de eerstvolgende jaren in het onderhoud van bruggen. Bij de Conzettbrug wordt volgend jaar het brugdek en de staalstructuur hersteld. W&Z voorziet hiervoor 65.000 euro. “Bij de Sint-Kruispoortbrug I zal de staalstructuur in 2018 een anti-corrosiebehandeling ondergaan”, aldus Bert Maertens. "W&Z trekt hier 125.000 euro voor uit."

De vervanging van de Steenbruggebrug en de Dampoortsluis maakt deel uit van het Project Stadsvaart. Dit project moet zorgen voor een betere doortocht voor de scheepvaart en een vlottere mobiliteit in Brugge. Effectieve werken op het terrein zijn echter niet voor 2018 gepland. “Onderhoud aan de Dampoortsluis is echter op korte termijn noodzakelijk. Zo wordt de brug aan het bovenhoofd, die het Sasplein met de weg Damse Vaart-Zuid verbindt, in 2016 onder handen genomen. W&Z voorziet hiervoor 250.000 euro”, zo weet Bert Maertens.

Nog meer werken op til

Voor de abnormale doorbuiging van de staalstructuur van de Leiebrug in Kortrijk zoekt W&Z de volgende maanden en jaren een concrete oplossing. Dit euvel is het gevolg van bijkomende wegverharding die is aangebracht. In Knokke-Heist wordt het herbouwen van de Ramskapellebrug onderzocht. Daarenboven plant W&Z nog werken aan de Hullebrug in Lo-Reninge, betonherstel aan het Leieviaduct in Harelbeke en de Damse Platheulebrug.

Ook aan de Schaapsbrug in Roeselare zijn binnenkort verbeteringswerken noodzakelijk: “Onder meer de waterafvoer moet er in orde gebracht worden en er moeten betonherstellingen worden uitgevoerd. Een concrete uitvoeringsdatum is echter nog niet bekend”, besluit Bert Maertens.

Geplaatst op 28.11.2015

Kolos uit Zwevegem wint derde editie 'Lokaal Kabaal'

Zaterdag 21 november jongstleden organiseerden GC Spikkerelle en Jeugdhuis Krak in Avelgem voor de derde keer de regionale muziekwedstrijd ‘Lokaal Kabaal ?!’voor Zuid-West-Vlaamse bands. Na 'Plane11' uit Kortrijk (winaar 2013) en 'Momma Said So' uit Avelgem (winnaar 2014) gingen de jongens van 'Kolos' uit Zwevegem deze keer met de hoofdprijs lopen.

Na de demo-selectie waarop een tiental bands inschreven had de professionele zes-koppige jury het niet makkelijk om een winaar te kiezen uit de drie live-finalisten. De muziek van Eraserhead, met leden uit Deerlijk, Zwevegem en Gent, werd geprezen omwille van originaliteit, gevarieerde set, sterke zang en veel pit.
Mickey Doyle, solo-project van Michiel Libbrecht uit Moen, viel op door zijn mooie melodieën en zuivere, boeiende stem, goeie opbouw en zijn kracht om het pubiek op sleeptouw te nemen.
Kolos uit Zwevegem zette dan weer zo'n sterke live-performance neer dat de jury hen de hoofdprijs schonk : 'strak en enthousiast samenspel, heel zuivere sound, veel interactie onderling en met het publiek', aldus de jury.
De avond werd afgesloten met een gesmaakt rockconcert van de Belgische topper Wallace Vanborn en de live-electro van VC live, de band rond DJ Jasper Vancauwenberghe uit Oudenaarde met live-muzikanten uit regio Avelgem.

Kristl Lambert, directeur van Spikkerelle : "We zijn heel tevreden onze derde editie opnieuw succesvol te kunnen afronden. Binnen het lokaal jeugd- en cultuurbeleid van gemeente Avelgem is het ondersteunen van lokale amateurkunstenaars een belangrijke doelstelling. We vinden het belangrijk om jonge artiesten uit de regio een podium aan te kunnen bieden en tevens de nodige omkadering en ondersteuning te voorzien. Jeugdhuis Krak is voor ons de ideale partner om dergelijk project op poten te zetten gezien hun sterk uitgebouwde muziekwerking en ervaring met preselecties voor muziekwedstrijden."

Auteur: Joachim Wannyn

Geplaatst op 27.11.2015

Leerlingenraad SJB ontmoet minister op actiedag Vlaamse Scholierenkoepel in Brussel

Op 20 november laatstleden trokken Marthe Vandevelde, Lise Vandeputte, Anna-Louise Ghysels en Lune Labeeuw, samen met opvoeder Frederik Vanhonacker, naar Brussel om er de actiedag voor leerlingenraden, georganiseerd door de Vlaamse Scholierenkoepel, bij te wonen. Zij werkten er een boeiend dagprogramma af. De dag ging van start in de aula met een overzicht van de dag, de opdrachten en de bijbehorende hoofdprijs. Bedoeling was om via originele opdrachten raadkaarten te verdienen, waarmee de deelnemers vervolgens konden raden naar het aantal snoepjes in een tentoongestelde bokaal.
Via allerhande workshops kregen onze leerlingen heel wat goeie tips mee om de interne bijeenkomsten en werking van onze eigen leerlingenraad nog aantrekkelijker te maken. Zo leerden de leerlingen bijvoorbeeld hoe je heel snel acties op poten kunt zetten, hoe je de directeur meer kunt betrekken, hoe je bijzonder aantrekkelijke posters kunt maken, enz.
Na de tweede workshop volgde de prijsuitreiking, waarop ook de minister van onderwijs, Hilde Crevits, het gezelschap met haar bezoek vereerde. Meteen tijd voor een selfie met de minister. Je kon geen leukere manier bedenken om de dag mee af te sluiten.

Auteur: Philippe Vercoutere

Geplaatst op 27.11.2015

Het Jeugdfilmfestival gaat nationaal

Gent en Kortrijk brengen Het Jeugdfilmfestival naar hun stad

Voortaan kunnen niet alleen gezinnen uit Antwerpen en Brugge genieten van Het Jeugdfilmfestival. Bij de volgende editie landt het festival ook in Gent en Kortrijk. Dankzij een samenwerking met cultuurcentrum Circa worden er unieke filmvoorstellingen georganiseerd in Sphinx en Studio Skoop en komt er zelfs een heus digitaal laboratorium naar Theater Tinnenpot. In Kortrijk kunnen kinderen dan weer, dankzij een samenwerking met het kindermuzefestival Spinrag, terecht in Budascoop voor leuke kinderfilms én een gloednieuwe audiovisuele installatie.
Het Jeugdfilmfestival vindt plaats tijden de krokusvakantie van 6 tot 14 februari 2016. 

Anja Horckmans 

Geplaatst op 27.11.2015

Provincie doet letterlijk van ‘ondernemerschap’ proeven

De Provincie West-Vlaanderen lanceerde op maandag 23 november de campagne ‘West-Vlaanderen, de best grond om te ondernemen’.
Via radiospots en advertenties werd iedereen uitgenodigd om de West-Vlaamse grond om te ondernemen letterlijk te proeven: zakjes ‘eetbare grond’ kunnen via www.west-vlaanderen.be, via 0800 20 021 besteld worden of in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis afgehaald worden. In totaal worden 45.000 zakjes verdeeld.
De Provincie liet de ‘eetbare grond’ ontwikkelen door het smakenbedrijf Foodpairing (Brugge). De leerlingen van de hotelschool Ter Groene Poorte uit Brugge stonden in voor de productie.
De zakjes eetbare grond vormen het uithangbord van de campagne waarmee de Provincie, samen met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen, het West-Vlaamse ondernemerschap in de verf wil zetten en (nieuwe) ondernemers wil enthousiasmeren om zich in West-Vlaanderen te vestigen.
Regiomarketing
Al sinds 2003 stelt de Provincie West-Vlaanderen haar speerpunten in de kijker via regionale en nationale campagnes. West-Vlaanderen werd uitgebouwd tot een sterk merk inzake ‘genieten’, ‘ondernemen’ en ‘kwaliteit’. Dit jaar wordt, in samenwerking met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) het ondernemerschap extra in de kijker gezet.
West-Vlaanderen is dé plek om te ondernemen. Van oudsher kleeft het ondernemerschap op de West-Vlaming. In het Engels wordt gezegd ‘There must be something in the water’ , vrij vertaald ‘Er moet hier iets in de grond zitten’.
Ook de toekomst is verzekerd via de zogenaamde ‘Fabrieken voor de Toekomst’ die de sterke troeven van de West-Vlaamse economie bundelen rond de thema’s ‘voeding’, ‘mechatronica’, ‘blue energy’ en ‘nieuwe materialen’.
Smaak van de ‘eetbare grond’
De basisgrondstof is brood op basis van mout (gebrande gerst). In tegenstelling tot het gekende brood, heeft dit product geen zachte maar een korrelachtige textuur. Hieraan werden typisch West-Vlaamse ingrediënten toegevoegd, zoals lijnzaad, zee-algen, champignons en mosterd.
Praktisch
De zakjes eetbare grond zijn verkrijgbaar via www.west-vlaanderen.be, via 0800 20 021 of in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (Jan Van Eyckplein 2 in Brugge). 

dienst communicatie, Fanny Depijpere
fanny.depijpere@west-vlaanderen.be

Geplaatst op 27.11.2015

NEXTfestival gaat de laatste week in met tal van voorstellingen & Slotfeest See You Next Time

Na de uitverkochte openingsvoorstelling 'Hinoki' van Máté Mészáros, biedt Schouwburg Kortrijk deze week het podium aan nog 2 niet te missen NEXTvoorstellingen. Om daarna deze achtste editie feestelijk af te sluiten met een heuse party onder de noemer: 'See You Next Time'. 

Op zaterdag 28 november is 'Balthazar' van David Weber-Krebs te zien. Hierin wordt de hoofdrol niet vertolkt door een professionele danser of acteur maar door ... een ezel. De menselijke performers proberen, samen met de ezel, betekenisvolle beelden en verhalen te creëren. Als toeschouwer sympathiseer je met deze ongewone protagonist.
Geen NEXT zonder See You Next Time! Als afsluiter van 2 intense festivalweken gaan we collectief uit de bol. Om reacties uit te wisselen, nieuwe contacten te leggen of een dansje te wagen. Dit jaar sluiten we af op twee locaties: Schouwburg Kortrijk en la Maison de la culture Doornik.
Voor een overzicht van alle NEXTvoorstellingen zie www.nextfestival.eu

29.11.2015
DE VAL VAN A
Warre Borgmans
Rasverteller Warre Borgmans keert 100 jaar terug in de tijd, naar het bruisende mondaine Antwerpen in de Belle Epoque, een gebroken metropool onder vuur. Hij neemt je mee in onze spannende geschiedenis vol onverwachte wendingen en nooit gehoorde historische weetjes. Moeiteloos schakelt hij... 

02.12.2015
JAZZLAB SERIES
Sinister Sister (Pieter Claus, Lander Gyselinck,...)
Bij Sinister Sister ligt de focus op het instrumentale werk van Frank Zappa. Het project biedt een respectvolle update van zijn composities, die vaak zweven tussen rock, moderne jazz en hedendaags klassiek. De Sisters maken het verschil met instrumentatie en sound, moderne improvisatie en grooves... 

03.12.2015
HORROR
Jakop Ahlbom (NL)
Een oud huis wordt geteisterd door een tragische familiegeschiedenis. De jongste zus is weggeraakt, maar wat is er met de oudste gebeurd? Als ze terugkeert naar haar ouderlijke huis, wordt ze geconfronteerd met een weggestopt verleden. De enige manier om te overleven is de gruwelijke waarheid... 

12.12.2015
DE KERSENTUIN
NTGent
Ljubov keert, na een lang verblijf in Parijs, terug naar haar landgoed in Rusland, dat bekend staat om zijn oude kersentuin. Ze vertrok jaren geleden, nadat haar man zich had dood gedronken en haar zoon was gestorven. Dochter Anja overhaalt haar om de confrontatie met alle herinneringen aan te... Geplaatst op 27.11.2015

Verlicht je woning of handelszaak in eindejaarssfeer en win een mooie prijs

Naast de door de stadsdiensten aangebrachte verlichting, kunnen ook de Blankenbergenaars tijdens de eindejaarsperiode voor een feestelijk verlichte stad zorgen. Net als in het verleden stimuleert het stadsbestuur de inwoners om Blankenberge nog sfeervoller te maken en organiseert daarom een wedstrijd waarbij ze de mooiste kerstversieringen bij particulieren en zelfstandigen beloont.
Burgemeester Patrick De Klerck:”Er worden verschillende categorieën bepaald waarbinnen de deelnemers onderverdeeld worden:
Particulieren:
• versiering in de voortuin van de woning
• gevelverlichting ter hoogte van de woningen
• verlichting aan een appartement (individueel)
Handelszaken:
• buitenversiering aan winkels en horecazaken / etalages
Een jury zal de woningen en handelszaken bekijken en beoordelen op 17 en 18 december. De jury geeft punten op originaliteit, esthetiek en omvang.
De prijsuitreiking zal plaatsvinden op 28 december 2015 om 19 u. op het stadhuis. De genomineerden krijgen hiervoor een schriftelijke uitnodiging. De drie hoogst geklasseerde deelnemers in elke categorie ontvangen een prijs. Iedere deelnemer ontvangt een eervolle vermelding.
Laten we allemaal samen van Blankenberge een feeëriek verlichte stad maken gedurende de eindejaarsperiode!’
Info & inschrijven:
Inschrijven vooraf is noodzakelijk. Dat kan tot 16 december 2015. Dit kan via e-mail bij de voorzitter van de jury, Suzy Coeck (sunic@telenet.be), door een briefje te deponeren in de brievenbus van het stadhuis of door het af te geven in de dienst Onthaal in het stadhuis (J.F. Kennedyplein 1). Vermeld bij je inschrijving ‘Wedstrijd kerstverlichting’ en vergeet zeker ook je naam, adres en categorie waarin je deelneemt niet.

Geplaatst op 25.11.2015

Project Natuurbeheer

De vzw Natuurpunt Afdeling Blankenberge organiseerde op zondag 22 november tijdens de Dag van de Natuur opnieuw een werknamiddag van 14 tot 17 uur op het domein van het Bezoekerscentrum Uitkerkse Polder in de Kuiperscheeweg. Op het programma stonden snoeiwerkzaamheden, bomen knotten en vuil ruimen. 
Daarna trakteerde Natuurpunt Blankenberge alle deelnemers op een drankje. 

Bezoekerscentrum Uitkerkse Polder – T 050 42 90 40 – uitkerksepolder@natuurpunt.be

Geplaatst op 25.11.2015
4818 artikelspagina's: 1 ... 398 399 400 401 402 <<< 403 >>> 404 405 406 407 408 ... 482