Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Vaste Vuist Lauwe is “Sportploeg” van de stad Menen

Vrijdagavond werden in CC De Steiger te Menen de sportlaureaten verkozen. In thuisstad Menen is sportgroep Vaste Vuist Lauwe vzw uitgeroepen tot SPORTPLOEG van het jaar. Specifiek werd het team “Topsport Artistieke Gymnastiek Heren (AGH)” in de bloemetjes gezet .
Het AGH-team van sportgroep Vaste Vuist Lauwe werd interclubkampioen, zowel in de categorieën opgelegd werk als vrij werk. Volgende gymnasten van Vaste Vuist Lauwe werden in de bloemetjes gezet: Bouchet Mattis, Callewaert Felix, Claeys Ward, Flamen Jean-Louis, Martelé Michiel, Spyckerelle Senne, Valcke Thiemen en Windels Guillaume. Deze jongeren hebben allen een topsportstatuut en turnen in BTB Lauwe (Basisschool voor Topsportbeloften) of Topsport Gent/ Brugge. Zij trainen tot 28u per week.
Voorzitter sportgroep Vaste Vuist Lauwe Dries Defossez: “Volgens mij een volledig terechte erkenning, na een seizoen waarin we als club heel wat podiumplaatsen behaalde op nationale en internationale wedstrijden. Een zeer mooie erkenning voor onze vereniging!
Foto: Sportploeg Stad Menen met achteraan vlnr trainers Laurens Audoore en Peter Becquart. Midden vlnr Michiel Martelé, Felix Callewaert, Jean-Louis Flamen en Guillaume Windels. Vooraan vlnr Ward Claeys, Thiemen Valcke en Senne Spyckerelle.

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 16.11.2015

Vaste Vuist Lauwe naar finale interclub Gymnastiek Heren

Op zaterdag 14 november vond de 5de editie van de kwalificatiewedstrijd team- en toestelfinales Artistieke Gymnastiek Heren plaats. De finale van het interclubkampioenschap zelf vindt plaats binnen 2 weken in Dendermonde. De tickets om aan deze finales te mogen deelnemen werden dit weekend uitgedeeld op de drukbezette kwalificatiewedstrijd. Plaats van het gebeuren was ook dit jaar de topturnhal van Dendermonde. Vaste Vuist Lauwe nam deel met 3 ploegen. Het team opgelegd werk 1 (3de tot 4de leerjaar) werd 1ste met ruime voorsprong. Het team opgelegd werd 2 (5de leerjaar tot 1ste jaar secundair) werd 2de. Het team vrij werk (+14 jaar) werd 5de. Alle 3 de teams van Vaste Vuist Lauwe hebben zich bij deze gekwalificeerd voor de finale van het interclubkampioenschap. 

Foto: Vaste Vuist Lauwe gekwalificeerd voor interclubfinale gymnastiek

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 16.11.2015

Dag van de Ambachten

Op zondag 22 november openen meer dan 600 ambachtslieden hun deuren voor de 9e Dag van de Ambachten.Het is een uniek en volledig gratis evenenenemt. Ook Curd Vercruysse uit Kortrijk neemt terug deel aan dit evenement. Hij is als zelfstandige gespecialiseerd in restauratie van schilderwerk, decoratieve schildertechnieken (vb marmerimitatie, houtimitatie)en garnierwerk. Zo kunnen bezoekers Curd in zijn atelier aan het werk zien en ook aan de hand van voorbeelden en beeldmateriaal kan de bezoeker zien hoe en waar bepaalde technieken toegepast worden, zoal bv restauratie van een schilderij, muren in kapel, plafondrestauratie enz... op mijn website vindt u meer info: www.curdvercruysse.be. De Dag van de Ambachten wordt georganiseerd door de FOD Economie en op de site www.dagvandeambachten.be vindt men meer info over alle deelnemers.

Auteur: Vercruysse Curd

Geplaatst op 16.11.2015

curieus Waregem

Na het grote succes van de 2 vorige edities organiseert curieus Waregem op 13/12 e.k. tussen 14u en 17u in VC Poincaré (Stormestraat 131/8 – Waregem) een derde editie van het Waregems Repair Café. Noteer deze datum alvast in jullie agenda.

Opnieuw zal een team van vrijwilligers klaarstaan om samen kapotte huishoudtoestellen, pc’s en fietsen te herstellen.

Op hetzelfde moment zal er ook een geefplein doorgaan. Een geefplein kan je best vergelijken met een ‘gratis’ rommelmarkt. Mensen komen er met hun oude spullen naartoe, dingen die toch al maar jaren in de kelder of op zolder gestockeerd staan zonder dat die ooit nog door iemand gebruikt worden. Op het geefplein kan je die spullen gewoon achterlaten, en te geef aanbieden aan zij die er misschien nog wel iets mee kunnen doen. De goederen kunnen in de voormiddag tussen 10u en 12u binnengebracht worden in VC Poincaré. Voor de grote en te zware stukken voorzien we een prikbord waar foto’s met contactgegevens kunnen aangehangen worden. Het geefplein zelf gaat door van 14u tot 17u in het voor de gelegenheid verkeersvrije ‘Kwaestraatje’.

Wie zin heeft om als vrijwilliger een handje toe te steken is uiteraard ook altijd welkom.

Meer info en praktische afspraken kunnen jullie terugvinden op http://geefpleinwaregem.blogspot.be/ of op https://www.facebook.com/CurieusWaregem.

Saidjah Pijlijser
Curieus Waregem
0497/463.306

Auteur: Pijlijser Saidjah

Geplaatst op 16.11.2015

175 deelnemers strijden om roem in “6 uren van Kortrijk”

Autostal Groeninghe klaar voor #23
Autostal Groeninghe zit op kruissnelheid om van de 23ste editie van de 6 uren van Kortrijk op 21 en 22 november opnieuw een succesvol evenement te maken. Sportief belooft het alvast opnieuw een topeditie te worden met 175 deelnemende teams, waaronder het kruim van de Belgische rallysport. Deze editie staat in het teken van Lieven Ghekiere die we in 2014 verloren en José Vandecasteele die in volle voorbereiding onverwacht overleed.
‘t Hoge
De meeste nieuwigheden losten we eerder al. Op sportief vlak brengen we het aantal wedstrijdkilometers voor het eerst boven de honderd door een gloednieuwe proef die de naam RS Motors - ’t Hoge meekreeg. Het gaat om een korte proef van 4,4 kilometer ten noorden van Bellegem. Ondanks de korte afstand zorgt de proef voor het nodige gewicht aan de wedstrijd, want ’t Hoge wordt op zaterdagavond de openingsproef van de 23ste 6 uren. De rijders worden meteen op scherp gezet vooraleer ze naar de showproef in Moeskroen trekken. KP Diesel Bernard - Moeskroen, goed voor 11,7 kilometer, groeide in amper een jaar tijd uit tot de grote publiekslieveling van de rally, vooral dankzij de publieksvriendelijkheid en het hoge spektakelgehalte. Autostal Groeninghe maakt opnieuw gebruik van de imposante brug die het publiek op een veilige manier naar het beste overzichtspunt brengt. De brug, die deze zomer nog te zien was in Utrecht, voor de start van de Ronde van Frankrijk, wordt op vrijdag al geplaatst.
Op zondag blijft het parcours zo goed als ongewijzigd met drie keer vier proeven, namelijk Bosschaert - Kooigem, Climawest - Bellegem, Verkindere - Tombroek en Magis Trading - Aalbeke.
Open strijd
Het belooft alvast een open strijd te worden. Autostal Groeninghe kiest ervoor om de deelnemerslijst pas officieel op 18 november vrij te geven, maar met Vincent Verschueren, Pieter Tsjoen, Bernd Casier krijgen we opnieuw heel wat Belgische toppers aan de start. Ook oud-winnaar Didier Duquesne staat aan de start, opnieuw met een topwagen, namelijk een Ford Fiesta WRC. Ook heel wat lokale rijders zoals Davy Vanneste, Yves Bruneel, Claudie Tanghe, Bert Cornelis, Andy Lefevere, brengen topmateriaal aan de start en met Pieter-Jan Maeyaert krijgen we ook de kersverse Belgische kampioen bij de historische wagens aan de start. In totaal zullen 175 teams zaterdag de start nemen.
De wedstrijd zal te volgen zijn via RPR 96.9 en zondagavond op Focus-WTV in Sport West. Ook op onze Facebook- en Twitterpagina posten we de nodige updates.
Evenement voor iedereen
Meer dan ooit wil de organisatie zorgen ervoor zorgen dat iedereen betrokken wordt bij de
“6 uren”. Daarom koos Autostal Groeninghe ervoor om dit evenement opnieuw gratis te houden voor iedereen. Zowel de proeven, de servicezone, de grote tent op de Markt zijn altijd vrij toegankelijk. De 6 uren zijn meer dan een louter sportief evenement, het is een sociaal, laagdrempelig gebeuren.

Activiteiten Grote Tent
Om iedereen er bij te betrekken organiseren we op vrijdag 20 november een pop-upRallyKaffee in onze verwarmde tent. We openen de “6 uren” met een Happy Hour om 20u, om 23u sluiten we de deuren. Het wordt het uitgesproken moment om te komen klinken op een succesvolle editie en om kennis te maken met tal van protagonisten die daags erop de rally zullen kleuren.
Het wordt een startschot van een feest dat zaterdag en zondag wordt verdergezet. Zaterdagochtend zal in diezelfde tent de technische controle plaats vinden. Het ideale moment om eens onder de motorkap te kijken van de wagens. Om 16u46 wordt het startschot gegeven aan het Belfort, in de schaduw van de tent. De eerste wagens komen al terug om 18u47 om voor de eerste keer het podium op te rijden. ’s Avonds is er nog een gratis optreden van Brussels by Night met Raf Van Brussel.
Op zondag rijdt de eerste wagen al om 8u00 richting de eerste proef en rond half zes wordt de winnaar uitgeroepen, opnieuw in de onze tent.
Rondom de grote tent zullen bezoekers hun ogen de kost mogen geven aan een reeks exclusieve wagens.
Veiligheid
Eigenlijk geldt er maar één absolute prioriteit, en dat is de veiligheid van de deelnemende teams en van de toeschouwers.
Langs het volledige parcours staan gemachtigde stewards die het publiek begeleiden naar een veilige zone. Er geldt overal een perimeter van (minstens) 10 meter waar geen toeschouwers mogen plaatsnemen. De hulpdiensten en ordediensten zijn op de hoogte van het gebeuren en staat paraat om op ieder moment in te grijpen. In het politiekantoor te Marke wordt een CP-OPS ingericht van waaruit de organisatie alles in de gaten houdt en waar het hele gebeuren gecoördineerd wordt.
Programmaboekje
Tijdens de rally is de Groeninghe Rallygids dé Bijbel. Die wordt te koop aangeboden in de tent voor amper 5 euro. In de rallygids staan alle parcours, de timing, en nog veel meer. Wie niet in het bezit raakt van een boekje, kan ook het parcours en de timing op www.rallykortrijk.be terugvinden.
Voor Lieven en José
Editie #22 werd opgedragen aan Lieven Ghekiere die in september 2014 omkwam in een tragisch ongeval. Dit jaar werd Autostal Groeninghe opnieuw hard getroffen. Dragende kracht José Vandecasteele overleed enkele weken geleden, totaal onverwacht. Editie #23 staat dan ook in het teken van Lieven en José. Het roadbook kreeg een rouwband mee. en we voorzien ook stickers die we meegeven aan de deelnemers. Zij kunnen daarmee vrijblijvend hun steun. 

Sandro delaere 

Foto's en front montage :Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 16.11.2015

Keuken hotel Broel weer in orde

Tijdens een onaangekondigde controle op 2 oktober jl. stelde het federaal voedselagentschap inbreuken vast in de keuken van hotel Broel.
Er werd blijkbaar één voorverpakt product gevonden dat een dag over tijd was. Ook de hygiëne kon beter volgens de controle commissie. Het management stelde meteen een actieplan op waardoor er op vandaag geen opmerkingen meer zijn over de keuken van hotel Sandton Broel in Kortrijk.
“Op 10 november kregen we het voedselagentschap terug over de vloer. De te knelpunten zijn gecontroleerd en er waren geen opmerkingen meer.” zegt manager Nikolaas De Boodt (48). 

ZN / © Foto's: Fontmontage Bernard Decock

Geplaatst op 16.11.2015

the art of preparing and preserving pieces of discarded wood and mounting them in a new composition

Op zijn nieuwe tentoonstelling ‘Taxixylogy’ toont Strook nieuw werk, waarbij hij verloren stukjes geschiedenis nieuw leven in blaast. Met stukken van oude deuren, luifels, vloeren en meubels bewandelt hij de lijn tussen orde en chaos. De vergankelijkheid van het gevonden hout verzaagt hij tot nieuwe composities.
Strook wil het respect voor oude materialen van onder het stof halen. Sommige patines (stukken verweerd hout) zijn veel ouder?dan de kunstenaar zelf en werden van verschillende locaties naar z’n atelier gesleept. Het verweerde hout uit o.a. een verloren gegane drukkerij in Brugge, een verbouwde pastoriewoning in Kanegem, een zagerij in St-Niklaas en een vergeten klooster in Mechelen bevat een soort schoonheid die in onze wegwerpmaatschappij weerbaarheid en doorzetting symboliseert.
De patines zijn deels door de mens, deels door de natuurkrachten gevormd. De geschiedenis van deze stukjes hout kan niet meer achterhaald worden, maar de kunstenaar brengt de mysteries van de fragmenten hier samen in een nieuw compromis en dwingt ze?in sommige werken een dialoog aan te gaan met nieuwe materialen zoals beton en verf.
Een ander kenmerk van de composities is de ‘Strook-lijn’, een rode draad door zijn oeuvre. ‘Mijn werk is een constant onderzoek naar wat mogelijk is met die lijn, een soort automatisme in m’n hand,?die haaks staat op de gevonden patine.’ Die dualiteit tussen chaos en orde, tussen ‘death’ en ‘birth’, creërt een nieuwe reeks Strook kunstwerken die de toeschouwer uitdagen om stil te staan en na te denken over metamorfosen. De kunstenaar zorgt er op deze manier voor dat de patines een nieuw verhaal kunnen vertellen.
Strook alias Stefaan De Croock woont en werkt in Brugge. Hij studeerde af aan de kunstacademie Sint-Lucas in Gent. Hij is nu vier jaar full-time bezig met het kunstproject Strook. Vorig jaar zette de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post zijn werk ‘Wood & Paint’ in de top 20 van meest invloedrijke muurschilderingen van 2014. Ook ‘Elsewhere’ maakte wereldwijd indruk.?Dit is zijn vijfde solo expo. 

Lisa Declerq - designregio Kortrijk 

Front montage Bernard Decock

Geplaatst op 16.11.2015

Getuigenis van een kleinzoon

Bij de slag om Steenstraete van 22 tot 25 april 1915 kwamen in amper 4 dagen meer dan 300 van de ruim 1.200 aanwezige Grenadiers om het leven. Daarnaast waren er even veel zwaar gewonden. Eén van de zwaar gewonde Grenadiers overleefde de slag en kon het als langstlevende getuige nog navertellen:
ALBERT COOREVITS, OUD-STRIJDER 1e W.O. - 1°GRENADIER.
Geboren in Desselgem op 10 oktober 1893 en overleden te Waregem op 1 maart 1986.

Een persoonlijke en aangrijpende getuigenis werd gebracht door kleinzoon Patrick Buyse in het dakcafé van het stadhuis van Kortrijk

Ik wist al langer dat mijn grootvader, Albert Coorevits uit Desselgem, de laatste oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog was uit Groot-Waregem en na veel opzoekingswerk, in samenwerking met het Kennissencentrum van het “In Flanders Fields Museum” Ieper, na opvraging in Brussel van het medisch/militair dossier van mijn grootvader, bleek hij als Grenadier de laatste levende getuige geweest te zijn van de 2de slag van Ieper en de eerste grote gasaanval. Patrick Buyse is de kleinzoon van Albert Coorevits , de langstlevende Belgische getuige van de eerste grote gasaanval op 22/4/1915 nabij Steenstraete. Zijn verhaal schetst dit historisch feit vanaf de aanleiding tot de 1ste WO en volgt vooral de Belgische troepen tot en met die gasaanval. De Duitse voorbereidingen worden gedetailleerd toegelicht.
Andere toevalligheden maken dit persoonlijk verhaal van zijn grootvader speciaal :
Albert Coorevits had als milicien, meer dan 6 jaar, ongeveer de langste militaire dienst. Het ouderlijk huis van zijn toekomstige vrouw lag precies aan de andere kant van de 6 km ingegraven gaslijn, in Langemark, schuin over het Duits militair kerkhof “Studentenfriedhof”. Albert Coorevits werd 2de dag van de slag op 23/4/1915 in de schouder geschoten en meer dan 10 uur voor dood achtergelaten, hij kreeg zelfs het H. Oliesel van de aalmoezenier. Hij kwam toch tot bewustzijn en herstelde in vele Franse hospitalen. Hij werd persoonlijk gedecoreerd door Koning Albert I. Zijn kleinzoon Patrick Buyse vroeg 75 jaar later gewoon om in Duitsland gekazerneerd te worden en belandde bij de eenheid Grenadiers in Soest, kazerne genaamd ….“Steenstraete”.

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 16.11.2015

EEN WEEKEND VOL CULTUUR EN NATUUR IN HET COLLEGE TE AVELGEM

BOEKENBEURS

Tijdens het weekend van 28 en 29 november kun je opnieuw terecht in het Avelgems college voor de intussen welbekende boekenbeurs. Stapels lectuur om zo mee naar huis te nemen voor de komende winteravonden! Niets dat er niet te vinden is : spannende romans, kinder- en jeugdboeken, strips, naslagwerken, woordenboeken, kunstboeken, puzzelboekjes, cd’s en cd-roms, je noemt het, je vindt het. Met Sinterklaas en Kerstmis in het verschiet is een bezoekje in elk geval de moeite waard, want, wie weet, ligt op de boekenbeurs hèt perfecte cadeau voor een vriend of familielid.
Uitgeverij Muurkranten is ook aanwezig met een uitgebreid gamma aan kaartjes, posters, affiches, enz. en bij het buitengaan kan je nog eens snuisteren in het aanbod van de OXFAM- wereldwinkel, want ook dit jaar staan zij in de receptiehal van het college met hun aantrekkelijke waar.

TENTOONSTELLING en NATUURWANDELINGEN

Onder de titel SJB, School aan de Schelde, wordt de aandacht dit jaar volledig toegespitst op de Scheldemeersen, een prachtig stukje natuur in de omgeving van het Sint-Jan Berchmanscollege. In de kapel zullen de resultaten te zien zijn van de creatieve verwerking door heel wat leerlingen van de school: sommigen ontpopten zich als heuse haikudichters, anderen gebruikten teken- en schildergerei om dit stukje natuur zo aanschouwelijk mogelijk voor te stellen.

NIEUW: Geleide natuurwandelingen.
Zowel op zaterdag als op zondag, telkens om 14.00 uur, kun je als bezoeker deelnemen aan geleide natuurwandelingen door de Avelgemse Scheldemeersen. Ervaren gidsen van Natuurpunt begeleiden deze wandelingen die ongeveer twee uur duren. Na de wandeling verzorgt de ouderraad van de school een après-wandeling waar je kan genieten van een koffie met een pannenkoek. Elke wandeling start en eindigt in het college.

Waar?

Sint-Jan Berchmanscollege, Kasteelstraat 12, 8580 Avelgem

Wanneer?

Boekenbeurs : zaterdag 28 en zondag 29 november 2015 : 10.00 tot 12.00 u en 14.00 tot 19.00 u. Wandeling : op zaterdag 28 en zondag november om 14.00 u.
Organisatie Boekenbeurscomité college Avelgem : 056/644212- college@sjb-avelgem.be

Auteur: Philippe Vercoutere

Geplaatst op 16.11.2015

Brecht Vermeulen (N-VA) vraagt “diepgaand historisch onderzoek naar dynamitering eerste IJZERTOREN in 1946”

Op 11 november vond in Diksmuide de IJzerbedevaart plaats. Hoewel de bedevaart de laatste jaren minder Vlamingen mobiliseert, blijft de IJzertoren een van de belangrijkste symbolen van de Vlaamse Beweging. Binnen enkele maanden zal het 70 jaar geleden zijn dat de oorspronkelijke IJzertoren door “onbekenden” met explosieven opgeblazen werd.
Een eerste aanslag op de IJzertoren vond plaats op 16 juni 1945, met enkel oppervlakkige schade. Maar in de nacht van 15 op 16 maart 1946 volgde een tweede aanslag met een deskundig aangebrachte lading dynamiet, die de toren volledig vernielde.
“De manier waarop de IJzertoren vernield werd, kon alleen gebeuren door deskundigen in explosieven,” zegt N-VA kamerlid Brecht Vermeulen. “Onderzoeksjournalist Willy Moons heeft in zijn boek Het taboe van Vlaanderen : 40 jaar na de aanslag (1986) proberen aan te tonen dat de aanslagplegers met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid personen uit het Belgisch leger waren. Er was dan ook een ontmijningsdienst in de regio gestationeerd. Ook lokale politici zouden er bij betrokken geweest zijn.”
In tegenstelling tot de eerst aanslag van 1945, volgde op de aanslag van 1946 wel een gerechtelijk onderzoek. Maar dat onderzoek deed en doet nog steeds veel vraagtekens rijzen. Er zijn grote vermoedens van intimidatie en politieke inmenging. Het gerechtelijk onderzoek mondde in april 1948 uit in negen voorlopige aanhoudingen, maar het onderzoek liep af zonder enig resultaat. Het feit dat er een onderzoek werd gevoerd dat tot niets heeft geleid, voedde het gevoel bij de Vlaamse Beweging dat de Belgische Staat – in volle repressietijd - doelbewust niets ondernomen had om de daders te vinden.
Parlementaire onderzoekscommissie niet het juiste middel
Het Vlaams Blok/Belang heeft in 2002, 2006 en 2008 in de Senaat en in 2006 ook in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een voorstel tot oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie ingediend, belast met het onderzoek naar de dynamitering van de IJzertoren en naar de wijze waarop het gerechtelijk onderzoek werd gevoerd. “Klaarblijkelijk wenst de partij ditzelfde voorstel nu voor de vijfde keer in te dienen,” zegt Brecht Vermeulen. “Ik denk niet dat een parlementaire onderzoekscommissie het juiste middel is. Die dient vooral om hoorzittingen te organiseren met eventuele getuigen of referentiepersonen. Maar alle betrokkenen zijn inmiddels al overleden. Er zijn ook geen nieuwe feiten bekend.”
Historische opheldering
Daarom doet Vermeulen een uitdrukkelijke oproep aan de Vlaamse universiteiten en aan de onderzoekers van wetenschappelijke instellingen om diepgaand historisch onderzoek op te starten. “Voor de politiek van vandaag is het onderzoek naar wie de aanslag heeft gepleegd, wie de opdrachtgevers waren, en hoe het gerechtelijk onderzoek gevoerd werd, niet meer relevant,” zegt Vermeulen. “Maar wat gebeurd is en wat fout is gelopen, is historisch en moreel wel nog van belang.” Voor Vermeulen moeten de onderzoekers toegang kunnen krijgen tot alle stukken van het gevoerde gerechtelijk onderzoek, tot alle archiefdocumenten van politie, leger en staatsveiligheid, en moeten ze ook de private archiefbronnen kunnen consulteren. “Samen met mijn West-Vlaamse partijgenoten wil ik een historische opheldering, om dan deze bladzijde eindelijk om te kunnen slaan,” zegt hij.
Op 14 februari 1987 werd de site van de IJzertoren bij decreet uitgeroepen tot 'Memoriaal van de Vlaamse ontvoogding'. Het is ook een van de belangrijkste monumenten die verwijst naar de Groote Oorlog. Sedert 1998 is de IJzertoren opgenomen in de lijst van de VN als 'Internationaal Vredescentrum'. De dynamitering bijna 70 jaar geleden van de eerste toren, op een site die op heden een dergelijk symbolisch en maatschappelijk gewicht gekregen heeft, verdient dan ook een ernstig onderzoek. 

Brecht Vermeulen N-VA kamerlid 
Font montage Bernard Decock - Front foto's voor front montage: Curieuzemostordpot

Geplaatst op 12.11.2015
4818 artikelspagina's: 1 ... 401 402 403 404 405 <<< 406 >>> 407 408 409 410 411 ... 482