Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Eerste gemeten waarden voor koolstof, fosgeen en ammoniak van brand in Claerebout Potatoes beneden toegelaten grenswaarden

Metingen werden uitgevoerd door de Civiele Bescherming en door Franse meetploegen. Uit de eerste meetresultaten in de onmiddellijke omgeving van het bedrijf blijkt dat de gemeten waarden voor koolstof, fosgeen en ammoniak beneden de toegelaten grenswaarden ligt en zijn dalende.
Momenteel worden er nog verdere metingen gedaan naar de samenstelling van de rook. De situatie wordt verder opgevolgd. Ramen en deuren moeten in elk geval in heel Heuvelland nog dicht gehouden worden.
Brand in aardappelbedrijf Clarebout Potatoes
Deze morgen, op maandag 7 september, ontstond om 9u45 in het aardappelbedrijf Clarebout Potatoes in Nieuwkerke (Heuvelland) een brand in de productieafdeling. Deze sloeg over naar de verpakkingsafdeling van het bedrijf.
Via het hulpcentrum 100/112 én via de 101 werden brandweer, politie en medische diensten gealarmeerd. Op het terrein doen zij er alles aan om de noodsituatie te controleren en de slachtoffers de nodige hulpverlening toe te dienen.
Er vond reeds een volledige evacuatie plaats van het bedrijf en van een school in de buurt. Inmiddels is de brand onder controle. De brandweer laat het bedrijf gecontroleerd uitbranden.
Er is sprake van negen slachtoffers. Allen zijn naar de ziekenhuizen Jan Yperman (Ieper) en AZ Sint-Jan (Brugge) overgebracht. De niet-gewonde geëvacueerden, 24 personen, werden ondergebracht in het ontmoetingscentrum De Walvis in Wulveringem.
Naar aanleiding van de brand werd ook een noodnummer geïnstalleerd voor de bevolking, 057 45 04 64.
Provinciaal algemeen nood- en interventieplan
In overleg met de brandweer ter plaatse en met de waarnemend burgemeester van Heuvelland heeft provinciegouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé beslist om het provinciaal algemeen nood- en interventieplan te ontplooien naar aanleiding van de brand in het aardappelbedrijf Clarebout Potatoes in Nieuwkerke (Heuvelland).
De crisiscel van de gouverneur werd bijeengeroepen en zit onder zijn voorzitterschap samen in het kamgebouw in Brugge.
De gouverneur nam reeds contact met de Franse autoriteiten omdat de rookwolk richting Frankrijk afdrijft. Hij blijft in nauw overleg met hen.
VOOR MEER OFFICIELE INFORMATIE OVER DE CRISIS (gelieve dit ook mee te verspreiden in uw berichtgeving):
• Twitter: @crisisWVL - @provinciewvl #Clarebout #Nieuwkerke
• Facebook: noodplanning West-Vlaanderen – Provincie West-Vlaanderen
Meer info :
Depijpere Fanny Dienst communicatie West-Vlaanderen
0497 051 815 / fanny.depijpere@west-vlaanderen.be

Geplaatst op 09.09.2015

Open Monumentendag, ontdek het tweede leven van waardevolle Kortrijkse panden

Ook op zondag 13 september is er Open Monumentendag. In Kortrijk worden heel wat gebouwen opengesteld. Herbestemming en reactiveren van leegstaande gebouwen is de rode draad van het programma. Of het nu gaat over een verlaten klooster, een 19de eeuws winkelpand, industrieel erfgoed of een historische hoeve: overal zijn er plannen om mooie historische plekken op te knappen en een mooie toekomst te geven.

Je kan gebouwen zoals Spinnerij De Stoop, de Patria op de Grote Markt, Preetjes Molen en Fatimakerk en klooster in Heule, of de Schutterstoren Willem Tell op Overleie van binnen leren kennen. Keer op keer wordt het bewijs geleverd dat behoud van erfgoed geen hinderpaal voor dynamische ontwikkelingen moet zijn. Goed nieuws voor eeuwenoude panden die zo een nieuw leven tegemoet gaan.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk van 10u tot 18u. Er zijn doorlopend gidsbeurten van 10u tot 12u en van 14u tot 18u.

Meer info vind je op www.kortrijk.be/openmonumentendag

Geplaatst op 09.09.2015

SCHENKING VAN BROEDERS VAN DALE AAN KOMPAS GEEFT EEN INJECTIE AAN DE DRUGHULPVERLENING VAN WEST-VLAANDEREN

Kompas vzw, werkzaam vanaf 1987, is een behandelingscentrum voor illegale druggebruikers en heeft als doelstelling het ontwikkelen en aanbieden van verschillende behandelprogramma’s voor personen met problemen door gebruik van illegale drugs. Het werkingsgebied beslaat de provincie West-Vlaanderen. Er zijn diverse ambulante werkpunten, verspreid over de zuidelijke helft van de provincie. Het verblijfscentrum is gelegen in Kortrijk en heeft een capaciteit van 16 bedden.
Voor Kompasvzw is het gebouw in de Minister vanden Peereboomlaan 86 te Kortrijk (buren van de Broeders Van Dale) altijd gebruikt als het ‘hoofdkwartier’ van de werking. Het was het eerste gebouw met gebruikszekerheid en huisvesting voor de residentiële programma’s. Het gaf onderdak aan de coördinatie, facturatie en boekhouding. Het archief is erin ondergebracht. Alle beleids- en externe vergaderingen gaan er door. Met de gestage groei van Kompas is het gebouw reeds enkele jaren te klein geworden om alle kompasfuncties te huisvesten. Verschillende ruimtes hebben een dubbel (of driedubbel) bestemming. M.a.w. reeds enkele jaren is er een maximaal gebruik van alle lokalen in het hoofdgebouw.
Het domein in de Minister vanden Peereboomlaan 88 was het klooster van de Broeders Van Dale en kwam leeg te staan in februari 2014. Het gebouw is aanpalend aan de huidige infrastructuur van Kompas. Het klooster bestaat sinds 1900 en was oorspronkelijk een ‘juvenaat’. De broeders bouwden er ook een school bij, de huidige sint-Paulusschool. Het maximaal aantal broeders die er hebben verbleven is 15 personen. De drie overblijvende broeders zijn begin 2014 verhuisd naar nieuwe assistentiewoningen.
Recent heeft de Raad van Bestuur van de Kongregatie van de Broeders Van Dale vzw, beslist het gebouw en de bijhorende tuin te schenken aan Kompasvzw zodat deze hun werking kunnen optimaliseren. 

THEUWEN Jan

Geplaatst op 09.09.2015

Braderie te Kortrijk en Septemberkermis te Marke

Van Vrijdag 4 tot en met 6 september kon men zowel in Kortrijk,alsook in Marke tijdens de jaarlijkse centrumbraderie bij standhouders kwaliteitsproducten aankopen.
Tijdens deze 3-daagse kon men genieten van talrijke optredens in Kortrijk en Marke.

De redactie/Foto's Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 08.09.2015

Drummen voor Levensloop

137 drummers tokkelden op maat van Gino Kesteloot op Het Schouwburgplein van Kortrijk en dit ten voordele van Levensloop . De jongste drummer was 5 jaar en de oudste 75 jaar. Dansstudio Steps uit Bissegem onder de leiding van Nathalie Janart verzorgde streetdance en streetfunck.

De redactie / Foto's : Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 08.09.2015

Georgiër nipt ontsnapt

In een appartement van café De klokke op de Grote Markt van Kortrijk ontstond zaterdagmorgen 5 september brand. Een asielzoeker uit Georgiër kon vluchten via het dak. Mogelijk is een kortsluiting de oorzaak van de brand. 

De redactie

Geplaatst op 08.09.2015

Verkeershinder in Bissegem

Het Vlaams Gewest start voorbereidende werken voor de herinrichting van het kruispunt Meensesteenweg-Gullegemsesteenweg in Bissegem. Vanaf 21 september wordt de hinder het grootst.
De doorstroming van het verkeer op het kruispunt is verre van ideaal. Het Agentschap Wegen en Verkeer van het Vlaams Gewest (AWV) wil na de sloop van De Kreun de nodige aanpassingen doen. De werken starten op 21 september en duren tot eind november. Tijdens deze werken is de Meenstesteenweg afgesloten in de richting van Wevelgem.

De redactie/foto's : Bernard Decock

Geplaatst op 08.09.2015

UNIEKE MAALTIJDEN EN LEKKER GENIETEN OP HET RUSTIEKE VANDAELEPLEIN KORTRIJK

Nabij de Sint-Maartenskerk kan je terecht in Café Tartine voor een unieke maaltijd. Sofie Hugelier en Marc Verduyn maken o.a. zuurdesembrood en bieden die aan in drie formules. ’s Morgens geniet je er van een ontbijt. Tegen de middag kan je er terecht voor de lunch, hun brood met koud en warm beleg of tapas. In de namiddag zal je genieten van een kop koffie met de omataart (appeltaart) of een lekker stuk chocoladetaart. Hun betere wijnen ronden de maaltijd af. Hiermee is het rustieke Vandaeleplein te Kortrijk een exclusieve horecazaak rijker.

IDVA / © Bernard Decock

Geplaatst op 07.09.2015

Johan vande Lanotte nieuwe burgemeester van Oostende

Op vrijdag 28 augustus legde Johan Vande Lanotte, bij gouverneur Carl Decaluwé, de eed af als burgemeester van Oostende, in opvolging van Jean Vandecasteele.
Cynthia Dubois 

Dienst Communicatie, sectie nieuws & nieuwe media

Geplaatst op 04.09.2015

VerLeiedt Bissegem Marke? of VerLeiedt Marke Bissegem?

De Leie vormt de natuurlijke grens tussen Marke en Bissegem. De Grote Verleieding, het project dat het einde van twintig jaar Leiewerken viert, is aanleiding voor een groots feest op zondag 20 september aan de oevers van de Leie. De Wevelgemsevoetweg, aan de Leiebrug tussen Bissegem en Marke vormt de locatie voor dit feestelijk Leietreffen.
De dag start vanaf 10 uur met de Tweebekenwandelzoektocht.
De inwoners van Bissegem worden uitgenodigd om de zoektocht te starten aan OC Marke. Je maakt kennis met enkele onvermoede plekjes in de buurgemeente. Onderweg kom je zelfs een heuse herderin met kudde schapen tegen. Omgekeerd starten de inwoners van Marke hun zoektocht in Bissegem. Inschrijven voor de zoektocht is wenselijk! De zoektocht eindigt op de feestlocatie aan de Leiebrug tussen Bissegem en Marke.
Vanaf 11 uur is iedereen welkom aan de Leiebrug voor een programma met optredens & animatie. Een middagmaal met frietjes is voorzien voor de deelnemers aan de zoektocht. Wie zomaar langskomt kan ook nog aanschuiven. Om 11 uur starten optredens van achtereenvolgens de Cresendoentjes, die Lustigen Freunde en Barabas. Animatie is er voor de kleinsten met een springkasteel, ballonplooier en avontuurlijke spelen als speleobox, hindernissenparcours en voor de iets oudere kinderen een skyswinger van Oenanthe. Voor volwassenen staan enkele gekke fietsen ter beschikking, naast kubb en touwtrekken. Of er kan rustig bijgepraat worden aan de bar.
Praktisch: weebekenwandelzoektocht: inschrijven voor 16/09 – start tussen 10 en 11.30 uur aan OC Marke, Hellestraat 6, 8510 Marke. 056 24 08 20. oc.marke@kortrijk.be of OC De Troubadour, Vlaswaagplein 3, 8501 Bissegem. 056 37 13 19. oc.detroubadour@kortrijk.be
Wie vooraf inschrijft voor de zoektocht, krijgt een gratis middagmaal. Pendeldienst van Leiebrug naar OC Marke en De Troubadour voorzien tussen 14 en 16 uur.
Leietreffen aan de Leiebrug: locatie: Wevelgemsevoetweg tussen 11 en 16 uur, gratis optredens en animatie! meer info programmatie Ontmoetingscentra Kortrijk: 0498 90 91 35, nicolas.vanlerberghe@kortrijk.be Organisatie: OC De Troubadour en OC Marke, in samenwerking met Markse en Bissegemse verenigingen in het kader van De Grote Verleieiding. www.marke.be of www.bissegem.be

Geplaatst op 04.09.2015
4600 artikelspagina's: 1 ... 401 402 403 404 405 <<< 406 >>> 407 408 409 410 411 ... 461