Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Gymnasten Vaste Vuist Lauwe winnen 5de ZuidWestCup

Afgelopen weekend werden in de sporthal Ter Leie te Lauwe interclub- en individuele wedstrijden Artistieke Gymnastiek betwist voor jongens en meisjes. Deze 5de editie van de ZuidWestCup was een laatste test in aanloop naar het nieuwe wedstrijdseizoen dat volgende week op gang komt. Sportgroep Vaste Vuist mocht zo’n 220 gymnasten verwelkomen. Dat is een mooi aantal deelnemers voor deze ZuidWestCup die enorm veel volk lokte. Bovendien was deze wedstrijd de ideale voorbereiding voor het interclubkampioenschap van volgend weekend te Dendermonde.
Op zaterdagvoormiddag stonden wedstrijden voor jongens opgelegd werk 1 op het programma. Acht ploegen namen deel en het was een nek aan nek race tussen 2 teams. Sportgroep Vaste Vuist trok het laken naar zich toe en won. Tweede werd Rust Roest Brugge en derde TK Vlamertinge. Het winnende team van Vaste Vuist Lauwe bestond uit: Victor Tournicourt, Wannes Vlaeminck, Robbe Dewulf en Cyriel Verhaeghe. Individueel allround was de overwinning voor Wannes Vlaeminck (Vaste Vuist Lauwe) voor de 2 clubgenoten Robbe Dewulf en Victor Tournicourt.
Zaterdagnamiddag was er de interclubwedstrijd Artistieke Gymnastiek Heren opgelegd werk 2. Rust Roest Brugge won deze wedstrijd voor Vaste Vuist Lauwe en Gym Izegem. Go4gym Wevelgem werd 4de. Voor Vaste Vuist turnden Yente Callewaert, Jean-Louis Flamen en Felix Callewaert. Individueel all round werd Felix Callewaert knap derde. Op zaterdagavond was het de beurt aan de vrije werkers Heren. Sportgroep Vaste Vuist Lauwe werd er 3de na Rust Roest Brugge en Gym Mechelen. Veelbelovend voor de interclubfinale te Dendermonde binnen 3 weken.
Op zondag werden er enkel individuele wedstrijden geturnd waaraan 6 clubs deelnamen: Vaste Vuist Lauwe, KIT Ieper, TK Vlamertinge, Gympie Moorslede, Elastika Torhout en Jong Moorsele. Op zondag kwamen de gymnasten recre@ D-niveau meisjes op de wedstrijdvloer. Bij de pupillen was de overwinning voor Elastika Torhout. Sara Vermeersch en Lora Deboel (beiden Vaste Vuist Lauwe) werden 2de en 3de. Bij de benjamins was de overwinning voor Mirthe Verhulst (Lauwe), bij de miniemen voor Babette Callebert (Lauwe). Verder was er nog individueel goud voor Kiani Fermaut en Emiel Haydon (beiden Vaste Vuist Lauwe).
Deze wedstrijd was voor Sportgroep Vaste Vuist een eerste test als voorbereiding op het interclubkampioenschap van volgend weekend in Dendermonde. 

Sportgroep Vaste Vuist Lauwe Heren winnaar van de ZuidWestCup voor Rust Roest Brugge en TK Vlamertinge. 

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 12.11.2015

erfgoed zuidwest bouwt Pop-up museum

Op donderdag 3 december bouwt erfgoed zuidwest een eigen Pop-up museum, een tentoonstelling gecreëerd voor én door de deelnemers, in V-tex (Pieter de Conincklaan 23 A, Kortrijk). Ieder met een interesse in erfgoed is vanaf 19u00 welkom. Breng een eigen stukje erfgoed met je mee, iets wat je zelf waard vindt te bewaren. Samen ontdekken we op deze manier het erfgoed in Zuid-West-Vlaanderen en gaan we op zoek naar de verhalen achter het erfgoed van musea, verenigingen, archieven, privépersonen en de buurt. Met alle meegebrachte objecten wordt een museum-voor-één-avond gebouwd, aan het einde van de avond wordt het museum feestelijk geopend.

Alles kan erfgoed zijn: zowel gebruiksvoorwerpen als foto’s en papieren documenten. Erfgoed is een verzamelterm voor alles wat we overerven van vorige generaties én wat we het bewaren waard vinden. Iedereen bewaart dus erfgoed: de speelgoedauto van je grootvader, een oude foto of brief met een markant verhaal, een bijzonder koffielepeltje, een voorwerp uit een (verloren) processie, … Ook tradities, dialect en gebruiken kunnen erfgoed zijn. Misschien heb jij nog een oud recept van een streekgerecht, een dialectopname of een vinkenkooi? Kies een object en geef het een plaatsje in ons museum. ’s Avonds neem je jouw object terug mee naar huis.

Het Pop-up museum is een project van erfgoed zuidwest, de erfgoedcel voor Zuid-West-Vlaanderen. Het Pop-up museum vindt plaats op donderdag 3 december 2015. Ieder met een interesse voor erfgoed is welkom in V-tex (Pieter de Conincklaan 23 A, 8500 Kortrijk) vanaf 19u (om 19u30 gaan we van start).
Deelname is gratis, iedereen kan deelnamen, inschrijven verplicht via www.erfgoedzuidwest.be of telefonisch 056 24 16 16.

Auteur: Lieze Neyts

Geplaatst op 10.11.2015

Joke , laat ons niet in de steek

Er breekt een tijd van gezelligheid, warmte en familiefeesten aan, alleen zal dit in schril contrast staan met de varkensprijzen en het gemoed van de landbouwers. Week na week worden we geconfronteerd met dalende prijzen met een ongekende diepte tot gevolg. Alle redenen worden uit de kast gehaald om de dalende prijs te kunnen verantwoorden. Dalende consumptie, verminderde koopkracht in afzetmarkten lijken de hoofdreden. En daarenboven wordt op geregelde tijdstippen van elke gelegenheid gretig gebruik gemaakt om onze sector in een negatief daglicht te stellen.
Terwijl wij, als varkenshouder alles volgens het boekje doen en zelf heffingen betalen om grote mediacampagnes op poten te zetten (denk aan de nieuwe campagne bij VLAM onder de noemer “Een stukje varken voor alle vorken”), krijgen negativisten vrije tribune zonder gelijke .
Zoals met het eenzijdig interpreteren van het rapport van de WHO over het eten van rood vlees. Dit is nog maar één van de vele lastercampagnes aan onze deur. De media wou zelf niet wachten op het rapport, 2 dagen ervoor sprak men al moord en brand over het eten van vlees. Wetenschappers herriepen en nuanceerden wel het rapport maar intussen is het kwaad geschied.
Gisteren was de etikettering van ons vlees aan de beurt. Blijkbaar worden de standaarden, door de overheid opgelegd, niet nageleefd. Nochtans zijn de verhoudingen van vleesbereiding duidelijk bij wet vastgelegd. Opnieuw moeten we constateren dat andere schakels onze producten misbruiken om nog meer winst op te strijken, tegen alle regels in. En wie betaalt deze negatieve reclame? WIJ, als varkenshouder, betalen de rekening. Want de consument maken ze bang en vies van onze kwaliteitsproducten, wat een dalende trend van vleesverbruik tot gevolg heeft.

De sector is in hele grote moeilijkheden. Niet alleen is er de dalende trend van het vleesverbruik in de Westerse landen maar zijn we het slachtoffer van ons eigen succesverhaal.
De producties in de zeugenhouderij zijn de laatste jaren met rasse schreden de hoogte in gegaan. Van de talloze uitbreidingen van bedrijven nog niet gesproken, kunnen we alleen maar vaststellen dat er een te groot aanbod is in de markt. Daarbij komend, is er nog het wegvallen vorig jaar van de Russische markt die een enorme domper op het exportvolume heeft gegeven. Te grote stocks bouwen zich op en niemand die nog blijf weet met karkassen en vettere deelstukken.
Slachthuizen weten maar één oplossing: de varkensprijs lager stellen dan onze buurlanden, enkel en alleen om goedkoper te kunnen exporteren. Wat betekent het Piétrain-varken dan nog in dit verhaal, als meerwaarde naar de varkenshouder?

Wat missen we vandaag?

Daadkracht van onze Minister van Landbouw Joke Schauvliege.
Na de verdeling van het Europese geld, die een kleine druppel op een hete plaat is en na de overeenkomst in het Belgische ketenoverleg, heeft de minister nog niet veel voor onze sector uit de brand gesleept. Tot nu toe werd er een klein budget besteed voor kleine maatregelen maar op daadwerkelijke, structurele maatregelen, blijft het nog steeds wachten.
Wetende dat de sector bijdraagt tot maar liefst 40% van de exportwaarde van de gehele dierlijke sector, zou de minister toch een voorbeeld kunnen stellen, door de verziekte sector grondig aan te pakken en funderingen te leggen voor de komende generatie.

Nog nooit aan gedacht? De toekomst van onze bedrijven is in groot gevaar, geen enkele jongere wil nog een bedrijf overnemen of uitbaten. De toekomst is te onzeker en van een inkomen valt al zeker niet over te spreken.
Een koude sanering is volop bezig.
Aan U als Minister om daar verandering in te brengen en de sanering op een warme manier te laten evolueren. Ook al kost dit geld, durf de sector goede funderingen te geven en ons klaar te stomen voor een bloeiende en welvarende tijd. Jammer genoeg, moeten we vaststellen dat het ontbreekt aan moed en durf!

Mevrouw de Minister, U ervaart grote druk door andere schakels in de sector om geen toegevingen te doen aan structurele maatregelen. Maar wat lost het op? Veevoederfirma’s zien niet graag hun omzet van voeder dalen, want hun fabrieken zijn op een bepaalde capaciteit gebouwd en moeten optimaal renderen. Slachthuizen willen geen lege haken, want ook hier, zou hun kostprijs stijgen. Het is overduidelijk. Iedereen in de sector, behalve de varkenshouder heeft er GEEN baat bij dat er structureel aan het aanbod gewerkt wordt maar toch zal een mentaliteitswijziging nodig zijn, om leefbare bedrijven te kunnen overhouden.

Wij hopen spoedig op enkele maatregelen en de kans op een leefbaar bestaan!
ABS contactpersoon : Vergote Bart, varkenshouder en woordvoerder namens de ABS-varkenshouders
0473 94 19 57

Geplaatst op 10.11.2015

Week van de Smaak 2015 van 12 tot 22 november

De Week van de Smaak is een tiendaags publieksevenement rond smaak en eetcultuur en vindt plaats over heel Vlaanderen en Brussel. Dit jaar is het alweer tijd voor de negende editie van de Week van de Smaak. Van 12 tot 22 november staat die in het teken van ‘VERGETEN?’. Oude recepten met een nieuwe invulling, ambachten die herleven, nieuwe eetconcepten met een knipoog naar de geschiedenis, kennis die van generatie op generatie wordt doorgegeven… ze krijgen allemaal hun plaats tijdens de Week van de Smaak.
Ook in Menen staan tijdens de Week van de Smaak heel wat activiteiten op het ‘menu’.
Donderdag 12/11 | 15 u. - 18 u.
Bierdegustatie: ‘Vergeten bieren’
Speciaal voor ons gaat Geroen Vansteenbrugge, gastspreker rond onze rijke Belgische biercultuur, op zoek naar vergeten bieren. Je kent ze wel Kwak, Brigand, Tonneke... bieren die in de jaren ‘80 populair waren. Blond, bruin, amber voor elk wat wils. Geroen laat ons opnieuw kennismaken met vele bierpareltjes die hij vanonder het stof haalt met heerlijke verhalen en anekdotes. Uiteraard gaan we tussendoor ook proeven. LDC Allegro, Volkslaan 302 - Menen. 10 euro (5 biertjes proeven + hapjes). Max. 30 personen: inschrijven via T 056 527 280.

Geplaatst op 10.11.2015

Een literaire muziekvoorstelling met Hans Quaghebeur, Mieke Laureys en Filip Verneert

Schepen van Cultuur Philip Konings: “Wie het boekennieuws volgt, heeft vast en zeker al van Kris Van Steenberge gehoord. Deze (toneel)schrijver, regisseur en leraar woont in Lier en brengt regelmatig zijn vakantie door in Blankenberge. Zijn debuutroman Woesten verscheen in september 2013 bij uitgeverij Vrijdag en verleidde sindsdien menig lezer en recensent. Het boek werd meteen met prijzen beladen: naast De Bronzen Uil kaapte het ook de Debuutprijs 2014 en de Lezersprijs van het Betere Boek weg. Tijdens de Bibliotheekweek voerde Woesten de top 25 van de Verborgen parels aan. Goed nieuws voor wie geen lezer is: de filmrechten zijn reeds verkocht.”
De verhalen van zijn grootvader over de Groote Oorlog vormden de kiem voor Van Steenberges debuutroman. Woesten is een combinatie van gezinsdrama en oorlogsperikelen.
Bibliothecaris Christine De Prest: “In Woesten on tour brengt Kris Van Steenberge fragmenten uit zijn succesroman, afgewisseld met teksten uit De Groote Oorlog. Hij krijgt muzikale begeleiding van het ensemble Caesar’s Nose, dat bestaat uit Mieke Laureys (zang), Filip Verneert (gitaar, banjo) en Hans Quaghebeur (accordeon). Deze laatste ken je misschien wel als korpschef van de politiezone Blankenberge/Zuienkerke.
Na de voorstelling zal de auteur met plezier de vragen uit het publiek beantwoorden en zijn boek signeren. Zorg dat je erbij bent op 18 november 2015, om 20 uur in de Literatuurkamer!”
Vooraf inschrijven en betalen in de bibliotheek.
Toegang voor leden: 2 euro, voor niet-leden: 5 euro.
Info
Bibliotheek Blankenberge – Onderwijsstraat 17 - 8370 Blankenberge
T 050 41 59 78 – blankenberge@bibliotheek.be

Geplaatst op 10.11.2015

1Dag Niet

Wist je dat er in ons land meer dan 200 keer per dag wordt ingebroken in een woning? De maatschappelijke kost is torenhoog: jaarlijks betalen we met z’n allen meer dan 400 miljoen euro… Hoog tijd dat we hier samen iets aan doen!
Op 13 november 2015 werkt de Blankenbergse preventiedienst alvast mee aan de nationale actiedag waarop we de strijd aanbinden tegen woninginbraken. 1 dag geen woninginbraken in België en Nederland.
Volgende acties vinden plaats in Blankenberge & Zuienkerke:
• Op 13 november 2015 staat de preventiedienst van 14 tot 18 uur met een informatiestand in de bibliotheek (Onderwijsstraat 17).
• Ook op 13 november 2015 organiseren de stadsgidsen een wandeling met als thema Verborgen Misdaad. Een gidsbeurt met verhalen over criminele feiten uit het verleden en enkele nuttige preventieve tips. Deelname hieraan is gratis, vertrek om 16 uur aan de dienst Toerisme (Kon. Leopold III-plein). De wandeling eindigt omstreeks 17.30 uur in de bibliotheek met een kopje koffie.
• Verhoogd toezicht door de lokale politie Blankenberge – Zuienkerke en de gemeenschapswachten van de stad Blankenberge.
• Wandeling met veiligheidsquiz georganiseerd door het Buurtinformatie Netwerk Vagevuurwijk (Zuienkerke) voor bewoners van de wijk.
• Infostand 1 Dag Niet! in supermarkt Carrefour (Kerkstraat 76 te Blankenberge) op dinsdag 10 november 2015.
Maar ook jij kan iets extra doen.
Organiseer een actie: groot of klein. Je kan de raamposter downloaden en ophangen op een zichtbare plek. Of wat dacht je van een heuse socialemediacampagne? Deel de Facebookpagina en volg #1dagnietBE op Twitter. Of nodig de buurt uit voor een winterbarbecue, leer elkaar kennen en hou een extra oogje in het zeil. inspanning Registreer je actie ook op www.1dagniet.be. Een kleine levert vaak een maximaal effect!
Info
Preventiedienst – stadhuis Blankenberge – J.F. Kennedyplein 1 – T 050 43 57 32 – preventiedienst@blankenberge.be
www.1dagniet.be
www.facebook.com/Preventiedienst.Blankenberge
www.facebook.com/LokalePolitieBlankenbergeZuienkerke

Geplaatst op 10.11.2015

Bewoners woonzorgcentrum Biezenheem vliegen van Oostende naar Benidorm

Op maandag 9 november vertrokken tien bewoners van woonzorgcentrum Biezenheem en vier bewoners van de aanleunende serviceflats in Bissegem voor vier dagen naar Hotel Melia in Benidorm. Samen met tien begeleiders namen ze om 12u55 het vliegtuig op de luchthaven van Oostende. Op vrijdag 13 november zetten ze op hetzelfde uur en dezelfde plaats terug voet aan de grond.

Om de reiskosten te drukken, organiseerde het personeel in juni een pré-summer fuif in OC De Vonke en verkochten ze sleutelhangers. Daarnaast verzamelden ze nog wat opbrengsten met de verkoop van verse pannenkoeken.

Het idee komt van twee personeelsleden van het Biezenheem, Griet Delahousse en Samira Ezzine. “Tijdens een reis naar Benidorm stonden we versteld van hoe het leven daar aangepast is aan een ouder publiek. Zo ontstond het idee om eens naar ginder te trekken met een aantal bewoners,” vertelt Griet Delahousse. “De bewoners reageerden zeer enthousiast op het idee. Voor een aantal bewoners die vroeger zelf jaarlijks naar Benidorm op vakantie gingen wordt het een blij weerzien. Meestal trekken we er met onze bewoners op uit naar de Belgische kust, deze keer zoeken we het een stuk verder. Het is de eerste keer dat we met het woonzorgcentrum naar het buitenland trekken.”  Philippe De Coene  Schepen van Sociale Zaken, OCMW, Armoedebestrijding, Integratie en Consumenten 

Geplaatst op 10.11.2015

Europalia Turkije

EUROPALIA zet dit jaar Turkije, bakermat van culturen, in de kijker. Tot eind november staat de Turkse cultuur dan ook in de spotlights in de Meense bibliotheek.
Naast de romans van de Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk zijn er ook historische boeken van Jason Goodwin, jeugdboeken van Halil Gür… Wie meer van spanning houdt, vindt zijn gading in de detectives van Barbara Nadel die zich afspelen in het broeierige Istanbul. Het nieuwste boek van Geert Mak ‘De Brug’ (Atlas-Contact, 2015) beschrijft de brug die het Europese en Aziatische deel van Istanbul met elkaar verbindt.
Ook met de films van Fatih Akin ‘Gegen die wand’ en Nuri Bilge Ceylan ‘Wintersleep’ kan je de Oosterse sfeer opsnuiven, ondertussen genietend van de muziek van Sertab of Karsu Dönmez …
Allemaal redenen om eens langs te komen in de bib. Op onze thematafel vind je ook informatieve reisgidsen en kookboeken… Alle materialen over Turkije zijn verzameld in een handige brochure, gratis mee te nemen.
Info over Europalia Turkije, breng zeker een bezoekje!

Geplaatst op 10.11.2015

Solidariteit is voor tientallen 11.11.11 vrijwilligers geen loos begrip

Voor de 49-ste keer trekken tientallen 11.11.11 vrijwilligers in Kortrijk de straat op tussen 7 en 15 november. Aan uw deur, aan winkels of evenementen zullen ze je aanspreken. Zij vragen een solidariteitsbijdrage voor tientallen projecten waar ontwikkelingssamenwerking heel concreet gemaakt wordt. Je kan ook deelnemen aan de Quiz in Bissegem of de Volkscross op 11 nov. op het Olympiadeplein in Marke; Alle opbrengsten zijn tvv 11.11.11. Kom uit je kot door mee te doen of een financiële bijdrage te leveren. Samen bouwen we aan een solidaire maatschappij!

Auteur: Van Dierdonck Bert

Geplaatst op 07.11.2015

Beleef de twee officieel erkende Bevergem wandelroutes

Toerisme Leiestreek maakte twee Bevergem wandelroutes één voor de gemeente Zwevegem en één voor de gemeente Kortrijk. Beide routes liggen op het wandelnetwerk Land van Mortagne. Onderweg zie je naast tal van opnamelocaties ook andere bezienswaardigheden en cafeetjes.
Erkende wandelroute Zwevegem
Sint-Denijs is de startplaats van de 8,6km lange Zwevegemse wandelroute. Op wandelpunt 94 Sint-Denijsplaats, vind je de Sint-Dionysiuskerk waar je je wagen rondom kan parkeren op de ruime en gratis parking. Vanaf dit punt kan je direct naar punt 20 dat op de wandelroute als startpunt is opgegeven. Dit bereik je via de doodlopende straat Kloosterhof.
Tussen punt 20 en 19 ligt een echte wandelweg waar je kan genieten van het veldlandschap dat Sint-Denijs rijk is. Vervolgens ga je naar de Driesstraat, het hoogste punt op Sint-Denijs waar oorspronkelijk de kerk moest komen. Zo kom je langs de wandeling allerlei punten tegen die je wel iets meer te vertellen hebben, zowel over de gemeente als over de serie. Natuurliefhebbers zullen hun hartje kunnen verwennen met het landelijke aspect van de omgeving en wie droge lippen krijgt kan stoppen in de plaatselijke gezellige kroegen van Sint-Denijs.
Café de France, het laatste toevluchtoord van Freddy Devadder en het slotakkoord van de zeugefeesten ligt op knooppunt 96, Helkijnstraat 79.
Het eindpunt ligt vlak bij cultuurcafé De Vrijheid waar je warm wordt ontvangen en de huisgemaakte soep niet zal kunnen weerstaan. Zie je slagerij Vantiegem op Sint-Denijsplaats dan heb je Smetje gevonden die elk jaar het varken klaar maakt voor de zeugefeesten.
Vergeet zeker niet de site op Transfo in de Paul Ferrardstraat te Zwevegem, een bezoek te brengen. De kruidenierswinkel is er nog te zien en daar werden ook de opnames gemaakt in de kringloopwinkel, op het stortveld en meer.
Erkende wandelroute Kortrijk
Wie het dorp van Bevergem wil meemaken op het grondgebied van Kooigem start aan wandelpunt 44 om de 9,1km af te stappen. Het startpunt ligt op het kerkplein waar je kunt parkeren zonder zorgen. Op deze route vind je ook landelijke wegen tussen de open vlaktes. Je ziet er de opnamepunten van het dorp waar de feesttent van de zeugefeesten heeft gestaan. De jaarlijkse barbecue met een varken aan het spit vindt hier plaats.
In de Priesterstraat vind je de Tontekapel een waar bedevaartsoord op de grens van Kortrijk en Zwevegem.
Zou je ook nog de graancirkel herkennen? Een uitstapje dat journalist Michel zich nog lang zal herinneren.
De wandelroutes zijn te verkrijgen op de dienst toerisme van elke gemeente en online te vinden op http://www.toerisme-leiestreek.be/nl/bevergem en http://www.wandelknooppunt.be/
Meer info vind je op http://west-vlinderen.be/routes/detail/9szpqm/ en http://west-vlinderen.be/routes/detail/huqvjv/ 

IDVA / © Foto-MDK

Geplaatst op 07.11.2015
4818 artikelspagina's: 1 ... 402 403 404 405 406 <<< 407 >>> 408 409 410 411 412 ... 482