Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Een unicum in Europa

Vandaag maakten de partners van het Belgisch ketenoverleg agrovoeding afspraken om mee de crisis in de varkenshouderij en de melkveehouderij te milderen. De kern van de afspraak is de oprichting van een stabiliseringsmechanisme per sector waarmee de inkomensvolatiliteit in de betrokken sectoren kan gemilderd worden. Gelet op de diepe crisis waarin de betrokken sectoren zich bevinden, wordt op korte termijn een éénmalige rechtstreekse toeslag voor melkveehouders en varkenshouders voorzien. Tegelijk wordt de basis gelegd voor een meer duurzaam stabiliseringsmechanisme per sector waar alle schakels van de agrovoedingsketen zullen aan meewerken. De partners van het ketenoverleg vragen aan de bevoegde overheden, federaal en regionaal, om mee te participeren aan dit initiatief, dat uniek is binnen de EU.
Korte termijn: tijdelijke toeslag op zuivel en varkensvlees
De FOD Economie werkte nauw mee tijdens de onderhandelingen en zorgde voor objectieve basisberekeningen van het verlies dat de landbouwers lijden en van de mogelijke impact van de maatregel. De steun die voorzien wordt, is het resultaat van een onderhandeling en compenseert gedeeltelijk het door de landbouwers geleden verlies. Het akkoord zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Belgische mededingingsautoriteit.
Op korte termijn wordt gewerkt aan tijdelijke en rechtstreekse steun voor varkenshouders en melkveehouders. Deze steun zal hoofdzakelijk gefinancierd worden via een kleine tijdelijke toeslag op een aantal zuivel- en varkensproducten. De steun zal substantieel zijn op de betrokken landbouwbedrijven en helpen om de gevolgen van de crisis te milderen.
Voor de melkveehouderij wordt, naar analogie met een gelijkaardige maatregel in 2009, een toeslag op de melkprijs voorzien van 2,7 eurocent per liter melkquotum waarover een melkveebedrijf in het verleden beschikte. Voor jongeren die sindsdien zijn gestart wordt een bijzondere regeling voorzien. De regionale betaalorganen zullen instaan voor de inning van de toeslag, de zuivelbedrijven zullen de steun maandelijks uitbetalen gedurende zes maanden. Het totale bedrag dat op die manier wordt uitbetaald wordt geraamd op 46 Mio euro.
Voor de varkenshouderij wordt een steun voorzien voor fokvarkensbedrijven onder de vorm van een forfaitair bedrag per aanwezige zeug. De steun zal eveneens beperkt worden tot een periode van zes maanden. De partners van het ketenoverleg engageerden zich om een bedrag van 30 Mio euro te voorzien voor deze maatregel, waarvan 24 Mio euro reeds zijn geïdentificeerd. In de komende weken zullen de partners van het ketenoverleg verder werken om te komen tot een enveloppe van 30 Mio euro. Voor de varkenshouderij is er geen voorgaande. Het systeem van toeslag en inning voor de varkenshouderij zal in de komende weken door de partners van het ketenoverleg verder worden uitgewerkt. Zij vragen aan de bevoegde overheden om daaraan mee te werken.
Middellange termijn: stabiliseringsmechanisme
Aangezien prijsvolatiliteit een terugkerend fenomeen is waaraan onze familiale landbouwbedrijven worden blootgesteld, hebben de partners van het ketenoverleg zich geëngageerd om deze tijdelijke maatregel voor de beide sectoren in te bedden in een meer structureel interprofessioneel stabiliseringsmechanisme dat kan geactiveerd worden in periodes van acute crisis. De modaliteiten hiervoor zullen worden uitgewerkt gedurende de komende zes maanden, zodat het mechanisme kan gecontinueerd worden na de tijdelijke korte termijn maatregel. Het is voor de partners duidelijk dat ook de bevoegde overheden hieraan moeten meewerken en hierin moeten bijdragen. De tweede pijler van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid voorziet daarvoor een aantal instrumenten. De ervaringen met het stabiliseringsmechanisme zullen ook bouwstenen aanleveren in de voorbereiding van het toekomstige GLB. De partners van het ketenoverleg vragen aan de bevoegde Ministers om dit initiatief te kunnen voorstellen op Europees niveau, als een innovatief pilootproject.
Rundveehouderij: bijsturing rundsvleesindex en meer transparantie
Ook de marge van de rundveehouders staat onder druk. De situatie van de vleesveehouders werd besproken. De rundvleesindex is aangepast zodat hij nog beter aansluit met de realiteit. Ondanks de verbeterende conjunctuur bestaat er nog steeds een structureel tekort ten opzichte van de referentiemarge van 2005. Er wordt ook vooruitgang geboekt rond een interprofessioneel akkoord voor de transparantie in de rundvleesketen. Een definitief resultaat wordt verwacht eind oktober.
Gemeenschappelijke eisenbundel voor Europa
In de marge van de onderhandelingen van de voorbije weken hebben alle Belgische landbouworganisaties een gemeenschappelijk eisenbundel uitgewerkt in voorbereiding van de Europese landbouwraad van 7 september 2015. Het is uniek in de Europese unie dat verschillende landbouworganisaties, met soms zeer uiteenlopende visies, er in slagen om tot een consensusdocument te komen waarin rekening wordt gehouden met die diversiteit. Zo tonen de onze landbouworganisaties aan hun Europese koepels dat het Belgische adagium “eendracht maakt macht” nog steeds actueel is. 

Guy depraetere / foto montage : Bernard Decock

Geplaatst op 03.09.2015

De redactie was op vakantie in Benidorm

Er wordt wel eens beweerd dat het noorden van de Costa Blanca het allermooiste stuk is. Dat het ruwer en groener is, niet zo vlak ook, dus des te verrassender. Bij het kunstenaardsdorpje Altea stappen we uit.., ‘De witte stad’ betovert met haar schilderachtige binnenstad en het omliggende berglandschap palmt ze iedereen in. De felblauwe koepels van de parochiekerk steken ver boven Altea uit, zodat u het stadje van ver herkent.
Iets noordelijker bezochten we het pitoreske dorpje Polop, waar we het miniatuurmuseum bezoeken. We maken ook een stop in de botanische cactustuin van Algar, die prachtig werd aangelegd in een kleine vallei. De natuurlijke waterval die zo’n 25m naar beneden stroomt, is een stukje natuur dat eveneens gezien mag worden.
We bezochten Costa Magica in Polop, Cactus Algar, watervallen van Algar, wijnproeven in de bodega en namen een middag maal in het museum aangekleedvan het communisme Cubaans restaurant Tárbena. Vervolgens namen we deel aan een volledige excursie dag van het piraten eiland naar het palmparadijs
In Santa Pola kwamen we langs de fascinerende zoutmeren, die bij verdamping van het water een erg hoge zoutconcentratie krijgen en bijgevolg gebruikt worden voor de zoutwinning. Dicht bij de haven bezochten we ook het zeeaquarium, en de magnifieke fauna en flora uit de Middellandse
Vanuit de haven van Santa Pola vertrokken we voor een boottochtje naar het pirateneiland Tabarca. We genoten van een verfrissende zilte zeebries, met de wind in onze haren, en de zon op onze huid. Tabarca, een klein en ongerept eiland, lijkt wel zo’n plekje uit een ander tijdperk, alsof iemand de wijzers van de klok heel even heeft kunnen stil zetten. we wandelden langs de oude stadspoorten, we konden een verfrissende duik nemen in het helderblauwe water van de Middellandse zee.
De palmbomentuin van Elche, uitgeroepen tot werelderfgoed, is nog zo’n bijzonder natuurplekje. Deze Tuin van de Pastoor is wereldberoemd, met als pronkstuk een achtstammige palmboom die vernoemd werd naar de legendarische keizerin Sissi. In deze groene oase was het goed vertoeven, wandelend in de schaduw van de vele exotische planten en palmboomsoorten.
We mochten onze rondleiding afsluiten in het ronduit indrukwekkende kasteel van Santa Barbara, dat hoog boven de stad Alicante uittorent en ronduit adembenemende panoramische uitzichten over de gehele stad en de mooie baai van Alicante biedt. Na een verblijf van 15 dagen in hotel Avenida op slechts 50 meter afstand van het Levante strand ,waar we genoten van menige sfeervolle shows en animatie's mochten we vanuit de luchthaven van Alicante terug huiswaarts keren.

De redactie / Foto's Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 03.09.2015

Succesvolle Belgian Quo Band

Belgian Quo Band, één van de meest succesvolle tribute acts van het land, hoeven we niet meer voor te stellen. Ze schuimen al enkele jaren alle podia af met hun eerbetoon aan Status Quo. Gentse Feesten, Genk On Stage, Rock Voor Specials, ... België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, ... niets is hen te ver of te groot! Vorig jaar deed de band tijdens de Gentse Feesten op het St Baafsplein een gooi naar het wereldrecord "luchtgitaar spelen in groep". Dat lukte hen net niet, maar dit haalde wel alle media in het land. Dit zie je mooi in ons jaaroverzicht: https://vimeo.com/112420265
Dit jaar doet de band er echter een grote schep bovenop, iets ongeziens in de Benelux! "Rock 'til you drop": 4 optredens met full live-band op één dag, 4 verschillende locatie's. Dat is al een hele prestatie, maar uiteraard is dat nog niet alles.... Toen we dit idee voorlegden aan enkele mensen verklaarden ze ons gek!!! "Hoe gaan jullie dit doen?", "Hoe gaan jullie overal op tijd raken?", "Hoe gaan jullie dat doen met jullie materiaal?" ....? Wel, hiervoor gaan we werken met 2 crews die onze instrumenten gaan klaarzetten op de locatie's, uiteraard beschikken we ook over 2 "backlines" (alle instrumenten hebben we dus dubbel). De shows liggen immers verspreid over heel het land: Olen (nabij Herentals), Nieuwenrode (nabij Londerzeel), Snaaskerke (nabij Gistel/Oostende), Schuiferskapelle (nabij Tielt), voor het transport hebben we iets spektaculairs in petto: we maken een verplaatsingen met een limousine, een helikopter en een echte artiestenbus. Voor de tourbus zorgt de firma Starstruck die ondermeer werkt voor bands als Triggerfinger, Selah Sue, Axelle Red, ... Een prachtige comfortabele 5-persoonshelikopter is voorzien door Helimotions uit Wevelgem en de limousine is verzorgd door Le Miracle uit Ardooie (Het transport zal trouwens gebeuren met een Federal Coach stretched Lincoln limousine, zo rijden er maar 2 in heel België!). 

Foto's Belgian Quo Band / Wesley

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 02.09.2015

Meer dan 2400 deelnemers voor het 26ste Vlastreffen

Zoals ieder jaar vond op de laatste zondag van augustus het Vlastreffen in Kortrijk plaats. Op de vooravond van het event werd een Vlastreffen testdag georganiseerd op de Grote Markt van Kortrijk en er was sfeer voor groot en klein.

De redactie / Foto's Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 02.09.2015

Recreatief turnen Lauwe wordt “Gym n Play”

Volgend sportseizoen start sportgroep Vaste Vuist Lauwe met een nieuw aanbod. Zo start de grootste club van de gymnastiekfederatie met een extra sessie yoga en een volledig aanbod klassiek ballet en clipdance. Maar ook de recreatieve gymnastiek krijgt een nieuwe look. Het klassieke recreatieve turnen wordt omgevormd tot “Gym n Play”.
Recreatieve gymnastiek wordt vanaf dit seizoen vervangen door GYM N PLAY.
De bedoeling daarvan is om kinderen tot zeker 12 jaar een breder aanbod te geven dan enkel gymnastiek. Gymnastiek zal nog altijd het hoofdbestanddeel zijn van elke les, maar er wordt ook aandacht geschonken aan balvaardigheid, spel, coördinatie (oog-voet en oog-hand). Voorzitter Dries Defossez: “Bedoeling is alles breder aan te pakken. We zijn tenslotte een sportvereniging en niet louter een turnclub. Gym N PLAY wordt dus een volledig SPORTplaatje voor jongens en meisjes. Bedoeling is om op die manier het recreatief turnen aantrekkelijker te maken.”

Wie wil dansen op de populairste nummers van het moment of er van houdt om verschillende dansstijlen te combineren zal zich geen moment vervelen in clipdance. Voorzitter Defossez Dries: “Verschillende dansinvloeden vind je in deze les terug. De jongsten leren alle basics en coole moves van verschillende stijlen. Bij de oudere leeftijden worden de laatste hits gebruikt om zo tot een coole dans te komen. Elke les is anders, de ene keer staan de jongeren te shaken, de andere keer doen ze een sexy choreografie van Rihanna na. Nog een andere keer brengen ze een gevoelige choreo met lyrical hiphop in verwerkt.“ Clipdance gaat door elke zaterdag van 14u tot 15u of 15u tot 16u in de danszaal van sporthal Ter Leie.
Danstheater Arte gaat eveneens de klassieke toer op met de opstart van klassiek ballet voor ALLE leeftijden van jeugd tot en met volwassenen. Verantwoordelijke dans Dorine Vanhulle: „We willen onze kwaliteitsvolle werking als dansschool verder uitbouwen en bieden jullie vanaf dit nieuwe seizoen, naast de wekelijkse training jazzdans, KLASSIEK BALLET aan.“ Klassiek ballet vormt een stevige basis voor elke dansvorm. Het is uitstekend voor de technische ontwikkelijk van de danser en de bewustwording van de lichaamshouding. Voor alle disciplines zijn proeflessen toegestaan. Meer info op www.vastevuist.be.

Meer info op www.vaste vuist.be of secretariaatvastevuist@skynet.be
Foto: Voorstelling nieuw programma sportgroep Vaste Vuist Lauwe met onderaan vlnr schepen Tom Vlaeminck, Peter Becquart, Lien Holvoet, Thomas Isebaert, Dorine Vanhulle, burgemeester Martine Fournier, voorzitter Dries Defossez, gedeputeerde Carl Vereecke, schepen Laurent Coppens, schepen Eddy Lust en provincieraadslid Martine Vanryckeghem. Bovenaan vlnr schepen Berenice Bogaert, Patrick Isebaert.

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 01.09.2015

Proefkunstenbad Slingeratelier en erkende Hogere Graad Beeldende Kunst

Vanaf 1 september 2015 start de Stedelijke Kunstacademie Waregem met twee grote vernieuwingen: enerzijds is de Hogere Graad Beeldende Kunst officieel erkend door de Vlaamse Regering, anderzijds is er het nieuwe proefkunstenbad 'Slingeratelier' voor 7-jarigen die op een laagdrempelige manier Muziek, Woord, Dans en Beeldende Kunst kunnen ontdekken. Met beide vernieuwingen wil de kunstacademie een nieuw publiek laten kennismaken met het deeltijds kunstonderwijs (DKO). Bovendien is het het streven van het huidige directieteam om binnen de kunstacademie, zowel in de hoofdschool als in de afdelingen, nog meer in te zetten op een vernieuwend en geïntegreerd DKO-verhaal waarbij leerlingen op een creatieve en dynamische manier over de studierichtingen heen leren samenwerken. Die kruisbestuiving is, en wordt nog veel meer de grote sterkte van de officieel geïntegreerde kunstacademie, met afdelingen/filialen in de verschillende deelgemeenten van Waregem, Anzegem en Dentergem.

Vernieuwingen kort samengevat
7-jarigen kunnen via het Slingeratelier proeven van Muziek, Woord, Dans en Beeldende Kunst. Vier enthousiaste leerkrachten (één uit elke discipline) laten de verschillende DKO-studierichtingen samensmelten vanuit een thema, verhaal of eigen ervaringen. Kinderen combineren in het Slingeratelier verschillende expressievormen en ontdekken dat Muziek, Woord, Dans en Beeldende Kunst elkaar aanvullen, versterken en inspireren. Elke vrijdagnamiddag tussen 15.30 en 17.30 uur gaan twee groepen van maximaal 20 leerlingen aan de slag in het Slingeratelier. Snel inschrijven is de boodschap, want het aantal plaatsen is beperkt. Voor de twijfelaars organiseert de kunstacademie op vrijdag 4 september een gratis proefles, van 15.30 tot 17.30 uur in de hoofdschool in de Olmstraat in Waregem.
Het Slingeratelier is een samenwerking tussen de Stedelijke Kunstacademie Waregem, Stad Waregem en OVSG (Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten).

De Hogere Graad Beeldende Kunst werd op vrijdag 26 juni eindelijk officieel erkend door de Vlaamse Regering. Dit gebeurde dankzij de vele inspanningen van oprichter en oud-directeur Jos Barbe en het huidige directieteam met algemeen directeur Luc Dumoulin, stafcoördinator Bert De Smet en beleidsondersteuner Patriek Roelens. Vanaf 1 september is de Stedelijke Kunstacademie Waregem aldus volledig erkend voor alle vier studierichtingen (Muziek, Woord, Dans en Beeldende Kunst). Specifiek kan een leerling nu in de Hogere Graad Beeldende Kunst volgende vakken volgen: Glaskunst, Schilderkunst, Monumentale Kunst en Digitale Kunst. De erkenning betekent een hernieuwde start voor de afdeling Beeldende Kunst nadat die jaren door Stad Waregem werd gefinancierd. Iedereen vanaf 18 jaar - met of zonder voorkennis - is vanaf 1 september meer dan welkom om een opleiding Beeldende Kunst te beginnen in één van de vier erkende opties. 

Auteur: Bert De Smet, stafcoördinator

Geplaatst op 01.09.2015

ZOMERSLUiTER - eerste keer UiT met UiTPAS

Vanaf maandag 14 september is de vrijetijdspas UiTPAS zuidwest beschikbaar in 11 gemeenten van de regio Zuid-West-Vlaanderen.
Om dit te vieren én de zomer feestelijk af te sluiten nodigen wij u graag uit op de ZOMERSLUiTER op donderdag 17 september in het Provinciaal Domein De Gavers in Harelbeke. 

Auteur: Marie Desimpelaere

Geplaatst op 31.08.2015

El rastro en Veggie BBQ op 06/09 in Bissegem

Retromarktje op de boerderij (tientjesstraat 60 te Bissegem): mooie (vintage) tweedehandsspullen en kleertjes en leuke handgemaakte spulletjes (juweeltjes, kledij, interieurdingskes...) op de Kort-bij boerderij.
Er is koffie en taart en de bar is open!
Stinstage dj's Geert en Stijn zorgen voor heerlijk zomerse muziekjes en de zon zal er ook zijn.
Er is ook veggie BBQ om 12u door Fanny (Food 2 Love) en Marijke (Stadsboerderij Kortrijk). Prijs: €10 / kinderen €5. 
Inschrijven voor de BBQ kan tot 03/09:
marijke@stadsboerderijkortrijk.be 

Organisatie: Stadsboerderij Kortrijk met medewerking van Den Draad - Stinstage - Food 2 Love 

Auteur: Stadsboerderij Kortrijk vzw

Geplaatst op 31.08.2015

Vaste Vuist Lauwe zoekt gymnastiektalent via testlessen

Sportgroep Vaste Vuist Lauwe is op zoek naar nieuw aanstormend talent in de gymnastiek. Daarom organiseert de grootste club van de Gymfederatie proeflessen waarop coördinatie, durf, kracht en lenigheid getest worden. Afhankelijk van de resultaten, wordt beslist in welke lesgroep het kind volgend schooljaar kan starten.
Sportgroep Vaste Vuist Lauwe is op zoek naar meisjes geboren in 2009 en 2010 en jongens geboren in 2009, 2010 en 2011. De testlessen gaan door in de turnzaal van sporthal Ter Leie, Hospitaalstraat te Lauwe. Dit op woensdag 2 september van 16u-17u of op zaterdag 5 september van 11u-12u. Graag vooraf inschrijven via shanadezwarte@hotmail.com of peterbecquart@gmail.com met vermelding van volledige naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en emailadres. Info: 0476/99.23.67.

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 31.08.2015

Teambuilding competitieturnen meisjes Vaste Vuist Lauwe

De competitiegroep Artistieke Gymnastiek Dames A-B en C-niveau van Sportgroep Vaste Vuist Lauwe heeft de jaarlijkse gewoonte om op teambuilding te trekken. Dit jaar gingen de competitiegymnasten samen naar het pretpark “Walibi “ op teambuildingstage”. Een 20-tal leden tekenden present.
Foto: Groepsfoto AGD Vaste Vuist Lauwe in Walibi

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 31.08.2015
4668 artikelspagina's: 1 ... 410 411 412 413 414 <<< 415 >>> 416 417 418 419 420 ... 467