Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

De Open Gaversdag 2015

De Open Gaversdag 2015 duikt terug in de tijd. We begeven ons naar de 15e - 16° eeuw …

Heerlyckhede De Gavers
De poorten van het Provinciaal Sport- en Natuurcentrum worden geopend. Treed allen binnen in de wondere wereld van de Heerlyckhede De Gavers!
Van 13u30-18u00 doorlopend tal van Middeleeuwse activiteiten. Van oude ambachten tot verrassende narren, genieten van echt volksvermaak, met de ridders op hindernissentocht of mee op het water met de Zuid-Gavers-compagnie… Laat de Heerlyckhede De Gavers jou en je familie en vrienden verrassen.

Alle info op: http://www.west-vlaanderen.be/genieten/sport/gavers/gavers/Paginas/opengaversdag-2015.aspx

Op het programma doorlopend van 13u30 tot 18u00.

ACTIVITEIT
> Natuur- en milieueducatief aanbod met de wijze alchemisten
• Mierendelen: overwin de mierenberg en
steek zo snel mogelijk een mier ineen.
• Bosjenga: de bosfee daagt je uit om bij het uitvoeren van opdrachten zo lang mogelijk het bos intact te houden.
• Mikado: weet je als page geen blijf met de grote mikadostokken? Verzamel per
2 alvast het meeste punten en word de
mikadoridder.
• Watermagiër: ga op bezoek bij de magiër en ontdek welke gekke waterbeesten hij uit het water kan toveren.
• Bijendokter: ga op bezoek bij de bijendokter en je bent vast verbaasd hoe hij je weet te fascineren met dit kriebeldiertje.
• Cruydenier: ga op stap met de cruydenier en ontdek allerlei interessante planten en dieren in het Gaversbos (*) kinderen vanaf 6 jaar.
> Avontuur voor stoere jonkvrouwen, ridders en gekke narren
• Klimmuur: beklim de 8 m hoge muur van
ons kasteel – vanaf 6 jaar.
• Hoogtouwenparcours: oefenparcours van de schildknapen overwin op 4 of 6 m hoogte verschillende hindernissen – min.1m 40 (*).
• Hindernissenparcours: breng de queestevol hindernissen tot een goed einde.
• Speleobox: sluip doorheen de donkere gangen zoals een rover door het donkere woud – vanaf 5 jaar.
• Deathride: ontsnappen van het kasteel kan via de 180 m lange deathride – min. 1m 40.
• Boogschieten: Robin Hood achterna, raak de appel!
• Reuzenkatapult: Verdedig je en mik heel precies.
• Kubusroller: Een reuzendobbelsteen aan het kantelen brengen. Een ware uitdaging voor jong en oud. Haal met je team de hoogste score.

> Varen met de Zuid-West-Vlaamse Gavers
compagnie: Fluisterboot
paddle, kajak en kano. Zeilen (*) en surfen
(*) i.s.m. de Zeil- en Surfclub Gavermeer.

> Verrassend Middeleeuws ambachten- en
streekproductendorp.


>Ook de partners van Heerlyckhede De Gavers zijn op het marktplein terug
>te vinden met heel wat boeiende info over hun Gaverswerking o.a. De
>Watergroep,Natuurpunt, Zeil- en Surfclub Gavermeer,
Oenanthe, EVA, Velt, JNM...

> Magische Middeleeuwse artiesten brengen je in vervoering met hun unieke acts.
• Ontvangst door een echte ridder te paard met zijn schildknaap. Misschien mag je wel even achterop springen.
– Ridders te Paard
• De magie van het verleden: Jannes trekt met de mars op de rug van kermis naar jaarmarkt. Vriendelijk en aangenaam komisch presenteert hij het ene wonder na het andere met de nodige zelfspot. Hij goochelt met simpele zaken zoals: munten, bekertjes, eieren en touwtjes maar er is geen touw aan vast te knopen.
– Jannes De Goochelaar
• Fabela, de muzikale nar: Fabela zingt,maakt muziek, verhalen en weet soms te ontroeren als hij als troubadour een teder liefdeslied ten gehore brengt. Zo weet Fabela iedereen een spiegel voor te houden. Daar waar het kan, grappig en brutaal, maar altijd beschaafd en nooit te plat of beledigend.
– Fabelo-Rozo

> Kindersnoeten worden omgetoverd tot de mooiste prins essen, angstaanjagende draken of gevaarlijke heksen.

> Word zelf een beroepsnar bij de circusschool.

> Volksspelen of liever een partijtje kubb,petanque of beachvolley met onze edellieden?

> Op het erf van Heerlyckhede De Gavers kan je van dichtbij onze erfdieren zien, horen en voelen.

> Een zweethut waar je kan verhitten op middeleeuwse wijze om daarna te plonzen in het Gaverwater (vergeet je zwemgerei niet).

> De herbergen zetten hun deuren open:schuif aan bij de heerlijke buffetten en geniet van hapjes en dranken uit lang en minder lang vervlogen tijden i.s.m. De Gaversmolen en Zeescouts Jan Bart.
> Zwier mee met heel je lijf op de tonen van oude volksdansen uit lang
vervlogen tijden.

Auteur: Tom Linster

Geplaatst op 27.08.2015

BUBOX Kortrijk presenteert AUTOSCOPY - een installatie van de beeldende jonge Kortrijkse kunstenaar Sanne Debrabander en Tinka Pittoors

Vernissage op donderdag 17 september om 20u in de Paardenstallen, Korte Kapucijnenstraat te Kortrijk.
Verwelkoming door Françoise Geers, coach Bubox en toelichting door de kunstenaars.
Slotwoord door schepen An Vandersteene.
Autoscopy is te bekijken van 18 september tot 1 november 2015 in de Paardenstallen, Korte Kapucijnenstraat te Kortrijk.
Openingstijden: do - zat van 14u tot 18u / zondag van 11u tot 18u.
Gratis toegang.
De installatie van beide kunstenaars onderzoekt de relatie tussen kunstwerk en kunstenaar. Autoscopy is de ervaring waarbij je de omgeving waarneemt vanuit een positie buiten het lichaam. De expo stelt een betekenisverschuiving centraal: is een landschap ook een zelfportret?

Auteur: Lucrece Falepin

Geplaatst op 27.08.2015

Tentoonstelling : De Linie 14-18

30 landschapsfoto’s van de slagvelden van Atrecht tot Ieper, opnieuw geïnterpreteerd in 15 schilderijen
5 tot 20 september, Kortrijk 1302, Begijnhofpark Opening op vrijdag 4 september om 19 uur, Kortrijk 1302

Na de lancering in 2014 en een eerste tournee in Noord-Frankrijk gaat het project ‘De Linie 14-18’ met enige fierheid nu ook in Vlaanderen in première. ‘De linie 14-18’ wordt voorgesteld op vrijdag 4 september in het stedelijk museum Kortrijk 1302 in het Begijnhofpark, en dit in het kader van Kortrijk Bezet 14-18 en de lopende tentoonstelling ‘In het spoor van een spion’.
Honderd jaar geleden verzandde de Eerste Wereldoorlog in een impasse. Op het einde van 1914 is het front gevormd, meer bepaald in België en in het noorden van Frankrijk. Van Ieper tot Atrecht, langs beide kanten van de frontlijn, staan naties van over heel de wereld tegenover elkaar. Mannen zijn er gekomen om te strijden en te sterven op een grond die hen vreemd is. Voor hen ligt een onbekende horizon, een vreemd landschap, een linie. Een eeuw later is deze frontlinie nog aanwezig als een litteken op de huid. Met de tijd heelt ze en wordt minder zichtbaar, de schrammen vervagen maar helemaal verdwijnt de wonde nooit.
Sporen bekijken en zich herinneren
Fotograaf Laurent Mayeux en kustschilderes Virginie Gallois hebben de frontlijn van Atrecht tot Ieper afgestapt. Ze hebben hun eigentijdse blik over de landschappen laten gaan en hebben de sfeer van deze plekken geproefd. Want een landschap, zoals een levend wezen, bewaart de herinnering aan een gebeurtenis. Laurent Mayeux brengt als onderwerp de horizonlijn in beeld zoals deze gezien werd door de soldaten verdekt in de loopgraven. De horizontale zwart-witfoto’s van Laurent Mayeux krijgen een tegenhanger in de verticale kleurige beelden van Virginie Gallois.
Kunstboek
Bij de tentoonstelling ‘De Linie14-18’ hoort een kunstboek met pakkende beelden. Een hebbeding, om herinneringen op te halen en hoop uit te putten.
Het boek, verschenen bij Editions Degeorge, is dubbel opgevat, in landschapsformaat voor het fotografiegedeelte en in portretformaat voor de schilderijen. De teksten zij in vier talen: Frans, Engels, Nederlands en Duits. Se auteurs vonden de meertaligheid belangrijk als een herinneringssymbool voor Europa.
‘De Linie 14-18’ kreeg voor deze grensoverschrijdende actie het label Eurometropool mee.

Rondreizende tentoonstelling
Bedoeling is de tentoonstelling te laten rondreizen in (Noord-)Frankrijk, Vlaanderen en waarom niet in Engeland en Duitsland. De tentoonstelling was o.m. reeds te zien in Fournies-en Weppes (FR), Herlies (FR), Escautpont (FR), Avelin (FR), Aubers (FR) en Wadhurst (GB)

Een project van Association Watch on the wild site.
Contact : Sophie.mayeux@yahoo.fr
www.watchonthewildsite.fr
Facebook & Twitter : laligne1418

Auteur: Bernard Pauwels

Geplaatst op 27.08.2015

Plantjesactie Kom op tegen Kanker: contactavond vrijwilligers

Vrijwilligersbijeenkomst plantjesweekend ‘Kom op tegen Kanker’
Dinsdag 1 september 2015 [19u00]
Tijdens het derde weekend van september vindt jaarlijks het Plantjesweekend plaats. In heel Vlaanderen worden dan weer azalea’s te koop aangeboden, dit jaar zal dat al voor de 21ste keer zijn. Ieder jaar zijn in bijna alle Vlaamse gemeenten honderden comités in de weer om een plantjesverkoop te organiseren. Duizenden vrijwilligers gaan van deur tot deur met de azalea’s, verkopen ze op de markt, aan een grootwarenhuis, op het werk … De opbrengst wordt gebruikt voor steun- en zorgprojecten voor kankerpatiënten. Zo worden de palliatieve zorg en lotgenotengroepen ondersteund, zijn er vrijwilligers actief in meer dan 45 ziekenhuizen en kunnen mensen bij de Kankerlijn terecht voor een luisterend oor of nuttige informatie. Voor kinderen en jongeren met kanker worden speciale activiteiten opgezet.
Het Vrijzinnig Centrum Mozaïek was er van in het begin bij en coördineert ook dit jaar het plantjesweekend in Kortrijk. Vorig jaar vlogen meer dan 10 000 azalea’s de deur uit. Een super resultaat dat wij haalden dank zij de inzet van heel veel enthousiaste vrijwilligers.
Word jij dit jaar (opnieuw) actievoerder?
Op dinsdag 1 september komen wij samen met alle (kandidaat) vrijwilligers om de planning op te maken voor het actieweekend 2015.
[afspraak om 19:00 uur – Overleiestraat 15a, Kortrijk].
Wil ook jij graag meehelpen aan het Plantjesweekend 2015? Super! Kom op tegen Kanker kan jouw hulp gebruiken, om plantjes te verkopen maar er zijn ook andere opdrachten zoals logistieke taken.
Kom naar de planningsvergadering of bezorg ons je gegevens.
Ken je nog mensen die willen meewerken? Nodig hen dan zeker ook uit.
Wil je vrijblijvend informatie? Contacteer het secretariaat van Kom op tegen Kanker Kortrijk, tel. 056 37 16 15 of stuur een mail naar kotk@vcmozaiek.be

Auteur: Doris Verlinde

Geplaatst op 27.08.2015

Topturnster Cindy Vandenhole op Internationale wedstrijd te Moeskroen

Op zondag 13 september turnen de meisjes van het Delhaize TOP-Team, nationale damesploeg gymnastiek, een interland ter voorbereiding van de wereldkampioenschappen, die in oktober plaatsvinden in Glasgow (Schotland). Naast België nemen ook Zweden en Oostenrijk deel. Na deze wedstrijd wordt door de drie landen de nominatieve selectie voor het WK bekend gemaakt.

Het Belgische meisjesteam wordt samengesteld uit: Gaelle Mys (OTV Nazareth), Laura Waem (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Lisa Verschueren (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Julie Croket (GymMAX), Rune Hermans (Gym Haacht), Cindy Vandenhole (Vaste Vuist Lauwe) en Jelle Beullens (De Gympies Keerbergen).
Op de interland wordt volgens dezelfde competitieformule geturnd als op het WK. Dit wil zeggen dat er 6 turnsters deel uitmaken van het team (1 reserveturnster), er vijf gymnasten per toestel turnen en de vier beste scores tellen voor het eindklassement. De komende weken zal het team zich verder focussen op het wegwerken van de kleine foutjes en de moeilijkheidsgraad van de oefeningen optimaliseren.
Het WK in Glasgow is zeker geen onbelangrijke wedstrijd! Naast de wereldtittels, worden namelijk ook de eerste tickets voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro uitgedeeld. De landen die zich in Glasgow in de top 8 kunnen plaatsen worden rechtstreeks geselecteerd voor de Spelen. De landen met plaats 9 tot 16 maken vervolgens nog kans op het Test Event. De vier landen die hier het beste presteren mogen alsnog deelnemen aan de Spelen!

Voor het Delhaize TOP-Team en Cindy Vandenhole, aangesloten bij sportgroep Vaste Vuist Lauwe, komt het er dus in Glasgow op aan om zich bij de eerste 16 landen te plaatsen om alsnog kans te maken op een selectie voor de Spelen! Een ambitie die voor beide teams nog steeds binnen handbereik ligt!

Deze wedstrijd in Moeskroen is DE ideale gelegenheid om te supporteren voor de Lauwse gymnaste Cindy Vandenhole van het Delhaize TOP-Team én haar te steunen in haar 'Road To Rio'! 

Foto: Cindy Vandenhole

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 25.08.2015

Niet-uitbetaalde ACV-lonen naar goed doel

Donderdag 27 augustus, om 18u30, reikt een delegatie ACV-personeel een cheque ter waarde van 783,5 euro uit aan vzw Toemaatje. vzw Toemaatje, Ieperstraat 114, 8930 Menen

Tijdens de algemene staking van 15 december 2014 staakte alle ACV-personeel solidair mee met de leden voor een meer rechtvaardig regeringsbeleid. Door die actie moesten dus geen lonen uitbetaald worden voor die dag. Om de solidariteit nog te versterken, besliste het ACV-personeel dat de loonkost van die dag zou uitbetaald worden aan organisaties die zich binnen de regio inzetten om armoede te bestrijden. Voor de regio Menen kozen de militanten voor vzw Toemaatje. De werking van Toemaatje omvat een Sociale Kruidenier en een Arbeidszorgcentrum.

"Als ACV geloven we er rotsvast in dat beste weg uit armoede het hebben van een job is. Je krijgt er niet alleen een inkomen mee, maar het hebben van werk is minstens even belangrijk om niet in een sociaal isolement terecht te komen. Het geeft een goed gevoel om samen met je collega's bij te kunnen dragen. Arbeidszorgprojecten zijn heel belangrijk om mensen in de boot te houden. Daarom dat we hen graag een financieel duwtje in de rug geven."

Over heel Zuid-West-Vlaanderen werd op deze manier meer dan 7.000 euro verdeeld onder armoede-initiatieven.

Auteur: Steven De Wit

Geplaatst op 25.08.2015

Ik kaft, jij kaft, wij kaften!

Omdat boeken kaften niet voor iedereen evident is, organiseert de directie Welzijn en de basisschool Kransvijver in school Kransvijver Heule een boekenkaftfeestje.
Op de terugkomdag, donderdag 27 augustus, worden ouders, grootouders en kinderen uitgenodigd om samen boeken te kaften.
Alle materiaal zal aanwezig zijn dankzij een milde schenker.
De organisatoren nodigen ook mensen uit de buurt uit om vrijwillig te helpen. Ze willen daarmee ontmoeting creëren, een leuke activiteit aanbieden en samen doen werken.
Het unieke boekenkaftfeestje zorgt er ook voor dat alle kinderen zijn in orde op de eerste schooldag.
De lokale pers is welkom op donderdag 27 augustus om 17 uur in de school Kransvijver, Albrecht Rodenbachlaan 58 in Heule. Het boekenkaftfeestje start al om 16 uur en duurt tot 19.30 uur. 

Info: 
Ann Wandels, Brugfiguur flankerend onderwijs, 0473 86 28 57, ann.wandels@kortrijk.be
Philippe De Coene, schepen van Welzijn, 0477 45 32 32 
An Vandersteene, schepen van Onderwijs, 0475 68 62 01

Geplaatst op 25.08.2015

FREEZE-TOCHT IN KORTRIJK

Lekker chillen op de skates !!!
Aan alle recreatieve in-lineskaters : Gesp de skates aan en kom op vrijdag 28 augustus naar Kortrijk ! Onder de deskundige leiding van in-lineskateclub Kangarooz wordt een tocht gereden van 22 km in het glooiende landschap van Bellegem en Rollegem. Een goeie remtechniek en valbescherming zijn een must, net als verlichting en een fluo-hesje. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom, fietsers kunnen achteraan de groep meegenieten. Zoals steeds wordt een aangepast drankje en knabbeltje aangeboden. Om alles in goede banen te leiden zijn de staffers, fietsbegeleiders en de vrijwilligers van het Rode Kruis van de partij. Verzamelen op het Conservatoriumplein van Kortrijk vanaf 19.30, vertrek om 20.00. Parkeren kan gratis op het Conservatoriumplein of Casinoplein. Deelnemen is gratis. Bij nat wegdek wordt de tocht afgelast. 

Meer info www.kangarooz.be 0486 33 50 09. 

Auteur: ingrid Holvoet

Geplaatst op 25.08.2015

Bring your own brunch

Dit jaar gaat Summerscreen mee in alle activiteiten op en rond de Leie. (De Verleieding) De zomervakantie wordt afgesloten met een grote 'bring your own brunch'.
Op zondag 30 augustus steek je al je lekkernijen in je grootste picknickmand en trek je 'en masse' naar de rustige Leieboorden van Wevelgem. Vanaf 10u00 word je daar op gepaste wijze verwelkomd. Je kan je er neervlijen op enkele leuke plekjes tussen de Lauwebrug en de E17-brug.

Doe mee aan de eerste brunch in de geschiedenis van de Leie.

Brunch staat voor breakfast & lunch. Het ontbijt loopt naadloos over in een stevige hap. Je kan gebruikmaken van de diensten van een barbecueteam, dat je vlees bleu, saignant, à point of bien cuit bakt. Aan jou om te beslissen hoe je de dag indeelt. Vroege vogels blijven tot aan het aperitief. Langslapers kunnen deelnemen aan de ondertussen welgekende picknicksfeer van Summerscreen. Maar echte genieters zijn er bij van begin tot eind.
Verwacht je onder meer aan kampen bouwen, bootje varen met blue velvet watertaxi, muziekjes, bat-toonmoment onder de brug, en nog veel meer. Breng gerust je eigen speelgoed/spelletjes,…mee.
Meer info:
Sanne Loncke
stafmedewerker CC
sanne.loncke@wevelgem.be
056/43 34 95
www.summerscreen.be

Geplaatst op 25.08.2015

Provincie stelt nieuwe schoolfietsroutekaarten en online toepassing voor in Roeselare

Om de verkeersveiligheid van de fietsende leerlingen te verbeteren, geeft het West-Vlaamse provinciebestuur bij de start van het schooljaar een nieuwe reeks schoolfietsroutekaarten uit.
Voor de gemeenten De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne en Roeselare werden nieuwe schoolfietsroutekaarten gemaakt. De schoolfietsroutekaarten van Beernem, Gistel, Kortemark, Kuurne, Lendelede, Menen, Poperinge, Zedelgem en Zwevegem werden herwerkt. In totaal werden er nu al voor 29 West-Vlaamse gemeenten schoolfietsroutekaarten uitgewerkt.
Deze kaarten bevatten plannetjes met daarop de meest aangewezen fietsroutes en een aantal concrete tips (over openslaande portieren, dode hoek vrachtwagens enz.) voor een veilige fietsrit van en naar school. Ook enkele nuttige plaatsen, zoals het sportterrein, de bibliotheek of het gemeentehuis werden op de kaarten aangeduid.
In elk van deze gemeenten werkte een werkgroep met vertegenwoordigers uit de secundaire scholen, de gemeente, de politie en de Provincie de schoolfietsroutes uit.
Voor leerlingen van eerste graad secundair onderwijs
De kaarten willen het gebruik van de fiets aanmoedigen en zijn bedoeld voor de leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs. Deze leerlingen zijn net overgestapt naar de secundaire school en gaan in vele gevallen voor het eerst met de fiets naar school. De kaarten hebben bovendien een educatieve maarwaarde, ze kunnen ook in een klasgesprek over verkeersveiligheid of mobiliteit of in een les over kaartlezen aan bod komen.
Waar te verkrijgen?
De fietsroutekaarten worden gratis verdeeld via de secundaire scholen en zijn ook te downloaden via de website www.west-vlaanderen.be/schoolfietsroutekaarten.
Nieuwe online tool
De Provincie stelt alle schoolfietsroutekaarten voortaan ook online ter beschikking via www.west-vlaanderen.be/schoolfietsroutekaarten. De online tool biedt extra mogelijkheden ten opzichte van de papieren versie, zo zijn updates sneller mogelijk en kan de gebruiker inzoomen tot op het gewenste niveau dankzij integratie met Google Streetview.
Naast de meest aangewezen fietsroutes kunnen leerlingen ook de bus- en tramroutes online raadplegen. Alle aandachtspunten en foto’s van de papieren schoolfietsroutekaarten werden overgenomen.
Schoolfietsroutekaarten voor 29 West-Vlaamse gemeenten
Het provinciebestuur maakte reeds voor 29 West-Vlaamse gemeenten (Anzegem, Avelgem, Beernem, Blankenberge, De Panne, Diksmuide, Gistel, Harelbeke, Ieper, Izegem, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Lichtervelde, Menen, Nieuwpoort, Oostende, Poperinge, Roeselare, Tielt, Torhout, Veurne, Waregem, Wevelgem, Zedelgem en Zwevegem) een dergelijke kaart op.
Nog een herwerking voor 8 West-Vlaame gemeenten
Tijdens het komende schooljaar komt er een herwerkte uitgave voor de gemeenten Avelgem, Blankenberge, Diksmuide, Ieper, Kortrijk, Tielt, Torhout en Waregem.
[www.west-vlaanderen.be/schoolfietsroutekaarten]
Programma:
09u15 Verwelkoming door schepen voor mobiliteit voor de stad Roeselare, Griet Coppé
09u20 Toelichting bij het project ‘schoolfietsroutekaarten’ door gedeputeerde voor mobiliteit en weginfrastructuur, Franky De Block
09u30 Fotomoment en start fietstocht langs enkele schoolfietsroutes in Roeselare

Geplaatst op 25.08.2015
4668 artikelspagina's: 1 ... 412 413 414 415 416 <<< 417 >>> 418 419 420 421 422 ... 467