Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Eerste 500 cursisten @llemaal digitaal kregen diploma

Stad en OCMW Kortrijk lanceerden in september 2014 nieuwe cursussen @llemaal digitaal. Geïnteresseerden konden kiezen tussen ‘starten op het internet’ of ‘sterker op het internet’. Samen met de lessenreeksen in de lokale dienstencentra van het OCMW klokten we eind december af op ruim 500 deelnemers. Zij doorliepen de lessen met glans en krijgen vandaag in de Schouwburg officieel hun diploma.
De cursussen spreken mensen van alle leeftijden aan. Zo was de jongste deelnemer 28 jaar Pursy Chan uit Heule, en de oudste maar liefst 88 jaar, Arthur Van Maele uit Kortrijk.
Het project @llemaal digitaal wil alle inwoners van Kortrijk meenemen in de digitale wereld. We doen dit met een aanbod van zeer toegankelijke en betaalbare computer- en internetlessen, publiekskiosken, gratis wifi hotspots en digitale dienstverlening. Eén van de acties is opleidingen aanbieden voor échte beginners, als opstap naar de digitale wereld. Wie tegenwoordig geen toegang heeft tot de digitale wereld dreigt immers uitgesloten te worden.
De cursussen hebben een aangepaste aanpak en inhoud, en toegankelijke prijszetting. Zo worden de lessen ingericht in kleine groepjes, met geduldige lesgevers, op flexibele tijdstippen en verschillende locaties, zodat iedereen de kans krijgt om deel te nemen.
Uit het onderzoek blijkt dat er veel aanbod is in Kortrijk, maar dat dit niet altijd voldoende op elkaar afgestemd of gekend is. De stad werkt samen met alle bestaande organisaties om het volledige aanbod zo dicht en duidelijk mogelijk tot bij de burger te brengen.
Nieuwe opleidingsreeksen
Vanaf 31 januari starten de volgende opleidingsreeksen. Er zijn nog enkele plaatsjes vrij, zowel voor de cursus ‘starten op het internet’ als voor ‘sterker op het internet’. Wie liever op het warme weer wacht, kan alvast inschrijven voor de opleidingen die aanvatten in april en mei. Op dinsdag 27 januari om 19u is er een gratis kennismakingssessie in het OC Heule. Inschrijven hiervoor kan via dezelfde weg als het inschrijven voor de cursussen zelf.
Bel het gratis nummer 1777, komt langs bij het Onthaal- en Meldpunt van de stad of schrijf je in via www.kortrijk.be/allemaaldigitaal.
We zoeken nog steeds vrijwilligers!
Mensen die zich aangesproken voelen om anderen op weg te helpen met hun computervragen kunnen zicht aanmelden als computerassistent. We zoeken ook vrijwilligers die als computerbuddy tijdens de lessen mensen die wat extra hulp nodig hebben kunnen begeleiden.
Contact: Philippe De Coene Schepen van welzijn, armoedebestrijding, ICT en consumenten
Voorzitter OCMW - Telefoon: 0477 45 32 32 |
E-mail: philippe.decoene@ocmwkortrijk.be
Elke Cuvelier Stafmedewerker communicatie OCMW Kortrijk Telefoon: 056 24 48 57 |
E-mailadres: elke.cuvelier@ocmwkortrijk.be

Cuvelier Elke

Geplaatst op 29.01.2015

Publius in nieuw kantoor

Het advocaten kantoor Bulius heeft het nieuwe jaar goed ingezet met een verhuis naar een nieuw kantoor in de Pres.Kennedypark in kortrijk
Met 3 vestigingen (Antwerpen, Brussel & Kortrijk) is Publius wellicht het eerste advocatenkantoor, gespecialiseerd in publiek recht en de publieke sector, dat zijn nationale ambities ook in daden omzet.

De redactie / Foto : Bernard Decock

Geplaatst op 28.01.2015

Podiumfestival BUDA VISTA wordt éénmalig een radiofestival: We Love Radio

BUDAVISTA #6: WE LOVE RADIO ! 3 dagen live performances OP SCENE en IN DE ETHER! 26 + 27 + 28.02.15 @ BUDA, Kortrijk
BUDA VISTA presenteert twee keer per jaar podiumwerk dat in de studio’s of theaterzalen van kunstencentrum BUDA gecreëerd werd. Sommige producties hebben al een hele tournee achter de rug, anderen zijn kraakverse creaties. Maar allemaal zijn ze het werk van artiesten waar we sterk in geloven.
Voor deze zesde editie was het bijna per toeval dat er meerdere kunstenaars tegelijkertijd rond "radio" werkten. BUDA zag dat als een opportuniteit om een BUDA VISTA-special te maken rond radio en verzamelde verse creaties (met verschillende premières) die drijven op “geluid” (vaak op een radiofonische manier). Voor dit full audio festival landt een uitgelezen keuze aan multi getalenteerde kunstenaars van over heel Europa op de podia van BUDA Kortrijk én in de oren van het publiek!
In een wereld die overspoeld wordt door beelden, blijken podiumkunstenaars steeds meer aandacht te besteden aan geluid en – bij uitbreiding – aan Radio. Zij verkennen de relatie tussen performance en radio op verschillende, vaak onverwachte manieren. Voor veel hedendaagse kunstenaars is Radio geen aftands communicatiemiddel, maar een uitgebreid veld vol mogelijkheden; Radio koppelt de tijd los van de ruimte en de stem van het lichaam. Wat je ziet komt los te staan van wat je hoort.
Enkele voorbeelden:
What Nature Says van Myriam Van Imschoot. Het publiek wordt verdeeld in twee groepen. De eerste groep zal in het eerste deel van de voorstelling enkel luisteren, terwijl de andere groep kijkt naar de voorstelling. Daarna wisselen ze van positie, én van ervaring.
Bij Des Miss & Des Mystères van Antonia Baehr kijkt iedereen naar hetzelfde podium, waarop een performer verschillende acties uitvoert. Tegelijkertijd horen we een stem die een mogelijke voorstelling beschrijft voor blinden, een voorstelling over jeugdherinneringen. Vaak beschrijft de stem iets anders dan wat we precies op het podium zien, maar soms vallen beiden samen. Door deze combinatie maakt iedereen zijn eigen voorstelling, waar de persoonlijke herinnering en de verbeelding van elke toeschouwer een grote plaats krijgt….
Radio stimuleert verbeelding en maakt luisteraars tot ‘actieve toeschouwers’: elke toehoorder maakt zijn eigen beelden bij wat hij hoort. Eigenlijk zal iedereen de stukken anders beleven, want tussen wat iedereen zal zien en horen, staat wat elk individu voor zichzelf zal verbeelden. Die specifieke autonomie, of contributie van de toeschouwers aan het stuk, is wat ons interesseert. Voorstellingen worden in die zin participatief, maar niet op de gekende manier.
Tijdens het radiofestival onderzoeken twee ex-studenten van het RITS wat de linken precies zijn tussen die huidige producties en de tradities van het "hoorspel", dat vroeger vaak op de radio te horen was en ondertussen bijna volledig is verdwenen. Hoe ver zitten we vandaag van deze traditie? Of hoe dichtbij?
Het publiek beleeft het podiumprogramma LIVE in onze theaterzalen en –studio’s (met 7 creaties en/of Belgische premières, allemaal ‘made @ BUDA’), maar ook… IN DE ETHER, dankzij Radio Quindo (www.quindo.be) in Kortrijk en XL Air (www.xlair.be) van Rits school of Art.
En vermits Radio ons toelaat om op het zelfde moment ‘hier’ én ‘daar’ te zijn, zenden onze Europese partners MDT Stockholm (SE), Mercat De LesFlors / Seccio Irregular Barcelona (ES), WUK Performing Arts Vienna (AT) en Reykjavik Dance Festival (IS) onze projecten (geheel of gedeeltelijk) live uit in hun eigen theaters.
In aanloop van het radiofestival leggen nog enkele artiesten in Kortrijk de laatste hand aan hun voorstelling. Daardoor wordt het mogelijk om – in samenspraak met de artiest – een interview te regelen bij kunstencentrum BUDA.
Meer info ;:Agnes Quackels, artistiek leidster: agnes.quackels@budakortrijk.be | 0478/39 21 52
Kristof Jonckheere, artistiek coördinator: kristof.jonckheere@budakortrijk.be | 0473/36 46 8
Sarah Verzele, communicatieverantwoordelijke: sarah.verzele@budakortrijk.be | 0476/57 51 88

Geplaatst op 28.01.2015

Tien West-Vlaamse verenigingen bekroond met een Award van BNP Paribas Fortis Foundation

Donderdag 22 januari namen tien West-Vlaamse verenigingen een Award van BNP Paribas Fortis Foundation in ontvangst. Deze Awards worden elk jaar uitgereikt aan educatieve projecten van Belgische verenigingen die de strijd aangaan tegen de sociale uitsluiting van kansarme kinderen en jongeren in moeilijkheden. Mede dankzij de financiële steun van de stichting kunnen de West-Vlaamse laureaten hun projecten de komende jaren realiseren. En ze zijn niet de enigen: in totaal zijn er 80 Belgische verenigingen die een Award van BNP Paribas Fortis Foundation in de wacht sleepten, goed voor een bedrag van € 746.500. 

Laure Vandeghinste


» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 27.01.2015

TENTOONSTELLING GROENGRIJS IN KORTRIJK

Bij het woord 'natuur' denken we al snel aan bossen, vijvers en polders, maar natuur is er overal, ook in de stad! Ondanks de doorgaans grijze indruk van een stad, duikt tussen barst en voeg de natuur op. Kruiden, mossen en beestjes zoeken er hun weg en veranderen verlaten plaatsen in een mum van tijd in één grote natuurlijk
biotoop.
Met het fotoproject Groengrijs namen het Centrum voor Beeldexpressie en Natuurpunt vzw ons mee op sleeptouw in de natuurlijke jungle die een stad kan zijn.
Tijdens die 12 stadswandelingen in de verschillende Vlaamse provincies (in Kortrijk op zondag 25 mei 2014) zochten we de diverse stukjes aan (wilde) natuur op om in beeld te brengen. Iedereen was welkom om hieraan deel te nemen: amateurfotograaf, stadsmens, natuurfan, natuurleek,
Tijdens de wandelingen deden we niet enkel kennis op over de rijkdom aan natuur (fauna & flora) in de stad, maar stonden we ook stil bij hoe we dit fotografisch knap in beeld kunnen brengen, dit onder begeleiding van een deskundige natuurgids en/of een fotograaf, in Kortrijk nam Tom Linster deze opdracht op zich).
Na de wandeling kon ieder met de opgedane kennis en ervaring een stukje natuur in de stad in beeld brengen.
De organisatoren selecteerden beelden uit het project voor de rondreizende expo 'Groengrijs', die startte in de Sint-Baafsabdij in Gent en nu in Vlaanderen rond reist.

Seel Seynhaeve / Foto's: Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 27.01.2015

Eva Cecat werd voorgsteld als voorzitter van de SPA Kortrijk

In opvolging van Axel Weydts werd Eva Cecat voorgesteld als de nieuwe voorzitter van de SP.A Kortrijk dit tijdens de jaarlijkse de nieuwjaarsreceptie in het Textielhuis. Tot op heden is Eva Cecat parlementair medewerker van het Gentse kamerlid Fatma Pehlivan. Voorheen was ze al drie jaar voorzitter van de SP.A-jongerenafdeling in Kortrijk. Cecat wil haar partij voorbereiden op de verkiezingen van 2018.

De redactie / Foto's Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 27.01.2015

KVK speel gelijk tegen Charleroi

Met dit gelijkspel (0-0) deed KV Kortrijk een slechte zaak voor play -off 1.
Hopelijk verliest KV Kortijk zijn vierde plaats niet in het klassement na de uitwedstrijd van komende zaterdag tegen Mouscron-Peruwelz.
Winst kan hen een stapje dichter brengen bij play-off1 daar Lokeren en Gent, alsook Charleroi en Genk het tegen elkaar opnemen.

De redactie/Foto's : Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 27.01.2015

Koerfeest Eandis

In het vroeger ophaalpunt van Eandis werd er een koerfeest georganiseerd als afscheidsfeest van de drie locaties die ze eind verleden
jaar hebben moeten verlaten(Meensepoort Kortrijk, Tielt en Ronse)
Met deze uitzwaai en een nieuwjaarsreceptie van de vriendenkring, maakten ze er één groot feest van.
De receptie werd dan ook aangeboden door Eandis in samenwerking met de vriendenkring Leie/Schelde.
De avond zelf was voorzien we een hapje en een drankje.
Hoe het vroeger was kon men bewonderen in een videoprojectie.

De redactie-Foto's Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 27.01.2015

Geslaagd buurtfeest

Onder impuls van Jan Wielocks en tal van vrijwilligers organiseerden ze een nieuwjaarsdrink voor de bewoners van de wijk Barakken Menen in de jeugdlokalen van de Zuidstraat. Het optreden van het Dorpsorkest en zanger Marc Baptiste zorgden voor een warme en gezellige sfeer .
Groepsfoto : Allemaal vrijwillige medewerkers Buurtopbouw De Barakkken

De redactie / Foto's : Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 27.01.2015

Provincie West-Vlaanderen, gemeente Koksijde en stad Veurne houden ‘ontwerpweek’ over toekomst site militaire basis Koksijde

Van maandag 26 tot en met vrijdag 30 januari organiseert de Provincie West-Vlaanderen, samen met de gemeente Koksijde en de stad Veurne een ‘ontwerpweek’ over de voormalige site van de militaire basis in Koksijde.
De Provincie en de gemeenten kregen al heel wat ruimtevragen over het gebied, onder andere over het realiseren van een nieuwe woonzone, een intergemeentelijk bedrijventerrein en een nieuw clubhuis voor de vliegclub. Voor sommige zaken zijn de gemeenten bevoegd, voor andere de Provincie West-Vlaanderen. Om de vragen niet los van elkaar te bekijken en ze op een goede manier te ondervangen, wordt de ‘ontwerpweek’ georganiseerd.
De ontwerpweek
In die week bekijken de verschillende overheden die bevoegd zijn voor de verdere ontwikkeling van de site (de Provincie West-Vlaanderen, de gemeente Koksijde en de stad Veurne) samen de ruimtevragen met betrekking tot het gebied en worden de eerste aanzetten gegeven tot het maken van een masterplan voor de toekomst ervan.
Tijdens de vijf dagen van de ‘ontwerpweek’ wordt ook met de betrokkenen overlegd.
In het verleden organiseerde de Provincie reeds een ‘ontwerpweek’ over de invulling van een gebied in Knokke-Heist, tussen de ziekenhuiscampus en de kern van Westkapelle. Deze vorm van samenwerking resulteerde in een korte tijdspanne tot een mooi resultaat.
Het gebied van de militaire basis
De site van de militaire basis is gelegen tussen Koksijde-Dorp en Veurne en grenst aan de N39 en de N8. Het globale gebied omvat 365 hectare. Daarvan zou het grootste deel vrijkomen van militair gebruik.
De laatste jaren werd er binnen het Ministerie van Defensie sterk ingezet op optimalisatie van de militaire infrastructuur. Heel wat militaire domeinen werden vrijgegeven en verkocht, voor Vlaanderen alleen al zo’n 1.670 ha.
Resultaten van de ‘ontwerpweek’
De eerste versie van het masterplan met de toekomstplannen voor de site worden in het voorjaar van 2015 bekend gemaakt.

Meer info: dienst communicatie, Fanny Depijpere fanny.depijpere@west-vlaanderen.be of 050 40 35 17 of 0497 05 18 15

Geplaatst op 24.01.2015
4354 artikelspagina's: 1 ... 423 424 425 426 427 <<< 428 >>> 429 430 431 432 433 ... 436