Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Bijeneters brengen de zomer naar Harelbeke!

Sinds een tiental dagen zijn een vijftal voor onze streek bijzonder zeldzame Bijeneters in Harelbeke neergestreken. In het zuiden van Europa zijn deze uitzonderlijk vogels wel algemener, maar de exemplaren die in Harelbeke aanwezig zijn hebben de noordelijke grens van hun verspreidingsgebied ruim overschreden. Misschien wel duidelijke sporen van de opwarming van ons klimaat.

Het zijn bijzonder kleurrijke vogels die zich voeden met grote insecten zoals bijen, hommels, wespen, libellen, sprinkhanen enz. die ze in de vlucht vangen. Normaal gezien broeden ze het liefst in steile zandige oevers bij water, traag stromende beekjes of rivieren.

In Harelbeke heeft minstens één koppel een berg aarde op de in aanleg zijnde verkaveling van Bistierland tot broedplaats gekozen. Er is een nestpijp in zo’n berg uitgegraven en wellicht gaan de vogels binnenkort eieren leggen en broeden. Dat is allemaal erg uitzonderlijk voor onze streek.

De stad Harelbeke en de Natuurpunt Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen kregen van de verkavelaar (Bistierland BVBA) en het bedrijf dat momenteel de infrastructuurwerken in de omgeving uitvoert (NV Stadsbader-Flamand) groen licht om de nestplaats voor het komende broedseizoen te vrijwaren.

De zuiderse bijeneters bieden een kleurrijk spektakel als ze roepend in de nabije omgeving op insecten jagen.

De bergen aarde en zavel werden afgesperd met nadars en sperlinten, er werden ook een aantal borden met informatie en richtlijnen voor observatie geplaatst.

In een bewonersbrief die de stad heeft verspreid werd er ook gevraagd om kinderen en jongeren voldoende te informeren over dit uitzonderlijk fenomeen zodat zij niet op de (steile) bergen gaan spelen en zo per ongelijk de broedlocatie die werd uitgegraven zouden vernietigen.
Als de bijeneters in de nabijheid blijven zullen er in de komende weken verschillende vogelkijkers uit Vlaanderen, Frankrijk en of Nederland naar deze plaats afzakken. Je kan de vogels samen met hen door opgestelde telescopen en verrekijkers observeren. 

Auteur : Yves De Bosscher Natuurkoepel / Foto Francis Patyn

Geplaatst op 27.06.2015

Petitie voor Aysha en haar zoontje

Mijn goede vriendin Aysha en haar zoon Hashim uit Somalië staan voor een ultimatum. Na 5 jaar hier in België te zijn (uitgeprocedeerd) wordt ze op 1 Juli door Fedasil op straat gezet. Zonder papieren, zonder geld, zonder dak boven hun hoofd. Zij moet vertrekken maar kunnen nergens terecht omdat zijn geen paspoort hebben en Somalië kan die ook niet verschaffen. Haar laatste redmiddel is nu een advocaat die haar in het hoogste beroep wil verdedigen. Hij doet nu een beroep op ons, mijn collega's, vrienden en kennissen van Aysha om brieven te sturen.
Hoe kun jij helpen? Door de online petitie te ondertekenen (er staat ook meer uitleg in) AUB doen!!!! Zij is een hele toffe vrouw, zeer sociaal, geïntegreerd. Zij is altijd vriendelijk en optimistisch maar nu wordt het voor haar ook te veel.Zelfs een hond zet men niet op straat.

Dit is de link :
Help Aycha en Hashim !
http://www.petities24.com/help_aycha_en_hashim
Alvast bedankt,
groeten
Claudine 
(ook meer info via Facebook https://www.facebook.com/groups/wijwillenaishaenhashiminharelbeke/1466555133637522/?notif_t=group_comment
Help Aysha en Hashim, basisschool Ter Gavers of mezelf) 

Geplaatst op 27.06.2015

'Uit in Oostende' van juli laat de zomer op je los!

Het julinummer van 'UiT in Oostende' swingt de zomer in! Het magazine is weldra overal gratis verkrijgbaar. Verplicht zomers leesvoer zouden we zo zeggen!
In het julinummer laten we de hoofdacteurs van de musical Mamma Mia aan het woord en gaan we de beentjes strekken op Ostend Beach. Cartoonist Seamoose schetst zijn levensverhaal, enkele BO's geven je hun TAZ-tips mee en Dirk Lievens blikt vooruit op 'Strijkers aan Zee'. Een ongemeen spannende aflevering van Rattenman maakt het kleurrijke magazine helemaal af!
Lees ons magazine alvast digitaal!
Een gedrukt exemplaar van de kalender krijg je gratis aan -onder meer- de infobalie van het Stadhuis, bij Toerisme Oostende, in CC De Grote Post of in Bibliotheek Kris Lambert, maar wordt ook op tal van andere locaties in Oostende verdeeld.
Jouw activiteit in ‘Uit in Oostende’? Voer via de UiTdatabank zelf een activiteit in! 

Op www.uitinoostende.be kun je de volledige kalender raadplegen. Voor meer info kun je terecht bij het UiTloket.

Geplaatst op 26.06.2015

Provincie West-Vlaanderen vraagt opnieuw aandacht voor Reuzenberenklauw via filmpje

Ook dit jaar vraagt de Provincie aan de burgers om op te letten voor de mogelijke gevolgen van aanraking met de Reuzenberenklauw, onder andere via een YouTube-filmpje. Daarin wordt onder andere ook gedemonstreerd hoe de plant milieuvriendelijk kan uitgeroeid worden.
De Reuzenberenklauw
De Reuzenberenklauw is een sterk woekerende uitheemse plant die tot 5 meter hoog wordt. De plant komt vooral voor in bermen en langs waterlopen. Wie met het sap van de plant in aanraking komt, kan brandwonden krijgen die moeilijk genezen. Bovendien verdringt de plant inheemse planten.
Provincie roept ook hulp van burgers en andere overheden in
De Provincie West-Vlaanderen wil de bestrijding van de Reuzenberenklauw aanpakken, onder andere door ze op een milieuvriendelijke manier uit te roeien. Op private terreinen zoals tuinen en weilanden, kan het provinciebestuur echter niet zomaar zelf optreden. De Provincie nam daarom reeds enkele initiatieven om burgers of andere overheden op te roepen en/of ze te ondersteunen in de bestrijding ervan.
Via een brief werden eigenaars die deze soort in hun weiland of tuin staan hebben, gevraagd om ze te bestrijden. Via een bijhorende folder, via een informatieve website en via een demonstrerend filmpje op het YouTube-kanaal van de Provincie komen burgers en andere overheden te weten hoe ze de Reuzenberenklauw best herkennen en bestrijden.
Er is nog geen wettelijke bestrijdingsplicht, maar om het probleem niet groter te laten worden, rekent de Provincie onder andere op de burger om op deze oproep in te gaan. [www.youtube.com/provinciewvl] & [www.west-vlaanderen.be/reuzenberenklauw] 

Fanny Depijpere/ dienst communicatie West Vlaanderen

Geplaatst op 26.06.2015

150 jaar ervaring verlaat Spes Nostra Heule

Hilde Debeurme, Dominique Lamoral, Claudine Derez en Annie Delporte slaan in Spes Nostra de klasdeur definitief dicht. Na een carrière van samen meer dan 150 jaar onderwijs gaan ze nu met pensioen. Hilde Debeurme is voor veel leerlingen de lerares geweest die hen leerde koken. Hilde bracht haute cuisine in Spes Nostra binnen. Jarenlang was dit haar dada. Ze eindigde haar carrière als lerares sociale en technische wetenschappen. Dominique bracht eind de jaren tachtig de informatica binnen in de school en was een van de pioniers voor de uitbouw van boekhouden, handel en informatica op school. Claudine excelleerde hoofdzakelijk als lerares geschiedenis. Leerlingen bewonderden haar brede achtergrond en kennis. Annie Delporte was jarenlang lerares Frans in bso. Ze stond erop dat er alleen Frans gesproken werd in haar les. Alleen zo konden de leerlingen volgens haar de taal echt onder de knie krijgen.

4 leraren met veel vakkennis en ervaring verlaten het Spes Nostra instituut. Hun vervangers zullen hun uiterste best doen om hen waardig op te volgen. ’t Zal niet gemakkelijk zijn. meer info : Pieter Dhuyvetter
Email: pieter.dhuyvetter@snh.be Telefoon: 0472292690

Geplaatst op 26.06.2015

161 inschrijvingen voor ‘Westtalent’

161 bands en muzikanten schreven zich in voor de provinciale muziekwedstrijd ‘Westtalent’.
De jury, bestaande uit Kirsten Lemaire (StuBru), Bert Moerman (Boomtown), Wouter Vanmeenen (Leffingeleuren), Bram Vermeersch (Melkrock, RifRaf) en Johannes Verschaeve (The Van Jets), zal zich nu beraadslagen en binnenkort de selectie van de 24 tot 28 bands of muzikanten die aan de voorrondes mogen deelnemen, bekendmaken. Doel en prijzen ‘Westtalent’ is een muziekwedstrijd die open staat voor alle muziekgenres en alle leeftijden.
Doel van de wedstrijd is beloftevolle bands en muzikanten een springplank bieden om zich professioneel te ontplooien. Zo kan de winnende band of muzikant op een vervolgtraject met professionele begeleiding en optredens rekenen. De drie besten krijgen ook een geldprijs van 1.500 euro, 1.000 euro of 500 euro.
West-Vlaamse bands of muzikanten konden zich inschrijven tot en met 15 juni 2015.
Vier voorrondes en een finale
Tijdens de voorrondes en de finale dienen de bands de muziek ‘live’ te brengen. Elke zaterdag van oktober vindt een voorronde plaats: 3 oktober in De Kreun (Kortrijk), 10 oktober in De Zwerver (Leffinge), 17 oktober in de 4AD (Diksmuide) en 24 oktober in het Cactus Muziekcentrum (Brugge).
Uit deze vier voorrondes stromen maximum acht geselecteerden door naar de finale op zaterdag 7 november 2015 in Het Entrepot in Brugge.
Voor de editie 2015 werkt de Provincie West-Vlaanderen nauw samen met: De Kreun (Kortrijk) De Zwerver (Oostende) 4AD (Diksmuide) Muziekcentrum Cactus (Brugge)
Het Entrepot (Brugge)
Niet zomaar een muziekwedstrijd
Winnende bands uit de vorige edities van ‘Westtalent’ zijn onder andere: The Glücks, SX, Steak Number Eight, Balthazar en MAZE. Bij de vorige editie schreven 200 bands in voor de wedstrijd. www.westtalent.be - www.facebook.be/westtalent 

Fanny Depijpere dienst communicatie West-Vlaanderen

Geplaatst op 26.06.2015

Dit weekend opening Kort-Bij: Zomerbar en boerderij in Bissegem

Dit weekend gaat Kort-Bij van start. Een tijdelijke zomerbar + DIY boerderij op de site Armengoed in Bissegem. Stadsboerderij Kortrijk vzw en Juttepaardje vzw mogen hier samen met vele vrijwilligers en andere organisaties een tijdelijke invulling verzorgen op de hoeve van OCMW Kortrijk.

Zaterdag gaan de deuren open om 14h. Zondag allen welkom vanaf 11u voor een picknick. Je kan alles zelf meebrengen ofwel meegenieten van onze bar en lekkers!
Volgende zaken zullen te verkrijgen zijn:
* venkelsoep
* quiches
* brood en beleg
* fruitsalade

Zowel zaterdag als zondag kun je genieten van pony ritjes voor de kinderen, zomerbar & winkeltje met bio producten.

Meer info: www.kort-bij.be Place to be: tientjesstraat 60 te Bissegem.

PS: gemakkelijk te bereiken met fiets, te voet en de trein (station Bissegem).
Auteur: Kort-bij - Voor de redactie & frontmontage - Bernard Decock

Geplaatst op 26.06.2015

'DE TOPPERS VAN LE BOURGET 2015' - DE VERGELIJKING GAAT (NIET) OP

Le Bourget-PAS’15, sloot zondagavond de deuren; tijd voor een vergelijk achteraf, middels een top drie van persoonlijke aard. Eén. De helikopers doen het goed en dat was ook bij Airbus te zien, huidig eigenaar van wat ooit Eurocopter was. Veel aandacht werd besteed aan de H160 die net op tijd voor de beurs, op 13 juni, voor het eerst vloog. Deze heli die al werd aangekondigd in 2011 ter vervanging van de modellen Dauphin (AS365 en EC155) moet in 2018 de markt op als een medium utility helikopter. Het wordt de eerste helikopter waarvan het onderstel met remmen, niet hydraulisch maar elektrisch zal worden aangestuurd. Tegenspeler voor de Airbus-H is Bell-Textron uit de US die de 407GX en de 429WLG hadden opgesteld. Of Bell ooit weer de wereldleider wordt op het vlak van de verkoop van helikopters valt erg te betwijfelen. Twéé. Voor hele kleine privé-vliegtuigen is er op Le Bourget al lang geen plaats meer. Toch duiken ze nog op. Uit Italië kwam de Dardo van CFM-air. Het bedrijf uit Turijn had het lumineuze idee om een twee-zitter te bouwen, side by side, die de lijnen vertoont van de tandem-2-zits Blackshape. De Dardo is zo mooi ontworpen dat ook ik hunkert om de kist ‘s te kunnen vliegen … Het Franse Elixir Aircraft uit de buurt van La Rochelle, toonde de plannen voor een bijzonder aantrekkelijke tweezitter en ze hebben hiervoor alle wind in de zeilen. Niemand minder dan de bekende Franse reporter Bernard Chabbert kwam de voorstelling luister bijzetten en dat deden ook de piloten van de Patrouille de France. Van een introductie gesproken! Drié. Het eeuwige gevecht tussen Airbus en Boeing gaat verder. De A-350 Wide Body en de B-787 Dreamliner, zijn op zich in vlucht mooier om aan te zien dan wat de fighters heden tonen. Ze wentelen en wringen en draaien en kippen en sleuren zich door de lucht aan schrikwekkend lage snelheden. Op z’n Frans: incroyable mais vrai. En wat schilderen ze die kisten vandaag toch mooi: de A-350 in een carbon-outlook want de helft van de gigantische verkeersvliegtuig is van plastiek; de Dreamliner in de mooie kleuren van Qatar en Vietnam Airlines. Het wordt tijd dat mijn reisbestemming weer ‘s die kant uitgaat, al was het alleen maar om mijn aantal gevlogen vliegtuigen (op naar de 125 … ) aan te dikken met niet minder dan zes topmodellen van deze Le Bourget-PAS’15 …
Voor de redactie : Guido Bouckaert / Foto's Johan Vanhulle
» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 26.06.2015

OPENLUCHTZWEMBAD ABIJKAAI VERWELKOMT OPNIEUW DE GEZINNEN VOOR HET ZOMERSEIZOEN

Vanaf zaterdag 27 juni gooit het openluchtzwembad Abdijkaai opnieuw de deuren open.
Feestelijke opening op zondag 28 juni
Vanaf 12 uur zondagmiddag verwelkomt het straattheater ‘Close Act’ het publiek met open armen. Het speeltheater ‘Kip van Troje’ brengt een aantal interactieve optredens. De artiesten van ‘Cirkids’, een speels circustheater, nemen de kinderen op sleeptouw in en rond het zwembad. Ze zorgen er voor leuke circusanimatie.
‘Close Act’ sluit de dag af met een verrassend optreden.
Op zondag 28 juni zijn de inkom, optredens en animatie in het zwembad helemaal gratis.
Animatie, een zomerseizoen lang
Twee maanden lang kunnen kinderen en volwassenen hun gading vinden in en rond het zwembad en op de ligweide. Het is voor gezinnen tijdens de mooie dagen van de vakantie dé place-to-be. Animatoren lenen sport -en spelmateriaal uit.
De kinderen kunnen spelen en ravotten en de volwassenen kunnen in de ligstoelen een boek lezen of gewoon zonnen.
Verrassingen
Pop-up-events zorgen deze zomer voor extra ambiance en sfeer. Deze ‘special moments’ krijgen vooral via social media en persberichten telkens vooraf de nodige aandacht.
Waterpolotornooi
Het jaarlijkse waterpolotornooi in het openluchtzwembad is een klassieker geworden.
KWK, Kortrijkse Waterpolokring houdt haar tornooi op zaterdag 29 augustus.
Zomers cafetaria
Edwin Feyen en Heidi Nelissen, momenteel uitbaters van het Sport-K-Fee in sportcampus Lange Munte, krijgen de concessie toegewezen om tijdens de zomermaanden juli en augustus de cafetaria van het openluchtzwembad Abdijkaai open te houden. Met de op korte tijd opgedane ervaring als cafetaria-uitbater in een sportieve recreatie-omgeving beantwoorden Edwin en Heidi het best aan het profiel onder de kandidaten. In de luwe periode van het tussenseizoen van de zaalsport kunnen zij zo hun horeca-bezigheid verderzetten in een andere sportaccommodatie in Kortrijk.
Openingsuren
Het zomerseizoen start op zaterdag 27 juni en eindigt op zondag 30 augustus. Het openluchtzwembad is dan elke dag open vanaf 12 uur tot 19.15 uur. Bij een hittegolf (meer dan 3 dagen 25°C) worden de openingsuren van het openluchtzwembad uitgebreid.
Kiezen voor het goedkopere tarief
Met een sportkaart betalen volwassenen slechts 2 euro, jongeren -18j, studenten en senioren slechts 1,50 euro. Let wel, die sportkaart kan je alleen laten aanmaken in de overdekte zwembaden (Magdalena (tot 1 juli), Mimosa en Lagaeplein) en aan de balie van sportcampus Lange Munte, Bad Godesberglaan 22. Zie www.kortrijk.be/zwemmen.

Geplaatst op 26.06.2015

DE BRANDING GAAT KUBBEN TEN VOORDELE VAN LEVENSLOOP

Om geld in te zamelen voor Levensloop Kortrijk (Stichting tegen Kanker), organiseert een groep collega’s uit ‘de branding’ een KUBB-wedstrijd voor personeel, gebruikers en hun netwerk. Teams van maximum 6 personen zullen op dinsdag 30 juni om 17u in de Warande strijden voor de eer én een mooie hoofdprijs als beste ‘branding-KUBBteam’.
Trekker van de organiserende werkgroep, Petra Van Moorleghem, vertelt: “Vorig jaar namen we voor de eerste keer met een ploeg uit ‘de branding’ deel aan Levensloop. Het was een intense en mooie ervaring, die we dit jaar zeker opnieuw wilden beleven. Om veel geld te verzamelen voor de Stichting tegen Kanker, hebben we een werkgroep opgericht en enkele acties bedacht, waaronder deze Kubb-wedstrijd. De opkomst tot nu toe is groot: we hebben reeds 11 ingeschreven teams! Nu maar hopen dat de zon die dag van de partij is, want ook supporters zijn welkom om een glaasje te komen drinken of een hamburger te komen smullen.”
Tijdens het weekend van Levensloop Kortrijk, op zaterdag 11 en zondag 12 september, wil de werkgroep hun tentje 24u lang openhouden om alle deelnemers en aanwezige supporters ook ’s nachts aan te moedigen met een tasje soep of een verkwikkend drankje. Wie nog wil deelnemen aan Levensloop bij het team ‘de branding’ of een handje wil toesteken in onze tent, kan contact opnemen met Petra van Moorleghem via vlaanderenstraat9b@waak.be. 

BDK / ©Foto-PB

Geplaatst op 26.06.2015
4668 artikelspagina's: 1 ... 424 425 426 427 428 <<< 429 >>> 430 431 432 433 434 ... 467