Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Maak kennis met bouwcoach BEN!

Om kandidaat-bouwers aan te sporen om vandaag al Bijna-EnergieNeutraal (BEN) te bouwen, lanceerden Recticel Insulation, ISOVER, Wienerberger, Viessmann, Saint-Gobain Glass, Deceuninck en Renson begin oktober de website www.IedereenBen.be. Hierop loodst coach Ben de surfer doorheen de verschillende stappen om je woning BEN te maken. Voor interactievere info op maat is er de Iedereen Ben-Facebookpagina of de wekelijkse Iedereen Ben-nieuwsbrief. Wie echt face-to-face-advies wil ten slotte, kan terecht op de stands van de Iedereen Ben-partners op Batibouw 2015.
Iedereen Ben! Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Maar waarom zou je tot dan wachten om BEN te bouwen als dat nu al probleemloos kan? Zo win je immers meteen al de strijd tegen de energiefactuur en is je woning later veel meer waard. Bovendien kan je een beroep doen op heel wat financiële stimuli. Op de nieuwe website www.IedereenBen.be loodst coach Ben je doorheen de verschillende stappen om je woning BEN te maken. Van ‘dak en vloer’, over ‘buitenmuren’, ‘glas, ramen en deuren’ en ‘ventilatie’ tot ‘verwarming en hernieuwbare energie.’ Bij elk van die stappen wordt op een overzichtelijke manier informatie gegeven over de wettelijke vereisten, mogelijke oplossingen, verdelers… Wie de uitdaging wil aangaan om vandaag al een nieuwe woning te bouwen die beantwoordt aan de normen van morgen, wordt door coach Ben niet alleen op de website geholpen, maar ook op de Facebookpagina van Iedereen Ben. Daar worden regelmatig heel wat nuttige tips & tricks om BEN te bouwen gepost en worden fans op de hoogte gehouden van alle actuele nieuwsberichten ter zake. Via de website kan je je ook inschrijven op een wekelijkse Iedereen Ben-nieuwsbrief waarin coach Ben iedereen met bouwplannen 15 weken lang door de vaak verwarrende jungle van overwegingen en beslissingen loodst. En op Batibouw 2015 kan je ook heel persoonlijk in contact komen met coach Ben… Coach BEN op Batibouw Op de stands van Recticel Insulation (stand 5.311), Wienerberger (stand 5.309), Viessmann (stand 12.117), Saint-Gobain Glass (stand 4.105), Deceuninck (stand 4.212) en Renson (stand 4.314) zal op Batibouw een Iedereen Ben-pancarte staan die alle bezoekers met vragen over Bijna-EnergieNeutraal bouwen aanspoort om ze – vrijblijvend – op de stand te stellen. Bij elke Ben-pancarte zullen postkaartjes liggen met algemene info over www.IedereenBen en een grondplanflyer waarop de ligging van de Batibouwstanden van de verschillende Ben-partners aangegeven staat. Zo kan elke Batibouwbezoeker zijn eigen Iedereen Ben-parcours uitstippelen.
Meer info www.IedereenBen.be www.facebook.be/IedereenBen 

Eva Marquiz

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 23.01.2015

Grenscriminaliteit: één zwaluw maakt de lente niet

In de commissie Binnenlandse Zaken stelde commissievoorzitter Brecht Vermeulen enkele vragen aan Vice-eerste minister Jambon over de samenwerking tussen de Belgisch-Franse politie in de strijd tegen de grenscriminaliteit. De grenscriminaliteit is een oud zeer voor de regio Zuid-West-Vlaanderen dat maar niet leek te verdwijnen. Toch komt de minister van Binnenlandse Zaken voor het eerst met positieve signalen. De versterkte politionele samenwerking tussen beide landen hebben de Noord-Franse criminele milieus al zichtbaar ontwricht. Daarenboven is er een daling vast te stellen in het aantal criminele activiteiten door Noord-Fransen in onze regio. Kamerlid Vermeulen is erg tevreden over deze positieve berichten. Toch waarschuwt hij ook dat de problematiek absoluut nog niet opgelost is. “Ik ben de voorbije maanden persoonlijk op bezoek geweest bij slachtoffers van gewelddadige overvallen. Sommige werden 20 tot 25 minuten lang opgesloten in hun eigen huis. Andere werden in korte tijd 15 keer overvallen. Alle slachtoffers gaven te kennen dat zowel de Franse als Belgische politie en parket nog te weinig doen voor hun bezorgdheden. ”Ook minister Jambon erkende dat er nog verbeteringen mogelijk zijn. Zo moet het verdrag van Doornik II nog steeds geratificeerd worden door Frankrijk. De minister heeft hieromtrent reeds contact gehad met zijn Franse collega. Toch benadrukt hij dat de ratificatie van het verdrag zeker niet alle juridische obstakels zal wegnemen. Zo kan de Belgische politie de achtervolging op Frans grondgebied enkel inzetten als het de daders op heterdaad betrapt. Daarnaast hebben de Belgische politiebeamten geen volwaardig staandehoudingsrecht op Frans grondgebied. Zowel commissievoorzitter Vermeulen als minister Jambon hopen dat de recente gebeurtenissen ervoor gezorgd hebben dat er nauwere samenwerking komt tussen Frankrijk en ons land op het gebied van de grenscriminaliteit. De minister zal groepscriminaliteit volgende week aankaarten bij zijn Franse collega Cazeneuve, tijdens de formele top van ministers van Binnenlandse Zaken te Riga.
Contactpersonen: Brecht Vermeulen 0475 24 61 20, brecht.vermeulen@n-va.be
Karel Merckx 0477 39 28 88, karel.merckx@n-va.be

Voor de redactie : Bernard Decock

Geplaatst op 23.01.2015

Go4Gym behaalt Medailes

Go4gym behaalt 6 medailles op het West-Vlaams kampioenschap trampoline en 4 medailles op de eerste provinciale voorronde B-niveau van artistieke gymnastiek.
Afgelopen weekend vond te Eeklo het West-Vlaams kampioenschap trampoline niveau A, B en I plaats.
Go4gym nam hieraan deel met 9 trampolinespringers.
Op zaterdag kwam het B-niveau in actie. Yana Santelé behaalde brons en Lotte Deman won de gouden medaille bij de 13-14-jarigen.
Sterre Decavel behaalde de zilveren medaille bij de 15-16-jarigen.
Zondag kwam het I-niveau en A-niveau in actie. Bij de 9-jarigen kwamen Joran en Milan Desmet in actie die beiden de gouden medaille behaalden.
Bij de 10-jarigen waren dit Saar Desmet, 13e plaats, Aquene Dooms, 9e plaats en Jitske Tanghe de 5e plaats.
Bij de 13-14-jarigen in het A-niveau kwam Florian Vandenberghe in actie en behaalde een zilveren medaille .
Go4gym is weer sterk gestart, op naar het West-Vlaams kampioenschap dubbele minitrampoline op 31 januari.
Afgelopen weekend vond te Kortrijk de eerste provinciale voorronde B-niveau AGD plaats. Go4Gym nam hieraan deel met 8 turnsters.
Deelnemers:
- Indra T'Joens (categorie B 10) behaalde een zilveren medaille
- Riene Claeys (B 11)
- Shanaia Casier (B 12)
- Merel Heemeryck (B 13)
- Jade Vanoverbeke (B 14-15) tweede plaats west-Vlaanderen (zilver)
- Jolien Vanoverbeke (B +16)
- Margot Neyrinck (B +16) tweede plaats west-Vlaanderen (zilver)
- Hanne Vandenbroucke (B +16) derde plaats west-Vlaanderen (brons)

Sanne Loncke GoGym

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 23.01.2015

Familievoorstelling ‘En lang en gelukkig’

zondag 1 februari 2015 om 15u
‘En lang en gelukkig’ is een klein verhaal over de liefde die steeds langer en langer wordt.
Een wonderlijk verhaal zonder woorden. Iets van jongen en meisje, van lang en kort, van
dicht bij elkaar en heel ver weg en van liefde en het missen van je beste vrienden of nog iets
anders. Soms mis je iemand zo erg dat je langer wordt van verlangen.
‘En lang en gelukkig’ is gebaseerd op het prentenboek ‘Het grote verlangen’ van Sabien en
Dorine Clément. Beide zussen worden geboren in Kortrijk en brengen de jeugd door in
Marke. Sabien Clement werkt als illustratrice voor diverse bladen en uitgeverijen. In 2002
verschijnt haar eerste boek ‘Jij lievert’. Dorine Clement is grafisch vormgeefster én
koffiequeen. Ze is auteur van het prentenboek ‘Het grote verlangen’.
Na de voorstelling kunnen de kinderen nog deelnemen aan een workshop poppen maken
(1u) terwijl de ouders een dampend kopje koffie kunnen drinken.
ticket: € 8
locatie: OC Aalbeke
Info en tickets: Uit in Kortrijk, Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk. 056 23 98 55.
online tickets bestellen: www.schouwburgkortrijk.be OC Aalbeke, Aalbekeplaats z/n, 8511 Aalbeke. 056 40 18 92. oc.aalbeke@kortrijk.be

Voor de redactie: Bernard Decock

Geplaatst op 23.01.2015

Toch Dubai aan de Leie?

De Kortrijkse CD&V stelt zich heel wat vragen bij het uitblijven van een duidelijk en planmatig woonbeleid door het stadsbestuur. De oppositiepartij stelt vast dat projectontwikkelaars in toenemende mate bepalen wat en hoe er in Kortrijk wordt gebouwd. Bouwvergunningen voor (dure) appartementen worden met bosjes afgeleverd en de realisatie van betaalbare woningen voor jonge gezinnen blijft achterwege.
Enkele cijfers en bevindingen vooraf:
• In Kortrijk kent de demografie al jaren geen groei mee. Het aantal huishoudens stagneert al jaren op 32.300.
• De grondprijzen per m² in Kortrijk dalen een stuk tot gemiddeld 161.2€/m².
• De prijs van de gewone huizen stijgt verder tot 177.000 euro.
• De prijs van de appartementen stagneert sinds 2011 op 180.000 euro.
• In het Plan Nieuw Kortrijk, uit 2013, vinden we de ambitie: ‘Een stad die verjongt en vergroent. Een stad die betaalbaar is voor iedereen’, waarin in het hoofdstuk wonen de eerste zin is: ‘De stad staat voor belangrijke keuzes op het vlak van wonen. De komende twee jaar zijn allesbepalend. Die keuzes moeten dus snel gemaakt worden. De verwachting is dat er in de stad elk jaar 120 nieuwe gezinnen bij komen. Uit de prognoses blijkt dat die groei duurt tot ongeveer 2022. Daarna is er stagnatie. Gezinnen worden bovendien kleiner en zijn gemiddeld ook ouder dan in het verleden.’
Woonplan?Op vragen vanuit CD&V in de gemeenteraad over die te maken keuzes, blies schepen Maddens warm en koud. Eerst stelde hij dat hij een woonplan niet nodig heeft en vlot wil kunnen inspelen op vragen vanuit de markt. Later beloofde hij wel een totaalvisie op wonen in de stad. Ondertussen zijn de ‘allesbepalende’ twee jaar voorbij…
Duidelijke keuzes, waar Kortrijk met zijn woonbeleid naar toe wil, worden er niet gemaakt. De niet meer te tellen bouwdossiers voor nieuwe appartementsgebouwen doen vermoeden dat de ambitie om jonge gezinnen naar de stad te trekken verlaten is. Ten eerste dreigen die vele appartementen de stad te ‘versmachten’. Kleine woonoppervlaktes met kleine buitenterrasjes geven geen zuurstof aan de betonnering van de stad.
CD&V kiest voor grondgebonden rijwoningen met kleine stadstuintjes die de stad ademruimte geven en die jonge gezinnen laten genieten van een stukje ‘buiten-gevoel’. Ten tweede ligt het argument van de betaalbaarheid op tafel. Jonge gezinnen moeten betaalbaar kunnen wonen in de stad. De prijzen van de appartementen zijn allesbehalve op maat van de financiële mogelijkheden van het jonge gezin. Een concreet voorbeeld zijn de appartementen van de K-Tower, waar je voor 80m² en een terras van 19m² (zonder garage, met één slaapkamer) 263.000 euro neertelt (zonder notariskosten). Ter vergelijking: een nieuwbouwwoning met drie slaapkamers en een tuin kost in Deerlijk 235.000 euro. Als jong gezin weet je natuurlijk wat kiezen.
Blekerij: voor wie? Eind vorig jaar lag op de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro) het Ghelamcoplan voor de Blekerijsite op tafel.
Toen al gingen er stemmen op (en niet alleen vanuit CD&V-hoek) over de weinig doorwrochte analyse rond verkeer en economie op de Blekerijsite en over de ‘futuristische’ torens. In het verleden werd bij dit soort van beeldbepalende projecten altijd gepolst naar het advies van de Vlaamse bouwmeester of van andere deskundigen op het vlak van architectuur. Dat dit nu niet gebeurde, zal wellicht geen toeval zijn…
CD&V heeft het ook moeilijk met de schaalgrootte van de Ghelamcotorens. Twee grote glazen gedraaide torens op zijn ‘Gurken –Londens’ passen misschien in de skyline van Dubai of Manhattan, maar niet in Kortrijk. Wie dit allemaal gaat bewonen is niet meteen het probleem van het stadsbestuur, maar het toekomstig uitzicht van de stad en de Leieboorden is wél hun verantwoordelijkheid. CD&V herinnert aan het Octopusplan van de Kortrijkse SP.a uit 2010. Daarin staat dat een betaalbare woning van 250.000 euro te duur is. Ook bij de bespreking van het ontwikkelingskader van de Leieboorden in de gemeenteraad van mei 2011, stelde toenmalig raadslid Bert Herrewyn pertinente vragen over het grote aantal appartementen en het gebrek aan budgetvriendelijke woningen. Het huidige stadsbestuur versoepelde de ontwikkelingsvoorwaarden nog, zodat de ontwikkelaar het aantal grondgebonden woningen kan verminderen ten voordele van de appartementen… Ten slotte maakt CD&V zich zorgen over de invulling van de grote winkeloppervlaktes die er voorzien zijn. Wie kan naast de moeilijkheden van zowel detail- als groothandelszaken kijken? Heeft Kortrijk nog zoveel bijkomende m² nodig?
Voorstellen CD&V wil het stadbestuur enkele suggesties doen, die volgens haar inspelen op het aantrekken van jonge gezinnen om de stad te beleven, maar om er vooral ook te wonen. Het zijn immers die jonge gezinnen die de stad adem geven.
1. Kies voor projecten die gaan voor stedelijke inbreiding met (betaalbare) grondgebonden woningen. CD&V staat volop achter projecten zoals de Vetex, de site Degryse op Overleie, de Zwevegemsestraat, de Peperstraat in Heule, …
2. Werk eindelijk het lang aangekondigde rollend grondfonds uit, zodat er financieel wat ademruimte komt voor wonen in de stad.
3. Trek nog meer centen uit voor de ondersteuning van renovatie in het binnenstedelijk gebied en ga verder dan Overleie.
4. Denk er aan dat de stad en haar bevolking andere belangen hebben dan de promotoren. Geef die laatsten niet altijd alle troeven in handen, maar bepaal eerst uw visie op wonen in de stad en toets die aan hun vraag.
5. Maak werk van een woonvisie op langere termijn.
6. Bezint eer ge begint aan de Blekerijsite en zoek daar opnieuw naar een evenwicht tussen de economische noden van de promotor en de noden van de Stad. Het inpassen van het politiekantoor in het Blekerijproject dient grondig te worden onderzocht.

Meer info : cdenv.kortrijk@telenet.be

Bron & foto CD&V Nieuws Kortrijk

Geplaatst op 23.01.2015

Met de KVK supporters Overleie naat het zeetje

Ter gelegenheid van de wedstrijd KV Oostende-KV Kortrijk organiseerde de supportersclub Overleie een etentje in de "Papil " in Sint-Michiels Brugge en een uitstap in Oostende om darna te genieten vande wedstrijd KV Oostende -KV Kortrijk.

De redactie / Foto's : Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 20.01.2015

Driemaal zeventien in Oostende

Op zaterdag de zeventiende januari (17) behaalde KV Kortrijk buitenshuis de spectaculaire één zeven cijfers (1-7) op het score bord tegen KV Oostende. Het was reporter zeventien (17) die samen met de honderden aanwezige KVK supporters de wedstrijd volgde en met zijn Nikon camera de wedstrijd
vereeuwigde .

De redactie / Foto's : Reporter Zeventien

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 20.01.2015

25 ste wintertocht

W.S.K. Marke v.z.w.(012) te Sint-Denijs organiseert op Zondag 8 februari 2015 zijn25ste Wintertocht**4-9-12-18-24 km
Start & inschrijving: van 8 tot 15 uur O.C. Ter Streye, Rodewilgenstraat 6, 8554 Sint-Denijs .
Om en rond Sint-Denijs.
Door velden en open vlakten.Verzorgde rustposten. Leie-Scheldevriendentrofee, vraag je spaarkaart. Eindcontrole om 18 uur. -12 jarigen gratis. Deelneming: € 1,50 - € 0,40 korting mits voorlegging lidkaart erkende wandelfederatie.
Inlichtingen: 0486/75 04 71

Voor de redactie Bernard Decock

Geplaatst op 23.01.2015

Goud voor Yaël Vergauwe (Vaste Vuist Lauwe) op provinciaal kampioenschap gymnastiek

Op 17 en 18 januari 2015 stond voor de meisjes Artistieke Gymnastiek Dames B-niveau van Vaste Vuist Lauwe het provinciaal kampioenschap in Kortrijk gepland. Op zaterdag kwamen Lune Van Belleghem en Yaël Vergauwe in actie (B10). Beiden turnden een mooie wedstrijd met hier en daar nog wat foutjes. Yaël haalde een gouden medaille en Lune pakte ondanks een knieblessure toch nog zilver.
Op zondag zagen we Tine Depickere, Penelope Herpoel en Julie Verbauwhede op de mat (B13). Dit was een zeer spannende wedstrijd. Tine nam uiteindelijk de zilveren medaille mee naar huis. Julie werd 6e en Penelope 7e. Anke Dejonghe (B14-15) toonde een stabiele wedstrijd met zeer mooie balkoefening. Zij behaalde de 9e plaats.
Grote afwezigen waren Tatjana Decaesteker en Nieke Ortibus (B16+) die gedwongen thuis bleven met een blessure.

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 22.01.2015

Iliaz Pyncket (Vaste Vuist Lauwe) in preselectie Jeugd Olympische Spelen

De Koninklijke Belgische Turnbond (KBT) heeft zijn preselectie bekend gemaakt om deel uit te maken van de Belgische delegatie die zal deelnemen aan de Jeugd Olympische Spelen in de discipline “gymnastiek”. Het EYOF (European Youth Olympic Festival) zal doorgaan van 25 juli tot en met 1 augustus 2015 in Tbilisi (Georgië). Iliaz Pyncket (Sportgroep Vaste Vuist Lauwe) zit in de preselectie voor het EYOF.
Het EYOF is een tweejaarlijks sportevenement voor jonge sporters uit heel Europa. In negen verschillende Olympische disciplines gaan jonge sporters voor het goud. Het EYOF is een voorproefje voor de ‘echte’ Olympische Spelen. Zo worden de sporters net als op de Spelen gehuisvest in een Olympisch dorp, is er een openings- en sluitingsceremonie en natuurlijk een Olympische Vlam en een officiële vlag.
De negen Olympische sporten die samen het EYOF vormen zijn: atletiek, basketbal, handbal, judo, tennis, turnen, volleybal, wielrennen en zwemmen. Voor alle sporten gelden de regels en eisen zoals die zijn vastgesteld door de internationale bonden.
Deelnemers aan het EYOF zijn maximaal 18 jaar. Het gaat om talentvolle topsporters, die worden begeleid naar de top. Voor deze sporters is internationale ervaring opdoen van groot belang. Die ervaring biedt het EYOF door in alles te lijken op de grote Spelen.
Eén van de geselecteerde gymnasten is topsporter Iliaz Pyncket, afkomstig uit Rekkem. Iliaz is nationaal Belgisch turner (juniores) en is lid van Sportgroep Vaste Vuist Lauwe. Iliaz heeft al heel wat wedstrijdervaring op nationaal en internationaal niveau. Iliaz traint 28u per week in het Topsportcentrum Gymnastiek te Gent en werd onlangs verkozen tot sportman van Stad Menen. De selectie voor deze Jeugd Olympische Spelen is een waardering voor uitzonderlijk talent. De volledige preselectie bestaat uit Frédéric de Camps (FfGym), Lukas Fickers (FfGym), Noah Kuavita (Silok Deurne), Takumi Onoshima (FfGym) en Iliaz Pyncket (Vaste Vuist Lauwe).
Na het selectietraject worden 3 gymnasten geselecteerd. Het is de ambitie van het Belgische mannenteam om te eindigen in de top-8 van het landenklassement.
Foto: Topsporter Iliaz Pyncket in de preselectie voor de Jeugd Olympische Spelen

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 22.01.2015
4354 artikelspagina's: 1 ... 425 426 427 428 429 <<< 430 >>> 431 432 433 434 435 ... 436