Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Sir Bradley Wigging start in Kuurne-Brussel-Kuurne

De Britse wereldkampioen tijdrijden viert zijn afscheidstournee ook in Kuurne. Daarnaast wordt Kuurne-Brussel-Kuurne het eerste echte spurtersfestival. Met oa Elia Viviani, Tom Boonen, Mark Cavendish, Matteo Trentin, Nacer Bouhanni, Arnaud Demare, Alexander Kristoff, André Greipel, Jurgen Roelandts, Gerard Ciolek, Tyler Farrar en Yahanni Hutarovitch.
Ian Stannard,Philippe Gilbert,Greg Van Avermaet en Sep Van Marcke tekenen ook present. Philippe Gilbert neemt voor de eerste keer deel in Kuurne-Brussel-Kuurne.
Deelnemende ploegen
World-Tourploegen – Equipes World-Tour.
1. Lotto - Soudal (BEL)
2. Etixx - Quick Step (BEL)
3. BMC (USA)
4. AG 2R- La Mondiale (FRA)
5. LottoNL – Jumbo (NED)
6. IAM Cycling (SUI)
7. Katusha (RUS)
8. Sky Team (GBR)
9. FDJ.fr (FRA)
Prof. Continentale ploegen.
10. Europcar (Bryna Cocquard) (FRA)
11. Topsport Vlaanderen –Baloise (BEL)
12. Wanty – Groupe Gobert (BEL)
13. Bretagne séché environnement (FRA)
14. Cofidis, Solutions Crédit (FRA)
15. CCC Sprandi Kolkowice (POL)
16. Bora – Argon 18 (GER)
17. Roompot – Orange (NED)
18. MTN – Qubeka p.b. Samsung (RSA)
19. Nippo - Vini Fantini – De Rosa (ITA)
20. Southeast (ITA)
Continentale ploegen.
21. An Post – Chainreaction – S. Kelly (BEL)
22. Wallonie – Bruxelles (BEL)
23. Champion System (NZL)
24. Veranclassic –Ekoi (BEL)
25. Team 3M (BEL)

Auteur: Bram Schietgat

Geplaatst op 12.02.2015

Sociale wijk de knok krijgt grondige facelift

De Zuid-West-Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappij heeft de laatste jaren fors ingezet en geïnvesteerd in de uitbreiding en de opwaardering van haar huurpatrimonium.
In Heule en Kortrijk zullen binnenkort 147 nieuwe woongelegenheden gerealiseerd zijn, door inbreidings-, vervang- en nieuwbouwprojecten in 7 verschillende projectzones.
Daarnaast zet de ZWH ook in op zachte en harde renovaties en quick wins binnen het bestaande patrimonium, wat voornamelijk energiebesparende maatregelen zijn (plaatsen van dak- of spouwisolatie, superisolerende beglazing, hoogrendements- of condenserende ketel,…).
Zo werd er in de laatste jaren meer dan € 25.000.000 geïnvesteerd in ons huurpatrimonium.
Uiteraard moet ik u niet vertellen dat bouwen, verbouwen en renoveren op vandaag, nog veel meer dan vroeger, een peperdure zaak geworden is.
De steeds strenger wordende eisen die op vandaag gesteld worden, dwingen ons ertoe bepaalde keuzes uit het verleden te herbekijken en te toetsen aan de normen en kostprijs van vandaag.
Waar de middelen en de subsidies afnemen, nemen de kosten een hoge vlucht.
Daarnaast moeten we ook durven te stellen dat de inkomsten eveneens in dalende lijn zijn.
Niettegenstaande deze moeilijke omstandigheden blijft de ZWH verder doorgaan op de ingeslagen weg, zodat de doelstellingen die de Vlaamse Overheid ons oplegt, gehaald kunnen worden: een betaalbare, energiezuinige en comfortabele woning aanbieden aan ons doelpubliek.
Soms moeten ook beslissingen genomen worden door de raad van bestuur die al dan niet een tijdelijke invloed hebben op een deel van onze huurders. Maar altijd wel met dat ene doel voor ogen: een betere woning, een gezelligere thuis teruggeven.
Voor de wijk De Knok kan er rustig gesteld worden dat na bijna 40 jaar bewoning de gebouwen slijtage beginnen te vertonen.
De gevels en desgevallend de balkons vertonen gebreken.
De technische voorzieningen, de verwarming, de elektriciteit en het sanitair, evenals de beglazing, de isolatiematerialen zijn niet meer up-to-date,… meerdere keukens en badkamers zijn eveneens verouderd of aan vervanging toe.
Volgens de normen van 40 jaar terug waren de gebouwen in orde, op vandaag kunnen we eenvoudig stellen dat dit niet meer het geval is.
Daarnaast werd ook de beschikbare openbare ruimte niet overal optimaal benut.
In het kader van het beleid van onze maatschappij, om binnen de financiële mogelijkheden het verouderde patrimonium grondig aan te pakken, werd ook bekeken wat er diende te gebeuren met de woongelegenheden binnen deze wijk :
Er waren twee mogelijkheden:
a) De bestaande gebouwen grondig en volledig renoveren
b) De bestaande gebouwen afbreken en nieuwe eenheden bouwen
Waar er vroeger werd uitgegaan van een harde renovatie bleek, na een grondige studie, evenwel dat de kostprijs van een volledige renovatie van de bestaande gebouwen helemaal niet te onderschatten en onverantwoord was.
Daarenboven zijn de budgetten van de Vlaamse Regering voor renovaties zeer beperkt.
Bijkomend zijn er betrekkelijk weinig woongelegenheden volgens de oppervlakte van de percelen. De grote tuinen worden ook niet altijd even goed onderhouden.
Door de raad van bestuur werd, in overleg met de stadsdiensten, uiteindelijk beslist om te opteren voor de tweede mogelijkheid: het afbreken van de bestaande gebouwen en het bouwen van nieuwe wooneenheden, dit volgens de hedendaagse normen, voorschriften, architectuur,…
Na vele besprekingen met stad Kortrijk werd beslist om het openbaar domein rond de vijver, dat destijds overgedragen werd aan stad Kortrijk, terug op te nemen in de project- en bouwzone.
Deze beslissing zorgde ervoor dat we voor de ganse wijk een kwalitatief hoogstaand project konden ontwikkelen en dat ook de openbare ruimte beter ingevuld kon worden.
Hiervoor werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven en werd architectenbureau Cnockaert aangesteld.
De ZWH is ervan overtuigd dat het ontwerp en de realisatie er zal voor zorgen dat deze wijk een nieuw gezicht en elan zal krijgen.
Zowel voor de huurders als voor de omwonenden zal een waardevolle en prachtige woonomgeving gerealiseerd worden, waar er naast een woning ook een nieuwe warme thuis kan gevonden worden.
Gezien de omvang van dit project, zowel naar aantallen als naar kostprijs, zal deze operatie in verschillende fases aangepakt worden.
In deze eerste fase worden in totaal 33 woningen vervangen door 41 nieuwe wooneenheden. De kostprijs van deze eerste fase wordt geraamd op € 5.500.000.  Op de  front  foto  : De verantwoordelijken van de huisvestingsmaatschappij  en de afgevaardigden van het architecten bureau  Cnockaert samen met schepen  Wout Maddens   

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 11.02.2015

Ook Juniores tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne over de Budabrug in Kortrijk

De Budabrug in Kortrijk is vernieuwd en dat moet gevierd worden. Kuurne-Brussel-Kuurne trekt tijdens de finale twee maal over de nieuwe Budabrug en dankt hierbij zijn partner Stad Kortrijk. De plaatselijke ronden snijden zowel het centrum van Kortrijk als dat van Kuurne aan. Het parcours van de 67ste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne blijft verder nagenoeg onveranderd, tenzij nog het wegvallen van de passage door Tiegem.
Peter Debaveye wordt de nieuwe koersdirecteur voor Kuurne- Brussel- Kuurne voor Elite. Peter Debaveye: 'In Kuurne wordt steeds snel gestart gezien de gretigheid van renners om zich vroeg op het seizoen te tonen op Vlaamse wegen. Ons parcours leent zich perfect om er een harde wedstrijd van te maken, maar kan ook uitdraaien op de eerste grote test voor de sprintersploegen.' De aankomst van de wedstrijd blijft op de Brugsesteenweg in Kuurne.
Kuurne-Brussel-Kuurne organiseert ondertussen ook voor de 14e keer de eerste grote UCI Junioreswedstrijd van het seizoen. Koersdirecteur Maarten Clochet: ‘Elk jaar staan juniores in de rij om te mogen deelnemen in Kuurne. Ook nu hebben we terug een sterk deelnemersveld.’ Kuurne-Brussel-Kuurne voor Juniores werd vorige jaren gewonnen door onder meer Kevin Deweert, Adam Blythe, Geraint Thomas en Moreno Hofland.
Bram Schietgat, PR verantwoordelijke, bram.schietgat@kuurne-brussel-kuurne.be 0474 96 12 72 Peter Debaveye, koersdirecteur Elite, peter.debaveye@kuurne-brussel-kuurne.be
Maarten Clochet, koersdirecteur Juniores, Maarten.clochet@kuurne-brussel-kuurne.be

Auteur: Bram Schietgat

Geplaatst op 12.02.2015

N-VA Kortrijk blij met stadsvernieuwingsproject in het centrum

De Vlaamse Regering heeft een brownfieldconvenant goedgekeurd voor het herontwikkelen van de Eandis-site in Kortrijk. Het terrein ligt in een woongebied tussen de Meensestraat, de Noordstraat, de Gasstraat en de Rekollettenstraat, in het centrum van Kortrijk. Het projectgebied van ongeveer 2,4 ha omvat de voormalige Kortrijkse vestiging van Eandis, woningen en een tankstation, evenals delen van het openbaar domein.
De terreinen zullen worden gesaneerd en de herbestemming maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject Overleie. Het woonproject voorziet in ongeveer 110 woonunits, aangevuld met kantoren en kleinschalige retail.
Het project heeft een duurtijd van 10 jaar en kadert binnen de bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimtes. Het krijgt dan ook de steun van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters: “Op deze manier brengen we nieuw leven in een sociaal verwaarloosde buurt. Gezien de ligging in een woongebied, zetten we in op een duurzame transformatie waarbij we tegemoet komen aan de huidige woonbehoeften”.
Schepen Rudolf Scherpereel: “Het stadsbestuur zet sterk in op de revitalisering van Overleie. De ontwikkeling van de Eandis-site past hier perfect in, samen met onder meer de recente ingebruikname van de langverwachte Budabrug en de opening van Texture, het prachtige museum over Leie en Vlas. We hopen dat de ontwikkelaar effectief kan bijdragen tot de verjonging van de buurt en het aantrekken van nieuwe gezinnen naar onze stad.”

De redactie

Geplaatst op 12.02.2015

Beste jongere(n),

Mijn naam is Destadsbader Justine en ik ben studente in de Master Criminologische wetenschappen aan de KU Leuven. In het kader van deze opleiding ben ik bezig met een masterproef over de ervaring, beleving en verwerking van uitgaansgeweld bij minderjarige slachtoffers. Het doel van het onderzoek is om na te gaan hoe jongeren uitgaansgeweld ervaren, beleven, hoe ze hiermee omgaan en welke mechanismen ze gebruiken om dit te verwerken. Dit wordt onderzocht door jullie zelf aan het woord te laten.
Ben jij reeds in contact gekomen met uitgaansgeweld en wil jij graag deelnemen aan dit onderzoek? Lees dan rustig verder.
Wat houdt zo een onderzoek in? Er zullen verschillende interviews (gesprekken) georganiseerd worden met jongeren van jouw leeftijd. Tijdens dit interview worden vragen gesteld over uitgaansgeweld en hiermee samengaand slachtofferschap. Het is de bedoeling dat je gewoon je mening geeft over jouw ervaring, beleving en de manier waarop jij dit verwerkt hebt. Er zijn geen goede of foute antwoorden, ik wil gewoon graag jullie mening horen. Alles wat jullie vertellen blijft vertrouwelijk en wordt later anoniem verwerkt in een verslag. Tijdens dit interview (gesprek) zal er ook iets voorzien zijn om te eten en te drinken.
Wanneer vinden deze interviews plaats? Dit mogen jullie volledig zelf kiezen. Over de middag, na school, tijdens de week of in het weekend, samen zal een gepast tijdstip afgesproken worden.
Wil je deelnemen of heb je nog vragen? Dan kan je mij contacteren op het volgend e-mailadres: justine.destadsbader@student.kuleuven.be

Geplaatst op 12.02.2015

Zomerexpo Roger Raveel in Blankenberge

Blankenbergs cultuurschepen Philip Konings kondigt in primeur aan dat er tijdens de zomer in de badstad een prestigieuze tentoonstelling komt rond de kunstenaar Roger Raveel. De expo krijgt de naam ‘Raveel XL’ mee en is een samenwerking tussen stad Blankenberge en het Roger Raveelmuseum.
De tentoonstelling Raveel ‘Extra Large’ brengt voor het eerst een overzicht van Raveels omvangrijkste werken, aangevuld met een ruime selectie schilderijen en tekeningen uit de reserves van het Roger Raveelmuseum. Ze loopt van 18 juli tot 27 september in het CC Casino van Blankenberge.
Philip Konings, schepen voor Cultuur: “Met de naamkeuze van de expo ‘Raveel XL’ verwijzen we expliciet naar de grootschaligheid van de kunstwerken die deze zomer in Blankenberge te zien zullen zijn. Maar het publiek krijgt daarnaast ook uitzonderlijk de kans om kennis te maken met een aantal werken die zelden werden tentoongesteld. Deze expo wordt ongetwijfeld één van de culturele blikvangers deze zomer aan de kust.”
Ridder Roger Raveel (Machelen-aan-de Leie, 1921 – Deinze, 2013) was een hedendaags Vlaams postexpressionistisch kunstschilder, graficus en maker van keramiek en kunstobjecten. Zijn werk is vooral verwant aan popart. Raveels stijl wordt gekenmerkt door de mengeling van abstract en figuratief schilderen. Typisch zijn de witte vlakken die leegtes of afwezigheid voorstellen. Hij verwerkte ook spiegels in zijn werken, zodat de omgeving deel ervan kon worden. Motieven in felle, vitale kleuren werden soms met donkere contouren afgelijnd. Enkele keren maakte Raveel ook driedimensionale objecten. De begrenzingen van het tweedimensionele schilderij heeft Raveel altijd als een beperking ervaren. Daarom ging hij bewust de ruimte opzoeken en betrok de omgeving in zijn kunst. Grote muurschilderingen wisselde hij af met ruimtelijke installaties en objecten.
Bekende werken van Raveel zijn De Zwanen van Brugge (1971 - vier drijvende geschilderde zwanen), Wij zijn vrij dachten wij…(2001 - een rijdend duivenhok), De roep om solidariteit (2002 - een groep levensgrote beschilderde personages) of Zelfbeschouwing (2006 - een ruimte waarin de toeschouwer kan plaatsnemen en geconfronteerd wordt met zijn spiegelbeeld). Een bijzondere plaats in de tentoonstelling is voorbehouden aan Laat uw portret maken als David-ruiter… (1974): een enorm werk, gebaseerd op een schilderij van de Franse 18de-eeuwse kunstenaar Jacques-Louis David, dat de bezoeker de mogelijkheid geeft zich te laten fotograferen als ruiterportret.
Info:
Cultuurcentrum Blankenberge, Hoogstraat 2
Contact: Alain De Reese
050 43 20 43 – cultuur@blankenberge.be – cultuur.blankenberge.be
www.rogerraveelmuseum.be 

Voor de redactie : Bernard Decock

Geplaatst op 11.02.2015

Tijdelijk gewijzigde verkeerssituatie in Frère-Orbanstraat (tussen Bosweg en Gistelsesteenweg)

Vanaf maandag 09 februari 2015 starte Eandis met de vernieuwing van de gasaansluiting in de Frère-Orbanstraat tussen de bosweg en het Jetcenterin Oostende
In de Frère-Orbanstraat vanaf de Bosweg zal enkel eenrichtingsverkeer mogelijk zijn in de richting van het Jetcenter. Voor de andere rijrichting (Gistelsesteenweg – Frère-Orbanstraat) wordt een omleiding voorzien via de Hofstedestraat/Rivierstraat. De omleiding kun je ook op het plannetje hieronder bekijken. De voltooiing van de werkzaamheden is voorzien op 27 februari 2015. De situatie wordt ter plaatse duidelijk gesignaleerd. 

Voor de redactie Bernard Decock

Geplaatst op 11.02.2015

KV Kortrijk wint van leider Club Brugge

Club Brugge leed op KV Kortrijk zijn tweede nederlaag van het seizoen en dit met 2 - 0 cijfers. Na de zege tegen Club vierden de spelers samen met de supporters en ging zelf door in de kleedkamer.
Voor meer info en foto-verslaggeving : www.kvk.be.

De redactie foto's Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 11.02.2015

Internationaal inhaalmanoeuvre op Belgische duivensport

Nog enkel dagen en dé jaarlijkse afspraak van duizenden internationale duivenliefhebbers in België gaat opnieuw van start. FUGARE 2015, de internationale beurs voor de duivensport, staat dit jaar gepland op zaterdag 14 februari (9u00-18u00) en zondag 15 februari (9u00-16u00) 2015 in hal 6 van Kortrijk Xpo.
Daling Belgische duivenliefhebbers
Ondanks het dalend aantal Belgische duivenmelkers, kent de sport internationaal furore. Andere landen pikken de duivensport op en investeren bij voorkeur in Belgische duiven. België wordt gezien als de bakermat van de duivensport, daar waar de sport zijn oorsprong heeft gekend. Dat maakt dat internationale duivenmelkers graag naar België afreizen om advies en informatie in te winnen om zo de beste resultaten neer te zetten in hun land. FUGARE in Kortrijk Xpo zal dit weekend voor de 5e keer het platform zijn voor deze liefhebbers.
Stijging aantal internationale bezoekers FUGARE
Dat FUGARE een vaste waarde geworden is in de internationale duivensport, werd eerder al bewezen. Vorige editie mocht de organisatie een kleine 8.000 bezoekers verwelkomen. Dat betekent een stijging van 37,5 % t.o.v. de eerste editie in 2011. “Dit kan ook niet anders: ons Belgenlandje is dé referentie in de duivensport. Wij kregen al tal van mails en telefoontjes van liefhebbers - die hun bezoek aan FUGARE plannen - met praktische vragen over transport, parking, overnachting e.d. in de buurt. Dit zijn liefhebbers van over de hele wereld, niet enkel uit Europa, zelfs uit de USA en China.” Klinkt het bij de organisatie.
Meer dan 100 internationale exposanten
De lijst van standhouders is langer dan voorgaande edities. Het aanbod van product- en duivenverkoopstanden zal nooit eerder zo internationaal geweest zijn. Exposanten komen echt vanuit alle hoeken van Europa: Polen, Roemenië, Oostenrijk, Boedapest, Duitsland, Portugal, Frankrijk, Nederland… “Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk de omvangrijke vertegenwoordiging van de Belgische bedrijven en Belgische liefhebbers op FUGARE, zij zijn immers dé inspiratie voor de vele internationale bezoekers en de reden waarom FUGARE een waar informatie- en productenplatform voor de internationale duivenwereld geworden is.”
Praktisch
FUGARE 2015 vindt plaats op zaterdag 14 en zondag 15 februari 2015 in hal 6 van Kortrijk Xpo. Kaarten kosten 9€, vrouwen en kinderen bezoeken de beurs gratis. Kortingbonnen van 1€ kunnen aangevraagd worden via de vernieuwde website( www.fugare.be ) maar zijn ook beschikbaar zijn in alle duivenlokalen. Voor lokalen die een bus inleggen zijn er dan weer speciale voorwaarden: gratis parkeren voor de bus en 1 gratis toegangskaart per 10 betalende bezoekers (aanvragen via fugare@kortrijkxpo.com)!
barbarademeulemeester@kortrijkxpo.com
www.fugare.be

De redactie

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 11.02.2015

Drijfhout: verhaal zoekt schrijver

Nog tot en met 23 april 2015 organiseert het literaire label iStoires in samenwerking met de dienst Cultuur en de bibliotheek Kris Lambert, het project 'Drijfhout'.
Met Drijfhout willen de initiatiefnemers schrijvers met een band met Oostende alsook lokale schrijvers onder de aandacht van het publiek brengen. Dit literaire project is een vervolg op het 'Oostends Paviljoen', een expo die eerder plaats vond in de Venetiaanse Gaanderijen en een platform bood aan beeldende kunstenaars met een band met Oostende.
iStoires publiceert literaire verhalen die zich afspelen in Oostende op www.drijfhout.be. De verhalen worden gratis aan de lezer aangeboden. Lezers mogen het verhaal voorzien van passende foto's die ze via Instagram kunnen insturen. Het eerste verhaal verscheen op 1 februari en werd geschreven door Charlotte Mutsaers, een Nederlands auteur die aanspoelde in de Stad aan Zee.
iStoires nodigt iedereen uit om verhalen door te sturen die zich afspelen in Oostende. Dit kan tot 1 april 2015 via drijfhout@istoires.be.
Tijdens de Digitale Week 2015 vindt op 23 april ook Wereldboekendag plaats. Op die dag zal het slotevent van Drijfhout plaats vinden waarbij enkele schrijvers en fotografen van Drijfhout in de spotlights zullen staan.

Geplaatst op 11.02.2015
4531 artikelspagina's: 1 ... 436 437 438 439 440 <<< 441 >>> 442 443 444 445 446 ... 454