Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Eneco KidsRide 2015

Bij de Eneco Tour, die in de tweede week van augustus wordt gehouden, staan niet alleen de allerbeste profwielrenners aan de start. In elke Nederlandse en Belgische finishplaats gaan jonge wielerfans weer meedoen aan de Eneco KidsRide, een sportieve uitdaging voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Aan de deelname zijn voor de kinderen geen kosten verbonden. Aanmelden als deelnemer kan op de website van de Eneco Tour, http://www.enecotour.com/
Samen met meervoudig olympisch & wereldkampioene Leontien Zijlaard-van Moorsel en Miss Eneco Tour, Felice Dekens, fietsen maximaal 200 kinderen als een echt peloton, het laatste stuk van het officiële wedstrijdparcours (zo’n 8 km). De deelnemertjes zullen net zoals de profs over de finishlijn rijden, aangemoedigd door het publiek op de tribunes. Daarna worden ze beloond met een medaille en kunnen ze met Leontien en Felice op de foto.
De KidsRide wordt in België gereden op: woensdag 12 augustus - Ardooie, zaterdag 15 augustus – Houffalize en tenslotte de laatste KidsRide van 2015 op zondag 16 augustus – Geraardsbergen.
Eneco organiseert de KidsRides om het fietsen bij de jeugd onder de aandacht brengen met als doel hen te stimuleren om wat vaker de fiets te pakken. Fietsen is goed voor onszelf en goed voor het milieu. 

Voor meer informatie : Cor de Ruijter, woordvoerder Eneco cor.deruijter@eneco.com
T +31 (0)6 53223587

Geplaatst op 28.07.2015

Selectieve inzameling van afvalstoffen

Containerparken vormen al jaren de hoeksteen van de selectieve inzameling van afvalstoffen in Vlaanderen. Sinds begin de jaren 80 zijn ze een evidentie geworden voor veel Vlamingen. Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, wil de burger zoveel mogelijk aanmoedigen om afval te sorteren. Gesorteerde afvalstoffen bevatten immers waardevolle grondstoffen en kunnen worden gerecycleerd tot andere producten. Imog, de Intergemeentelijke Maatschappij voor Openbare Gezondheid in Zuid-West-Vlaanderen, verzorgt de geïntegreerde afvalverwerking van ruim 230.000 inwoners uit 11 gemeentes: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kruishoutem, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem. Om de dienstverlening voor burgers en KMO’s te optimaliseren zullen 125 bijkomende containers met een opslagcapaciteit van 3200m³ worden voorzien. Op basis van het aantal inwoners kent minister Schauvliege hiervoor een subsidie toe van 280.100 euro. Joke Schauvliege: “Het afval dat er is, moet zo nuttig mogelijk worden ingezet. Daarin spelen containerparken een belangrijke rol. De afvalintercommunale IMOG wil in Zuid-West-Vlaanderen werk maken van een betere dienstverlening voor burgers en KMO’s. Via een subsidie van 280.100 euro wil ik hen daarbij graag ondersteunen”. 

Tine Vandecasteele . Adjunct-woordvoerder Kabinet van Joke SCHAUVLIEGE

Geplaatst op 28.07.2015

De firma’s van de Meensesteenweg 183 in Bissegem met vakantie

Op 17/7 zetten de firma’s Ongenae, TechniQ en e-Pipe het bouwverlof in op een typisch Belgische manier: met frietjes en een pintje.
Ook al trekken de meeste medewerkers naar zonnige oorden, het serviceteam blijft actief voor dringende tussenkomsten. Op 17 augustus staat iedereen weer paraat. 

Magali de coninck / Foto's : Bernard Decock

» Klik hier voor de foto's

Geplaatst op 27.07.2015

Salsa voor beginners en gevorderden in Marke en Aalbeke

Wereldwerkgroep Marke organiseert vanaf 8 september opnieuw salsacursussen voor beginners én gevorderden.
Als beginner leer je op een duidelijke manier de basisstappen van de dans én de eerste figuren. Ook gaat er aandacht naar de houding, het aanvoelen van de muziek, het ritme en het spel van leiding geven & krijgen.
Reeds enige kennis van Salsa? Dan wordt bij de eerste les gekeken in welke groep je best aansluit. De lessen vinden plaats in Ontmoetingscentrum Marke (of OC Aalbeke) en staan onder deskundige leiding van Lazaro Noriega uit Cuba.
Praktisch:
8 opeenvolgende dinsdagen in OC Marke, Hellestraat 6 (22/09 en 27/10 in OC Aalbeke).
19.30u - 20.45u: beginnerscursus
20.45u - 22.00u: Gevorderden
Deelnameprijs: 70 euro (60 euro voor -26 jarigen) 

Graag reserveren via oc.marke@kortrijk.be

Geplaatst op 26.07.2015

Stadhuis Menen open of gesloten tijdens de zomervakantie?

Bijna halfweg de zomervakantie zetten we alle openingstijden van de verschillende stadsdiensten tijdens de maanden juli en augustus even op een rij.

Stadsdiensten
In de periode van 21 juli tot 15 augustus zijn er beperkte openingsuren:
• het stadhuis Menen is dan gesloten in de namiddag en dus elke weekdag open van 8.30 u. - 12 u.
• het LDC Dorpshuis Rekkem en het gemeentehuis Lauwe zijn in die periode volledig gesloten.
Het stadhuis in Menen is wel open op zaterdagvoormiddag op 1 augustus 2015.
De Sportdienst is gesloten van 20 juli tot en met 14 augustus, de Jeugddienst van 27 juli tot en met 7 augustus. Tijdens de zomervakantie (behalve dus van 27/7 t.e.m. 7/8) is de Jeugddienst iedere voormiddag (ma-vrij) open van 9 u. tot 12 u.
Het Stadsarchief zal dicht zijn op dinsdagen 28 juli en op 4 en 11 augustus.
Thuisblijvers en andere geïnteresseerden kunnen bij onze dienst Toerisme terecht op volgende tijdstippen: op woensdag, donderdag en vrijdag van 10 u. tot 12 u. en van 14 u. tot 17.30 u. en op zaterdag en zondag van 14 u. tot 17.30 u. Tip: ontdek alle zomeractiviteiten in ons stadsmagazine LEIEDRAAD (klik hier). 

Bibliotheek
De bibliotheken in Menen, Lauwe en Rekkem zijn gesloten op zaterdag 15 augustus. Bibliotheek Menen is uitzonderlijk ook gesloten op vrijdag 14 augustus. Bibliotheek Lauwe is op woensdag 29 juli slechts open vanaf 16.30 u. Tijdens het zomerverlof is Bibliotheek Rekkem gesloten van woensdag 22 juli tot en met zaterdag 15 augustus. Bibliotheek Lauwe is gesloten van zaterdag 1 augustus tot en met zaterdag 15 augustus. 

Zwembad
Het recreatiezwembad ‘t bADhUIS is tijdens de zomervakantie elke dag open.
Containerparken
De containerparken van de afval-intercommunale MIROM in Menen en Lauwe zullen op zaterdag 15 augustus gesloten zijn.

Geplaatst op 25.07.2015

Mogelijkheid tot inspraak ontwerplijst zwemwaters

Sinds 24 maart 2006 is de nieuwe Europese Zwemwaterrichtlijn van kracht. Ze vormt de basis voor het toezicht op de zwemwaterkwaliteit in het binnenland en aan de kust.
Europa heeft met de Zwemwaterrichtlijn een dubbele bedoeling: enerzijds streeft zij ernaar de kwaliteit van het milieu te behouden, te beschermen en te verbeteren, anderzijds wil zij de gezondheid van de baders beschermen.
De Zwemwaterrichtlijn stelt dat jaarlijks een ontwerplijst van zwemwateren moet aangekondigd worden met het oog op inspraak van het publiek. Gedurende 30 dagen kan iedereen voorstellen doen en opmerkingen of klachten formuleren over de ontwerplijst.
De ontwerplijst wordt uitgehangen in elke betrokken gemeente en kan ook teruggevonden worden op de website www.kwaliteitzwemwater.be

Bemerkingen of suggesties kunnen t.e.m 19 augustus 2015 verzonden worden naar:
Vlaamse Milieumaatschappij - A. Van de Maelestraat 96 - 9320 Erembodegem of info@vmm.be met vermelding van het onderwerp “inspraak zwemwater”
Met de verkregen informatie zal rekening gehouden worden bij het opstellen van de definitieve lijst van zwemwateren.
Voor meer informatie omtrent dit openbaar onderzoek en de zwemwaterkwaliteit kunt u terecht op www.kwaliteitzwemwater.be 

Communicatie Blankenberge

Geplaatst op 25.07.2015

Parkies met De Corsari’s

Het is al eind juli en dit betekent ook dat we aan de helft zitten van het Palm Parkiesprogramma. Met een biertje, een frisdrank of een lekkere cocktail in de hand kan je er genieten van deze blijmakende optredens. Het cultuurcentrum verwelkomde al De Post, Niels Destadsbader en Paul Michiels. Op woensdag 29 juli nemen we een duik in de tijd met De Corsari’s.
Tony Corsari was een ster op de Vlaamse televisie toen kleur nog moest uitgevonden worden. Logisch dat De Corsari’s de klok ook een halve eeuw terugzetten. Acteur en zanger Roel Vanderstukken brengt met dit zeskoppige gezelschap hits uit de jaren vijftig en zestig opnieuw tot leven. De inbreng van zangeres Sarah is daarbij niet te onderschatten. Namen noemen? Oké, denk aan opgefrist werk van Elvis Presley, The Beatles of Roy Orbison.
Roel Vanderstukken: “Ik noem ons graag het nieuwe balorkest, of nog beter: het orkest speelt ten dans! We brengen uitsluitend nummers uit de jaren 50 en 60. Hit na hit, klassieker na klassieker, million seller na million seller. Sarah en ik zingen vooral medleys want we willen het publiek aan het dansen brengen”. Het zorgt allemaal voor een sfeer die doet denken aan een beter trouwfeest. Want met wie heb je ook alweer gedanst? Of beter gezegd: niet gedanst!
Om je volledig klaar te stomen voor De Corsari’s, werd Mona Van Bever geprogrammeerd als voorprogramma. Mona staat samen op het podium met Ruben. Het is een akoestisch duo en ze studeren beiden zang aan het conservatorium. Ze brengen de alom bekende golden oldies zoals Fleetwood Mac tot de minder bekende echte pareltjes zoals Marc Broussard en Allen Stone, en dat allemaal met één gitaar en twee stemmen overgoten met een flinke dosis muzikaal enthousiasme. 

Praktisch:
woensdag 29 juli – 20 u. – Park De Craene
De optredens starten telkens om 20.15 uur en duren tot 22.30 uur.
Het einde van de avond is voorzien om 23.15 uur.

een organisatie van vzw Divers i.s.m. het stadsbestuur
Volledig programma & info:
cultuurcentrum – 050 43 20 43 – cultuur@blankenberge.be – cultuur.blankenberge.be

Geplaatst op 25.07.2015

CinéBib, gratis openluchtfilm met BBQ en randanimatie in Menen

Life of Pi, gratis openluchtfilm op het Vander Merschplein op donderdag 20 augustus 2015 om 21u
Om 21u, bij invallende duisternis, kan je op groot scherm genieten van Life of Pi, een film van 2012, gebaseerd op een boek van Yann Martel in een regie van Ang Lee. De film won in 2013 vier Oscars waaronder die van beste regie, beste muziek en beste fotografie.
Life of Pi vertelt het wonderbaarlijke verhaal van Piscine, of kortweg Pi, die in een reddingsboot samen met een Bengaalse tijger 227 dagen lang de Grote Oceaan trotseert. Wanneer de kleine familiezoo van de jonge Piscine in financiële moeilijkheden geraakt, beslist zijn vader om samen met zijn gezin en zijn dieren naar Canada te varen. Maar het noodlot slaat toe en het schip vergaat. Pi blijft alleen achter en moet samen met een hyena, een zebra, een orang-oetang en een tijger alle gevaren van de oceaan trotseren.
Regisseur Ang Lee haalt met Life of Pi een onverfilmbaar geacht boek naar het witte doek. En hoe. Een magische reis boordevol emotie, fantasie en visuele pracht.
Met deze film over vriendschap willen de organisatoren de Menenaar een aangename en gezellige avond aanbieden.
Randanimatie | Barbecue | vanaf 19u
Zoals vorig jaar is er opnieuw gezorgd voor enige randanimatie. Vanaf 19u is er mogelijkheid om te barbecueën. Breng zelf vlees en groenten mee. Voldoende barbecuetoestellen zijn aanwezig. De kleinere kinderen kunnen ravotten op een springkasteel. 

Meer informatie? bibliotheek@menen.be | t 056 51 58 70

Geplaatst op 25.07.2015

Het gaat met de boer in België niet beter dan in Frankrijk, integendeel!

Naar aanleiding van de Beurs van Libramont nemen we kennis van de uitgebreide steun die federaal minister van landbouw Willy Borsus vandaag voorstelt. Het ABS is tevreden met de 10 maatregelen, maar vraagt toch nog extra inspanningen vanwege de politici en wijst de ketenpartners van de agrovoedingsketen op hun verantwoordelijkheid.
De Franse boeren voerden de voorbije dagen harde acties en ze hebben gelijk ook! Ze duiden op een aantal onhoudbare situaties. In België bleef het tot vandaag stil, al legde het Algemeen Boerensyndicaat met de nachtelijke acties op 19 december 2014 reeds de vinger op de wonde.Is onze situatie intussen misschien beter? Zeker niet. De Belgen kennen Frankrijk ook als een echt landbouwland, een land dat zijn boeren hoog in het vaandel houdt, ook politiek. En toch…
De toestand in België is minstens even erg, alleen voeren we niet gauw even harde acties als in Frankrijk. De noodkreet vanuit onze boeren is echter niet minder luid. De vzw Boeren op een Kruispunt weet niet wat gedaan met de toeloop stoppende boeren en boeren in nood. Onze vleesvee- en varkenshouders, groentenkwekers, siertuinders, kippenhouders en nu ook de melkveehouders ervaren de benarde situatie aan den lijve en zien een onzekere toekomst tegemoet. Europese beleidsmakers dachten dat het nieuwe GLB de zaak zou oplossen door de oprichting van producentenorganisaties, enig resultaat is daarvan nog niet zichtbaar..
Onze Westerse maatschappij moet kleur bekennen: wil men de familiale landbouw behouden of niet? Kiezen ze voor de korte termijnvisie: de goedkoopste grondstof, wetende dat hierdoor de familiale landbouw verdwijnt en er enkel industriële en buitenlandse voeding zal overblijven. Of zijn ze bereid het roer om te gooien en nog te redden wat er te redden valt.
Het ABS is zich zeer van de situatie bewust en heeft de evolutie zien aankomen en meermaals op de op til zijnde koude sanering gewezen, alleen wou de politiek niet altijd even goed luisteren. Het ABS zal de eerstkomende weken niet nalaten acties te voeren, maar wil tevens alsnog een aantal oplossingen aanreiken. (zie bijlage ‘Wat kan er aan gedaan worden?’).
Het ketenoverleg dweept met het woord ‘Transparantie doorheen de keten’, maar op de situatie in de primaire sector na is er niets zo duister dan de prijs- en winstvorming bij de ketenschakels na ons. . Voor de boeren en iedereen die het wil zien is het duidelijk dat iedereen in de keten winst maakt uitgezonderd de boer. Er wordt dus wel degelijk winst gemaakt, op de kap van de primaire sector. Marges worden bij andere schakels in de keten vooraf in de verkoopprijs ingecalculeerd en doorgerekend aan afnemers en consumenten. De boer slikt de aan hem opgelegde prijs….
Wat willen we? Wij willen herziening van de wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming. Hier wordt gesteld dat verkopen met verlies verboden is met uitzondering in de primaire sector (land- en tuinbouw). De Franse president Hollande nam tijdens een boerenoverleg op 23 juli in Dijon het voortouw door te stellen dat de, ook in Frankrijk van toepassing zijnde regelgeving, uitgebreid moet naar de primaire sector als er met contracten gewerkt wordt. Het is de eerste keer dat we zo iets horen.
Wanneer politici iets ten gronde willen veranderen aan de zwakke positie van de primaire sector, zit daar wel degelijk een zeer belangrijke sleutel. Veel meer dan in het groeperen van enkele tientallen boeren en tuinders in een producentenorganisatie. Hier moet dringend werk van gemaakt worden in België.
ABS eist een vrijstelling van de kilometerheffing voor de primaire sector met als voornaamste reden dat wij deze extra kost níet kunnen doorrekenen in onze prijs, anders sectoren kunnen dit wel. Daarenboven zijn de bij ons geproduceerde producten grondstoffen voor de realisatie van meerwaardeproducten (verwerkte voedingsproducten) waar wel tot bij de consument kan doorgerekend worden.
België moet apart onderhandelen met Rusland om te kijken of er opnieuw uitvoermogelijkheden zijn.
ABS staat klaar om het voorbeeld van onze Franse collega’s te volgen. Het is een eervolle strijd want wij willen onze boeren behouden en dragen zorg voor jullie voedselvoorziening.
Meer info :Nationaal voorzitter: Hendrik Vandamme 0476/415158 - Woordvoerder ABS: Guy Depraetere 0475/326936
BIJLAGE ‘Wat kan er gedaan worden?
1. Vleesvee:
a. Stop de fraude in de slachthuizen
i. Installatie van de zwarte doos bij de weegbalans
ii. Stop de overklassering
iii. De karkassen worden gewogen en geclassificeerd vóór het afsnijden
b. Correctie van de marktprijzen naar 5,6 euro per kg karkas voor de echte S-kwaliteit (berekening volgens index FOD economie)
c. Geen extra-kosten en verliezen voor de zware karkassen
d. Frauderende slachthuizen worden bekend gemaakt
2. Varkens:
a. geen uitbreiding mits mestverwerking, gekoppeld aan warme sanering
b. Geen toenamevarkensstapel, switch naarandere varkens.
c. Voor het binnenland: kostendekkende prijzen als basisprijs
d. Lichtere varkens slachten
e. Lasten verminderen: Rendac, residuele bijdrage, VLAM, IVB, sanitaire bijdrage,
f. Invoerrechten op invoer van biggen.Scherper toezicht in slachthuizen, harder anti-fraude optreden
g.

3. Melk:
a. beperking productie op basis van vraag
b. Melkveehouders zijn de dupe van het falen van de Belgische coöperatieve melkerijen

4. Groenten en aardappelen
a. Meer transparantie en samenwerking met de verwerkers (Platform)
b. Kosten van telers moeten doorgerekend worden in de contractprijzen
c. Teeltrisico moet meegenomen worden in de discussie
d. Het hard werk en de investeringen van de boeren moeten verloond worden

Geplaatst op 25.07.2015

Nieuwe fase structurele onderhoudswerken op A19 tussen Kortrijk en Menen

De eerste fase van de onderhoudswerken op de A19 werd uitgevoerd tussen 1 en 10 juli. Op 17 juli worden er bijkomend nog asfalteringswerken uitgevoerd. In de nacht van 2 op 3 augustus start de tweede fase. Het einde van de werken is voorzien tegen begin september.
De voorbije dagen werden op de A19 ook vangrails geplaatst ter hoogte van de portieken van de dynamische infoborden. Deze werken staan los van het structureel onderhoud en worden uitgevoerd door een andere aannemer met behulp van een mobiele werfsignalisatie. Het grote structurele onderhoud op de A19 tussen Kortrijk en Menen in de rijrichting van Ieper start in de nacht van 2 op 3 augustus. Voorafgaand zal de aannemer echter nog asfalteringswerken moeten uitvoeren ter hoogte van de doorsteken zodat het verkeer met rijrichting Ieper in fase 2 vlot en comfortabel op het rijvak richting Kortrijk kan gebracht worden. Dit is voorzien op vrijdag 17 juli tussen 9u en 15u. In de rijrichting Kortrijk wordt de snelle rijstrook ingenomen. Het verkeer beschikt dan over 1 rijstrook in plaats van twee. In de rijrichting Ieper is er dan geen hinder. In de nacht van 2 op 3 augustus starten dan de eigenlijke werken waarbij het verkeer richting Ieper via een doorsteek op de rijvakken richting Kortrijk wordt gebracht. Die nacht en de dag erna plaatst de aannemer de werfsignalisatie. Tegen maandagavond 3 augustus zal in beide richtingen de werfsituatie in gebruik zijn waarbij het verkeer richting Kortrijk 1 volwaardige rijstrook ter beschikking heeft en het verkeer richting Ieper twee versmalde rijstroken. De oprit op het complex A19-E403 vanuit Brugge richting Ieper is afgesloten. Het verkeer dat vanop de E403 vanuit Brugge de A19 richting Ieper wil oprijden wordt omgeleid via de overige lussen van het verkeerscomplex.
Ook de oprit nr. 2 Menen op de A19 richting Kortrijk is afgesloten. Het verkeer moet de A19 richting Ieper nemen, eraf rijden aan het complex nr. 2a Wervik en daar terugkeren op de A19 richting Kortrijk.
Het einde van de werken is voorzien tegen 4 september.
Het Vlaams Verkeerscentrum voorspelt ernstige hinder tijdens de piekuren.
Opgelet: omwille van weers- of andere omstandigheden kunnen de data nog verschuiven! 

Meer info : Zie http://wegenenverkeer.be

Geplaatst op 25.07.2015
4922 artikelspagina's: 1 ... 443 444 445 446 447 <<< 448 >>> 449 450 451 452 453 ... 493