Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Sportgroep Vaste Vuist Lauwe lanceert nieuwe website

Sportgroep Vaste Vuist Lauwe is verheugd zijn nieuwe website aan het publiek te presenteren. Na vele jaren barstte de huidige website uit zijn voegen, waardoor het tijd werd voor iets nieuws. Vastevuist.be werd in 1 beweging volledig vernieuwd en uitgebouwd tot een hedendaagse nieuwssite met aandacht voor het recentste nieuws van de verschillende groepen. Een nieuwe site met een moderne vormgeving, verbeterde navigatie en veel nieuwe mogelijkheden. Een site met meer ambitie. De drie pijlers zijn direct herkenbaar (gymnastiek, dans en omnisport). Dit helpt de bezoeker om intuïtief te navigeren naar het onderwerp van keuze. De sportgroep gebruikt ook de communicatiekanalen Facebook en Twitter. 

Meer info op www.vastevuist.be

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 21.07.2015

Hashim en Aysha werden opgepakt

Daags na de solidariteitsactie stond de wijkagente voor de deur van Aysha met het bevel om de moeder en haar zoon mee te nemen naar het politiekantoor. Men was ter ore gekomen dat zij hier nu illegaal verblijft waarop de uitzettingsprocedure volgde.
Na één telefoontje van Aysha werden een vijftiental mensen opgetrommeld om de getroffen familie bij te staan.
Op het kantoor zelf werd zij en haar zoontje drie uur lang vastgehouden zonder toegestane bijstand, omdat ze vlot Nederlands praat. Ze kwamen erg aangeslagen naar buiten. Ze hadden een uitwijzingsbevel in hun handen en moeten het land onmiddellijk verlaten. Met dit slechte nieuws is ze terug op straat gezet. Het probleem stelt zich dat de overheid beweert dat Aysha uitgeprocedeerd is omdat men niet kan aantonen vanwaar zij afkomstig is. Aangezien de overheid niet kan aantonen van welk land ze afkomstig is, zullen ze ook nergens aanvaard worden zonder papieren en staan we terug bij af. De enige hoop dat men nu nog heeft is dat de Staatssecretaris het dossier nog eens opnieuw bekijkt en de kafkaiaanse toestand ervan inziet en zo beslist tot een legaal verblijf wegens humanitaire redenen. 

Saskia Loosvelt

Geplaatst op 20.07.2015

DE STAD KORTRIJK PLAATST NIEUWE TOERISTISCHE VOETGANGERSBEWEGWIJZERING

Kortrijk zette de eerste paal voor een vernieuwde en dynamische voetgangerssignalisatie. Het is de bedoeling om toeristen en bezoekers op een comfortabele manier te onthalen en de bezienswaardigheden helder aan te geven. Zo laat Kortrijk haar toeristen onbewust, op weg naar hun doel, het mooiste van Kortrijk zien. Alle palen worden geplaatst door de stadsdiensten die hiermee tegen eind juli klaar zullen zijn.
Eerste schepen Rudolf Scherpereel: “De nieuwe bewegwijzering komt er niet enkel ter vervanging van de huidige, verouderde borden maar bovendien kadert deze perfect in een integrale centrum visie. Samen met partners initiëren we korte- en langetermijnprojecten die zowel de kern versterking als aantrekkelijkheid van de stad voor bewoners en bezoekers kracht moeten bijzetten. Kortrijk Zaait bijvoorbeeld, is een ander succesproject. Integraal betekent een gecoördineerde aanpak over diverse beleidsdomeinen heen. Het betreft mobiliteit en parkeerbeleid, groen en beleving, evenementen, veiligheid en properheid, toerisme, en meer. De nieuwe toeristische bewegwijzering die we vandaag inhuldigen, kadert hier perfect in.”
Toerisme in oude en moderne vormen
Een stad met veel goesting en ambiance moet durven uitpakken met zijn toeristische troeven. De vorige bewegwijzering stond enkel in de historische wijk, terwijl de focus voor toeristen ook zeker op de winkelwandelbuurt, de Leieboorden en het Buda-eiland mag gelegd worden.
Bovendien had de vorige voetgangerssignalisatie amper looplijnen gecreëerd, iets wat nu heel zorgvuldig is aangepakt. Er is bewust niet gekozen om zonder meer de meest efficiënte route van punt A naar punt B te kiezen, maar er is gewikt en gewogen wat aantrekkelijk en toeristisch-economisch de meest interessante route is.
In Kortrijk is alles voor stadsbezoekers immers te voet toegankelijk. Dit is een enorme troef, maar soms liggen bezienswaardigheden verborgen of verscholen. We gaan ervan uit dat je ook zonder plannetje in de hand alle toeristische bezienswaardigheden zou moeten kunnen vinden of nog beter, ze gewoon voorbijkomt. Daarom is het uitgangspunt om alles in wijken in te delen essentieel. Dit maakt de binnenstad toegankelijk.
Indeling en kleur maakt verduidelijking
Stad Kortrijk is ingedeeld in 5 wijken: Het historisch centrum, het Buda-eiland, de winkelwandelbuurt, de Leieboorden en de muziek en theaterbuurt
Elke wijk heeft een eigen kleur en symbool om de herkenbaarheid en toegankelijkheid kracht bij te zetten. Er wordt enkel bewegwijzerd naar de bezienswaardigheden binnen de wijk waarin je je op die bepaalde locatie bevindt. De vormgeving van de paal werd in die zin ook opgebouwd.
De opbouw van de paal
Bovenop de paal wordt een kopstuk in de kleur en met de naam van de wijk waarin je je bevindt. Daaronder komen de gekleurde pijlen die je naar een andere wijk leiden. Deze pijlen zijn tevens voorzien van het symbool van het gebied waarnaar verwezen wordt. Er wordt ook aangegeven hoeveel minuten je gemiddeld moet stappen om deze wijk te bereiken.
Onder de gekleurde wegwijzers komen de verwijspijlen naar de bezienswaardigheden binnen deze wijk. Enkel de Grote Markt en Toerisme Kortrijk worden vanaf elke paal bewegwijzerd omdat deze een centraal oriëntatiepunt vormen voor veel bezoekers.
Er worden 68 palen, 277 wijkpijlen en 522 bestemmingspijlen voorzien.
Bij 12 bezienswaardigheden worden infoborden geplaatst met toeristische info in 4 talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels). Dit is zo bij: Kortrijk 1302, Toerisme Kortrijk, Belfort, Begijnhof, Broeltorens, Stadhuis, Onze-Lieve-Vrouwekerk, Sint Maartenskerk, Shoppingcentrum K in Kortrijk, Texture, Astridpark en de Schouwburg. Op de infoborden worden ook de nieuwe Wi-Fi-zones aangeduid. 

MDK / ©Foto-MDK

Geplaatst op 20.07.2015

Zomerbraderie Oostende

Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juli vindt de jaarlijkse Zomerbraderie plaats. Tijdens de Zomerbraderie kun je koopjes doen bij de handelaars van de centrumstraten.
De handelaars van de Kapellestraat, Adolf Buylstraat, Christinastraat, Wittenonnenstraat en de omgeving Monaco, Mijnplein en Groentemarkt pakken tijdens het weekend van 24-26 juli uit met de Zomerbraderie. Tal van winkels uit het centrum geven korting en in de winkelstraten is het gezellig shoppen tussen de kraampjes door.

Geplaatst op 20.07.2015

Theater aan zee

Theater aan Zee (TAZ), van 30 juli t/m 8 augustus 2015, in Oostende is een festival voor iedereen. Theater, muziek, film, literatuur, kunst, cultuur en kinderactiviteiten wisselen elkaar af op verschillende locaties in Oostende. 365 voorstellingen, gedurende tien dagen, op meer dan 30 verschillende plekken in de stad, staat Oostende in het teken van TAZ! Tien dagen lang genieten, verbazen en verwonderen voor jong en oud!

Geplaatst op 20.07.2015

Beaufort Buiten de Grenzen 2015

 
De vijfde editie van Beaufort met als titel ‘Buiten De Grenzen’ bouwt verder op de traditie van kunst in de publieke ruimte van de vorige edities, maar kiest ook resoluut voor verandering en vernieuwing. De Provincie West-Vlaanderen is initiatiefnemer en heeft samen met de Dienst Cultuur de tien kustgemeenten uitgenodigd om deze vernieuwde artistieke opzet te ondersteunen en mee te helpen realiseren.
Buiten De Grenzen kiest voor een totaalproject langs de kust, waarbij een solotentoonstelling van het collectief A Dog Republic onder leiding van de 91e jarige architect, urbanist en ontwerper Yona Friedman wordt gecombineerd met een groepstentoonstelling op drie provinciale locaties: Het Zwin Natuurcentrum aan de oostkust, Raversyde in het midden en het bezoekerscentrum De Nachtegaal met de omringende Oosthoekduinen aan de westkust. Op deze drie locaties komen de inhoudelijke verhalen van meer dan 35 kunstenaars samen met de voorstellen van A Dog Republic.
Buiten De Grenzen loopt vanaf heden tot 21 september 2015. Zowel de groepstentoonstelling als de solotentoonstelling worden opgezet vanuit de ambitie om ‘buiten de grenzen’ van de tentoonstelling zelf en haar tijdelijkheid te treden. Door na te denken over kunst in de publieke ruimte, op zoek te gaan naar nieuwe ideeën over kunst en architectuur, kunst en wetenschap, kunst en urbanisatie, ecologie, duurzaamheid, activisme, onderwijs, … streeft het naar een langdurige impact op de samenleving.
Hoe formuleren hedendaagse kunstenaars nieuwe voorstellen buiten de muren van een museum, of een kunstinstelling? Naar het voorbeeld van “Sonsbeek buiten de perken” in 1971 willen we de nieuwste paden van kunstenaars in kaart brengen en buiten de grenzen van de kunstwereld kijken.
De curatoren kiezen bewust nauwelijks voor zee- en strandlocaties en voor monumentaliteit maar volgen in deze Buiten De Grenzen-editie van Beaufort de vraag naar kleinschaligheid en ‘publieke intimiteit’ van de kunstvoorstellen – al kan de schaal zeker nog groot zijn. De drie sterk met de natuur verbonden locaties, waar de groepstentoonstelling zal plaatsvinden, sluiten nauw aan bij deze aanpak.
Samen met de kunstenaars én de tentoonstellingsbezoekers zoeken we naar hoe ‘ideeën school kunnen maken’. Zo zal de tentoonstelling niet alleen kunstwerken maar ook lezingen, kleine concerten, performances, filmvoorstellingen, workshops, een research residency over ‘Troost & Verzet’… brengen. Hiervoor werken we samen met diverse organisaties, onder meer Vrijstaat O., VUB Crosstalks, stroom Den Haag, Leffingeleuren, Theater aan Zee, CAHF (Contemporary Art Heritage Flanders), Be-Part, KASK Gent, Ons Erfdeel, … website :beafort2015.be

Geplaatst op 20.07.2015

Europese steun versnelt uitbouw Vlaams waterwegennet

Europa ondersteunt het Seine-Scheldeproject in Vlaanderen met 140 miljoen euro. Minister Ben Weyts (N-VA) bevestigde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare Werken in het Vlaams Parlement op vraag van Vlaams Parlementslid Bert Maertens (N-VA) dat dit zal leiden tot een versnelling van de uitvoering van het project.

Vorige week raakte bekend dat de Europese Commissie 275 miljoen euro vrij maakt voor de cofinanciering van enkele belangrijke infrastructuurprojecten voor Vlaanderen. Het gaat onder meer over het Seine-Schelde-project (140 miljoen euro), de opwaardering van het Albertkanaal (74 miljoen euro) en de Nieuwe Sluis in Terneuzen (48 miljoen euro).

Het verhogen van de bruggen over het Albertkanaal en het verbreden van het vak tussen Antwerpen en Wijnegem is noodzakelijk om het kanaal toegankelijk te maken voor grotere containerschepen. Maar tegelijk ondersteunt Europa ook innovatieve projecten in de binnenvaart: de verdere uitbouw van het moderne verkeersmanagementsysteem River Information Services wordt ondersteund met 1,4 miljoen euro; ook het innovatieve binnenvaartconcept Watertruck+ wordt met 11,5 miljoen euro ondersteund. Door het inzetten van kleine duweenheden wil dit project kleinere waterwegen stimuleren.

Van de 275 miljoen euro, gaat 140 miljoen euro naar studies en werken in het kader van het Seine-Scheldeproject. “Eerder dit jaar bleek uit het antwoord op een vraag die ik aan de minister stelde, dat Vlaanderen voor zo’n 165 miljoen euro aan steun had gevraagd. De effectieve toekenning van 85% van dit bedrag, toont nogmaals aan dat het Seine-Scheldeproject een noodzakelijk en hoogwaardig project is”, zo licht Bert Maertens toe. “Eerstdaags wordt bekend hoeveel steun elk deelproject zal krijgen. Maar het einddoel blijft onverminderd hetzelfde: minder drukke en kapotgereden wegen, meer verkeersveiligheid en een schoner milieu. Want elk transport op het water haalt een pak vrachtwagens van onze wegen”, aldus Bert Maertens. 

Voor meer info :Jorgen Deman, jorgen.deman@vlaamsparlement.be of 0477 28 93 92

Geplaatst op 20.07.2015

Provincie West-Vlaanderen verdeelt 30.000 ‘zontastische vakantie’-pakketten aan jeugdverenigingen

Voor het tweede jaar op rij verdeelde de Provincie West-Vlaanderen begin juli ‘zontastische vakantie’-pakketten aan diverse West-Vlaamse organisaties. De pakketten bevatten petjes, tubes zonnecrème, een educatieve folder over verstandig zonnen en affiches en konden gratis via de website www.west-vlaanderen.be/zonnen door monitoren van jeugdkampen, jeugdverenigingen, jeugdverblijfcentra aan de kust en speelpleinwerkingen in West-Vlaanderen aangevraagd worden.
214 jeugddiensten, speelpleinwerkingen, jeugdbewegingen en andere groepen dienden een aanvraag in. In totaal werden dit jaar 214 pakketten met 30.000 petten en 30.000 tubes zonnecrème verdeeld.
Voor het initiatief trok de Provincie 83.127 euro uit.
Met het project wil de Provincie de monitoren stimuleren om aandacht te hebben voor een ‘zontastische vakantie’ waarbij bescherming tegen de zon en zonnebrand, voor zichzelf en voor de kinderen die zij begeleiden, centraal staat.
In 2013 lanceerde de Provincie een pilootproject waarbij 300 rugzakjes verdeeld werden aan monitoren van jeugdkampen, georganiseerd door ziekenfondsen aan de kust. Na een positieve evaluatie werd het project uitgebreid naar de volledige provincie en werd ook het doelpubliek uitgebreid.
Kinderen zijn het meest kwetsbaar
In de zomervakantie brengen vele kinderen tijd door aan zee. Kleine kinderen zijn het meest kwetsbaar voor zonnestraling en zij verbranden het snelst. Zonnebrand is echter niet alleen een pijnlijke last van tijdelijke aard, het kan ook de huidcellen beschadigen. De kans op ontwikkeling van huidkanker/melanoom is immers nauw verbonden met het aantal keren dat iemand tijdens de kinderjaren zonnebrand heeft opgelopen. De nood aan extra bescherming van kinderen wordt helaas nog steeds onderschat en soms helemaal niet ingezien. Omdat kinderen op dit vlak geen eigen beslissingen kunnen nemen, zijn zij dus volledig afhankelijk van de verantwoordelijkheidszin van ouders, opvoeders, monitoren en/of leerkrachten.
Bovendien vormen jongeren de grootste risicogroep. Hun gedrag in de zon en attitude tegenover zonnen en zich beschermen tegen de zon, is significant slechter dan bij andere groepen, blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de Stichting tegen Kanker.
Aantal mensen met huidkanker neemt voortdurend toe
Het aantal mensen met huidkanker neemt de laatste dertig jaar voortdurend toe. De stijging heeft vooral te maken met veelvuldig zonnebaden, zonnebankgebruik en de vele zonvakanties. De toename geldt voor alle huidkankers, maar ‘maligne melanomen’ zijn het meest problematisch omwille van hun agressieve karakter. Bij vrouwen tussen de 15 en 29 jaar is maligne melanoom zelfs de meest voorkomende vorm van kanker (18 % van alle kankers). Bij mannen tussen de 30 en 44 is het de tweede meest voorkomende kanker (10 % van alle kankers).
De twee belangrijkste oorzaken van huidkankers hebben mensen zelf in de hand: ‘zonnebrand in de kindertijd’ en ‘zonnekapitaal’.
- De kans op ontwikkeling van huidkanker/melanoom is immers nauw verbonden met het aantal keren dat een kind zonnebrand heeft opgelopen.
- ‘Zonnekapitaal’ is het aantal uren zon dat een huid kan verdragen gedurende de levensduur. Hoe meer zonnebank of hoe meer zon, hoe sneller dit kapitaal verbruikt wordt.
Slimmer omgaan met de zon is van groot belang om het toenemende aantal gevallen van huidkanker terug te dringen. Dat neemt jaar na jaar immers toe, o.a. omwille van een overdaad aan zon. In 2006 werden in België 11.000 nieuwe gevallen geregistreerd, waarvan 614 mannen en 958 vrouwen met maligne melanoom. In 2008 waren er al 17.000 nieuwe gevallen van huidkanker. Toch is slimmer omgaan met de zon, niet moeilijk. Goed insmeren (om de twee uren), beschermende kledij en een UV-werende zonnebril dragen en op de heetste uren van de dag in de schaduw blijven, is al een goed begin.Meer info:

www.west-vlaanderen.be/zonnen 

dienst communicatie, Fanny Depijpere
fanny.depijpere@west-vlaanderen.be of 050 40 35 17 of 0497 05 18 15

Geplaatst op 20.07.2015

Aangepast bouwdossier “De Kiwi” : inclusief Prinsenlaan 4 Blankenberge

De vernieuwing van onze stad zet zich, niettegenstaande de minder goede economische situatie, verder. Nadat er onder andere een bouwvergunning werd afgegeven voor een uitbreiding van het Pantheon Palace in de De Langestraat, de Carrefour in de Kerkstraat en de Aazaert in de Langestraat, verleende het College de goedkeuring voor de afbraak van de Kiwi in de Prinsenlaan/Ruzettelaan en de bouw van een nieuw complex. De eerdere goedkeuring voor een beperkter dossier wordt hierdoor vervangen
Burgemeester Patrick de Klerck: ”De Kiwi is een begrip in Blankenberge. Het was een restaurant dat jarenlang een referentie was voor vele Blankenbergenaars en toeristen. Nadat Dirk en Danielle besloten om de zaak stop te zetten, werd een nieuwbouwdossier opgestart. Er werd een aanvraag ingediend voor de sloop van de bestaande bebouwing in de A. Ruzettelaan nr1, 3 en 5, alsmede het gebouw Prinsenlaan 2 en 4, teneinde vanuit 5 bestande gebouwen een nieuwe meergezinswoningcomplex op te richten. De 5 gebouwen worden gesloopt en vervangen door een nieuwe meergezinswoning met een twintigtal appartementen, 13 garages en 2 autostandplaatsen. De sloopwerken beginnen na het seizoen. 

Gebouw is uitgebreid met een extra pand nl. Prinsenlaan nr 4. Hierdoor werd een nog grotere mix aan diverse appartementen bekomen. De ondergrondse garage is consequent verder uitgewerkt en geoptimaliseerd. Hedendaags en vernieuwend inzake uitstraling bovendien qua leef-kwaliteit en comfort hoogstaand. De gevel wordt uitgewerkt in een combinatie van donkergekleurde gelijmde bakstenen met witte architectonische betonelementen. De woongelegenheden worden voorzien van brede leefterrassen waarbij de borstwering wordt voorzien in klaar glas in combinatie met houten latwerk. Niettegenstaande voldoende parkeerplaatsen aanwezig zijn op het openbaar domein, wordt het gebouw toch voorzien van een onderkeldering in functie van garages/standplaatsen.” Patrick De Kleck

Geplaatst op 20.07.2015

Delhaize solidair met de Belgische varkenshouders

Delhaize geeft het voorbeeld en heeft beslist na het ketenoverleg met de landbouworganisaties om per aangekocht varken 2 euro extra te betalen. De extra bijdrage zal betaald worden vanaf 16 juli en dit voor onbepaalde duur.
Dit als gebaar van medeleven en solidariteit met de diepe crisis waarin de varkenssector zich bevindt.

ABS vindt dit uiteraard een mooi gebaar en hoopt dat dit een aanzet kan zijn om ook voor andere sectoren in problemen solidair te zijn in de keten. We hopen ook dat dit een aanzet is naar de toekomst om stilaan te komen naar een kostendekkende prijs voor de landbouwproducten.

Vanuit ABS hopen we dat andere retailers en schakels in de voedselketen in België dit mooie voorbeeld volgen en tonen dat ze het goed menen met onze varkenshouders om zo de bedrijven door de crisis te leiden.

Meer info :Vergote Bart, 0473 94 19 57

Geplaatst op 20.07.2015
4922 artikelspagina's: 1 ... 445 446 447 448 449 <<< 450 >>> 451 452 453 454 455 ... 493