Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

80 dansers op dansstage Danstheater Arte te Lauwe

Voor de derde keer organiseerde danstheater Arte, de dansafdeling van Sportgroep Vaste Vuist Lauwe, een dansstage tijdens de zomervakantie. Dat vond plaats van 6 juli tot 10 juli in sporthal Ter Leie te Lauwe.
Zo’n 80 jongeren namen voor een week hun intrek in de danszaal en zetten deze week in het teken van dans. Jongeren tussen 6 en 14 jaar konden deelnemen. Verschillende dansstijlen kwamen aan bod. De jongeren kregen er een opleiding in moderne dans en jazzdans. Ook kregen ze een mix tussen jazz, funk en hiphop gedanst op moderne muziek. Het kamp werd op vrijdag afgesloten met een toonmoment voor ouders, inclusief aangepaste kleding. Daarna konden de kids met een moe, maar voldaan gevoel naar huis.
Wie interesse heeft om ook te komen dansen bij danstheater Arte kan terecht op de opendeurdag op 29 augustus van 9u tot 12u. Meer info op www.vastevuist.be of 0476/99.23.67

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 15.07.2015

Provincie investeert mee in nieuwe turnhal ‘Ter Leie’ te Lauwe

De Provincie West-Vlaanderen investeert mee in de uitbouw van de gymzaal ‘Ter Leie’ in Lauwe (Menen) door 400.000 euro subsidie toe te kennen.
De deputatie van de Provincie West-Vlaanderen besliste dit tijdens haar zitting van donderdag 2 juli. Ze kende de steun toe in het kader van het provinciale reglement voor de subsidiëring van bovenlokale sportinfrastructuur.

De sportgroep ‘Vaste Vuist’ in Lauwe groeide van een club met 134 leden uit naar een groep met meer dan 1.600 actieve leden. Gymzaal ‘Ter Leie’ bleek te klein om de groei van de club te volgen. De uitbouw van de nieuwe turnhal is voorzien voor het voorjaar van 2016. In de uitbouw is er ruimte voorzien om 2 turnvloeren te plaatsen zodat zowel recreatieve als competitieve groepen op eenzelfde tijdstip kunnen trainen op een verantwoorde manier. Bij de uitbouw van de turnzaal is er eveneens een extra polyvalente zaal voorzien die ook als danszaal gebruikt kan worden.
Deze ruimte kan ook gebruikt worden voor omnisporten.
Foto met vlnr gedeputeerde voor sport Carl Vereecke, voorzitter Vaste Vuist Dries Defossez, secretaris Thomas Isebaert, Schepen van sport Stad Menen Eddy Lust en bestuurslid Patrick Isebaert.

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 11.07.2015

Mini-Kleutersportkamp Vaste Vuist enorm succes

De eerste week van de zomervakantie organiseerde sportgroep Vaste Vuist Lauwe de 3de editie van het kleutersportkamp. Zo’n 35 kleuters schreven zich in en konden genieten van het uitgebreide sportaanbod van de club. De inhoud werd aangepast aan de leeftijd van de deelnemers. Dit kamp bevatte zowel bewegingsspelen als turnen, dans en omnibalsport. Door het grote succes komt er een vervolg in de herfst-, kerst-, paas- en zomervakantie.
In de herfstvakantie gaat het kamp door van 2 t.e.m. 5 november (kostprijs €45), in de kerstvakantie van 21 t.e.m. 24 december (kostprijs €45). 
Meer info op secretariaatvastevuist@skynet.be 

Foto: Deelnemers kleutersportkamp zomervakantie Vaste Vuist Lauwe

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 06.07.2015

Freerunners Vaste Vuist Lauwe naar Rotterdam

De Freerunners van sportgroep Vaste Vuist Lauwe trokken afgelopen weekend op stage naar Rotterdam. Sedert dit sportjaar beschikt de club trouwens over een volwaardige afdeling “Freerunning en Parkour”. Bij freerunning is het de bedoeling om door middel van gymnastische technieken over obstakels te springen. Bij parkour is het de bedoeling om zo snel mogelijk van punt A naar punt B te geraken over die verschillende obstakels. Deze sport is ontstaan op straat maar wordt in de turnzaal beoefend. Tijdens de freerunninglessen bij Vaste Vuist Lauwe leer je oefeningen die je dan later buiten kan toepassen.

De zaal in Rotterdam, specifiek ingericht voor Freerunning, bevind zich in Zuid-Rotterdam. Het leegstaand pand werd met de hulp van de stad Rotterdam volledig omgevormd tot een sportcomplex voor tricking, freerunning, calisthenics en fitness. En er werd recent een project goedgekeurd om het gebied naast de zaal buiten volledig tot een urban sportpunt om te vormen. De jongeren zullen er terechtkunnen voor skateboarding, BMX, freerunning, tricking, parkour, calisthenics en slacklining.

Interesse: www.vastevuist.be of Demofilmpje: www.youtube.com/WeareFreerunning

Foto: De Freerunners van Vaste Vuist Lauwe die deelnamen aan de stage te Rotterdam

Auteur: Dries Defossez

Geplaatst op 06.07.2015

Zorgrobot Zora en Clinicoders bieden jonge patiëntjes in az groeninge aangename afleiding

Ziek zijn is niet leuk! Maar als je je gedachten kan verzetten met wat afleiding, schuift dat “ziek zijn” even op de achtergrond. Daarom lanceerde de kinderafdeling van az groeninge twee pilootprojecten:
De zorgrobot Zora zorgt voor animatie in de speelzaal vanaf 10 jaar spelenderwijs programmeren.
Zorgrobot Zora zorgt voor animatie
Half juni kwam ZORA op bezoek in az groeninge, en ze besliste te blijven. De zorgrobot werd ZORA gedoopt, de afkorting van Zorg Ouderen Revalidatie en (Aan)valdetectie. De 57 centimeter grote programmeerbare robot weet de kleinste patiëntjes te amuseren met interactie en animatie. Ze kan spreken, dansen en spelletjes spelen, verjaardagswensen formuleren … Daarnaast beschikt ze over diverse sensoren en een camera, waardoor het mogelijk is om jonge patiëntjes allerlei kracht-, coördinatie- en uithoudingsoefeningen te laten doen.
Het Oostendse bedrijf QBMT ontwierp de software van zorgrobot ZORA. Het project werd aanvankelijk ontworpen voor revalidatie-oefeningen in woonzorgcentra en ziekenhuizen. De zorgrobot werd al met succes gebruikt in rusthuizen en ziekenhuizen, maar blijkt ook heel stimulerend te zijn bij kinderen met een beperking. De robot is heel neutraal en toont geen emoties, waardoor kinderen met autisme zich veiliger voelen bij haar dan bij mensen. Ook voor coaching en optimalisatie van communicatieve vaardigheden kan Zora bevorderlijk zijn.
De aankoop van zorgrobot ZORA was mogelijk dankzij de steun van het Fonds Jacqueline Brulez, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
CliniCoders leren kinderen spelenderwijs programmeren
Met de steun van Hogeschool VIVES - wetenschapscommunicatie biedt de kinderafdeling van az groeninge tijdens de zomermaanden het educatief project de ‘CliniCoders’ aan: patiëntjes vanaf 10 jaar kunnen hiermee robots, de ‘LEGO Mindstorms’, programmeren. Zo leren ze spelenderwijs alles over hardware en software. Emile (2de middelbaar) was een van de eerste “programmeurs”. De handleiding legt stap voor stap uit hoe alles werkt; kinderen moeten dus de kamer niet verlaten om deel te nemen aan het project. Met de ‘Lego Mindstorms’ zijn ze een hele tijd zoet. En ook al krijgen ze het werkje misschien niet af, doordat alles voorgeprogrammeerd is, kunnen ze toch het eindresultaat zien.
CoderDojo, een vereniging die gratis computerworkshops organiseert voor jongeren, en VIVES ontwikkelden de ‘CliniCoders’. Dit project kon opgestart worden in az groeninge in het kader van het STEM-actieplan van de overheid (Science, Technology, Engineering en Mathematics).

Voor de allerkleinsten
Ook de allerkleinsten worden niet vergeten, op materniteit krijgen alle kersverse ouders een slabbetje met de slogan “a star is born @azgroeninge” en een luiertaart. De Wispelaere Veerle

Geplaatst op 05.07.2015

Zomersculpturen in Blankenberge

Vanaf zaterdag 4 juli kan je opnieuw door Blankenberge wandelen en genieten van beeldende kunst. Voor de twaalfde editie van de Beeldige Wandeling werden vijf kunstenaars geselecteerd die op diverse locaties in het centrum exposeren. De kunstwerken van de Beeldige Wandeling vind je tot en met 4 oktober in het St-Antoniuspark, het Leopoldpark, op het Sint-Rochusplein en het Koning Leopold III-plein.
• De bronzen van Jeffrie Devriese op het Koning Leopold III-plein vertolken een behoefte aan ontsnappen, een duidelijk streven naar ruimte en naar lichamelijke en geestelijke ontplooiing waarbij het gehele lichaam één en al ritmiek wordt.
• Steffen Christensen werkt in lichtere metalen materialen die een abstracte allure bezitten. Deze sculpturen staan in het Leopoldpark.
• De sculpturen van Winke Besard zijn heerlijk klassieke en virtuoos gemodelleerde figuren, menselijke wezens (vooral koppen en bustes) in kunststof of brons die je vindt op het St.-Rochusplein.
• Karel Cornelis is een overtuigende constructivist die onder meer werkt met glas, structuren van harmonie en orde opbouwt en diepte creëert. Zijn werken zijn te vinden in het Leopoldpark.
• Bart Jacobs bouwt structuren van hout, sculpturen die evenzeer de hand van de kunstenaar verraden als zij refereren aan de natuur. Vorm en materie illustreren een ontroerende eenheid waarbij het ene het andere opdrijft en ophemelt. De sculpturen staan in het St-Antoniuspark.
Naast de Beeldige Wandeling zijn kunstliefhebbers ook welkom in cultuurcentrum De Benne voor de Beeldige Binnenexpo. Je kunt er kleinere stukken, schetsen en schilderijen van de deelnemende kunstenaars bewonderen.
De kunstenaars van het ArtProArt project stellen ook dit jaar hun kunstwerken aan je voor langs de Franchommelaan en nu ook langs de centrale boulevard: De Smet de Naeyerlaan.
De Beeldige Wandeling en de Beeldige Binnenexpo gaan van start op 4 juli en lopen tot met 4 oktober 2015.
Haal vanaf 4 juli je gratis catalogus af in het cultuurcentrum en de dienst voor toerisme.

Geplaatst op 05.07.2015

West-Vlaamse partners gaan voor zevende keer op zoek naar ontwerpers via ‘open oproep’-Winvorm

Via de ‘Oproep WinVorm’ (editie juli 2015) gaan de Provincie West-Vlaanderen, de intercommunales wvi en Leiedal en de Vlaams Bouwmeester (de WinVorm-partners) vanaf vrijdag 3 juli 2015 op zoek naar ontwerpers voor 5 opdrachten van West-Vlaamse lokale besturen.
5 concrete opdrachten
De opdrachten zijn heel divers:
- Woonontwikkeling ‘Bergkapel’ in Lendelede
- Buitenschoolse kinderopvang en voetbalkantine in Westrozebeke
- Ontwerp en inrichting ‘Park Ter Walle’ in Menen
- Masterplan ‘Villa Sara’ in Zarren (formule ‘selectie Winvorm’)
- Ontmoetingscentrum in Pervijze (formule ‘selectie Winvorm’)
Inschrijven via de website
Via de website www.west-vlaanderen.be/oproepwinvorm kunnen ontwerpers en ontwerpteams zich tot 24 augustus voor één of meerdere opdrachten op het vlak van bouwkunde, stedenbouw en landschapsarchitectuur kandidaat stellen.
Verloop van de procedure
De selectie van de ontwerpers gebeurt in het najaar. Daarna gaan per project drie ontwerpteams aan de slag. De geselecteerde ontwerpen worden door de opdrachtgever vergoed. Er wordt gemikt op projecten van een kleinere schaalomvang met een maximum ereloon van 207.000 euro excl. BTW; dit gaat over projecten met een investeringsbedrag van maximaal 2 miljoen euro.
Aparte formule waarbij enkel offerte en visie worden gegeven
Ontwerpers kunnen ook kandideren voor projecten onder de formule ‘selectie Winvorm’ (max. ereloon van 85.000 euro). Hierbij worden ontwerpers in eerste instantie vergoed om een uitgebreide offerte en visie op het project te presenteren.
Wat is ‘Oproep Winvorm’?
De WinVorm-oproep is een selectieprocedure die gebaseerd is op het principe van een architectuurwedstrijd en moet de West-Vlaamse publieke overheden ondersteunen bij de selectie van goede ontwerpers en ontwerpteams voor hun projecten op het vlak van bouwkunde, stedenbouw en landschapsarchitectuur.
Eerste zes edities van ‘Oproep WinVorm’: een succes
De vorige zes oproepen (sinds de zomer van 2012) waren succesvol, in totaal stelden zich bijna 500 ontwerpers kandidaat voor 34 opdrachten. Momenteel zijn de ontwerpers van de vorige opdrachten aan de slag voor de verdere uitwerking.
Het is de intentie om de ‘Oproep WinVorm’ net als de Vlaamse Open Oproep, twee maal per jaar te organiseren.
Variant van de ‘Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester’
Tot op heden biedt de formule van de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester soelaas voor die openbare besturen die op zoek zijn naar een goede ontwerper, om tot architecturale, landschappelijke en ruimtelijke kwaliteit te komen. Toch menen de WinVorm-partners dat er, naast dit succesvol initiatief, ook ruimte is voor een variant op West-Vlaams niveau.
Het voornaamste verschilpunt met de bestaande Open Oproep op Vlaams niveau is de sterke lokale verankering. De opdrachtgevers (vooral West-Vlaamse lokale overheden en besturen) worden vanuit West-Vlaanderen ondersteund en begeleid, er wordt ter plaatse vergaderd en de procedure wordt zo kort als mogelijk gehouden. www.west-vlaanderen.be/oproepwinvorm 
meer info : dienst communicatie, Fanny Depijpere fanny.depijpere@west-vlaanderen.be of 050 40 35 17 of 0497 05 18 15

Geplaatst op 05.07.2015

Nieuwste video over openluchtzwembad heeft alles om een internethit te worden

Het resultaat van een leuk zomers spetterend sfeerbeeld in het openluchtzwembad Abdijkaai mag gezien worden. Het bruist van de activiteit en toont alle mooie hoekjes van
het openluchtzwembad Abdijkaai.

Vanuit de sportdienst (team promotie en de socialmediamanager) werd het idee opgevat om het aantrekkelijk kader van het zwembad eens mooi beeld te brengen.
Youtubefilmpjes dienden als inspiratiebron en een scenario werd vlug gevonden.

Figuranten
Na een oproep via Facebook werden kandidaten geronseld om te figureren in het ludieke filmpje. Met de technische en creatieve ondersteuning van team Communicatie Stad
Kortrijk, werd op woensdag 1 juli het filmpje ingeblikt. Het is meteen representatief voor de sfeervolle animatie in het zwembad.

Extra inzetten op afkoelen
Met de hoge temperaturen van deze dagen wil de stad extra inzetten op de mogelijkheden tot afkoeling in het openluchtzwembad Abdijkaai. Vanavond is er alvast een uitbreiding
van openingsuren voorzien tot 21 uur i.p.v. 19.15 uur. Met de ‘walk on water-contest’ en de DJ-sessies tussen 18 en 21 uur van Alex D en No Sense zal de sfeer er dik inzitten tot
het sluitingsuur.

Facebook en YouTube
Het filmpje staat vanaf vrijdag 3 juli om 10 uur online op www.facebook.com/vzwsportplus en kan dan viraal gaan. 
Je vindt het filmpje ook op
www.facebook.com/stadkortrijk en www.youtube.com/stadkortrijk.

U kan nu al het filmpje bekijken via een ‘verborgen link’: https://youtu.be/RsYGxVoC7lM.

Info: Ann Vandersteene, schepen van Sport, 056 27 71 70, 0475 68 62 01,
an.vandersteene@kortrijk.be
Philip Vanderstichele, communicatie sport, 056 27 80 18, 0498 90 92 18,
philip.vanderstichele@kortrijk.be

Geplaatst op 05.07.2015

Dagelijks acht uur gratis surfen in Blankenberge

Voor het eerst voorziet een grote operator een WiFree zone in Blankenberge. In onze badstad zal WiFree beschikbaar zijn op de dijk tussen de Van Heckehelling en de Gadeynehelling, en in de O’Neill Beachclub. Gedurende de zomervakantie surfen ook niet-Telenetklanten acht uur per dag gratis op dit netwerk.
Schepen voor ICT, Björn Prasse: “Telenet kan als operator uiteraard vrij investeren in dergelijke WiFi zones. Toen ze bij ons aanklopten, dachten we dat dit wel een toeristische meerwaarde kon hebben. Het is in elk geval een extra dienstverlening voor onze inwoners en badgasten. Nu kunnen ze naar hartenlust inchecken op hun favoriete dijkterras of vrienden taggen op foto’s die ze net langsheen onze dijk of onze surfclub hebben genomen. En dat zonder dat het nadien op hun telefoonrekening verschijnt.”
Het gewone systeem laat niet-Telenetklanten toe om een half uurtje gratis te surfen. Dankzij de investering van de stad zullen de mensen op de dijk van Blankenberge nu acht uur kunnen surfen via Wifi. Dat is sneller en brengt geen extra kosten met zich mee.
Schepen voor Strandreddingsdienst, Björn Prasse: “Gezien het toch een bepaalde meerkost betrof voor de stad, hebben we Telenet gevraagd meteen ook de beachhouses van onze redders te connecteren. Deze lopen over een ander systeem met modems en 4G-kaarten. Op die manier zijn onze informatieschermen dit jaar dus ook via Telenet geactiveerd. Daarop vind je dagelijks info over strand- en badveiligheid.”
meer info:
schepen Björn Prasse - 050 42 99 42 - 0486 29 67 07
bjorn.prasse@blankenberge.be

Geplaatst op 05.07.2015

Stad beloont fietsende jeugdverenigingen

Binnenkort vertrekken heel wat Kortrijkse jeugdverenigingen op kamp. De verenigingen
die dat doen met de fiets willen we vanuit het stadsbestuur belonen door een aantal
fietstassen ‘Kortrijk fietst’ te schenken, een idee van raadslid Astrid Destoop.

Schepen van mobiliteit Axel Weydts en schepen van jeugd Bert Herrewyn overhandigen
vandaag de eerste exemplaren aan enkele verenigingen waaronder Chiro Rollegem.

Elke jeugdvereniging die met de fiets op kamp vertrekt werd aangeschreven en mag 3
fietstassen komen ophalen bij Jeugdcentrum Tranzit.

Schepen Weydts: ”Het fietsen stimuleren is een absolute prioriteit voor de bevolking én
het bestuur. Sinds kort zetten we onze inspanningen extra in de verf en promoten we het
fietsen met het logo van ‘Kortrijk fietst’. Door fietstassen, fietsbellen en zadelhoesjes te
schenken aan de jeugdverenigingen, willen we hen aanmoedigen om verder te gaan op de
ingeslagen weg. In Kortrijk stellen we vast dat vrij veel mensen over een fiets beschikken
maar het aantal verplaatsingen in de vrije tijd met de fiets onder het gemiddelde ligt van
de Vlaamse centrumsteden.”

Schepen Herrewyn: “Door vele kleine en grote maatregelen maken we werk van een
jonge, duurzame stad. Jongeren die het goede voorbeeld geven door op kamp te gaan
met de fiets, verdienen onze steun en appreciatie.”

Meer info:

Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en infrastructuur, 0479 29 93 40
Bert Herrewyn, schepen van Leefmilieu, Klimaat en Jeugd, 0496 25 81 54

Geplaatst op 05.07.2015
4922 artikelspagina's: 1 ... 447 448 449 450 451 <<< 452 >>> 453 454 455 456 457 ... 493