Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Dance4friends pakt uit met Cubaanse Salsa

Vanaf 14 september kan men in de Regency te Avelgem op vrijdagavond om 21.00 u een cursus van 10 lessen Cubaanse salsa volgen (€ 90). De lessen worden gegeven voor Lorenzo Formesyn uit Brugge en Stephanie Kizombera. Lorenzo is al meer dan 20 jaar intensief met salsa bezig.
Jaarlijks organiseert hij ook een dansreis naar Cuba om bij te scholen en de nieuwste figuren te leren. Met zijn dansschool Salsa de Cuba geeft hij lessen in Cubaanse Salsa, Rueda de Casino, Kizomba, Bachata, en Cubaanse Son. Het paar geeft het jaar door en tijdens zomercursussen lessen Kizomba en Bachata in Brugge, Aalst en Waregem.
Het is een buitenkans voor wie de zwoele salsa wil leren dat Lorenzo zich vanaf 14 september op vrijdagavond kan vrijmaken voor een reeks salsalessen in Avelgem

 
FVW / Foto Dance4friends

Geplaatst op 31.07.2018

Aanwezigheid blauwalgen in kanaal Roeselare-Leie bevestigd

Er zijn blauwalgen aanwezig in het kanaal Roeselare-Leie. Dat blijkt uit de laboresultaten. Contact met of inname van besmet water kan schadelijk zijn voor mens, dier en gewas. Daarom mag er niet langer water gecapteerd worden voor besproeiing van gewassen of als drinkwater voor vee. Daarnaast komt er ook een verbod op zachte waterrecreatie zoals kajak, waterski en wakeboarden. 
 
Blauwalgen – of cyanobacteriën -  zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden toxische stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Ook het besproeien van gewassen kan gevolgen hebben aangezien de toxische stoffen lange tijd op de gewassen aanwezig kunnen blijven. Daarnaast kan de verstuivingswolk bij besproeiing ook hinderlijk zijn voor omwonenden. In totaal werd de aanwezigheid van drie potentiële giftige bacteriën in het kanaalwater bevestigd door de laboresultaten. 
 
Risico’s uitsluiten
 
De Vlaamse waterwegbeheerder wil – nu de aanwezigheid van blauwalgen bevestigd is – elk risico uitsluiten. Daarom komt er een captatieverbod voor wie het kanaalwater gebruikt voor het besproeien van landbouwgewassen of als drinkwater voor vee. Er mag wel nog water gecapteerd worden voor andere productieprocessen zoals bijvoorbeeld koeling of het maken van beton. Alle waterafnemers worden daarover vandaag nog op de hoogte gebracht.
 
Daarnaast wordt ook elke vorm van zachte recreatie op het kanaal verboden. Het gaat dan onder meer over kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden, … Zwemmen in het kanaal is sowieso al verboden. Pleziervaart blijft wel toegelaten.
 
Opvolging
 
Het is erg moeilijk om te voorspellen hoelang de bacteriën in het water aanwezig zullen blijven. Dit is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden en de stroming van het water. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is alvast niet zinvol. De Vlaamse waterwegbeheerder en de Vlaamse Milieumaatschappij volgen de situatie op de voet en nemen regelmatig nieuwe stalen voor bijkomend onderzoek.
 
FVW / Bron De Vlaamse Waterweg

Geplaatst op 31.07.2018

Kringwinkel ’t Rad legt goede cijfers voor: Blankenberge zet samenwerking verder

Reeds meerdere jaren vormt de Kringwinkel een belangrijke meerwaarde op het vlak van duurzaam materiaalgebruik voor onze stad. In het licht van de samenwerkingsovereenkomst 2017-2022 tussen de kringwinkel ’t Rad en de stad Blankenberge wordt jaarlijks 30.000 euro aan de Kringwinkel overgemaakt.

Schepen van milieu Patrick De Klerck:” De werkingstoelage bedraagt 7.500 euro per kwartaal of 30.000 euro op jaarbasis. Recent heeft het college van burgemeester en schepenen de werkingstoelage 2017 goedgekeurd.

Het kringloopcentrum zamelt op het grondgebied van Blankenberge diverse zaken in met het oog op het maximaal producthergebruik ervan. Deze inzameling gebeurt huis-aan-huis of men kan zaken naar het kringloopcentrum brengen. Het stadsbestuur vermeldt in haar sensibiliserings-en informatiecampagnes omtrent het gemeentelijk afvalstoffenbeleid steeds de mogelijkheid voor de inwoners om herbruikbare goederen rechtstreeks bij het kringloopwinkelfiliaal of het containerpark aan te leveren of op te laten halen door het kringloopwinkelcentrum. Het stadsbestuur geeft het kringloopcentrum de mogelijkheid om regelmatig informatie te verstrekken via de gemeentelijke informatiekanalen (infokrant, afvalkalender, website,…). De werking van het kringloopcentrum past volledig binnen de krachtlijnen van de beleidsnota Duurzaam Milieubeleid. In functie van het hergebruik van afvalstoffen, dient de stad een overeenkomst af te sluiten met een door OVAM erkend kringloopcentrum.

FVW / Bron Stad Blankenberge

Geplaatst op 31.07.2018

Mogelijke blauwalgen in kanaal Roeselare-Leie

De Vlaamse Waterweg nv heeft maandagmiddag een opvallende groenblauwe verkleuring van het water in het kanaal Roeselare-Leie vastgesteld.

Het is mogelijk dat de oorzaak van de verkleuring afkomstig is door de aanwezigheid van blauwalgen. Contact met besmet water kan schadelijk zijn voor mens en dier. De waterwegbeheerder roept daarom op om – in afwachting van de resultaten van verder onderzoek - uiterst voorzichtig met het kanaalwater om te springen, ook bij waterafname.

De komende dagen wordt het kanaalwater verder onderzocht door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). In afwachting van de resultaten wil de Vlaamse waterwegbeheerder alvast een waarschuwing meegeven aan recreanten en waterafnemers zoals bedrijven en landbouwers omdat de verkleuring mogelijk afkomstig is door de aanwezigheid van blauwalgen.

Blauwalgen – of cyanobacteriën - zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water.

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 30.07.2018

"Ontdek Marke" wandeling

Op zondag 19 augustus om 9.15 u start de 5-de "Ontdek Marke" wandeling aan het OC.

Aan de hand van concrete voorbeelden toont Marke 2010|2030 hoe de mobiliteitsproblematiek in onze gemeente kan aangepakt worden. We doen dit op een inter-actieve manier. We sluiten rond 11.00 u af in het OC met een aperitief.

 
FVW / Bron Marke 2010|2030

Geplaatst op 29.07.2018

Aqua-Niepo

Het groot waterspektakel Aqua-Niepo vindt plaats op donderdag 2 en vrijdag 3 augustus 2018 in het zwembad en op de ligweide.

De deuren gaan open om 13.30 u.

Tijdens Aqua-Niepo kunnen kinderen zich een hele namiddag uitleven, springen, klimmen en glijden op supertoffe waterattracties.
De kostprijs bedraagt 4 euro (VVK: bij dienst toerisme of aan de kassa van het zwembad) of 5 euro (ADD: aan de kassa van het zwembad).

 
FVW / Bron: Stad Nieuwpoort

Geplaatst op 29.07.2018

Open Monumentendag tussen Deerlijk en Schelde

Schrijf je nú alvast in voor de rondritten op Open Monumentendag Tussen Deerlijk en Schelde op 9 september 2018.

Voor 30 jaar Open Monumentendag voorzien Heemkring Dorp en Toren vzw en de gemeentelijke Werkgroep Erfgoed 2 ritten met een luxe touringcar in de ruime regio ten zuiden van Deerlijk tot over de Schelde. Dit kadert hoofdzakelijk in het thema van de bevrijding van de Groote Oorlog 1914-1918. Deze rit door het laatste oorlogsjaar duurt ongeveer 3,5 uur.

•Groep 1
Start op zondag 9 september om 9.30 uur stipt in de Kapel ter Rustestraat tussen de kapel en de oprit van de gemeentelijke parking. Tijdens de rit wordt er enkele malen haltgehouden om enkele bezienswaardigheden te bezichtigen en voor een aperitief met hapjes. Terugkomst is voorzien tegen 13.00 uur.

•Groep 2
Start op zondag 9 september om 14.00 uur stipt in de Kapel ter Rustestraat tussen de kapel en de oprit van de gemeentelijke parking. Tijdens deze rit zijn er enkele haltes onder andere voor koffie met taart. Omstreeks 17.30 uur bereiken we terug het startpunt.
We komen voorbij Nieuwenhove (Waregem), Anzegem, Berchem, Kwaremont, Rozenaken, Amengijs, Anseroeil (in verband met Hoogstade-Alveringem), Orroir, Schalafie of Slafie (Escanaffles), Avelgem, Outrijve, (eventueel Spiere) en Heestert.

Hoe inschrijven?
De busrit met gids is gratis. Voor het aperitief of de koffie met taart wordt een bijdrage van 5 euro per persoon gevraagd. Ook is dit het moment om de volle blazen te ledigen. De plaatsen zijn beperkt tot 59 personen per rondrit. Tijdig inschrijven is de boodschap!
Dit kan op de Dienst Erfgoed Deerlijk (vanaf 20 augustus). Geef daarbij de namen van de reizigers door en de keuze tussen rit 1 of 2. De inschrijvingen lopen tot dinsdag 4 september.
Jouw inschrijving is pas definitief na contante betaling of na overschrijving van 5 euro per persoon op rekening van coördinator van de heemkring Jan Vanoverberghe: IBAN BE31 0011 2777 6055 met vermelding van ‘OMD’. Overschrijvingen na 4 september worden sowieso geweigerd.

Voor de bewoners van Woonzorgcentrum Heilige Familie Deerlijk:
We voorzien een rit (maximum 59 personen) op donderdag 6 september. We starten om 14.00 uur aan de ingang langs het Dammeke 3. De inwoners met eventueel 1 begeleider (familie, kennis of verzorger) dienen zich aan te melden bij de directie van het woonzorgcentrum om gratis in te schrijven. Om praktische redenen wordt er tijdens de rit niet afgestapt. We zijn terug rond 17.00 uur.

FVW / Bron Erfgoed Deerlijk
 

Geplaatst op 29.07.2018

Vierde editie Wevelgem – BAT #WBAT18

Wevelgem-BAT (kort WBAT) geeft van 1 tot 31 augustus voor de vierde maal op rij creatieve invulling aan de containersite onder de Leiebrug.

Het project wil een artistieke haven zijn voor jonge creatievelingen en ondernemers. Via een gevarieerd aanbod willen we jongeren en het grotere publiek in aanraking laten komen met kunst en creatief denken. Het project is daardoor op vele vlakken uniek in de regio.

Tijdens WBAT zetten we in op 6 hoofdsporen: Een maand lang kan je hier komen hangen aan deBATBAR, je idee komen realiseren tijdens onze open ateliers, workshops volgen, optredenschecken, onze expocontainer bezoeken of deelnemen aan één van onze vele events.
WBAT is in de eerste plaats een creatieve broeihaard van mensen! JC Ten Goudberge en de gemeente Wevelgem voorzien een kader dat door jongeren verder ingevuld kan worden. Alles kan, gewoon afkomen tijdens onze openingsuren (van 14u – 21u, afhankelijk van de dagprogrammatie).
Starten doen we met een kick-off op woensdag 1 augustus, waar ons volledige programma ook nog eens officieel voorgesteld wordt. Andere hoogtepunten zijn: Weveljam-BAT, een graffiti- en streetartfestival op 4-5 augustus, foodfestival fEATs op 19 augustus en Techno open-air Borderleie op 25 augustus.
Enkele leuke fotogelegenheden:
Vanaf woensdag (1 aug) nemen twee illustratrices elk een container onder handen. De containers worden eerst in het wit gezet, en daarna komen er illustraties op.
Tijdens het graffiti-festival in het weekend, krijgen alle containers een wand waarop graffitiartiesten zich kunnen uitleven. Bovendien hebben we de toelating gekregen van De Vlaamse Waterweg om de schuine wand van de brug en de pijlers in graffiti te zetten.
 
 FVW / Bron gemeente Wevelgem

Geplaatst op 29.07.2018

Oostende blinkt als de zee: enkele cijfertjes

De zomer lokt steeds veel volk naar de kust. En ook in Oostende is het vaak koppen lopen. Om alles netjes te houden, steekt de stad daarom een tandje bij!

Vanaf 05.00 uur aan de slag!

Nog voor dag en dauw zijn er op het Oostendse strand al ploegen actief om het afval op te ruimen. Al vanaf 05.00 uur wordt een strandreinigingsmachine ingezet en vanaf 06.00 uur start een reinigingsploeg van 12 medewerkers met de manuele reiniging. Zo wordt er niet alleen afval opgehaald maar ook onder meer vuilniszakken vervangen en sigarettenpeuken opgeraapt. Bijkomend worden tijdens de zomervakantie nog eens 12 jobstudenten ingezet. De ploegen zijn actief tot 11.00 uur. Om 17.00 uur gaat een nieuwe shift van start die -afhankelijk van de drukte of evenementen op het strand- soms tot 23.00 uur aan de slag is. Vanaf 07.00 uur wordt ook een tractor ingeschakeld om het overtollige afval weg te halen.

Niet alleen op het strand

De afvalkorven worden dagelijks 3 keer per dag geledigd. Tijdens de zomer zijn er ook extra zondagavondophalingen langs de Zeedijk en de Van Iseghemlaan. Drie extra ploegen ruimen het achtergebleven afval op. De Zeedijk krijgt dagelijks een reinigingsbeurt met de veegmachine. Ook in de binnenstad en langs de Visserskaai komt dagelijks een ploeg langs voor een uitgebreide reiniging.

5 ton afval

In totaal wordt na een druk weekend maar liefst 5 ton (!) afval opgehaald over de volledige kuststreek. Dagelijks is een ploeg van 35  a 40 personen aan de slag.

Tot slot is ook het 10-koppige Beach Team dagelijks in de weer met sensibilisering van strandgangers of passanten in de winkelstraten. En laten we zeker ook niet de Proper Strandlopers vergeten die vrijwillig naar het strand trekken om er afval op te rapen. Chapeau!

FVW / Bron Stad Oostende

Geplaatst op 29.07.2018

Opname- en geluidsinstallatie voor de vergaderingen van de gemeenteraad

Vanaf 2019 wordt aan gemeenten en ocmw’s de verplichting opgelegd om van hun vergaderingen niet enkel notulen te laten opmaken, maar ook een ‘zittingsverslag’, dat een stuk uitgebreider is dan de gewone notulen.

Dit zittingsverslag kan worden vervangen door een geluidsopname.

In de aanloop hiernaartoe heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om een nieuw mobiel conferentiesysteem met opname- en geluidsinstallatie aan te kopen voor deze vergaderingen.

Hieraan wordt er ook een digitale verslaggeving gekoppeld. Deze opnames worden met een link naar een digitaal audioverslag op de website van de stad Wervik geplaatst. Zo zal iedere geïnteresseerde burger van thuis uit de openbare vergaderingen van de gemeente- en ocmw-raad kunnen volgen.

Via het raamcontract ‘ICT Opdrachtencentrale – stad Brugge en andere entiteiten’ heeft de stad Wervik dergelijk systeem aangeschaft bij de firma Realdolmen NV uit Beersel, dit voor een bedrag van :
• 82.846,79 euro, inclusief btw, voor de éénmalige aankoopkosten;
• 6.050 euro, inclusief btw, voor de jaarlijks terugkerende kosten voor wat betreft de verwerking van de digitale audioverslaggeving.

FVW / Bron stad Wervik

Geplaatst op 29.07.2018
3472 artikelspagina's: 1 2 3 4 5 <<< 6 >>> 7 8 9 10 11 ... 348