Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

William Ludwig Lutgens wint de Gaverprijs 2020 met glans

Voor de 18de keer al biedt CC De Schakel, het stadsbestuur van Waregem en de Waregemse cultuurraad een platform aan jonge kunstenaars om mee te dingen naar één van de belangrijkere prijzen voor schilderkunst in de Benelux: De Gaverprijs. Ruim 80 kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland vonden hun weg naar de stad van het paard en lieten drie van hun werken beoordelen door de vakkundige jury. 14 kunstenaars werden geselecteerd voor de tentoonstelling in CC De Schakel, onder wie de 3 laureaten.

De winnaar van deze editie werd de 28-jarige William Ludwig Lutgens uit Antwerpen. Juryvoorzitter Jo Coucke omschreef zijn werk als volgt: “In een zeer vlotte penseelvoering, met een subtiel kleurgebruik en in een al even vlotte tekenstijl tovert Lutgens met olieverf en vetkrijt een bijwijlen hilarische mix van beeldelementen op papier en vervolgens op doek.  Elementen die speels en fris, satirisch en kritisch tot aantrekkelijke, leesbare maar uiteindelijk raadselachtige en intrigerende (beeld)verhalen worden.” Hij mocht het prijzengeld van 5000 euro in ontvangst nemen en krijgt een solotentoonstelling in Bruthaus Gallery in 2021. Het winnende werk ‘An elephant tusk for an eye’ van 2019 wordt opgenomen in het kunstpatrimonium van stad Waregem.

Oostendenaar Bert Huyghe werd bekroond met de tweede prijs (2500 euro), de Gentenaars Flexboj & L.A.  kaapten de derde prijs (1000 euro) weg en Catharina Dhaen uit Sint-Niklaas kreeg een eervolle vermelding.
De tentoonstelling van de laureaten en de geselecteerde werken loopt nog tot 23 februari in de hal van CC De Schakel en is elke dag geopend van 10u-12u en 14u-17u.
Expo Gaverprijs 2020
-       zondag 12 januari t/m zondag 23 februari 2020
dagelijks open van 10u tot 12u en van 14u tot 17u (gesloten op zondag , behalve op 12/01 en 23/02)
-       CC De Schakel,  Schakelstraat 8, 8790 Waregem
-       Gratis toegang
-       Meer info: tel. 056 62 13 40 — onthaal@ccdeschakel.be

Op de foto  :
Van links naar rechts: Flexboj & L.A., William Ludwig Lutgens, Schepen van cultuur (Waregem) Pietro Iacopucci, Bert Huyghe en Catharina Dhaen -  Foto  : Joke Denys


Voor de redactie  :Bernard Decock / Bron  : De Wintere - OC De Schakel  

Geplaatst op 15.01.2020

Vrijzinnige gemeenschap schenkt 10 000 euro aan TEJO

Afgevaardigden van de vrijzinnige gemeenschap West-Vlaanderen overhandigden op  maandag 13 januari  een cheque van 5. 865 euro aan TEJO - Therapeuten voor Jongeren. Diverse vrijzinnige organisaties zamelden dit geld in. Daarenboven verkocht het Willemsfonds hun bier ‘Wijze Willem’ ten behoeve van TEJO, dit bracht nog eens 4000 euro in het laatje. In totaal ontvangt TEJO vanuit de vrijzinnige gemeenschap zo een kleine 10 000 euro, waarmee ze een mooie duw in de rug krijgen.
 
Diverse vrijzinnige organisaties in de provincie zamelden in het kader van Music For Life samen 5865 euro in ten voordele TEJO – Therapeuten voor Jongeren via de verkoop van diverse artikelen (huisgemaakte choco, advocaat, wafels) en met de opbrengst van activiteiten waaronder een grote tweedehandskledingbeurs (de Warmste Closet Sale). Vrijwilligers en personeelsleden vanuit deze organisaties (huizenvandeMens, vrijzinnige ontmoetingscentra, vrijzinnige verenigen) zetten hier samen hun schouders onder. Het Willemsfonds opteerde om hun bier ‘Wijze Willem’ te verkopen ten behoeve van TEJO, dat bracht 4000 euro in het laatje. Het initiatief hiertoe ligt bij Willemsfonds Kortrijk.
 
TEJO is een organisatie die therapeutische begeleiding biedt aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, dit gratis, anoniem en laagdrempelig. Hiervoor zetten professionele therapeuten zich op vrijwillige basis in. Wanneer jongeren met psychische problemen kampen krijgen ze vaak niet de juiste hulp omdat privétherapie duur is, de wachtlijsten lang en de drempel ernaartoe hoog. TEJO volgt dringende hulpvragen op, helpt in een vroeg stadium en biedt een plek waar er in alle rust naar de jongeren geluisterd wordt.
 
TEJO heeft heel wat kosten. Dit voor verzekeringen, water, verwarming en elektriciteit, ICT-kosten, publiciteit. En er is een groeiende vraag naar gesprekken, daarom wil TEJO de openingsuren uitbreiden, extra therapeutisch materiaal aankopen en extra therapieruimte inrichten. Daar is geld voor nodig en de vrijzinnige gemeenschap wil hen hierin steunen.
 
Lore en Kenzy, consulenten van het huisvandeMens: “Wij staan volledig achter de missie van TEJO, vinden dat jongeren recht hebben op toegankelijke hulpverlening en steunen daarom deze organisatie. We zijn begaan met het welzijn van kinderen en jongeren en dragen graag bij aan een warme en solidaire samenleving.”
 
De gift is ten behoeve van de 5 TEJO-huizen in de provincie die je vindt in Kortrijk, Brugge, Ieper, Oostende en Roeselare. Vanmorgen overhandigden afgevaardigden van de vrijzinnige gemeenschap West-Vlaanderen hun cheque in TEJO Kortrijk. Het Willemsfonds, dat recent al 4000 euro schonk aan TEJO vanuit de opbrengst van hun bier was eveneens present. In totaal ontvangt TEJO vanuit de vrijzinnige gemeenschap een kleine 10 000 euro, waarmee ze een mooie duw in de rug krijgen. 
 
De medewerkers van TEJO betuigden hun dank bij de ontvangst van de gift:
Jo Devoldere, TEJO Kortrijk: “Wij zijn dankbaar voor deze steun. Alle TEJO-huizen zijn aparte vzw’s die zorgen voor hun eigen werking. In Kortrijk is de grootse kost bijvoorbeeld onze huur en verwarming.”
Paul Lievens, voorzitter TEJO Brugge: “Onze therapeuten zijn onze zorg. Eén van onze therapeuten kan niet zonder haar favoriete snoepjes. Dan zorg je dat die snoepjes daar staan.”
 

Voor de redactie  : Bernard Decock   / Bron  : Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen 
 

  

Geplaatst op 15.01.2020

Vader Abraham in De klokke

In het kader van Gullegem Carnaval 2020 organiseert  Café De klokke in Gullegem ( Dorpsplein  8 ) één promo avond   op 17 januari  om 19u30 met  de Prins  Carnaval Kandidaat  " Vader Abraham "

 Iedereen is van Harte welkom.

Voor de redactie & fotografie  Bernard Decock
  

Geplaatst op 12.01.2020

Infodag huishoudhulp bij Thuiszorg Familiezorg

Op donderdag 16 januari 2020 organiseert Thuiszorg Familiezorg een infodag huishoudhulp.
Wie graag mensen helpt en houdt van orde, netheid en gezelligheid; wie een zinvolle, sociale opdracht zoekt en wil samenwerken met een fijne groep collega’s… is welkom tussen 14 en 19 uur. Ter plekke solliciteren kan.
De infodag gaat door in het regiohuis van Thuiszorg Familiezorg, Heilige Geeststraat 11, 8500 Kortrijk, tel. 056 20 15 48.
 
 Meer info  : www.familiezorg-wvl.be
 
 
Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron  :  Familiezorg West-Vlaanderen vzw
  

Geplaatst op 09.01.2020

Testkaravaan legt in 2019 kwart miljoen duurzame kilometers af

De mobiliteitscampagne ‘De Testkaravaan komt er aan!’ heeft in 2019 samen 249.634 duurzame kilometers afgelegd. Dit jaar waren er 1.419 deelnemers. De teller staat na zes edities op 8.611 deelnemers, goed voor 1.785.353 duurzame kilometers en een besparing van 235,67 ton CO2. Volgend jaar is de ‘testkaravaan’ al aan zijn zevende jaargang toe en breidt die verder uit.
‘Testkaravaan komt naar jouw bedrijf 2019’
De campagne gericht naar de bedrijven was dit jaar aan zijn zesde editie toe. Er namen achttien bedrijven deel, verspreid over de hele provincie. Onder meer Page Electronica in Poperinge, Novy in Kuurne, het Vlaams Instituut van de Zee in Oostende, Tordale in Torhout en Politiezone Tielt schreven zich in.

 
1.169 deelnemers testten één van de 85 fietsen uit de vloot zoals speedpedelecs, plooifietsen en e-bakfietsen, of maakten gebruik van het openbaar vervoer. Zij zorgden voor de meeste duurzame kilometers, namelijk 218.106 kilometers. Dat is een stijging van 18 procent in vergelijking met 2018. Op die manier werd 28,8 ton CO2 uit de lucht gehouden.
 
85,5 procent van de deelnemende personeelsleden geeft de campagne minstens een acht op tien. Bij de werkgevers gaf zelfs ieder deelnemend bedrijf de campagne een score van minstens acht op tien. Elektrische fietsen en e-bakfietsen blijven heel populaire vervoermodi om uit te testen, maar dit jaar was vooral de speed pedelec heel gegeerd.
 
83 procent van de deelnemers gaf aan dankzij deze campagne de komende maanden minder de wagen te gebruiken voor hun woon-werkrit.
 
‘Testkaravaan komt naar jouw gemeente 2019’
De campagne gericht naar de gemeenten was pas aan de derde jaargang toe. Net zoals vorig jaar namen zes gemeenten deel, namelijk: Kuurne, Wingene, Langemark-Poelkapelle, Lendelede, Zedelgem en Izegem. De Testkaravaan stak dit jaar ook eens de grens over naar het Franse Steenwerck, in het kader van het Europese Interreg V-project Transmobil.

 
Er waren verspreid over de zes West-Vlaamse gemeenten 250 deelnemers. De vloot draaide daarmee op volle capaciteit. 200 deelnemers testten een elektrische fiets, 50 deelnemers probeerden de elektrische bakfiets. Samen legden zij 31.518 duurzame kilometers af, ongeveer 1.000 kilometer minder in vergelijking met het jaar voordien. In totaal werd 4,16 ton CO2 gespaard.
 
Een op drie gaf aan een elektrische fiets aan te kopen en 57 procent zei meer te gaan fietsen. 91 procent van de respondenten geeft minstens een acht op tien aan de campagne.
 
Vooruitblik 2020
De deelnamekalender in 2020 is opnieuw helemaal gevuld. Volgend jaar is de karavaan te gast bij 21 bedrijven en zeven gemeenten. De vloot wordt verder uitgebreid met meer speed pedelecs. Nieuw in 2020 is de mogelijkheid tot het uittesten van een elektrische familietandem, waar twee kinderen kunnen meetrappen met de bestuurder. Met de 5 kindertandems erbij zal de vloot bestaan uit 165 fietsen: 94 elektrische fietsen, 14 elektrische bakfietsen, 46 speed pedelecs, 3 plooifietsen en 3 fietskarren.

 
Uitbreiding naar KMO’s
Nog nieuw is dat vanaf volgend jaar ook KMO’s kunnen deelnemen. De betrokken gemeente zal voor de deelnemende KMO’s de coördinatie op zich nemen.
‘De testkaravaan komt eraan!’
In 2014 lanceerde de Provincie West-Vlaanderen de campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’. Met deze campagne wil de Provincie werknemers van West-Vlaamse bedrijven stimuleren om de auto minder te gebruiken en duurzamer naar het werk te pendelen. Sinds de lancering van de campagne namen al 119 bedrijven en 15 West-Vlaamse gemeenten deel aan de Testkaravaan.

De Provincie was de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen uit te testen.

 
Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron : Sandro Delaere - Dienst communicatie | Provincie West-Vlaanderen
 
 
 

 
 
 
  

Geplaatst op 09.01.2020

ZWEMBAD GESLOTEN OP ZONDAG 12 JANUARI VANAF 13.30 UUR VOOR MATINEE KADEE

Opgelet, omwille van het evenement Matinee Kadee sluit het zwembad zondag 12 januari de deuren vanaf 13.30 uur.
Zondag 12 januari is het zwembad gesloten vanaf 13.30 uur voor het evenement Matinee Kadee. Kinderen van 3 tot 12 jaar zijn met mama of papa welkom vanaf 14.00 uur.
Voor meer informatie kun je terecht op T 059 50 38 83 of via stedelijk.zwembad@oostende.be

Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Oostende de Stad aan Zee
  

Geplaatst op 09.01.2020

TWEEDEHANDSBOEKENVERKOOP IN DE BIB

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 januari 2020 kun je in bibliotheek Oostende terecht voor een tweedehandsboekenverkoop.
Op vrijdag 10 (van 10.00 tot 17.00 uur) en zaterdag 11 januari 2020 (van 10.00 tot 16.00 uur) kan je weer in de bib terecht als je een koopje wil doen. Diverse tweedehandsmaterialen worden aan democratische prijzen aangeboden. 
Heb je een UiTPAS? Breng die dan zeker mee, want 5 punten zijn 2 gratis items waard!
Meer info bij Bibliotheek Oostende, Wellingtonstraat 17, T 059 29 51 51.

Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Oostende De  Stad aan Zee 

Geplaatst op 09.01.2020

Eerste medailles van het jaar zijn binnen voor gymnastes Vaste Vuist Lauwe

Traditioneel trekken de meisjes toestelturnen van Sportgroep Vaste Vuist Lauwe het eerste weekend van januari richting Vlamertinge voor het Westhoektornooi.
Voor sommigen een grote test voor hun officiële wedstrijden die volgende week starten, voor andere nog wat nieuwe elementen uit testen in wedstrijdsetting, voor nog andere een volledig nieuwe ervaring wegens hun allereerste wedstrijd ooit. Het leuke aan deze wedstrijd is de prijsuitreiking per toestel, veel medailles te rapen dus en heel veel stralende gezichten.
Lina Everaet, Cammie Debaveye, Emma Verscheure, Lou De Rudder en Nine Gore (KIT) konden naar huis vertrekken met goud. Een zilveren medaille was er voor Margaud Dujardin, Gitta D'Hooghe en Nine Gore (KIT). Brons was er voor Iniya Tanghe en Louise Derycke.
Ook een dikke proficiat aan de andere deelnemers die (net) naast het podium eindigden: Febe Timmerman, Hélène Ververken, June Bruneel, Maxine Vandamme, Olivia Lecluyse, Rachel Moreau, Eloïse Bailleul, Yinthe Strypsteen, Saartje Dujardin, Julie Stragier, Shanys Beke en Tiany Labarque.

Op de foto:
vlnr: Maxine Vandamme, Olivia Lecluyse, June Bruneel, Febe Timmerman, Margaud Dujardin, Lina Everaet, Hélène Ververken en Rachel Moreau.

 
Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron :  Dries Defossez -Dries Defossez  

Geplaatst op 09.01.2020

Luchthaven in transitie in 2019

 Na de reorganisatie van de uitbating in maart 2018, waarbij een NV aan het roer kwam van het luchthavenbeheer, is 2019 het jaar geworden van de eerste fase van de geptande betangrijke infrastructuurrenovatie. De taxibanen en vtiegtuigparking en verbindingsstukken met de startbaan werden geheel vervangen en de noordetijke [uchtvaartbedrijvenzone is in de beveitigde perimeter geïntegreerd. Deze werken zitten op schema en worden nog verder gezet in 2020, om afgewerkt te geraken tegen hatf juni. Deze werken hebben in 2019 uiteraard impact gehad op het vtÍegverkeer. De [uchthaven draaide in 201 9 niet op votte capaciteit. Er waren een aantal effectieve sluitingsdagen waarbij toestellen tijdetijk naar etders verhuisden, of perioden met beperkingen voor het vtiegverkeer. Dit attes uitte zich in een dating van het verkeer van ongeveer 10% tegenover 2018. Ook in het jaar 2020 zutten onvermijdetijk een aantal maten dergetijke maatregelen nodig zijn om de verdere werkzaamheden vtot en veitig te laten vertopen. De beheersmaatschappij verwelkomt intussen nieuwe privé-investeringen, met liefst 6.000 m2 aan nieuwe vtiegtuigonderhouds- en stetptaatsen en de komst van een internationaal erkend onderhoudscentrum voor biz jets van de gerenommeerde Franse vtiegtuigproducent Dassautt.

Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron  Stefaan Van Eeckhoutte kortrijk Airport 

Geplaatst op 09.01.2020

Alle inwoners kunnen voortaan een beroep doen op de klusjes- en verhuisdienst

Het Sociaal Huis Wevelgem organiseert in samenwerking met externe dienstverlener vzw Effect een klusjes- en verhuisdienst waar alle Wevelgemse inwoners een beroep op kunnen doen. De gemeente heeft daarvoor een nieuwe samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de vzw Effect, een organisatie waarmee het al sinds 2017 samenwerkte voor de uitvoering van enkele vastgelegde opdrachten binnen de lokale diensteneconomie.
In een nieuwe samenwerkingsovereenkomst wordt een aantal taken vastgelegd. Alle kleine herstellings- of onderhoudswerken die haalbaar en niet gevaarlijk zijn, zowel binnen als buiten de woning, komen in aanmerking. Het zijn klussen waarvoor moeilijk een vakman ingeschakeld kan worden. Enkele voorbeelden van klussen waarvoor de klusjes-en verhuisdienst ingezet kan worden: een kader ophangen, een rookmelder installeren, het lint van een rolluik vervangen, de dakgoot uitkuisen, een tegeltje herstellen, terras reinigen met hogedruk, verhuizingen met minstens één adres op grondgebied Wevelgem, kleine schilder- en behangwerken, éénmalige hulp in de tuin, naar het containerpark rijden, enz.
De dienst is bedoeld voor alle inwoners van Wevelgem, maar met bijzondere aandacht voor diegene die niet in staat zijn de activiteiten zelf uit te (laten) voeren omwille van medische, mentale, sociale, psychologische reden of handicap en/of omwille van financiële redenen. Het standaardtarief bedraagt 29,48 euro per uur. Klanten die recht hebben op een sociaal tarief, betalen 10 euro per uur.
 
 
Meer info : Frank Acke voorzitter Bijzonder comité Sociale Dienst van het OCMW schepen voor Welzijnsbeleid en Sociale Zaken

Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Communicatie Gemeente Wevelgem 

Geplaatst op 09.01.2020
4922 artikelspagina's: 1 2 3 4 5 <<< 6 >>> 7 8 9 10 11 ... 493