Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf n of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

PROGRAMMA 'ER WAS EENS ...' BLIJFT ONGEWIJZIGD

Tijdens de herfstvakantie wordt het Leopoldpark opnieuw omgetoverd tot een betoverende wereld vol elfjes, trollen, prinsen, prinsessen en andere sprookjesfiguren. Een zonnige start op zaterdag en zondag zorgde tijdens het eerste weekend al voor 13.000 bezoekers!
Onder de noemer 'Er was eens...' wordt het Leopoldpark tijdens de herfstvakantie weer helemaal gedecoreerd in een sprookjessfeer. De kinderen ontdekken er verschillende magische decors en activiteiten, zoals een spannend doolhof. Tijdens de dagelijkse workshops kunnen ze zelf creatief aan de slag gaan met onder andere klei en verf.
Een greep uit het programma:

 • Typmachine
  Schrijf je eigen sprookje of verhaaltje met één van de leuke typmachines! De verschillende typmachines uit de jaren ‘70 typen nog heerlijker door de bijpassende muziek die gedraaid wordt. Heerlijke nostalgie voor de wat oudere generaties, een interessante beleving voor het jongere publiek.
 • De mini’s: fantasie voor nul tot drie jaar
  In de tentjes van VCOK vzw kunnen de allerkleinsten hun eigen sprookje beleven. Wie past het schoentje van Assepoester of eet de appel van Sneeuwwitje? Mini-figuurtjes staan klaar om op het speelpodium te verschijnen. Laat je peuter schitteren als regisseur van zijn eigen sprookje! Kijken mag, aankomen moet. 
 • Doolhof
  Kan jij de weg vinden uit dit doolhof? Daag je familie of vrienden uit, want dit doolhof is voor jong en oud! 
 • Verteltheater
  In het verteltheater zijn er dagelijks vertellers die de meest spannende en meeslepende verhalen voor je klaar hebben. Verwacht je aan verhalen vol humor en passies, angsten en tegenslagen, verhalen vol hoop en kwijnende glorie en verhalen die ons dichter bij de magie brengen.
 • Familietheater
  Elke middag zijn er vier familietheatervoorstellingen in het park. De programmatie wisselt dagelijks, dus er valt de hele week iets nieuws te ontdekken. Plezier voor jong en oud!
Vertellers verhuizen naar Familietheater
Tijdens de nacht van 27 op 28 oktober is om een nog onbekende reden brand uitgebroken in een van de tenten van het evenement Er was eens… in het Leopoldpark. Daarbij is de locatie ‘Verteltheater’ in vlammen opgegaan. De acts die de volgende dagen gepland waren op deze locatie, zullen voor de rest van de week plaatsvinden in het ‘Familietheater’. Gelukkig zullen de bezoekers hier weinig hinder van ondervinden en kunnen ze in de tent van het Familietheater toch nog genieten van de verhalen van de verschillende vertellers.
'Er was eens…' is nog tot 31 oktober dagelijks open van 14.00 tot 18.00 uur. Je vindt er verschillende magische straatacts, theatervoorstellingen, workshops, verhalen en nog veel meer. Op donderdag 31 oktober kan je tussen 18.00 en 20.00 uur genieten van een gezellige nocturne.
Alle activiteiten zijn gratis. Reservering is niet nodig. 
Meer info  : www.erwaseens.be
 
Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Oostende Stad aan Zee
  

Geplaatst op 31.10.2019

Het houdt namelijk maar niet op voor Belgian Quo Band

De band is gevraagd om op 9 en 10 november 2019 op te treden "in het hol van de leeuw": Engeland (het thuisland van Status Quo, waar het bulkt van de Quo-tributes) en dit beloofd iets zeer unieks te worden!  Enkele fans hebben op eigen initiatief een fan-trip georganiseerd en volgen met een touringcar de band naar The U.K.!  Op zich vrij uniek dat een Belgiesche Status Quo tribute band gevraagd wordt in Engeland, de thuishaven van de legendarische Britse hit-machine!  Alsof we een clouseau-tribute band uit nederland naar Vlaanderen zouden halen voor een optreden???  Het mag dus gerust een hele eer genoemd worden en gerust wat aandacht krijgen bij diverse bladen. 
 
Dat de fans ZELF een reis inrichten is minstens even bijzonder te noemen.  Eén van de optredens zal trouwens op een speciale locatie plaatsvinden: The Dublin Castle in Londen (Camden).  Dit is de plaats waar de Ska-legende "Madness" ontstond, U kent de hits wel “One step beyond” en “Our house”.  Daarnaast is deze locatie nog unieker omdat Amy Winehouse er destijds werkte als barvrouw.  Later gaf zelfs Coldplay er een showcase!  Wat een eer dat wij daar MOGEN optreden dus en dan nog in het gezelschap van onze trouwe fans die speciaal meereizen!  Het hele verhaal hierachter lees je in bijlage of via de link onderaan. 

Belgian Quo Band vs Status Quo:

Hoe gaat het met beide bands? 
Wel, Belgian Quo Band is begin dit jaar terug beginnen optreden na een jaartje rust en de trein loopt als een TGV!  Optredens in binnen- en buitenald en voor volgend jaar staan er al een tiental optredens gepland en enkele stunts van formaat (meer info later daarover).  Status Quo stond dit jaar één keer in België op het podium, maar bracht begin september een nieuw full-album uit “Backbone”.  Dit scoort op dit ogenblik hoge toppen in de hitlijsten van Engeland (#6), Duitsland (#6), Zwitserland (#2), ....  Beide bands zijn dus nog lang niet uigezongen! 

Belgian Quo Band goes UK?

Absoluuut!  Het voelt zeker als een eer om als “kleine Belgen” gevraagd te worden in het thuisland van Status Quo, want vergeet niet: ook hier hebben ze tientallen Quo-tributes.  9 november spelen we een show in Hampshire en de 10e in Camden (Londen).  In Camden staan we trouwens op de affiche van “The Dublin Castle”, een legendarische locatie, want dit is de thuishaven van de wereldbekende Ska-band “Madness” (hits als One Step Beyond, Our House, ...)  Amy Winehouse stond er zelfs ooit achter de bar biertjes te tappen.  Coldplay deed er ook al een showcase.... Prachtig dat we dit kunnen en mogen doen.  Het zou al even uniek zijn dat een Clouseau-tribute band uit Nederland hier bij ons komt optreden. 
 

Hoe hebben jullie deze optredens weten te strikken?

De programmeur van The Concorde Club in Hampshire had onze filmpjes op youtube gezien en contacteerde ons met de vraag of we bij hem wilden optreden.  Hij was onder de indruk van onze sound, maar zeker ook van het visuele, geen enkele band weet dit zo goed te combineren zei hij.  Via via ben ik voor een 2e optreden terecht gekomen bij de mensen van The Dublin Castle in Camden (Londen) en daar waren ze ook al snel enthousiast om ons een plaats te geven.

Belgen?

Komen er ook Belgen naar jullie optreden in Engeland denk je?
Wel, de fanbase van Status Quo is als een soort 2e familie geworden.  Toen Freddy Declercq, een fan van het eerste uur, te horen kreeg dat we in Engeland zouden optreden heeft hij besloten om een touring-car te huren en een heel aantal fans hebben zich spontaan ingeschreven om mee te gaan.  Daar zullen we trouwens gescout worden om eventueel in 2021 zelf op te treden tijdens de fan-conventie in Minehead, dat is de grootste Status Quo fan-meeting die er bestaat. Als dat zou lukken.......!

Brexit!

Hebben jullie geen schrik dat de Brexit roet in het eten zal strooien?
Uiteraard gaan wij “touren” op vrij bescheiden manier en zullen we niet te hard opvallen.  Wij reizen niet met grote vrachtwagens, wij zijn maar hobbyisten.  Freddy, de fan die alles organiseert heeft een grote touringcar gehuurd en wij reizen gewoon mee met de fans.  De schrik zit er natuurlijk altijd een beetje in, maar mss moeten we toch maar wat van onze BQB-biertjes meenemen om de douanniers wat gewilliger te stemmen?  Back to the good old days of rock ’n roll!!!!!!

Het idee om een tourbus in te leggen voor de fan-reis kwam dus van jou, van waar het idee?

Gewoon een ingeving ; Op een avond dacht ik “we volgen Status Quo al zoveel jaren, ook in het buitenland, waarom niet eens BQB volgen in het buitenland?”  Dezelfde avond nog op facebook geplaatst en direct veel positieve reacties gekregen.  Ik sta wel altijd klaar om er eens op uit te trekken, om eens iets speciaal te doen, iets anders dan een gewoon avondje uit.

Was het moeilijk om de bus vol te krijgen?

Zeker niet ; het idee was om een minibus te huren en “weg zijn we”, maar ik had direct zoveel BQB fans/vrienden die mee wilden, dat een minibus te klein was en ik moest uitkijken voor grotere autocar waar iedereen in kon.   Eerst heb ik nog gekeken voor een tourbus waar we in konden slapen en waarmee we ook eerder al 2 keer zijn weggeweest, maar zelfs die was te klein.   Het is nu een gewone grote bus geworden geschikt voor 50 personen.

Wat verwacht je van deze trip?

Een leuke uitstap met vrienden met dezelfde passie ; samen op zwier gaan, genieten van Quo muziek, uit de bol gaan tijdens het optreden, vele onverwachte momenten beleven met iedereen die mee is, er zijn zelfs vrienden uit Duitsland en Engeland die meereizen!  Dat wordt iets onvergetelijks, dat voel ik nu al!

Is dit de eerste trip die je organiseert of heb je in het verleden nogal zo’n zaken op poten gezet?

Ik heb al wat uitstappen met vrienden gedaan meestal met minibus naar Quo-concerten, ook in het buitenland.  Meestal regel ik onze vakantie ook zelf, ik stippelde al meermaals een roadtrip uit in Amerika. Vroeger heb ik ook zelf nog optredens georganiseerd onder de naam “Rock till you drop”, genoemd naar een song van Status Quo.  Status Quo is echt een rode draad door mijn leven.  Ik heb ook nog meer dan 10 jaar een countryvereniging gehad waar linedans werd gedaan en zo bij Will Tura mogen dansen toen hij een hit had met “kom doe the line-dance”, waarvan we de dans zelf gemaakt hadden.

Zag je Belgian Quo Band al vaak aan het werk en wat maakt hen voor jou zo uniek?

Ik ben de tel kwijt, ik heb ze al vele malen gezien, in Belgie, maar ook al in Duitsland en Nederland. BQB is zo uniek omdat ze op de eerste plaatst Quo muziek spelen waar wij fans van houden. Door de jaren heen zijn het vrienden geworden en zie ik hen ook soms wanneer ze niet moeten optreden. 

Hoeveel jaar ben je al fan van Status Quo en wat is het gekste wat je ooit hebt gedaan als fan van Quo?

Ook hier ben ik de tel kwijt, denk ik de band zeker al meer dan 300 keer heb live gezien. Quo is er altijd geweest, ik heb zelfs nog tickets in mijn bezit uit jaren 80.  Door de jaren is dat één grote Quo familie geworden van vrienden die je telkens terug tegenkomt, zo ben ik eens voor een weekend naar new-york gevlogen, om 2 concerten te zien van Quo, denk wel dat dit het gekste was, maar zeker geen spijt van!!!

Tot slot nog een vraag voor Wes van Belgian Quo Band: wat mogen de fans verwachten, heb jullie iets speciaals in petto?

Wel.... Dit is eigenlijk nog geheim, maar we hebben een special guest die met ons een 2 nummers zal meezingen.  We hebben Alan Crook warm gekregen om naar beide optredens te komen!  Hij mag zichzelf gerust de grootste Status Quo fan noemen.  Hij is bevriend met alle bandleden en schreef zelfs ooit een nummer voor de band: “Anyway you like it”, wat verscheen op het “Quid Pro Quo”-album.  Alan is zodanig goed bevriend met de huidige drummer en bassist van Status Quo dat hij hen zal uitnodigen om te komen kijken naar het optreden in Camden/Londen!  Als dat lukt zullen er bij Belgian Quo Band wel wat zweet-handjes uitbreken denk ik. 

 Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Belgium Quo Band 

Geplaatst op 31.10.2019

N-VA Avelgem pleit voor invoering van European Disability Card

Op de volgende gemeenteraad van 28 oktober 2019 lanceert de Avelgemse N-VA-fractie haar voorstel om de European Disability Card te erkennen en te promoten. 

Deze kaart is voor personen met een beperking een bewijsstuk om aan te tonen dat ze in België erkend zijn als persoon met een beperking. Hiermee komen ze in aanmerking voor specifieke toegangstarieven en/of andere voordelen in de domeinen cultuur, vrijetijdsbesteding en sport.

In het verleden stonden Avelgemnaren met een beperking soms in de kou, wanneer zij bij aanbieders van cultuur, sport en vrije tijd hun beperking niet op papier konden ‘bewijzen’. Hierdoor liepen personen met een beperking – onterecht - allerhande voordelen mis.

Om komaf te maken met deze pijnlijke situaties, heeft voormalig staatssecretaris voor Personen met een beperking Zuhal Demir een kaart voorgesteld, waardoor personen met een beperking eenvoudig en zonder discussie kunnen aantonen dat ze recht hebben op bepaalde voordelen. 

N-VA hoopt dat deze kaart, gesteund door het voltallige gemeentebestuur, vanaf nu ook in Avelgem wordt ingevoerd.

“Ik hoop dat naast de lokale ondernemingen, de OCMW- en gemeentelijke diensten ook de kaart zullen invoeren binnen de eigen dienstverlening”, zodat Avelgem hiermee een nieuwe stap zet in de richting van een inclusieve gemeente, en de ongelijkheid tussen inwoners weer een beetje afneemt‘’, aldus  fractievoorzitter Conny Rogie.

Voor meer informatie over de EDC-kaart surft u naar https://eudisabilitycard.be/nl . 
 
Voor de redactie  : Bernard Decock  

Geplaatst op 31.10.2019

BURGERS LEGGEN ZONNEPANELEN OP OPENBARE DAKEN

De 6 lokale besturen van Deerlijk, Harelbeke, Menen, Waregem (o.v.), Wervik en Zwevegem kiezen ervoor om zonnepanelen op hun openbare gebouwen te plaatsen via burgercoöperaties BeauVent en Vlaskracht. Nog voor het einde van het jaar zal het overgrote deel van de zonnepanelen geplaatst worden. Inwoners kunnen zo mee investeren in lokaal geproduceerde hernieuwbare energie die hen ook nog eens een dividend kan opleveren. "Samen werken aan duurzame energie" wordt met deze mooie samenwerking tussen lokale besturen en burgers een feit.
 
Een burgercoöperatie
Dankzij een burgercoöperatie voor energie kunnen burgers lokaal investeren in (onder andere) zonnepanelen en windmolens. Als aandeelhouder kan je een dividend ontvangen en krijg je zeggenschap over de werking van de coöperatie.
 
Totstandkoming van de samenwerking
Midden 2018 beslisten de lokale besturen uit het werkingsgebied van Leiedal om een gezamenlijke overheidsopdracht te lanceren voor het financieren, leveren, plaatsen en exploiteren van PV-panelen (PV = PhotoVoltaïsche of zonnepanelen) gedurende een periode van 20 jaar. De opdracht richt zich specifiek op gebouwen in eigendom van lokale besturen, Intercommunale Leiedal treedt op als aankoopcentrale. De lokale besturen willen hun eigen gebouwen maximaal voorzien van fotovoltaïsche zonnepanelen om enerzijds zelf in te staan voor de energieopwekking voor de gebouwen, en anderzijds om de CO2-uitstoot van het patrimonium naar beneden te halen. De overheidsopdracht bepaalde dat de inschrijver de financiële middelen voor de investering zou ophalen bij de burger via rechtstreekse burgerparticipatie. Zo ontstond het project Zonkracht, dat de lokale besturen moet helpen om de centrale doelstelling van het Burgemeestersconvenant 2030 (een daling van de CO2-uitstoot met 40%) effectief te realiseren. De lokale besturen werken op die manier ook mee aan de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s – Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties, meer bepaald SDG 7 “Betaalbare en Duurzame Energie”, SDG 13 “Klimaatactie” en SDG 17 “Partnerschap om doelstellingen te bereiken”.
 
Het project Zonkracht
De participerende lokale besturen maakten een lijst op met de gemeentegebouwen waarop ze zonnepanelen zouden willen.
Een voorstudie door vrijwilligers van Vlaskracht en door BeauVent onderzocht per locatie de mogelijkheden. Op basis van de beschikbare dakoppervlakte en het energieverbruik werd het vermogen van de installaties bepaald, samen met een simulatie van de voordelen (in CO2 en in euro) voor de steden en gemeenten.
Na detailstudies en offerteaanvragen bij leveranciers kunnen de eerste zonnepanelen gelegd worden vanaf november.
Vlaskracht cvba en Beauvent cvba staan samen in voor het financieren, leveren, plaatsen en exploiteren van de fotovoltaïsche zonnepanelen op de daken van openbare gebouwen (incl. totaalwaarborg en onderhoud) voor een looptijd van 20 jaar. Na die 20 jaar wordt de installatie eigendom van de gemeente.
Quote van Philippe Awouters, Vlaskracht:
 “Een pluim voor Leiedal en de lokale besturen die een duidelijke keuze voor burgerparticipatie hebben gemaakt. Dit toont aan dat de besturen inzetten op het draagvlak voor hernieuwbare energie bij de burger.
Onze zustercoöperatie Beauvent heeft ons meegenomen om een gezamenlijke offerte in te dienen en heeft ons mee begeleid in het proces van analyse en realisatie. Dit was zeer waardevol voor een beginnende burgercoöperatie voor energie zoals Vlaskracht. Dit toont ook aan dat coöperaties samenwerking echt  in het vaandel dragen.”
 
Voordelen

 • Voordeel voor de planeet: jaarlijks 558 ton minder CO2-uitstoot
 
 • Voordeel voor de gemeente: goedkopere en lokaal opgewekte elektriciteit, na 20 jaar wordt de installatie eigendom van de gemeente
 
 • Voordeel voor coöperanten: door een aandeel te kopen heb je uitzicht op rendement en ondersteun je duurzaam lokaal ondernemerschap
   
  Ton CO2-besparing
Deerlijk 40
Harelbeke 200
Menen 160
Waregem* 75
Wervik 75
Zwevegem 8
*onder voorbehoud van goedkeuring door de Gemeenteraad November 2019
 
Infomoment in elk van de 6 gemeenten
Elk lokaal bestuur organiseert een infomoment voor haar burgers om het project te schetsen, om te tonen op welke daken er zonnepanelen komen en om uit te leggen hoe de burger financieel kan participeren en een dividend kan krijgen. Vlaskracht geeft op deze infomomenten duiding over hoe iedereen mee kan investeren. Elke kapitaalronde start na het infomoment in de gemeente.
 
 
 
Praktische informatie van de infomomenten:
  DATUM LOCATIE
Zwevegem DI 5 november 19h Sportpunt 1, Bekaertstraat 4, 8550 Zwevegem
Harelbeke WO 6 november 19h30 Zuiderkouter, Speltstraat, 8530 Harelbeke
Deerlijk DO 7 november 19h30 OC d'Iefte, Hoogstraat 122, 8540 Deerlijk
Menen DO 14 november 19h LDC Allegro, Volkslaan 302, 8930 Menen
Wervik DO 12 december 19h30 Te bepalen
Waregem Te bepalen Te bepalen 

Geplaatst op 31.10.2019

55 jaar Supra Bazar Gullegem

Op maandag 28 Oktober 2019 starte de Kick-Off van 55 jaar Supra Bazar. Samen met de volledige personeelsgroep (220 medewerkers) onthulde  de directie het vernieuwde Supra Bazar logo. Nog voor openingstijd zullen op de 5 sites (Gullegem, Lievegem, Tielt, Hulste en Harelbeke) de winkelgevels in het nieuw gezet worden. Ook de volledige fleet werdt in een nieuw jasje gestopt. Het vernieuwde logo gaat hand in hand met een nieuwe huisstijl en marketingcampagne. Tijdens een korte modeshow werdt de nieuwe winkel- en werkkledij voorgesteld. Deze modeshow mocht doorgaan in de Supra Bazar  in Gullegem, maar werdt via een livestream uitgezonden in de 4 andere sites. Ook de klanten kunnen deze modeshow live volgen via de Facebook-pagina van Supra Bazar. Na de modeshow mochten de   medewerkers  zijn of haar gepersonaliseerd kledijpakket om bij opening vanaf 13u in de nieuwe huisstijl de klanten te ontvangen.

 Historiek Supra Bazar
 
Op 24 Oktober 1964 opende Supra Bazar Gullegem zijn deuren, toen nog onder de naam Stock Americain. Marcel Vanhalst, ex-vlasser, gaf het West-Vlaamse concept van een legerstock samen met zijn vrouw Margriet Obin en broer Michel Vanhalst een serieuze boost. Van bij het begin werd beslist om nieuw materiaal te verkopen en dit in een zo breed mogelijk gamma, wat in tegenstelling tot het klassieke principe van tweedehands legermateriaal vernieuwend was. Al snel groeide het winkelconcept uit tot een winkelgroep na opening van Supra Bazar Harelbeke, Lovendegem, Tielt en Hulste. Bij de meubelafdeling in Supra Bazar Gullegem hoorde destijds een restaurant: De Cuisien. Deze serveert nog steeds dagelijks tussen de 350 en 500 warme maaltijden. Zoon Geert Vanhalst en diens vrouw Mieke Potteau zetten het werk van hun ouders sinds 1985 verder en brachten de winkelgroep tot waar deze nu staat. Tussen 1990 en 2016 kregen zij de ondersteuning van zus Nadine Vanhalst.
 
55 jaar na oprichting vieren Geert en Mieke met hun twee zonen Bavo Vanhalst & Lowie Vanhalst de kick-off van een jaar vol kleine en grote veranderingen, klaar om samen de toekomstige professionele uitdagingen aan te gaan. Naast het verder uitbouwen van de webshop SB.be blijft Supra Bazar geloven in een sterke lokale verankering. Het blijven aanbieden van de juiste producten, in een zo breed mogelijk gamma, tegen de juiste prijs, op het juiste moment. Je vindt er alles.
 
Op de foto  : Oprichtster  Magriet Obin , Vanhalst Geert zaakvoerder , Potteau Mieke ,en zonen Bavo & Lowie Vanhalst.
 
Voor de redactie  & fotografie  : Bernard Decock  / Bron  : Simon Verbaeys  - Supra Bazar
  

Geplaatst op 28.10.2019

Glijbanen voor kortrijks zwembad

De vijf glijbanen van het zwembad LAGO Kortrijk Weide die eind februari volledig afbrandden, werden  na de speech van Burgemeester Vincent Van quickenborne en de  centrum manager zaterdag voor open verklaart.. Na de  herstellingswerken werden de glijbanen vrijdagavond  25 oktober  met een grote show geopend met niet minder dan  45 drummers van Kortrijk Drumt .De honderden aanwezigen konden genieten van het licht-, geluid- en videospektakel die video's projecteert op de glijbanen zelf.


Voor de redactie & fotografie  : Bernard Decock 

Geplaatst op 26.10.2019

25 jaar Stijn Streuvelsgenootschap

Op vrijdag 25 oktober 2019  had  in  de  Gotische Zaal van het stadhuis te Kortrijk  de viering plaats  ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de stijn Streuvelsgenootschap.
Het Stijn Streuvelsgenootschap heeft tot doel de studie van de persoon en het werk van Stijn Streuvels te bevorderen en een systematisch en volwaardig opgezette Streuvelsstudie te stimuleren en coördineren.
 Na het welkomstwoord door schepen van cultuur Axel Ronse en de gastsprekers
Karel Platteau , Marcel De Smedt Stan Milbou  mochten alle aanwezigen na het slotwoord door schepen van cultuur Axel Ronse  ,van de Kortrijkse aangeboden receptie genieten .

Voor de redactie & fotografie    : Bernard Decock 

Geplaatst op 26.10.2019

Netwerkorganisatie WVL4 is succes

Het samenwerkingsprotocol die in februari 2018 tussen de politiezones Vlas, Riho, Polder en Westkust werd ondertekend is een succes. Dat blijkt uit een evaluatie na anderhalf jaar samenwerking.

Sinds de start van de WVL4 zijn de 4 politiekorpsen op tal van domeinen nauw gaan samenwerken. De belangrijkste doelstelling werd hierbij steeds voorop gesteld: een optimalisatie van de inzet qua personeel en middelen voor het invullen van zowel operationele als algemene disciplines. Elke zone behoud hun structuren om snel te kunnen schakelen en blijven zeer wendbaar maar genieten wel van de schaalvoordelen van een grote organisatie.

“Als korpschef zijn we heel opgetogen over deze unieke samenwerking en de succesvolle afspraken en realisaties binnen onze netwerkorganisatie. We zien we dat samenwerken onze slagkracht verhoogt en tot resultaten leidt, In de toekomst zullen we nog meer inzetten op snelheid, technologie en innovatie bij de aanpak van bestaande maar ook nieuwe criminaliteitsfenomenen.”

Overkoepepelende samenwerking
De 4 politiezones werken overkoepelend samen op volgende vlakken:
- Informatieveiligheid
- Intern toezicht
- Inzet van materiaal en middelen
- Personeel/HR
- Operationeel gerechtelijke samenwerking
- Local Computer Crime Unit (LCCU)
- Verkeer (motards)
- Operationeel bestuurlijk samenwerking
- Secretarissen van politieraad en politiecollege – Functioneel bestuur – ICT
- Opleiding/Monitoren
- Innovatie en technologie
- Informatie-uitwisseling

Toekomst
“In een politielandschap dat verder digitaliseert, met daarnaast een maatschappij en de daarmee gepaard gaande criminaliteitsvormen die steeds complexer worden, liggen heel wat uitdagingen op intensifiëren. Ook een nauwere samenwerking met nog andere politiezones wordt in de toekomst zeker niet uitgesloten”, besluiten de korpschefs.

Brexit
Burgemeester Vincent van Quickenborne van Kortrijk haalde nog een voorbeeld aan met de Brexit: “met onze WVL4 hebben wij in totaal een 1.000-tal medewerkers, beschikken wij over drones, commandowagen, honden, … We zijn voorbereid op de Brexit, om indien nodig bijstand te verlenen in de WVL4-zone. De politiezone Vlas kon reeds een beroep op de drones van de politiezone Westkust. De commandowagen van politiezone Riho bevat dan weer alle nieuwste technische snufjes en kan de beelden van de drone ontvangen en doorsturen naar het commandocentrum.”
De drones kunnen bv. ook ingezet worden bij het zoeken naar vermisten. Met een warmtecamera kunnen vermisten precies opgespoord worden.

Demonstratie
Op de terreinen van de politiezone Vlas hield de WVL4 een demonstratie met alle beschikbare middelen die kunnen ingezet worden tijdens een gezamenlijke controleactie. Er was een simulatie van een verkeerscontrole waarbij de bestuurder en passagier van een voertuig werden gecontroleerd, daarop werd de wagen doorzocht door de hondenbrigade op zoek naar drugs of verdovende middelen. Drones hielden vanuit de lucht de omgeving in de gaten om te zien of niemand zou proberen weg te lopen. In de commandowagen kon men de beelden van de drone bekijken. Toen de bestuurder van de wagen het op een lopen zette, werd hij gegrepen door de politiehond.
Ook burgemeester Francis Benoit van Kuurne mocht even kennis maken met de manier waarop de drugshond zijn verstopte verdovende middelen wist te vinden. Daarnaast moesten de honden ook op zoek naar een inbreker die zich had verstopt in een garage, en ook die wist de politiehond te vinden.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron & fotografie  : Filip Vanloo 

Geplaatst op 26.10.2019

13.530 euro achterstallige verkeersbelasting gend tijdens gezamenlijke controleactie

Op donderdagvoormiddag 24 oktober 2019 voerden de Politiezone Vlas en de Vlaamse Belastingsdienst (VLABEL) een gezamenlijke controleactie in het verkeer uit.
De leiding van de controleactie was in handen van de PZ Vlas verkeerspolitie. De controlepost stond opgesteld in de Brugsesteenweg in Kuurne.
Vaststellingen Vlabel
25 bestuurders werden op aangeven van de mobiele ANPR-camera aan de kant gezet omdat ze hun verplichte verkeersbelasting niet betaald hadden
zij moesten zowel hun achterstallige verkeerstaks als een boete ter plaatse betalen, waarbij in totaal 13.530 euro geïnd werd.
 1 voertuig werd getakeld omdat de overtreder niet kon voldoen aan die onmiddellijke betaling van zijn openstaande schuld.
 Vaststellingen PZ VLAS
39 bestuurders moesten een alcoholtest afleggen, niemand had te veel gedronken
2 bestuurders konden hun rijbewijs niet voorleggen
 1 bestuurder kon geen geldig verzekeringsbewijs voorleggen
 1 bestuurder reed met een vervallen keuringsbewijs
 bij 2 bestuurders werd een inbreuk op het voorlopig rijbewijs vastgesteld
 De controleactie vlot en zonder incidenten. Binnenkort plannen de 2 partners een nieuwe gezamenlijke controleactie.

Voor de redactie  Bernard Decock  / Bron  : Thomas DETAVERNIER | adviseur | pers- en communicatieverantwoordelijke Politiezone Vlas | Kortrijk-Kuurne-Lendelede 

Geplaatst op 25.10.2019

Jan Yperman Ziekenhuis zet in op werkbaar werk: tien jaar voor pensioen geen nacht- of wachtdienst meer voor wie daarvoor kiest

Jan Yperman Ziekenhuis zet in op werkbaar werk: tien jaar voor pensioen geen nacht- of wachtdienst meer voor wie daarvoor kiest
 
Het is een realiteit dat we met z'n allen langer moeten gaan werken. Omdat veel jobs fysiek en/of mentaal uitdagend zijn, wordt het steeds belangrijker om te zorgen voor werkbaar werk. Het Jan Yperman Ziekenhuis heeft reeds heel wat maatregelen genomen om het werk ook voor oudere werknemers haalbaar te maken en houden. 

Op vraag van veel werknemers en in nauwe samenwerking met de ondernemingsraad gaat het ziekenhuis nu nog een stap verder. "Werknemers die normaal de dagshift hebben maar soms werknemers van de nachtshift vervangen bij vakantie of ziekte, worden daarvan voortaan vrijgesteld in de tien jaar voor hun wettelijke pensioenleeftijd", zegt HR-directeur Cientia Cornille. "De werknemers van de diensten nierdialyse, patiëntenbegeleiding, sterilisatie, technische dienst, apotheek en IT zonder vast, structureel nachtregime worden vrijgesteld van wachtdienst tijdens de nachturen (tussen 21 en 7 uur) vanaf tien jaar voor de wettelijke pensioenleeftijd. Deze vrijstellingen gebeuren niet automatisch: de werknemer dient deze zelf aan te vragen."

"Voor wat oudere collega's worden nacht- en wachtdiensten vaak zwaar", zegt ACV Puls-afgevaardigde Johan Couchez. "Deze maatregelen komen daaraan tegemoet. Ze zorgen er ook voor dat mensen met pakken ervaring bij ons aan de slag kunnen blijven en we die ervaring dus niet verliezen."

De maatregelen kaderen in een traditie van 'werkbaar werk' in het Jan Yperman Ziekenhuis. Zo krijgen werknemers vanaf 45, 50 en 55 jaar telkens 12 extra arbeidsduurverminderingsdagen. Er werden en worden ook tal van maatregelen genomen om het werk, welke functie men ook uitoefent, fysiek en mentaal ook op langere termijn draagbaar te houden. Denk bijvoorbeeld aan gemotoriseerde bedden en karren, ergonomische poetssystemen, gemotoriseerde hef- en tilsystemen en ergonomisch meubilair. Ook op interne mutatie wordt ingezet: zo konden een aantal verpleegkundigen die bij de uitoefening van hun job fysieke ongemakken ondervonden overstappen op een administratieve job. 

Geert Maertens (56) werkt al 33 jaar als verpleegkundige in het Jan Yperman Ziekenhuis. Eerst op de pediatrie, dan op de spoed en nu al 26 jaar als mannelijke vroedvrouw op de afdeling materniteit/verloskwartier. Tot voor kort nam hij af en toe een nachtdienst over bij vakantie of afwezigheid van een collega met vaste nachtdienst. "Op mijn leeftijd duurt het een pak langer om van een nachtshift te recupereren: drie, vier dagen, terwijl dat als jonge kerel misschien één of hoogstens twee dagen was", legt Geert uit. "En omdat ik voor een volledig pensioen tot mijn 66ste moet werken, heb ik mijn aanvraag ingediend om geen nachtdiensten meer te moeten doen. In een ziekenhuis moet je - dag of nacht - voor 100% kunnen meedraaien hé, 80% is niet genoeg. Ik ben dan ook dankbaar dat het ziekenhuis op deze manier inzet op 'werkbaar werk'."

Het Jan Yperman Ziekenhuis is met meer dan 1.250 medewerkers, 125 artsen en 523 bedden een modern, jong en dynamisch ziekenhuis. De patiënt staat er centraal en er wordt zeer veel aandacht besteed aan kwalitatief hoogstaande geneeskunde. Behalve de hoofdcampus in Ieper (Briekestraat, Sint-Jan) heeft het ziekenhuis afdelingen in Poperinge (Poli Poperinge) en Wervik (voormalig Sint-Janshospitaal) en radiologische kabinetten in Komen, de Klaverstraat in Ieper en in Diksmuide. In het voormalig klooster van het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart in Ieper heeft het Jan Yperman Ziekenhuis een dagcentrum voor jongeren met psychische problemen. De onafhankelijke Joint Commission International (JCI) kende Jan Yperman twee accreditatielabels toe (in 2014 en 2017), als eerste van ons land volgens de strenge kwaliteitsnormen uit de zesde editie. Dit label duidt op de hoogste standaarden inzake zorgkwaliteit en patiëntveiligheid.
 

Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron : Pieter-Jan Breyne - Jan Yperman Ziekenhuis 


 

Geplaatst op 24.10.2019
4757 artikelspagina's: 1 2 3 4 5 <<< 6 >>> 7 8 9 10 11 ... 476