Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Koppel uit Vichte winnen beiden op 44e internationaal judo tournament van Venray

Op zondag 3 juni 2018 was het 44e internationaal judo tournament van Venray (NED)

Mike Demiddele en zijn vriendin vriendin Sharon Vandenbulcke uit Vichte behaalden beiden een 1e plaats en dat alle bij door hun kampen te winnen met IPPON. Mike in de categorie senioren tot 66kg, Sharon in de categorie U21 tot 52kg. “We kregen veel lof van de organisator hij denkt zelfs dat dit de eerste keer is dat er een koppel alle bij eerste zijn op zijn tornooi dus mogen we dubbel fier zijn op ons.” Aldus Mike Demiddele.

 

FVW / Foto MD

Geplaatst op 10.06.2018

Fair trade ontbijt @ the beach

Het stadsbestuur kreeg voor het eerst in 2010 de titel van ‘Fairtrade Gemeente’. Deze titel geeft aan Nieuwpoort én haar inwoners werk maken van eerlijke handel. Stad Nieuwpoort wil er mee voor zorgen dat producten van eerlijke handel en duurzame landbouw hun weg vinden naar meer mensen.

Op zondag 17 juni 2018 organiseert de jeugddienst daarom een Fairtrade ontbijt @ the beach.
Dit ontbijt vormt de ideale gelegenheid om kennis te maken met eerlijke producten (muesli, choco, yoghurt, boter, kaas, amandelpasta, fruit, melk, koffie etc.). Tussen 8.00 en 10.00 u kan je genieten van een rijkelijke ontbijttafel nabij de badinstallatie. De deelnameprijs bedraagt € 5 per persoon en betalen gebeurt bij de inschrijving.

Bij slecht weer vindt het ontbijt plaats in de cafetaria van Centrum Ysara, Dienstweg Havengeul 14.
Inschrijven bij de jeugddienst of via inschrijvingen.nieuwpoort.be kan nog tot en met 13 juni.

BDK / Bron Stad Nieuwpoort
 

Geplaatst op 08.06.2018

Drugscontrole in drie Kortrijkse scholen

Op dinsdagvoormiddag 5 juni 2018, voerde de politiezone Vlas een preventieve en ontradende drugcontroleactie uit in drie middelbare scholen in Kortrijk. De PZ Vlas kreeg daarbij de steun van zowel de Federale Politie als de Douanediensten. Inzet politie: aan de actie namen in totaal 14 politiemensen en 3 drughonden deel: 10 politiemensen van de PZ Vlas; 2 drughonden en hun geleiders van de PZ Vlas; 1 drughond en zijn geleider van de Douane; 1 opleider van de federale politie.

Resultaten: in totaal werden 97 leerlingen gecontroleerd op drugsbezit; 5 leerlingen waren in het bezit van (soft)drugs; 1 leerling had een verboden wapen (mes) of zak; zowel de (soft)drugs als het verboden wapen werden in beslag genomen. Politiezone Vlas: "Deze preventieve en ontradende drugcontroleactie gebeurde onaangekondigd maar in voorafgaand overleg met de schooldirecties. Samen willen de scholen en de politie op die manier zowel potentiële als effectieve druggebruikers of drughandel een halt toeroepen en alle leerlingen duidelijk maken dat drugs op school absoluut verboden is. In de toekomst zullen nieuwe dergelijke controles plaatsvinden."

BDK / foto archief

Geplaatst op 08.06.2018

Resultaten controleactie politiezone Vlas

Op woensdagmiddag 6 mei 2018, tijdens de middagspits, voerden de politiezone Vlas en controleurs van De Lijn een gezamenlijke controleactie uit aan de busterminal van het station en aan bushalte ‘De Appel’ in het centrum van Kortrijk. Aan de actie namen 2 politie-inspecteurs van de PZ Vlas, 4 politie-inspecteurs in opleiding aan de West-Vlaamse Politieschool en 4 controleurs van De Lijn deel. Op 32 bussen werden in totaal 633 reizigers gecontroleerd. Het overgrote deel van de reizigers was perfect in orde met zijn vervoersbewijs, er werd slechts 1 geval van fraude via het SMS-ticket vastgesteld. De actie verliep rustig en zonder incidenten. In de nabije toekomst zullen er opnieuw dergelijke gezamenlijke controleacties uitgevoerd worden.

Nog op woensdag 6 mei 2018 was er, zowel in de voor- als namiddag, ook een verkeersactie op drie locaties: Overzetweg in Marke, Gentsesteenweg in Kortrijk en Rollegemseweg in Rollegem. Zowel de bestuurders, hun verplichte boorddocumenten als het voertuig zelf werden grondig gecontroleerd door de politieteams. Belangrijkste resultaten: in totaal werden 152 bestuurders en hun voertuig gecontroleerd; er werden geen verdachte voertuigen of personen aangetroffen; 3 bestuurders konden geen geldig rijbewijs voorleggen;  5 bestuurders reden met een vervallen keuringsbewijs;  2 bestuurders reden zonder gordel; 1 leerling-bestuurder reed zonder het verplichte ‘L’-teken; 1 bestuurder reed met afgesleten banden.

Politiezone Vlas: “Deze preventieve controleactie kadert zowel in de verkeersveiligheidsaanpak als in de strijd tegen rondtrekkende dadergroepen in inbraakgevoelige wijken. Zowel overdag, ’s nachts, in de werkweek als het weekend staan onze politieteams paraat voor meer dergelijke acties verspreid over Kortrijk, Kuurne en Lendelede.”

BDK : Bron Politiezone Vlas

Geplaatst op 08.06.2018

VORK

Eind april opende volksrestaurant VORK aan de Doornikse tunnel zijn deuren. VORK is in samenwerking met OCMW en VDAB ook een opleidingscentrum waar mensen die het moeilijk hebben om een job te vinden een opleiding krijgen tot keuken- of  zaalmedewerker.  Hoewel iedereen welkom is, is het restaurant in de eerste plaats bedoeld voor mensen die om diverse redenen niet op restaurant kunnen. Afhankelijk van je sociale situatie betaal je 2, 7 of 14 euro voor een lunch.

Voor de inrichting van het restaurant werd een beroep gedaan op de Kortrijkse sociale economie. Zo hielpen Constructief en STAL13 mee om het leegstaande pand van de vroegere tapijtenzaak Gheysens om te vormen tot een gezellig restaurant met plaats voor 80 gasten. VORK kreeg een industriële look, met respect voor het verleden van het pand. Bolwerk en STAL13 maakten tafels uit de oude plankenvloer van de ex-tapijtenzaak en lampenkappen uit oude stenen moffen van rioolbuizen. De keukentoog werd bekleed met een lichtbak vol oud bestek en de lange toog van de bar werd opgetrokken uit buismateriaal. 

Piet Larue, coördinator Mentor vzw over het resultaat: De klanten zijn enorm onder de indruk van het gezellige interieur van VORK: open en transparant, maar toch gezellig en ‘cosy’. Als ze dan horen dat dit gemaakt werd door STAL13 en ‘mensen, die het wat moeilijker hebben’, dan is het respect, de lof en bewondering des te groter.
Tijdens de testweken tekenden we volgende reacties van bezoekers op:

“Zeer mooie locatie en inrichting, gezellig en aangenaam. Pluspunt is dat je de keuken ziet, dat heeft een huiselijke sfeer.”
“Eenvoudig,sober en stijlvol”
“Helemaal verliefd op de inrichting, knap!”
“Alles past mooi samen. De presentatie en de inrichting is heel geslaagd. Mooie materialen gebruikt - grote vensters maken het leuk om er te vertoeven.
De 2 verschillende werkruimtes (bar en keuken) zijn degelijk en heel mooi uitgewerkt - ook leuk om alles van dicht bij te zien”
“Veel lichtinval - toffe keuze van meubels, bestek en borden - geeft een goed gevoel”
“Heel mooi en ruimtelijk! Modern en nostalgisch tegelijk: leuk ingericht met oude tafels en stoelen.”

BDK/ Bron: VORK

Geplaatst op 08.06.2018

In gebruik name eerste ondergrondse glasbolsite bij Mirom Menen

In de Kerkstraat in Gullegem heeft Mirom Menen een ondergrondse glascontainer geplaatst. Verspreid over Menen, Wervik en Wevelgem komen er in totaal zes ondergrondse glascontainers.

De inhoud van de ondergrondse glascontainer is identiek aan die van de bovengrondse glasbol die werd weggehaald. De ondergrondse glascontainer heeft twee inwerpbuizen, één voor wit glas en één voor gekleurd glas. De komst ervan is deels via financiering van FostPlus.
Een ondergrondse glascontainer biedt heel wat voordelen. Hij is visueel aantrekkelijker, vermindert geluids- en geuroverlast en trekt minder insecten en sluikstort aan. Bovendien is hij gebruiksvriendelijker voor rolstoelgebruikers.

Om het geluid bij het inwerpen van het glas te reduceren, is de onderkant van het voetgangersplatform en de inwerpkleppen voorzien van geluidsisolatie. Ook aan de veiligheid werd gedacht: tijdens het uittillen van de glascontainer wordt de put automatisch afgesloten door een veiligheidsvloer zodat niemand in de put kan vallen.

Het zoeken en vinden van geschikte locaties, was niet zo evident: zo mogen er geen ondergrondse obstakels en nutsleidingen aanwezig zijn. Bovendien dient de container zes meter hoog verticaal omhoog getild te worden om te kunnen ledigen in de vrachtwagen, waardoor er zich geen bomen of kabels boven de glascontainer mogen bevinden. Voor het ledigen van de glascontainers werd een nieuwe vrachtwagen aangekocht met zwaardere kraan.

Verder worden er ook in Menen, Lauwe, Wervik en Wevelgem ondergrondse glascontainers geplaatst.
De aankoopprijs, levering en plaatsing van een ondergrondse glascontainer bedraagt 10.000 euro.

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 07.06.2018

Britse jeugd verrijkt bezoekersbeleving aan Commonwealth War Graves Commission Oorlogsgraven in Frankrijk en België.

Vierentwintig jonge mensen uit alle hoeken van het Verenigd Koninkrijk versloegen honderden kandidaten om stagiair bij de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) te worden. Zij zullen worden tewerkgesteld door de CWGC in Frankrijk en België op belangrijke sites ter herdenking van diegenen die hun leven lieten tijdens de twee Wereldoorlogen.

Het CWGC-stageprogramma is gefinancierd door een LIBOR-subsidie van de Britse regering en wordt ook ondersteund door de nieuwe CWGC-liefdadigheidsinstelling – de Commonwealth War Graves Foundation (CWGF). Het brede publiek kan zich bij de Foundation aansluiten en deze ondersteunen via onze website www.cwgc.org. De CWGF werd speciaal opgericht zodat de herinnering en de verhalen van diegenen die in de twee wereldoorlogen stierven nog generaties lang levend worden gehouden.

Liz Sweet, CWGC Directeur External Relations in West-Europa verklaart: “Het aantal mensen dat onze begraafplaatsen en gedenktekens bezoekt, is zeer groot, maar na verloop van tijd merken we dat deze bezoekers via de CWGC meer informatie wensen over diegenen die het leven lieten, de bredere geschiedenis van de twee wereldoorlogen en het werk dat we doen om de sites te onderhouden. We waren op zoek naar de beste en slimste van hun generatie om de ervaring van onze bezoekers te verrijken. De stagiaires in 2018 zullen deel uitmaken van een programma dat echt een verschil zal maken voor onze bezoekers.”

Het CWGC-stageprogramma is een unieke kans voor jongeren om in 2018 een buitenlandse werkervaring op te doen bij de CWGC in Frankrijk en België. Na een periode van intensieve training worden de stagiaires ingezet op een aantal iconische CWGC-sites – onder andere Tyne Cot Cemetery and Memorial en Bedford House Cemetery nabij Ieper (België) en Thiepval Memorial in de Somme (Frankrijk). Ze zullen bezoekers op de sites verwelkomen en rondgidsen, onderzoek uitvoeren, helpen een context en breder begrip te krijgen rond zowel de CWGC als organisatie en de Eerste Wereldoorlog en dit vanuit het perspectief van mensen die niet veel jonger zijn dan degenen die er gestorven zijn.

Te midden de herdenkingsperiode van de Eerste Wereldoorlog zullen de CWGC-stagiaires een significante rol spelen in belangrijke herdenkingen die plaatsvinden in 2018. Ze zullen deelnemen aan belangrijke nationale en internationale evenementen, zoals onder andere de Royal British Legion Bedevaart in augustus en de honderdjarige herdenking van het einde van de oorlog met Wapenstilstand in november 2018.

In hun missie om zich in te zetten voor het herdenken, zullen de stagiaires dit jaar bezoekers meenemen op gidstochten door Ieper. De officiële CWGC-gidsbeurt ‘Gateway to Ypres’ zal de rol van de Commonwealth War Graves Commission belichten in het ontstaan van Ieper als bedevaartsoord voor veteranen en familieleden. De gidsbeurten zijn gratis en duren ongeveer anderhalf uur. De tocht neemt de bezoekers mee naar iconische plaatsen zoals de CWGC Ypres (Menin Gate) Memorial, de St. George’s Memorial Church, CWGC Ypres Reservoir Cemetery en nog zoveel meer.


FVW / Bron: CWGC

Geplaatst op 07.06.2018

HAVEN OOSTENDE huldigt een middelgrote windturbine in op de REBO-terminal in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

De XANT M-21 turbine produceert 100kW, de geproduceerde elektriciteit dekt een deel van de noodzakelijke elektriciteitsbehoefte van de haven. Middelgrote windturbines worden ingezet voor decentrale energieproductie. Deze turbines worden dichter bij de afnemer geplaatst, daar waar de geproduceerde energie rechtstreeks verbruikt wordt.
 
In Oostende is het niet mogelijk, onder andere door de nabijheid van de luchthaven, om een grote multi Mega Watt windturbine te plaatsen. Daarom koos de haven voor een alternatief; een middelgrote windturbine. De eenvoud, lage onderhoudskost en hoge energieopbrengst van de XANT wind turbine, hielpen de HAVEN OOSTENDE om voor de XANT wind turbine te kiezen. De geproduceerde energie zal hoofdzakelijk gebruikt worden door de HAVEN OOSTENDE zelf. Inderdaad, hoe meer men zelf kan afnemen, hoe sneller de investering zich terugbetaalt.
 
Wat de HAVEN OOSTENDE hier aantoont, is een perfect voorbeeld van decentrale energieproductie. In dit geval wordt de opgewekte energie zelf afgenomen en niet naar het net gestroomd. Decentrale energieproductie met behulp van middelgrote wind zal Vlaanderen toelaten een stukje dichter bij de in Parijs goedgekeurde doelstellingen van COP21 te staan. Dit past ook binnen het Energieplan van Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein. Daarenboven zorgt de installatie van XANT voor een vermindering van de CO2-uitstoot in de haven, waardoor de luchtkwaliteit kan verbeteren.
 
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “Deze middelgrote windturbine is letterlijk en figuurlijk een nieuw baken voor Oostende. Het is een omzetting van het Vlaamse Windplan naar de praktijk: hij staat op een plaats waar het voordien niet mogelijk leek, de haven, en levert lokaal stroom aan de omliggende bedrijven. Aan de kust hebben we aan wind als hernieuwbare bron geen gebrek, hoog tijd dus dat we er meer gebruik van maken.”
 
XANT, is een middelgrote windturbineproducent met als aandeelhouders de firma’s 3E uit Brussel, VYNCKE NV uit Harelbeke, het Vlaams investeringsfonds PMV en de business angel Jo VERSAVEL uit Kortrijk.
 
PECS: Europees project van HAVEN OOSTENDE
 
De installatie en de werking van de XANT windturbine wordt gemonitord in het kader van een Europees project PECS, waarvan de haven van Oostende projectleider is. PECS staat voor Ports Energy and Carbon Savings en is goedgekeurd in het kader van het Interreg 2 Zeeën programma , dat mede gefinancierd is door de ERDF fondsen. Samen met de partners in Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk worden innovatieve technologieën en systemen ontwikkeld die bijdragen tot het verminderen van de productie van CO2 en het verhogen van de energie-efficiëntie in havengebieden.
 
Interreg 2 Zeeën programma
 
Interreg 2 Zeeën is een Europees Territoriaal Samenwerkingsprogramma dat het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland en België (Vlaanderen) omvat. Het programma is mede gefinacierd door het Europees Regionaal Ontwikkelingsfonds (241 miljoen euro voor de periode 2014 – 2020).
 
Het globaal objectief is om een innovatief, kennis- en onderzoekgebaseerd, duurzaam en inclusief 2 Zeeën gebied te ontwikkelen, waar natuurlijke middelen beschermd worden en de groene economie gepromoot wordt. Om dit te realiseren kunnen projecten die rechtstreeks bijdragen tot een van de specifieke doelstellingen, zoals CO2-arme technologieën, voor een gedeelte met deze Europese middelen gefinancierd worden.

FVW / Bron: Kabinet Vlaams minister van Energie Bart Tommelein
 
 

Geplaatst op 07.06.2018

RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen zet verdienstelijke leerlingen in de bloemetjes.

Elk jaar zet het RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen Kortrijk hun ‘verdienstelijke leerlingen’ in de bloemetjes waarbij het de bedoeling is hun sportieve, culturele, sociale, intellectuele, technologische,… prestaties van het voorbije schooljaar in de kijker te zetten. 

Vooral de eerstejaars STEM (klas 15) sleepten heel wat prijzen in de wacht: 

Een delegatie won op de First Lego League in november de prijs voor ‘beste onderzoek’. Maar daar bleef het niet bij: op het STEM-tornooi in Technopolis behaalde Team Windje van klas 15 een gouden medaille. Hun windmolen had de hoogste productie van elektrische energie. Van minister van Onderwijs Hilde Crevits kreeg Team Windje een kaartje met felicitaties. Een tweede team uit de klas haalde overigens nog brons. Als klap op de vuurpijl won klas 15 in mei ook de juryprijs – een daguitstap voor de hele groep – in de Wedstrijd Rookvrije Klassen met een origineel antirookfilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Zi61MxIAu1g

Ook klas 56 (5de jaar) werkte zich in de kijker…zij werden uitverkoren tot ‘Coolste klas’ van Vlaanderen met de Stressfactor Live wedstrijd en mogen in de grote vakantie ‘een week samen op reis’ georganiseerd door Kazou.

FVW/Foto FVW

Geplaatst op 04.06.2018

Solidariteitsactie op dinsdag 5 juni om 11.00 uur

Solidariteitsactie op dinsdag 5 juni om 11.00 uur aan Wervikse stadhuis voor Luikse politieagentes.

Wanneer een lid van de grote politiefamilie haar leven geeft in de uitoefening van haar functie, dan is iedereen van de politie persoonlijk betrokken.

Woest en vol onbegrip blijven zij achter. Honderden vragen spoken door hun hoofd, maar zij houden zich sterk en waardig.

Daarom kregen de politiekorpsen de volgende oproep door vanwege het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel :

‘Laten we eensgezind, sterk en solidair zijn met de familie, onze Luikse collega’s en met alle politiemensen. Respect voor ons beroep. Laten we een boodschap van solidariteit geven. Boven alle politiezones heen, verheven boven elke vakbond, boven elke politieke mening of strekking. Een eenvoudig symbool van respect en verbondenheid.

Dit als massaal teken van verbondenheid.

Daarom het voorstel om op 5 juni, de dag van de begrafenis van onze collega’s voor het lokale stadhuis of voor de lokale kerk (vrij te bepalen) om 11.00 uur stipt, met dienstvoertuigen de sirenes te laten loeien. We nodigen hiermee de overheden uit om samen na te denken over ons dagelijks politiewerk in een snel veranderende wereld. Respect en solidariteit maar ook een oproep tot reflectie.’

 

FVW / BRON: pz ARRO Ieper

Geplaatst op 04.06.2018
3332 artikelspagina's: 1 2 3 4 5 <<< 6 >>> 7 8 9 10 11 ... 334