Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Winnaars Ieperse Vredesprijs uit Z-Syrië verdreven

Vorig jaar kregen de White Helmets, een vrijwilligersorganisatie in Syrië, de Vredesprijs stad Ieper voor hun onverdroten inzet om Syrische burgers te redden in oorlogsgebied.

Momenteel hebben die Witte Helmen het lastig: bijna 100 Witte Helmen zijn uit Zuid-Syrië moeten wegvluchten, samen met hun families. In bijlage geeft onze vredesambtenaar een verslag over de situatie waarin ze momenteel vertoeven.

Ieper blijft hen volgen en steunen in deze moeilijke tijden.

 

FVW / Bron Stad Ieper

Geplaatst op 29.07.2018

70 extra toegankelijke lijnen voor mindermobiele reizigers

Dankzij de historisch hoge investeringen van deze regering, bedient de Lijn haar bijna 36.000 haltes met meer dan 70% toegankelijke trams en 95% toegankelijke bussen. Tegen 2020 zijn zelfs alle bussen van De Lijn toegankelijk. Het echte probleem van toegankelijkheid situeert zich vooral bij de bus- of tramhaltes. Slechts 26% is toegankelijk voor reizigers met een beperking, zonder assistentie is dit zelfs maar 10%. “Dat leidt tot de absurde situatie waarbij bussen en trams toegankelijk zijn voor mensen met een beperking maar de haltes,” zegt Weyts. “Na een geslaagd proefproject onder begeleiding van een team mindermobiele reizigers, worden nu 70 lijnen omgevormd tot ‘Meer Mobiele Lijnen’ met toegankelijke haltes en voertuigen. We maken meteen ook 3 miljoen euro extra investeringen vrij en we roepen de nieuwe lokale besturen meteen op om hetzelfde te doen.”

Met historisch hoge investeringen in het openbaar vervoer zorgde Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts voor meer dan 70% toegankelijke trams en 95% toegankelijke bussen. Tegen 2020 zullen finaal alle bussen toegankelijk zijn. 1 van de grootste problemen voor mindermobiele reizigers is echter de toegankelijkheid van de haltes.

Om meer structuur en ervaringsdeskundigheid te hebben, richtte Weyts in het begin van de legislatuur een begeleidingsgroep op, bestaande uit mindermobiele reizigers om de halteproblematiek planmatig aan te pakken. Alle 36.000 haltes werden elk gescreend op hun toegankelijkheid voor elke beperking en werden gelabeld. (zie https://www.delijn.be/…/zorgzaam-ondernem…/toegankelijkheid/).

Daarnaast liep er het voorbije half jaar een proefproject met 1 ‘Meer Mobiele Lijn’ in elk van de 5 Vlaamse provincies. Tijdens die periode voorzag De Lijn in een volledige toegankelijkheid zonder voorafgaande reservatie. Op basis van de positieve evaluatie van alle gebruikers en chauffeurs, wordt het project nu uitgebreid met nog eens 65 extra toegankelijke lijnen bovenop de 5 uit het proefproject. Samen goed voor 70 mobiele lijnen in heel Vlaanderen. “Door niet in het wilde weg haltes aan te pakken, maar geconcentreerd op belangrijke bedieningslijnen, gaan we sneller vooruit.”

Door de verdere uitrol van de ‘Meer Mobiel Lijnen’, zullen reizigers met een beperking, al hun verplaatsingen met een bus of tram van De Lijn niet meer 24 uur op voorhand moeten reserveren. Op zo’n Meer Mobiele Lijn wordt enkel gereden met volledig toegankelijke voertuigen en minstens de helft van de haltes zijn toegankelijk en minimum 30% toegankelijk zonder assistentie.

“Uit onze evaluatie blijkt dat 80% van de mensen met een beperking meer De Lijn zou gebruiken als vervoersmiddel. Ook zij zijn voor ons een heel belangrijke doelgroep.”

De aanleg of de heraanleg van haltes in Vlaanderen is een bevoegdheid is van de wegbeheerder, het Agentschap Wegen en Verkeer voor de gewestwegen maar in de meeste gevallen de lokale besturen. Weyts voorziet zelf in een extra investering van €3.000.000 om bus- en tramhaltes aan te pakken. Concreet zal dat er bijvoorbeeld toe leiden dat de haltes van de kusttram verhoogd worden over de hele lengte. Zo is elke tramdeur toegankelijk voor kinderwagens, rolstoelen en andere hulpmiddelen.

Weyts hoopt dat dit voorbeeld inspireert. De Lijn maakt haltenota’s op die heel concreet aanduiden welke haltes op lokaal niveau prioritair moeten aangepakt worden. “Net zoals wij zelf doen, verwachten we van de gemeentebesturen niet dat ze in één ruk alle haltes aanpakken, maar wel dat ze focussen op die haltes waar de nood aan toegankelijkheid het hoogst is. Daardoor moeten de nieuwe lokale besturen minder investeren, maar wel gerichter. We hopen dat de nieuwe lokale besturen zo sneller verleid zullen worden om die broodnodige investeringen effectief te doen.” besluit Weyts.

West-Vlaanderen – 24 potentiële MML

5501 - Kusttram Knokke-Oostende-De Panne 
5500 - Kusttram De Panne-Oostende-Knokke 
5986 - Avondlijn Oostene-Raversijde 
5906 - Oostende-Luchthaven Raversijde 
5413 - Kortrijk Station - Hoog Kortrijk 
5440 - Kortrijk - Wevelgm - Menen 
5901 - Centrumbus Oostende 
5003 - Brugge Station-St.Pieters-Centrum(Stadsschouwburg) 
5013 - Brugge Station-Centrum-AZ Sint-Jan 
5053 - Brugge-Jabbeke 
5969 - Oostende-Nieuwpoort-Koksijde(Sint Idesbald)-Veurne 
5968 - Oostende-Nieuwpoort-Koksijde Kazerne-Veurne 
5023 - Brugge Station-Blauwe Toren 
5950 - Oostende-Meiboom-Gistel 
5401 - Kortrijk Station - Kinepolis XPO - AZ Groeninge 
5094 - Avondlijn Brugge-Aartrijke 
5027 - Brugge Station-Kinepolis-Loppem 4659 4659 – 5031 - Brugge-Wenduine-De Haan 
5983 - Avondlijn Oostende-Gistel 
5909 - Oostende-Groenendijk-Sas Slijkens-Oostende 
5989 - Avondlijn Oostende-Groenendijk-Sas Slijkens 
5981 - Avondlijn Oostende Centrum-Conterdam
5601 - Centrumbus Ieper 5956 - Veurne-De Panne

 

FVW / Bron kabinet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts

Geplaatst op 29.07.2018

Uniek winkelconcept van ‘de branding’ zet mensen met verstandelijke beperking centraal

Dit najaar (vermoedelijk midden november 2018) opent ‘de branding’ een winkel in winkelcentrum Ring Shopping Kortrijk, waarbij de mensen met verstandelijke beperking zelf instaan voor het bedienen, helpen en afrekenen van de klant. ‘het idee’ wordt een koffie- en soepbar, waar ook de artisanale producten uit de dagbesteding verkocht worden en regelmatig een demonstratie of activiteit zal doorgaan. Bedoeling is dat de mensen met beperking centraal staan met hun talenten en hun mogelijkheden, en dat de begeleiding en werkmethoden volledig aangepast worden zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen werken. ‘het idee’ volgt hierbij de reguliere openingstijden van het winkelcentrum. Een uniek concept in Vlaanderen en een prachtig voorbeeld van een inclusieve werking!


Olivier (39j) vertelt: “In november zal onze winkel verhuizen naar het Ring Shopping. We gaan wat hetzelfde doen als de twee voorbije jaren, toen hadden we al twee keer een pop-up verwencafé daar. Ik stond toen achter de toog. Ik had nog nooit eerder achter de bar gewerkt! Het vormingsbureau leerde ons hoe we de bestellingen moesten klaar zetten, met de hulp van picto’s. We moesten ook kijken om alles aan te vullen, de afwas weg te brengen, de frigo’s aan te vullen… Er kwamen zoveel mensen die we kenden, maar ook véél die we niet kenden. Zelfs de andere winkeliers van Ring Shopping kwamen soms eens iets drinken, en als het dan bij ons wat rustiger was gingen wij ook eens goeiedag zeggen…”, zegt Olivier enthousiast.

De winkelmedewerkers zullen klaar gestoomd worden voor hun job in ‘het idee’ via werkmethodes die aangeleerd werden voor de twee voorbije pop-up edities. Geert (55j) zal instaan voor de bediening: “Als er klanten komen zeggen we eerst welkom, dan geven we de menu. Als ze gekozen hebben, breng ik dat naar de keuken. Daar staat een bak met picto’s, en leg ik klaar wat de mensen besteld hebben: twee picto’s van koffie voor twee koffie’s, enzovoort. Ik wacht tot de bestelling klaar is, en breng dat dan samen met het blad van de menu terug naar de tafel. Met dat blad moeten de mensen dan afrekenen aan de kassa. Het leukste is dat ik een klapke kan doen met de mensen! Ik ben altijd vriendelijk tegen iedereen. Er zullen veel mensen komen die ik ken, maar ik babbel ook graag tegen mensen die ik niet ken hoor.”

De zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de personen met beperking versterken, dat is het uiteindelijke doel van dit ganse concept. Elodie (33j) werkt vooral aan de kassa: “Ik doe dat graag omdat ik het zelf kan. Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk zelf te doen, zodat de begeleider niet meer moet helpen. Dan ben ik trots op mezelf, op wat ik zelf kan.” ‘de branding’ investeerde reeds in een volledig aangepast kassasysteem op maat van de mensen die instaan voor de winkelbediening. “Ik zal het dus niet meer moeten leren want ik kan er al mee werken. Alles verhuist mee!”, zegt Elodie met de glimlach. “Ik ben blij dat ik zie wat ik terug moet geven van geld, want dat was moeilijk om te berekenen. Nu zie ik het op het scherm en is dat makkelijker. De barcode inscannen lukt soms nog niet direct, dan moet ik het handmatig ingeven maar dat lukt ook. Eenvoudige dingen zoals kaartjes, een pot advocaat… kan ik al zelf afrekenen. Dan trek ik mijn plan en moet er geen begeleider komen. Alleen als er ingepakt moet worden of iets in een zakje moet, bel ik de begeleider en doen we dat samen. Ik vind het heel leuk dat ik de klant zelf kan helpen, dat er niemand moet komen. Anders ben je toch niet zelfstandig als je altijd iemand nodig hebt?”

Alle drie staan ze te popelen om ‘hun’ winkel in Ring Shopping te openen. Olivier kijkt graag naar kookprogramma’s en onthoudt alle bruikbare tips: “Ik weet al hoe je munt goed vers kan houden met behulp van keukenpapier: als je dat eronder legt en nat houdt, droogt de munt niet uit! En als je bierflesje bij het openen te veel schuimt, kan ik dat ook wel oplossen hoor.” Olivier werkt in het atelier bakkerij en maakt zelf bladerdeeg. “Na de vakantie gaan we veel oefenen om de lekkerste taarten te maken. Want de taart die we in ‘het idee’ zullen geven komt van bij ons, dus die moet heel lekker zijn!”
Ook Elodie kijkt uit naar de nieuwe locatie. “Ik denk dat we daar veel meer volk gaan zien dan hier. Voor onze winkel nu moet je speciaal afdraaien aan ‘de branding’ in Heule, maar in Ring Shopping gaan er meer mensen gewoon passeren en kan iedereen eens komen kijken. T gaat leuk zijn daar! En we hebben ook al bancontact nu, dat is ook makkelijker dan cash geld, de mensen hebben dat niet altijd meer op zak hé.”
Geert vult nog aan: “Ik vind alles leuk om te doen: bedienen, koffie inschenken, kassa doen… Ook de zaterdag werken en tot 19.00 u ’s avonds vind ik niet erg hoor. We zijn toch de hele tijd bezig!”

‘het idee’ in Ring Shopping openen wordt een prachtige uitdaging, één waar we nu al – samen met onze mensen met beperking - heel trots op zijn. We kijken er naar uit om jullie daar te ontvangen!

FVW / Bron De Branding

Geplaatst op 29.07.2018

Thuyndagfoor Ieper

Op vrijdag 10 augustus is er de officiële opening van de kermis door de prins en de prinses van de foor. Dat zijn 2 kinderen die om 17.30 u op officiêle wijze en met grandeur het grote kermislint doorknippen
 
Op zaterdag 11 augustus trakteren we alle kindjes op de kermis op een gratis grimebeurt, àls ze tenminste 3 stempels kunnen verzamelen bij drie verschillende foorkramers. De stempelkaarten kan je vinden bij één van de foorkramers op zaterdag 11 augustus, bij de figuranten die op de foor rondlopen of door zelf af printen via de website van Stad Ieper.
 
En op woensdag 15 augustus is er de grote ‘verminderingsdag’ op de Ieperse kermis. Kindjes die van één van de Minions op de Thuyndag een rood polsbandje krijgen, mogen mét korting op de verschillende attracties. Let op: het aantal polsbandjes is beperkt en alleen te verkrijgen van één van de (soms ergens op de foor verstopte) Minions. De zotte mannetjes zijn op 15 augustus aanwezig op de kermis van 14.00 tot 17.00u.
 
FVW / Bron Stad Ieper

Geplaatst op 29.07.2018

Open Call gastcuratoren maart 2019

Van 29 tot 31 maart 2019 vindt de zevende editie plaats van MAART Kunstroute in Waregem

Het druk bezochte kunstparcours verbindt zes locaties in het centrum van de stad waar het publiek kan genieten van fel gesmaakte hedendaagse kunstexpo’s en performances. Via een uitgestippelde wandel/fietsroute kan de bezoeker halt houden in Be-Bart, BruthausGallery, CC De Schakel, Zaal 29 (Kunstacademie), Claessens Canvas en Verde-Art Gallery.

Op vrijdagavond 29 maart 2019 opent het kunstparcours met een feestelijke nocturne. Tijdens het weekend kan MAART doorlopend worden bezocht. De toegang is gratis voor het publiek. Op sommige locaties vinden er speciaal opgezette initiatieven plaats gekoppeld aan MAART Kunstroute, vaak lopen de tentoonstellingen langer da n het weekend van MAART Kunstroute.

Gastcuratoren gezocht
Voor de editie 2019 lanceert MAART een open oproep naar gastcuratoren. De organisatoren willen twee locaties (m.n. CC De Schakel, Zaal 29 in de Kunstacademie) toewijzen aan twee curatoren (of curatoren-collectieven) die een tentoonstelling samenstellen. Alle media komen in aanmerking. Met deze oproep beoogt MAART het professionele kunstenveld. 
De selectie van gastcuratoren gebeurt op basis van een digitale portfolio. Uit de inzendingen zal de jury van MAART een selectie maken in functie van de kwaliteit van het concept en de coherentie van het geheel.

Deadline inzending digitale portfolio: 1 oktober 2018, te mailen naar cultuur@waregem.be .

Alle informatie over de open oproep en specificaties voor de digitale portfolio: www.waregem.be/maart
Beeldmateriaal van vorige edities vind je op Facebook onder maartkunstroutewaregem

FVW / Bron Stad Waregem

Geplaatst op 29.07.2018

Schadedossiers Leiewerken Kortrijk

Bewoners van het K. Albertpark en de Ijzerkaai te Kortrijk hebben een aangetekende brief gestuurd naar De Vlaamse Waterweg en de stad Kortrijk. 

De inhoud spreekt voor zich in dit al ruim een decennium lang aanslepend dossier, zoals de problemen door de wateroverlast in het Albertpark.
De bewoners van het Albertpark willen dringend een antwoord op volgende vragen:
In september 2018 zal uit het eindrapport van Ovam blijken dat er geen saneringsplicht is en er geen ernstige problemen met het grondwater zijn. Ovam heeft DVW hiervan al eind juni 2018 per mail op de hoogte gebracht. Binnen welke termijn zal DVW de drainage van het Albertpark aanleggen?
Aangezien deze drainage niet zal volstaan: hoe zullen DVW en de stad de problematiek verder structureel – en niet met louter wat bijkomende drainages – aanpakken? Hierover mag stilaan enige duidelijkheid komen.
Hoe en binnen welke redelijke termijn zullen DVW en de stad hierover communiceren met de eigenaars van het Koning Albertpark?
DVW weigert elke minnelijke schikking in de lopende rechtszaken. In de meeste zaken is het definitieve deskundigenverslag al een hele poos bij de rechtbank neergelegd. De kans dat de rechter van deze expertise zal afwijken, is nihil. Toch gaat DVW op geen enkel minnelijk voorstel van de schadelijders in. De reden is dat de verzekeraar van de Leiewerken deze schadegevallen niet wil dekken, en daarom laat DVW de procedures op kosten van de belastingbetaler rustig verder kabbelen tot de rechter ooit een uitspraak doet. Dit is een absurde en onverantwoorde houding. De schadelijders zijn geen partij in het dispuut tussen DVW en haar verzekeraar. En er is evenmin een reden waarom de schadelijders, die alle expertisekosten e.d. moesten voorschieten, nu ook moeten fungeren als bankier van de Vlaamse overheid en de verzekeringsmaatschappij.

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 29.07.2018

Vaste Vuist Lauwe met 2 topgymnasten naar het Europees kampioenschap Toestelturnen in Glasgow

Van 2 tot 12 augustus gaat in Glasgow (GBR) het Europees kampioenschap Toestelturnen door. De gymnastiekfederatie stuurt 5 topsportgymnasten juniores naar het Ek, waaronder 2 gymnasten van sportgroep Vaste Vuist Lauwe: Ward Claeys en Mattis Bouchet.

Een team bij de juniores bestaat uit 5 gymnasten. Er turnen maximum 4 gymnasten per toestel waarvan de 3 beste scores tellen. De juniores hebben naast hun kwalificaties een Allround-klassement én een teamresultaat.
Voor de juniores is het Europees kampioenschap een belangrijk moment. Bij de jongens zijn het volgende gymnasten die zullen knallen in Glasgow: Belgisch kampioen Ward Claeys (Vaste Vuist Lauwe), Nicola Cuyle (Gym Izegem), Mattis Bouchet (Vaste Vuist Lauwe), Liam De Smet (Lening & Vlug Nijlen) en Justin Pesesse (FfG).
Op het vorige Europees kampioenschap in 2016 Bern (SUI) won het Russische team zowel bij de jongens als bij de meisjes de teamfinale. Het zilver ging naar Groot-Brittannië en het brons was voor Frankrijk (vrouwen) en Zwitserland (jongens). Benieuwd hoe deze teams het er dit jaar vanaf brengen.
Op 10 augustus turnen Ward Claeys en Mattis Bouchet (beiden Vaste Vuist Lauwe) hun kwalificatiewedstrijd op het EK. De eventuele toestelfinales zijn dan voor 12 augustus.

FVW / Foto Vaste Vuist

Geplaatst op 29.07.2018

Kids-Run en recreatieve strandloop te Nieuwpoort

Op maandag 6 augustus 2018 vindt de Kids-Run plaats en kan men ook deelnemen aan het recreatief lopen over een afstand van 5 km.

Afstanden Kids-Run :
400 m voor kinderen van 6 jaar tot en met 7 jaar;
600 m voor kinderen van 8 jaar tot en met 10 jaar;
1200 m voor kinderen van 11 jaar tot en met 14 jaar;
5 km vanaf 15 jaar.
De deelname is gratis. Iedereen krijgt na afloop een aandenken en een drankje aangeboden.
Inschrijven is mogelijk vanaf 18.00 u. aan de sportgarage (t.h.v. badinstallatie). De start is voorzien om 19.30 u.

 

FVW / Bron Stad Nieuwpoort

Geplaatst op 29.07.2018

Paravangfeesten Blankenberge

De bekende Blankenbergse Paravang, het windscherm aan de haven, is op zondag 5 augustus het decor voor de jaarlijkse Paravangfeesten. De havenbuurt wordt dan ondergedompeld in een authentieke maritieme sfeer. De Paravang vormt de hele dag het gezellige decor voor visserstradities en -folklore.

In de schaduw van het monument worden doorlopend oude ambachten en volksspelen gedemonstreerd, er zijn optredens van volksdansgroepen, en er worden zeemansliederen van over de hele wereld gezongen. Bezoekers kunnen er proeven van versgebakken vis of zelfs leren hoe garnalen te pellen. Een overzichtstentoonstelling toont hoe de havenbuurt er anno 1900 uitzag, en er is de antiek- en brocantemarkt.

Schepen van Toerisme & Erfgoed Philip Konings: “Naast de Havenfeesten in het voorjaar, zijn de Paravangfeesten een moment waarop we het vissersverleden van Blankenberge in de kijker zetten. Het monument dateert al van 1908 en is één van de visitekaartjes van onze kuststad.”

Kusterfgoed ontdekken

De erfgoedcel Kusterfgoed is dit jaar op de Paravangfeesten aanwezig op de Barcadère met een opvallende interactieve stand. Kusterfgoed promoot daarmee de recent voorgestelde beeldbank, een website waar foto’s, affiches, postkaarten enz. in worden bewaard en door het grote publiek kunnen opgevraagd en bekeken worden. Kusterfgoed verzamelt verhalen, herinneringen en beeldmateriaal, en bewaart ze voor de toekomst.

FVW / Bron Stad Blankenberge

Geplaatst op 29.07.2018

Informatieve tentoonstelling over leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) toert deze zomer door heel België

Een initiatief van Bayer met de steun van de patiëntenverenigingen DMLA.be en SEKO-LMD (Samen Een Kijk OP Leeftijdsgebonden MaculaDegeneratie)

LMD (leeftijdsgebonden maculadegeneratie) wordt gekenmerkt door visuele vervormingen waarbij uiteindelijk een onscherpe vlek kan ontstaan in het centrale gezichtsveld. De aandoening tast het gezichtsvermogen van patiënten van meer dan zestig jaar aan en heeft een impact op hun dagelijkse leven. Als het centrale zicht progressief afneemt en details dus minder scherp worden, worden dagelijkse taken al snel lastig. Het is dus heel belangrijk om de symptomen van LMD te herkennen en tijdig een oogarts te raadplegen om te vermijden dat het zicht snel achteruitgaat. Om het grote publiek te informeren over deze slecht gekende ziekte toert er van 21 juli tot 17 augustus een informatiebus, de “i-BUS”, door België. Die zal in totaal zeventien steden aandoen, voornamelijk op de wekelijkse marktdag. De steden en plaatsen die de “i-BUS” bezoekt, zijn te vinden op www.i-bus.bayer.be

Incidentie van oogaandoeningen
LMD treft mensen die ouder zijn dan zestig jaar. Oogaandoeningen staan nu op de agenda van de Wereldgezondheidsorganisatie. Met de vergrijzing van de bevolking neemt het aantal personen met oogproblemen immers toe. In 2050 zullen er meer zestigplussers zijn dan jongeren onder veertien jaar. De WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft een wereldwijd plan, “Universal Eye Health”, gelanceerd met als doel het aantal vermijdbare visuele handicaps merkbaar te verminderen tegen 2019. De bewustmaking over oogaandoeningen vormt daar een belangrijk onderdeel van. Sommige mensen schenken niet genoeg aandacht aan hun gezichtsproblemen omdat ze denken dat deze horen bij het ouder worden en stellen een controlebezoek bij de oogarts uit. Nochtans kan een snelle diagnose van gezichtsproblemen voorkomen dat de gezichtsscherpte snel achteruitgaat, en in het geval van LMD gaat het om een risico op blindheid (centraal zicht).

Elisabeth Roziers, 78 jaar, voorzitster van de patiëntenvereniging 
SEKO-LMD en zelf reeds 15 jaar LMD patiënte zegt: “Toen een gespecialiseerde oogarts mij vertelde dat ik LMD had, was dit voor mij totaal onbekend. Volgens de arts had ik een ongeneeslijke oogaandoening en zou ik op termijn heel slechtziend kunnen worden. 
Over deze ongekende ziekte wou ik meer weten en graag wou ik er met lotgenoten over praten. 
Om de oogziekte bij een breder publiek in de aandacht te brengen startte ik in 2011 de praatgroep Samen Een Kijk Op-LMD (SEKO- LMD) 
SEKO stelt zich tot doel, het behartigen van de belangen, het samenbrengen en het weerbaar maken van LMD patiënten, hun klachten helpen te relativeren en aanvaarden want in een vergelijkbare situatie is samen zijn is een hele opluchting. SEKO wil met hulp van de “i-BUS” aan iedere geïnteresseerde informatie over deze oogziekte verschaffen om zo beide vormen van LMD (natte en droge vormen) meer bekendheid te geven. Hierdoor willen we bijdragen aan een vroege, tijdige diagnosestelling zodat de ziekte (meer specifiek de natte vorm) kan gestabiliseerd worden met een behandeling. Het lotgenotencontact is super, het beïnvloedt de kwaliteit van uw leven positief.”

Jacques Bourguignon, 96 jaar, voorzitter van de patiëntenvereniging dmla.be en zelf LMD-patiënt, zegt: “In België weet het grote publiek zeer weinig over LMD. Veel mensen hebben nog nooit van deze ziekte gehoord. Ik wil er echt de aandacht van het grote publiek op vestigen, want als de aandoening niet wordt behandeld, kan ze leiden tot een onomkeerbaar gezichtsverlies en dus verlies van onafhankelijkheid. Bang zijn voor wat artsen kunnen ontdekken, hoeft niet. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. We moeten aanvaarden wat het leven met zich meebrengt. Maar die aanvaarding moet wel in berusting gebeuren, en mensen moeten eraan denken dat er manieren bestaan om de problemen te overwinnen, zodat ze opnieuw comfortabel kunnen leven” »

“De rondrit van de I-BUS
De informatiebus toert tijdens de zomermaanden door heel België en doet steden aan zoals Brussel, Antwerpen, Blankenberge, Gent, Brugge, Oostende, Knokke, Hasselt, Scherpenheuvel, Sint-Niklaas.
Het zal vooral een visuele en interactieve ervaring zijn met een simulatie van de symptomen van LMD, uitleg over de aandoening en de verschillende vormen van de ziekte en tips om LMD te voorkomen.

Bayer: Science For A Better Life
Bayer is een wereldwijd actieve onderneming met kernactiviteiten in de Life Science-sectoren gezondheidszorg en landbouw. Het bedrijf biedt producten en diensten aan die de levenskwaliteit verhogen en tegelijk waarde creëren door innovatie, groei en hogere winst. De Groep zet zich in voor duurzame ontwikkeling en erkent zijn rol als ethisch en sociaal verantwoordelijke ‘corporate citizen’. In het boekjaar 2016 telde Bayer ongeveer 115 200 werknemers en bedroeg de omzet 46,8 miljard euro. De investeringen bedroegen 2,6 miljard euro, en de Groep investeerde 4,7 miljard euro in Onderzoek en Ontwikkeling. Deze cijfers omvatten ook die van de afdeling hoogtechnologische polymeren, die op 6 oktober 2015 onder de naam Covestro als onafhankelijk bedrijf haar beursgang maakte.

FVW / Bron Bayer

 

Geplaatst op 29.07.2018
3472 artikelspagina's: 1 ... 2 3 4 5 6 <<< 7 >>> 8 9 10 11 12 ... 348