Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Jong kortrijks muziekcollectief “Melkweg” brengt eerste videoclip uit.

“Melkweg” een jong HipHopcollectief uit kortrijk stelt hun eerste videoclip “alvares”aan de wereld voor.
Initieel ontstaan in 2019 om 1 optreden te geven in JH Jakkedoe in Desselgem (Waregem), één van de 6 jeugdhuizen met Vlaamse ondersteuning in de regio Zuid-West-Vlaanderen, waar o.a. ook het Kortrijkse Bolwerk en De Stroate vzw onder vallen. kwamen de jongens samen om enkele nummers te schrijven.
“We kregen via De Stroate de kans om het voorprogramma van Roedel (een antwerps hiphopcollectief die afgelopen vrijdag voor de tweede keer een uitverkochte release show in de studio in antwerpen gaven van hun tweede project) te spelen en die konden we natuurlijk niet laten liggen.
Na het optreden vonden we het goed zitten en besloten we er mee verder te doen.” Vertelt Bent Vanwynsberghe(19), een van de rappers van het collectief.
Samen met rappers Stan Tijtgat (18), Korneel Furniere (21) en sound engineer Sam Van Maele (22) zijn ze nu bezig aan een EP die ze in de zomer willen releasen.
“Het idee om een videoclip te maken kwam eigenlijk via school.
Ik moest voor mijn eindwerk iets doen met muziek en film dus de link was rap gelegd.
De stroate gaf ons een zeer mooie locatie waar we ongestoord ons ding konden doen en bij quindo konden we het materiaal uitlenen.”
Eerder brachten ze al “Gedachtengang” uit, een nummer dat een knipoog geeft naar de oude hiphop uit de jaren 90.
Nu nemen ze een andere wending met alvares die meer de kanten van de chillhop opzoekt.
Een nummer over in de knoop zitten met jezelf en hoe muziek je daar in helpt.
“Alvares was de naam van de sample die we gebruikten voor de beat maar is eigenlijk een stad in Portugal.
We gebruikten de naam vooral toen we bezig waren met project en na een tijdje bleef het plakken.
 We willen niet maar één enkele stijl hebben maar liefst iets dat heel breed kan zijn, van heel ruwe donkere hiphop tot zweverige en dromerige hiphop.”

De videoclip van alvares kan via YouTube gevonden worden.
Het nummer staat ook op soundcloud en bandcamp.

Link youtube: https://www.youtube.com/watch?v=nZiOhAsYCPg -

 Linksoundcloud: https://soundcloud.com/melkwegcollective/alvares Link bandcamp: https://melkweg.bandcamp.com/track/alvares

Voor de redactie  : Bernard  Decock  / Bron  : Bent Vanwynsberghe - Melkweg: 

Geplaatst op 01.03.2020

De grootste creatieve hobbybeurs van het voorjaar in KORTRIJK Xpo

Ben jij creatief? Bezoek  dan naar het 12 de  hobby salon

Het Hobby Creatief Salon in Kortrijk Xpo;van vrijdag 6 t.e.m. zondag 8 maart a.s. Je ontdekt er alle creatieve hobby’s en trends onder 1 dak, een creatief dagje uit voor het hele gezin, jong én oud.
Voor het 12 de  jaar op rij staat Kortrijk Xpo in het teken van “creativiteit”, met ruim 150 exposanten uit binnen- en buitenland, die de nodige artikelen & materialen aanbieden voor zowat alle creatieve hobby’s. Het aanbod is zeer uitgebreid en gevarieerd, met als klassiekers o.a. sieraden maken, breien & haken, papierhobby’s als scrapbooking & wenskaartjes maken, borduren, bloemschikken, diverse schildertechnieken en verder ook; vilten, mozaïeken, boetseren, kleuren, diamond painting, patchwork & quilting, DIY mode, home deco, etc...

RUIM 50 WORKSHOPS

Het Hobby Creatief Salon telt ook een 50-tal verschillende workshops, waar je ter plaatse zelf creatief aan de slag kan gaan onder professionele begeleiding: o.a. voorjaarsdecoraties boetseren, schilderen op canvas, glas en keramiek, sieraden maken, lentebloemstukken samenstellen, tekeningen inkleuren, (deco)voorwerpen mozaïeken, pixelhobby, handlettering, miniaturen, etc.

SPECIALE KINDERWORKSHOPS

Bovendien worden er diverse leuke workshops voor kinderen georganiseerd, waaronder snoeptaarten maken, glittertattoo’s plaatsen, cupcakes versieren,
tekenen & kleuren op een shoppingtas, sleutelhangers maken, etc. Gratis mini- workshop “vilten” voor kinderen. Kinderen t/m 12 jaar hebben ook gratis toegang!

ALTIJD DE NIEUWSTE TRENDS

Op het Hobby Creatief Salon kom je ook steeds de meest actuele creatieve trends tegen, met deze editie o.a.; amigurumi (knuffelbeestjes haken), diamond painting, parelborduren, workshops “zeep maken”, Kumihimo (Japanse vlecht-techniek), tentoonstelling “Singer”, handlettering, kunstwerk maken van uw oog-iris, kunstborduren, unieke gift-wrapping, lederen juwelen weven, sieraden maken met UV-hars (resin-art), leder boetseerklei, etc.
 
DOE OOK MEE: Maak thuis een kleurrijke sleutelhanger en lever deze in op de beurs. Iedere deelnemer krijgt een creatief geschenk, alle creaties worden tentoongesteld en
de origineelste sleutelhangers worden ook nog eens beloond met een waardevol crea-pakket ! ! !

12 de  Hobby Creatief Salon:

Van vrijdag 6 t/m zondag 8 maart 2020 in hal 6 (parking P6) van Kortrijk Xpo (geopend van 10 tot 18u).
Meer info & kortingsbon beschikbaar op www.hobbysalon.be

GRATIS waardevol pakketje crea-artikelen voor iedere bezoeker ! ! !
 
 Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron  : BEO-Beurzen bvba – Kris Blommaerts 

Geplaatst op 29.02.2020

Ontdek wanneer de postbode langskomt

Het nieuwe uitreikingsmodel van uw post  gaat in  vanaf maandag 2  maart 2020 ; Dit heeft invloed op de ontvangst van je post.
Je kan elke dag op bpost rekenen voor de bedeling van: Prior-zendingen , Aangetekende zendingen , Pakjes & Dagbladen en tijdschriften die wekelijks verschijnen
Niet-dringende post wordt voortaan 2 keer per week bedeeld: Non-Prior-zendingen -  Reclamezendingen (geadresseerde zendingen, huis-aan-huis en folders) -  Tijdschriften die niet wekelijks verschijnen
Deze niet-dringende post zal een eerste keer aan het begin van de week verdeeld worden, op maandag of dinsdag, en een tweede keer aan het einde van de week, op woensdag of donderdag.
Uiteraard blijven je huidige prior - en non -prior-zegels geldig .
Met een prior-zegel wordt je post de eerst volgende werkdag na verzending bezorgd.
Met een non -prior-zegel wordt je post binnen de 3 werkdagen na verzending bezorgd

Meer info  : bpost.be/2020 of in uw plaatselijk kantoor

Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron :   B-Post 
  

Geplaatst op 29.02.2020

VERNIEUWDE ENSORHUIS OPENT DE DEUREN IN MEI

Op dinsdag 19 mei 2020 openen het vernieuwde James Ensorhuis en het gloednieuwe interactief belevingscentrum officieel de deuren. Het museum zal uit het oorspronkelijk huis van James Ensor en een interactief belevingscentrum in het aanpalende pand bestaan.
Aan de straatzijde komt er een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen rond Ensor. De eerste tentoonstelling 'Ensor en de Zee' onderzoekt de hechte link tussen Ensor en zijn geboortestad. 

Interactief belevingscentrum

De toevoeging van het interactieve gedeelte zorgt niet enkel voor een grotere capaciteit en betere toegankelijkheid, maar geeft bezoekers extra inzicht in de complexe leefwereld van Ensor.

Zo kan je het kunstwerk De Baden van Oostende tot leven wekken wanneer je de interactieve wand aanraakt. Bezoekers kunnen ook aan speed painting doen, waarbij ze met technologie zélf een schilderij van Ensor moeten afwerken. Verder kan je met een 3D-bril ontdekken hoe de omliggende straten eruit zagen in de Belle Epoque. Of wat dacht je ervan om je te laten omringen door projecties van Ensorwerken? 

Naast de klassieke audiotour is er ook een familietour met een iets speelsere toon en karakter. Gust, de kamerknecht van Ensor, neemt je mee op avontuur, vertelt grappige anekdotes en geeft kleine doe-opdrachten.

Met Ensor als gids door Oostende

Samen met de (her)opening van het Ensorhuis en het belevingscentrum komt er ook een nieuwe interactieve wandeling. Dankzij de app kunnen gebruikers nu zélf Ensor vergezellen op een wandeling door zijn thuisstad. Onderweg vertelt hij niet enkel over zichzelf, maar ook over zijn vrienden en de rijke geschiedenis van Oostende.

De tocht start (en eindigt) aan het Ensorhuis en loodst je langs 18 plaatsen. Voor elke plek werd uniek audio -en visueel materiaal gemaakt. De audio werd ingesproken door Wim Opbrouck (in de huid van Ensor).

De app is beschikbaar in vijf talen (Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans) en gratis te downloaden in de app store. Je betaalt éénmalig 5 euro voor de volledige wandeling. Bij een bezoek aan het Ensorhuis krijg je de wandeling gratis. 

Openingstijden

  • Dagelijks van 10.00 - 18.00 uur
  • Gesloten op maandag m.u.v. Belgische schoolvakanties en feestdagen
  • Gesloten op 01.01 en 25.12

Toegangsprijzen

  • Dinsdag t.e.m. donderdag: 10 euro
  • Vrijdag t.e.m. zondag (incl. Belgische schoolvakanties en feestdagen): 12 euro
  • Jongeren (6 t.e.m. 14 jaar): 6 euro
  • Groepen (+ 10 personen): 8 euro 
Gratis voor kinderen onder 6 jaar.
Museum Ensorhuis bevindt zich in de Vlaanderenstraat 25.
Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron : Oostende De stad aan Zee
  

Geplaatst op 28.02.2020

STADSRANDBOS OOSTENDE WELDRA NOG GROENER NA NIEUWE UITBREIDING

Binnenkort plant de stad 2 hectare nieuw bos aan langs de Grintweg. Daarmee krijgt het Stadsrandbos een flinke groeischeut.
Een van de punten in het Meerjarenplan 2020-2025 is het uitbreiden van de groene gordel rond de stad. Met deze actie zet de stad haar koers verder om natuur in Oostende maximaal te ontplooien. 
In het nieuwe stuk stadsrandbos vinden bezoekers een mengeling van zomereik, winterlinde, veldiep, veldesdoorn, wilde peer en vuilboompje. In de bosrand komen de kardinaalsmuts, gelderse roos, hondsroos, rode kornoelje, sleedoorn en mispel er bij. Zo trekt de stad volop de kaart van meer biodiversiteit en wordt het Stadsrandbos op die manier een thuis voor vele vogels, vlinders, bijen,...

Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron  : Oostende De Stad aan Zee 

Geplaatst op 28.02.2020

Zwevegem wordt bib voor de hele wereld

Tijdens de gemeenteraad van februari keurde de meerderheid een nieuw bibliotheekreglement goed dat bepaalt dat alle leerkrachten en studenten hoger pedagogisch onderwijs tot 50 boeken én themapakketten kunnen ontlenen in de Zwevegemse bibliotheek. Een amendement om het aanbod te beperken tot inwoners van de regio Zuidwest*, haalde het niet.

N-VA-raadslid Johan Rollez: “Een Limburgse student die in Brussel studeert en in Gent stage doet, kan dus zonder probleem tot 50 boeken, al dan niet in themapakketten, ontlenen in de bibliotheek van Zwevegem. Scholen en bibliotheken overal te lande kunnen dus hun investeringen in bibliotheekcollecties schrappen want de Zwevegemse belastingbetaler bedient hen.”

Volgens de bevoegde schepen werd het aanbod aan themapakketten onderbenut. Daar heeft N-VA Zwevegem een andere oplossing voor: zoek uit of het aanbod nog aangepast is aan de noden van de Zwevegemse scholen en stuur bij waar nodig. Op die manier investeert het lokaal bestuur in dienstverlening aan de lokale bevolking, niet aan de rest van de wereld.

“Ons amendement beperkte de onderwijskaart tot de gemeenten in de regio Zuidwest en dus niet alleen tot Zwevegem,” legt raadslid Rollez uit: “omdat wij geloven dat een regionale samenwerking, alleen maar tot een wederzijdse versterkte dienstverlening kan leiden. Het reglement van de meerderheid maakt van de Zwevegemse bibliotheek echter de bibliotheek voor de hele wereld, zonder return.”

*Zuidwest is de culturele projectvereniging van de Zuid-West-Vlaamse gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.Voor de redactie  : Bernard decock / Bron  : Johan Rollez - NVA  -Zwevegem  

Geplaatst op 28.02.2020

Leiedal, lokale besturen en burgers verenigen zich: onthard je mee?

21% van de oppervlakte in Zuid-West-Vlaanderen is verhard, tegenover 14% op Vlaams niveau. Verharding vergroot de kans op overstromingen bij hevige regenval en watertekort tijdens hardnekkige droogteperiodes zoals de voorbije twee zomers. Daarom beslisten 12 steden en gemeenten uit Zuid-West-Vlaanderen om deel te nemen aan een participatietraject rond ontharding van Intercommunale Leiedal. Tot vrijdag 17 april krijgen burgers de kans om enerzijds hun eigen voortuin en anderzijds een stukje publieke ruimte in te dienen als potentieel onthardingsproject. Waarom? Omdat klimaatneutraliteit tegen 2050 nog altijd de ambitie van Zuid-West-Vlaanderen is. En omdat verharding meer impact heeft op het klimaat dan je misschien zou denken.
 
Alle dertien burgemeesters uit de regio Zuid-West-Vlaanderen hebben in juni 2019 het vernieuwde Burgemeestersconvenant 2030 ondertekend. Hiermee engageren zij zich om tegen 2030 40% CO2-uitstoot te besparen ten opzichte van 2005 en bovendien klimaatadaptieve maatregelen te nemen. Dit betekent dat we de inrichting van onze leefruimte afstemmen op gevolgen van de klimaatverandering zoals fellere regenbuien en langere periodes van droogte. Enkel door de combinatie van beide na te streven, kan Zuid-West-Vlaanderen tegen 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Intercommunale Leiedal ondersteunt de steden en gemeenten hierbij en maakt in 2020 een regionale onthardingsstrategie op binnen het Strategisch Project Zero Regio, gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Verharding heeft immers een niet te onderschatten impact op het vaker voorkomen van overstromingen en hardnekkige droogteperiodes. Rekening houdend met het feit dat Zuid-West-Vlaanderen een gemiddelde verhardingsgraad van 21% kent (tegenover een Vlaams gemiddelde van 14%) en dit cijfer op gemeentelijk niveau zelfs durft op te lopen tot boven de 30% kunnen we concluderen dat hier wel wat winsten te boeken zijn.
 
Niet enkel de lokale besturen kunnen hier een rol spelen. Private tuinen maken ongeveer 10% uit van het totale ruimtebeslag, wat betekent dat ook de burger zijn steentje kan bijdragen. Daarom lanceert Intercommunale Leiedal parallel met de regionale onthardingsstrategie een participatief traject. De lokale besturen van Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem beslisten om hun inwoners de kans te geven om mee te schrijven aan het grotere klimaatverhaal.
 
Enerzijds kan elke inwoner van een van bovenvermelde steden of gemeenten de eigen voortuin als project indienen om te ontharden en te vergroenen. Wie weet wordt je project geselecteerd en krijg je een duwtje in de rug. Leiedal beloont een 20-tal individuele projecten met een waardebon voor duurzaam, klimaatadaptief en streekeigen plantgoed. Er wordt sterk aangemoedigd om hierbij zelfs met de hele straat de handen in elkaar te slaan. Het project met de meeste voortuinen in dezelfde straat wordt immers extra beloond.
 
Anderzijds kan elke burger via een digitale tool publieke ruimte aanduiden (een plein, straathoek, braakliggende gronden ...) die als te hard of te grijs wordt ervaren. De locaties worden aan de steden en gemeenten doorgegeven, weliswaar zijn zij na deze oefening niet verplicht om met de input verder aan de slag te gaan, maar het kan uiteraard wel voor nieuwe inzichten zorgen.
Elke inwoner uit Harelbeke  kan  van bovenvermelde steden en gemeenten zijn  of haar (gezamenlijk) project via www.leiedal.be/onthardmee indienen. De oproep loopt tot en met vrijdag 17 april 2020.

Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Mieke Decabooter - Departement Communicatie

 
  

Geplaatst op 28.02.2020

Kwaremont krijgt alcoholvrije variant

Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove pakt uit met een alcoholvrije variant van haar bekend bier Kwaremont en zet Kwaremont 0.3 in de markt. Zeger Van Noten, de sympathieke deelnemer uit Kamp Waes, is alvast grote fan: “Na het sporten drink ik graag ontspannend een biertje en dan is Kwaremont 0.3 is voor mij een perfecte en verantwoorde dorstlesser.” 

In de snel groeiende markt van alcoholvrije bieren kunnen we vanaf nu Kwaremont 0.3 vinden. Een mooie aanwinst aangezien dit segment vooral gedomineerd wordt door alcoholvrije varianten van pils en andere lichtere bieren. Brouwerij De Brabandere zorgt nu voor een extra duw en lanceert met Kwaremont 0.3 een alcoholvrij speciaalbier. “Er komt steeds meer vraag naar alcoholvrije dranken”, zegt Stijn Vermoere van Brouwerij De Brabandere. “Mensen zijn er zich bijvoorbeeld beter van bewust dat drinken en rijden niet samengaan. Wanneer iemand nog naar huis moet met de wagen wordt vaker iets alcoholvrij besteld.”
 
Alcohol free. Bidon proof. 

De brouwerij ziet Kwaremont 0.3 trouwens niet alleen als de ideale keuze voor een consument die liever een alcoholvrij bier wil drinken, maar ook als ultieme dorstlesser na een sportieve inspanning. Zeger Van Noten, bekend van Kamp Waes, heeft het bier reeds getest en goedgekeurd: “Als sporter vind ik het belangrijk om verantwoord om te gaan met drank. Kwaremont 0.3 is bovendien erg dorstlessend.” Ook Cameron Vandenbroucke is enthousiast over het product. Marketing manager Stijn Vermoere is blij dat deze enthousiastelingen zich achter Kwaremont 0.3 scharen: “Beiden behoren tot een belangrijke doelgroep die we met ons nieuw bier willen aanspreken: actieve en sportieve jonge twintigers met een groot doorzettingsvermogen en een goeie portie humor.”
 
Smaaktests
 
De brouwmeesters van Brouwerij De Brabandere hebben hard gewerkt om de smaak van Kwaremont 0.3 goed te krijgen. Ze opteerden om dit alcoholvrij bier te brouwen op basis van een speciale gist die ervoor zorgt dat er tijdens de vergisting minder alcohol aangemaakt wordt. “Het resultaat is erg lekker”, verzekert Vermoere, “al mag je geen kopie van onze Kwaremont verwachten.” De brouwerij heeft bovendien heel wat smaaktests gedaan alvorens het bier echt in de markt te zetten. “We hadden ons voorgehouden om het bier niet te lanceren, als de smaak niet 100% naar onze zin zou zijn. Maar dat is het dus wel, het is een ‘fitte blonde’ geworden.”
 
Benieuwd naar Kwaremont 0.3? Vanaf deze week is deze fitte blonde beschikbaar bij de betere bierhandels en in verschillende horecazaken.


 
Over Brouwerij De Brabandere
 
Brouwerij De Brabandere, opgericht in 1894, kan terugblikken op een rijke geschiedenis maar kijkt met evenveel vertrouwen naar de toekomst. Brouwen was, is en blijft een kunst bij de brouwerij. Hun rijk assortiment bieren bestaat onder andere uit Bavik Super Pils, Kwaremont, Wieze, Wittekerke en RED by Petrus. Beschouw deze karaktervolle bieren gerust als erfgoed: gemaakt met traditioneel vakmanschap, authentieke ingrediënten en… veel liefde.
 
 
Voor de redacctie  : Bernard Decock /  Bron  :  Laura Pille   - Brouwerij De Brabandere 
  

Geplaatst op 28.02.2020

Peter De Roover verheugd dat de staat geen dwangsommen moet betalen aan IS-ouders

De dwangsomrechter heeft beslist dat de Belgische staat geen dwangsommen moet betalen aan de IS-strijders. De rechter was van oordeel dat de IS-ouders hun kinderen misbruiken om zelf gerepatrieerd te worden. “Ik ben verheugd dat de rechter alvast op dat cruciaal punt dezelfde lezing heeft als wij over het vonnis. De staat moet deze dwangsommen niet betalen, aangezien de ouders er zelf voor zorgen dat het vonnis niet kan worden uitgevoerd”, reageert Kamerfractievoorzitter Peter De Roover.
N-VA-druk op de regering
De N-VA legt sinds de rechterlijke uitspraak vanuit het parlement druk op de regering om te vermijden dat deze dwangsommen betaald moeten worden. “We blijven op de spijker kloppen. De verantwoordelijkheid lag én ligt bij de ouders”, zegt De Roover. “Ik roep de regering op om het vonnis van de rechtbank letterlijk te blijven interpreteren en zich geen bijkomende verplichtingen op te leggen zoals de linkerzijde in het parlement eist. Zij zouden graag hebben dat de moeders ook meekomen. Gelukkig denkt de rechtbank daar anders over.”

Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron  : NVA 

Geplaatst op 28.02.2020

Coronavirus - Agoria lanceert infopunt voor technologiebedrijven

Technologiebedrijven met vragen, bezorgdheden of suggesties rond het coronavirus, kunnen vanaf vandaag terecht op het gratis nummer 0800 85 219. Experten van Agoria geven advies op sociaal, economisch en juridisch vlak. Nu steeds meer bedrijven de gevolgen voelen van het coronavirus, is de technologiefederatie de eerste organisatie die een infopunt start voor haar leden.
 
‘Let op, dit is geen klaaglijn of gewoon meldpunt’, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. ‘Daar hebben onze bedrijven niets aan. Het infopunt dient voor bedrijven die op zoek zijn naar specifieke antwoorden op vragen die nog niet op de website van Agoria (www.agoria.be) aan bod zouden komen, of ervaringen willen delen met andere bedrijven. Onze experten bieden meteen bruikbare oplossingen.’ Het infopunt is elke werkdag bereikbaar van 9 uur tot 17 uur.
 
Lambotte roept ook op om vertrouwen te hebben in de acties van de verschillende overheden en vraagt dat werknemers, werkgevers en de organisaties die hen vertegenwoordigen hun verantwoordelijkheid nemen en zowel de richtlijnen toepassen als hun gezond verstand gebruiken. ‘Ja, er is ongerustheid bij bedrijven, maar het is ook aan koepelorganisaties als de onze om de bedrijven bij te staan en met oplossingen te komen. De toestand is ernstig, maar paniekvoetbal is nergens voor nodig. We komen hier samen door.’
 
Driekwart bedrijven verwacht extra problemen
 
Vorige week maakte Agoria al bekend dat de technologiesector in ons land zware hinder ondervindt van de uitbraak van het coronavirus. Dat bleek uit de eerste resultaten van een rondvraag Agoria. De enquête werd ingevuld door 60 leden van Agoria die samen 19.000 Belgische jobs vertegenwoordigen. De helft van de respondenten ziet de productie in China of in de rest van Azië spaak lopen, twee derde ervaart storingen in de toelevering van onderdelen van China aan België. De economische hinder zwelt waarschijnlijk nog aan. Ongeveer driekwart van de bedrijven houdt rekening met extra problemen, zowel in de productie in China en in de rest van Azië als in de aanvoer van China naar ons land. De verstoorde logistieke keten is het grootste probleem. Het vrachtverkeer gaat klassiek per schip of met de trein. Maar de grens tussen China en Rusland is afgesloten, met geschrapte treinen tot gevolg. Ook schepen varen niet uit.
 
Agoria verwoordt op zijn website alvast oplossingen op vragen als ‘Wat met de lopende contracten die mogelijks niet kunnen worden uitgevoerd? Kan een werkgever de gezondheidsstatus van een werknemer opvragen? Als mijn bedrijf onvoldoende kan functioneren door gebrek aan onderdelen of werknemers, kan ik de schade dan verhalen op een verzekeraar? Kan ik mijn werknemers verplichten te antwoorden op de vraag of ze een privéreis maakten in een getroffen regio? Kan ik als werkgever preventieve quarantainemaatregelen nemen? Is het nog verantwoord om werknemers naar het buitenland te sturen? Kan ik contracten met leveranciers stopzetten zonder kosten, als ze niet meer tijdig kunnen leveren? Kan ik leveranciers of transporteurs in gebreke stellen?’
 
Over Agoria


Technologiefederatie Agoria telt meer dan 1950 lidbedrijven en is er voor iedereen die door technologie geïnspireerd is. De technologiesector is in ons land de sector met de hoogste toegevoegde waarde (30 miljard euro in 2019) en hoogste reële economische groei (11,5 % sinds 2015). Meer dan 310.000 mensen werken in de technologiesector. In 2019 bedroeg de omzet van de sector 129 miljard euro, de investeringen meer dan 4 miljard euro.

De dienstverlening en standpunten van Agoria gaan over talentbeleid, marktontwikkeling, regelgeving, digitalisering, slimme ecosystemen, infrastructuur, maakindustrie, klimaat, milieu en energie. Met ‘Be the change’ zet Agoria sterk in op de invloed van digitalisering op de arbeidsmarkt.
Agoria telt zo’n 200 medewerkers die werken in Brussel,

Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi.
 
Voor de redactie : Bernard Decock / Bron  : MEULEWAETER Frederik  - Agroria
  

Geplaatst op 28.02.2020
5084 artikelspagina's: 1 ... 2 3 4 5 6 <<< 7 >>> 8 9 10 11 12 ... 509