Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Herdenking Ontmijningsongeval Koksijde - Oostduinkerke

10 juni 1969 om 15.00u. staat in het gemeentelijke geheugen gegrift, want op die dag kwamen zeven dappere ontmijners in Oostduinkerke (Vakantiedomein Westhinder) om het leven door een bibberbom: Oppermeester Hoogewijs, 1ste meester-chef Van Den Hoek, 1ste meester-chef De Beck, 1ste meester Godfrine, meester Botte, meester Ryssens en tot slot kwartiermeester Mees 50 jaar later, op donderdag 6 juni om 11.00u., werden deze slachtoffers herdacht met een bloemenhulde ter hoogte van de Sint-Niklaaskerk. Deze hulde in aanwezigheid van de provinciegouverneur, de divisie-admiraal, provinciecommandant en burgemeester werd opgeluisterd door de Muziekkapel van de Marine.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Alles begon op maandagmorgen 9 juni toen Antwerpse werklieden van de firma Vos uit Deurne een schokkende ontdekking deden. Ze stootten er tijdens het delven van een put op een bom terwijl ze druk bezig waren met de bouw van paviljoenen voor het vakantiecentrum Zon en zee. Dit vakantiecentrum leunde aan tegen camping Westhinder in Oostduinkerke. De werklieden aarzelden niet en verwittigden onmiddellijk de politie die op haar beurt de ontmijningsdienst van de zeemacht Oostende contacteerde."

"Op dinsdagmorgen 10 juni kwam de Oostendse zeemacht met drie mensen ter plaatse, maar gezien de aard van de situatie, riepen ze nog vier anciens in het vak op – sommigen van hen waren al van na Wereldoorlog II met dergelijke karweien bezig."

"De bom in kwestie woog 125 kg en het gaat hier over een Engelse 500 pounder, voorzien van een MK17-ontstekingsbuis. 
Om 15.10 uur daverde Oostduinkerke en omgeving plots op zijn grondvesten. Mensen werden opgeschrikt door een hevige knal. Niemand die toen dacht dat de gevolgen zo tragisch zouden zijn. De slag van de ontploffing werd zelfs tot over Veurne waargenomen. De sleutel die gebruikt werd om de bom te ontmijnen werd de zeven mannen fataal…"

"De bestuurder van de vrachtwagen die de ontmijners en het materiaal vervoerde, was een milicien en werd op het laatste moment teruggestuurd naar de camion. Hij dankte zijn leven aan dit toeval."

"Heel wat mensen leefden indertijd mee met de vrienden, familieleden en collega’s van de slachtoffers. Wijlen koning Boudewijn kwam zelfs speciaal de stoffelijke overschotten van de slachtoffers groeten in het militaire hospitaal van Oostende waar ze lagen opgebaard."

"Dergelijke tragedies zijn een verlies voor de mensheid. Het ongeval dateert ondertussen al van vijftig jaar geleden, wat vliegt de tijd. Deze ontmijners verdienden het alleszins niet om al zo jong het leven te laten, maar we moeten onthouden dat zij door hun wil en doorzettingsvermogen andere slachtoffers voorkwamen. Het is een job die durf, inzet en karakter vereist. We moeten dit eerbetoon voor mensen die zich op zo’n manier inzetten voor de maatschappij dan ook koesteren."

(FVW /foto: gemeente Koksijde)

Geplaatst op 06.06.2019

Politiezone VLAS permanent op post tijdens Sinksenfeesten

Van vrijdag 7 juni tot en met maandag 10 juni 2019 wordt Kortrijk ingepalmd door de jaarlijkse Sinksenfeesten. De politiezone VLAS staat samen met de organisatoren en de private veiligheidsdiensten in voor een veilig verloop van dit vierdaagse evenement.

Hou er als autobestuurder rekening mee dat een groot deel van de straten, parken en pleinen in Kortrijk, van woensdag 5 juni tot en met maandagavond 10 juni, volledig verkeersvrij is.

De ondergrondse- en randparkings blijven wel steeds bereikbaar. Maar indien je niet veraf woont, is de fiets het ideale vervoersmiddel om naar Kortrijk af te zakken.

Zichtbare en discrete lokale politie en federale politie te paard
Tijdens de Sinksenfeesten zullen de politiediensten zowel zichtbaar als discreet in het straatbeeld aanwezig zijn. Met voet- en fietspatrouilles kunnen de politiemensen zich gemakkelijk tussen de vele bezoekers bewegen en eventuele incidenten gemakkelijk detecteren en aanpakken.

De politiemensen op het terrein worden hierbij ondersteund vanuit de lokale dispatching, waar de beelden van het cameranetwerk uit de binnenstad permanent gemonitord zullen worden.

Bovendien komt ook de federale politie te paard versterking bieden. Met patrouilles en toezichten te paard zal vanuit een hoger perspectief een extra oogje in het zeil gehouden worden.

Extra parkeerverbod tijdens Kortrijk Loopt
Op dag 4 van de Sinksenfeesten, maandag 10 juni, is er Kortrijk Loopt. Dan geldt op nog extra plaatsen een parkeerverbod.

Er is die dag, van 11.00 uur tot 13.00 uur, geen verkeer toegelaten op volgend parcours: 
(STARTPLAATS) Ambassadeur Baertlaan – Etienne Sabbelaan – Burgemeester Gillonlaan – Albert Caulletwandeling – park Blauwe Poort – Doorniksesteenweg – Doorniksewijk – Doorniksestraat – Grote Markt (AANKOMST 5 km) – Onze-Lieve-Vrouwestraat – Groeningestraat – Benoits Poortje – Guldenbergplantsoen – Kleine Leiestraat – Guido Gezellewandeling – Ijzerkaai – Diksmuidekaai – Groeningebrug (R36) – Minister Liebaertlaan – Gentsestraat – Plein – Groeningepoort – Leeuw van Vlaanderenlaan – Jan Breydellaan – Prinses Marie-Joséplein – Goedendaglaan – Gravin Beatrijslaan – Minister De Taeyelaan – Scheutistenlaan – verbindingspad Scheutistenlaan-Beekstraat – Beekstraat – Maandagweg – Bad Godesberglaan – Ambassadeur Baertlaan (AANKOMST 11 km). Het einde is voorzien omstreeks 13.00 u.

Politie nodig? Bel 1701, de klok rond!
Ben je getuige van een incident of zie je verdachte zaken, personen of voertuigen, bel dan meteen naar het verkort oproepnummer 1701 van de PZ Vlas. Je belt beter een keer te veel dan te weinig.

Gans het Sinksenweekend (zat-zon-maa) zijn de dienst Onthaal en de dienst Aangiften in het nieuw commissariaat open van 08.00 uur t.e.m. 19.30 uur (werkweekregime).

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 06.06.2019

Retrofever Beveren-Leie

Dit jaar hebben we de handen in elkaar geslagen met BEZO (Beverse Zelfstandige ondernemers) en organiseren we de zaterdagavond 15 juni een open air movie op groot scherm. Via een poll op facebook werd er gekozen voor de film Gone in 60sec met Nicolas Cage. De film start om 22.00 uur op het grasplein rond de Kernelle en is voor iedereen gratis toegankelijk met, of zonder wagens. We voorzien zitplaatsen voor de filmliefhebbers en ook is er een kleine camping voorzien voor mensen die ook de zondag naar ons event wensen te komen.

Voorafgaand de film kunnen verenigingen, vriendenkringen zich uitleven op de Silly Games. Een 5 tot 6 tal gekke spelen zijn voorzien. Iedereen kan zich inschrijven met een max van 5 deelnemers per groep. Inschrijven kan tot 11 juni op e-mail adres: retrofever.rcb@gmail.com

Zondag 16 juni is onze 4de editie van Retrofever. Retrofever is een evenement voor oldtimers, US cars, vans en hotrods. Naast het showen van de wagens is er ook een retromarket met gezellige kraampjes en foodtruks. 
Tijdens het optreden van onze twee live bands met Rockabilly muziek (2-3 go en The Chevy’s) kunt u genieten van fris drankje aan onze bar.
Om 17.00 uur is er vervolgens een prijsuitreiking voor de mooiste auto’s.
Het event is gratis voor jong en oud en gaat door van 10.00 tot 18.00 uur.
We rekenen op veel toeschouwers en hopen dat het zonnetje zijn werk zal doen. Met dit event willen wij ook graag Beveren-Leie in the picture zetten.
Dit event is een organisatie van Retrocruisers Belgium vzw.

 

FVW / Bron: Retrocruisers Belgium

Geplaatst op 06.06.2019

MOBIT-fietsen gratis tijdens Sinksen

Kom je met de wagen of de bus en heb je toch graag een fiets om je tussen de Sinksenlocaties in Stad Kortrijk te verplaatsen? Dan hebben we goed nieuws. Alle groene MOBIT-deelfietsen zijn tijdens SINKSEN19 gratis. Dit vanaf vrijdagmiddag 15.00 uur tot en met maandag 24.00 uur.

Axel Weydts, schepen van Mobiliteit: “De deelfietsen van Mobit zijn het ideale vervoersmiddel tijdens Sinksen. Zonder zorgen met de fiets van plein naar plein of na een nachtje stappen op een veilige manier terug naar huis.”

 

FVW / Bron: Stad Kortrijk

Geplaatst op 05.06.2019

Curieus Waregem organiseert een repair café

Curieus Waregem organiseert op 16 juni 2019 een repair café van 14.00 tot 17.00u in VC Poincaré in Waregem (Stormestraat 131).

Wat is een repair café?

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om repareren. Er zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen om jullie kapotte toestellen te proberen herstellen.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze (samen met de deskundigen) aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, kan iets drinken en wat bijpraten met de andere aanwezigen.

Iedereen is er welkom om zijn defecte pc’s, fietsen, huishoudelektro en audiotoestellen te laten herstellen. Onze messenslijper zal ook weer aanwezig zijn.

Onze vrijwilligers werken gratis, een vrijwillige bijdrage is uiteraard altijd welkom.

Heb je zin om mee te helpen als hersteller of vrijwilliger bij het repair café of heb je nog andere vragen? Mail dan naar curieuswaregem@skynet.be;

 

FVW / Bron: curieus Waregem

Geplaatst op 04.06.2019

Fototentoonstelling Fotoclub Groeninghe Kortrijk in VC Mozaïek

De nieuwe fototentoonstelling van Fotoclub Groeninghe is opnieuw opgebouwd uit verschillende thema’s, de beelden werden afgedrukt op groot formaat, en zijn een lust voor het oog. 
Alle leden haalden het onderste uit de kast om puurheid en schoonheid te tonen in krachtige beelden die de naam van de tentoonstelling ‘Experience 2019’ kracht bij zet.

Het eerste thema is rond Namibië, het woestijnland in het zuidelijk deel van Afrika. Beelden van de highlights met Sossusvlei/Deadvlei/Dune 45, Swakopmund, Waterberg, Namib-woestijn, het wereldvermaarde Etosha National Park… enz.
Acht leden van fotoclub Groeninghe werkten kort als vrijwilliger bij de “Harnas Wildlife Foundation”, een dierenopvangcentrum van +10.000ha waar grotere dieren (leeuwen – cheeta-luipaard - Afrikaanse wilde honden - …) opgevangen worden. Dikwijls zijn het heel jonge dieren waarvan de ouders door stropers werden gedood of dieren die zwaargekwetst raakten en revalideren.

In de loop van dit jaar en vorig jaar bezochten tal van de leden Chernobyl, een klein dorpje dat op 26 april 1986 de wereld dooreen schokte, een ontplofte kerncentrale met massale radioactieve uitstoot. Door de ramp werd een enorm gebied volledig verlaten. De natuur neemt het gebied terug in, de verlaten stad Pripyat is een ruïne. Bijzonder waren de ontmoetingen met de bejaarde inwoners die weigerden het verboden gebied te verlaten of tegen de wil van de overheid terugkeerden.
De beklijvende stedelijke restanten en de gebleven inwoners werden door 12 fotografen in beeld gebracht.

In de rubriek ‘Vrij werk’ stellen 25 leden hun recente werk in de niches waar ze zich individueel thuis voelen: reportage - landschap – architectuur – portret – sport – stilleven – humor - … 
De leden vullen die beelden met een flinke vleug eigenzinnigheid in. Subtiele tinten, pittige structuren, krachtige expressie bij mensen, … dit kun je allemaal terugvinden. 
Kortom een breed pallet aan foto’s die iedereen aanspreken.

Deze tentoonstelling van meer dan 150 grootformaatbeelden is gratis te bezichtigen in VOC Mozaïek, Overleiestraat 15A te Kortrijk tijdens de Sinksenfeesten van 8 – 9 en 10 juni en dit van 10.00 tot 18.00u.

FVW / Bron: Fotoclub Groeninghe

Geplaatst op 04.06.2019

Comité van de gastvrijheid brengt kerstwarmte voor eenzamen, alleenstaanden en minderbedeelden

De koude kerstdagen brengen voor mensen in eenzaamheid en mensen die onvermogend zijn soms niet de gezellige warmte als voor anderen. Daar het Comité iedereen uit Groot-Wervik een warme en gezellige kerstperiode toewenst kwamen ze tot volgend initiatief:
Een middag gericht op eenzamen, alleenstaanden en minderbedeelden. Mensen samenbrengen, om samen te genieten van een lekkere en verzorgde maaltijd. We noemen het dan ook feest van de MEA’s. Dit feest gaat door op 27 december vanaf 12.00 uur, in de futura school in de Hellestraat te Wervik. Hiervoor werd het Comité van de gastvrijheid opgericht.

Het Comité is hiervoor op zoek naar sponsors of individuele giften om deze groep mensen een kerstmaal te kunnen aanbieden. In de namiddag is er ook nog een DJ voorzien die voor wat gezellige sfeer zal zorgen voor jong en oud.
Het Comité wil via zoveel mogelijk kanalen deze groep mensen bereiken zodat zij tijdens de Kerstperiode ook eens zouden kunnen genieten van een gezellige namiddag met heel wat andere mensen bij een lekkere maaltijd en een gezellig samenzijn.

De mensen zullen zich vooraf dienen in te schrijven, maar eerst zoekt het Comité nog wat steun om hun initiatief te bekostigen. Hiervoor kan je terecht op het volgende e-mail adres: comitevandegastvrijheid@outlook.com en hun rekeningnummer is BE13068904759039.

Het Comité bestaat uit: Stefaan Vandamme, Dorine Lesage, Steven Masil, Bart Braem, Sonny Ghesquière, Jean-Pierre Depuydt en Philippe Deleu.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 04.06.2019

Project Biest doet wijk herleven in Waregem

Project Biest, een recent opgestart initiatief van een aantal wijkbewoners die de sociale samenhang en beleving in de wijk willen bevorderen, pakt binnenkort uit met het eerste grote publiek event. Na de succesvolle speelstraten en een knutselnamiddag in de paasvakantie, pakt de vzw in wording uit met een wandeltocht.

Voorzitter Alexander Coppenolle: “Mijn vrouw en ik woonden beiden op het platteland en verhuisden ruim een jaar geleden naar de wijk Biest. Van de buren hoorden we dat er ettelijke jaren geleden heel wat feesten doorgingen op de wijk, gaande van missverkiezingen tot heuse rockconcerten. Menig Vlaamse zanger en zangeres stond op het podium in een broeierige tent. Veel bewoners praten met weemoed over deze periode en zien graag een nieuwe wind waaien.”

Alexander, Sophie en een gemotiveerd team vrijwillige Biestenaars willen niet enkel feesten organiseren, maar ook de zgn. verzuring in de maatschappij tegengaan. Zo rijpen de ideeën voor een zaden- en plantenruilbeurs, een biomarkt, fiets(zoek)tocht, workshops in het ontmoetingscentrum, tornooien van allerhande aard, enz.

Je kan starten op zondag 16 juni van 13.30 tot 15.00 uur aan het oc De Roose voor een wandeltocht van 5 km door de wijk Biest. Onderweg zullen 2 gidsen je uitleg verschaffen over de wijk. Halverwege de tocht krijg je een drankje aangeboden.

Deelnameprijs bedraagt 3 euro per persoon. Kinderen tot 6 jaar nemen gratis deel. Na de wandeling is er mogelijkheid om bij te praten met een hapje en een drankje.

Inschrijven via projectbiest@gmail.com of de dag zelf. Meer info op Facebook (Project Biest).

 
FVW / Bron: Project Biest

Geplaatst op 04.06.2019

Anzegemse Gapersfeesten 2019

Op zaterdag 29 juni 2019 vindt een nieuwe editie plaats van de Gapersfeesten in Anzegem. Dit jaar opnieuw met de Gaperkesverkiezing, sfeervolle live muziek en een DJ set. Dit jaar slaan we verder de weg in van lokale folklore, ambiance en nog meer gezelligheid. De feesttent op het grasplein aan het rondpunt in de Landergemstraat zal weer op zijn grondvesten daveren tijdens ons goedgevulde avondprogramma.

De Gaperkesverkiezing is na een pauze van vele jaren al weer aan zijn derde editie toe en zo kan iedereen vanaf 18.00u live meemaken welke jeugdige Anzegemnaar zich tot 'Gaperke 2019' kroont.

Wie er vorig jaar bij was, weet dat de Gapersfeesten als spetterende start van de zomervakantie een schot in de roos waren. Editie 2019 zal uiteraard niet onderdoen: dat betekent nog meer sfeer en meer danszweet! De Gapersfeesten blijven bij uitstek een dorpsfeest dat zijn voeten letterlijk in de Anzegemse grond heeft geplant. Ook nu is de inkom volledig gratis!

Op 6 juni organiseren wij een sponsorreceptie om de sponsors van deze editie te bedanken waarbij we meteen het programma van dit jaar toelichten. Dit jaar gaan we ook dieper in op de Gapersstoet die na een lange afwezigheid opnieuw zal doorgaan in 2020!

De Sponsorreceptie gaat door op 6 juni vanaf 19.00u bij Garage Debue, Korte Winterstraat 1 in Anzegem.

 

FVW / Bron: Anzegemse Gapersfeesten

Geplaatst op 04.06.2019

Provincie organiseert op 9 juni derde Bunkerdag op zeventien locaties

Op zondag 9 juni organiseert de Provincie West-Vlaanderen en Atlantikwall Raversyde, in samenwerking met enkele West-Vlaamse gemeenten - en zelfs een Oost-Vlaamse gemeente - de derde editie van Bunkerdag. Bunkerdag maakt deel uit van het Europese Creative Europe project ‘World War 2 Heritage’.
Op deze Bunkerdag worden verschillende bunkers en bunkercomplexen langs de West-Vlaamse kust, maar ook in het hinterland, opengesteld voor het publiek. De meeste bunkers zijn doorgaans gesloten en openen nu de deuren voor een éénmalige inkijk.

Bunkerdag in provinciedomein Raversyde
Het best bewaarde onderdeel van de Atlantikwall aan onze kust bevindt zich in provinciedomein Raversyde in Oostende. De toegang tot Atlantikwall Raversyde is tijdens Bunkerdag gratis voor het ruime publiek. Uiteraard kan de gerestaureerde Batterij Aachen bezocht worden. De nieuwe inrichting van het WOI-bunkercomplex geeft een uniek beeld op de Duitse kustverdedingslijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. De batterij vormde een soort prototype bij de bouw van Hitler’s Atlantikwall in de Tweede Wereldoorlog. Gidsen geven ter plaatse uitleg en demonstreren ook het 3D-model dat gemaakt werd van de site. Ook Batterij Saltzwedel Neu uit de Tweede Wereldoorlog is te bezoeken.
Op Bunkerdag opent ook de expositie ’44 – ’19 die de 75ste verjaardag van de bevrijding van België belicht aan de hand van de collectie van André Hast, en een foto-expo in het Natuurpark.

Verder wordt er ook een exclusieve begeleide wandeling georganiseerd waarbij verborgen relicten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in het Natuurpark ontdekt kunnen worden, zoals de telefoonbunker en de eerste hulppost van de batterij Saltzwedel Neu, enkele vergeten bunkers van de Festungpioniere, overgroeide bunkers van de luchthavenverdediging en de bomvrije schuilplaats van de WOI-batterij Antwerpen. Hiervoor moet ingeschreven worden via info@raversyde of 059 70 22 85.

Zeventien locaties
Bunkerdag vindt plaats op zeventien locaties, vooral aan de kust, waar Hitler de Atlantikwall bouwde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Enkele blikvangers zijn:
- Een geschutsbunker in Blankenberge die voor het eerst te bezoeken is.
- Een observatiebunker van een verdwenen spoorwegbatterij in Bredene, waar je met historische kijkers uit de Tweede Wereldoorlog de horizon kunt afschuimen.
- De unieke luchtafweerbatterij De Halve Maan op de Oosteroever in Oostende.
- Een bijzondere commandobunker uit de Koude Oorlog in De Panne.
- Daarnaast kun je aan de kust nog terecht op andere locaties in Oostende, De Panne, Knokke-Heist, Middelkerke en Koksijde.
Ook in het hinterland zijn er locaties. In Damme wordt de Hollandstellung uit de Eerste Wereldoorlog belicht en in Zedelgem wordt het voormalige munitiedepot en het krijgsgevangenenkamp in Vloethemveld opengesteld. Er is zelfs een locatie in Oost-Vlaanderen, in Adegem, waar een toeristisch treintje verschillende stellingen aandoet.

Bunkerdag in Europa
Bunkerdag is oorspronkelijk een Nederlands initiatief en was op 25 mei al aan zijn zevende editie toe. Bovendien maakt Bunkerdag sinds 2018 deel uit van het Europees Creative Europe-project ‘Atlantikwall Europe’. Dit jaar stellen, naast Nederland en België, ook Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Jersey en Guernesey bunkers open. De komende jaren wordt samen met deze landen verder gewerkt aan een ‘Europese Bunkerdag’.
www.raversyde.be/bunkerdag-2019 ]

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 03.06.2019
4558 artikelspagina's: 1 ... 3 4 5 6 7 <<< 8 >>> 9 10 11 12 13 ... 456