Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Huldiging ereburger Carll Cneut

Carll Cneut (Roeselare, 8 januari 1969) is een Vlaams illustrator, die zijn jeugd heeft doorgebracht in Geluwe. Zo liet Carll optekenen dat hij en zijn vader een vast slaapritueel hadden, namelijk samen een tekening maken. Carll Cneut studeerde Grafische Vormgeving aan het Sint-Lucas Instituut te Gent. Aanvankelijk werkte hij als Art Director in Antwerpen, maar in 1996 debuteerde hij als illustrator van prentenboeken met Varkentjes van marsepein met tekst van Geert De Kockere. Geleidelijk aan leert hij zijn kleurenpalet beheersen en emoties uitdrukken in kleuren en vormen. Vooral de compositie van zijn tekeningen is zijn grote sterkte, waardoor hij een wereld suggereert die veel groter is dan de grenzen van het blad. Je ziet als het ware de wereld buiten het boek in zijn tekeningen. Die zijn nooit helemaal af omdat zo de fantasie van de kinderen geprikkeld wordt. In hun eigen verbeelding kunnen ze de tekeningen aanvullen.
Boek na boek krijgt Cneut meer greep op zowel vorm als compositie. Naarmate hij zijn technische middelen beter beheerst, gaat hij ook vrijer met het verhaal om. Hij vertelt zijn eigen verhaal in prenten, dat af en toe zelfs wat kan afwijken van het geschreven verhaal dat hij illustreert. De illustrator overschrijdt de grenzen van het verhaal, hij duikt ongegeneerd in de fantasie van de lezer binnen. Absolute hoogtepunten zijn Meneer Ferdinand (op tekst van Agnes Guldemont), Roodgeelzwart (op tekst van Brigitte Minne), Zie ik je nog eens terug (op tekst van Ed Franck) en Dulle Griet (op tekst van Geert De Kockere).

Carll Cneut, is één van de bekendste en meest bekroonde illustratoren van België. Zijn boeken werden al 170 keer vertaald en verschenen in 35 landen. Cneut won reeds meerdere internationale prijzen en in 2014-2015 werd hij tot laureaat van de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren gekroond. In 2016 kreeg Carll de opdracht van het Wervikse stadsbestuur om een schilderij met de verbeelding van de evacuatie van Geluwe en Wervik in zijn eigen unieke beeldtaal te maken.

De Evacuatie van Geluwe en Wervik
Tientallen figuren en objecten in eerder donkere, sombere tinten domineren het doek. Door het gebruik van kleuren in meerdere lagen, een techniek die ook werd toegepast door de oude Vlaamse meesters, verkrijgt Carll Cneut een grote diepte in zijn schilderij. De explosie aan bewegende figuren zorgt voor een grote dynamiek en Carll’s oog voor detail zorgt ervoor dat de kijker telkens nieuwe bijzonderheden ontdekt in het unieke werk.

Tentoonstelling en ereburger
Het Nationaal Tabaksmuseum in Wervik maakt een volledige tentoonstellingszaal vrij voor het werk van Carll. Speciaal voor deze tentoonstelling maakt hij een selectie uit zijn vroegere werken. En verrast hij ons met splinternieuwe tekeningen en schilderijen. Zijn fantasierijk werk zijn pareltjes voor zowel kinderen als volwassenen.

In de gemeenteraad van 19 december 2017 werd Carll het ereburgerschap toegekend. “Ik wil de gemeenteraad uit de vorige legislatuur alvast bedanken voor de goedkeuring. Ik heb het ereburgerschap dan ook met plezier aanvaard. Ik heb trouwens een goede samenwerking met de stad Wervik en cultuurbeleidscoördinator Steven Masil.” Aldus Carll Cneut
“Als stadsbestuur zijn we ervan overtuigd dat Carll Cneut een ware ambassadeur zal zijn van de stad Wervik.” Aldus burgemeester Youro Casier.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 06.04.2019

Filmavond Vriendenkring Flossenbürg.

Filmavond Vriendenkring Flossenbürg

De Vriendenkring van Flossenbürg afdeling Geluwe heeft op 3 mei weer een fantastische film in petto. 
Het betreft hier de film Naked Among Wolves, een film naar een waargebeurd verhaal.

Net als de roman begint deze aangrijpende verfilming in maart 1945 enkele weken voor de bevrijding, als de Pool Zacharias Jankowski een driejarig Joods jongetje Buchenwald binnensmokkelt in een koffer. Jankowski hoopt zijn beschermeling verborgen te kunnen houden voor de SS. Dat lukt niet: al gauw wordt het kind ontdekt door Pippig, een politiek gevangene die in het kamp te werk is gesteld. Pippig heeft medelijden met het jongetje en besluit hem op zijn beurt te verstoppen. Pippigs leidinggevende André Höfel, tevens lid van het verzet in Buchenwald, is echter doodsbang dat de SS ontdekt wat er gaande is. Hij bezweert Pippig dat het kind op de eerstvolgende trein naar het kamp Bergen-Belsen moet worden gezet. Maar Pippig is vastbesloten op het jongetje te passen en besluit hem bij zich te houden.
‘Naked Among Wolves’ (oorspronkelijke titel: Nackt unter Wölfen) is een intense Duitse film die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Bruno Apitz. Dat het verhaal zo realistisch aanvoelt, is niet verwonderlijk, want de auteur werd tussen 1937 en 1945 zelf gevangen gehouden in het concentratiekamp van Buchenwald.

De jongen die in de film Stefan Cyliak wordt genoemd, heet in het echt Stefan Jerzy Zweig, maar door wat er gebeurd is, zal hij wellicht altijd beter gekend blijven als ‘het Buchenwald kind’.
“Als ik de film bekeek, kon ik me meteen voorstellen wat mijn vader Marcel Durnez me verteld had. Het was precies of ik hem hoorde vertellen. Deze film heeft echt een authentiek beeld weer. Wie de geschiedenis kent van Marcel en zijn 2 broers Daniël en Gilbert, kan in deze film een stuk van hun rauwe realiteit die ze meemaakten ontdekken.” Aldus voorzitter Yves Durnez. 
Zorg dat je er bij bent. De film start om 20.00u.

Maar er is nog meer...
“Deze keer zorgen we voor een primeur. Wie kent er nog dhr. Etienne Notredame, den brouwer of biermarchand. De minzame man die met zijn vrachtwagen bieren aan huis leverde. De trotse vaandeldrager die altijd met zijn vlag aanwezig was bij elke herdenkingsplechtigheid. Wij, met de Vriendenkring, hadden het voorrecht om Etienne te mogen interviewen in één van zijn laatste levensjaren. Het werd een uniek document waarin Etienne vertelt over zijn oorlogsjaren. Hoe hij onderdook, hoe hij vaak heel wat geluk had gehad, hoe hij het uiteindelijk overleefde en hoe hij de bezetters te slim af was. In sappig West-Vlaams wordt het verhaal in ongeveer 30 min. uit de doeken gedaan.” Besluit Yves Durnez.

Wie graag het verhaal van Etienne hoort, zal iets vroeger moeten aanwezig zijn. We spelen dit document af om 19.30u.

Praktisch:
De filmavond gaat door op 3 mei2019 om 20.00u, deuren om 19.00u
Gemeenschapscentrum Ter Linde, Tuinwijk 2, 8940 Geluwe
Kaarten vvk: leden: €6, niet-leden: €8, add:€10
Kaarten verkrijgbaar bij de bestuursleden of in café ’t Zwijntje te Geluwe.

Kaarten ook te bestellen op flossenburggeluwe@gmail.com + het bedrag overschrijven op BE85 7512 0700 4306. Vermeld: Film + naam.

 

FVW / Bron: Vriendenkring Flossenbürg

Geplaatst op 06.04.2019

Bellewaerde verkozen tot Park met het Beste Personeel in België

Bellewaerde heeft tijdens de uitreiking van de Diamond ThemePark Awards voor de vierde maal de award gewonnen voor het “Park met het Beste Personeel in België”.

Het winnen van deze prijs betekent een erkenning van de dagelijkse inspanningen van elke medewerker om de bezoekers van het park onvergetelijke momenten te laten beleven.

Diamond ThemePark Awards
De Diamond ThemePark Awards zijn de oscars van de pretparken. De awards worden uitgereikt op basis van online stemmen en een fan- en parkjury. “Meer dan 46.000 mensen hebben hun stem uitgebracht tijdens deze negende editie van de awards,” aldus Patrick Joossens, oprichter van de Diamond ThemePark Awards.

Beste Personeel
Bellewaerde heeft tijdens de uitreiking van de Diamond ThemePark Awards de award gewonnen voor het “Park met het Beste Personeel in België”. Het winnen van deze award, voor de vierde maal op rij, betekent een erkenning van de dagelijkse inspanningen van elke medewerker om de bezoekers van het park onvergetelijke momenten te laten beleven.

“Naast teamspirit en fun is ook service één van de waarden die we als werkgever hoog in het vaandel dragen. Een lach op het gezicht van onze bezoekers toveren, dat is waar we elke dag samen opnieuw naar streven. We zijn dan ook heel fier dat we deze award opnieuw in ontvangst mogen nemen,” aldus Annelies Dejaegher, HR Manager.

Jobdagen
Vanaf zaterdag 6 april staan de medewerkers van Bellewaerde opnieuw klaar om bezoekers met een glimlach te verwelkomen in het park. Voor de drukke zomermaanden is Bellewaerde nog steeds op zoek naar een aantal medewerkers om de equipe te versterken. Solliciteren kan op bellewaerde.be/jobs of tijdens één van de eerstvolgende jobdagen op dinsdag 9 april, 14 mei of 11 juni in het park.

 
FVW / Bron: Bellewaerde

Geplaatst op 04.04.2019

Vernieuwde petanqueterreinen op Oosthove

Ook in Wervik is petanque erg populair. We tellen verschillende clubs, en zeker op het domein Oosthove worden de terreinen vaak gebruikt. In samenspraak met de gebruikers werden deze terreinen vernieuwd en kwam er één terrein bij. Maar liefst 10 petanqueterreinen liggen er voortaan piekfijn bij. Met het het nieuwe seizoen komt de heraanleg heel gelegen!

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 04.04.2019

Speeltocht met de paashaas

Op Paaszaterdag 20 april organiseert de Gezinsbond Afdeling Waregemtraditiegetrouw de speeltocht met de paashaas.

Alle kindjes van 0 tem 9 jaar zijn van harte welkom vanaf 15.00u in Park Baron Casier in Waregem.

In een zeer ongedwongen losse sfeer, spelen de kindjes spelletjes in het Park. Iedereen kan op zijn tempo het parcours volgen.

In ruil krijgen ze allerlei lekkernijen en een leuk gadget. Met een goed gevulde papieren zak, zullen de kindjes huiswaarts keren.

In bijlage kunnen jullie de flyer terugvinden. Inschrijven kan in principe tot 10 april, maar soepel als we zijn, aanvaarden we ook nog latere inschrijvingen en ook op de dag zelf kan er ter plaatse nog ingeschreven worden.

We willen nog even benadrukken dat dit een charmant evenement is georganiseerd door Waregemse mensen die dit met veel liefde en plezier organiseren voor alle kindjes. Geen grote namen, geen commerciële bijbedoelingen, gewoon even samen als gezin ontspannen in het Park.

Hartelijk dank alvast om ons evenement mee te promoten, want het wordt steeds moeilijker om op te boksen tegen de grote, commerciële organisaties.

 

FVW / Bron: Gezinsbond Waregem

Geplaatst op 04.04.2019

5 amokmakers opgepakt in uitgaansbuurt Kortrijk

Op dinsdagavond 2 april, omstreeks 17.40 uur, moest de politiezone Vlas optreden bij schermutselingen in de populaire uitgaansbuurt van de Burgemeester Reynaertstraat in Kortrijk.

Bij het vieren van einde examenperiode zijn politie en gemeenschapswachten altijd preventief aanwezig in 't Straatje. Heel veel volk op een kleine oppervlakte brengt onvermijdelijk de nodige overlast met zich mee. Ook nu was dit het geval.

Toen de politie en de gemeenschapswachten 1 amokmaker uit de drukke Reynaertstraat wilden verwijderen, achtervolgde een grote groep jongeren de politie tijdens deze interventie. Doordat de jongeren, waarvan sommige duidelijk onder invloed waren, de politie tegenwerkten, ontstond een onveilige situatie, waarop beslist werd om politieversterking op te roepen. Daarbij kwamen ook teams van de omliggende politiezones Riho, Gavers, Grensleie en Mira ter plaatse.

Eenmaal de versterking ter plaatse was, werden 2 amokmakers opgepakt en overgebracht naar het commissariaat.

De situatie in de uitgaansbuurt bleef wel gespannen waardoor de politie talrijk ter plaatse bleef. Daarbij werden later op de avond nog eens 3 heethoofden opgepakt. Rond 21.00 uur was er al heel wat volk weg en keerde de rust terug

Analyse van de camerabeelden
In de dispatching van de politiezone Vlas konden de schermutselingen permanent gevolgd worden via de camerabeelden uit de Kortrijkse binnenstad. Het onderzoek naar mogelijke aanstokers door analyse van de camerabeelden is volop bezig.

Iedereen die extra informatie heeft over de feiten kan de melden via het verkort telefoonnummer 1701 of via het e-mailadres 1701@pzvlas.be.

 

FVW / Bron: Politiezone Vlas

Geplaatst op 04.04.2019

Week van de markt - maandag 8 tot zondag 14 april

Kom op 8 april op de maandagmarkt of op 13 april op de boerenmarkt langs en ontvang bij aankoop een deelnemingsbon. Deponeer de bon in de urne die tijdens de markten in de promostand staat. Wie weet win je wel de hoofdprijs, een waardebon van 300 euro voor een weekendje weg in West-Vlaanderen of een van de andere mooie prijzen.

De actie wordt gerealiseerd met steun van Europa, provincie West-Vlaanderen, de Onafhankelijke Orde van West-Vlaamse Marktkramers en stad Diksmuide.

 

FVW / Bron: Stad Diksmuide

Geplaatst op 02.04.2019

Bellewaerde opent op zaterdag

Gillen van plezier op de leukste attracties, exotische dieren bewonderen en tot rust komen in de prachtige natuur. Het kan weer allemaal vanaf zaterdag 6 april wanneer Bellewaerde de deuren opent voor een nieuw seizoen vol plezier en avontuur voor het ganse gezin. Bezoekers genieten dit jaar van Lumberjack Festival, een nieuwe spannende stunt & dive show. Tijdens de paasvakantie kunnen alle kinderen tot 12 jaar deelnemen aan de Jacques Paaseierenzoektocht. Bellewaerde verwelkomt tevens Aru in het park, een nieuwe mannelijke leeuw.

3 uitstappen in 1 dag
Een uitstap naar Bellewaerde staat garant voor een dag vol plezier en avontuur voor het ganse gezin. Families en vrienden ontdekken in het park een unieke mix van attracties, dieren én natuur tijdens een dagje quality time.

Van het KidsPark voor de allerkleinsten tot spannende attracties voor de durvers; er is voor elk wat wils. Bezoekers bewonderen exotische dieren van dichtbij en ontdekken leuke weetjes over de dieren tijdens een van de trainingen. Tijdens een wandeling door het uitgestrekte park, geniet je van de schitterende groene omgeving en kom je tot rust.

Aankomst leeuw Aru
Bellewaerde verwelkomt een nieuwe leeuw in het park. De mannelijke leeuw Aru komt uit Zoo Augsburg (Duitsland) en is 11 jaar oud. Aru is een zeer zachtaardig dier. Hij wordt momenteel geïntroduceerd bij de leeuwinnen Luna, Asagi en Kefira. Bellewaerde hoopt dat deze introductie vlot verloopt, zodat Aru in de toekomst kan helpen om de genetische lijn van de Oost-Afrikaanse leeuwen niet verloren te laten gaan. Op deze manier zou Bellewaerde kunnen deelnemen aan het kweekprogramma in samenwerking met EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Leeuw Aru en de leeuwinnen Luna, Asagi en Kefira zullen tijdens de start van het seizoen afwisselend zichtbaar zijn voor de bezoekers.

Lumberjack Festival: stunts & humor
Bezoekers genieten van een nieuw scenario, nieuwe stunts en nieuwe effecten voor de Stunt & Dive Show. Tijdens Lumberjack Festival gaan twee teams in duel tegen elkaar en moeten ze enkele superspannende opdrachten tot een goed einde brengen. Adembenemende stunts en duizelingwekkende duiksprongen worden afgewisseld met een flinke portie humor.

Jacques Paaseierenzoektocht
Kinderen tot en met 12 jaar kunnen tijdens de paasvakantie (van 6 april tot en met 22 april) dagelijks deelnemen aan de Jacques Paaseierenzoektocht. Tussen 14.00 en 16.00u kunnen ze verstopte eitjes zoeken in het Palendorp. Na hun zoektocht worden ze beloond met heerlijke chocolade-eitjes.

Nieuwe ingang
De ingang aan de Frezenbergstraat werd afgelopen winter volledig vernieuwd. Bezoekers wanen zich vanaf het betreden van het park in Mexicaanse sferen. De ingang werd dan ook omgedoopt tot “Ingang Mexico”. Het project is een totale investering van twee miljoen euro.

Bellewaerde Aquapark
Wie een bezoek plant aan Bellewaerde, kan dat vanaf 1 juli 2019 uitbreiden met het gloednieuwe indoorwaterpark. Bezoekers komen tot rust in een natuurlijke oase van groen en glijden met het hele gezin van de ene waterattractie naar de andere. Kinderen van verschillende leeftijden kunnen op ontdekking gaan in en op de interactieve speelzones en lazy river met tal van watereffecten. En voor wie het graag wat spannender heeft, zijn er de familieglijbaan “Aquaventure” en racerglijbaan “Splash Clash”.

Praktisch
Bellewaerde is open vanaf 6 april 2019. Tijdens de paasvakantie is het park elke dag open van 10.00 tot 18.00u. Voor de meest recente openingskalender, tickets en abonnementen, ga naar www.bellewaerde.be.

Bellewaerde Aquapark opent de deuren op 1 juli 2019. Voor de meest recente openingskalender en meer informatie, ga naar aquapark.bellewaerde.be.

 

FVW / Bron Bellewaerde

 

Geplaatst op 02.04.2019

Herinrichting kruispunten R8 - N50 in Kuurne/Kortrijk

Vanaf dinsdag 23 april 2019 , na het Paasverlof, zullen er, in opdracht van Wegen en Verkeer West-Vlaanderen, werken worden uitgevoerd op de twee kruispunten van de R8 met de N50 in Kuurne en Kortrijk. Het doel van de werken is de kruispunten veel veiliger te maken voor fietsers en voetgangers door conflictsituaties met rechtsafslaand verkeer en dus ook dodehoekongevallen te vermijden. De fietspaden ter hoogte van de kruispunten zullen vrijliggend worden aangelegd en in de middenberm van de R8 (kant Harelbeke) wordt een voetpad aangelegd om de R8 over te steken. De werken zullen 6 weken in beslag nemen, op voorwaarde dat slechte weersomstandigheden of andere onvoorziene zaken geen vertraging veroorzaken.

Hinder en omleidingen
De N50 wordt volledig afgesloten ter hoogte van de R8. Enkel het recht doorgaand verkeer op de R8 wordt toegelaten, wel met een snelheidsbeperking van 50 km/h. De verkeerslichten aan de kruispunten zullen buiten dienst zijn.

Via de N50 Brugsesteenweg is het dus onmogelijk om van Kortrijk naar Kuurne/Ingelmunster te rijden en omgekeerd.
De omleiding voor het zwaar en doorgaand verkeer is voorzien via de R8, afrit Kortrijk-Oost naar de E17, afrijden in Deerlijk naar de N36 en omgekeerd.
De andere omleiding is via de A19, E403, afrit Roeselare-Rrumbeke naar de N36 en omgekeerd.
De omleiding voor fietsers en voetgangers: richting Kortrijk gebeurt via de Kongostraat en de Heirweg en richting Kuurne via de Kuurnsesteenweg en de Kortrijksestraat.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 02.04.2019

Paaseitjes ten voordele van kandidaten Somival Special Olympics 2019

Somival geeft kansen aan atleten met beperking om door te stoten naar een hoger competitieniveau.

Met de ondersteuning en hulp van coaches en begeleiders zullen 10 atleten deelnemen aan de Special Olympics 2019 die doorgaan van 29 mei tot en met 1 juni in Sint Niklaas en Beveren.

De deelnamekost voor de atleten willen wij tot een minimum beperken. We kunnen dit realiseren dankzij de steun van de Lions Club Waregem en de Ronde Tafel. Daarnaast wordt een aktie “Paaseitjes” opgezet die een extra financiële steun moet opleveren.

De paaseitjes zijn van extra kwaliteit met een zeer gevarieerde vulling, ze zijn huisgemaakt bij Delecta hier in Waregem.

Ze kunnen besteld worden bij somival@telenet.be.
Ook in de Treffer de zaterdagmorgen op 6 – 13 en 20 april,
en op de woensdagmarkt in Beveren en de zaterdagmarkt in Waregem op 10 en 13 april zullen de paaseitjes aangeboden worden.

Een mooie verpakking met 200 gr paaseitjes, een mooi geschenkje voor Pasen en U steunt SOMIVAL. Prijs per zakje 6 euro.

 

FVW / Bron: Somival

 

Geplaatst op 02.04.2019
4354 artikelspagina's: 1 ... 3 4 5 6 7 <<< 8 >>> 9 10 11 12 13 ... 436