Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Bijna 750.000 euro voor vergroening en ontharding in Kortrijk

Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toersime Zuhal Demir trekt via het klimaatfonds 745.431 euro uit voor diverse projecten in Kortrijk die inzetten op meer vergroening en biodiversiteit.
Minister Demir investeert in totaal maar liefst 8,6 miljoen euro in deze subsidieronde. Over gans Vlaanderen zijn er 69 klimaatprojecten geselecteerd. Daaronder vinden we ook vier Kortrijkse projecten terug. Op die manier komt er bijna 750.000 euro naar onze stad.
De subsidies die naar de geselecteerde projecten in Kortrijk gaan:

  • 250.000 euro voor ‘Speelgroenplaats – een droom van een speelplaats’ (Vrije Basisschool KBK Sint Paulus)
  • 234.525 euro voor ‘Zero waste schoolyard’ (SABKO Sint-Amandsbasischool Zuid)
  • 161.212 euro voor ‘Stadsgroen Ghellinck, een groene long voor Bissegem’
  • 99.694 euro voor ‘Oranjewoud’ (vzw Oranjehuis)
Jorgen Deman, voorzitter N-VA Kortrijk: “We zijn ons met N-VA Kortrijk zeer goed bewust van de impact van klimaatverandering. We moeten ons voorbereiden op de gevolgen die soms nu al zichtbaar zijn. De steun van minister Demir is meer dan welgekomen en is een stap in de goede richting om Kortrijk groener en leefbaarder te maken.”
 
Kelly Detavernier, schepen van onderwijs en financiën: “Alle financiële steun die we krijgen vanuit Vlaanderen kunnen we goed gebruiken. Dat er ook weer twee Kortrijkse scholen delen in de prijzen is fantastisch. Onze scholen zijn goed bezig en deze subsidies zal hen ook deugd doen.”
 
Minister Zuhal Demir: “Steden en gemeenten die de oppervlakte lokale vergroening doen stijgen, verharde oppervlaktes verwijderen en investeren in biodiversiteit dragen in onze verstedelijkte gebieden sterk bij tot klimaatmitigatie en -adaptatie. Deze steden vinden in mij zeker een partner.”
 
Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  :  Giovanny Saelens | Kabinetsmedewerker voor de schepenen Kelly Detavernier en Axel Ronse
  

Geplaatst op 17.12.2019

Startup Lichtwerk, wint juryprijs Radicaal Vernieuwer 2019

Afgelopen week ging De Standaard en de Sociale Innovatiefabriek, in samenwerking met Cera,
Koning Boudewijnstichting, VLAIO en de Nationale Loterij, op zoek naar Radicale Vernieuwers voor

een betere wereld en een leefbare planeet. Uit 200 dossiers koos de jury, o.l.v. Jan Hautekiet, tien
Radicale Vernieuwers van 2019. Daarbovenop kiest de jury een winnaar uit de tien geselecteerden.


Uiteindelijk werd Lichtwerk verkozen tot jurywinnaar van de wedstrijd. De startup, opgericht door

Mariasteen, emino, Groep Gidts en Molendries, was in eerste instantie heel vereerd met de nominatie

als Radicaal Vernieuwer. Het winnen van de juryprijs is de spreekwoordelijke kers op de taart.
Met tonnen enthousiasme, zet de vzw zich in om mensen aan het werk te helpen of te houden.


Radicale vernieuwers hebben niet alleen mooie ideeën, ze doen er ook wat aan. Ze dagen het klassieke denken uit,
door al dan niet van binnenuit ‘het systeem’ te veranderen en te verbeteren. Maatschappelijke uitdagingen zoals
klimaatverandering, armoede, diversiteit, eenzaamheid of mobiliteit mogen dan wel grootse mondiale problemen
zijn, het schrikt Radicale Vernieuwers niet af om zelf oplossingen (producten, diensten, werkingen, methodes,…) te
bedenken en te maken, soms op een kleine en lokale schaal. (overgenomen van: www.radicalevernieuwers.be)

Lichtwerk werd in mei 2019 opgericht door Mariasteen, emino, Molendries en Groep Gidts. Deze organisaties
zetten sterk in op extra kansen creëren voor ieder talent. Lichtwerk is een startup die medewerkers van bedrijven
ondersteunt bij complexe productieprocessen. Lichtwerk zet hiervoor in op hoogtechnologische oplossingen zoals
Augmented Reality en cobots.

Juryprijs

Alle Radicale Vernieuwers krijgen begeleiding op maat voor de verdere
uitwerking of begeleiding bij hun vernieuwing.
Ze krijgen een begeerde plaats op een Acceleratiedag, waar de Sociale
InnovatieFabriek op maat van de vernieuwingen experten verzamelt
die helpen. (overgenomen van: www.radicalevernieuwers.be)


“Met Lichtwerk kunnen we voor veel mensen en bedrijven een meerwaarde realiseren door mensenwerk in
productie te ondersteunen met hoogtechnologische oplossingen. De combinatie van een startup,
gecombineerd met het sterke netwerk van de ervaren partners motiveert me enorm om deze organisatie
verder uit te bouwen.” vertelt Lieven Bossuyt, sociaal ondernemer van Lichtwerk.

Contactgegevens voor journalisten

Ellen Bode, Groep Gidts, 0476 67 06 68, ellen.bode@gidts.be, www.gidts.be
Kristien Smet, emino, 0471 58 54 12 , kristien.smet@emino.be, www.emino.be


Voor de redactie  : Bernnard Decock / Bron  : Kristien Smet - Manager Marketing & Communicatie
 

Geplaatst op 17.12.2019

Proximus lanceert 'Fiber voor Kortrijk’

De komende jaren wordt Kortrijk geleidelijk met fiber (= glasvezel) bediend en krijgt een groot aantal bedrijven en gezinnen toegang tot het vaste communicatienetwerk van de toekomst. Vandaag zijn al 7 bedrijvenzones uitgerust met fiber, waardoor al meer dan 700 bedrijven aansluitbaar zijn op fiber van Proximus. Met het project 'Fiber voor Kortrijk’ is Proximus de eerste operator die fiber niet alleen in nieuwe verkavelingen brengt, maar ook helemaal doortrekt tot in bestaande woningen. Tegen einde 2021 zal Proximus fiber hebben uitgerold tot aan meer dan 7.000 woningen en bedrijven in Kortrijk.
 
Proximus brengt fiber binnen in woningen en bedrijven
Waarom is fiber nodig? In de komende jaren zullen het dataverkeer en de digitale diensten exponentieel blijven groeien, vooral onder impuls van video- en cloudapplicaties en het ‘internet of things’. Als pionier op het vlak van netwerktechnologieën wil Proximus anticiperen op de behoeften van zijn klanten en zijn infrastructuur klaarmaken voor de toekomst.
Daarom lanceerde Proximus, al jaren pionier op het gebied van fiber, in december 2016 het investeringsplan 'Fiber voor België', om fiber uit te rollen naar het merendeel van de bedrijven en stedelijke centra in België.
Fiber is het ultieme breedbandnetwerk van de toekomst, voor zowel residentiële als professionele klanten. Met fiber kunnen alle gezinsleden tegelijk surfen, video’s streamen en online gamen zonder vertraging of kwaliteitsverlies. Ze krijgen ook het scherpste beeld op alle schermen. Fiber is bovendien de ideale oplossing voor professionele klanten: ze benutten alle mogelijkheden van de digitale economie en blijven concurrentieel, wendbaar en innovatief dankzij toekomstzekere, betrouwbare en schaalbare technologieën. De hoge snelheid vergemakkelijkt de adoptie van nieuwe manieren van werken en technologieën zoals artificiële intelligentie, data analytics, verbonden objecten of VR.
Uit financieel en operationeel oogpunt is het zeker een verstandige keuze om de uitrol van fiber voor bedrijven te combineren met de uitrol in bestaande woningen in stedelijke gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid. Dat is trouwens wat Proximus in Kortrijk zal doen: fiber gelijktijdig voor residentiële en professionele klanten uitrollen.
 
Geert Standaert, Chief Technology Officer van Proximus:
“Fiber is de technologie die onze klanten zal toelaten de mogelijkheden van het digitale tijdperk volop te benutten en die de download- en uploadsnelheden zal optrekken tot een ongezien niveau. De komende maanden zullen de inwoners van het centrum van Kortrijk zelf kunnen ontdekken hoe fiber de ultieme breedbandervaring biedt om te surfen, te streamen, te gamen en te werken tegen de snelheid van het licht. We zullen hun allemaal de kans geven om zich aan te sluiten op fiber, ook wie nog geen klant is bij Proximus.”
 
Een nieuwe fase in de digitale omwenteling in Kortrijk
De uitrol van fiber biedt de inwoners en bedrijven van Kortrijk een belangrijke troef: zij krijgen toegang tot de meest geavanceerde digitale diensten, wat de groei en de tewerkstelling in de stad en de regio ten goede zal komen. Dit vaste netwerk van de toekomst opent ook een wereld van nieuwe mogelijkheden voor de verdere digitalisering van Kortrijk als ‘smart city’. In de toekomst zullen fibernetwerken overal een essentieel onderdeel worden van de stedelijke infrastructuur, net als water of elektriciteit.
Timing van de werken
Met het oog op de uitrusting met fiber heeft Proximus Kortrijk opgedeeld in 3 zones. De uitrol verloopt in verschillende fasen, altijd in overleg met het stadsbestuur.
·        In 2019 is Proximus gestart met de dimensionering van het voedingsnetwerk.
·        In 2019-2020 komen de verschillende zones aan de beurt
·        Tegen einde 2021 zal Fiber in Kortrijk uitgerold zijn tot aan meer dan 7.000 aansluitbare woningen en bedrijven, waaronder ongeveer 2.000 nieuwbouwwoningen in nieuwbouwprojecten (zoals Project Barco Theodor Sevens, residentie Reepkaai, K-Tower Diksmuidekaai).
Impact van de werken
De impact van de werken wordt tot het minimum beperkt. Proximus voert vóór de aanvang van de werken een analyse uit om de uitrol te optimaliseren en zal zoveel mogelijk opteren voor gevelbevestiging in plaats van ondergrondse installatie, vooral in dichtbebouwde zones. Zo hoeft men slechts een beperkt aantal straten en trottoirs open te breken en verloopt de uitrol ook veel sneller en met beperkte hinder voor de bewoners.
 
Een grootschalige informatiecampagne
Proximus zal open en transparant communiceren met alle bewoners en ondernemingen in de zones waar fiber wordt uitgerold. Proximus neemt met elk bedrijf individueel en proactief contact op om te kijken welke fiberoplossing het best past bij hun specifieke noden. De bewoners worden uitvoerig over de uitrol en de voordelen van fiber geïnformeerd via een communicatieplan op maat van de inwoners, met onder meer een 0800-nummer, informatie in de shops en lokale infosessies. Ook over de commerciële voordelen wordt  uitgebreid gecommuniceerd.
 
Voor de redactie  : Bernard  Decock  /  Bron  : Proximus
 
  

Geplaatst op 17.12.2019

kunst in winkelgebied

Twee vriendinnen die beide een job hebben in het onderwijs, een kleuterleidster en een leerkracht in het bijzonder onderwijs, sport en creativiteit, slaan de handen in elkaar om hun creaties te presenteren in een pand in het winkelgebied in het hart van Kortrijk. Naast hun creatieve job  creëren ze prachtige kunstwerken die veel bijval kennen bij een breed publiek. Dus niet alleen in hun werkomgeving zijn ze veelzijdig  maar ook in hun tijdsbesteding na de lesuren staan hun handen niet stil. Het is een unieke belevenis om het werk van deze twee kunstenaars samen gepresenteerd te zien.
Heidi Leman is kleuterleidster in het “Kleuterbos” te Marke. Ze woont in Kortrijk en stelde reeds verschillende malen tentoon in Kortrijk maar ook van Brussel tot Oostende. Na opleiding te hebben gevolgd aan de academie van Kortrijk, Harelbeke en Menen werkt ze reeds meer dan 25 jaar met klei en andere materialen. Onlangs won ze nog de prijs van de jury en van het publiek in een wedstrijd voor sculpturaal werk van de Koninklijke Piet Stautkring te Beveren (Antwerpen).
Heidi maakt sculpturen in keramiek en brons. Het zijn meestal verstilde figuren, vertederende koppels maar ook geleefde gezichten. Haar werk is voordurend in evolutie. Zo komen er tegenwoordig figuren die wat verwrongen zijn. Bijna aan het worstelen met zichzelf. Lichaamstaal en gelaatsuitdrukking zijn twee belangrijke thema’s in het werk van Heidi Leman. Alhoewel de beelden op het eerste zicht wat ruw lijken hebben ze toch altijd een heel uitgesproken emotie en expressie.
Heide Platteau woont in Rollegem en geeft les in buso “De Hoge Kouter” te Kortrijk. Ze volgt momenteel nog een Bachelor opleiding creatieve therapie. Buren bij kunstenaars was tot op heden een jaarlijkse afspraak voor Heide om haar werk aan het breder publiek te tonen.
Heide maakt verfijnde juwelen, voornamelijk uit zilver en soms in combinatie met andere materialen. Haar inspiratie haalt ze uit fascinerende vormen die ze rondom haar opmerkt.
Samen hebben Heidi en Heide een pop-up in hartje Kortrijk, dicht bij winkelcentum “K”. U kan ze vinden op Steenpoort 17 en dit telkens op maandag- woensdag- en zondagnamiddag van 14.00 tot 18.30 en op zaterdag van 10.00 tot 18.30 tot eind januari. Meer info over de werken, foto’s en openingsuren vindt u op de facebookpagina van “keramiek Heidi Leman”.Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Heidi Leman 

Geplaatst op 17.12.2019

Arbeidshuis in Heule wordt gerestaureerd met Vlaamse middelen

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 69.336,96 euro toe voor de restauratie van een dorpswoning in de Koffiestraat in Heule. Het gaat om het arbeidshuis in Koffiestraat 14. Het huis zal gerestaureerd worden en herbestemd tot ontvangstgebouw voor vbs Spes Nostra Heule.
De dorpswoning in de Koffiestraat 14 ( zie front montage  ) staat al enkele jaren leeg. De gevels, daken en het interieur worden nu gerestaureerd. Het gebouw wordt herbestemd tot ontvangstgebouw voor vbs Spes Nostra. De zolder zal gebruikt kunnen worden door de leerlingen, bijvoorbeeld als leesruimte en snoezelruimte. In de tuin wordt een moestuin aangelegd. Er is aandacht voor een veilige toegangsweg naar de woning en achteraan het perceel wordt ook een fietsenberging voorzien.
 
De woning maakt deel uit van een groep beschermde dorpswoningen. Deze werden in 2004 beschermd omwille van hun architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde. Ze getuigen van de typische 19e en vroeg 20ste-eeuwse dorpsbebouwing in Vlaanderen. Toen was er een toenemende bebouwing in de dorpskommen door de stijgende bevolking als gevolg van de industrialisering. Bij de woning in de Koffiestraat valt specifiek het gaaf bewaarde schrijnwerk met typische T- en schuiframen en luiken op. Ook de typische voortuintjes zijn intussen zeldzaam geworden.
 
Axel Ronse, schepen van cultuur: “Stijn Streuvels schreef over deze woningen in zijn biografische boek ‘Heule’. Hij hechtte toen veel belang aan onder meer de aanwezigheid van de voortuintjes. Het is in 2021 trouwens 150 jaar geleden dat Streuvels geboren werd. We gaan dat niet onopgemerkt voorbij laten gaan in Kortrijk, maar daarover later meer!”
 
Minister Matthias Diependaele: “Dit arbeidshuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw is typisch voor de toenmalige dorpsbebouwing in Vlaanderen. Het is positief dat deze woning die al jaren leeg staat na de restauratie gebruikt zal worden door de basisschool. Dat is ook de beste garantie op het onderhoud ervan.”
 
Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Giovanny Saelens / Stad Kortrijk 

Geplaatst op 17.12.2019

BUDA : lab wordt De Warmste Makerspace!

Een initiatief van Canvas, Team Scheire, Devine Howest en BUDA::lab (Designregio Kortrijk).

Van vrijdag 20 tot zondag 22 december wordt het BUDA::lab de Warmste Makerspace! Niet alleen kampeert Team Scheire er 3 dagen, maar je kan ook creatieve talks meepikken, tal van workshops voor jong en oud en een Makersmarkt. Alle inkomsten gaan naar Clinicoders, een project van CoderDojo Belgium dat makersprojecten ondersteunt voor kinderen met een beperking.

Voor het Canvas-programma Team Scheire bedenkt Lieven Scheire samen met een team van ontwerpers en makers concrete oplossingen voor dagdagelijkse problemen van mensen met een beperking.  En dat is precies wat ze ook gaan doen op 20, 21 en 22 december tijdens De Warmste Makerspace, een pop-up-atelier in het BUDA::lab in Kortrijk. Daar pakken Lieven en zijn “fixers” allerhande kleine problemen aan en proberen ze die op een paar uur of een dag op te lossen. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen naar de kracht van creativiteit en samenwerking. En Lieven brengt dagelijks verslag uit van hun vrijwilligerswerk voor het goede doel.

Maar er is meer!

Studenten Devine, Howest houden het hele weekend een bar open in de Budafabriek ten voordele van Clinicoders. Op vrijdagavond 20 december organiseren zij er ook de Warmste Creative Talks: een avond vol creatieve talks met oa Hannes Coudenys (Hurae), Wünderbaar, Jonas Leupe (Brandstof studio) & Jonas Devacht. Tickets verkrijgbaar via het facebookevent.

CoderDojo Belgium is 3 dagen aanwezig voor een Coderdojo pop-up! (telkens van 10u-18u) Bij CoderDojo kunnen meisjes en jongens van 7 t/m 18 jaar leren programmeren. Dit wordt helemaal gratis verzorgd door vrijwilligers.
Tijdens de Warmste Makerspace organiseren de coderdojo's van Kortrijk, Waregem en omstreken pop-up coderdojo's waarbij je bijvoorbeeld een robot kan laten rijden, een eerste spelletje op computer kan programmeren of met arduino kan experimenteren.

Op zondag 22 december ben je welkom voor een Makersmarkt georganiseered door het BUDA::lab: een ontdekkingsmarkt waar tal van makers hun producten/machines/projecten/uitvindingen tonen aan het grote publiek! Ben je een maker en wil je een plekje op de Makersmarkt? Neem contact op via 
info@budalab.be.

Gedurende de drie dagen kunnen bezoekers ook deelnemen aan tal van workshops (met vrije bijdrage) in samenwerking met verschillende partners:

Vrijdag 20/12
10u-14u30: - Workshops solderen - Pop-up coderdojo / 14u30-18u:  Workshops solderen, workshops stickers maken - Pop-up coderdojo

Zaterdag 21/12 -

10u-14u30:   Workshops solderen - Workshops 3D ontwerpen/printen - Pop-up coderdojo / 14u30-18u: Workshops solderen - Workshops stickers maken
Workshops 3D ontwerpen/printen - Pop-up coderdojo

Zondag 22/12
10u-13u30: Makersmarkt - Workshops solderen - Pop-up coderdojo / 13u30-18u: Makersmarkt - Workshops solderen -  Workshops stickers maken -  Pop-up coderdojo

Iedereen welkom!
Van 20 tem 22 december, vrije toegang tussen 10u00 en 18u00. Budafabriek, Dam 2a Kortrijk

Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Lisa Declercq - Designregio Kortrijk 

Geplaatst op 17.12.2019

Filmmaker Raoul Servais schenkt archief aan Koning Boudewijnstichting

Raoul Servais, een van de meest innovatieve Belgische filmmakers van de 20ste eeuw, schenkt zijn documentatiefonds aan de Koning Boudewijnstichting. Zijn grafische werken, cells, documentatiemateriaal en voorwerpen gebruikt voor zijn iconische films, blijven zo voor altijd bewaard en toegankelijk.
De Oostendse filmmaker Raoul Servais (° 1 mei 1928) wordt beschouwd als de vader en de pionier van de animatiefilm in België en is tot op heden een inspiratiebron voor animatiefilmmakers wereldwijd. Hij sleepte talrijke prijzen in de wacht, waaronder een Gouden Palm op het Internationaal Festival van Cannes, en richtte de eerste animatiefilmschool op in Gent (KASK), de allereerste op het Europese vasteland. Zijn wereldberoemde oeuvre telt 15 korteanimatiefilms en één langspeelfilm.

Zijn experimentele en creatieve geest uitte zich reeds op jonge leeftijd toen hij zijn eerste film realiseerde met behulp van een zelfgemaakte camera, ineengeknutseld door een leraar uit een sigarendoosje en wat speelgoedonderdelen. Hij vond ook zijn eigen filmtechniek uit, de Servaisgrafie, een combinatie van animatie en liveaction.

Servais is een echte autodidact in animatie. Hij studeerde Sierkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent, maar had een bijzondere passie voor de animatiefilm waarvoor er geen opleiding bestond. In 1960 werd hij er docent en richtte de opleiding Animatiefilm op.

Voor zijn films ging Servais steeds opzoek naar nieuwe of vernieuwende stijlen die bij de onderwerpen en scenario’s passen. De inhoud primeert en de grafische stijl wordt hieraan aangepast. Oorlog, macht, mysterie en politieke of sociaal geëngageerde boodschappen komen vaak terug in zijn films, maar telkens op een andere manier. Hij weet als geen ander humor, angst, droefheid en verlangen te combineren.

Overdracht naar toekomstige generaties

Om de nalatenschap van Raoul Servais te vrijwaren en onder de aandacht te brengen werd de vzw Fonds Raoul Servais opgericht en opende er in 2018 een Raoul Servais-vleugel in Mu.ZEE in Oostende. Daarnaast mocht de Koning Boudewijnstichting nu ook het documentatiefonds van deze veelzijdige filmregisseur en artiest verwelkomen. Zo schonk hij heel wat grafische werken en voorwerpen gebruikt voor zijn films aan de Stichting. Daaronder veel zogeheten cells of cellos: dit zijn tekeningen, meestal gekleurd, op cellofaanfolies die uit meerdere lagen (kunnen) samengesteld zijn en die werden gebruikt voor ‘beeld per beeld opnames’ – Servais maakte de meeste van zijn animatiefilms met deze techniek, waarbij elke cello wordt gefotografeerd met een speciale camera. Tot de schenking behoren voorts originele tekeningen, geschilderde decors, maquettes, fotografische documentatie, affiches en ander materiaal van een aantal van zijn bekende films, zoals Taxandria, Harpya, Nachtvlinders, Sirene, Pegasus, Operation X-70. In totaal omvat de schenking meer dan 200 stukken.

Belangrijk voor Raoul Servais is de vorming van studenten, de overdracht van kennis en ervaring. Nog steeds actief en creatief bezig, wenst hij met zijn schenking aan de Stichting de overdracht naar toekomstige generaties te blijven nastreven. De Stichting zal zich inzetten om dit boeiend filmpatrimonium blijvend te bewaren en publiek toegankelijk te maken. Ze plant alvast een tentoonstelling in Brussel in het najaar van 2020.

 
Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  :  Koning Boudewijnstichting


 
 

Geplaatst op 17.12.2019

Politiezone Vlas pakt twee notoire drugsdealers op en neemt hoeveelheid drugs, cash geld, twee wagens en voor tienduizenden euro's luxe producten in beslag

Na maanden van intensief rechechewerk, voerden de speurders van de Politiezone VLAS, op vrijdag 29 en zaterdag 30 november 2019, enkele gerichte en uiterst succesvolle gerechtelijke acties uit in het kader van een groot drugsonderzoek in de regio, meer bepaald in Marke en Lauwe.

De acties gebeurden onder leiding van de onderzoeksrechter in Kortrijk, waarbij 5 personen werden gearresteerd, twee hiervan zijn voorgeleid voor de onderzoeksrechter en blijven aangehouden.

Tijdens de huiszoekingen werden grote hoeveelheden drugs (843,21 gram met een straatwaarde van +/- 45.000 euro) cash geld (+/- 48.000 euro), 2 voertuigen, luxeproducten met een totale winkelwaarde van tienduizenden euro's waaronder:
- een Rolex horloge
- schoenen van de merken Louboutin, Philipp Plein, Gucci
- kledij van de merken Louis Vuitton, Hermès, Phillip Plein, Gucci, Moncler, ParaJumper, Hermès
- handtassen van het merk Louis Vuitton
- Samsung LED-tv

Er werd ook een revolver met patronen in beslag genomen en attributen en producten om cocaïne te versnijden en te verpakken en meerder iPhones.

Verder onderzoek zal dit lokaal drugsnetwerk in kaart brengen en uitwijzen wat het precieze aandeel is van de verdachten.


Voor de redactie : Bernard Decock / Bron  & fotografie  : Filip van Loo 

Geplaatst op 13.12.2019

3 Hybride dienstvoertuigen voor wijkinspecteurs PZ VLAS gaat volop voor duurzame mobiliteit

Op woensdag 11 december 2019 stellen de wijkinspecteurs van Kortrijk, Kuurne en Lendelede met trots hun 3 gloednieuwe hybride dienstvoertuigen voor.
Na het vervangen van alle politiescooters en –bromfietsen van de wijkinspecteurs door elektrische fietsen, wordt met de aankoop van deze hybride politiewagens een nieuwe stap gezet in het streven naar duurzame en ecologische transportmiddelen bij de politiezone VLAS.
De wijkinspecteurs doen de meeste verplaatsingen weliswaar te voet of met de fiets, waardoor zij heel bereikbaar en aanspreekbaar zijn voor de inwoners van hun wijk. Maar soms moeten ook iets verdere verplaatsingen gebeuren, en dan heeft men toch de auto nodig.
De 3 gloednieuwe striping voertuigen zijn allemaal BMW’s 225 XE hybride:
·         hybride betekent dat zowel elektrisch als op benzine rijden mogelijk is; elektrisch heeft het voertuig een autonomie van 40 km, daarna kan overgeschakeld worden op de benzinemotor
·         de meeste autoritten door de wijkinspecteurs zijn veel minder dan 40 km
·         in het commissariaat of lokale politiepost kan de auto telkens terug opgeladen worden
 

·         maar elk voertuig is zo uitgerust (krachtige motor, striping, sirene, zwaailicht, radiofonie … ) dat het ook multi-inzetbaar is voor ander politioneel terreinwerk (interventie, verkeerscontrole, schoolpuntjes …

Voor de aankoop van de nieuwe voertuigen kon de politiezone VLAS aansluiten bij het raamcontract van FLUVIUS. De kostprijs voor 1 volledig als politievoertuig uitgebouwde auto, inclusief BTW, bedraagt 42.368,15 euro.
 
 
Voor de redactie & fotografie  : Bernard Decock / Bron  :  Thomas DETAVERNIER | adviseur | pers- en communicatieverantwoordelijke Politiezone Vlas | Kortrijk-Kuurne-Lendelede


 

Geplaatst op 11.12.2019

Steun voor Green Deal, maar gelijk speelveld en Europese investeringen in België zijn nodig’

Zonet hebben Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Commissaris Frans Timmermans een Europese Green Deal gepresenteerd. Het akkoord biedt heel wat opportuniteiten voor de Belgische technologische industrie. Agoria steunt de ambities van het plan. Het bevat ook initiatieven om het gelijk speelveld binnen de EU te verbeteren en concurrentieverstoringen met niet EU-landen aan te pakken. Of men daarin effectief slaagt, zal cruciaal zijn voor de realisatie van alle opportuniteiten, zegt Frank Vandermarliere, hoofd van het studiecentrum van Agoria. De technologiefederatie wil ook dat België zijn deel krijgt van de nieuwe Europese groene investeringen en innovatiemiddelen.  Dat ligt ook aan België zelf. Zo moet ons land dringend zijn mandaat opnemen in de Europese Investeringsbank. Die bank gaat de komende tien jaar immers duizend miljard euro aan groene investeringen losmaken. Al twee jaar slagen we er niet in om een vicevoorzitter te benoemen bij de Europese Investeringsbank (EIB). Ons land heeft nochtans heel wat grote dossiers lopen bij de EIB en ook nieuwe investeringen kunnen we via deze weg financieren. Dit gaat over miljarden euro’s voor onze industrie en geen enkele Belg waakt hierover. Dit is heel erg.
De ambities in deze Green Deal zetten in op klimaatneutraliteit tegen 2050 en op een meer circulaire economie. Het voorstel zal zorgen voor een belangrijke Europese markt in groene technologie. Denk maar aan de markt van groene mobiliteit, met batterijen, laadinfrastructruur, energieneutrale gebouwen, een ‘renovatiegolf’ voor het verduurzamen van huizen en scholen,  waterstoftechnologie, recyclage, herfabricage of nieuwe verdienmodellen in de circulaire economie. Die economische opportuniteit moeten we volop grijpen. De technologische sector in België heeft voor veel van deze uitdagingen oplossingen, zoals technologie voor windenergie op zee, energie-efficiënte in gebouwen, de nieuwste inzichten in recyclage, herfabricage, artificiële intelligentie en blokketen. Het komt er dan ook op aan dat we niet enkel de lasten van de uitdaging dragen maar ook volop de lusten grijpen. Zo kunnen we groei creëren door innovatie en het aansnijden van nieuwe markten voor onze technologische bedrijven. 
Het plan stelt nieuwe pistes voor om de verstorende effecten voor de industrie tussen de EU en derde landen met een lagere klimaatambitie aan te pakken. Dat is noodzakelijk want een verhoging van de klimaatreductiedoelstellingen tegen 2030 kan de Europese bedrijven een kostennadeel bezorgen. Handelsinstrumenten binnen het kader van de Wereldhandelsorganisatie en een aanpassing van de koolstofintensiteit van ingevoerde producten kunnen enkel een oplossing bieden als er op voorhand een gedegen analyse komt op de effectiviteit en de impact op de maakindustrie.  Anders loopt Europa het risico dat bepaalde cruciale delen van de waardeketen van de groene producten worden gedelokaliseerd en Europa weer afhankelijk wordt van buitenlandse technologie om de ambities uit dit groen akkoord waar te maken.
Een gelijk speelveld binnen de EU is ook cruciaal. Het verbeteren van de interne markt door ecodesign, de aangekondigde herziening van de staatsteunregels en van de richtlijn inzake energietaksen kunnen hiertoe bijdragen. Samen met het voorstel van rekeningrijden kan dit laatste ook zorgen voor de noodzakelijke groenere prijszetting van energie en mobiliteit in ons land.
Agoria vraagt dat onze regeringen er ook op toezien dat de nieuwe Europese financieringsinstrumenten en de middelen voor de ondersteuning van innovatie op een billijke manier worden verdeeld. Ze moeten ook de transitie in de Belgische industrie ondersteunen. Het groen transitiefonds mag niet gereduceerd worden tot een steenkoolfonds maar moet een bredere transitie ondersteunen. Wij moeten ons ook voorbereiden om beter op die Europese instrumenten in te spelen. Ons land moet dringend zijn mandaat opnemen in de Europese Investeringsbank. Die bank gaat de komende tien jaar immers duizend miljard euro aan groene investeringen losmaken. Al twee jaar slagen we er niet in om een vicevoorzitter te benoemen bij de Europese Investeringsbank (EIB). Ons land heeft nochtans heel wat grote dossiers lopen bij de EIB en ook nieuwe investeringen kunnen we via deze weg financieren. Dit gaat over miljarden euro’s voor onze industrie en geen enkele Belg waakt hierover. Dit is heel erg.


Voor de redactie : Bernard Decock / Bron  : Frederik Meulewaeter - External Relations Officer
  

Geplaatst op 11.12.2019
4922 artikelspagina's: 1 ... 4 5 6 7 8 <<< 9 >>> 10 11 12 13 14 ... 493