Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Michiel Vandewalle is lijsttrekker voor het kartel N-VA/Open Vld

Waregems kartel N-VA/Open Vld heeft Michiel Vandewalle aangeduid als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. Michiel Vandewalle is een 29-jarige ondernemer uit Beveren-Leie. Sofie Demeulenaere van Alfa Tapijtfabriek uit Waregem en eerder voorgesteld aan de pers komt op nummer 2. Fractieleider in de gemeenteraad Xavier Wuyckhuyse vervoegt het trio als de nummer 3 op de lijst.
Michiel Vandewalle studeerde enkele jaren geleden af als industrieel ingenieur aan de KULeuven en is sindsdien als ondernemer werkzaam binnen de sector van duurzame energie. Hij heeft twee grote drijfveren: ondernemen en politiek. “Als zoon (ouders zijn Kristof Vandewalle en Karijn Devogelaere) én kleinzoon van leerkrachten was ik nochtans in de wieg gelegd om in het onderwijs te stappen. Maar het is anders uitgedraaid,” lacht Michiel. “Als tiener al wist ik dat ik zelfstandige zou worden.”Wat de politiek betreft heb ik me ook van jongsaf geëngageerd. Eerst in de leerlingen -en schoolraad van het O.-L.-V Hemelvaartinstituut in Waregem, daarna als praeses van de KULAK en Moeder Waregemse. Momenteel ben ik bestuurslid bij de Jonge Kamer en zetel ik al vier jaar in het arrondissementeel bestuur en de partijraad van N-VA.” Michiel woont graag in Waregem maar vindt dat er toch veel beter en anders kan. “Het stadsbestuur heeft veel foute keuzes gemaakt zoals met de Zuidboulevard en hoe die anders uitdraaide dan verwacht. Ook op het gebied van mobiliteit heeft het stadsbestuur jaren gewacht om een visie op tafel te leggen. Net voor de stembusslag rijzen overal wegenwerken op maar ondertussen reed de Waregemnaar al jaren stapvoets naar zijn werk of naar huis.”
 
Nieuwkomer in de politiek, Sofie Demeulenaere, komt op nummer 2 en is hiermee de leading lady van het kartel N-VA/Open Vld. Sofie: “Net zoals het belangrijk is in een bedrijf om te weten wat er leeft bij je medewerkers en klanten, moet je ook weten wat de burger denkt van je beleid als je in het stadsbestuur zit. Participeren aan het beleid is niet het privilege van enkel de burgemeester en de schepenen. Elke Waregemse burger moet hieraan kunnen deelnemen.”
De nummer 3 Xavier Wyckhuyse (47) is zelfstandig verkoper in apotheekbenodigdheden, gehuwd en vader van 2 tieners. Al 18 jaar zetelt hij in de gemeenteraad voor Open Vld. Hij nam enkele maanden geleden het initiatief om over de verschillende partijen heen een herenakkoord te sluiten om minder verkiezingsborden te plaatsen in Waregem. Xavier: “Ik vind niet dat verkiezingsborden plaatsen nog van deze tijd is. Het zorgt bij elke verkiezing voor een hoop zwerfvuil in beken en op akkers. Omdat het niet plaatsen van verkiezingsborden niet te verbieden valt, stelde ik voor op de gemeenteraad een herenakkoord te maken tussen de verschillende partijen. Helaas was de CD&V hier niet voor te vinden.” Xavier volgt in de gemeenteraad ook de mistoestanden van de Zuidboulevard en het Boekenplein nauwgezet op.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  :   Evy Vandemaele Voorzitter Open Vld Waregem

Geplaatst op 31.05.2018

Rode Duivels op groot scherm


Op zaterdag 23 juni organiseren we voor de eerste keer een uitzending van een wedstrijd van de Rode Duivels (tegen Tunesië) op onze terras van Sportkaffee Leiestadion te Desselgem. Ingang is gratis.
Vanaf 17u00 is er een kubb tornooi, georganiseerd door KWB Desselgem. Inschrijven kan nog via WWW.KUBB-CUP.BE


Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron : Quentin Delroeux  sportkaffee-leiestadion
 

Geplaatst op 31.05.2018

2 valsmunters opgepakt na bezoek aan maandagmarkt

Op maandagvoormiddag 28 mei 2018, werden 2 marktkramers in Kortrijk het slachtoffer van 2 valsmunters, een man en een vrouw. De daders betaalden aan het marktkraam telkens met een vals briefje van 50 euro. Een van de getroffen marktkramers had kort na de betaling de truc door, verwittigde de politiezone Vlas en kon een goede beschrijving geven van de verdachten.
Op die manier kon een alerte politiepatrouille niet veel later een van de verdachten, de man, opmerken en staande houden. Deze aanhouding leidde de politie ook naar de vrouwelijke verdachte.
Er werd een strafdossier tegen beiden opgestart.
 
Voor de redactie : Bernard Decock - Bron  : Thomas DETAVERNIER | adviseur | pers- en communicatieverantwoordelijke Politiezone Vlas | Kortrijk-Kuurne-Lendelede

Geplaatst op 31.05.2018

Nieuwe METRO-winkel opent deuren aan de kust

Gloednieuwe vestiging in Middelkerke biedt oplossing voor horeca-en foodprofessionals in de kustregio
Donderdag 31 mei 2018 — Groothandel METRO opent op donderdag 31 mei haar eerste vestiging aan de Belgische Kust. De nieuwe METRO-winkel, gevestigd in Middelkerke, is de elfde in België. Met de nieuwe groothandel mikt METRO specifiek op professionele klanten die actief zijn in voeding: van restaurants en slagerijen tot bakkerijen, cafés, vishandels enzovoort. Professionele klanten in de voeding hebben dankzij METRO nu eindelijk een groothandel dichtbij die voldoet aan hun behoeften. De winkel biedt het meest uitgebreide assortiment aan de Kust en gespecialiseerd advies aan en kan bovendien de volledige kustregio dagelijks bedienen. Klanten kunnen enerzijds terecht in de winkel zelf of anderzijds een beroep doen op de professionele bezorgdienst van METRO om rechtstreeks aan hun zaak te laten leveren. Met de opening van deze winkel creëert METRO 25 jobs, specifiek voor vakspecialisten uit de streek. 
Grootste productassortiment in de kustregio 
Op een verkoopoppervlakte van 2000 m² stelt METRO het meest uitgebreide assortiment aan de Kust beschikbaar. Het diverse productaanbod bestaat uit 8000 artikelen, gaande van ultraverse voeding zoals vis uit de Noordzee, West-Vlaams rundsvlees en verse groenten en fruit, tot droge voeding en non-food.
Dankzij het breed gamma binnen de huismerken kunnen professionele klanten profiteren van een kwalitatief aanbod van zowel basisproducten als seizoensgebonden en lokale producten aan een zeer scherpe prijs. Hierdoor kunnen onze horeca- en foodprofessionals hun klanten nog beter verwennen.
Lokale parels in de aanbieding 
Daarnaast zet METRO heel duidelijk in op lokale producten. Zo is de winkel in Middelkerke trots dat het onder meer West-Vlaams rood (rundsvlees afkomstig van een nabijgelegen boerderij) en de Ostendaise-oesters uit de Oesterput in Oostende (sinds vorig jaar erkend als Vlaams traditioneel streekproduct door de VLAM1), kan aanbieden in de rekken. Bovendien werkt METRO samen met de NorthSeaChefs. Dit collectief aan (sterren)chefs werkt sinds enkele jaren aan het opnieuw in de markt zetten van (h)eerlijke lokale, en vaak minder gekende producten, waaronder vergeten vissoorten zoals Griet en Hondshaai. METRO Kust zet mee haar schouders onder dit project en trekt met haar visaanbod volop de lokale kaart.2
Filip Claeys, sterrenchef van De Jonkman (**) & NorthSeaChef, is enthousiast: “Met onze organisatie willen we weer aan visvangst doen met respect voor de vis. In plaats van te laten vissen wat we willen eten, moeten we met zijn allen opnieuw leren eten wat de visser vangt. We zijn heel enthousiast dat METRO ons hierin steunt om vergeten vissoorten mee op het menu te zetten. Samen met de nieuwe METRO-groothandel en haar klanten kunnen wij op die manier de consumenten overtuigen van de kwaliteit van onbeminde vissoorten en bijvangst, want zij zijn minstens even lekker.” 
Innovatieve dienstverlening 
METRO richt zich exclusief op professionele klanten in de voeding en is dus enkel toegankelijk voor ondernemers in de horeca en brede voedingssector. De vestiging in Middelkerke staat dan ook volledig in het teken van horeca en gastronomie, en is een volgende evolutie van het vernieuwde METRO-concept dat voor het eerst uitgerold werd in Antwerpen in 2016. Net als in alle andere METRO-winkels, bestaat het nieuwe METRO-team in Middelkerke volledig uit vakspecialisten die zelf al jarenlang in de sector actief zijn. Een 25-tal medewerkers zal er de uitsluitend professionele klanten ontvangen met de nodige expertise en advies verschaffen in de METRO-winkel óf op verplaatsing in de zaak van de klant.
METRO denkt mee met haar klanten en zet volop in op een maximale bereikbaarheid en beschikbaarheid. De winkel in Middelkerke is ideaal gelegen en elke dag geopend, maar METRO biedt klanten uit de volledige kustregio ook dagelijks de optie om de producten in hun zaak te ontvangen dankzij een uitgebouwde professionele leveringsdienst. Klanten kunnen kiezen voor de formule die hen het beste past: winkelen in Middelkerke (Cash & Carry), online bestellen en in hun zaak ontvangen (Delivery) of winkelen in Middelkerke, maar METRO de geselecteerde producten laten leveren, bijvoorbeeld als ze zelf niet kunnen instaan voor gekoeld transport (Sprint).
Inspelen op de noden van voedingszaken  
De nieuwe winkel versterkt de marktpositie van METRO aan de Noordzee. Met het uitgebreide productassortiment, de combinatie van winkel en bezorgdienst, en het team van vakspecialisten beschikt de winkel over de nodige troeven om te beantwoorden aan de noden van horeca- en foodprofessionals aan onze Belgische Kust. 
METRO kent sinds haar introductie in België in 2003 een continue groei. 
Vincent Nolf, CEO van METRO België is dan ook verheugd om na 15 jaar eindelijk een METRO-vestiging te openen aan de Kust: “De opening van de 11e winkel in Middelkerke is een nieuw hoofdstuk in ons expansieverhaal. De vraag in de markt leeft hier al lang en we zijn heel blij dat we er nu kunnen op inspelen door METRO Kust te openen. Zo kunnen we eindelijk ook de professionals in de voeding aan de Kust ondersteunen en hen helpen hun zaak succesvol uit te bouwen.” 

Praktische details

Adres: METRO Kust, Biezenstraat 28, 8430 Middelkerke

Openingsuren: : Ma – di – wo – do – vrij: 7u30 – 18u00 - Zat: 7u30 – 15u00 - Zo: 9u00 – 12u00 - Zo: 9u00 – 12u00


Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : METRO Cash & Carry Belgium


Geplaatst op 31.05.2018

Huidige Tabaksfee Yara Bogaert uit Wervik zet stap naar de politiek.

Sp.a Wervik stelt opnieuw 3 nieuwe kandidaten voor die zullen deel uitmaken van de verkiezingslijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018. 
Sp.a wil met lijsttrekker en huidig burgemeester Youro Casier de verkiezingsstrijd aangaan met een vernieuwende lijst waar jong enthousiasme een kans krijgt en waar men streeft naar evenwicht zowel op vlak van leeftijd, ervaring, profiel en geslacht. Deze 3 nieuwe kandidaten zetten alvast hun eerste stappen in de politiek. 
Hannes Decorte uit Wervik, 39 jaar, sportief en als vrijwilliger vaak in sportmiddens te zien. Sport en sportende jeugd maakt deel uit van zijn leven naast zijn job als IT-consultant. Zo is hij voorzitter van turnclub Krachtig en Lenig Wervik (KEL). Samen met de vele vrijwilligers van KEL probeert hij zoveel mogelijk kinderen en jongeren op een kwalitatieve manier aan het sporten te krijgen, alsook de vele jongvolwassenen de kans te geven zich, sportief als trainer of organisatorisch als medewerker, te ontplooien. Hannes zou graag zijn ervaring op sportief vlak aanwenden in de politiek. 
Sherly Vereecke uit Wervik, 39 jaar, werkzaam in de afdeling decoratie van een groothandel in bloemen, planten en decoratiematerialen en mama van 3 kinderen. Scherly is een creatieve duizendpoot met toneelspelen als grootste passie. Ze is actief in het verenigingsleven als lid van Theaterbende het Project, daarnaast is ze ook vrijwilliger bij de Wervikse Zwemclub. Cherly is sociaal en zeker steeds present als er in Wervik festiviteiten doorgaan. Beleidsdomeinen cultuur en armoedebestrijding spreken haar het meest aan. Sherly treed hiermee in de voetsporen van haar ouders die beiden ook politiek actief waren. 
Met Yara Bogaert uit Geluwe, 21 jaar, koos sp.a opnieuw voor jong enthousiasme. Yara is de huidige Tabaksfee van Wervik en volgt het laatste jaar maatschappelijke veiligheid aan de hogeschool Vives. Volgend jaar wil ze nog een jaar maatschappelijk werk bij doen. Yara is een sociaal persoon en een echte dierenvriend. Tijdens het weekend werkt ze in een dierenzaak te Dadizele. Vooral de beleidsdomeinen jeugd en sociale zaken trekken haar aandacht. Yara wil vooral inzetten op participatie van de Wervikse jeugd. Yara wil graag haar studies en haar haar ervaringen als Tabaksfee aanwenden in de politiek.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  en fotografie  : Filiep van Loo

Geplaatst op 31.05.2018

Nationale campagnebus N-VA in Kortrijk op 2 JUNI om 15 uur

De N-VA organiseert tijdens de eerste twee weekends van juni een bustoer door Vlaanderen met enkele nationale kopstukken, waaronder Bart De Wever, Jan Jambon, Theo Francken en alle Vlaamse en federale excellenties. De opvallende gele campagnebus stopt ook in Kortrijk, op 2 juni. De komst van de bus en de timing sluit perfect aan bij de #fierfermfris-precampagne die N-VA Kortrijk momenteel in de stad en de deelgemeenten voert.

Op zaterdag 2 juni stopt de bus in de Leiestraat, rond 15 uur. Op de bus zitten Vlaams minister-president Geert Bourgeois, minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken. Ze worden verwelkomd door lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Axel Ronse. Samen met de hele afdeling maken ze een wandeling door de winkelstraten en naar het Schouwburgplein en gaan ze in dialoog met de mensen. De bus vertrekt terug rond 16 uur.

“In 2012, toen we trouwens ook zo’n toer organiseerden, konden we ons lokaal stevig verankeren in tal van steden en gemeenten”, zegt partijvoorzitter Bart De Wever. “Als de enige echte gemeenschapspartij van Vlaanderen willen we die lokale verankering op 14 oktober sterk uitbreiden.” Want het lokale bestuursniveau is voor de N-VA cruciaal: “Een stads- of gemeentebestuur staat het dichtste bij de mensen. De straat, de wijk, het dorp, de stad: daar speelt het leven van de Vlaming zich grotendeels af.”

“Als je wil weten wat er onder de mensen leeft, dan moet je de straat op. Dat weten we in Kortrijk maar al te goed. We zijn fier dat de N-VA-bus ook in onze stad stopt. Het geeft onze campagne alweer wat extra kleur, letterlijk en figuurlijk”, aldus kandidaat-burgemeester Axel Ronse.

“Onze prachtige Groeningestad verdient frisse ideeën. Binnenkort maken we enkele van onze speerpunten bekend. Onze lijst is zo goed als rond. Verwacht weldra een rits nieuwe, verrassende kandidaten, een voor een op en top Kortrijkzanen die als N-VA-team uitdrukkelijk voor de partij kiezen en Kortrijk nòg beter willen maken”, stelt afdelingsvoorzitter Jorgen Deman.


 Voor de redactie  : Bernard Decock  - Bron  : : Steven Lecluyse NVA Kortrijk

Geplaatst op 30.05.2018

Europese sportstad gaat op sterk elan verder Golden European League

De nationale volleybalploeg van België speelt tweemaal in de Sportcampus Lange Munte. Meteen weer volleybal van de bovenste plank met
de wedstrijden tegen Estland op 3 juni en tegen Zweden op 6 juni. Vooraleer ons te richten op het WK voetbal alvast twee prachtaffiches in
onze Europese sportstad.
Triatlon en duatlon op zondag 17 juni
 
Het stadscentrum zal opnieuw bruisen met de
aankomst van duatlon en triatlon.
 
WK op groot scherm
Natuurlijk staan we als één man achter de nationale voetbalploeg. Je kan op het Schouwburgplein terecht voor de
wedstrijden van onze Rode Duivels. Op duivelskortrijk.be vind je de prgrammatie
 
Midzomerrun
 
In en door de stad met de midzomerrun, inmiddels ook een klassieker geworden onder de Kortrijkse Runs. .
An Vandersteene, schepen van Sport: “Het uitgebreide aanbod van de Stad Kortrijk om iedereen aan het sporten en bewegen te zetten,
en de talrijke evenementen die we co-organiseren of ondersteunen, bewijzen het: Kortrijk is de erkenning als Europese Sportstad meer
dan waard.”
 
Yogadag zondag 24 juni
 
Voor de vierde maal pakt de sportdienst uit met een yogaprogramma naar aanleiding van de internationale yogadag.
Bij de eerdere edities namen een 300-tal yogaliefhebbers (kinderen en volwassenen) deel . Ook dit jaar zijn er verschillende
lokale yoga-aanbieders die zich eerst als docent presenteren tijdens de pop up-yogasessies. Eerst is er een fijn kinder-ouder
moment met de yogasessie voor ouders en kinderen. Dan zijn er de lokale yogadocenten die in een pop upformule de
mensen laten kennismaken met verschillende soorten yoga. Vervolgens neemt Elsie Matthijssens van de AntwerpYogaorganisatie
de ganse groep op sleeptouw. Bij slecht weer gaat activiteit niet door. Op zaterdag 24 juni wordt dit
gecommuniceerd via www.facebook.com/vzwsportplus
 
Summerdance woensdag 27 juni
 
De lesgevers dans van de vzw Sportplus zetten een orgelpunt op het seizoen. Met deze uitsmijter kan elkeen uitgelaten de
zomer in dansen. Verschillende dansstijlen wisselen af . Met het WK-voetbal voor de boeg zullen deze keer ook de dames
zich niet onbetuigd laten. Op aangepaste ritmes maken we er een dolle boel van als één team. De Sportcampus Lange
Munte verandert voor één maal in een danstempel/WKstadion.
 
Kidssportdag woensdag 27 juni
 
Met je vriendjes een onvergetelijke namiddag beleven? Het kan op woensdag 27 juni, meteen de ideale afsluiter van alweer
een sportief sportplusseizoen. In twee groepen komen de kinderen vol aan de bak. Indoor zullen lesgevers en Koji de
kinderen van 2de kleuter tot en met 1 ste leerjaar op sleeptouw nemen en helemaal in de sfeer brengen. Outdoor kunnen
de jongeren op eigen houtje op zoektocht gaan en de meest uitdagende sportmoves doen samen met Koji, de nieuwe
sportplusmascotte. Opgelet.
Op voorhand inschrijven is noodzakelijk via www.kortrijk.be/kidssportdag
Bij regenweer gaat de activiteit niet door . Raadpleeg hiervoor de dag zelf www.facebook.com/vzwsportplus .
 
Vechtsportdag zaterdag 1 september
 
Helemaal nieuw is het initiatief van de vechtsportdag waarbij Kortrijk als Zwevegem de handen in elkaar slaan om de
vechtsporten voor het voetlicht te brengen.
 
Voor de redactie  : Bernard Deock - Bron  en montage's   : Seel Seynhaeve persverantwoordelijke  Team communicatie Stad kortrijk

Geplaatst op 30.05.2018

Nonkel Obama is kandidaat voor sp.a Kortrijk

Vandaag kondigt Quirijn Louncke (63) aan dat hij in oktober op de lijst staat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Quirijn werkte 20 jaar als parkwachter in de verschillende containerparken van Kortrijk. In het containerpark van Heule kreeg hij de bijnaam Nonkel Obama. Met die naam wil hij ook op de lijst staan.
Quirijn volgde een opleiding houtbewerking in het VTI in Harelbeke en werkte vervolgens jarenlang als schrijnwerker voor een Heulse firma. In 1997 trad hij in dienst van de stad Kortrijk en werd er een graag geziene medewerker, onder meer in het compostpaviljoen aan de minister De Taeyelaan en in de verschillende containerparken.
Hij woont in de Vlasbloemstraat in Heule met vrouw Carine. Ze hebben drie zonen en twee kleinzonen, een derde kleinkind is op komst. Samen met zijn broers en zussen trad hij vroeger op met de band “The Bandoleros”, de groep deed een honderdtal optredens per jaar, tot in Spanje toe
Philippe De Coene, lijsttrekker: “Met Quirijn krijgen we niet enkel een graag geziene man op de lijst, maar vooral ook een gewone werkmens die altijd klaar staat voor anderen”. Zo is hij actief in computerclub Appletje-I in Marke, veel inwoners gaan bij hem te rade met hun computerproblemen. En net zoals op het containerpark destijds, helpt Quirijn de mensen op zijn manier, met zijn onnavolgbare glimlach.
Waarom sp.a Kortrijk?
Quirijn Louncke: “Ik heb Bert Herrewyn altijd als een goede collega gezien, een man die zorgt voor het milieu en voor de netheid in de stad. Dankzij 1777 kan de stad nog properder gehouden worden dan vroeger.”
 Quirijn wil zich graag inzetten voor alle mensen in Kortrijk wie ze ook zijn.
“Toen president Obama naar België kwam kreeg ik in Heule de bijnaam Nonkel Obama en zo bleef het. Daarom wil in oktober opkomen onder mijn roepnaam Nonkel Obama”.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : SPA - Kortrijk

Geplaatst op 30.05.2018

VLAANDEREN WEER VAN ONS

Het Vlaams Belang gaf zonet het startschot van de nationale verkiezingscampagne. Onder het motto ‘Vlaanderen weer van ons’ trekken we samen met onze militanten en mandatarissen de straat op. Met folders in alle bussen van Vlaanderen, 20m²-borden, marktacties, advertenties en filmpjes op sociale media stellen we de Vlamingen ons alternatief voor.

Met ‘Vlaanderen weer van ons’ zeggen we de politieke klasse de wacht aan. Wij willen de macht immers opnieuw bij het volk leggen. Een volk dat baas is over zijn eigen centen, zijn eigen grenzen en zijn eigen toekomst. Kortom: met het Vlaams Belang maken we Vlaanderen weer van ons!

Vraag je gratis leeuwenvlag aan! ? 

Vlaams Belang biedt je een gratis leeuwenvlag aan om uit te hangen op 11 juli.

Meer info  : info@vlaamsbelang.org

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Vlaams Belang  Nationaal

Geplaatst op 30.05.2018

Archeologische opgravingen in Ieper

Op de site De Meersen in het centrum van Stad Ieper zijn bij archeologische opgravingen unieke restanten van de oude Sint-Niklaasparochie, een kerk, een begraafplaats met honderden lichamen en de abdij Sint-Jan-Ten-Berghe gevonden. 

Daar komt een nieuwe woonsite in opdracht van projectontwikkelaar 3D Real Estate. Een internationaal team van archeologen van Monument Vandekerckhove is er al maanden aan het werk. De vondsten vertellen veel over het rijke middeleeuwse Ieper. Vooral het groot aantal lichamen dat wordt opgegraven is uitzonderlijk in Vlaanderen. De lichamen zijn bijna allemaal in een houten kist begraven. Enkelingen zijn dan weer in een bakstenen grafkelder bijgezet. Zowel in als rond de toenmalige Sint-Niklaaskerk werden lichamen begravenover een periode van zowat 600 jaar. Er werd onder meer een lichaam van een mama gevonden, met in haar graf een pasgeboren baby. Het botmateriaal kan veel vertellen over de middeleeuwse Ieperlingen. Bv. hoe oud ze werden, waaraan ze gestorven zijn, ziektes, ... 

Middeleeuwse parochie 
Rond de Sint-Niklaaskerk ontwikkelde zich de eerste wijk van Ieper: de Sint-Niklaasparochie langs de oevers van de Ieperlee. De oudste vermelding gaat terug tot 1220. De vondst van een brede gracht langs de kerk zorgt mogelijk voor nieuwe inzichten over het ontstaan van Ieper. 

Abdij Sint-Jan-Ten-Berghe 
Op het vroegere noorderkerkhof werd, na het verdwijnen van de middeleeuwse wijk door de geuzenopstanden in de 16de eeuw en massale ontvolking na pestepidemies, de abdij Sint-Jan-Ten-Berghe gebouwd. Voor de bouw van de abdij werden rode bakstenen uit de 'briekenoven' van de stad gebruikt. De meeste abdijgebouwen en de middeleeuwse kerk werden afgebroken rond 1797, in de nasleep van de Franse Revolutie. De kerk werd pas in 1845 vervangen door een nieuw, eenvoudig neoclassicistisch gebouw met een markante toren. Helaas werd deze kerk tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd, net als de laatste abdijgebouwen. Vanaf 1923-1924 kwam er een nieuwe Sint-Niklaaskerk in een "neo-byzantijnse" stijl met moderne accenten. De huidige kerk wordt in het nieuwe bouwproject 'Gloria' worden ingewerkt. 

Bezoek argeologische site 
Op 2 juni worden de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek gedeeld met alle Ieperlingen tijdens een bezoekersdag. De presentaties in de Sin-Niklaaskerk starten om 10.00,11.30, 14.00 en 15.30u. Vooraf inschrijven is niet nodig, maar passend schoeisel wel.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron en fotografie  : Filip van loo

Geplaatst op 30.05.2018
3332 artikelspagina's: 1 ... 4 5 6 7 8 <<< 9 >>> 10 11 12 13 14 ... 334