Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

STEVE VANNESTE OP 15E PLAATS BIJ VLAAMS BELANG

Wouter Vermeersch: “Steve ziet zijn fout in en wil toch de partij blijven steunen. Daarom hebben wij hem alsnog een plaats op de lijst aangeboden.”

Steve Vanneste zal dan toch deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 en dit vanop de 15de plaats op de lijst van Vlaams Belang Kortrijk. Vlaams Belang lanceert in samenspraak met Vanneste tegelijkertijd een plan om de overlast van nachtwinkels in Kortrijk aan te pakken.

Lijsttrekker Wouter Vermeersch: “Steve Vanneste is persoonlijk en publiek zwaar door het stof gegaan. Hij heeft ook meermaals uitdrukkelijk afstand genomen van de uitspraken die bewuste avond en verontschuldigde zich bij de winkeluitbaters. Hij wil de partij blijven steunen en wij geven hem dan ook die kans.”

De Kortrijkzanen mogen oordelen

Steve Vanneste zelf verduidelijkt ook graag het één en ander: “Ik heb uiteraard spijt van de woorden die nacht. Maar om het een en ander te kaderen, wil ik ook vermelden dat mijn wagen voordien in de straat al meermaals beschadigd werd, dat mijn brievenbus gevuld werd met vuilnis en dat mijn vriendin uitgescholden werd voor ‘hoer’. Dat allemaal sinds ik lid geworden ben van Vlaams Belang. Dat praat mijn gedrag uiteraard niet goed, maar het verklaart wel mijn woede-uitbarsting. Ik heb intussen al meermaals aangedrongen op een verzoeningsgesprek met de nachtwinkeluitbater, tot op vandaag zonder succes.”

Lijsttrekker Wouter Vermeersch vult aan: “Samen met Steve willen we de Kortrijkzanen de kans geven om hem te beoordelen op zijn werk de afgelopen zes jaar in de gemeenteraad en niet op deze nachtelijke uitspatting. Daarom boden we hem alsnog een plaats op onze lijst aan.”

Overlast en oneerlijke concurrentie nachtwinkels aanpakken

Nachtwinkels zorgen maar al te vaak voor overlast in het Kortrijkse straatbeeld. Bovendien zijn ze vaak oneerlijke concurrentie voor regulieren horecazaken. Vlaams Belang wil dan ook dat het beleid hier rekening mee houdt en schuift een aantal actiepunten naar voor die moeten helpen de overlast in te dijken.

• Vlaams Belang wil in Kortrijk het aantal nachtwinkels sterk beperken door het opleggen van de maximale openingstaks en jaarlijkse belasting, de openingsuren streng te controleren en een ruime perimeter vast te leggen waarbinnen geen andere nachtwinkel kan uitgebaat worden. De maatregel moet, waar nodig, ook uitgebreid worden naar shishabars, belwinkels, internetcafés en andere ‘imagoverlagende winkels’.

• Systematische controles op het naleven van de wettelijke voorschriften moeten erop toezien dat ook zij alles netjes volgens de regels laten verlopen.

• Vlaams Belang wil dat Stad Kortrijk ondubbelzinnige convenanten afsluit met de uitbaters van nachtwinkels.

• Nachtwinkels mogen niet open zijn tijdens braderieën, foren, kermissen of andere publieke evenementen in hun buurt.
 
Voor de redactie & front montage   : Bernard Decock - Bron :  Wouter Vermeersch - Organisatie: Vlaams Belang Kortrijk
 
  

Geplaatst op 11.09.2018

Verkeerscowboys in Kortrijk worden aangepakt

1 op 3 rijdt veel te snel in Koning Albertstraat
In de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 september 2018, voerde de verkeerspolitie van de PZ Vlas op 3 verschillende locaties in het centrum van Kortrijk snelheidscontroles uit: Koning Albertstraat, Groeningestraat en Rijselsestraat.
Resultaten nachtelijke weekendcontroles op overdreven snelheid:
 de snelheidscontroles vonden plaats van 23.30 uur t.e.m. 02.30 uur;
 in totaal reden 242 voertuigen voorbij de flitsauto;
 76 bestuurders reden te snel;
 de hoogst gemeten snelheid was 71 km/u, waar slechts 50 km/u toegelaten is;
 in de Koning Albertstraat reden 55 van de 166 gecontroleerde bestuurders te snel, wat overeenkomt met 33 %.
 
Burgemeester VAN QUICKENBORNE: “Om de geluids- en verkeersoverlast van aankomende en
.
 vertrekkende voertuigen tijdens de uitgaansavonden in Kortrijk aan te pakken, voert de politie ook ’s nachts en in het weekend snelheidscontroles uit. In Kortrijk, Kuurne en Lendelede zijn snelheidscontroles sowieso het ganse jaar door een absolute prioriteit. Alleen door veel en intensieve controles te doen, wordt de pakkans groter en lopen hardleerse overtreders tegen de lamp. Deze nachtelijke weekendcontroles zullen dan ook systematisch herhaald worden.”


Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Thomas DETAVERNIER | adviseur | pers- en communicatieverantwoordelijke - Politiezone Vlas | Kortrijk-Kuurne-Lendelede 

Geplaatst op 11.09.2018

2 Nieuwe inspecteurs en 1 nieuwe commissaris voor de politie zone vlas

Op vrijdag 8 juni 2018, , legden  2 nieuwe inspecteurs en 1 tot commissaris gepromoveerde eigen medewerker de eed af in handen van de voorzitter van het politiecollege.
op de foto van links naar rechts
 Hoofdinspecteur Tom Vandewalle (eigen PZ Vlas medewerker die promoveerde van inspecteur naar hoofdinspecteur), werkt in de Interventieteams;
Inspecteur Barbara Verheyen (nieuw in de PZ Vlas), werkt als dispatcher;
Hoofdinspecteur Ruben Salens (eigen PZ Vlas medewerker die promoveerde van inspecteur naar hoofdinspecteur), werkt in de Interventieteams;
Inspecteur Wim Callewaert (nieuw in de PZ Vlas), werkt als wijkinspecteur in Lendelede.


Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Thomas DETAVERNIER | adviseur | pers- en communicatieverantwoordelijke - Politiezone Vlas | Kortrijk-Kuurne-Lendelede 

Geplaatst op 11.09.2018

K-TOTEM als toonplek voor regionaal grafisch talent

Een nieuw ontwerp voor de K-TOTEM door Devine studente Lisa Lapon

Vorig jaar werd regio Kortrijk opgenomen in het UNESCO Creative Cities Network als City Of Design. Om deze erkenning extra in de verf te zetten, geeft Designregio Kortrijk ruimte aan creatievelingen. De K-TOTEM werd ontwikkeld binnen het project Kortrijk Creëert en is dé toonplek voor grafisch talent uit de streek. De 3,5m hoge sculptuur aan de Kluifrotonde bij Kortrijk Weide krijgt 3-maandelijks een wisselende bekleding door een grafisch ontwerper of illustrator. Vorige ontwerpen waren van Carll Cneut voor Kortrijk Creëert, Zomer in Kortrijk, Studio Nomad voor Week van het Ontwerpen en illustrator Xavier Truant. Het ontwerp komt deze keer uit dé opleiding voor grafisch talent, Digital Design & Development van Howest. Devine lanceerde een wedstrijd onder zijn studenten. Tweedejaars studente Lisa Lapon overtuigde met haar speels en opvallend ontwerp.

“Een Devine student werkt op het online kruispunt van design en development. Je digitaal ontwerp tot leven zien komen op zo’n heuse sculptuur is voor de studenten een interessante uitdaging.” Jynse Cremers, Opleidingscoördinator Devine

De interesse van de studente-ontwerpster gaat vooral uit naar illustreren. Op haar instagram pagina @lisa.lapon verzamelt ze haar werk. Voor de K-TOTEM koos ze ervoor om het Buda-eiland in de spotlight te plaatsen. De lessen Devine gaan door in de Budafabriek, dus het Buda-eiland met de Budafabriek, Budakeuken, Buda Beach, Budascoop,… is voor haar gekend terrein. Elke plaats heeft ze geïllustreerd aan de hand van een beeld die een link heeft met de plek. Ze wilde de sculptuur laten poppen en koos dus voor kleuren die opvallen in de omgeving van de Kluifrotonde. Een geslaagde zet!

De K-TOTEM met Lisa’s ontwerp kan je tot eind november bezichten aan de Kluifrotonde bij Kortrijk Weide.

Interesse om jouw grafisch ontwerp of illustraties in de spotlight te plaatsen op de K-TOTEM? Neem contact op met Lisa Declercq, lisa@designregio-kortrijk.be 056/51.91.83

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Lisa Declercq - Designregio Kortrijk 

Geplaatst op 11.09.2018

Oudste café van Kortrijk zoekt uitbater

“Oud Cortryck”, één van de oudst bewaarde panden van de Kortrijkse binnenstad, is op zoek naar een
uitbater. Het pand werd in 2018 volledig gerestaureerd.
 
“Oud Cortryck” werd gebouwd in de 17e eeuw en doet al meer dan 100 jaar dienst als herberg. In 2018 werd het pand
volledig gerestaureerd – zowel de gevels als het interieur – om opnieuw als Kortrijks café dienst te kunnen doen. De
historisch belangrijke elementen werden in waarde hersteld en de nieuwe interieurelementen, zoals toog, buffetkast,
banken en tafels werden op maat gemaakt in de oude stijl.
De benedenverdieping biedt plaats voor 50 personen. Op de bovenverdieping is er mogelijkheid tot vergaderen voor
gezelschappen van 15 tot 20 personen. Bij de restauratie werd ook de integrale toegankelijkheid verzekerd, door het
wegwerken van het niveau bij de inkom en het herinrichten van de oude koer met o.m. een aangepast sanitair blok.
 
Ontmoetingsplek
 
Oud Cortryck wil een ontmoetingsplaats zijn voor jong en oud, voor de Kortrijkzaan en de bezoeker aan de stad alsook voor
de congres- en beursdeelnemer die ’s avonds verpozing zoekt. De Brouwerij hoopt een uitbater te vinden die zeer begaan
is met de bieren van de brouwerij en met de stad Kortrijk. Een uitbater met een brede belangstelling voor het culturele
aanbod, de evenementen, de economisch rijkdom en de pareltjes die de stad te bieden heeft. Een uitbater die tevens een
meester is in het koppelen van lokale specialiteiten met de bieren van de brouwerij.
Restauratie door Brouwerij Verhaeghe
Het pand werd gerestaureerd door Brouwerij Verhaeghe, een kleine familieonderneming uit het zuiden van West-
Vlaanderen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot twee eeuwwisselingen geleden. De brouwerij is vooral actief in het
buitenland. Na een bezoek aan de brouwerij, is het aangenaam voor gasten om deze uit te nodigen voor een bezoek aan de
stad en er een bier te kunnen drinken van de brouwerij in een bijzonder kader.
 
Open op zaterdag 8 en zondag 9 september
 
Tijdens de septemberbraderie (8-9 september) was  Oud Cortryck opengesteld voor het grote publiek ter  gelegenheid van de  open  munumenten dag
 
Brouwerij Verhaeghe-Vichte en Kortrijk
 
Brouwerij Verhaeghe-Vichte heeft een bijzondere band met Kortrijk. Léon en Victor Verhaeghe, 2de generatie brouwerij
Verhaeghe, trouwden elk met een dochter van Joseph Veys. Joseph Veys was Ieperling, maar kocht kort na zijn huwelijk
in 1898 met Maria Serruys, een brouwerij in Kortrijk. De Brouwerij Veys was gelegen aan de Overleiestraat te Kortrijk en
had een 50-tal cafés in eigendom. De Brouwerij Veys en een aantal eigendommen werden zwaar beschadigd tijdens de
bombardementen van 1944. De Brouwerij staakte haar activiteiten. Gezien Joseph Veys enkel dochters had en er twee van
hen getrouwd waren met brouwerszonen van de Brouwerij Verhaeghe, gingen de resterende cafés van de Brouwerij Veys
over naar de Brouwerij Verhaeghe.
De restauratiewerken bedragen zo’n 600.000 euro, waarvan Vlaanderen bijna 145.000 euro subsidieert.
Wout Maddens, schepen van Bouwen en Wonen: “Ook de stad Kortrijk subsidieert 33.000 euro in de restauratie. Ik ben tevreden dat na
de grondige restauratie er weer bier zal vloeien in het oudste café van Kortrijk. Dergelijke private investeringen zijn een zegen voor de
Wijngaardstraat en ons erfgoed.”
Korte historiek van het pand “Oud Cortryck”, Wijngaardstraat 10, 8500 Kortrijk
 
2003 Beschermd als monument
“Herberg zogenaamd Oud Cortryck. Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 15 oktober 2003. 17de-eeuws
diephuis onder pannen zadeldak met links haaks zadeldak. In 1933 wijziging van de benedenvensters: in plaats van
twee getoogde venster één groot rechthoekig venster. Witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint met gebruik van
arduin voor de lekdrempel. Verankerde trapgevel van twee traveeën en één bouwlaag (zeven treden + topstuk). Houten
kozijnvensters, rechthoekige deur. Deur en bovenvenster met steekbogige boogvelden, boven laatstgenoemde waterlijst.
In top klein steekbogig venster. 19de-eeuwse kelder met troggewelven. Interieur met balkenroostering.”
Tot 2004 :Eigendom van de familie Tack, Brouwerij Tack. en vanaf
2014 : is er een vergunning verleend aan Brouwerij Verhaeghe
 
Voor de redactie  en fotografie   : Bernard Decock - Bron : Schepen van bouwen en wonen Wout Maddens

Geplaatst op 10.09.2018

Vaste Vuist huldigde zijn kampioenen

De kampioenen hulde  begon met  Mattis Bouchet. Mattis nam dit jaar deel aan het EK voor juniores. Hij behaalde er in de finale aan de rekstok een prachtige 5de plaats
Interview Ward:
Ward nam het afgelopen jaar deel aan heel wat internationale wedstrijden onder de vlag van Vaste Vuist Lauwe. Ward stond eveneens op het EK voor juniores en Ward neemt daarbovenop in oktober deel aan de Olympische Spelen voor Juniores te Beunos Aires.
Ward trekt dus van 6 tot 18 oktober naar Buenos Aires (ARG) voor de Jeugd Olympische Spelen. De junior, die op het afgelopen European Youth Olympic Festival (EYOF) nog brons haalde aan paard en Belgisch kampioen bij de juniores werd, is volledig klaar voor de volgende uitdaging!

  • Wat waren de verwachtingen voor het EK? (Ward)
  • Tevreden met je prestatie op het EK
  • Je behaalde het enige Belgisch ticket voor de Olymische Spelen voor juniores te Buenos Aires. Wat zijn je ambities daar?
Mogen we vragen dat schepen van sport Eddy Lust naar voor komt om Ward te huldigen voor zijn indrukwekkende prestaties dit jaar.
 
Huldigingen:
Zondag  9 september huldigde Dries  Defossez zijn  ‘turnkampioenen’ 2018. Deze competitiegymnasten zijn ambassadeurs die de sport inde  stad Menen promoten. Door hun sportieve prestaties hebben ze  niet alleen hun  sport, maar ook de sportclub Vaste Vuist Lauwe op een positieve manier in het nieuws gebracht.
 
Dries  bedankte   burgemeester en schepenen van de stad Menen, alsook de provincie West-Vlaanderen, want dankzij hen kan de club verder uitgebouwd worden. Vanaf dit sportjaar turnen gymnasten  van de Vaste Vuist in een gloednieuwe turntempel, Gymhal Ter Leie..
De prijzen werden uitgereikt door de schepenen van Stad Menen en provincieraadsleden.

 Individuele kampioenen 2018

Provinciaal TTM
         
Vanoverschelde Laure C11 1ste   Menen
Derycke Louise C11 3de    
Vantomme Noa B11 3de    
         
Provinciaal TTJ        
Tournicourt Victor A12-13 1ste   Wevelgem
Delahaye Arthur I9 1ste   Ieper
Skvarcheuski Richard I8 1ste   Menen
Dupont Liam B10-11 2de    
Deneir Stan B16-18 2de    
Vlaeminck Wannes A12-13 3de    
         
Provinciaal D-niveau        
Van Glabeke Eleonora 10 jaar 1ste   Kortrijk
Beke Shanys 12 jaar 1ste   Menen
Berth Simon 9-10 jaar 1ste   Menen
Nuyttens Thibaud 13-14 jaar 1ste   Kortrijk
Bisschop Quincy 9 jaar 2de    
Coosemans Marine 12 jaar 3de    
Van Meenen Jelke 9 jaar 3de    
         
Provinciaal Trampoline        
Lavaert Silke C13-14 1ste   Menen
Silva Ornella C15-16 1ste   Menen
Cailliez Laura C13-14 3de    
Sabbe Sien B-niveau 11 jaar 3de    
         
Vlaams Trampoline        
         
Vlaams TTM-TTJ        
Verhaeghe Lise A12 1ste   Wevelgem
Delahaye Arthur I9 1ste   Ieper
Vantomme Noa B11 2de    
Francoy Alice A12 3de    
         
Belgisch TTM-TTJ        
Claeys Ward Juniores 1ste   Wervik
Verhaeghe Lise A12 1ste   Wevelgem
Tournicourt Victor A12 3de    
Vantomme Noa B11 3de    
         
Belgium Open Trampoline        
Becquart Charlot Divisie 1 2de    
Silva Ornella Divisie 2 3de    
Maes Lieuwe Divisie 2 3de    
Cailliez Laura Divisie 3 2de    
         
Special Olympics Belgium        
Vanden Reeck Timnah Lint 1ste   Kortrijk
         
Internationale wedstrijd Wase Gymcup + Lucien Mus Cup      
         
Topsportcentrum Gent - Brugge      
         
Ward Claeys       Wervik
Belgisch Kampioenschap Izegem 1ste    
EYOF (PMB)   3de    
Jeugd Olympische Spelen Buenos Aires       
Deelname EK Glasgow        
         
Bouchet Mattis       Ieper
Internationale wedstrijd Wase Gymcup per team 1ste    
Internationale wedstrijd Wase Gympcup individueel 2de    
Deelname EK Glasgow        
         
Spyckerelle Senne       Menen
         
         

Voor de redactie en fotografie  : Bernaard Decock - Bron  : Dries Desfossez  - Vaste Vuist Lauwe

Geplaatst op 10.09.2018

Met 250 aanwezigen en 184 eters voor De Zoeten kvk BBQ

Op donderdagavond trok de voltallige spelersgroep en de trainersstaf van KV Kortrijk naar sfeercafé De Zoeten Inval voor de jaarlijkse barbecue.
Ze werden er verwelkomd door de leden van supportersclub de Zoete KVK-vrienden. Meer dan 100 leden tekenden present voor
deze ontmoeting, waarbij ze samen met de spelers van hun geliefde club konden aanschuiven voor een rijkelijk barbecue-buffet.
 
Het werd een onvergetelijke avond: niet alleen was de zon van de partij, ook de supporters en hun idolen zorgden voor een sfeervolle avond.
Voorzitter Joseph Allyns, trainer Glen De Boeck en enkele spelers – waaronder peter Christophe D’Haene – werden geïnterviewd en
konden beamen dat ze op klassevolle manier werden ontvangen door de Zoete KVK-vrienden.
 
Voorzitter Geert “Skelle” Scheldeman blikt tevreden terug. Meer dan 150 personen genoten van een overheerlijke barbecue.
De conclusie: een meer dan geslaagd evenement en … voor herhaling vatbaar! See you next year!
 
Voor de redactie  en fotografie  : Bernard Decock - Bron  bart Dewulf secretaris  De KVK zoete Vrienden  

Geplaatst op 09.09.2018

Chantal Duck is een begrip in de Kortrijkse sportmiddens.

Deze rasechte Heulse dame is een gewezen Belgische Kampioene zwemmen.
Ze nam deel aan diverse Europese Kampioenschappen zwemmen en Wereldkampioenschappen zwemmen. Bovendien veroverde ze ook
een Belgische kampioenentitel in de harde triatlonsport!
Chantal is op vandaag werkzaam bij de sportdienst van Stad Kortrijk. Daarnaast is ze ook hoofdtrainer van de Koninklijke Kortrijkse Zwemkring.
Daar leidt ze jonge zwemmers op in de harde zwemsport. Met succes: onder haar vleugels is KZK aan een opmars bezig in het zwemmen en kan
KZK elk jaar opnieuw Belgische kampioenen leveren. Geen sinecure in deze tijden!
 
Chantal heeft zich onlangs ook politiek geëngageerd. Ze kreeg de 23ste  plaats op de lijst van Team Burgemeester en wil haar sportieve
knowhow op die manier ten dienste stellen van de Kortrijkse bevolking. Het project Team Burgemeester spreekt haar ten volle aan:
41 teamleden strijden om Kortrijk verder uit te bouwen op alle mogelijke manieren. De sterkte van het team zijn kenmerken die Chantal
in haar sport- en trainerscarrière dagelijks nodig heeft: vriendschap, toewijding, visie, karakter, sfeer en volharding.
Chantal rekent op de steun van die talloze Kortrijkse inwoners die samen met haar onze stad verder willen uitbouwen in de geest van
het Team Burgemeester. De eerste stappen zijn gezet, de toekomst ziet er mooi uit!
 
Voor de redactie en fotografie   : Bernard Decock
 

Geplaatst op 09.09.2018

Provincie West-Vlaanderen organiseert wedstrijd natuurfotografie ‘Het Zwin inspireert’

Vanaf heden  organiseert de Provincie West-Vlaanderen in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist de natuurfotografiewedstrijd ‘Het Zwin inspireert’.
Zowel amateurs als professionals kunnen gratis deelnemen via de website www.zwin.be/fotowedstrijd. Er zijn twee leeftijdscategorieën: ‘jonger dan 18 jaar’ en ‘volwassenen’ en drie thema’s: ‘dieren’, ‘planten’ en ‘landschap’. Het prijzenpakket bestaat onder andere uit exclusieve bezoeken aan het Zwin Natuur Park, boekenpakketten, educatieve spelletjes en Zwinabonnementen.
De wedstrijd loopt tot en met zondag 14 oktober en kadert binnen de tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’. Die tentoonstelling brengt een selectie van 100 uitzonderlijke natuurbeelden en is momenteel te gast in het Zwin Natuur Park.
Voorwaarden wedstrijd
De foto’s hoeven niet aan technische vereisten te voldoen en mogen zowel met een smartphone of tablet als met een professionele spiegelreflexcamera genomen worden.
De enige voorwaarde is dat de foto’s in het Zwin Natuur Park of de onmiddellijke Zwinomgeving genomen werden, met respect voor de natuur.
Prijsuitreiking op zaterdag 1 december
Alle inzendingen worden beoordeeld door een team juryleden. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 1 december in het Zwin Natuur Park. De winnende foto’s worden nadien tentoongesteld in het bezoekerscentrum van het park.
Meer info  : [ www.zwin.be/fotowedstrijd]

Voor de redactie  : Bernard Decock - Voor de dienst communicatie Provincie West Vlaanderen  - Raïsa Qvick

 

Geplaatst op 08.09.2018

Gatz steunt VJR bij uitsluiting van leden na Pano-reportage

Minister van Jeugd Sven Gatz reageert op de Pano-reportage over Schild en Vrienden die gisterenavond werd uitgezonden.
“De reportage liet onthutsende beelden zien, die ik als minister van Jeugd alleen maar kan veroordelen. Ik ben tevreden dat het parket ook dadelijk gestart is met een onderzoek naar de praktijken van deze radicale organisatie,” zegt minister Sven Gatz.
Deze ochtend heeft de minister overleg gehad met de Vlaamse Jeugdraad (VJR). In samenspraak werd beslist dat de VRJ overgaat tot de procedure van uitsluiting van de leden waarvan hij weet dat ze nauw verbonden zijn met Schild en Vrienden.
De VJR heeft een huishoudelijk reglement dat uitsluiting van leden mogelijk maakt op basis van drie gronden.

  • Wanneer leden meermaals niet verontschuldigd afwezig zijn;
  • Wanneer blijkt dat ze de visie van de VJR, de regels van de democratie, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind niet respecteren;
  • Bij grove schendingen van het huishoudelijke reglement of wanneer het lid een gedrag stelt dat de reputatie van de VJR ernstige schade toebrengt.
Het is op basis van dit huishoudelijk reglement dat de VJR de nodige stappen zal zetten. Minister Gatz ondersteunt uitdrukkelijk de procedure die de VJR heeft opgestart.
“De Vlaamse Jeugdraad is een belangrijke organisatie, waar we goed mee samenwerken. Hij is de stem van kinderen, jongeren en de jeugdwerkorganisaties. De Jeugdraad verdedigt waarden als diversiteit, gelijkheid van mannen en vrouwen en spant zich in voor een verdraagzame samenleving. Als blijkt dat leden van de Jeugdraad die waarden en normen niet onderschrijven en dus het huishoudelijk reglement aan hun laars lappen, lijkt het me logisch dat er voor hen geen plaats meer is binnen hun werking,” aldus minister Gatz.

 
Voor de redactie Bernard Decock  : Eva Vanhengel Woordvoerder  Kabinet Gatz

Geplaatst op 08.09.2018
3647 artikelspagina's: 1 ... 5 6 7 8 9 <<< 10 >>> 11 12 13 14 15 ... 365