Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Als Wallonië en Vlaanderen wél feilloos samenwerken: Brouwerij De Brabandere en Brasserie Dubuisson vieren samen 375jaar brouwgeschiedenis met 'Alliance'

Een Waalse en een Vlaamse brouwerij die samen een bier op de markt brengen, dat moet een unicum zijn. Ter gelegenheid van de 125ste verjaardag van Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove en de 250ste verjaardag van Brouwerij Dubuisson uit Pipaix brengen beide brouwers samen ‘Alliance’ op de markt. Niet één, maar twee bieren werden vandaag symbolisch voorgesteld op de taalgrens.

Alliance, een unieke uitwisseling van brouwexpertise
Steeds meer gaan Belgische brouwerijen samenwerken met buitenlandse bieren, maar een verbintenis tussen een Waalse en een Vlaamse brouwerij was tot nu toe ongezien. “Nochtans was het voor ons een heel logische keuze”, vertelt Albert De Brabandere. “Onze beide brouwerijen maken deel uit van de Belgian Family Brewers, waar de Belgische familiale brouwerijen zich verenigen om Belgisch bier wereldwijd bekend te maken. Het was daar dat ik Hugues Dubuisson aansprak om mee
te stappen in dit gezamenlijk project. Wij bestaan dit jaar 125 jaar en Brouwerij Dubuisson al 250 jaar. Dus brachten we onze brouwers samen om met die 375 jaar ervaring aan de slag te gaan en tot een subliem verjaardagsbier te komen.”

1 alliantie tussen Vlaanderen en Wallonië, 2 bieren
Al snel werd duidelijk dat het niet bij 1 bier kon blijven. “We zijn vertrokken vanuit de sterktes van beide brouwerijen”, aldus Hugues Dubuisson. “Zo geldt onze Brouwerij Dubuisson als referentie voor de sterkere bieren, terwijl Brouwerij De Brabandere een mooie reputatie heeft in foedergerijpte bieren. We verzamelden onze brouwers rond de tafel en besloten aan de slag te gaan met elkaars
specialiteit”. Zo verhuisde een Petrus Quadrupel gebrouwen bij Brouwerij De Brabandere naar het Waalse Pipaix om 6 maanden te rusten op eikenhouten wijnvaten uit de Bourgogne. En de Bush Caractère van Brouwerij Dubuisson kreeg een extra dimensie door het in het Vlaamse Bavikhove te versnijden met Petrus Aged Pale die tot 2 jaar in de imposante foeders bij Brouwerij De Brabandere lag.

Un compromis à la belge
Het eindresultaat is een compromis à la belge met 1 geschenkverpakking en 2 bieren in een champagnefles, binnenkort beschikbaar bij Hyper Carrefour, Cora, Intermarche, Makro, Spar en bij bierhandelaren. “We zijn heel fier op de 2 bieren die we vandaag mogen voorstellen”, aldus brouwer Antonin Maes van Brouwerij Dubuisson. “De fijnproever zal meteen merken hoe de microflora aanwezig in de foeders van De Brabandere onze Bush Caractère een heerlijke fruitigheid hebben gegeven. Terwijl de Petrus Quadrupel in onze Bourgogne vaten dan zoveel meer intensiteit en een vineus karakter kreeg met toetsen van chocolade, peperkoek en zoethout. Een perfect degustatiebier.” “We zijn er echt in geslaagd om het bier dat we kregen uit de andere brouwerij een eigen toets en toegevoegde waarde te geven”, vult brouwer Pieter Maes van De Brabandere aan. “Twee gebalanceerde bieren, zoals het onze Belgische traditie betaamt. Zeg nu nog eens dat Vlaanderen en Wallonië niet kunnen samenwerken. Wij als brouwers geven alvast het goede voorbeeld!”

Een jaar vol festiviteiten
Voor beide brouwerijen blijft het niet bij gezamenlijk een bier uitbrengen. “Ter gelegenheid van onze 250ste verjaardag, namen we ook ons Bush-gamma onder handen met enkele nieuwe namen en een opfrissing van het logo. Later dit jaar openen we het kasteel rechtover
de brouwerij als bezoekerscentrum”, vertelt Hugues Dubuisson. “We blijven investeren!”
Brouwerij De Brabandere luidde het feestjaar vorige maand al in met de opening van hun Brouwershuys waardoor de brouwerij voor het eerst in de geschiedenis haar deuren opent voor het publiek. Niemand minder dan brouwmeester Chris ontvangt en gidst de bezoekers
rond. “Met 34 jaar ervaring dacht Chris stilaan aan zijn pensioen, maar we zijn blij dat zijn kennis niet verloren gaat. Dit vat vol anekdotes kan de bezoekers boeien van begin tot einde.” aldus Albert De Brabandere.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 16.05.2019

Wervik start coachingtraject zwerfvuil en sluikstort

In het schepencollege van 11 juni 2018 werd beslist om zich in te schrijven voor een coachingtraject van de Mooimakers. Daar de deelname vrij arbeidsintensief is, wordt er beslist om met Mirom Menen samen te werken.

- Stad Wervik is door de Mooimakers (Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van OVAM, Fost Plus en de VVSG) eind 2018 geselecteerd voor een coachingtraject zwerfvuil en sluikstort. Het dossier werd ingediend door MIROM Menen.
- Doel van het coachingtraject is een effectief en efficiënt zwerfvuil- en sluikstortbeleid uit te bouwen en te implementeren in Wervik.

Samengevat willen we het volgende realiseren:

Interne coördinatie
- De rollen en taken van alle actoren omtrent zwerfvuil en sluikstort duidelijk stellen en op geregelde tijdstippen overleg plegen.
Monitoren zwerfvuil en sluikstort
- Netheidsbarometer implementeren: onafhankelijk meetsysteem om de hoeveelheid zwerfvuil in kaart te brengen door onderzoeksbureau Arcadis.
- Meldingssysteem optimaliseren voor sluikstorten, niet opgehaalde vuilniszakken en zakken zwerfvuilvrijwilligers bij OCMW Buurtwerking.

Gedragsbeïnvloedende communicatie op grondgebied Wervik
- Artikels Waarheen omtrent coachingtraject.
- Sensibiliserende borden plaatsen nabij hotspots 
sluikstort, zwerfvuil en hondenpoep.
- Borden met foto’s zwerfvuilruimers in het straatbeeld 
plaatsen.
- Principe ‘Veeg voor eigen deur’ meer bekendheid geven.
- Sensibilisatieactie hondenpoepproblematiek.

Vuilnisbakken- en veegplan
- Inventarisatie bestaande straatvuilnisbakken.
- Webtool monitoring straatvuilnisbakken (vullingsgraad, 
sluikstort, …) + analyse.
- Opmaak richtlijnen plaatsing straatvuilnisbakken.
- Vuilnisbakkenplan uitvoeren per sector.
- Veegplannen evalueren, optimaliseren, monitoren.

Zwerfvuil ruimen in Wervik
- Overzicht actoren zwerfvuil in Wervik opstellen en 
werking op elkaar afstemmen (webtool).
- Opgehaald zwerfvuil monitoren.
- Operatie proper actief bekend maken bij scholen en 
verenigingen.
- Innovatieve manieren ontwikkelen om vrijwilligers 
structureel te motiveren.

Hotspot grachten
- Innovatieve manieren om grachten te reinigen uittesten.
- Sensibilisatieactie burgers ontwikkelen.
- Opstellen actieplan ruimen grachten.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 15.05.2019

17 mei in teken van de regenboog

Op vrijdag 17 mei is het opnieuw IDAHOT, de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie.

Stad Kortrijk spreekt zich uit voor diversiteit en wil dit dan ook in al zijn vormen vieren en ondersteunen. De regenboogvlaggen, het symbool van de holebi- en transgemeenschap- hangen uit op verschillende locaties in Kortrijk in de week van 13 mei. Zo betuigen we onze steun en solidariteit.

Vincent Van Quickenborne, burgemeester: "Ook in het bestuursakkoord Beste Stad van Vlaanderen staat gendergelijkheid centraal. Kortrijk is een diverse stad met 76.570 unieke mensen: jong en oud, man en vrouw, rijk en arm, hetero, holebi, transgender, met of zonder beperking, hoogopgeleid, laaggeschoold en alles daar tussenin. Eén ding hebben we gemeen: we zijn allemaal Kortrijkzaan. En daarop zetten we actief in door mensen samen te brengen. We willen dit dan ook in al zijn vormen vieren en ondersteunen.”

Actie op secundaire scholen 
Op die dag bestrijden we graag haat met liefde! Rebus vzw en Unia organiseren samen met enkele West-Vlaamse steden, waaronder Kortrijk, een actie om IDAHOT in de kijker te zetten op secundaire scholen. Rebus vzw, Unia en Stad Kortrijk hebben samen een sensibiliseringsactie voorbereid.

Op verschillende locaties in Kortrijk vind je infographics en rainbowmessageboards waarop je jouw positieve, liefdevolle, diverse, hoopvolle, plezante en unieke boodschap kwijt kan. De borden nemen de vrijwilligers van Rebus vzw daarna mee naar Prides over heel Vlaanderen (Gent, Brussel, Antwerpen).

De locaties waar je een positieve boodschap kan achterlaten op één van onze messageboards:
- Centrale bibliotheek Kortrijk 
- JC Tranzit

Deze secundaire scholen nemen deel aan de actie:
- Athena campus Drie Hofsteden, Athena campus Pottelberg en Athena campus Heule 
- RHIZO Hotelschool Kortrijk, RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen, RHIZO Zorgkrachtschool Kortrijk, RHIZO Lifestyle-en Sportschool
-'t vier
-Guldensporencollege Zuid, Guldensporencollege Plein, Guldensporencollege Kaai en Guldensporencollege Engineering Bouwafdeling
-Don Boscocollege Kortrijk
-Spes Nostra Heule
-PTI Kortrijk Techniek & Tuinbouw

 

FVW / Bron: Stad Kortrijk

Geplaatst op 15.05.2019

Ontvangst Tessa Wullaert, Gouden Schoen 2019 op gemeentehuis Wielsbeke

Tessa Wullaert, inwoner van de gemeente Wielsbeke, behaalde begin dit jaar voor de tweede maal de titel van beste Belgische voetbalster van het voorbije kalenderjaar en beschikt na haar eerdere overwinning in 2017 nu dus over een Gouden schoenenpaar.

Tessa behaalde in 2015 de Gouden Sparkle (onofficiële gouden schoen) en in 2017 haar eerste Gouden Schoen.

Met haar team Manchester City greep ze onlangs net naast de Engelse titel maar kwam ze wel als winnaar uit de bus van de Engelse bekercompetitie, de FA Cup. 


FVW /Foto: gemeente Wielsbeke

Geplaatst op 15.05.2019

Woon- en Zorgbedrijf Wervik zet stappen voor een duurzaam beleid

Het klimaatbetoog liet ook het personeel van Woon- en Zorgbedrijf Wervik niet onberoerd en deelden hun enthousiasme met voorzitter Lien Deblaere (Sp.a) en hun enthousiasme werkte aanstekelijk al snel volgde de nodige actie.

Mei plasticvrij
Deze maand loopt de actie ‘mei plasticvrij’. Het doel van deze actie is de bevolking bewust te maken van het gebruik van plastic in onze samenleving en de impact van het plasticgebruik op ons milieu.

Het Woon- en Zorgbedrijf Wervik heeft dit initiatief aangegrepen om het gebruik van plastic in de organisatie te verminderen en dit niet alleen in mei, maar structureel.
De plastic wegwerpbekers bij de koffieautomaten of waterfonteinen worden vervangen door porseleinen kopjes of glazen. Ook de plastic bekertjes voor het toedienen van de medicatie in de woonzorgcentra, de nachtopvang en groepswonen worden vervangen.

De plastic kommetjes voor het dessert (yoghurt) worden vervangen door glazen kommetjes. Voor eigen bereidingen (pudding,…) eist het FAVV afgesloten potjes met de vermelding van de bereidingsdatum. De keukenmanager vond een aanvaardbaar alternatief hiervoor.

Ook plastic dessert- en koffielepeltjes worden vervangen door metalen en afwasbare exemplaren. Niet alleen zijn deze acties beter voor het milieu, ook de kostprijs daalt in sommige gevallen. In de woonzorgcentra werden in 2019, gedurende 125 dagen, reeds 18.000 plastic bekertjes gebruikt of 144 per dag. Er werden reeds 13.260 plastic lepeltjes of 106 per dag gebruikt in 2019 gedurende 125 dagen. De kostprijs van deze wegwerpproducten is hoog tegenover het alternatief: Op jaarbasis kosten plastic bekers 1.261 euro. De aankoop van 180 glazen kost 130,68 euro. Voor de plastic lepeltjes is de kostprijs 1.926 euro. Als we 1000 inox koffielepels zouden kopen, kost ons dat 600 euro.

Bij vergaderingen hoort ook koffie. Samen met de koffie werden melk in plastic cups en individueel verpakte koekjes voorzien. Het gaat hier om 2000 koekjes per jaar. Beide zaken schaffen we af: melk komt voortaan uit glazen flessen en de koekjes worden vervangen door fruit. Dat zijn twee vliegen in één klap: duurzaam en gezond.
Ook de bewoners zullen melk uit een melkkan krijgen in plaats van plastic cups. Voor individueel verpakte cakejes of wafels (vieruurtje) worden voortaan grote verpakkingen gebruikt.

Water
Het Woon- en Zorgbedrijf Wervik voorziet voor het personeel en de bewoners momenteel het meeste water in flessen. Jaarlijks verschijnen talrijke artikels die wetenschappelijk zijn onderbouwd, dat kraantjeswater even zuiver, gezond en veilig is als het flessenwater. Toch blijft iedereen flessenwater kopen (vaak in een plastic fles).
Daarom zullen personeelsleden niet langer water uit flesjes krijgen. Ofwel vult men een persoonlijke drinkfles of een karaf kraantjeswater. Even in de koelkast en heerlijk verfrissend water is beschikbaar. Het Woon- Zorgbedrijf zal binnenkort voor elk personeelslid een drinkbus voorzien. Zo hoopt het Woon- en Zorgbedrijf Wervik het drinken van kraantjeswater te promoten bij het personeel, die het ook thuis zal doen en familie en vrienden zal stimuleren het ook te doen.

Woon-werkverkeer
45,58% van de personeelsleden komt met de fiets naar het werk. Het personeel zal worden gestimuleerd per fiets naar het werk te komen. Om iedereen op de fiets te krijgen, zullen oplaadpunten voor elektrische fietsen worden voorzien. Zo kan het personeel tijdens de werkuren de e-bike opladen. De werkgroep gezond@work plant in het najaar een actie om het gebruik van de fiets voor het woon-werkverkeer te stimuleren. Bovendien ontvangt elk personeelslid een fietsvergoeding van 0,23 euro per kilometer. Het maximaal toegelaten bedrag is 0,24 euro per kilometer.

Elektriciteit
Ook op vlak van energie probeert het Woon- Zorgbedrijf spaarzaam om te gaan met gas en elektriciteit. De verlichting alleen al is een grote slokop. In de nieuwste gebouwen worden daarom ledlampen gebruikt. Ook voor oudere gebouwen wordt bij de opfrissing van lokalen of woongelegenheden de verlichting vervangen door ledverlichting. In lokalen en gangen waar het licht alleen moet branden bij aanwezigheid van personen, wordt gewerkt met sensoren en/of timers om ook hier het verbruik te minimaliseren. Het nieuwe gebouw Ter Beke is voorzien van zonnepanelen die ongeveer 20 % van de elektriciteit zullen leveren. De specialist infrastructuur bestudeert hoe de oude gebouwen met een minimum aan kosten kunnen energiebesparend worden gemaakt.

Wagenpark
Er rijden momenteel twee wagens van de warme maaltijden en één van de technische dienst op gas. Er werd ondertussen een nieuwe bijkomende wagen op gas voor de warme maaltijden besteld. In totaal zullen er 16 wagens zijn, waarvan 4 op gas.

 

FVW / ,Foto FVW

Geplaatst op 15.05.2019

N-VA Wervik-Geluwe wil bijenvriendelijke stad

Op de gemeenteraad van Wervik werd een aanvullend agendapunt ingediend door raadslid Belinda Beauprez (N-VA) rond bijenvriendelijke gemeente.

"Het valt mij steeds meer op dat ik het ene na het andere artikel (door wetenschappers, minister) lees over massale insectensterfte. Insecten zijn belangrijker voor het leven op aarde dat wij denken. Ze bestuiven planten, recyclen voedingsstoffen en vormen voedsel voor andere dieren."
"Mijn vraag is dan ook wat kunnen wij doen als stad om mee te werken om vb. een bijenvriendelijke stad te creëren. Is er ruimte voor subsidies voor burgers die vb. fruitbomen plaatsen, bomen met hoog nectargehalte plaatsen, die bijenkorven plaatsen?

Onlangs kreeg ik een voorstel om als bedrijf een bijenkorf te plaatsen en in ruil krijg je per jaar x aantal kg honing. Ik ben dan ook in dit project gestapt zowel op mijn privé als in mijn bedrijf staat nu een bijenkorf. 
"De honing zou dan eventueel kunnen gegeven worden aan het personeel. Honing is een natuurlijk antibioticum, werd reeds zeer veel gebruikt door de Romeinen, vandaar dat de link naar Wervik, de stad van honing een leuke toeristische insteek zou zijn." Aldus raadslid Beauprez.

Schepen van groen en propere stad Ann Degroote (stadslijst) antwoorde hierop dat het stadsbestuur achter het voorstel staat en dat er sedert 8 mei bijtjes zoemen in de stadstuin van Wervik. Deze werden voorzien door Dieter Deleu van imkerij Honeybeez.

“In Wervik komen in totaal 6 bijenkasten (bij particulieren en bedrijven). Stad Wervik voorziet 1 bijenkast in het stadstuintje en 1 aan de achterkant van het erfgoedcentrum. Er moet telkens een afstand van ± 1.5km tussen de verschillende bijenkasten zijn. Er is geen specifieke beplanting nodig voor de bijenkasten maar vanuit het stadsbestuur gaan we onze nieuwe aanplantingen wel baseren op de bomen en planten die we van Dieter doorkregen die gunstig zijn voor de bijen.”

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 15.05.2019

Boekstart-dag brengt kinderen in contact met boeken

Op zaterdag 18 mei 2019 verandert de stedelijke bibliotheek van Nieuwpoort in een heus kinderparadijs. 

Tijdens twee korte workshops maken kinderen kennis met boeken.
In de voormiddag kunnen de deelnemers van 10.00 tot 11.30u. deelnemen aan de workshop ‘Figuurtjes maken met fruit’ waarbij stukken fruit verwerkt worden tot
prachtige kunstwerkjes.
In de namiddag staat muzikale beleving centraal. Jonge kinderen krijgen de kans om muziek te maken en liedjes te zingen. Ook ouders kunnen deelnemen aan het muziekatelier. Ze kunnen er instrumentjes bespelen die op kindermaat gemaakt zijn.

Er worden drie sessies van telkens een halfuur voorzien door vzw Tamboeri. Start om 14.00, 14.45 of 15.30u.
Deelname aan het atelier is gratis. Vooraf inschrijven via bibliotheek@nieuwpoort.be of tel. 058 22 30 40. Vermeld het aantal kinderen én (groot)ouders/begeleiders, alsook het gewenste startuur.

FVW / Bron: Stad Nieuwpoort

Geplaatst op 15.05.2019

Dahot in Menen: meer dan een regenboogvlag

Jaarlijks zet de stad Menen op 17 mei, op de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (kortweg IDAHOT) de diversiteit van alle inwoners in de verf. De stad toont zich solidair met en open voor al haar burgers, ongeacht de seksuele voorkeur, huidskleur of sociale afkomst.

Burgemeester Eddy Lust en de schepen voor Gelijke Kansen Angelique Declercq kregen in de aanloop naar 17 mei de regenboogvlag al overhandigd door Thierry Toebat. “Thierry groeide op in Menen, is hier een bekende figuur én is bovendien finalist Mister Gay 2019. De finale van de verkiezing vindt op 1 juni plaats. We wensen hem met onze bestuursploeg Team 8930 alvast heel veel succes toe”, zeggen burgemeester Lust en schepen Declercq.

IDAHOT 2019
Dit jaar sensibiliseert stad Menen naar aanleiding van Idahot op 17 mei via de secundaire scholen alle jongeren tussen 12 en 18 jaar: door hen te stimuleren om rond deze thematiek te praten en hen ook te vragen om een positieve boodschap voor andere jongeren neer te pennen.

Schepen Declercq: “Alle secundaire scholen in onze stad hebben op 17 mei een infographic staan met weetjes. Daarnaast kunnen zij die dat willen op een rainbowmessageboard een positieve, liefdevolle, diverse, hoopvolle, plezante en unieke boodschap kwijt. Ook in ons stadhuis kunnen inwoners op vrijdag 17 mei in de voormiddag op zo’n bord een boodschap de wereld in sturen. Alle boodschappen worden bij alle deelnemende steden ingezameld en zullen naar de Antwerp Pride meegenomen worden. Er staat ook iemand klaar om met je te praten indien je meer informatie over het thema wenst.”

Holebi of transgender met vragen?

De holebifoon is een onthaal- en infolijn waar je terecht kan met al je vragen of gewoon je verhaal kan doen. Bellen kan gratis op het nummer 0800 99 533. Mailen kan naar vragen@holebifoon.be.

Lees ook meer info op www.rebuswvl.be/nieuws/detail/love-is-all-idahot

 

FVW / Foto: stad Menen

Geplaatst op 15.05.2019

Jazz&Brazz festival in Desselgem

Jazz&Brazz: met Vegir, Kleptomatics en Ze Quaffeurs
Met Jazz&Brazz lanceren CC De Schakel en Koninklijke muziekvereniging De Leiezonen een nieuw jazz-festival voor de actieve ‘jazzcat’.

Naast de aanstekelijke grooves van de Kleptomatics, een prettig gestoorde brassband rond multi-talent Yves Peeters, wordt het podium ook bestormd door heel wat lokaal talent. Openen doet het festival namelijk met Vegir, het nieuwe project van Waregemnaar en top-toetsenist Dominique Vantomme. Dominique verwierf bekendheid met zijn samenwerkingen met o.a. Toots Thielemans, Vaya Con Dios, An Pierlé, Viktor Lazlo, Roland en Axelle Red. Zijn nieuwe kwartet, grossiert in een aanstekelijke mix van jazz, oosterse klanken en gerichte psychedelica. Nog meer Waregems pigment krijgen we dankzij de feestelijke afsluiter ‘Ze Quaffeurz’. Een brassband ontstaan in de schoot van tal van kwalitatieve Waregemse top-harmonieën en muziekverenigingen. Hun aanstekelijke shows hebben ervoor gezorgd dat ze ondertussen bekend en berucht zijn in Vlaanderen en omstreken.

Jazz&Brazz wordt een uniek avondje toegankelijk jazzgeweld vermomd als een dik feestje, ongetwijfeld een binnenkomer die kan tellen.

Jazz&Brazz vindt plaats door op 18 mei in OC De Coorenaar (Desselgem) om 20.00u
Info en tickets via www.ccdeschakel.be.

FVW / Bron: stad Waregem

Geplaatst op 15.05.2019

Stadsbestuur Wervik laat mogelijkheden onderzoeken om verkeersleefbaarheid te verbeteren bij heraanleg Steenakker en omliggende centrumstraten

Stad Wervik bestelde vorig jaar een Bouwmeester Scan. De Bouwmeester Scan is een onafhankelijk hulpmiddel, ontwikkeld door Team Vlaams Bouwmeester, voor lokale besturen die werk willen maken van een duurzamer en beter ruimtegebruik. Met de heraanleg van Steenakker en omliggende centrumstraten is het de ideale gelegenheid om te bekijken of men terzelfdertijd iets kan doen om de verkeersleefbaarheid te verbeteren. De Bouwmeester Scan werd afgetoetst aan projecten waar het stadsbestuur mee bezig is of die de komende jaren gepland zijn.

Enkele punten uit de Bouwmeester Scan zijn voor het stadsbestuur prioritair:
- Zuurstof voor Wervik door nieuw circulatieplan
- Opschalen ambitie site Oosthove
- Autofilter voor Geluwe zodat Geluwe opnieuw een dorpsplein krijgt
- Realiseren fietsnetwerk
- Concrete onthardingsvoorstellen
- Upgrade Wervik door integraal fietsbeleid

Hiervoor zal het stadsbestuur ronde tafelgesprekken organiseren op 20 en 22 mei met vertegenwoordiger van verschillende raden en verenigingen. Daarna komt er 23 mei een infomarkt voor het grote publiek met presentatie van het project Steenakker/Gassite door BUUR, het project Oosthove door architecten Schepens en Bouwmeesterscan door stad Wervik. Een eerste sessie start om 17.00, een tweede sessie om 19.30u.

Schepen van mobiliteit Bart Pynket benadrukt dat er nog niets is beslist op vlak van rijrichting, eenrichtingsverkeer of afsluiten straten, in tegenstelling tot wat eerder in de krant verscheen. “Er zijn nog heel wat mogelijkheden die we samen met inwoners, handelaars, verenigingen, … zullen bekijken en waarvan de pistes verder zullen onderzocht worden.”

Een straat voor iedereen
De bedoeling van het circulatieplan is om elke weggebruiker, ongeacht zijn leeftijd, lichamelijke vaardigheid of het gebruikte verplaatsingsmiddel, gebruik kan maken van de openbare weg. “Je kan de openbare weg op heel wat manieren inrichten om elke weggebruiker zijn plaats te geven, echter is er één zaak waar je niets aan kan veranderen, en dat is de breedte van de weg.” Aldus Bart Pynket.

Ook het VIAS instituut benadrukt dat de openbare weg niet louter een verkeersfunctie heeft en dat elke weggebruiker, in het bijzonder de meest kwetsbare , er zijn plaats heeft. Weggebruikers moeten zich zo gedragen dat ze heen hinder of gevaar vormen voor de andere weggebruikers.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 15.05.2019
4531 artikelspagina's: 1 ... 5 6 7 8 9 <<< 10 >>> 11 12 13 14 15 ... 454