Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Inzamelactie voor nieuwe wagen slachtoffer verkeersongeval Heuvelland

Op donderdagnamiddag 31 januari deed zich in de Kemmelstraat te Heuvelland een zwaar verkeersongeval voor. De 29-jarige Lindsey D. uit Wijtschate raakte met haar wagen van de baan af en kwam in de gracht terecht, botste vervolgens tegen een duiker, een elektriciteitskast en werd tenslotte tegen een verlichtingspaal gekatapulteerd.

Lindsey moest door de brandweer worden bevrijd en liep zware verwondingen op aan het hoofd. "Ze is momenteel buiten levensgevaar, maar heeft heel veel pijn, haar gordel heeft zeker en vast haar leven gered", aldus vriendin Lisaa die nu een inzamelactie op touw heeft gezet om Lindsey te helpen aan een nieuwe wagen. 
"Ze had haar laatste spaargeld gestoken in de wagen die nu volledig vernield is, met de inzamelactie hopen we Lindsey een duwtje in de rug te kunnen geven en zo een mooi bedrag te kunnen inzamelen voor een nieuwe wagen, dat zou voor haar al een grote zorg minder zijn en intussen kan ze rustig verder herstellen van haar verwondingen", besluit Lisaa.

Wie Lindsey een duwtje in de rug wenst te geven kan terecht op: https://www.facebook.com/donate/368819370609499/

F
VW / Foto FVW

Geplaatst op 02.02.2019

Huis van het Kind Wevelgem

Eén aanspreekpunt voor ouder.

Heb je als ouder vragen over de ontwikkeling, de gezondheid of de opvoeding van je kind(eren)? Via het Huis van het Kind, een samenwerkingsverband tussen verschillende partners, kom je in contact met professionele organisaties die je kunnen verder helpen. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd, waarop je van gedachten kan wisselen met andere ouders. www.wevelgem.be/huisvanhetkind

 
FVW / Bron: gemeente Wevelgem

Geplaatst op 02.02.2019

“Harelbeke Schlagert 2019”

Op vrijdag 1 maart gaat de nieuwe editie door van 'Harelbeke Schlagert' ! Na de succesvolle editie in 2018 , in een uitverkocht cc Het Spoor , slaagden de mensen van vzw DMS er opnieuw in om een fantastische affiche samen te stellen . Met echte Vlaamse toppers !
Enig schaduwvlekje is het ontbreken van de vaste waarde Willy Sommers. Dit kwam omdat cc Het Spoor vorig jaar enkele weken/maanden geblokkeerd stond van stadswege uit , omwille van geplande renovatiewerken. Toen deze werken plots werden uitgesteld/afgelast werden de data van cc Het Spoor terug opengezet , maar het kwaad was geschied … Willy Sommers was in de beperkte vrije data niet meer beschikbaar.

Echter niet getreurd, want met de 7 artiesten die op de huidige affiche staan, ziet het er toch opnieuw naar uit dat cc Het Spoor opnieuw vol zal lopen op 1 maart.
De vip-formule (€ 75) is quasi uitverkocht met 200 aanwezigen en de standaard kaarten (€ 25) gaan vlotjes de deur uit.
Kaarten zijn te verkrijgen via 0471/685700 (liefst na 17 uur), alsook in de verkooppunten in Harelbeke: Café De Tientjes, Innotex en Kopie Harelbeke.

De avond start om 20.00u met streekgenoot Herbert Verhaeghe ..

De avond wordt afgesloten met de sfeermakers van Vlaanderen, de ambiancegroep Swoopvan Filip D’Haese.
De opbrengst gaat zoals vorig jaar opnieuw naar VZW Het Ventiel uit Hulste. Deze vzw zet zich dagdagelijks in voor mensen die te kampen hebben met jongdementie.
Onder de aanwezigen is er opnieuw een volle winkelkar te winnen.

De editie 2020 zal alvast doorgaan in de normale periode en dit rond de maand mei...

 
FVW / Bron: Harelbeke Schlagert

Geplaatst op 02.02.2019

2 gymnasten Vaste Vuist Lauwe vervoegen nationale Team Belgym

De nationale seniorenploeg Toestelturnen jongens “Team Begym” is sinds 2019 drie seniores rijker. 
Ward Claeys (Vaste Vuist Lauwe), Mattis Bouchet (Vaste Vuist Lauwe) & Liam De Smet (Lenig & Vlug Nijlen) vervoegen Team Belgym.
De jongens kwamen tijdens de zomer van 2018 in actie op het Europees kampioenschap voor junioren en eindigden op de 8ste plaats met het team. Een mooie prestatie waar ze terecht fier op konden zijn. Vanaf nu zullen de jongens dus deelnemen in de senioren competitie.
Voor het eerst in de geschiedenis van Sportgroep Vaste Vuist Lauwe vzwmaken 2 van hun opgeleide gymnasten deel uit van de nationale ploeg Toestelturnen jongens.
Voorzitter Defossez Dries: “ Ward en Mattis zijn 2 van onze buitengewone talenten in de gymnastieksport. Dit jaar mochten Ward en Mattis met het nationale juniorenteam (bestaande uit 3 gymnasten) deelnemen aan het EYOF, de Olympische Spelen voor juniores. Na schitterende kwalificaties wist Ward een toestelfinale te behalen. In die toestelfinale aan het Paard met Bogen behaalde Ward Claeys Olympisch EYOF-brons. Als enige Belgische gymnast wist Ward Claeys zich te kwalificeren voor de Jeugd Olympische Spelen te Buenos Aires. Hij eindigde er in de top 10 bij de beste gymnasten van de wereld. Kortom 2 gymnasten om supertrots op te zijn!”

Op de foto: de 3 nieuwe senioren voor de nationale herenploeg GYM met vlnr Mattis Bouchet, Liam De Smet en Ward Claeys.

 

FVW / Bron: Vaste Vuist Lauwe

Geplaatst op 02.02.2019

VACBL-veldloop

Op zondag 17 februari organiseert Vrije Atletiekclub Beveren-Leie (VACBL) zijn traditionele veldloop, tevens de 2e manche in het 10-delige veldloopcriterium voor Vrije Sporters en niet-aangeslotenen. Op de terreinen rond het gemeentelijk sportstadion in de Leenriestraat wordt opnieuw een uitdagend veldloopparcours in elkaar gestoken: Na de lovende commentaren van vorige jaren met een spiraal op de akker en een bruggetje waardoor er minder ronden dienden gelopen te worden, willen de parcoursbouwers Filip Vanwijnsberghe en Koen Dendoncker dit verder behouden, het zorgt voor de nodige spektakel!

Het eerste startschot wordt gegeven om 14.00u. We starten met onze jongste 2 reeksen kuikentjes van + 120m voor 3- tot 5- jarigen. Er is ook speciaal een wedstrijd voorzien voor mensen met een beperking en een volkscross over 1500 meter voor zij die het puur recreatief willen houden. Zoals steeds bij iedere reeks ( 28 in totaal) is dat de eerste 3 mannen en vrouwen gehuldigd worden op het podium met een extra prijs. Iedereen kan dus duidelijk zijn gading vinden.

We hopen dat het weer ons gunstig gezind is! Zodat onze sterk groeiende club talrijk aanwezig kan en zal zijn.

VACBL hoopt opnieuw de kaap van 600 lopers aan de start van de verschillende wedstrijden te krijgen. De deelnemers komen traditiegetrouw uit gans de provincie en omstreken. Voorzitter Sammy Declerck gaat er prat op dat elke deelnemer opnieuw een waardevolle naturaprijs zal mogen in ontvangst nemen. We houden er aan om telkens iets nieuws te kunnen geven. De atletiekclub kan blijven rekenen op zijn trouwe sponsors, die het mee mogelijk maken dat elk jaar opnieuw een rijkelijk gevulde prijzentafel kan worden samengesteld. Zo vallen er in de huidige editie meer dan 600€ aan tombolaprijzen te winnen (oa. Een degelijke stofzuiger). Alle winnaars krijgen een naturaprijs en een heel speciale prijs voor de andere podiumlopers. Daarmee onderscheiden we ons van de andere veldlopen, iedere loper weet dit te waarderen. We willen dan ook de mooiste prijzentafel hebben van de vrije sporters! 
En we denken niet enkel aan de lopers, ook onze 60 tal medewerkers worden niet vergeten. Naast de drank en eetbonnen krijgen ze ter gelegenheid van onze 45ste editie een prachtige badlaken (Clarysse) en houden we een kleine tombola onder de medewerkers. Want zonder deze mensen is er geen cross.

In de eigen rangen van de Beverse atletiekclub wordt vooral uitgekeken naar de talrijke aanwezigheid van de jeugdleden. Het motto van dit hele gebeuren is immers in de eerste plaats : de kinderen laten proeven van een veldloopwedstrijd in eigen regio, waarbij zij kunnen rekenen op de steun van hun grootste supporters zijnde hun mama, papa en andere familieleden. Ook de 7 Beverse jeugdtrainers zullen vanaf de zijlijn hun poulains luidop aanmoedigen. De komende weken worden ze op training klaar gestoomd!
De Beverse atletiekclub heeft in eigen rangen een ganse resem aan podiumkandidaten en daarvoor is het onder meer uitkijken naar Amalia Deschodt, Xander Delmeiren, Deme en Mare De Coninck, Wim Coussement, Mia Frère, Vital Aelbrecht, Filip Vanwijnsberghe en Veerle Debaets om de blauwwitte kleuren van VACBL hoog te houden.

Kortom, wie zijn veldloopcapaciteiten eens wil uittesten, hetzij competitief hetzij recreatief, of wie als supporter wil genieten van een sfeervol en sportief gebeuren, weet waar de place to be is op zondag 17 februari.

(Foto: VACBL)

Geplaatst op 01.02.2019

Wouter Deboot van “Iedereen Beroemd” te gast bij Reiscafé Antipode

Op vrijdag 8 februari komt Meulebekenaar Wouter Deboot met zijn fotoreportage “Dwars door Amerika” naar Reiscafé Antipode in Kortrijk. Hij doorkruiste vorig jaar de Verenigde Staten per fiets en bracht daar verslag van uit in het TV-programma Iedereen Beroemd op Eén. 
Tijdens zijn fietstocht ging hij op zoek naar de ziel van Amerika. Die zit niet in de wolkenkrabbers maar bij de gewone Amerikaan. Overal waar hij kwam ontmoette hij mensen die blaken van optimisme. Amerikanen die moedig en hoopvol zijn, zelf als alles tegenzit. Zij houden een land overeind dat wij Europeanen eigenlijk helemaal niet kennen.

Reiscafé Antipode werd opgericht in 2000 door enkele reisfanaten aan de toog van jeugdcafé De Reflex. Sindsdien is er nauwelijks iets aan de formule gewijzigd: op vrijdagavonden in de donkere maanden tonen reizigers hun foto's en brengen hun verhalen in VC Mozaïek. Tijdens de pauze en na afloop wordt er in de gezellige bar gebabbeld over reizen en veel meer. Voor een vereniging die zichzelf een “zelfhulpgroep voor reisverslaafden” noemt is dit natuurlijk de beste manier om nooit meer van dat reizen af te kicken.

Alle activiteiten gaan door in VC Mozaïek, Overleiestraat 15c, aanvang 20.00u., inkom € 3,00. Meer info via www.reiscafeantipode.be

Vrijdag 8 maart 2019: Dwars door Amerika
Fotoreportage door Wouter Deboot uit Meulebeke, bekend van “Iedereen Beroemd” op Eén.

Vrijdag 1 maart 2019: Marokko
Fotoreportage door reisleider en Marokko-kenner Jos Teuwen uit Kortrijk

Vrijdag 5 april: Peru en Bolivië
Fotomontage over Peru door globetrotter Dominiek Druart uit Wervik.
Fotomontage over Bolivië door reisfotograaf Bart Vanruymbeke (Fotoclub Groeninghe) uit Kortrijk.

Nieuw dit jaar : “Antipode wandelt”
Van mei tot september organiseert Reiscafé Antipode elke eerste vrijdagavond van de maand een originele themawandeling door de Kortrijkse binnenstad.

Vrijdag 3 mei: wandeling “Kortrijkse Geheimen – deel 1” o.l.v. Bart Hanson. Start om 19.30u. aan VC Mozaïek, deelname € 5, +/- 3 km, maximum 25 deelnemers, inschrijven vooraf aanbevolen via www.reiscafeantipode.be .

 

FVW / Bron: Antipode

Geplaatst op 01.02.2019

Extra genadejaar voor scholen gewoon basisonderwijs

Scholen of vestigingsplaatsen in het gewoon basisonderwijs die te weinig leerlingen tellen, krijgen vanaf volgend schooljaar twee genadejaren in plaats van één. Dat heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits beslist. Dankzij deze maatregel kunnen verschillende buurtscholen verder open blijven.

Gewone basisscholen die te weinig leerlingen tellen kunnen vanaf volgend schooljaar net als het buitengewoon onderwijs rekenen op twee genadejaren.

Basisscholen zijn bij uitstek buurtscholen. Er zijn er in Vlaanderen en Brussel 2600 basisscholen en bijna 3.800 vestigingsplaatsen. De regelgeving voorziet dan ook heel wat om een basisschool een echte buurtschool te laten zijn. In dunbevolkte gebieden bijvoorbeeld hebben scholen minder leerlingen nodig om in aanmerking te komen voor subsidies. Er zijn in het gewoon basisonderwijs drie categorieën: voor gemeenten met minder dan 75 inwoners per vierkante kilometer, voor gemeenten met 75 tot 500 inwoners en voor gemeenten met meer dan 500 inwoners per vierkante kilometer. Een basisschool kan zo al met 24 leerlingen blijven bestaan. En wanneer die school ver van alles af ligt, volstaan 16 leerlingen.

Als een school op de jaarlijkse teldag van 1 februari dan toch onvoldoende leerlingen heeft, voorziet de regelgeving in één genadejaar. In dat jaar kunnen ze extra leerlingen proberen aan te trekken zodat de school verder kan blijven bestaan. In het gewoon basisonderwijs is er één genadejaar, in het buitengewoon basisonderwijs zijn er twee genadejaren. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits beslist om ook in het gewoon basisonderwijs twee genadejaren mogelijk te maken. Door deze beslissing kunnen de leerlingen van verschillende kleine basisscholen in hun vertrouwde school terecht.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Scholen spelen een belangrijke rol voor het lokale buurt- en dorpsleven. School wordt gemaakt dichtbij de plaats waar ouders met hun kinderen wonen, zeker in het basisonderwijs. We hebben in Vlaanderen en Brussel op dat vlak een rijke traditie met 2.600 basisscholen en bijna 3800 vestigingsplaatsen. Heel af en toe gebeurt het dat er te weinig leerlingen zijn, dan krijgt een school één genadejaar. Vandaag hebben we beslist om een extra genadejaar in te voeren voor scholen in het gewoon basisonderwijs. In het buitengewoon basisonderwijs was dat al langer zo.”

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 01.02.2019

Quiz Lumen vrijdag 1 maart 2019

Lumen is groepje van medewerkers van het Welzijnshuis Waregem. Voor de vierde keer organiseren ze een quiz voor het goede doel. Vorig jaar ging de opbrengst naar Makayo Kafo, een kleinschalig ontwikkelingsproject in Senegal.

Dit jaar gaat de opbrengst naar 2 doelen. Enerzijds de Pamperbank, een initiatief dat luieroverschotten inzamelt in pamperboxen en ze verdeelt aan kwetsbare gezinnen. Anderzijds naar de 100(0)km voor Kom Op Tegen Kanker, waar enkele medewerkers van het Welzijnshuis aan deelnemen in de teams van Stad Waregem.

De quiz gaat over algemene kennis en met af en toe een knipoog. Het niveau is voor elk wat wils. De bedoeling is vooral een spannende en gezellige avond door te brengen. Bovendien maken alle deelnemers, niet alleen de beste spelers, kans om met een prijsje naar huis te gaan.

De quiz vindt plaats in het OC Nieuwenhove, Kerkhofstraat 30, 8790 Waregem op vrijdag 1 maart om 19.00 u. . Je dient vooraf in te schrijven per ploeg van maximum 4 spelers. Inschrijven kost 20 euro per ploeg en kan door te e-mailen naar: laurence.vanleuvenhaege@welzijn.waregem.be.

Inschrijven kan tot ten laatste 17 februari.

 

FVW / Bron: Lumen

Geplaatst op 01.02.2019

Aanpassing omleiding werken Kortrijkstraat Zwevegem

Na overleg tussen de dienst openbare werken, de politie en de aannemer die de werken in de Kortrijkstraat uitvoert werden deze morgen enkele aanpassingen uitgewerkt.

Om de hinder in de Harelbeekstraat en in de Blokkestraat naar de rotonde van Stasegem toe te beperken, zal de aannemer de timing binnen de werkzone aanpassen. Absolute voorrang zal nu worden gegeven aan het gedeelte van de Hinnestraat tot aan de Luipaardstraat.
Ten laatste vanaf zaterdag 09/02/'19 zal vanuit de Harelbeekstraat via de Hinnestraat terug naar de Kortrijkstraat kunnen gereden worden. Op die manier wordt in de Kortrijkstraat terug tweerichtingsverkeer mogelijk vanaf de Hinnestraat tot aan de rotonde van de N391, (Q8).

 

FVW / Bron: gemeente Zwevegem

Geplaatst op 01.02.2019

Memorial Museum Passchendaele 1917 klaar voor de toekomst

Na de jaarlijkse sluitingsperiode stelt het Memorial Museum Passchendaele 1917 te Zonnebeke op 1 februari 2019 opnieuw de deuren open. Met een nieuwe tentoonstellingsruimte en jaarlijkse herdenkingen wil het museum het verhaal van de Slag bij Passendale verder internationaal blijven uitdragen. De herdenking aan één van de bloedigste periodes uit onze geschiedenis en de herinnering levendig houden aan de vele slachtoffers, blijft de komende jaren centraal staan.

De herdenkingsjaren van 100 jaar WOI is een periode waar we zeer tevreden op terugblikken. Het feit dat we in die periode 765.374 bezoekers hadden, bewijst dat de naamsbekendheid en het maatschappelijk belang van het MMP1917 sterk gegroeid is. Ook in de komende jaren verwachten we een ruim publiek te kunnen aanspreken. De reservaties voor 2019 stromen vlot binnen’, aldus Steven Vandenbussche, Directeur MMP1917.

Vernieuwingen museum
De herinneringsgalerij, het laatste gedeelte van het museum, bestaat vanaf dit jaar voor een groot stuk uit een dynamische tentoonstellingsruimte. Hier zullen jaarlijks twee tot drie historische en artistieke exposities en diverse participatieprojecten plaatsvinden. Professor Steve Dixon (Manchester School of Art) brengt er als eerste zijn kunsttentoonstelling van 1 februari tot eind mei 2019. ‘Passchendaele, Mud and Memory’ is een compositie opgebouwd uit verschillende gezichtskenmerken van militairen die tijdens de Slag bij Passendale streden.
Vanaf april 2019 kunnen de bezoekers in het salon een nieuwe tentoonstelling over het kasteelpark ontdekken. Tot dan vestigt deze ruimte de expositie ‘Dig Hill 80’ met enkele topvondsten van de opgravingen op Hill 80.

Passchendaele Archives
Het museum zet de komende jaren ook sterk in op de ontsluiting van persoonlijke verhalen van de gesneuvelde militairen tijdens de Slag bij Passendale, via het project de ‘Passchendaele Archives’. Met dit project gaat het MMP1917 op zoek naar de verhalen achter de vele namen op de begraafplaatsen en monumenten en geeft ze een tastbare plaats in het landschap. Zo’n 4.000 dossiers maken momenteel deel uit van dit project. Een kleine 2.000 dossiers zijn ontsloten via de database archives.passchendaele.be.

Herdenkingsplechtigheden en evenementen 
Het MMP1917 blijft de komende jaren ook inzetten op herdenking met de jaarlijkse plechtigheden ‘ANZAC Day’ (25 april) en de ‘Passchendaele Ceremony met fakkeltocht’ (10 november). Het Kenniscentrum organiseert dit jaar ook drie WO1-lezingen.

‘Wij zijn ervan overtuigd dat het verhaal van de Slag bij Passendale en bijgevolg dus ook het verhaal van het MMP1917 actueel blijft. Meer dan 100 jaar later blijft het maatschappelijk belang van ons verhaal sterk aanwezig. Oorlog blijft tot op de dag vandaag veel onschuldige slachtoffers maken’, aldus Joachim Jonckheere, Gedelegeerd Bestuurder MMP1917.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 01.02.2019
4040 artikelspagina's: 1 ... 5 6 7 8 9 <<< 10 >>> 11 12 13 14 15 ... 405