Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Nieuwe Wind in café Estaminet

Onlangs  heropende de 43 jarige Veronique Desnock het volks café Estaminet in de kortrijksestraat in kortrijk.
Veronique heeft 16 jaar horeca ervaring opgedaan destijds bij haar ouders Monique en Jean Pierre   die cafe de kroone uitbaten op het Sint Amandsplein in kortrijk.
Haar droom is nu in vervulling gegaan met cafe Estaminet .
Op heden is in het café een liefhebbersvoetbal  -en een kaartersclub gehuisvest. Op 10 en 11 november is er een kippebil kaarting ten voordele van een benefiet.
De kaarting gaat door op vrijdag vanaf 17uur en op zaterdag vanaf 10 uur. Het café is alledagen open van 10 t/m 22u tijdens de week ,   en is op woensdag gesloten.
 
voor de redactie en fotografie  : Bernard Decock

Geplaatst op 16.10.2017

Meer dan 10 jaar Coverband “Tjeeventig”

Zaterdag  14 oktober had onder enorme groote belangstelling het optreden plaats van  de coverband " Tjeeventig  " in de feestzaal van t'jaar 30 in Moorsele ;
Coverband " Tjeeventig  "  is  ontstaan is begin 2016 en die enkel muziek (covers) brengt uit de jaren 70.
De band bestaat uit zeven muzikanten en één technicus. Alle muzikanten hebben heel wat ervaring. De liefde voor muziek

drijft hen  naar zoveel mogelijk samen muziek maken en uiteraard ook regelmatig optreden.

Een optreden van “Tjeeventig” staat steeds voor een stijlvolle set, met veel ambiance en muziek die iedereen kent en duurt
ongeveer een 120 minuten.  Ondertussen zijn al een paar optredens de revue gepasseerd en
de reacties van organisatoren en van het publiek waren uitermate positief.


OPRICHTING VAN DE BAND :

Begin 2016 starte Bart Knockaert de band op door middel van wat advertenties op het internet. Nogal snel komen we tot de
bezetting die ze  nu hebben. Vanaf februari 2016 starten de eerste repetities en het voelde meteen goed aan. Iedereen deelde hetzelfde
gevoel : “Hier moeten we verder mee”.

DOEL VAN DE BAND :

Muzikaal is het de bedoeling dat we enkel covers uit de jaren 70 brengen. Dit decennium leent zich mateloos goed tot het spelen
van toffe muziek die iedereen kent. Zelfs jonge mensen staan sommige nummers mee te brullen. Het is een periode waar zowel
rock, pop, disco, ska en andere genres werden gelanceerd. Vermoedelijk zijn in de seventies de meest verschillende blijvende
vormen van muziek ontstaan. Hoofdreden van de oprichter om voor deze tijdsmeter te kiezen.

Dat de jaren 70 een goede keuze waren uit zich vooral in enthousiaste reacties tijdens optredens.


STERKTE VAN DE BAND :

De coverband staat vooral sterk in zijn schoenen om drie grote redenen. Het communicatieve luik tussen de leden komt steeds
op de eerste plaats. Alles kan en wordt besproken in de groep, dit voorkomt moeilijkheden achterna.

Tweede reden is het feit dat  ze voor één goeie en gedreven muzikanten zijn. De meesten onder ons hebben een grote
muzikale bagage en dat voel je. Vooral wanneer nieuwe nummers voor de eerste maal op de pupiter liggen komt dit goed
tot uiting. De wekelijkse repetities dringen ons steeds verder naar de perfecte afwerking van de nummers.

Finale reden is de vocale “grandeur” van de groep. Bij momenten zingen 5 van de zeven muzikanten samen wat een
indrukwekkende sound oplevert!
Men kan de optredens van  Coverband " Tjeeventig bijwonen op volgende locatie's

21 oktober in café de Blauwe Maan te Kaprijke (21u)  28 oktober in zaal Casino  in  Kooigem (21.30)
15 december op de kerstmarkt te Ieper (19u)  16 december op de kerstmarkt in De Panne (19.30u)

Voor meer info  bart-knockaert@telenet.be of via  www.facebook.com tjeeventig

Voor de redactie  : Bernard  Decock - Bron  : Roosie  Seys /  Foto's :   Trees Rommelaere

 

Geplaatst op 16.10.2017

Piet Huysentruyt bij domein Guldenspoor

Woensdagavond 11 oktober was er de feestelijke pre-opening Likoké met Piet Huysentruyt op het domein Guldenspoor te kortrijk. Vrienden en familie en kennissen werden uitgenodigd op deze feestelijke pre - opening. 
Bij deze gelegenheid mocht de  zoon van Piet  ,  Cyriel en de jonge kok Anthony Stoop  van Dominique Persoone Likoké Pralines in ontvangst nemen  (.zie front montage  )
 
Voor de redactie en fotografie  : Bernard Decock

Geplaatst op 12.10.2017

Herinneringsmomenten in crematorium UITZICHT

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert crematorium UITZICHT in de periode van 1 november “De Herinnering”. Het is een moment en een plaats waar iedereen welkom is om een overledene te herdenken. Met woord en muziek staan we stil bij leven en afscheid nemen.

Omdat UITZICHT openstaat voor elke levensvisie, kan men kiezen uit meerdere momenten:

*Op dinsdag 24 oktober 2017 is er om 19u00 een vrijzinnig-humanistische herdenking, met en door het Huis van de Mens Kortrijk.

*Op woensdag 25 oktober 2017 vindt er om 19u00 een christelijke herdenking plaats, in samenwerking met Dekenij Kortrijk.

*Op maandag 30 oktober 2017, eveneens om 19u00, verzorgen de onthaalmedewerkers van UITZICHT een open herinneringsmoment. Dit jaar nodigt UITZICHT Siel Verhanneman en Katrien Verfaillie uit. Met haar poëzie weet Siel de zere en tere plekken van verdriet te benoemen. Katrien brengt eigen werk op piano. Het zijn intieme composities met een eigen ziel en rust.

Alle herinneringsmomenten gaan door in de Aula van UITZICHT, Ambassadeur Baertlaan 5 te Kortrijk.

Om organisatorische redenen wordt gevraagd om vooraf in te schrijven. Dit kan per mail naar deherinnering@crematoriumuitzicht.be of telefonisch op 056/28 29 30.


Voor de redactie  : Bernard Decock  -Bron  : Jan Sabbe Crematorium uitzicht

Geplaatst op 11.10.2017

Kookouders Vaste Vuist Lauwe op nascholingsweekend

Het mogen dan wel geen echte gymnasten zijn, het is toch een groep die we niet mogen vergeten, de kookploeg van sportgroep Vaste Vuist Lauwe! Op sportkamp en andere evenementen door het jaar staan zij telkens weer klaar om de broodjes bruin te bakken, lekkere soep te maken, … . En dat ze niet enkel op kamp zijn om te koken, maar dikwijls ook het beste van zichzelf geven op activiteiten bewijst deze foto maar al te goed. De kookploeg van Vaste Vuist Lauwe trok vrijwillig op nascholingsweekend om er de nieuwste trends in de keuken te ontdekken en de teambuilding te verstevigen.
op de foto: Kookploeg Vaste Vuist met boven vlnr Diego Vanden Nest, Alain Platteau, Matteo Silva, Jelle Coussens, Monique Holvoet,  Mathieu Isebaert, Yves Verduyn en voorzitter Dries Defossez. Onderaan vlnr Katty Desloover, Galina Slosse, Carol Vandorpe, Joyce Camertijn, Patrick Isebaert en Karin Tournicourt.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Dries Desfossez Vaste Vuist Lauwe

Geplaatst op 11.10.2017

Dag van de trage weg

Elk jaar in de herfst vindt Dag van de Trage Weg plaats. Duizenden wandelaars, fietsers, ruiters, kinderen en buitenmensen trekken de wegjes en paadjes op. Van de Westhoek tot het Maasland, in het groen en in de stad, langs authentieke landwegen en nieuwe tracés. Dag van de Trage Weg is hét uithangbord voor veilige en aangename trage wegen in ons land.

Oproep: organiseer jij ook een activiteit?  
Kruis 14 en 15 oktober 2017 alvast aan in je agenda want dan is het weer zover! Op het élan van 2016 - 250 activiteiten! - mikken we ook nu op een veelzijdig programma voor jong en oud. Zet mee je schouders onder de campagne en organiseer een activiteit in jouw buurt.
 Alles kan, als het maar op, over of langs trage wegen is: een wandeling, fietstocht, erfgoedactiviteit, sport en spel, terreinwerken, feestjes, ...
INSPIRATIE VOOR JOUW ACTIVITEIT
Trage wegen in de kijker plaatsen kan op vele manieren. Van een wandeltocht over een snoeibeurt tot een culturele activiteit. Een trage weg is dan ook veel meer dan zomaar een weg. Je kiest zelf wat je organiseert. Er zijn 2 basiscriteria om opgenomen te worden in het programma:
1. de activiteit gaat door op zaterdag 14 en/of zondag 15 oktober 2017;
2. de activiteit vindt plaats op/langs trage wegen en/of focust op het thema trage wegen.
Bij voorkeur zijn de activiteiten gratis - of eventueel tegen een democratisch prijsje -, en staan ze open voor een ruim publiek.
Om je op weg te helpen lijst Trage Wegen verschillende soorten activiteiten voor je op. Laat je inspireren door onze suggesties, dwaal eens af van het gekende pad en doe er vooral je eigen ding mee!
OCHT OF PARCOURS
 
Paden en het landschap verkennen tijdens een wandel-, fiets- of ruitertocht: het is en blijft dé klassieker van Dag van de Trage Weg. En het valt vrij vlot te organiseren. Veel lokale organisatoren stippelen speciaal voor de gelegenheid een tocht of parcours uit. Het kan een uitdaging zijn om die uitsluitend langs trage wegen te leiden, zeker in stedelijk gebied. Een gidskan vertellen over de historiek van trage wegen, hun landschappelijke waarde of hun mobiliteitsfunctie. Hoe meer lokale verenigingen of partners je bij de tocht betrekt, hoe rijker het verhaal.
 Op zoek naar een tragewegenkaart?
De digitale kaart OpenStreetMap (zoom in op niveau 16) goed op weg om de standaard te worden van alle toegankelijke trage wegen. Het mooie aan OpenStreetMap is dat je de kaarten ook gratis kan downloaden voor de GPS. Of - als je merkt dat er trage wegen ontbreken - kan er zelf gegevens aan toevoegen. OpenStreetMapheeft nog een aantal afgeleide websites die je op weg kunnen helpen:
 
Op hiking.waymarkedtrails.org vind je alle GR-paden, de meeste wandelknooppuntennetwerken en zelfs plaatselijke wandelroutes. OpenCycleMap.org is de fietsversie van OpenStreetMap. Handig aangevuld met hoogtelijnen en nuttige adresjes zoals fietsenmakers. Openrouteservice.org laat je toe om op OpenStreetMap te routeren (iets wat trouwens ook op RouteYou.com kan).
Op Routeyou.com vind je duizenden reeds uitgestippelde wandelingen.
Wandelknooppunt.be en fietsnet.be geven de knooppuntennetwerken voor fietsers en voetgangers weer. Ook hier is er een planner aanwezig om zelf een route te maken.   

 BEKENDMAKING EN FEEST

 

Onze regio heeft iets met festiviteiten onderweg: elk dorp heeft wel zijn stoet, parade of processie. De Dag van de Trage Weg brengt die feesttraditie langs trage wegen opnieuw tot leven.
 Pas aangelegde paden worden ingehuldigd; nieuwe toeristische kaarten en brochures trots voorgesteld; tragewegenwerkgroepen houden hun najaarsreceptie.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Provincie West-vlaanderen
 

 
  

Geplaatst op 11.10.2017

Vertraging werken op Harebeeks Marktplein

De aanslepende discussie tussen projectontwikkelaar Immogra en aannemer die zorgt voor de vertraging van de start van de werken op het Harelbeekse marktplein krijgt een mogelijke oplossing.
 “Eerder al gaven  vanuit het stadsbestuur het  ongenoegen te kennen over het feit dat de werken op het marktplein nog steeds niet gestart zijn.”, licht schepen van openbare werken Patrick Claerhout toe. “We drongen aan op een snelle opheldering van de situatie en vroegen tegelijk om een snelle start van de werken.”
 
Burgemeester Alain Top gaat verder: “Eerdere berichten als zou de nabijheid van de Leie voor onvoorziene problemen zorgen, doen de waarheid geweld aan. Het is een feit dat de aanslepende discussie tussen projectontwikkelaar Immogra en de aangeduide aannemer  de verdere ontwikkeling van ons markplein hypothekeerde. Ik spreek in de verleden tijd, want vandaag nam het schepencollege kennis van een mailbericht van de projectontwikkelaar waarin gesteld wordt dat het teamlid-bouw (de aannemer), waarmee er discussie was, zou vervangen worden. We wachten het aangetekend schrijven van Immogra met de vraag tot vervanging van het teamlid-bouw af en zullen als schepencollege de nodige beslissingen zo snel als mogelijk nemen zodat de werken aan het marktplein geen verdere vertraging meer oplopen. Er is eindelijk licht aan het eind van de tunnel, maar het schepencollege blijft waakzaam en vraagt met grote aandrang naar een startdatum van de werken.”
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron en fotografie   : Dienst communicatie Harelbeke

Geplaatst op 11.10.2017

KORTRIJKSE TOPCHEFS KOKEN VOOR HET GOEDE DOEL TIJDENS 3DE EDITIE VAN “A TASTE FOR CHARITY” - Opbrengsten van het event gaan naar diverse sociale organisaties uit de Kortrijkse regio -

Op zaterdagavond 9 december 2017 organiseert Lions Kortrijk Leie de 3de editie van zijn fundraising event “A Taste For Charity” (www.atasteforcharity.be). Tijdens “A Taste For Charity” kan iedereen in Kortrijk XPO (Hal 3) komen proeven van de culinaire meesterwerken van topchefs uit Kortrijk.
 
Na het succes van de vorige jaren nemen dit jaar deel: St-Christophe (nieuw), Rebelle (nieuw), Vol-ver, Sakura, Argendael, Va et Vient, Het Vliegend Tapijt, Oud Walle, Messeyne, L’autre Vie, Improviste (David Selen), Table D’Amis, Lobster Fish, Klokhof, toppatissier Niek Bossaert, Viva Sara en tal van anderen. Zij zullen de genodigden verwennen met hun lekkernijen! Behalve gezellig eten wordt er ook gezorgd voor de nodige en passende ambiance.
 
Het event krijgt ook dit jaar stevige steun van bedrijven uit de regio. Reeds meer dan 60 bedrijven tekenden in op één van de sponsorfomules en elke dag komen er nieuwe sponsors bij! Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met fundraising@lionskortrijkleie.be
 
Opbrengsten gaan naar sociale organisaties uit de Kortrijkse regio
“A Taste For Charity” is het jaarlijkse fundraising event van de Lions Club Kortrijk Leie. De opbrengsten van deze editie zullen o.a. gaan naar één of meerdere projecten in het kader van de Prijs Kortrijk Leie. Met deze prijs wil de Lions Kortrijk Leie impulsen geven en steun verlenen aan vernieuwingsdynamiek en kwaliteitsverbetering in de sociale sector.
 
Organisaties die vroeger reeds gesteund werden (of nog steeds gesteund worden) door de Lions Kortrijk Leie zijn o.a.: Tejo, de Voedselbank, winteropvang voor daklozen, Oranjehuis, De Kouter, De Kier, Huis ter Leye, Bond Moyson Thuiszorg (met de Indicatorenkaarten dementie), St Jozef Moorsele: To-Do-Zorgtuin, Familiezorg Camino: Vrijwilligerswerk en vele meer.
TOEGANGSKAARTEN
Toegangskaarten kosten € 40 of € 60 per persoon en zijn online te kopen via www.atasteforcharity.be of via de leden van Lions Kortrijk Leie.
 

  • Een toegangskaart van € 40 geeft toegang tot het evenement en een welkomstdrankje
  • Een toegangskaart van € 60 geeft toegang tot het evenement, een welkomstdrankje en jetons ter waarde van € 30 waarmee aan de verschillende standjes de culinaire delicatessen of dranken kan gekocht worden.
 
Ter plaatse kunnen nog extra jetons (€ 2,5) gekocht worden.
 
 

Voor de redactie  : Bzernard Decock - Bron  : Lions Kortrijk Leie
 
 
 

  

Geplaatst op 11.10.2017

Carll Cneut (°Roeselare) en Gerda Dendooven (°Kortrijk) winnen Prijs Letterkunde Kinder- en jeugdboek 2017

De Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen was in 2017 bestemd voor het genre Kinder- en jeugdboek. De Prijs, ter waarde van 5.000 euro, wordt zowel toegekend aan Carll Cneut (°Roeselare) voor zijn illustraties in het boek ‘De gouden kooi’ als aan Gerda Dendooven (°Kortrijk) voor haar illustraties in de boeken ‘De gans en zijn broer’, ‘De hemel’, ‘Stella, ster van de zee’, ‘De wondertuin’ en ‘Rennen’.
Naast de Prijs werden er ook twee aanmoedigingspremies toegekend. Een ex aequo premie van 1.250 euro gaat naar Trui Chielens (°Poperinge) voor haar illustraties in het werk ‘Zetelkat’ en naar Toon Delanote (°Poperinge), als West-Vlaamse vertegenwoordiger in het team Toon Delanote & Charlotte Peys, voor de illustraties in het werk ‘Soms ben ik een ontdekkingsreiziger’.
De jury was samengesteld uit Noemi De Clercq (VFL), Els De Pooter (Van Halewyck Uitgeverij-jeugd), Lien Fret (docent jeugdliteratuur UA), Jaap Friso (recensent kinder- en jeugdliteratuur) en Jürgen Peeters (recensent kinder- en jeugdliteratuur). Ze benadrukt met haar advies de hoge kwaliteit van de West-Vlaamse illustratoren. De deputatie bekrachtigde in haar zitting van donderdag 5 oktober het advies van deze jury.
Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen
De Prijs Letterkunde maakt deel uit van de inspanningen die de Provincie West-Vlaanderen doet om literatuur op haar grondgebied te promoten. Via deze wedstrijd wil de Provincie de individuele creativiteit van de schrijvers stimuleren. De Prijs voor Kinder- en jeugdboek 2017 is de laatste Provinciale Prijs Letterkunde. Vanaf 2018 neemt de Vlaamse Overheid de bevoegdheid cultuur van de Provincie West-Vlaanderen over.
Eerder mochten onder andere Roderik Six en Peter Vermeersch (2016, Proza), Els Moors (2015, Poëzie), Geert Six (2014, Dramatische Kunst), Gerda Dendooven, Bart Moeyaert en Sabine Clement (2013, Jeugd- en Kinderboek), Kristien Dieltiens en Jan Vantoortelboom (2012, Proza), Delphine Lecompte en Erik Spinoy (2011, Poëzie), Frank Adam (2010, Dramatische Kunst) en Klaas Verplancke, Hilde Vandermeeren en Jan Simoen (2009, Jeugd- en Kinderboek) de Prijs Letterkunde in ontvangst nemen.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron :  Dienst communicatie West-Vlaanderen -  Michelle Janssens


Geplaatst op 11.10.2017

publieksvoorstelling 'Hovekes'

Tuinieren met de bakfiets! 
Hovekes is een jong “bakfietstuinmansbedrijf”,  ontstaan vanuit een grote liefde voor groen in de stad  én de overtuiging dat ondernemen in verstedelijkte gebieden anders moet en kan.   Vanuit onze "hou het klein" - mentaliteit zetten we volop in op een lokale werking, waarbij duurzaamheid voorop staat.   Hovekes is actief in de stadstuinen van Kortrijk, en spitst zich toe op klein tuinwerk. Wat vaak te klein blijkt voor de grotere tuinaannemer is op maat geschreven van de bakfiets! Het aspect duurzaamheid vertaalt zich niet alleen in de keuze van de bakfiets als bedrijfsvoertuig, maar ook door het weloverwogen gebruik van de nieuwe accumachines van STIHL, die bijna geluidloos werken en geen uitlaatgassen produceren. We adviseren graag over het belang van biodiversiteit in de individuele tuin en de unieke functie die de stadstuin binnen de buurt en het stadsgebied bekleedt. Verder moedigen we kringlooptuinieren en aanplant van vogel- en insectenvriendelijke planten aan en maken geen gebruik van pesticiden.   Om deze start-up te vieren en Hovekes aan pers en publiek toe te lichten vindt er op 14 oktober 2017 vanaf 16u de Hovekes Happening plaats in het verwilderde parkje ter hoogte van Doorniksewijk 150- 170  te Kortrijk. Hovekes spant zich dan in om dit verloren stukje groen terug in ere te herstellen, ten dienste van de liefhebbers van de prachtige plekjes groen in Kortrijk.  Alle buurtbewoners wiens handen jeuken zijn meer dan welkom om samen te werken.  En dat mag diezelfde avond vurig gevierd worden! Daarvoor worden de handen in elkaar geslagen  met  de creatieve Cargobikebrigade van Lieve Zusjes Stoere Broers, wel bekend om hun originele fietsmobiele evenementen in de streek. Zij laten de Hovekes Happening naadloos overvloeien in een editie van hun Vuursessies. Niets minder dan samen gezellig de Nacht van de Duisternis ingaan met een kampvuur, op de warme tonen van opkomend muzikaal talent Lowhill.  Dus, markeer de datum en wees heel welgekomen! 


Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Wannes Ureel - Hoevekes

Geplaatst op 11.10.2017
2526 artikelspagina's: 1 ... 5 6 7 8 9 <<< 10 >>> 11 12 13 14 15 ... 253