Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

BROUWERIJ DE BIE BEMACHTIGT PLEKJE OP AZIATISCHE BEURS MET WERELDFAAM ÉN LANCEERT DAAR 3 NIEUWE FRUITBIEREN

Na een veroveringstocht in China is Brouwerij De Bie nu klaar om ook de rest van Azië te ‘bekeren’ tot haar gamma van 11 streekbieren. Van 24 tot 27 april 2018 is de brouwerij terug te vinden op de Food & Hotel Asia beurs in Singapore.
 
Brouwerij De Bie heeft zich de laatste jaren onmiskenbaar op de kaart gezet met haar ambachtelijk gebrouwen streekbieren. Niet alleen nationaal maar ook internationaal wist brouwer Jos T’Joen de harten en smaakpapillen te veroveren. Een aantal van zijn creaties werd op prestigieuze bierconcours bedacht met bronzen, zilveren en gouden medailles. Een terechte erkenning voor brouwfilosofie van Jos, die zweert bij ‘true brew’: bij Brouwerij De Bie geen additieven of chemische bestanddelen, maar enkel de beste eerlijke producten van eigen bodem. De hop, de tarwe en de gerst komen van eigen akkers, gelegen rondom de hoeve. Een aanpak die dus gesmaakt wordt tot in de verste uithoeken van de wereld.
 
Expansie in Azië bestendigen
Na een veroveringstocht in China is Brouwerij De Bie nu klaar om ook de rest van Azië te ‘bekeren’ tot haar gamma van 11 streekbieren. Van 24 tot 27 april 2018 is de brouwerij terug te vinden op de Food & Hotel Asia beurs in Singapore. Om daar een stand te bemachtigen, moet je van goeden huizen zijn. Het is één van de snelst uitverkochte beurzen ter wereld. Over een oppervlakte van maar liefst 97.000 vierkante meter zijn meer dan 100 verschillende regio’s en landen vertegenwoordigd. Dat Brouwerij De Bie uit het kleine West-Vlaamse Wakken hier een stand wist te versieren, is uniek. Haar bieren zullen straks hun weg vinden naar bezoekers uit onder meer Zuid-Oost Azië, India en Australië. Dat is belangrijk. Want Brouwerij De Bie investeert volop in op haar verdere groei en expansie. China is eerder al gevallen voor de charmante, smaakrijke kwaliteitsbieren van Jos Tjoen. De weg naar de rest van het Azië ligt nu open.
 
Nieuwe fruitbieren
Er is trouwens nog meer nieuws. Brouwerij De Bie komt met een reeks nieuwe bieren. Fruitbieren, meer bepaald, met een laag alcoholpercentage van 3,7 %: Passion Bie, Cherry Bie en Peachy Bie. Ze worden in wereldpremière voorgesteld tijdens Food & Hotel Asia. Dat is niet toevallig. Brouwerij De Bie is ervan overtuigd dat deze zoetere bieren erg in de smaak zullen vallen in exotischere landen. De Aziatische keuken speelt graag met contrasten tussen zoet en zuur. De nieuwe fruitbieren sluiten naadloos aan bij de culinaire tradities van de regio.
‘Food & Hotel Asia leek ons inderdaad de perfecte gelegenheid om onze nieuwe fruitbieren te lanceren,’ aldus Nicolas T’Joen. ‘In Azië is men voortdurend op zoek naar fruitbieren die zoet zijn en niet teveel alcohol bevatten, zodat men er meer kan van drinken. Die uitbreiding van ons gamma is dus niet toevallig en we hebben de première bewust bewaard voor de Aziatische markt.’
 
De forse groei van Brouwerij De Bie én de populariteit van haar bieren is ook de Belgische ambassadeur, Andy Detaille, in Singapore niet ontgaan. Hij heeft een delegatie van de brouwerij uitgenodigd voor een bezoek aan de ambassade. De ambassadeur is erg benieuwd naar het succesverhaal van Brouwerij De Bie. Hij heeft als één van de eersten het nieuwe gamma fruitbieren mogen degusteren én het viel in de smaak!

Voor de redactie  : Bernard  Decock - Bron  : Nicolas - Brouwerij De Bie
 

Geplaatst op 25.04.2018

Vaste Vuist Lauwe presteert op Vlaams Kampioenschap Trampoline


Afgelopen weekend was het verzamelen in Ekeren voor het Vlaams Kampioenschap Trampoline B-niveau. Sien Sabbe (Vaste Vuist Lauwe) werd er knap 4de van 24 geselecteerde meisjes tot 11 jaar. Bij de meisjes tot 14 jaar ligt de norm heel wat hoger: slechts 13 meisjes konden zich plaatsen voor het VK. Jitske Lavaert (Vaste Vist Lauwe) werd er 5de. Beide meisjes mogen hun strepen nogmaals verdedigen op het Belgisch Kampioenschap op 19 april.
Op zondag werd trainer en jurylid Adriaan Coosemans gehuldigd voor 5 jaar juryervaring.
Foto met vlnr Sien Sabbe en Jitske Lavaert


Voor de redactie,  : Bernard Decock  -Bron  : Dries Defossez - Sportgroep Vaste Vuist Lauwe

Geplaatst op 24.04.2018

Powered by House of talents

G-Footballcup 2018 powered by House Of Talents staat een hele dag in teken van GVoetbal.
In de voormiddag is er een vriendschappelijk G-Voetbaltornooi voor
kinderen van 8 tot 16 jaar met een mentale beperking.
De namiddag staat in het teken van de BelgiumDeaf Devils (Belgische nationale ploeg
voor doven). Er zijn 2 wedstrijden voorzien. Eerst Spelen de beloften tegen Wesfalen
(Duitse ploeg).
Tussen de 2 wedstrijden door organiseren wij een eetfestijn, waar je aan een prijs
van 25 euro kan genieten van een lekker stukje beenham. In die prijs zit ook een
aperitief en de inkom verrekend.
Na het eetfestijn kan je genieten van de Galamatch van de Deaf Devils tegen Scottish
Deaf Football Association ( nationale dovenvoetbalploeg van Schotland).
Na het genieten van de sportwedstrijden hebben we nog een spetterende afsluiter
voorzien met niemand minder dan WILLY SOMMERS. Ook is er nog een afterparty
met DJ Crufka.
Inkom voor heel de dag is 5 euro.
Doorheen de dag is er ook tal van Randanimatie voorzien door V-formation, Martijn
Debaut ( Free-style voetballer),Barre Neyrinck (wereldtop in Flat BMX) en X-act
(spectaculaire dansshow).
De volledige opbrengst gaat naar De Deaf Devils Belgium en G-voetbal Marke
1. G-voetbal Marke
 
G-Voetbal zit in de lift en door ons eventwillen we dit ook in de kijker plaatsen. Gvoetbal
Marke is ontstaan door initiatiefnemer Dave Vanhoutte die met vol
passie een mooi verhaal aan het schrijven is rond G-voetbal Marke. Deze kinderen met
een beperking de kans geven om aan sport te doen is een prachtig verhaal waar ze
voldoende steun kunnen gebruiken.
 hebben wij ervoor gekozen om G-voetbal Marke te ondersteunen in dit proces en hen een financieel duwtje in de rug te geven.
 
2. Belgian Deaf Devils
De Belgian Deaf Devils staat voor de nationale ploeg van de doven. Deze nationale ploeg wordt financieel niet
ondersteund door de Koninklijke Belgische Voetbalbond en moet zelf
instaan voor alle vervoerskosten. Voorzitter Pascal Giovannardi doet zijn uiterste best om deze ploeg optimaal te
laten presteren. Omdat ze volgend jaar naar het EK gaan in Kreta en dit zelf  moeten bekostigen organiseren wij ook
ons event ten voordele van de Deaf Devils.
 
Special Guets
 
Optreden van WILLY SOMMERS!!
Oshin Derieuw
(Wereldkampioen Boksen Lichtgewichten)
Martijn Debaut
(Vice-Belgisch Kampioen Freestyle &
Belgiums got talent finalist)
Barre Neyricnk
( Freestyle Bmx & Belgisch kampioen BMX)
Carl Vereecke
(Gedeputeerde Provincie
West Vlaanderen)
Jamie Lee Six
(Actrice)
 
Het event  gaat door ten voordele van de Deaf Devils op ZATERDAG 28 APRIL 2018 op het terrein van
Racing Lauwe Dronckaertstraat 475 8930 Menen  
 
Meer info  : www.g-voetbal-kfcmarke.be
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron   : Dave  Vanhoute  G-voetbal  & VTM

Geplaatst op 24.04.2018

Kortrijk Vooruit - Politiek is er om mensen vooruit te helpen

Kortrijk Vooruit zal zich profileren, zoals de ondertitel duidelijk maakt, als een vernieuwende, Vlaamse en sociale beweging, die de vinger aan de pols houdt van de Kortrijkse samenleving.
Kortrijk Vooruit heeft de vrijheid, los van alle bestaande politieke families en kleuren, een eigen visie te ontwikkelen die niet alleen Kortrijk centrum, maar eveneens alle deelgemeenten en zijn bewoners ten goede komt. De beweging steunt op drie belangrijke pijlers:

 Het concept 'Slimme stad' als leidraad.

Het eerste uitgangspunt van Kortrijk Vooruit is dat de beweging zich vernieuwend gaat opstellen, met een open en positieve houding. De huidige maatschappij evolueert heel snel. Het is de taak van de lokale mandatarissen om deze evoluties op de voet te volgen en er over te waken dat het lokaal uitvoerend bestuur hierop voldoende inspeelt. Vernieuwend staat in deze context ook voor vooruitschrijdend of vooruitstrevend. Het ligt dan ook voor de hand dat Kortrijk Vooruit volop de kaart van de innovatie zal trekken. De stad kan op vele wijzen inovatief uit de hoek komen,zowel op het vlak van mobiliteit, stedenbouw als de lokale economie als dusdanig. Het concept 'Smart City' of 'Slimme stad' zal de leidraad worden. In alle domeinen zullen nieuwe, constructieve en frisse ideeën welkom zijn. (*)
Als Kortrijkenaars identificeren we ons graag met de eeuwenoude erfenis van onze stad. We houden van onze historische gebouwen, pleinen en monumenten. Tezelfdertijd willen wij ook het bruisende stadsleven promoten. Volle terassen, bars en pubs, een brede waaier aan restaurants en eettenten, wereld- en lokale keuken, straatfeesten, marktjes en braderijen, stadsfestivals, culturele evenementen en kunsthappenings. Het goede leven speelt zich af in de stad.
Tegelijkertijd cultiveren we echter ook een afkeer van de stad, die we ontvluchten en waarvan we soms bang zijn!
De stad verenigt het mooiste maar ook soms het slechtste van wat onze beschaving te bieden heeft. Er gebeurt van alles met wrijvingen en problemen van dien. De stad is voor een aantal mensen een synoniem van onveiligheid, milieuproblemen, files, frustraties en vervreemding.
Laten we met een optimistische instelling de vele bronnen van allerlei mogelijke frustraties met Kortrijk Vooruit aanpakken.
Huizenprijzen swingen de pan uit. Allerlei samenlevingsproblemen lijken vaak het 'alleenrecht' van de stad.
Traditioneel wordt de stad gedefinieerd door haar veelheid aan functies : wonen, werken, winkelen, cultuur, vrije tijd, bestuurlijk en financieel centrum. We zeggen dat een stad goed functioneert als ze er in slaagt al deze functies naar behoren te vervullen. Een stad is "disfunctioneel" als ze daarin faalt.
Volgens Kortrijk Vooruit kunnen bovengenoemde functies in elk geval nog veel beter dan nu het geval is op elkaar worden afgestemd.
Een "Slimme Stad" is gericht op het verbeteren en optimaliseren van de wisselwerkingen én op het verminderen van de stedelijke problemen. Hierbij worden de typische knelpunten van een stad aangepakt, waarbij mobiliteit en communicatie een speciale plaats innemen.
Zowel jong als oud heeft zijn plaats in deze stad. De evolutie die zich de laatste jaren voltrekt is weinig hoopvol. De binnenstad veroudert met rasse schreden. Jongeren zoeken als maar meer hun geluk in deel- of buurgemeenten.
Kortrijk Vooruit zal dan ook volop de kaart van de jongeren trekken. Zij vormen één van de bouwstenen van het sociale en maatschappelijke model van de stad. Tevens zijn zij de toekomst van de stad en dienen nu de stad vorm te geven naar hun wensen en ideeën. Hoe zal Kortrijk er in 2025 echt uitzien?
Dit betekent niet dat senioren niet meer meespelen in de moderne stad. Integendeel. Zij vormen het steeds groeiende deel van de bevolking. Daarom ook dat wij inzetten op de slimme stad. Een stad waar ouderen niet achterblijven.
Veel organisaties lijken niet meer afgestemd op de huidige noden van mens en maatschappij. In een tijdperk waar authenticiteit steeds belangrijker wordt, heeft elke organisatie er belang bij om aan de slag te gaan met de binnenkant of de interne werking. (Architect van je organisatie/Philippe Bailleur)
Zo ook moet een politieke beweging van uit de onderstroom of de buik van de bevolking ontstaan. Niet alleen de bezoeker van de stad moet zich goed voelen, ook en vooral de inwoner. Hij of zij voelt het best aan of de leefomgeving voldoet aan de gestelde eisen. Kortrijk Vooruit wil daarom heel kort op de bal spelen en veranderingen in de stad, zij het op vlak van mobiliteit, ruimtelijke ordening, groen en vele andere domeinen daadwerkelijk aftoetsen. Is de ingeslagen weg de goede of moeten er aanpassingen gebeuren?

Het Vlaamse gezicht van Kortrijk Vooruit

De tweede pijler waarop Kortrijk Vooruit is gestoeld is de Vlaamse reflex.

Binnen de Eurometropool moet de Vlaamse identiteit gevrijwaard blijven en waar nodig worden aangescherpt. Kortrijk heeft als centrumstad een rol die verder draagt dan de stadsgrenzen wat de Vlaamse identiteit betreft. Het wordt hoog tijd dat onze stad de centrumfunctie , die haar toekomt, ten volle opneemt.
Kortrijk Vooruit beseft heel goed dat binnen het politieke bestel concessies moeten kunnen, maar dan enkel en alleen als de integriteit van het geheel niet in gevaar komt.
Cultuur en geschiedenis moeten een volwaardige plaats hebben binnen het stadsgebeuren. Een Vlaamse reflex betekent echter niet, krampachtig vasthouden aan wat is geweest, maar uitkijken wat wij uit het verleden hebben geleerd en hoe deze kennis te gebruiken om de toekomst verder uit te bouwen.
Kortrijk Vooruit wil actief werken aan een cultuur die verheft en waarbij de Nederlandse taal blijvend centraal staat. Cultuur is er niet om mensen uit de stad te jagen.

 

De sociale inslag van de beweging
De derde pijler is de sociale hoeksteen van de beweging. Onze samenleving is in razendsnelle vaart aan het veranderen. Het zal echter ook een samenleving zijn waar integratie de blijvende boodschap en plicht is op middellange termijn.

Dit heeft ook gevolgen voor de sociale status van vele inwoners van Kortrijk. Niet iedere Kortrijkenaar heeft het gemakkelijk. Vele inwoners voeren dagelijks een gevecht om het hoofd boven water te houden. Veel armoede blijft ook verborgen.
Alle noodlijdenden hebben recht op bijstand. Allen hebben dezelfde fundamentele rechten maar ook dezelfde plichten tegenover onze samenleving, of zij nu hier of elders geboren zijn. De stabiliteit van het maatschappelijk weefsel mag niet in gevaar komen. De aanpak van de prangende samenlevingsvragen mag het samen leven zelf niet in gevaar brengen.
Om deze tendens tegen te gaan moeten maatregelen worden uitgewerkt. Enkel voor de allerzwaksten? Neen. Evenredigheid moet de uitgangsregel zijn. Iedereen heeft dezelfde rechten, maar ook dezelfde plichten. Zowel autochtonen als allochtonen.
Het maatschappelijk weefsel is zich in ijltempo aan het veranderen. Zowel op demografisch, als op cultureel vlak, dienen antwoorden gevonden. Kortrijk Vooruit wil meehelpen om deze antwoorden vorm te geven.
Kortrijk Vooruit stelt de eerste 4 kandidaten van zijn lijst voor.

Geo Verstichel Voorzitter van Kortrijk Vooruit

Bij de bekendmaking van de lijst wil ik expliciet benadrukken dat Kortrijk Vooruit reeds een tijd speelt met de gedachte om een totale ritslijst te maken. Wij gaan er van uit dat de burger een politiek wil waar men met elkaar in dialoog kan gaan en waar het belang van burger en stad op de eerste plaats komt en niet dat van “de partij “en haar uitstraling. Onder andere daarom moet een ritslijst gelijke kansen geven aan vrouw en man en sluiten wij ons zeker aan bij de actie van de vrouwelijke CD&V raadsleden en gaan voluit voor de RITSLIJST.
Wij wensen al onze kandidaten een succesvolle campagne. Wij willen dit doen zonder daarom de stad te gaan vervuilen met papiertjes en buitenmaatse banners en affiches allerhande. We drukken dan ook de hoop uit dat de andere, meer welgestelde spelers op politiek vlak, ook die weg zullen bewandelen.

Lijsttrekker Kortrijk Vooruit: Dirk Dupont

Dirk Dupont: 64 jaar, gehuwd met Bernise Vanhauwaert, vader van 2 toffe dochters, Sarah en Melanie, en pappie van 2 kleinkindjes, Fleur en Felix. Woont in Bellegem. Ex-zaakvoerder (tot 2013 , nu ambassadeur) van N.V Dupont en Voorzitter van UNIZO.

Nr. 2 Dominique Vanbossele

Geboren op 02/01/1961, gehuwd , bediende en Uittredend OCMW raadslid. Moeder van Stephanie, Bruno en Pieter-Jan.

Nr. 3 Steven Caulier

even Caulier (Kortrijk 12-10-1973), groeide op als zoon van een gezin van zelfstandigen dat handel dreef in Kortrijk. Steven liep school aan het PTI in Kortrijk. Radio Gemini, de Kortrijkse stadsradio, op de toenmalige Kortrijkse hallen was de stek waar hij zijn creatief ‘ei’ kwijt kon. De overstap naar de commerciële zender Radio Contact zorgde ervoor dat hij van zijn passie zijn beroep kon maken.

Lijstduwer: Catherine Waelkens

Catherine Waelkens was schepen van financiën tijdens deze legislatuur tot 01/01/2016 Uit onvrede met het beleid is ze, tot op vandaag en dit tot eind van deze legislatuur, als onafhankelijk gemeenteraadslid gaan zetelen.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron & fotografie : Kortrijk vooruit / Geo Verstichel
 
 

 
 
 

 

 
 

Geplaatst op 24.04.2018

Sportkampen Vaste Vuist Lauwe megasucces

In de paasvakantie organiseerde sportgroep Vaste Vuist Lauwe 2 kleutersportkamp, een danskamp en een omnisportkamp voor het lager onderwijs. Zo’n 240 kinderen schreven zich in en konden genieten van het uitgebreide sportaanbod van de club. De inhoud werd aangepast aan de leeftijd van de deelnemers. Dit kamp bevatte zowel bewegingsspelen als turnen, dans en omnibalsport. Door het grote succes komen er verschillende sportkampen in de zomervakantie.
Meer info op www.vastevuist.be. Inschrijven en info op dries@vastevuist.be.
Op de foto: 150 deelnemers Sportkamp sportgroep Vaste Vuist Lauwe paasvakantie week 2

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Dries Defossez - Vaste vuist Lauwe

Geplaatst op 24.04.2018

Lesgevers Vaste Vuist Lauwe volgen EHBO-cursus

Welke eerste zorgen moeten we toedienen bij een ongeval? Wat mag wel en wat mag niet gedaan worden? Trainers kunnen hiermee in aanraking komen tijdens hun lessen. Om hen hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen, organiseerde Sportgroep Vaste Vuist Lauwe op zaterdag 14 april een interne opleiding voor alle lesgevers van de club.
Deze en vele andere vragen werden behandeld tijdens  deze cursus waar er werd stilgestaan bij ‘sportongevallen’. Nadien was er de kans om praktische vragen te stellen. Wanneer moeten we ijs opleggen en wanneer vermijden we dat best? Waar vinden we EHBO-spullen? Hoe tapen we een enkel goed in? De trainers kregen een heleboel praktijkervaring mee naar huis! Dus, beste sporter, voel u vanaf nu superveilig in de handen van deze vele bijgeschoolde en geüpdatete medewerkers!
Foto: Opleiding EHBO sportongevallen bij Sportgroep Vaste Vuist Lauwe

Voor de redactie  : Bernard Decock  - Bron  : Dries Defossez - sportgroep Vaste Vuist Lauwe

Geplaatst op 24.04.2018

Mobiel recyclagepark helpt restafvalcijfer dalen

Eén keer per maand aan de groenkar en het compostpaviljoen
De stad Kortrijk zet in samenwerking met IMOG een mobiel recyclagepark in dat maandelijks zeven locaties in stad en deelgemeenten bezoekt. Op deze manier wil de stad het restafvalcijfer verder naar beneden drijven. Tevens past dit project binnen een nog betere dienstverlening op het vlak van afvalbeheer. Op termijn is een uitbreiding van het aantal afvalfracties op het mobiel recyclagepark mogelijk.
 
Waarom is sorteren belangrijk?
 
Het selectief inzamelen met het oog op maximale recyclage is in die mate belangrijk dat afval dat niet voorkomen, hergebruikt of gecomposteerd kan worden, toch nog dienst kan doen als grondstof bij de productie van een nieuw product. Hierbij mogen we het belang van een correcte sortering van ons afval zeker niet uit het oog verliezen. Elke afvalfractie die correct wordt gesorteerd, krijgt een nieuwe bestemming. Zo worden kostbare grondstoffen van de afvalberg gered én beheren we op een efficiënte manier ons afval.
De selectieve inzameling start al bij ons thuis. Wie papier en karton en PMD uit de huisvuilzak houdt en apart aanbiedt bij de ophalingen, wie glas in de daartoe bestemde glasbollen gooit en wie andere afvalsoorten aflevert op het recyclagepark, heeft het begrepen: sorteren om te recycleren. Met heel wat afvalsoorten die niet aan huis opgehaald worden, kan je in Kortrijk gratis terecht in het recyclagepark.
 
Waarom een mobiel recyclagepark?
 
 Tegen 2022 mag het restafvalcijfer in Kortrijk maximaal 151 kg bedragen. Momenteel zitten we daar 2,7 kg boven. Een deel van onze inwoners vindt de weg naar het recyclagepark niet (genoeg) omdat het te ver af gelegen is of men zich niet vlot kan verplaatsen. Er zijn afvalfracties die nog te veel in de gewone huisvuilzak terecht komen, terwijl die perfect te recycleren zijn. Fracties die nog te vaak niet naar het recyclagepark gebracht worden, zoals plastics. Door dichter bij de mensen thuis een recyclagepark in te richten, verbeteren we onze dienstverlening op het vlak van afvalbeheer en verlagen we de drempels om nog beter te sorteren. Dit levert winst op in de huisvuilzak en bijgevolg de portemonnee van onze inwoners.
Dit systeem levert ook een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen: minder restafval betekent minder verbranding en bijgevolg CO2-uitstoot. Ook sparen onze inwoners zo kilometers uit naar de vaste recyclageparken. Minder kilometers betekent minder uitstoot van fossiele brandstoffen en bijgevolg CO2-uitstoot en fijn stof.
 
 Bert Herrewyn, schepen van Leefmilieu: “Ik blijf werk maken van minder restafval. Het mobiel recyclagepark is een volgende stap om ons doel te bereiken.“
 
Het mobiel recyclagepark is een samenwerking tussen de dienst Beheer Openbaar Domein van de stad Kortrijk en afvalintercommunale IMOG. Eind dit jaar evalueert de stad dit proefproject. Kostprijs: 90 euro per maand voor het huren van de container.
 
Restafvalcijfers
 
Berekeningsmethode restafvalcijfer:
Brandbaar:
- Huis aan huis (inclusief KMO-zakken)
- Recyclageparken (inclusief DifTar, voorheen bedrijfsafval)
- Gemeentevuil
Grof vuil (te storten en na sortering)
- Huis aan huis, op afroep
- Recyclageparken (inclusief DifTar, voorheen bedrijfsafval)
- Gemeentevuil
Residu van veegvuil
 
De cijfers van 2017 leren ons:
 
 
De huis aan- huisinzameling (huisvuilzakken) is gedaald met bijna 2 procent (121 kg per inwoner)
Het restafval dat naar de recyclageparken wordt gebracht, is gestegen met bijna 4 procent (10 kg per inwoner) . Dit omdat restafval dat ingezameld wordt op het DifTarpark meegerekend wordt. Tot vorig jaar werd dit aanzien als bedrijfsafval.
Deze twee gewichten samen betekenen 131 kg per inwoner
Samen met het gemeentevuil en residu van veegvuil, is het restafvalcijfer van 2017 153,7 kg per inwoner. Hiermee doen we het goed in vergelijking met de andere centrumsteden en binnen de Imog-regio (een gemiddelde van 156 kg per inwoner). Het restafvalcijfer 2016 lag op 143,6 kg. De stijging zit vooral in de nieuwe berekeningsmethode: het restafval dat ingezameld wordt op het DifTarpark, wordt meegerekend. Tot vorig jaar werd dit aanzien als bedrijfsafval.
Tegen 2022 mag het restafvalcijfer in Kortrijk maximaal 151 kg bedragen. Momenteel zitten we daar 2,7 kg boven.
 
Onder andere met het mobiel recyclagepark kunnen we onze doelstelling halen. Met Imog werken we verder aan de uitrol van nog meer selectieve inzameling thuis met een paarse en transparante P+MD-zak voor diverse plastic verpakkingen (harde plastic potjes, schaaltjes, vlootjes, bakjes en plastic folie en zakken). Proefprojecten in o.a. Waregem leren ons dat het restafvalcijfer tot 8kg per inwoner kan dalen.
 
Welk afval kan ik gratis brengen?
 
Kunststofverpakkingen die geen PMD zijn (botervlootjes, yoghurtpotjes, plastic bakjes van bijv. champignons, blisterverpakking)
Harde plastic voorwerpen (speelgoedonderdelen, plastic emmers, huishoudgerief,…)
Plastic bloempotjes en plastic folies (zowel helder als gekleurd)
Cd’s en Dvd’s
Kurk
Op termijn is het de bedoeling om het aantal fracties die op het mobiel recyclagepark kunnen worden binnengebracht uit te breiden. Hiervoor zullen de Kortrijkzanen zelf voorstellen kunnen aanbrengen. Mogelijkheden voor uitbreiding zijn bijvoorbeeld frituurolie, polystyreen (isomo) of kleine elektronica.
 
Wanneer en waar?
 
Maandelijks bezoekt het mobiel recyclagepark op 1 week tijd 7 verschillende locaties. In combinatie met de groeninzamelpunten en het compostpaviljoen. Dit is niet toevallig, het gratis inzamelpunt voor tuin-en snoeiafval, is een groot succes. Ruim duizend gezinnen maken er maandelijks gebruik van. Het compostpaviljoen is een goed alternatief voor de verwerking van groenten- en fruitafval.
Van 23 tot 27 april, 4 tot 8 juni, 2 tot 6 juli, 27 tot 31 augustus, 24 tot 28 september, 22 tot 26 oktober, 19 tot 23 november en 17 tot 21 december.
 
 
 Maandag
- aan de groenkar in Tientjesstraat Bissegem
Dinsdag
- aan de groenkar aan Kooigemplaats t.h.v. nr. 13 Kooigem
- aan het compostpaviljoen Astridpark (16u tot 17u30)
- aan het compostpaviljoen Drie Hofsteden (13u30 tot 15u)
Woensdag
- aan de groenkar in St. Katharinastraat t.h.v. nr. 57 Heule
Donderdag
- aan de groenkar aan het Olympiadeplein Marke
Vrijdag
- aan de groenkar in Nachtegaalstraat Aalbeke
- aan het compostpaviljoen Astridpark (13u30 tot 15u)
- aan het compostpaviljoen Drie Hofsteden (16u tot 17u30)
Meer info  : www.kortrijk.be/mobielrecyclagepark
 
Voor de redactie en fotografie  : Bernard Decock - Bron  : Schepen van leefmilieu Bert Herrewijn
 

Geplaatst op 24.04.2018

Buitenspeeldag in wijk de Laangemunte

Zaterdag21 april organiseerde de lagere school de Wielewaal  in de wijk De Langemunte een buitenspeeldag  met een speelparadijs voor kleuters,Springkastelen en speeltoestellen
Met deze buitenspeeldag wil men de sporten aanmoedigen en vraagt op een positieve manier aandacht voor de  specifieke noden van kinderen en jongeren.

Voor de redactie  & fotografie  : Bernard Decock

Geplaatst op 22.04.2018

Buitenspeeldag in het Tinnekesbos van Heule

Veel animo tijdens  de elfde editie van het buitenspeeldag in het Tinnekesbos ; en dit met de medewerking van Chiro Stine,Chiro Tsjoef  en de scouts van Heule .
 Voor de ouders was er zelfs een bar voorzien.
Voor de redactie en fotografie  : Bernard Decock

Geplaatst op 22.04.2018

Skater openen het streetpark

Zaterdagnamiddag  21 april  was er de officiële opening van het streetpark in aanwezigheid van Schepen Bert Herrewijn op de hoek van de Markebekestraat en de Overzetweg
Er werd een wedstrijd georganiseert voor beste aanwezige  " trick  "  die men kon aanschouwen. 
De brugpeilers werden door diverse   plaatselijke artiesten hervormd  met  graffiti - Jam

Voor de redactie en fotografie  : Bernard Decock

Geplaatst op 22.04.2018
3090 artikelspagina's: 1 <<< 2 >>> 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 310